Horlivá Markéta, to zní strašně! Nicméně jste mi, Ferdo horale, vzal vítr z plachet, chtěla jsem argumentovat divokými králíky a tím, že když vylezou z nory, tak taky žerou zelené... Ano, domestikace už trvá pěknou řádku let, ale trocha toho zeleného. No jsem zmatená.
Moje kamarádka má pro mladé sestavený mix ze 7 položek respektive 6, neb tedy ovesné vločky a nahý oves je prakticky to stejné, plus přidává mrkev, zelené... a za celé dva roky a několik odchovů ji nepošel jediný! A přírůstky má takové, že ji podezřívám, že kolem běhá dinosaurus a ne burgunďák.
Ať tak nebo tak, poslala jsem panu boraxovi fotky vnitřností z dvou včera zabitých králíčů a psal mi, že je to jasná entero.
Musím se s tím nějak poprat... Hezký den všem a biatlonu zdar!
Já vás Markéto nechtěl urazit, já jenom jak se hned nadchnete pro něco a nepolevíte pokud to nezkusíte. Já jsem také toho názoru, že pokud nezkusím nevím. Proto jsem vyzkoušel kde co, než jsem se přesvědčil, že v jednoduchosti je síla a nic se nemá přehánět. Pokud si nastavíte nějakou směs obilovin a pak jedete pořád to samé s malou úpravou podle toho co třeba méně berou tak snížíte podíl toho co zůstává v korýtku. Když chcete do směsi zakomponovat mrkev tak se dají koupit sušené lupínky a také ovesné vločky. Zrovna Kvídera má obojí. Ideální pro králíky je dávat jenom čisté granule bez jakýchkoliv příměsí. Pokud někdo nekupuje granule je to o něčem jiném. Tady je potom potřeba znát obsah živin a podle toho zamíchat směs.
Uživatel s deaktivovaným účtem

JPrevr07
napsal(a):
Máte někdo zkušenosti s krmením topinambury? Přemýšlým ,že bych nějaké zasadil. Prý je to dobré krmení pro králíky. Myslíte ,že bych tím mohl krmit i kozy, slepice a pižmovky? (Mám krouhačku na kopřivy tak bych jim to nakrouhal) Převrátil
Topinambury máme,kozám i králíkům je dáváme,žerou je i suché.Nekrouhíme dáváme celé.Drůbež nevím,slepice si jich na zahradě nevšimnou,ale ony mají jinou pastvu.

Psalo se zde o divokých králících.Divocí králíci nám žili desetiletí kousek od domu.Nikdy jsem je ale neviděla,že by se pásli na obilí.Pásli se na trávě,chodili nám okusovat nať mrkve,krmnou řepu,vojtěšku.Nechodili ani na spadaná jablka.Za to třeba už zmíněné topinambury,chodili suché v zimě okusovat.
Topinambury jsou i pro lidský organizmus všelékem. V lidském těle není snad orgán na který by nepůsobil blahodárně. Zvířatům se podávají listy a stonek a drobné hlízy, ty větší je lepší si nechat pro sebe. Vzrostlá nať je vhodná jako kryt pro drůbež a to jak před dravci tak před sluncem. Obsahují zinek, takže lidské tělo odvodňují a to by mohlo působit i u králíků při enterokolitidě. Dále obsahují inulin a ten snižuje cukr v krvi a protože člověk ho neumí strávit tak působí jako vláknina. Je toho prostě hodně co dokáže ovlivnit, takže pokud máte možnost je pěstovat tak neváhejte. Listy se dají krouhat na řezačce, ale slepice to moc neberou. I králíci si musí zvyknout. Zato kozy nimi nepohrdnou. Pěstují se stejně jako brambory dokonce na větší plochu se dají sázet sazečem na brambory. Na internetu se dají koupit v ceně 30-50 Kč za kilogram, ale i levněji od pěstitelů.
horal
napsal(a):
Já vás Markéto nechtěl urazit, já jenom jak se hned nadchnete pro něco a nepolevíte pokud to nezkusíte. Já jsem také toho názoru, že pokud nezkusím nevím. Proto jsem vyzkoušel kde co, než jsem se přesvědčil, že v jednoduchosti je síla a nic se nemá přehánět. Pokud si nastavíte nějakou směs obilovin a pak jedete pořád to samé s malou úpravou podle toho co třeba méně berou tak snížíte podíl toho co zůstává v korýtku. Když chcete do směsi zakomponovat mrkev tak se dají koupit sušené lupínky a také ovesné vločky. Zrovna Kvídera má obojí. Ideální pro králíky je dávat jenom čisté granule bez jakýchkoliv příměsí. Pokud někdo nekupuje granule je to o něčem jiném. Tady je potom potřeba znát obsah živin a podle toho zamíchat směs.
Jejda, Ferdo, já jsem se neurazila! Vůbec ne! Jen jsem se prostě musela zasmát jak to strašně zní. Nicméně kus pravdy na tom je, to jo. Jsem trochu tvrdá palice, ne moc, ale trochu ano. Ale já to všechno postupně vyladím, jen tak se nedám. Jen asi bude na talíři pár zajochů ve velmi mladém věku... Hezký den všem!
Ono to krmení králíků je těžké; soused jim zkrmuje odpad z odšťavňovače - od jablečného přes mrkvový po pomerančový. Když prodal králíka, říkal vždycky kupujícímu, ať v tom nepokračuje. Má totiž zkušenost, že přes přísné dodržení pokynů králíci u ostatních majitelů hynuli.
Když dva dělají totéž, není to totéž.
U nás je -18°C a to zrovna v úterý a ve středu porodily dvě samice docela početné vrhy. Já už jsem to psal, že mám na to štěstí, pokaždé když mi rodí samice v zimních měsících tak mrzne. Příště když se mne někdo zeptá jestli nevím kdy bude mrznout, tak mu řeknu datum porodu samic. V polovině příštího týdnu mají polevit, ale o víkendu se zase vrátí. Jenom doufám, že jim to moc neublíží. Tak chovu zdar.
Dobrota

XXX.XXX.96.128
europa.it
napsal(a):
Tak možné je všechno, kdybych já jen věděla... Ale mají ho opravdu jen strašně málo, úplný mini zákusek... Představte si, že jeden květináč o průměru 12 cm rozdělím mezi 10 králíků. A to ještě těm mladým dávám méně. Jablko neměli týden a mrkvičku co by se za nehet vešlo...
Dobrý večer. Máte můj obdiv a poklonu. Máte úžasný přístup k životu v boji s Vaší nemoci. Vím o čem to je. Manželka to nezvládla. Vím, že je to velký a složitý boj. Vy bojujete celým srdcem a duši. Získala jste si zde mnoho nových přátel, kteří Vás podporují. Zejména radami, které jsou pro Vás cenné. Není obvyklé na diskuzích ifauny takové vlákno si přečíst. Přeji Vám i přispívajícím do tohoto vlákna mnoho zdraví.,lásky, chovatelských úspěchu. S úctou, jeden z chovatelské branže.
Dobrota

XXX.XXX.96.128
Dobrý večer. Máte můj obdiv a poklonu. Máte úžasný přístup k životu v boji s Vaší nemoci. Vím o čem to je. Manželka to nezvládla. Vím, že je to velký a složitý boj. Vy bojujete celým srdcem a duši. Získala jste si zde mnoho nových přátel, kteří Vás podporují. Zejména radami, které jsou pro Vás cenné. Není obvyklé na diskuzích ifauny takové vlákno si přečíst. Přeji Vám i přispívajícím do tohoto vlákna mnoho zdraví.,lásky, chovatelských úspěchu. S úctou, jeden z chovatelské branže.
Dobrota
napsal(a):
Pane Dobroto, vůbec nevím co mám odepsat. Snad jen že z celého srdce děkuji, držte se a ten obrázek je jen a jen pro Vás...
Dobrota

XXX.XXX.96.128
europa.it
napsal(a):
Pane Dobroto, vůbec nevím co mám odepsat. Snad jen že z celého srdce děkuji, držte se a ten obrázek je jen a jen pro Vás...
Děkuji. Přeji stále životní odhodlání a bojovat s vlastním já. A vyhrát. Podporu rodiny máte, přátelé jako třešničku na dortu života také. Věřím, že porazite nepřízeň osudu a králíčine dospějete ke kýženým cílům. Pěkný den. Dobrota.
Dobrota
napsal(a):
Děkuji. Přeji stále životní odhodlání a bojovat s vlastním já. A vyhrát. Podporu rodiny máte, přátelé jako třešničku na dortu života také. Věřím, že porazite nepřízeň osudu a králíčine dospějete ke kýženým cílům. Pěkný den. Dobrota.
Vy víte o čem mluvíte. Je nyní velmi náročné bojovat s vlastním já.
18hodinivý porod ani nechci rozebírat, který stejně nakonec skončil císařem. Návrat do práce 4 měsíce po porodu, kolaps možná mrtvice (neví se), potrat, další těhotenství ve velkých obtížích (stále jsem chodila do práce), porod císařem následovaným pekelným měsícem. Jdu za obvoďačkou a říkám: "Paní doktorko, pošlete mě do nemocnice, mně něco je." Poslala. Zrengenovali mi hrudník a průser byl na světě. Když jsme se s manželem smáli, když nám doktorka řekla, že je to 3. stádium Hodgkinova lymfomu, myslela si, že jsme se zřejmě zbláznili. Jenže jak se v Motole na směně střidali doktoři, nevěděla, že to zprvu vypadalo na rakovinu plic (10% šance na uzdravení vs. Hodgkin 85%). Dceři bylo cca 2,5 roku, synovi 2 měsíce... Peklo.
Poslali mě do VFN, k naprosté špičce. Hrozně rychle mě z toho dostali, ale jak rychle mě z toho dostali, tak rychle se to vrátilo. Což je u téhle nemoci velmi šlatný signál. To co jsem pak absolvovala, no... Ale jsem tady a moje děti, ač dost nedokonalou, mají mámu!!!
A není to všechno z mých životních periperiích, ale to by bylo ještě na dýl.
Proč to píšu? Protože každý máme svá trápení a kdo je z toho špatný, tak aby věděl, že v tom není sám.
Víte, já opravdu nemám ráda ty "frajery" co tvrdí, že u nich vše naprosto ok, vše jde optimálně. Podle mě tyhle lidi neříkají pravdu a v horším připadě jsou možná i před zhroucením. A když člověk přizná, že není dokonalý a ani jeho snaha se nesetkává se 100% úspěchem, je to v podstatě milá podpora pro ostatní. A všichni jsme jen lidé...
Závěrem, ano, bohužel mně dost po tom všem hrají nervy. Moje okolí, zejména rodina, na to nebyli zvyklí, ale ač se snažím sebe víc, bohužel je to tak. Díky Bohu, jsou to úžasní lidé, včetně mých mnohých přátel, a jsou empatičtí a podporují mě/nás!
Život je jeden z nejtěžších, ale jiný nemáme.
Přeji všem jen to nejlepší!
Vaše Markéta
P. S. I když chci kvůli nim pravidelně skákat z okna, bylo to to, proč jsem bojovala jako lev.
Dobrota

XXX.XXX.96.128
Krásné a upřímne vyznání. Ano, každý máme své. Ale málokdo, to co Vy. Kdo si to v rodině zažil pochopí o čem píšete. Empatie empaticky člověk ví, co prožíváte. Ať jsme se nikdy neviděli vaše vlákno mne dostalo. Ano, zřejmě i kvůli Vašemu problémů, který jsem zažil s manželkou. Ano, je to již delší dobu, život jde a musí jít dál. Pochopil jsem.Je jeden. A užívám si ho plnými doušky. Ještě jednou. Sílu a viru. Mnoho štěstí do dalšího života přeje Dobrota.,
Tak prý Vás smím nazývat přáteli... Takže milý králičí přátelé,
dnes jsem si dala velké čištění a už se klepu, jestli dopadne kocení 24. února respektive kolem (ta zrzavá). Taky jsem se snažila ulovit nějakou hezkou fotku, neb mě napadlo, že bychom si mohli udělat soutěž o nejhezčího králíka (když nejsou ty výstavy), ale žádná echt se mi nepovedla a navíc by stejně účast v soutěži byla určitě bídná (jen tuším). Nebo spíš možná rovnou one man show odhaduju.
Tak jen přeji hezký den a jdu koukat na biatlon!
Kolegové, včera se mi povedl až husarský kousek. Ještě večer před spaním jsem na to myslela a tak celkově sumarizovala co se ušáků týče. Takže:
1) Od cca půlky minulého roku, kdy jsem založila chov (no, jedna samička), byly celé tři vrhy! Z toho první nechala a z druhého a třetího by mi půlka pochcípala, kdyby nešli na pekáč předčasně.
2) Zhruba 40 000 Kč v prd… a to jsme měli na talíři asi tři králíky (zbytek rozdán).
3) Za třetí, a to je nejhorší - manžel má dobrý vydírací potenciál alá sváděndo, protože kolem králíků od něj pořád něco potřebuju.
No úspěch nad úspěch!
Ale teda k tomu husarskému kousku. Máme tu v obci velmi úspěšného chovatele, chová mnou adorované Zaječí. Už delší dobu jsem ho chtěla kontaktovat, ale byla jsem varována, že to není zrovna člověk co by vyhrál sympaťáka roku. No prostě pruďas.
Ale varujícím říkám. Ale tak jsem ženská, tak to s ním přece nějak skoulím. Jenže:
• Už nevypadám jak před deseti lety… No vlastně jsem ráda, že mám vlasy.
• I kdybych se snažila před zrcadlem zachránit pomocí ženských zkrášlovatel, co se dá, tak po telefonu mi je to fakt prd platné…
• A navíc mám hlas, který nazývám jemným, křehkým dívčím hláskem, což bez použití ironie znamená, že ochlasta s virózou by mi mohl jen těžko konkurovat (nedej Bože, když bych se snažila o zpět, to je zbraň hromadného ničení).
Při prvních slovech telefonátu pán použil obraty „to bude rychlé“ (když jsem se ho ze slušnosti zeptala, zda mu nemám zavolat zpátky), „o co vám vlastně jde“ mi bylo jasné, že pána předchází pověst oprávněně. Nicméně tak dlouho jsem mu foukala pod pytlík, až jsme se domluvili, že se k němu můžu s rodinou přijít podívat a že mi nachystá samičku, co ji nechá připustit. Jsem borka!
Tak volám tchýni. „Bábí, vím, že nejste ta správná osoba, které bych to měla říkat, ale s chlapama to pořád ještě umím!“ Jak víte, o jejím synovi jsem nemluvila. Ano, jsem holka odvážná. Když jsem ji popisovala, jak to celé s panem X probíhalo, smála se až se za břicho popadala (zná ho)…
Tak já jen tak, že sdílená radost, je dvojnásobná radost…
P. S. Jestli se tu ten pán nedej Bože poznal, tak avizuju, že ano, foukala jsem pod pytlík co se dalo, ale nelhala jsem jediné slovo! A za jeho pověst opravdu nemůžu!
Dnešní zprávy z Vysočiny:
Volal mi pan X, že mi našel vhodnou samičku a jestli ji má tedy připustit. Byl milej a když jsem se ho ještě ptala, zda má rád červené nebo bílé, tak ho to vyloženě potěšilo. A když jsem mu říkala, že se samozřejmě může kdykoliv přijít podívat, že je zván a že umím dobré kafe, tak Vám povím, normálně byl celej rozněžnělej!
Zabrousili jsme v krátkosit i na stravu, tak jsem mu říkala, že mám pro mladé mj. ovesné vločky. Reagoval, že to je velmi správně, že jsem dobrá chovatelka. No to totiž ještě neví jak s těma mladejma válčím!
Takže až bude samička připuštěná respektive až bude moct palpací zkontrolovat zda opravdu je, mám o samičku navíc. Celkem teda už 4, můj vysněný počet. Pro začátek.
Hezký večer všem!
Děkuji, ančovičko1!
Jak se říká u nás doma "přiznávám se bez mučení", že jsem si sama sobě polechtala ego! Ale hlavně to určitě bude fajn setkání, tak se těším.
Meklenburačka přišla o privilegovaný gaučový kotec, přijde tam Zaječí, neb krom velké plochy je i vysoký. Ale nevypadá, že by jí to vadilo, tak prima.
Tak to je zatím ode mě vše.
Johohoooo, podívejte co na mě vykouklo na netu! Objednala jsem dvě, tušíte asi pro koho tu druhou. Dobrou chuť k obědu všem a ten kdo bude mít na talíři králíka tak dvojnásob!
Mila Marketko😀..kraliky porazime (manzel) jatecni pistoli na kraliky, nove asi tri roky,driv je mlatil klackem za usi😞..takto je to humannejsi...stazeneho a vykuchaneho kralika pro nasi spotrebu naporcuji, vlozim do mikrotenoveho pytliku a dam vychladnout do lednice,rano dam do mrazaku..ale kdyz vykostite stehna,mate maso pripravene ke kuchynske uprave hned..u nas je nejoblibenejsi kralik "na svickovou" nebo burgundsky, peceny s cesnekem..atd..celeho kralika mrazim,kdyz ho mam pro kupce..
Vynikajici jsou kralici jatra, ktera obaluji a smazim jako rizky nebo restovane nebo jatrove knedlicky do polevky..
Ted me napadlo..co ja to zase zitra budu varit???😁
Zdravím vás holky, játrové knedlíčky do polévky to je i moje pochoutka a také vývar z králíka. Kam se hrabe slepičí vývar, slepice na tvorbu skořápky vajec využívá vápník z kostí, proto je králíčí daleko lepší a chutnější. Chce to ale dlouho a pomalu vařit. Hrudní koš, případně ostatní kosti ale i přední nohy aby bylo i nějaké to masíčko do polévky (kdysi i hlava, ale manželka ji tam nechce), kořenová zelenina, dvě menší cibule se slupkou, sůl, do sítka na čaj kuličky nového kořeni s celým pepřem, pak až je hotovo tak libeček nebo nať petržele v zimě mraženou) a lepší vývar neznám. Co se týče toho mražení, já nejsem jeho zastáncem, ale dnes to jinak nejde. Drobná zvířata až po ovce a prase mne doprovází celým životem. Když jsem byl jako kluk, tak mrazák byl jenom v zimě když mrzlo a králík se vyvěsil na půdě. Jinak večer se zvíře porazilo, na noc zabalilo do mokrého hadru a druhý den vařilo. Dnes když už musím dát maso do mrazáku, tak jenom zadní nohy a hřbet. Nejčastěji se pak z toho vařila svíčková, ale občas i jen tak dušený na paprice s bramborovou kaší. Kruci, už zase vařím.
ančovička, vy chováte Nb, rád bych znal váš názor na tyto králíky. Mne doprovází střídavě celý život. Jako osmiletý jsem vyhrál s nimi okresní soutěž na Slovenku, tehdy ještě Novozélandský bílý byl docela neznámé plemeno. Tehdy jsem byl docela slavným, ne pro to první místo, ale proto, že jsem mluvil v rádiu. Dělal tam reportáž Československý rozhlas a tak mne tam zpovídali o chovu králíků. Dost lidí Nb pomlouvá, že pomalu rostou, že mají velkou hlavu a tím menší výtěžnost, že mají silnou kůži. Podle mne to píšou lidi, kteří nikdy nechovali Nb. Ona ta delší srst dost mate a myslím si, že dost lidí je zklamáno, že když ho porazí a stáhnou, tak zjistí, že je jako jiný masný králík i když vypadal, že bude mít alespoň o kilo víc. Kdysi jsem je používal pro přípravu hybridů. Samička Nb a samec Kal, později Ča.
Samičky s tohoto spojení F1 byli vynikající matky s průměrnými vrhy 7- 8 králíčat, které rychle rostli a byla i výtěžnost kolem 65%. Pak z nedostatku těchto plemen v okolí, jsem začal experimentovat s Nos, Fb, Bu, Vss, Fs. Nakonec mi zbyli Ča kde jsem chtěl jít v papírových, ale to se mi povedlo jenom prvním rokem. Pak už byli zakázané výstavy a tak loni 37 králíků s vystaveným rodokmenem skončili na pekáči. Letos to nebude lepší, sice mám už jenom jednu chovnou samici a i to už pětiletou a dva chovné samce. Jinak už jenom dvě kříženky Ča. No já když začnu psát tak jsem k nezastavení, tak radši zas až příště. Přeji hezký den.
Tak krom toho, že se mi sbíhají chutě, tak jste si, ančovičko a Ferdo horale, pěkně naběhli! Už delší dobu se totiž chci zeptat na nějaký osvědčený recept na grilovaného králíka. Ano, vím, králičí maso asi není úplně ideální na gril, ale právě proto se ptám tady a nehledám na natu (teda ne že bych tam nenahlédla - zaujalo mě prošpikování - to my doma koneckonců rádi i normálně). Chtěla jsem psát SZ Ferdovi, vím, že má mnoho úžasných receptů, ale házím rukavici všem a doufám, že bude nejednou zvednuta.
Mám docela dost receptů na úpravu králíčího masa, ale jsou staženy z internetu a kdysi jsem je dával po pěti ke každému prodanému králíku. Pokud jde o grilování, tak králíčí maso na to moc vhodné není, je příliš suché pro úpravu na otevřeném ohni. Pokud ale chcete něco na kuchtění v přírodě tak bych měl mňamku bez které se neobejde u nás žádná oslava. Mám to z mého rodného Gemeru a jmenuje se to živáňská. Děláme ji z plecka nebo krkovičky, ale několikrát jsme ji dělali i z králíka. Recept je jednoduchý. Maso nakrájíme na plátky, u králika spíš medailonky a trochu proklepneme. Dáme do misky trocho polejeme olejem, já používám olivový, přidáme mletou papriku, pepř, sůl, (to je základ pak už podle chuti kdo co má rád). Pořádně to prohnětáme a přes noc necháme v chladu. Druhý den si očištěné ostrouhané brambory nakrájíme na kolečka (asi 1cm silné, kdo má rád může nechat i se slupkou) , očištěnou cibuli nakrájíme na stejé kolečka jako brambor a pak uzenou slaninu (špek) nakrájíme na plátky velké jako jsou kousky masa a silné tak půl centimetru. Když je to vepřové, tak vše je ůměrně větší. Když je vše připraveno, vezmeme špejle a alobal. Utrhneme alobal o délce jeden a půl špejle a na to špejli napichujeme střídavě brambor, špek, cibuli, maso, brambor, špek, cibuli, maso až je špejle plná. Položíme to na alobal a zabalíme. Pek to ještě zarolujeme alobalem našikmo, anebo pokud máte širší alobal tak normálně alespoň tři vrstvy a konce zakroutíme. Tak a půl je hotovo, nyní dojde na pečení. První způsob: uděláme veký oheň kde se spálí třeba staré větve . Vedle s kamenů nebo cihel postavíme jako ohniště a lopatou tam přeneseme žhavý popel s uhlíky. Na ně poskládáme šišky živáňské a opět zasypeme uhlíky. Postupně během pečení ty uhlíky přihazujeme, peše se to přibližně 75-90 minut. Druhý způsob: asi hodinu pečeme za občasného otáčení na grilu. Třetí způsob: Pečeme v troubě necelou hodinu na 220°C. Pak je vlastně ještě jeden způsob kdy ingredience naskládáme na stojato v řadách do pekáče a přikryté alobalem pečeme v troubě na 220 stupňů asi hodinu. Pokud se to dělá z králíka přidává se do každé šišky asi lžíce sádla. Tak dobrou chuť.
Jenom pro inspiraci živáňská pečená v pekáči v troubě z vepřového masa, králičí vývar s játrovými haluškami a králík na smetaně s nočky (na Gemeru jim říkáme nokerle).
Tak to jste mi připomněl domov - živánka, nokerle - lahůdky ... dělali jsme to (a pořád se to dělá) i ještě kousek dál - v Košicích.
Jinak já mám asi nejraděj králíka pečeného v troubě - vcelku, prošpikovaného slaninou, česnekem a hojně zasypaného cibulí. K tomu dobrý chleba a svět je krásný.
Nikdo se zatím neozval s receptem na grilovaného králíka, tak vám napíši jak si ho děláme mi. Celého králíka bez hlavy a vnitřností, králíka vložíme do pekáče, poklademe 10 dkg slaniny, 2 cibule, lžička pepře, 3 zrnka nové koření, 3 bobkové listy, špetka tymiánu, sůl, polít olejem, nechat odležet v lednici 3 - 5 dnů, každý den otočit, prohňácat. Po 3 - 5 dnech upravit na rožeň, osolíme, opět potřít olejem, všechy ingredience co jsou v pekáčí nacpat do králíka a pořádně zašít. Králíka zabalit do 2 až 3 vrstev alobalu a grilovat za stálého otáčení elektrického grilu nad plamenem ohniště, trochu větší oheň, aby se maso podusilo, asi po 0,5 až 1 hodině nahoře rozstřihneme alobal a opatrně sejmeme tak aby neutekla vypečená šťáva, kterou slijeme do misky. Grilujeme bez alobalu do hněda, né moc prudký oheň a často potíráme vypečenou šťávou, do šťávy můžeme přidat trochu piva, používám brikety na grilování a když se mi zdá malý oheň, přiložím kousek dřeva.
Přátelé,
tak pravda, moc receptů se mi nesešlo, ale nevadí. Aspoň děkuji dvoum kuchařům!
Jeden krátký dotaz. Je možné, aby se mi zbarvila cca 2letá samička? Jakože mladí se vybravují poměrně dlouho, tak cca do půl roku hlavně co jsem zatím postřehla, ale přijde mi, že ta moje zakladatelka chovu je výrazně tmavší. Záda jí jdou málem do černa teďka... Moc piju?
Kdo jste z vesnice, jako že asi většina tady, držíte pracovní sobotu a neděli nedělej? Jestli ano, tak už teď jistě máte dobrý pocit z odvedené práce a zítra ten odpočinkový den... ! 😉
georgi

XXX.XXX.168.114
Stejně jako horal nevakcinuji . \chovám králíky pouze na maso . V zimě dávám seno a v létě trávu . Po trávě lépe rostou . Na trávu se z jara musí přecházet pomalu . Hlavně nedávat velké množství aby se nezapařila . Jen to co rychle sežerou . Každý chovatel si pro to musí udělat cit . Tráva s kombinací s jablkem je přímo vražda , Jablko se senem může být . Při pravidelném krmení jablkem tloustnou Když u mě králíci dostanou jablko je to maximálně tak třikrát do roku . Jak píše horal nejlepší je jednoduchý stereotyp . Méně je více .
Zkouška! P. S. Ta plachta na nic, to jsem ale čekala, bude řešeno lépe. 😉
Ještě něco k jídlu, zabil jsem roční samici ČA, narozenou 8.2.2020, měla jedny mladý které jsem odstavil kolem vánoc, chtěl jsem jí dát trochu pauzu a připustit ji koncem února, ale začala frkat a měla mokrý nos a proto jsem ji radši zabil. Koupil jsem vepřové koleno zadní, manželka králíka i koleno vykostila, králíka jen tak hala bala - větší kousky masa, kosti vč. vepřové a hrudní koš z králíka dala do většího hrnce vařit tak aby šlo maso lehce od kosti. Druhý den si odlila trochu vývaru a ostatní použila na gulášovou polévku. Vykoštěné maso posolit, pepř, kmín mletý - poměrně dost, pokapat olejem a nechat odležet v lednici 2 dny. Před pečením přidat česnek, celé stroužky, upéci tak aby to už začínalo vypadat hotové, ale nedotáhnout do konce, bylo by to moc suché, nechat vychladnout tak aby to šlo brát rukama. Vše vč. česneku pomeleme na hrubo, přidáme výpek a trochu vývaru, tak aby to bylo vláčné - spíš řitší a napěchujeme do sklenic, zalijeme lžicí sádla, zavíčkovat a zavařit. Máme 8 skleniček lanšmitu, pardon už jenom 7, mlýnek mám 10, ale ten se mi nechce tahat tak používáme 5 a sehnal jsem do něj rozetu s velkýma dírama, tak to jde jak po másle.
horal
napsal(a):
hokrví, zní to báječně a asi tak i chutná. Při první příležitosti vyzkouším. Jenom technické dotazy, jak velké dírky na matrici, jak dlouho zavařovat a sádlo stačí máznout tuhé, když se to ještě zavařuje ?
Dírky na matrici jsou 8 mm, sádlo jen aby udělalo nahoře ochranou vrstvu, lepší je tekuté, aby něco nevyčuhovalo a zavařujeme hodinu.
Dobré ráno všem,
ta meklenburačka, Irina, mi má dnes rodit. Dost bojovala se stavbou hnízda, nakonec jakš takš má (i když pochybuju o dostatečné spodní vrstvě teď v téhle zimě).
No já Vám povím, o mě se pokouší infark! 🤪 Jestli já, horlivka 😆, se trochu nehodím do klidu, tak snad zešedivím!
Držte prosím vše co máte! 🥰
europa.it
Nebojte, vám bude slušet i stříbrná. Vy máte v té chatičce teplo a protože jste tam často, tak jim to vlastně zahříváte prostor také. Na vašem místě bych tu chatičku zamknul a klič dal manželovi, aby mi ho vrátil až večer. Je lepší nechat samičku v klidu. Pro ní je nyní veškerý pohyb kolem rušivý. Zkuste se věnovat jiné činnosti a na králíky zapomenout. Ono ta horlivost je někdy opravu na škodu. Tak ať to dobře dopadne. U mne asi za týden čeká u králíků již čtvrtý letošní vrh.
horal
napsal(a):
Nebojte, vám bude slušet i stříbrná. Vy máte v té chatičce teplo a protože jste tam často, tak jim to vlastně zahříváte prostor také. Na vašem místě bych tu chatičku zamknul a klič dal manželovi, aby mi ho vrátil až večer. Je lepší nechat samičku v klidu. Pro ní je nyní veškerý pohyb kolem rušivý. Zkuste se věnovat jiné činnosti a na králíky zapomenout. Ono ta horlivost je někdy opravu na škodu. Tak ať to dobře dopadne. U mne asi za týden čeká u králíků již čtvrtý letošní vrh.
Milý Ferdo,
z Vašeho textu bych vybrala a dvojitě podtrhla souvětí začínající na písmenko "N".
Od včera si říkám jaké je štéstí, že mám dnes pracovní den, abych odvedla myšlenky od zajochů. Zapnu notebook, naskáče mi tam fůra mailů, tak mám radost jak té práce bude hodně. Prd! Dvě třetiny mailů kvůli MDŽ! To je pech!
Markéta
P. S. Jsem moc ráda, že se Vám daří!
europa.it
napsal(a):
Tak před chvilkou dovezl manžel štěpkovačku nebo jak se tomu říká a štěpkuje. Randál jako kráva. Jestli mladé máma neušlape, tak nevim. Dál to raději komentovat nebudu.
Je to frajerka, ustála to, vše vypadá naprosto v pořádku! Už se těším až zítra nahlédnu do hnízda. 🥰 Všem hezký den přeju!
europa.it
napsal(a):
Je to frajerka, ustála to, vše vypadá naprosto v pořádku! Už se těším až zítra nahlédnu do hnízda. 🥰 Všem hezký den přeju!
Johohoooo, tipla jsem si v domácí tipovací soutěži 4 a kdybychom tipovali později, řekla bych snad ještě míň (přišlo mi že nemá moc břicho). Ale vypadá to na 5 kousků!!! Možná i 6, ale myslím spíš tedy 5. Další kontrola v neděli a to už snad bude jasné zda vyhrál syn nebo dcera. Jsem happy!
europa.it
napsal(a):
Johohoooo, tipla jsem si v domácí tipovací soutěži 4 a kdybychom tipovali později, řekla bych snad ještě míň (přišlo mi že nemá moc břicho). Ale vypadá to na 5 kousků!!! Možná i 6, ale myslím spíš tedy 5. Další kontrola v neděli a to už snad bude jasné zda vyhrál syn nebo dcera. Jsem happy!
Tak mi to nedalo a šla je spočítat pořádně. 7 !!! Ale někteři docela hubení, tak uvidíme...
Kolegové,
už jsem Vám sem dlouho nevnucovala žádné své excelovské výrobky. Pomocí citlivostní analýzy, no prostě v podstatě normální násobilka , jsem si spočítala, že by tento rok mohlo být 84 mláďat!!! Jak to bude doopravdy, uvidíme v lednu nejdýl.
Všem přeju pohodový víkend alá povalečka v příloze!
Markéta
Tímhle stylem si to vedu já. Tohle je konkrétně rok 2019. První tabulka jsou stavy králíků a druhá výdaje a zisky.
hokrví
napsal(a):
Já počítám kolik králíků vykrmím tak, že na konci roku spočítám kůže. Na tabulkové propočty jsem se nikdy nedostal.
To jste mi připomněl něco, co chci nasdílet už aspoň měsíc! Zbohatla jsem, úplná výhra v loterii! První skutečné peníze - příjem. Pět prodaných kůží za celých 40 Kč !!! 3 kůže po 10 Kč a 2 kůže po 5 neb byly malé, což v mém případě asi nikoho nepřekvapí!
horal
napsal(a):
Tímhle stylem si to vedu já. Tohle je konkrétně rok 2019. První tabulka jsou stavy králíků a druhá výdaje a zisky.
Ferdo, úplně perfiš! Já mám taky minulý rok už samozřejmě hotový, ale tenhle rok rozpracovaný nejen z důvodu, že tedy ještě neskončil , ale proto, že musím doladit rozpočítání/odpisy na věci, které jsou svým charakterem delší trvanlivosti.
Naše důchodkyně má svůj poslední vrh ( tedy není úplně stará, ale fakt není hezká a dokonce ani hodná) a čím je starší, tím je protivnejsi ( to má asi po mně 😇)
Tak jsem se podelila o radost a teď ještě o recept 🍽
Na pekáč nakrájím hodne cibule ( protože nám chutná potom na bramborové kaši).
Na ni pokládám jednotlivé kousky králíka. Horní strana je obalena v trojobalu: mouka vejce strouhanka.
Po cca půl hodině dam na každý kousek masa zdibec másla. ( když si vzpomenu).
Je to moc dobre, nahradí to kůži kurete .
A pokud někdo zabijí víc kousku do mrazáku tak nejsou spatne falešné ptáčky z břišní stěny. Je to rychle hotové - plnim na trochu hořčice párek vejce okurka.
horal
napsal(a):
Tak to jsem rád, že nejsem jediný "postižený". U králiků to takto nevedu, ale pěstuji taky kaktusy a tam to vypadá podobně. Taky jsem, kdysi, takto vedl akvaristickou evidenci.
horal
napsal(a):
Já posílám kůže do TONAKu a po odečtení nákladů za poštovné mi vychází něco kolem šestnáct korun za kus.
Kůže teď vyhazuji, ale za studentských let to byl významní příjem ... taky se platilo 6 Kčs za kůži - a to byl socializmus. V kapitalismu to byly 2 Kč/kůži a to nebyla zaplacena ani ta práce za natažení kůže. Nevím, jaké jsou ceny v Tonaku- zajímalo by mě to, pokud by to opravdu nebylo ztrátové.
Od doby co USA vyhlásila embargo na Rusko snížil se odbyt kůží a výkupní ceny klesli téměř na polovinu. Ani nevím jak je to letos s výkupem v tonaku, nenašel jsem nikde jejich stránku. Loni ještě vykupovali bíle 120 Kč/kg a barevné 100 Kč/kg. Propláceli i poštovné podle váhy určité procento. 100% poštovného bylo myslím za 20 kg kožek. Před osmi lety výkupčí dávali 25 Kč/ks. To jsem dostal ročně i přes pět tisíc korun. To mi zaplatilo téměř polovinu nákladů na krmení králíků.

U nás jezdil výkupčí před 14 dny dával 12Kč za velké ze samic a samců dal 15Kč.
europa.it
napsal(a):
Jsem si na 99 % jistá, že jich tam bylo 7, ale dnes jen 6. Protože jsem nenašla žádné tělíčko, musela ho teda sežrat, komplet beze zbytků. Je to zvláštní ta příroda jak to máma všechno uklidí, aby to nepřilákalo potenciální ohrožení...
Tak nesežrala, našla jsem ho, je zakopané pod smrkem. No smutný pohled to byl. Co už, no... Každopádně mě fascinuje, že takhle ušanda má smrt v očích pokaždé mě vidí, ale včera si odskočila nakojit, když jsem tam u nich byla. No chápete to?
Fatu
napsal(a):
No asi uz ji nic jinyho nezbylo ..kdyz tam vysedavate pulku dne..cim min se ke kralikum leze tim lip..klid jim jen prospeje..nic ve zlem
Víte, ono to tak může působit a ano, jsem tam určitě o trochu víc než jakýsi průměr, ale rozhodně/bohužel nemám čas tam extra vysedávat. Mám dvě předškolní děti (aktuálně pořád doma), pracuji (byť jen na 60 %), barák... Takže já bych fakt ráda ty své králíky prudila, ale tak horké to nebude.
Víte, Fatu, mě by nenapadlo někomu psát že někde vysedává tak a tak, obzvlášt když teda čtete moje téma. Už vůbec ne, že může za smrt králičete. Nicméně rozumím zejména Vašemu druhému přispěvku a těší mě, že Vás zajímá příběh jedné králičí chovatelky začátečnice.
S panem X jsme přes čtvrthodinku telefonicky hovořili v pátek, i tak co se života týče (teď ten covid). Prý to vypadá, že už skoro moje ušanda zabředla 3.3., tak předpokládám, že se to brzy definitivně pomocí palpace potvrdí a já si pro ni s radostí poběžím.
Tak určitě jsem nepsal, ani slovem, že můžete za úmrtí kralicete..to by mě nenapadlo.. to se stává normálně bez příčiny člověka.. Samice pozná slabé jedince a vycleni je sama.. Jen jsem z vašich vláken usoudil, že tam trávíte hodně času a sama jste psala, že jo..víc než průměr teda Nic špatného jsem tim nemyslel..Tak uvidíte jak dopadne Zajecenda.. tou palpáci to zkušený poznaj prej už ve 14 dnech.. Já chtěl pořídit Zaječího kluka ke svejm holkám, ale nakonec to nedopadlo.. Tak třeba za 3-4roky P. S Tady na tom fóru Maj lidi pořád potřebu překrucovat, něco co člověk řekne.. Teda napise..
Fatu
napsal(a):
Tak určitě jsem nepsal, ani slovem, že můžete za úmrtí kralicete..to by mě nenapadlo.. to se stává normálně bez příčiny člověka.. Samice pozná slabé jedince a vycleni je sama.. Jen jsem z vašich vláken usoudil, že tam trávíte hodně času a sama jste psala, že jo..víc než průměr teda Nic špatného jsem tim nemyslel..Tak uvidíte jak dopadne Zajecenda.. tou palpáci to zkušený poznaj prej už ve 14 dnech.. Já chtěl pořídit Zaječího kluka ke svejm holkám, ale nakonec to nedopadlo.. Tak třeba za 3-4roky P. S Tady na tom fóru Maj lidi pořád potřebu překrucovat, něco co člověk řekne.. Teda napise..
Milý Fatu,
přiznám se Vám, že mě Váš prvotní příspěvek zvedl ze židle a měla jsem co dělat, aby se výrazněji neprojevila má protivnější stránka. Ale pořád jsem si říkala "ten dotyčný to určitě nemyslel tak zle", protože ono se kolikrát to psané pochopí nesprávně (ve smyslu že 80 % sdělení pochopíte z tónu hlasu a výrazu ve tváři).
I mě to trochu mrzelo, neb jsem měla poslední dobou radost, že jsme se v tomto tématu všichni nějak hezky naladili a není potřeba neadekvátních reakcí (konstruktivní kritika je samozřejmě naprosto v pořádku). Nicméně děkuji za další reakci ze které je jasné, že nic zlého se zde nekoná.
Vy máte Zaječí holky? To je bezva! Jinak co se palpace týče, tak já patřím mezi ty co nepoznají absolutně nic ani pět dní před porodem! Když mi pan X říkal, že se té mé budoucí Zaječí zvětšuje děloha, tak jsem se "pod vousy" smála, že to já snad nepoznám ani za 50 let.
Jinak ještě k té komunikaci. Nevím kde jsem to s mojí mamkou poprvé slyšela, ale hrozně rády používáme "Ty seš blbej pitomej" a je to myšleno opravdu v tom nejlepším světle. Prostě legrace s notnou dávkou roztomilosti. Když jsem to poprvé vyzkoušela na partnerovi, dnes manželovi, tak chvilku přemýšlel co to jako mělo být, ale teď už to používáme běžně. Ale to nic, to už se zase odchyluju od tématu. Ale nemůžu si pomoct, pro mě je hrozně fajn tady komunikovat!
A pokračuju... moje nejlepší kamarádka, která mě naprosto chápe, aniž by měla stejného koníčka, mi říká "založ si instagram, podobně postižených lidí je hodně". Tak jsem se smála, že na to už jsem asi stará a nemoderní. Ještě nedávno jsem ani nevěděla co je to "hešteg". Ale nikdy neříkej nikdy.
To jsem se ale rozepsala...
Všem krásný zbytek večera a hezké sny později!
Taky jsem si říkal, že jsem radci neměl nic psát, že jsem si nabehnul Ale hlavní je, že jsme dospeli k tomu, že je všechno v poradku Holky mám Bu a Msc..Jen kluka jsem knim chtěl Zaječího.. ale dostal jsem nečekaně jako překvapení Hylu,tak už si ho nechám.. Tak ať se daří Markét a zase někdy.. Teď už asi opravdu dobrou..
Přátelé, tak pokračuju. Pro ty, koho jsem ještě neumořila svým pisálkovstvím případně poučováním kdo tady má jak v tomto tématu reagovat.
Když jsem dnes ráno byla krmit a té mamině Irině meklenburské měnila misku s vodou, tak se zas z ničeho nic tak lekla, že skočila na hnízdo, jen to tam bolestí zapískalo. Jestli aspoň třem nezlomila vaz, tak to bude zázrak. Ona si někdy jde i naproti pro jídlo, ale lekavá je hrozně. A to když k nim jdu, už přede dveřma zdravím "ahojte ušáci", takže to není tak, že bych na ni zpoza strany dělala baf... Není to poprvé co skočila takhle na hnízdo. Je možný, že to byl i důvod skonu toho chudáka pohřbenýho.
Ostatní králíci jsou naprosto v pohodě. Bára, zakladatelka rodu, sice mazlivá není (nechá se hladit jen od dcery), ale je v pohodě. Její potomek Zara, to je mazel, ta když přijdu, sedne se ke dvířkám a kouká na mě těma svejma nádhernejma očima s řasama dokud neotevřu dvířka a nezačnu ji hladit. Připlácne se jak palačinka a blahem zavírá oči. Pořízený krasavec od Ferdy horala mazlivý není, ale rozhodně se nebojí, prostě na pohodu. Všichni jsou zvyklý na naši fenu, nemají s ní jediný problém. Dokonce si k němu Bára se Zarou dávají i čumák.
Ale ta Irina, ta mě teda štve. Jak jsem psala, vůbec nechápu jak teda mohla jít kojit, když jsem tam byla, zatímco jindy má smrt v očích. Jestli bude takhle šlapat po hnízdě, tak půjde na pekáč. Pravda, je v takovém normálním kotci, který je pro ni malý když je to taková pořádná ženská a má tam hnízdo, misky... Dostane šanci, pro příště bude přesunuta ven do té klece, kde bude mít navíc přistavěný domeček (vše v + š + h po 50 cm) pro sebe a králíčky a místa tedy celkově tuze moc. Ale jestli bude "zlobit", tak to bude hodně velká pečínka.
Všem přeju pohodový den!
Marketko,je to uplne normalni,ze se samice boji o mlade..jakmile se mladi zacnou v hnizde vrtet a vrnet,samice je jde kolenim uklidnit..
Mozna jeji reakce muzou byt tim,ze mate kraliky v uzavrenem pribytku,bez toho normalniho denniho ruchu a shonu okolo kralikarny, samice se vice o mlade boji..u nas projdeme denne snad desetkrat okolo samic s mladymi,samice se ani nehnou,lezi, , vubec nereaguji,jsou zvykle na neustaly pohyb okolo,..
Tak mozna I tak..samici nezatracujte, nemuze za sve chovani,jen se boji o mlade
Už jsem se několikrát zmiňoval, že ač jsou zvířata krotká, zviklá na člověka, jiná zvířata a běžné okolní ruchy, přeci jenom jsou to zvířata a občas se zachovají nepředvídaně a nezvykle. Je to prostě zvíře a nemáme ani tušení co se jim ,,honí hlavou". Takových reakcí se stává mnoho. Třeba vejdu do boudy kde jsou králíkárny a králici ztropí takový rachot v kálíkárnách jakoby se bůh ví čeho lekli, nebo nad zahradou přeletí straka kohout zakřičí a opět rachot. Přitom kohout ječí každou chvilku a nic, nebo já kolem nich projdu stokrát a v pohodě leží. Vidíme to i u psů, že celý život na člověka ani nezavrčel a najednou pokouše z ničeho nic svého pána. Opravdu zvířecí instinkty jsou nevyspitatelné jako cesty páně.
ančovička1
napsal(a):
...tak Marketko..a ted si vyberte😁🐇🐇
S tím bojuju pořád! Každý se mi tu snaží poradit, za což jsem samozřejmě velmi vděčná, ale pak jak už je těch info moc a některé protichůdné, tak se s tím pak musím nějak popasovat.
Každopádně jsem se nevyjádřila úplně přesně. Kdyby taková byla jako březí a s mláďaty, tak ani nepípnu, naprosto bych to pochopila, ale ona je chudák vyděšená pořád. Je to prostě tím, že předchozí majitelka ji (stejně jako ostatní králíky) měla v jakémsi malém kovovém boxu... Ani se mi to tu nechce popisovat. Už jsem to tu jednou tak trochu naznačila, opravdu nechci nikoho kritizovat, ale já se nazývat chovatelkou a mít zvířata v takovém uzpůsobení, to teda palec dolů. Takže já Irinu i chápu, jen mi je to líto. Naštvaná jsem jen kvůli tomu skákání na hnízdo.
Fatu
napsal(a):
Taky jsem si říkal, že jsem radci neměl nic psát, že jsem si nabehnul Ale hlavní je, že jsme dospeli k tomu, že je všechno v poradku Holky mám Bu a Msc..Jen kluka jsem knim chtěl Zaječího.. ale dostal jsem nečekaně jako překvapení Hylu,tak už si ho nechám.. Tak ať se daří Markét a zase někdy.. Teď už asi opravdu dobrou..
Fatu, Msc - Meklenburský strakáč černý? Jaké má oči? Ty moje dvě vesničanky nádherný korálky, teda spíš krásně velké korále, ale ta meklenburačka, to je něco. Ta má normálně oči jako člověk. Neskutečný. Všimla jsem si toho hned, byla jsem z toho paf a v podstatě jsem doteď.
Zdravím!
Dlužím Vám ještě to své finančnictví. Ve zkratce. Za takové ty trvanlivé věci jsem utratila cca 30 000 Kč, takže na 20 let rozpočítáno jako odpis 1 500 Kč/rok. Zbytek je jasný. No, prodělala bych kalhoty...
Jinak co se toho zapisování týče, tak všichni to tu máme více méně pro srandu králíkům, pokud to tedy někdo nemá v rámci živnosti a tak, ale podle mě to není na škodu. Krom toho, že je to zajímavé, tak například to mohou vidět menší děti. Co se ptají a vyptávají. Člověk jim to tak nějak v jednoduchosti vysvětlí. A začíná finanční gramotnost...
Ale mám pak hezčí tabulky a grafy, ale to pošlu až porodí aspoň Bára a Zara, ať je to více o reálu než jen fiktivní nadhození mého přání.
Kardinální, kardinální chyba!
Tak jsem si jako ředitelka celosvětové společnosti Markétiny ušáci s.r.o. stanovila maximální úmrtnosti králíčat 15 % a zapomněla jsem tuto zásadní informaci sdělit svým podřízeným !!!
Běžela jsem tedy ke králíkům a samicím rychle vysvětlila jak se věci mají. Obzvlášť Irině, neb teda jedno králíče ze sedmi pošlo, je tedy na hranici, takže žádné další poklesky se nepřijímají! No povím Vám, koukala na mě ještě víc vyděšeně než normálně. Ale chápu, vynechat sčítání a rovnou se dostat k násobilce, to by koukal každý!
Ale jinak jsem v pořádku! Krásné ráno všem!
P. S. Od doby, co jsem si postěžovala na vystrašenou Irinu, tak se i samec Ferda Horal nechá hladit !!! Vystrčí hlavu z kotce, hladím ho a on se ani nehne. No legrace to je tohlecto.
Jestli jste si všimla tak já mám v tabulce dva úhyny. Jeden označený jako (pp) a druhý (po). (pp) je značka po porodu a zapisoval jsem tam vše co jsem našel v králíkárně mrtvé než vylezli z hnízda. Tihle úhyny nemohu ovlivnit, pokud dělám pro samici vše co je běžné. Nestává se že králíčata, která už přijímají potravu a jsou z matkou, by uhynula. Pokud by se ale tak stalo, tak by byli zapsány do druhé kolonky (po) úhyn po odstavu. Ten už ovlivnit mohu a pokud se nejedná o závažnější nemoc, tak je vše o krmení. Špatné složení krmné dávky nebo její množství, přidávané pokrmy navíc a podobně. Co si však pamatuji, tak v tomhle věku jsem úhyn neměl. Pardon měl, to bylo když jsem si z burzy na výstavě přinesl domů dvě půlroční kokcidiozní samičky Nb. Nevykazovali žádné známky nemoci, byli v kondici tak jsem je po čase připustil. Jedna měla tuším osm a druhá sedm. Vše bylo v pořádku než začali žrát pevnou potravu a ubýval podíl mléka. Najednou začali hubnout a pak průjem a nepomáhalo nic ani sulfakox. Pár jich přežilo a při porážce jsem zjistil, že mají játra jako vochomůrka tygrovaná. A když to bylo podobné i u dalšího vrhu, šli bez milosti na rozporku. Tam to bylo stejné jako u těch mladých akorát tam nebylo tolik bílých teček. Někdy to může být, že v mládí to samička přežije a pak jaterní kokcidiózu přenáší na potomstvo. Proto už v žádném případě nezachraňuji nic co by mi mohlo později přivodit problémy v chovu. Proste špatné kusy vyřadit a to je právě to proč potom už ty špatné kusy nejsou. Samozřejmě nemohu ovlivnit případné stresy nebo dědičnost, ale i tak, pokud jsem zjistil, že mladé po některé samici málo rostou nebo jsou lekavé a podobně, tak ta samice šla z kola ven. Jenom tvrdá selekce vám zaručí kvalitní chov bez starostí s léčbou a prevencí. Pro takový chov je pak na překážku dávat zvířatům lidská jména a mazlit se s nimi. Když zjistíte, že některé zvíře se musí vyřadit, je pak těžké rozloučit se s Filoménou i když vám bude jasné, že kazí chov, než říct patnáctka končí. Chovat zvířata není tak snadné jak se to na první pohled jeví. Člověk musí vědět co od toho chovu chce. Jestli bude chovat ty samé zvířata osm deset let a při každém narození trnout co z nich zbyde, anebo se pokaždé radovat z nových zdravých přírůstků a nevhodné z chovu vyřadí. Jsou to tvrdá slova a mnohým se líbit nebudou, ale tak to je. Dnešní lidská populace je velice ovlivňována humanitou a snahou zachraňovat vše živé i za tu cenu, že pak bude mít velké starosti s péčí o toho zachráněného tvora. Musíme to brát jako zvířata které jsou určené jako potrava. Markéto, tahle úvaha je směrována všeobecně i když je na vašem vlákně. U mne už je to tak, že začnu o něčem a myšlenky mne přivedou úplně jinam. Ale už jdu, mí svěřenci čekají na svou ranní dávku krmení. Hezký den.
Milý Ferdo horale!
Beru to také tak jak píšete, neboli že pokud uhyne velmi mladé mládě, tak za to s největší pravděpodobností nemůže chovatel, ale něco špatně se stalo už asi v břiše samice atd. atp. Proto mám jeden excelovský list s názvem "Kvalita matky" neboli pokud uhyne mládě do jednoho měsíce, tak to přišiju jí. Co se stane potom, už je spíš moje sláva, v tomto případě spíš neúspěch.
A protože Vy máte rád excel, posílám to co jsem jmenovala výše. Vrhy Báry a Zary pro tento rok jsou zatím jen smyšlené, to jen aby na grafu bylo co vidět. Až bude konec tohoto roku, bude to celkově zajímavější a lépe vypovídající pro stanovený účel.
S Filoménou a patnáctkou máte pravdu, každopádně velmi vtipně napsáno. Ale efekt opačný, právě jsem si uvědomila, že některá má samička se v budoucnu bude muset jmenovat Filoména. To je totiž Sofia Loren z Manželství po italsku / Matrimonio all'italiana, což je film, kterej bezmezně zbožňuju.
P. S. Ta moje Bára - zakladatelka chovu - od které mi tak hynuli mladí, má možná problém s tou sebou přežitou kokcidiózou a přenosem na mladé. Pochází totiž od strejdy a ten s tím hrozně bojuje. A jestli mi bude umírat i následující vrh (čekám zítra, max pozítří), tak asi půjde na pekáč dřív než jsem měla v plánu. Ale uvidíme, jak psal pan borax, tak minimálně jedno mladé ze dvou umřelo na žbluňkavku, takže chyba moje a ne samice.
A je moje !!! Je neskutečně, ale neskutečně nádherná! Ve skutečnosti ještě hezčí než na obrázku!
Fatu
napsal(a):
Ano, je to fesanda prekrasna Markét můžu se zeptat, jak dopadla palpace a kolik je odhad pana X
Opravdu je, s veškerou skromností (když je teda teď moje) je nádherná. O odhadu počtu jsme nemluvili, ale upřimně, já viděla jiné jeho mladé, a i když budou třeba jen dvě, tak se poprdím. Každopádně březí by měla být určitě.
Koukám Markéto, že budete mít pěknej králičí park, co kus to jiný druh. A já pořád jenom bílo. Včera přibylo dalších sedm. Ty samice si snad dali nějaký závazek, že budou mít vždy a všechny sedm. Sice porodí osm, ale jedno najdu vždy mrtvé. To je už letošní čtvrtý vrh. Některý by už psali ,,proč se mi to děje, kdo mi poradí, přežijí ostatní" a podobné otázky. Já vím, že se to prostě děje a dá se to ovlivnit pouze pokud bude člověk u porodu, ale pokud samice bude chtít, tak ho vyhodí jindy. Prostě se to stává. Jenom jsem čekal, že některé mládě kříženek bude zbarvené po babičce, která byla šedohněda a ono pořád bílo. Přeji všem hezký den.
ps: u nás nasněženo a pod nulou.

horal
napsal(a):
Koukám Markéto, že budete mít pěknej králičí park, co kus to jiný druh. A já pořád jenom bílo. Včera přibylo dalších sedm. Ty samice si snad dali nějaký závazek, že budou mít vždy a všechny sedm. Sice porodí osm, ale jedno najdu vždy mrtvé. To je už letošní čtvrtý vrh. Některý by už psali ,,proč se mi to děje, kdo mi poradí, přežijí ostatní" a podobné otázky. Já vím, že se to prostě děje a dá se to ovlivnit pouze pokud bude člověk u porodu, ale pokud samice bude chtít, tak ho vyhodí jindy. Prostě se to stává. Jenom jsem čekal, že některé mládě kříženek bude zbarvené po babičce, která byla šedohněda a ono pořád bílo. Přeji všem hezký den.
ps: u nás nasněženo a pod nulou.
Tak pravda, co kus to něco jiného není úplně ideální, ale prostě to má vývoj.
A už nyní čtvrtý vrh, to je krásné! A bílé barvě zdar!
Tak i já přidám jinou barvu
Kříženci SiV a Bu. Letos samičky extra plodné a šikovné. Amálka 11 mladých (1 mrtvé, po 4 dnech asi padlo hlady), Zaječka 8 mladých, Báru to čeká za 9 dnů, ale vypadá nadějně.
Takže u mě naprostá spokojenost! Až se Vám také daří!!!
Vali80
napsal(a):
Tak i já přidám jinou barvu
Kříženci SiV a Bu. Letos samičky extra plodné a šikovné. Amálka 11 mladých (1 mrtvé, po 4 dnech asi padlo hlady), Zaječka 8 mladých, Báru to čeká za 9 dnů, ale vypadá nadějně.
Takže u mě naprostá spokojenost! Až se Vám také daří!!!
Laf laf laf!
napsal(a):
Tak já vám sem dám jinou barvu
Nemůžu si pomoct, musím reagovat ještě jednou.
Ti černí, ti jsou tak neskutečně (krásně) černí, že černější snad ani neexistuje! To ani nemůžu ukazovat synovi, ten po mně dyndá černého kdykoliv na to přijde řeč.
A ti hnědí, tak to je moje kategorie. Hnědá přenádherná, taková výrazná, ale zároveň jemná. Elegantní...

europa.it
napsal(a):
Ti černí, ti jsou tak neskutečně (krásně) černí, že černější snad ani neexistuje! To ani nemůžu ukazovat synovi, ten po mně dyndá černého kdykoliv na to přijde řeč.
A ti hnědí, tak to je moje kategorie. Hnědá přenádherná, taková výrazná, ale zároveň jemná. Elegantní...
Tak za 3-4 týdny sem dám ještě ty dvoje třísláci,co se včera a dnes narodili.Nebo i ty,co se mají narodit zítra.

europa.it
napsal(a):
Přesně! Já mám černého kocoura, ale při bližším pohledu je takový vyšisovaný do hněda. A černí koně už taky nejsou tak černí jako kdysi.

napsal(a):
Přesně! Já mám černého kocoura, ale při bližším pohledu je takový vyšisovaný do hněda. A černí koně už taky nejsou tak černí jako kdysi.
Také máme dva černé kocoury,musím vyfotit a taky tohohle fešáka.Ten se rád fotí,umí pózovat.

napsal(a):
Také máme dva černé kocoury,musím vyfotit a taky tohohle fešáka.Ten se rád fotí,umí pózovat.
Taky je s tím nahnědlým odstínem. Zato ti králíci by mohli vystupovat v satanistické show.

napsal(a):
Taky je s tím nahnědlým odstínem. Zato ti králíci by mohli vystupovat v satanistické show.
Asi lepší genetika.Vždyť už je chovám 40 let a pořád se je snažím zlepšovat,exteriér,ale hlavně zdraví,odolnost,bezproblémový chov,tak už to sakra taky musí být někde vidět.
Jinak oni taky reznou při línání anebo když na ně svítí sluníčko.Takže pokud mají být černí,musí být zastínění.
Hurá, konečně se tu rozmohly fotky!
Přidávám dnešní úlovky! Ty tři kominíci jsou úplně obézní!
Dobrou chuť k obědu!
A Filoména ještě jednou... Moje topmodelka.
Ferdo horale, to už je druhý ušák co má jméno díky Vám!
Přátelé, mega jednoduchý a vynikající recept!
Králík speciál
Den předem naporcovat králíka, osolit, přidat kostičky špeku/uzeného/točeného salámu. Posypat na plátky nakrájenými 2 cibulemi a zalít marinádou.
Marináda:
Sklenička oleje (já dávám olivový),
1 lžíce plnotučné hořčice,
1 lžička sladké papriky,
4 stroužky česneku.
Druhý den péct zakryté 1,5 hodiny na 180 stupňů.
Dobrou chuť!
Tak vám přidám také nějaký recept z mé kuchařky. Jsou to recepty které jsem před lety našel na netu a sestavil jsem si z nich kuchařku.
1.chalupářský králík
Suroviny: králík, sůl, pepř, plnotučná hořčice, cibule, olej
Postup: Králíka naporcujeme, osolíme, opepříme a potřeme ze všech stran hořčicí. Vložíme do pekáče, bohatě posypeme nasekanou cibulí, zalijeme olejem a necháme přes noc uležet. Druhý den pečeme v troubě a podléváme dle potřeby horkou vodou.
Přílohy: brambory, hlávkový salát
2.brusinkový králík
Suroviny: 4 porce králičího masa, sůl, 2 stroužky česneku, 3 lžíce brusinek, 2 mrkve, 1 pórek (bílá část), 2 cibule, máslo, 1 lžíce sušené šalvěje, citrónová kůra z 1 citrónu, citrónová šťáva
Postup: Použijeme buď králičí stehna, nebo pokud máme celého králíka, tak ho rozporcujeme. Opláchnuté a osušené maso potřeme solí, prolisovaným česnekem a brusinkami. Zeleninu očistíme, mrkev a pórek nakrájíme na kolečka, cibuli na plátky. V kastrolu rozpálíme máslo, na něm orestujeme kolečka mrkve, přidáme pórek, cibuli a ještě znovu orestujeme. Do tohoto základu vložíme připravené porce králičího masa, posypeme šalvějí, nastrouhanou citrónovou kůrou a pokapeme asi lžící citrónové šťávy. Vše mírně podlijeme vodou nebo vývarem, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. Šťávu necedíme ani nemixujeme. Podáváme s opečenými brambory.
3.dušený králík
Suroviny: 1 kg králičího masa,100 g másla, sůl, 2 bobkové listy, mletý kmín, mletý pepř, muškátový oříšek, citrónová kůra, 200 ml světlého piva, citrónová šťáva
Postup: Omyté a odblaněné maso naporcujeme a vložíme do pekáče na rozpuštěné máslo. Osolíme, přidáme bobkový list, kmín, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, nastrouhanou citrónovou kůru a zvolna pečeme. Když je maso poloměkké, podlijeme ho pivem, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou.
Pokud to budete zkoušet, tak přeji dobrou chuť.
Ferdo horale, že Vy jste nečetl můj recept, že? Ten první je totožný s tím mým. Teda až na ten název. Ale tak jsem ráda, že je osvědčený z vícero stran.
Já právě vážila dnes 14denní ušáky od meklenburačky a jsou to teda mackové! Od 201 do 280 g! Průměr 243, krása! Ti dva největší vypadají jak koule s krátkýma nožičkama.
U mojí zakladatelky rodu, vesnické směsky, byly v tomto dni průměrné váhy 205 g a 220 g. Holt je znát, že moje ušanda domácí má 4 kg a meklenburačka tak 6 odhaduju.
Právě, že jsem ho četl. Proto jsem ho tam dal. Mám jich něco přes šedesát. Kdysi jsem měl takovou myšlenku, nasbírat jich sto a vytisknout kuchařku králík stokrát jinak. Pak už jsem přestal hledat, protože jsem narážel na recepty stejné jenom z jiným názvem a trochu pozměněné koření. Většinu z nich jsem vyzkoušel a přiznám se, že né všechno chutnalo. Hold máme každý jiné chutě.

europa.it
napsal(a):
Ferdo horale, že Vy jste nečetl můj recept, že? Ten první je totožný s tím mým. Teda až na ten název. Ale tak jsem ráda, že je osvědčený z vícero stran.
Já právě vážila dnes 14denní ušáky od meklenburačky a jsou to teda mackové! Od 201 do 280 g! Průměr 243, krása! Ti dva největší vypadají jak koule s krátkýma nožičkama.
U mojí zakladatelky rodu, vesnické směsky, byly v tomto dni průměrné váhy 205 g a 220 g. Holt je znát, že moje ušanda domácí má 4 kg a meklenburačka tak 6 odhaduju.
Tak mně to nedalo,a ač to nedělám, zvážila jsem ty svý 13ti denní.Váha od 249g do 271g,takže vyrovnaný vrh.
napsal(a):
Tak mně to nedalo,a ač to nedělám, zvážila jsem ty svý 13ti denní.Váha od 249g do 271g,takže vyrovnaný vrh.
Opravdu? To je teda něco! Jaké plemeno to je? Koukala jsem do vzorníku a Meklenburský strakáč je o zhruba třetinu větší než Havana a to jste ještě vážila o den dříve! Jsem v šoku, protože opravdu Ti moji největší vypadají jak regulerní koule. Chovu zdar!

europa.it
napsal(a):
Opravdu? To je teda něco! Jaké plemeno to je? Koukala jsem do vzorníku a Meklenburský strakáč je o zhruba třetinu větší než Havana a to jste ještě vážila o den dříve! Jsem v šoku, protože opravdu Ti moji největší vypadají jak regulerní koule. Chovu zdar!
Meklenburk je střední plemeno jako Al či Ha a dospělí mají tak o kg víc,ale v měsíci váží stejně.Ve 14 dnech váha záleží na mléčnosti samice.
napsal(a):
Meklenburk je střední plemeno jako Al či Ha a dospělí mají tak o kg víc,ale v měsíci váží stejně.Ve 14 dnech váha záleží na mléčnosti samice.
Ano ano, je to tak. Našla jsem, že Havana v 8. měsících 3,25 kg, Meklenburský strakáč 4,50 kg. Rozdíl tedy 1,25 kg, což je ale výrazný rozdíl vzhledem k první uvedené váze. Nemůžu si pomoct, mě to prostě zajímá.
Uvádí se, že mládě středně velkého králíka má mít při narození okolo 60 g. Po týdnu skoro jednou tolik. Ale po dvou týdnech? Z těch mojich tří záznamů mi vychází, že 14. den života zhruba 3,25 násobek váhy při narození.
Jak jsem psala, Ti moji malí Ms x Ča měli 14. den života průměrnou váhu 247 g, což je 3,24x vyšší než při narození, pokud počítám narození 75 g. Ta počáteční váha je jen můj odhad, protože rozhodně byli větší než ti od té mé vesnické směsky.
Tak nějak by to mělo být, že?
P. S. Ale samozřejmě nejde jen o váhu, ale celkový vzhled/vitálnost, to je jasný.

Jak už jsem psala,nikdy jsem malá králíčata nevážila až tak ve 3 měsících,ale od pohledu do hnízda jsou i po narození mladý různě velký.Některá jsou menší,jiná podstatně větší a to bez ohledu na počet.Jsou samice které rodí větší mladé a jsou samice které rodí menší.A jak rostou první dny záleží na mléčnosti samice i ta je dost rozdílná.Jinak vzhledem k tomu,že obě plemena chováme hodně dlouho,ještě z doby kdy byla jejich váha 4,5kg,než si Němci upravili standard a snížili váhu,tak máme tyto větší samice stále.

A tak nějak mi tu chybí bílá drobotina, tož moje Jenda a její loňský vrh. Letošní očekávám příští středu a doufám, že se trochu víc vybarví.
napsal(a):
Jak už jsem psala,nikdy jsem malá králíčata nevážila až tak ve 3 měsících,ale od pohledu do hnízda jsou i po narození mladý různě velký.Některá jsou menší,jiná podstatně větší a to bez ohledu na počet.Jsou samice které rodí větší mladé a jsou samice které rodí menší.A jak rostou první dny záleží na mléčnosti samice i ta je dost rozdílná.Jinak vzhledem k tomu,že obě plemena chováme hodně dlouho,ještě z doby kdy byla jejich váha 4,5kg,než si Němci upravili standard a snížili váhu,tak máme tyto větší samice stále.
Ano ano, psala, já tu otázku myslela tak do pléna. Je úžasné jak se Vám daří! Je to přesně tak jak jste psala - ta péče a zkušenosti prostě musí být znát!
Jinak mám pro Vás všechny, co chováte králíky i s rodokmenem, malé překvapení, pošlu co nejdříve a jsem zvědavá zda se bude líbit! Mělo by to být užitečné a designovější.

Tak a tady to překvápko!
Každému se samozřejmě líbí a vyhovuje mu něco jiného, ale mně teda ta forma rodokmenu králíka přijde předpotopní a nepřehledná. Tak jsem v excelu zkusila vytvořit tu dvojstranu lépe - designově a přehledněji. Co na to říkáte? Líbí? Hodilo by se? Mám dodělat i první a poslední stranu? Uložila bych to někde na web, kde si to každý může stáhnout, v excelu vyplnit a vytisknout.
Navíc, když by člověk dělal rodokmen třeba pěti králíkům ze stejného vrhu, nemusel by to psát ručně pětkrát, ale jen jednou v pc a pětkrát už jen vytisknul. Nikde jsem tuhle možnost na netu nenašla, všude bylo jen pdf...
Nebo nějaké návrhy na úpravu nebo cokoliv?
Případná podobnost jmen, adres a titulů je čistě náhodná.

Nevím,jak dělají rodokmeny a připoušťáky ostatní chovatelé registrovaných králíků,ono nás tady moc není,ale mám program od př. Kopečného a tam stačí zadat chovné jedince a potom jen označit otce,matku a připoušťák i rodokmen je vyplněný,dopsat aktuální data připuštění,narození a vytisknout potřebný počet.Zrovna tak pokud se zadává do chovu zvíře z vlastního chovu stačí označit rodiče a je založen. .Nebo třeba jen jednoho a druhého,pokud není náš vyplnit a založit.
napsal(a):
Nevím,jak dělají rodokmeny a připoušťáky ostatní chovatelé registrovaných králíků,ono nás tady moc není,ale mám program od př. Kopečného a tam stačí zadat chovné jedince a potom jen označit otce,matku a připoušťák i rodokmen je vyplněný,dopsat aktuální data připuštění,narození a vytisknout potřebný počet.Zrovna tak pokud se zadává do chovu zvíře z vlastního chovu stačí označit rodiče a je založen. .Nebo třeba jen jednoho a druhého,pokud není náš vyplnit a založit.
Aha, to zní bezvadně !!!
Všechny zdravím! Dneska dcera pomáhala s čištěním, mazlením (jak jinak) a focením! Takhle hezky blejskla jak se mazlí mamka!

Tak dnes se přišla podívat na králíčky jejich 3letá obdivovatelka, její maminka a ještě malinkatá roční holčička. Tak si dovedete představit ten mazec v domečku, když jsme jim s mejma děckama ukazovali králíčky, hladili si je atd. atp. A když koukáme na tu naši Zaječí tompodelku, v naprostém klidu si před náma začala trhat chlupy. Tak si říkám, že s cca 5denním předstihem? Ne ne, žádný předstih. Ona si pak odskočila porodit! Tak tomu říkám kliďas na entou, prvorodička! 4 dobře vypadající kousky tam jsou! Johohohohooooo!
Tak já také přispěji, akorát ne jednobarevnými, ale naprostou směsicí barev. Vyfotit je všechny pohromadě považuji za něco nemožného, ale je jich devět.
A jedna “veselá” příhoda 😇
Ráno se mi zdál Pepa ( samec českého strakáče - nádherný kus) divný. Ležel, pro větev nešel, do náruče nevlezl ....
ač byl plán mít na prázdniny prázdné kralikarny, abych nepřišla o jeho geny, šoupla jsem mu samici. Hned se mu udělalo lépe 🤣
Jsem stala, koukala a protože druhá strakacka má říji jak hrom , dala jsem ji tam taky 🙃
Pepovi samozřejmě není nic 🤩
Štefan1
napsal(a):
To je to pravé i pro mne, proto jsem nepřišel na chuť čistokrevným králíkům - co nejvíc barev a ještě strakáče k tomu. Sice nakonec skončí v pekáči, ale to je už jiná.
Mně se líbí obojí, každopádně musím souhlasit, že vesnická směska rozhodně má co do sebe! To překvápko co ze sebe za barvy samice vydá, to je "napínací" a pak právě ty hry barev, to je krása. Já mám flekatou i hafinu.
Posílám dnešní, ehm včerejší, úlovky. Hnízdo od mé zakladatelky chovu, hrdé vesničanky. Značka: otec jistý - Ča. Teda ne že bych měla jiného samca.
byl tu dotaz na topinambury, tak já je mám z Valečova na Havlíčkobrodsku, pěstují a prodávají 4 odrůdy a zrovna teď je sklízí a prodají vám i trošku za pár šupů. Také se tam dá sehnat sadba brambor, mnohem kvalitnější a mnohem levnější než někde v krámě. kontakt najdete na stránkách Výzkumného ústavu bramborářského v Havl. Brodě
Tak přidávám ještě zrzky, ti tu snad ještě nebyli. Jsou jen dva, nechápu co se stalo, že zkušená samice porodí jen čtyři mláďata a ještě dvě vytáhne. Ale alespoň, že tihle dva, co zůstali prosperují. Tož, stane se.
ClitoLynx
napsal(a):
byl tu dotaz na topinambury, tak já je mám z Valečova na Havlíčkobrodsku, pěstují a prodávají 4 odrůdy a zrovna teď je sklízí a prodají vám i trošku za pár šupů. Také se tam dá sehnat sadba brambor, mnohem kvalitnější a mnohem levnější než někde v krámě. kontakt najdete na stránkách Výzkumného ústavu bramborářského v Havl. Brodě
Děkuji za tip ,ale do Havlíčkova Brodu to mám daleko. Snad seženu někde u nás v okolí. Přeji hodně chovatelských i pěstitelských úspěchů a všem přeji také hezké Velikonoce. Převrátil
JPrevr07
napsal(a):
Děkuji za tip ,ale do Havlíčkova Brodu to mám daleko. Snad seženu někde u nás v okolí. Přeji hodně chovatelských i pěstitelských úspěchů a všem přeji také hezké Velikonoce. Převrátil
Já to tak daleko nemám, navíc tam mám švagra s rodinou, tak si tam brnknu.
KRÁSNÉ VELIKONOCE VŠEM !!!
Všechny milovníky ušáků zdravím a posílám dnešní hnízdečko Za div. Doufám, že jste měli fajn svátky!
Další zkouška neb dnes a zítra má být hezky! Jinak ještě dobrá zpráva, máma - meklenburačka si na mě už konečně zvykla. Tak jsem ráda. Jen ji ti mladí dali pěkně zabrat, musím ji trochu vykrmit. Hezký víkend všem! P. S. Zatím bez domečku, ale když tak mám vymyšlené provizorium, tak v cajku jak by řekla sestřenka.
europa.it
napsal(a):
Další zkouška neb dnes a zítra má být hezky! Jinak ještě dobrá zpráva, máma - meklenburačka si na mě už konečně zvykla. Tak jsem ráda. Jen ji ti mladí dali pěkně zabrat, musím ji trochu vykrmit. Hezký víkend všem! P. S. Zatím bez domečku, ale když tak mám vymyšlené provizorium, tak v cajku jak by řekla sestřenka.
Dobrý den,
už dlouho Vám do diskuze chodím koukat a fandit. Dosud jsem do diskuze nepřispěla. Teď nemůžu jinak. Nechci Vás nijak strašit, ale... Obdivuji tak tu Vaši klec, přemýšlím, zda by se dala použít na brojlery a tu si všimnu žluté kytičky v podrostu.
Nemáte tam náhodou orsej jarní? I podle listů mi to tak připadá, prosím Vás nejsem v žádném případě znalec. Nicméně tato rostlinka je dost jedovatá. Na to pozor, aby ji ušáci nezbaštili.
Zdravím Radana
RadanaJ
napsal(a):
Dobrý den,
už dlouho Vám do diskuze chodím koukat a fandit. Dosud jsem do diskuze nepřispěla. Teď nemůžu jinak. Nechci Vás nijak strašit, ale... Obdivuji tak tu Vaši klec, přemýšlím, zda by se dala použít na brojlery a tu si všimnu žluté kytičky v podrostu.
Nemáte tam náhodou orsej jarní? I podle listů mi to tak připadá, prosím Vás nejsem v žádném případě znalec. Nicméně tato rostlinka je dost jedovatá. Na to pozor, aby ji ušáci nezbaštili.
Zdravím Radana
Milá Radano,
moc díky za příspěvek. Zaprvé samozřejmě člověku udělá radost, když někoho zajímají jeho radosti a starosti, navíc ještě když fandíte!
Zadruhé, s tou orsejí jarní máte na 99 % pravdu! Já jsem sice ráda, že poznám růži od narcisky , ale wikipedie mi poradila a po podrobném zkoumání porostu je to určitě ta hezky vypadající, ale zrádná rostlina. Budu si na to dávat pozor. Ale na druhou stranu musím říct, že dnes byli ušáci už potřetí venku, a když jsem je pozorovala co žerou, tak si vybírali opravdu jen tu klasickou trávu. Tak snad vědí co můžou a co ne. Ale raději budu pečlivěji vybírat místo, je ho tu naštěstí dost.
Co se klece týče, tak mi přijde opravdu fajn. Jednoduchá, praktická, složitelná. Když byste chtěla nějaké další info nebo spíš možná fotku co Vám bude chybět na netu, dejte vědět, nafotím a pošlu.
RadanaJ
napsal(a):
Dobrý den,
Zdravím Radana
Tak to smekám před Vašimi znalostmi a Vaším zrakem. Já bych na té fotce nepoznala ani pampelišku.
europa.it
napsal(a):
Milá Radano,
moc díky za příspěvek. Zaprvé samozřejmě člověku udělá radost, když někoho zajímají jeho radosti a starosti, navíc ještě když fandíte!
Zadruhé, s tou orsejí jarní máte na 99 % pravdu! Já jsem sice ráda, že poznám růži od narcisky , ale wikipedie mi poradila a po podrobném zkoumání porostu je to určitě ta hezky vypadající, ale zrádná rostlina. Budu si na to dávat pozor. Ale na druhou stranu musím říct, že dnes byli ušáci už potřetí venku, a když jsem je pozorovala co žerou, tak si vybírali opravdu jen tu klasickou trávu. Tak snad vědí co můžou a co ne. Ale raději budu pečlivěji vybírat místo, je ho tu naštěstí dost.
Co se klece týče, tak mi přijde opravdu fajn. Jednoduchá, praktická, složitelná. Když byste chtěla nějaké další info nebo spíš možná fotku co Vám bude chybět na netu, dejte vědět, nafotím a pošlu.
Děkuji za nabídku. Klec mi také přijde velmi pěkná. Nicméně já si musím ještě položit vždy otázku: odolá útoku lišky nebo jezevce? A hned mi vše přijde nedostatečné. Snažím se manžela přimět ke svářečskému kurzu :-) Pak by mohl zhotovit klec, která zastaví i žraloka.
Jinak jsem také dá se říci začínající chovatelka králíků (mám je skorem dva roky), chystáme se na křepelky a ráda bych do budoucna zkusila vykrmit brojlery. Psa, morčata, kanára, rybičky a děti nepočítám ;-)
Radana

RadanaJ
napsal(a):
Dobrý den,
Zdravím Radana
Teda vy máte oko! Přímo marťanské! Pro vysvětlení - kdysi dávno jsem četla sci-fi povídku o Marťanech, kterým oči fungovaly jako mikroskop.
Nebo že by se někdo díval v neděli na Polopatě ?! 😜 Idiočtější reportáž jsem neviděla..... Ja tam teda takhle po ránu jako botanik květ nevidím zato spousty listů orseje 😁
No a co králíci žerou vědomě nebo ne bych si jista nebyla, okusovali mi květy Digitalis než jsem zasáhla par jich slupli no naštěstí nic nebylo..... nebo si chtěli rozproudit krev 😂
mlckova
napsal(a):
Nebo že by se někdo díval v neděli na Polopatě ?! 😜 Idiočtější reportáž jsem neviděla..... Ja tam teda takhle po ránu jako botanik květ nevidím zato spousty listů orseje 😁
No a co králíci žerou vědomě nebo ne bych si jista nebyla, okusovali mi květy Digitalis než jsem zasáhla par jich slupli no naštěstí nic nebylo..... nebo si chtěli rozproudit krev 😂
Spíš toho mám sama plnou zahradu... A pak mi vyroste pryskyřník. Ten je taky príma

U nás se traduje, že pryskyřník nebaští, při letnění zakrslých a ' zakrslých' rozhodně žádný problém nevznikl a že ho při jeho množství a potenciálu růstu není možné zlikvidovat z trávníků...
Je to tady! Má poslední chovná samička včera na termín porodila! 8 kousků! A to nádherné hnízdo v kotišti normálně se vstupním koridorem, no to je maminkovsko-architektonické dílo! Takže všechny mají mladé a ty první už budu za cca 10 dní odstavovat. No víte, to je můj kámen úrazu, tak držte prosím pěsti! P. S. To je taková nádhera jak se to všechno hemží ušima!
Fatu
napsal(a):
Tak to jsem rád,že se vám takhle daří.. Já čekám, přírůstky příští vikend.. Jo jápak vypadá Zaječí drobota.. Budou jim tak tři tejdny že? Foto by nebylo od věci kdyby bylo
Fatu, je to presne tak jak píšete, dnes jsou tu už 21. den. Běžela jsem je na Vaše přání vyfotit, ale teda byl to velký úkol! Jsou to strašní divoši! Myslet si, že bych je snad mohla i zvážit, byla naprostá utopie. Každopádně jsou nádherní. V tomhle věku byli vždy mí ušáci takové kuličky medvídkovské zatímco tihle hrají svalama už teď. A ať se Vám zadaří!
Ráda bych psala víc, ale bylo toho tolik v praci, ze prescasu nemalo. Ale rychly dotaz prosim: do kolika tydnu vidite bezpecne mit mlade samice a samce pohromade? Ptala jsem se uz jedne moc fajn chovatelky, ale zajima me samozrejme i rozsireny nazor. Moc dekuji! P. S. V priloze jedna super aktual fotka, co snad roznezni i kamenaka.
Fatu
napsal(a):
Zdravím Markét.. Víc jak 3 měsíce bych nenechávál pohromadě.. Jinak parádně barevné hnízdo.. Já dnes..Bu 9 a ta Ms kominice 14,ale jeden exitus.. Tak jsem dva hodil, k Bu.. At to Maj holky nastejno.. tak uvidíme co zvládnou uživit...
Cože? 9 a 14?!? No já nebudu! To je něco! Moc a moc gratuluju a ať se daři! A děkuju! Já to asi budu muset riskniut do 4 měsíců a pak poslat samce na věčnost. Když nebude místo. Jinak samozřejmě klasicky rozdělím při odstavu.
Tak mám za sebou další své "tenkrát poprvé".
Manžel není doma, tak mi nezbylo, než vzít palici a ukončit trápení nejhezčí ušandě z letošního prvního vrhu. 😔
Ještě před včerem byla v pohodě, včera se začala nafukovat a dnes už bylo jasné, že to nedá. Fakt mega rychlý průběh.
Chvíli mi trvalo, než jsem sebrala odvahu, ale řekla jsem si, že to je to poslední co pro ni mohu udělat. Už stejně byla napůl na druhém břehu. Po pravdě to mělo přijít tak o 3 h dřív. 😔
Majzla jsem ji za uši 3x, ale už ta první rána byla naštěstí velmi povedená a jistě i dostačující, ale tak pro jistotu.

Hmm, tak ako to tu kukám zas problémy... Jak je to možné ? V čom je problém?

mlckova
napsal(a):
Nejspíš v matce a přílišné lásce k drobkům😂. Nic proti Markéto , v horlivosti a nadšení jsme na tom stejně 😁
Je mi jasné v mojom veku že láska má veľa podôb....😉 No bude to skôr v niečom inom. Stará múdrosť hovorí: Samice ktorých mláďatá opakovane ochorejú sa vyraďujú ....

napsal(a):
Je mi jasné v mojom veku že láska má veľa podôb....😉 No bude to skôr v niečom inom. Stará múdrosť hovorí: Samice ktorých mláďatá opakovane ochorejú sa vyraďujú ....
Ač jsem to nehledala,ale myslím si,že toto je jiná samice a tím pádem to není o samici,ale spíš o krmení.Nejčastěji v těchto 7,8, týdnech je to nedostatek vlákniny.

napsal(a):
Ač jsem to nehledala,ale myslím si,že toto je jiná samice a tím pádem to není o samici,ale spíš o krmení.Nejčastěji v těchto 7,8, týdnech je to nedostatek vlákniny.
Mal som dojem že je to od tej samej samice. No súhlasím že nafúknutý králik je v podstate chyba kŕmenia.
Omlouvám se, prostě moc práce v práci.
Chyba je zřejmě v tom, že neodolám králíkům přidat tu kousek mrkvičky, tu hrst travičky. Ale je mi to divné, neb vše v množství alá pamlsek.
Seno žerou o 106, opravdu hodně. Zrní nepřeháním, porovnávala jsem to s jednou chovatelkou s mnohaletými zkušenosti a krásnými výsledky chovu.
Teď se ty problémy týkaly jiné samice, takže nějaký defekt jedince to taky není.
Mám teď objednané granule od Pohledštích Dvořáků s koncidiotiky. Naředím to lehounce ovesnými vločkami a občas přihodím topinambur a toť vše a běda jestli mi nějaký exne. Chci to vyzloušet na ušácích, kterým jsou teď dva týdny. Mámě budu dávat to na ck je zvyklá.

Pohledští Dvořáci nemají granule s kokcidiotiky,ale s Emanoxem a to je velký rozdíl.
napsal(a):
Pohledští Dvořáci nemají granule s kokcidiotiky,ale s Emanoxem a to je velký rozdíl.
Paní jivo, máte pravdu!
Objednala jsem tyto:
Králíček s AK: https://www.vkshb.cz/krmne-smesi/kralici/kralicek.html
Krmivo zabezpečuje plnohodnotnou výživu ramlic a králíčků v období odstavu a odchovu. Obsahuje přírodní látky, které se na základě doložitelných vědeckých pokusů podílejí na snížení kokcidiózy v chovech králíků. Krmivo zkrmujeme ad libitum, je nutné zajistit králíkům stálý přístup ke zdravotně nezávadné vodě.
KKV Probiostan A: https://www.vkshb.cz/krmne-smesi/kralici/kkv.html
Krmné směsi KKV zabezpečují plnohodnotnou výživu králíků v odchovu a ve výkrmu. KKV Probiostan A obsahuje navíc přírodní látky Emanox, které se na základě doložitelných vědeckých pokusů podílejí na snížení kokcidiózy v chovech králíků. Směsi zkrmujeme ad libitum, je nutné zajistit králíkům stálý přístup ke zdravotně nezávadné vodě.
A vzhledem k tomu, že (ty první) mají název Králíček s AK, automaticky jsem to brala tak, že jsou to antikokcidiostatika. Ale o to lépe, že to klasická léčiva nejsou! Ta druhá antikokcidiostatika zmiňují, ale zřejmě se tím myslí ten EMANOX, takže opět dobře.

Krmím stejné,obojí obsahují Emanox.Proto je uvedeno ochranná lhůta 0.
On je rozdíl kokcidiostatika a antikokcidiostatika.Ale ani tyto granule nekrmím neomezeně,ikdyž to tam uvádějí.
Tak ať se daří.
napsal(a):
Krmím stejné,obojí obsahují Emanox.Proto je uvedeno ochranná lhůta 0.
On je rozdíl kokcidiostatika a antikokcidiostatika.Ale ani tyto granule nekrmím neomezeně,ikdyž to tam uvádějí.
Tak ať se daří.
Nechci být hnidopich, ale: kokcidiostatika jsou prostředky proti množení kokcidií. Tím pádem by antikokcidiostatika měly být prostředky proti kokciodistatikám a tedy podporující množení kokcidií, což opravdu nedává smysl.

Štefan1
napsal(a):
Nechci být hnidopich, ale: kokcidiostatika jsou prostředky proti množení kokcidií. Tím pádem by antikokcidiostatika měly být prostředky proti kokciodistatikám a tedy podporující množení kokcidií, což opravdu nedává smysl.
Nechci slovíčkařit,ale kokcidiostatika uvádějí jako léčiva,ochranná lhůta,daná délka léčby.Antikokcidiostatika uvádějí u přírodních léčiv,zabrańujícím rozvoji kocidií,bez ochranné lhůty,lze používat dlouhodobě.
Nevím,jestli je to tak,ale u různých produktů,co jsme měli to bylo takto uvedeno.
napsal(a):
Nechci slovíčkařit,ale kokcidiostatika uvádějí jako léčiva,ochranná lhůta,daná délka léčby.Antikokcidiostatika uvádějí u přírodních léčiv,zabrańujícím rozvoji kocidií,bez ochranné lhůty,lze používat dlouhodobě.
Nevím,jestli je to tak,ale u různých produktů,co jsme měli to bylo takto uvedeno.
Pochopil bych u těch přírodních pojem "antikokcidika" (prostředky proti kokcidíím), aby se nějak formulačně odlišily od chemických "kokcidiostatik", pojem "antikokcidiostatika" mi nedává logický smysl.
Ale je to můj problém a to slovíčkaření - pokud je to tak zažité (já to ale doteď neslyšel), tak se v tom asi ta logika hledat nesmí ...

Jednoducho pre všetkých:
1, Kokcidiostatika = lieky vyrobené priemyselne...
2, Prírodne látky = výťažky z rastlín... Napríklad: emanox, adicox, kokcidin....

napsal(a):
Souhlas se Štefanem - kokcidiostatika = zabraňují množení kokcidií (ochranná lhůta).. Antikokcidika = proti kokcidiím (bez ochranné lhůty, protože bylinky). Antikokcidiostatika = ruší účinek kokcidiostatik neboli nesmysl. Není to slovíčkaření. Aspoň pro mě ne.

KKV AdiCox Kompletní krmná směs pro výkrm králíků s přírodním antikokcidiostatikem 25 Kg
KKV Probiostan A
králíci v odchovu a ve výkrmu, obsahuje antikokcidiostatika

A čo tak sa obrátiť na nejakého erudovaneho jazykovedca...
Gúgloval som a ten výraz sa vyskytuje v súvislosti s krmivami - hlavne pre králiky.
Zaujímavé - našiel som nemecké krmivo https://www.agroman.cz/kralik/bf-multi-cocci-25-kg/ - v českom popise uvádzajú "směs pro chov a výkrm králíků s antikokcidiostatiky". Hľadal som aj popis originálny v nemčine a našiel som https://berkel-kanin.de/%C3%BCber-uns/kaninchenfutter.html - v popise uvádzajú "Bewährte Kokzidiostatika ..."
Takže to vyzerá, že v procese prekladu sa z kokcidiostatík stali antikokcidiostatiká. Takže možno krmivári vymysleli nové české slovo , ktoré se, ako to vyzerá, etablovalo minimálne v českom internetovom prostredí.
Tak toľkoto krátka jazyková exkurzia v slovenskom jazyku

napsal(a):
A čo tak sa obrátiť na nejakého erudovaneho jazykovedca...
Já ho nepotřebuju, stojím si za svým. Na tohle moje čeština a latina stačí.

Štefan1
napsal(a):
Gúgloval som a ten výraz sa vyskytuje v súvislosti s krmivami - hlavne pre králiky.
Zaujímavé - našiel som nemecké krmivo https://www.agroman.cz/kralik/bf-multi-cocci-25-kg/ - v českom popise uvádzajú "směs pro chov a výkrm králíků s antikokcidiostatiky". Hľadal som aj popis originálny v nemčine a našiel som https://berkel-kanin.de/%C3%BCber-uns/kaninchenfutter.html - v popise uvádzajú "Bewährte Kokzidiostatika ..."
Takže to vyzerá, že v procese prekladu sa z kokcidiostatík stali antikokcidiostatiká. Takže možno krmivári vymysleli nové české slovo , ktoré se, ako to vyzerá, etablovalo minimálne v českom internetovom prostredí.
Tak toľkoto krátka jazyková exkurzia v slovenskom jazyku
Takže ztraceno v překladu. Tím se to vysvětluje.

napsal(a):
KKV AdiCox Kompletní krmná směs pro výkrm králíků s přírodním antikokcidiostatikem 25 Kg
KKV Probiostan A
králíci v odchovu a ve výkrmu, obsahuje antikokcidiostatika
Viz výše - přeloženo nesmysl.

napsal(a):
Já ho nepotřebuju, stojím si za svým. Na tohle moje čeština a latina stačí.
Mne to je jedno.... Ale lieky svojim králikom podávať nebudem , preto že ich nepotrebujú. Pekný deň.

napsal(a):
Mne to je jedno.... Ale lieky svojim králikom podávať nebudem , preto že ich nepotrebujú. Pekný deň.
Dyť jo. Mně nešlo o (ne)podávání léků, ale o špatný překlad.

Ok ja tomu rozumiem no veľa ľudí si nevie urobiť jasný záver ani z relevantných info. Vyhlasujeme mier.😉

napsal(a):
Ok ja tomu rozumiem no veľa ľudí si nevie urobiť jasný záver ani z relevantných info. Vyhlasujeme mier.😉
europa.it
napsal(a):
Ráda bych psala víc, ale bylo toho tolik v praci, ze prescasu nemalo. Ale rychly dotaz prosim: do kolika tydnu vidite bezpecne mit mlade samice a samce pohromade? Ptala jsem se uz jedne moc fajn chovatelky, ale zajima me samozrejme i rozsireny nazor. Moc dekuji! P. S. V priloze jedna super aktual fotka, co snad roznezni i kamenaka.
Zdravím, nevím kolik přesně máte místa na odstavy, ale když trošku chybí prostor odstavím následovně ve dvou měsících: dám samici do nového boxu a k ní minimálně dvě až tři samičky, pokud jejich míň fajn, pokud víc vyberu ty menší, aby se ještě trochu popravily,samice je nechá cucnout a je menší nebezpečí, že se nafouknou. Zbytek nechám v původním kotci. záleží taky na tom, jestli si chcete něco nechat do chovu, potom odhodím dle mých potřeb. Zabíjím ve čtyřech měsících podle velikosti. Pokud je třeba deset prcků nechám u samice i pět samiček pokud jsou a po měsíci oddělím samici definitivně.
Teď jsem měla u samice nejmenšího samečka a samičky zůstaly v původním kotci. Je to trochu rex po pradědečkovi , ale je pořád menší. Tak nevím,jestli jsem trochu pomohla, nebo vyrobila další otázky.
kačíkačka
napsal(a):
Zdravím, nevím kolik přesně máte místa na odstavy, ale když trošku chybí prostor odstavím následovně ve dvou měsících: dám samici do nového boxu a k ní minimálně dvě až tři samičky, pokud jejich míň fajn, pokud víc vyberu ty menší, aby se ještě trochu popravily,samice je nechá cucnout a je menší nebezpečí, že se nafouknou. Zbytek nechám v původním kotci. záleží taky na tom, jestli si chcete něco nechat do chovu, potom odhodím dle mých potřeb. Zabíjím ve čtyřech měsících podle velikosti. Pokud je třeba deset prcků nechám u samice i pět samiček pokud jsou a po měsíci oddělím samici definitivně.
Teď jsem měla u samice nejmenšího samečka a samičky zůstaly v původním kotci. Je to trochu rex po pradědečkovi , ale je pořád menší. Tak nevím,jestli jsem trochu pomohla, nebo vyrobila další otázky.
Milá kačíkačko,
díky za reakci, jen jsem se neptala jak rozdělit, ale jak max dlouho to vidíte bez rizika.
Hezký den a ať se daří!
M.
europa.it
napsal(a):
Milá kačíkačko,
díky za reakci, jen jsem se neptala jak rozdělit, ale jak max dlouho to vidíte bez rizika.
Hezký den a ať se daří!
M.
No to co nechám v původním kotci mně celkem nezajímá mezi třetím a čtvrtým měsícem zabíjím.
Jinak do tří měsíců by to mohlo být bez rizika i když jeden nikdy neví
Zdravím všechny ifauňáky v tomto deštivém počasí!
Myslím na Vás, ale nestíhám psát, bylo toho teďka nějak moc. Ale stal se zázrak a obě mé malé děti dnes ráno po dlouhé době odkráčely do školky. 😝
Musím pochválit svou tchýni! Krom toho, že mi nikdo nevěří, že je fakt super a že se máme rády😉, tak jsme teď měli dovolenou a ona měla za úkol krmit králíky. Dostala písemý návod. 🤣 Ušákům se změna líbila, hezky rostli a hlavně žádný nenatáhl ráfy. A to byli takoví načatí někteří.
Já teď chodím na kopřivy a větvičky...
A už se těším, dvě samičky mi teď budou rodit (21. a 26.) plus jedna je od předvčerejška snad taky v tom. Ale pak už pauza. Neb budou vedra a já už takhle nebudu vědět kam to dát. 🤭
Všem hezký den a dejte vědět jak se Vám daří!
Zdravím a konečně mám dobré zprávy!
Žádný další králíček neuhynul a to ani z dalšího mladšího vrhu!
Včera se mojí Meklenburačce narodilo 9 kousků (i když pravda přijdou mi všichni hodně malí).
Jsem tedy majitelkou málem 40 kousků! Vloni touhle dobou jsem měla jednu samičku...
Dnes mi manžel sestavil druhou klec. A ač je to teda s dalším peřiňákem krutě "out of design", tak funkční!
Prosím, také pište zprávy!
Markéta
A první klec již opět obsazená... Plus moje víc jak 14letá leopardice. 😉
Jsem zpět!
Tak jsem naposledy psala, že meklenburačka Irina má 9 kousků, ale že se mi zdají malí. Za tři dny jsem vytáhla 2 mrtvolky, za další dva další 2 a tak jsem musela zakročit neb se jí podle mě nedělalo mléko resp. ne dostatek. Tak jsem vybrala 2 největší a zkusila Báru jako adoptivní maminku, neb té se o pět dní později narodilo 8 kousků (myslela jsem, že 7, ale později jsem našla jedno tuhé nebožátko).
Povím Vám, zadek stažený moc moc, ale musím Báru pochválit, mladé nevyhodila, tři dny kojila jako šikovná máma. Jen asi toho mléka neměla tolik, takže když se ti 3 zbylí v hnízdě u Iriny začali kulatit jak kuličky (očividně se jí mléko rozjelo), tak jsem jí vrátila zpět ty 2 z adopce. Opět stažený zadek, zda bude vše ok. Naštěstí bylo!
Teda až na to, že Irina neskutečně mladé zahrabává, snad i na ně čůrá, hovínkama utemuje. A to všechno i když je venku hic. Strašný. Už jsem musela i do hnízda zakročit, neb by se tam udusili a usmažili. Navíc, Irina, původem ženská pořádná snad 6kilová, tak se ztrácí před očima. Vypadá normálně bídně, hrozně, příšerně. Ale normálně žere a náladou se zdá být úplně ok. Snad to ještě aspoň týden vydrží, aby byli mladí velcí a ona mohla na pekáč… Nechám si od ní jednu krásnou samičku, tak rod bude pokračovat.
Co se žbluňkavy a kokcidiózy týče, tak teď trochu bojují někteří mladí od Zary (má jich 8, budou jim dva měsíce brzy). Tentokrát je to ale určitě kokcidióza jak vyšitá, protože ten puch, to je něco! Dávám jim Emanox do pití (všem), tak snad to dobře dopadne.
Nyní čekám mladé od té Zaječí. Tentokrát je připuštěná s vesničanem, krasavcem, tak jsem zvědavá co z ní vyleze. Termín je 15.6., ale skoro bych řekla, že to přijde dřív.
Připouštět na léto už jsem nechtěla, aby neměly samičky z toho vedra s plným břichem infarkt, ale neb jsem si objednala další výběhy a dokonce i domečky k nim, tak jsem připustila Zaru. Je to mladá holka, jen jeden výše uvedený vrh zatím měla, tak to snad zvládne.
Nové výběhy dorazily minulý týden a dnes ráno k nim domečky. Jsem z toho úplně hin! Z x důvodů jsem objednala trochu jiné než máme (ne že bych s nima nebyla spokojená), ale je to stejná značka (Kerbl) a rozměr 115 cm x 115 cm. Jeden už máme postavený, je prima, jen nemá dole ty zábrany proti podhrabání, tak jsem zvědavá, kdy budu honit králíky… Domečky jsou Tommi Perino, takové menší, ale k těm menším výběhům budou stačit. Snad nejdéle o víkendu vše postavíme, doladíme a pošlu fotky.
Nic, musím zase pracovat. Všem přeju hezký den a piště!
Markéta
Všechny zdravím! Jak se máte? Jak se daří?
Já se Vám cca 10 dní zpět chtěla pochlubit, že se mi v rámci možností docela daří, a divím se, že jsem to neudělala, protože pak se mi stalo něco, co bych si nerada zopakovala. Z 8 nádherných mladých nar. 16.06.2021 se najednou z ničeho nic 7 nafouklo příšerně a do čtyřech, pěti dnů bylo po nich. Nepomohl Emanox, dieta, nic. Přežil jeden, říkám mu Poslední Mohykán (tomu od začátku nebylo vůbec nic). Kdyby člověk tušil co to mohlo být. Ale teď už to nezjistím (bohužel).
Aby toho nebylo málo, tak to moje Zaječí topmodelka si zranila nožičku, byla i na veterině, kde ji to zaživa řezali a píchali antibiotika (držela ňufinka jedna šikovná) a to byla v té době týden březí! Je to šikulka, vysázela mi teď 31.08.2021 10 kousků. Sice jeden zařval, ale jinak o ostatní se zvládá starat bravůrně. Ale nožička dobrá není, stále si ji hodně odlehčuje, očividně jí to bolí. Asi půjde na pekáč a to asi budu bulet.
Každopádně trocha té mé statistiky z 90 narozených králíků (rok 2020 i 2021):
30 ušáků šlo na pekáč nebo zůstali jako chovné kusy
5 kousků zařvalo, že se máma prvorodička nepostarala (úplně první vrh v roce 2020)
6 ušáků zařvalo jako maličkatých (takové to úmrtí do týdne nebo tak)
4 kousky též uhynuli vlivem málo mléka samice nebo tak (to jsem zde už popisovala, vrh od Iriny)
1 ušák měl nějakou padoucnici nebo fakt nevím co ho to postihlo
12 ušáků postihla entero/kokci včetně tedy těch 7 výše jmenovaných i když teda u těch fakt nevím...
A mám 32 mláďat teďka včetně těch týdenních prďolek uvedených výše.
Suma sumárum, doufám, že jste na tom lépe !!!
Všem přeji hezký den a dejte vědět!
Markéta
Krásný den Markétko,
tak buďte vítána zpět, už jsem si říkala, jestli jste nezůstala v teplých krajích😀
..s těmi králíky děláte něco špatně, opravdu to není běžné, aby byl tak velký úhyn mladých.. určitě to bude v krmení, možná množství krmné dávky, způsob krmení, složení krmné dávky.
Ta Vaše zrzka zaječí mě mrzí,takový krásný králík..jak si nohu mohla zranit?..já si nevzpominám, že by se mi kdy něco takového stalo..je to škoda..tak snad po ní budete mít pěkná mláďata na chov..
Já letos moc mladých (ani chovných), nemám, nějaké už jsem, Bu, prodala, ještě mám na prodej Nb, 4 měsíční..
A 7 strakáčů , kříženci Bu x strakáč (asi německý), roste jako z vody..
Krmím směsí ..granule Energys,bez
léčiva, krmné ovesné vločky, trochu ječmene..seno, tráva,voda.. občas jablko,kousek chleba,housku..
Do vody nic nedávám.. mladé krmím (dosypávám krmítko),3x denně, vodu také tak,podle potřeby..
Napište, čím krmite , třeba na něco přijdeme..

ančovička1
napsal(a):
Krásný den Markétko,
tak buďte vítána zpět, už jsem si říkala, jestli jste nezůstala v teplých krajích😀
..s těmi králíky děláte něco špatně, opravdu to není běžné, aby byl tak velký úhyn mladých.. určitě to bude v krmení, možná množství krmné dávky, způsob krmení, složení krmné dávky.
Ta Vaše zrzka zaječí mě mrzí,takový krásný králík..jak si nohu mohla zranit?..já si nevzpominám, že by se mi kdy něco takového stalo..je to škoda..tak snad po ní budete mít pěkná mláďata na chov..
Já letos moc mladých (ani chovných), nemám, nějaké už jsem, Bu, prodala, ještě mám na prodej Nb, 4 měsíční..
A 7 strakáčů , kříženci Bu x strakáč (asi německý), roste jako z vody..
Krmím směsí ..granule Energys,bez
léčiva, krmné ovesné vločky, trochu ječmene..seno, tráva,voda.. občas jablko,kousek chleba,housku..
Do vody nic nedávám.. mladé krmím (dosypávám krmítko),3x denně, vodu také tak,podle potřeby..
Napište, čím krmite , třeba na něco přijdeme..
Souhlasím, těch úhynů je opravdu moc. Někde bude zrada.
Milá ančovičko, kometo a Varaxi,
přiznám se, že mým záměrem tentokrát nebylo rozebírat čím by to mohlo být, ale neb jste všechny hodné a snažíte se mi pomoct - přijít na problém, trochu se rozepíšu.
Než ale zapomenu, tak, ančovičko, krásní ušáci!!! Taky mám jednu takovou alá burguňák a asi si ji nechám do chovu.
Co se té zraněné nohy týče, tak to se stalo velmi jednoduše. Po týdnu jsem ji dávala k samci na zkoušku co a jak a oni se v ten moment začali tak prát, že jsem se bála strčit ruce do kotce, že schytám pěkný kousanec. Trvalo mi dobrých 15 sekund, než se mi povedlo samičku vytáhnout. No a při té rvačce se prostě někde šeredně praštila...
Ano, když se podíváme, tak uhynulo 28 ušáků z 90, což je skoro třetina, prostě bída, děs běs. Na druhou stranu pokud vezmu jen kategorii entero/kokci a nebudu brát v potaz těch popsaných 7 náhlých úmrtí viz výše a níže, tak vlastně uhynulo 5 ušáků neboli úhyn, který lze ve většině případů ovlivnit. To už tak špatné není. Nicméně:
Napadlo mě x-variant čím by to mohlo být. Začněme ale tím, čím to určitě není: seno a slámu máme radost pohledět, opravdu se seno zadařilo a slámu mám sehnanou taky úplně krásnou. Krmivo standardní směsi, nic neobvyklého, vše krásně čerstvé, to stopro. Žádné nové nátěry apod. se nekonaly. Stalo se to u ušáků, kteří byli venku, a ani vodní myš za to na 99 % nemůže. Chodí loupit k druhým dvoum výběhům, neb jsou aktuálně u potůčku, ale tihle byli výrazně dál a žádnou jsem u nich na těchto místech neviděla. Ani špatná voda a tak. Měním 2x denně, nic do ní nepřidávám a dávám odstátou, aby vyprchal chlor. Ale napadlo mě, zda se mi tam čerstvě před posunem (posouváme klece kvůli čerstvé travičce, hygieně a tak) nevyčůral náš pes případně něco jiného. Pak mě taky napadlo, zda jsem jim omylem nehodila dospěláckou směs zatímco doposavad měli jen mlaďošskou. I otrava z rostlin by hrála roli, ale byli venku už víc jak měsíc, takže s jednovatými rostlinami alá ta žlutá kytička (si teď nevzpomenu jak se jmenuje) už se taky setkali. A že by najednou z ničeho nic zařavalo 7 z 8? I mokrá tráva byla ve hře, ale na tu též byli zvyklí. Nic zapařeného a tak. Prostě nevím. No pohled to byl moc moc smutný... Ostatní králíci se mají čile k světu, jak ti uvnitř, tak ti venku.
Byla bych fakt ráda, kdybych do konce roku dávala králíky už jen na pekáč nebo sobě/někomu do chovu.
Jo a ještě pro vyhnutí se jakýchkoliv pochyb. Řádí tu mor a myxa, ale jak jsem psala, bylo to z ničeho nic 7 z 8 králíků z jednoho vrhu/z jednoho výběhu. Očkovaní. Žádné napuchlé oči a hlava. I když teď mě tak napadá, že jestli jsem tyhle nenechala očkovat jen na myxu, že byli malí ještě když tu byl pán. Božínku, to si nevzpomenu. Je možný, že by se prohnal mor v uvozovkách jedním 3metrovým pruhem a králíci o pár metrů dál absolutně v pohodě? Navíc jeden to dal absolutně bez příznaků? To je blbost, ne? Vlastně tím to taky nebude, to by neměli tak nafouklá bříška...
Každopádně moc díky za přátelský přístup, dámy!
Markéta

Ta žlutá rostlina bude pryskyřník

Úryvek z článku o krmení z posledního čísla Chovatele.
Před 2 lety autor psal o zažívacích problémech u králíků a toto je jeho další poznání.
No, mi dáváme kralicim s mladými to, co ostatním. Tedy v letě trávu, v poledne jecmen, večer zase trávu. Liší se to jen tím, že králicím s mladými s trávou přidáváme seno. Letošní rok, od 4 samic, 35 mladých, poslední 14 dní. Úhrn v únoru 2 mladé vyšouple z hnízda ( nejsou mnou počítány). Jestě v zimě místo trávy je řepa a dostatek sena, většinou vojtěškového. Počítám ještě tak dva vrhy do konce roku. Kromě těch dvou v zimě vše živé. Ani zpět si mrtvé mládě nepamatuji ( ale nevím). Králíci jsou většinou kalifornský, nyní hyla. Uvádím to proto, že mi to všechno výše uvedené připadá strašně překombinované, stále novoty, takhle krmil stařeček, takhle krmime dál a není to problém. Granule nedáváme.
Jen snad, vše je doma pěstované, minimum hnojene.
europa.it
napsal(a):
Milá ančovičko, kometo a Varaxi,
přiznám se, že mým záměrem tentokrát nebylo rozebírat čím by to mohlo být, ale neb jste všechny hodné a snažíte se mi pomoct - přijít na problém, trochu se rozepíšu.
Než ale zapomenu, tak, ančovičko, krásní ušáci!!! Taky mám jednu takovou alá burguňák a asi si ji nechám do chovu.
Co se té zraněné nohy týče, tak to se stalo velmi jednoduše. Po týdnu jsem ji dávala k samci na zkoušku co a jak a oni se v ten moment začali tak prát, že jsem se bála strčit ruce do kotce, že schytám pěkný kousanec. Trvalo mi dobrých 15 sekund, než se mi povedlo samičku vytáhnout. No a při té rvačce se prostě někde šeredně praštila...
Ano, když se podíváme, tak uhynulo 28 ušáků z 90, což je skoro třetina, prostě bída, děs běs. Na druhou stranu pokud vezmu jen kategorii entero/kokci a nebudu brát v potaz těch popsaných 7 náhlých úmrtí viz výše a níže, tak vlastně uhynulo 5 ušáků neboli úhyn, který lze ve většině případů ovlivnit. To už tak špatné není. Nicméně:
Napadlo mě x-variant čím by to mohlo být. Začněme ale tím, čím to určitě není: seno a slámu máme radost pohledět, opravdu se seno zadařilo a slámu mám sehnanou taky úplně krásnou. Krmivo standardní směsi, nic neobvyklého, vše krásně čerstvé, to stopro. Žádné nové nátěry apod. se nekonaly. Stalo se to u ušáků, kteří byli venku, a ani vodní myš za to na 99 % nemůže. Chodí loupit k druhým dvoum výběhům, neb jsou aktuálně u potůčku, ale tihle byli výrazně dál a žádnou jsem u nich na těchto místech neviděla. Ani špatná voda a tak. Měním 2x denně, nic do ní nepřidávám a dávám odstátou, aby vyprchal chlor. Ale napadlo mě, zda se mi tam čerstvě před posunem (posouváme klece kvůli čerstvé travičce, hygieně a tak) nevyčůral náš pes případně něco jiného. Pak mě taky napadlo, zda jsem jim omylem nehodila dospěláckou směs zatímco doposavad měli jen mlaďošskou. I otrava z rostlin by hrála roli, ale byli venku už víc jak měsíc, takže s jednovatými rostlinami alá ta žlutá kytička (si teď nevzpomenu jak se jmenuje) už se taky setkali. A že by najednou z ničeho nic zařavalo 7 z 8? I mokrá tráva byla ve hře, ale na tu též byli zvyklí. Nic zapařeného a tak. Prostě nevím. No pohled to byl moc moc smutný... Ostatní králíci se mají čile k světu, jak ti uvnitř, tak ti venku.
Byla bych fakt ráda, kdybych do konce roku dávala králíky už jen na pekáč nebo sobě/někomu do chovu.
Jo a ještě pro vyhnutí se jakýchkoliv pochyb. Řádí tu mor a myxa, ale jak jsem psala, bylo to z ničeho nic 7 z 8 králíků z jednoho vrhu/z jednoho výběhu. Očkovaní. Žádné napuchlé oči a hlava. I když teď mě tak napadá, že jestli jsem tyhle nenechala očkovat jen na myxu, že byli malí ještě když tu byl pán. Božínku, to si nevzpomenu. Je možný, že by se prohnal mor v uvozovkách jedním 3metrovým pruhem a králíci o pár metrů dál absolutně v pohodě? Navíc jeden to dal absolutně bez příznaků? To je blbost, ne? Vlastně tím to taky nebude, to by neměli tak nafouklá bříška...
Každopádně moc díky za přátelský přístup, dámy!
Markéta
Dobrý večer. Teď mě napadlo jestli jste jim nedávala seno , které nebylo odleželé. Mělo by se nechat odležet 6 týdnů ,protože po neodleželém seně by se mohli nafouknout (a mláďata na to budou náchylnější). Převrátil
juhaj
napsal(a):
No, mi dáváme kralicim s mladými to, co ostatním. Tedy v letě trávu, v poledne jecmen, večer zase trávu. Liší se to jen tím, že králicím s mladými s trávou přidáváme seno. Letošní rok, od 4 samic, 35 mladých, poslední 14 dní. Úhrn v únoru 2 mladé vyšouple z hnízda ( nejsou mnou počítány). Jestě v zimě místo trávy je řepa a dostatek sena, většinou vojtěškového. Počítám ještě tak dva vrhy do konce roku. Kromě těch dvou v zimě vše živé. Ani zpět si mrtvé mládě nepamatuji ( ale nevím). Králíci jsou většinou kalifornský, nyní hyla. Uvádím to proto, že mi to všechno výše uvedené připadá strašně překombinované, stále novoty, takhle krmil stařeček, takhle krmime dál a není to problém. Granule nedáváme.
Jen snad, vše je doma pěstované, minimum hnojene.
Dobré ráno, pane juhaji,
co myslíte tím překombinováním? Jediné, co mám jakoby navíc je ten chov venku, jinak vše standard...
Každopádně jsem ráda, že se Vám daří!
Markéta
JPrevr07
napsal(a):
Dobrý večer. Teď mě napadlo jestli jste jim nedávala seno , které nebylo odleželé. Mělo by se nechat odležet 6 týdnů ,protože po neodleželém seně by se mohli nafouknout (a mláďata na to budou náchylnější). Převrátil
I Vám dobré ráno, pane Převrátile,
ano ano, seno je odleželé těch 6 týdnů resp. v době toho problému ještě mnohem déle. A jak jsem psala, je krásné a dobře uskladněné.
Markéta
europa.it
napsal(a):
Dobré ráno, pane juhaji,
co myslíte tím překombinováním? Jediné, co mám jakoby navíc je ten chov venku, jinak vše standard...
Každopádně jsem ráda, že se Vám daří!
Markéta
Je, já jsem žena a Juhaj byla moje psice 😁. To nic, jen pro zasmáni. Ono to nebylo na Vás, jen mi přijde, že se řeší moc poměry toho a onoho, jako, chápu, když má někdo králíky na výdělek, jeden pán tu nedávno psal, že králice musí mít nejmíň 9 mladých, jinak vyřizuje, ale pokud má někdo běžný chov, jako třeba mi doma, pak nemusí řešit jaké poměry čeho dát, to je zbytečné, stačí dobře krmit kvalitním a nezávadným krmenim a pak nemusí přidávat vitamíny, granule a pod. Spocetla jsem teď, že při naší stravě máme v průměru 5 kusů na králici, ( zima míň, jaro, léto víc), tedy okolo 45 kusů ročně, to je až až. Nárůst váhy je dobrý, teď se porážela samice kříženec kalifornský a hyla z jara a měla 4 kila 20 a minimum tuku.
Takhle jsem to myslela, že žádné počítání minut do sežrání, odstavová směs, počítání vlákniny atd. Tedy, pořád se jedna o domácí, ne komerční chov.
juhaj
napsal(a):
Je, já jsem žena a Juhaj byla moje psice 😁. To nic, jen pro zasmáni. Ono to nebylo na Vás, jen mi přijde, že se řeší moc poměry toho a onoho, jako, chápu, když má někdo králíky na výdělek, jeden pán tu nedávno psal, že králice musí mít nejmíň 9 mladých, jinak vyřizuje, ale pokud má někdo běžný chov, jako třeba mi doma, pak nemusí řešit jaké poměry čeho dát, to je zbytečné, stačí dobře krmit kvalitním a nezávadným krmenim a pak nemusí přidávat vitamíny, granule a pod. Spocetla jsem teď, že při naší stravě máme v průměru 5 kusů na králici, ( zima míň, jaro, léto víc), tedy okolo 45 kusů ročně, to je až až. Nárůst váhy je dobrý, teď se porážela samice kříženec kalifornský a hyla z jara a měla 4 kila 20 a minimum tuku.
Takhle jsem to myslela, že žádné počítání minut do sežrání, odstavová směs, počítání vlákniny atd. Tedy, pořád se jedna o domácí, ne komerční chov.
Tak já se opravdu zasmála, milá juhaj! A tedy taky jedna k dobru: manžel se svýma dvěma bratry nám svým ženám říkají "(zlé) samice psice" když zlobíme... Teda já jsem takto označována jen vyjímečně, neb jsem hotový anděl samozřejmě... Jinak souhlas. Hezký večer!
Markétko, děkuji ❤️..chybí mi jeho poučné příspěvky, člověk se učí celý život.. já příspěvky chovatelů chudaků mazlíčků, kteří čůrají a kakají do postele také vůbec nečtu, tam je rada marná..
Je škoda, že pěkný chov ukončil,ale úplně ho chápu, u nás už to držím, zuby,nehty, jen já..mám ty králíky ráda..🐰🐰🙂
Tak děkuji a vyřiďte,prosím, pozdrav 🐇🌹
Tak jsem na začátku machrovala, že (zatím) nepotřebuju rady a už zas volám hilfe. Ne o radu, ale o odběr. Můj problém je, že si nemůžu pomoct a když vidím že králixe chce, tak ji prostě k samci hodím budoucí volný prostor neprostor. Prostě začátečnice co si plní sny a nemůže se nabažit...
Nebyl by tu někdo, komu se případně zrovna tento rok nezadařilo a přijel by si příští týden třeba pro pět cca 6týdenních ušáčků? Narozeni 31.8., matka Zaječí (topmodelka), otec mix Český Albín a Meklenburáčka modrá. Krásně rostou...
Cena 100 Kč za králíčka...
Než to dám případně na inzerát, tak se ptám Vás...
Díky a hezký večer,
Markéta
Zdravím všechny ifauňáky!
Tak jsem právě prodala 4 ty malé králíčky, takže už jich 9 pohromadě jako je přiloženo už nevyfotím. No, prodala, klasický barter. Dostala jsem jablíčka, topinambury (jak hlízy tak pro králíky rostliny) a ještě mi pán přiveze kachýnku.
Jinak jedna nevyžádaná rada. Určitě o tom valná většina ví, ale já si nemůžu pomoct Vám to nenapsat, neb fakt zázrak. Už je to dýl, ale dva ušáci mladí cca 2,5 měsíce se mi nafoukli až hrůza. Ten jeden byl fest, ale ještě jsem si říkala, že by to mohl dát, ale ten druhý, strašný strašný. Normálně příšerně nafouklej balón, přefouklej, tvrdej byl úplně chudák. Jako bych to tušila, tak cca tři dny předtím jsem pro tyto účely v lékarně koupila Espumizan kapičky. Tak si říkám, tohle bude těžká zkouška. Začala jsem jim to dávat a za tři dny úplně v pohodě!!!
Jinak si stále snažím vylepšovat tu svou statistiku. A teď myslím co se přehledu týče. To, aby se v ní ukazovaly hezké výsledky se samozřejmě snažím od začátku, ale to teda zatím žádná hitparáda! Tu útratu za zřádlo bych ale raději neviděla. Naštěstí dobré je, že mám teď zásoby. Například jsem přišla k 150 kg ovsa a 150 kg ječmene zadarmo. Tak snad mi to chvilku vydrží...
Všem hezký den přeju!
Hezký večer všem přeji!
Tak nějak mám potřebu Vám napsat, i když tak nějak nic zásadního nemám.
V neděli má termín Zája, což je myslím na fotce dost znát. Prvorodička, poměrně mladá, ale snad bude dobrá máma po své mámě Filoméně. Sice mladí zas nebudou čistí, ale neva. Příště už ano, neb od toho pána co mám Filoménu, budu mít v únoru samce Zaječího. Očekávám početný vrh, neb to břicho je dost výmluvné (i když pravda maličkato mi přibrala ještě před zabřednutím) a mladý samec se zatím blýsknul jen jednou, za to rovnou 10 kousky!
No a její máma Filoména mi včera postavila takové hnízdo, že by ho na Expu mohla prezentovat. No uznejte viz druhé foto. Jenže přesně v půli očekávané březosti... Ale chlupy v hnízdě nebyly, od samce zdrhala že jsem ji prakticky obratem od samce zase vyndavala. Obvykle staví o chvilku dýl, no tak uvidíme...
Pošlete taky někdo své zprávy a fotečky, please!
Markéta
V neděli má termín Zája, což je myslím na fotce dost znát.
Moje dosavadní zkušenost praví, že nastávajícím matkám se neříká nic jiného, než že vypadají nádherně. Oznámit, že požehnaný stav je na nich dost znát, teda, to si troufáte. Aby Vám Zája nepřišla vynadat. :)
Já nemám co posílat, já zajuchy nechovám. :) U nás máme jenom slepičky, ty se po přepeření znova roznesly a vypadají spokojeně.
A vlastně v kanceláři mám žížaly. :) Těm se daří, začínají se pěkně množit, mám je tam už přes dva měsíce a vypadá to, že život v měkkých pohodlných papírech ze skartovačky jim svědčí. Dostávají hodně logru z kávy, tak jim ten kofein jde asi k duhu. Jsou roztomilé. Ale musím je chránit před kolegy rybáři, kteří vyhrožují mým žížalkám, že si je pověsí na háček.
Mějte se krásně. Držím palce se Zájou a Filoménou. Doufám, že další králičice se bude jmenovat Klotylda. Kdyby ne, tak Matylda. Nebo jiná -tylda. Synovci (2, 4 a 5 let) se shodli, že to je vhodné jméno pro králíka.
No to bych si nedovolila, milá Varaxi! To poslední co chci je, aby se na mě nastávající maminka naprdla a pak treba branila mladé jak pitbul (nechtěla mě nechat nahlédnout do hnízda a tak). Bylo to myšleno v tom nejlepším světle, jako že ji to s tím bříškem náramě pasuje...
Což mi připomnělo, jak já při těhotenství zatahovala břicho při focení. Čistě ze zvyku! Když jsem si to uvědomila, smála jsem se vlastní hlouposti a vždy ho tedy rychle ještě vystrčila. A neb jsem byla pupkatá 2x relativně blízko po sobě, zvykla jsem si už nezatahovat...
Žížaly, to je bomba! Naspídované kofeinem!
No, Matylda to být nemůže, to je jedna malá holčička, co se k nám chodí mazlit. Tak to ji pak nemůžeme sníst! No a Klotylda je vtipný, ale mohla by následovat své jméno a to bych ráda nebyla...
Hezký den všem!
Tak tohle bude snad rekord... Mám až trochu strach, aby vše dopadlo tak jak má... Jestli jo, dostane přezdívku pupík.
Je to tam! Dneska v noci se okotila holka jedna ušatá! Kolik jich je, nevím, zkusím zjistit zítra, ale každopádně to nebude nikterak obrovský počet. Břicho ji totiž trochu zůstalo. No, teď dietka nebude, to je jasné, ale po odstavu asi lehce ano. :-))
Jinak sama pro sebe vyhlašuju příští rok rokem šetření. Říkala jsem si, že když už králíkárny mám neboli největší výdaj, že to tenhle rok bude takové v rámci výdajů rozumnější, ale teda zas o tolik není viz příloha. :-)))) Dobrý ale je, že mám zásobu cca 400 kg ovsa, ječmene, granulí, kukuřice a slunečnicových semínek. Takže doufám, že co se tohoto roku týče, budu už jen připisovat příjmy. Vlastně tahle tabulka bude hotová až někdy tak v dubnu, květnu následujícího roku, protože než půjdou na pekáč či jinam ušáci narození ještě tento rok... Čistě teoreticky, pokud by se ještě zadařilo, tak bych mohla být tento rok na nule. Nevíte, kdo si tu dělal srandu, že budu osm tisíc nebo kolik v plusu? :-))))
Jo a do třetice, chci se pochlubit, že se znám osobně s paní jivou a i jejím mužem. Moc mi radí přes soukromé zprávy, a tak jsme se dohodly se potkat na jedné výstavě. O kráse jejich králíků asi není třeba pochybovat. A už si i tykáme. Heč! :-))
Hezký večer všem!
Markéta
Zdravím a mám na Vás všechny králíkáře dotaz prosím:
Mám velkou důvěru v topinambury a tak se chci zeptat, zda má někdo zkušenosti s granulemi od společnosti KOOPERACE Hrotovice? Spokojenost?
http://www.krmivakooperace.cz/index.php/krmne-smesi/vyziva-kraliku
http://www.youtube.com/watch?v=8PgIZu9WiTs&t=525s
Moc děkuju!
P. S. 7 kousků je v hnízdě! Značka ideál.
Tak s granulema mi asi nikdo neporadí. Nebo možná nechce prozradit tajemství úspěchu. 😆😉
Tak jiný dotaz prosím: mladá samice, 2x mladé a poslední 3 měsíce se nechtěla moc nechat skočit. Nechala se 25.10. tak jsem byla v očekávání ušáčků, ale ona furt hrozně ryla v kotci, ale opravdu hodně. To u ní není až tak normální. A dnes ráno, když jsem šla krmit, oči mi vyskočily jak v kresleném filmu. V rohu chlupů jak na 3 hnízda. Ale prázdné. Faleška? Nebo je naděje, že chlupy natrhala prostě v předstihu když už je docela zima? Palpaci neovládám...
Díky všem za názor a hezký večer přeju!
europa.it
napsal(a):
Tak s granulema mi asi nikdo neporadí. Nebo možná nechce prozradit tajemství úspěchu. 😆😉
Tak jiný dotaz prosím: mladá samice, 2x mladé a poslední 3 měsíce se nechtěla moc nechat skočit. Nechala se 25.10. tak jsem byla v očekávání ušáčků, ale ona furt hrozně ryla v kotci, ale opravdu hodně. To u ní není až tak normální. A dnes ráno, když jsem šla krmit, oči mi vyskočily jak v kresleném filmu. V rohu chlupů jak na 3 hnízda. Ale prázdné. Faleška? Nebo je naděje, že chlupy natrhala prostě v předstihu když už je docela zima? Palpaci neovládám...
Díky všem za názor a hezký večer přeju!
Tak koukám, už se se mnou nikdo nebaví!
Ta samička mi 24.11. porodila krásných 8 kousků, všichni se mají k světu viz foto. Ještě předtím mi porodila samička 7.11. 7 kousků (bohužel 2 zařvali na kokci myslím) a ještě pak 17.11. moje top star Filoména 11 kousků, též se všichni mají k světu.
Jestli si někdo vybavuje, kolik zhruba mám klasických kotců (venkovní výběhy, klece, nepočítám, neb ty jsou sezónní), tak už začíná tušit, že velmi brzy budu mít problém "kam s tím".
No a samička narozená 4.7. byla až do 29.10. v jednom výběhu s bráchou. Když vidím, jak před ním až už hystericky utíká, říkám si, rychle rozdělit, nebo bude problém. Hm, problémů se dnes ráno narodilo asi 5 pod značkou: Radši s bráchou než na pekáč.
Ty brďo, ale teď už fakt nevím. Půjčí mi někdo králíkárnu ideálně s 6 kotci?
Dejme tomu, že jich je teda 5 od té mladičké mámy, počet mláďat tento rok 102!
A máme dva nové kocourky, mazlíci! No veselo tu začíná být fest.
Všem přeju do nového roku hlavně to zdraví, ostatní nasbíráme po cestě!
😀 tedy Markétko, by jste se s těmi králíky rozjela..přes 100 mladých jsem tedy za rok neměla 😲..ale nebylo to tím, že by to nebylo možné,ale chlap mě brzdí, až dusí, protože to někdo regulovat prostě musí..byl ochoten přistavět časem 4 větší kralikárny + 1první zakoupená o 10ti kotcích, byla velmi rychle malá..tak u nás stop stav🤔..na zimu už nepřipouštím, chceme mít klid..
Přeji Vám do nového roku hlavně hodně zdraví, Vám a celé rodině 🍀🌹.. také zdraví vaším králíčkům a kocourkům 🐰🐰🐱🐱..a šťastný nový rok❤️😊
ančovička1
napsal(a):
😀 tedy Markétko, by jste se s těmi králíky rozjela..přes 100 mladých jsem tedy za rok neměla 😲..ale nebylo to tím, že by to nebylo možné,ale chlap mě brzdí, až dusí, protože to někdo regulovat prostě musí..byl ochoten přistavět časem 4 větší kralikárny + 1první zakoupená o 10ti kotcích, byla velmi rychle malá..tak u nás stop stav🤔..na zimu už nepřipouštím, chceme mít klid..
Přeji Vám do nového roku hlavně hodně zdraví, Vám a celé rodině 🍀🌹.. také zdraví vaším králíčkům a kocourkům 🐰🐰🐱🐱..a šťastný nový rok❤️😊
Milá ančovičko,
to jsme na tom s těmi chlapy stejně. 😁 Ten můj mě taky pořád krotí. Ale tohle byla opravdu nehoda to dnešní kocení. Jen tak mimochodem jsem je šla spočítat pořádně. Není jich 5 ale 8... Uvidíme ale životaschpnost...
Jediné moje štěstí je, že si manžel objednal malotraktor. Takže je potřeba hodně králíků, aby se co nejvíc využil... 😆
Kocourky jsem teď vzala domů, mají v úmyslu mi zničit záclony, jdu je ubezdušit. 🤣
Hezký večer přeji!
Espumizan, přátelé, espumizan!
Ve vrhu z 24.11.2021 se narodilo 8 králíčků a 3 z nich měli na 99 % žbluňkavku. Že pořád dělám očividně něco špatně nyní nechme prosím stranou a kdo chce ať se soustředí na sdělení, které je - opakuji:
Espumizan, přátelé, espumizan!
To už je podruhé, co jsem aplikovala ušákům tyto kapičky do vody a je to podruhé, co to 100% zabralo. A to věřte, že ušáci opravdu nevypadali dobře. Někteří už i skřípali zubama. Ale všech 5 léčených (2 již dříve a 3 nyní) do dali!
Takže ten kdo má snahu nedobře vypadajícího ušáka léčit (ve smyslu ne mu dát rovnou za uši), tak to prosím někdy zkuste! Jak je zřejmé výše, nejsou to bohaté zkušenosti, ale za to s neuvěřitelným výsledkem.
Jinak, pokud vezmu poslední své 4 vrhy neboli za listopad a prosinec, tak mi z 28 ušáků zařvalo 6, tedy úmrtnost 17,65 %. To by šlo! Z těch 6 to byla (nejpravděpodobněji) u 3 kokcina a 3 byli maličkatí (3 z 8 u té samičky No Name, co se mi spustila s bráchou).
Ještě samozřejmě ta úmrtnost může narůst, ale třeba to vydrží vzhledem k věku králíčků. Největší riziko je samozřejmě u té samičky No Name, protože ta se okotila 30.12.2021, takže tam ještě nějaká kokci/žbluňkavka a jiní strašáci hrozí, ale jinak už snad DOUFÁM to bude směr pekáč a ne směr pod smrk.
Všem hezký den přeji!
horal
napsal(a):
Může i to malé množství ublížit. Neuhlídáte aby si každý vzal stejně. No a mladé obilí je dobré tak pro slepice, nikoliv králíkům natož mladým. Ta rostlina obsahuje až 90% vody a rychle kvasí. Enterokolitida dost často trápí králíky začínajících chovatelů a obzvlášť u tak horlivých jako je Markéta. Ale i malé dítě se musí spálit než uvěří, že to opravdu pálí. Nejlepší krmení je stereotyp, prostě pořád to samé a na každou změnu králíka postupně navykat ať už je to ubírání nebo přidávání jiného druhu krmení. Člověk myslí prostě jako člověk. Mám chuť na jahody tak si dám jahody, pokud mám chuť na čokoládu tak si ji prostě dám. Dětem také dáváme nějaký pamlsek, ať už je to sušenka nebo bonbónek. Jenomže člověk má žaludek úplně jiný než králík a také jinak funguje zažívání. Aby se potrava ve střevech králíka posouvala, musí pořád žrát. Každé další sousto posune to předešlé. Proto potřebuje vlákninu aby mu fungovalo zažívání. Veškeré změny potravy tenhle cyklus narušují. Já vím mnoho z vás namítne, a co divocí králíci ? Jenomže nemůžeme srovnávat to co je divoké s králíkem šlechtěných z několik plemen. Vemte si třeba Indové, ti se klidně napijí z té jejich řeky Ganges a nic se jim nestane. My kolem ní jenom projdeme a máme žaludeční potíže. Ono opravdu nejlepší lék a prevence pro králíky je jednoduché krmení, bez pamlsků, příkrmů a kdejakých přípravků. Já jsem si prošel vším až jsem postupně vyřadil vše co pro králíka není přirozené, Nevakcinuji, krom králíků co jdou na výstavu, nepodávám žádné léčiva, okusy ani pamlsky. Přesto se mi v posledních letek dařilo lépe než když jsem tím vším králíky zatěžoval. To je moje zkušenost a že v jednoduchosti je síla není jenom slogan ale prokázaná pravda.
Je to zvláštní, občas prostě funguje karma nebo v tomto případě nějaká telepatie či co. Dnes jsem hledala jednu věc v této své diskuzi a přesně tenhle článek mi zůstal v oku. Takže ho dnes vidím už podruhé díky Vám, paní/pane omnia.
Já opravdu nedávám nic alá odezdi ke zdi nebo prostě příliš mrkve nebo tak. Spíš co by se za nehet vešlo například co se mrkve týče. A obdobně u jiných věcí.
Je zvláštní, že z posledních tří vrhů (nar. 7.11., 17.11. a 24.11) onemocněli jen ti 3 ušáci z posledního vrhu na žbluňkavku, další dva vrhy ok. Tak to je taky trochu divné, ke všem byl stejný přístup...
Ale já to vylepším! Nevzdávám se!
Mám Vám toho tolik co říct, ale nějak chybí čas teďka.... Alespoň ve zkratce: Mám tři nové chovné rošťáky, zaječího samce, ze kterého se můžu poprdět (jen nemám fajn foto, tak později), a jednu samičku a samce mix hyla vs. hyplus. Podle přijmení ušáků je jasné ke komu jsem si pro ně jela. Prostě slovo dalo slovo a krásní králíci čekají u mě až dorostou a budou předávat svůj hezky rostoucí genetický materiál. Skoro to i vypadá, že Benja bude mazel. A původní majitel je sympoš! Prostě krása střídá nádheru jak by řekla moje sestřenka. 😉 Hezký večer všem!
Zdravím všechny ifauňáky!
Tak od 1. března máme opět vytažené výběhy, mám radost. Ušáci vypadají spokojeně, jen si říkám, zda jim není zima. Ale asi dobrý.
Už mám taky dva vrhy. Bohužel dost mladých zařvalo, ale 5 a 6 jich v hnízdách zbylo, tak budou mít aspoň dost mléčka.
Všem hezkou neděli přeju!
Zdravím ifauňáci!
Prosím Vás, já mám snad 2měsíční samičku v říji! Lítá po kotci, hrabe zběsile, frnda lehce do fialova! Narozená 28.02.2022!
Je hezky rostlá, krásná, čistý Zaječí. Mám si ji nechat do chovu? Jestli je to říje (jako že teda jo - co jiného), je to dobře? Znamená to, že bude často samce chtivá nebo to spíš dobře není ve smyslu příliš brzké vyspělosti?
Díky a hezký den!
Všechny po delší době zdravím a prosím o odpověď nebo spíš takové ujištění od těch, co tomu rozumí. 😊
Jde mi o homozygoty a heterozygoty. Zde vybrané definice, ze kterých vycházím:
HOMOZYGOT je organizmus, jehož obě alely zkoumaného genu jsou stejné. Může být dominantní (dvě dominantní alely) nebo recesivní (dvě recesivní alely). HETEROZYGOT je organizmus, jehož obě alely zkoumaného genu jsou navzájem různé.
Jsou-li alely na určitém lokusu stejné, říkáme, že králík je v tomto lokusu homozygot, jsou-li odlišné, králík je heterozygot pro tento určitý znak.
Takže například Za (AA BB CC DD GG yy), Ča (aa), Mm (AA BB CC dd gg hh), Bu (AA bb CC DD GG y1y1), Čv (achiachi BB CC DD GG), ČA (aa) a jakýkoliv barevný ráz Kal jsou „kompletní“ homozygoti. Ale třeba Siž (aman bb CC DD gg) nebo Sim (aman bb CC dd gg) jsou heterozygoti na první alele a homozygoti na dalších alelách. Je to tak? Takže takovej MS (jakékoliv barvy) je celý homozygot s vyjímkou „ká“ alel.
Dnes jsem se právě i díky ifauně dozvěděla, že když se kříží dva homozygoti, musí být mladí generace F1 jako vejce vejci. Takové malé potvrzení mám nyní doma, protože se mi v kotci hemží nádherných 7 kousků od čisté Bu mamky a Čv taťky a jsou jeden jak druhý. Za tenhle poznatek jsem fakt ráda!
Nicméně teda ale nerozumím obrázku kombinace Bu a ČA na odkazu níže. Podle výše uvedeného by teda měl být výsledný genotyp Aa bb CC DD GG y1y1 (s těma ypsilonkama si teda nejsem jistá) a měli by být jako vejce vejci když teda oba rodiče stopro homozygoti. Ne? Někde jsem četla, že světle žlutí. Tak mají na odkazu nějakou nechtěnou chybičku nebo co mi uniklo ještě?
https://kralikari.websnadno.cz/Bu-x-CA.html
Moc díky!
Markéta
Ne všichni jedinci stejného plemene musejí mít nutně stejné geny ohledně zbarvení. Geneticky různé barvy se mohou projevovat navenek stejně a naopak.
Navíc lze polemizovat také o tom, že všichni jedinci stejného plemene musejí být nutně homozygoti. Ostatně dodnes se v mnoha plemenech, chovech a liniích vyštěpují nežádoucí barvy.
Také je třeba zohlednit fakt, že králíky vesměs chovají laici a dohled je minimální; tudíž je možné mít králíka, který vypadá jako dané plemeno, příslušníkem plemene ale není. Takového králíka však mohl někdo klidně použít do chovu čistokrevných králíků. Králíkům se testy paternity a maternity nedělají, takže to klidně může projít - bez ohledu na to, že k míšení mohlo dojít třeba i omylem a chovatel sám vlastně neví, že použil do chovu křížence, stačí se za šera přehmátnout v králikárně a je to.
Netuším, jak je to u králíků, ale obecně u zvířat, která mají vícečetné vrhy, je možnost i vícečetného otcovství. I to může vysvětlit poměrně velkou pestrost barev ve vrhu.
Do toho všeho se míchá statistika, která může předpovídat pravděpodobnost (např. 25 % králíků nějaké barvy), ovšem projevit se může v míře maximální (100 % potomků dané barvy) i minimální (0 % potomků dané barvy).
A poslední věc - bílých je spousta druhů a mnoho z nich se projevuje stejně. Některé bílé jsou dominantní, takže se „pod ně“ může schovat jiná barva. Dominantní bílá také může překrýt gen pro strakatost, která se opět může projevit maximálně (prakticky bílý jedinec) nebo minimálně (jen pár bílých chlupů, kterých si třeba ani nevšimnete) a taky kdekoli mezi tím. Ta „hnědá“ od burgundského králíka taky může schovat leccos a stejně jako u bílé může mít různé genetické základy, a přesto vypadat stejně.
Pokud není někde definováno, jakého genetického složení ta hnědá a bílá rodičovského páru jsou, naprosto nemůžete předem odhadnout, jak budou potomci vypadat. A i tak mohou výsledky někdy překvapit.
Možné je všechno - že králíci-rodiče z fotky nejsou dané plemeno, že jsou atypičtí jedinci daného plemene, že jsou typičtí, ale heterozygoti - a možné je i to, že inzerovaní králíci nejsou rodiči těch kříženců.
Nevím, jak u králíků, ale z hnědého/červeného/rezavého otce a bílé matky vznikla různě zbarvená štěňata, hříbata nebo třeba telata, vůbec by mě to nepřekvapilo.

Varaxi
napsal(a):
Ne všichni jedinci stejného plemene musejí mít nutně stejné geny ohledně zbarvení. Geneticky různé barvy se mohou projevovat navenek stejně a naopak.
Navíc lze polemizovat také o tom, že všichni jedinci stejného plemene musejí být nutně homozygoti. Ostatně dodnes se v mnoha plemenech, chovech a liniích vyštěpují nežádoucí barvy.
Také je třeba zohlednit fakt, že králíky vesměs chovají laici a dohled je minimální; tudíž je možné mít králíka, který vypadá jako dané plemeno, příslušníkem plemene ale není. Takového králíka však mohl někdo klidně použít do chovu čistokrevných králíků. Králíkům se testy paternity a maternity nedělají, takže to klidně může projít - bez ohledu na to, že k míšení mohlo dojít třeba i omylem a chovatel sám vlastně neví, že použil do chovu křížence, stačí se za šera přehmátnout v králikárně a je to.
Netuším, jak je to u králíků, ale obecně u zvířat, která mají vícečetné vrhy, je možnost i vícečetného otcovství. I to může vysvětlit poměrně velkou pestrost barev ve vrhu.
Do toho všeho se míchá statistika, která může předpovídat pravděpodobnost (např. 25 % králíků nějaké barvy), ovšem projevit se může v míře maximální (100 % potomků dané barvy) i minimální (0 % potomků dané barvy).
A poslední věc - bílých je spousta druhů a mnoho z nich se projevuje stejně. Některé bílé jsou dominantní, takže se „pod ně“ může schovat jiná barva. Dominantní bílá také může překrýt gen pro strakatost, která se opět může projevit maximálně (prakticky bílý jedinec) nebo minimálně (jen pár bílých chlupů, kterých si třeba ani nevšimnete) a taky kdekoli mezi tím. Ta „hnědá“ od burgundského králíka taky může schovat leccos a stejně jako u bílé může mít různé genetické základy, a přesto vypadat stejně.
Pokud není někde definováno, jakého genetického složení ta hnědá a bílá rodičovského páru jsou, naprosto nemůžete předem odhadnout, jak budou potomci vypadat. A i tak mohou výsledky někdy překvapit.
Možné je všechno - že králíci-rodiče z fotky nejsou dané plemeno, že jsou atypičtí jedinci daného plemene, že jsou typičtí, ale heterozygoti - a možné je i to, že inzerovaní králíci nejsou rodiči těch kříženců.
Nevím, jak u králíků, ale z hnědého/červeného/rezavého otce a bílé matky vznikla různě zbarvená štěňata, hříbata nebo třeba telata, vůbec by mě to nepřekvapilo.
Tak nějak. Genetika je "sfině". Akorát to vícečetné otcovství se dá (teoreticky) ošéfovat.
Zdravím Varaxi!
Statistice a tak rozumím respektive chápu, že když je pravděpodobnost narození toho a toho 25 %, toho a toho 50 % a toho a toho 25 %, tak že se všichni ve vrhu můžou narodit třeba v té poslední variantě. To je jasný. Nekonečný počet ušáků nemáme.
Zároveň teda právě odhlídněme od toho, že to co pokládáme za čisté plemeno ve skutečnosti být čisté nemusí. To se stane, dotyčný ani o tom nemusí vědět atd. atp., to je jasné. O tom, že jeden vrh má více otců už vůbec...
Pokud je králík heterozygot, už je jasný, že se tam ty alely kombinují a už nám to může hrát barvama. Ale já se ptala na kombinaci dvou homozygotů a samozřejmě právě 100% čistých, alespoň teoreticky. Podle toho, co jsem včera koumala (málem se mi hlava zavařila), tak by F1 generace dvou homozygotů opravdu měla mít stejnou barvu. Protože vznikne jedna kombinace dvou genomů. A protože Bu a ČA jsou homozygoti, tak by měli být všichni malí stejní. Jinými slovy, předpokládala jsem odpověď, že „ano, na webu je nějaká chybka“. Buď rodiče nebyli čistí, nebo omylem vložili majitelé/správci webu jinou fotku.
Píšete, že „Ne všichni jedinci stejného plemene musejí mít nutně stejné geny ohledně zbarvení.“ Za mě má jedno plemeno jeden genotyp, tudíž i gen na zbarvení.
Ano, můžou si být dva králíci nesmírně podobní, prakticky stejní, ale genotypy jiné.
Takhle jsem tomu porozuměla z knížky ABC genetiky drobných zvířat a všeho možného z webu. Ale netvrdím, že jsem musela všechno nutně stopro správně pochopit či zda mi nechybí ještě nějaký základ ve smyslu informace, která by se vším pohla o 180 stupňů…
Všem hezký den!
europa.it
napsal(a):
Zdravím Varaxi!
Statistice a tak rozumím respektive chápu, že když je pravděpodobnost narození toho a toho 25 %, toho a toho 50 % a toho a toho 25 %, tak že se všichni ve vrhu můžou narodit třeba v té poslední variantě. To je jasný. Nekonečný počet ušáků nemáme.
Zároveň teda právě odhlídněme od toho, že to co pokládáme za čisté plemeno ve skutečnosti být čisté nemusí. To se stane, dotyčný ani o tom nemusí vědět atd. atp., to je jasné. O tom, že jeden vrh má více otců už vůbec...
Pokud je králík heterozygot, už je jasný, že se tam ty alely kombinují a už nám to může hrát barvama. Ale já se ptala na kombinaci dvou homozygotů a samozřejmě právě 100% čistých, alespoň teoreticky. Podle toho, co jsem včera koumala (málem se mi hlava zavařila), tak by F1 generace dvou homozygotů opravdu měla mít stejnou barvu. Protože vznikne jedna kombinace dvou genomů. A protože Bu a ČA jsou homozygoti, tak by měli být všichni malí stejní. Jinými slovy, předpokládala jsem odpověď, že „ano, na webu je nějaká chybka“. Buď rodiče nebyli čistí, nebo omylem vložili majitelé/správci webu jinou fotku.
Píšete, že „Ne všichni jedinci stejného plemene musejí mít nutně stejné geny ohledně zbarvení.“ Za mě má jedno plemeno jeden genotyp, tudíž i gen na zbarvení.
Ano, můžou si být dva králíci nesmírně podobní, prakticky stejní, ale genotypy jiné.
Takhle jsem tomu porozuměla z knížky ABC genetiky drobných zvířat a všeho možného z webu. Ale netvrdím, že jsem musela všechno nutně stopro správně pochopit či zda mi nechybí ještě nějaký základ ve smyslu informace, která by se vším pohla o 180 stupňů…
Všem hezký den!
Takhle: Pokud přijmeme tvrzení, že jak Bu, tak ČA jsou z podstaty plemene homozygoti, přičemž geny pro strakatost jsou vyloučeny, jako premisu, pak ano, na tom webu mají něco špatně. Protože ano, dva homozygotně založení jedinci dávají v F1 generaci málo variabilní potomstvo.
Nicméně já bych si netroufla tvrdit, že všichni jedinci nějakého plemene jdou nutně homozygoti, a to navzdory tomu, že to třeba odborná literatura může uvádět; odborná literatura obvykle uvádí ideální či žádoucí stav - ovšem stejně jako neplatí, že každý Bu se vleze do hmotnostních limitů, nemusí mít ani předepsanou genetickou výbavu, je-li vůbec předepsána. Ostatně výlukové vady se vypisují zejména proto, že se v chovu v praxi vyskytují.
Tudíž teoreticky mají na tom webu něco špatně, nicméně v reálu se to klidně mohlo stát. A nikdo neříká, že hned příští Váš vrh toho samého rodičovského páru může být (a nemusí) klidně pestřejší. Ono na dědičnost má vliv třeba i to, kolikátá březost dané samice a daného páru to je, jak jsou rodiče staří, jakého pohlaví je nově narozený jedinec a tisíc dalších věcí.
Edit: Za mě má jedno plemeno jeden genotyp, tudíž i gen na zbarvení. Tohle tvrzení z podstaty věci platit nemůže (rozhodně ne absolutně). Přílišné zúžení chovné základny není ani žádoucí.
Nicméně pokud se bavíme o barvě, tak prostě můžete mít dva čistokrevné králíky stejného plemene, kteří budou mít fenotypově stejnou barvu, přesto genotypově budou odlišní. A už vůbec nelze spoléhat na homozygotnost jedinců v plemeni. Ostatně jsou plemena, která jsou přímo založena na heterozygotnosti - tuším to je český strakáč.
Varaxi
napsal(a):
Takhle: Pokud přijmeme tvrzení, že jak Bu, tak ČA jsou z podstaty plemene homozygoti, přičemž geny pro strakatost jsou vyloučeny, jako premisu, pak ano, na tom webu mají něco špatně. Protože ano, dva homozygotně založení jedinci dávají v F1 generaci málo variabilní potomstvo.
Nicméně já bych si netroufla tvrdit, že všichni jedinci nějakého plemene jdou nutně homozygoti, a to navzdory tomu, že to třeba odborná literatura může uvádět; odborná literatura obvykle uvádí ideální či žádoucí stav - ovšem stejně jako neplatí, že každý Bu se vleze do hmotnostních limitů, nemusí mít ani předepsanou genetickou výbavu, je-li vůbec předepsána. Ostatně výlukové vady se vypisují zejména proto, že se v chovu v praxi vyskytují.
Tudíž teoreticky mají na tom webu něco špatně, nicméně v reálu se to klidně mohlo stát. A nikdo neříká, že hned příští Váš vrh toho samého rodičovského páru může být (a nemusí) klidně pestřejší. Ono na dědičnost má vliv třeba i to, kolikátá březost dané samice a daného páru to je, jak jsou rodiče staří, jakého pohlaví je nově narozený jedinec a tisíc dalších věcí.
Edit: Za mě má jedno plemeno jeden genotyp, tudíž i gen na zbarvení. Tohle tvrzení z podstaty věci platit nemůže (rozhodně ne absolutně). Přílišné zúžení chovné základny není ani žádoucí.
Nicméně pokud se bavíme o barvě, tak prostě můžete mít dva čistokrevné králíky stejného plemene, kteří budou mít fenotypově stejnou barvu, přesto genotypově budou odlišní. A už vůbec nelze spoléhat na homozygotnost jedinců v plemeni. Ostatně jsou plemena, která jsou přímo založena na heterozygotnosti - tuším to je český strakáč.
Varaxi, nikde jsem nepsala, že všechna plemena jsou homozygoti. Vyjmenovávala jsem jen příklady těch, kteří podle mě jsou. Takže teďka opačný příklad, tedy heterozygota, což je právě ten ČS, nebo Siamský, Kuní, Meklenburský…
Nicméně co plemeno respektive králík, tak jeden genotyp. Jeden králík nemůže mít víc genotypů. Takže pokud mám dva čistokrevné králíky, třeba dva Bu, tak oba mají stejný genotyp. Možná jsou mírně odlišní v barvě, takže fenotypově, protože jeden je v tmavém sklepě a druhý běhá venku na slunci. Takže sklepní tmavší a venkovní světlejší.
Pokud křížím dva homozygoty, vznikne jen jedna varianta genu v F1. Takže by měli být ve vrhu všichni stejní (stejný genotyp, stejné prostředí pro fenotyp). Pokud křížím homozygota s heterozygotem, už nám vzniká víc genotypů. Heterozygot s heterozygotem, třeba ten strakáč a meklenburák, no to už by bylo možností!
Jedinci se shodným genotypem nemusí mít stejný fenotyp (ten „sklepní vs. sluneční“ Bu) a naopak jedinci se stejným fenotypem nemusí mít stejný genotyp (králíci vypadají stejně, i když mají jiný genotyp, a to zejména díky vzájemnému působení alel nebo tak nějak).
Takhle to v základu vidím já. Kdo nás rozsoudí?
Bavím se o genetice králíků, protože to je moje téma, nicméně základ musí být pro všechny stejný neboli základní zákony genetiky / Mendelovy zákony a další.
Ahoj ahoj Varaxi, ahojte ahojte všichni!
Tak oprava mého nepřesného pochopení:
Originál (uvedený 11.9.2022 17:07):
Takže například Za (AA BB CC DD GG yy), Ča (aa), Mm (AA BB CC dd gg hh), Bu (AA bb CC DD GG y1y1), Čv (achiachi BB CC DD GG), ČA (aa) a jakýkoliv barevný ráz Kal jsou „kompletní“ homozygoti. Ale třeba Siž (aman bb CC DD gg) nebo Sim (aman bb CC dd gg) jsou heterozygoti na první alele a homozygoti na dalších alelách. Je to tak? Takže takovej MS (jakékoliv barvy) je celý homozygot s vyjímkou „ká“ alel.
Lepší verze:
Takže například Za (AA BB CC DD GG yy), Ča (aa), Mm (AA BB CC dd gg hh), Bu (AA bb CC DD GG y1y1), Čv (achiachi BB CC DD GG), ČA (aa) a jakýkoliv barevný ráz Kal jsou homozygoti. Ale třeba Siž (aman bb CC DD gg), stejně tak Sim (aman bb CC dd gg) nebo Msm (AA BB CC dd gg Kk) respektive jakýkoliv barevný ráz meklenburáka jsou heterozygoti, protože alespoň jeden z párů alel zkoumaného genu je vzájemně odlišný.
Omlouvám se za nepřesnosti a zmatky, to jsou ty moje "rychlokurzy samostudia".
Tak nikdo asi mezi mě a kolegyňku Varaxi sekyru nehodí ,
ale já tu mám jiný "zásek" a jsem z toho dost překvapená.
Kamarádka má samce Čv a Bu a mj. samice ČS(č) a Siž. A když jsem se teda zabrala do té genetiky, tak přišlo na téma mlynář (ano ano, já vím, zde už hodně krát probírané, ale vydržte...).
Když máme dva strakáče, tak je riziko mlynáře 25 % (to nechtěné KK), protože z křížení těchto dvou ušáků respektive jednoho plemene vzniknou 4 kombinace párů sledovaných alel "ká":
1x AA BB CC DD gg KK = 1/4 = 25 % = mlynář,
2x AA BB CC DD gg Kk = 2/4 = 50 % = standardní strakáč,
1x AA BB CC DD gg kk = 1/4 = 25 % = kominík.
To už tady zaznělo a jistě ne jednou. Nepopírám, nicméně přišlo mi to jako dobrý úvod pro můj následující šok.
Hrozně mě překvapila situace, kdy ČS(opět použiju černé vybarvení, ale je to jedno) křížím třeba s Čv nebo Bu co se rizika zejména toho megakolonu týče. Příklad výsledku genotypu na ČS x Čv:
2x Aachi BB CC DD Gg Kk = 50 % ok,
2x Aachi BB CC DD Gg KK = 50 % mlynář !!!
Ať to beru zezadu, zepředu, tak mi to tak vychází...
Je to možný půl na půl ?!? To teda fakt hrůza.
Markéta
Sama jsem se zeptala, sama si odpovím. 😝
Čv ani Bu v genotypu KIT gen (to káčko respektive káčka) uvedený nemají, a tak jsem si myslela, že pro zjištění genotypu F1 jim ho tam musím doplnit formou KK. Ale to nejspíš byl ten ďábel v "detailu". Zřejmě to bude kk. Koneckonců kdyby tam bylo KK, tak je ten činčilák nebo burgunďák taky mlynář sám o sobě. 🙈
Takže místo půlky mlynářů by tam naopak mělo být půlka kominíků. Kámošce se zrovna před chvilkou narodili 4 ušáčci ze spojení ČS(č) a Čv a teda samej kominík. Ale to samozřejmě možné je.
Už jsem na to trefila? Nebo tam je dalších x interakcí a já jsem sice blíž, ale pořád ne v cíli? 🙂

europa.it
napsal(a):
Tak nikdo asi mezi mě a kolegyňku Varaxi sekyru nehodí ,
ale já tu mám jiný "zásek" a jsem z toho dost překvapená.
Kamarádka má samce Čv a Bu a mj. samice ČS(č) a Siž. A když jsem se teda zabrala do té genetiky, tak přišlo na téma mlynář (ano ano, já vím, zde už hodně krát probírané, ale vydržte...).
Když máme dva strakáče, tak je riziko mlynáře 25 % (to nechtěné KK), protože z křížení těchto dvou ušáků respektive jednoho plemene vzniknou 4 kombinace párů sledovaných alel "ká":
1x AA BB CC DD gg KK = 1/4 = 25 % = mlynář,
2x AA BB CC DD gg Kk = 2/4 = 50 % = standardní strakáč,
1x AA BB CC DD gg kk = 1/4 = 25 % = kominík.
To už tady zaznělo a jistě ne jednou. Nepopírám, nicméně přišlo mi to jako dobrý úvod pro můj následující šok.
Hrozně mě překvapila situace, kdy ČS(opět použiju černé vybarvení, ale je to jedno) křížím třeba s Čv nebo Bu co se rizika zejména toho megakolonu týče. Příklad výsledku genotypu na ČS x Čv:
2x Aachi BB CC DD Gg Kk = 50 % ok,
2x Aachi BB CC DD Gg KK = 50 % mlynář !!!
Ať to beru zezadu, zepředu, tak mi to tak vychází...
Je to možný půl na půl ?!? To teda fakt hrůza.
Markéta
Genotyp Čv - achiaciBBCCDDGG, genotyp ČSč - AABBCCDDggKk,
genotyp ČSči - achiachiBBCCDDGGKk.
Aby vám vyšek výsledek, který jste uvedla - 2x Aachi BB CC DD Gg Kk = 50 % ok, 2x Aachi BB CC DD Gg KK = 50 % mlynář !!! - musela by jste odchovat F2 generaci a těch kombinací by bylo více.
napsal(a):
Genotyp Čv - achiaciBBCCDDGG, genotyp ČSč - AABBCCDDggKk,
genotyp ČSči - achiachiBBCCDDGGKk.
Aby vám vyšek výsledek, který jste uvedla - 2x Aachi BB CC DD Gg Kk = 50 % ok, 2x Aachi BB CC DD Gg KK = 50 % mlynář !!! - musela by jste odchovat F2 generaci a těch kombinací by bylo více.
Děkuji za reakci, nicméně už jsem se pak opravila s těma mlynářema.
Každopádně při křížení ČS(č) a Čv nevznikne Vámi uvedený genotyp.
Navíc, v F1 musí vzniknout víc genotypů, když ČS(č) je heterozygot.
Jestli jsem to správně napodruhé pochopila s těma káčkama, tak:
ČS(č) genotyp: AA BB CC DD gg Kk (v tom se shodneme)
Čv genotyp: achiachi BB CC DD GG (v tom se také shodneme, ale s tím, že doplním kk pro určení výsledku) viz můj příspěvek 14.09.2022 19:44:
2x Aachi BB CC DD Gg Kk = 50 % strakáči
2x Aachi BB CC DD Gg kk = 50 % kominíci
Ale pořád si nejsem jistá tím doplňovám alel / vloh do genotypu v případě, že tam v základu nejsou. Jestli je to nějak s tou dominancí a recesivitou nebo tam jde o interakce mezi vlohami nebo obojí nebo ještě něco jiného...
Hezký den všem!
Tak a já jsem toho úplně plná, pokračuju si teda tady v té své sérce jak by řekl správný puberťák. Teda takhle, „sérka“ platila za mých mladých let, teď jak to je, nevím. Ale když se zeptáte za takových sedm let, zas budu vědět, to budou v pubertě mé děti (Bůh mě ochraňuj). To je úvod, co? Mi ta moje aktuální viróza asi vlezla na mozek.
Nicméně tedy kámošce se v květnu narodil vrh s 8 ušáky. Teda ne jí, ale její ČS(č) a jejímu Bu. Takže zase hezky na příkladu s tou výhodou, že teda vím, jak to barevně a strakatě dopadlo.
Genotyp ČS(č): AA BB CC DD gg Kk (na rozdíl od Bu nemá v genotypu uvedený lokus ypsilon). Genotyp Bu: AA bb CC DD GG y1y1 (na rozdíl od ČS(č) nemá v genotypu uvedený lokus ká).
Pro kombinaci si to zapíšu respektive doplním takto: Genotyp ČS(č): AA BB CC DD gg Kk YY, protože YY by mělo ve zkratce znamenat, že není rozšířena tvorba žlutého pigmentu a žlutý pigment u černého strakáče fakt nevidím. Genotyp Bu: AA bb CC DD GG kk y1y1, protože kk je zjednodušeně celobarevnost.
Vzniknou mi tyto dva genotypy:
2x AA Bb CC DD Gg Kk Yy1 = 50 % strakáči
2x AA Bb CC DD Gg kk Yy1 = 50 % jednobarevní
Opět zjednodušeně popis výsledku tak jak to čtu z knihy a chápu (študuju z ABC genetiky drobných zvířat, Šiler, Fiedler a kolektiv):
AA = standardně se tvoří žlutý, hnědý i černý pigment.
Bb = je zastoupena vloha jak pro černou, tak pro hnědou barvu s tím, že černá by měla dominovat.
CC = zesiluje se černé zbarvení.
DD = netvoří se modrá barva (vůbec tam pro ni není ani vloha).
Gg = G dominuje a tvoří divoké znaky a g netvoří.
Kk = strakáč a kk celobarevňák.
Yy = tenhle lokus ypsilon řídí intenzitu a rozšíření žlutého pigmentu a to alelami y (malé písmenko = recesivní alela). Dominantní alela Y převládá, ale ne úplně. Když bychom měli yy, tak už to jde do červena (třeba takovej Zaječí divoch ehm divoký má genotyp AA BB CC DD GG yy). Takže Yy se bude fenotypově projevovat částečnou ohnivostí, ale fungují tam ještě další interakce…
Tak a teď jaký jsou mladý u té kamarádky a jak to napasujeme na to výše uvedené. 3x černý kominík (37,50 %), 2x strakáč hnědý (25,00 %), 1x strakáč černý (12,50 %) a 2x celohnědý divoký (25,00 %).
Shrnutí realita vs. pravděpodobnost: 3 strakáči (37,50 %) x 5 celobarevných (62,50 %) vůči pravděpodobnosti 50,00 % x 50,00 %, takže to se nám ta příroda do statistiky docela trefila.
Pade na pade je to co barev týče. Neboli 4 ušáci černí nebo s černou barvou a 4 hnědí nebo s hnědou barvou. Pokud by se v genotypu nevyskytovalo to ypsilon, tak se tam (za mě) žádní hnědí nevyskytují. Ale y tam máme a navíc to b, takže to bude ten důvod nejspíš. Koneckonců černá ani hnědá velké překvapení není, když je to mix ČS(č) a Bu.
Tak, kdo z Vás se chce ponořit do divů genetiky pokud tedy není potápěč už dávno? Šlechtit nové plemeno asi valná většina z nás ambice nemá, tak proč si měsíc nepočkat a nenechat se překvapit, že? Ale je to zajímavé tuze moc, tuze moc!
Ahojte, zdravím!
Posílám prďolky od Bu a Čv plus na poslední fotce moje dvě nové chovné (květnové) samicičky. Jak úspěšná maminka prvorodička Bu (prosincová), tak ta dvě nová děvčata jsou od mé supr trupr králičí kamarádky z Havířova, tak tu na Vysočině máme čerstvou krev. 😉
Hezký víkend všem!
Markéta
europa.it
napsal(a):
Všechny po delší době zdravím a prosím o odpověď nebo spíš takové ujištění od těch, co tomu rozumí. 😊
Jde mi o homozygoty a heterozygoty. Zde vybrané definice, ze kterých vycházím:
HOMOZYGOT je organizmus, jehož obě alely zkoumaného genu jsou stejné. Může být dominantní (dvě dominantní alely) nebo recesivní (dvě recesivní alely). HETEROZYGOT je organizmus, jehož obě alely zkoumaného genu jsou navzájem různé.
Jsou-li alely na určitém lokusu stejné, říkáme, že králík je v tomto lokusu homozygot, jsou-li odlišné, králík je heterozygot pro tento určitý znak.
Dnes jsem se právě i díky ifauně dozvěděla, že když se kříží dva homozygoti, musí být mladí generace F1 jako vejce vejci. Takové malé potvrzení mám nyní doma, protože se mi v kotci hemží nádherných 7 kousků od čisté Bu mamky a Čv taťky a jsou jeden jak druhý. Za tenhle poznatek jsem fakt ráda!
Nicméně teda ale nerozumím obrázku kombinace Bu a ČA na odkazu níže. Podle výše uvedeného by teda měl být výsledný genotyp Aa bb CC DD GG y1y1 (s těma ypsilonkama si teda nejsem jistá) a měli by být jako vejce vejci když teda oba rodiče stopro homozygoti. Ne? Někde jsem četla, že světle žlutí. Tak mají na odkazu nějakou nechtěnou chybičku nebo co mi uniklo ještě?
https://kralikari.websnadno.cz/Bu-x-CA.html
Moc díky!
Markéta
Já už vím! Jsem happy jak dva grepy!
Paní Kvapilová s panem Kvapilem určitě chybičku na webu nemají! Došlo mi to při křížení ČA a ČL. Český Albín totiž vůbec nemusí být homozygot. Má genotyp aa, ostatní lokusy/alely se neuvádějí, protože ta dvě malá áčka vedle sebe přebijí všechno, nicméně právě za těmato dvěma písmenkama může být celá škála různorodosti.
A ta se nám právě ukázala tady neb ne nadarmo se Český luštič jmenuje luštič: https://kralikari.websnadno.cz/CL-x-CA.html Rozluštil nám, co má v genotypu v tomto případě máma těch krasavců.
Jako fakt úžasný!
europa.it
napsal(a):
Já už vím! Jsem happy jak dva grepy!
Paní Kvapilová s panem Kvapilem určitě chybičku na webu nemají! Došlo mi to při křížení ČA a ČL. Český Albín totiž vůbec nemusí být homozygot. Má genotyp aa, ostatní lokusy/alely se neuvádějí, protože ta dvě malá áčka vedle sebe přebijí všechno, nicméně právě za těmato dvěma písmenkama může být celá škála různorodosti.
A ta se nám právě ukázala tady neb ne nadarmo se Český luštič jmenuje luštič: https://kralikari.websnadno.cz/CL-x-CA.html Rozluštil nám, co má v genotypu v tomto případě máma těch krasavců.
Jako fakt úžasný!
No, to jsem říkala: Že si nemůžete být jistá, že rodiče jsou homozygoti.
Záhada rozluštěna, ale ona to záhada vůbec nebyla. :D
Nevyznám se v genetice jmenovitě králíků a králičích plemen, proto jsem na Vás později nebyla schopná reagovat, a taky mi přišlo, že si vzájemně nerozumíme, že nejsme na stejné komunikační vlně. Ale tak hlavně, že to má dobrý konec. :)
Varaxi
napsal(a):
No, to jsem říkala: Že si nemůžete být jistá, že rodiče jsou homozygoti.
Záhada rozluštěna, ale ona to záhada vůbec nebyla. :D
Nevyznám se v genetice jmenovitě králíků a králičích plemen, proto jsem na Vás později nebyla schopná reagovat, a taky mi přišlo, že si vzájemně nerozumíme, že nejsme na stejné komunikační vlně. Ale tak hlavně, že to má dobrý konec. :)
Milá Varaxi, já se také nevyznám, jsem "genetička začátečnice". 😉😝 A jestli jsme si neporozumněly, se nic neděje, to se stane. Ale na stejné vlně jedem, ne že ne! Holky co vytvářej grafy... 😉👍🏼
Ahojte!
Prosím Vás, co za drogu 🙉😝 dávají Benefeed do Optiminu? Mojim ušákům to hrozně chutná. Pořídila jsem si to relativně nedávno, dávám 2x týdně a vždy vypijí té vody snad jednou tolik.
Opačná zkušenost je teda s Amivitem. Nechutnala jsem ani jedno 😆, tak chuť porovnat nemůžu, ale pravda je, že tu málem světelkujíci vodu (zářivě žluto-zelená, fakt jedovatá) se nedivím že nechtějí pít.
Kámoška má stejnou zkušenost (s obojím).
Dobrou noc!
europa.it
napsal(a):
Ahojte!
Prosím Vás, co za drogu 🙉😝 dávají Benefeed do Optiminu? Mojim ušákům to hrozně chutná. Pořídila jsem si to relativně nedávno, dávám 2x týdně a vždy vypijí té vody snad jednou tolik.
Opačná zkušenost je teda s Amivitem. Nechutnala jsem ani jedno 😆, tak chuť porovnat nemůžu, ale pravda je, že tu málem světelkujíci vodu (zářivě žluto-zelená, fakt jedovatá) se nedivím že nechtějí pít.
Kámoška má stejnou zkušenost (s obojím).
Dobrou noc!
Markét, já to teda chutnala (lizla)...jako vše, co dávám ušákům 😆😆😆. Optimin mi nepřijde ničím zajímavý, ale ten Amivit chutná jak rozpuštěný pomerančový Vitacit ... On i tak vypadá... Ten můžu vylít.
Vodu s Optiminem mi taky pěkně pijí.

Vali80
napsal(a):
Markét, já to teda chutnala (lizla)...jako vše, co dávám ušákům 😆😆😆. Optimin mi nepřijde ničím zajímavý, ale ten Amivit chutná jak rozpuštěný pomerančový Vitacit ... On i tak vypadá... Ten můžu vylít.
Proč vylít? Já bych to popíjela místo králíků. Když už jsem si to zaplatila...
Vali80
napsal(a):
Jo jo, Ty jsi ochunávačka, vím.
Tak "starý dobrý" Vitacit? Tak to se nedivím, že jim nejede. Prvně jsem si říkala, že budu kopovat Optimin x Amivit v poměru 3 : 1, ale bude nejlepší se na ten Amivit vyprdnout úplně.
Vali, ale dostala jsem dnes nabídku na (prý) výrazně levnější oříšky a tak, takže jestli budou mít i plody ostropestře, hned Ti budu žhavit drát.
napsal(a):
Proč vylít? Já bych to popíjela místo králíků. Když už jsem si to zaplatila...
Sranda, že jo ?!? 🤪🙈 Ale třeba Váš organismus má větší výdrž než můj. Teda s velkou pravděpodobností vzhledem k tomu, že mě toho potkalo už "docela" dost. Každopádně mě tenhle nápad úplně neoslovil. 😆😝