Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.161.11
Všimla jsem si, že porod koček je zde dost diskutované téma. My máme doma jednu obyčejnou mourovatou micku a už několikrát měla koťata(než jsme ji nechali vykastrovat). Nikdy se mi nepodařilo byt u porodu. Ale jedna věc mě vždycky zajímala. Jak vypadá čerstvě narozené koťátko? Je hned v pohybu jako třeba když se narodí malé dítě nebo začně dýchat, kňourat a hýbat se až po té co jej kočka důkladně olíže a tím pádem kotě začne řádně dýchat? jestli to tak tedy je....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.79.244
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Všimla jsem si, že porod koček je zde dost diskutované téma. My máme doma jednu obyčejnou mourovatou micku a už několikrát měla koťata(než jsme ji nechali vykastrovat). Nikdy se mi nepodařilo byt u porodu. Ale jedna věc mě vždycky zajímala. Jak vypadá čerstvě narozené koťátko? Je hned v pohybu jako třeba když se narodí malé dítě nebo začně dýchat, kňourat a hýbat se až po té co jej kočka důkladně olíže a tím pádem kotě začne řádně dýchat? jestli to tak tedy je....
Jsem chovatelka a kvůli porodům si beru dovolenou, takže jsem to zažila už několikrát. Podle mého názoru jsou porody u všech savců tedy i u lidí podobné. Kromě porodu svých dvou dětí a několika porodů koťátek jsem byla i u porodu morčátek a králíčků a pokaždé to bylo prakticky stejné. Každé nově narozené mládě se hned po porodu začne pohybovat a to i když se narodí v neporušeném plodovém obalu a nemůže ještě dýchat (vždyť už v bříšku se mláďata pohybují tak proč by to po narození mělo být jiné). Pokud se to stane u novorozených koťátek tak nejdříve sama obal protrhnu, uvolním koťátku dýchací cesty tím že ho chvilku podržím hlavičkou dolů a očistím mu nosík a pusinku a potom ho dám k mamině aby ho očistila a olízala. Zkušenější kočky ale plodový obal samy protrhnou mnohdy ještě ve chvíli kdy ani není celé kotě venku. Hned jak kotě začne dýchat tak začne i kňourat a někdy i dost hlasitě. Už po narození se pozná které kotě bude křikloun. Jakmile je koťátko trochu očištěné začne se inteznivně pohybovat pomocí pohybů předních tlapek tam kde cítí zdroj tepla a jakmile se jejich obličej něčeho dotkne tak začne pohybovat hlavičkou do stran a hledat zdroj potravy. Pokud při tom narazí na svého sourozence tak se třeba už několik minut po porodu začnou o cecíček prát a vzájemně se odstrkovat, takže silnější kotě většinou vyhraje a druhý sourozenec si musí najít jiný zdroj mlíčka. Naštěstí nebývá další cecíček daleko.