Čeština je krásný jazyk

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.4.2023 12:08

A pak že i/y není důležité.

1.4.2023 12:10

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A pak že i/y není důležité.

Tak když to neodmýtne, co už teď.

1.4.2023 12:55

a co když ten čmelák má pilníček ??

1.4.2023 13:47

a co když ten čmelák má pilníček ??

Jo, přesně to jsme si s kolegyní vybavily. Jak tam poletuje čmelák s pilníkem na nehty.

Mimochodem, taky jsem měla cukání vlézt do obchodu se zemědělskými potřebami, kde inzerovali soupravu na úpravu pazneCHtů.

1.4.2023 15:04

No, ono když na veřejnoprávní televizi moderátor(ka) hovoří - použili jsme TY data, tak mně to ucho trhá taky. A v nejmenovaném časopise čmelák opiluje květiny. To je pak těžké.

No, se mnou se jedna VŠ vzdělaná osoba hádala, že ne "ta kola", ale "ty kola" , příp. může být obojí. 🤦

1.4.2023 19:19

No, ono když na veřejnoprávní televizi moderátor(ka) hovoří - použili jsme TY data, tak mně to ucho trhá taky. A v nejmenovaném časopise čmelák opiluje květiny. To je pak těžké.

Kde asi sehnal tak malý pilník?

1.4.2023 19:48

Kde asi sehnal tak malý pilník?

Nad tím autor článku asi nepřemýšlel. Či spíše korektor - byla to upoutávka na titulní straně.

1.4.2023 19:54

Vzhledem k tomu, kolik lidí projde okolo textu, než článek vyjde,
prohlašuji, že ten čmelák musel mít pilník už v základní výbavě.

Neregistrovaný uživatel

1.4.2023 21:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.83.225

Ale to je jasné. Včela opyluje, čmelák není včela.

Opilovat může i včela. Konkrétně drvodělka (Xylocopa), anglicky carpenter bee, v doslovném překladu včela tesařka.

1.4.2023 21:07

1.4.2023 21:15

S kvízy se roztrhl pytel :

https://www.denik.cz/literatura/kviz-literatura-knihy-spisovatele-20230330.html?

Ha, vůbec nevim, co je Zapomenuté světlo, tak hádám - správně. Dostanu bludišťáka?

1.4.2023 21:24

Ha, vůbec nevim, co je Zapomenuté světlo, tak hádám - správně. Dostanu bludišťáka?

Zapomenuté světlo byl (je) nezapomenutelný film s Polívkou a Žilkovou. Autora předlohy jsem taky hádala.

1.4.2023 23:18
lupus4

XXX.XXX.205.61

https://www.denik.cz/literatura/kviz-literatura-knihy-spisovatele-20230330.html?

18on/2of

1.4.2023 23:25

To vážně neznáte Jakuba Demla? To mě tedy šokovalo.

2.4.2023 07:08

Mě ne. Po přečtení seznamu knih, co napsal. O něco jsem třeba cestou zavadila, ale nezaujalo.
Jenže být to nějaká hrůza, tak si to pamatuji. Asi básničky, mně nebaví, za to autor nemůže.
Dívám se, o čem je Zapomenuté světlo. Tak to číst nepotřebuji.
Nejsu ta cílovka.

2.4.2023 07:51

Tři chyby. Budu muset u maturit poslouchat lépe.

Ale spousta těch děl tam stejně nezazní.

2.4.2023 07:57

To vážně neznáte Jakuba Demla? To mě tedy šokovalo.

Proč? Taky ho neznám.

Můj výsledek je 16/4. Nic moc... Něco jsem vyloženě tipovala, protože prostě ty knihy a autory nečtu.

2.4.2023 08:01

Mě ne. Po přečtení seznamu knih, co napsal. O něco jsem třeba cestou zavadila, ale nezaujalo.
Jenže být to nějaká hrůza, tak si to pamatuji. Asi básničky, mně nebaví, za to autor nemůže.
Dívám se, o čem je Zapomenuté světlo. Tak to číst nepotřebuji.
Nejsu ta cílovka.

Zapomenuté světlo - nečetla jsem a ani nebudu. Film jsem viděla, líbil se mi, i díky výkonům představitelů hlavních rolí, dobře vykreslil život pod nadvládou komunistů.

2.4.2023 08:14

Všem, kdo jste mi odpověděli na moji otázku ohledně nazývání sebe sama ve vztahu ke svému zvířeti, děkuji.

A mám další.
Ráda se dívám, pokud mám čas, v podvečer na soutěž "Kde domov můj?", kterou moderuje pan Háma. V poslední době mám s jeho projevem tak trochu problém. Už několikrát při představování, kdy stáli u stolků muž, žena, muž, tituloval muže "pan + křestní jméno", ale ženu jen křestním jménem. Všimli jste si toho taky?
Krom toho, v poslední době používá slovo "prga". Poprvé jsem toto slovo zaznamenala při upoutávce na pořad na Déčku "Planeta je prga". Nevím co prga je. Pátrala jsem na netu, zdá se, že je to náhražka slova "prva", tedy první. Ale proč prga? To je po pražsku?
Zní to naprosto nelibozvučně, a mně, přiznám se, i tak nějak vulgárně.

2.4.2023 08:57

Koukněte sem (měla by se otevřít str. 376)
https://1url.cz/4rYPy
Zní mi to východně, v knize se říká, že slovo zná Slovinsko, já slyším Rusko, Bulharsko, někde tam,
ale teď je to obchodní značka, jak se zdá. Planeta je na prvním místě. Autoři prostě neměli fantazii... a nazvat pořad pro děti (nebo co to je) takhle, český pořad (došla nám česká slova asi), tak to je docela úlet.
Výraz může používat z důvodu reklamy, jestli jsou oba pořady od jedné televize.
Na TV nekoukám, tak nevím.
Jestli se s účinkujícími na titulování nedohodl, tak je to divné.
A musím říct, že jestli je tohle ta televize, která od nás chce poplatky a má držet jakousi úroveň, vzdělávací, kulturní, tak by se tam nad sebou měli vážně zamyslet.

2.4.2023 09:06

Když ono je to v současné poblázněné době těžké. Osloví ji paní a ono se to urazí, že je nějaké "to" a neví vlastně co. Asi by je měl oslovovat "soutěžící" - to je neutrální a nenapadnutelné.

2.4.2023 09:14

Koukněte sem (měla by se otevřít str. 376)
https://1url.cz/4rYPy
Zní mi to východně, v knize se říká, že slovo zná Slovinsko, já slyším Rusko, Bulharsko, někde tam,
ale teď je to obchodní značka, jak se zdá. Planeta je na prvním místě. Autoři prostě neměli fantazii... a nazvat pořad pro děti (nebo co to je) takhle, český pořad (došla nám česká slova asi), tak to je docela úlet.
Výraz může používat z důvodu reklamy, jestli jsou oba pořady od jedné televize.
Na TV nekoukám, tak nevím.
Jestli se s účinkujícími na titulování nedohodl, tak je to divné.
A musím říct, že jestli je tohle ta televize, která od nás chce poplatky a má držet jakousi úroveň, vzdělávací, kulturní, tak by se tam nad sebou měli vážně zamyslet.

Díky za odkaz. Místo, aby veřejnoprávní televize, ano ta, která od nás vybírá nestydatě poplatky, zprostředkovávala dětem i dospělým správnou (a pěknou) češtinu, tak používá podivná slova a nejen v pořadech pro děti. Jak píšete, veřejnoprávní televize by měla držet určitou vzdělávací a kulturní úroveň. Ale to bychom po jejím vedení zjevně chtěli moc.

2.4.2023 09:18

Když ono je to v současné poblázněné době těžké. Osloví ji paní a ono se to urazí, že je nějaké "to" a neví vlastně co. Asi by je měl oslovovat "soutěžící" - to je neutrální a nenapadnutelné.

Nesouhlasím. Žena je pořád žena a muž je muž. Nic mezi tím není. Jen výmysly z toho, že se lidem žije moc dobře a nemají jiné starosti.
Když moderátor představuje muže "pan Jan" a ženu "Ladislava", je to neslušnost a neprofesionalita. A divím se, že si ještě nikdo nestěžoval.

2.4.2023 09:35

Všem, kdo jste mi odpověděli na moji otázku ohledně nazývání sebe sama ve vztahu ke svému zvířeti, děkuji.

A mám další.
Ráda se dívám, pokud mám čas, v podvečer na soutěž "Kde domov můj?", kterou moderuje pan Háma. V poslední době mám s jeho projevem tak trochu problém. Už několikrát při představování, kdy stáli u stolků muž, žena, muž, tituloval muže "pan + křestní jméno", ale ženu jen křestním jménem. Všimli jste si toho taky?
Krom toho, v poslední době používá slovo "prga". Poprvé jsem toto slovo zaznamenala při upoutávce na pořad na Déčku "Planeta je prga". Nevím co prga je. Pátrala jsem na netu, zdá se, že je to náhražka slova "prva", tedy první. Ale proč prga? To je po pražsku?
Zní to naprosto nelibozvučně, a mně, přiznám se, i tak nějak vulgárně.

Sleduji pravidelně, když jsem doma. Titulování jsem si nevšimla, ale zaměřím se na to. I na slovo "prga".

2.4.2023 09:56

já se s dovolením vrátím k tomu "máma"

jsem máma pro své děti
jsem máma i svým zvířatům
máma = (pro mě) žena starající se o fyzické i psychické potřeby a pohodu těch, které má ve své péči

pod to spadá i "parťák"

z právního hlediska jsem i majitel, ale ve smyslu odpovědnosti za právně nezodpovědné
ne ve smyslu RD "vlastním každý chlup, pes je můj majetek a bude dělat co chci já"

slovo "panička" ve mně evokuje slova "sluha/otrok"......tak ne, takový vztah ke svým zvířatům nemám

"Už několikrát při představování, kdy stáli u stolků muž, žena, muž, tituloval muže "pan + křestní jméno", ale ženu jen křestním jménem"
toto jsem zachytila jen jednou, teď zcela nedáno, také mne to trklo do uší, ale slovo "pán" použil pouze u prvního, tuším Jana, následující ženu ale i muže již oslovil pouze jménem
ale je pravda, že se většinou nedívám od začátku

slovo "prga" jsem ještě nezachytila

2.4.2023 10:28

Díky za odkaz. Místo, aby veřejnoprávní televize, ano ta, která od nás vybírá nestydatě poplatky, zprostředkovávala dětem i dospělým správnou (a pěknou) češtinu, tak používá podivná slova a nejen v pořadech pro děti. Jak píšete, veřejnoprávní televize by měla držet určitou vzdělávací a kulturní úroveň. Ale to bychom po jejím vedení zjevně chtěli moc.

Já se právě z toho důvodu na tyto soutěže už nedívám. Nejdřív jsem chvilku vydržela a pak jsem stejně přepínala jinam, teď už to tam cíleně ani nedávám. Navíc TV mi teď momentálně nefunguje už skoro dva roky. Protože jsme ve stínu vysílače z Pradědu, musíme mít satelit a ten právě předloni umřel. A zjistila jsem potom, že mi stačí občas se kouknout na Skylink na PC, stejně kvůli aktivitám se psy a práci není čas něco cíleně sledovat. A vlastně mi to ani nechybí.

2.4.2023 10:40

Nesouhlasím. Žena je pořád žena a muž je muž. Nic mezi tím není. Jen výmysly z toho, že se lidem žije moc dobře a nemají jiné starosti.
Když moderátor představuje muže "pan Jan" a ženu "Ladislava", je to neslušnost a neprofesionalita. A divím se, že si ještě nikdo nestěžoval.

Já s vámi souhlasím, jen část veřejnosti je jiného mínění. Vždyť i vysokoškoláci si vynucovali třetí toalety pro ty co nevědí, jestli jsou muž nebo žena.

2.4.2023 10:53

Já s vámi souhlasím, jen část veřejnosti je jiného mínění. Vždyť i vysokoškoláci si vynucovali třetí toalety pro ty co nevědí, jestli jsou muž nebo žena.

A přesně vám řeknu, jak to v tomto případě dopadne....ty třetí toalety stejně bude využívat každej, jak ho zrovna napadne. A pak někoho napadne si stěžovat, že tam vlezlo pohlaví, které tam nemá co dělat, aby šmírovalo druhé a nakonec se toalety zruší.

2.4.2023 12:42

A přesně vám řeknu, jak to v tomto případě dopadne....ty třetí toalety stejně bude využívat každej, jak ho zrovna napadne. A pak někoho napadne si stěžovat, že tam vlezlo pohlaví, které tam nemá co dělat, aby šmírovalo druhé a nakonec se toalety zruší.

Už jsem asi psala.

Stála jsem malou frontu na toaletu v hospodě. Klasika - dvoje dveře, páni a dámy. A tu kolem nás proběhl pán a za chvíli zase vyběhl. My se nestačily ani nadechnout k protestu, nejspíš byl vyhozen nějakou ženou zevnitř.

A vedle stojící povídá - mně nevadí, že šel na dámskou toaletu, ale že nás předběhl.

O dva týdny později jsem se na stejné toaletě potkala opět s mladým mužem (jiným). Tak jsem ho jenom slušně upozornila, že je špatně. Strašně se divil, prý si nevšimnul. Jako - neumí číst, nezná mezinárodní symboly, nebylo mu divné, že tam nejsou mušle? Asi měl o pivo nebo panáka víc.

2.4.2023 15:48

Častěji to bývá opačně. Před "panenkou" fronta a u "panáčka" nic. Zvlášť když u pumpy zastaví zájezd :-)) To pak některé dámy rády vezmou zavděk "panáčkem" :-))

2.4.2023 16:42
Doron

XXX.XXX.2.79

Častěji to bývá opačně. Před "panenkou" fronta a u "panáčka" nic. Zvlášť když u pumpy zastaví zájezd :-)) To pak některé dámy rády vezmou zavděk "panáčkem" :-))

Přesně tak:))
A musím říct, že pánové jsou v tomhle mnohem tolerantnější než dámy 👍.

2.4.2023 17:30

To znám. A děláme to běžně. S turisty. Když jsou v autobuse 4 páni a zbytek jsou ženské, tak co máme dělat, že jo?

2.4.2023 17:32

Doron napsal(a):
Přesně tak:))
A musím říct, že pánové jsou v tomhle mnohem tolerantnější než dámy 👍.

Však nám vadilo hlavně to, že nás předběhl.

Ale když se z dámské toalety vynořil mladý muž, trochu mě to zaskočilo. Neviděla jsem důvod. Žádný zájezd se nekonal.

2.4.2023 17:37

Ale když se z dámské toalety vynořil mladý muž, trochu mě to zaskočilo. Neviděla jsem důvod. Žádný zájezd se nekonal.

se zamyslel a vešel do nějakých dveří... neřeší to.

2.4.2023 17:50
Doron

XXX.XXX.2.79

Hihi, jsme holt ještě stará škola.
To Vás nenapadlo, že se mohl identifikovat jako žena ?!?!?
Jste tak zoufale nekorektní 🤣🤣🤣!

2.4.2023 19:42

se zamyslel a vešel do nějakých dveří... neřeší to.

No nevím, já sebezamyšlenější jsem se zatím vždycky trefila do správných dveří.

V tomto případě bych to viděla spíš na nějaké to promile v krvi. V hospodě předpokládané.

2.4.2023 19:45

Doron napsal(a):
Hihi, jsme holt ještě stará škola.
To Vás nenapadlo, že se mohl identifikovat jako žena ?!?!?
Jste tak zoufale nekorektní 🤣🤣🤣!

Jo, jsme. Nekorektní.

Ale snažíme se. Na škole jsme už měli gaye, lesbičky i změnu pohlaví. A při doučování jsme museli vyplňovat tabulky ohledně pohlaví - muž, žena, nebinární.

Takže snad jdeme dostatečně s dobou, ne?

2.4.2023 20:01

A koukla jste se mu na boty? Často se mi stává - je to slečna, nebo mládenec? Vlasy, náušnice - to dneska nic neznamená, Tak kouknu na boty. 43 - je to kluk, 38 - je to slečna :-))

2.4.2023 20:07

No nevím, já sebezamyšlenější jsem se zatím vždycky trefila do správných dveří.

V tomto případě bych to viděla spíš na nějaké to promile v krvi. V hospodě předpokládané.

Tak já jsem jednou vlítla na pány.....Dostalo se mi od obsluhy ponaučení : "za uši zapiši, na mužky nelezi !" Jedny dveře se otvíraly vpravo, druhé vlevo - oboje otevřené, cedulky vidět nebylo. V každé místnůstce mísa....Vlevo kámoška, vpravo já. :-)) A byla jsem úplně střízlivá.

2.4.2023 20:17

A koukla jste se mu na boty? Často se mi stává - je to slečna, nebo mládenec? Vlasy, náušnice - to dneska nic neznamená, Tak kouknu na boty. 43 - je to kluk, 38 - je to slečna :-))

Dnešní slečny mají běžně 40.

A tohle mělo fousy na bradě.

2.4.2023 20:39

Když má slečna 40., pak je to těžké. Umaštěné kecky nosí obě pohlaví :-))

2.4.2023 20:40

Teda jako sorry, ale každá ženská nemá 150 cm na výšku jak někdo, že.

2.4.2023 21:10

Teda jako sorry, ale každá ženská nemá 150 cm na výšku jak někdo, že.

No a pak se to holt těžko rozlišuje.......

2.4.2023 21:15
lupus4

XXX.XXX.205.61

ani vousy nejsou směroplatný

3.4.2023 09:04

jé, děkuji za tip, tohle mě teda ještě nenapadlo

Já mám celkem velké potíže s lidmi, hlavně proto, že oni sami to řeší. Zvířata netrápí, jestli je beru jako kluka nebo holku, ale tuhle jsem jednu holčičku v šatnách bazénu evidentně hrubě urazila, když jsem se zeptala, jestli jsem správně v dámských, a pak jsem zaregistrovala její asi sestru s dlouhými vlasy a oddechla jsem si "jo, ty jsi určitě holčička, tak snad dobré"....

3.4.2023 10:25

lupus4 napsal(a):
ani vousy nejsou směroplatný

Ale tohle bylo navíc i mladé. Žádná žena po přechodu.

3.4.2023 10:51

Já jen ke slovu "prga" - používali jsme jako haranti ještě za minulého režimu, takže žádná novinka...

3.4.2023 11:21

Já jen ke slovu "prga" - používali jsme jako haranti ještě za minulého režimu, takže žádná novinka...

Já ho poprvé slyšela v Praze. Kolegyně se hnala do jídelny a vyřvávala "Já prga! Já budu prga!" a já netušila, co to béká. Ale hlavně, že se mně posmívali, že mám moravské přízvuk. Tsss.

3.4.2023 11:26

Takže kde? Severovýchodní Čechy?

Neslyšela jsem to fakt nikdy, až do upoutávky na "Planeta je prga". Ani když jsem pár let žila ve Šluknovském výběžku, ani zde na jižní Moravě, ani od pražských kolegů,...

3.4.2023 11:26

Já ho poprvé slyšela v Praze. Kolegyně se hnala do jídelny a vyřvávala "Já prga! Já budu prga!" a já netušila, co to béká. Ale hlavně, že se mně posmívali, že mám moravské přízvuk. Tsss.

Pro mě je to strašné slovo. Ošklivé.

3.4.2023 11:29

Taky se mi nelíbí. Takový je tvrdý, nevím, divný A do názvu dětského pořadu bych ho teda fakt nedala.

3.4.2023 11:30

No, jako je pro mě ošklivé, když si ženské říkají, že mají krámy. To je mi takové dehonestující. Ale někdo to používá prostě jako hovorové označení.

Zato slovo "prga" mi nevadí.

V běžné mluvě mezi děckama jsem ho asi neslyšela (Praha, Liberecko), ale moje macecha to používá běžně (vyrůstala u Kralup).

3.4.2023 11:32

Buggyro, čéče, ty Kralupy, to bude ono. Ta kolegyně tam měla chalupu, kam jezdila od dětství... Myslím, že odsud povane vítr.

Mimochodem, krámy se tu už sáhodlouze probíraly. Pro někoho normální výraz, pro druhého hnusné označení, no. Jako u všeho.

3.4.2023 11:34

A teď bych prosila vysvětlení: prga?

3.4.2023 11:34

Takže kde? Severovýchodní Čechy?

Neslyšela jsem to fakt nikdy, až do upoutávky na "Planeta je prga". Ani když jsem pár let žila ve Šluknovském výběžku, ani zde na jižní Moravě, ani od pražských kolegů,...

Česká Lípa.

3.4.2023 11:36

první

3.4.2023 11:37

Jak padlo výše, prga znamená první :-)

Macecha vždycky na kočky "nojo, Mařena musí být prga, až pak se můžou jít najíst ostatní" nebo na sousedovic psy "ty abys nebyl u branky prga, viď"

3.4.2023 11:38

první

3.4.2023 12:23

No, jako je pro mě ošklivé, když si ženské říkají, že mají krámy. To je mi takové dehonestující. Ale někdo to používá prostě jako hovorové označení.

Zato slovo "prga" mi nevadí.

V běžné mluvě mezi děckama jsem ho asi neslyšela (Praha, Liberecko), ale moje macecha to používá běžně (vyrůstala u Kralup).

Jo, každý to vnímáme jinak. Mně se nelíbí "prga", zní mi to až vulgárně, zato s krámy nemám problém, u nás je to normální hovorový výraz pro menses.
Ale ten obrovský rozdíl je v tom, že slovo "prga", ačkoliv je to hovorový výraz kdesi od Kralup nad Vltavou, se používá ve veřejnoprávní televizi v pořadu pro děti, který ovlivňuje děti ve všech koutech republiky a pokřivuje jim myšlení a vnímání jazyka. A pomalu proniká do dalších pořadů, viz "Kde domov můj?", kde mimochodem někdy pan Háma rádoby vtipně, ale vlastně hodně uboze, paroduje brněnský hantec a způsob mluvy v Brně. Ve veřejnoprávní televizi a dalších médiích by měla být používána čeština čistá a spisovná.
Výraz "krámy" ve významu menses není nikde v médiích prezentován, a už vůbec ne ve veřejnoprávní televizi. A je to tak správně. Nikdy bych nechtěla, aby to bylo jinak.

3.4.2023 12:51

A tak zase s tím souhlasím.

Já holt pořad "Náme rádi Česko" nesleduji. Nemám ráda Česko ani Hámu ani blejskací načančané soutěžní pořady jako je toto, tuplem s celebritami mě to obtěžuje. Takže k tamní mluvě se nemohu vyjádřit.

Mně se líbí jazyk užívaný v pořadu AZ-kvíz, moderátoři umějí mluvit spatra, mají přehled, atmosféra je kultivovaná, žádné řvavé efekty, to mě baví. A i tam se občas nezadaří, ale moderátoři nejsou líní se opravit, přeřeknout se může každý.

Na druhou stranu pojmenování pořadu pro náctileté nějakým rádobyvtipným heslem mě asi vyloženě hrubě nevytáčí. (něco ve smyslu "Hele, vole, kde mám káru" nebo "Čágo belo šílenci") Prostě aby to zaujalo, no.

"Nečum na mě!"

3.4.2023 13:04

"Já holt pořad "Náme rádi Česko" nesleduji. Nemám ráda Česko ani Hámu ani blejskací načančané soutěžní pořady jako je toto, tuplem s celebritami mě to obtěžuje."

toto mě trošku zmátlo.....
Aleš Háma moderuje vědomostní soutěž Kde domov můj, což je maximálně střízlivá věc bez jakýchkoliv efektů i celebrit. Mi se jeho moderování líbí, ale to je samozřejmě věc individuálního vkusu.
"Načančaný" pořad s celebritami je Máme rádi Česko, který moderuje Libor Bouček. To je opravdu estrádní šou.

3.4.2023 13:05

A tak zase s tím souhlasím.

Já holt pořad "Náme rádi Česko" nesleduji. Nemám ráda Česko ani Hámu ani blejskací načančané soutěžní pořady jako je toto, tuplem s celebritami mě to obtěžuje. Takže k tamní mluvě se nemohu vyjádřit.

Mně se líbí jazyk užívaný v pořadu AZ-kvíz, moderátoři umějí mluvit spatra, mají přehled, atmosféra je kultivovaná, žádné řvavé efekty, to mě baví. A i tam se občas nezadaří, ale moderátoři nejsou líní se opravit, přeřeknout se může každý.

Na druhou stranu pojmenování pořadu pro náctileté nějakým rádobyvtipným heslem mě asi vyloženě hrubě nevytáčí. (něco ve smyslu "Hele, vole, kde mám káru" nebo "Čágo belo šílenci") Prostě aby to zaujalo, no.

"Nečum na mě!"

Já se na pořad "Máme rádi Česko", který vysílá TV Prima, taky nedívám. Píšu o soutěži na ČT 1 s názvem "Kde domov můj?".
Soutěž "AZ - kvíz" mám taky ráda. Mimochodem, víte, že se natáčí v Brně a moderátoři jsou Brňáci? A i přesto mají hezkou češtinu.

Mně nepřijde srovnatelné použití slov na jedné straně všeobecně používané, vámi zmíněné "Čágo belo šílenci" a slova "prga", kterému rozumí velmi malá část obyvatel republiky (shodli jste se, že je to záležitost poměrně malého území kolem Kralup nad Vltavou).

3.4.2023 13:17

"Já holt pořad "Náme rádi Česko" nesleduji. Nemám ráda Česko ani Hámu ani blejskací načančané soutěžní pořady jako je toto, tuplem s celebritami mě to obtěžuje."

Aleš Háma moderuje vědomostní soutěž Kde domov můj, což je maximálně střízlivá věc bez jakýchkoliv efektů i celebrit. Mi se jeho moderování líbí, ale to je samozřejmě věc individuálního vkusu.
"Načančaný" pořad s celebritami je Máme rádi Česko, který moderuje Libor Bouček. To je opravdu estrádní šou.

Pardon, nesleduju to ani jedno, tak jsem to zamotala dohromady...

3.4.2023 13:18

Tak já slovo "prga" občas tady u nás použiju, a všichni rozumí :-)

3.4.2023 13:22

Prga je pro mě skororuský pozůstatek a v TV to zmiňují kvůli reklamě. Název pořadu pro děti je to ultra debullní. Magion, Vega, to byla pecka! I názvy.
Eště že na TV nekoukám. By mě to zkazilo. Nebo zabilo. Naposledy jsem viděla nějaké zprávy.
Když poprvé řekli "král Karel III.", který se tehdá eště před hodinou jmenoval Charles, tak mi zaskočil oběd. A tím zas koukání na TV skončilo.

3.4.2023 13:28

Někde to sáhodlouze pobírali, toho Charlese/Karla a vysvětlovali, proč s jeho nástupem na trůn změnili obecně zažité Charles. Ale už si nevzpomenu, proč tomu tak je, nepodstatné věci zdárně obratem vypouštím.

A když už jsme u těch soutěží, teprve pár měsíců zpět mi jedna otevřela oči - protěžovat/protežovat. To jsem teda čuměla jako puk a přiznala si, že jsem to desetiletí psala, říkala a používala špatně. Vždycky to bylo "No jó, ona protěžuje toho svýho". A ejhle, ona ho přitom protežuje.

S pravdou ven. Kdo to věděl odjaktěživa?

3.4.2023 13:32

Prga je pro mě skororuský pozůstatek a v TV to zmiňují kvůli reklamě. Název pořadu pro děti je to ultra debullní. Magion, Vega, to byla pecka! I názvy.
Eště že na TV nekoukám. By mě to zkazilo. Nebo zabilo. Naposledy jsem viděla nějaké zprávy.
Když poprvé řekli "král Karel III.", který se tehdá eště před hodinou jmenoval Charles, tak mi zaskočil oběd. A tím zas koukání na TV skončilo.

Když poprvé řekli "král Karel III.", který se tehdá eště před hodinou jmenoval Charles, tak mi zaskočil oběd.

Tak to nás bylo víc. Dodnes to nemůžu nějak strávit. A přitom mi/nám připadne normální - královna Alžběta... Ale u toho Charlese je to divné.
Stejně jako z jiného soudku - v telce na nějakém programu, myslím na Prima Max, dávali film Highlander. A jak je tam při přepínání ta informace o pořadu, tam byl uveden název Horal.

3.4.2023 13:35

Někde to sáhodlouze pobírali, toho Charlese/Karla a vysvětlovali, proč s jeho nástupem na trůn změnili obecně zažité Charles. Ale už si nevzpomenu, proč tomu tak je, nepodstatné věci zdárně obratem vypouštím.

A když už jsme u těch soutěží, teprve pár měsíců zpět mi jedna otevřela oči - protěžovat/protežovat. To jsem teda čuměla jako puk a přiznala si, že jsem to desetiletí psala, říkala a používala špatně. Vždycky to bylo "No jó, ona protěžuje toho svýho". A ejhle, ona ho přitom protežuje.

Odjaktěživa ne... Ale vím to. Protekce...

3.4.2023 13:51

Já. Ale kdysi dávno jsme se o tom bavili i doma a manžel to taky používal špatně.

3.4.2023 16:43
Doron

XXX.XXX.2.79

Já se to dozvídám až teď 🙄.

Neregistrovaný uživatel

3.4.2023 17:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.108.99

Mi se jeho moderování líbí, ale to je samozřejmě věc individuálního vkusu.

Tohle mě tahá za uši.
To je nějaké místní nářečí, nebo kde se to vzalo? Co na to Pravidla českého pravopisu?

Ja bych napsala/řekla:
Mně se jeho moderovaní líbí.
Jeho moderovaní se mi líbí.

3.4.2023 17:49

Je to jen zvyk.
Si často takto popřehazuji slova, vymyslím i nová, blbá a blbější, mě to baví.

Co říkáte na "neštvi mi"? To mi (Mně říká čím dál méně lidí, zůstalo ještě na Moravě?) zní zaprvé nářečně, zadruhé dovopravdy špatně, jelikož ve druhém pádě "mi" nemáme vůbec, esi se nepletu. :-)

3.4.2023 17:54
Doron

XXX.XXX.2.79

Je to jen zvyk.

Co říkáte na "neštvi mi"? To mi (Mně říká čím dál méně lidí, zůstalo ještě na Moravě?) zní zaprvé nářečně, zadruhé dovopravdy špatně, jelikož ve druhém pádě "mi" nemáme vůbec, esi se nepletu. :-)

Já říkám "neštvi mě".
A to su z Prahy:)

3.4.2023 17:55

"Ja bych napsala/řekla:
Jeho moderovaní se mi líbí."

a já ne
a je to správně
s důrazem na osobu

3.4.2023 17:56

Doron napsal(a):
Já říkám "neštvi mě".
A to su z Prahy:)

A už říkáte "su". :D :D

Jinak teda se mi to smazalo...
Příklonky mají být na druhém místě. Ne že se na ně máme vybodnout, ale ve větě jsou na druhém místě.
Moc hezký výrazy - příklonky, odklonky. :-)

3.4.2023 17:59

"Ja bych napsala/řekla:
Jeho moderovaní se mi líbí."

a já ne
a je to správně
s důrazem na osobu

Přesně tak. Když chci vyjádřit cosi víc, než je jen v tom správně česky napsaném,
řeknu třeba: "Se na to můžu..."

Jé a teď nevím, co jsem to vytvořila za šílenou přímou řeč... už je pozdě, navíc dnes je to Modré pondělí, já to beru aj tak, že se nesmí ani myslet. :-)

3.4.2023 17:59

Espiro
Odjaktěživa ne, ale na gymplu nám to sdělil náš úžasný třídní.

"Prga" znám, je to takové prďácké slovo. :)

Co říkáte na "neštvi mi"?
Mi to neva.

3.4.2023 18:17

Je to jen zvyk.

"Neštvi mi" bych neřekla, říkám"neštvi mě ". Ani bycb neřekla "mi se to líbí ". Ale můžu říct " řekni mi to".
V pořadu "Policie v akci" říkají policisté na dispečinku, když úkolují hlídky v terénu - "jeďte mi do ulice ..."

Vypadá to, že jen ležím u telky, že? Nedávno jsem byla delší dobu nemocná a fakt jsem ležela a viděla jsem spoustu různých pořadů...

3.4.2023 18:23

"Neštvi mi" bych neřekla, říkám"neštvi mě ". Ani bycb neřekla "mi se to líbí ". Ale můžu říct " řekni mi to".
V pořadu "Policie v akci" říkají policisté na dispečinku, když úkolují hlídky v terénu - "jeďte mi do ulice ..."

Vypadá to, že jen ležím u telky, že? Nedávno jsem byla delší dobu nemocná a fakt jsem ležela a viděla jsem spoustu různých pořadů...

No, trochu to tak vypadá. :-) Moje druhá polovina říká, že ty pořady jsou vlastně strašné, ale že to má jako studijní materiál, tak to máte taky. :-)
Tohle nemám ráda, když mi někdo říká - jdi mi kousek, pojďte mi dopředu - školní fotograf to říkal, mám pocit. Ale i dnes mi to dost často řeknou lidé tak o generaci starší. Mě to štve.
Vlastně mě to štve hlavně proto, že mi ještě u té divné věty sáhnou na rameno. Jako bychom spolu husy pásli. :-)

3.4.2023 21:32
fikovnice

XXX.XXX.62.175

Ono stran veřejnoprávní TV je to tam teď nějaké divoké...

Viděli jste někdo rozhovor Jakuba Železného s Čestmírem Strakatým? Já si nemůžu pomoct, ale na mě ego Železného doslova stříkalo přes monitor PC. TV nemám, Železného ale samozřejmě znám...a jeví se mi jako hodně sebestředný, arogantní a narcistický.
Hádku s MP teď hodnotit nechci, bylo to natočeno v momentě, kdy na tom musel být psychicky špatně. Spíše ten následný rozhovor . Vlastně mě to utvrdilo v tom, že jsem ráda, že TV nemám a tím pádem nesleduji zprávy.

3.4.2023 21:37
fikovnice

XXX.XXX.62.175

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Tohle mě tahá za uši.
To je nějaké místní nářečí, nebo kde se to vzalo? Co na to Pravidla českého pravopisu?

Ja bych napsala/řekla:

Naprosto s Tebou souhlasím!
Ale vím, že to někteří používají (viz ta první věta), i zde.

4.4.2023 19:14

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Tohle mě tahá za uši.

Ja bych napsala/řekla:

Mi je totéž co mně. Pravidla českého pravopisu připouštějí obě varianty. Viz vedlejší vlákno - Perou se mi psi. Mohlo by být i Perou se mně psi.

Pravda, mi se používá více u nás, na severu.

4.4.2023 20:17
lupus4

XXX.XXX.205.61

Perou se mi psi. Mohlo by být i Perou se mně psi

Toto sdělení ve mně evokuje pocit, že se perou v pračce na 40°C .
Moji psi se spolu rvou.

4.4.2023 20:40

Příklonku nemůžete psát na prvním místě, pokud chcete psát správně česky.
Nešlo o mi/mně.

Řeknu "mí psi".
Na psím fóru (nechodí sem diskutovat psi, nýbržto lidé, Megy je výjimka) předpokládám, že se nemluví o praní psů v pračce,
ale vtipné to je, to jo. :-)

4.4.2023 21:35

Příklonku nemůžete psát na prvním místě, pokud chcete psát správně česky.
Nešlo o mi/mně.

Řeknu "mí psi".
Na psím fóru (nechodí sem diskutovat psi, nýbržto lidé, Megy je výjimka) předpokládám, že se nemluví o praní psů v pračce,
ale vtipné to je, to jo. :-)

Nešlo o mi/mně? Snad nešlo o mě...

4.4.2023 22:08

Nešlo o mi/mně? Snad nešlo o mě...

O mě ani Vás nešlo. ;-)
Šlo o to, že výraz "mi" a výraz "mně" nemohu postavit ve větě na první místo, jelikož tam mohou bydlet jen některé větné členy (a např. některá vedlejší věta), cožto tyto nejsou.

Mohu napsat např.:
Kdo to udělal, se nikdy nedovím.
Ale nelze:
Se nikdy nedovím, kdo to udělal.

Druhý případ ukazuje to, co s "mi" provedla hmn_.
Za mě - klíďo. Tam je emoce a máme volnou zábavu.
V diplomce - né.

4.4.2023 22:15

Mi je totéž co mně. Pravidla českého pravopisu připouštějí obě varianty. Viz vedlejší vlákno - Perou se mi psi. Mohlo by být i Perou se mně psi.

nekde vzadu hloda nejaka zasita informace, ze "mi" se nepouziva na zacatku vety

ha - tohle našel google
"Kratší tvar 3. pádu (mi) se užívá jen příklonně"

co to znamena priklonne netusim, jen z toho logicky vyplyva, ze ty tvary nejsou rovnocenne

4.4.2023 22:29

Mně tam také nesmí. Někde se píše, že může, že jen "mi" nemůže být skoro nikde... ale zdroj nějaký pořádný nemám.
Přísahám, že to, co jsem překřtila na odklonku, existuje. :-)

https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADklonka

edit.: tady https://dotazy.ujc.cas.cz/odpovedi/?detail_polozka=1070&filter=1&items=20&page=231
Příklonně = před tím slovem musí být nějaké slovo.

Je tam ještě jedna zajímavost - ono - že se může říct "je" i "jej".
To je taková kravina. Kdo tohle vymyslel?

5.4.2023 01:24
fikovnice

XXX.XXX.61.134

"Je" i "jej"? Vždyť to je pro různé rody.

"Mám na stěně zrcadlo. Vidím je."

"Mám na stěně věšák. Vidím jej."

5.4.2023 07:27

Když pátrám, kde se ty novoty přiblblé berou, narážím na výmluvy "proniká z hovorové češtiny".
Tedy lid neumí mluvit, v nových Pravidlech najdete je, jej i ho.
Co na tom, že "ho" jasně představuje živou bytost.
Tak bychom mohli o nohách/nohou židle i člověka mluvit stejně. No a co.

Pro uvedení jakéhokoli divného výrazu ve spisovnost by pravděpodobně stačilo dostatečně dlouho psát ÚJČ.

5.4.2023 09:18

Mně se to nelíbí! Mně se nechce. Mně to nedávej.

- určitě na začátku spisovně být může

5.4.2023 09:43

nekde vzadu hloda nejaka zasita informace, ze "mi" se nepouziva na zacatku vety

ha - tohle našel google
"Kratší tvar 3. pádu (mi) se užívá jen příklonně"

co to znamena priklonne netusim, jen z toho logicky vyplyva, ze ty tvary nejsou rovnocenne

Máte pravdu. Kolegyně češtinářka potvrdila. Na začátku věty se "mi" nepoužívá.

U nás ano, jako nářečný prvek. Vždycky si vzpomenu na pana Chlopčíka ze Stardance, který často při hodnocení začínal slovy "mi se líbilo". A já to mám taky zažité.

5.4.2023 09:53

Tak já navrhnu, abychom to mohli dávat aspoň na začátek druhé věty v souvětí.

5.4.2023 10:59

Tak já navrhnu, abychom to mohli dávat aspoň na začátek druhé věty v souvětí.

Ale takhle je to v pořádku. Si myslím.

5.4.2023 11:02

Ale takhle je to v pořádku. Si myslím.

Není.

5.4.2023 11:03

5.4.2023 11:18

Není.

Pří. Přípona. Příklonka. Je "za". Přiklání se na levou stranu. Ke slovu - k větnému členu.
A když před "mi" není větný člen (čárka a spojka nejsou větné členy), tak se nemá k čemu přiklonit.
To jsem si teď vymyslela.
Protože si nepamatuji, že bych "přiklánět" někdy slyšela. A to naše učitelka ČJ mluvila i staroslověnsky.
Hlavně teda já hodně pravidel nepamatuji, řídím se citem, a když nevím, hledám.

5.4.2023 11:34
Doron

XXX.XXX.2.79

(Já to nepsala.)

🤣🤣🤣 dobrá rada, to by mohlo zabrat!
Pak, že jsou psychologové nepraktický!

5.4.2023 11:37
Doron

XXX.XXX.2.79

Pří. Přípona. Příklonka. Je "za". Přiklání se na levou stranu. Ke slovu - k větnému členu.
A když před "mi" není větný člen (čárka a spojka nejsou větné členy), tak se nemá k čemu přiklonit.
To jsem si teď vymyslela.
Protože si nepamatuji, že bych "přiklánět" někdy slyšela. A to naše učitelka ČJ mluvila i staroslověnsky.
Hlavně teda já hodně pravidel nepamatuji, řídím se citem, a když nevím, hledám.

Přiklánět se, je snad běžný obrat.., často ho používám.
Nebo myslíte přiklánět jako terminus technicus v gramatice ?

7.4.2023 10:48
7.4.2023 11:54
Doron

XXX.XXX.162.50

🤣🤣🤣
A teď si představte, jak by si to vyložil nějakej echt ajťák!

Znáte ten vtip?
Pošle manželka manžela ajťáka do krámu s pokynem: "Dojdi prosimtě pro mlíko a když budou mít čerstvý rohlíky, vezmi jich deset."
Za chvíli je manžel zpátky, v tašce deset lahví mlíka.

7.4.2023 12:02

Doron napsal(a):
🤣🤣🤣
A teď si představte, jak by si to vyložil nějakej echt ajťák!

Znáte ten vtip?
Pošle manželka manžela ajťáka do krámu s pokynem: "Dojdi prosimtě pro mlíko a když budou mít čerstvý rohlíky, vezmi jich deset."
Za chvíli je manžel zpátky, v tašce deset lahví mlíka.

Aneb, když přijde návštěva a manželka poprosí svou drahou polovičku, aby postavila vodu na kafe. Po čtvrt hodině nahlédne do kuchyně a tam na pytlíku s kafem stojí hrnec s vodou.

Zadání splněno.

7.4.2023 22:54
fikovnice

XXX.XXX.61.200

Dobrý den všem.

Děkujeme za příspěvky a návrhy na úpravu.
Celou iFauna.cz čeká v brzské době nový kabát a změna určitých funkcí.

Vaše návrhy předáme vedení k prodiskutování.

Rádi bychom vás poprosili, aby toto diskuzní vlákno zůstalo opravdu k předání návrhů, nikoli jako otevřená diskuze.

Děkujeme
Admin

Do příslušného vlákna se již nedostanu, je uzamčeno...
Ale admine promiňte - takovou hrubici jste napsal?

8.4.2023 06:49

Admin mohl jen pospíchat. Není to redaktor, je to technik v úplně jiném oboru. Na to ještě píše dobře. :D
Co já nepochopila - proč se píše "rádi bychom vás poprosili".
To je asi nějaká zdvořilostní toto, ale mně nedává smysl.

Ale.
Oslovení se z obou stran odděluje čárkami. Akorát oslovení v pozdravu, co má jedno slovo (ahoj, čau), oddělit nemusíme.
ÚJČ na to má vtipný příklad.
Už jsme si to, Jano, vysvětlovali tisíckrát.

8.4.2023 07:38

fikovnice napsal(a):
Dobrý den všem.

Děkujeme za příspěvky a návrhy na úpravu.
Celou iFauna.cz čeká v brzské době nový kabát a změna určitých funkcí.

Vaše návrhy předáme vedení k prodiskutování.

Rádi bychom vás poprosili, aby toto diskuzní vlákno zůstalo opravdu k předání návrhů, nikoli jako otevřená diskuze.

Děkujeme
Admin

Do příslušného vlákna se již nedostanu, je uzamčeno...
Ale admine promiňte - takovou hrubici jste napsal?

Taky jsem se divila.

A ve stejné diskuzi, ale od jiného autora příspěvku, čteme "...počkejte jsi..." a "...tak jsi v něm chci udržet...".

8.4.2023 07:51

Někteří lidé nemohou umět správně česky/jakýkoli jiný jazyk. Číst, psát, třeba ani mluvit.
Podívejte se, kolik geniálních lidí s tím má/mělo problém. Většinou jim šla dobře matika, fyzika. Tak dobře, že se jmenovali Bell, Edison, Curie.
Dokonce velmi slavní a dobří spisovatelé. Christie, Andersen.
Někdy měli/mají tito lidé problém na vyšší úrovni (aut. spek.), poruchy čtení a psaní jsou jen některé důsledky.
Tesla, Einstein, Hitchcock, Austen.

8.4.2023 08:04

Někdo neumí pravopis, někdo píše tak, že obsahu jeho příspěvku lze jen těžko rozumět... Ale přece jen, ten pravopis se do každého hustí od třetí do deváté třídy, tak by to v člověku nějakou stopu zanechat mohlo.

Edit: to je jako by se někdo vymlouval, že neumí malou násobilku, protože je významný spisovatel.

8.4.2023 08:18

Vysoce/nízko funkční autismus, PAS.
Najděte si o celém tom spektru, balu, něco sama. Prosím, přestat urážet lidi, kteří nejsou líní.
Vy jste teď byla líná vyhledat si, o jaké trable u těch slavných lidí šlo.
Dočtete se třeba o hyperlexii. Velice zajímavé to je.

8.4.2023 08:25

Vysoce/nízko funkční autismus, PAS.
Najděte si o celém tom spektru, balu, něco sama. Prosím, přestat urážet lidi, kteří nejsou líní.
Vy jste teď byla líná vyhledat si, o jaké trable u těch slavných lidí šlo.
Dočtete se třeba o hyperlexii. Velice zajímavé to je.

Urážím někoho? Někoho nelíného? Nerozumím vám.

8.4.2023 08:31

Urážím někoho? Někoho nelíného? Nerozumím vám.

A tak to vím 7 let, že mi nerozumíte. Ale je možné, že nerozumím já Vám, pak se tedy omlouvám.

"to je jako by se někdo vymlouval, že neumí malou násobilku, protože je významný spisovatel"

Ti lidé se nevymlouvají. Vidí čísla a písmenka jinak, také trvají na jistých pravidlech a nedokáží tu hranici překročit a další věci.
Nevymlouvají se, vůbec o tom nemluví. Ale my víme, proč to tak mají.

8.4.2023 08:40

A tak to vím 7 let, že mi nerozumíte. Ale je možné, že nerozumím já Vám, pak se tedy omlouvám.

"to je jako by se někdo vymlouval, že neumí malou násobilku, protože je významný spisovatel"

Ti lidé se nevymlouvají. Vidí čísla a písmenka jinak, také trvají na jistých pravidlech a nedokáží tu hranici překročit a další věci.

Autismus? Myslela jsem si to.

8.4.2023 08:40

Aha, takže všichni ti, co sekají hrubky, za to nemohou, protože jsou nemocní? Tak proč rovnou nezrušit výuku českého jazyka a pravopisu ve škole? (nadsázka)

Lidí, kteří trpí nějakou poruchou, jak jste je zmínila, bude asi v populaci nevýznamná menšina. Lidí, kteří na pravopis kašlou s tím, že např. nejsou ve škole, opravil jim to tak mobil, atd, bude mnohonásobně více.

8.4.2023 08:53

Ano, lidí zdravých je více než nemocných.
Reagovala jsem na citovanou část textu jednoho uživatele, tam to úplně mlátí do očí, pokud si prolétnu pět deset příspěvků.
Ne, není potřeba skákat z extrému do extrému, nepřestaneme se učit česky a není každý, kdo dělá chyby, znevýhodněný nějakou poruchou.

8.4.2023 11:20
Doron

XXX.XXX.162.50

Tak čeština je hodně obtížný jazyk, na to taky nesmíme zapomínat..
A jediný jazyk, který má pro každou hlásku zvláštní písmeno, na to jsem hrdá:), to teda máme dobře vychytaný :)).
Lidi kteří píšou spojení typu " počkejte jsi, byjsme", mě spíš trochu dojímají , protože vidím, jak se opravdu snaží psát hezky spisovně:).
Taky musíme brát v úvahu, že kdo se češtinu nenaučil ve škole, těžko už to sám může dohnat, byl by to velký projekt na několik let, a na to většinou žádný dospělý nemá čas, motivaci a učitele.
I inteligentní člověk nemusí mít schopnost se jazyk naučit (třeba velký neštěstí je taky vývojová afázie), a to nemluvím o lidech v nižším pásmu inteligence ( to je také častá příčina špatné češtiny).
Někdo holt v matice skončí u malé násobilky a v češtině u tvrdých a měkkých souhlásek a dál to nedotáhne, i kdyby se snažil sebevíc:(.

A teď nevím, měla tam být ta poslední čárka ve větě:)?
Neumím moc interpunkci, musím si ji osvěžit:(.

8.4.2023 12:04

Doron napsal(a):
Tak čeština je hodně obtížný jazyk, na to taky nesmíme zapomínat..
A jediný jazyk, který má pro každou hlásku zvláštní písmeno, na to jsem hrdá:), to teda máme dobře vychytaný :)).
Lidi kteří píšou spojení typu " počkejte jsi, byjsme", mě spíš trochu dojímají , protože vidím, jak se opravdu snaží psát hezky spisovně:).
Taky musíme brát v úvahu, že kdo se češtinu nenaučil ve škole, těžko už to sám může dohnat, byl by to velký projekt na několik let, a na to většinou žádný dospělý nemá čas, motivaci a učitele.
I inteligentní člověk nemusí mít schopnost se jazyk naučit (třeba velký neštěstí je taky vývojová afázie), a to nemluvím o lidech v nižším pásmu inteligence ( to je také častá příčina špatné češtiny).
Někdo holt v matice skončí u malé násobilky a v češtině u tvrdých a měkkých souhlásek a dál to nedotáhne, i kdyby se snažil sebevíc:(.

A teď nevím, měla tam být ta poslední čárka ve větě:)?
Neumím moc interpunkci, musím si ji osvěžit:(.

Snaží se, že? :-)
Máte tam plno ne/mezer, chybějících čárek, támhle neexistující dvojtečku.
A co? Nic, mi to je jedno.
Je s Vámi legrace.
Když nevím jistě, zeptám se gůgla. Je to rychlejší než knížky.
"i kdyby čárka"
A jsem tu. https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=150
A jsem líná, takže máčknu ctrl + f a do toho okénka, co se objeví, napíši "kdyby".
Někdy stačí tu část za čárkou (nebo mezi dvěma) smazat, a když mi zbytek dává smysl, tak jsou to cizí psi, tudíž potřebují plot.
U "i kdyby" je to nějaký (asi) přípustkový význam, čárka patří před první spojovací výraz a byla by tam, i kdyby se "i" umazalo.
Jestli Vás to hrozně trápí, dělejte před smajlíky mezery, to se čte lépe.
Tady je to dobře barevně odlišeno, třeba pomůže:
https://www.ivp.czu.cz/dl/50838?lang=cs
(PDF se stáhne a lze tam též použít ctrl + f.)

8.4.2023 17:54
Doron

XXX.XXX.162.50

Snaží se, že? :-)
Máte tam plno ne/mezer, chybějících čárek, támhle neexistující dvojtečku.
A co? Nic, mi to je jedno.
Je s Vámi legrace.
Když nevím jistě, zeptám se gůgla. Je to rychlejší než knížky.
"i kdyby čárka"
A jsem tu. https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=150
A jsem líná, takže máčknu ctrl + f a do toho okénka, co se objeví, napíši "kdyby".
Někdy stačí tu část za čárkou (nebo mezi dvěma) smazat, a když mi zbytek dává smysl, tak jsou to cizí psi, tudíž potřebují plot.
U "i kdyby" je to nějaký (asi) přípustkový význam, čárka patří před první spojovací výraz a byla by tam, i kdyby se "i" umazalo.
Jestli Vás to hrozně trápí, dělejte před smajlíky mezery, to se čte lépe.
Tady je to dobře barevně odlišeno, třeba pomůže:
https://www.ivp.czu.cz/dl/50838?lang=cs
(PDF se stáhne a lze tam též použít ctrl + f.)

Moc mě to netrápí :). Ale je fajn si to osvěžit.
Píšu na mobilu, a ještě ke všemu trochu blbě vidím :)). Hele, mezera :). Dobrej tip.
S Váma je taky legrace :)!
A největší potupa, jsem ještě ta generace, co nepíše na mobilu palci, ale ukazováčkem , to se už nedoučim :((.
Zkoušela, nešlo to.

8.4.2023 17:56

Doron napsal(a):
Píšu na mobilu, a ještě ke všemu trochu blbě vidím :)). Hele, mezera :). Dobrej tip.
A největší potupa, jsem ještě ta generace, co nepíše na mobilu palci, ale ukazováčkem , to se už nedoučim :((.
Zkoušela, nešlo to.

mám telefon s qwerty tlačítkovou klávesnicí a pro jistotu nic nepíšu. :-)
Takže pro mě teda teď jste bůh. :D :D

8.4.2023 18:05
Doron

XXX.XXX.162.50

mám telefon s qwerty tlačítkovou klávesnicí a pro jistotu nic nepíšu. :-)
Takže pro mě teda teď jste bůh. :D :D

QWERTY?
To taky nevím, co je 🤣?
Všechno se to doučím, a pak budete koukat 🤣!

8.4.2023 18:22

Doron napsal(a):
Zkoušela, nešlo to.

Já zásadně prostředníčkem. 😃

8.4.2023 18:25

Fascinuje mě fantazie lidí při psaní číslovek. Na webu prestižního závodu ("se" nepočítám):
Ještě nikdy se v 18-nácti leté historii závodu se nestalo, aby kdokoliv, kdo chtěl startovat, nemohl.

Megi
To je šikovná věcička, díky!

8.4.2023 18:30
Doron

XXX.XXX.162.50

Já zásadně prostředníčkem. 😃

Nééé:))!
Tak to je úplně dokonalý:)))!

8.4.2023 19:04

Doron napsal(a):
QWERTY?
To taky nevím, co je 🤣?
Všechno se to doučím, a pak budete koukat 🤣!

Qwerty je pořadí písmen na klávesnici a určitou ironií je, že tato kombinace byla stanovena pro původní psací stroje, aby se ramena s písmeny nezasekávala o sebe navzájem, čili s efektivitou psaní je to spíš naopak.. A pak byl model tohoto uspořádání převzat i pro přístroje nové

8.4.2023 19:29
Doron

XXX.XXX.162.50

Qwerty je pořadí písmen na klávesnici a určitou ironií je, že tato kombinace byla stanovena pro původní psací stroje, aby se ramena s písmeny nezasekávala o sebe navzájem, čili s efektivitou psaní je to spíš naopak.. A pak byl model tohoto uspořádání převzat i pro přístroje nové

Vy jste mi ti osvětlila:)!

8.4.2023 19:29
Doron

XXX.XXX.162.50

*to

8.4.2023 19:30

Doron napsal(a):
Vy jste mi ti osvětlila:)!

Já jsem on, přezdívka je jméno postavy knihy amerického spisovatele, neměl jsme při registraci lepší nápad 😉

8.4.2023 20:07

No a já mám tu klávesnici normálně tlačítkovou, nepatlám po dotykovém displeji.
Protože to neumím, rozčiluje mě to a je to úplně blbé.
Kdybyste, Doron, věděla, čím se živím, tak se mi budete smát, takže já jdu. :-)

8.4.2023 20:11
Doron

XXX.XXX.162.50

Já jsem on, přezdívka je jméno postavy knihy amerického spisovatele, neměl jsme při registraci lepší nápad 😉

Moc se omlouvám:))!

8.4.2023 20:14

V pohodě, jen doplňuju info

8.4.2023 20:18
Doron

XXX.XXX.162.50

No a já mám tu klávesnici normálně tlačítkovou, nepatlám po dotykovém displeji.
Protože to neumím, rozčiluje mě to a je to úplně blbé.
Kdybyste, Doron, věděla, čím se živím, tak se mi budete smát, takže já jdu. :-)

Asi byste se taky divila, čím se živím:)).
Necháme si to jako tajemství..:)).

8.4.2023 20:29
Doron

XXX.XXX.162.50

V pohodě, jen doplňuju info

Mytomyly?
Odtud jste:)?

8.4.2023 20:42

Dvůr Králové nad Labem

8.4.2023 21:02

A někdo používá QWERTZ... mně je to tak bližší. Mám dojem - protože už si to nepamatuji dobře - že qwertz měl i psací stroj kdysi v práci. Už je to moc dávno.

12.4.2023 10:05

Mám češtinářský oříšek: Otvírací hodiny nebo Otevírací hodiny ?

12.4.2023 10:12

Otvírací znamená tu hodinu, kdy odemknete dveře obchodu. Otvírák. Votvírák. Otevřu láhev, otevřu sezónu hudebních festivalů, zavření se vůbec nekoná, není popsáno.
Otevírací = po tuto dobu je odemknuto.

12.4.2023 10:41
Doron

XXX.XXX.162.50

Já bych řekla, že otvírací hodiny, jsou hodiny, které se dají otevřít.
Prodám bicí, otvírací kapesní hodinky.

Otevírací hodiny, doba kdy je otevřeno.
Oznamujeme změnu otevíracích hodin v místní knihovně.

Nebo je to jinak?

12.4.2023 11:00

Megí má recht.

12.4.2023 11:18

Megí vůbec neříká otvírací. U ničeho. Megí rozbitá.

Otvírací/otevírací nůž?

Rybička. A jinak všemu říkám otevírací.

To je vždy zajímavé, když si nějaké slovo řeknu vícekrát za sebou, i před sebou,
jaké blbosti mi z toho vypadnou. Víří se ten nůž, přenáší viry tetřevům a tak.

12.4.2023 12:14
Doron

XXX.XXX.162.50

Megí má recht.

Je to dobrý jazykozpytec :).

12.4.2023 12:29
Varaxi

XXX.XXX.191.80

Ano, ale na začátku věty se používá pouze mně.
Tj. Perou se mi/mně psi, ale pouze Mně se perou psi.

(Nevím, jestli to tu někdo už říkal, nějakou dobu jsem tu moc nebyla.)

13.4.2023 14:23
fikovnice

XXX.XXX.61.111

to Megi:

Proč nedává smysl: Rádi bychom vás poprosili...

Ptám se ze zájmu... Mně to smysl dává.

13.4.2023 14:59

Pro mě je to stejné jako "půjč mi kapesník".
Rádi bychom. Proč prostě nepoprosí, dyť prosí v další části souvětí.
Takhle. Někdo mi říká - chtěl bych vás o něco poprosit... jestli byste...
A já - tak poproste.
A on kouká, co jako že má dělat.
Já za to ale nemohu, on chtěl poprosit, tak ať prosí, ne.

To neberte vážně, mě jen zajímají slova.

13.4.2023 15:07

Jojo, takhle to rozebírá moje drahá máť

Také slovo "vítejte". Mělo by být "vítáme vás" a ne "vy vítejte (nás)". Ale ono to bude jinak, to bude určitě od slova zavítat někam, otázka je, zda je to v tomto užití tedy významově správně.
Čili v obecné řeči by "vítejte v Berouně" znělo asi "buďte v Berouně" (možná dokonce i "jste v Berouně").

Taky se občas nad něčím zamyslím, docela mě baví různé spřežky, které už nevnímáme, tuhle jsem upozornila na slovo "zákeřný", no a teď jsou pro nás v rodině všechna divá zvířata zákeřná (a takový pes jak umí být zákeřný!).

13.4.2023 15:13

fikovnice napsal(a):
to Megi:

Proč nedává smysl: Rádi bychom vás poprosili...

Ptám se ze zájmu... Mně to smysl dává.

Mně to taky smysl dává. Je to uctivější než "prosíme vás".

13.4.2023 15:41

Mně dává smysl ten Megí rozbor. Ono když se nad tím zamyslíte doslova, tak

"chci vás poprosit, rád bych vás poprosil" = vlastně vás skutečně nepoprosím. Je to vlastně trochu alibistické. Místo abych poníženě řekla "prosím vás", tak to obejdu a řeknu, že hypoteticky bych i poprosila, ale z nějakého důvodu to neudělám. Vyvstává otázka, copak asi stojí za tím, že nepoprosím napřímo, ale vytáčím se z toho, že. Ad absurdum

Ale jinak samozřejmě, je to jakési ustálené slovní spojení, no. Mě to vyloženě nerozčiluje, ale že to máti občas zmíní (ji to rozčiluje), tak si toho všímám.

13.4.2023 16:34
Varaxi

XXX.XXX.191.80

V některých frázích podmiňovací způsob zní slušněji než oznamovací.
Srovnejte:
Rádi bychom Vás požádali vs. Žádáme Vás.
Původ to má v historii, kdy nebylo možné, aby níže postavený člověk mluvil napřímo s výše postaveným člověkem. Např. poddaní, kteří o něco žádali vrchnost nebo církevní představitele, používali podmiňovací způsob.
Dostal se mi do ruky naprosto kouzelný dopis, kde poddaní žádají, aby mohli chodit na trávu pro dobytek do panského lesa. První půlka dopisu je pochlebování, poslední čtvrtina taky. Vlastní žádost zní ve stylu - poníženě si dovolujeme požádat pána z XXX, uctivě bychom chtěli požádat pána z XXX apod. Není tam ani oslovení, jen komu je dopis adresován. Všechno, co by člověk v dnešní době napsal ve stylu Jistě chápete, že..., je psáno Je jistě k pochopení, že..., Uvítáme, jestliže pan z XXX pochopí, že... atd.
V podstatě jde o to, že Rádi bychom Vás požádali sděluje záměr požádat, nikoli žádost samu. A čím víc oklikou se žádost sděluje, tím je teoreticky slušnější.
Lze samozřejmě polemizovat, jestli je pro to v dnešní době ještě místo. :)

13.4.2023 16:46
fikovnice

XXX.XXX.63.66

Varaxi napsal(a):
V některých frázích podmiňovací způsob zní slušněji než oznamovací.
Srovnejte:
Rádi bychom Vás požádali vs. Žádáme Vás.
Původ to má v historii, kdy nebylo možné, aby níže postavený člověk mluvil napřímo s výše postaveným člověkem. Např. poddaní, kteří o něco žádali vrchnost nebo církevní představitele, používali podmiňovací způsob.
Dostal se mi do ruky naprosto kouzelný dopis, kde poddaní žádají, aby mohli chodit na trávu pro dobytek do panského lesa. První půlka dopisu je pochlebování, poslední čtvrtina taky. Vlastní žádost zní ve stylu - poníženě si dovolujeme požádat pána z XXX, uctivě bychom chtěli požádat pána z XXX apod. Není tam ani oslovení, jen komu je dopis adresován. Všechno, co by člověk v dnešní době napsal ve stylu Jistě chápete, že..., je psáno Je jistě k pochopení, že..., Uvítáme, jestliže pan z XXX pochopí, že... atd.
V podstatě jde o to, že Rádi bychom Vás požádali sděluje záměr požádat, nikoli žádost samu. A čím víc oklikou se žádost sděluje, tím je teoreticky slušnější.
Lze samozřejmě polemizovat, jestli je pro to v dnešní době ještě místo. :)

Ano, já vlastně souhlasím se všemi, počínaje Tebou, přes "megi", "Buggyru" a "balu".
Dává mi to spojení "Rádi bychom poprosili..." smysl, ale je fakt, že to není ta prosba jako taková... Holt je ta čeština fakt zajímavá!

13.4.2023 19:36

"My chceme gól!" Pěkná podpora fanoušků domácímu týmu?

16.4.2023 19:38

Korektoři všech zemí...
"Pomalu se přiblížím na dosah a jemně položím ruku na rameno..." A někde tady tě sežere pés.
To jsou špatné tvary, pokud se někdo snaží psát v přítomném čase, že?
Viděl to někdo někde, vadilo?
Když pominu, že číst cokoli (kromě scénáře) v p.č. je hrůza... ale všímá si někdo, že ten tvar není úplně ok?
Kromě Varaxi a maminky Buggyry.

16.4.2023 20:41

Viděla jsem a nevadilo, podle mě to nejsou špatné tvary.

17.4.2023 06:52

Korektoři všech zemí...
"Pomalu se přiblížím na dosah a jemně položím ruku na rameno..." A někde tady tě sežere pés.
To jsou špatné tvary, pokud se někdo snaží psát v přítomném čase, že?
Viděl to někdo někde, vadilo?
Když pominu, že číst cokoli (kromě scénáře) v p.č. je hrůza... ale všímá si někdo, že ten tvar není úplně ok?
Kromě Varaxi a maminky Buggyry.

Viděla, četla, nevadilo. Nejsou to špatné tvary. Proč by měly být? Proč je čtení v přítomném čase hrůza?

17.4.2023 08:11
Doron

XXX.XXX.162.50

Přiblížím x přibližuji

Jemně položím x jemně pokládám

Je obojí čas přítomný?

17.4.2023 08:17

Viděla, četla, nevadilo. Nejsou to špatné tvary. Proč by měly být? Proč je čtení v přítomném čase hrůza?

pokládat x položit
já teď pokládám
Jak ve stejném modelu zní druhý výraz?

Pro mě je minulý čas pohodlnější, text lépe klouže. Přítomný čas je dobrý k překvapení, udržení napětí. Pro mě.

17.4.2023 08:17

Doron: Ano, je.
Mám pocit, že rozdíl je ve vidu. Dokonavý (přiblížím - jednou) a nedokonavý (přibližuji - nekonečně)

17.4.2023 08:20

pokládat x položit
já teď pokládám

Pro mě je minulý čas pohodlnější, text lépe klouže. Přítomný čas je dobrý k překvapení, udržení napětí. Pro mě.

položím

Zřejmě to je budoucí čas, ono hodně dokonavých sloves se prostě nedá použít v přítomném (průběhovém).

jdu - půjdu
povídat - povědět
...

17.4.2023 08:21

On je ten můj problém takový... Pokud vyprávím takto (položím, sednu, lehnu, vstanu), tak ať už se toho držím celou dobu. A to se mi číst nechce. To drhne. Nebo jak to říct. Drhne to méně než výrazy správné, ale...
Ano, Buggyro, nedá se, výraz "teď" nerozhoduje... a taky mi furt naskakuje něco, co v ČJ není - průběhový. :D Děkuji aj Doron

17.4.2023 08:45

Vařím večeři. Pod nohama se mi motá syn a pes. Slyším výkřik. Mrknu se, synovi teče krev z tváře. Z lékárničky vyndám gázu a přiložím synovi na tvář, otřu krev a ránu vydesinfikuji. Zalepím barevnou dětskou náplastí.

17.4.2023 08:59

A to už je jiné téma. To si zkuste napsat na ifaunu, by Vás hnali. Šusta, Desenský, Cesar, o košíku jste doma neslyšeli, museli jste si pořídit psa a dítě zároveň, víte o psech vůbec něco?!

17.4.2023 09:45

V této souvislosti mě napadá, že jsem vždycky hodně přemýšlela nad tím, když někdo použil sloveso "soustředit se" a přišlo mi to úplně blbý. Protože "soustředím se" chápu jako teď v tuto chvíli a ne že je něco v plánu. Ale jak říct, že se v budoucnu na něco soustředím? Budu se soustřeďovat nebo budu se soustředit, když to vyznívá tak, že to bude trvat delší dobu, aby se mně to povedlo?

17.4.2023 09:50

V této souvislosti mě napadá, že jsem vždycky hodně přemýšlela nad tím, když někdo použil sloveso "soustředit se" a přišlo mi to úplně blbý. Protože "soustředím se" chápu jako teď v tuto chvíli a ne že je něco v plánu. Ale jak říct, že se v budoucnu na něco soustředím? Budu se soustřeďovat nebo budu se soustředit, když to vyznívá tak, že to bude trvat delší dobu, aby se mně to povedlo?

Budu se soustředit... Budu se více soustředit na vyjmenovaná slova...

17.4.2023 10:06

Právě že to je budoucnost.
V příštím roce se chci soustředit na... se soustředím na... soustředit a odstředit mlíko. :-)
Ještě jde rozkaz (soustřeďte), minulý je jasný. Soustředit se - to trvá. Mohu upřesnit, jak dlouho to trvá, ale to je tak asi všecko.
Já si ta pravidla prostě nepamatuji přesně. :D Ale většinou je to tak, že
jak vidím něco před základem toho slova (při, pře, po, ...), tak se mohu skoro spolehnout, že do přítomnosti tohle nezasadím.
A možná jsem úplně vedle, to je též možné.

17.4.2023 10:13

Já o češtině, pravopisu, nijak moc nepřemýšlím, když píšu. Píšu automaticky, intuitivně... Někdy se mi v internetové diskuzi stane, že jak příspěvek upravuji, změním pád a pak mám rozpor mezi mě a mně, přebývá mi někde čárka, a tak podobně, většinou když píšu na mobilu.

17.4.2023 10:23

Jsem chtěla říct, že soustředit, soustředím - to trvá nějakou dobu, nevíme jakou.
Na obrázek se soustředím minutu a zamotá se mi hlava.
Soustředím se na výchovu.
Oboje budoucnost. To samé "chci se soustředit".

17.4.2023 11:02
Varaxi

XXX.XXX.191.80

pokládat x položit
já teď pokládám

To je otázka dokonavosti.

Pokládat - pokládám.
Položit - položím.
Obojí je přítomný čas (edit: mám na mysli přísně lingvisticky vzato, alespoň před cca 10 lety se to tak bralo), ale položím vlastně vyjadřuje budoucnost.
Jinak ano, minulý čas je obecně pro češtinu přirozenější. A taky je to jednodušší. Někdy se užívá změny času na zdůraznění děje - například celý příběh je psán v minulém čase, ale klíčové a rychle se odehrávající dějové fáze se píšou v přítomném.

(Zase nemám dočtené celé vlákno, možná píšu s křížkem po funuse...)
Edit 2: Teď se koukám, že se na to současná čeština dívá jinak; za nás se bral jednak čas z jazykového hlediska, jednak čas z významového hlediska. Teď se řeší už asi jen významové hledisko. Tj. pokládám je přítomný, položím a budu pokládat je budoucí čas.
My se ještě učili, že pokládám a položím je přítomný, přičemž položím vyjadřuje budoucnost, a budu pokládat je budoucí čas.
:D Nojo, časy se mění. :D

17.4.2023 11:20
Varaxi

XXX.XXX.191.80

Ona čeština čím dál více zjednodušuje.
Soustřeďovat se zdůrazňuje proces, časovou náročnost toho soustředění, upozorňuje na tu dobu, po kterou trvalo.
Soustředit se je rychlé, je to jednorázová akce.
Soustředím na film, aby mi nic z toho filmu neuteklo, protože ten film je jedinečný.
vs.
Budu se soustřeďovat na filmy, aby mi z nich neuteklo, a bude to dlouhodobý a přerušovaný proces, protože se budu soustřeďovat na všechny filmy, které ode dnešního dne uvidím.

Soustředit se značí budoucnost. Je to ten případ, kdy jazykový současný tvar vyjadřuje budoucnost, jako např. zaskočit (zaskočím tam zítra = vyjadřuji budoucnost).

17.4.2023 11:47

Varaxi napsal(a):
Ona čeština čím dál více zjednodušuje.
Soustřeďovat se zdůrazňuje proces, časovou náročnost toho soustředění, upozorňuje na tu dobu, po kterou trvalo.
Soustředit se je rychlé, je to jednorázová akce.
Soustředím na film, aby mi nic z toho filmu neuteklo, protože ten film je jedinečný.
vs.
Budu se soustřeďovat na filmy, aby mi z nich neuteklo, a bude to dlouhodobý a přerušovaný proces, protože se budu soustřeďovat na všechny filmy, které ode dnešního dne uvidím.

Soustředit se značí budoucnost. Je to ten případ, kdy jazykový současný tvar vyjadřuje budoucnost, jako např. zaskočit (zaskočím tam zítra = vyjadřuji budoucnost).

Jj, přesně tak to chápu já a prostě to někdy nekoresponduje s tím, co chtěl ten člověk říct. Ono by to vlastně odpovídalo v angličtině budoucímu času průběhovému....budu se na to soustřeďovat delší dobu. Ale vlastně u sdělovacích prostředků se už nedivím, že to plácají, jak je napadne.

17.4.2023 11:54

Odmítám používat nová pravidla, která lezou od těch, co jsou líní.
Jo, převzít něco z jiného jazyka, ale tak jako ocaď pocaď.
Dobře, významově cosi bude v pořádku, někdo si tak napíše detektivku, však ok. Možná tohle pomatení pochází odtam, jak už se tu desetiletí učíme AJ, kde je právě ten průběhový, třeba v padesátkách by se nám toto nemohlo státi.
Něco vyhrabáno zde, okamžitý význam, neokamžitý význam, tak tyhle pojmy jsem již dávno ze svého prázdna v hlavě vymazala... https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=520 Hrozně složité. Ale by to nebylo potřeba vědět, kdyby se víc četlo.
A tak od zítra pojďme říkat, že včera znamená dnes.
Ale Zítra ránu vstanu a opařím se čajem je výborný film.
Máme nejlepší jazyk a nejlepší filmy.

17.4.2023 12:52

Budu se soustředit... Budu se více soustředit na vyjmenovaná slova...

Budu se soustředit mě tahá za oko.

Soustředím se nebo budu se soustřeďovat. Za mě.

17.4.2023 13:08

Budu se soustředit mě tahá za oko.

Soustředím se nebo budu se soustřeďovat. Za mě.

Mně zas nesedí "budu se soustřeďovat". To mi připadne takové nepřirozené. Já se budu soustředit. Na něco, třeba na film. Zítra, tedy v budoucnu. Nyní se soustředím na diskuzi.

17.4.2023 13:29
Doron

XXX.XXX.162.50

Soustředit má podle mě jen viď dokonavý, nedokonavý nemá.
Soustřeďovat není správně.
A jestli ano, je to češtinářsky velmi nepěkné :).

17.4.2023 13:46

Ale ano, soustřeďování je činnost, při které se stahuje dřevo v lese na jedno místo pro nakládku na vyvážení. Případně se soustřeďuje odpad. Nebo jiný materiál, který je roztroušený na větší ploše.

Soustřeďování dřeva :-) (třeba koněm, žeáno)

17.4.2023 13:50

Budu se soustřeďovat - nee. To je jiné slovo. -it / -ovat
Mohu říct - toto a tamto se soustřeďuje (přít., to ale není stejné slovo), soustředil se (min.) a soustředím se (bud.)
Soustředím se = v budoucnu. Tak proč, kometo, hledáte jiný výraz pro budoucnost?
Tady píší, že politici za to mohou. :-)
https://dvojka.rozhlas.cz/budu-se-soustredit-nebo-soustredovat-7549558

17.4.2023 14:35

Budu se soustřeďovat - nee. To je jiné slovo. -it / -ovat
Mohu říct - toto a tamto se soustřeďuje (přít., to ale není stejné slovo), soustředil se (min.) a soustředím se (bud.)
Soustředím se = v budoucnu. Tak proč, kometo, hledáte jiný výraz pro budoucnost?
Tady píší, že politici za to mohou. :-)
https://dvojka.rozhlas.cz/budu-se-soustredit-nebo-soustredovat-7549558

Hm, takže je to novotvar.

17.4.2023 14:38

Hm, takže je to novotvar.

No, ta kombinace, kterou tam zmiňují, že vymýšlí politici, je nesmysl. Samotné "soustředíme se" už je vyjádření budoucnosti. Což oni nepochopili...

17.4.2023 16:48
Doron

XXX.XXX.11.11

Ale ano, soustřeďování je činnost, při které se stahuje dřevo v lese na jedno místo pro nakládku na vyvážení. Případně se soustřeďuje odpad. Nebo jiný materiál, který je roztroušený na větší ploše.

Soustřeďování dřeva :-) (třeba koněm, žeáno)

Pak by ovšem " soustřeďovat se na filmy" znamenalo, že se na ně budu s někým shromažďovat :).

Takže to i s těmi politiky dává smysl, pořád se někde shlukují, v parlamentu, senátu, ve vládě, na schůzích :)).

17.4.2023 16:58

:-) :-) hezky
soustředění x soustřeďování
soustředit x soustřeďovat
Doron, máte zákaz přijít s "soustřeďovávat". :-)

17.4.2023 18:14
17.4.2023 19:29
fikovnice

XXX.XXX.63.224

Mně zas nesedí "budu se soustřeďovat". To mi připadne takové nepřirozené. Já se budu soustředit. Na něco, třeba na film. Zítra, tedy v budoucnu. Nyní se soustředím na diskuzi.

Jo jo, toto mi také víc sedne.
Budu se soustřeďovat snad ani není úplně správně...?

17.4.2023 19:30
fikovnice

XXX.XXX.63.224

Doron napsal(a):
Soustředit má podle mě jen viď dokonavý, nedokonavý nemá.
Soustřeďovat není správně.
A jestli ano, je to češtinářsky velmi nepěkné :).

Áááá, tak jsme napsaly to stejné a Ty dříve!

17.4.2023 20:03

"budu se soustřeďovat" je příšerný patvar !
"Budu se soustředit" se mi taky nelíbí. Soustředím se mi přijde správnější. Soustředím se teď, nebo v budoucnu.

17.4.2023 20:16
Doron

XXX.XXX.11.11

"budu se soustřeďovat" je příšerný patvar !
"Budu se soustředit" se mi taky nelíbí. Soustředím se mi přijde správnější. Soustředím se teď, nebo v budoucnu.

Já bych volila výraz " zaměříme se".

17.4.2023 21:26

"budu se soustředit" je nesmysl
jo, Doron, přesně tak, když nevím nebo mi to úplně nesedí, tak to nepoužívám
jenže pak bych neměla co řešit... a musela bych dovopravdy pracovat

17.4.2023 21:31

Prokrastinace je krásná věc.
https://www.youtube.com/watch?v=arj7oStGLkU

17.4.2023 21:54

Prokrastinace je krásná věc.
https://www.youtube.com/watch?v=arj7oStGLkU

Výborné! 14 minut jsem nemusela pracovat! Moc díky. :)

17.4.2023 22:01
Doron

XXX.XXX.11.11

Přesně Megi, měla byste se rozhodnout, jestli se budete soustředit na práci, nebo prokrastinovat :))!

18.4.2023 07:06

"budu se soustředit" je nesmysl
jo, Doron, přesně tak, když nevím nebo mi to úplně nesedí, tak to nepoužívám
jenže pak bych neměla co řešit... a musela bych dovopravdy pracovat

Ale není to nesmysl.
https://dotazy.ujc.cas.cz/odpovedi/?klicove_slovo=soust%C5%99edit%20se&filter=1

18.4.2023 07:25

Ale není to nesmysl.

No, to jsou názory, ne pravidla. Ve slovníku to není a ÚJČ se vyjádřil též takto:
"Pohled na užívání jazyka a správnost slov je vysoce subjektivní, a proto chápeme, že ačkoli se nesprávný tvar může užívat poměrně běžně, část populace se může i nadále přiklánět ke správnému, byť již méně užívanému tvaru slov"

Opravdu by bylo dobré, abychom od zítra v jakémkoli pádu mn. č. od "pes" psali jen měkké i.
Výjimkou bude bojové vemeno, tam samozřejmě ypsilon. Vždy.

18.4.2023 07:26

Ale není to nesmysl.

Když si otevřete mnohé novinové články, jak v tištěné, tak v elektronické podobě, tak zjistíte, že těch posunů v jazyce českém je .......hodně.
Např. "zvoníme klíčemi".
A když zabrousím kousek vedle, tak spisovatel a historik dokáže napsat, že Karel IV. se stal Čechem, jen díky tomu, že se oženil s Eliškou Přemyslovnou.
A bude hůř.

18.4.2023 07:34

Když si otevřete mnohé novinové články, jak v tištěné, tak v elektronické podobě, tak zjistíte, že těch posunů v jazyce českém je .......hodně.
Např. "zvoníme klíčemi".
A když zabrousím kousek vedle, tak spisovatel a historik dokáže napsat, že Karel IV. se stal Čechem, jen díky tomu, že se oženil s Eliškou Přemyslovnou.
A bude hůř.

:-) OT: Zajímavé, že vedle něj umřely tři holky. 23, 23 a 32. Asi tenkrát neslyšeli o rozvodu. :-) (Vím, že neslyšeli, ale je to super záhada.)

18.4.2023 07:45
fikovnice

XXX.XXX.61.68

Ale není to nesmysl.

Možná trošku krkolomné, ale "budu se soustředit" mi též dává smysl.

18.4.2023 07:47

je to už dost let, co jsme se synovcem a neteří jeli bruslit na Břehyni. A taky bylo v plánu zdolat (tedy bez bruslí) blízkou skálu Králův stolec, o které se traduje a je to tam na cedulce uvedeno, že na ní odpočíval otec vlasti Karel IV.
A cestou autem jsme poslouchali rozhovor s jakýmsi jazykovědcem, který polemizoval o výhodách a nevýhodách zavedení jen jednoho "i".
Na a obě dítka (dvanáct a čtrnáct) u Králova stolce rozjela neuvěřitelnou komedii o tom, jak Karel byl vlastně otcem Vlasty... a aby se to neprofláklo, udělali z něho otce vlasti... No a nejhorší je, že kdekoli vidím napsáno Otec vlasti... už vím, že to bylo všechno úplně jinak

18.4.2023 07:49
fikovnice

XXX.XXX.61.68

fikovnice napsal(a):
Možná trošku krkolomné, ale "budu se soustředit" mi též dává smysl.

Edit:
"Budu se soustředit na přípravu pro příští olympiádu, abych získala medaili."

nebo

"Budu se (teď) soustředit (pekelně :-)), abych Vás pochopila."

18.4.2023 07:51

Např. "zvoníme klíčemi".
A bude hůř.

V prvním vámi uvedeném případě jde o chybné skloňování. Vyskytuje se velice často, stejně jako použití jiného vzoru, například mě dostávalo již před více než dvaceti lety slovo kapuce. Kapuce, vzor nůše, pro mladší ročníky růže, "s kapucí", jenže redaktorky (nebo redaktoři) módních rubrik používají nespisovný tvar kapuca a skloňují podle vzoru žena, takže "s kapucou". To si hned člověk udělá o autorovi obrázek. A není a nebude to lepší.

V druhém případě nejde o češtinu, ale o historii a je smutné, že to napsal historik, pokud to tedy opravdu napsal.

Já neobhajuji "budu se soustředit", taky se mi to moc nelíbí, ale z těch dvou možností, které se diskutovaly na začátku, tedy "budu se soustřeďovat" nebo "budu se soustředit" mi přijde správnější "budu se soustředit" ve smyslu na film, na vaření, na výcvik.

18.4.2023 07:54
fikovnice

XXX.XXX.61.68

V prvním vámi uvedeném případě jde o chybné skloňování. Vyskytuje se velice často, stejně jako použití jiného vzoru, například mě dostávalo již před více než dvaceti lety slovo kapuce. Kapuce, vzor nůše, pro mladší ročníky růže, "s kapucí", jenže redaktorky (nebo redaktoři) módních rubrik používají nespisovný tvar kapuca a skloňují podle vzoru žena, takže "s kapucou". To si hned člověk udělá o autorovi obrázek. A není a nebude to lepší.

V druhém případě nejde o češtinu, ale o historii a je smutné, že to napsal historik, pokud to tedy opravdu napsal.

Já neobhajuji "budu se soustředit", taky se mi to moc nelíbí, ale z těch dvou možností, které se diskutovaly na začátku, tedy "budu se soustřeďovat" nebo "budu se soustředit" mi přijde správnější "budu se soustředit" ve smyslu na film, na vaření, na výcvik.

...anebo prostě třeba jen soustředit na vnímání druhého. Souhlasím.

A kapuca?!

18.4.2023 08:01
fikovnice

XXX.XXX.61.68

Ale není to nesmysl.

V souvislosti s těmi klíči :-) mě napadlo slovo kleště.
Podle jakého vzoru se skloňují, nevíte?

18.4.2023 08:04

kleště asi jako růže (množné), ne?

18.4.2023 08:10

"Historik" Pavel Kosatík v pořadu Jak to vidí .....3. ledna 2019. Jestli to najdete v archivu, poslechněte si. Já to najít neumím.
( Mám na něj velkou pifku, on v tom pořadu ještě sepsul Karla Čapka. Takže jméno Kosatík na mě působí jak červený hadr.)

18.4.2023 08:11

Kleště (kalhoty atp.) jsou tzv. pomnožné; mn. č. Proto jsou možná někteří zmateni.
Bez kleští - bez růží. Zajímavý keř.

18.4.2023 08:11

:-) OT: Zajímavé, že vedle něj umřely tři holky. 23, 23 a 32. Asi tenkrát neslyšeli o rozvodu. :-) (Vím, že neslyšeli, ale je to super záhada.)

Co tím chcete říci?
Mně to tedy zajímavé a výjimečné nepřijde. Zajímáte se o historii, přečetla jste si o Karlu IV. a jeho ženách něco víc? Nebo je to jen takový výkřik?

Rozvod v té době znali, ale podmínky byly úplně jiné než dnes.
Rozvodem řešil své manželství s Adlétou Míšeňskou Přemysl Otakar I. Oficiálním důvodem bylo blízké příbuzenství, které ale nebránilo při uzavření sňatku, ve skutečnosti potřeba Přemysla Otakara I. pojmout za manželku Konstancii Uherskou z dynastie Arpádovců. Po rozvodu s Adlétou zapudil i svého prvorozeného syna Vratislava a nástupcem učinil syna z manželství s Konstancií, Václava, tedy Václava I.
Rozvodem skončilo také manželství Přemysla Otakara II. s Markétou Babenberskou, dědičkou rakouských zemí, kterou si vzal aby získal alpské země. Markéta byla výrazně starší a už Přemyslovi nemohla dát dědice. On ho potřeboval, protože byl poslední Přemyslovec, jeho starší bratr Vladislav, který měl vládnout, nečekaně zemřel ještě za života otce, Václava I. Markéta souhlasila s rozvodem a dožila v klášteře. Přemysl ji dobře zabezpečil. Následně se oženil s Kunhutou Uherskou. Oba rozvody musel povolit papež a nechal si za to dobře zaplatit.

18.4.2023 08:14

"Historik" Pavel Kosatík v pořadu Jak to vidí .....3. ledna 2019. Jestli to najdete v archivu, poslechněte si. Já to najít neumím.
( Mám na něj velkou pifku, on v tom pořadu ještě sepsul Karla Čapka. Takže jméno Kosatík na mě působí jak červený hadr.)

Jak budu mít čas, tak se to pokusím vyhledat.

18.4.2023 08:19

Koukám, že jsem soustředěním a soustřeďováním rozpoutala docela zajímavou debatu.

A co říkáte na změnu (prý od roku 1993) časování sloves v třetí osobě množného čísla, kdy už se můžou používat oba dva tvary? Např. přemýšlí/přemýšlejí, chybí/chybějí, rozumí/rozumějí, splácí/splácejí, sází/sázejí atd. Mně teda ten delší tvar připadá správnější a stále ho používám.

18.4.2023 08:21

Co tím chcete říci?
Mně to tedy zajímavé a výjimečné nepřijde. Zajímáte se o historii, přečetla jste si o Karlu IV. a jeho ženách něco víc? Nebo je to jen takový výkřik?

Rozvodem řešil své manželství s Adlétou Míšeňskou Přemysl Otakar I. Oficiálním důvodem bylo blízké příbuzenství, které ale nebránilo při uzavření sňatku, ve skutečnosti potřeba Přemysla Otakara I. pojmout za manželku Konstancii Uherskou z dynastie Arpádovců. Po rozvodu s Adlétou zapudil i svého prvorozeného syna Vratislava a nástupcem učinil syna z manželství s Konstancií, Václava, tedy Václava I.
Rozvodem skončilo také manželství Přemysla Otakara II. s Markétou Babenberskou, dědičkou rakouských zemí, kterou si vzal aby získal alpské země. Markéta byla výrazně starší a už Přemyslovi nemohla dát dědice. On ho potřeboval, protože byl poslední Přemyslovec, jeho starší bratr Vladislav, který měl vládnout, nečekaně zemřel ještě za života otce, Václava I. Markéta souhlasila s rozvodem a dožila v klášteře. Přemysl ji dobře zabezpečil. Následně se oženil s Kunhutou Uherskou. Oba rozvody musel povolit papež a nechal si za to dobře zaplatit.

Nebylo to právem všech a vždy; většinou to nešlo, protože církev, tedy pokud mluvím obecně, běžná praxe to určitě nebyla. Toto nadobro změnil až Josef II.

Smrt třech tak mladých žen vedle jedné osoby mi přijde podezřelá. Věk teda zas tolik nerozhoduje, doba dožití byla oproti dnešku rozdílná, ale... tři.
Tu v okolí jsme měli podobnost (zjistila jsem ji na hradě, tss, náhodou se o historii občas zajímám), vedle této osoby umírali příbuzní jak na běžícím pásu.

Kapuca říkám já (nenapíši ve vážené písemnosti), jde o nářečí. Pokud se nejednalo o blog atp., tak je to hloupé.

18.4.2023 08:23

Koukám, že jsem soustředěním a soustřeďováním rozpoutala docela zajímavou debatu.

A co říkáte na změnu (prý od roku 1993) časování sloves v třetí osobě množného čísla, kdy už se můžou používat oba dva tvary? Např. přemýšlí/přemýšlejí, chybí/chybějí, rozumí/rozumějí, splácí/splácejí, sází/sázejí atd. Mně teda ten delší tvar připadá správnější a stále ho používám.

Já mám radši kratší tvar, ten připadá správnější mně.

18.4.2023 08:26

Mi neva. Použiji ten tvar, který se lépe souzní se zbytkem věty. Častěji asi kratší.
Bude to asi tím, kdy jsme kdo chodil do školy. Který je víc správný, nevím.
Napadlo mě, jestli třeba ti politici neodebírají newsletter od ÚJČ. Jako že přijde novinka v ne/užívání nějakého výrazu, tak politik si řekne - hle, odteď toto budu říkat a budu moderní.
:-)

18.4.2023 08:26

Nebylo to právem všech a vždy; většinou to nešlo, protože církev, tedy pokud mluvím obecně, běžná praxe to určitě nebyla. Toto nadobro změnil až Josef II.

Smrt třech tak mladých žen vedle jedné osoby mi přijde podezřelá. Věk teda zas tolik nerozhoduje, doba dožití byla oproti dnešku rozdílná, ale... tři.
Tu v okolí jsme měli podobnost (zjistila jsem ji na hradě, tss, náhodou se o historii občas zajímám), vedle této osoby umírali příbuzní jak na běžícím pásu.

Kapuca říkám já (nenapíši ve vážené písemnosti), jde o nářečí. Pokud se nejednalo o blog atp., tak je to hloupé.

Vy jste asi nečetla, co jsem napsala v předchozím příspěvku směrovaném vám o rozvodu...

Znovu se vás ptám - zajímáte se o historii, přečetla jste si něco o Karlu IV. a jeho manželkách? Nebo se snažíte vytvořit senzaci aniž byste o tom cokoliv věděla?

18.4.2023 08:34

Skoro ve všech románech, co jsem měla možnost si přečíst, se píše, že Karel IV. všechny svoje manželky miloval. Jestli to byla skutečně pravda, se už nedozvíme, ale přesto si myslím, že jim na onen svět nepomohl. Musíme si uvědomit, že ve středověku musela být žena hodně silná, aby přežila. Ženy umíraly při nebo po porodech. Pokud jim zemřelo dítě, ne každá se s tím uměla po psychické stránce vyrovnat. A navíc každá nemoc nesla riziko, nebyly léky, nebyla antibiotika a ne každý (a myslím si, že ve šlechtických kruzích to snad nebyl skoro nikdo) uměl používat bylinky, které by třeba aspoň částečně při něčem pomohly. Vemte si, když dnes přijdete při prohlídce na nějaký ten hrad, jaká je tam zima, vlhko, tehdy ani ta hygiena nebyla nic moc. Ani žádné operace se tehdy nedělaly a pokud ano, tak za plného vědomí a takový šok z bolesti málokdo přežil. Prostě věk dožití byl velmi nízký, obzvláště u žen.

18.4.2023 08:36

Vy jste asi nečetla, co jsem napsala v předchozím příspěvku směrovaném vám o rozvodu...

Znovu se vás ptám - zajímáte se o historii, přečetla jste si něco o Karlu IV. a jeho manželkách? Nebo se snažíte vytvořit senzaci aniž byste o tom cokoliv věděla?

Četla a nesouhlasím. Markéta (47) s Přemkem se nerozvedli.
Ona slíbila, že po smrti Jindřicha VII. dožije v klášteře, ale vzala si toho P. O. II.
Ten byl naštvaný, že mu nedala potomka, a sňatek tzv. anuloval pro její tehdejší slib (klášter) a Meg jako útěchu dostala Krumau.

Proč senzaci? Je mi jasné, že to vše byly nešťastné náhody.

18.4.2023 08:48

Četla a nesouhlasím. Markéta (47) s Přemkem se nerozvedli.
Ona slíbila, že po smrti Jindřicha VII. dožije v klášteře, ale vzala si toho P. O. II.
Ten byl naštvaný, že mu nedala potomka, a sňatek tzv. anuloval pro její tehdejší slib (klášter) a Meg jako útěchu dostala Krumau.

Proč senzaci? Je mi jasné, že to vše byly nešťastné náhody.

Proč senzaci? Protože to vůbec zmiňujete. Připadá vám to zvláštní.

Proč nešťastné náhody? Každá smrt je nešťastná náhoda? Nebo jen některá smrt?

S tím anulováním máte pravdu. Opět to musel potvrdit papež.

Rozvody se staly běžnými a téměř masovými až ve dvacátém století.

18.4.2023 08:53

Proč senzaci? Protože to vůbec zmiňujete. Připadá vám to zvláštní.

Proč nešťastné náhody? Každá smrt je nešťastná náhoda? Nebo jen některá smrt?

S tím anulováním máte pravdu. Opět to musel potvrdit papež.

Rozvody se staly běžnými a téměř masovými až ve dvacátém století.

Jenže mě nešlo o detaily. Jako třeba "až Josef II. vydal patent, který rozvod zaručil, což bylo... co já vím, 18. století? Nevím."

Připadá mi to zvláštní, no, každý jsme jiný. :)

Máte pravdu, že o historii se nezajímám; jen nárazově, pokud mě něco zaujme nebo přímo něco hledám /znalosti jako Vy nemám ani zdaleka, ani se nepřibližuji/. Proto vím o rozvodech. Jsem to potřebovala. :-) Polovina všech manželství to potřebuje. :-)

18.4.2023 17:58
fikovnice

XXX.XXX.63.75

Kleště (kalhoty atp.) jsou tzv. pomnožné; mn. č. Proto jsou možná někteří zmateni.
Bez kleští - bez růží. Zajímavý keř.

:-D
Tak, že je to pomnožné, mi bylo jasné, ale vzor jsem fakt jedině tipovala...
Další pomn. třeba játra, a ráno jsem měla ještě jedno slovo...a teď mám prd.

18.4.2023 17:59
fikovnice

XXX.XXX.63.75

Co tím chcete říci?

"Balu", smekám!
Mě historie bohužel vůbec nebaví...

18.4.2023 18:01
fikovnice

XXX.XXX.63.75

Já mám radši kratší tvar, ten připadá správnější mně.

Tak koukám, že se fakt hodně shodujeme...

28.4.2023 18:46

Lidé alergičtí na pyl trav by pak neměli kouřit, sekat ani sušit trávu a měli by používat brýle proti slunci.
Zdravím všechny alergiky. Tahle věta mě pobavila, mají to správně?
https://www.lidovky.cz/domov/cesky-hydrometeorologicky-ustav-pyl-zatez.A230428_141056_ln_domov_hma

28.4.2023 18:53

však to je celé špatné
kouřit trávu by mohlo alergikům pomoct

"Dalším doporučením je vstřik slané vody, dostupné v lékárnách, do nosu. Ve venkovní prostředí je vhodné užití brýlí, které chrání před vlétnutím pylu do očí a taktéž chrání před slunečním záření. Když se sluneční paprsky spojí s pyly, tvoří dle doktorky pro lidskou spojivku nebezpečnou kombinaci."

V prvním řádku se kdosi chtěl vyhnout opakování "který/á", ve venkovní prostředí bydlí brýle,
nejlepší je ale doktorka pro lidskou spojivku. :-)

28.4.2023 20:10

Lidé alergičtí na pyl trav by pak neměli kouřit, sekat ani sušit trávu a měli by používat brýle proti slunci.
Zdravím všechny alergiky. Tahle věta mě pobavila, mají to správně?
https://www.lidovky.cz/domov/cesky-hydrometeorologicky-ustav-pyl-zatez.A230428_141056_ln_domov_hma

Která věta?

Já si všimla jenom chybějícího písmenka ve slově venkovníM.

A že by teď někdo sekal trávu a dokonce ji sušil?

Nebo jsem úplně mimo?

28.4.2023 20:23

však to je celé špatné
kouřit trávu by mohlo alergikům pomoct

"Dalším doporučením je vstřik slané vody, dostupné v lékárnách, do nosu. Ve venkovní prostředí je vhodné užití brýlí, které chrání před vlétnutím pylu do očí a taktéž chrání před slunečním záření. Když se sluneční paprsky spojí s pyly, tvoří dle doktorky pro lidskou spojivku nebezpečnou kombinaci."

V prvním řádku se kdosi chtěl vyhnout opakování "který/á", ve venkovní prostředí bydlí brýle,
nejlepší je ale doktorka pro lidskou spojivku. :-)

Jako bronchodilatans?

To mi asi uniklo. Vím, že funguje u roztroušené sklerózy a mám pocit, že i u Parkinsona. + dalších problémů.

28.4.2023 20:54

Která věta?

Já si všimla jenom chybějícího písmenka ve slově venkovníM.

A že by teď někdo sekal trávu a dokonce ji sušil?

Nebo jsem úplně mimo?

Teď jste mě rozesmála, ani jsem si trávu zakouřit nemusela. Která asi věta, když ji cituji?

29.4.2023 07:36

Teď jste mě rozesmála, ani jsem si trávu zakouřit nemusela. Která asi věta, když ji cituji?

Tak to je dobře, že jste to zvládla i bez trávy.

Tak jsem asi blbá, ale mně se rozkliknul celý článek. A v té první, úvodní větě nic nevidím. I když jsem ji četla třikrát.

29.4.2023 10:24

Tak to je dobře, že jste to zvládla i bez trávy.

Tak jsem asi blbá, ale mně se rozkliknul celý článek. A v té první, úvodní větě nic nevidím. I když jsem ji četla třikrát.

Plaka to, o co jí šlo, ve svém příspěvku zvýraznila kurzívou.

29.4.2023 13:12

Plaka to, o co jí šlo, ve svém příspěvku zvýraznila kurzívou.

Ááá, už chápu. Děkuji.

29.4.2023 16:56
fikovnice

XXX.XXX.60.159

Jako bronchodilatans?

To mi asi uniklo. Vím, že funguje u roztroušené sklerózy a mám pocit, že i u Parkinsona. + dalších problémů.

Těch indikací už je dnes strašně moc, řada samozřejmě tzv. off label. Sama zvažuji...
O vhodnosti pro alergiky nic nevím...nicméně "plaka" měla asi na mysli celé to poskládání věty. Že to skutečně evokuje, že by alergici neměli kouřit trávu.

30.4.2023 07:25

Čeština je krásná...
Všichni pili, jen František Nepil. Všichni ryli, jen Bohumil Hrabal.
Všichni použili kleště, jenom Zdeněk Svěrák. Každý byl mokrý, jen
Jiří Suchý. Všichni jsou cizinci, jen Svatopluk Čech. Všichni sbírají
jedlý houby, jen Zdeněk Nejedlý. Všichni uchopili celé roucho, jen
Stanislaw Lem. Všichni měli oštěpy dřevěné, jenom Jan Železný.
Všichni hráli zvolna, jenom Tomáš Pospíchal. Já sbíral lipový květ a
Karel Heřmánek. Všichni dali sprint, jen Tomáš Klus. Všichni si
vyslechli osvobozující rozsudek, jen Tomáš Ortel. Všichni byli svěží,
jenom Michal Malátný. Všichni jsou opálení, jenom Petr Spálený.
Všichni mrazili, jen Milan Chladil. Všichni byli vzhůru, jenom Jaromír
Spal. Každé otevřené dveře Jiří Zavřel. Kdo nechtěl, tak ho Miroslav
Donutil.

30.4.2023 09:10

Čeština je krásná...
Všichni pili, jen František Nepil. Všichni ryli, jen Bohumil Hrabal.
Všichni použili kleště, jenom Zdeněk Svěrák. Každý byl mokrý, jen
Jiří Suchý. Všichni jsou cizinci, jen Svatopluk Čech. Všichni sbírají
jedlý houby, jen Zdeněk Nejedlý. Všichni uchopili celé roucho, jen
Stanislaw Lem. Všichni měli oštěpy dřevěné, jenom Jan Železný.
Všichni hráli zvolna, jenom Tomáš Pospíchal. Já sbíral lipový květ a
Karel Heřmánek. Všichni dali sprint, jen Tomáš Klus. Všichni si
vyslechli osvobozující rozsudek, jen Tomáš Ortel. Všichni byli svěží,
jenom Michal Malátný. Všichni jsou opálení, jenom Petr Spálený.
Všichni mrazili, jen Milan Chladil. Všichni byli vzhůru, jenom Jaromír
Spal. Každé otevřené dveře Jiří Zavřel. Kdo nechtěl, tak ho Miroslav
Donutil.

Teda, to zírám.

Jak dlouho vám trvalo, než jste to dal dohromady?

30.4.2023 09:16

Teda, to zírám.

To koluje internetem už nějaký čas.

30.4.2023 09:39

To koluje internetem už nějaký čas.

Tak já nejsem internetově natolik zběhlá.

Ale stejně to musel někdo vymyslet, ne? A acher najít. Na rozdíl ode mě.

30.4.2023 10:04

Tak já nejsem internetově natolik zběhlá.

Ale stejně to musel někdo vymyslet, ne? A acher najít. Na rozdíl ode mě.

Nemůžu mluvit za archer, ale na mě to vykouklo pred časem asi na fb.

30.4.2023 10:51

Teda, to zírám.

To není moje práce,to mně přišlo,ale moc se mně to líbilo.To jde jen v češtině.

30.4.2023 12:27

Nemůžu mluvit za archer, ale na mě to vykouklo pred časem asi na fb.

Já nejsem ani na fb.

6.5.2023 22:30

7.5.2023 07:45

Obyčejná čárka...

Plus to známé - Jezte, děti! Jezte děti!

Proto se tady občas rozvášním.

7.5.2023 13:33
fikovnice

XXX.XXX.61.98

Obyčejná čárka...

První je skvělé!
Druhé znám.
A třetí je také dobré.

7.5.2023 13:35
fikovnice

XXX.XXX.61.98

Obyčejná čárka...

A ještě je:
Lež má krátké nohy. vs. Lež, má krátké nohy.
Ale to je celkem nuda.

7.5.2023 13:39

fikovnice napsal(a):
A ještě je:
Lež má krátké nohy. vs. Lež, má krátké nohy.
Ale to je celkem nuda.

Asi by se toho našlo více,kdyby člověk hledal.

7.5.2023 13:40
fikovnice

XXX.XXX.61.98

Asi by se toho našlo více,kdyby člověk hledal.

Jj, toto je prý Svěrákovština (s tou lží).

7.5.2023 16:14

fikovnice napsal(a):
Jj, toto je prý Svěrákovština (s tou lží).

No jo, pan Svěrák, ten si s češtinou umí vyhrát!

Pořád si pamatuji na nějaké povídání u příležitosti nového roku - "Přeji dětem, ať neztrácejí rodiče. Přeji rodičům, ať neztrácejí hlavy. A přeji hlavám, ať neztrácejí ideály."

16.5.2023 15:08

"Před soudem stanul...." mě inspirovalo k zamyšlení, jak by asi vypadal průběhový (nedokonavý) tvar slovesa "stanout".

A došla jsem k odb/pornému stanovisku, že to musí být slovo "stanovat"

16.5.2023 15:10
fikovnice

XXX.XXX.60.59

"Před soudem stanul...." mě inspirovalo k zamyšlení, jak by asi vypadal průběhový (nedokonavý) tvar slovesa "stanout".

A došla jsem k odb/pornému stanovisku, že to musí být slovo "stanovat"

Před soudem stál...?

Přidejte reakci

Přidat smajlík