Je to hra nebo spolu kočky bojují?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

mikibu

12.3.2021 23:27
mikibu

XXX.XXX.23.92

Máme 3 kočky (1 kocour, 2 kočky) a nedokážu poznat tu hranici, jestli si ještě hrají nebo už spolu bojují. Skáčou po sobě, honí se, lítají jak splašení, útočí na sebe, uši dozadu, často někdo řve, že už je to moc, kopou se nohama do hlavy a podobně... Dělají to všichni vzájemně mezi sebou, není to tak, že by útočil jen někdo z nich. Na druhou stranu, potom spolu hezky spinkají, čistí se vzájemně, koukají spolu z okna... Když mají tuhletu "hravou", tak to někdy schytám i já, že mi kočka zaútočí drápama na nohu nebo mi vyskočí na stehno, chytí mi ruku do zubů a kope do ní zadníma nohama... Pak se ale zase mazlí a jsou v pohodě. Tyhlety útoky mají na sebe většinou ráno a potom večer, trvá to třeba hodinu a pak se uklidní. Úraz z toho zatím žádný nebyl, jen drápnutí přes čumáček, ale to je jen škrábnutí.

Nevím, jestli je to pořád v rámci hry nebo spolu už bojují. Dřív to myslím nedělali, hráli si víc pěkně, ale to byli hodně malí. Mám pořídit nějaké uklidňující feromony do zásuvky, pomáhá to vůbec? Nebo to řešit jinak nebo je to v pořádku?

Děkuji moc.

13.3.2021 00:44
ladd

XXX.XXX.171.23

Podle popisu hra. U nás to probíhá stejně a i ve stejný čas. Pokud už toho má jedna dost, tak zaskučí a ta druhá se odtáhne.
Máte vykastrováno? S příchodem dospělosti mohou přijít rozepře a omezí se hravost. Kastrace tomuto částečně zabrání.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.3.2021 07:02

mikibu napsal(a):
Máme 3 kočky (1 kocour, 2 kočky) a nedokážu poznat tu hranici, jestli si ještě hrají nebo už spolu bojují. Skáčou po sobě, honí se, lítají jak splašení, útočí na sebe, uši dozadu, často někdo řve, že už je to moc, kopou se nohama do hlavy a podobně... Dělají to všichni vzájemně mezi sebou, není to tak, že by útočil jen někdo z nich. Na druhou stranu, potom spolu hezky spinkají, čistí se vzájemně, koukají spolu z okna... Když mají tuhletu "hravou", tak to někdy schytám i já, že mi kočka zaútočí drápama na nohu nebo mi vyskočí na stehno, chytí mi ruku do zubů a kope do ní zadníma nohama... Pak se ale zase mazlí a jsou v pohodě. Tyhlety útoky mají na sebe většinou ráno a potom večer, trvá to třeba hodinu a pak se uklidní. Úraz z toho zatím žádný nebyl, jen drápnutí přes čumáček, ale to je jen škrábnutí.

Nevím, jestli je to pořád v rámci hry nebo spolu už bojují. Dřív to myslím nedělali, hráli si víc pěkně, ale to byli hodně malí. Mám pořídit nějaké uklidňující feromony do zásuvky, pomáhá to vůbec? Nebo to řešit jinak nebo je to v pořádku?

Děkuji moc.

Boj na vážno poznáte. U toho vydávají takové hluboké vrčení, že i vám se budou ježit chlupy. Tohle je opravdu jenom hra.

13.3.2021 08:20

si myslím, že už v tom ten boj je
hluboké vrčení být nemusí

13.3.2021 09:04

....u nás je výhodou, že pokud si kočky začnou takhle divoce hrát, vlitne mezi ně pes a je hned klid....otázkou je, jak to dopadá když je se mnou pes v práci.....

13.3.2021 09:10
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Taky jsem toho názoru, že je to hra. Pokud to bude boj, budete nacházet chuchvalce vytržené srsti, škrábance a rány.

13.3.2021 09:39

jestli to je ten kocour, co byl čerstvě kastrován, tak ten si hraje, respektive to už je výraz pohlavního pudu, a kočkám se to nelíbí, respektive i z případné hry to přejde do "nech toho, vypadni..."

tak je to u nás

mikibu

13.3.2021 11:31
mikibu

XXX.XXX.23.92

Malé chuchvalce srsti sem tam někde jsou, vrčí na sebe u toho hodně, uši dozadu. Škrábanec byl taky, přes čumáček, ale nic strašného...

13.3.2021 11:34

rvou se

mikibu

13.3.2021 12:03
mikibu

XXX.XXX.23.92

No a mám koupit teda ty feromony, bachovy kapky nebo něco takového? Jestli má někdo zkušenost, jestli to funguje. Nebo jak tomu pomoct?

13.3.2021 20:31
ladd

XXX.XXX.171.23

mikibu napsal(a):
No a mám koupit teda ty feromony, bachovy kapky nebo něco takového? Jestli má někdo zkušenost, jestli to funguje. Nebo jak tomu pomoct?

Když se kočky navážno rvou, tak u toho ječej, jako že ale fest.
Toto jsou předpokládám loňská dospívajicí koťata. Pokud je nevykastrujete (o tom jste nic nepsala), tak ze hry se rvačka vyvine snadno, protože si budou muset vyjasnit hierarchii. Tomu žádné bachovky nezabrání.
Máme kastrovanou dvouletou číču a jeji zatím nekastrovanou (jedem koncem koncem března) 8 měsíčni dceru. Ty hry jsou pořádně divoké, skoky z křesla na sedačku, honičky přes dvě místnosti, ve skoku se srazí ve vzduchu... Doufám, že jim ta hravost vydrží co nejdéle. Bez kastrace by to nebylo myslitelné, jakmile by se jedna moc rozdivočila, druhá by to brala jako útok.
Na druhou stranu, bez kastrace by to nedospělé hravé chování ustoupilo. Vztah mezi nimi by pak mohl být v rozpětí od přátelství po averzi . Nenávist dcery k matce tu kdysi byla popisována. U nás to bylo vždy v pohodě, i když se dříve kočky nekastrovaly. Ovšem takovéto “divočiny” jsme zaživali u koťat, ne u dospělé kočky.

Lucka35

15.3.2021 14:27
Lucka35

XXX.XXX.112.225

Mám dvě polodomácí kočky, kastrované, ségry (když jsem si je jako malá koťátka brala, bylo mi řečeno, že dvě a ségry k tomu jsou lepší), 5 let.
Hravé už asi moc nejsou, nebo alespoň ne spolu navzájem. Se svými lidmi občas ano.
Doma se milujou, spí spolu a jsou v pohodě, ale venku se občas porvou. Asi si občas potřebují vyjasnit pozici i když mě připadá, že jsou si rovnocené, protože to není tak, že by stále jen jedna napadala tu druhou, ale jednou si začne jedna, podruhé druhá. Občas u toho zařvou a občas z nich vypadne pár chlupů, ale nikdy si ještě neublížily. Asi je to pro kočky normální.

15.3.2021 22:28
ladd

XXX.XXX.171.23

Je to určitě kus od kusu. Měli jsme matku a dvě dcery, každá z jiného vrhu. Ve finále všechny kastrované. S matkou měly obě vztah bez problému, na sebe občas zahučely u misky a jedna odešla. Rvačku jsem nikdy nezaznamenal. Doma ani venku. Někdy ale spaly na jedné hromadě všechny tři, vtšinou ale matka uprostřed. Nijak extra si ale nehrály (jsem právě zvědavej, jestli těm současným vydrží ta extrémní hravost). Později k nim přibyl nalezený kocourek. Tam byl vztah na základě tolerance. Byl dost žárlivej. Někdy po nich vystartoval, to se pak přikrčily a on kolem nich kroužil, nebo utekly.
Ještě si vybavuji našeho dospívajícího kocourka a cizího přistěhovalého kocoura jak oba leží v křesle těsn vedle sebe na zádech a spí. To ale byl vyjímečný dobrák. Jindy jsem musel cizího kocoura odvézt ke kamarádovi. Nám chodil u nohy jak pes, neskutečně milý zvíře, našeho dorostence by ale vyštval.
Naše současné koťe ma od mala ‘vztah´ s jedním ohromným kocourem, který k nám chodí na dvůr, jak se vidí, jdou se očichat (před jinými kočkami se běhala schovat. Nejspíš to bude její otec. Tento kocour ale v lednu tak zuřivě napadl jeji matku, že jsme je začali na noc nechávat doma. Teď už s ní zase sedává na parapetu, metr od sebe.
Rozepisuju se tak proto, aby zadavatelka vidéla, že každá kocka má jinou povahu a vztahy se vyvijí a mění. Jestlu tu tedy zadavatelka ještě je..

15.3.2021 22:51
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Kolik má to vaše ,,současné kotě"? Je kastrovaná? Určitě nemá s kocourem vztah, že je to její otec. Zvířata na to nehrají a kočky už vůbec ne.

16.3.2021 00:24
ladd

XXX.XXX.171.23

lesnížínka napsal(a):
Kolik má to vaše ,,současné kotě"? Je kastrovaná? Určitě nemá s kocourem vztah, že je to její otec. Zvířata na to nehrají a kočky už vůbec ne.

V tom s vámi nesouhlasím. Domnívám se, že je to jako u jakéhokoliv zvíecího druhu, kde je praltikována infancitida. Samec většinou toleruje ta mláďata, s jejihž matkami se pářil. Konkrétně u kočkovitých šelem je to v každém tv dokumentu nejen o lvech ale i u tygrů, levhartů, jaguárů. Proč by to tak nebylo u koček.
Kočička má asi 8 měsiců, kastrovaná neni, jedeme příšti týden. Vím, že teďˇ má možná před mrouskáním a kocour to z ní cití. Ale kocour je místní kápo, tak je velká pravděpodobnost, že se s její matkou přednostně pářil a kotě bere za své. Kočka přivedla malou asi ve 2 měsicích věku, do týdne jsem vidél, jak kocour na dvoře malé čichá k hlavě bez jakékoliv agrese. Malá ho vyhledávala kdykoliv se na dvoře objevil, před jinými kočkami vyklízela pole. To předpokládané otcovství se nabízí. + když se na dvoře objevila jiná kočka/kocour, stará začala mručet a vyrážela do útoku. V případě tohoto kocoura absolutní nezájem.

16.3.2021 01:03
ladd

XXX.XXX.171.23

Samozřejmě jsem to nemyslel tak, že kocour si myslí, že je její otec. Ale že instinkty fungují tak, aby samci nelikvidovali svoje potencionální potomky.

16.3.2021 09:03
Bobča

XXX.XXX.20.192

"Rozepisuju se tak proto, aby zadavatelka vidéla, že každá kocka má jinou povahu a vztahy se vyvijí a mění. Jestlu tu tedy zadavatelka ještě je.."

Jen se rozepisujte-bylo to velmi zajímavé čtení.. ..já se přikláním,že je to pravda-je to "příběh"...A jak píšete,že"už sedí na parapetě metr od sebe"...to je jak u lidí...se poštěkají a pak se usmiřují.. ..

25.3.2021 14:53
EvženPárek

XXX.XXX.1.20

Dobrý den, máme 4 letého kastrovaného kocoura a 5 letou kastrovanou kočku. Jsou to sourozenci a žijí celý život spolu. Mají taky takové divočejší hry v noci, prohánějí se, bijí se.. Ale kocourek občas asi neví kdy jako už je to moc. A včera měla kočka rozseklé ouško jen trošku tak 2mm. První nějaké zranění po těch jejich hrátkách. Kocour je o něco větší a má fakt páru a myslím, že si to neuvědomuje i nás občas nechtěně škrábne při hře. Chová se jako koťátko a ne 6 kilový buldozer :-D. Dalo by se to nějak usměrnit?? Neradi bychom aby se to třeba zhoršilo i když už jsou spolu tak dlouho a nic. Jinak se mají rádi jen ten kocour neví kdy přestat no.. Máme ho snad od 7 týdnů protože mu venkovní kocouři pozabíjeli sourozence a jeho mamča se pak vykašlala i na něho. A právě se o něj starala potom ta naše kočka.. Tak já nevím čím to může být, ale nemůže jí jen tak natrhnout ucho přece hajzlík. Nebo jen zbytečně přeháním?? Co si o tom myslíte?? Děkuji za rady a názory.

25.3.2021 16:59
Fernando

XXX.XXX.8.201

Mohla to být nehoda. I když je hra drsnější tak je to furt hra.. boj by ste určitě poznala..
Hrajete si s nim? Má dostatek zábavy? Hraček? Prolézaček?
Může být i podrážděný a to změnou čehokoli.

25.3.2021 17:39
EvženPárek

XXX.XXX.1.20

On je celkem lenoch většinou kouká jak kočka skáče po škádlítku nebo laseru ale on max máchne packou a moc se mu nechce za tím běhat, jedině když leží a my mu s tím mácháme nad hlavou tak to jo :-D ale po škrabadle skáče to mají až do stropu, logické hračky na pamlsky to ho baví (je strasně na jídlo) a má jednu oblíbenou myšku ale tu si spíš tak tahá po bytě. Věnujeme se jim pořád když jsme doma a různě se nám mění směny takže nebývají skoro vůbec doma úplně sami. Změna žádná. Tak možná to byla fakt jen nehoda. Jako přijde mi to jako hra je vidět, že kočku to baví ale pak prostě najednou už toho má dost tak třeba mňaukne nebo zasyčí a on na to nereaguje vůbec až když ho okřiknem my. A ještě něco, někdy když je unavený se snaží "nakojit" od kočky. Jestli to může mít spojitost?

25.3.2021 21:02

EvženPárek napsal(a):
On je celkem lenoch většinou kouká jak kočka skáče po škádlítku nebo laseru ale on max máchne packou a moc se mu nechce za tím běhat, jedině když leží a my mu s tím mácháme nad hlavou tak to jo :-D ale po škrabadle skáče to mají až do stropu, logické hračky na pamlsky to ho baví (je strasně na jídlo) a má jednu oblíbenou myšku ale tu si spíš tak tahá po bytě. Věnujeme se jim pořád když jsme doma a různě se nám mění směny takže nebývají skoro vůbec doma úplně sami. Změna žádná. Tak možná to byla fakt jen nehoda. Jako přijde mi to jako hra je vidět, že kočku to baví ale pak prostě najednou už toho má dost tak třeba mňaukne nebo zasyčí a on na to nereaguje vůbec až když ho okřiknem my. A ještě něco, někdy když je unavený se snaží "nakojit" od kočky. Jestli to může mít spojitost?

Od 7 týdnů - možná dohání, co u maminky neměl.

27.3.2021 09:33
fikovnice

XXX.XXX.135.72

Také jsem si tuto otázku mnohokrát pokládala - obzvlášť hry mezi mým prostředním kocourem a nejmladší kočkou - MCO. Bylo mi řečeno, že pokud nelítají chlupy, že se nemám vzrušovat. No, nevím - hlavně mají zvláštní hierarchii - netuším, kdo má navrch. Ale mám pocit, že o svou pozici v naší smečce občas bojují. Když se mi to nezdá už jako hra, zakročím.
Jinak i zvukové projevy jsou důležité. Elsa, pokud je napadena, tak vrčí. Ale prostřední kocour při tom výpadu vrká - je to pro mě záhadou. Jeho výpad - občas na ni skočí jako při páření, včetně toho vrkání; dodávám, že mám jen kastráty.
Napíšete k tomu někdo něco? Tedy ne, že by se moje smečka 3 koček permanentně rvala, to ani náhodou. A vzájemné mytí a čištění se u nás též koná.

27.3.2021 09:43

fikovnice napsal(a):
Také jsem si tuto otázku mnohokrát pokládala - obzvlášť hry mezi mým prostředním kocourem a nejmladší kočkou - MCO. Bylo mi řečeno, že pokud nelítají chlupy, že se nemám vzrušovat. No, nevím - hlavně mají zvláštní hierarchii - netuším, kdo má navrch. Ale mám pocit, že o svou pozici v naší smečce občas bojují. Když se mi to nezdá už jako hra, zakročím.
Jinak i zvukové projevy jsou důležité. Elsa, pokud je napadena, tak vrčí. Ale prostřední kocour při tom výpadu vrká - je to pro mě záhadou. Jeho výpad - občas na ni skočí jako při páření, včetně toho vrkání; dodávám, že mám jen kastráty.
Napíšete k tomu někdo něco? Tedy ne, že by se moje smečka 3 koček permanentně rvala, to ani náhodou. A vzájemné mytí a čištění se u nás též koná.

I kastrát se může chovat jako plnohodnotný kocour. Viděla jsem u kamarádky, jak jeden takový připouštěl kočku v říji. U koní je to běžné, a to jsou léta kastrovaní valaši.

27.3.2021 10:36

"Ale prostřední kocour při tom výpadu vrká - je to pro mě záhadou. Jeho výpad - občas na ni skočí jako při páření, včetně toho vrkání; dodávám, že mám jen kastráty."
dtto náš nejmladší - Bertík....na Matýskovou
je to instinktivní chování

27.3.2021 10:46
fikovnice

XXX.XXX.135.72

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Ale prostřední kocour při tom výpadu vrká - je to pro mě záhadou. Jeho výpad - občas na ni skočí jako při páření, včetně toho vrkání; dodávám, že mám jen kastráty."
dtto náš nejmladší - Bertík....na Matýskovou
je to instinktivní chování

Díky!
Já už mnohokrát o prostředním kocourovi přemýšlela...ve smyslu, zda kastrace proběhla OK...
Else se to přisednutí na ni hrubě nelíbí a jelikož i ona občas udělá zákeřnost prostřednímu kocourovi, zakročuji až tehdy, když ona začne mručet a vrčet.
V záchodku je schopen stříkat na stěnu - jako by značkoval, naštěstí nesmrdí. Nejstarší kocour vždy přidřepne. Ale nejstarší je prostě kliďas a nejhodnější zvíře, jaké jsem za život měla.

27.3.2021 15:57

fikovnice napsal(a):
Díky!
Já už mnohokrát o prostředním kocourovi přemýšlela...ve smyslu, zda kastrace proběhla OK...
Else se to přisednutí na ni hrubě nelíbí a jelikož i ona občas udělá zákeřnost prostřednímu kocourovi, zakročuji až tehdy, když ona začne mručet a vrčet.
V záchodku je schopen stříkat na stěnu - jako by značkoval, naštěstí nesmrdí. Nejstarší kocour vždy přidřepne. Ale nejstarší je prostě kliďas a nejhodnější zvíře, jaké jsem za život měla.

To mně občas zaznačkuje i 15letý kocour. V roce kastrovaný.

28.3.2021 08:06
fikovnice

XXX.XXX.132.75

To mně občas zaznačkuje i 15letý kocour. V roce kastrovaný.

Aha, to napodobování páření mě až tak nepřekvapuje, ale to stříkání moči na stěnu WC mě přece jen trochu znepokojovalo. No, hlavně, že to nedělá mimo záchod! Takže vlastně je to značkování nebo není?? Přidřepne, ale stříká na stěnu - naštěstí mám vysoké stěny WC. Kdyby fakt značkoval, asi to bude dělat i všude po bytě, ne...? Děkuji za odpověď.

28.3.2021 08:55

ne, všude ne
jen tam, kde má potřebu se podepsat, vymezit území

28.3.2021 09:55

fikovnice napsal(a):
Aha, to napodobování páření mě až tak nepřekvapuje, ale to stříkání moči na stěnu WC mě přece jen trochu znepokojovalo. No, hlavně, že to nedělá mimo záchod! Takže vlastně je to značkování nebo není?? Přidřepne, ale stříká na stěnu - naštěstí mám vysoké stěny WC. Kdyby fakt značkoval, asi to bude dělat i všude po bytě, ne...? Děkuji za odpověď.

Mně to naštěstí taky dělá jenom na záchodě. Přesný důvod netuším. Občasný návrat do puberty?

28.3.2021 10:00
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Jo a uzurpuje si tenhle záchůdek Leonek léta neznačkoval, vůbec mě nenapadlo, že i kastráti značkují. Až k nám začal chodit cizí kocour, který si to tu začínal nárokovat a s Leonkem se prali, tak začal Leon venku značkovat. Doma nikdy, neměl důvod. U nás teda když se do sebe pustí Gucci s mladým Viktorkem, tak i chlupy lítají. Ale pak spolu jen tak blbnou, špárají po stromech, bloumají zahradou. Právě, že Viktor si hraje na nakrývání a Gucci je teda zásadně proti

28.3.2021 10:53
Štefan1

XXX.XXX.208.238

lesnížínka napsal(a):
Jo a uzurpuje si tenhle záchůdek Leonek léta neznačkoval, vůbec mě nenapadlo, že i kastráti značkují. Až k nám začal chodit cizí kocour, který si to tu začínal nárokovat a s Leonkem se prali, tak začal Leon venku značkovat. Doma nikdy, neměl důvod. U nás teda když se do sebe pustí Gucci s mladým Viktorkem, tak i chlupy lítají. Ale pak spolu jen tak blbnou, špárají po stromech, bloumají zahradou. Právě, že Viktor si hraje na nakrývání a Gucci je teda zásadně proti

Je to tak, kastráti značkují méně (anebo vůbec -pokud mají své teritorium, do kterého jim nikdo neleze), ale značkovat mohou. Moje venkovní kočky značkují obě - kočka i kocor, ač kastrováni. A zjara (resp. v lednu - únoru) kocour musí obhájit teritorium proti toulavým nekastrovaným kocourům, takže pravidelně léčíme následky rvaček.

28.3.2021 12:42
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Štefan1 napsal(a):
Je to tak, kastráti značkují méně (anebo vůbec -pokud mají své teritorium, do kterého jim nikdo neleze), ale značkovat mohou. Moje venkovní kočky značkují obě - kočka i kocor, ač kastrováni. A zjara (resp. v lednu - únoru) kocour musí obhájit teritorium proti toulavým nekastrovaným kocourům, takže pravidelně léčíme následky rvaček.

Naprosto stejně, značkujou oba kastráti, kočka i kocour, ale jen venku. Mladý se ještě neserval naštěstí, u starého jsme řešili taky několikrát, měl vyražené(ulomené?) oba horní špičáky. První jeden, za nějaký čas i druhý, s kým bojoval nevíme, mohla to být i liška, která k nám chodí. Chodila a chodí, ale celý jejich život, takže si ani nemyslím, spíš kocour.

28.3.2021 18:27
fikovnice

XXX.XXX.134.161

Mně to naštěstí taky dělá jenom na záchodě. Přesný důvod netuším. Občasný návrat do puberty?

To by sedělo, ten můj je VĚČNÝ puberťák!!! A to mu táhne na 5. rok!

24.3.2022 18:10
natka98

XXX.XXX.150.44

Dobrý den, 14 dní zpět jsem si domů přinesla nalezené 3 měsíční kočičku. Doma mam už 8 měsíční kočičku a ze začátku na sebe hodně vrčely a syčely. Po cca 3 dnech přestaly a normálně spolu fungují. Akorát se mi nelíbí jejich hry. Nevím jestli tomu mam říkat hra nebo boj. Protože třeba několikrát za den ta starší kočka honí a vyskakuje na tu mladší a ta mladší na ni vrčí a syčí a lítají z obou chlupy. Ale i ta mladší honí tu starší a lítají po bytě jak praštěný.
Raději se ptám, abych něco nepodcenila a nebyla jedna z nich nějak ve stresu.
Dekuji za odpovědi

27.3.2022 12:56
fikovnice

XXX.XXX.132.49

natka98 napsal(a):
Dobrý den, 14 dní zpět jsem si domů přinesla nalezené 3 měsíční kočičku. Doma mam už 8 měsíční kočičku a ze začátku na sebe hodně vrčely a syčely. Po cca 3 dnech přestaly a normálně spolu fungují. Akorát se mi nelíbí jejich hry. Nevím jestli tomu mam říkat hra nebo boj. Protože třeba několikrát za den ta starší kočka honí a vyskakuje na tu mladší a ta mladší na ni vrčí a syčí a lítají z obou chlupy. Ale i ta mladší honí tu starší a lítají po bytě jak praštěný.
Raději se ptám, abych něco nepodcenila a nebyla jedna z nich nějak ve stresu.
Dekuji za odpovědi

Pokud lítají chlupy, tak zakročit! Nenechat kotě šikanovat od starší kočky!

27.3.2022 16:33

Přidejte reakci

Přidat smajlík