Samice už 2x požrala všechny mladé. Tchán jí dal ještě jednu šanci, takže teď má cca týden nové (otec velký šedý stříbřitý) a dnes už 2 zase sežrala. Ještě jich má 6.
Co dělat, aby zbytek dochovala?
Vodu má v pitku k dispozici non stop, do vody dávkujeme Acidomid, Optimin a občas Rabitin, 2x týdně Amivit.
Žere seno, občas ječmen, někdy slupku z melounů (jednu, dvě). Tady na diskuzi jsem se dočetla, ze zkusit dat psí granule, tak jsem ji tam teď 4 hodila do krmitka.
Pro slepice máme k doplnění bílkovin rybí moučku, nebylo by to lepší než granule? Zamíchat to do obilného šrotu?
Protože jinak už nevim, co by jí chybělo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Týdenní mladé samice nesežere,stane se,že samice sežere mládě po porodu a to z nich zůstane hlava.Takhle staré nejspíš potkan.Krmení nedostatečné,kojící samice potřebuje oves,vločky,granule denně.Při ječmenu občas z čeho má tvořit mléko?
Také mohou mladí uhynout hlady.Slupky z melounu nevhodné,granule pro psy rovněž.Nastudujte si něco o krmení králíků třeba zde
http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2011/02/VyzivaAKrmeniKraliku.pdf
Takže “děkuji” za seřvání. Ale ptala jsem se na radu 1.viděla jsem ji, jak ho žere! Potkan se tam rozhodne nedostal! 2.Králíky chová tchán už desítky let, takže krmí, jak je zvyklý (aspoň se mi podařilo prosadit ty minerály a vitaminy do pití) a králíků měl vždy dost. Tohle je první samice, co to dělá.Hlavy nechává. Granule jsem si nevymyslela já, ale našla zde na jiné diskuzi. Jsem ochotna u ni zkusit vše a prosadit to u tchána pro dobro těch zbývajících králíků. Ale měnit zabehle krmeni všech tchanovi nemůžu.
arte.P

XXX.XXX.180.46
Vážně psí granule nebo rybí moučku králíkovi? nerejpu, jen žasnu a ptám se zkušenějších, jestli s tím má někdo zkušenost? Popř. jestli můžete dát odkaz na tu diskuzi.
Ano, našla jsem to zde na diskuzi https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/detail/2907066/proc-samice-zere-sve-mlade-kraliky
- ty granule, tak se ptám dalších zkušených chovatelů. Dala jsem jí na zkoušku 4 malé granulky.
Ta rybí moučka napadla jako zdroj bílkovin mne, ale asi je to blbost. V článku výše jsem našla, že hodně N látek obsahuje jetel, tak zkusíme pohledat, ve které části seníku bude více jetele. Samici z chovu vyřadíme, ale chci zachránit těch zbývajících 6.
A co pšenice? Ta obsahuje více N látek než ječmen. Mohla by se dát těm kojícím samicím?

Tak pokud králíče uhyne,tak se ho některá samice snaží zlikvidovat aby se nerozkládalo v hnízdě.Rybí moučka a granule pro psy jsou blbost,Kálík je býložravec.
I těch vitamínů je zbytečně mnoho.Chovám také králíky desítky let,odchovala jsem jich tisíce a krmím úplně jednoduše,ale kvalitně a dostatečně.A to není seřvání,ale to krmení opravdu není pro kojící samici dostatečné.Pšenice také není vhodná ,moc škrobu,nadýmá,špatně stravitelná.Pokud chcete prosadit granule,prosaďte kvalitní granule pro králíky.
Bylo to tady nedavno. Stalo se nám to za ta léta 2x, pak ještě vím o jednom případu u známých. 1x se stát u prvničky může. Podruhé je to zlozvyk a králice nepatří do chovu.
Ve vhodném kotci krmíme seno, oves, nyní tráva, po porodu teď přidáváme granule pro králíčata ( předtím jsme je nedávali, ale dostal manžel pytel od končícího chovatele), na podzim, v zimě, z jara ráno a večer řepu. Voda vždy, v létě preventivně do vody ocet. Míváme 4 až 6 králic. Úhyny nejsou, nebo se stane minimum při velkém vrhu. Vitamíny ani léčiva preventivně nedáváme. Necháváme 2 vrhy ročně.
Miriam33

XXX.XXX.210.31
Kojícím samicím se opravdu dávají ovesné vločky při kojení kvůli laktaci... dávali jsme vždy hrst. Dává se i voda s mlékem. Hlavně vody dostatek zase kvůli tvorbě mléka. Pšenice se nedává. Seno, ječmen, granule pro samice s mláďaty, pokud jsou zvyklí, trochu trávy.
(My králíkům taky přilepšovali melounovymi slupkami a listy z kedlubny, ale to jen jeden kousek, jako mls. On nadmutý králík je nepěkná věc.)
Samice, co takhle likvidovala králíčky byla u nás kdysi jedna. Myslím, že šla na pekáč. Ale stejně zkontrolujte boudu, jestli se nemohl nějaký predátor na mladé dostat.
Predator určitě ne, přistihli jsme ji při činu, teda tchán. A taky půjde na svíčkovou. Jen bych rada zachránila těch 6.
Vodu má v pitku pořad k dispozici.
Krmime senem+jetel (jak se zrovna vezme ze seníku, nemáme odděleně). Dostávali i ječmen. Teď má ječmen v krmitku a ani ho nežere. Zkusim ji dat ještě ty ovesne vločky.
Meloun apod. taky jen malý kousek ta den.
Granule obyčejné jsme měli, ale teď máme tolik sena, ze to nemáme kam dat, takže se musí krmit seno.
Jako které podle vás ignorují? Paní řekla oves, zanesla jsem ji oves. Granule psí už dostala (jediná rada na diskuzi, kterou jsem našla a dokonce od několika chovatelů - viz výše)
Takže vyplach žaludku ji dělat fakt nebudu! A článek jsem si taky přečetla a granule, zvláště speciální nejsou v okolí k sehnání!
Takže dostane, co máme!
Ale mate pravdu, ze taky nechápu, proč se ptám, protože místo - tohle nedělejte, protože... tohle dělejte, protože... často odpovídá hned několik super odborníků ve stylu - všechno špatně, týdenní Králíky samice nežere, když jsem ji viděla resp.tchán - a taky ty tisíce králíků, co tchán odchoval, vlastně neexistuji, protože museli pojit hladem 🤷♀️
Takže prosím, pokud chcete komentovat, tak věcně. Děkuji Miriam33 a juhaj.
Eva81
napsal(a):
Jako které podle vás ignorují? Paní řekla oves, zanesla jsem ji oves. Granule psí už dostala (jediná rada na diskuzi, kterou jsem našla a dokonce od několika chovatelů - viz výše)
Takže vyplach žaludku ji dělat fakt nebudu! A článek jsem si taky přečetla a granule, zvláště speciální nejsou v okolí k sehnání!
Takže dostane, co máme!
Ale mate pravdu, ze taky nechápu, proč se ptám, protože místo - tohle nedělejte, protože... tohle dělejte, protože... často odpovídá hned několik super odborníků ve stylu - všechno špatně, týdenní Králíky samice nežere, když jsem ji viděla resp.tchán - a taky ty tisíce králíků, co tchán odchoval, vlastně neexistuji, protože museli pojit hladem 🤷♀️
Takže prosím, pokud chcete komentovat, tak věcně. Děkuji Miriam33 a juhaj.
Tak já myslím, že máte vyřešeno. Králice na oběd je nejlepší volba, dělala by to pořád. Za mě, nekombinujte moc krmení, ječmen, kvalitní seno, dobře ošetřený pokos, to je základ. Kousek něčeho na chuť občas neškodí, ale hlavně nepřeháněl, léto je nejlepší období na kokcidiozu. Octem do vody nic nezkazíte, na vitaminy bych se vybodla. Oves taky můžete davat, ale ten se dává spíš aby se podpořila říje. Ale základ je kvalitní seno, na to je králík citlivý.
Miriam33

XXX.XXX.210.31
Tak s co s těmi králíčky? Můžete zkusit tu samici ještě nejak zabavovat třeba žrádlem, jestli třeba nebude likvidovat všechny, nebo zkusit podložit jiné samici s mladými... prý to jde, ale my nikdy neměli to štěstí, aby zrovna někdo měl stejně staré mladé a šest je dost nebo zkusit odchovat ty mladé uměle. Je to piplačka, ale jde to.
https://www.moulik.cz/clanek/jak-pecovat-o-kralicka-ktery-zustal-bez-mamy-332916
georgi

XXX.XXX.118.61
Samici určitě vyřaďte .V tomhle případě , když to udělá jednou , už žádná druhá šance není , jenom si přiděláváte problémy . Jestli zbytek odchová není jisté a ani z mladých ,jestli je odchová , nebude nic .Rady jako krmit psí granule apod. nikam nevedou . Ten problém se objeví znovu . Šest mladých je menší hnízdo . Pokud má samice méně jak osm mladých , vyřazuji ji z chovu .Běžně mívám v hnízdě kolem devíti mladých . Když samici přidáte králičí granule máte tam všechno co králík potřebuje . Je to obrovská pomoc proti tomu co bylo dříve , když je umíte použít .
Beatrice

XXX.XXX.59.133
Eva81
napsal(a):
Samice už 2x požrala všechny mladé. Tchán jí dal ještě jednu šanci, takže teď má cca týden nové (otec velký šedý stříbřitý) a dnes už 2 zase sežrala. Ještě jich má 6.
Co dělat, aby zbytek dochovala?
Vodu má v pitku k dispozici non stop, do vody dávkujeme Acidomid, Optimin a občas Rabitin, 2x týdně Amivit.
Žere seno, občas ječmen, někdy slupku z melounů (jednu, dvě). Tady na diskuzi jsem se dočetla, ze zkusit dat psí granule, tak jsem ji tam teď 4 hodila do krmitka.
Pro slepice máme k doplnění bílkovin rybí moučku, nebylo by to lepší než granule? Zamíchat to do obilného šrotu?
Protože jinak už nevim, co by jí chybělo.
Dobrý den, paní Evo, samice za to nemůže, je více než evidentní, že na vině je špatná výživa, jak již psala "jiva". (Od člověka, který má dlouholeté zkušenosti, to můžete brát jako opravdou radu a ty jsou dneska hodně vzácné.) Zvláště při tak početném vrhu, který králice měla, potřebuje kvalitní výživu, aby mohla vytvořit dostatek mléka. Byla by velká škoda zabít tak plodné zvíře, které je navíc nevinné. Hezký den.
georgi

XXX.XXX.118.61
S tím co píše bodlinka musím v několik a bodech nesouhlasit .Když jsem začal králíky před více jak čtyřiceti chovat dostávali v létě trávu k tomu kousek chleba a občas vařené brambory se šrotem . V zimě seno k tomu kousek jablka nebo chleba . .Kojící samici se přidaly vločky a kousek mrkve . Takže podle dneška špatně .Nikdy se mi nestalo že by samice mladé sežrala . Pokud samice nemá dostatek mléka mláďata se rozlézají a protože ještě nemají dobře vyvinutou termoregulaci podchladnou .Protože Eva 81 uvádí otce velkého stříbřitého usuzuji že se jedná o králíky na maso . U těch beru za početné hnízdo devět a více mladých . Dobrá samice je uživí a já chci mít ve svém chovu dobré samice . Poslední samice co se mi okotila jich má jedenáct a už vidí Ráno samice dostane trávu k tomu oves nebo kukuřici . Večer trávu a výkrmové granule . To všechno do odstavu . . Hlavně se mi nelíbí jak si Beatrice zdůvodňuje , že její rady jsou nejlepší a proto vzácné .Nezapomeňte že dobrý chovatel se pořád učí . Požírání mladých je porucha v chování samice a u sebe v chovu jsem se s ní nesetkal .
Miriam33

XXX.XXX.210.31
Myslím, že bodlinka sem ani nepsala. Nicméně, pokud samice likviduje mladé potřetí a pán chová králíky na maso a s ostatními samicemi nemá problém, není co řešit. Důvod ani nemusí už hledat, je lepší pořídit novou samici než se dívat na další roztahané hnízdo a vyhazovat mrtvé králíčky nebo jejich zbytky. V masném chovu zabírá jen kotec.
Zajímalo by mne, jak to nakonec dopadlo.
Beatrice

XXX.XXX.59.133
georgi
napsal(a):
S tím co píše bodlinka musím v několik a bodech nesouhlasit .Když jsem začal králíky před více jak čtyřiceti chovat dostávali v létě trávu k tomu kousek chleba a občas vařené brambory se šrotem . V zimě seno k tomu kousek jablka nebo chleba . .Kojící samici se přidaly vločky a kousek mrkve . Takže podle dneška špatně .Nikdy se mi nestalo že by samice mladé sežrala . Pokud samice nemá dostatek mléka mláďata se rozlézají a protože ještě nemají dobře vyvinutou termoregulaci podchladnou .Protože Eva 81 uvádí otce velkého stříbřitého usuzuji že se jedná o králíky na maso . U těch beru za početné hnízdo devět a více mladých . Dobrá samice je uživí a já chci mít ve svém chovu dobré samice . Poslední samice co se mi okotila jich má jedenáct a už vidí Ráno samice dostane trávu k tomu oves nebo kukuřici . Večer trávu a výkrmové granule . To všechno do odstavu . . Hlavně se mi nelíbí jak si Beatrice zdůvodňuje , že její rady jsou nejlepší a proto vzácné .Nezapomeňte že dobrý chovatel se pořád učí . Požírání mladých je porucha v chování samice a u sebe v chovu jsem se s ní nesetkal .
Dobrý den, dovolte, abych zareagovala na Váš příspěvek, aby nedošlo k nedorozumění. Prosím podívejte se, co jsem psala výše - za člověka, který má dlouholeté zkušenosti, považuji právem osobu s pseudonymem "jiva". Jinak si myslím, že si protiřečíte - sám přiznáváte, že jste onehdy kojícím samicím přidával ovesné vločky - je všeobecně známo, že podporují tvorbu mléka u králic, navíc neobsahují tolik škrobu, jako jiné běžné obilniny. A v dnešní době přidáváte dokonce granule... Zkuste výživu paní Evy a pak nám sem napište, kolik králíčků jste odchoval. Samozřejmě záleží též na výživě před zabřeznutím a v době březosti (která když je dobrá, může částečně kompenzovat výživové nedostatky v době kojení) a počtu narozených mláďat. Hezký večer.
Beatrice

XXX.XXX.59.133
Beatrice
napsal(a):
Dobrý den, dovolte, abych zareagovala na Váš příspěvek, aby nedošlo k nedorozumění. Prosím podívejte se, co jsem psala výše - za člověka, který má dlouholeté zkušenosti, považuji právem osobu s pseudonymem "jiva". Jinak si myslím, že si protiřečíte - sám přiznáváte, že jste onehdy kojícím samicím přidával ovesné vločky - je všeobecně známo, že podporují tvorbu mléka u králic, navíc neobsahují tolik škrobu, jako jiné běžné obilniny. A v dnešní době přidáváte dokonce granule... Zkuste výživu paní Evy a pak nám sem napište, kolik králíčků jste odchoval. Samozřejmě záleží též na výživě před zabřeznutím a v době březosti (která když je dobrá, může částečně kompenzovat výživové nedostatky v době kojení) a počtu narozených mláďat. Hezký večer.
Samozřejmě s tím vyzkoušením špatné výživy to není myšleno vážně. To jste snad pochopil :-) Hezký den.
Takže samici jsme přidali ovesné vločky - tak 1-2 hrsti denně+ječmen, co už měla dříve, ale teď ho dostává víc, ten jí ale zůstává v misce. A k tomu seno. Jak se pozná kvalitní nevim. Mame jak jatelinu, tak luční, dobre vlastnoručně ususene. Teď mají jatelinu, před tím lucni.
Dalšího králíka jsme mrtvého nenašli, takže snad zatím dobre. Děkuji za optani Mirriam33.
Jinak jsou to králíci na maso, krmeni roky podobně, i když občas i granule měli - tedy ne speciální, ale jen 1x denně. Letos máme tolik sena, ze granule zatím nebudou.
Samice rozhodne nevinná není - jediná z chovu opakovaně sezrala mladé, takže končí, nestojí mi to za to trnuti, jestli najdu mrtvolky nebo to bude OK.
A děkuji georgi - snažím se učit 😉 a učit i tchána (což je někdy tezke), ale vzdycky mne otráví, ze často místo rady najdu odsouzeni.🤔

Otázkou stále zůstavá jestli králíčata žrala živá nebo mrtvá,uhynulá.Ale když má samice zdárně odchovat 8-9 mladých musí být kvalitně krmena už před připuštěním,v době březosti a samozřejmě po porodu.Tohle všechno ovlivńuje mléčnost.A klidně se na mě zlobte,ale pouze seno,občas ječmen a chemicky ošetřená slupka z melounu,nemůže samici stačit.Ještě kdyby dostávala dostatek čerstvé trávy,tak jak se krmilo dříve.Sice zadavatelka nepíše jaké plemeno je samice,ale vzhledem k tomu,že byla připuštěna Vss,tak to nejspíš bude také králík okolo 5kg a ten už něco sežere aby dobře prospíval.
Mám plemena okolo4 kg a kojící samice dostávají až 20 dkg směsi zrní a granulí denně,seno,vločky.Samice mně nikdy mladé nesežrala.
Beatrice

XXX.XXX.59.133
Eva81
napsal(a):
Takže samici jsme přidali ovesné vločky - tak 1-2 hrsti denně+ječmen, co už měla dříve, ale teď ho dostává víc, ten jí ale zůstává v misce. A k tomu seno. Jak se pozná kvalitní nevim. Mame jak jatelinu, tak luční, dobre vlastnoručně ususene. Teď mají jatelinu, před tím lucni.
Dalšího králíka jsme mrtvého nenašli, takže snad zatím dobre. Děkuji za optani Mirriam33.
Jinak jsou to králíci na maso, krmeni roky podobně, i když občas i granule měli - tedy ne speciální, ale jen 1x denně. Letos máme tolik sena, ze granule zatím nebudou.
Samice rozhodne nevinná není - jediná z chovu opakovaně sezrala mladé, takže končí, nestojí mi to za to trnuti, jestli najdu mrtvolky nebo to bude OK.
A děkuji georgi - snažím se učit 😉 a učit i tchána (což je někdy tezke), ale vzdycky mne otráví, ze často místo rady najdu odsouzeni.🤔
Možná byla jediná tak plodná a při 10 králíčatech už nevydržela s tělesnými zásobami jako ty ostatní. O tom jste nepřemýšlela?
georgi

XXX.XXX.118.61
Abych Beatris upřesnil , vločky dneska nepřidávám , už dobrých30 let . Začínal jsem s kříženci Čs , která nebyla tak náročná na krmení . Souhlasím s tím že zaleží na výživě jak před zabřeznutim v době březosti i po porodu . Všechno spolu souvisí . Chtěl jsem jenom říct jak se krmilo před desítkami let a jak dnes a co se mi osvědčilo . Jak se změnila náročnost krmení králíků před desítkami let a dnes .Pro křížence německého strakáče a masných plemen které dnes chovám je výživa paní Evy nedostatečná . Je jednostranná . A ani pouze na kvalitním seně s trochou s dvěma hrstma ječmene velké přírůstky u masných plemen nebudou .
Trávu už roky nekrmíme, protože se po ní nafukovali. Nechápu proč je tráva lepší. I v tabulkách v článku http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2011/02/VyzivaAKrmeniKraliku.pdf kde je vojtěška plný květ vojtěška seno, vychází seno energeticky, na vlákninu i množstvím dusíkatých látek lépe na kg stravy. Minerály, vitaminy, které jsou navíc v granulich, dostávají do pití.
Přidat vločky tedy taky špatně i ječmen a v kurzu jsou teď jen granule? Už se v tom asi nevyznám, ani ten článek mi moc nepomohl. Je mi jasné, ze nejvyšší vydej energie je u kojení, ale nechápu, co tedy přesně přidat a kolik. Granule jsme měli Energys klasik forte, takže s kokcidiostatiky, což dávat preventivně, když nekrmíme jen granule spíš škodí. Energys granule pro kojící samice bez kokcidiostatik nemá. Jaké granule mate vy? Čím krmíte masná plemena?A za jak dlouho máte králíka od narození k porážce?
Samice jsou většinou kříženci a některé jsou Kaliforňačky. Tahle zrovna vypadá, že je.
Miriam33

XXX.XXX.210.31
Naši krmili léta takto: ráno voda, ječmen, po poledni tráva, večer seno. Nekdy čistě pampelišky, nať mrkve, petržele, nebo luční trávu, nesměla se zapařit, právě kvůli nadýmání...jen do menšího koše a skladovaná ve stinu jen do druhého dne, ale raději čerstvá. Během zimy dostávali králíci misto trávy jablka. Granule navíc dostávali určitě mladí se samicemi, plus víc vody, ovesné vločky a když jich měla moc i vodu s mlékem. Granule dostavali i po odstavu. Moc nadmutých králíků za celou dobu nepamatuji, babicka dala králíka do ohradky, aby se vic hybal a dostal pelyněk, zabíralo to. Neskončit na pekáči, neměli se ušáci zle a zvladaly samice i desetihlave potomstvo (max pamatuju 12, ale to už byla samice chuděra). Treba se to už teď dělá zase lépe a moderněji...
georgi

XXX.XXX.118.61
Trávu se musíte naučit krmit .Nevadí až tak mokrá od rosy jako zapařená .Nesmí jí dostat moc najednou aby se nezapařila,to platí hlavně z jara při přechodu na trávu. Nejlépe na začátku střídat ze senem .Tráva mi vychází lépe ze zkušenosti z praxe .
Trávou krmim od brzkého jara, po hrstkách březím samicím nebo už s maličkými králíčky.sena mají samozřejmě stále plné jesle...březí samice dostává směs 2x denně plné krmítko - granule bez léčiv, ovesné vločky, ječmen..teď v zimě menší jablko nebo kousek řepy , když je tak kousek kedlubny, lupení, celer mrkev... 2x denně čistou vodu bez jakékoliv chemie,octu a vitamínů ..letos 29 mladých bez úhynu..