Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.31
Ahoj chtěla jsem se zeptat zda- li ponesu vinu za pokousání člověka psem na mem pozemku označeným cedulkou ,,pozor pes ,, . Např. když pár dětí vleze na zahradu na třešně a pes je chytí nebo někdo šáhne na plot a pes je rafne a td ... Mám za to , že na vině v tomhle státě budu já i kdyby šlo o zloděje, ale přítel tvrdí, že na soukromem pozemku a označenou cedulkou ne .. Jinak krásne Vánoce
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.45
bohužel ponesete... samotné cedulky nestačí - musíte míz pozemek zabezpečný i třeba pro lidi, kteří neumí číst. takže v praxi to jednou právník vysvětloval: vysoký plot, který se nedá snadno překonat - abyste zamezili tomu, že dítko nebo zloděj musí zdolávat nepřekonatelnou překážku. díry v plotě mezi plaňkami to samé - nedostatečná překážka, zabezpečení aby dítko prostrčilo ruku. cedule pozor pes, nesmí tam být pozor zlý pes, pozor pes kouše - to už připoštíte, že jste si vědomi nebezpečného psa a neudělali jste nic proto, aby nekousl. no a nakonec pes by správně měl být uvázán, protože co kdyby zloděj, dítko překonalo ty překážky - pořád je z heldiska zákona volně běhající pes nezabezpečený. takže se doporučuje malý trik - na obojek uvázat kus přetrženého provazu, druhý přetržený konec někam k pevné překážce a ejhle - on se nám zrovinka dneska utrhl když se m lezl zloděj, ale jinak bývá zabezpečený přivázáním..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.189.188
toho vola tady neposlouchejte, pokud vám kdokoliv vleze na váš zabezpečený pozemek, tzn plot plus zamčená branka, nenesete žádnou vinu, co se týká kousnutí přes plot to už by byla vina na vaší straně, ale budte v pohodě, já mám smečku pastevců na pozemku a nikdy ještě nikoho nenapadlo přelést plot, už proto že psi vycítí když se někdo jen přibližuje k plotu, hezké vánoce
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.45
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
toho vola tady neposlouchejte, pokud vám kdokoliv vleze na váš zabezpečený pozemek, tzn plot plus zamčená branka, nenesete žádnou vinu, co se týká kousnutí přes plot to už by byla vina na vaší straně, ale budte v pohodě, já mám smečku pastevců na pozemku a nikdy ještě nikoho nenapadlo přelést plot, už proto že psi vycítí když se někdo jen přibližuje k plotu, hezké vánoce
no když myslíte... tak hodně štěstí až vám tam vlezou... pokud budete mít ploteček metr dvacet a dítě vleze dovnitř je to jednoznačně vaše vina, že pes pokousal... a můžete mít branku zamčenou na tři západy
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.195.228
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
tak to jste vedle jak ta jedle! Dokonce ani pes bezpečnostní agentury nesmí podle našich zákonů zasáhnout v uzamčeným a označeným střeženým objektu proti zloději. Je to sice na hlavu, ale bohužel naše zákony nahrávají spíš lumpům
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.10
To bohužel není žádnej vul, to je človek obeznámeny s predpisy.
Kráva
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.5
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
no když myslíte... tak hodně štěstí až vám tam vlezou... pokud budete mít ploteček metr dvacet a dítě vleze dovnitř je to jednoznačně vaše vina, že pes pokousal... a můžete mít branku zamčenou na tři západy
Já jsem kdysi četla článek, kde se k tomu vyjadřovali právníci. A prý je to případ od případu. Ono totiž není definováno, co přesně znamená dostatečně zajištěný pozemek. Takže to s těmi cedulkami po 50 metrech, s plotem 1.80 nebo s utrženým provazem na krku může jeden soudce považovat jako v pořádku, ale jiný ne... Záleží na okolnostech. Podle mě je rozdíl, když si na zahradu vleze dítě pro míč nebo když vás jde někdo vykrást.... Taky je asi rozdíl, když se bude jednat o psa, se kterým už problémy byly... Ale nejsem právník, třeba je to nesmysl, jen jsem to tak jako laik pochopila
Je to špatně udělaný zákon, který by potřeboval novelizaci
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.45
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já jsem kdysi četla článek, kde se k tomu vyjadřovali právníci. A prý je to případ od případu. Ono totiž není definováno, co přesně znamená dostatečně zajištěný pozemek. Takže to s těmi cedulkami po 50 metrech, s plotem 1.80 nebo s utrženým provazem na krku může jeden soudce považovat jako v pořádku, ale jiný ne... Záleží na okolnostech. Podle mě je rozdíl, když si na zahradu vleze dítě pro míč nebo když vás jde někdo vykrást.... Taky je asi rozdíl, když se bude jednat o psa, se kterým už problémy byly... Ale nejsem právník, třeba je to nesmysl, jen jsem to tak jako laik pochopila
Je to špatně udělaný zákon, který by potřeboval novelizaci
určitě je to případ od případu, to je jasný... akorát tohle radil právník jako co největší snahu a opatření, aby se člověk mohl hájit, že pozemek dostatečně zabezpečil. uričtě mu to poskytně lepší start do případného soudu než když bude mít chatrný plot s dírami nebo mezerami a bude suverénně tvrdit, že to není jeho věc že pes pokousal.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.5
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
určitě je to případ od případu, to je jasný... akorát tohle radil právník jako co největší snahu a opatření, aby se člověk mohl hájit, že pozemek dostatečně zabezpečil. uričtě mu to poskytně lepší start do případného soudu než když bude mít chatrný plot s dírami nebo mezerami a bude suverénně tvrdit, že to není jeho věc že pes pokousal.
Ano, to je jasné...
Mně přijde trochu postavené na hlavu, že se to vůbec musí řešit. Ať řeknou jasně, že máme mít např. pletivo 1.80 jako podmínku pro "zabezpečení", pak že už to není naše vina a je to, ne? Proč bych se měla klepat strachy, že mi někdo vleze do zahrady a psy ho servou nebo že šlápne na hrábě a bude mít bouli? Ve spojených státech mají pozemek označený jen cedulkou na příjezdovce a když jim tam někdo vleze? A mají klid. Ale tady se musíme bát, abychom nemuseli zloději platit kalhoty, které si roztrhl, když k nám lezl
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.222
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, to je jasné...
Mně přijde trochu postavené na hlavu, že se to vůbec musí řešit. Ať řeknou jasně, že máme mít např. pletivo 1.80 jako podmínku pro "zabezpečení", pak že už to není naše vina a je to, ne? Proč bych se měla klepat strachy, že mi někdo vleze do zahrady a psy ho servou nebo že šlápne na hrábě a bude mít bouli? Ve spojených státech mají pozemek označený jen cedulkou na příjezdovce a když jim tam někdo vleze? A mají klid. Ale tady se musíme bát, abychom nemuseli zloději platit kalhoty, které si roztrhl, když k nám lezl
Přesně máte úplnou pravdu at to udělají a bude pokoj. Ještě se bát mít psa na vlastním pozemku puštěného, aby někoho nekousl.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, to je jasné...
Máte pravdu, bohužel.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.138
No známé vlezl zloděj do RD fena ho zadržela byla policií pochválena šlo o hledaného recidivistu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.174
Ostatní už odpověděli, já jen dodám ,že pozor pes nic neříká. Musíte tam mít psáno, že je pozemek střežen psem a ten v případě vniknutí na pozemek kouše. Prostě musí tam být jasně psáno, že je "nebezpečný"
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.35
Pokud to bude bráno jako obrana nepřiměřená útoku, tak to bohužel odnesete. On . nebo oni, ony tam šli jen krást a pes je kousl, roztrhal jim kalhoty atd. Pokud je pes omezí v pohybu a bude je držet v koutě, a nedotkne se zloděje, bude to v pořádku. Jinak bohužel máme stále blbé zákony a zloděj bývá v právu, je to velmi smutné,ale je to tak. Cedule - buď je neviděli, neumí číst, neumí ještě číst ( nastrčené cikáně předškolního věku) atd. a vy podle těch cedulí víte, že pes je nebezpečný..... takže bohužel . Je to skutečně případ od případu, pokud se něco stane, záleží jak se k tomu postaví policie,chce to určitě dobrého právníka. Naše soukromé vlastnictví je bohužel dotknutelné pořád.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.5
Nad tímhle se vždycky rozčílím. Koupila jsem si pozemek a dům. Z obojího odvádím státu daně. Přesto se na svém vlastním kousku půdy musím omezovat a řešit, co kdyby mi tam někdo vlezl.
Kdybych ten pozemek dostala od státu zadarmo a daně nebyly, tak neřeknu, ale že si člověk nemůže bránit to, na co si poctivě nadřel, to je nehoráznost.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.122
Naši známí mají oplocený pozemek - klasicky pletivem, na něm cedulky "soukromý pozemek" a jelikož tam mají ostrého hlídacího psa, mají tam i cedulky "vstup na vlastní nebezpečí" a upozornění, že objekt je střežen psem, který kouše. Jednou jim tam vlezl zloděj, který chtěl ukrást věci ze staveniště. Pes ho pokousal. Vinu nesl zloděj....pes byl pochválen.
Jinak si myslím, že to záleží opravdu případ od případu......
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.31.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Naši známí mají oplocený pozemek - klasicky pletivem, na něm cedulky "soukromý pozemek" a jelikož tam mají ostrého hlídacího psa, mají tam i cedulky "vstup na vlastní nebezpečí" a upozornění, že objekt je střežen psem, který kouše. Jednou jim tam vlezl zloděj, který chtěl ukrást věci ze staveniště. Pes ho pokousal. Vinu nesl zloděj....pes byl pochválen.
Jinak si myslím, že to záleží opravdu případ od případu......
A podle mě taky záleží na míře pokousání, asi jinak se bude řešit pár kousanců a jinak např. ukousnutá ruka. Ale prostě je to tak, že s našimi soudy těžko říct. Hodně taky záleží na zloději, zda na vás podá žalobu a co řekne např. řekne u soudu, zda přizná, že tam šel krást nebo pro to bude nějaký důkaz a nebo jestli řekne, že mu něco spadlo za plot a ono si proto jen šel. Je tam prostě moc těch kdyby a lepší je tomu všemu předejít.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.127.231
Nejlépe co 2 metry cedulky, že je tam pes, který kouše i s pbrázkem, protože zloděj třeba neuměl číst, že?? jako se to stalo mě, zloděj řekl, že si to přečíst nemohl, že číst neumí, nebyla jsem teda vinna já, dotyčný mě napadl a pes se mi " utrh ze řetězu " a šel mě bránit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.8
Booože ten náš stat to je fakt sodoma gomora.Tak třeba se může stát,že mi vleze na pozemek zloděj nebo nějaký násilník bude mi chtít ublížit a jen díky mému psu se mu to nepovede a pes mě ochráni,ale pokouše násilníka a já za to budu třeba pikat???Tuž to je fakt postavené na hlavu...Proč to jako tak je?Vždycky všechno v tom našem pos.... státě musí jít naookolo a složitě?Dyť to je logické,že když mám cedulku "pozor pes"nebo podobně,zamknutou branku....zvonek na brance atd....tak tam nemám co lozit ne?ani děti!Nebo někdo pouští své malé děti předškolního věku někam ven samotné bez dozoru staršího???NO já teda ne...a když mi na takový pozemek vleze zlodějj tak a hafan ho pokouše tak jeho smůla ne?Ještě ho kua stát brání???no fuj!!!
.Tak pes mě ubrání třeba před potencionálním vrahem a já ještě budu vinna!!No zas mi stojí chlupy všude na těle a nemám slov...Stát nestát...můj pes mě třeba obránit,nebo zachránit dostane jedině metal!!!!!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.237
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ostatní už odpověděli, já jen dodám ,že pozor pes nic neříká. Musíte tam mít psáno, že je pozemek střežen psem a ten v případě vniknutí na pozemek kouše. Prostě musí tam být jasně psáno, že je "nebezpečný"
to jsem zase slyšela, že pokud tam máte že pes je nebezpečný, je Vaše vina - že není zabezpečený (přestože víte, že tedy je nebezpečným psem )
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.137.146
Možná si pamatujete , bylo to tak možná před dvěma lety v televizi. Cikánka se hrozně rozčilovala do kamery, že její děcko, které lezlo do cizí zahrady přes plot na jabka, pokousal pes. Bylo to bohužel jak říkáte, na vině byl majitel jablek i psa...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.218.251
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Možná si pamatujete , bylo to tak možná před dvěma lety v televizi. Cikánka se hrozně rozčilovala do kamery, že její děcko, které lezlo do cizí zahrady přes plot na jabka, pokousal pes. Bylo to bohužel jak říkáte, na vině byl majitel jablek i psa...
kousat ,kousat a zase kousat ,vždyť to je pro psa přirozené a cikány co někde něco kradou obzvlášť, no nejenom ty .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.5
V naší zemi je život člověka postaven nad vlastnictví.... Na jedné straně je to asi dobře, protože zastřelit někoho např. kvůli tomu, že mi ukradl rádio v hodnotě 2000 Kč je možná přehnané, už mi ale nepřipadá normální, že si nemůžu svůj majetek bránit jiným způsobem.
Pokud si na hlídání pořídím psa a na vrátka dám upozornění, že tam ten pes je, tak nevidím důvod, proč bych se já měla bát obvinění. Jestliže někdo neoprávněně vnikne na můj oplocený pozemek (ať už plotem 1.80 nebo 1.20) a já bych měla být zodpovědná za jeho případné zranění, tak je v naší legislativě něco špatně.
Navíc se rady právníků v tomto případě dost liší. Někdo tvrdí, že musí být cedulky po x metrech po obvodu celého pozemku, někdo že na cedulce nesmí být uvedeno "nebezpečný, zlý,..." pes... Tady kopíruji jinou radu právníka (http://www.hafici.cz/clanky/ostatni-clanky-12/pravnicka-poradna-v-praxi-3-cast-8860/):
Doporučuji vám si plot viditelně označit cedulí "Pozor, nebezpeční psi" apod., aby byla osoba vnikající na váš soukromý pozemek informována. Samozřejmě na vašem soukromém pozemku mohou být psi na volno a bez náhubku, na rozdíl od veřejného prostranství. Pokud by došlo k napadení, vnikající osoba byla informována, že v objektu jsou psi, nemohla by tedy namítat, že tuto skutečnost nevěděla.
To že dnešní zloději jsou vychytralí a vymýšlí další a další kličky, aby se na okradeném chudákovi ještě napakovali, to je bohužel věc jiná
Takže asi zůstaneme u té jedné cedulky na vrátkách (tady hlídáme my) a budeme doufat, že potencionální zloději budou natolik inteligentní, že na zahradu ke dvěma dobrmanům nepolezou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.137.146
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V naší zemi je život člověka postaven nad vlastnictví.... Na jedné straně je to asi dobře, protože zastřelit někoho např. kvůli tomu, že mi ukradl rádio v hodnotě 2000 Kč je možná přehnané, už mi ale nepřipadá normální, že si nemůžu svůj majetek bránit jiným způsobem.
Pokud si na hlídání pořídím psa a na vrátka dám upozornění, že tam ten pes je, tak nevidím důvod, proč bych se já měla bát obvinění. Jestliže někdo neoprávněně vnikne na můj oplocený pozemek (ať už plotem 1.80 nebo 1.20) a já bych měla být zodpovědná za jeho případné zranění, tak je v naší legislativě něco špatně.
Navíc se rady právníků v tomto případě dost liší. Někdo tvrdí, že musí být cedulky po x metrech po obvodu celého pozemku, někdo že na cedulce nesmí být uvedeno "nebezpečný, zlý,..." pes... Tady kopíruji jinou radu právníka (http://www.hafici.cz/clanky/ostatni-clanky-12/pravnicka-poradna-v-praxi-3-cast-8860/):
Doporučuji vám si plot viditelně označit cedulí "Pozor, nebezpeční psi" apod., aby byla osoba vnikající na váš soukromý pozemek informována. Samozřejmě na vašem soukromém pozemku mohou být psi na volno a bez náhubku, na rozdíl od veřejného prostranství. Pokud by došlo k napadení, vnikající osoba byla informována, že v objektu jsou psi, nemohla by tedy namítat, že tuto skutečnost nevěděla.
To že dnešní zloději jsou vychytralí a vymýšlí další a další kličky, aby se na okradeném chudákovi ještě napakovali, to je bohužel věc jiná
Takže asi zůstaneme u té jedné cedulky na vrátkách (tady hlídáme my) a budeme doufat, že potencionální zloději budou natolik inteligentní, že na zahradu ke dvěma dobrmanům nepolezou
Co situace, kdy k vám vleze zloděj za tmy a bude pak tvrdit, že cedulku neviděl? Možná po nás budou chtít aby byla ještě osvětlená....
Doporučuju do plotu 220
a na plot ceduli-pozor vysoké napětí...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.5
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co situace, kdy k vám vleze zloděj za tmy a bude pak tvrdit, že cedulku neviděl? Možná po nás budou chtít aby byla ještě osvětlená....
Doporučuju do plotu 220
a na plot ceduli-pozor vysoké napětí...
Právě, ono tohle asi nemá řešení. Když bude osvětlená, tak zloděj může říct, že lezl o 10 metrů dál a že to neviděl atd.
Takže opravdu nezbývá nic jiného, než doufat, že soudci mají zdravý selský rozum...
Taky je to dost propírané téma poslední dobou, tak snad někoho napadne, že to je nesmysl, a proběhne nějaká aktualizace, která ta pravidla upřesní a dá nám návod...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.250
No ja vam to povim tak ...pokud vam nekdo vleze na vas pozemek pes ho pokousat nesni .. pokud ho pokouse vinu nesete vy ..Pes na zahrade musi onoho cloveka pouze zadrzet to znamena a ze se postavit mezi plot a toho lumpa a stekat dorazet a udrzet ho tam dokud nedorazi majitel pozemku ...:D
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.96
Sice zase někdo chytrej vytáhl vlákno z r.2010, ale je to tak, že normální člověk nepoleze tam, kde je pes. I zloděj si očíhne jestli se dá na prostor pro kradení vlézt bez problému. Horší je to, když máte zlaté kliky. To vás neochrání ani pes.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.108
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Sice zase někdo chytrej vytáhl vlákno z r.2010, ale je to tak, že normální člověk nepoleze tam, kde je pes. I zloděj si očíhne jestli se dá na prostor pro kradení vlézt bez problému. Horší je to, když máte zlaté kliky. To vás neochrání ani pes.
Tak on každý pes nemusí hned kousat. Úplně stačí, když zloděje zažene někam do rohu a odtamtud ho nepustí. Stalo se : nebyl to zloděj, ale řemeslník, který na domě pracoval několik dní a když ráno přicházel, fena už bývala zavřená. Jednou pan domácí zapomněl. Řemeslník stačil skočit za otevřené dveře od kůlny, fena si lehla před ně, majitel se divil, cože řemeslník nejde, až ho konečně vysvobodil.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.108
Ještě přidám jednu historku, kdy NO střežící staveniště zadržel 3 zloděje. Jednoho si položil, stoupl si mu na prsa a vrčel mu do ksichtu do příchodu ochranky. Dva další se klepali vedle. Ani jeden neměl ani natržené gatě, jen možná znečištěné, ale o tom historka nemluví.
(Abyste nechtěli ještě tu o Č.Kark., tak vás ještě ujistím, že psa jsem znala osobně, byl docela pruďas.)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.144
Přátelé stará vyšetřovací praktika,když se padouch nechce přiznat.Přivolat do vyšetřovací cely ostrého psa bez košíku a podezřelému říci,že se vrátím asi za hodinu.Nepamatuji,že by se někdo nepřiznal,Vrr.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.202
Mě můj pes naučil skákat zloděje do výšky bez rozběhu, chlápek přelezl dvoumetrový plot a nádherný osvalený výmar se na něj rozeběhl velmi rozzlobený......chlapík skočil zpátky za plot na první pokus. Předpokládám, že po takovém výkonu se věnuje atletice.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.144
Příteli,co když to nebyl zloděl,ale atleticky či jinak zdatný milenec Vaši manželky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.202
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Příteli,co když to nebyl zloděl,ale atleticky či jinak zdatný milenec Vaši manželky.
I v takovém případě neměl u nás co dělat, ale zdatný rozhodně byl, možná i já bych byla v jeho případě schopná neuvěřitelných výkonů. Adrenalin to vždycky jistí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.1
V každém pádě zákony nezákony. Než někdo začne krást, tak si situaci obhlédne. To jen blázen vleze někam, kde nic není. A když takový nenechavec vidí psa tak udělá co?.
1) odejde s nepořízenou
2) hodí psovi otrávenou návnadu
3) psa odstřelí
to vše podle toho jak hodně mu jde o lup, který si chce odnést. Bydlím nyní kvůli úžasným činžím v Praze venku na chatě, celoročně. Je tam se mnou i pes. Několik let po sobě jsou chaty všude okolo v zimě vykradený, jen mě nikdo nenavštívil. Proč asi ! Na co se bude namáhat, když si toho jinde může v klidu odnést plno bez rámusu. A zlatý kliky u mě nejsou, tak mu to za těch pár konzerv co by tu pobral nestojí za to u mě krást. A to ještě za vzteklého rámusu psa.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.1
Ani se nedivím, že nejlepší atleti nebo fotbalisti jsou černoši. Když na něho vyskočí z křoví lev, tak musí setsakra utíkat a ten co utíká pomalu je sežranej. Takže jen ti co to stihnou v limitu se můžou pak umístit na OH
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.4
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
to jsem zase slyšela, že pokud tam máte že pes je nebezpečný, je Vaše vina - že není zabezpečený (přestože víte, že tedy je nebezpečným psem )
Přesně, to že pes zlý nebo nebezpečný tam na ceduli mít nesmíte - Nesmíte mít na ceduli - pozor zlý pes. Ale jen pozor pes nebo objekt střežen psem. Máte pravdu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.4
No, abyste se potom nedivil až udělá idiota u soudu on z vás, až budete platit. Nebo si myslíte, že třeba hlídací služby nebo majitelé objektů střeženými psy dávají cedulky - Objekt střežen psem - v určitých rozestupech jen tak pro srandu králíkům ? Asi kdyby to nemuselo být, tak je na plot asi nedávají - aby tím chránili hlavně sebe.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.124.170
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přesně, to že pes zlý nebo nebezpečný tam na ceduli mít nesmíte - Nesmíte mít na ceduli - pozor zlý pes. Ale jen pozor pes nebo objekt střežen psem. Máte pravdu.
Docela by mě zajímalo, jakej zákon tohle zakazuje, proč nemůžu svému okolí cedulkou tvrdit, že mám na svém pozemku zlého či nebezpečného psa? Nemusím tam mít žádného, nebo hodného, nebo zlého, ale nenapadá mě žádnej předpis, který by tohle tvrzení na plotu zakazoval.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.124.170
Teda, jsem právník, ale nerozumím. Za co ručím či neručím není přece o cedulce s textem, ale o tom, co se stane či nestane, a jakou míru zavinění v tom budu hrát, ne? Co to je ZLÝ PES? Kde je to definováno? Pes buď ublíží, či ne, buď způsobí nějakou škodu (na majetku, na zdraví, či nemajetkovou újmu), ale pouhým konstatováním, že je zlý (subjektivní dojem), nelze očekávat nějaké "záruky" - ručení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.144
Přátelé.já dal na plot cedulku "Pozor zlý pes"s vyobrazením německého ovčáka a přitom mám springla.Zloděj na mně podal žalobu,že jsem ho uvedl v omyl,tedy podvedl a on v důsledku toho nekradl.Jako výši škody uvedl dvěstě tisíc a já musím solit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.4
Také jsem téhož názoru a psal jsem to již výše. Pokud víte, že máte zlého psa a píšete to i na ceduli, tak můžete být dost pravděpodobně prohrávající, když tam někdo vleze a on ho pokouše.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.124.170
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Také jsem téhož názoru a psal jsem to již výše. Pokud víte, že máte zlého psa a píšete to i na ceduli, tak můžete být dost pravděpodobně prohrávající, když tam někdo vleze a on ho pokouše.
To ale přeci nemá logiku, můžu mít zlého psa, kterej nikoho nepokouše a hodného, kterej někoho rafne. Prostě to, jestli někam napíšu, že pes je zlej nezakládá odpovědnost za to, co se následně stane. Posuzuje se za jakých okolností ke škodě došlo, nikoliv to, jak byl označenej subjekt skutku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.124.170
sázejte co chcete, každopádně Vaše právní povědomí mi přijde prazvláštní, no, ale možná jste taky právník a navíc vtipnej, protože to, co píšete docela vtipný je
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.124.170
tak semka hoďte nějakej právní rozbor situace, kdy pes za plotem někoho pokouše, jsem zvědavá
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.124.170
a co jako nikdo neudělá? Já podle Vás právník nejsem a Vy píšete, jak právu rozumíte, bojíte se, že podle toho, co napíšete o situaci pokousání člověka psem za plotem někdo zjistí, že tomu rozumíte jako koza petrželi?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.124.170
přestaňte se bavit a řekněte konečně nějaký právnický moudro, když se tak vyznáte
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.124.170
máte recht, to moudro už z Vás vylezlo pár řádků nahoře s tou "splněnou zákonnou podmínkou", fakt se bavím, ale jestli jste vážně kolegyně, tak to tipuju na Plzeň, jinak pro to, co jste zde chytrýho sdělila, nemám jiný vysvětlení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.124.170
heleďte, diplom, ani mnoho let v advokátní kanceláři Vám sem kopírovat nebudu, protože si zde evidentně děláte srandu a na to nejsem zvědavá
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.144
Přítelkyně,pokud se nepletu,tak jste to byla Vy co řekla Standovi, v Praze ty práva neuděláš,přejdi do Plzně.Památná je rovněž Vaše věta,Marku neopisuj diplomku doslova.Jediná,kdo si Vás z plzeňské fakulty moc nepamatuje je nějaká Řápková snad odněkud od CHomutova.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.4
Před 20 nebo 25 lety jsi se podle stylu psaní asi tak narodila, takže jsi mohla v té době absolvovat tak školku ...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.40
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přátelé.já dal na plot cedulku "Pozor zlý pes"s vyobrazením německého ovčáka a přitom mám springla.Zloděj na mně podal žalobu,že jsem ho uvedl v omyl,tedy podvedl a on v důsledku toho nekradl.Jako výši škody uvedl dvěstě tisíc a já musím solit.
No to si snad děláte srandu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.4
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No to si snad děláte srandu
No samozřejmě, že si tím přítel dělá prdel ...
Mafioso

XXX.XXX.29.206
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
tak to jste vedle jak ta jedle! Dokonce ani pes bezpečnostní agentury nesmí podle našich zákonů zasáhnout v uzamčeným a označeným střeženým objektu proti zloději. Je to sice na hlavu, ale bohužel naše zákony nahrávají spíš lumpům
A to jste slyšel kde? Dělám 14 let u bezpečnostní agentury jako psovod a už několikrát psi pokousali zloděje když vlezli do objektu a ještě se nestalo že by mě PČR obvinila všude jsou cedule že objekt je střežen psy a kamerami že záznamem nemaj tam co delat
Mafioso
napsal(a):
A to jste slyšel kde? Dělám 14 let u bezpečnostní agentury jako psovod a už několikrát psi pokousali zloděje když vlezli do objektu a ještě se nestalo že by mě PČR obvinila všude jsou cedule že objekt je střežen psy a kamerami že záznamem nemaj tam co delat
Myslíte si, že tady někdo 6,5 roku čeká na Váš příspěvek …?!
sisi58
napsal(a):
Třeba jo. Vzhledem k tomu, že se poměry mění. Dřív by majitel psa za pokousání na vlastním pozemku, platil jak mourovatý. Dnes už jsou i soudci, kteří říkají, dobře jim tak, neměli tam lézt!
Já si myslím, že pokud by se to stalo normálně na vaší zahradě, tak platíte jak mourovatí pořád, bohužel.
Něco jiného bude asi firma, kde je přímo nějaká bezpečnostní služba se psem a kde jsou všude kamery a cedule. Ale třeba se pletu. Mám za to, že cedule, že je objekt střežen psem musí být po obvodu celého pozemku na každých pár (nevím přesně) metrech, aby to k něčemu bylo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

marcelaamax
napsal(a):
Já si myslím, že pokud by se to stalo normálně na vaší zahradě, tak platíte jak mourovatí pořád, bohužel.
Něco jiného bude asi firma, kde je přímo nějaká bezpečnostní služba se psem a kde jsou všude kamery a cedule. Ale třeba se pletu. Mám za to, že cedule, že je objekt střežen psem musí být po obvodu celého pozemku na každých pár (nevím přesně) metrech, aby to k něčemu bylo.
Záleží na tom, jak dobrého máte právníka a jestli je soudce soudný. Proč bych měla platit, když ten pokousaný neměl na mém soukromém, oploceném, uzamčeném, pozemku co dělat? Bránila bych se jak lev.
napsal(a):
Záleží na tom, jak dobrého máte právníka a jestli je soudce soudný. Proč bych měla platit, když ten pokousaný neměl na mém soukromém, oploceném, uzamčeném, pozemku co dělat? Bránila bych se jak lev.
Jo, však mě to taky přijde padlé na hlavu. Jen jsme měli na cvičáku pána, který takto skutečně platil, a docela dost... Na zahradu mu přes plot vlezl zloděj a jeho rtw si s ním "pohrál". Nevím tedy, jak dobrého měl právníka - ale vím, že nakonec platil hodně i za ten soud. No a pak nějaké odškodné tomu zloději, který tvrdil, že tam krást nešel - nevím, co tam podle něho šel dělat, už je to déle a detaily si nepamatuji.
napsal(a):
a prohrála byste. Stalo se mi to před 3 roky, Fena kousla ženskou, která vlezla na dvůr a hulákala tam, do nohy. Policie to předala městskému úřadu, zaplatil jsem 1000,- Naštěstí mám psy pojištěné, tak to pojišťovna zaplatila. I tak jsem dostal od jejího advokáta 3 výhružné dopisy s tím, že mám doplatit 40 000,- jinak to dají k soudu a půjdu sedět.

marcelaamax
napsal(a):
Jo, však mě to taky přijde padlé na hlavu. Jen jsme měli na cvičáku pána, který takto skutečně platil, a docela dost... Na zahradu mu přes plot vlezl zloděj a jeho rtw si s ním "pohrál". Nevím tedy, jak dobrého měl právníka - ale vím, že nakonec platil hodně i za ten soud. No a pak nějaké odškodné tomu zloději, který tvrdil, že tam krást nešel - nevím, co tam podle něho šel dělat, už je to déle a detaily si nepamatuji.
Tak to by mne zajímalo, jaký důvod své přítomnosti v cizí zahradě ten zloděj udával... A jak vysvětloval, jak se do ní dostal...

jahodapavel
napsal(a):
a prohrála byste. Stalo se mi to před 3 roky, Fena kousla ženskou, která vlezla na dvůr a hulákala tam, do nohy. Policie to předala městskému úřadu, zaplatil jsem 1000,- Naštěstí mám psy pojištěné, tak to pojišťovna zaplatila. I tak jsem dostal od jejího advokáta 3 výhružné dopisy s tím, že mám doplatit 40 000,- jinak to dají k soudu a půjdu sedět.
Vlezla na dvůr - dvůr nebyl uzamčen?
Doplatil jste 40.000,--?
marcelaamax
napsal(a):
Ale to nikoho nezajímá, co tam šel dělat. Pokud je zahrada uzamčená, má to nějaký důvod a je mi totálně šumák, co tam lezl, prostě tam neměl co dělat. To by taky mohl říct(když nebudu mít psa) že si při seskakování z plotu do zahrady zlomil kotník a já mu budu platit následky, ne? Trochu celé na hlavu postavené Pokud to není nějaká havárie plynu a jen k nám děckám ulétl drak, tak to jistě počká...
lesnížínka
napsal(a):
Ale to nikoho nezajímá, co tam šel dělat. Pokud je zahrada uzamčená, má to nějaký důvod a je mi totálně šumák, co tam lezl, prostě tam neměl co dělat. To by taky mohl říct(když nebudu mít psa) že si při seskakování z plotu do zahrady zlomil kotník a já mu budu platit následky, ne? Trochu celé na hlavu postavené Pokud to není nějaká havárie plynu a jen k nám děckám ulétl drak, tak to jistě počká...
Já s vámi souhlasím...jen píšu zkušenost, jak to v reálu funguje, bohužel. Tenkrát mu bylo směšně řečeno, že pokud má psa, který dokáže ublížit, tak má být zabezpečený i na svém pozemku tak, aby neublížil. To, že má psa právě proto, aby hlídal, to nikoho nezajímalo.

marcelaamax
napsal(a):
Já s vámi souhlasím...jen píšu zkušenost, jak to v reálu funguje, bohužel. Tenkrát mu bylo směšně řečeno, že pokud má psa, který dokáže ublížit, tak má být zabezpečený i na svém pozemku tak, aby neublížil. To, že má psa právě proto, aby hlídal, to nikoho nezajímalo.
Odvolával se k vyššímu soudu?
marcelaamax
napsal(a):
Ano já vím, že jen tlumočíte, však to není na vás, jen polemika k tomu, co jste dávala. Jak píše Balu, na hlavu bych si teda s.át nenechala. Vložím peníze do oplocení, zabezpečení, vlastně i do hlídacího psa a pak mi někdo bude tvrdit, že má být zabezpečený? Ale vždyť je, byl doma! Jiná věc by byla, kdybych někoho na pozemek pustila a pes ho kousnul.

marcelaamax
napsal(a):
Tak to vám s jistotou neřeknu, ale myslím, že ne. Říkal jen, že sou d prohrál a musel ho platit, plus to odškodné za ublížení na zdraví.
Díky za info.
napsal(a):
Vlezla na dvůr - dvůr nebyl uzamčen?
Doplatil jste 40.000,--?
Mám na jediné přístupové cestě 150 m před domem oficiální značku zákaz vjezdu, ona přijela až k domu, mám kolem hranic pozemku neviditelný plot. Uznávám, že část viny nesu.
Nic jsem nezaplatil, poslal jsem dopisy pojišťovně

jahodapavel
napsal(a):
Mám na jediné přístupové cestě 150 m před domem oficiální značku zákaz vjezdu, ona přijela až k domu, mám kolem hranic pozemku neviditelný plot. Uznávám, že část viny nesu.
Nic jsem nezaplatil, poslal jsem dopisy pojišťovně
Díky za info. My máme prostor kde je kavkazanka, cca polovinu z 26 arů zahrady, nepřehlédnutelně oplocenou a bránu i branku zamykáme. Aby se někdo dostal na tento pozemek, musel by překonat plot. Takže trochu jiná situace než u vás. Psa máme též pojištěného.
lesnížínka
napsal(a):
Ano já vím, že jen tlumočíte, však to není na vás, jen polemika k tomu, co jste dávala. Jak píše Balu, na hlavu bych si teda s.át nenechala. Vložím peníze do oplocení, zabezpečení, vlastně i do hlídacího psa a pak mi někdo bude tvrdit, že má být zabezpečený? Ale vždyť je, byl doma! Jiná věc by byla, kdybych někoho na pozemek pustila a pes ho kousnul.
Četla jsem o tom nějaký článek. Právě že dřív se to šmahem smetlo u soudu ze stolu, že vina majitele psa .
V tom článku psali, že máte mít na plotě označení (tedy na všech stranách plotu a co nejvíc), že v zahradě je pes a že tam nemá nikdo lézt. A to i v piktogramech, protože může být, že ten lezec je negramotný.
Ale bacha! V žádném případě nepsat "Pozor zlý pes!", protože na zlé psy se vztahují jiná pravidla.
Samozřejmě záleží, jakého máte právníka a jakého vyfasujete soudce.
Ale už je několik kauz, kde dal soudce za pravdu majiteli psa.

No tak u nás je třeba s cedulkama problém, protože mimo brány a branky všude mám za plotem sousedy a nemyslím si, že by byli rádi, kdybych jim z jejich strany nacpala varovné cedule a pak klidně vetřelec může tvrdit, že se do zahrady dostal přes plot od sousedů a tam žádné varovné cedulky nebyly.
Jako tady snad už ani nejde o psa, když třeba vezmu, že standardně mám v trávě vyhrabány třeba 3 díry a takovej poberta půjde, šlápne do ní a způsobí si úraz nebo mi třeba vleze do kůlny a něco na něj spadne a zraní se.....to taky budu platit jak mourovatá? Nebo bude přelejzat plot spadne na větve, co tam mám, aby se pak hromadně odvezly a propíchne si nějakou část těla, vypíchne oko nebo zrovna budu mít vykopanou díru na jezírko nebo bazén, do které spadne, nebude se to pak brát jako "past na Popelku??"....jako je to ad absurdum, ale přijde mi prostě postavený na hlavu, když mi někdo vleze na zabezpečený pozemek, bez mého vědomí a určitě proti mé vůli, abych já, byla zodpovědná za jeho zdraví a bezpečnost.
A že tedy dotyčný narušitel pak řekne, že nešel krást a je to v poho, zákon je na jeho straně, protože když nejdu krást...resp. řeknu že jsem nešla krást, tak si můžu lozit kde chci?? Opravdu nestojím o to, že vylezu večer na zahradu a potkám tam někoho, kdo nejde krást.
napsal(a):
No tak u nás je třeba s cedulkama problém, protože mimo brány a branky všude mám za plotem sousedy a nemyslím si, že by byli rádi, kdybych jim z jejich strany nacpala varovné cedule a pak klidně vetřelec může tvrdit, že se do zahrady dostal přes plot od sousedů a tam žádné varovné cedulky nebyly.
Jako tady snad už ani nejde o psa, když třeba vezmu, že standardně mám v trávě vyhrabány třeba 3 díry a takovej poberta půjde, šlápne do ní a způsobí si úraz nebo mi třeba vleze do kůlny a něco na něj spadne a zraní se.....to taky budu platit jak mourovatá? Nebo bude přelejzat plot spadne na větve, co tam mám, aby se pak hromadně odvezly a propíchne si nějakou část těla, vypíchne oko nebo zrovna budu mít vykopanou díru na jezírko nebo bazén, do které spadne, nebude se to pak brát jako "past na Popelku??"....jako je to ad absurdum, ale přijde mi prostě postavený na hlavu, když mi někdo vleze na zabezpečený pozemek, bez mého vědomí a určitě proti mé vůli, abych já, byla zodpovědná za jeho zdraví a bezpečnost.
A že tedy dotyčný narušitel pak řekne, že nešel krást a je to v poho, zákon je na jeho straně, protože když nejdu krást...resp. řeknu že jsem nešla krást, tak si můžu lozit kde chci?? Opravdu nestojím o to, že vylezu večer na zahradu a potkám tam někoho, kdo nejde krást.
Vy to víte, já to vím a většina normálně uvažujících lidí to ví také. Ale zákony vykládají zřejmě lidé, úplně odtržení od reality.
Nedávno, v jedné diskuzi, někdo zapovídal použití zbraně, na ochranu svou, rodiny a majetku. Prý bychom byli jak v Americe.
No já tedy nejsem agresivní člověk, ale pokud by se mi chtěl do domu vlámat nějaký pořez s jasně násilnými úmysly, nejspíš bych vypustila psa nebo namířila pušku. A snad i vystřelila.
U nás by mě tahali po soudech, ale v té Americe by koukli na mě,na toho chlapa a nebylo by co řešit.

napsal(a):
Nejlíp se má, kdo nic nemá, nestará se, kam co schová. Klidně lehne, klidně vstane, nikdo mu nic neukradne.
napsal(a):
No, to je vlastně obdobný případ, kdy mi už pár lidí řeklo, že pokud se někdo, i nezákonně, dostane na můj pozemek, kde mám chátrající staré hospodářské budovy, a něco z toho mu spadne na kebuli, tak za to budu souzená. Také bych se bránila, ale jestli bych uspěla, nevím.

Aspoň bych tam dala cedule "Pozor padá omítka". Zatlučená okna a dveře určitě máte.
napsal(a):
Nejlíp se má, kdo nic nemá, nestará se, kam co schová. Klidně lehne, klidně vstane, nikdo mu nic neukradne.
Ale tak mě, dá se říct, také není nic co sebrat, prachy jsou vražené v baráku samotném...ten asi neodnese. A taky v pozemku, který stál peníze nemalé, nedostala jsem ho v restituci, nezdědila po příbuzných a proto k němu mám asi bližší vztah. Taky mi ho nikdo nešlohne, ale prostě jde o ten princip. Mám pozemek třeba ještě před domem, neoplocený a jak někomu vadí, že mu lidi cárají přes pozemek, tak to je mi naprosto jedno, pokud mi tam nechodí vysýpat smetí, či nekradou složený materiál.
No já nějak vůbec nechápu, jak se může stát, že na pozemek hlídaný psem vůbec někdo vleze. Samozřejmě tedy musím mít zamčeno, ale pokud by někdo zkoušel překonat plot, tak to nemůže stihnout dřív, než mu dojde, že za ten plot ve skutečnosti vlézt nechce. Bez ohledu na to, co má v úmyslu tam dělat.
napsal(a):
Je to už pár let, penzistovi několikrát vykradli chatu, on si tam nainstaloval samostříl, který vážně poranil jednoho zloděje. majitel možná ještě sedí.
Janae1

XXX.XXX.160.6
jahodapavel
napsal(a):
Je to už pár let, penzistovi několikrát vykradli chatu, on si tam nainstaloval samostříl, který vážně poranil jednoho zloděje. majitel možná ještě sedí.
Mám pocit, že po pár letech dostal milost.
U nás je vždy život a zdraví člověka nadřazené nad majetkem a i obrana vlastního života musí být přiměřená a odůvodněná. A asi je to dobře, na pozemek můžou vlézt děti třeba na ty třešně v úvodu, když se nad tím zamyslím, sice se může po soukromém pozemku courat každý vožrala, ale jsem ráda, že tu není Amerika.

jahodapavel
napsal(a):
Myslím, že vůbec neseděl.
Janae1
napsal(a):
U nás je vždy život a zdraví člověka nadřazené nad majetkem a i obrana vlastního života musí být přiměřená a odůvodněná. A asi je to dobře, na pozemek můžou vlézt děti třeba na ty třešně v úvodu, když se nad tím zamyslím, sice se může po soukromém pozemku courat každý vožrala, ale jsem ráda, že tu není Amerika.
A tak Ameriku bych tu taky zrovna mít nemusela, stačilo by, kdyby ty zákony byly trochu "spravedlivé".
A teď to vyzní špatně, blbý příklad - ale zrovna ty děti - pokud třeba vlezou přes plot krást třešně, na oplocený pozemek, na kterém hlídá pes a ten jim ublíží, dejte tomu, že třeba dost fatálně - vážně si myslíte, že je to vina majitele psa a že by si měl jít sednout? Pokud má hlídače na opravu dobře zabezpečeném pozemku a děti přelezou plot? Tohle je možná trochu přehnaný příklad, ale já bych v takovém případě vinu u majitele psa prostě nehledala. Nemluvím teď o zákonech, ale o tom, jak to vidím já.
To by potom nikdo nemohl mít na zahradě hlídače, aby mu v takovém případě nic nehrozilo. Maximálně zavřeného v kotci, ale to zase je tak nějak k ničemu, v případě hlídání. Nevím no, mě osobně přijde pes na dobře zabezpečeném zamčeném soukromém pozemku zabezpečený dost...
Něco jiného je třeba, taky se to řešilo, když dítě ( dospělý) strčí skrz plot ruku a pes ho kousne - dobře, tam bych to ještě brala tak, že ten pes není "zvenčí" dostatečně zabezpečen, ale pokud
se ten člověk vyloženě "vloupá" někam do uzamčeného prostoru, soukromého pozemku přes plot? To samé ten vožrala, proč by mi měl chodit po zahradě? A v případě, že se mu něco stane na mé zahradě - ať už mu ublíží pes, nebo na něj něco spadne - proč já bych mu měla něco platit, nebo jít sedět? Tohle mi hlava nebere.
A vzhledem k tomu, že mám psy doma v baráku, tak by mě zajímalo, jak se to bere, když se zloděj dostane až do baráku, a tam ho pes kousne? Je to stejné jako venku, neví někdo?
.
Janae1
napsal(a):
A kdyby k Vám jednou vlezl někdo, kdo Vám nebo někomu Vám drahému ublíží, budete si to říkat dál? Řeknete si, že to za to stojí, protože by se náhodou někdy mohlo ublížit někomu nevinnému? Já prostě nechápu, proč mám ohrožovat vlastní život nebo životy svých blízkých, abych náhodou neublížil někomu, kdo mě třeba přišel jen okrást. Vezměte si, že se po Vás vlastně chce, aby jste postupovala jako vycvičený specialista, který přesně rozpozná stupeň nebezpečí, včas na něj reaguje, dokáže zasáhnout přesně dostatečným způsobem a dokáže následně udržet situaci pod kontrolou, dokud nepřijde nějaká pomoc. Já třeba tohle neumím a proto bych chtěl mít právo se bránit podle svého uvážení včas a způsobem, který mě nebude znevýhodňovat.

marcelaamax
napsal(a):
A tak Ameriku bych tu taky zrovna mít nemusela, stačilo by, kdyby ty zákony byly trochu "spravedlivé".
A teď to vyzní špatně, blbý příklad - ale zrovna ty děti - pokud třeba vlezou přes plot krást třešně, na oplocený pozemek, na kterém hlídá pes a ten jim ublíží, dejte tomu, že třeba dost fatálně - vážně si myslíte, že je to vina majitele psa a že by si měl jít sednout? Pokud má hlídače na opravu dobře zabezpečeném pozemku a děti přelezou plot? Tohle je možná trochu přehnaný příklad, ale já bych v takovém případě vinu u majitele psa prostě nehledala. Nemluvím teď o zákonech, ale o tom, jak to vidím já.
To by potom nikdo nemohl mít na zahradě hlídače, aby mu v takovém případě nic nehrozilo. Maximálně zavřeného v kotci, ale to zase je tak nějak k ničemu, v případě hlídání. Nevím no, mě osobně přijde pes na dobře zabezpečeném zamčeném soukromém pozemku zabezpečený dost...
Něco jiného je třeba, taky se to řešilo, když dítě ( dospělý) strčí skrz plot ruku a pes ho kousne - dobře, tam bych to ještě brala tak, že ten pes není "zvenčí" dostatečně zabezpečen, ale pokud
se ten člověk vyloženě "vloupá" někam do uzamčeného prostoru, soukromého pozemku přes plot? To samé ten vožrala, proč by mi měl chodit po zahradě? A v případě, že se mu něco stane na mé zahradě - ať už mu ublíží pes, nebo na něj něco spadne - proč já bych mu měla něco platit, nebo jít sedět? Tohle mi hlava nebere.
A vzhledem k tomu, že mám psy doma v baráku, tak by mě zajímalo, jak se to bere, když se zloděj dostane až do baráku, a tam ho pes kousne? Je to stejné jako venku, neví někdo?
.
Děti ani kdokoliv jiný nemá na oploceném pozemku co dělat a je jedno, jestli tam pes je nebo není. Děti by měly od malička od svých rodičů vědět, že se přes plot nikam neleze. Pokud vlezou a pes je pokouše, je vina na těch dětech, ne na majiteli psa. Stejně tak, když tam vlezou, vylezou na strom, protože si chtějí natrhat ovoce a spadnou a přerazí si páteř. Může za to majitel pozemku? NE.
Stalo se kdysi na Severní Moravě. Majitel autobazaru si kvůli tomu, že mu přelézali plot a poškozovali auta, pořídil NO a RTW, kteří po zavíračce byli volně . Vlezli tam 2 nezletilí a ze střech aut psy dráždili. Jednomu ujela noha a spadl, psi ho zabili. Soud se vlekl velmi dlouho , nakonec majitele osvobodili. Prokázal že měl co 5 m výstražné tabulky a soud konstatoval, že už uměli číst. KJak by to dopadlo, kdyby to byli prvňáci ?
jahodapavel
napsal(a):
Stalo se kdysi na Severní Moravě. Majitel autobazaru si kvůli tomu, že mu přelézali plot a poškozovali auta, pořídil NO a RTW, kteří po zavíračce byli volně . Vlezli tam 2 nezletilí a ze střech aut psy dráždili. Jednomu ujela noha a spadl, psi ho zabili. Soud se vlekl velmi dlouho , nakonec majitele osvobodili. Prokázal že měl co 5 m výstražné tabulky a soud konstatoval, že už uměli číst. KJak by to dopadlo, kdyby to byli prvňáci ?
Díky za info.
Jinak není to tak dávno, co o vesnici dál zabila smečka psů na vlastní zahradě dítě. Všude po netu se to řešilo, i tady. Tehdy to bylo tak, že majitel psů řešil něco na autě před barákem s kamarádem a u toho byl i kamarádův 5ti letý syn. Psi byli za vraty na zahradě, bylo zavřeno - zamčeno teda ne. No a kluka asi nikdo nehlídal, ten vlezl - tedy vešel brankou na zahradu. že tam kluk není si všichni všimli až za pár minut a začali ho hledat. To už bylo pozdě. Nikdo nejspíš neví, co se tenkrát stalo přesně, ale údajně to rozpoutal jeden ze smečky psů a další se přidali. Táhlo se to taky docela dlouho - obou mužům - majiteli psů i otcovi dítěte hrozilo vězení. Nakonec oba vyvázli "jen" s podmínkou. No a samozřejmě s poznamenanou "psychikou" na celý život. Mluvilo se o tom, že ten hlavní psí aktér se měl dát i utratit, ale nakonec to tak myslím nebylo.

jahodapavel
napsal(a):
To nelze předjímat.
TyVed
napsal(a):
A kdyby k Vám jednou vlezl někdo, kdo Vám nebo někomu Vám drahému ublíží, budete si to říkat dál? Řeknete si, že to za to stojí, protože by se náhodou někdy mohlo ublížit někomu nevinnému? Já prostě nechápu, proč mám ohrožovat vlastní život nebo životy svých blízkých, abych náhodou neublížil někomu, kdo mě třeba přišel jen okrást. Vezměte si, že se po Vás vlastně chce, aby jste postupovala jako vycvičený specialista, který přesně rozpozná stupeň nebezpečí, včas na něj reaguje, dokáže zasáhnout přesně dostatečným způsobem a dokáže následně udržet situaci pod kontrolou, dokud nepřijde nějaká pomoc. Já třeba tohle neumím a proto bych chtěl mít právo se bránit podle svého uvážení včas a způsobem, který mě nebude znevýhodňovat.
Mám pastevce na perfektně zajištěném velikém pozemku a mám je NA HLÍDÁNÍ. Pravdou je, že již opakovaně byly domy, a hlavně zahradní kůlny s nářadím a el. nářadím, v našem blízkém okolí vykradeny. Tedy - mimo nás a naše přímé sousedy z obou stran . Největší problém byl vysvětlit přímým sousedům, že naši hlídači vážně nepotřebují na "přilepšenou a za odměnu" kosti z grilovaných kuřat, vepřové pečeně apod. A náramně to prospělo tomu, že když holky v noci štěknou, sousedi si pochvalují, jak jsou střežení. Kdyby se našel někdo, kdo by vlezl ke šarplanincům na pozemek, potěš ho koště! Cedule na plotě - fotka našich psů s nápisem "Pozemek střežen psy" asi po 4 - 5 metrech, psi 24/7 venku. A víc vážně řešit nehodlám.

napsal(a):
No tak já fakt nic cennýho nemám a myslím, že i barák není takové to luxusní sídlo, kde by byly cítit prachy na sto honů....kdysi dávno u nás v ulici vykradli několik baráků, prostě vlezli v noci do domu, když majitelé spali a pobrali alespoň to co bylo v předsíni a pak nějaké kůlny, všechno baráky bez psa.
Já se opravdu o majetek nehrdlim kůlnu nezamykám, ať si klidně někdo tu starou sekačku a levnej křoviňák odnese, ani garáž nezamykám, ale při představě, že si půjdu v noci sednout na zahradu, někdy to v létě opravdu dělám, když nemůžu spát a narazím tam na nějakýho chlapa nebo nedejbože se probudím a v ložnici se mi bude někdo trajdat brrrr. Neumím se bránit, nemám doma žádný zbraně...resp. mám plynovou pistoli a teleskopickej obušek, někde v kapse u bundy možná i kasr, ale fakt s tím nespím pod polštářem a ani nechodm ozbrojená na zahradu.....
Psy nemám pro ochranu majetku, ale pro ochranu rodiny a své osoby a opravdu nehodlám zjišťovat, jestli by dotyčný byl hodný zloděíček, co nikomu neublíží a nebo vyfetlo, které je mimo sebe a klidně vás zahrdlí.
Nemyslím si, že někdo normální by k nám vlezl, myslím, že i ti zloději jdou cestou nejmenšího odporu a že si terén nejdřív obhlídnou a když půjdou okolo nás a bude je doprovázet řev vzteklých bestií, tak jim to za to riziko, aby se koukli, jestli tihle lidi náhodou nemaj něco ve strožoku, nestojí.
Chci tím říct, že raději budu riskovat popotahovačky u soudu, že moji psi zranili cizího člověka v noci (pochybuju, že by k nám vlezl někdo přes den, nejsme samota) na mém zabezpečeném pozemku a to by musela být kurňa náhoda, protože psi jsou na noc v domě, než to že na někoho doma narazím já a že ublíží mě, dětem, manželovi.......
jahodapavel
napsal(a):
Jo, ten případ pamatuju. I když nevím, jestli se mi nepletou dva dohromady. Ale ne. Ten druhej byl jak muž středního věku po okradení střelil Cikána šípem z luku, Cikán zemřel, a dotyčný vyfásnul nějakej hodně velkej flastr.
jahodapavel
napsal(a):
Tak to by mě zajímalo, kdyby teda měl na tom pozemku tu ceduli třeba jen jednu nebo dvě, a třeba o kus dál než tam vlezli ti chalani. Asi to hodně záleží na tom, kdo to soudí, jak kvalitní je obhájce, apod., ptž že by někde v zákonech bylo jak přesně mají být cedule rozmístěné a kolik, to pochybuji. Ale nevím to samozřejmě jistě.
napsal(a):
Aspoň bych tam dala cedule "Pozor padá omítka". Zatlučená okna a dveře určitě máte.
Cedule nemám, protože jsem si už x-krát říkala, že kdyby tam fakt vlezl zloděj, velmi záhy zjistí, že tam není co ukrást. A hlavně mě štve se v tomto státě bát, že půjdu sedět za to, že se bráním proti zlodějům. Do baráku, nebo teda na dvůr, vedou obrovská bytelná dřevěná vrata - na ty by někdo musel asi s motorovkou. No a okna zatlučená nemám. Aha, Vy asi myslíte v té části, kde jsou ty ruiny. Tam už zůstaly jen obvodové zdi (někde ani to ne), ale stodola - to je největší nebezpečí. A ta stodola nepatří už mně, ale vzdálené příbuzné, která loni zemřela. Celej objekt je obdélník - prostě ze všech stran budovy a vzadu ta stodola. K ní je přístup ode mě volný, ptž prostě ta tvoří jednu "čáru"/stěnu toho obdélníku. Asi kdyby zrovna v té stodole k nějakému zranění došlo, by to bylo dost zajímavé soudit. Další příbuzní, kteří přímo po dotyčné zemřelé dědili, mi navrhli, ať si stodolu přepíšu na sebe, že za to nic nechtějí. No, ani kdyby mi zlatem platili, tak ji nechci.
A zahradní část je obehnaná pletivovým plotem, ale vím, že třeba na vlašáky mi tam lidi lezou - to poznám podle ohnutých drátů na horní straně plotu.

"třeba na vlašáky mi tam lidi lezou - to poznám podle ohnutých drátů na horní straně plotu".
Jo, to nám odtahaly lískáče úplně všechny a vlašáků 2/3 veverky, sojky a ořešáci. Na ty je každý plot krátký a ze psa mají šprťouchlata.
- na dvůr, vedou obrovská bytelná dřevěná vrata
Tam už zůstaly jen obvodové zdi (někde ani to ne), ale stodola - to je největší nebezpečí. Celej objekt je obdélník - prostě ze všech stran budovy
a vzadu ta stodola. K ní je přístup ode mě volný, ptž prostě
ta tvoří jednu "čáru"/stěnu toho obdélníku.
Váš popis ve mně vyvolal vzpomínku. Na základce jsem se skamarádila
s dívkou. Její sestra s rodinou pracovaly na státním statku. Byla to
("farma-ranč") samota v polích, dlouhá maštal, čistá, bílá, vždy ošetřená vápnem.
Tam měli jalovičky a býka.
Naproti byly dva menší chlévy, mezi nimi ta vrata, která popisujete.
V těch chlévech byla telátka. Uprostřed dvora kal, kde jsme bruslily.
Dvůr byl možná čtvercový ,prostor obehnaný budovami, čtvrtá strana byla kamenná zeď. Byl to můj ráj na zemi. Nemám ani jednu fotku.
Statek po 68 zabrali Rusáci - armáda. Dnes už tam nejsou ani rozvaliny ...
Jo, to nám odtahaly lískáče úplně všechny
V nedaleké školce odjakživa měli a mají podle plotu
řadu lískáčů. Letos byly obalené, krásnými , velkými,
zdravými ...
Přišel chlapík s motor. pilou, a ty požehnané keře odrbal, co to
šlo. Ptám se ho, zda se nezbláznil.
Řekl mi, že je to dle EU nebezpečí pro děti ... ty oříšky
Žádný pes ho nevyhnal ...
rapotacka11
napsal(a):
zdravými ...
Srážka s blbcem/ci, je vždycky tvrdá.
rapotacka11
napsal(a):
zdravými ...
Jojo počkejte, až bude na každém stromě povinně tabulka s výčtem všech alergenů, které produkuje.
conie
napsal(a):
Mám pastevce na perfektně zajištěném velikém pozemku a mám je NA HLÍDÁNÍ. Pravdou je, že již opakovaně byly domy, a hlavně zahradní kůlny s nářadím a el. nářadím, v našem blízkém okolí vykradeny. Tedy - mimo nás a naše přímé sousedy z obou stran . Největší problém byl vysvětlit přímým sousedům, že naši hlídači vážně nepotřebují na "přilepšenou a za odměnu" kosti z grilovaných kuřat, vepřové pečeně apod. A náramně to prospělo tomu, že když holky v noci štěknou, sousedi si pochvalují, jak jsou střežení. Kdyby se našel někdo, kdo by vlezl ke šarplanincům na pozemek, potěš ho koště! Cedule na plotě - fotka našich psů s nápisem "Pozemek střežen psy" asi po 4 - 5 metrech, psi 24/7 venku. A víc vážně řešit nehodlám.
Tak zase u tech pastevců člověk moc nečeká, že by tam někdo vlezl a třeba je přehlédl nebo si myslel, že budou jen štěkat.
rapotacka11
napsal(a):
- na dvůr, vedou obrovská bytelná dřevěná vrata
Tam už zůstaly jen obvodové zdi (někde ani to ne), ale stodola - to je největší nebezpečí. Celej objekt je obdélník - prostě ze všech stran budovy
a vzadu ta stodola. K ní je přístup ode mě volný, ptž prostě
ta tvoří jednu "čáru"/stěnu toho obdélníku.
Váš popis ve mně vyvolal vzpomínku. Na základce jsem se skamarádila
s dívkou. Její sestra s rodinou pracovaly na státním statku. Byla to
("farma-ranč") samota v polích, dlouhá maštal, čistá, bílá, vždy ošetřená vápnem.
Tam měli jalovičky a býka.
Naproti byly dva menší chlévy, mezi nimi ta vrata, která popisujete.
V těch chlévech byla telátka. Uprostřed dvora kal, kde jsme bruslily.
Dvůr byl možná čtvercový ,prostor obehnaný budovami, čtvrtá strana byla kamenná zeď. Byl to můj ráj na zemi. Nemám ani jednu fotku.
Statek po 68 zabrali Rusáci - armáda. Dnes už tam nejsou ani rozvaliny ...
Ano, je to statek, tedy býval to statek - snad prý největší v kraji. Chovalo se tam kdeco - hovězí, prasata, drůbež i maštale pro koně tam byly. Jde o rodinné dědictví, ten barák je cca z poloviny 19.stol.
rapotacka11
napsal(a):
zdravými ...
"dle EU nebezpečí pro děti - ty oříšky"
Nezeptala jste se jej, v čem by asi tak lískáče mohly dětem ublížit? Žijeme v jakési divné době, regulace všeho možného a nad vším bdí Velký Bratr (mám na mysli všudypřítomné kamery)...

fikovnice
napsal(a):
"dle EU nebezpečí pro děti - ty oříšky"
Nezeptala jste se jej, v čem by asi tak lískáče mohly dětem ublížit? Žijeme v jakési divné době, regulace všeho možného a nad vším bdí Velký Bratr (mám na mysli všudypřítomné kamery)...
Já si myslím, že by je mohly ty děti spolknout a udusit se......jako třeba malé součástky u hraček, na obalu je snad varování, Lísky na sobě žádné varování nemají.
Se vůbec divim, že naše generace přežila

napsal(a):
Já si myslím, že by je mohly ty děti spolknout a udusit se......jako třeba malé součástky u hraček, na obalu je snad varování, Lísky na sobě žádné varování nemají.
Se vůbec divim, že naše generace přežila
Dítě "školkou povinné", které by se pokusilo konzumovat nerozlousklý lískový ořech by asi bylo na hranici debility, ne? Ve třech letech už snad dětí vědí, co se jí a co ne. To spíš někdo chtěl být papežštější než papež. A nebo se keře z nějakého důvodu nelíbily...

napsal(a):
Dítě "školkou povinné", které by se pokusilo konzumovat nerozlousklý lískový ořech by asi bylo na hranici debility, ne? Ve třech letech už snad dětí vědí, co se jí a co ne. To spíš někdo chtěl být papežštější než papež. A nebo se keře z nějakého důvodu nelíbily...
No já bych nebyla tak optimistická, někdy i dospělí, kteří by měli mít rozum, dělají věci, nad kterými zůstává rozum stát viz spousta vtipných videí putujících po internetu, kde si kolikrát říkám, že měl dotyčný štěstí, že z něho není mrzák na celý život a nebo hůř......
no ať žije sranda.

V sídlišti v trávníku proti vchodu, asi 15m za komunikací kolem domu, jsme měli krásné vzrostlé smrky. Babizny ( rozumem, ne věkem ) si prosadily jejich odvětvení do výše urostlého člověka, protože ( držte se ) by se za nimi mohl schovávat násilník, který by je přepadl, až by vyšly z domu !

napsal(a):
V sídlišti v trávníku proti vchodu, asi 15m za komunikací kolem domu, jsme měli krásné vzrostlé smrky. Babizny ( rozumem, ne věkem ) si prosadily jejich odvětvení do výše urostlého člověka, protože ( držte se ) by se za nimi mohl schovávat násilník, který by je přepadl, až by vyšly z domu !
Jo, to znám. U nás takhle padl tis - byl v trávníku u vchodu do domu. Taky měl kdosi strach, aby se tam neschoval násilník...
napsal(a):
U nás smrk vedle paneláku. Prý by po něm mohl někdo vyšplhat na balkony. Snad Popelka,ale normální člověk?
napsal(a):
No, tak toto je asi nejvíc crazy, i když ve výsledku velmi smutné!

napsal(a):
Pane bože, do koho jsi duši dal!

napsal(a):
Pane bože, do koho jsi duši dal!
Jo, jo a to si říkají "sapiens".
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
Martin2727

XXX.XXX.252.138
Ne, nejsem zloděj a ani nemám zájem vstupovat na cizí pozemek. Ale docela by mě zajímalo, jestli by mě pes sejmul při mé robustní postavě a váze 100 kilo. Pravidelně cvičím a nepatřím k nejslabším. Jen si říkám, jak by pes reagoval, kdybych šel na něj do přímého útoku. Nemyslím pitbula, ale běžné plemeno, středně velkého až většího psa - např. Něměcký ovčák. Pokračoval by až do vyčerpání? Nebo kdyby pochopil, že se jen tak nedám, nastavil by zpátečku?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.43.243
Martin2727
napsal(a):
Ne, nejsem zloděj a ani nemám zájem vstupovat na cizí pozemek. Ale docela by mě zajímalo, jestli by mě pes sejmul při mé robustní postavě a váze 100 kilo. Pravidelně cvičím a nepatřím k nejslabším. Jen si říkám, jak by pes reagoval, kdybych šel na něj do přímého útoku. Nemyslím pitbula, ale běžné plemeno, středně velkého až většího psa - např. Něměcký ovčák. Pokračoval by až do vyčerpání? Nebo kdyby pochopil, že se jen tak nedám, nastavil by zpátečku?
Pri trose štěstí by vas sejmulo i 10kilove drobatko. Tezko rict
Zalezi na povaze a situaci. Nasi rtw i no by do toho sli dokud by nezdechli. U bo byste prezil asi s klidem u rtw kteri sli rovnou po hlave a krku pochybuju. (no bylo cviceni na rukav rtw se tehdy vsechny cvicaky v okoli baly a tudiz toto nikdy nezkouseli)
Pokračovat do vyčerpání by se nepodařilo hlavně Vám. Onehdá sem se ptal figuranta, protože na něm bylo vidět, že i přes ringo a ještě pod ním nějakou protitlakovou manžetu to kousnutí hodně bolí, přesně na to, jestli si dokáže představit, že by se s tím psem popral bez ringa. Vyprsknul smíchy, že to ani náhodou. + X krát sem viděl od větších psů jizvy a zhmožděniny u figurantů profíků přes ochranný oblek. Pokud pes umí naplno zákus a držet, tak i když jste velký chlap a budete s ním chvilku bojovat, tak za chvíli budete mít zranění kde ta bolest vydržet nepůjde, zhmožděninu, případně i zlomeninu + menší nebo větší krevní ztrátu. Případně u šikovného psa i na několika místech. Kdyby by bylo tak jednoduché psa zpacifikovat, tak by armáda a policie psy nepoužívala. Dvojka pes a psovod musí být dost drahá sranda, ale zjevně se to vyplatí.
Četla jsem před lety článek, člověka z armády - ne naší, pokud si dobře pamatuju, možná myslím, že z ruský??? , fakt už nevím (a nebylo to nějaký internetový rychlokvašný čtení, alá rozdávám rozumy, protože mám svýho prvního psa, nebo trpím bájnou lhavostí :D )který popisoval, že když se na to člověk připraví i výcvikem a postaví se k tomu s tím, že na rozdíl od toho psa má člověk mozek a musí ho v boji použít a připraví se na to, že to bude kuwa bolet, že vyhrát lze - útoky na oči jsou jediný co si pamatuju. Ale.....těžko říct, že jo. Nicméně dá se předpokládat, že budou jednotky, kde se jedinci i na tohle musí připravit.
Zrzavci
napsal(a):
Četla jsem před lety článek, člověka z armády - ne naší, pokud si dobře pamatuju, možná myslím, že z ruský??? , fakt už nevím (a nebylo to nějaký internetový rychlokvašný čtení, alá rozdávám rozumy, protože mám svýho prvního psa, nebo trpím bájnou lhavostí :D )který popisoval, že když se na to člověk připraví i výcvikem a postaví se k tomu s tím, že na rozdíl od toho psa má člověk mozek a musí ho v boji použít a připraví se na to, že to bude kuwa bolet, že vyhrát lze - útoky na oči jsou jediný co si pamatuju. Ale.....těžko říct, že jo. Nicméně dá se předpokládat, že budou jednotky, kde se jedinci i na tohle musí připravit.
Jojo, to sem četl taky, ale i tenhle člověk tam psal, že skončíte se zraněníma. Jen konstatoval, že vycvičený člověk by měl dokázat vyhrát. Ovšem pro většinu lidí, je obtížně představitelné, jak moc vycvičený ten člověk je + Situace bude ještě dost odlišná, pokud bude čelit třeba dvěma psům.

Měli jsme na cvičáku výcvikáře, v invalidním důchodu, původně policejního psovoda a figurata. Na kruhové obraně se utrhnul pes ke kterému byl momentálně zády a téměř mu překousnul páteř-ještě u policie. Pochopitelně, když byl na zemi, lidé okolo ho zachránili. Jakou šanci byste měl, kdybyste se takto ocitl na zemi a byl tam sám ?
TyVed
napsal(a):
Jojo, to sem četl taky, ale i tenhle člověk tam psal, že skončíte se zraněníma. Jen konstatoval, že vycvičený člověk by měl dokázat vyhrát. Ovšem pro většinu lidí, je obtížně představitelné, jak moc vycvičený ten člověk je + Situace bude ještě dost odlišná, pokud bude čelit třeba dvěma psům.
Taky jste to četl? Bylo to zajímavý docela. Jo jasný, říkal, že se musíte připravit na to, že to bude bolet a moc, ale jde vám o život - máte za sebou teda přípravu (jak se to asi dělá?? ) a proti útočícímu psu máte výhodu toho rozumu. Ale na druhou stranu - psi vycvičení - myslím opravdu vycvičení, ne bazarovýho halamu - budou zase úplně jiná liga. Neřkuli, když jsou dva, to je asi neproveditelný?
Brrrr , není to hezká představa, že se na vás žene pes, který umí zabíjet.
napsal(a):
Měli jsme na cvičáku výcvikáře, v invalidním důchodu, původně policejního psovoda a figurata. Na kruhové obraně se utrhnul pes ke kterému byl momentálně zády a téměř mu překousnul páteř-ještě u policie. Pochopitelně, když byl na zemi, lidé okolo ho zachránili. Jakou šanci byste měl, kdybyste se takto ocitl na zemi a byl tam sám ?
No nesmíte být k tomu psu zády, pak podle toho co psal, šanci máte. On teda, my ne

Zrzavci
napsal(a):
No nesmíte být k tomu psu zády, pak podle toho co psal, šanci máte. On teda, my ne
Jde o to, jestli dokáže ukočírovat, aby se pes za něj nedostal. Taky by se mohlo stát, že by mu prvním kousnutím překousl předloktí......Záleželo by spíš na tom, co by to bylo za psa, než na tom, jestli má člověk 100 kilo. Asi dost hlídačů by zalezlo po prvním kopanci.

určitě záleží i na plemenu psa a konkrétním jedinci. Těsně po revoluci, jsem četla článek v časopise Pes, přítel člověka, kde majitel dobrmana a rhodéského ridgebacka, popisoval svoji zkušenost , kdy ho v parku při nočním venčení přepadla skupina tří násilníků. Psi ho bránili, dobrman byl sražen klackem, ridbeck údajně reagoval jako při lovu na velké šelmy v zemi původu. Obíhal skupinu násilníků vždy rychle přiskočil, kousl a uskočil. Majitel doběhl pro pomoc a při návratu se ukázalo, že se skupina posunula jen o pár desítek metrů od původního místa, pes je celou dobu držel v šachu. Věřím, že zkušený, silný člověk se dokáže ubránit některým psům, ale pokud není na psy zvyklý, pak ne a pokud je psů víc nemá šanci vůbec.

"Jen si říkám, jak by pes reagoval, kdybych šel na něj do přímého útoku."
nejeden pes, i ten cvičený, bez podpory svého psovoda, by couvl
a další by do toho šli
tohle nelze paušalizovat
a pokud bys šel do přímého útoku, tak bys k protiútoku mohl vyprovokovat i psa, který by jinak na kontakt nešel, jak by pro některá plemena správně mělo být - zadržet ale nenapadnout, pokud možno

Myslím, že je to pes od psa. Pokud je pes dostatečně fyzicky a hlavně psychicky způsobilý....zmiňuju psychiku, protože ne každý pes, který se sice jeví jako schopný, potom když dojde na lámání chleba, bez podpory psovoda, bude zasahovat skutečně naplno.
Třeba moje pyrenejka by nejdřív udělala všechno proto, aby dotyčného zahnala a myslím, že teprve, když by bylo útočeno na ní nebo na člena rodiny, tak by do toho šla fyzicky....a klidně řeknu, že dneska už si myslím, že by to bylo překvapivě razantní,ale zároveň si nejsem jistá, zda by ten útok byl taky dostatečně "zničující"
Jako v našem civilizovaném státě a s našimi zákony je takový pes asi super....mám samostatnou psí jednotku, která by rozumně se chovajícího narušitele nenapadla, spíš by asi společně vyčkali na příchod někoho z páníčků.
No a jsou psí experti, kteří mají techniku naprosto dokonalou...najdou si dobré místo, kde jsou pro narušitele neviděni, neslyšeni a ve vhodný okamžik dotyčného sejmou...... Pokud je pes navíc radikál, který tzv. nezná bratra...nedejbože třeba dva psi pracující v tandemu, navíc psi se sníženým prahem bolesti, který se vlivem adrenalinu ještě znásobí, navíc bavíme-li se o pastevcích, tak obzvlášť psí kluci jsou prostě obříci....no na koho vsadíte?
Nebo když si představím třeba takovou malinu v akci....
Nicméně pořád se ještě setkávám s machry, kteří tvrdí, že by přeprali každýho psa, stačí když ho chytnou za spodní čelist a pes pak nemůže kousat..jsou to lidi, co to někde slyšeli, vyzkoušeli tak max na vlastním dvorkovém ovčounovi a vůbec si neumí představit, jak by to vypadalo v praxi.

"Třeba moje pyrenejka by nejdřív udělala všechno proto, aby dotyčného zahnala a myslím, že teprve, když by bylo útočeno na ní nebo na člena rodiny, tak by do toho šla fyzicky...."
a přesně tak se má pes plemene php chovat
Já jsem asi před 10ti lety byla s bývalým přítelem v Králíkách, kde v srpnu pořádají vzpomínkovou akci na srpen 1968. Nevím jestli každý rok, ale asi ano. Tenkrát tam vojáci představovali práci se psem, byl to kříženec dvou plemen, říkali mu rotobul, takže rotvík s pitem? Otevřeným okýnkem od spolujezdce vytáhnul představitele narušitele ven ze škodovky. Nejsem nijaký znalec psů, kteří se používají u vojáků, ale tohle mi utkvělo. Používají se pořád?
aluska
napsal(a):
Já jsem asi před 10ti lety byla s bývalým přítelem v Králíkách, kde v srpnu pořádají vzpomínkovou akci na srpen 1968. Nevím jestli každý rok, ale asi ano. Tenkrát tam vojáci představovali práci se psem, byl to kříženec dvou plemen, říkali mu rotobul, takže rotvík s pitem? Otevřeným okýnkem od spolujezdce vytáhnul představitele narušitele ven ze škodovky. Nejsem nijaký znalec psů, kteří se používají u vojáků, ale tohle mi utkvělo. Používají se pořád?
Ne, myslím, že ne. Rotobul - bulík a rotík - to byl jen - pokud se nemýlím, jen tehdejší pokus. Byl to pořádnej kusan psa.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pri trose štěstí by vas sejmulo i 10kilove drobatko. Tezko rict
Zalezi na povaze a situaci. Nasi rtw i no by do toho sli dokud by nezdechli. U bo byste prezil asi s klidem u rtw kteri sli rovnou po hlave a krku pochybuju. (no bylo cviceni na rukav rtw se tehdy vsechny cvicaky v okoli baly a tudiz toto nikdy nezkouseli)
No, nechci vám kazit iluze, ale zákrok dobrého malinoise byste asi s takovým klidem nepřežila - vůbec nemáte tušení o čem to píšete.
Mimochodem pár let zpět na psinci Bundeswehru zabil maliňák vojáka - zkušeného psovoda, takže s nějakým frajerem vyhoněným z posilovny by si vytřel kdy by ho napadlo...
aluska
napsal(a):
Nepoužívají - to byli snad jen 2 jedinc, kteří byli k něčemu a jinak se to neosvědčilo.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, nechci vám kazit iluze, ale zákrok dobrého malinoise byste asi s takovým klidem nepřežila - vůbec nemáte tušení o čem to píšete.
Mimochodem pár let zpět na psinci Bundeswehru zabil maliňák vojáka - zkušeného psovoda, takže s nějakým frajerem vyhoněným z posilovny by si vytřel kdy by ho napadlo...
Inšpektore - Ty jsi tady tomu nejblíž - myslíš, že ten zmiňovaný článek, má reálný základ? Ten člověk to tehdy popisoval tak jako dost realisticky, nebylo to nějaký jakoby bájný lhaní, ale ...? Měl by člověk šanci proti psu profíku - psu do praxe, kdyby sám byl profík, to vybojovat?
Zrzavci
napsal(a):
Inšpektore - Ty jsi tady tomu nejblíž - myslíš, že ten zmiňovaný článek, má reálný základ? Ten člověk to tehdy popisoval tak jako dost realisticky, nebylo to nějaký jakoby bájný lhaní, ale ...? Měl by člověk šanci proti psu profíku - psu do praxe, kdyby sám byl profík, to vybojovat?
Holýma rukama by to muselo být hodně o štěstí při prvním zákusu a taky o psovi - proti SAO nebo nějakýmu boerboelovi by asi šanci neměl.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Holýma rukama by to muselo být hodně o štěstí při prvním zákusu a taky o psovi - proti SAO nebo nějakýmu boerboelovi by asi šanci neměl.
Já si právě neumím představit, že mi pes vykusuje kus masa někde po těle při snaze dostat se mi ke krku a já ho píchám do očí, kroutím mu varlata /jo to tam vlastně taky zmiňoval, sem si teď vzpomněla/...........zajímalo by mě, jak se na to ty lidi -pokud tedy mluvil pravdu, ale bylo to myslím fakt v nějakým ofiko periodiku - cvičej připravujou.
Zrzavci
napsal(a):
https://youtu.be/cGoGJ3vsKqs
Ono je to i o tom, že tomu psovi je úplně fuk, jak je člověk "namakanej" - oni totiž v tréninku koušou hlavně na ty, co vypadají namakaně (v ringoobleku) a ti jim nejvíce chutnají. Pes totiž narozdíl od člověka nemá ten psychologický blok z toho, že má ten protivník svaly a to, že je proti němu drban v čelní pozici je pro něj jen výzva.
Další věc je, že psi pro praxi se v dnešní době čím dál víc učí kousat do nohou a ve chvíli kdy ti pes v prvním zákusu podrazí nohy (což ti podrazí), tak na zemi už proti němu nemáš šanci.
Na fotce jj e můj 10 měsíční odchov - když tě takto zezadu vezme pes za koleno nebo za stehno, tak jdeš do kolen a v tu chvíli už neuděláš nic, protože ten pes samozřejmě nezůstane u té nohy.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ono je to i o tom, že tomu psovi je úplně fuk, jak je člověk "namakanej" - oni totiž v tréninku koušou hlavně na ty, co vypadají namakaně (v ringoobleku) a ti jim nejvíce chutnají. Pes totiž narozdíl od člověka nemá ten psychologický blok z toho, že má ten protivník svaly a to, že je proti němu drban v čelní pozici je pro něj jen výzva.
Další věc je, že psi pro praxi se v dnešní době čím dál víc učí kousat do nohou a ve chvíli kdy ti pes v prvním zákusu podrazí nohy (což ti podrazí), tak na zemi už proti němu nemáš šanci.
Na fotce jj e můj 10 měsíční odchov - když tě takto zezadu vezme pes za koleno nebo za stehno, tak jdeš do kolen a v tu chvíli už neuděláš nic, protože ten pes samozřejmě nezůstane u té nohy.
Hustý, ráda se občas na tohle kouknu. Ten náraz do zad před zákusem je dobrá fintička. Stejně jako to zákolení. Ono stačí, kdy se pes dobře trefí nohama a člověk to nečeká, taky jde k zemi. Natož když si rafne.
Já jsem nemyslela, zadavatele posledního dotazu, ale fakt jako případnýho profíka, kterej by na to byl připravovanej, jak ten člověk tehdy uváděl v článku. Určitě by tam nešel v montérkách, kdyby to byla připravovaná akce o který on se zmiňoval, ale i tak. Já si to prostě nedovedu představit, že když to bude naostro -tedy ten pes navíc nebude mít zábranu kousnout na krk, tak prostě, že by člověk měl šanci to vybojovat i když je připravenej a počítá se vším.
Jako ty kluky na videu nic moc nebolí, protože psi nekoušou do živého, takže to to vypadá jako pohoda, ale v reálu je to taková bolest, že to člověka paralyzuje - pokud se člověku nepovede psa zpacifikovat v první chvíli a na první dobrou (což za pohybu jde těžko), tak pak už většinou druhou šanci nedostane.
Zrzavci
napsal(a):
Hustý, ráda se občas na tohle kouknu. Ten náraz do zad před zákusem je dobrá fintička. Stejně jako to zákolení. Ono stačí, kdy se pes dobře trefí nohama a člověk to nečeká, taky jde k zemi. Natož když si rafne.
Já jsem nemyslela, zadavatele posledního dotazu, ale fakt jako případnýho profíka, kterej by na to byl připravovanej, jak ten člověk tehdy uváděl v článku. Určitě by tam nešel v montérkách, kdyby to byla připravovaná akce o který on se zmiňoval, ale i tak. Já si to prostě nedovedu představit, že když to bude naostro -tedy ten pes navíc nebude mít zábranu kousnout na krk, tak prostě, že by člověk měl šanci to vybojovat i když je připravenej a počítá se vším.
Tak pokud se připraví a obleče si ringo nebo bude mít zbraň, tak samozřejmě psa zlikviduje, ale férovka s holýma rukama by byla jen o štěstí - to, co píše je pravda.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jako ty kluky na videu nic moc nebolí, protože psi nekoušou do živého, takže to to vypadá jako pohoda, ale v reálu je to taková bolest, že to člověka paralyzuje - pokud se člověku nepovede psa zpacifikovat v první chvíli a na první dobrou (což za pohybu jde těžko), tak pak už většinou druhou šanci nedostane.
No já si to taky myslím, právě. Ten psal, že ano bolí to, ale pokud chcete přežít, musíte jít přes to, bojuete o život, což má teda pravdu, že jo, používejte rozum, který pes nemá, je to jediná vaše zbraň. On tam toho pochopitelně říkal tehdy mnohem víc, škoda, že článek neumím najít. Měl být z nějaký jednotky speciální na speciální úkoly (ne u nás) , kde se právě počítalo s tím, že v objektech, kam se dostávají jsou zase spešl vycvičení psi. Mně to prostě nepřijde úplně reálný.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
nevím, možná svoje dělá i adrenalin
mě teda na holém předloktí na vážno visel NO a teda paralýza to nebyla, prostě v té chvíli to bylo naopak naprosto chladnokrevné uvažování, jakože nechci, aby ještě musel překousnout, kde přesně je majitel - o teda u toho hned byl, asi kdyby mi šlo o život, tak bych měla dost času přemýšlet i jak ho zkusit zabít, o co ho praštit, jak mu ublířit druhou rukou.
bolelo to fest až pak, když už byl naočkovanej a ošetřenou ruku jsem si chladila hráškem u chlápka v kuchyni.
napsal(a):
nevím, možná svoje dělá i adrenalin
mě teda na holém předloktí na vážno visel NO a teda paralýza to nebyla, prostě v té chvíli to bylo naopak naprosto chladnokrevné uvažování, jakože nechci, aby ještě musel překousnout, kde přesně je majitel - o teda u toho hned byl, asi kdyby mi šlo o život, tak bych měla dost času přemýšlet i jak ho zkusit zabít, o co ho praštit, jak mu ublířit druhou rukou.
bolelo to fest až pak, když už byl naočkovanej a ošetřenou ruku jsem si chladila hráškem u chlápka v kuchyni.
Jo, adrenalin hraje určitě roli, ale je rozdíl, jestli Vás "jen" kousl pes a mezi zákrokem psa, který ví jak vám hodně ublížit - ten vám to předloktí klidně ukousne.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jo, adrenalin hraje určitě roli, ale je rozdíl, jestli Vás "jen" kousl pes a mezi zákrokem psa, který ví jak vám hodně ublížit - ten vám to předloktí klidně ukousne.
no, on ten pejsek se docela snažil, nebylo to žádné varovné rafnutí, ty ani nepočítám. bavíme se pořád o psech, ne o vlkodlacích, jedním kusem pes člověk ruku neukousne, nemají v puse cirkulárku.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ukousne - amputuje. Oni v klidu rozdrtí hovězí kost - předloktí člověka je proti tomu špejle.
rozdrtí, ale ne jako haf. musí si to pokousat.

taky mě jednou očesala brazilská fila, ale to jsem měla naštěstí vaťák. i tak si ta jelita hodila pěkně dlouho a zase, majitel byl blízko.
rozporuju prostě tu vaší paralýzu, asi záleží na konkrétním člověku. v těhle situacích já mám teda času na přemýšlení, co teď, až až. ale stejně reaguju třeba v případech požáru, havárie vody, autonehody...
napsal(a):
rozdrtí, ale ne jako haf. musí si to pokousat.
Stačí si to překousnout, hodit dozadu a bebino je hotovo. Loni jsem potkala na závodech paní, která dala ruku do psí rvačky a celou ji ji museli rekonstruovat. To stejné kamarád - policejní psovod.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ukousne - amputuje. Oni v klidu rozdrtí hovězí kost - předloktí člověka je proti tomu špejle.
eh. jako že rafne škubne a tadá? Pomoooooooooct, na druhou stranu je to rychlejší, než kdyby to bylo na několikrát. Že tu kost rozdrtí je jasný, ale sem si neuměla předstvit, že to dá na jeden pokus. Raf a ručka v kšá.

Vedla jsem na tohle téma debatu s policejním psovodem, jestli se dá konkrétně jeho služebnímu psu ubránit. Pravil totéž, co inspektorová. Že ten poctivý zákus prostě bolestí toho člověka paralyzuje, že není prakticky ničeho schopen. A věřím tomu.
Zrzavci
napsal(a):
eh. jako že rafne škubne a tadá? Pomoooooooooct, na druhou stranu je to rychlejší, než kdyby to bylo na několikrát. Že tu kost rozdrtí je jasný, ale sem si neuměla předstvit, že to dá na jeden pokus. Raf a ručka v kšá.
Já jsem nikde nepsala, že to dá na jeden pokus, ale že ukousnout ruku dokáže 🙄
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já jsem nikde nepsala, že to dá na jeden pokus, ale že ukousnout ruku dokáže 🙄
A jo tak. No pro mě je ukousnout, jako že raf a ruka vejpůl jako, že hned, ukouše je, pro mě, že kousne a pak znovu. No to jsem si potřebovala ujasnit. nevim sice k čemu , ale potřebovala. Brr ale je to fakt hrozná představa. Pejskáčkové naši,co? Jako jasně, že moji ohaříci asi těžko někomu něco amputujou - obzvláště Rumouš, kterej sice drtí kosti jako Drtikol, ale jinak tvrdí, že nemá žuby, :-) . ale ono stačí, aby to vzala Taliprdová razantně, tak jak nemá brzdy, resp. jí moc nefungujou, tak to stojí za to a to nejde o nic, není tam ta agrese, jen blbost . Ona ač ohař by si na obranách užila, to je na ní vidět.

napsal(a):
Vedla jsem na tohle téma debatu s policejním psovodem, jestli se dá konkrétně jeho služebnímu psu ubránit. Pravil totéž, co inspektorová. Že ten poctivý zákus prostě bolestí toho člověka paralyzuje, že není prakticky ničeho schopen. A věřím tomu.
nevím no. ten NO dělal obrany a zákus to byl pořádnej, ale bez rukávu. možná lépe, že byl cvičený, protože by překusoval asi jen kdybych se ruku pokoušela nějak vytrhnout.
paralýzu nechám jiným.
napsal(a):
nevím no. ten NO dělal obrany a zákus to byl pořádnej, ale bez rukávu. možná lépe, že byl cvičený, protože by překusoval asi jen kdybych se ruku pokoušela nějak vytrhnout.
paralýzu nechám jiným.
Normální pes, který dělá cvičákové obrany (zkoušky, soutěže) má pořád nějakou podvědomou brzdu v tom, co se smí a nesmi a moc dobře ví, že mimo rukáv to není ok.
Pes do praxe je dělaný úplně jinak a má to celý úplně jinak nastavený. Navíc i výcvik je dneska vedený úplně jinak a ti psi se učí kousat mnohem efektivněji (víz třeba ty nohy - proti tomu zákusu zezadu za koleno neexistuje žádná obrana, vždycky pes nakonec dostane člověka na zem a tam ho pak dodělá)
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Normální pes, který dělá cvičákové obrany (zkoušky, soutěže) má pořád nějakou podvědomou brzdu v tom, co se smí a nesmi a moc dobře ví, že mimo rukáv to není ok.
Pes do praxe je dělaný úplně jinak a má to celý úplně jinak nastavený. Navíc i výcvik je dneska vedený úplně jinak a ti psi se učí kousat mnohem efektivněji (víz třeba ty nohy - proti tomu zákusu zezadu za koleno neexistuje žádná obrana, vždycky pes nakonec dostane člověka na zem a tam ho pak dodělá)
No zrovna tohle mě právě napadlo při pohledu na tu fotku, jak asi se při tomhle může někdo bránit pícháním do očí a drcením varlat nebo jak to bylo. To tak maximálně svoje, psí určitě ne.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Nepoužívají - to byli snad jen 2 jedinc, kteří byli k něčemu a jinak se to neosvědčilo.
Těch rotobulů se tehdy narodilo asi víc. Jednoho jsem potkávala. Byl to moc hezký pes, zdánlivě klidný, ale jeho páník byl pořád ve střehu.
assil
napsal(a):
No zrovna tohle mě právě napadlo při pohledu na tu fotku, jak asi se při tomhle může někdo bránit pícháním do očí a drcením varlat nebo jak to bylo. To tak maximálně svoje, psí určitě ne.
PAKO!! Ale pravdu máš. Taky jsi to četla? možná tedy, že to někdo dával kdysi na čézetu, nebo tady na ifauně jako odkaz.
HalíBelí
napsal(a):
Tohle je Romanův Rotobul, taky byl u Policie
Ještě ta fotka
assil
napsal(a):
Takového psa ani nezastřelíte, nebodnete nožem (to při tom dřív zrušíte sebe) - prostě nic, protože on samozřejmě není pasivní a má i možnost před jakýmkoliv pokusem uhnout. Takto může úplně bezpečně držet v šachu pachatele neomezenou dobu a způsobí mu taková zranění, že určitě nikam neodejde.
napsal(a):
Těch rotobulů se tehdy narodilo asi víc. Jednoho jsem potkávala. Byl to moc hezký pes, zdánlivě klidný, ale jeho páník byl pořád ve střehu.
On to pak po tom článku v PPČ byl takový boom a pár hlupáků na sebe praskalo rtw a bully, aby jako chovali ty drsný psy🙄
A to je dědeček toho "malého" - tady měl figurant bebí i přes ringo, protože v těch místech pod tím neměl manžetu a dědýs ho rval jak samicu 🤫
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A to je dědeček toho "malého" - tady měl figurant bebí i přes ringo, protože v těch místech pod tím neměl manžetu a dědýs ho rval jak samicu 🤫
šikovnej dědoušek. Hele, přes všechno to učení a výcvik - najde se jedinec s vlastním názorem, kterej to vezme jinam, než je určeno? - teď nemyslím psa praktika, ale sportovku. Vždycky si říkám, kdyby tam byl pes s nadáním a vzal fižiranta tam, kde to nečeká a není tak krytej.....
Zrzavci
napsal(a):
šikovnej dědoušek. Hele, přes všechno to učení a výcvik - najde se jedinec s vlastním názorem, kterej to vezme jinam, než je určeno? - teď nemyslím psa praktika, ale sportovku. Vždycky si říkám, kdyby tam byl pes s nadáním a vzal fižiranta tam, kde to nečeká a není tak krytej.....
No známá když dělala obrany s vlčím špicem, tak říkala, že místo po rukávu šel po zadku a
po kotníkách a že radši chodili jen na jednoho figuranta, kterej o tom věděl.
assil
napsal(a):
No známá když dělala obrany s vlčím špicem, tak říkala, že místo po rukávu šel po zadku a
tak ty jako vykryješ, tyhle místa - však i na to vídeju od Inšpektora je to vidět, ale co krček, že jo. A nemyslim ten u nohy
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Takového psa ani nezastřelíte, nebodnete nožem (to při tom dřív zrušíte sebe) - prostě nic, protože on samozřejmě není pasivní a má i možnost před jakýmkoliv pokusem uhnout. Takto může úplně bezpečně držet v šachu pachatele neomezenou dobu a způsobí mu taková zranění, že určitě nikam neodejde.
A proč tedy se dřív trénovaly zákusy do ruky? Jakože pes strhne člověka na zem líp za ruku? Ale taky ho může druhou rukou mlátit. A až teď lidem docvaklo, že koleno zezadu je lepší?
Zrzavci
napsal(a):
tak ty jako vykryješ, tyhle místa - však i na to vídeju od Inšpektora je to vidět, ale co krček, že jo. A nemyslim ten u nohy
No to bylo snad ještě v době, kdy se používal většinou jen rukáv a ne tenhle potápěčskej celooblek, tak vím, že říkala, že poprvý to bylo překvapení. Ale on špic zas nemá skoro zákus, takže naštěstí zranění z toho nebylo.
assil
napsal(a):
No to bylo snad ještě v době, kdy se používal většinou jen rukáv a ne tenhle potápěčskej celooblek, tak vím, že říkala, že poprvý to bylo překvapení. Ale on špic zas nemá skoro zákus, takže naštěstí zranění z toho nebylo.
Jo to věřím, že to bylo překvapení. On halt špic má svojí hlavu
assil
napsal(a):
No ale to spíš vojenský pes než policejní ne? Práce policejního psa se snad tolik nezměnila nebo ti pachatelé nebo vůbec. Prostě to nějak nechápu proč dřív ruka a dneska noha.
Kvůli zbrani v ruce pachatele.A z mýho pohledu je to pro toho psa nebezpečnější jít po ruce se zbraní napřímo, tak je lepší šmejda sundat.
Zrzavci
napsal(a):
Jako jo - stane se, ale většinou spíš při vyštěkání v maketě nebo při doprovodech, ale o psovi co k tomu má sklony se ví už z tréninku, takže si to figurant dokáže pohlídat. Vyloženě nechráněný a neobranyschopný je figurant jen při bočním doprovodu.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jako jo - stane se, ale většinou spíš při vyštěkání v maketě nebo při doprovodech, ale o psovi co k tomu má sklony se ví už z tréninku, takže si to figurant dokáže pohlídat. Vyloženě nechráněný a neobranyschopný je figurant jen při bočním doprovodu.
A je to stejně zvláštní, co? Ten pes ví, že tak jak to má udělat, tak tudy cesta nevede, najde si teda tu z jeho pohledu funkční a...prt, nesmí.
assil
napsal(a):
A proč tedy se dřív trénovaly zákusy do ruky? Jakože pes strhne člověka na zem líp za ruku? Ale taky ho může druhou rukou mlátit. A až teď lidem docvaklo, že koleno zezadu je lepší?
Jak píšou holky - kvůli zbrani, ale dřív ani nebyly žádné ochranné prvky pro trénink praktických obran, ani žádná sofistikovaná metodika tréninku. Prostě se kousalo na to, co bylo - Vega nebo kožená manžeta pod vaťákam.
Zrzavci
napsal(a):
A je to stejně zvláštní, co? Ten pes ví, že tak jak to má udělat, tak tudy cesta nevede, najde si teda tu z jeho pohledu funkční a...prt, nesmí.
Sportovní psi jsou učení kousat na ten materiál, ne do člověka. Pro ně je kořistí a odměnou ten rukáv a chlap je jen prostředek k jeho získání - prostě věšák.
Služební psi to mají nastavené obráceně.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Sportovní psi jsou učení kousat na ten materiál, ne do člověka. Pro ně je kořistí a odměnou ten rukáv a chlap je jen prostředek k jeho získání - prostě věšák.
No jasně, jasně, ale určo tam bude nějaká výjimka, která i přes to učení na matroš, by dala přednost masu, nebo ne?

Zrzavci
napsal(a):
No jasně, jasně, ale určo tam bude nějaká výjimka, která i přes to učení na matroš, by dala přednost masu, nebo ne?
můj pes šel na člověka, naučen, že se k němu dostane jen skrz rukáv
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já měla vždycky jen sporťáky, kdyby se netrefili na rukáv, šli by se snad omluvit:)), přitom obrany měli dobrý.
Ale takový ten samostatně strážící pes( říká se tomu tak?),to je možná ještě jiná disciplína?
Zakročili by vaši psi tak razantně, kdyby byli sami na zahradě , vy byste tam nebyla a vlezl by tam někdo bez ringo obleku?
Čistě teoretická otázka:)

Doron
napsal(a):
Já měla vždycky jen sporťáky, kdyby se netrefili na rukáv, šli by se snad omluvit:)), přitom obrany měli dobrý.
Ale takový ten samostatně strážící pes( říká se tomu tak?),to je možná ještě jiná disciplína?
Zakročili by vaši psi tak razantně, kdyby byli sami na zahradě , vy byste tam nebyla a vlezl by tam někdo bez ringo obleku?
to se podle mě nepozná. Dokud k tomu nedojde...
Doron
napsal(a):
Tak oni by dělali bugr už kdyby přišel dotyčný k plotu - mám 2 psy, kteří jsou zlí a ví kousnout do živého, a ti by strhli zbytek. Jednotlivě kromě těch dvou si nemyslím, že by to byl nějaký masakr - oni jsou zvyklí na velký pohyb lidí na dvoře (máme komerční stáj) a já v nich agresivitu k lidem cíleně nepodporuju.
napsal(a):
Ono to jde vyzkoušet "nanečisto" - buď v náhubku nebo na skrytý manžety, ale na manžety to jde jen u psa u kterého je předvídatelné, kam bude kousat.
Pes, co vás seřeže v košíku si vás dá i bez něj a ještě s větší chutí.
asi myslíte SUPï, SUPI – SAMOSTATNĚ ÚTOČÍCÍ PSI
ti byli na čáře v koridorech bývali po dvojicích
Jednalo se o psy , kteří byli umístěni v uzavřených kotcích v terénu za signální stěnou. Dveře kotců se automaticky otevřely po signálu o narušení signální stěny nebo byly otevírány dálkově hlídkou. Psi pak samostatně vyběhli a blokovali případné "narušitele státní hranice". ( zkrátka lidi, co tu už nechtěli být )

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Klobouk dolů! Před psy i figuranty. Ti teda mají tvrdý chlebíček.
Ptám se jako lajka - jenom mě překvapilo, že nemají chráněný krk.

napsal(a):
oni kousou na manzety - fig vypada jako civilista - jen ma pod oblecenim ochranou manzetu.
uz do tohohle hodne psu nekousne.
a pak jsou taci, co jim to dela radost

assil
napsal(a):
To dělali knírači taky. Fena si dokonce odběhla z kruhovky kousnout figuranta ze včerejška. Nebude blbá a nebude kosat tam, kde stejně nic nesvede.
Bylo to ještě za Svazarmu, i když kousala na rukáv ( mizerně ), tak nikdy nedržela ( zase špatně ).
Já ji hájila, že "ví", že by s ní útočník velmi snadno praštil o zem, o strom.
Jinak - tenkrát se říkalo, že pes drží, drží dokud psovod útočníka nezneškodní i za cenu obětování psa. Asi dnes má pes větší cenu a tak se cvičí jinak.
lupus4
napsal(a):
asi myslíte SUPï, SUPI – SAMOSTATNĚ ÚTOČÍCÍ PSI
ti byli na čáře v koridorech bývali po dvojicích
Jednalo se o psy , kteří byli umístěni v uzavřených kotcích v terénu za signální stěnou. Dveře kotců se automaticky otevřely po signálu o narušení signální stěny nebo byly otevírány dálkově hlídkou. Psi pak samostatně vyběhli a blokovali případné "narušitele státní hranice". ( zkrátka lidi, co tu už nechtěli být )
Jojo, to jsem přesně myslela!
Jen si říkám, jestli se takoví psi, kteří útočí razantně a brání nějaký prostor bez přítomnosti psovoda, ještě " dělají".
To by muselo být pro případného nezvaného návštěvníka velmi nemilé:(
Nebo blokovali jen štěkáním?
Jako dítě jsem jezdila kousek od Kaplice, osada Tichá, úplně na hranici, a koukala tam často na výcvik psů, hodně rozvíjeli zlobu.
Doron
napsal(a):
Jojo, to jsem přesně myslela!
Jen si říkám, jestli se takoví psi, kteří útočí razantně a brání nějaký prostor bez přítomnosti psovoda, ještě " dělají".
To by muselo být pro případného nezvaného návštěvníka velmi nemilé:(
Nebo blokovali jen štěkáním?
Jako dítě jsem jezdila kousek od Kaplice, osada Tichá, úplně na hranici, a koukala tam často na výcvik psů, hodně rozvíjeli zlobu.
Dnes už se to nedělá - jsou špičkové zabezpečovací systémy a výjezd je tam při narušení prakticky hned.
Zlikvidovat psa bez dozoru je moc jednoduché na to, aby se to vyplatilo.

napsal(a):
Klobouk dolů! Před psy i figuranty. Ti teda mají tvrdý chlebíček.
Ptám se jako lajka - jenom mě překvapilo, že nemají chráněný krk.
Jo krk a hlavu. Nevěřila bych, že ho pes nedokáže skalpovat.
napsal(a):
Jo krk a hlavu. Nevěřila bych, že ho pes nedokáže skalpovat.
Dokáže, ale ti psi, co jsou takto nebezpeční nejezdí na takové závody. Když už se něco takového stalo, tak pes dostal doživotní stopku. Ono není v zájmu nikoho, aby se stal průšvih - přecejen se všichni v branži znají, jsou kolegové, kamarádi ...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Dokáže, ale ti psi, co jsou takto nebezpeční nejezdí na takové závody. Když už se něco takového stalo, tak pes dostal doživotní stopku. Ono není v zájmu nikoho, aby se stal průšvih - přecejen se všichni v branži znají, jsou kolegové, kamarádi ...
Stejně, když je člověk na zemi, hlavu, obličej holé......Věřit psu, že po obličeji nejde?
( Dělala jsem kdysi "ztracence" při výcviku záchranářů. Když mi funěl RTW za krkem, místo aby štěkal, nebylo mi nejlíp a pořád jsem mu říkala "teď jsi záchranář, záchranář! - on byl takový všestranný a obrany dělal taky :-)) )
aluska
napsal(a):
Já jsem o nějakém rotobulovi před lety četla v Pes,přítel člověka. Dostal se náhodou k policii, mám pocit, že snad v článku bylo, že psovodovi zachránil život, když utočníkovi ukousnul ruku, ve které držel sekeru. Nepamatuju si to přesně, je to asi 15 let.

napsal(a):
To dělali knírači taky. Fena si dokonce odběhla z kruhovky kousnout figuranta ze včerejška. Nebude blbá a nebude kosat tam, kde stejně nic nesvede.
Bylo to ještě za Svazarmu, i když kousala na rukáv ( mizerně ), tak nikdy nedržela ( zase špatně ).
Já ji hájila, že "ví", že by s ní útočník velmi snadno praštil o zem, o strom.
Jinak - tenkrát se říkalo, že pes drží, drží dokud psovod útočníka nezneškodní i za cenu obětování psa. Asi dnes má pes větší cenu a tak se cvičí jinak.
Knírači byli tímhle dost pověstní, prostě kousli tam, kde to fungovalo.

napsal(a):
Knírači byli tímhle dost pověstní, prostě kousli tam, kde to fungovalo.
Nebyli blbí. Co s 20 kily?
Za to, když výcvikářka řekla "dej sem to vodítko", co nám ukáže už říct nestačila, měla fenu na lýtku :-)). ( Ale jen tak jako, to jí bylo asi 8 měsíců a na cvičáku byla asi podruhé )
Zrzavci
napsal(a):
No já si to taky myslím, právě. Ten psal, že ano bolí to, ale pokud chcete přežít, musíte jít přes to, bojuete o život, což má teda pravdu, že jo, používejte rozum, který pes nemá, je to jediná vaše zbraň. On tam toho pochopitelně říkal tehdy mnohem víc, škoda, že článek neumím najít. Měl být z nějaký jednotky speciální na speciální úkoly (ne u nás) , kde se právě počítalo s tím, že v objektech, kam se dostávají jsou zase spešl vycvičení psi. Mně to prostě nepřijde úplně reálný.
Jo ale ten článek psal nějaký příslušník speciálních jednotek, vycvičený k tomu, aby dokázal fungovat dokud prostě není mrtvej. Pokud projdete výcvikem, kde se vás někdo dlouhodobě tlačí až za hranice pudu sebezáchovy a bolest a vyčerpání jsou z vašeho pohledu normální, stejně jako to, že akceptujete, že můžete kdykoli umřít tak asi vidíte hodně věcí jinak. Takový člověk dokáže dál bojovat třeba se zlomenou rukou, stejně jako profesionální boxer dokáže doboxovat zápas se zlomeným nosem nebo i sanicí.
Taky mě kousl vesnický ovčák a kvůli tomu sem pak měl jasný názor, že ovčáka na hlídání nechci. Ale když se viděl následně kousat vycvičené ovčáky, tak dneska už by mi nedostatečný nepřišel. Ono hodně záleží, jak jistý si ten pes v té situaci je a jak to myslí vážně. Pokud to myslí opravdu vážně a je pro něj normální kousnout člověka, tak je to uplně jiné kousnutí, než ta varovná štípnutí, co většina lidí považuje za pokousání.
assil
napsal(a):
Můj pes ví na obranách přesně co má dělat, a kam má kousat. Ale je na něm vidět, že by si rád kousnul i jinam . Jeho to strašně baví, ale není ten typ psa, kterému by šlo výhradně a jen o rukáv (na rozdíl od feny). Úplná klasika u něho je to, že když dostane rukáv, tak ho vzápětí pustí a už čumí po figurantovi , ale to se samozřejmě ví, a přes poslušnost se s tím pracuje.
A stejně jako vaše známá, taky chodím jen na jednoho figuranta, na kterého pes kouše od štěněte, figurant psa zná, ví co a jak. Loni jsme byli poprvé na jiném figurantovi, v psovo 7 letech . A to ještě neplánovaně - náš figurant se střídal s kamarádem a chtěl aby si to pes zkusil na něho... To se teda přiznám, že já jsem z toho měla dost blbej pocit , ale na druhou stranu ten novej figurant měl přesné instrukce od toho našeho, a taky několikrát viděl psa kousat. A všichni to zvládli v pohodě.
A už jsem to tu někde psala, bohužel jsem se přesvědčila, že v rámci hlídání pozemku pes fakt neřeší rukáv/nerukáv, a prostě kousne, bez zaváhání. A bylo to přímo proti takovému machrovi, který šel napřímo proti psovi s upřeným pohledem a klackem v ruce (na pozemku psa ještě k tomu)... Snažil se i dělat ramena a na psa hulákat, jakože on je asi silnější...No neuspěl. A po tom, co mu pes visel na ruce, už se nezmohl vůbec na nic.

Jeden absolutně nepsí kamarád si před lety chtěl zkusit, jaké to je mít na sobě zahryzlého psa. Na cvičáku dostal mírně ožvýkaný rukáv tenkrát bez klínu, starý "siloňák", figurantské kalhoty = vaťáky a byl na něj kontrolovaně vypuštěn rotvík, který byl učen na ostrahu a zároveň jen na kousání do rukávu. Pár kousnutí na místě stačilo, kámoš bledej jak stěna. "Twe, on to stisknul a pak eště přidával atmosféry, do toho krkem hejbal, jsem se málem pos.ral." To jen k tomu účinku psího hlodnutí i přes pomůcky.
Také jsem byla očitým svědkem, co to udělá, když si blbec figurant na ring/mondio nevezme suspenzor. Tenkrát tu ten sport začínal a asi mu přišly ty kalhoty vycpaný dost. Měšec mu malina roztrhla jak malinu, bylo z toho velký trápení a hodně stehů.
TyVed
napsal(a):
Jo ale ten článek psal nějaký příslušník speciálních jednotek, vycvičený k tomu, aby dokázal fungovat dokud prostě není mrtvej. Pokud projdete výcvikem, kde se vás někdo dlouhodobě tlačí až za hranice pudu sebezáchovy a bolest a vyčerpání jsou z vašeho pohledu normální, stejně jako to, že akceptujete, že můžete kdykoli umřít tak asi vidíte hodně věcí jinak. Takový člověk dokáže dál bojovat třeba se zlomenou rukou, stejně jako profesionální boxer dokáže doboxovat zápas se zlomeným nosem nebo i sanicí.
Taky mě kousl vesnický ovčák a kvůli tomu sem pak měl jasný názor, že ovčáka na hlídání nechci. Ale když se viděl následně kousat vycvičené ovčáky, tak dneska už by mi nedostatečný nepřišel. Ono hodně záleží, jak jistý si ten pes v té situaci je a jak to myslí vážně. Pokud to myslí opravdu vážně a je pro něj normální kousnout člověka, tak je to uplně jiné kousnutí, než ta varovná štípnutí, co většina lidí považuje za pokousání.
Jojojo, já vím, pamatuju si to, ale ve světle toho, co píše třeba Pišišvorová, kde to může být víc, než jen dorvaná,krvácející,zlomená ruka, z který mi visej cáry............si říkám, zda to prostě proveditelný je. páč ten pes je stejnej profesijounál jako já. nemá sice mozek, ale má ty žuby, velikánskou sílu v nohách, v krku a jde po tom mojem krku, nikam jinam se dostat nechce. Když dokázal pes zdevastovat tak páteř, že kdyby tam nebyli další lidi, byl by ten člověk hotovej, tak já prostě nevim. Si vezměte ty ukázky- fižirant to ví, čeká ten útok, ví, že ten pes běží, odkud běží a stejně ho na tu zem ten pes dostane. Natož, když jste někde v prostoru, tma, nevíte, kde ten pes je, to skončíte na zemi ajn-cvaj a to už máte ten problém.
Brrrrrr, br.

Stejně, když sleduju ta videa, neumím si představit odvahu figurantů. Já bych se bála, že psi překousnou do krku a konečná. Stalo se to někdy na cvičáku, že k podobné smrtelné nehodě došlo?

napsal(a):
Stejně, když sleduju ta videa, neumím si představit odvahu figurantů. Já bych se bála, že psi překousnou do krku a konečná. Stalo se to někdy na cvičáku, že k podobné smrtelné nehodě došlo?
Kamarád dělal figuranta kdysi, ještě ve Svazarmu. Měl jen rukáv. Jinak normální montérkovou kombinézu. Byli jsme mladí, takže se nebál a pokládal si to za čest. Ale psi fakt kousali jen na rukáv.
napsal(a):
Vím, že se to stalo v Holandsku a málem mně na ukázkách - pes sundal figuranta a na zemi si překousli nahoru a rozeplnul mu přezku u ringa. Byl to zrovna ten zlej pes, takže okamžik hrůzy pro mě i figuranta. Od té doby jsem s ním na ringo nekousala a jestli budu, tak jen nohy a na krátko.

Zrzavci
napsal(a):
Jojojo, já vím, pamatuju si to, ale ve světle toho, co píše třeba Pišišvorová, kde to může být víc, než jen dorvaná,krvácející,zlomená ruka, z který mi visej cáry............si říkám, zda to prostě proveditelný je. páč ten pes je stejnej profesijounál jako já. nemá sice mozek, ale má ty žuby, velikánskou sílu v nohách, v krku a jde po tom mojem krku, nikam jinam se dostat nechce. Když dokázal pes zdevastovat tak páteř, že kdyby tam nebyli další lidi, byl by ten člověk hotovej, tak já prostě nevim. Si vezměte ty ukázky- fižirant to ví, čeká ten útok, ví, že ten pes běží, odkud běží a stejně ho na tu zem ten pes dostane. Natož, když jste někde v prostoru, tma, nevíte, kde ten pes je, to skončíte na zemi ajn-cvaj a to už máte ten problém.
Brrrrrr, br.
V praxi se běžný smrtelník ve veřejném prostoru s takovými psy, o kterých se zmiňuje Inspektor Pišišvor, nemá moc vysokou pravděpodobnost setkat.
Takoví psi nechodí do parku navolno hrát si s ostatními, nevenčí se bez pečlivého dozoru na veřejnosti.
V případě vniknutí do střeženého prostoru ale je šance člověka proti vycvičenému strážnímu psovi malá. To je prostě realita.
Na druhou stranu tu lupus zmiňoval SUPy, samostatně útočící psy - v tom nejznámějším případě samotný útok smrtící nebyl, ke smrti vedlo až neposkytnutí péče po incidentu.
https://www.lidovky.cz/relax/lide/pohnute-osudy-zbytecna-smrt-pri-uteku-za-svobodou-22-metru-od-rakouska-mladika-roztrhali-psi-pohrani.A160807_011601_lide_gib
Je to cca už 40 let, dnes je samozřejmě výcvik a schpnosti psů zvlášť některých vybraných plemen daleko jinde,
napsal(a):
V praxi se běžný smrtelník ve veřejném prostoru s takovými psy, o kterých se zmiňuje Inspektor Pišišvor, nemá moc vysokou pravděpodobnost setkat.
Takoví psi nechodí do parku navolno hrát si s ostatními, nevenčí se bez pečlivého dozoru na veřejnosti.
V případě vniknutí do střeženého prostoru ale je šance člověka proti vycvičenému strážnímu psovi malá. To je prostě realita.
Na druhou stranu tu lupus zmiňoval SUPy, samostatně útočící psy - v tom nejznámějším případě samotný útok smrtící nebyl, ke smrti vedlo až neposkytnutí péče po incidentu.
https://www.lidovky.cz/relax/lide/pohnute-osudy-zbytecna-smrt-pri-uteku-za-svobodou-22-metru-od-rakouska-mladika-roztrhali-psi-pohrani.A160807_011601_lide_gib
Je to cca už 40 let, dnes je samozřejmě výcvik a schpnosti psů zvlášť některých vybraných plemen daleko jinde,
Jojo já vím, ve psím světě se už nějakou dobu pohybuju, já právě mluvila a mluvím- resp. si spíš povídám o jiném případu. O lidech z toho článku ze spešl jednotek, kteří jsou na toto připravování s tím, že právě nestojí proti parkovýmu vlčáku a o tom, zda to co tam ten člověk říkal, je x není možné.
Zrzavci
napsal(a):
Jojo já vím, ve psím světě se už nějakou dobu pohybuju, já právě mluvila a mluvím- resp. si spíš povídám o jiném případu. O lidech z toho článku ze spešl jednotek, kteří jsou na toto připravování s tím, že právě nestojí proti parkovýmu vlčáku a o tom, zda to co tam ten člověk říkal, je x není možné.
Mně tak obecně přijde zajímavý, že takový celkem malý zvíře jako třeba pes 20-30 kg, teda velikosti malého děcka, dokáže, když chce, z člověka nadělat sekanou. Jsme my fakt zdegenerovaný v tomto směru a asi i zajímavý by bylo zjistit, jestli je ta degenerace důsledek vynalezených zbraní a nebo byly zbraně důsledek toho, že člověk byl vždycky ten největší slaboch savany.
assil
napsal(a):
Mně tak obecně přijde zajímavý, že takový celkem malý zvíře jako třeba pes 20-30 kg, teda velikosti malého děcka, dokáže, když chce, z člověka nadělat sekanou. Jsme my fakt zdegenerovaný v tomto směru a asi i zajímavý by bylo zjistit, jestli je ta degenerace důsledek vynalezených zbraní a nebo byly zbraně důsledek toho, že člověk byl vždycky ten největší slaboch savany.
Já bych to viděla tak, že to začlo tím slabochem savany, kterej se ozdbrojil?
assil
napsal(a):
Zase bych z lidí nedělala takový chcípáky když by "měli mít na víc" vzhledem k jejich velikosti. Ani bych to nedávala za vinu tomu, že jsme nějak zdegenerovali. Byť ano, zbraně nám v tomhle směru rozhodně pomohly, nehledala bych v nich však důvod toho, že bez nich si s náma poradí odhodlaný psisko. Spíš bych věřila, že je to obráceně - od přírody nám byla dána schopnost se vyvíjet rozumově a pomoci si nástroji k jistější pozici v potravním řetězci. Člověk není šelma, to ho značně znevýhodňuje právě vůči šelmám, které jsou třeba jen dvacetikilové a samy o sobě vyvinuté pro lov. Řada šelem ve zvířecí říši je celkem malá, přesto mnohdy dovede být hrozbou pro značně větší živočichy.
assil
napsal(a):
Tak ono je asi potřeba si uvědomit, že ti naši psi jsou taky tak trochu degeni
- normální volně žijící šelmy mají přirozenou plachost a nikdy by do střetu s člověkem 1 na 1 dobrovolně nešly. Do toho je hodně významný i faktor šlechtění a výcviku 😉
Atheira
napsal(a):
Zase bych z lidí nedělala takový chcípáky když by "měli mít na víc" vzhledem k jejich velikosti. Ani bych to nedávala za vinu tomu, že jsme nějak zdegenerovali. Byť ano, zbraně nám v tomhle směru rozhodně pomohly, nehledala bych v nich však důvod toho, že bez nich si s náma poradí odhodlaný psisko. Spíš bych věřila, že je to obráceně - od přírody nám byla dána schopnost se vyvíjet rozumově a pomoci si nástroji k jistější pozici v potravním řetězci. Člověk není šelma, to ho značně znevýhodňuje právě vůči šelmám, které jsou třeba jen dvacetikilové a samy o sobě vyvinuté pro lov. Řada šelem ve zvířecí říši je celkem malá, přesto mnohdy dovede být hrozbou pro značně větší živočichy.
ajo!!
Člověk není šelma, to ho značně znevýhodňuje právě vůči šelmám, které jsou třeba jen dvacetikilové a samy o sobě vyvinuté pro lov.
Atheira
napsal(a):
No nevím, myslím že třeba šimpanz taky není šelma, je menší než člověk a přitom má daleko větší sílu a skus. A jistě by se našlo víc příkladů.
assil
napsal(a):
No nevím, myslím že třeba šimpanz taky není šelma, je menší než člověk a přitom má daleko větší sílu a skus. A jistě by se našlo víc příkladů.
No to jo, ale to my jsme třeba tehdy taky měli takhle, jako šimpáni. A až díky tedy tomu rozumu , který se začal vyvíjet, zdegradovali. protože všechno v přírodě by mělo být vyvážený.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak ono je asi potřeba si uvědomit, že ti naši psi jsou taky tak trochu degeni
- normální volně žijící šelmy mají přirozenou plachost a nikdy by do střetu s člověkem 1 na 1 dobrovolně nešly. Do toho je hodně významný i faktor šlechtění a výcviku 😉
Nešly by do střetu, protože se tisíce let potkávají s člověkem se zbraní v ruce a mají v druhové paměti, že je pak člověk silnější. Nebýt našich zbraní, byl by člověk normálně jejich lovná zvěř. A nejspíš i dávno v minulosti byl.
Zrzavci
napsal(a):
No to jo, ale to my jsme třeba tehdy taky měli takhle, jako šimpáni. A až díky tedy tomu rozumu , který se začal vyvíjet, zdegradovali. protože všechno v přírodě by mělo být vyvážený.
A nebo neměli a lidi byli jen štvaní slaboši schovávající se na stromech až do doby než některého člověka napadlo praštit vlka po hlavě klackem.

Zrzavci
napsal(a):
Haj**zl jeden! Zrovna vlka
assil
napsal(a):
Nešly by do střetu, protože se tisíce let potkávají s člověkem se zbraní v ruce a mají v druhové paměti, že je pak člověk silnější. Nebýt našich zbraní, byl by člověk normálně jejich lovná zvěř. A nejspíš i dávno v minulosti byl.
Opice byly ale spíš kořistí kočkovitých šelem, ne?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Opice byly ale spíš kořistí kočkovitých šelem, ne?
Tak to fakt nevím, ale někde jsem četla, že člověk nebyl stromová opice a proto se napřímil, je to lepší na přemísťování savanou. A jestli v tý době v Africe žili vlci nebo něco podobného psovitého taky netuším.

Tak ale preci nejsou to jen zuby a hruba sila, jak prezivaji zivocichove v prirode, ne?
Jeden je rychly a utece, druhy ma mimikry atd.
Neni treba, aby clovek v ramci preziti pouzival stejne prostredky jako selmy, kdyz selma neni.
Mozek by mel pouzivat ....
napsal(a):
Tak ale preci nejsou to jen zuby a hruba sila, jak prezivaji zivocichove v prirode, ne?
Jeden je rychly a utece, druhy ma mimikry atd.
Neni treba, aby clovek v ramci preziti pouzival stejne prostredky jako selmy, kdyz selma neni.
Mozek by mel pouzivat ....
No a na to bohužel nedochází - nebo aspoň ne v takové intenzitě, jako je samotná kapacita mozku. Ešivá to nebyla zbytečnost dát nám tuhle možnost. Někdy si říkám, že i mořská hvjézdice by ho třeba využila líp.

Zrzavci
napsal(a):
No a na to bohužel nedochází - nebo aspoň ne v takové intenzitě, jako je samotná kapacita mozku. Ešivá to nebyla zbytečnost dát nám tuhle možnost. Někdy si říkám, že i mořská hvjézdice by ho třeba využila líp.
Já to říkám pořád. Že se člověk přírodě moc nepovedl. Snad žádný jiný druh nepracuje tak intenzívně na vlastním sebezničení.
Našla jsem dobrý článek, ty obrázky
https://vedator.org/2021/08/velke-psovite-selmy-zily-po-boku-prvnich-hominidu/

napsal(a):
Já to říkám pořád. Že se člověk přírodě moc nepovedl. Snad žádný jiný druh nepracuje tak intenzívně na vlastním sebezničení.
Ale, vždyť nevíte, jak by se choval jiný druh, kdyby dostal do vínku to, co člověk.
napsal(a):
Jako kdyby to bylo jen vlastní sebezničení, ale my s sebou bereme celou nevinnou a krásnou planetu, protože jsme nenažraný a radši budem tlustý, luxusně oblečený, s nejnovějšíma ajfounama, místo toho, abychom mozkovou a morální kapacitu používali smysluplně právě k rozvoji planety, její ochraně a ochraně toho, co nám poskytuje.

napsal(a):
Ale, vždyť nevíte, jak by se choval jiný druh, kdyby dostal do vínku to, co člověk.
To nevím. Co by, kdyby. Vím, co je teď.
Zrzavci
napsal(a):
Jako kdyby to bylo jen vlastní sebezničení, ale my s sebou bereme celou nevinnou a krásnou planetu, protože jsme nenažraný a radši budem tlustý, luxusně oblečený, s nejnovějšíma ajfounama, místo toho, abychom mozkovou a morální kapacitu používali smysluplně právě k rozvoji planety, její ochraně a ochraně toho, co nám poskytuje.
No na to jsou nejrůznější teorie, mě osobně se nejvíc líbí ta, která říká, že mozek se už vlastně tisíce let nevyvíjí, máme prostě pořád ten stejnej jako tlupy v savanách, kdy hlavním motorem byl sex a s ním spojená samčí agresivita, což umožnilo lidem se dost rychle rozmnožovat a i dobře se najíst. A takové ty vyšší mozkové funkce přišly až potom, takže jsou upozaděný.

Zrzavci
napsal(a):
Až se lidstvo zničí a vyhyne nebo zásadně zredukuje, tak planeta se zregeneruje, to bych strach neměla.
assil
napsal(a):
Tak šimpanz se evidentně vyvíjel jiným způsobem (jistě z mnoha důvodů, které z jeho přirozenosti dávaly smysl) než my (a proto on je šimpanz a my člověk). JInak jak psala Zrzavci.
assil
napsal(a):
No na to jsou nejrůznější teorie, mě osobně se nejvíc líbí ta, která říká, že mozek se už vlastně tisíce let nevyvíjí, máme prostě pořád ten stejnej jako tlupy v savanách, kdy hlavním motorem byl sex a s ním spojená samčí agresivita, což umožnilo lidem se dost rychle rozmnožovat a i dobře se najíst. A takové ty vyšší mozkové funkce přišly až potom, takže jsou upozaděný.
Což je velká škoda.
Ale já mám takovou teorii, že jsou upozaděný proto, že kdybychom dostali k dispozici šécičko, co mozek nabízí, bylo by ešče víc zle, než zle, protože my jsme prostě parazit a šmejd - omlouvám se všem slušným lidským bytostem, kterých ubývá -, tak nám to prostě příroda nepustí, protože bychom to stejně zneužili.
napsal(a):
Až se lidstvo zničí a vyhyne nebo zásadně zredukuje, tak planeta se zregeneruje, to bych strach neměla.
Já jo, protože jsme se do toho napřeli asi už úplně plnou parou.
Je ale povzbuzující vlastně Černobyl. Který ukazuje, že i takovou katastrofu umí příroda nějak pochroustat a to mnohem líp, než místa, kde žijí lidé.

Zrzavci
napsal(a):
Já jo, protože jsme se do toho napřeli asi už úplně plnou parou.
Je ale povzbuzující vlastně Černobyl. Který ukazuje, že i takovou katastrofu umí příroda nějak pochroustat a to mnohem líp, než místa, kde žijí lidé.
No tak vidíte. Planeta si poradí. Nevím jak vám, ale mě je úplně jedno, jestli planeta Země jednou, někdy, zanikne. I kdyby mně to jedno nebylo, neovlivním to.
Mně připadá směšné, jak se my, jako civilizovaný svět snažíme dělat psí kusy, abychom "zachránili planetu" a přitom většina světa, ta méně civilizovaná, ji ničí mnohem mnohem víc.
napsal(a):
No tak vidíte. Planeta si poradí. Nevím jak vám, ale mě je úplně jedno, jestli planeta Země jednou, někdy, zanikne. I kdyby mně to jedno nebylo, neovlivním to.
Mně připadá směšné, jak se my, jako civilizovaný svět snažíme dělat psí kusy, abychom "zachránili planetu" a přitom většina světa, ta méně civilizovaná, ji ničí mnohem mnohem víc.
No hlavně my nijak planetu nezachraňujeme, všechny ty točky mají jiný důvody. A planeta jednou zanikne, schramstne jí slunce, to je celkem jistý.

assil
napsal(a):
No hlavně my nijak planetu nezachraňujeme, všechny ty točky mají jiný důvody. A planeta jednou zanikne, schramstne jí slunce, to je celkem jistý.
A jak bychom ji měli zachraňovat? Já teda takové pudy nemám.
Zrzavci
napsal(a):
Což je velká škoda.
Ale já mám takovou teorii, že jsou upozaděný proto, že kdybychom dostali k dispozici šécičko, co mozek nabízí, bylo by ešče víc zle, než zle, protože my jsme prostě parazit a šmejd - omlouvám se všem slušným lidským bytostem, kterých ubývá -, tak nám to prostě příroda nepustí, protože bychom to stejně zneužili.
Ono by to bylo asi jedno, pořád by měly slovo ty původní funkce, možná by se to změnilo za miliony let, ale to už se my nedozvíme. Holt evoluční biologie, primární funkcí lidstva bylo přežít, což znamenalo hodně potomků a tím pádem hodně jídla a aby se toho dosáhlo, znamenalo to samčí boje o zdroje, na což nás příroda nastavila a tak to bohužel máme i dnes, kdy už to není potřeba a vede to akorát k drancování, protože holt jsme potomky těch, kteří v tom byli úspěšní. Ti, co neuspěli, už dávno vymřeli. A zastavit by se to dalo jedině tak, že vybiješ všechny samečky.
A nebo se můžeme modlit, ať pokročí vesmírný program a boje o zdroje se přesunou jinam.
napsal(a):
No já vím, že jednou zanikne, ale já mám tu naši z prdu kuličku ráda, je krásná, je to takovej drahokam, příroda si dala neskutečnou práci s tím jak všechno nastavila, jak kdybychom do toho furt neházeli vidle, šlapalo by to jako dobře namazanej stroj. Všechno na sebe dokonale navazuje, příroda je tady na tý planetě opravdu krásná a já ji mám prostě ráda.
assil
napsal(a):
Ono by to bylo asi jedno, pořád by měly slovo ty původní funkce, možná by se to změnilo za miliony let, ale to už se my nedozvíme. Holt evoluční biologie, primární funkcí lidstva bylo přežít, což znamenalo hodně potomků a tím pádem hodně jídla a aby se toho dosáhlo, znamenalo to samčí boje o zdroje, na což nás příroda nastavila a tak to bohužel máme i dnes, kdy už to není potřeba a vede to akorát k drancování, protože holt jsme potomky těch, kteří v tom byli úspěšní. Ti, co neuspěli, už dávno vymřeli. A zastavit by se to dalo jedině tak, že vybiješ všechny samečky.
A nebo se můžeme modlit, ať pokročí vesmírný program a boje o zdroje se přesunou jinam.
No jsme potomky těch, kteří v tom byli úspěšní, ale - ten mozek, ten mozek, kdybychom se ho naučili používat a využívat jeho potenciál a ctili morální zásady, nemuseli bychom se furt mydlit jak idio*ti , právě proto nám byl mozek dán do vínku, jako šance odlišit se od ostatních tvorů, abychom si uvědomili, že zabíjet se není napotřebí.
assil
napsal(a):
Greta je jen loutka. Ale hele, Evropa končí, ale my už to tady nějak doklepem, zas tak rychle to nepůjde a až nám seberou auta, prostě nevylezem z baráčku, na zahradě zasadíš brambory, pořídíš slépky a bude.
No a popravdě - Evropy je mi taky líto. Pro jeji kulturu, která přijde vniveč. Člověk se jako těžko smiřuje s tím, že svět ve kterým vyrůstal zmizí.
Zrzavci
napsal(a):
No jsme potomky těch, kteří v tom byli úspěšní, ale - ten mozek, ten mozek, kdybychom se ho naučili používat a využívat jeho potenciál a ctili morální zásady, nemuseli bychom se furt mydlit jak idio*ti , právě proto nám byl mozek dán do vínku, jako šance odlišit se od ostatních tvorů, abychom si uvědomili, že zabíjet se není napotřebí.
To si myslíš ty, třeba nám příroda dala ten lepší mozek, abychom lépe zabíjeli nepřítele a zvířata, abychom lépe přežili. Kdo ví.
Ale prostě tyhle pudový věci nepřebiješ nějakým sofistikovaným moudrým mozkem, sexuální a potravní pud jsou nejsilnější, protože vedou k přežití druhu a pohání veškeré konání lidstva. Teda nejen lidstva, i zvířat samo.
Zrzavci
napsal(a):
No a popravdě - Evropy je mi taky líto. Pro jeji kulturu, která přijde vniveč. Člověk se jako těžko smiřuje s tím, že svět ve kterým vyrůstal zmizí.
Ale zas, to bylo vždycky, určitě to stejný si říkali i staří Sumerové a Egypťani a Mayové atd. atd. Neboj, zas jednou přijdeme na řadu.
assil
napsal(a):
A nebo neměli a lidi byli jen štvaní slaboši schovávající se na stromech až do doby než některého člověka napadlo praštit vlka po hlavě klackem.
to bylo jinak

Tak to bych zas nepřeháněla. I to že řeknem, že člověk zničí planetu je velikášství, zničíme maximálně současnou společnost, to asi jo, ale příroda rychle zregeneruje. Rychle z pohledu řekněme planety, ne člověka. Bude jiná, nebudou v ní lidé, ale určitě bude nádherná, jako vždy.

fikovnice
napsal(a):
Bohužel i na zničení celé planety...
Mám pocit, že to nestihneme. Že lidi zničí sami sebe a planeta vydechne a bude dobře.
Stačí se podívat, jak rychle si vezme opuštěný dům - třeba.
Kousek od nás je zalesněný kopec. Jdete pěšinou, v podstatě malou divočinou a tu narazíte na kousek schodů, tu na malé betonové plato a marně přemýšlíte, co to tady...Až doma se po chvíli pátrání dočtete, že tam bývala základna bratrské armády.