Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak na přikrmování štěňat
Sdílet:

Jak na přikrmování štěňat

Psi
Všeobecné

Kdy začít přikrmovat štěňata, je další otázkou, se kterou se začínající chovatelé často potýkají. Zásadním kritériem je, zda má fena dostatek mléka. Pokud ano, pak by do 4. týdne života mělo být mateřské mléko jediným zdrojem potravy štěněte. Dává mu to nejlepší, co pejsek ke zdravému vývoji potřebuje, a důležitá je také úzká vazba mezi matkou a štěnětem, která podporuje správný emoční vývoj psího mimina. Občas ale fena dostatek mléka nemá, a pak je přikrmování štěňat namístě.

Když matka nemá mléko

Někdy se bohužel i při sebelepší péči o březí fenu stane, že ta ztratí mateřské mléko, nebo v nejhorším případě při porodu či při něm uhyne.Pokud neseženete náhradní kojící fenu, musíte začít s umělou výživou štěňat. Na trhu je velké množství kvalitních náhražek psího mateřského mléka, takže jediné, co budete řešit, je pravidelnost a následná péče spočívající v masírování bříška po nakrmení. 

Více o tom, jak štěňata dokrmovat náhradním mlékem, si přečtěte v dřívějším článku. 

Čím přikrmovat štěňata

Pokud se zaměříme spíše na „přirozené“ dokrmování štěňat, ke kterému každý chovatel dojde už okolo 3. týdne jejich života, je nutné si nejprve ujasnit, čím budou štěňata krmena v budoucnu
Ať už do budoucna počítáte s granulemi, nebo barfem, vždy začněte nejprve s kašovitou stravou s mléčným základem. Zdaleka nejlepší jsou už hotové kaše a příkrmy koupené v obchodech pro psy, ale v případě nouze můžete použít i dětské kaše zředěné kozím či speciálním mlékem pro štěňata.

Po několika dnech, až si štěně zvykne na tužší stravu, můžete postupně přidávat vařené a mixované kuřecí, krůtí či hovězí maso. Pokud se chystáte svůj odchov krmit metodou BARF, pak je ideální škrábané syrové hovězí maso s vařenou rýží a strouhanou mrkví.

Rozhodnete-li se pro krmení granulemi, postupně je zařazujte do jídelníčku přidáním malého množství rozmočených granulí do kaší, popřípadě můžete zkusit podat namočené granule i samostatně. Kvalita granulí a krmiva obecně je samozřejmě alfou a omegou ve výživě a správném vývoji vašeho psa  

Jak často dokrmovat štěňata

Odpověď na otázku, kdy přikrmovat štěňata během dne, se různí podle jejich stáří. Malá štěňata od 3–4 týdnů věku přikrmujte 4–6× denně podle toho, kolik má fena ještě mateřského mléka. Častá frekvence krmení je důležitá zejména pro správné trávení štěňat.

Ve věku 8 týdnů, kdy štěně většinou přichází od chovatele do svého nového domova, by už mělo být dostatečně připraveno přijímat pevnou potravu.

 

Autor textu: Ladislava Novotná
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru