Dát čipovat starého pejska?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 21:37
Neregistrovaný uživatel

Zdravím.Chtěla jsem se poradit,jestli mám dát očipovat starého psa,který je venku 10 minut rano a 10minut večer.Jinak chce mít klid a ven nechodit /je tam nervozní z hluku,jinych psů atd/Jde se prakticky jen vyčůrat,káknout a domu.Přijde mi u něj to čipování zbytečný.Co říkáte.Naopak návštěva veterináře je pro něj stres./I když čipovaní udajně neboli/Přiznám se,že mi to přijde i jako škoda peněz.Ten,už těžko uteče.Ale nedat ho očipovat,tak nevím jaký by mohl být postih,kdyby to prasklo.Nevím si rady.Mám ještě jednoho mladýho a s ním půjdu.Když se poradim o tom starým s doktorem,tak mu půjde o peníze a bude mi tvrdit,že ho mám přinést.Tak se raději ptám Vás,jak to vidíte,radíte.E

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 21:40
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím.Chtěla jsem se poradit,jestli mám dát očipovat starého psa,který je venku 10 minut rano a 10minut večer.Jinak chce mít klid a ven nechodit /je tam nervozní z hluku,jinych psů atd/Jde se prakticky jen vyčůrat,káknout a domu.Přijde mi u něj to čipování zbytečný.Co říkáte.Naopak návštěva veterináře je pro něj stres./I když čipovaní udajně neboli/Přiznám se,že mi to přijde i jako škoda peněz.Ten,už těžko uteče.Ale nedat ho očipovat,tak nevím jaký by mohl být postih,kdyby to prasklo.Nevím si rady.Mám ještě jednoho mladýho a s ním půjdu.Když se poradim o tom starým s doktorem,tak mu půjde o peníze a bude mi tvrdit,že ho mám přinést.Tak se raději ptám Vás,jak to vidíte,radíte.E

Mě spíš zaráží, proč nezměníte veta, když víte, že tomu vašemu jde jen o peníze?

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 21:40
Neregistrovaný uživatel

No já osobně bych asi nečipovala. Nač taky, pokud je pejsek venku opravdu denně jen 20minut a to předpokládám ještě pod vaším dohledem? Jestli nemá už ani chuť chodit ven, tak jsou to vyhozené peníze. Bolestivé to opravdu není a je to záležitost okamžiku, než se čip aplikuje, ale spíše by pejsa měl větší stres z návštěvy veteriny jako takové... - já bych nečipovala.

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 21:42
Neregistrovaný uživatel

Ale být na vašem místě, asi bych pejsu už taky nečipovala...

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 21:42
Neregistrovaný uživatel

Mě spíš zaráží, proč nezměníte veta, když víte, že tomu vašemu jde jen o peníze?

A kterýmu vetovi nejde o peníze??? Takoví ještě i existujou???
Být veterinářem je super "job" .... a pohledat takového, kterému o ty peníze nejde není tak jednoduché.... Pokud takového znáš, tak sem s ním - já tam budu taky chodit!

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 21:56
Neregistrovaný uživatel

Být veterinářem je super "job" .... a pohledat takového, kterému o ty peníze nejde není tak jednoduché.... Pokud takového znáš, tak sem s ním - já tam budu taky chodit!

Taky myslim,ze jde kazdymu veterinari o kazdou korunu a nekoukaji ze to zvire trpi treba uz jen tim ze k nemu jde.

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 21:59
Neregistrovaný uživatel

No já osobně bych asi nečipovala. Nač taky, pokud je pejsek venku opravdu denně jen 20minut a to předpokládám ještě pod vaším dohledem? Jestli nemá už ani chuť chodit ven, tak jsou to vyhozené peníze. Bolestivé to opravdu není a je to záležitost okamžiku, než se čip aplikuje, ale spíše by pejsa měl větší stres z návštěvy veteriny jako takové... - já bych nečipovala.

Jiste,ze ho mam pod dohledem.Vzdyt ja ho na ten placek dokonce nesu v ruce.Tak to myslim je dohled dukladnej. Jde o maltezacka,tak noseni neni problem.Ted uz ma 2,5kg E

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 22:00
Neregistrovaný uživatel

Taky bych se přikláněla nečipovat.Pokud je pejsek starý, chodí se doslova jen vyvenčit, tak je to zbytečné.Mlaďocha bych ale načipovat nechala.

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 22:04
Neregistrovaný uživatel

Aspon teda mám za to, že tomu našemu, spíš "té naší" o peníze fakt nejde. Když sme se jí ptali, jestli nechat odoperovat babiččinýmu psovi bouličku na dásni, tak řekla, že dokud mu to nebude vadit, tak by se do ničeho nepouštěla. Že narkoza by tak starýmu psovi mohla zbytečně zkrátit život. Psovi po čase ta boulička sama zmizela...
Myslim, že vet, kterýmu by šlo o penize by se zachoval poněkud jinak :)

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 22:06
Neregistrovaný uživatel

Taky bych se přikláněla nečipovat.Pokud je pejsek starý, chodí se doslova jen vyvenčit, tak je to zbytečné.Mlaďocha bych ale načipovat nechala.

Já se spíš obávám,že když je ještě na uřadě registrovan,tak aby treba nepoznali,že neni očipován.Já nevím jak to je dalece propojený a jestli to uřad nekontroluje.......Nevyznam se v tom a nerada bych platila nejakou pokutu.Chudak nema klid ani na stary kolena.E

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 22:12
Neregistrovaný uživatel

Nečipovat.Mám devítiletého psa,venku ještě pořád lítá rád a jsme tam často,ale nejsem přesvědčena o tom,že v případě ztráty mu čip pomůže.Kdo bude čip zjišťovat a obvolávat registry?Když mi ho bude chtít někdo vrátit,udělá to na základě tagisky,kterou má vždy venku na krku.Nového psa čipovat budu,do budoucna to snad nějaký význam mít bude,ale teď je to jen tahání peněz lidem z kapsy a kdo chce se psem za hranice,nic jiného mu nezbývá.

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 22:15
Neregistrovaný uživatel

Nečipovat.Mám devítiletého psa,venku ještě pořád lítá rád a jsme tam často,ale nejsem přesvědčena o tom,že v případě ztráty mu čip pomůže.Kdo bude čip zjišťovat a obvolávat registry?Když mi ho bude chtít někdo vrátit,udělá to na základě tagisky,kterou má vždy venku na krku.Nového psa čipovat budu,do budoucna to snad nějaký význam mít bude,ale teď je to jen tahání peněz lidem z kapsy a kdo chce se psem za hranice,nic jiného mu nezbývá.

Kontrolovat to nikdo nebude.Na to nejsou lidi,aby chodili po jednotlivých majitelých a kontrolovali,zda je pes čipován nebo tetován.Toho bych se vůbec nebála.

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 22:16
Neregistrovaný uživatel

Aspon teda mám za to, že tomu našemu, spíš "té naší" o peníze fakt nejde. Když sme se jí ptali, jestli nechat odoperovat babiččinýmu psovi bouličku na dásni, tak řekla, že dokud mu to nebude vadit, tak by se do ničeho nepouštěla. Že narkoza by tak starýmu psovi mohla zbytečně zkrátit život. Psovi po čase ta boulička sama zmizela...
Myslim, že vet, kterýmu by šlo o penize by se zachoval poněkud jinak :)

Vis,treba spis mela strach,aby ji nezustala na operacnim stole.A ne,aby ti setrila kapsu.

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 22:18
Neregistrovaný uživatel

Kontrolovat to nikdo nebude.Na to nejsou lidi,aby chodili po jednotlivých majitelých a kontrolovali,zda je pes čipován nebo tetován.Toho bych se vůbec nebála.

Tvrdit že je pes očipován můžete, ale pochybuju, že to někdo někdy vůbec bude nějak kontrolovat.

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 22:26
Neregistrovaný uživatel

Vis,treba spis mela strach,aby ji nezustala na operacnim stole.A ne,aby ti setrila kapsu.

no nemyslim... :) No pak ještě když sem tam došla, že psici teče z očí a bude mít nejspíš zánět spojivek, tak řekla, že to je v podstatě v pohodě a že to potřebuje jen čistit kapkama do očí... Který už doma mám, takže pohoda.
Taky mi mohla říct, že v těch očích zánět má a že budem potřebovat antibiotikovou mast atd... Což už sme si jednou prožily...
Známým v podstatě za pakatel operovala morče atd.... Je ochotná i mimo pracovní dobu...

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 22:32
Neregistrovaný uživatel

Dobre.Dekuji za rady.S mladochem pujdu.To je jasny,ale dedecka necham v klidu.Lidicky kolem pejsku se plati takovejch nesmyslu,ze potom clovek nema penize jim dat to nejlepsi,co by za ty ,,vyhozeny,,penize mohl koupit.Nezda se Vam?Vzdyt pes se bez cloveka neobejde.Uz neumi zit v prirode a kdyby je lidi z financnich duvodu vyhodili,tak co by bylo?Tak proc nam to tak natahujou?Tim hlavne myslim poplatky,ted to priblbly cipovani.........Vzdyt pes je pritel pro cloveka a zil s nim cela staleti.Ja vim,ze se za ne platilo vzdycky,ale tolik?????Sileny.A pockejte ze nam to jeste ruzne osladej,ze je mame.Protoze mlcime,platime a to je pro ne slusnej prisun penez.Zije tak neprirozene v betonu a ten kousek prirody,kterou aspon v tom zviratku mame je potreba!Zijeme neprirozene.A nema kazdej to stesti mit domecek,zahradu a za ni les,pejska u boudy a slepice na dvore.Tak mame v tech nasich ,,kralikarnach,,aspon pejska a platili za kazdy jejich nadychnuti.Ja osobne bych cipovani udelala dobrovolny....roky to nebylo a taky to slo.Stejne se nebudou namahat podle cipu zjistovat ci ten pes je.A co my vime.Treba tem psum za par let ten cip v tele udela paseku.

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 22:51
Neregistrovaný uživatel

no nemyslim... :) No pak ještě když sem tam došla, že psici teče z očí a bude mít nejspíš zánět spojivek, tak řekla, že to je v podstatě v pohodě a že to potřebuje jen čistit kapkama do očí... Který už doma mám, takže pohoda.
Taky mi mohla říct, že v těch očích zánět má a že budem potřebovat antibiotikovou mast atd... Což už sme si jednou prožily...
Známým v podstatě za pakatel operovala morče atd.... Je ochotná i mimo pracovní dobu...

Tak to je frajerka.Tu si drz.Ale ona to dela chytre!Svoji ochotou si vlastne nalaka dalsi klienty.......ti to o ni reknou dalsim.A ma vydelano.A nemusi lidi okradat.Klientelu jistou,nez ten zlodejskej.

Neregistrovaný uživatel

11.8.2005 22:55
Neregistrovaný uživatel

Tak to je frajerka.Tu si drz.Ale ona to dela chytre!Svoji ochotou si vlastne nalaka dalsi klienty.......ti to o ni reknou dalsim.A ma vydelano.A nemusi lidi okradat.Klientelu jistou,nez ten zlodejskej.

Jo jo, vlastně všichni, co tam chodí a já je znám (a není jich málo), tak jsou s ní spokojení. Jsem ráda, že jsem na ni natrefila.

amy9

21.9.2019 10:34
amy9

XXX.XXX.28.241

Mám stejný problém.Mám 2 staré pejsky, jsou jen na zahradě a občas ve volné přírodě, kde si je hlídám a mám je na očích, protože jsem s nimi sama a nejsou utíkací.Navíc oba trpěli vrozenými zdravotními problémy, ze kterých jsme se za nemalé peníze a s utrpením vybabrali a stále potřebují určitý nadstandart ke svému zdraví.Jsou to přešlechtěnci, takoví malí prďolové, jeden z útulku. Zdoktorů mají ohromný stres , protože tam byli tolikrát a dvakrát na operaci.A teď tahle buzerace bez jakékoliv vyjímky.?Jednomu je dvanáct a druhému devět, senioři, Mám je zase trápit? Známý doktor řekl: ani už neočkovat. Stačilo. Zákon musel vymyslet někdo bez jakéhokoliv vztahu a vědomosti o psech. A.

21.9.2019 12:19
LájošM

XXX.XXX.14.251

Souhlasím s tím, že zákon není dotažený. Povinné čipování by mělo být u mnohem mladších zvířat, už při prvním prodeji novému majiteli, než až s očkováním proti vzteklině.

Docela mě udivuje, že pes z útulku není čipovaný. Malá plemena se dožívají většiho věku, to budete porušovat ještě spoustu let zákon, když nebudete proti vzteklině očkovat? A doteď vám nevadilo, že je pes očkováním stresovaný? To trápení nebylo?

21.9.2019 12:29
eli22

XXX.XXX.96.227

Zdravím, teď jsem tady z té diskuze trochu marná. Asi mi něco uniklo. Mám tomu rozumět, že pokud nemám psa čipovaného, nenaočkují ho proti vzteklině? Před týdnem jsme očkovali a úplně bez problémů. Jedná se teda o starého psa. A dále je tu příspěvek, že by měl čip sloužit k dohledání. Já mám u obou na obojku takový dutý přívěšek, kde mám, adresu a telefon.

21.9.2019 12:50
LájošM

XXX.XXX.14.251

eli22 napsal(a):
Zdravím, teď jsem tady z té diskuze trochu marná. Asi mi něco uniklo. Mám tomu rozumět, že pokud nemám psa čipovaného, nenaočkují ho proti vzteklině? Před týdnem jsme očkovali a úplně bez problémů. Jedná se teda o starého psa. A dále je tu příspěvek, že by měl čip sloužit k dohledání. Já mám u obou na obojku takový dutý přívěšek, kde mám, adresu a telefon.

Zákon platí až od nového roku. Pak už by vám skutečně nečipovaného psa veterinář naočkovat neměl.

Čip (zaregistrovaný) je jediné, co pes neztratí. Adresa na obojku je super, ale čip je jistota.
Bohužel nový zákon nemyslí na to, aby se chudáčci majitelé nebáli o ztraceného pejska, ale je to další buzerace státu, který musí mít na obyvateli kontrolu.

Mít psa nad hrobem, který už nevyleze ze zahrady, taky bych se na čipování a očkování vykašlal. Nebo bych naočkoval ještě v prosinci tříletou vakcínou. Ale v ostatních případech by mi teda nestálo za to, abych kvůli pár stovkám porušoval zákon a ještě se třásl, aby se mi pes něčím nenakazil. Bohužel už nejsme země s nulovým výskytem vztekliny.

21.9.2019 13:17
eli22

XXX.XXX.96.227

LájošM napsal(a):
Zákon platí až od nového roku. Pak už by vám skutečně nečipovaného psa veterinář naočkovat neměl.

Čip (zaregistrovaný) je jediné, co pes neztratí. Adresa na obojku je super, ale čip je jistota.
Bohužel nový zákon nemyslí na to, aby se chudáčci majitelé nebáli o ztraceného pejska, ale je to další buzerace státu, který musí mít na obyvateli kontrolu.

Mít psa nad hrobem, který už nevyleze ze zahrady, taky bych se na čipování a očkování vykašlal. Nebo bych naočkoval ještě v prosinci tříletou vakcínou. Ale v ostatních případech by mi teda nestálo za to, abych kvůli pár stovkám porušoval zákon a ještě se třásl, aby se mi pes něčím nenakazil. Bohužel už nejsme země s nulovým výskytem vztekliny.

Aha, tak díky za info. My jsme očkovali tříletou vakcínou a vzhledem k tomu, že je mu 14 let, tak asi tedy poslední. A tedy pokud mám štěně čipované, tak ho já musím někde zaregistrovat? V nějakém centrálním registru?

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.9.2019 13:20

Už jsem to tady psala v jiné diskuzi, dle rady veterináře nechám 9ti letou fenu naočkovat před koncem roku bez čipování a pokud se během příštího roku nic v zákoně nezmění, nechám ji načipovat. Kdyby měla 12 nebo 13 let, tak už to řešit nebudu, ale vzhledem k tomu, že tu může ještě být 5 i více let, tak holt podřídím. K vetovi taky moc ráda nechodí, má problémy se žlázkama a asi ji to dost bolí, ale snažíme se jí vždy tu návštěvu zpříjemnit, neutěšujeme ji, ale naopak chválíme, jak je šikovna a statečna.

21.9.2019 13:28
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

LájošM napsal(a):

Jsme země bez vztekliny!

21.9.2019 13:43

Já teda nemám nic proti čipům, naopak jsem všema deseti pro (i když svoje psí důchodce už čipovat nebudu).

Jen mi teda nějak nedává smysl, že je povinné čipování, ale už ne registrace čipu, chybí mi nějaký centrální registr, kde by byla povinnost psa zaregistrovat. A dále jsem absolutně nepochopila, jak má být toto opatření bojem proti množírnám, když štěně nemusí být čipované při odběru, ale defakto až při prvním očkování proti vzteklině, takže z množek půjdou zase standardně nečipovaná štěňata a ta povinnost bude na novém majiteli.

Prostě mi to celý přijde nedotažený.

A pak teda mám ještě trochu strach z toho, že až se někdo bude chtít zbavit psa, že už ho nevyhodí jen tak někde z auta nebo nepřiváže u útulku apod. (teď tady nechci mluvit o lidských prasatech, co psa přivážou někde hluboko v lese, aby tam pošel hlady a žízní)....aby se pak nestávalo, že se budou snažit ze psa vyříznout čip, pokud bude registrovanej na ně.

21.9.2019 14:03
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Na stole jsou pozměňovací návrhy, které tam mají doplnit postihy, snížit věk, aby byl pes čipovaný už při koupi atd. Jak víme, žádný se zákonů není sepsán kvalitně a dokonale, ale je třeba ho 10x novelizovat. Tak hlavně, že se při sestavování tohoto zákona zase platily desítky ,,odborníků". To je prostě bo.del nad bo.del tady...Kocourkov
Zajímavé je, že x lidí by ho tady sepsalo líp. Kde ty odborníky hledají??

21.9.2019 14:08
impact

XXX.XXX.195.92

LájošM napsal(a):

Lájoši mýlíte se. Veterinář psa naočkovat samozřejmě může. Ale podle zákona nebude očkování na vzteklinu bráno za platné.

Čili psa si můžete chránit tak jako tak. Ale pokud se to provalí, ponesete si následky.

21.9.2019 14:09
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

eli22 napsal(a):
Aha, tak díky za info. My jsme očkovali tříletou vakcínou a vzhledem k tomu, že je mu 14 let, tak asi tedy poslední. A tedy pokud mám štěně čipované, tak ho já musím někde zaregistrovat? V nějakém centrálním registru?

povinnost registrace ze zzákona nevyplývá.

21.9.2019 14:10
eli22

XXX.XXX.96.227

Tak jsem se dočtla, že je možné čipovaného psa zaregistrovat v národním registru. A taky, že není nutné čipovat psy tetované do roku 2011, což ten náš tedy je. A co se týče výše uvedeného čipování už při koupi. Tak to už vidím. Prodejce (množitel)kupujícímu dychtícímu po slevě: "čipované štěně normálně stojí xx Kč, já vám nabízím nečipované za polovic".

21.9.2019 14:13
eli22

XXX.XXX.96.227

impact napsal(a):
Lájoši mýlíte se. Veterinář psa naočkovat samozřejmě může. Ale podle zákona nebude očkování na vzteklinu bráno za platné.

Čili psa si můžete chránit tak jako tak. Ale pokud se to provalí, ponesete si následky.

Ano, tam jde o to, že pokud bude očkován, ale ne čipován, a někoho pokouše, tak se na to nahlíží jako by očkován nebyl. Tak v praxi bych to chtěla vidět, jestli teda pak toho kousnutého budou léčit stejně jako by pes očkován nebyl. To se mi nechce věřit.

21.9.2019 15:24
L(phi)

XXX.XXX.114.133

lesnížínka napsal(a):
Na stole jsou pozměňovací návrhy, které tam mají doplnit postihy, snížit věk, aby byl pes čipovaný už při koupi atd. Jak víme, žádný se zákonů není sepsán kvalitně a dokonale, ale je třeba ho 10x novelizovat. Tak hlavně, že se při sestavování tohoto zákona zase platily desítky ,,odborníků". To je prostě bo.del nad bo.del tady...Kocourkov

Ano, x ludi tu by mozno ten zakon napisalo lepsie. Kazdy inak, a ked by sa potom mali dohodnut na jednotnom zneni a robit kompromisy, skoncilo by to najskor niecim podobnym, pripadne mozno aj vacsim paskvilom ako aktualny zakon

21.9.2019 16:23

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já teda nemám nic proti čipům, naopak jsem všema deseti pro (i když svoje psí důchodce už čipovat nebudu).

Jen mi teda nějak nedává smysl, že je povinné čipování, ale už ne registrace čipu, chybí mi nějaký centrální registr, kde by byla povinnost psa zaregistrovat. A dále jsem absolutně nepochopila, jak má být toto opatření bojem proti množírnám, když štěně nemusí být čipované při odběru, ale defakto až při prvním očkování proti vzteklině, takže z množek půjdou zase standardně nečipovaná štěňata a ta povinnost bude na novém majiteli.

A pak teda mám ještě trochu strach z toho, že až se někdo bude chtít zbavit psa, že už ho nevyhodí jen tak někde z auta nebo nepřiváže u útulku apod. (teď tady nechci mluvit o lidských prasatech, co psa přivážou někde hluboko v lese, aby tam pošel hlady a žízní)....aby se pak nestávalo, že se budou snažit ze psa vyříznout čip, pokud bude registrovanej na ně.

ale ne.

současná úprava neřeší nijak registraci čipu. číslo čipu musí být jen poznačené v očkovacím průkazu.

takže když se budu chtít zbavit psa, tak ho vyhodím z auta jak dneska.

a očkovák hodím do kamen.

21.9.2019 19:11
LájošM

XXX.XXX.14.251

lesnížínka napsal(a):
Jsme země bez vztekliny!

Jo, máte pravdu, čas letí, pořád mám v hlavě ještě ty 3 případy z r. 2002 na Trutnovsku. Rok předtím bylo těch případů o dost víc, dokonce ve středočeském kraji, a u hranic se Slovenskem. A před 4 lety byla diagnostikována na našem území vzteklina u netopýra.
V Polsku bohužel vzteklina stále je, stejně tak v Rumunsku. A že těch záchranářek, co sem tahají na tajňačku kdejakýho psa bez pořádnýho vyšetření, je docela dost.

21.9.2019 19:30
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ještě k té vzteklině u netopýra. Jednu dobu z toho byla panika, ale pak se zjistilo, že je to jiný druh, týkající se jen netopýrů...

21.9.2019 19:46
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

lesnížínka napsal(a):
Ještě k té vzteklině u netopýra. Jednu dobu z toho byla panika, ale pak se zjistilo, že je to jiný druh, týkající se jen netopýrů...

Brouk Pytlík tady zase šíří svá moudra.

21.9.2019 20:01
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

jahodapavel napsal(a):
Brouk Pytlík tady zase šíří svá moudra.

Pane Jahoda, já vás také neosočuju, tak si nechte ty blbé poznámky. To není z mé hlavy, pokud o tom něco víte, jistě se s náma podělíte. Jinak si o tom přečtěte, je to i na stránkách veterinární správy.

21.9.2019 21:44
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

lesnížínka napsal(a):
Pane Jahoda, já vás také neosočuju, tak si nechte ty blbé poznámky. To není z mé hlavy, pokud o tom něco víte, jistě se s náma podělíte. Jinak si o tom přečtěte, je to i na stránkách veterinární správy.

tak si přečtěte Wikipedii. Je dobré si přečíst víc jak první 3 řádky. Nekrmte lidi vašimi dedukcemi a moudry.

21.9.2019 22:07
assil

XXX.XXX.121.3

Jen podotknu, že i očkování provedené teď bude od příštího roku platné jen s čipem.

21.9.2019 22:51
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

jahodapavel napsal(a):
tak si přečtěte Wikipedii. Je dobré si přečíst víc jak první 3 řádky. Nekrmte lidi vašimi dedukcemi a moudry.

A co přesně si v té Wiki mám přečíst? Třeba ten poslední řádek myslíte? Tak si ho zkuste přečíst také, dvakrát.

22.9.2019 08:36

lesnížínka napsal(a):

To nejsou odborníci, zákony vytvářejí lidi odtržení od reality, a proto to tak vypadá.

22.9.2019 09:36
kikimora

XXX.XXX.92.95

Nie som chovateľ psov ale zákon vždy bol nato aby sa porušoval,a ak si myslíte že čipmi sa všetko vyrieši ste na omyle,a ako píšete aj Vy čip ako sa dá aplikovať tak sa dá aj odstrániť,ľudia sú nevyspytateľný.

Miňonka

8.10.2019 01:55
Miňonka

XXX.XXX.139.27

Mám 16 letého pejska chodíme ven na 3krat 10min takže si myslím že nejspíš utíkat asi nebude a je rád že ho panička vezme na pár minut ven ,takže to klidně risknu veterinářka doporučila že by v tomto věku už nečipovala Eva Miňová

8.10.2019 16:37
tero

XXX.XXX.236.230

Taky bych starého psa nečipovala, ale jak potom s očkováním bez čipu? Ǔdajně bez něj nesmí vet. naočkovat vzteklinu. Pokud tedy ještě vzteklinu budete očkovat.

8.10.2019 16:55
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

tero napsal(a):
Taky bych starého psa nečipovala, ale jak potom s očkováním bez čipu? Ǔdajně bez něj nesmí vet. naočkovat vzteklinu. Pokud tedy ještě vzteklinu budete očkovat.

Pokud vet po novém roce naočkuje psa bez čipu, který nespadá do vyjímky (nar. do roku 2011 + čitelné tetování), tak mu hrozí pokuta 50 000 Kč.

8.10.2019 18:05
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

Miňonka napsal(a):
Mám 16 letého pejska chodíme ven na 3krat 10min takže si myslím že nejspíš utíkat asi nebude a je rád že ho panička vezme na pár minut ven ,takže to klidně risknu veterinářka doporučila že by v tomto věku už nečipovala Eva Miňová

nechte si psa naočkovat před koncem roku tříletou vakcínou a máte klid.....ta už mu vydrží až do smrti :)

8.10.2019 20:05

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Pokud vet po novém roce naočkuje psa bez čipu, který nespadá do vyjímky (nar. do roku 2011 + čitelné tetování), tak mu hrozí pokuta 50 000 Kč.

kde se tohle da docist?
zatím se všude pise, ze je to jen a jen problém chovatele.

8.10.2019 20:10
Minie

XXX.XXX.225.48

kde se tohle da docist?

Je to hloupost. Vetrinář nečipovaného psa klidně naočkuje. A pokutu za to zcela jistě nedostane. Akorát je pes v případě pokousání považován za neočkovaného.

8.10.2019 20:11
eli22

XXX.XXX.58.41

Tak jsem koukala na ucho našeho čtrnáctiletého. Tetování absolutně nečitelné. Tak pak vezmu nějakou inkoustovku a na ten stín nějaké číslo vytvořím. Dvanáctiletou ted necháme naočkovat a pak už očkovat ani čipovat nebudeme. Do té doby se může cokoli změnit, jako je tomu u spousty jiných věcí.

8.10.2019 20:12

to není pravda.

pokuta hrozí majiteli, když nebude mít psa s platnou vzteklinou. terénnímu veterináři to může být naprosto fuk, není policajt.

8.10.2019 20:13

Huskyjanina napsal(a):
nechte si psa naočkovat před koncem roku tříletou vakcínou a máte klid.....ta už mu vydrží až do smrti :)

akorát že u nečipovanýho psa od ledna nebude úředně platná.

8.10.2019 20:14

eli22 napsal(a):
Tak jsem koukala na ucho našeho čtrnáctiletého. Tetování absolutně nečitelné. Tak pak vezmu nějakou inkoustovku a na ten stín nějaké číslo vytvořím. Dvanáctiletou ted necháme naočkovat a pak už očkovat ani čipovat nebudeme. Do té doby se může cokoli změnit, jako je tomu u spousty jiných věcí.

a v čem je problém s tím čipováním? vždyť je to injekce co ty psy bolí míň než ta vakcinace

8.10.2019 20:15
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

kde se tohle da docist?

Včera mi to říkal můj vet.

8.10.2019 20:17

Včera mi to říkal můj vet.

kecá :D

fakt, veterináře se to vůbec netýká, je jen a pouze zprostředkovatel, osoba, která to může udělat.

je to stejný jako topenář nedostane pokutu, že někomu neudělal revizi kotle, pokud k tomu nebyl volán, automechanik nedostane pokutu, pokud někde jezdí auto bez technický a tak

prostě je to veterinární zákon, paragraf POVINNOSTI CHOVATELE.

8.10.2019 20:27
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fakt, veterináře se to vůbec netýká, je jen a pouze zprostředkovatel, osoba, která to může udělat.

je to stejný jako topenář nedostane pokutu, že někomu neudělal revizi kotle, pokud k tomu nebyl volán, automechanik nedostane pokutu, pokud někde jezdí auto bez technický a tak

Co by z toho měl, kdyby kecal?

Na to, aby se podíval do očkováku, jestli má pes čip nemusí být policajt.

8.10.2019 20:29

v te novele se pise, ze je to jen a jen povinnost chovatele a pokuta ze je 20 tis:-D

8.10.2019 20:31

Co by z toho měl, kdyby kecal?

Na to, aby se podíval do očkováku, jestli má pes čip nemusí být policajt.

to je pravda, ale prostě není chovatelem a nezodpovídá za to. je to problém chovatele. stejně tak jako není jeho problém, když někdo nemá naočkovanýho psa vůbec. jo, může podívat do průkazu a majitele upozornit, ale nemůže ho nutit a už vůbec ne za něj nedostane žádnou pokutu.

co se veterináře týče, je v tom takový binec, že pokud se on sám nezajímá o tu věc, může klidně věřit všem těm krávovinám, co šíří novináři.

8.10.2019 20:40
eli22

XXX.XXX.58.41

a v čem je problém s tím čipováním? vždyť je to injekce co ty psy bolí míň než ta vakcinace

Jasně, ale mě už teď spíš jde o princip, protože čipovat staré psy nemá logiku, prostě nemá, a pokud pes je očkován, a "od ledna to nebude úředně platné", tak jak se potom bude řešit případné pokousání člověka očkovaným psem bez čipu? Budou ho léčit jako by pes očkován nebyl? To snad ne.

8.10.2019 20:46

tak ono ani dneska člověka, pokud ho pokouše pes, extra neléčí, dávají tetanovku a léčí ránu. i když já jako veterinář do vyšetření po pokousání napíšu, že není očkovaný.

jinak co tam má veterinář napsat, když pes bude očkovaný ale nebude čipovaný celkem nikdo neví :D

8.10.2019 20:46

a princip... ztratit se může i starý pes.

a čipování ho fakt nijak nezatíží

8.10.2019 20:48
GAELLE

XXX.XXX.55.67

zatíží peněženku majitelů a v tom je asi celý problém proč se všichni tak strašně brání. Pes si ani nevšiml že mu veterinář nějaký čip aplikoval. Stálo nás to 500 včetně pasu. Tak pokud někdo nemá 20 psů tak ho to snad nezruinuje

8.10.2019 21:08
eli22

XXX.XXX.58.41

Může, ale potom musí existovat jednotný registr nebo propojení současných registrů, aby, když mi ukradnou psa a odvezou na druhý konec republiky, šel dohledat. A přeci ztráta není primárně důvod toho čipování. Jestli to postihne množírny, nevím, ty ale měly už dávno být řešeny jinak. Jenže nikomu se do toho nechce razantně a tohle mi přijde jako alibismus. Někdo něco vymyslí ad hoc, a i když je to nedomyšlené, tak my se jako ovce tím musíme řídit. I když základ třeba dobrý. Finančně mi to je jedno.

8.10.2019 21:10

nic vám nebrání psa si nechat zaregistrovat třeba ve všech registrech.

alibismus je vymýšlet důvody, proč zrovna váš pes čipovaný být nemusí :D

8.10.2019 21:22
eli22

XXX.XXX.58.41

Ten Orwell se fakt trefil! Za chvilku budeme mít čipy i my.

8.10.2019 21:39
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nejsem vůbec proti čipování, právě naopak, někdy se začít musí, aby se časem zamezilo i tomu všemu bor.elu. Ale fakt nevidím důvod čipovat psa, který bude žít nejspíš poslední rok, ven prakticky nechodí a nepustí ho z vodítka(či pustí, ale sotva se vleče) Nikdo nic nemusí registrovat, kontrolovat, hlásit...takže mi momentálně ten důvod celé akce nějak uniká...

9.10.2019 07:12
eli22

XXX.XXX.58.41

Ale vždyť já jsem taky pro, ale všechno má své meze a zákon mám být "dotažený", což tady evidentně není. Mám psa 15ti letého, hluchého a slepého. To je jako bych táhla stoletou babičku, která vidí les jen v TV nebo na obrázku, na očkování proti klíšťatům. Třeba. Má to logiku?Dělal by to někdo?

9.10.2019 07:14

Mně to můj říkal taky, že by dostal pokutu 50 000....

9.10.2019 07:18

eli22 napsal(a):
Ale vždyť já jsem taky pro, ale všechno má své meze a zákon mám být "dotažený", což tady evidentně není. Mám psa 15ti letého, hluchého a slepého. To je jako bych táhla stoletou babičku, která vidí les jen v TV nebo na obrázku, na očkování proti klíšťatům. Třeba. Má to logiku?Dělal by to někdo?

Já rozhodně ne, já 15ti letýho maltézáka, který už vylezl a jen taktak na dvorek, poslední tři roky vůbec naočkovat nenechala. Kašlete na to.

9.10.2019 09:18
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

GAELLE napsal(a):
zatíží peněženku majitelů a v tom je asi celý problém proč se všichni tak strašně brání. Pes si ani nevšiml že mu veterinář nějaký čip aplikoval. Stálo nás to 500 včetně pasu. Tak pokud někdo nemá 20 psů tak ho to snad nezruinuje

ta pětistovka na 15 let tak zatíží peněženku, že valná většina lidí to to proflámuje za víkend.....

9.10.2019 09:25
eli22

XXX.XXX.58.41

Huskyjanina napsal(a):
ta pětistovka na 15 let tak zatíží peněženku, že valná většina lidí to to proflámuje za víkend.....

Pětistovka na 15 let určitě ne, ale pětistovka třeba na měsíc, dva, tři, tak to už pokládám za nesmysl. U patnáctiletého psa nevíte nikdy..... Myslím, že lidi apriori proti čipování nejsou, alespoň v převážné většině, ale štve je nedotaženost zákona.

9.10.2019 09:38

nevíte nikdy u žádného zvířete. s touhle logikou spoustu lidí nekastruje kočky, protože nechají vykastrovat a za týden jí přejede auto.

jinak nedotaženost zákona štve ta mě, většina lidí o tom nemá žádnýho tucha, že třeba na čipu není adresa na majitele nebo že to nefunguje jako GPS.

9.10.2019 12:35

Asi napíšu něco kacířského....diskusí jsem se nepročítala, možná už to tu někdo zadavatelce napsal, starý pes- očkování už "nepotřebuje" . já sama na doporučení našeho obvoďáka veta sestarou nebožkou asi od deseti let chodila po dvou letech? nebo pak snad už jen na vzteklinu- moc si už nevzpomínám a když tedy zadavatelky pejsek jde ven jen na potřebu....čip bych u něj už neřešila...

rapsak

17.10.2019 12:40
rapsak

XXX.XXX.169.241

Na skutečnost, že z naší sněmovny čas od času vypadne paskvil už jsme zvyklí. Čip bez registrace nemá smysl, stejně jako nemá smysl čipovat jedenáctiletého psa, když jsedinci jeho rasy se dožívají 12i až 13i let. Jiná otázka je očkování proti vzteklině. O tom už dnes nikdo nepřemýšlí, zda psa očkovat nebo ne a pokud jde o odpovědného majitele, tak nechá psa očkovat. I toho jedenáctiletého. JENŽE !!! Pozor, tady je to uskalí ve vztahu k povinnému čipování. I když budete mít svého psa proti vzteklině očkovaného, tak pokud nebude očipován a v očkovacím průkaze nebude mít uvedeno číslo čipu, pak se na takového pohlíží tak jako by očkován nebyl !!!
Otázkou pak je, KDO, KDY a JAK bude čipování psa kontrolovat a druhou otázkou je, jak bude postupovat úředník, který bude absenci čipu s páníčkem řešit.

17.10.2019 16:49
sisi58

XXX.XXX.191.1

Minie napsal(a):
Je to hloupost. Vetrinář nečipovaného psa klidně naočkuje. A pokutu za to zcela jistě nedostane. Akorát je pes v případě pokousání považován za neočkovaného.

Tak to je vážně na hlavu. V Průkazu mám nálepku, že byl pes naočkován a tomu pokousanému budu tvrdit,že ne? Který jojin tohle vymyslel, spojovat očkování a čipování?

17.10.2019 18:04
impact

XXX.XXX.195.92

sisi58 napsal(a):
Tak to je vážně na hlavu. V Průkazu mám nálepku, že byl pes naočkován a tomu pokousanému budu tvrdit,že ne? Který jojin tohle vymyslel, spojovat očkování a čipování?

Přitom to je na celé kauze ta nejlogičtější věc.

17.10.2019 18:31
sisi58

XXX.XXX.191.1

impact napsal(a):
Přitom to je na celé kauze ta nejlogičtější věc.

Jsem spíše citově založená,než logická. Proto asi nechápu.

17.10.2019 18:55
impact

XXX.XXX.195.92

sisi58 napsal(a):
Jsem spíše citově založená,než logická. Proto asi nechápu.

Jj, a impact je bezcitná zrůda, které jde jen o peníze. 😂 Jedna lepší, než druhá. 😂 Tady se člověk pobaví víc, než kdekoliv jinde. ✌️

Jinak mě to přijde naprosto normální proto, že leta letoucí pro mě každé očkování znamená pas - čip - očkování - přelepení samolepek folií. Navíc nepodporuju množitele, takže si psy beru buď z (kvalitních) chovatelských stanic a nebo z (kvalitních) útulků, takže nemám a nekupuju si nečipované psy.

Takže je mi prostě spousta toho brečení na diskuzích k smíchu. (Ne všechny, než mě nějaká fanynka zase začne tahat za slovíčka).

A logický mi to přijde proto, že mám doma krabici očkováků, kterýma bych mohla mávat jakékoliv kontrole před nosem a tvrdit, že mám psy očkovaný.

Stejně, jako to dělá kdejaká tupá množka.

Stejně, jako to udělal třeba Žiška se stopadesáti psy v hangáru. 🤮

Pes, který není trvale a nezaměnitelně označený čipem (tetováním) prostě očkovaný není. Bodka. 🙈

PS: Už aby bylo po Novém roce. Mám takových k*yplíků celej seznam. 🖕

17.10.2019 19:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

impact napsal(a):
Jj, a impact je bezcitná zrůda, které jde jen o peníze. 😂 Jedna lepší, než druhá. 😂 Tady se člověk pobaví víc, než kdekoliv jinde. ✌️

Jinak mě to přijde naprosto normální proto, že leta letoucí pro mě každé očkování znamená pas - čip - očkování - přelepení samolepek folií. Navíc nepodporuju množitele, takže si psy beru buď z (kvalitních) chovatelských stanic a nebo z (kvalitních) útulků, takže nemám a nekupuju si nečipované psy.

Takže je mi prostě spousta toho brečení na diskuzích k smíchu. (Ne všechny, než mě nějaká fanynka zase začne tahat za slovíčka).

A logický mi to přijde proto, že mám doma krabici očkováků, kterýma bych mohla mávat jakékoliv kontrole před nosem a tvrdit, že mám psy očkovaný.

Stejně, jako to dělá kdejaká tupá množka.

Stejně, jako to udělal třeba Žiška se stopadesáti psy v hangáru. 🤮

Pes, který není trvale a nezaměnitelně označený čipem (tetováním) prostě očkovaný není. Bodka. 🙈

PS: Už aby bylo po Novém roce. Mám takových k*yplíků celej seznam. 🖕

Moment, to si nerozumíme. Já jsem pro čipování. Můj pes i kocour jsou očipovaní, i koně jsem měla s čipem.
Jen nechápu, jak někdo může tvrdit, že očkování neplatí, když to očkované zvíře zároveň není očipované. Přece vidím, jestli mi vetka psa očkuje a platím jí za to.A navíc mi lípne nálepku do očkováku.

17.10.2019 19:28
impact

XXX.XXX.195.92

sisi58 napsal(a):
Moment, to si nerozumíme. Já jsem pro čipování. Můj pes i kocour jsou očipovaní, i koně jsem měla s čipem.
Jen nechápu, jak někdo může tvrdit, že očkování neplatí, když to očkované zvíře zároveň není očipované. Přece vidím, jestli mi vetka psa očkuje a platím jí za to.A navíc mi lípne nálepku do očkováku.

Pak jsem tu druhou polovinu odpovědi psala úplně zbytečně.

17.10.2019 19:43
LájošM

XXX.XXX.14.251

sisi58 napsal(a):

Jak jinak byste chtěl donutit lidi, aby čipovali?
Očkování proti vzteklině je povinné, obyvatelstvo to bere jako v pořádku, tudíž se k tomu přilíplo čipování. 20 tisíc pokuta za absence čipu se zdá moc, ale stejná pokuta za ohrožení vzteklinou je v OK.
Zákon není dotažený, on se stejně bude novelizovat tak 2x do roka, jak znám naše zákonodárce.

A k tomu čipování stařečků... jak byste chtěli do zákona vtlačit výjimky? Jak se pozná u psa bez PP, jak je přesně starý? To by pak každý svého psa hlásil jako starého.

17.10.2019 20:13
impact

XXX.XXX.195.92

sisi58 napsal(a):

Ještě bych k tomu podotkla jedno - já přece vidím, že se moji psy mají jak prase v žitě, takže zrušíme KVS, páč žádné kontroly stran týrání zvířat nejsou.

Logika - já mám psa očkovaného, takže svět je růžovej - je asi úplně stejná.

Bohužel takto to na světě nefunguje a myslím, že to Vaše "citové založení" hraničí spíš s naivitou.

17.10.2019 20:31
Terven

XXX.XXX.110.159

sisi58 napsal(a):

Očkování platí, jenomže pokud pes nemá čip, jak chcete dokázat, že očkovací látku, kterou máte zapsanou v očkováku, má v sobě právě ten konkrétní pes?
Je mi jasné, že vy to máte v cajku - jeden pes, jeden očkovák, patří to k sobě. Ale často mají lidi psy nepřihlášený, neočkovaný, o čipu ani nemluvě a můžou mít jeden očkovák, kde je vše v pořádku a tím vám zamávají před nosem, pokud vás jeden z těch psů pokouše, například.

17.10.2019 20:57
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Terven napsal(a):
Očkování platí, jenomže pokud pes nemá čip, jak chcete dokázat, že očkovací látku, kterou máte zapsanou v očkováku, má v sobě právě ten konkrétní pes?
Je mi jasné, že vy to máte v cajku - jeden pes, jeden očkovák, patří to k sobě. Ale často mají lidi psy nepřihlášený, neočkovaný, o čipu ani nemluvě a můžou mít jeden očkovák, kde je vše v pořádku a tím vám zamávají před nosem, pokud vás jeden z těch psů pokouše, například.

Není to na mne sice, ale asi tak, jako doteď Pokud vím, řeší se to s dotyčným veterinářem, který psa vakcinoval a ten za to ručí.

17.10.2019 21:11
sisi58

XXX.XXX.191.1

impact napsal(a):
Pak jsem tu druhou polovinu odpovědi psala úplně zbytečně.

Nejsem mnozitel,tak nevim jak podvadet. Navic mam psa a jen jenoho. A ti,kterych se to tyka, na diskuze na iFaune nechodi. Ti jsou v inzeratech.

17.10.2019 21:39
Terven

XXX.XXX.110.159

lesnížínka napsal(a):
Není to na mne sice, ale asi tak, jako doteď Pokud vím, řeší se to s dotyčným veterinářem, který psa vakcinoval a ten za to ručí.

Tak možná někde na vsi si veterinář pamatuje všechny své klienty a dá ruku do ohně za to, že toho psa očkoval. V případě velkých měst a velkých klinik je to nemožné. Tam si právě myslím, že prokázat, že daný pes je očkovaný lze pouze tak, že číslo jeho čipu souhlasí s číslem čipu v průkazu.

17.10.2019 21:47
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Terven napsal(a):
Tak možná někde na vsi si veterinář pamatuje všechny své klienty a dá ruku do ohně za to, že toho psa očkoval. V případě velkých měst a velkých klinik je to nemožné. Tam si právě myslím, že prokázat, že daný pes je očkovaný lze pouze tak, že číslo jeho čipu souhlasí s číslem čipu v průkazu.

To máte samozřejmě pravdu, ale znova: doteď to fungovalo, jak tedy, když si vet psa a majitele nepamatoval? Když se řešilo pokousání psem?

17.10.2019 21:53
Terven

XXX.XXX.110.159

lesnížínka napsal(a):
To máte samozřejmě pravdu, ale znova: doteď to fungovalo, jak tedy, když si vet psa a majitele nepamatoval? Když se řešilo pokousání psem?

Tak...všelijak, no ...
možná z tohoto důvodu někoho napadla tahle inovace?

17.10.2019 21:55
impact

XXX.XXX.195.92

lesnížínka napsal(a):

Kdysi dávno to bylo tak, že drožky drnčely po polňačkách neomezenou rychlostí a teď máme 130 na dálnici.

Svět se vyvíjí, doba pokročila.

Dříve stačil mezinárodní očkovací průkaz, aby pes mohl přejet hranice. Žádný čipy, žádný pasy.

No a dneska už si bez čipu neškrtnete a dokonce se samolepky od vakcín musí přelepovat fólií, aby nešly sundavat a nalepovat zpátky.

Tak to prostě je.

17.10.2019 22:38
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

impact napsal(a):
Kdysi dávno to bylo tak, že drožky drnčely po polňačkách neomezenou rychlostí a teď máme 130 na dálnici.

Svět se vyvíjí, doba pokročila.

Dříve stačil mezinárodní očkovací průkaz, aby pes mohl přejet hranice. Žádný čipy, žádný pasy.

No a dneska už si bez čipu neškrtnete a dokonce se samolepky od vakcín musí přelepovat fólií, aby nešly sundavat a nalepovat zpátky.

Tak to prostě je.

Ale to byla odpověď na Terven a to, že si to vet nemůže pamatovat a tedy nijak doložit. Takže letos, kdy zákon není, si to vet pamatuje(či jinak doloží) a příští rok bude mít najednou amnézii?

17.10.2019 22:43
L(phi)

XXX.XXX.227.39

lesnížínka napsal(a):
Ale to byla odpověď na Terven a to, že si to vet nemůže pamatovat a tedy nijak doložit. Takže letos, kdy zákon není, si to vet pamatuje(či jinak doloží) a příští rok bude mít najednou amnézii?

Skôr to proste neriešia, lebo sa tie psy moc nemajú kde nakaziť. Zatiaľ, pri tom ako sem niektorí vozia neockovane psy z krajín kde vzteklinu majú sa to raz môže zmeniť.

17.10.2019 22:55
Terven

XXX.XXX.110.159

lesnížínka napsal(a):

Samozřejmě, že si to nepamatuje ani letos a doložit to nemá jak, takže nemá jinou možnost než věřit majiteli, že pes a očkovák patří k sobě. To je možná ten důvod, proč se děje ta změna?

17.10.2019 23:07
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ale jistě, já s tou změnou souhlasím, jen se jaksi musí dělat logicky a ne vymýšlet blbosti typu: sice se vloni na vzteklinu zaočkoval, má to v blbníčku, ale budem dělat, že to tam není. I když je psu 8 a dožití má 7let, tak ho proto musíme očipovat. Prostě by měli kompetence dostat veterináři a rozhodovat o tom, kterého psa je ještě nutné čipovat. Bude muset být načipovaný, i když to bude vážně nemocný pes, kterému zbývá třeba pár měsíců života a té kontroly čipu se nejpsíš nedožije? Dále to bude už jasné, čipované bude každé štěně, jde tady jen o to přechodové období...

18.10.2019 01:35
fikovnice

XXX.XXX.135.59

tak ono ani dneska člověka, pokud ho pokouše pes, extra neléčí, dávají tetanovku a léčí ránu. i když já jako veterinář do vyšetření po pokousání napíšu, že není očkovaný.

jinak co tam má veterinář napsat, když pes bude očkovaný ale nebude čipovaný celkem nikdo neví :D

Zažila jsem za hlubokého socíku očkování proti vzteklině. Tehdy bylo v ČR jediné balení francouzské vakcíny, jinak byly ruské, ehm sovětské - s miliónem NÚ. Našim se podařilo sehnat tu francouzskou. Vím, jak se tehdy strašilo, že je to hrůza, ale já z toho žádné noční můry nemám... Šlo o to, že v tehdejší Jugoslávii nám vlezl do bungalovu asi potkan (prostě nějaký velký hlodavec) a pokousal mě do rukou...
Proč to píšu? Zajímalo by mě, kdyby se hypoteticky stalo to, že by třeba byl někdo pokousán psem/kočkou, které by se nedali odchytit, nenašel by se majitel... Ač jsme země vztekliny prostá, tak nějaké minimální riziko je (s přivandrovalci kdoví odkud). Tak jak by se postupovalo? Stejně jako tenkrát? Teda abych to upřesnila: dostala jsem sérum a pak bylo očkování trvající řádově týdny (injekce do břicha, ale subkutánně; jediný problém byl, že tehdy ještě nebyly třeba nízkomolekulární hepariny, tak se každý takovéto aplikace bál - a nejvíce snad doktoři, kteří mě vakcinovali ).

18.10.2019 07:14
impact

XXX.XXX.195.92

lesnížínka napsal(a):

Sorry, vážně.. Ale to je přesně podle pořekadla bav se s volem o sobotě, když jde v pátek na porážku.

18.10.2019 08:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

impact napsal(a):
Sorry, vážně.. Ale to je přesně podle pořekadla bav se s volem o sobotě, když jde v pátek na porážku.

Už to zase přeháníte. Lidi můžou mít jiný názor, než vy.A nemusí být nutně špatný. Nejste Bůh, tedy neomylná.

18.10.2019 09:25
impact

XXX.XXX.195.92

sisi58 napsal(a):
Už to zase přeháníte. Lidi můžou mít jiný názor, než vy.A nemusí být nutně špatný. Nejste Bůh, tedy neomylná.

A nepřeháníte to Vy? To, že mám jiný názor nutně neznamená, že je špatný. Nejste Bůh (ani lesní žínka), takže nejste neomylné.

18.10.2019 09:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

impact napsal(a):
A nepřeháníte to Vy? To, že mám jiný názor nutně neznamená, že je špatný. Nejste Bůh (ani lesní žínka), takže nejste neomylné.

Jistě. Jenže já i lesnížínka to napíšeme tak, aby se lidé s jiným názorem necítili peskovaní, ba přímo uražení. Ani vám jsem nikdy nic nenapsala na plnou ústa.
Mě vůbec nejde o to, co píšete,máte na to právo, ale jak. Ostatní v diskuzi nejsou vaši podřízení, děti, či manžel,aby vaše invektivy museli snášet bez řečí.

Třeba váš poslední příspěvek v této diskuzi: https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3611659/vraceni-pp-psa?from-list=1#a3612707
Vážně musíte druhé urážet?

Nebo posuzovat jejich schopnost, něco udělat?
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3592524/kam-registrovat-cip
Že vy něco víte a druhý ne neznamená, že ten druhý je b l b e c, pouze to, že neví.

Tři diskuze a všech se chováte, když už jsme ve "psech", jako nafrněná fena.
Druhému bych to až tak nenapsala. Ale vaše podrážděnost, nadřazenost a ironie už čiší téměř z každého příspěvku.
Venku je krásný podzim. Běžte se projít a pročistit si hlavu. Čerstvý vzduch a pohyb dělá zázraky.

18.10.2019 10:07
impact

XXX.XXX.195.92

sisi58 napsal(a):
Jistě. Jenže já i lesnížínka to napíšeme tak, aby se lidé s jiným názorem necítili peskovaní, ba přímo uražení. Ani vám jsem nikdy nic nenapsala na plnou ústa.
Mě vůbec nejde o to, co píšete,máte na to právo, ale jak. Ostatní v diskuzi nejsou vaši podřízení, děti, či manžel,aby vaše invektivy museli snášet bez řečí.

Třeba váš poslední příspěvek v této diskuzi: https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3611659/vraceni-pp-psa?from-list=1#a3612707
Vážně musíte druhé urážet?

Nebo posuzovat jejich schopnost, něco udělat?
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3592524/kam-registrovat-cip
Že vy něco víte a druhý ne neznamená, že ten druhý je b l b e c, pouze to, že neví.

Tři diskuze a všech se chováte, když už jsme ve "psech", jako nafrněná fena.
Druhému bych to až tak nenapsala. Ale vaše podrážděnost, nadřazenost a ironie už čiší téměř z každého příspěvku.
Venku je krásný podzim. Běžte se projít a pročistit si hlavu. Čerstvý vzduch a pohyb dělá zázraky.

No vidíte. A to ještě ani za mák netušíte, co si ve skutečnosti myslím. Buďte ráda.

Opakovat stále dokola to, jak je možné, že očkování bez čipu platilo a teď už neplatí, když já přece vím, že mám psa očkovaného, totiž považuju za naprostou idiocii. Sorry, ale je to tak a můžete nad tím brečet, jak chcete.

X lidí to tady vysvětlovalo. A dle mého naprosto polopaticky. Tak, že víc polopaticky už to nejde a je to vysvětlené tak, že už by to opravdu musel pochopit i člověk na hranici de*ility. Ale to ne, to se bude brečet pořád dokola, jak je to sakra možný, že už to najednou neplatí.

Občas mi to v tématu povinného čipování přijde, že někteří brečej ve vláknech už jen z principu, že si pořád dokola a ve stopadesáti komentářích musej ubreknout, jaká je to hrůza. Těm doporučte, ať zvednou zadky z iFauny a jdou radši ven. Protože ty tisíckrát opakované komentáře jsou už opravdu hraniční.

PS: Pište si jak chcete, mě je to úplně volný. Stejně tak je mi volný to, co si myslíte o mém psaní. Možná máte nějakou utkvělou představu, že mě to zajímá. Nicméně Vás můžu ubezpečit, že nezajímá. Bez urážky.

18.10.2019 11:18
eli22

XXX.XXX.181.79

Trošku se tu ztrácí pointa k dotazu, který zněl: Dát čipovat starého pejska /na pokraji konce života/?

18.10.2019 13:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

eli22 napsal(a):
Trošku se tu ztrácí pointa k dotazu, který zněl: Dát čipovat starého pejska /na pokraji konce života/?

Dle zákona musíte.Pak je tu ještě subjektivní názor každého dotčeného majitele.Výklad zákona je ovšem jen jeden.

18.10.2019 13:14

sisi58 napsal(a):
Dle zákona musíte.Pak je tu ještě subjektivní názor každého dotčeného majitele.Výklad zákona je ovšem jen jeden.

ne, nemusí, pokud pes spadá pod výjimku danou zákonem a která je v diskuzi opakovaně uvedena.

18.10.2019 14:14
eli22

XXX.XXX.181.79

sisi58 napsal(a):

Já mám jasno. Nebudu. Ale spíš jsem chtěla naznačit, že diskuze se trochu zvrtla.

18.10.2019 14:29

eli22 napsal(a):
Já mám jasno. Nebudu. Ale spíš jsem chtěla naznačit, že diskuze se trochu zvrtla.

Vy jste myslím psala, že už máte nějakého stařečka, to už bych neřešila. Moje nejstarší fena bude mít 10 let a tu čipovat budu.

18.10.2019 14:55
eli22

XXX.XXX.181.79

Vy jste myslím psala, že už máte nějakého stařečka, to už bych neřešila. Moje nejstarší fena bude mít 10 let a tu čipovat budu.

Je mu 14 pryč, vzteklinu má letos na 3 roky, ale je stejně tetovaný. Spíš řešíme dcery bulíka, který má teď nově vzteklinu a je mu 12 let. Ale tak jsme se rozhodli, že jí taky nebudeme řešit. Roční fenku samozřejmě čipovanou mám.

18.10.2019 18:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

ne, nemusí, pokud pes spadá pod výjimku danou zákonem a která je v diskuzi opakovaně uvedena.

Jasně. Na ty tetované psy jsem zapomněla. Omluva.

18.10.2019 20:43
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

sisi58 napsal(a):
Jasně. Na ty tetované psy jsem zapomněla. Omluva.

V prvé řadě děkuju Pokud je tetování čitelné. Samík ho má absolutně nečitelné, takže je čipovaný.

pacient

22.10.2019 20:55
pacient

XXX.XXX.69.94

Stát nemá přehled o lidech kteří se tu pohybují,čím se živí a jestli netrpí nebezpečnými chorobami,a vymyslí čipování psů.Když pes bez majitele někoho kousne a uteče tak na co mu bude čip?

2.11.2019 18:32
Moudivláček

XXX.XXX.194.39

eli22 napsal(a):
Je mu 14 pryč, vzteklinu má letos na 3 roky, ale je stejně tetovaný. Spíš řešíme dcery bulíka, který má teď nově vzteklinu a je mu 12 let. Ale tak jsme se rozhodli, že jí taky nebudeme řešit. Roční fenku samozřejmě čipovanou mám.

Víte, co mně při tom schvalování zarazilo ?
Že když pes s očkováním proti vzteklině z roku 2019 v očkovacím průkazu zaznamenaným, myslím dnes starý pes, který se asi roku 2021 těžko dožije někoho kousne, tak se na něj bude pohlížet, jako na nevakcinovaného, protože nemá od 1.1 2020 čip. Viz článek Šárky Štíchové, nevím, kdo to je, FAUNA11/2019.
Tak, když takový pes někoho kousne a ten den ho očipuji, tak ta vakcinace bude platit?
Jaksi nechápu, o co kráčí. Asi chápu, ale nelze to napsat veřejně.

2.11.2019 18:46
Moudivláček

XXX.XXX.194.39

fikovnice napsal(a):
Zažila jsem za hlubokého socíku očkování proti vzteklině. Tehdy bylo v ČR jediné balení francouzské vakcíny, jinak byly ruské, ehm sovětské - s miliónem NÚ. Našim se podařilo sehnat tu francouzskou. Vím, jak se tehdy strašilo, že je to hrůza, ale já z toho žádné noční můry nemám... Šlo o to, že v tehdejší Jugoslávii nám vlezl do bungalovu asi potkan (prostě nějaký velký hlodavec) a pokousal mě do rukou...
Proč to píšu? Zajímalo by mě, kdyby se hypoteticky stalo to, že by třeba byl někdo pokousán psem/kočkou, které by se nedali odchytit, nenašel by se majitel... Ač jsme země vztekliny prostá, tak nějaké minimální riziko je (s přivandrovalci kdoví odkud). Tak jak by se postupovalo? Stejně jako tenkrát? Teda abych to upřesnila: dostala jsem sérum a pak bylo očkování trvající řádově týdny (injekce do břicha, ale subkutánně; jediný problém byl, že tehdy ještě nebyly třeba nízkomolekulární hepariny, tak se každý takovéto aplikace bál - a nejvíce snad doktoři, kteří mě vakcinovali ).

Budu rád, když mně zde někdo fundovaný odpoví, proč povinnost čipování se spojila s platností očkování proti vzteklině, provedeném před přijetím zákona.Je jedno jak je pes starý. Pokud mu po r. 2022 skončí platnost očkování a nemá čip, má jeho majitel problém, jakoby nebyl očkován. To chápu. Ale proč mám dnes čipovat psa, který je na dva roky vakcinován. Dožije li se, tak ho očiípuji.
A co kočky? Ty vzteklinu nepřenáší a evidence žádná.

2.11.2019 19:08

Moudivláček napsal(a):
Budu rád, když mně zde někdo fundovaný odpoví, proč povinnost čipování se spojila s platností očkování proti vzteklině, provedeném před přijetím zákona.Je jedno jak je pes starý. Pokud mu po r. 2022 skončí platnost očkování a nemá čip, má jeho majitel problém, jakoby nebyl očkován. To chápu. Ale proč mám dnes čipovat psa, který je na dva roky vakcinován. Dožije li se, tak ho očiípuji.
A co kočky? Ty vzteklinu nepřenáší a evidence žádná.

ono podle zákona nebude očkovaný už od prvního ledna, pokud nebude mít čip.

3.11.2019 11:51
Dominik kadzi521

XXX.XXX.12.92

Přesně 20 minut venku na zahradě a pod dohledem to je v pphodě

3.11.2019 14:02
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

ono podle zákona nebude očkovaný už od prvního ledna, pokud nebude mít čip.

Co je pravda na tom, že vet nesmí naočkovat nenačipovanýho psa?

3.11.2019 14:13
impact

XXX.XXX.44.225

Huskyjanina napsal(a):
Co je pravda na tom, že vet nesmí naočkovat nenačipovanýho psa?

Ne, není to pravda. Naočkovat ho normálně může. Jen to očkování nebude z pohledu zákona platné.

3.11.2019 14:18
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

sisi58 napsal(a):

když nemá čip, nelípne.

3.11.2019 14:22
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

impact napsal(a):
Ne, není to pravda. Naočkovat ho normálně může. Jen to očkování nebude z pohledu zákona platné.

pletete se.

3.11.2019 14:31
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Ono dnes je úplně jedno, jestli je pes, který pokousal je vakcinován proti vzteklině nebo ne.Postup je úplně stejný.Zatím nemá veterinář povinnost nevakcinovaného psa někomu hlásit. Ono to spojení čipování s vakcinací je jen tlak na majitele

3.11.2019 14:34
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

fikovnice napsal(a):

Omyl, to nebyla vakcina ale sérum. vakcina byla česká.

3.11.2019 17:18
fikovnice

XXX.XXX.135.179

jahodapavel napsal(a):
Omyl, to nebyla vakcina ale sérum. vakcina byla česká.

Pletete se Vy, poslední balení VAKCÍNY mám pořád schované - na památku... Příbalový leták - ve francouzštině. A rozdíl mezi sérem a vakcínou znám.

Jinak dodávám, to je opravdu mnoho a mnoho let zpátky, až se stydím uvést jaký rok to byl...

3.11.2019 17:24
fikovnice

XXX.XXX.135.179

fikovnice napsal(a):
Pletete se Vy, poslední balení VAKCÍNY mám pořád schované - na památku... Příbalový leták - ve francouzštině. A rozdíl mezi sérem a vakcínou znám.

Jinak dodávám, to je opravdu mnoho a mnoho let zpátky, až se stydím uvést jaký rok to byl...

Dodatek: Celá ta anabáze byla vysoce pravděpodobně zbytečná. Naši mě přivezli umírající - ještě v Jugoslávii mi praskl slepák, cestovali jsme skoro dva dny, já už s rozjetým zánětem pobřišnice (nejhorší bolesti mého života) a opravdu na hranici života a smrti. Ještě v noci ale naši lékařům sdělili, že jsem byla pokousaná a doktoři holt nechtěli nic nechat náhodě... Ona vakcína byla ve vojenské posádce v Mar. Lázních. A můj táta po té dvoudenní cestě s umírajícím dítětem ještě znovu v noci sedl do auta a tu vakcínu z M. Lázní do Brna přivezl... I proto jsem psala, že rodičovská láska nezná mezí a limitů. Když to teď píšu, pořád cítím obrovský vděk...

3.11.2019 17:27
eli22

XXX.XXX.58.41

jahodapavel napsal(a):
Ono dnes je úplně jedno, jestli je pes, který pokousal je vakcinován proti vzteklině nebo ne.Postup je úplně stejný.Zatím nemá veterinář povinnost nevakcinovaného psa někomu hlásit. Ono to spojení čipování s vakcinací je jen tlak na majitele

Ale vždyť veterinář musí psa ovočkovat, pokud budu chtít, i když nebude čipovaný, ne? Nemůže to odmítnout.

3.11.2019 17:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):
když nemá čip, nelípne.

Proč by ne? Lípne. Jen nebude před zákonem platit.
Veterinář není ten, kdo má řešit, co platí či co neplatí. Jediný, kdo může kontrolovat, je SVS.
"Povinnost opatřit psa čipem ukládá majitelům novela veterinárního zákona a současně také nařízení EU o neobchodních přesunech zvířat v zájmovém chovu, a to od 1. ledna 2020. Těm, kteří toto nařízení nesplní, hrozí pokuta až do výše 20 tisíc Kč. Neočipovaným psům navíc nebude z pohledu zákona uznána platnost očkování proti vzteklině, i když vaše zvíře očkováno bylo a má to řádně zaznamenané v očkovacím průkaze".
https://www.mesec.cz/clanky/povinne-cipovani-psu-od-ledna-2020-vse-co-potrebujete-vedet/

3.11.2019 17:34
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jen k tomu písnu to, co už jsem psala x krát: stačilo by se kouknout někde kolem, třeba na Slovensko, jak je tam zákon postavený. Zrovna minulý týden jsem poslouchala zprávy. Veterinář nesmí psa oočkovat, vyšetřit, ošetřit, pokud není čipovaný a to pod pokutou xx euro. Vyjímku jsou samozřejmě situace, kdy jde psu o život.

3.11.2019 18:02
impact

XXX.XXX.195.92

jahodapavel napsal(a):
pletete se.

Pane Jahoda, v tomhle se rozhodně nepletu. Plete se spousta pomatenců, kteří si zákon vykládají podle Novy a Blesku. Dokonce i Veterinární komora ČR k tomu kvůli takový pomatencům musela vydat oficiální prohlášení, ve kterém tento médii rozšířený blud vyvrací.

3.11.2019 18:09
impact

XXX.XXX.195.92

eli22 napsal(a):
Ale vždyť veterinář musí psa ovočkovat, pokud budu chtít, i když nebude čipovaný, ne? Nemůže to odmítnout.

Samozřejmě. Nenechte se panem Jahodou zmýlit. Veterinář dokonce nebude ani nijak sankcionován, když Váš sic naočkovaný, ale nenačipovaný (čili z pohledu zákona nenaočkovaný) pes někoho pokouše. Je to čistě jen a jen Vaše zodpovědnost za Vašeho psa.

Viz Tisková zpráva Komory veterinárních lékařů ČR ze dne 24. 9. 2019. Najděte si to.

3.11.2019 18:14
impact

XXX.XXX.195.92

Tisková zpráva Komory veterinárních lékařů ČR ze dne 24. 9. 2019

Povinnost vakcinovat psy proti vzteklině je dána zákonem

Veterinární zákon jednoznačně a bezpodmínečně ukládá chovatelům psů povinnost je mít očkované proti vzteklině.

Potvrzení o vakcinaci zanese praktický veterinární lékař do petpasu nebo do očkovacího průkazu psa, a to včetně informace o použité vakcíně a její účinnosti (může být jeden až tři roky).

A od 1. ledna příštího roku Veterinární zákon stanovuje, že má-li být potvrzení vakcinace platné, musí být pes nezaměnitelně identifikován.

Jak bude tato záležitost kontrolována, je zatím ještě předmětem jednání. Nicméně jedno je jisté: čipy budou aplikovat veterinární lékaři. Pes může být očipován při samotné vakcinaci, popřípadě kdykoli jindy, nicméně vždy platí, že aby bylo očkování proti vzteklině úředně platné, musí být pes označen čipem či čitelným tetováním. Toto pravidlo začíná platit od 1. ledna 2020! (Označení psa tetováním se pro tyto účely uznává jen v případě, že bylo provedeno před 3. červencem 2011.)

Podle Radky Vaňousové, prezidentky Komory veterinárních lékařů, není tedy nutnou podmínkou pro vakcinaci proti vzteklině nejprve čipovat psa. I po 1. lednu 2020 může veterinární lékař naočkovat proti vzteklině i psa, u něhož chovatel bude čipování odmítat; Veterinární zákon mu to nezakazuje. Zákonná povinnost nezaměnitelné identifikace psa je na straně chovatele. Každopádně každý chovatel by měl pamatovat na to, že není-li pes nezaměnitelně označený (tzn. očipovaný či tetovaný s datem tetování před 3. červencem 2011), přestane být jeho vakcinace po 1. lednu 2020 úředně platná!

Josef Duben
PR KVL
Kontakt pro mediální vyjádření:
MVDr. Radka Vaňousová
Prezidentka KVL ČR
603 928 387

r.vanousova@volny.cz
Josef Duben
PR KVL ČR
602 172 954
dubenjsf@gmail.com

https://www.vetkom.cz/povinnost-vakcinovat-psy-proti-vztekline-je-dana-zakonem/

3.11.2019 18:43
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

eli22 napsal(a):

Může,

3.11.2019 18:49
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

fikovnice napsal(a):
Dodatek: Celá ta anabáze byla vysoce pravděpodobně zbytečná. Naši mě přivezli umírající - ještě v Jugoslávii mi praskl slepák, cestovali jsme skoro dva dny, já už s rozjetým zánětem pobřišnice (nejhorší bolesti mého života) a opravdu na hranici života a smrti. Ještě v noci ale naši lékařům sdělili, že jsem byla pokousaná a doktoři holt nechtěli nic nechat náhodě... Ona vakcína byla ve vojenské posádce v Mar. Lázních. A můj táta po té dvoudenní cestě s umírajícím dítětem ještě znovu v noci sedl do auta a tu vakcínu z M. Lázní do Brna přivezl... I proto jsem psala, že rodičovská láska nezná mezí a limitů. Když to teď píšu, pořád cítím obrovský vděk...

a můžete mi vysvětlit, proč by někdo dával pokousanému vakcinu?

3.11.2019 19:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

eli22 napsal(a):

Může to odmítnout. Ale snad nemáte v okolí jen jednoho veta?!

3.11.2019 19:31
impact

XXX.XXX.195.92

jahodapavel napsal(a):
Může,

Tak pokud je to veterinář, který rád přichází o klienty, tak ji samozřejmě může odmítnout psa ošetřit. Ale nemůže jí říct: já nesmím, kvůli zákonu. Může jí tak akorát říct: nechci Vašeho psa ošetřit, běžte jinam.

3.11.2019 20:13
fikovnice

XXX.XXX.135.227

jahodapavel napsal(a):

Ne, nemůžu, byla jsem tehdy dítě, myšlenkové pochody tehdejšího lékařů neznám. Jen vím, co mám doma schovaného - klidně Vám to opíšu, co je na balení napsaného (scanner nemám). Nehledě na to, že režim podávání séra tehdy byl jiný - byla jsem sledovaná na JIPce, až pak s určitým odstupem následovala vakcinace - řádově týdny, když jsem se vykřesala z nejhoršího, tak už ambulantně.
Přívodní cesta séra a posléze vakcíny byla taktéž jiná. Moje máma byla puntičkář, ono se tehdy uvažovalo o žalobě na českého dr. v Jugoslávii, který nepoznal ten slepák a vše si nějak sepsala, možná bych ještě někde ty zápisky našla...ale samozřejmě jsou psány matkou, ne odbornicí.

P.S. K Vašemu dotazu - co mě napadá - já byla spíš jen škráblá zubem toho hlodavce na několika prstech ruky (krvácelo to, ale kdo zná potkany, oni mají tendenci "ochutnávat" - to se mi stalo - ve spánku v bungalovu, kde jsme měli přes noc otevřená okna i balkónové dveře), který mi v noci vlezl do postele. Takže tam vzteklina opravdu byla jen raritně možná. Tak se přistoupilo jak k pasívní, tak k aktivní imunizaci. Víc fakt nevím. Ale vím, co mi bylo pícháno do břicha, ptž prostě jedno to originální balení jsem si z té hrůzy schovala. Na naše někdejší poměry to byla vyspělá technologie - já vím - jen u "blbé" stříkačky a očkovací látky...ta už byla natažená ve stříkačce pro přesnou dávku. To by u séra nebylo!

3.11.2019 20:17
eli22

XXX.XXX.58.41

impact napsal(a):
Tak pokud je to veterinář, který rád přichází o klienty, tak ji samozřejmě může odmítnout psa ošetřit. Ale nemůže jí říct: já nesmím, kvůli zákonu. Může jí tak akorát říct: nechci Vašeho psa ošetřit, běžte jinam.

Přesně tak. A lidi si to řeknou a vet rázem ztratí klientelu, protože je tu x dalších vetů. Takže ho to s největší pravděpodobností ani nenapadne.

3.11.2019 20:23
fikovnice

XXX.XXX.135.227

fikovnice napsal(a):
Ne, nemůžu, byla jsem tehdy dítě, myšlenkové pochody tehdejšího lékařů neznám. Jen vím, co mám doma schovaného - klidně Vám to opíšu, co je na balení napsaného (scanner nemám). Nehledě na to, že režim podávání séra tehdy byl jiný - byla jsem sledovaná na JIPce, až pak s určitým odstupem následovala vakcinace - řádově týdny, když jsem se vykřesala z nejhoršího, tak už ambulantně.
Přívodní cesta séra a posléze vakcíny byla taktéž jiná. Moje máma byla puntičkář, ono se tehdy uvažovalo o žalobě na českého dr. v Jugoslávii, který nepoznal ten slepák a vše si nějak sepsala, možná bych ještě někde ty zápisky našla...ale samozřejmě jsou psány matkou, ne odbornicí.

P.S. K Vašemu dotazu - co mě napadá - já byla spíš jen škráblá zubem toho hlodavce na několika prstech ruky (krvácelo to, ale kdo zná potkany, oni mají tendenci "ochutnávat" - to se mi stalo - ve spánku v bungalovu, kde jsme měli přes noc otevřená okna i balkónové dveře), který mi v noci vlezl do postele. Takže tam vzteklina opravdu byla jen raritně možná. Tak se přistoupilo jak k pasívní, tak k aktivní imunizaci. Víc fakt nevím. Ale vím, co mi bylo pícháno do břicha, ptž prostě jedno to originální balení jsem si z té hrůzy schovala. Na naše někdejší poměry to byla vyspělá technologie - já vím - jen u "blbé" stříkačky a očkovací látky...ta už byla natažená ve stříkačce pro přesnou dávku. To by u séra nebylo!

Teda nemyslela jsem si, pane doktore (Jahodo), že mě donutíte tu vakcínu hledat...ale stalo se!
Nápis na Originální plastové krabičce se všemi proprietami (suchá suspenze látky), vehikulum, stříkačka, tři jehly je: MERIEUX INACTIVATED RABIES VACCINE. Takže logicky výrobce byla firma Mérieux.

Jo a pardon - popis je tu nejen francouzsky, ale i anglicky: Composition per single dose: freeze-dried vaccine: 1 dose such that the protective potency is at least equal to or greater than 2.5 times the W.H.O. international standard 1976. Dilutent: water for injection 1 ml.

Nad tím je ještě nadpis: Pre and post-exposure immunization

3.11.2019 20:51
impact

XXX.XXX.44.225

fikovnice napsal(a):
Teda nemyslela jsem si, pane doktore (Jahodo), že mě donutíte tu vakcínu hledat...ale stalo se!
Nápis na Originální plastové krabičce se všemi proprietami (suchá suspenze látky), vehikulum, stříkačka, tři jehly je: MERIEUX INACTIVATED RABIES VACCINE. Takže logicky výrobce byla firma Mérieux.

Jo a pardon - popis je tu nejen francouzsky, ale i anglicky: Composition per single dose: freeze-dried vaccine: 1 dose such that the protective potency is at least equal to or greater than 2.5 times the W.H.O. international standard 1976. Dilutent: water for injection 1 ml.

Nad tím je ještě nadpis: Pre and post-exposure immunization

No moment. Chápu to dobře, že je to veterinář? A jako veterinář tady tvrdí lidem, že veterinář NESMÍ NAOČKOVAT NENAČIPOVANÉHO PSA? Ale no taaaaaaaak.

3.11.2019 21:06
fikovnice

XXX.XXX.135.227

impact napsal(a):
No moment. Chápu to dobře, že je to veterinář? A jako veterinář tady tvrdí lidem, že veterinář NESMÍ NAOČKOVAT NENAČIPOVANÉHO PSA? Ale no taaaaaaaak.

No alespoň já jsem o tom přesvědčená... Ale nevytáhla jsem to já , to tu psal už víckrát někdo přede mnou. I když možná víc v sekci "Kočky", ptž mám pocit, že pan doktor kočky moc nemusí... Mýlím-li se, tak se omlouvám.

3.11.2019 21:08
fikovnice

XXX.XXX.135.227

Samozřejmě se to dá vygooglit... I proto nechápu, proč dotyčný nepoužívá nick. Ale na druhou stranu jej to ctí - že se neschovává za smyšlenou přezdívku.

3.11.2019 21:09
fikovnice

XXX.XXX.135.227

impact napsal(a):

...no a myslela jsem si, že se tady fakt všeobecně ví, že tu přispívají dva veti (teda já vím o dvou, třeba je jich víc ).

3.11.2019 21:20
sisi58

XXX.XXX.191.1

impact napsal(a):

Je to MVDr.Jahoda Pavel. Dopisuje i u "koní". Odtud ho znám a jsme spolu vepři.
Má rotvajlery. http://skortex.cz/kontakt.htm

3.11.2019 21:30
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

sisi58 napsal(a):
Je to MVDr.Jahoda Pavel. Dopisuje i u "koní". Odtud ho znám a jsme spolu vepři.
Má rotvajlery. http://skortex.cz/kontakt.htm

Sisi pardon, ale nedávejte sem něčí fotky. Nelíbí se mi slídit v něčím soukromí. S panem Jahodou máme také většinou odlišné názory, také vím nějakou dobu, že je vet, ale nikdy jsem ho nevyhledávala. Pro mne je směrodatné jen to, co píše sem.

3.11.2019 21:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

lesnížínka napsal(a):
Sisi pardon, ale nedávejte sem něčí fotky. Nelíbí se mi slídit v něčím soukromí. S panem Jahodou máme také většinou odlišné názory, také vím nějakou dobu, že je vet, ale nikdy jsem ho nevyhledávala. Pro mne je směrodatné jen to, co píše sem.

Je to fotka, kterou viděl na "koních". Navíc je veřejně přístupná v nějaké akci z jejich vsi, kde bydlí.
Právě v tyto dny je xx fotek z Huberovky v našem regionu. Na nich jsou desítky lidí, kteří se zúčastnili. I mé a mých kamarádů koňáků.
Pokud někde uveřejním svou fotku, je velká pravděpodobnost, že ji někdo někde dá i v jinou dobu.
Má svou fotku i přímo na úvodní stránce CHS. Kliknu a vidím ho se psem, krásným psem.
V čem tedy spočívá nepřijatelnost jeho fotky?

3.11.2019 22:09
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jeho fotka je pro mne přijatelná, pokud ji sem dá on sám. Asi tak.

4.11.2019 06:33
impact

XXX.XXX.44.225

jahodapavel napsal(a):

Vy budete pomýlený ve více směrech koukám. Při pokousání zvířetem, kde je podezření na přenos vztekliny, se nečeká na projevení nemoci a člověk se rovnou VAKCINUJE.

4.11.2019 06:34
impact

XXX.XXX.44.225

fikovnice napsal(a):
...no a myslela jsem si, že se tady fakt všeobecně ví, že tu přispívají dva veti (teda já vím o dvou, třeba je jich víc ).

No jako evidentně je veterinář a veterinář...

4.11.2019 08:04

Když opustím pana Jahodu, napíšu vám, jací jsou frajeři u nás na vsi - bez ironie. Nejenže stále ještě probíhají hromadné vakcinace proti vzteklině ( cena řádově nižší než u veta, navíc odpadá cesta do města, veterinář naočkuje i na dvorku - přece jen jsou tu psi, kteří nikdy neviděli obojek ) a teď organisují hromadné očipování psů - taky za podstatně nižší, jednotnou cenu.

4.11.2019 08:45

Když opustím pana Jahodu, napíšu vám, jací jsou frajeři u nás na vsi - bez ironie. Nejenže stále ještě probíhají hromadné vakcinace proti vzteklině ( cena řádově nižší než u veta, navíc odpadá cesta do města, veterinář naočkuje i na dvorku - přece jen jsou tu psi, kteří nikdy neviděli obojek ) a teď organisují hromadné očipování psů - taky za podstatně nižší, jednotnou cenu.

U nás taky, lístek už byl ve schránce.

4.11.2019 11:06
eli22

XXX.XXX.181.79

Kdybych byla vet, taky bych tuto aktivitu iniciovala. Bez ironie.

4.11.2019 11:11
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tipla bych, že to bude i u nás, očkování taky probíhá

4.11.2019 11:29
impact

XXX.XXX.44.225

Tak to asi nebude taková raritka, protože naše vetka taky pořídila nějaké obyčejnější a levnější čipy a plošně v terénu čipuje přesně ty vesnický záploťáky.

4.11.2019 12:18

Jsem ráda, že i jinde je svět ještě v pořádku :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík