Chci si pořídit kočku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.5.2016 10:53
paja.horakova

XXX.XXX.128.35

Dobrý den,
už dlouho přemýšlím, že bych si pořídila kočku - teď se mi naskytla možnost si vzít koťátko.
Chtěla jsem se zeptat co vše obnáší mít kočku v bytě. Samozřejmě počítám s tím, že kočičce budu muset pořídit toaletu a nějaké škrabadlo, aby mi neničila nábytek v bytě.
Dále jsem se chtěla zeptat, jak je to s chlupama co se týče línání a zda se kočka dá odnaučit, aby lezla po kuch. lince.
Kočičku si budu brát po 13týdnech od narození.

Budu moc ráda za vaše zkušeností.
Předem moc děkuji :).

22.5.2016 11:28
rapotacka11

XXX.XXX.32.4

Budete mít kočičí domácnost.
Chlupy v bytě budou.
Škrabadlo ničení nábytku nezajistí.
Vše je zakryté, odkrýté jen když přijde návštěva.
Na stůl u nás kočky nikdy nelezly a nelezou.
To se musí hlídat od prvního dne.
Ze stolu ho musíte šetrně "shodit".
Můžete u toho ječet atd.
Nejste li doma, kuchyň zavírejte.
Naše kočky to dnes už ani nenapadne.

Kočky jsou úžasné...
Upřímně radím, vemte si koťata dvě.
Až zjistíte, že kočka potřebuje parťáka svého druhu, bývají s pořízením
další kočky problémy.
Já už bych si nikdy jen jedno nevzala.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.5.2016 11:45

Také máme dva kocoury a je to to nejlepší, co jsme mohli udělat. Opravdu.
Krátké chlupy se spíše zapichují do textilie, dlouhé přilnou. I pravidelný úklid nezajistí domov bez chlupů. Já si na ně "zvykla" a za to mám dva úžasné společníky, kteří mi to stonásobně vynahradí smajlík

22.5.2016 12:09
Laila.aila

XXX.XXX.97.219

My si pořídili jen jednu kočenku ragdoll, máme v plánu jí nechat koťátka a její dcerku si i nechat mám dobré zkušenosti s tím, když není možný si třeba i s finančních důvodů vzít dvě zaráz, tak matka s dcerou se mají velice rádi u rodičů jsme to měli tak vždycky a nebyli nikdy problémy více méně minimálně takto 4x a byli to obyčejné kočky a většinou po prvních kotatěch šli na kastraci.A holky jsou nerozlučná dvojka pořád. Ale pokud máte v úmyslu kocourka je opravdu lepší 2 kluky a kastrace hlavně kvůli značkování to jde velice špatně umýt, aby nebylo cítit. Holky většinou až na vyjímky neznačkují aspoň ne doma. Pokud chodí ven označkují si své teritorium, aby ostatním kočkám dali najevo, že toto je jejich území. A pokud si vyberete svého miláčka nezapomeňte na hodně různorodých hraček.Aby se zabavila, když bude sama doma nebo se bude nudit. U nás máme pískací plyšové myši, myš s rolničkou velice oblíbená i ji aportuje pak chlupaté kuličky a obyčené alobalové kuličky ty jsou ted top hračky taky si je aportuje, aby jsme jí je házeli. A podle to jaké kotě budete mít závisí i to jakou péči o srst bude potřeba, ale chlupy budou úplně všude někdy i v jídle bohužel

22.5.2016 12:27

Ještě k tomu škrábání... Pokud koťátko škrábe tam kde nemá, ihned ho přenést ke škrabadlu a pacičkou naznačit škrábání (některé kočky to však nemají rády, když se jim sahá na tlapky) nebo rukou. Chce to důslednost, ale je potřeba počítat s tím, že výsledek nemusí být 100%, i když se snažíte. Kočky jsou kočky, rozumí, ale pokud samy nechtějí, tak se vycvičit nedají...
Některé kočky škrábou vertikálně, jiné vodorovně. U koček jsou oblíbená i kartonová škrabadla, například tato na obrázku. My už máme v pořadí třetí smajlík

23.5.2016 15:17
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Laila.aila napsal(a):
My si pořídili jen jednu kočenku ragdoll, máme v plánu jí nechat koťátka a její dcerku si i nechat mám dobré zkušenosti s tím, když není možný si třeba i s finančních důvodů vzít dvě zaráz, tak matka s dcerou se mají velice rádi u rodičů jsme to měli tak vždycky a nebyli nikdy problémy více méně minimálně takto 4x a byli to obyčejné kočky a většinou po prvních kotatěch šli na kastraci.A holky jsou nerozlučná dvojka pořád. Ale pokud máte v úmyslu kocourka je opravdu lepší 2 kluky a kastrace hlavně kvůli značkování to jde velice špatně umýt, aby nebylo cítit. Holky většinou až na vyjímky neznačkují aspoň ne doma. Pokud chodí ven označkují si své teritorium, aby ostatním kočkám dali najevo, že toto je jejich území. A pokud si vyberete svého miláčka nezapomeňte na hodně různorodých hraček.Aby se zabavila, když bude sama doma nebo se bude nudit. U nás máme pískací plyšové myši, myš s rolničkou velice oblíbená i ji aportuje pak chlupaté kuličky a obyčené alobalové kuličky ty jsou ted top hračky taky si je aportuje, aby jsme jí je házeli. A podle to jaké kotě budete mít závisí i to jakou péči o srst bude potřeba, ale chlupy budou úplně všude někdy i v jídle bohužel

"Ale pokud máte v úmyslu kocourka je opravdu lepší 2 kluky..."

Prakticky ve všem s Vámi souhlasím, ale k výše vykopírované větě mám výhrady.Já mám dva postupně pořízené kocoury. U mladšího jsem natrefila na komplikovanější povahu, a dodnes jsou občasná škádlení (ale ne úplně v dobrém), dodnes to nejsou kámoši na život a na smrt; a také se i říká, že se kocour spíše snese s kočkou - mám tím na mysli samozřejmě kastráty. Já bych asi podruhé volila tak, že bych měla spíše páreček než dva jedince stejného pohlaví. Ale i v případě dvou odlišných pohlaví si nemusí sednout, kočky jsou holt velmi individuální, každá je originál, a v podstatě dopředu nelze nic moc předvídat.

23.5.2016 19:00
Laila.aila

XXX.XXX.97.219

Já tím myslela sourozence nebo stejně staré ono pokud si pořidíte jedno kotě a později je přinesený druhý jedinec je to vždy otázka jestli si navzájem sednou a nebudou rozepře. A proti párečku nemám výhrady, ale vím že hodně lidí preferuje samečky právě protože nemroustají a nemají mladé a je jednoduší a levnější i kastrace. A samozřejmě je to příroda a dva samci si nemusí sednout pokud jeden bude mít hodně dominantnější povahu a druhý nebude chtít se dominaci podřídit. Je to od povah koček. Ale zažila jsem i jednu naší kočku, která chctěla v naší smečce být dominantní a napadala starší setru z jiného vrhu a ukončila jejich vztah tím že jí ukradla její koťata té starší se narodili o pár hodin dřív než jí a ona je pořád kradla a nakonec to Bobinka vzdala a od té doby ji nesnášela úplně jen se přiblížila hned po ní prskala a sekala drápky. Před tím to nedělala.

24.5.2016 05:44
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Laila.aila napsal(a):
Já tím myslela sourozence nebo stejně staré ono pokud si pořidíte jedno kotě a později je přinesený druhý jedinec je to vždy otázka jestli si navzájem sednou a nebudou rozepře. A proti párečku nemám výhrady, ale vím že hodně lidí preferuje samečky právě protože nemroustají a nemají mladé a je jednoduší a levnější i kastrace. A samozřejmě je to příroda a dva samci si nemusí sednout pokud jeden bude mít hodně dominantnější povahu a druhý nebude chtít se dominaci podřídit. Je to od povah koček. Ale zažila jsem i jednu naší kočku, která chctěla v naší smečce být dominantní a napadala starší setru z jiného vrhu a ukončila jejich vztah tím že jí ukradla její koťata té starší se narodili o pár hodin dřív než jí a ona je pořád kradla a nakonec to Bobinka vzdala a od té doby ji nesnášela úplně jen se přiblížila hned po ní prskala a sekala drápky. Před tím to nedělala.

Ano, máte pravdu. U nás se holt moc nevyvedla povaha mladšího kocoura. Je skutečně dominantnější - možná paradoxně - zaprvé je mnohem menší než druhý kocour, zadruhé je mladší a zatřetí byl brán až asi rok a čtvrt po prvním kocourovi. Jeho zloba vůči staršímu kocourovi zcela jednoznačně vyplývá z jeho žárlivosti a TOTÁLNÍ závislosti na mně - a v tom si myslím, že jsem já žádnou chybu neudělala ani nedělá. Vždy jsem se snažila vše dělit mezi kocoury spravedlivě - nejen materiálno (jídlo), ale i lásku, péči, náklonnost. Přesto mladší kocour je jako můj stín, stále ho mám za zády, kamkoli se pohnu. Myslím, že si prožil něco zlého v kotěcím věku (z útulku vím, že jej Cikáni hodili do kontejneru a nějaká paní jej odtud vytáhla). Takže si asi boj o svého člověka nese v sobě a už ani nedoufám, že se to někdy změní. Jsem šťastná za jakžtakž soužití kocourů. Ostatní mi zde prorokovali, že za měsíc za dva se to srovná. Ono to u nás jde, ale velmi velmi pomaličku. Už se i občas stává, že spolu kocouři spí nalepení na sobě. Z toho ale zas mladýho chytne rapl a zaútočí na velkýho, který je neuvěřitelný dobrák.
Pokud ale máte na mysli sourozence, tak je to vše snazší. Ale i tak - já po současných zkušenostech bych si asi nechala páreček. Ale jak říkám, u sourozenců je vše určitě jiné.

24.5.2016 06:54

Moc prosím, šetřete slovem dominance, fakt to je dost mimo...

fíkovnice, ty nemáš dominantního, ale labilního kocoura.
A ano, větší pravděpodobnost, že se budou rvát, je u kocourů než u koček, a to i přes kastraci, Mám 3 kluky kastráty + sousedovic kastrát a můžu všechny ujistit, že tendenci se rvát mají pořád a ne že se to časem lepší, co dospěl labil Tomíček, tak je hůř. A ze sousedovic Leonka taky roste dobrý "řízek" . A to nejsou zavřeni doma, ale mají trvalý přístup ven.

Takže s optimismem do toho

24.5.2016 10:01
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

A ano, větší pravděpodobnost, že se budou rvát, je u kocourů než u koček, a to i přes kastraci, Mám 3 kluky kastráty + sousedovic kastrát a můžu všechny ujistit, že tendenci se rvát mají pořád a ne že se to časem lepší, co dospěl labil Tomíček, tak je hůř. A ze sousedovic Leonka taky roste dobrý "řízek" . A to nejsou zavřeni doma, ale mají trvalý přístup ven.

No od třetího řádku s Vámi souhlasím .

Ale jinak - mám opravdu dominantního kocoura, který je tou svojí dominancí labilní. Anebo je to spíše naopak? Prostě přinejmenším se dominantně vůči druhému kocourovi chová, za tím si fakt stojím a stát budu. Ale zároveň si myslím, že jde tak trochu o slovíčkaření . S tím, že nejhorší snášenlivost je mezi dvěma kocoury (co se pohlaví týká), tak s tím samozřejmě souhlasím.

24.5.2016 11:27
amiš

XXX.XXX.11.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Ale zas s tou rvavostí je to kus od kusu. Máme baráček, kočky ven mohou. Máme 4 kocoury.6 let, kastrovaný,3 roky bráchové nekastrovaný a 8 let venkovní exokocour. Ten je venkovní, protože si to sám zvolil, nikdo ho k tomu nenutil.
Kocouři se mezi sebou nervou, jen jeden z mladších občas vyjede na kastrovaného. Ten je kliďas, ale když je potřeba, dokáže všechny srovnat. Nicméně se to stalo jen jednou kdysi a teď je klid až takový, že na sobě klidně leží a spí. A to kterýkoli s kastrovaným. Mluvím teď o kuchyni a chodbě a verandě. Venku si chodí po svých a dělají, že se neznají a nevidí. Exokocoura obcházejí a ten si jich nevšímá. Když byl kastrovaný kocour kotě, tak si hrávali, ale už se ignorují. Nicméně, soužití je bez problémové, je klid, i když spolu v zimě zůstávají na noc zavřeni v chodbě.

24.5.2016 20:30
RomčaJelča

XXX.XXX.17.37

Naše kočka slyší na slovo FUJ a na zavolání jménem přiběhne. Nemá tendence lézt na linku, přestože občas tam skočí. Nepřekáží pod nohama - opravdu vždycky zavčas zdrhne jinam. Ale ona prošla výchovou jedné holčiny, která byla trošku tvrďas. Když chystám jídlo, kočka se sice lísá o nohy, ale většinou zaujme polohu vyčkávací, a to na parapetu, a sleduje.
Jo a aportuje, někdy jí říkáme kočkopes.

Kocoura jsme dostali už jako asi 6letého a to je teda vtěrka, až to bolí. Bude sedět uprostřed místnosti, ale neuhne, i kdybych do něho měla kopnout - lépe řečeno "zavadit o něj nohou", protože zvířata u nás samozřejmě nekopeme. Když chystám jídlo, vyřvává jak na lesy, otravuje, seděl by mi nejradši u pusy. Je mi jasné, že s tím dědečkem, co ho měl, jedli spolu (salámy, klobásy, chipsy, sýry)... Neslyší ani na jméno, natož na fuj. smajlík Aport ho absolutně nezajímá, někdy se při povalování na těch peřinách ani neotočí smajlík.

25.5.2016 07:42
joanne.s

XXX.XXX.41.2

fikovnice napsal(a):
No od třetího řádku s Vámi souhlasím .

Ale jinak - mám opravdu dominantního kocoura, který je tou svojí dominancí labilní. Anebo je to spíše naopak? Prostě přinejmenším se dominantně vůči druhému kocourovi chová, za tím si fakt stojím a stát budu. Ale zároveň si myslím, že jde tak trochu o slovíčkaření . S tím, že nejhorší snášenlivost je mezi dvěma kocoury (co se pohlaví týká), tak s tím samozřejmě souhlasím.

No a není to spíš tak, že se chová teritoriálně? Což u koček prostě bylo a je.

Jinak to, že je jedna z koček doma kápo, oproti druhé, samo o sobě dominanci přece neznamená - to je přirozené.

25.5.2016 10:40
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

joanne.s napsal(a):
No a není to spíš tak, že se chová teritoriálně? Což u koček prostě bylo a je.

Jinak to, že je jedna z koček doma kápo, oproti druhé, samo o sobě dominanci přece neznamená - to je přirozené.

No a čemu se tedy pak dá říkat "dominance"? smajlík

25.5.2016 13:55
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Cituji.
"F. Šusta má ve své knize definici dominantního psa jako takového, kterého ostatní budou následovat, protože se jim to vyplatí (až budu doma, hodím přesně včetně odkud definice pochází). A co se mi velmi líbí, tak odlišení dominantního psa od dominátora (to je takový samozvaný "šéf")."

..."Měla jsem tu čest dva takové psy potkat a pomáhala jsem se o ně několik let starat. Nepatřili mi, ale byla jsem s nimi hodně času.

Chovali se klidně, suveréně, nervali se s jinými psy, ale komunikovali s nimi a psi je plně respektovali a podřizovali se jim. Ke štěnatům byli velice jemní a laskaví, k fenám galantní, ale neměli problém je usměrnit. Nidky nepoužili sílu, když byla jiná možnost. Při hrách smečky občas představovali kořist.
Vůči lidem byli celkem tolerantní, některých lidí si vysloveně nevšímali a absolutně je nerespektovali, prostě na ně z vysoka kašlali. Některé lidi vyhledávali a domluvili se s nimi. Se mnou to bylo - já pán, ty pán, dohodneme se. Neměla jsem u nich takový respekt jako jejich majitel, ale fungovali jsme spolu a v běžných situacích poslouchali. Jednou mě jeden z nich srazil na zem, když vyhodnotil, že jistá osoba představuje velké nebezpečí. Já chtěla onu ječící a nadávající osobu jít uklidnit, pes se postavil mezi nás čelem k ní. Já ho obešla a šla dál, on manévr zopakoval a zavrčel na mě. Obešla jsem ho podruhé, on mě zval za nohavici a podrazil mi nohu a stoupl si opět mezi nás. To byl můj jediný dohovor s jedním z těchto psů za 4 roky fungování s nimi.
Ošetrovat a česat se běžně nechali. Byli úžasní a hodně člověka naučili. "

https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3007762/skutecne-dominantni-pes#a3008097.

Přidejte reakci

Přidat smajlík