Pozdrav aneb sdílená radost je dvojnásobná radost

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.10.2020 09:45
europa.it

XXX.XXX.9.199

Zdravím všechny milé kolegy chovatele!

V podstatě se chci jen podělit neb sdílená radost je dvojnásobná radost :-)

Splnil se mi sen a zakládám chov králíků. Zatím mám jen jeden kotec, vyrobený ze starého gauče, ale myslím, že nápad i realizace se povedl(a). Můžete posoudit sami viz přiložená fotka.

Mám v něm jednu samičku alá vesnický mix a po prvním nezdaru (prvorodička) se napodruhé zadařilo a já mám nesmírnou radost ze sedmi mastodontíků (v 6 týdnech průměrná váha přes 1,1 kg).

Mou noční můrou je hlavně kokcidióza, ale dělám maximum proto, abych se jí vyvarovala. Hygiena chovu, kvalitní a pestrá strava odpovídající věku králíčků, Emanox… Pročetla jsem co se dalo a právě i tady na ifauně jsem posbírala cenné rady, za které děkuji!

A kam dám svůj ušatý výkvět? No pravda, většina půjde na talíř, ale tři samičky si ponechám na další chov. Mám u truhláře objednané dvě vymazlené králíkárny, tak snad se v nich bude chlupáčům líbit.

Nicméně dalším stupněm snu je venkovní, otevřený chov. Místo naštěstí je, načteno také (bohužel jsem našla jen cizojazyčnou literaturu) plus trocha toho selského rozumu a manželova práce. :-)

Za slušné reakce a také fotky Vašich zdarů předem děkuji, je fajn se vzájemně inspirovat!

Všem krásný den a hlavně nespočet chovatelských úspěchů přeju!

Markéta

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.10.2020 10:35

No, je fajn ked si človek splní sen... Napadá ma všeličo, ale najdôležitejšie bude mladé odstaviť a odchovať až po ten tanier.... Uvidíme o dva roky sa kuknem či je tu vaša Europa. it .Tak nech sa darí,

5.10.2020 12:19
borax

XXX.XXX.3.134

europa.it napsal(a):
Zdravím všechny milé kolegy chovatele!

V podstatě se chci jen podělit neb sdílená radost je dvojnásobná radost :-)

Splnil se mi sen a zakládám chov králíků. Zatím mám jen jeden kotec, vyrobený ze starého gauče, ale myslím, že nápad i realizace se povedl(a). Můžete posoudit sami viz přiložená fotka.

Mám v něm jednu samičku alá vesnický mix a po prvním nezdaru (prvorodička) se napodruhé zadařilo a já mám nesmírnou radost ze sedmi mastodontíků (v 6 týdnech průměrná váha přes 1,1 kg).

Mou noční můrou je hlavně kokcidióza, ale dělám maximum proto, abych se jí vyvarovala. Hygiena chovu, kvalitní a pestrá strava odpovídající věku králíčků, Emanox… Pročetla jsem co se dalo a právě i tady na ifauně jsem posbírala cenné rady, za které děkuji!

A kam dám svůj ušatý výkvět? No pravda, většina půjde na talíř, ale tři samičky si ponechám na další chov. Mám u truhláře objednané dvě vymazlené králíkárny, tak snad se v nich bude chlupáčům líbit.

Nicméně dalším stupněm snu je venkovní, otevřený chov. Místo naštěstí je, načteno také (bohužel jsem našla jen cizojazyčnou literaturu) plus trocha toho selského rozumu a manželova práce. :-)

Za slušné reakce a také fotky Vašich zdarů předem děkuji, je fajn se vzájemně inspirovat!

Všem krásný den a hlavně nespočet chovatelských úspěchů přeju!

Markéta

Tak snad Vám ten elán vydrží.
Popravdě ten základ chovu nic, moc.
Nevím jestli se starým gaučem a vesnickou směskou naděláte terno.
V 6 týdnech 1,1kg je velmi málo....

5.10.2020 13:16

borax napsal(a):

Nekazme jej radosť, cesta je ťažká a každá skusenosť = posúva človeka niekam... Osobne si myslím, že ak vydrží dva-tri roky už to nevzdá....

5.10.2020 13:33
borax

XXX.XXX.3.134

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nekazme jej radosť, cesta je ťažká a každá skusenosť = posúva človeka niekam... Osobne si myslím, že ak vydrží dva-tri roky už to nevzdá....

Letos je pro začátek chovu ne moc dobrý rok.
Kvalita sena nic moc( deštivý červen ) a teď všude myxomatóza.
Tak snad paní vydrží....

5.10.2020 13:41

borax napsal(a):
Letos je pro začátek chovu ne moc dobrý rok.
Kvalita sena nic moc( deštivý červen ) a teď všude myxomatóza.
Tak snad paní vydrží....

Ale , bude aj horšie .... prídu decká a králici nebudú sen.

5.10.2020 14:52
europa.it

XXX.XXX.9.199

borax napsal(a):

Dobrý den, budu reagovat ve vašem duchu:

ad a): Elán mi vydrží, nejsem nadšenec jedné chvíle;

ad b): Netvrdila jsem, že nadělám terno. Chci chovat králíky pro radost, pro rodinu a co zbyde pro bohaté kolegy Pražáky. :-)) A na prvním kotci o téměř dvou metrech čtverečních nevidím nic špatného, naopak, ušáci si tam hezky zařádí - "vysvalí".

ad c): Vážím pravidelně 4 králíčky z těch 7. Průměrná váha v 5 týdnech 787 gramů, v 6 týdnech přes 1 400 g (a to jsem zjistila, že nevážím toho největšího ušáka). Tzn. přírůstek za poslední týden 44,4 g/den. Pokud bych velmi jednoduše tento jmenovaný přírůstek brala i nadále, ve dvou měsících mají přes 1 700 g. Když porovnám svého mixa s Burngundských králíkem (ač ten můj mix je myslím o píď menší), ten má mít v 60 dnech cca 1 400 g (Vzorník plemen králíků 2020, MVDr. Vlastimil Šimek, Ph.D., strana 210). Takže nerozumím sdělení "V 6 týdench 1,1 kg je velmi málo..." Prosím o reakci. Děkuji

5.10.2020 15:59
europa.it

XXX.XXX.9.199

Jestli tu za dva tři roky nebudu, tak to bude s největší pravděpodobností nechutí pro reakce na nerelevantní příspěvky nebo že tu nebudu vůbec (zdravotní důvody).

5.10.2020 16:03
europa.it

XXX.XXX.9.199

Ale , bude aj horšie .... prídu decká a králici nebudú sen.

Je mi 37, mám dceru čerstvě 5 let a synovi tento měsíc budou 3 roky.

5.10.2020 16:06
horal

XXX.XXX.13.28

Ta váha je v pořádku a na to, že je to králík domácí dokonce slušná. Já mám u Českých albínů podobné váhy v tom věku a myslím že i borax se svými Kaliforňáky bude na tom obdobně. Za chvíli ale bude třeba řešit odstav samice od mladých tak by bylo dobré sklepnout nějaký kotec. Tak ať vám to nadšení vydrží a chov se rozrůstá. Přeji mnoho úspěchů a radosti z chovu.

5.10.2020 16:15
europa.it

XXX.XXX.9.199

Milý horale,

děkuji za podporu a přání, i Vám nápodobně! Jak jsem psala, dvě králíkárny jsou objednané, takže prozatímní úspěchy bude kam uložit. :-)

Krásný zbytek dne!

Markéta

5.10.2020 16:36

Madam , ja som len vyjadril svoj názor. Nič som vám nevnucoval.... Je to vaša voľba a vaše cesty. Ja sa venujem králikom cca 30 rokov a borax asi podobne, tak vás vítam v klube.... Pekný deň.

5.10.2020 17:18
europa.it

XXX.XXX.9.199

Madam , ja som len vyjadril svoj názor. Nič som vám nevnucoval.... Je to vaša voľba a vaše cesty. Ja sa venujem králikom cca 30 rokov a borax asi podobne, tak vás vítam v klube.... Pekný deň.

Milý mišiko,

ale já přece netvrdím, že jste mi něco vnucoval. A já si své cesty dokáži obhájit. Pro někoho argumenty silnějšími, pro někoho slabšími (to je normální, každý jsme jiný, každý máme své názory). Jsem prostě člověk, který si myslí, že zvíře sice může přijít na talíř, ale do té doby se o něj má starat s největší možnou péčí. A snažím se o to.

Slovo "Madam" ve mě vyvolává pejorativní reakci, ale budu věřit, že jste to nemyslel nikterak špatně.

Každopádně budu brát vaše reakce plně vážně, 30 let zkušeností není málo. :-)

Markéta

P. S. Jak jste psal, že je důležité to dostat na "tanier", chvilku mi trvalo než mi došlo co myslíte. :-)) Pak jsem si poposedla a pochopila.:-)) A to má tři životní kamarádky na Slovensku! :-)

5.10.2020 20:08

Vše bylo řečeno, jak píše básnik... Bežne prídem do obchodu a pozdravím , bonjure madam. Sila zvyku.😉

5.10.2020 20:19
borax

XXX.XXX.91.21

europa.it napsal(a):
Milý mišiko,

ale já přece netvrdím, že jste mi něco vnucoval. A já si své cesty dokáži obhájit. Pro někoho argumenty silnějšími, pro někoho slabšími (to je normální, každý jsme jiný, každý máme své názory). Jsem prostě člověk, který si myslí, že zvíře sice může přijít na talíř, ale do té doby se o něj má starat s největší možnou péčí. A snažím se o to.

Slovo "Madam" ve mě vyvolává pejorativní reakci, ale budu věřit, že jste to nemyslel nikterak špatně.

Každopádně budu brát vaše reakce plně vážně, 30 let zkušeností není málo. :-)

Markéta

P. S. Jak jste psal, že je důležité to dostat na "tanier", chvilku mi trvalo než mi došlo co myslíte. :-)) Pak jsem si poposedla a pochopila.:-)) A to má tři životní kamarádky na Slovensku! :-)

To nejlepší na tom je, že Vás to baví.
Děláte to hlavně pro sebe...
A když se jednou rozhodnete dělat to víc pro "bohaté Pražáky", třeba to pak už budete dělat jinak.
Začněte přemýšlet nad krmivy, genetikou, doplňcích stravy a pod.
K tomuto se člověk musí dopracovat, pokud chce
Můžete si tady přečíst celou ifaunu, to není problém.
Ale tu svoji správnou cestu si nakonec najdete sama.
Myslím, že budeme všichni rádi, když se tady s námi budete dělit o své zkušenosti i případné nezdary.
Ani po 30 letech chovu se nestane, že by někdo neudělal chybu.
Králíci jsou zkrátka alchymie...

7.10.2020 08:26
europa.it

XXX.XXX.27.191

borax napsal(a):
To nejlepší na tom je, že Vás to baví.
Děláte to hlavně pro sebe...
A když se jednou rozhodnete dělat to víc pro "bohaté Pražáky", třeba to pak už budete dělat jinak.
Začněte přemýšlet nad krmivy, genetikou, doplňcích stravy a pod.
K tomuto se člověk musí dopracovat, pokud chce
Můžete si tady přečíst celou ifaunu, to není problém.
Ale tu svoji správnou cestu si nakonec najdete sama.
Myslím, že budeme všichni rádi, když se tady s námi budete dělit o své zkušenosti i případné nezdary.
Ani po 30 letech chovu se nestane, že by někdo neudělal chybu.
Králíci jsou zkrátka alchymie...

Vezmu to odzadu. Máte pravdu, králíci jsou alchymie. Můj tchán říká, že "králík je artikl" nebo že "se na něj večer špatně podíváš a ráno je nataženej".

A ano, všichni děláme chyby, jsme jen lidé...

Jen začít přemýšlet na krmivy, doplňcích stravy atd. atp. je trochu pozdě. Prvně se študuje, pak se pořizuje zvíře. A jak jsem se zmiňovala hned v prvním příspěvku, věřím, že krmím tak jak je správné. Snažila jsem se načíst maximum. Pravda, už teď vím, že jsem například udělala chybu, neb jsem dávala granulky Energys s kokcidiotikama, ale "ředila" to i s dalším jídlem, takže snad se to neminulo účinkem a nevytvořila jsem těm potvorám spíš lepší rezistenci...

Co se genetiky týče, u té mé vesničanky to snad není potřeba. Prostě jen nekřížit v rodině a bude to určitě ok. Co se týče toho venkovního chovu, tam by se mi líbil králík leprino di viterbo, neb je na tento druh chovu stavěný, ale kdybych manželovi oznámila, že bude potřeba jezdit do Itálie pravidelně pro samce, mohl by se odebrat k tiskárně a začít tisknout rozvodové papíry.

7.10.2020 09:35

Máte zaujímavé názory. Tak je možné že sa bude chov aj zo začiatku dariť🤭Ale keď sa doštverate na kopec nastane ta chvíľa rozhodnutia a tam sú len dve možnosti . 1, skočiť do priepasti alebo druhá otočiť sa a zísť dole a stúpať nanovo... Berte to ako dobrú radu Zadarmo.

7.10.2020 16:05
horal

XXX.XXX.13.28

Není třeba moc nad tím přemýšlet. Když to chcete jenom pro vlastní spotřebu, tak stačí si nechat nějakou samičku a pokud to Primula dovolí na výstavě koupit samečka středního (masného) plemene a tři, čtyři roky nemusíte chov řešit. Pak to vždy po pár letech zopakovat. Výhoda je v tom, že nemusíte zoufat, když není k mání samec kterého potřebujete, ale koupíte to co je. Kdysi jsem to také tak dělal, než jsem se zbláznil do čistých plemen. Předtím jsem kupoval sice samce s papírama ale dál jsem to už neřešil. Jednou to byl Nb, pak Kal, Bu, Vss, Fb, Nos až jsem se dostal k Českým albínům a u těch jsem zůstal. Občas jsem koupil i nějakou samičku čistou, ale připouštěl jiným plemenem. Mohl jsem tak srovnávat které plemeno je jaké, kdo s kým se víc vyplatí, které mají více králíčat, které rostou lépe a podobně. Všechno jsem si zaznamenával a dělal statistiky. Mnohem jednodušší to bylo když jsem se dostal k počítači a vytvářel jsem si tabulky. Jenomže "kluk" světa neznalý jsem o všecny tabulky přišel když mně kleknul první počítač. A to jsem dělal i přes třista králíčat ročně. Každý rok jsem stavěl nové králíkárny a rozšiřoval chov. A dělám to dodnes. Staré zbourám a postavím nové.

8.10.2020 10:46
europa.it

XXX.XXX.65.128

horal napsal(a):
Není třeba moc nad tím přemýšlet. Když to chcete jenom pro vlastní spotřebu, tak stačí si nechat nějakou samičku a pokud to Primula dovolí na výstavě koupit samečka středního (masného) plemene a tři, čtyři roky nemusíte chov řešit. Pak to vždy po pár letech zopakovat. Výhoda je v tom, že nemusíte zoufat, když není k mání samec kterého potřebujete, ale koupíte to co je. Kdysi jsem to také tak dělal, než jsem se zbláznil do čistých plemen. Předtím jsem kupoval sice samce s papírama ale dál jsem to už neřešil. Jednou to byl Nb, pak Kal, Bu, Vss, Fb, Nos až jsem se dostal k Českým albínům a u těch jsem zůstal. Občas jsem koupil i nějakou samičku čistou, ale připouštěl jiným plemenem. Mohl jsem tak srovnávat které plemeno je jaké, kdo s kým se víc vyplatí, které mají více králíčat, které rostou lépe a podobně. Všechno jsem si zaznamenával a dělal statistiky. Mnohem jednodušší to bylo když jsem se dostal k počítači a vytvářel jsem si tabulky. Jenomže "kluk" světa neznalý jsem o všecny tabulky přišel když mně kleknul první počítač. A to jsem dělal i přes třista králíčat ročně. Každý rok jsem stavěl nové králíkárny a rozšiřoval chov. A dělám to dodnes. Staré zbourám a postavím nové.

Mluvíte mi z duše. Pro tu svou samičku mám u strejdy nádherného samce (vlastně toho, co mám na profilové fotce) a pro ty samičky, co si chci nechat z aktuální úrody plánuji koupit buď Bu nebo Vss. K čistému chovu se třeba taky někdy dostanu, ale teď se mi moc líbí, jak to hraje barvama.

A s tou ztracenou statistikou, to mě jímá hrůza jen to čtu. Já takhle kdysi dělala fotoknihu, byla jsem u konce, opravdu hodně práce/času mi to dalo a přesně jak u Vás, definitivně mi znenadání umřel počítač... Slušně řečeno hrůza.

A statistika? Excel je můj velký kamarád, právě vytvářím i graf. Časová osa, váhy (průměr, min, max) a na sekundární ose denní přírůstek. Ale pravda, zatím je to jen sranda, neb dat mám pomálu... Jo a zálohuji na googl disku.

8.10.2020 11:08
europa.it

XXX.XXX.65.128

Máte zaujímavé názory. Tak je možné že sa bude chov aj zo začiatku dariť🤭Ale keď sa doštverate na kopec nastane ta chvíľa rozhodnutia a tam sú len dve možnosti . 1, skočiť do priepasti alebo druhá otočiť sa a zísť dole a stúpať nanovo... Berte to ako dobrú radu Zadarmo.

Velmi jsem váhala zda reagovat. Dovolte mi malou úvahu. Pokusím se v ní být stručná.

Člověk napíše příspěvek (mluvím o tom prvním) v podstatě v základu vyjadřující radost, že už patří mezi Vás ostatní, sdělí velmi krátce svůj příběh a popřeje všem štěstí. Na nic se nikoho (zatím) neptá. Kdybych já byla na druhé straně, reagovala byh cca následovně. "Ahoj, vítej mezi námi, taky Ti přejeme hodně štěstí a kdybys měla nějaký dotaz, ozvi se, pokusím(e) se pomoci".

Místo toho jsem se v prvních příspěvcích dozvěděla, že v podstatě všechno nic moc (podle mě neoprávněně) a taky že například možná nemám trpělivost a taky děti (jak už víte, taky špatně).

Takže abych se dostala k reakci na příspěvek mišika, který tu cituji. Ač jsem rady nežádala, ani ty zadarmo , děkuji. Ale jdete s křížkem po funuse. Občas se se mnou život nemazlí a já tedy skáču do propasti až až nebo horko těžko zase lezu na výsluní. Takový malý aktuální případ. Dvakrát jsem se lízala z rakoviny, teď v jednu jdu na PET/CT vyšetření, protože se mi objevilo něco, co by mohlo znamenat rakovinu číslo tři...

Jestli mi tedy chcete udělat radost, pošlete třeba ty fotky Vašich ušáků a králíkáren, ráda se inspiruji.

8.10.2020 11:33

europa.it napsal(a):
Velmi jsem váhala zda reagovat. Dovolte mi malou úvahu. Pokusím se v ní být stručná.

Člověk napíše příspěvek (mluvím o tom prvním) v podstatě v základu vyjadřující radost, že už patří mezi Vás ostatní, sdělí velmi krátce svůj příběh a popřeje všem štěstí. Na nic se nikoho (zatím) neptá. Kdybych já byla na druhé straně, reagovala byh cca následovně. "Ahoj, vítej mezi námi, taky Ti přejeme hodně štěstí a kdybys měla nějaký dotaz, ozvi se, pokusím(e) se pomoci".

Místo toho jsem se v prvních příspěvcích dozvěděla, že v podstatě všechno nic moc (podle mě neoprávněně) a taky že například možná nemám trpělivost a taky děti (jak už víte, taky špatně).

Takže abych se dostala k reakci na příspěvek mišika, který tu cituji. Ač jsem rady nežádala, ani ty zadarmo , děkuji. Ale jdete s křížkem po funuse. Občas se se mnou život nemazlí a já tedy skáču do propasti až až nebo horko těžko zase lezu na výsluní. Takový malý aktuální případ. Dvakrát jsem se lízala z rakoviny, teď v jednu jdu na PET/CT vyšetření, protože se mi objevilo něco, co by mohlo znamenat rakovinu číslo tři...

Jestli mi tedy chcete udělat radost, pošlete třeba ty fotky Vašich ušáků a králíkáren, ráda se inspiruji.

Posledná reakcia, naozaj nemám potrebu si niečo na vás kompenzovať ani v mojom veku dokazovať. Myslím to úplne vážne, môj prejav je taký ako je, berte to ako realitu. Už som to tu pár krát písal, nemám FB a ani Ego.... Nikdy som sa na nič nehral a čo mám som dosiahol len svojím pričinením. Nemusím a ani nemám pocit že by som sa mal za niečo ospravedlňovať....

9.10.2020 08:05
horal

XXX.XXX.13.28

Markétko, jak máte v titulku vlákna, že sdílená radost je dvojnásobná radost, také tak sdílená starost je poloviční starost. Někdy si osud pohraje s lidskou bytostí jako kočka s myší. Je mi už jasné kde se ve vás bere ta radost a elán z věcí pro nás staré chovatel tak běžných. A to staré je myšleno doopravdy a nikoliv obrazně. Mám děti možná ve vašem věku (1977-1982), ale na takové věci jako je chov králíků nemají čas. V téhle komunitě je povícero takhle odrostlých chovatelů se stejnými zkušenostmi (myšleno se začínajícími mladými chovateli) a proto jsou někdy jejich reakce jiné než by tazatel čekal. Občas jsou to odpovědi skeptické, ironické a mohou se jevit jako nepřející, ale není tomu tak, nikdo neni zlý. Jenom za těch několik let už bylo tady hodně podobných článků a většinou s negativní zkušeností a odezvou. Markétko, přeji vám hóóódně hodně let ať vám ta radost a elán vydrží, aby jste mohla v našem věku pomáhat a radit mladým začínajícím chovatelům. Přeji hodně zdraví a krásný den.
Ferda.

9.10.2020 10:16
borax

XXX.XXX.9.60

horal napsal(a):
Markétko, jak máte v titulku vlákna, že sdílená radost je dvojnásobná radost, také tak sdílená starost je poloviční starost. Někdy si osud pohraje s lidskou bytostí jako kočka s myší. Je mi už jasné kde se ve vás bere ta radost a elán z věcí pro nás staré chovatel tak běžných. A to staré je myšleno doopravdy a nikoliv obrazně. Mám děti možná ve vašem věku (1977-1982), ale na takové věci jako je chov králíků nemají čas. V téhle komunitě je povícero takhle odrostlých chovatelů se stejnými zkušenostmi (myšleno se začínajícími mladými chovateli) a proto jsou někdy jejich reakce jiné než by tazatel čekal. Občas jsou to odpovědi skeptické, ironické a mohou se jevit jako nepřející, ale není tomu tak, nikdo neni zlý. Jenom za těch několik let už bylo tady hodně podobných článků a většinou s negativní zkušeností a odezvou. Markétko, přeji vám hóóódně hodně let ať vám ta radost a elán vydrží, aby jste mohla v našem věku pomáhat a radit mladým začínajícím chovatelům. Přeji hodně zdraví a krásný den.
Ferda.

A já se připojuji!
Vše krásně napsal Horal....

9.10.2020 10:39
europa.it

XXX.XXX.97.176

horal napsal(a):
Ferda.

Jsou příspěvky, který zahřejí na duši… Nezbývá než upřímně a moc poděkovat.

Víte, já vím, jak to na takových diskuzních fórech chodí. Zaprvé tedy člověk nějaké už pročetl, zadruhé například tchán se smutkem vypráví své zkušenosti z jednoho typově obdobného fóra jako toto. I přesto jsem se rozhodla pod euforií popsaných událostí sem napsat a v podstatě i určité typy příspěvků čekala. To ale nemění nic na tom, že apriori přistupovat negativně není správné. Na druhou stranu, zkušenosti jsou zkušenosti, takže chápu.

Pana mišika jsem se chtěla už s notnou dávkou ironie ptát, „kde zas vzal že se má omlouvat“, „že si všechno vybudoval sám je k jeho cti ale to tu není sám“ atd. atp. Ale koukla jsem se v rychlosti na jiné jeho příspěvky, kde se snažil konstruktivně pomoci, tak už jsem si reakci odpustila.

Nicméně, asi Vám teď polichotím. Krom toho, že jste se trefil (jsem ročník 1982), tak pro mě stár nejste. Vy chlapi totiž, potvory jedny :-)), spíš zrajete jak víno. Navíc, neptejte se raději na ročník narození mého ex-přítele. :-)

O čase mi povídejte, potřebovali bychom s manželem protáhnout den o minimálně dalších 8 hodin. Manžel má 50% úvazek (i přesto, že má rodičovskou se synem), já pracuju na 60 % (ty zdravotní důvody), k tomu ty dvě malé děti (ještě nedávno půl roku v kuse doma), stěhování z Prahy do domu, který je potřeba opečovat a s pozemkem přes 5 000 m2. K tomu je manžel skromný člověk a maximum si chce udělat sám. A aby toho nebylo málo, tak jsme oba puntičkáři… Ale omlouvám se, to už jsem opravdu mimo králičí téma.

Každopádně ještě jednou děkuji a i boraxovi (teď vidím jeho příspěvek) a jestli mohu familiárně, tak „chlapi, já jdu na panáka slivovice, ráno mi volali, že výsledky vyšetření jsou úplně v pořádku!“

9.10.2020 11:05
ančovička1

XXX.XXX.37.123

Marketko, Gratuluji😀🌹🍀..jdu si dat taky,na Vaše zdravi 😀

9.10.2020 11:27
europa.it

XXX.XXX.27.191

ančovička1 napsal(a):
Marketko, Gratuluji😀🌹🍀..jdu si dat taky,na Vaše zdravi 😀

Jejda, ančovičko1, děkuji! Ať zahřeje!

9.10.2020 12:27
horal

XXX.XXX.13.28

Tak ať vám chodí už jenom ty dobré zprávy a švestku si dám také, ale až večer, tak nazdraví. Teda hlavně na to zdraví.

14.10.2020 11:00
europa.it

XXX.XXX.1.78

Zdravím a hlásím váhy svých králíčat ušáka domácího:

36. den života průměr 787 g, 54. den života (včera) průměr 1 432 g.
Průměrný přírůstek za těchto 18 dní tedy skoro 36 g/den.

Pokud bych počítala, že 2 měsíce mají 61 dní a přírůstek bude do tohoto 61. dne už jen 30 g/den, průměrný zajoch bude mít v 2. měsíce 1 642 g.

Jak jsem zmiňovala boraxovi (omlouvám se mu za zmatečné info v bodě c), podle vzorníku plemen má mít Bu v 2. měsících váhu 1 400 g. Jsem tedy 17 % nad. Za mě slušnej oddíl. :-)

Navíc začínám doufat, že by ztráty v rámci kokcidiózy mohly byt nula. Vím, že na to, aby je v obvyklou dobu porazila, ještě čas má, ale podle toho jak se jim aktuálně daří, doufám, doufám...

Vyvstává tedy v podstatě problém. Mám vybrané tři samičky, prostě nádherné, které bych si chtěla nechat do chovu. Plus ta máma jsou celkem čtyři. Já mám teď ten jeden obří kotec, který dejme tomu počítám za 2 (chci tam mít dvě chovné samičky) plus dalších 6 kotců dorazí do konce měsíce. Jak si můžu nechat 4 chovné samičky na 8 kotců o samci nemluvě, to vážně netuším, když bych jich měla mít ideálně 15. Prosím Vás, nemá někdo na půjčení Aladinovu lampu?

Všem přeji krásný den!

14.10.2020 12:21
borax

XXX.XXX.91.21

europa.it napsal(a):
Zdravím a hlásím váhy svých králíčat ušáka domácího:

36. den života průměr 787 g, 54. den života (včera) průměr 1 432 g.
Průměrný přírůstek za těchto 18 dní tedy skoro 36 g/den.

Pokud bych počítala, že 2 měsíce mají 61 dní a přírůstek bude do tohoto 61. dne už jen 30 g/den, průměrný zajoch bude mít v 2. měsíce 1 642 g.

Jak jsem zmiňovala boraxovi (omlouvám se mu za zmatečné info v bodě c), podle vzorníku plemen má mít Bu v 2. měsících váhu 1 400 g. Jsem tedy 17 % nad. Za mě slušnej oddíl. :-)

Navíc začínám doufat, že by ztráty v rámci kokcidiózy mohly byt nula. Vím, že na to, aby je v obvyklou dobu porazila, ještě čas má, ale podle toho jak se jim aktuálně daří, doufám, doufám...

Vyvstává tedy v podstatě problém. Mám vybrané tři samičky, prostě nádherné, které bych si chtěla nechat do chovu. Plus ta máma jsou celkem čtyři. Já mám teď ten jeden obří kotec, který dejme tomu počítám za 2 (chci tam mít dvě chovné samičky) plus dalších 6 kotců dorazí do konce měsíce. Jak si můžu nechat 4 chovné samičky na 8 kotců o samci nemluvě, to vážně netuším, když bych jich měla mít ideálně 15. Prosím Vás, nemá někdo na půjčení Aladinovu lampu?

Všem přeji krásný den!

V pohodě mě se není žač omlouvat
Víte já ty váhy-dny tak moc neřeším.

A co se týče obecně přírůstků mláďat, záleží na množství narozených mláďat.
Takže jsem rád, když to nějak vykrmím.
Bez léčiv a vylepšovadel.
A i když mám Hyly, neženu to na"krev".
Ať už s rychlostí odstavu, následným připouštěním, nebo krmením" na hranu"co ustojí.

14.10.2020 12:29
europa.it

XXX.XXX.1.78

borax napsal(a):
V pohodě mě se není žač omlouvat
Víte já ty váhy-dny tak moc neřeším.

A co se týče obecně přírůstků mláďat, záleží na množství narozených mláďat.
Takže jsem rád, když to nějak vykrmím.
Bez léčiv a vylepšovadel.
A i když mám Hyly, neženu to na"krev".
Ať už s rychlostí odstavu, následným připouštěním, nebo krmením" na hranu"co ustojí.

To je úžasné, že to děláte přirozeně! Také to tak mám/cítím.

Upřímně, mně o váhu jako takovou taky nejde, ale mám radost, že se ušákům daří. Statistiku si dělám i proto, že mě baví si hrát v excelu. :-)

Jo a králíčků mám 7, vážím 4. Z toho zrovna náhodou mezi váženými ten nejmenší i největší (když převážím výjimečně všechny).

14.10.2020 13:59
europa.it

XXX.XXX.1.78

Božínku, já už neumím ani tu nejmenší násobilku! 4 samice x 4 kotce (jsem se dočetla a má to svou logiku) = 16. Plus 1 samec = 17. To je přesně důsledek toho, když pořád klikáte na buňky v tom excelu...

14.10.2020 14:51
horal

XXX.XXX.13.28

Pokud budete dělat dva vrhy za rok tak plně postačí tři kotce na samici za předpokladu porážky ve 120dnech. První vrhy už budou minimálně dva týdny v mrazáku než odstavíte druhé vrhy.

15.10.2020 07:55
europa.it

XXX.XXX.1.78

horal napsal(a):
Pokud budete dělat dva vrhy za rok tak plně postačí tři kotce na samici za předpokladu porážky ve 120dnech. První vrhy už budou minimálně dva týdny v mrazáku než odstavíte druhé vrhy.

Přiznám se, že bych chtěla zkusit tři vrhy za rok, ale uvidíme jak se bude situace vyvíjet. Také zabíjet o cca měsíc později, ale opě, musim vyzkoušet. Třeba to nakonec dopadne přesně jak píšete.

Dobře tedy, králíkárny už nepotřebuju přifouknout tolik, zato mrazák ano! Takže půjčí mi někdo tu lampu?

15.10.2020 17:42
europa.it

XXX.XXX.1.78

Pro zájemce posílám dnešní fotky. :-)

17.10.2020 04:35
europa.it

XXX.XXX.1.78

Asi tohle vlákno budí dojem, že mám své první králíky. Ale není tomu tak! Když jsem se kdysi dávno :-) nastěhovala k příteli do bytu i s mým nemalým psem, podařilo se mi ho ukecat, že si ještě pořídíme králíka. Tak jsem si u strejdy jednoho hezkého králíčka domácího vybrala a k (teď už) manželově zděšení jsem přišla na to, že je to samička. A jelo se na námluvy. První se nezdařily, to víte, slušná holka to byla :-)), ale napodruhé 5 kousků, na třetí pokus rovnou 9 (jedno bohužel v hnízdě nechtěla, tak to s ním nedopadlo dobře). Všechny se mi za pomocí manželovy maminky podařilo rozdat jako chovné kusy. Bohužel ale někteří z nich prý pozděli zemřeli právě na kokcidiózu... Každopádně to jsem samozřejmě nezakládala chov.

17.10.2020 18:45
Matsik

XXX.XXX.104.134

europa.it napsal(a):
Jsou příspěvky, který zahřejí na duši… Nezbývá než upřímně a moc poděkovat.

Víte, já vím, jak to na takových diskuzních fórech chodí. Zaprvé tedy člověk nějaké už pročetl, zadruhé například tchán se smutkem vypráví své zkušenosti z jednoho typově obdobného fóra jako toto. I přesto jsem se rozhodla pod euforií popsaných událostí sem napsat a v podstatě i určité typy příspěvků čekala. To ale nemění nic na tom, že apriori přistupovat negativně není správné. Na druhou stranu, zkušenosti jsou zkušenosti, takže chápu.

Pana mišika jsem se chtěla už s notnou dávkou ironie ptát, „kde zas vzal že se má omlouvat“, „že si všechno vybudoval sám je k jeho cti ale to tu není sám“ atd. atp. Ale koukla jsem se v rychlosti na jiné jeho příspěvky, kde se snažil konstruktivně pomoci, tak už jsem si reakci odpustila.

Nicméně, asi Vám teď polichotím. Krom toho, že jste se trefil (jsem ročník 1982), tak pro mě stár nejste. Vy chlapi totiž, potvory jedny :-)), spíš zrajete jak víno. Navíc, neptejte se raději na ročník narození mého ex-přítele. :-)

O čase mi povídejte, potřebovali bychom s manželem protáhnout den o minimálně dalších 8 hodin. Manžel má 50% úvazek (i přesto, že má rodičovskou se synem), já pracuju na 60 % (ty zdravotní důvody), k tomu ty dvě malé děti (ještě nedávno půl roku v kuse doma), stěhování z Prahy do domu, který je potřeba opečovat a s pozemkem přes 5 000 m2. K tomu je manžel skromný člověk a maximum si chce udělat sám. A aby toho nebylo málo, tak jsme oba puntičkáři… Ale omlouvám se, to už jsem opravdu mimo králičí téma.

Každopádně ještě jednou děkuji a i boraxovi (teď vidím jeho příspěvek) a jestli mohu familiárně, tak „chlapi, já jdu na panáka slivovice, ráno mi volali, že výsledky vyšetření jsou úplně v pořádku!“

Ach jak Vám závidím těch 5000m, já mám 2000m a je to zoufale málo. Já se zamilovala do moravských modrých a i těch je zoufale málo. Přeji Vám hodně chovatelských úspěchů.

17.10.2020 18:52
europa.it

XXX.XXX.1.78

Matsik napsal(a):
Ach jak Vám závidím těch 5000m, já mám 2000m a je to zoufale málo. Já se zamilovala do moravských modrých a i těch je zoufale málo. Přeji Vám hodně chovatelských úspěchů.

Milá Mastiko,

rozumím Vám, ale znáte to, víc metrů, víc starostí. My těch cca 5 000 m2 mám zhruba v půlce rozdělené potůčkem a jedna půlka je víc zatravněná, ta druhá je takový les. Takový, protože po koupi ho manžel musel čistit a dosazovali jsme cca 60 stromů a neb nějaké to nedaly, budeme ještě vysazovat. I Vám hodně štěstí a to nejen v chovatelských úspěších!

P. S. Moravský modrý je nádherný! Jak by taky nebyl, já se narodila na Moravě.

19.10.2020 20:15
juhaj

XXX.XXX.164.121

Teď jak to tu čtu, vzpomínám na mládí. S přáteli jsme měli pronajatou malou jízdárnu a někdo, kdo se potřeboval zbavit králice, nám jí věnoval a ještě březí. Obyčejná bílá králice. Kamarádka, technický talent, vyrobila ze staré lenošky králíkárnu, zdaleka ne tak luxusní jako Vaše. Přesto králice v jejích útrobách odchovala asi 8 králíčat a založila tak chov, který se s námi i koňmi stěhoval do vlastního statku a ačkoli občas jsme nějakého králíka dostali, mnoho let byl základ od téhle směsky.

19.10.2020 20:22
europa.it

XXX.XXX.1.78

juhaj napsal(a):
Teď jak to tu čtu, vzpomínám na mládí. S přáteli jsme měli pronajatou malou jízdárnu a někdo, kdo se potřeboval zbavit králice, nám jí věnoval a ještě březí. Obyčejná bílá králice. Kamarádka, technický talent, vyrobila ze staré lenošky králíkárnu, zdaleka ne tak luxusní jako Vaše. Přesto králice v jejích útrobách odchovala asi 8 králíčat a založila tak chov, který se s námi i koňmi stěhoval do vlastního statku a ačkoli občas jsme nějakého králíka dostali, mnoho let byl základ od téhle směsky.

To je krásné!!! A tu mou bych nenazvala luxusní, ale pravda, když na ni kouknu, musím se zasmát, že nápad se povedl. Přeji krásný zbytek večera!

19.10.2020 20:49
Matsik

XXX.XXX.104.134

europa.it napsal(a):
Milá Mastiko,

rozumím Vám, ale znáte to, víc metrů, víc starostí. My těch cca 5 000 m2 mám zhruba v půlce rozdělené potůčkem a jedna půlka je víc zatravněná, ta druhá je takový les. Takový, protože po koupi ho manžel musel čistit a dosazovali jsme cca 60 stromů a neb nějaké to nedaly, budeme ještě vysazovat. I Vám hodně štěstí a to nejen v chovatelských úspěších!

P. S. Moravský modrý je nádherný! Jak by taky nebyl, já se narodila na Moravě.

Jen malá oprava moje přezdívka je Matsik, zdobnělina jména Matsi což v indiánské jazyce znamená vlídný a statečný a bylo to jméno mého pejska.
A provokace pokračuje ještě POTOK!!!To mě už ale opravdu děláte naschvál 😜😜. Tam by se hodily krásné husy české chocholaté co jsem si právě pořídila. A kousek lesa k tomu chápu že je s tím spousty práce, ale stejně Vám závidím a6 jsem z toho celá zelená🤢🤢😂😂

20.10.2020 08:08
europa.it

XXX.XXX.27.196

Matsik napsal(a):
Jen malá oprava moje přezdívka je Matsik, zdobnělina jména Matsi což v indiánské jazyce znamená vlídný a statečný a bylo to jméno mého pejska.
A provokace pokračuje ještě POTOK!!!To mě už ale opravdu děláte naschvál 😜😜. Tam by se hodily krásné husy české chocholaté co jsem si právě pořídila. A kousek lesa k tomu chápu že je s tím spousty práce, ale stejně Vám závidím a6 jsem z toho celá zelená🤢🤢😂😂

Takže mám dva průšvihy!

Neumím číst a komolím Vám jméno. Ale slibuju, budu si to už pamatovat a správně psát. Manžel si s bráchama hrával na indiány pořád a ještě teď, když si třeba píší k narozeninám, tak zpráva začíná slovy: "Již uběhlo mnoho zim, co se náčelník ten a ten vydal na cestu... "

A ta druhá je, že jsem si trochu zapřeháněla, ehm, zamachrovala. Bylo jasné, že Vás to popíchne. Ale doznání je polehčující okolnost, ne? My jsme tenhle dům kupovali v podstatě hlavně kvůli tomu pozemku...

A já bych české husy chtěla moc (jen bez té chocholky), jsou krásné. Ta modrá očka! Ať se Vám jejich chov jen a jen daří!!!

20.10.2020 09:15
Matsik

XXX.XXX.104.134

europa.it napsal(a):
Takže mám dva průšvihy!

Neumím číst a komolím Vám jméno. Ale slibuju, budu si to už pamatovat a správně psát. Manžel si s bráchama hrával na indiány pořád a ještě teď, když si třeba píší k narozeninám, tak zpráva začíná slovy: "Již uběhlo mnoho zim, co se náčelník ten a ten vydal na cestu... "

A ta druhá je, že jsem si trochu zapřeháněla, ehm, zamachrovala. Bylo jasné, že Vás to popíchne. Ale doznání je polehčující okolnost, ne? My jsme tenhle dům kupovali v podstatě hlavně kvůli tomu pozemku...

A já bych české husy chtěla moc (jen bez té chocholky), jsou krásné. Ta modrá očka! Ať se Vám jejich chov jen a jen daří!!!

To mě se právě víc líbily ty chocholaté. Jen jsou ještě hůř k sehnání než české bílé.

22.10.2020 14:15
europa.it

XXX.XXX.27.196

Tohle prostě musím nasdílet! Dnes je můj šťastný den!

Dopoledne tu byli tři dopravní společnosti. Prvně od Kvídery s miskami, Energys granulema a ječmenem (oves neměli). Pak GLS přivezlo váhu, na které budu vážit ušáky, a naposledy PPL natahováky na kůže (fuj, z toho mě trochu mrazí).

No a před chvilkou mi volal truhlář, že přiveze králíkárny! No já nebudu!

Jinak váhu jsem hned vyzkoušela a na konci 9. týdne života, tedy v 63. den, mají průměrnou váhu 1 708 g (všech sedm) respektive 1 765 g (váženi ti čtyři co vážím pravidelně).

Jeden ušák má 1 495 g, už čtvrtý nebo pátý den bojuje s kokcidiózou. Dávám mu více Emanoxu. Stále doufám, že to dá. Sice je takovej oťáplej, trošku páteř je cítit, ale viděla jsem ho i samotného pít plus i seno jíst. A mrkev a jablíčko si taky zakousl. Tak snad se z toho brzy dostane.

Všechny moc zdravím a přeju krásný den!

22.10.2020 15:42
Matsik

XXX.XXX.104.134

Jestli máte někde na zahradě pelyněk černobýl dejte mu ho.Pokud mají moji králíci nějaký zažívací problém už několik let řeším v první řadě pelyňkem a až pak chemií. Já si teď objednala semena pelyňku pravého a na jaře vyseji.

22.10.2020 17:17
europa.it

XXX.XXX.27.196

Matsik napsal(a):
Jestli máte někde na zahradě pelyněk černobýl dejte mu ho.Pokud mají moji králíci nějaký zažívací problém už několik let řeším v první řadě pelyňkem a až pak chemií. Já si teď objednala semena pelyňku pravého a na jaře vyseji.

Milá Matsiko,

děkuji moc za připomenutí tohohle pelyňku! Už jsem o něm četla, možná i právě tady na diskuzi od Vás, ale trochu problém je, že já jsem ráda, když rozeznám tulipán od narcisky. Nicméně po koumání a porovnávání obrázků bych si byla skoro jistá, že naproti na cestě dvě rostliny byly (u silnice bohužel, ale v téhle situaci asi lepší než nic). Tak jsem se zvedla, šla se tam podívat, už tam bohužel nejsou.

Mohu se ale zeptat kde jste objednala? Je to obchod, se kterým máte už dobré zkušenosti. Asi bych si objednala také. No a teď koukám, že se dá objednat i sušený - nať řezaná.

Jinak ale ten Emanox, to by měly být výhradně bylinky. Výtažek z oregána, mateřídoušky, máty, rozmarýnu, majoránky atd. atp.

Také se snažím o minimum chemie...

22.10.2020 18:48
Matsik

XXX.XXX.104.134

Jmenuje se to semena. cz a měli i jiné bylinky jako krvavé toten a další. Mě toho pelyňku roste na zahradě hafo ale ten pelyněk pravý je účinnější a dává se ho méně.

22.10.2020 19:05
europa.it

XXX.XXX.27.196

Milá matsiko,

píšu podruhé, poprvé se mi to nějak neujalo.

Sušemý pelyněk jsem si objednala, ale není na vlastní výrobu. O tom žádná!

Markéta

22.10.2020 19:43
Matsik

XXX.XXX.104.134

Mělo tam být krvavec toten. Já ho dávám čerstvý. Přes zimu ho skoro nepotřebuji tak ho nesuším, ale až budu mít ten pravý produkt pro tak si asi nasuším.

22.10.2020 19:44
Matsik

XXX.XXX.104.134

Už mě ta mobilová korekce docela štve

22.10.2020 20:52
borax

XXX.XXX.91.21

europa.it napsal(a):
Milá matsiko,

píšu podruhé, poprvé se mi to nějak neujalo.

Sušemý pelyněk jsem si objednala, ale není na vlastní výrobu. O tom žádná!

Markéta

Já bych se toho bál.
Když to přeženete, králík je kaput.
Ve větším množství je bylina jedovatá.
Určitě to naši předci používali...o tom žádná.
Ale používali i odvar z makovic....

Dnes už asi málokdo ví, kdy sbírat a jak moc velké množství použít.
I byliny můžou ublížit!

22.10.2020 20:55
europa.it

XXX.XXX.27.196

Matsik napsal(a):
Už mě ta mobilová korekce docela štve

To mi povidejte. Psala jsem Vam, jak dekuji za pripomenuti teto rostliny, jak asi rostla pobliz, ale jak uz jsem ji nenasla... Vse vic kvetnate, ale nejak se to neulozilo... Za me urcite nasusit kdyz je moznost. Take nejspis napestuji jestli zase najdu v okoli. Ja si trochu brousim zuby na par topinambur, ale uvidim(e), je tohi vseho nejak moc.

22.10.2020 21:02
europa.it

XXX.XXX.27.196

borax napsal(a):
Já bych se toho bál.

I byliny můžou ublížit!

Stopro mate pravdu, vseho s mirou! Ale bojim se, ze jestli nepridam jeste trochu snahy, kralik bude kaput tak nebo tak...

Prosim tedy o radu. Kralik vypada, ze by to mohl zvladnout, ale kdy je ta chvile, kdy to rizene ukoncit? Az zacne skripat zubama? Ano, je porad hodne maly, ale lepsi zakousnout minimum masa, nez nic.

Jinak odvar z makovic bych brala. Spatne spim a kolikrat mam pocit ze blbejsi uz byt nemuzu! :-))

22.10.2020 21:06
Matsik

XXX.XXX.104.134

borax napsal(a):
Já bych se toho bál.

I byliny můžou ublížit!

Samozřejmě jim nedám celou rostlinu. Minulý rok jsem si u mladého králíka všimla, že je zaražený trochu přifouklý seděl v rohu a skřípal zuby. Dala jsem mu dvě mladé větvičky a druhý den už číhal u vrátek a čekal na krmení. Musí se to dělat s citem.

22.10.2020 22:20
mlckova

XXX.XXX.63.130

Ja bych ještě dala ostropestřec marianský list - je to bodlák, ulamuji pro mladé králíky ty bodce z listů, stačí jeden, dobrá je i vrba , ale neměly by ji kojíci samice, zastavuje laktaci....
Jinak obdivuji elán na psaní, mam na starosti asi 5000m2 zahrad sadů luk a vod a jsem rada ze večer padnu do té správně postele 😁!

23.10.2020 08:37
ančovička1

XXX.XXX.37.123

europa.it napsal(a):
Stopro mate pravdu, vseho s mirou! Ale bojim se, ze jestli nepridam jeste trochu snahy, kralik bude kaput tak nebo tak...

Prosim tedy o radu. Kralik vypada, ze by to mohl zvladnout, ale kdy je ta chvile, kdy to rizene ukoncit? Az zacne skripat zubama? Ano, je porad hodne maly, ale lepsi zakousnout minimum masa, nez nic.

Jinak odvar z makovic bych brala. Spatne spim a kolikrat mam pocit ze blbejsi uz byt nemuzu! :-))

A je to vubec kokcidioza,co ten kralik ma?..při jejim výskytu to nebyva v hnízdě postizeny jen jeden kralik,ale vice, nekdy všichni mladí..když se objevi nemocny jeden, hned ho izolovat od ostatnich a nasadit léčbu i všech ostatnich...vidim,že rada byste lecila nejradši bylinkami,ale ja bych radsi vsadila na jistotu a nasadila léky,dokud neni pozdě a neonemocni i ostatni..

23.10.2020 08:51
europa.it

XXX.XXX.27.196

mlckova napsal(a):
Ja bych ještě dala ostropestřec marianský list - je to bodlák, ulamuji pro mladé králíky ty bodce z listů, stačí jeden, dobrá je i vrba , ale neměly by ji kojíci samice, zastavuje laktaci....
Jinak obdivuji elán na psaní, mam na starosti asi 5000m2 zahrad sadů luk a vod a jsem rada ze večer padnu do té správně postele 😁!

Ostropestřec mariánský? Ten jím já! Děkuji za nápad/další možnost!

Asi to vypadá, že mám prd na práci. Kéž by... Každopádně pozemek má v gesci hlavně manžel a já mám teď skoro tři týdny dovolenou.

23.10.2020 09:01
europa.it

XXX.XXX.27.196

ančovička1 napsal(a):
A je to vubec kokcidioza,co ten kralik ma?..při jejim výskytu to nebyva v hnízdě postizeny jen jeden kralik,ale vice, nekdy všichni mladí..když se objevi nemocny jeden, hned ho izolovat od ostatnich a nasadit léčbu i všech ostatnich...vidim,že rada byste lecila nejradši bylinkami,ale ja bych radsi vsadila na jistotu a nasadila léky,dokud neni pozdě a neonemocni i ostatni..

Je dost možné, že jste na to kápla. Ráno mi totiž psal soukromou zprávu tady jeden z Vás a též vyjádřil pochybnosti. Viděl by to na žbluňkavku. Je to člověk s obrovskou zkušeností a trpělivě si se mnou dopisuje. Je zlatej! Ráda bych jmenovala, ale pak by ho mohli začít dotazama bombardovat další začátečníci a to už by asi moc rád nebyl.

Pravda, když se schoulí do klubíčka, vypadá jak kulička. Ale co ten hřbet? Už je cítit dost výrazně? To může být i u té enterokolitidy?

Každopádně oddělím, jen co budou králíkárny na svém místě.

23.10.2020 09:35

Spíš než kokcidióza bych to viděla na nedostatek vlákniny a překrmení škrobem a bílkovinami,které mladý králík umí strávit jen v omezeném množství a následnou alkalózu,přebytek čpavku.
Často lidé v domění,že je to kokcidióza dávají kokcidiaka a tím králíkům trávení zničí úplně.Emanox je dobrý,bylinky podporují trávení,ale musí být podán včas.
Často si lidé neuvědomují,že se trávící systém mláďat vyvíjí až asi do 10 týdnů a v té době potřebuje hlavně stravitelnou a nestravitelnou vlákninu a obilí,granule jen omezně.Lidi se honí za přírůstky a tím si často způsobují u králíků nenávratné škody na trávení . Přemnožení mokrooganismů běžně se ve střevech vyskytujících,kokcidie,E colli,opod.,nad únosnou mez.

23.10.2020 10:08
europa.it

XXX.XXX.27.196

Spíš než kokcidióza bych to viděla na nedostatek vlákniny a překrmení škrobem a bílkovinami,které mladý králík umí strávit jen v omezeném množství a následnou alkalózu,přebytek čpavku.
Často lidé v domění,že je to kokcidióza dávají kokcidiaka a tím králíkům trávení zničí úplně.Emanox je dobrý,bylinky podporují trávení,ale musí být podán včas.
Často si lidé neuvědomují,že se trávící systém mláďat vyvíjí až asi do 10 týdnů a v té době potřebuje hlavně stravitelnou a nestravitelnou vlákninu a obilí,granule jen omezně.Lidi se honí za přírůstky a tím si často způsobují u králíků nenávratné škody na trávení . Přemnožení mokrooganismů běžně se ve střevech vyskytujících,kokcidie,E colli,opod.,nad únosnou mez.

Vlákniny se snažím dávat hodně. Seno a oves. Teď už dávám mix tak pade na pade s ječmenem, ale možná jsem měla zůstat právě déle u toho ovsa... Například brambory jim nedávám vůbec, právě kvůli tomu škrobu. Jen každý den malý kousek mrkve nebo jablíčka, ale opravdu jen jako malou chuťovku.

Čpavek jste myslel(a) z bobků? Ten můj kotec nemá odtok na moč nebo tak, takže čistím jak zběsilá, takže to by snad problém být neměl. Ale spíš bylo na mysli čpavek ve střevech?

23.10.2020 11:51
europa.it

XXX.XXX.27.196

A je to tady! Nahore po dvou kotcich rozdeleno senikem, dole jeden velky kotec jak se senikem, tak s kotistem.

23.10.2020 13:49

europa.it napsal(a):
Vlákniny se snažím dávat hodně. Seno a oves. Teď už dávám mix tak pade na pade s ječmenem, ale možná jsem měla zůstat právě déle u toho ovsa... Například brambory jim nedávám vůbec, právě kvůli tomu škrobu. Jen každý den malý kousek mrkve nebo jablíčka, ale opravdu jen jako malou chuťovku.

Čpavek jste myslel(a) z bobků? Ten můj kotec nemá odtok na moč nebo tak, takže čistím jak zběsilá, takže to by snad problém být neměl. Ale spíš bylo na mysli čpavek ve střevech?

Z bobků ne. ze špatného trávení, jiva píše o alkalóze v organismu, ne o čpavku ve vzduchu (a ten by byl stejně z moče).

23.10.2020 15:28
ančovička1

XXX.XXX.37.123

Krásné nové králíkarny😇..
Jestli muzu,malou pripominku..mřížka seniku má dráty příliš husté, to by se králík moc nenazral a ten vlez,díra do kotiste vypada také malá..tam by asi 5ti kilova samice s břichem před porodem neprolezla..možná foto zkresluje, zkuste to změřit😀🐇

23.10.2020 15:50
europa.it

XXX.XXX.27.196

ančovička1 napsal(a):
Krásné nové králíkarny😇..
Jestli muzu,malou pripominku..mřížka seniku má dráty příliš husté, to by se králík moc nenazral a ten vlez,díra do kotiste vypada také malá..tam by asi 5ti kilova samice s břichem před porodem neprolezla..možná foto zkresluje, zkuste to změřit😀🐇

Dekuji moc! A jakakoliv pripominka/konstruktivni kritika se prijima, takze hlasim rozmery: Ten vlez do kotiste v 20, š 16 cm. Pravda, velky neni, ale myslim, ze by to mohlo byt ok. Nebo ne? Poradte. Kdyz tak tohle by nebyl problem zvetsit. A ta hustota mrizky, to se priznam, to me taky hned zarazilo. Mezi mrizkami je prostor 1,5 cm presne. To uz by se upravovalo hur. Ale doufam, ze by to mohlo byt ok i z duvodu, ze pan uz nadelal opravdu hodne kralikaren a ma i zpetnou vazbu obcas. Tak uvidime...

23.10.2020 17:30
ančovička1

XXX.XXX.37.123

20 x 16cm..to by mohlo stačit..ona fotka zkresluje😀..ale to kotiste oteviratelne z venku,to je paráda!!!!👍😀
My jsme dávali kotiste dovnitř kotcu,bylo s deklem,abych se mohla podivat dovnitř..ale stejně jsme je nakonec opustili, kolikrat tam samice nacpala tolik sena,ze mi kralicky udusala..ale tohle je neco jiného..je to super😀

23.10.2020 18:31
horal

XXX.XXX.13.28

Už jsem několikrát četl o těch jeslích, že se doporučuje užší rozteč mezi dráty (já mám 2,5 a v některých 3 cm). Jsou pro to dva důvody. Jeden, že neprolézají skrz ně králíčata což mne u těch 3 cm dělají a pak tolik neplýtvají senem. Králík má na to dost času, nikam nespěchá a právě aby mu správně fungovalo trávení musí pořád žrát a tím se mu posouvá obsah střev. Jinak ty králíkárny vypadají docela bytelně ne jako ty z inzerátů.

23.10.2020 20:04
europa.it

XXX.XXX.27.196

ančovička1 napsal(a):
20 x 16cm..to by mohlo stačit..ona fotka zkresluje😀..ale to kotiste oteviratelne z venku,to je paráda!!!!👍😀
My jsme dávali kotiste dovnitř kotcu,bylo s deklem,abych se mohla podivat dovnitř..ale stejně jsme je nakonec opustili, kolikrat tam samice nacpala tolik sena,ze mi kralicky udusala..ale tohle je neco jiného..je to super😀

Děkuji a též jsem z toho kotiště nadšená. Mně totiž jak poprvé samička nedala malé do hnízda (v podstatě ani žádné nepostavila) a nestarala se o ně, přemýšlela jsem tedy co a jak. A tak jsem ji cca dva týdny před dalším plánovaným porodem přesunula do malé králíkárničky viz fotka, neb jsem si říkala, že si bude víc připadat jako v noře plus s oddělením na malé. Měla tam chudinka tedy sice tuze málo místa, ještě když tam měla dvě misky, ale nemůžu si pomoct, podle mě se jí tam líbilo. Hnízdo začala stavět prakticky okamžitě. A též tam toho nastlala tolik, že jsem si říkala, že jestli ještě trochu, tak je u stropu. No a když začali králíčci ve 3 týdnech jíst samy, cca 3 dny na to jsem je přesunula tady do toho gaučového kotce. No a zpět k jádru pudla. To otvírání bylo super. Teda nemyslím to horní, to jsem vůbec neotvírala, to by se jí nelíbilo, ale ty dvířka do toho kotiště k nezaplacení. Takže jsem si u obou králíkáren ty spodní velké kotce nechala udělat právě s touto vychytávkou.

23.10.2020 20:09
europa.it

XXX.XXX.27.196

horal napsal(a):
Už jsem několikrát četl o těch jeslích, že se doporučuje užší rozteč mezi dráty (já mám 2,5 a v některých 3 cm). Jsou pro to dva důvody. Jeden, že neprolézají skrz ně králíčata což mne u těch 3 cm dělají a pak tolik neplýtvají senem. Králík má na to dost času, nikam nespěchá a právě aby mu správně fungovalo trávení musí pořád žrát a tím se mu posouvá obsah střev. Jinak ty králíkárny vypadají docela bytelně ne jako ty z inzerátů.

Tak to je dobrá zpráva! Pokud bude zájem, budu hlásit, jak se mi to pozdává. Ještě ale musíme králíkárny doladit, například přimontovat zezadu plechové svody a taky ošetřit dřevo. Každopádně už jsou pod střechou, v takovém zahradním domku, takže další krok hotov. Jo a jsou opravdu bytelné!

24.10.2020 16:49
europa.it

XXX.XXX.27.196

Jeden den tak, druhy den onak. Včera dopoledne ten králíček vypadal dobře. Žral, hýbal se vcelku čile, tak si říkám, překonal to, je vyhráno. Jen se mi stejným způsobem nepozdával druhý. Každopádně večer, při krmení, ten první zase očividně nedobrý. Pohladím ho a jasná teplota. Bylo mi jasné, že je zle. Ráno průjem v kotci, takže "manželi, musíme to ukončit". Než manžel stačil připravit "šibenici", ten první to zabalil. Takže dilema co a jak s tím dalším načatým. Ten první je tedy pod drnem, to je jasný, tomu druhému nakonec svíčka taky dohořela. Tentokrát řízeně, takže zítra bude skromný oběd.

Taky došla fermež, takže než připravíme králíkárny v tomto nouze stavu, bude to o dva, tři dny déle, než normálka.

24.10.2020 17:09

europa.it napsal(a):
Jeden den tak, druhy den onak. Včera dopoledne ten králíček vypadal dobře. Žral, hýbal se vcelku čile, tak si říkám, překonal to, je vyhráno. Jen se mi stejným způsobem nepozdával druhý. Každopádně večer, při krmení, ten první zase očividně nedobrý. Pohladím ho a jasná teplota. Bylo mi jasné, že je zle. Ráno průjem v kotci, takže "manželi, musíme to ukončit". Než manžel stačil připravit "šibenici", ten první to zabalil. Takže dilema co a jak s tím dalším načatým. Ten první je tedy pod drnem, to je jasný, tomu druhému nakonec svíčka taky dohořela. Tentokrát řízeně, takže zítra bude skromný oběd.

Taky došla fermež, takže než připravíme králíkárny v tomto nouze stavu, bude to o dva, tři dny déle, než normálka.

Dejte králíkům pár dní jen seno a vodu,pak postupně přidejte třeba pár lupínků pampelišky,dobré jsou věvičky ze smrku,také je dobrý sléz přehlížený.Emanox dávejte do tlamiček třeba i 2x denně.K senu je dobrý i list z ořešáku,ten většinou králíci mají rádi.Hlavně nedávejte zrní,granule,jablka,mrkev.No a uvidíte jestli se zlepší.

24.10.2020 18:26
europa.it

XXX.XXX.27.196

Dejte králíkům pár dní jen seno a vodu,pak postupně přidejte třeba pár lupínků pampelišky,dobré jsou věvičky ze smrku,také je dobrý sléz přehlížený.Emanox dávejte do tlamiček třeba i 2x denně.K senu je dobrý i list z ořešáku,ten většinou králíci mají rádi.Hlavně nedávejte zrní,granule,jablka,mrkev.No a uvidíte jestli se zlepší.

Děkuji, jivo!

Tech zbylych pet mladych vypadaji nastesti velmi k svetu, ale radeji tedy nebudu davat zadne pamlsky. Oresak name, takze urcite dam. Odpolko jsem dala vetvicku svestky, vrhli se na ni krasne. Emanox davam tyden, chtela jsem prestat, ale tedy jeste chvilku budu pokracovat.

Na podobu slezu prehlizeneho se budu muset podivat, ale obcas davam listy ostruziny, chutnaji jim moc.

P. S. Ze smrku, opravdu? Mame tu, to neni problem, ale vsude jsem cetla "vetvicky z ovocnych stromu"... I tak jeste jednou dekuji!

24.10.2020 20:14

europa.it napsal(a):
Děkuji, jivo!

Tech zbylych pet mladych vypadaji nastesti velmi k svetu, ale radeji tedy nebudu davat zadne pamlsky. Oresak name, takze urcite dam. Odpolko jsem dala vetvicku svestky, vrhli se na ni krasne. Emanox davam tyden, chtela jsem prestat, ale tedy jeste chvilku budu pokracovat.

Na podobu slezu prehlizeneho se budu muset podivat, ale obcas davam listy ostruziny, chutnaji jim moc.

P. S. Ze smrku, opravdu? Mame tu, to neni problem, ale vsude jsem cetla "vetvicky z ovocnych stromu"... I tak jeste jednou dekuji!

Ano celoročně dávám smrk,borovici,z ovocnýc stromů dávám pouze z jara jabloń,dávám vrbu.Listy z ořešáku dávám zelené,ale když opadá a listy nejsou mokré aby plesnivěly,tak je dám do pytlů a dávám je i v zimě.
Ostružiny dávám také nebo maliny,topinambury.Sléz určitě znáte,toste často u cest,u nás se mu říká bochánky.

25.10.2020 09:11
horal

XXX.XXX.13.28

Ano celoročně dávám smrk,borovici,z ovocnýc stromů dávám pouze z jara jabloń,dávám vrbu.Listy z ořešáku dávám zelené,ale když opadá a listy nejsou mokré aby plesnivěly,tak je dám do pytlů a dávám je i v zimě.
Ostružiny dávám také nebo maliny,topinambury.Sléz určitě znáte,toste často u cest,u nás se mu říká bochánky.

Zajímalo by mne co obsahují za látky všechny ty ingredience a jaký mají účinek na králíka.

25.10.2020 09:57

horal napsal(a):
Zajímalo by mne co obsahují za látky všechny ty ingredience a jaký mají účinek na králíka.

A co konkrétně máte na mysli?Třeba ořešák má antibiotické účinky,působí na trávení,smrk působí antibakteriálně,posiluje organizmus,sléz zklidńuje trávení.A hlavně je to vláknina a i králík který nežere sa často na tohle chytí a rozežere.
Dám jednu zkušenost s kozou.Stará koza nežrala,byla nafouklá a veterinář měl dovolenou.Nechali jsme ji na dvoře,chodili s ním a ona si sama našla modřínové špalky,které tam stály a okousala z nich smůlu co dostala.Ráno nejenom,že nebyla nafouklá,ale domáhala se krmení.Zrovna tak když hodím králíky na stůl pod ořechem a jsou tam listy,tak se do nich hned pustí.I kozy je milují.

25.10.2020 10:43

A co konkrétně máte na mysli?Třeba ořešák má antibiotické účinky,působí na trávení,smrk působí antibakteriálně,posiluje organizmus,sléz zklidńuje trávení.A hlavně je to vláknina a i králík který nežere sa často na tohle chytí a rozežere.
Dám jednu zkušenost s kozou.Stará koza nežrala,byla nafouklá a veterinář měl dovolenou.Nechali jsme ji na dvoře,chodili s ním a ona si sama našla modřínové špalky,které tam stály a okousala z nich smůlu co dostala.Ráno nejenom,že nebyla nafouklá,ale domáhala se krmení.Zrovna tak když hodím králíky na stůl pod ořechem a jsou tam listy,tak se do nich hned pustí.I kozy je milují.

Vláknina, lignin a samozrejme rôzne antibakteriálne zložky, obsiahnuté v týchto drevinach sú veľmi potrebné...

25.10.2020 12:49
europa.it

XXX.XXX.27.196

Masíčka nebylo mnoho , ale pochutnali jsme si a bude i na zítra.

25.10.2020 15:09
ančovička1

XXX.XXX.37.123

Pěkné😀..az ostatni dorostou,bude masa mnohem více:)..moc hezky prostreno👍😀..my jsme měli mladou kačenku..nahodou jsem ji vyfotila😁

25.10.2020 16:57
europa.it

XXX.XXX.27.196

ančovička1 napsal(a):
Pěkné😀..az ostatni dorostou,bude masa mnohem více:)..moc hezky prostreno👍😀..my jsme měli mladou kačenku..nahodou jsem ji vyfotila😁

Tak teď se mi zkroutil jazyk blahem při pohledu na tu Vaši pečínku! Zda se povedla se neptám, je to jasný...

26.10.2020 07:55
horal

XXX.XXX.13.28

europa.it napsal(a):
Masíčka nebylo mnoho , ale pochutnali jsme si a bude i na zítra.

Tak to já tuze rád, vývar z králíka a játrové knedlíčky, jen ten kuskus by nne lezl mezi bakelitové zuby. To bych si dal radši k těm stehýnkám rýži nebo bramborovou kašičku.

26.10.2020 08:30
europa.it

XXX.XXX.27.196

horal napsal(a):
Tak to já tuze rád, vývar z králíka a játrové knedlíčky, jen ten kuskus by nne lezl mezi bakelitové zuby. To bych si dal radši k těm stehýnkám rýži nebo bramborovou kašičku.

My obvykle mivame kralicka se zelim a bramborovyma knedlikama, ale tentokrat jsem ho pripravovala ja, takze jednodussi/rychlejsi varianta , bulgur s dyni. Krasny den vsem!

26.10.2020 15:55
hokrví

XXX.XXX.105.226

Doma jsme používali taky bulgur a kuskus, ale nyní používáme pohanku a jáhly, chce si jenom něco o těchto potravinách přečíst a naučit se je používat.

26.10.2020 16:38
europa.it

XXX.XXX.27.196

hokrví napsal(a):
Doma jsme používali taky bulgur a kuskus, ale nyní používáme pohanku a jáhly, chce si jenom něco o těchto potravinách přečíst a naučit se je používat.

Jáhly jsou nejlepší!!! Pohanka je taky super, ale mně se nějak nedaří ji připravovat. Snad jen s krkovičkou a pořádně ji prolít tůčkem. :-))

26.10.2020 17:15

europa.it napsal(a):
Jáhly jsou nejlepší!!! Pohanka je taky super, ale mně se nějak nedaří ji připravovat. Snad jen s krkovičkou a pořádně ji prolít tůčkem. :-))

Tak to mně pohanka chutná i samotná. Ale proti gustu...

26.10.2020 18:03
hokrví

XXX.XXX.105.226

Jáhly je třeba 3x spařit vařící vodou aby se vyplavily hořčiny a pak se dají připravovat na slano i na sladko, pohanka stačí propláchnout jako rýže vlažnou vodou a zalít vařící vodou, dát do peřin nechat dojít, mezi tím uděláme hlívu na škvarečky s cibulkou, smícháme dohromady, já mám nejreději samotné bez masa. Manželka k pohance ráda králíka na víně.

26.10.2020 18:22

hokrví napsal(a):
Jáhly je třeba 3x spařit vařící vodou aby se vyplavily hořčiny a pak se dají připravovat na slano i na sladko, pohanka stačí propláchnout jako rýže vlažnou vodou a zalít vařící vodou, dát do peřin nechat dojít, mezi tím uděláme hlívu na škvarečky s cibulkou, smícháme dohromady, já mám nejreději samotné bez masa. Manželka k pohance ráda králíka na víně.

Já pohanku neproplachuju, ani nezalívám, ani nedávám do peřin - jenom vařím, takže všechno špatně, ale chutná.

26.10.2020 19:18
hokrví

XXX.XXX.105.226

Já pohanku neproplachuju, ani nezalívám, ani nedávám do peřin - jenom vařím, takže všechno špatně, ale chutná.

Kdysi jsem vyčetl na papírovém balení tento způsob jak vařit pohanku, nyní jsem koukal a tam píšou, vařit jako rýži.

27.10.2020 08:06

hokrví napsal(a):
Kdysi jsem vyčetl na papírovém balení tento způsob jak vařit pohanku, nyní jsem koukal a tam píšou, vařit jako rýži.

Přesně tak to dělám, přidávám do luštěnin (které teda předem namáčím) nebo rýže. Chutná a potíže nemám.

27.10.2020 12:11
europa.it

XXX.XXX.27.196

Zdravím všechny kuchařky a kuchaře a pro pobavení případně i jako námět na dárek třeba k Vánocům (mně teď napadlo) posílám co mám u postele a do čeho povlíkám peřiny. Takové tématické. Ale jinak jsem vcelku normální. Hezký den všem!

31.10.2020 16:27
europa.it

XXX.XXX.44.33

Tak jsem doufala na druhý pokus v začátečnické štěstí. O ten první vrh pěti kousků se samice nestarala a přes veškerou snahu všechny ušáčci pošli. Obrečela jsem každého. Tak když se napodruhé narodilo těch sedm krásných mastodontíků a samice se starala jak z učebnice, měla jsem fakt radost. A nasdílela to teda tady. Plus navíc jak krásně rostli, no bájo. Jenže, jak víte, ten jeden pošel než jsme stihli zasáhnout. Druhého jsme stihly sníst, to také víte. Ale už nevíte, že jsem zavelela, že jde do kuchyně ještě další. Samička, nááádherná, co jsem si ji chtěla nechat do chovu. Taky byla cca tři, čtyři dny špatenka. Aby toho nebylo málo, tak je zas bez chuti k žrádlu další. Tedy hapruje už čtvrtej ze sedmi a to měli dietku. Asi bude během cca deseti dnů k obědu potřetí králík. Už jsem v podstatě dost na hranici. Neb mi teda zbydou tři a z toho mi jedna samička do chovu a jednoho králíka už rok slibuju paní doktorce a druhého mé nadřízené (obě fantastické dámy).

Aladinovu lampu už tedy nehledejte, spíš budu dokupovat samičku. A ještě budu ráda, když mi nekleknout další a budu moct plnit sliby, aniž bych běžela ke strejdovi a škemrala o jeho zajochy, abych nevypadala jak slibotechna. Ach jo.

Tak si tu vytvářím krásné automatické kontingenční tabulky, takže statistika na pohled hezká, ale údaje v ní teda bída.

Příště budu mega přísně dodržovat krmení tak jak jsem načetla (ve smyslu, že zažívací trakt králíka se vyvíjí až do deseti týdnů) a nepředbíhat například s ječmenem i kdyby byli zajoši pětkrát větší než průměr.

No nic, jen jsem se chtěla svěřit, neb sdílená starost je poloviční starost.

Doufám, že Vám ostatním se daří o mnoho lépe!!!

31.10.2020 17:58
ančovička1

XXX.XXX.37.123

..to mě moc mrzi..😞..a zjistila jste,co kralikum bylo, abyste se tem problemum mohla příště vyhnout?
.někde se stala chyba, nejspis v krmeni,už si nevzpominam, jak krmite(znovu najdu), kazdy ma svůj vyzkouseny "recept", čím a kolik čeho kralikum dávat..ja dávám pořád i ječmen do michanice, jak březí samici, tak po porodu, i potom,kdyz mladi vylézají k žrádlu..mladi dostanou zvlášť granule,ovesne vločky..ječmen pro samici nežerou,neukoušou ho..postupne,jak rostou,pomalu si na nej zvykaji, ale stale maji svoji směs..nemam s jecmenem problém...dneska jsem rozdelovala 3měsíční novozélandské bílé kralicky, 6 mladých, doufala jsem ,ze budou aspoň 3 mladé samicky..houby..je jen JEDNA!😁..a pět,5 ! samečků 😕...tak samici pripustim podruhé a snad se příště zadaří☺..ještě mam 5 jinych samic,ale ty budu připouštět až na jaře..
..tak hlavu vzhůru, u nás zase řádila myxomatoza, už ani Puňta to nežral😂😂

georgi

31.10.2020 20:00
georgi

XXX.XXX.168.114

Jak píše ančovička je třeba najít příčinu , bez toho se dál neposunete. Pokud králíci takhle odchází je to buď nemoc a nebo špatné krmení .Nepíšete v jaké byli kondici. .Jestli byli hubení , byla vystouplá páteř . Nejdůležitější je nejít příčinu a tu odstranit .Přeju hodně zdaru .

31.10.2020 20:30
borax

XXX.XXX.91.21

Jestli měli střeva nafouklá, vodnatý žaludek.
Případně nezvykle velké ledviny..je to jednoznačně krmivem.
Obvyklá chyba začínajících chovatelů.
Méně je více!
Králík se musí na jádro "těšit".
Jsou i takové potvory, co čekají jen na jádro a senem opovrhují.
Takové je třeba nechat napůl hladové a tím je donutit žrát i seno.

A už vůbec se nevyplácí změna krmiva.
Jak ve složení, tak v množství.

31.10.2020 20:45

europa.it napsal(a):
Tak jsem doufala na druhý pokus v začátečnické štěstí. O ten první vrh pěti kousků se samice nestarala a přes veškerou snahu všechny ušáčci pošli. Obrečela jsem každého. Tak když se napodruhé narodilo těch sedm krásných mastodontíků a samice se starala jak z učebnice, měla jsem fakt radost. A nasdílela to teda tady. Plus navíc jak krásně rostli, no bájo. Jenže, jak víte, ten jeden pošel než jsme stihli zasáhnout. Druhého jsme stihly sníst, to také víte. Ale už nevíte, že jsem zavelela, že jde do kuchyně ještě další. Samička, nááádherná, co jsem si ji chtěla nechat do chovu. Taky byla cca tři, čtyři dny špatenka. Aby toho nebylo málo, tak je zas bez chuti k žrádlu další. Tedy hapruje už čtvrtej ze sedmi a to měli dietku. Asi bude během cca deseti dnů k obědu potřetí králík. Už jsem v podstatě dost na hranici. Neb mi teda zbydou tři a z toho mi jedna samička do chovu a jednoho králíka už rok slibuju paní doktorce a druhého mé nadřízené (obě fantastické dámy).

Aladinovu lampu už tedy nehledejte, spíš budu dokupovat samičku. A ještě budu ráda, když mi nekleknout další a budu moct plnit sliby, aniž bych běžela ke strejdovi a škemrala o jeho zajochy, abych nevypadala jak slibotechna. Ach jo.

Tak si tu vytvářím krásné automatické kontingenční tabulky, takže statistika na pohled hezká, ale údaje v ní teda bída.

Příště budu mega přísně dodržovat krmení tak jak jsem načetla (ve smyslu, že zažívací trakt králíka se vyvíjí až do deseti týdnů) a nepředbíhat například s ječmenem i kdyby byli zajoši pětkrát větší než průměr.

No nic, jen jsem se chtěla svěřit, neb sdílená starost je poloviční starost.

Doufám, že Vám ostatním se daří o mnoho lépe!!!

Nebudem vas dráždiť, no mal som od začiatku z toho nadšenia jemnú obavu... Ono pri králikoch je to tak, ani pri spojení dvoch dokonalých jedincov sa potomstvo nemusí podariť... Napadá ma jedna vec , ten problém nemusí byť v krmení! Ono niekedy sa stáva to čo som písal hore vyššie , problem na mladé prenáša samica, prípadne aj niečo je v genoch po samcovi. Kedysi som mal pár kusov HY+ a u jednej samice sa stále vyskytoval problem, že mladé mali rovnaký problem. Stare pravidlo hovorí : samice ktorých mlade opakovane ochoreju sa maju z chovu vyradíť.... Takže po takej samici si do chovu nič nenechavajte .

31.10.2020 21:24
europa.it

XXX.XXX.44.33

Zdravím a reaguji na ančovičku1, georgiho a mišika. Všem děkuji za příspěvky a snahu pomoci!

Nejsem veterinářka, ale z nemocí co znám či mi bylo porazeno bych si to tipla na tu žbluňkavku (opravdu jen amatérský odhad). Kokcidióza má prý rychlejší průběh a králík velmi ztrácí na váze. Ti moji jsou/byli takový uťáplý, ale nejsou jen v rohu a zuby neskřípal žádnej. Pravda, páteř u toho jednoho byla cítit fest, ale například ten co hapruje od včera mi při pohlazení přijde normální. Tak nevím…

Každopádně příčina by mohla být následující:

1. Myslím, že ta moje králice přestala hodně brzy kojit. Nevím, nemám na kotec namířenou 24hodinovou kameru, ale přijde mi, že po třech týdnech přestala kojit. Takže místo vrcholu laktace a pak úbytek, tak spíš šmitec. Ale to opravdu nevím jistě.
2. Příliš brzy jsem vyměnila granulky Energys „mimi“ za „dospělák“.
3. Příliš brzy jsem začala dávat ječmen (ale vždy pade na pade s ovsem).
4. A možná i že jsem jim dávala čerstvou trávu? Od jakého stáří dáváte králíčkům vy čerstvou trávu? Jestli vůbec tedy.

Kojící samici jsem dávala seno, čerstvou trávu, oves a ječmen, mrkvičku a jablíčko trošku. Plus jsem jí vařila brambory, k nim spařila kopřivy (pro mě jsou kopřivy modla) a přidala trochu vlákniny. Každý den měla jen trochu, dávala jsem to jen jí (držela jsem misku nahoře než to slupla).

ančovičko1, jak oddělujete jídlo pro samici a mladé? Jinak ten poměř samiček a samců, co dodat, snad asi Murphyho zákon! A strejdovi taky teď zařvali 4 králíčci na myxomatózu, hrůza. Ale Puňťa byl určitě rád, ne že ne! 

mišiko, jako dráždit kobru bosou nohou? No, Vaše obava se bohužel vyplnila. Určitě máte pravdu s tou samicí a mladejma, ale přeci jen si tu svou samičku ještě příští rok nechám a jestli už při mně nebude stát taková smůla, jedna mi po ni ještě zbyde, tu bych si taky nechala. Ale pokud se budou problémy opakovat i příští rok i přes nápravu mých chyb, vyřadím… Teď když nad tím tak přemýšlím, tak ten samec, po kterém mám ty mladé, tak je opravdu nádhernej (i veterinářka ho chválila), ale strejda, co ho má, tak tenhle rok měl ještě větší problémy než jindy. Tak možná to nebude v králici. No, příští rok ukáže.

Stejně na výstavě bych vždycky nejraději koupila aspoň pět kousků, tak si na jaře nabalím šrajtofli a uděláme si rodinný výlet. Nebo mi někdo z Vás bude muset naprášit své bydliště, domluvíme návštěvu a já budu buď s tou peněženkou či velmi dobrým mokem (nebo obojím) prosit o vydařené kusy do chovu.

Jsem se rozepsala koukám…

Dobrou noc a ještě jednou děkuji všem!

31.10.2020 21:28
europa.it

XXX.XXX.44.33

borax napsal(a):
Jestli měli střeva nafouklá, vodnatý žaludek.
Případně nezvykle velké ledviny..je to jednoznačně krmivem.
Obvyklá chyba začínajících chovatelů.
Méně je více!
Králík se musí na jádro "těšit".
Jsou i takové potvory, co čekají jen na jádro a senem opovrhují.
Takové je třeba nechat napůl hladové a tím je donutit žrát i seno.

A už vůbec se nevyplácí změna krmiva.
Jak ve složení, tak v množství.

Oj, boraxi, Váš příspěvek jsem přehlédla. Vodnatý žaludek nevím, ledviny normální, ale kus (myslím tlustého) střeva byl u obou nafouklý hodně. Asi jsem je vážně překrmila. Chodila jsem za nimi pořád, div jsem je nevykoukala, a o podstrojování (množství) nemluvě. Ale seno mi žrali taky. I ty zavadlé kopřivy. Také děkuji!

31.10.2020 21:43
borax

XXX.XXX.91.21

Dělám míchanici.
Granule, oves, ječmen...až do odstavu.
Po odstavu nedávám ječmen až do váhy 2,4 kg.
Pak postupně přidávám i ječmen a zvyšuji dávku až na 40-50 gramů na kilo.
Máte moc pestrou stravu, která králíkům neprospívá.
Kokcidióza je sice léčitelná, ale jestli je tím promořený celý chov...
Nemá smysl takhle dál pokračovat( mám na mysli ustájení a složení krmiva )
U žbluňkavky léčba neexistuje.
I v mém chovu se občas nějaký jedinec objeví( žbluňkavka ), protože každý králík je zkrátka jiný.
Krmím celoročně senem a slámou.
Žadná tráva, ani řepa.
Obvykle bývá největší problém u trávy.
Mokrá, zapařená, nebo velké množství.
Řepa, když v zimě namrzne a králík ji sežere - je po něm.
Můžete to zkusit jinak..za to přece nic nedáte

1.11.2020 09:20
Matsik

XXX.XXX.105.197

Trochu jsem váhala zda napsat, protože už jsem to zde na ifauně kdysi psala (můj způsob krmení) a byla jsem některými diskutujícími obviněna že lži a kdesi cosi. Neříkám, že je to nejlepší způsob, ale mě i mým králíkům očividně vyhovuje. Nekrmím seno, jen velmi vyjímečně. Krmím směsí granule, oves, ječmen a to je vše. Udržují čistotu, odstavuji ve třech měsících a po odstavu dávám mladé králíky vždy po dvou jen někdy když je špatný poměr samic a samců tak po třech ale to je vyjímka. Chovám převážně na maso takže křížím různá plemena i když teď mám i čistokrevné moravské modré.

1.11.2020 11:00

Matsik napsal(a):
Trochu jsem váhala zda napsat, protože už jsem to zde na ifauně kdysi psala (můj způsob krmení) a byla jsem některými diskutujícími obviněna že lži a kdesi cosi. Neříkám, že je to nejlepší způsob, ale mě i mým králíkům očividně vyhovuje. Nekrmím seno, jen velmi vyjímečně. Krmím směsí granule, oves, ječmen a to je vše. Udržují čistotu, odstavuji ve třech měsících a po odstavu dávám mladé králíky vždy po dvou jen někdy když je špatný poměr samic a samců tak po třech ale to je vyjímka. Chovám převážně na maso takže křížím různá plemena i když teď mám i čistokrevné moravské modré.

Dobre, celkovo to môže , fungovať aj vaším spôsobom. Videl som podobný chov výstavných králikov a tam to pán robí rovnako ako vy. Chová na drátených roštoch bez podstielky samozreme a krmí zmesou granulí a ovsa ... Sem tam da trošku sena, skôr nedá... Chapem to, je to o tom že má chov meste a pri výrobe hnoja by stým bol problem. V podstate takouto formou funguju aj farmy po celom svete... Pár som ich tiež videl a dokonca aj v zahraničí. No na jar bol u mňa kupec na králiky a medzi rečou spomenu, že mal králiky od chovaťeľa , ktoreho spomínam hore vyššie. Verte či neverte , mal s nimi po dovoze neskutočné problemy ... Tak neviem, ono každá minca má dve strany a vždy to padne iba na jednu... Osobne hovorím seno, slama , voda a šťastie je základ dobreho chovu.

1.11.2020 11:27

Jestli se nepletu,psala jste o černobylu,pelyňku pravém,krvavec toten,takže nějaká vláknina tam prostě musí být.Třeba i sláma.Pro pár králíků lze chodit na byliny,ale pro větší množství je prostě nejdůležitější seno.Hlavně pro mláďata.

1.11.2020 11:57
europa.it

XXX.XXX.44.33

Jestli se nepletu,psala jste o černobylu,pelyňku pravém,krvavec toten,takže nějaká vláknina tam prostě musí být.Třeba i sláma.Pro pár králíků lze chodit na byliny,ale pro větší množství je prostě nejdůležitější seno.Hlavně pro mláďata.

Objednala jsem si ten pelyněk černobýl, 2 kg. A přišlo mi to nasekané jak na čaj viz foto. Když jsem tím králíkům aspoň maličko posypala oves, netkli se ani toho ovsa. Tak jsem před chvilkou zkusila uvařit čaj. Ochutnala jsem a fuj teda hnus fialovej! Takže jestli o to má někdo zájem, pošlu poštou, nic za to nechci.

1.11.2020 12:41

Pokud to králíci neznají,musí si na to nejdříve zvyknout.Zkusit třeba zamíchat do ovesných vloček,ale jen malinko.Ale černobyl je nejlepší utrhnout venku,určitě u vás roste.

1.11.2020 15:41
ančovička1

XXX.XXX.37.123

europa.it napsal(a):
Objednala jsem si ten pelyněk černobýl, 2 kg. A přišlo mi to nasekané jak na čaj viz foto. Když jsem tím králíkům aspoň maličko posypala oves, netkli se ani toho ovsa. Tak jsem před chvilkou zkusila uvařit čaj. Ochutnala jsem a fuj teda hnus fialovej! Takže jestli o to má někdo zájem, pošlu poštou, nic za to nechci.

Dáváte celý oves?..mě ho králíci nechtěli,tak krmim ovesne vločky..

1.11.2020 15:53

I na celý oves si musí zvyknout.Na vločkách bych se nedoplatila ,když zkrmím 2 kýble ovsa denně a někdy i víc.

1.11.2020 15:54
Matsik

XXX.XXX.105.197

Toto přijde pouze v případě, že vidím nějakou změnu chování králíka např. Míň žere, neběží mi naproti k dvířkům a sedí v rohu atd. Prostě je pozoruji a když se objeví malá odchylka od normálu třeba i jiný pach sáhnu po bylinkách a je to podestýlám samozřejmě slámou a protože často čistím tak si dají i tu slámu.

1.11.2020 16:02
Matsik

XXX.XXX.105.197

Já bych se právě přikláněla k názoru mišika, že jde o špatné geny. Když jsou králíci už moc překřížení nedělá to dobrotu. Z mé zkušenosti je nejlepší křížit čistokrevné králíky. Já měla samce Novozélandský červený a samice Vss, meklenburský strakáč, Moravský modrý. A jejich potomci dobře a rychle rostli a neměli žádné potíže.

1.11.2020 16:12

Matsik napsal(a):
Toto přijde pouze v případě, že vidím nějakou změnu chování králíka např. Míň žere, neběží mi naproti k dvířkům a sedí v rohu atd. Prostě je pozoruji a když se objeví malá odchylka od normálu třeba i jiný pach sáhnu po bylinkách a je to podestýlám samozřejmě slámou a protože často čistím tak si dají i tu slámu.

Takže místo sena mají slámu a to je také vláknina.Třeba pšeničná sláma obsahuje víc vlákniny než seno.Průměrné luční seno obsahuje v 1kg asi 287g vlákniky,pšeničná sláma 368g,takže vláknina tam je a ne že ne.

1.11.2020 16:18
Matsik

XXX.XXX.105.197

Ano mají vlákninu ale seno jim nedávám většinou ho vytahaly a zašlapaly. Tak ho nechávám ovcím ty ho ocení víc.

1.11.2020 16:53
borax

XXX.XXX.91.21

europa.it napsal(a):
Oj, boraxi, Váš příspěvek jsem přehlédla. Vodnatý žaludek nevím, ledviny normální, ale kus (myslím tlustého) střeva byl u obou nafouklý hodně. Asi jsem je vážně překrmila. Chodila jsem za nimi pořád, div jsem je nevykoukala, a o podstrojování (množství) nemluvě. Ale seno mi žrali taky. I ty zavadlé kopřivy. Také děkuji!

Nafouklá střeva jsou z překrmení.
Co se týče těch ledvin, ty bývají zvětšené až později.
Proti zavadlým kopřivám není co namítat.Dost chovatelů je krmí ke všeobecné spokojenosti.
Je to zas jenom sezónní záležitost a i na kopřivy je třeba králíky naučit.
Víte, když jsem začínal s chovem..resp.pokračoval po babičce ona preferovala řepu.
Prostě deputátní řepa ze ZD.
V zimním období mě uhynulo dost králíků.
Přehodnotil jsem, jestli mi to za to stojí.
Pěstovat, skladovat řepu pak opatrně krmit atd.
Kalorická hodnota 0 .
Na občasné krmení zbytků ze zahrady jako nať mrkve, zelí nebo sem tam nějaké jablko apod.už jsem se taky vykašlal.
Je to nárazové krmivo, které spíš králíka rozhodí, než aby mu to něco dalo.
Jsou z toho v lepším případě průjmy...a to je zbytečná starost navíc.

1.11.2020 17:43
europa.it

XXX.XXX.44.33

Takže místo sena mají slámu a to je také vláknina.Třeba pšeničná sláma obsahuje víc vlákniny než seno.Průměrné luční seno obsahuje v 1kg asi 287g vlákniky,pšeničná sláma 368g,takže vláknina tam je a ne že ne.

Abych tu z Vás jen neždímala informace a zkušenosti a byla aspoň trochu k něčemu platná, dávám do přílohy informace o výživové hodnotě běžně dostupných krmiv. Jedná se o dvě tabulky s naprosto totožnými údaji, jen ta první je srovnaná podle hodnot škrobu vzestupně a ta druhá podle vlákniny sestupně. Takže jako pro mladé králíčky. Většina asi ty hodnoty zná, ale třeba to někoho obohatí. Nejedná se samozřejmě o moji práci, je to z příspěvku pana Martince viz zdroj v příloze. Škoda, že sem nelze vkládat i word, excel, pdf...

1.11.2020 19:01

borax napsal(a):
Nafouklá střeva jsou z překrmení.
Co se týče těch ledvin, ty bývají zvětšené až později.
Proti zavadlým kopřivám není co namítat.Dost chovatelů je krmí ke všeobecné spokojenosti.
Je to zas jenom sezónní záležitost a i na kopřivy je třeba králíky naučit.
Víte, když jsem začínal s chovem..resp.pokračoval po babičce ona preferovala řepu.
Prostě deputátní řepa ze ZD.
V zimním období mě uhynulo dost králíků.
Přehodnotil jsem, jestli mi to za to stojí.
Pěstovat, skladovat řepu pak opatrně krmit atd.
Kalorická hodnota 0 .
Na občasné krmení zbytků ze zahrady jako nať mrkve, zelí nebo sem tam nějaké jablko apod.už jsem se taky vykašlal.
Je to nárazové krmivo, které spíš králíka rozhodí, než aby mu to něco dalo.
Jsou z toho v lepším případě průjmy...a to je zbytečná starost navíc.

Nepamätám si že by sa mi posr@l z repy, jablka dospelý králik....Dokonca ani v zime som nepostrehol nikdy problém, skôr bolo vždy málo repy mrkve aj jablk, Napríklad tuto zimu som skrmil 6metrakov repy krmnej a nič sa nestalo. Bud mam nejake ine kraliky alebo tie ostatne su divne ... Najdu sa jedince čo si odhrýaju v pohode z ruky ... Tak teraz fakt neviem, čo pamätám ,repa jabko sa u nás krmilo odjakživa.

1.11.2020 19:17
ančovička1

XXX.XXX.37.123

Nepamätám si že by sa mi posr@l z repy, jablka dospelý králik....Dokonca ani v zime som nepostrehol nikdy problém, skôr bolo vždy málo repy mrkve aj jablk, Napríklad tuto zimu som skrmil 6metrakov repy krmnej a nič sa nestalo. Bud mam nejake ine kraliky alebo tie ostatne su divne ... Najdu sa jedince čo si odhrýaju v pohode z ruky ... Tak teraz fakt neviem, čo pamätám ,repa jabko sa u nás krmilo odjakživa.

Souhlasím s vámi, krmime kraliky stejně,na podzim jablka,každý den jedno na kralika,potom krmnou řepu, také mnozstvi velikosti jablka,kazdy den,celou zimu..nikdy nebyl žádný problém..kralici se na to těší,s chutí jablko zbaští...myslim,že čerstvé vitaminy prospivaji i kralikum, nejen nám..jablky krmim i kozy..

1.11.2020 19:22

Pokud králíky na řepu,jablka postupně navyknete,tak by s tím neměl být problém,pokud nenamrznou.Také jsme kdysi pěstovali a krmili řepu,ale už ji dávno nepěstujeme.Nevyplatí se nám to.To raději koupím granulované cukrovarnické řízky.Nehnijí,nenamrznou.Nedávám ani jablka,jelikož kvůli několika měsícům se mě na ně nechce králíky zvykat.Je pro mě daleko jednodušší a i výhodnější,krmit stále stejně.

1.11.2020 19:35

Pokud králíky na řepu,jablka postupně navyknete,tak by s tím neměl být problém,pokud nenamrznou.Také jsme kdysi pěstovali a krmili řepu,ale už ji dávno nepěstujeme.Nevyplatí se nám to.To raději koupím granulované cukrovarnické řízky.Nehnijí,nenamrznou.Nedávám ani jablka,jelikož kvůli několika měsícům se mě na ně nechce králíky zvykat.Je pro mě daleko jednodušší a i výhodnější,krmit stále stejně.

Tak, ono u nas neni problem s pôdou, nebude predsa ležať len tak... Zasejeme, zasadíme ,pozberáme a skrmime. Pekný hnojík zaorieme a kolobeh je uzavretý, všetko je to o pocite a radosti z toho čo robím....

1.11.2020 20:02
borax

XXX.XXX.91.21

Tak, ono u nas neni problem s pôdou, nebude predsa ležať len tak... Zasejeme, zasadíme ,pozberáme a skrmime. Pekný hnojík zaorieme a kolobeh je uzavretý, všetko je to o pocite a radosti z toho čo robím....

Mišiko já mám taky zahradu, ornou půdu a hnůj používám.
Ať už pro zaorání, nebo když mám dost tak uležený hnůj rozhazuji po trávě, kterou v létě suším.
V tomto ohledu je cyklus taky uzavřený.
Je to v pořádku.Co si z půdy vezmu, tak jí vrátím.
Zpět k řepě a jablkům.
Nesmí namrznout...

Možná je to trošku o pohodlnosti...

A když nekrmim zeleným musím o to víc sušit...
Ale prostě"netahám"vodu.
Nemáte jiné králíky, jen je máte jinak adaptované.
Pokud Vám nehynou je to jedině dobře!

1.11.2020 20:14
burgund6

XXX.XXX.33.11

Souhlasím s Vámi.Taky krmím řepu už přes 30 roků,sám si ji pěstuji a nikdy problém nebyl,problém je pouze v tom,že lidi jsou líní si něco sami vypěstovat.Chovám belgické obry albíny a české albíny.

1.11.2020 20:58
europa.it

XXX.XXX.44.33

burgund6 napsal(a):
Souhlasím s Vámi.Taky krmím řepu už přes 30 roků,sám si ji pěstuji a nikdy problém nebyl,problém je pouze v tom,že lidi jsou líní si něco sami vypěstovat.Chovám belgické obry albíny a české albíny.

Tak někdy není prostor/čas něco/všechno pěstovat. Každopádně za mě úžasná plemena, úplně Vám závidím! :-)

2.11.2020 08:38
ančovička1

XXX.XXX.37.123

europa.it napsal(a):
Tak někdy není prostor/čas něco/všechno pěstovat. Každopádně za mě úžasná plemena, úplně Vám závidím! :-)

My jsme dřív řepu pěstovali, ale pri suchych letech se to vůbec nevyplatilo..tak ji kupujeme, asi 8 metráků, hlavne pro kozy..jablka krmime,jak začnou zrát a padat, mame vice velkych jabloni,tak aby se jablka spotřebovala a neshnila,krmi se s nimi..nasbíram kárku,kýbl nasypu slepicim,husám, kozám je nakrájíme..letos byly metráky jablek..po večerech krájim a suším křížaly:)

2.11.2020 12:08
europa.it

XXX.XXX.44.33

Měla bych k tomu hodně slov, ale jsem naměkko. Krom plnění dalšího kroku v životním snu, je to asi i těma "slámovýma" flavoinoidama... :-)) P. S. Jinak po dvou rakovinách (a to není všechno) ráda sedávám pod kosama. :-))

3.11.2020 17:20
ančovička1

XXX.XXX.37.123

europa.it napsal(a):
Měla bych k tomu hodně slov, ale jsem naměkko. Krom plnění dalšího kroku v životním snu, je to asi i těma "slámovýma" flavoinoidama... :-)) P. S. Jinak po dvou rakovinách (a to není všechno) ráda sedávám pod kosama. :-))

Mate to moc krásné,jako pernikova chaloupka😇..jeste bych řešila nějaké zastineni,napriklad vyšší keře nebo strom z jizni strany..
.obrázek č 8 je velice sympatický, tak na Vaše zdravi😀

4.11.2020 11:43
europa.it

XXX.XXX.44.33

ančovička1 napsal(a):
Mate to moc krásné,jako pernikova chaloupka😇..jeste bych řešila nějaké zastineni,napriklad vyšší keře nebo strom z jizni strany..
.obrázek č 8 je velice sympatický, tak na Vaše zdravi😀

Děkuji, ančovičko1! Jen s tím stíněním nevyhovím :-), v domečku je v létě příjemně a navíc ho v budoucnu buď budem přesouvat či se ho zbavovat... A tu sympatičnost jsem vypila celou, to jsem ale...

4.11.2020 11:47
europa.it

XXX.XXX.44.33

Jinak ten úterek byl vůbec šťastný den. Krom těch králíkáren mi začal ten jeden nebožák zase jíst a myslím, že už je úplně ok. Nebo se tak minimálně jeví. Navíc, jsem na popud jedné kolegyňky tady vzala tu svou samici za samcem kdyby náááhodou… No a samec se 2x svalil jak pytel brambor, tak by tenhle rok mohly nakonec dopadnout ještě nějací ušáci! Držte prosím pěsti! Já jsem už teď napjatá jak kšandy.

4.11.2020 13:33
ančovička1

XXX.XXX.37.123

europa.it napsal(a):
Děkuji, ančovičko1! Jen s tím stíněním nevyhovím :-), v domečku je v létě příjemně a navíc ho v budoucnu buď budem přesouvat či se ho zbavovat... A tu sympatičnost jsem vypila celou, to jsem ale...

😂😂👍

6.11.2020 11:01
europa.it

XXX.XXX.44.33

Všechny zdravím a ptám se, zda někoho zajímá moje králičí cash-flow respektive zatím v podstatě jen finanční informace týkající se tohoto roku? Vše samozřejmě s určitým nadhledem, protože jak jsem psala, mám to jen jako hobby.

Nic tajného to není, každý tuší kolik cca stojí králíkárny a že je pro zřízení chovu ještě potřeba pár peněz navíc... A nebojte, nikoho nutit nebudu aby zveřejnil to svoje.

P. S. Dnes pracuju z domu, ale jak je vidno, mám hov.. co na práci.

6.11.2020 14:18

No ste v minuse 15, 000 kaček minimálne...😉

6.11.2020 14:31
europa.it

XXX.XXX.44.33

No ste v minuse 15, 000 kaček minimálne...😉

Tak to přitlačte!

Ale mám to počítáno i trošku sofistikovaněji, něco jako do odpisů a tak. Jinak by to asi ani nemělo cenu zveřejňovat.

6.11.2020 19:44

europa.it napsal(a):
Tak to přitlačte!

Ale mám to počítáno i trošku sofistikovaněji, něco jako do odpisů a tak. Jinak by to asi ani nemělo cenu zveřejňovat.

Jednoduchý sedliacky rozum , používame u nás už X generácii... Tabulky su na prrd ,jednoducho penízky čo zarobia králici počas roka či už ako predaj mäsa a aj žive na odchov sa hodia do plechovky. Ked treba niečo čo nevieme dorobiť na poli, tak sa penízky na to vytiahnu z plechovky. Na konci sezony ak tam niečo zostane, je to OK. Pamätám len jeden rok že králiky na seba "Nevydelali" No a samozrejme vlastnu prácu , palivo do traktora, kosačky a také prkotiny samozrejme idu ako dotacia z vlastnej peňaženky, ale každý ma svoje metody...

7.11.2020 11:29
europa.it

XXX.XXX.44.33

Jednoduchý sedliacky rozum , používame u nás už X generácii... Tabulky su na prrd ,jednoducho penízky čo zarobia králici počas roka či už ako predaj mäsa a aj žive na odchov sa hodia do plechovky. Ked treba niečo čo nevieme dorobiť na poli, tak sa penízky na to vytiahnu z plechovky. Na konci sezony ak tam niečo zostane, je to OK. Pamätám len jeden rok že králiky na seba "Nevydelali" No a samozrejme vlastnu prácu , palivo do traktora, kosačky a také prkotiny samozrejme idu ako dotacia z vlastnej peňaženky, ale každý ma svoje metody...

Tak, kuře už se potí troubě a než začnu připravovat přílohu, jsem vaše. Jen tak mimochodem, jestli budu králíky porcovat stejně příšerně jako kuřata, tak potěš teda!

Mišiko, ten Váš způsob je fajn, prostě nejjednodušší a v jednoduchosti je síla. Jenže já jsem excelovský grafoman a jednou si ty svoje tabulky/souhrny chci prohlížet (ve smyslu v důchodu s kafem či vínem v ruce). Příprava trochu trvá, ale pak už se vše bude počítat respektive přepočítávat automaticky. I v práci, pokud je něco potřeba zpracovat na nejvyšší místa co se našeho oddělení týče, šéfová úkoluje mě.

Snažím se si psát vše poctivě, jinak by to samozřejmě ani nemělo smysl. Například, když mi strejda dával tu králici, dala jsem mu za ni lahvinku vína. Nechtěl, ale vzít si ji musel, jinak jsem nedala. Tak jsem si zaznamenala jakože nákup králíka za 150 Kč.

Ale s tím senem, to jsem na tom úplně stejně jako Vy. Největší část práce se senem mi udělal tchán se svým malotraktorem a myslím, že tentokrát jsem ani snad žádnou čokoládu nebo tak nedonesla (stydím se). Ale dostal pusu. Byl z toho nějak naměkko, tak jsem měla radost. No prostě plná půdička sena za hubičku! V nákladech tedy nic…

7.11.2020 12:47

Hmm, že ženská to má hold jednoduché

7.11.2020 15:43
hokrví

XXX.XXX.105.226

Jestli se vám bude ta administrativa šířit jako ve státní správě no potěž bože, tam přebujelou administrativu usměrňovali jiní kosáci, Ježek, Klaus, Gros, atd a dnes jich tam je asi tak třikrát tolik. Tak za 25 let budete potřebovat velký tým.

7.11.2020 15:52
europa.it

XXX.XXX.44.33

Hmm, že ženská to má hold jednoduché

Tak pravda, ženám bylo dáno do vínku "hodit bokem a vokem", ale že to mají ženy jednoduché, to bych tak úplně netvrdila.

7.11.2020 15:57
europa.it

XXX.XXX.44.33

hokrví napsal(a):
Jestli se vám bude ta administrativa šířit jako ve státní správě no potěž bože, tam přebujelou administrativu usměrňovali jiní kosáci, Ježek, Klaus, Gros, atd a dnes jich tam je asi tak třikrát tolik. Tak za 25 let budete potřebovat velký tým.

No já mám pocit, že úplně všichni tvrdili, že státní správu zeštíhlí a bobtná to stále. Já bych o tom mohla vyprávět. Jedna veselá historka: Poslal mě takhle jeden profesor na ministerstvo pro materiály a já si tam jednomu náměstkovi postěžovala, že přes centrum Prahy se špatně chodí v podpatkách... Poslal pro mě kvůli těm pár metrům vládní vozidlo! Všichni, co to tam narychlo zařizovali, si mě měřili koho asi jsem nová milenka . A vracím se k příspěvku mišika neb řidič jen suše prohlásil: "No jo, ženská."

7.11.2020 17:48

Je to tak,len u nás je pekných a pracovitých ženských stále menej ....🤭

9.11.2020 08:51
europa.it

XXX.XXX.25.213

Všechny zdravím při pondělku a heslovitě píšu zprávy:

Ty malé rozestupy mezi tyčkami v seníku (1,50 cm) se jeví jako funkční, samice si z toho normálně bere seno. Ano, dá ji to trochu práce, ale jinak se zrovna nepředře, takže proč ne.

Ta návštěva u frajera se snad neminula účinkem, protože už jsou náznaky stavění hnízda. Ano, někdo by se mohl ohradit, že to je spíš falešná březost vzhledem k tomu, že byla u samce před týdnem, ale mně minule taky začala stavět hnízdo brzy. Tak snad!

Dnes je zajochům 11 a půl týdne a váhy: 1 860 g (ten co haproval), 2 150 g, 2 427 g (nádherný sameček, celá máma, nejraději bych si ho nechala nebo vyměnila za zajocha na maso, aby měl delší život) a 2 490 g (samička, co si ji chci nechat). Průměr tedy 2 232 g.

9.11.2020 13:20
europa.it

XXX.XXX.25.213

Tak a něco pro pobavení: Zmínila jsem se manželovi, že bych chtěla nějaké jmenovky na kotce a on je na tajňačku objednal; a před chvilkou přijel kurýr. No má u mě zas manžel další plus. Ještě bude potřeba u nich uřezat tu „stříšku“ a přimontovat na králíkárnu a bájo bájo bájo!

Po chvilce mi říká: „Napiš si tam na cedulku i datum narození ušáků a taky ten znak holky/kluka.“ Moje odpověď: „Phe, bude tam obrázek přímo dané samičky ve formě vodoznaku, už to mám prakticky hotové!“ Kukněte na fotky…

Zbláznila jsem se? COVID, nedostatek společnosti? Ne! Já jsem prostě v určitých ohledech trhlá!

Tak snad Vám to vyloudilo úsměv na tváři!

P. S. Toho 3. prosince, to je zbožné přání.

9.11.2020 14:18
Varaxi

XXX.XXX.1.226

europa.it napsal(a):
Tak a něco pro pobavení: Zmínila jsem se manželovi, že bych chtěla nějaké jmenovky na kotce a on je na tajňačku objednal; a před chvilkou přijel kurýr. No má u mě zas manžel další plus. Ještě bude potřeba u nich uřezat tu „stříšku“ a přimontovat na králíkárnu a bájo bájo bájo!

Po chvilce mi říká: „Napiš si tam na cedulku i datum narození ušáků a taky ten znak holky/kluka.“ Moje odpověď: „Phe, bude tam obrázek přímo dané samičky ve formě vodoznaku, už to mám prakticky hotové!“ Kukněte na fotky…

Zbláznila jsem se? COVID, nedostatek společnosti? Ne! Já jsem prostě v určitých ohledech trhlá!

Já to chápu, i když králíky nemáme. Jak jsou chlupatí a heboučcí, nevím, jestli by se mi chtělo je zabíjet, a určitě by mi nechutnali. Drůbež je v tomto snazší.
Když jsme měli po letech slepičky, co já navyráběla grafů nosnosti! Slepice jsem měla pojmenované po různých kolezích z práce (včetně mužů - slepice Radim byla nejlepší údernicí). Měla jsem je naučené na zobání z ruky, a když jsem řekla Krá, odletěly na ryngli, takže jsem mohla v pohodě uklidit výběh.
Trvalo to skoro tři roky, ale přešlo mě to. Asi to jsou stále nejrozmazlenější slepice ve vesnici, ale už to tak nehrotím. I když vánoční dárky dostávají pořád. :)

9.11.2020 17:02

europa.it napsal(a):

A tak každý jsme nějak ujetí.

9.11.2020 17:28
europa.it

XXX.XXX.25.213

Varaxi napsal(a):
Já to chápu, i když králíky nemáme. Jak jsou chlupatí a heboučcí, nevím, jestli by se mi chtělo je zabíjet, a určitě by mi nechutnali. Drůbež je v tomto snazší.
Když jsme měli po letech slepičky, co já navyráběla grafů nosnosti! Slepice jsem měla pojmenované po různých kolezích z práce (včetně mužů - slepice Radim byla nejlepší údernicí). Měla jsem je naučené na zobání z ruky, a když jsem řekla Krá, odletěly na ryngli, takže jsem mohla v pohodě uklidit výběh.
Trvalo to skoro tři roky, ale přešlo mě to. Asi to jsou stále nejrozmazlenější slepice ve vesnici, ale už to tak nehrotím. I když vánoční dárky dostávají pořád. :)

VAJÍČKOVÉ GRAFY ÚDERNICE RADIMY APOD.? TO JE DOKONALÝ!!!

Tak jsem ráda, že tu mám spojenkyni! A s těma kolegama, to jste mě naladila, hned mě jeden napadl, co asi schytá jednoho mého (budoucího) králíka. Jinak taky se obávám, že ne vždy se mi bude chtít zapisovat, ale na druhou stranu s králíkama je těch zápisů méně než se slepičkama. A když budu mít zapisovací krizi, stejně to asi vydržím, neb až mě zase zápis chytne, bylo by mi líto té díry ve statistice...

Jinak samec Kurýr Zdeněk má samozřejmě také důvod svého jména...

Ať se daří!

11.11.2020 11:18
europa.it

XXX.XXX.25.213

Ale tak uznejte, dobrý, ne? Budou mit i ostatni, ale to ještě musím doladit.

13.11.2020 13:09
europa.it

XXX.XXX.25.213

Tak dnes trošku personifikace.

Včera moji zajoši ukončili 12. týden života, a protože 13 se má začínat šťastně, přesunu tu moji mladou samičku, co si ji chci nechat jako chovnou, do nové králíkárny. Ti ostatní jsou totiž kluci a už ji pěkně začínají honit. No, budou náruživý po taťkovi.

A tak koukám na tu ještě zcela čistou, dřevem voňavou králíkárnu, kam včera manžel položil lino a napadlo mě "No normálně 2+kk!!!" Obývák a ložnice nebo spíš dětský pokoj + kuchyňský kout neboli seník. A ani na to nepotřebovala hypotéku!

Všechny zdravím a přeji klidný pátek a bezva víkend!

14.11.2020 13:37
europa.it

XXX.XXX.25.213

Tak koukám, už si tu píšu sama!

Ale teď poraďte, prosím! Když jsem viděla ušáky na tom přiloženém obrázku, málem mi vypadly oči z důlků jak v těch kreslených pohádkách. Takové bych chtěla tuze moc...

Je to nějaké plemeno? Jaké??? Nebo je to prostě jen podařená směska? Děkuju všem za tip!

14.11.2020 13:53
europa.it

XXX.XXX.25.213

europa.it napsal(a):

Ale teď poraďte, prosím! Když jsem viděla ušáky na tom přiloženém obrázku, málem mi vypadly oči z důlků jak v těch kreslených pohádkách. Takové bych chtěla tuze moc...

Je to nějaké plemeno? Jaké??? Nebo je to prostě jen podařená směska? Děkuju všem za tip!

Já už asi vím! Meklenburský strakáč divoce zbarvený. Je to tak?

14.11.2020 15:58

europa.it napsal(a):

Meklenburk tam bude,ale s něčím křížený.Řekla bych nejspíš Bu možná Nč.

14.11.2020 18:56

Melkemburak tam je určite, no ja by som povedal, že je tam aj nejaký hybrid, alebo aj ča ... Maju extremne ušnice a aj hlava ide do hybrida ...

14.11.2020 20:24
europa.it

XXX.XXX.25.213

Melkemburak tam je určite, no ja by som povedal, že je tam aj nejaký hybrid, alebo aj ča ... Maju extremne ušnice a aj hlava ide do hybrida ...

Děkuji, mišiko! Mně se právě velké uši hrozně líbí. A tou hlavou do hybrida myslíte že je taková užší? To se mi taky velmi líbi. Napadla mě hned hyla a to vím, že mají čumáčky hubené. Ale pravda, Český albín by to mohl být taky.

Jivo, také Vám děkuji! No jo, Bu, to je taky love kapitola!

P. S. Prostě oči jako korálky, krásná stavba těla včetně té hlavy, uši až do nebe a ta barva... no jsem úplně hin…

15.11.2020 04:52
horal

XXX.XXX.13.28

Ta délka a tvar uší se hodí spíš k Belgickému obru. Odpovídala by tomu i barva srsti a ta strakatost se opravdu hodí k Ms. Kdyby se jednalo o křížence čistých plemen tak bych si tipnul, že rodiče jsou ♀Ms * ♂Bo. Jenomže to zbarvení se objevuje i při vícenásobném křížení a ta flekatost může být čistě náhodná.

16.11.2020 17:22
europa.it

XXX.XXX.25.213

horal napsal(a):
Ta délka a tvar uší se hodí spíš k Belgickému obru. Odpovídala by tomu i barva srsti a ta strakatost se opravdu hodí k Ms. Kdyby se jednalo o křížence čistých plemen tak bych si tipnul, že rodiče jsou ♀Ms * ♂Bo. Jenomže to zbarvení se objevuje i při vícenásobném křížení a ta flekatost může být čistě náhodná.

Děkuji, Ferdo horale! No ty uši, pravda, jsou obří!

Jinak dámy a pánové, asi jsme se dali na špatný obor. Teď se objevilo na netu, že byla prodána poštovní holubice za 42 miliónů! Teda ovšem jestli z Vás diskutujících někdo nechová i holuby...

18.11.2020 12:58
Varaxi

XXX.XXX.1.226

europa.it napsal(a):
Děkuji, Ferdo horale! No ty uši, pravda, jsou obří!

Jinak dámy a pánové, asi jsme se dali na špatný obor. Teď se objevilo na netu, že byla prodána poštovní holubice za 42 miliónů! Teda ovšem jestli z Vás diskutujících někdo nechová i holuby...

Tak nejdražší králík na světě tu holubici trumfne.
https://tn.nova.cz/clanek/nerezovy-kralik-se-prodal-za-neuveritelne-dve-miliardy-korun.html
Akorát teda není chovný, no. :)

19.11.2020 08:18
europa.it

XXX.XXX.25.213

Varaxi napsal(a):
Tak nejdražší králík na světě tu holubici trumfne.
https://tn.nova.cz/clanek/nerezovy-kralik-se-prodal-za-neuveritelne-dve-miliardy-korun.html
Akorát teda není chovný, no. :)

No ty kráááso! Mně by ale stačil i ten holub v hrsti nebo vlastně na střeše, tenhle by se asi vrátil. Jinak králík opravdu pěknej, a že neudělá potomky, neva. Utržený peníz by se dal proměnit za nemálo těch chovných!

19.11.2020 12:10
europa.it

XXX.XXX.25.213

Milí kolegové,

vím, že to nikoho nezajímá , ale ještě jednou zveřejňuji růstový graf. Dnes je 91. den života králíčků neboli končí 13. týden.

Váhy: 2 018 + 2 375 + 2 565 + 2 737 = 2 424 g průměr (zelený bod na grafu).

O aktuální váhu teď ale ani nejde, spíš o to, že z těch 7 mláďat si jedno nechávám do chovu, jedno pošlo, dvě už na pekáč šly (průměrná váha 1 723 g) a zbylé tři na začátku prosince půjdou také do kuchyně. Tak celkovou průměrnou váhu ušáků na pekáč budu mít cca 2 200 g, což je nakonec fajn výsledek vzhledem k tomu, jak bledě to jedno dobu vypadalo...

Tak to jen tak ze života jedné začátečnice.

Všem hezký den!

20.11.2020 20:48
europa.it

XXX.XXX.25.213

Opět se hlásí mladá chovatelka! Těsně před čtyřicítkou...

Abych trochu zapojila i děti, vyhlásila jsem minule rodinnou soutěž na správný typ počtu narozených králíčků. Syn 3, dcera 5, manžel 6 a já 7. Vyhrála jsem já. Nyní syn 4, dcera opět 5 (prý proto, že jí je 5 roků), manžel 7, já 6. Velmi jsem váhala mezi tipem 6 a 8, tak jsem si říkala, že když bude 6, budu mít radost, že jsem zase vyhrála a když bude 8, tak že jich je tolik... Tak uvidíme pravděpodobně 3. prosince se to rozsekne.

Chtělo by se mi říct, co budou dělat chudáci králice až dceři bude 15 let, to fakt nevím. No, ale v tu dobu se mi dcera na nějaké takové soutěže asi pěkně vys…

To jsou info, bez kterých byste dnes ani neusli, že?

Tak jinak ještě. Minule jsem se ptala, zda někoho zajímá můj přehled příjmy vs. výdaje a prakticky nikdo se neozval. Takže nikdo na takové blbosti sledování financí druhých nemá čas nebo se případně styděl to přiznat. A protože jsem i udělala na králíky i citlivostní analýzu a myslím, že se povedla, tak se raději už nikoho ptát nebudu, zda ho to zajímá, a rovnou ji zveřejním. Třeste se!

Citlivostní králičí analýza? Ano, už mi ta karanténa asi trochu dává zabrat!

Krásný večer a hlavně víkend všem přeji!

20.11.2020 21:19
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Ty tipy o počty, to byla zábava mého dětství. Když kolem jel vlak, vždycky jsme hádali, kolik bude mít vagonů. :) Nákladní vlak nám vždycky udělal čáru přes rozpočet, protože měl vagonů strašně moc, to nikdy nikdo netrefil.

Co se týče těch schémat, tak ono to zajímavé je. Ale právě jen jako zajímavost - kolik kdo do svých zvířat investuje a za co, je silně individuální. Někdo má vlastní seno a někdo ne, někdo počítá vlastní práci a někdo ne apod. A také naprostá většina chovatelů má tu zvěř mimo jiné jako koníček. A ten je k nezaplacení.
Samozřejmě se těšíme na citlivostní králičí analýzu, ať už je to cokoli. :)

21.11.2020 07:29
europa.it

XXX.XXX.25.213

Varaxi napsal(a):
Ty tipy o počty, to byla zábava mého dětství. Když kolem jel vlak, vždycky jsme hádali, kolik bude mít vagonů. :) Nákladní vlak nám vždycky udělal čáru přes rozpočet, protože měl vagonů strašně moc, to nikdy nikdo netrefil.

Co se týče těch schémat, tak ono to zajímavé je. Ale právě jen jako zajímavost - kolik kdo do svých zvířat investuje a za co, je silně individuální. Někdo má vlastní seno a někdo ne, někdo počítá vlastní práci a někdo ne apod. A také naprostá většina chovatelů má tu zvěř mimo jiné jako koníček. A ten je k nezaplacení.
Samozřejmě se těšíme na citlivostní králičí analýzu, ať už je to cokoli. :)

Milá Varaxi,

jak jste dříve psala o těch grafech a údernicích pojmenovaných po kolezích z práce, no já hned věděla, že jste moje krevní skupina! A vlaky, to jsme za mého dětství počítali taky.

Ten Váš druhý odstavec nelze než celý odsouhlasit a dvojitě podtrhnout. Já se samozřejmě snažila, aby výpočty měly reálný základ co se mé invidiuality týče , ale už jen formou, kterou to chci prezentovat, každý pochopí, že to sama beru s nadhledem. O to víc, že já to mám zejména jako koníčka (ještě bych to povýšila přímo na splněný životní sen), takže mně je ve finále jedno v jaké části prezentovaných výpočtů nakonec budu nebo zda budu muset ohlásit tah na G 12, čímž se ocitl zcela mimo šachovnici...

A za to těšení děkuji. Potěší to.

21.11.2020 08:30
europa.it

XXX.XXX.25.213

Tááákže: Příští rok budu v plusu přesně 8 180 Kč (střední varianta).

Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se proti tomu dá dělat…

No a teď vážněji. Posílám v příloze tu citlivostní analýzu. Nejde o nic jiného než kombinaci různých variant. Ano, vím, to si umíme spočítat každý. Tady to je jen v takové podle mě fajn formě, která se spočítá pomicí funkce tabulky z excelovské citlivostní analýzy.

Každopádně, neberte mě prosím "za slovo". Například vím, že asi těžko dosáhnu průměru 8 kousků na vrh. Nebo například úmrtnost může jít až ke 100%, když (zatím) nemám naočkováno. Ale to je fuj varianta, kterou na papír dávat raději ani nebudu.

Mám to vytvořené na 3 chovné samičky, které bych příští rok chtěla držet. Ale v přílohách je to všechno popsané. Teď jsem si uvědomila, že tam mám náklady na 3 samičky, ale zapomněla jsem tam na samce, kterého chci taky držet (doopravím si).

Jinak pokud by se to někomu líbilo a nebyl třeba kamarádem s excelem, klidně mu tam naťukám jeho data a pošlu. To pak jen potřebuju zprávu typu: "Hele, europo.it, udělej mi to na 6 až 10 samiček, náklady takové a makové... díkas".

P. S. Psala jsem na ifaunu, zda by nebylo možné sem vkládat i wordovské a excelovské soubory, ale zatím nereagovali.

26.11.2020 13:07
europa.it

XXX.XXX.25.213

Vsechny zdravim a dnes jedno info, jeden dotaz.

Odepsali z redakce, ze bohuzel z bezpecnostnoch duvodu wordy a excely vkladat nepujde (tyto soubory relativne rady prenasi viry).

Koukam takhle na bylinky ze zaliteho caje a rikam si to by si kralicci asi dali! Pouzivam jen kvalitni caje, prevazne Sonnentor, takze obcas v malem mnozstvi urcite k dobremu. Dela to tak taky nekdo?

Hezky den!

26.11.2020 13:12
Varaxi

XXX.XXX.1.226

europa.it napsal(a):
Vsechny zdravim a dnes jedno info, jeden dotaz.

Odepsali z redakce, ze bohuzel z bezpecnostnoch duvodu wordy a excely vkladat nepujde (tyto soubory relativne rady prenasi viry).

Koukam takhle na bylinky ze zaliteho caje a rikam si to by si kralicci asi dali! Pouzivam jen kvalitni caje, prevazne Sonnentor, takze obcas v malem mnozstvi urcite k dobremu. Dela to tak taky nekdo?

Hezky den!

Slyšela jsem akorát černý čaj na trávicí problémy. A nálev z celeru, když samice nechce připustit.
Kdo zkrmuje bylinky, logicky by mohl podávat i čaj z těch bylinek, ale nevím, jestli by to k něčemu bylo dobré.

26.11.2020 16:35
europa.it

XXX.XXX.25.213

Varaxi napsal(a):
Slyšela jsem akorát černý čaj na trávicí problémy. A nálev z celeru, když samice nechce připustit.
Kdo zkrmuje bylinky, logicky by mohl podávat i čaj z těch bylinek, ale nevím, jestli by to k něčemu bylo dobré.

Ano ano, černý čaj mi taky radil jeden fajn zkušený chovatel (případně i heřmánkový), ale prostě celkově malá míra bylinek je podle mě fajn. Třeba když jim dám kousek čerstvé bazalky, tak by se pro ni ušáci mohli rozkrájet! V tomto momentu obrazně. Navíc, tady když jsou spařené, už tedy nejsou tak silné. Tak logicky/pocitově, mi to nepřijde jako špatný nápad. U nás se to teda stejně nevyhodí, strejdovy slepičky to jistí, ale trošku bych to podělila i na naše králíky. Dala jsem jim malinko odpolko. Některý se na ně vrhl méně, jiný více.

6.12.2020 12:07
europa.it

XXX.XXX.42.165

Všem přeji krásnou neděli a hlásím středečních 7 kousků! Hnízdo krásné, bříška napuclá, tak zatím snad vše v pořádku.

13.12.2020 10:31
europa.it

XXX.XXX.33.131

Všem krásnou adventní neděli přeju a já se tetelím tetelím! Zas mi to krásně hraje barvama.

22.12.2020 17:59
europa.it

XXX.XXX.41.34

Všem přeji krásné Vánoce plné pohody, pohádek a nejen králičích úspěchů! Do roku 2021 vstup tou šťastnou nohou a hlavně zdraví! Obrázek pro štěstí v příloze.

30.12.2020 22:20
europa.it

XXX.XXX.45.96

Tak jsem si koupila ABC genetiky drobných zvířat a tři dny se strašně těšila až se do toho budu moct začíst. Dnes večer nastal můj čas. Manžel že bude koukat s dětma na Tajemství staré bambitky, tak hurá do toho! Z prvních stran jsem měla hlavu jak balón (teda stále mám), neb tolik nových pojmů, no moc moc. To víte, už ten mozek není jak za mlada. Jenže můj tříletý syn u takové pohádky dlouho nevydrží, takže za mnou přišel a mé soustředění nabralo směr o 180 stupňů jinam... Prý že chce předčítat. Tak jako první se snažil zopakovat slovo "experimentální". Když jsem se dostala k části, kde byla Gaussova křivka, vzpomněla jsem si na svá studia a zahlásila "ty vole a je to tady", syn mě upozornil, že jsem řekla "to slovo". A do třetice zkonstatoval, že to jsou "králičí pohádky"...

Tak to jen tak abyste věděli, že jsem snaživka a jaký kombinace a schémata si budu kreslit.

Dobrou noc a zítra bezva Silvestra přeju!

P. S. Je to fakt neskutečně zajímavé! Kdo váhá, že by se mohl začíst a něco o tomto se dozvědět, doporučuju!

5.1.2021 17:27
europa.it

XXX.XXX.45.96

Milý kolegové,

už si tu zas píšu sama, ale neva, tohle napsat musím. Mám k tomu i svolení.

Včera jsme si udělali rodinný výlet. Přes 300 km tam, a věřte nevěřte, i zpět to bylo cca stejně.

Moje dcera miluje bilé králíčky s červenýma/růžovýma očima, tak jsme se vydali za velmi sympatickým, chytrým chovatelem, který mi zde přes soukromé zprávy snaží radit co a jak. A navíc, celkově, nemá potřebu tu lidi urážet apod. Základ všeho...

Je to pan (Ferda) horal. Ještě navíc si řekl o úplně směšnou částku za 6 nádherných Ča a samozřejmě to nebylo z důvodu, že by nevěděl jejich hodnotu. Ano, nechala jsem mu víc, ale i tak to bylo málo.

Ještě jednou mu děkuju a třeba to nebylo poslední osobní setkání.

P. S. Není sám kdo se mi nabídl s pomocí v rámci soukromých zpráv a vážím si toho neméně.

18.1.2021 17:24
europa.it

XXX.XXX.40.217

Všechny zdravím a píšu si novinky do svého deníčku.

Malí ušáci hezky rostou, vypadají zdravě a u toho to snad zůstane.

Ta zakoupená meklenburačka se 6.1. nechala skočit, takže jsem se nechala i já skočit od manžela , aby mi pro ni udělal kotiště do toho gaučového kotce. Byla zvyklá od předchozí majitelky na velmi malý prostor, tak si myslím, že ten domek vyloženě potřebuje.

Ale proč hlavně píšu. Neskutečně mě nakazila moje nová kamarádka Vali80 (díky ifauno!) s pěstováním obilí pro zajochy. Doma to vypadá krásně a zajoši si pochutnají. Sadím přímo zběsile, no posuďte sami!

Jo, sadím ječmen a oves, neb ten mám doma, ale dnes jsem si objednala pšenici z dm(ka). Bio, kilo za 89 Kč. A to se vyplatí!

Doufám, že se všem daří!!!

P. S. Kotistě je ve výrobě.

18.1.2021 17:32
Varaxi

XXX.XXX.129.250

europa.it napsal(a):

Ta zakoupená meklenburačka se 6.1. nechala skočit, takže jsem se nechala i já skočit od manžela , aby mi pro ni udělal kotiště do toho gaučového kotce. Byla zvyklá od předchozí majitelky na velmi malý prostor, tak si myslím, že ten domek vyloženě potřebuje.

Ale proč hlavně píšu. Neskutečně mě nakazila moje nová kamarádka Vali80 (díky ifauno!) s pěstováním obilí pro zajochy. Doma to vypadá krásně a zajoši si pochutnají. Sadím přímo zběsile, no posuďte sami!

Jo, sadím ječmen a oves, neb ten mám doma, ale dnes jsem si objednala pšenici z dm(ka). Bio, kilo za 89 Kč. A to se vyplatí!

Tu pšenku máte taky pro králíky? S tím u nich opatrně.
Ale jinak - jste blázen. V tom nejlepším slova smyslu blázen.
Nakličuji taky, pro slepice, ale to je jen tak na chuť, každý den kelímek od jogurtu. :) V tom množství, v jakém jedete Vy, to by mi přítel netoleroval. Chovám respekt k Vám i Vašemu panu manželovi.

19.1.2021 13:42
europa.it

XXX.XXX.40.217

Varaxi napsal(a):
Tu pšenku máte taky pro králíky? S tím u nich opatrně.
Ale jinak - jste blázen. V tom nejlepším slova smyslu blázen.
Nakličuji taky, pro slepice, ale to je jen tak na chuť, každý den kelímek od jogurtu. :) V tom množství, v jakém jedete Vy, to by mi přítel netoleroval. Chovám respekt k Vám i Vašemu panu manželovi.

Ano ano, pro králíky. Opatrně to bude, neb se bude jednat vždy o takový malý zákusek. Kdybych je tím měla krmit úplně, tak to bych musela zasázet i podlahu.

Tak myslím že manžel se ani moc zlobit nemůže. Není důvod. Parapety byly prázdné, dokoupila jsem jen 4 květináče, na které jsem si už stejně delší dobu brousila zuby, a to obilí je prostě krásné když roste. Za oknem 40 čísel sněhu a v okně jaro. Jen snad by mohl nadávat, protože na půdě objevil plíseň, a já tady tomu obilí simuluju deštný prales rozprašovačem!

P. S. Blázen, to já jsem, to jo, o tom žádná!

20.1.2021 13:05
europa.it

XXX.XXX.40.217

Tak Vám povím, to byla taková rychlost, že jsem málem ani mobil na focení z kapsy nestihla vytáhnout!

25.1.2021 08:45
europa.it

XXX.XXX.17.223

Opět se hlásím!

Varaxi mi minule napsala, že jsem blázen, Vali80 do mailu, že jsem magor. Povím Vám, jsem na sebe hrdá! Jsem zvědavá na reakce (jestli budou) na další hovadinku, co jsem spáchala.

Využila jsem program MyHeritage Family Tree Builder a vytvořila si svůj králičí rodokmen. Pravda, mám neplacenou verzi, takže to nejde úplně udělat tak jak potřebuju, ale ok. Vtipný je, jak mi to hlásí, že "Vaší osobě Irina Shayk je teprve rok, opravdu ji chcete přiřadit manžela?" Ve svém jpg mám i místa narození, ale nechci prozrazovat případné chovatele atd. atp... Každopádně už se těším, až se rodokmen bude rozvětvovat.

Hezký den všem!

P. S. Příště Vám prozradím jak vypadá asistovaná reprodukce v mém podání.

25.1.2021 09:26
Varaxi

XXX.XXX.1.226

No, už je to tak. Jste cvok.
Ale jak pravil Kloboučník, to ti nejlepší jsou. :)

26.1.2021 10:17
europa.it

XXX.XXX.17.223

Volám hilfe prosím!

U mojí zakladatelky rodu, Báry, jsem teď objevila tohle v uších. Jinak je v naprosto dobré kondici. Veterinář nebo rovnou pekáč?

Děkuju!

26.1.2021 12:01

Veterinář. Pekáč může být vždycky.

26.1.2021 12:10
europa.it

XXX.XXX.17.223

Veterinář. Pekáč může být vždycky.

Tak jasně , ale co by to tak mohlo být? Svrab snad ne!? Já se k veterináři dostanu nejdřív zítra.

26.1.2021 13:08

europa.it napsal(a):
Tak jasně , ale co by to tak mohlo být? Svrab snad ne!? Já se k veterináři dostanu nejdřív zítra.

Kolegyně říká, že svrab.

26.1.2021 13:08

Arpalit NEO spray = cena smiešna... Nastriekam obe uši o 3 dni znova. Ak to mizne je škoda, Na sr@ t veta.

26.1.2021 13:40
borax

XXX.XXX.36.3

europa.it napsal(a):

Hlavně důkladně vydesinfikovat kotce.
Zůstává to na dřevě a rádo se to vrací.
Je to parazit.
Arpalit + Ivomec- injekce.
Nic finančně náročného.

26.1.2021 13:41

borax napsal(a):
Hlavně důkladně vydesinfikovat kotce.
Zůstává to na dřevě a rádo se to vrací.
Je to parazit.
Arpalit + Ivomec- injekce.
Nic finančně náročného.

S injekcí bych byla opatrná, ta je určená jenom pro přežvýkavce a prasata.

26.1.2021 13:53
europa.it

XXX.XXX.17.223

No mě snad vomejou!!! Nedělám nic jiného než čistím a tohle? Ten sprej jsem objednala, ve čtvrtek dorazí. A na tu dezinfekci bude stačit Sandezia? Nic jineho nemám. Vždy ji tam trochu nasypu a vezmu s tím celý kotec, ale koukám budu muset ještě poctivěji. Jestli je to teda dostačující přípravek. Děkuju moc všem!

26.1.2021 15:23
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Ja jsem si pred par lety koupila usni svrab se samcem Bu..projevilo se to asi po pul roce..postrikala Arpalit sprejem1%..veterinar pichl Ivomec..kotec vycisten..a s hruzou jsem cekala,co bude dal..u jineho kralika se to neobjevilo..
Pokud mela samice mlade,prohlednete je,sahnete hluboko prstem do ucha,jestli vytahnete neco podezreleho,jako susinu,strupy,je to svrab..samce,kterym jste pripoustela, prohlednout..je to nakazlive ..

26.1.2021 16:07

ančovička1 napsal(a):
Ja jsem si pred par lety koupila usni svrab se samcem Bu..projevilo se to asi po pul roce..postrikala Arpalit sprejem1%..veterinar pichl Ivomec..kotec vycisten..a s hruzou jsem cekala,co bude dal..u jineho kralika se to neobjevilo..
Pokud mela samice mlade,prohlednete je,sahnete hluboko prstem do ucha,jestli vytahnete neco podezreleho,jako susinu,strupy,je to svrab..samce,kterym jste pripoustela, prohlednout..je to nakazlive ..

Fakt tu injekci přežil? A byl pak plodný? Ptám se, nerýpu, zajímá mě to. Viděla jsem fotku koně po injekční aplikaci Ivomecu, nebyl to hezký pohled.

26.1.2021 16:11
horal

XXX.XXX.13.26

Bohužel je to ušní svrab. Sandezia je na dezinfekci obydlí zvířat. Sice mohou být zvířata přítomny při aplikování, ale nevím co se může stát pokud se to dostane na ránu. Nejúčinnější je arparit NEO. Většinou ho mají ve zverimexu nebo v obchodech pro zvířata, občas ho prodává i lékárna. Nastříkat hodně do uší napoprvé a chvíli přidržet hlavu, aby s ní nemohl třepat. Pozor ale, je tam dosti dlouhá inkubační doba, takže po tu dobu je maso nepoživatelné. Proto nestříkat mladým preventivně. První dva dny stříknout ráno i večer a pak stačí jednou za dva dny. Do deseti až dvanácti dnů by měli strupy zmizet a zůstane jenom začervenalé ucho. Než si seženete arparit můžete do ucha nakapat rostlinný olej. I tak se kdysi léčilo, je to ale málo účinné.

26.1.2021 16:22
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Kometa..Jj, prezil v poradku,ani nemel zadne nasledky:)..mlade jsme po nem meli.. doktor mi doporucil po mesici preockovat,ale tak nejak nebyl cas a kralik uz byl cisty, prestrikla jsem ho Arpalitem..dozil se na podzim 6ti let..
Take jsem si s kralikem z vystavy koupila dravcika..take jsme pichli ivomec..ani by me nanapadlo,ze by mel mit nejake nasledky,jak pisete, ze na kone nebyl hezky pohled..kralici byli v pohode, chovali se normalne,zrali,beze zmen..

26.1.2021 17:34

ančovička1 napsal(a):
Kometa..Jj, prezil v poradku,ani nemel zadne nasledky:)..mlade jsme po nem meli.. doktor mi doporucil po mesici preockovat,ale tak nejak nebyl cas a kralik uz byl cisty, prestrikla jsem ho Arpalitem..dozil se na podzim 6ti let..
Take jsem si s kralikem z vystavy koupila dravcika..take jsme pichli ivomec..ani by me nanapadlo,ze by mel mit nejake nasledky,jak pisete, ze na kone nebyl hezky pohled..kralici byli v pohode, chovali se normalne,zrali,beze zmen..

Díky. Králíkům to asi nevadí, i když pro ně není primárně určený. Jsem zase chytřejší.

27.1.2021 06:28
horal

XXX.XXX.13.26

Mnoho chovatelů považuje ivomec za všelék. On vlastně je, ale pro skot, nebo kopytníky. Není to přírodní, ale chemický produkt a je u něj pro drobné zvířata mnoho záporů. Na 50 kg živé váhy se dává 1ml ivomec, u pětikilového králíka je to pak nepatrné množství (bavíme se o injekční formě podání). Při předávkování se vytvoří rezistence a mohou se vyskytnout nežádoucí účinky pro králíka dost závažné. Navíc je tady i víc než dvouměsíční inkubační doba pro použití masa. Mnoho veterinářů se králíky nezabývá a pokud za nim s králíkem příjdete, tak to prostě nějak vyřeší. O to horší je pokud to chovatel indikuje sám. To, že to někdo použije a nic se nestane neznamená, že je to dobře. Já osobně bych IVIMEC u slepic nebo králíků nikdy nepoužil. Je určen pro jiný druh zvířat.

27.1.2021 07:55

horal napsal(a):
Mnoho chovatelů považuje ivomec za všelék. On vlastně je, ale pro skot, nebo kopytníky. Není to přírodní, ale chemický produkt a je u něj pro drobné zvířata mnoho záporů. Na 50 kg živé váhy se dává 1ml ivomec, u pětikilového králíka je to pak nepatrné množství (bavíme se o injekční formě podání). Při předávkování se vytvoří rezistence a mohou se vyskytnout nežádoucí účinky pro králíka dost závažné. Navíc je tady i víc než dvouměsíční inkubační doba pro použití masa. Mnoho veterinářů se králíky nezabývá a pokud za nim s králíkem příjdete, tak to prostě nějak vyřeší. O to horší je pokud to chovatel indikuje sám. To, že to někdo použije a nic se nestane neznamená, že je to dobře. Já osobně bych IVIMEC u slepic nebo králíků nikdy nepoužil. Je určen pro jiný druh zvířat.

Pro koně ne, i když je to kopytník.

27.1.2021 07:56
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Horale, diky,tak jsem poucena,ale nikdy by me nenapadlo,ze by mohl ivomec kralikum ublizit, kdyz mi ho podaval primo nas, opravdu dobry veterinar..
Jinak ivomecem kazdorocne odcervujeme kozy..

27.1.2021 08:00

ančovička1 napsal(a):
Horale, diky,tak jsem poucena,ale nikdy by me nenapadlo,ze by mohl ivomec kralikum ublizit, kdyz mi ho podaval primo nas, opravdu dobry veterinar..
Jinak ivomecem kazdorocne odcervujeme kozy..

Však jsem psala - cílová kategorie - prasata a přežvýkavci. Čili kozy jsou v pořádku. Proto jsem se ptala na toho králíka, jak dopadl. O koni jsem už psala. A taky jsou případy, že někteří to nechali píchnout psům a ti oslepli. A u papoušků se popisuje snížená plodnost.

27.1.2021 08:04
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Však jsem psala - cílová kategorie - prasata a přežvýkavci. Čili kozy jsou v pořádku. Proto jsem se ptala na toho králíka, jak dopadl. O koni jsem už psala. A taky jsou případy, že někteří to nechali píchnout psům a ti oslepli. A u papoušků se popisuje snížená plodnost.

Jj,psala.dekuji...budu muset vice studovat😀

27.1.2021 12:18
europa.it

XXX.XXX.17.223

Tak už mi z lékárny psali, že sprej předali dopravci, takže si zítra králice užije nepoznané! 😁Jestli bude "milovat" spreje jako moje hafina, tak potěš to ródeo teda!

Ještě jednou všem díky a snad malá odměna z mého rodinného alba v příloze.

Podle té první fotky poznáte zhruba v jakém věku již byla jasná má láska ke králíkům a z té druhé pod heslem "vrána k vráně sedá" i zhruba výšku inteligence mé a mojí sestřenky. 😆🙈

27.1.2021 12:37

europa.it napsal(a):
Tak už mi z lékárny psali, že sprej předali dopravci, takže si zítra králice užije nepoznané! 😁Jestli bude "milovat" spreje jako moje hafina, tak potěš to ródeo teda!

Podle té první fotky poznáte zhruba v jakém věku již byla jasná má láska ke králíkům a z té druhé pod heslem "vrána k vráně sedá" i zhruba výšku inteligence mé a mojí sestřenky. 😆🙈

Jako moje dětství. Holka z města a paneláku, nejšťastnější u babičky na vesnici - měla všechno kromě koní a krav.

27.1.2021 12:48
Varaxi

XXX.XXX.1.226

europa.it napsal(a):

Náhodou - co se týče té inteligence, slepice je nejchytřejší drůbeží; třeba taková perlička je údajně sedmkrát blbější. Takže jste (jsme :) na tom ještě dobře!

27.1.2021 13:06
europa.it

XXX.XXX.17.223

Jako moje dětství. Holka z města a paneláku, nejšťastnější u babičky na vesnici - měla všechno kromě koní a krav.

Přesně! Já trávila vždy téměř celé letní prázdniny u babičky a dědy na Moravě a byla to čirá fantazie! A když měli zrovna jen slepice, málem jsem se sedřela, abych ulovila jedno z koťat co jejich máma vodila po okolí. Děda kočky nesnášel, ale oak si je tuuuze moc zamiloval. 💕

28.1.2021 11:49
europa.it

XXX.XXX.17.223

europa.it napsal(a):
Hotovo!

Zdravím!

Tak meklenburačka dostala ještě malé vylepšení (snad to vidí stejně) neboli schod. Naschvál nesahá to kotiště do stropu, aby tam mohla utíkat před mlékochtivýma mláďatama, ale je to dost vysoko a když tam skáče ve v určitém stupni březosti...

Jinak moje vesničanka, zakladatelka rodu Bára, dostala do uší ten sprej a má jedničku, zvládla to bez ofuků. Kotec jsem vyčistila jak to šlo a budu v tom pravidelně pokračovat. Držte prosím pěsti, svrab u ušáků mít opravdu nechci.

28.1.2021 13:03

Jednoduchá dezinfekcia je aj denaturovany alkohol 80%.Velka výhoda, účinkuje aj za mrazu. Inak používam Ecocid S. Dlhé roky na komplexné a kompletne čistení .

28.1.2021 14:55
hona

XXX.XXX.12.113

tak děcka budou v tomto smyslu jen malou překážkou... A jak trochu povyrostou, rády se zapojí... Paní přeji hodně chuti a vůle s níž přicházejí i radost a úspěchy... :-) Ať se jí daří!...

28.1.2021 15:01
hona

XXX.XXX.12.113

jejda, tak to už se klubou malí chovatelé... My říkáme zajíčkáři!... :-)

28.1.2021 17:09
borax

XXX.XXX.91.21

hona napsal(a):
tak děcka budou v tomto smyslu jen malou překážkou... A jak trochu povyrostou, rády se zapojí... Paní přeji hodně chuti a vůle s níž přicházejí i radost a úspěchy... :-) Ať se jí daří!...

Obě moje dcery měli ještě dudlíky a už se účastnili chovu i usmrcování králíků.
Nikdy žádná slzička.Teď , když jsou v pubertě trošku debatují o tom, kterou samici vyřadit a nahradit jí jinou.

28.1.2021 18:08
hona

XXX.XXX.12.113

jj, u nás to bylo podobné... Králíky už jsem se naučil zabíjet když jsem je udržel v jedné ruce a dát potřebnou ránu... A mělo by to tak asi být... Gratuluji k šikovným dcerám... :-)

29.1.2021 13:55
europa.it

XXX.XXX.17.223

europa.it napsal(a):

Tak Vám povím, ta drahá pšenice špalda z dm(ka) roste úplně na nic. No vlastně dobrá zpráva, aspoň mě nebude dál napadat ji kupovat. Oves teda tady žádná hitparáda, ale ječmen, ten mi roste hezky. Ještě musím zkusit klasickou pšenici, ta prý roste taky bezvadně. A aby toho nebylo málo, tak ještě zkusím čočku a hrách. Já se snad poprvé těším na Velikonoce, které normálně nemám ráda. Ale zakoupím si nějaké dřevěné ušáky na špejli právě do těch květináčů a bude to fajn.

Ještě že Vás všechny mám! Kamarádů mám sice hodně, ale něchtěj každý den slyšet o mojich králičích úspěších a neúspěších. I tak jim to cpu pořád. Tady to občas někoho i zajímá!

29.1.2021 14:08
hokrví

XXX.XXX.96.97

Asi dva roky zpátky, zavolala mi dcera, že přijede odpoledne na kafe, říkám jí, nemusíš spěchat, zabiju ti králíka, toto řekla vnučkám, bydlí 3 km od nás. Vzal jsem cajky na zabíjení a šel zabíjet, dal jsem králíkovi ránu píchl a slyším vnučky, boží dědo to je boží, já to chtěl mít vše hotovo, aby to neviděly. Ptám se dcery, jste tu nějak rychle a ona jen jsem řekla, nemusíme spěchat, děda jde zabíjet králíka a v minutě seděly v autě, chtěly to vidět.

29.1.2021 15:23
ančovička1

XXX.XXX.220.111

To jsou spravne holky,nejspis budou pokracovat v chovu😀
To nas 6ti lety vnoucek si chodi vybirat,ktereho kralika chce na smetane a kterou slepicku na polivku😁🐔

29.1.2021 15:59
kosta

XXX.XXX.105.188

Tak to má být.Děti by měly ,že to jsou zvířata na maso a na jídlo .

29.1.2021 23:07
hona

XXX.XXX.12.113

to Vám moc přeju a ať Vám vše roste a vzkvétá!... Fandím Vám"... :-)

31.1.2021 11:01
europa.it

XXX.XXX.17.223

Arpalit neo sprej zabírá, Bára to má lepší!

Jinak dokoupila jsem si Samla krabice z Ikea co jsem měla v plánu a je to bezva! Hlavně ty tři nové velké mají kolečka, což je velmi praktické. Tak teď už jen skočit pro slámu, ať mám plnou i tu prostřední.

Všem hezkou neděli přeju!

31.1.2021 16:10
ančovička1

XXX.XXX.220.111

europa.it napsal(a):
Arpalit neo sprej zabírá, Bára to má lepší!

Jinak dokoupila jsem si Samla krabice z Ikea co jsem měla v plánu a je to bezva! Hlavně ty tři nové velké mají kolečka, což je velmi praktické. Tak teď už jen skočit pro slámu, ať mám plnou i tu prostřední.

Všem hezkou neděli přeju!

Mate to jak v pokojicku..😀
Jak resite odtok moci?..urcite netece na tu peknou podlahu..

31.1.2021 17:52
europa.it

XXX.XXX.17.223

ančovička1 napsal(a):
Mate to jak v pokojicku..😀
Jak resite odtok moci?..urcite netece na tu peknou podlahu..

Milá ančovičko, děkuji za pochvalu!

Pravda, to lino je fajn, jen je škoda, že je to (pochopitelně) položené ze zbytků a tedy na tři kusy = spáry, do kterých se mi dostává binčus.

Každopádně vzadu jsou svodnice nebo jak se tomu říká. Bohužel ale se dost zanáší, což by nebyl problém, kdyby se to dalo dobře čistit/propláchnout. Jenže jak je to u zdi/v rohu natěsno, tak je to úplně na prd! Říkám si, že můžu kotce čistit sebelít, ale všechny možné potvory mohou jít z toho málo čištěného žlabu... Ale nemám teď moc možností jak to vyřešit. Blízká se na lepší časy, ale ještě to těm časům bude chvíli trvat.

31.1.2021 18:47

europa.it napsal(a):
Milá ančovičko, děkuji za pochvalu!

Pravda, to lino je fajn, jen je škoda, že je to (pochopitelně) položené ze zbytků a tedy na tři kusy = spáry, do kterých se mi dostává binčus.

Každopádně vzadu jsou svodnice nebo jak se tomu říká. Bohužel ale se dost zanáší, což by nebyl problém, kdyby se to dalo dobře čistit/propláchnout. Jenže jak je to u zdi/v rohu natěsno, tak je to úplně na prd! Říkám si, že můžu kotce čistit sebelít, ale všechny možné potvory mohou jít z toho málo čištěného žlabu... Ale nemám teď moc možností jak to vyřešit. Blízká se na lepší časy, ale ještě to těm časům bude chvíli trvat.

Automatická oprava? Blízká se x blýská se?

31.1.2021 18:50
europa.it

XXX.XXX.17.223

Ty kráááso, já se obávám, že tohle jsem spáchalá já! Fuj tajbl! A to samozřejmě vím pravopis v tomto případě... Omlouvají mě dvě vypité slivovice?

31.1.2021 20:41

europa.it napsal(a):
Ty kráááso, já se obávám, že tohle jsem spáchalá já! Fuj tajbl! A to samozřejmě vím pravopis v tomto případě... Omlouvají mě dvě vypité slivovice?

Slivovice je rozhodně polehčující okolnost!

31.1.2021 23:42
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Rekla bych, ze uz se blizko blyska na ty lepsi casy😁..a to se musi zapit😀

1.2.2021 08:34

ančovička1 napsal(a):
Rekla bych, ze uz se blizko blyska na ty lepsi casy😁..a to se musi zapit😀

Jo!

1.2.2021 13:58
europa.it

XXX.XXX.17.223

Už jste si někdy udělali finanční plán na celý rok a odhadnuté roční náklady přešvihli už 1. února? :-))))

Naobjednala jsem si do zásoby hobliny, vločky atd. atp. plus ty plastové krabice taky byly potvory docela drahé, ale hlavně dnes jsem si objednala dva Kerbl výběhy! Mám mega radost! Už jsem na ně koukala delší dobu neb jsem potřebovala vyřešit proklatě malý počet kotců vzhledem k třem chovným samičkám. A tohle mi v rámci možností přišlo fajn. Ten kraj proti podhrabání mi přijde dost úzký, tak snad bude funkční. Manžel mi zas k tomu vyrobí dva domečky, ať se mají kam schovat před sluncem, deštěm, větrem... Plus nahoru ještě asi položím nějakou rádoby stříšku (třeba přes půlku). A budu na tom taky sušit kopřivy! Jo a podle mě je bezva, že mimo sezónu, tzn. dejme tomu na říjen až březen se to dá složit a nezabere to tedy nikde moc místa. No a o spásání trávy nemluvě!

Co tomu říkáte, není to špatný, ne?

2.2.2021 08:57
Markéta Kostková

XXX.XXX.212.159

Moc pěkná králíkárna. No a ti mrňousci jsou taaak roztomilí 😍.

2.2.2021 13:18
europa.it

XXX.XXX.17.223

Markéta Kostková napsal(a):
Moc pěkná králíkárna. No a ti mrňousci jsou taaak roztomilí 😍.

Milá Market - rabbit, koukala jsem na Tvůj profil, je moc fajn, že máš ráda zvířátka a přeju Ti, aby sis mohla byrzy pořídit toho osmáka! Hezký den a ať se daří Tobě i Růžence!

6.2.2021 15:18
europa.it

XXX.XXX.42.70

Tak já Vám nevím, ale asi je opravdu chyba v nějakém genu či co. Jak mám ty mladé, tak už mi zas dva haprují. Ten jeden už snad týden. Už 2x jsem myslela, že se nedožije rána, ale bojuje. A druhý, samička nááádherná, velká, osvalená a druhý den už na ni taky vidím, že úplně ok není. A to jsem krmila předpisově... Ječmen dostali do směsi malinko až v 9. týdnu...

No, příště se samičkou nepůjdu za samcem ke strejdovi, tak jak byla doposud zvyklá, ale půjde hezky k tomu mému ČA od Ferdy horala a uvidíme...

Včera mi dorazily ty klece. Německá značka Made in China.

Jinak jsem jak na trní, dnes má termín ta meklenburačka. Úplně se tam bojím chodit abych ji nevyrušila. Mám ale tucha, že budou tak dva jestli vůbec (nemá lautr žádné břicho), takže je možná objevím až zítra.

Papík řapík.

6.2.2021 18:47
borax

XXX.XXX.91.21

Co tomu znamená haprují?
Jestli jsou nafouknutí, nebo mají průjem tak to není asi "chybným genem".
Taky jsem měl ve vrhu 2 ks s náběhem na entero.
Už téměř 2 kilový králíci!
Tak jsem začal krmit jen oves, nasadil jsem Adicox.
Už jsou "stabilizovaní"
Všechny králíky krmím stejně.
Stačí jeden žravější a je problém...

6.2.2021 19:53
europa.it

XXX.XXX.42.70

borax napsal(a):
Co tomu znamená haprují?
Jestli jsou nafouknutí, nebo mají průjem tak to není asi "chybným genem".
Taky jsem měl ve vrhu 2 ks s náběhem na entero.
Už téměř 2 kilový králíci!
Tak jsem začal krmit jen oves, nasadil jsem Adicox.
Už jsou "stabilizovaní"
Všechny králíky krmím stejně.
Stačí jeden žravější a je problém...

Ano, jakože asi žbluňkavka. Zuby neskřípají, tak kokcidióza asi ne. Nevím. Krmila jsem jen Energys Start + ovesné vločky zhruba půl na půl. K tomu každý den malý kousek mrkvičky (na zajocha cca 1,5cm kroužek) a občas maličký kousek jablíčka. Jinak samozřejmě seno a sláma. Jo a skoro každý den kousek smrkové větvičky mladé. Toť vše. Tak doprkýnka jak to?

Ten jeden (mlynářka) byla teda dost nafouklá, jsou cítit kosti, ale zas úplně bídně nevypadá teďka. A ta krasavice osvalená hezky, tak ta nafouklá není snad vůbec. Ale víc sedí v rohu a nejde mě pozdravit. Předtím chodila... Obě žerou, ale méně.

Začala jsem do pití přidávat Emanox.

Opravdu nevím co bych dělala špatně.

6.2.2021 21:28

Ono i těch granulí s vločkami se musí dávat přiměřeně a mrkev,určitě není krmná,takže dost cukru,každý den.Jalblíčko také cukr a ti nejžravější samozřejmě sežerou nejvíce a hned je problém.
Emanox dejte těm dvěma přímo do tlamičky.

6.2.2021 21:47
borax

XXX.XXX.91.21

europa.it napsal(a):
Ano, jakože asi žbluňkavka. Zuby neskřípají, tak kokcidióza asi ne. Nevím. Krmila jsem jen Energys Start + ovesné vločky zhruba půl na půl. K tomu každý den malý kousek mrkvičky (na zajocha cca 1,5cm kroužek) a občas maličký kousek jablíčka. Jinak samozřejmě seno a sláma. Jo a skoro každý den kousek smrkové větvičky mladé. Toť vše. Tak doprkýnka jak to?

Ten jeden (mlynářka) byla teda dost nafouklá, jsou cítit kosti, ale zas úplně bídně nevypadá teďka. A ta krasavice osvalená hezky, tak ta nafouklá není snad vůbec. Ale víc sedí v rohu a nejde mě pozdravit. Předtím chodila... Obě žerou, ale méně.

Začala jsem do pití přidávat Emanox.

Opravdu nevím co bych dělala špatně.

Mrkev, jablko dávejte jen chovným.
Mláďatům vůbec ne.
A jak píše jíva..asi dáváte moc jádra.
Začíná se na 30 gr/ kg po odstavu.
Do 50 gr/ kg...v závěru výkrmu.
Emanox žbluňkavku nevyléčí.
Tam pomůže jen dieta- seno, voda.
Větší kusy to někdy zvládnout.
Moc malé kusy jsou bez šance, bohužel 🥺😭

P.S.Ovesné vločky jsou zbytečně drahý luxus.
Stejnou službu udělá nahý oves za lepší cenu.

6.2.2021 21:56

Byliny v Emanoxu mimo jiné,podporují trávení a pokud se podává včas, pomůže.Mám vyzkoušeno.

6.2.2021 22:08
europa.it

XXX.XXX.42.70

Milá jivo, milý boraxi,

děkuji za rady. Mám ještě volný kotec, tak ty postižené tam odstavím, nasadím přísnou dietu a dám ten Emanox přímo do tlamičky. Kolik kapek cca?

Moc děkuju!

Markéta

6.2.2021 22:20

europa.it napsal(a):
Milá jivo, milý boraxi,

děkuji za rady. Mám ještě volný kotec, tak ty postižené tam odstavím, nasadím přísnou dietu a dám ten Emanox přímo do tlamičky. Kolik kapek cca?

Moc děkuju!

Markéta

Zpočátku dávám víc 5-6 2x denně,později tak 3 1x denně.Nedá se s ním předávkovat.

6.2.2021 22:21
europa.it

XXX.XXX.42.70

Ono i těch granulí s vločkami se musí dávat přiměřeně a mrkev,určitě není krmná,takže dost cukru,každý den.Jalblíčko také cukr a ti nejžravější samozřejmě sežerou nejvíce a hned je problém.
Emanox dejte těm dvěma přímo do tlamičky.

Ano, dávám tu co si normálně kupujeme domů. Kamarádka dává hodně mrkve, nikdy žádný problém, ale pravda, ona jim suší krmnou.

6.2.2021 22:22
europa.it

XXX.XXX.42.70

Zpočátku dávám víc 5-6 2x denně,později tak 3 1x denně.Nedá se s ním předávkovat.

Děkuju!!!

6.2.2021 22:26

europa.it napsal(a):
Ano, dávám tu co si normálně kupujeme domů. Kamarádka dává hodně mrkve, nikdy žádný problém, ale pravda, ona jim suší krmnou.

Kupovaná mrkev má oproti krmné daleko víc cukru.

6.2.2021 22:36
europa.it

XXX.XXX.42.70

Kupovaná mrkev má oproti krmné daleko víc cukru.

Začnu tedy sušit nebo kupovat krmnou. Já myslela, že krmná je prostě jen horší kvalita. Ještě jednou děkuju.

P. S. Ten cukr, to je vážně jed. Já se ho doma (hlavně kvůli dětem) snažím omezovat, ale nemám moc podporu.

6.2.2021 22:47

europa.it napsal(a):
Začnu tedy sušit nebo kupovat krmnou. Já myslela, že krmná je prostě jen horší kvalita. Ještě jednou děkuju.

P. S. Ten cukr, to je vážně jed. Já se ho doma (hlavně kvůli dětem) snažím omezovat, ale nemám moc podporu.

Nevím jestli u vás,ale u nás ne,se dá sehnat krmná mrkev.Právě že se za krmnou mrkev vydává zlomková mrkev,ale to je právě ta horší mrkev, co se nedá prodat v obchodě.To byste si ji asi musela vypěstovat doma.Semínko krmné mrkve se prodává.

7.2.2021 06:16
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Podle mých zkušeností je šance na záchranu malá a i na těch málo, co to dali, to pak bylo vidět.

Myslím, že s těmi geny tak úplně vedle nejste. U mně se to vyskytovalo více jenom po jedné samici. A bylo to obvykle u těch největších z vrhu. Samici jsem po 3 letech vyřadil (dříve jsem nechtěl - dávala pěkné vrhy a králičata rostla opravdu dobře) a nenechal jsem po ní do chovu nic.

Jinak se mi to vyskytne jenom velmi sporadicky. Krmím celoročně senem, pro kojící králici s mláďaty granule asi měsíc, pak přecházím postupně na ječmen. Občasný přídavek něčeho šťavnatého - podle sezony.

Ale samozřejmě souhlasím, že základem prevence je složení krmné dávky - vyvarovat se překrmování jádrem a rychle zkvasitelnými cukry (jablka, červená mrkev ...).

7.2.2021 08:42
borax

XXX.XXX.91.21

Je to prostě tak, že změnou krmiva nic nepokazíte.
Za zkoušku to stojí.
Ono dost vadí králíkům jen občasné podávání různých "pochutin"
Prostě méně je více.
Králík se musí na jádro těšit.Nebojte se oni hlady nezemřou , mají přece seno!

7.2.2021 10:28
europa.it

XXX.XXX.42.70

Tak kdybyste mi ted dali k hlave pistoli a rekli kokcidioza nebo enterokolitida, tak reknu to prvni.

Ted jsem se vratila od kraliku a dva slysim vrzat zubama. Z toho ta jedna, jak jsem psala krasna, osvalena. Trochu horsi, ale nic zas tak vazneho podle pohledu. Ja myslela ze vrzou az v poslednim stadiu?!? Kdyz vypada dobre, nafoukla neni, trochu zere, ale vrze, mam ji nechat na onen svet poslat taky jako ty dva bile viz nize?

Navic, jejich mamu mam od strejdy a ten bojuje s uhynem porad. Minuly rok to byl dokomce extrem, to mu zemrelo snad nad pulku mladych. U nej prekrmeni vazne nehrozi a zubama mu vrzali.

Takze kokcidioza asi teda finalne.

Vcera vecer dalsi mlynar sedel v rohu a ten snad nevydrzi do odpoledne, kdy jde manzel na mou prosbu zabijet. Vezme tohohle mlynare s cca 1,5 kg a tu mlynarku co hapruje dlouho, ta ma kilo. Hruza.

Ja Vam povim, jde na me brekot, ale ja breceni bohuzel moc neumim. Nicmene potrebovala bych to jak sul.

Navic, meklenburacka blafovala. Rano v kotisti nic, tak jsem se nastvala a hodila ji k samci. 3x se nechala skocit, potvora jedna nemecka. Tak snad aspon tyhle dobre zpravy nakonec.

7.2.2021 10:41
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Vrzání zubama je projev bolesti břicha. Může být jak u kokcidiózy, tak i u enterokolitidy. Kokcidióza obvykle postupuje plíživě - pomaleji, takže pak nacházíme ty "pilky" na hřbetu, taky zimní období není úplně typické pro kokcidiózu. Enterokolitida postupuje rychleji - je to záležitost několika dnů, kdy máte z prosperujícího králíka mrtvolu. A pak je taky možný souběh.

Ve Vašem případě bych si spíše vsadil na enterokolitidu.

Porážka je v těchto případech dobrá volba, ale pokud to trvá více dní, tak už je to cítit v mase. Já tyhle králíky dávám psovi (po zabití a vykuchání).

7.2.2021 10:50

Ve strakáčích se nevyznám,ale co vím,tak se mlynáři utráceli,že stejně pojdou.Nechávali jen kominíky.
Kokcidióza se ale vždy rozjede po špatném krmení,překrmení,změnou ph a přemnožením kokcidií,e-coli,kteří se v trávicím traktu běžně vyskytují.
Ještě k tomu genu.Králíci jsou žraví a méně žraví,někteří se cpou zrním,granulemi k přežrání,sena si nevšimnou pokud nemusí a jiní mají "záklopku", sežerou co potřebují a pak žerou seno.Ona ta žravost je dobrá,ale musí se zpočátku omezovat jádro,ale oni to později doženou.
Vrzání zubů značí bolest,není to znak kokci

7.2.2021 11:06
europa.it

XXX.XXX.42.70

Štefan1 napsal(a):
Vrzání zubama je projev bolesti břicha. Může být jak u kokcidiózy, tak i u enterokolitidy. Kokcidióza obvykle postupuje plíživě - pomaleji, takže pak nacházíme ty "pilky" na hřbetu, taky zimní období není úplně typické pro kokcidiózu. Enterokolitida postupuje rychleji - je to záležitost několika dnů, kdy máte z prosperujícího králíka mrtvolu. A pak je taky možný souběh.

Ve Vašem případě bych si spíše vsadil na enterokolitidu.

Porážka je v těchto případech dobrá volba, ale pokud to trvá více dní, tak už je to cítit v mase. Já tyhle králíky dávám psovi (po zabití a vykuchání).

Taky jsem si rikala, ze toho kiloveho co je spatnej tyden dam nasi fene, ale ono ji tenhle tyden bylo 14 let, tak uz takove veci nemuze...

7.2.2021 11:21

europa.it napsal(a):
Taky jsem si rikala, ze toho kiloveho co je spatnej tyden dam nasi fene, ale ono ji tenhle tyden bylo 14 let, tak uz takove veci nemuze...

Tak pokud už jsou špatný týden,nepomůže nic.Léčba má smysl jen zpočátku.Kdy se králík nežene hned ke krmení.Tak ho fence uvařte a maso oberte.To by mohla ne.
Neřešila jste tu stejný problém s králíky i na podzim?

7.2.2021 11:46
europa.it

XXX.XXX.42.70

Tak pokud už jsou špatný týden,nepomůže nic.Léčba má smysl jen zpočátku.Kdy se králík nežene hned ke krmení.Tak ho fence uvařte a maso oberte.To by mohla ne.
Neřešila jste tu stejný problém s králíky i na podzim?

No je to divný, ale ten co je špatnej už týden, tak z těch tří vypadá náladou nejlíp. No ale půjde.

Další věc je, že se manžel zlobí, že je neděle a zas práce navíc. Já mu říkala, že se tu přípravu do kuchyně naučím, ale to zas že ne. Myslím, že praštit - omámit bych zvládla, ale z nože (podžezání), to teda nevím. Jímá mě hřůza.

Ano ano, už při předešlém vrhu (stejná matka a stejný otec) jsem tohle výrazně řešila.

Jo jo, obrané by hafina samozřejmě mohla, ale to zas šetřivý manžel...

7.2.2021 12:13

Tak i pejsek musí něco baštit.Říkám,že je jedno jestli mu maso koupím nebo dám králíka který se mně nezdá.Alespoň vím,co dostal.

7.2.2021 17:17
borax

XXX.XXX.91.21

europa.it napsal(a):
Tak kdybyste mi ted dali k hlave pistoli a rekli kokcidioza nebo enterokolitida, tak reknu to prvni.

Ted jsem se vratila od kraliku a dva slysim vrzat zubama. Z toho ta jedna, jak jsem psala krasna, osvalena. Trochu horsi, ale nic zas tak vazneho podle pohledu. Ja myslela ze vrzou az v poslednim stadiu?!? Kdyz vypada dobre, nafoukla neni, trochu zere, ale vrze, mam ji nechat na onen svet poslat taky jako ty dva bile viz nize?

Navic, jejich mamu mam od strejdy a ten bojuje s uhynem porad. Minuly rok to byl dokomce extrem, to mu zemrelo snad nad pulku mladych. U nej prekrmeni vazne nehrozi a zubama mu vrzali.

Takze kokcidioza asi teda finalne.

Vcera vecer dalsi mlynar sedel v rohu a ten snad nevydrzi do odpoledne, kdy jde manzel na mou prosbu zabijet. Vezme tohohle mlynare s cca 1,5 kg a tu mlynarku co hapruje dlouho, ta ma kilo. Hruza.

Ja Vam povim, jde na me brekot, ale ja breceni bohuzel moc neumim. Nicmene potrebovala bych to jak sul.

Navic, meklenburacka blafovala. Rano v kotisti nic, tak jsem se nastvala a hodila ji k samci. 3x se nechala skocit, potvora jedna nemecka. Tak snad aspon tyhle dobre zpravy nakonec.

Tak vrzajícího králíka usmrťte a otevřete.
Jestli bude mít vodnatý žaludek a prázdná střeva plná plynů..je to entero.
Pokud bude mít fleky na játrech je to jaterka.
Klidně mi pošlete kvalitní fotky do SZ , jestli si nejste jistá.
Dvoukilovy králík už většinou kokcidiozu nechytne.
Myslím, že je to "žbluňkavka" z překrmení.

7.2.2021 18:15
europa.it

XXX.XXX.42.70

borax napsal(a):
Tak vrzajícího králíka usmrťte a otevřete.
Jestli bude mít vodnatý žaludek a prázdná střeva plná plynů..je to entero.
Pokud bude mít fleky na játrech je to jaterka.
Klidně mi pošlete kvalitní fotky do SZ , jestli si nejste jistá.
Dvoukilovy králík už většinou kokcidiozu nechytne.
Myslím, že je to "žbluňkavka" z překrmení.

Milý boraxi,

manžel poslal ty dva mlynáře na onen svět zatímco já spala s dětma (přes týden bojuju s virózou či čím), takže vyfotit bohužel už nemohu i když věřím, že bych to zvládla tak, aby případný problém byl viditelný.

Nicméně u toho kilového vše prázdné, střeva i žaludek prostě jak u někoho kdo týden nejedl (nic nečekaného). Ten větší, lehounce přes to 1,5 kg, tak ale prý střeva opravdu nafouklá a žaludek vodnatý. Navíc, poměrně velké ledviny. Játra u obou v pořádku, ty vidím v lednici.

Takže jsem to asi zase posr... já.

Za nabídku děkuji, pokud u toho příště budu, vyfotím a pošlu. Teda doufám, že už nebude potřeba, ale...

7.2.2021 19:56
borax

XXX.XXX.91.21

europa.it napsal(a):
Milý boraxi,

manžel poslal ty dva mlynáře na onen svět zatímco já spala s dětma (přes týden bojuju s virózou či čím), takže vyfotit bohužel už nemohu i když věřím, že bych to zvládla tak, aby případný problém byl viditelný.

Nicméně u toho kilového vše prázdné, střeva i žaludek prostě jak u někoho kdo týden nejedl (nic nečekaného). Ten větší, lehounce přes to 1,5 kg, tak ale prý střeva opravdu nafouklá a žaludek vodnatý. Navíc, poměrně velké ledviny. Játra u obou v pořádku, ty vidím v lednici.

Takže jsem to asi zase posr... já.

Za nabídku děkuji, pokud u toho příště budu, vyfotím a pošlu. Teda doufám, že už nebude potřeba, ale...

Ano ten menší měl entero.
Je to špatným krmením.
Uberte na množství, protože jinak nic neodchováte.
Časem by vás to mohlo natolik frustrovat, že by jste od chovu upustila.
Byla by to škoda 😉

8.2.2021 15:26
horal

XXX.XXX.13.26

Jenom si dovolím poopravit jednu větu. Už nevím ve kterém příspěvku to bylo, ale i dvoukilový králík může dostat kokcidiózu, jenomže se málokdy projeví přitom ji může předávat potomkům nebo spolubydlícím či sousedům. Kokcidiózu však u normálního chovatele jen stěží najdete, pokud si ji odněkud nepřivleče. Jinak se vyskytuje v místech kde je špatná zoohygiena a špatná kvalita krmení.

8.2.2021 17:35
Štefan1

XXX.XXX.208.238

horal napsal(a):
Jenom si dovolím poopravit jednu větu. Už nevím ve kterém příspěvku to bylo, ale i dvoukilový králík může dostat kokcidiózu, jenomže se málokdy projeví přitom ji může předávat potomkům nebo spolubydlícím či sousedům. Kokcidiózu však u normálního chovatele jen stěží najdete, pokud si ji odněkud nepřivleče. Jinak se vyskytuje v místech kde je špatná zoohygiena a špatná kvalita krmení.

Já si taky dovolím poopravit - kokcidie najdete u každého chovatele (pokud to není laboratorní chov), kokcidióza se rozvine tam, kde je špatná zoohygiena ...

To je taky důvod, proč boj proti kokcidíoze nikdy nekončí (ať už je to "jenom" ve formě zoohygienických opatření anebo přímo preventivní aplikaci antikokcidik, případně alternativních prostředků jako okyselování vody, Emanox atd.)

8.2.2021 18:28
horal

XXX.XXX.13.26

Já jsem nepsal o kokcidiích, ale o kokcidióze (nemoci). Každý králík má v zažívacím traktu snad nějakých sedmnáct druhů kokcidií a jsou pro jeho život důležité. Pokud chovatel pravidelně čistí a dezinfikuje kotce přitom správně krmí kvalitním krmivem, je takřka vyloučeno aby se u něj v chovu projevila kokcidióza. Pokud ale budou králíci mít do půl králíkárny hnůj a k tomu ještě nekvalitní krmení bude pokládat na ten hnůj, je téměř jisté, že se některé kokcidie přemnoží a vypukne kokcidióza. Jaterní si můžete přinést s novým králíkem, který bude na pohled pěkně rostlý, čilý bez jakýchkoliv příznaků, ale jeho potomci ve většině případů po odstavu na kokcidiózu padnou.

8.2.2021 19:43
Štefan1

XXX.XXX.208.238

"Kokcidiózu však u normálního chovatele jen stěží najdete, pokud si ji odněkud nepřivleče." - Já jsem reagoval na druhou část této věty. Ale myslím, že si v zásadě rozumíme ...

9.2.2021 10:10
europa.it

XXX.XXX.42.70

Všem ještě jednou děkuju!

Dnes jen stručně komentář: Zalichotila mi poslední boraxova věta, bylo to milé! Ano, paní Jivo, také jsem slyšela i na vlastní uši od jedné chovatelky, že mlynáře hází rovnou kočkám. To je hodně drsný.

Můj akční plán:

1) Barušku nechám přeléčit na kokcidie co má jisto jistě ve střevech, ať to co nejméně přenáší na nové mladé.
2) Bude mít nového frajera (toho mého Ferdu Horala).
3) Jídlo budu vážit a nedostanou ani o miligram víc.

Každopádně dnes mi můj mozeček udělal radost. Vzpomněl si (že mu to ale trvalo), že mám od švagrové popisky do květináčů, tématické, no posuďte sami. P. S. Jestli si myslíte, že kvůli Vám budu žehlit ubrus, tak to jste na omylu!

9.2.2021 10:26
borax

XXX.XXX.62.15

europa.it napsal(a):
Všem ještě jednou děkuju!

Dnes jen stručně komentář: Zalichotila mi poslední boraxova věta, bylo to milé! Ano, paní Jivo, také jsem slyšela i na vlastní uši od jedné chovatelky, že mlynáře hází rovnou kočkám. To je hodně drsný.

Můj akční plán:

1) Barušku nechám přeléčit na kokcidie co má jisto jistě ve střevech, ať to co nejméně přenáší na nové mladé.
2) Bude mít nového frajera (toho mého Ferdu Horala).
3) Jídlo budu vážit a nedostanou ani o miligram víc.

Každopádně dnes mi můj mozeček udělal radost. Vzpomněl si (že mu to ale trvalo), že mám od švagrové popisky do květináčů, tématické, no posuďte sami. P. S. Jestli si myslíte, že kvůli Vám budu žehlit ubrus, tak to jste na omylu!

Úplně na gram určitě nemusíte.
Obecně v tomto počasí musíte trošku přisypat, protože králík spotřebuje hodně energie pro udržení tělesné teploty.
V létě ve vedrech zase žerou jen v noci...
Časem budete mít cit a už to nebudete ani vážit.
Já používám kelímek od jogurtu a z toho dávkuji všem.

9.2.2021 10:57
europa.it

XXX.XXX.42.70

borax napsal(a):
Úplně na gram určitě nemusíte.
Obecně v tomto počasí musíte trošku přisypat, protože králík spotřebuje hodně energie pro udržení tělesné teploty.
V létě ve vedrech zase žerou jen v noci...
Časem budete mít cit a už to nebudete ani vážit.
Já používám kelímek od jogurtu a z toho dávkuji všem.

Já mám také skleničku od jogurtu a i gramy jsem v tom navážené měla. Ano, občas jsem dala o trošku víc, ale opravdu o trošku, tak mi je to celé divné a mrzí mě to. No co už. Snad do třetice...

9.2.2021 11:17
europa.it

XXX.XXX.42.70

Tak ještě dvě aktuální fotky, tak pro radost...

9.2.2021 16:37
borax

XXX.XXX.91.21

europa.it napsal(a):
Tak ještě dvě aktuální fotky, tak pro radost...

A nemůžete mít problémy s výkrmem i díky tomu zelenému krmivu?
Hodně chovatelů mělo problém při krmení trávou.
Ono v kombinaci s mrkví, jablkem...
No nevím...moc kombinujeme krmivo.

9.2.2021 16:55
europa.it

XXX.XXX.42.70

borax napsal(a):
A nemůžete mít problémy s výkrmem i díky tomu zelenému krmivu?
Hodně chovatelů mělo problém při krmení trávou.
Ono v kombinaci s mrkví, jablkem...
No nevím...moc kombinujeme krmivo.

Tak možné je všechno, kdybych já jen věděla... Ale mají ho opravdu jen strašně málo, úplný mini zákusek... Představte si, že jeden květináč o průměru 12 cm rozdělím mezi 10 králíků. A to ještě těm mladým dávám méně. Jablko neměli týden a mrkvičku co by se za nehet vešlo...

9.2.2021 18:22
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

V knize Chov králíků od Boba Bennetta se píše toto:

Varování! Mladé králíky nikdy nekrmte zeleným krmivem. Tráva, Listy, chřást a podobně jim mohou způsobit průjem a usmrtit je.

Já krmím jen senem, obilím a dávám vodu takže s krmením zeleným zkušenosti nemám.

Přeji hodně úspěchů v chovu. Převrátil

9.2.2021 18:34
ančovička1

XXX.XXX.4.62

europa.it napsal(a):
Tak možné je všechno, kdybych já jen věděla... Ale mají ho opravdu jen strašně málo, úplný mini zákusek... Představte si, že jeden květináč o průměru 12 cm rozdělím mezi 10 králíků. A to ještě těm mladým dávám méně. Jablko neměli týden a mrkvičku co by se za nehet vešlo...

Myslim,ze ta troska zaleneho obili,jim ublizit nemuze..to by toho museli dostat hodne najednou..kazdy mame jinou zkusenost,ja napriklad brzy na jare trham do kosiku,vyrustajici pampelisku,trsy travy,vojtesky a po hrstkach davam kazdy den brezim samicim..jeste se mi nestalo,aby z toho samicka mela nejake problemy,myslim,ze cerstve vitaminy a malem mnozstvi, nemuzou uskodit..pozdeji to davam I mladym,prosim,nekamenujte me, kdyz dostanou jen trochu,nic se jim nestane😀🐇🐇🐇🐇🐇🐇..a to jeste zapiji kozim mlekem😁🐇

9.2.2021 18:45
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

V té knize se píše že je dobré přidávat březím samicím jablka, mrkev, salát, zelené atd. Takže si myslím , že jim to dáváte správně👍😀.🐇 Převrátil

9.2.2021 18:47
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

V malém množství to mladým asi uškodit nemůže. Převrátil

9.2.2021 20:52
horal

XXX.XXX.13.26

Může i to malé množství ublížit. Neuhlídáte aby si každý vzal stejně. No a mladé obilí je dobré tak pro slepice, nikoliv králíkům natož mladým. Ta rostlina obsahuje až 90% vody a rychle kvasí. Enterokolitida dost často trápí králíky začínajících chovatelů a obzvlášť u tak horlivých jako je Markéta. Ale i malé dítě se musí spálit než uvěří, že to opravdu pálí. Nejlepší krmení je stereotyp, prostě pořád to samé a na každou změnu králíka postupně navykat ať už je to ubírání nebo přidávání jiného druhu krmení. Člověk myslí prostě jako člověk. Mám chuť na jahody tak si dám jahody, pokud mám chuť na čokoládu tak si ji prostě dám. Dětem také dáváme nějaký pamlsek, ať už je to sušenka nebo bonbónek. Jenomže člověk má žaludek úplně jiný než králík a také jinak funguje zažívání. Aby se potrava ve střevech králíka posouvala, musí pořád žrát. Každé další sousto posune to předešlé. Proto potřebuje vlákninu aby mu fungovalo zažívání. Veškeré změny potravy tenhle cyklus narušují. Já vím mnoho z vás namítne, a co divocí králíci ? Jenomže nemůžeme srovnávat to co je divoké s králíkem šlechtěných z několik plemen. Vemte si třeba Indové, ti se klidně napijí z té jejich řeky Ganges a nic se jim nestane. My kolem ní jenom projdeme a máme žaludeční potíže. Ono opravdu nejlepší lék a prevence pro králíky je jednoduché krmení, bez pamlsků, příkrmů a kdejakých přípravků. Já jsem si prošel vším až jsem postupně vyřadil vše co pro králíka není přirozené, Nevakcinuji, krom králíků co jdou na výstavu, nepodávám žádné léčiva, okusy ani pamlsky. Přesto se mi v posledních letek dařilo lépe než když jsem tím vším králíky zatěžoval. To je moje zkušenost a že v jednoduchosti je síla není jenom slogan ale prokázaná pravda.

Přidejte reakci

Přidat smajlík