Postroj nebo obojek pro vlkodava?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Vlkodav

10.12.2016 12:42
Vlkodav

XXX.XXX.208.56

Dobry den chtela bych se zeptat jestli je lepsi mit na vlkodava postroj nebo obojek? A take jake granule by jste mi doporucili?Byly mi doporuceny granule fitmin nekdo na to nadava nekdo je spokojeny...

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.12.2016 12:46

Fitmin je drahý chemický šmejd.
Postroj bude dobrý. Na tahání kočáru smajlík

10.12.2016 12:54
asurwic

XXX.XXX.40.231

Vlkodav napsal(a):
Dobry den chtela bych se zeptat jestli je lepsi mit na vlkodava postroj nebo obojek? A take jake granule by jste mi doporucili?Byly mi doporuceny granule fitmin nekdo na to nadava nekdo je spokojeny...

Většina vlkovdavů, co znám, chodí v postroji, nějací i v širokém chrtím obojku. Já osobně mám raději postoj.

Fitmin? No fuj. To fakt odpadní granule.

10.12.2016 13:02

No ale postroj se dá až psovi, který nikoho neodtáhne.

10.12.2016 13:15
lev

XXX.XXX.253.186

Vy chcete učit koně tahat ? Nebo naučit psa slušnému chování ? Fitmin nebrat.

10.12.2016 14:24
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No ale postroj se dá až psovi, který nikoho neodtáhne.

Obávám se, že pes o určité váze vás bez problému odtáhne i na obojku smajlík smajlík.

Já jsem pro postroj, připadá mi to "lidštější".
Granule Fitmin neznáme, my jedeme na Carnilove losos, teď asi sobí nebo losí, ani nevím. Srst má krásnou, hlady netrpí, vyprazdňuje se normálně, vypadá spokojeně.

10.12.2016 14:32

RomčaJelča napsal(a):
Obávám se, že pes o určité váze vás bez problému odtáhne i na obojku smajlík smajlík.

Granule Fitmin neznáme, my jedeme na Carnilove losos, teď asi sobí nebo losí, ani nevím. Srst má krásnou, hlady netrpí, vyprazdňuje se normálně, vypadá spokojeně.

Mě nikam neodtáhne, ale zadavatelku jistě líp na postroji.

10.12.2016 14:33
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

RomčaJelča napsal(a):

Já jsem pro obojek. Až se pes na obojku naučí, že se netahá, tak pak klidně postroj. Ale učit psa chodit na vodítku na postroji mi připadá divné.

Můj pes to má tak, že to rozlišuje, na obojku jde normálně, ale jakmile připnu za postroj tak ví, že se bude tahat.

10.12.2016 14:56
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

marcelaamax napsal(a):
Já jsem pro obojek. Až se pes na obojku naučí, že se netahá, tak pak klidně postroj. Ale učit psa chodit na vodítku na postroji mi připadá divné.

Můj pes to má tak, že to rozlišuje, na obojku jde normálně, ale jakmile připnu za postroj tak ví, že se bude tahat.

Vidím tady ve městě sto případů, kdy psi na obojku táhnou... Naše zatím bohužel taky, pracuji na zlepšení... A jo, říká se, že postroj jim tak nevadí, proto táhnou víc, ale že by byli na obojku lepší, to tady fakt v okolí nevidím (právě pokud ten pes není vychovaný).
Můžu se zeptat, proč mu dáváte postroj, když na obojku netáhne?

10.12.2016 14:58
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Mě nikam neodtáhne, ale zadavatelku jistě líp na postroji.

smajlík smajlík
Četla jsem, že vlkodavové jsou poměrně svéhlaví. No, já bych si velké plemeno nelajzla. smajlík

10.12.2016 15:03

RomčaJelča napsal(a):
Vidím tady ve městě sto případů, kdy psi na obojku táhnou... Naše zatím bohužel taky, pracuji na zlepšení... A jo, říká se, že postroj jim tak nevadí, proto táhnou víc, ale že by byli na obojku lepší, to tady fakt v okolí nevidím (právě pokud ten pes není vychovaný).

Protože tahají kolobku.

10.12.2016 15:06
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Protože tahají kolobku.

Aha, ale to je pak namístě, že. To není něco jako to nežádoucí tahání.
Já vždycky obdivuji lidi, co jedou na kole a vedle nich běží pes - úplně pokaždé si představím, že pes náhle zabere... smajlík smajlík

10.12.2016 15:08
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

RomčaJelča napsal(a):

Ano, ale to je chyba ve výchově, když lidi nechají psa tahat i na obojku, tak tahat bude. Ale pokud ho naučí, že na obojku se netahá, tak tahat nebude. A na to učení mi přijde obojek lepší, celkově mi na něm pes připadá "ovladatelnější, manipulovatelnější".

To, že pes tahá se nevyřeší tím, že mu dám postroj. Spíš naopak, bude pro něho pak to naučit se netahat ještě těžší. Ale když už to tahání nechci řešit, tak alespoň pro pohodlí a zdraví psa je postroj lepší. Ale už není lepší pro toho, kdo psa vede a potřebuje ho trošku "ovládat" pokud pes není úplně zvládnutý.

A postroj, přesně jak psala Rájka, jeden používáme na tahání koloběžky, jeden na obrany.

10.12.2016 15:11
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

RomčaJelča napsal(a):
Já vždycky obdivuji lidi, co jedou na kole a vedle nich běží pes - úplně pokaždé si představím, že pes náhle zabere... smajlík smajlík

Nene, není to jako nežádoucí tahání. Ba naopak je to tahání žádoucí .

Ale potřebuji, aby to pes rozlišoval. Jezdíme kousek po asfaltu, kde psa stačí přepnout na obojek a už netahá ale běží normálně u nohy vedle kolobky. Pracuji na tom, aby tam běžel i na postroji, jen po povelu, ale to je pro něho zatím těžké.

10.12.2016 15:12
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

marcelaamax napsal(a):
Ano, ale to je chyba ve výchově, když lidi nechají psa tahat i na obojku, tak tahat bude. Ale pokud ho naučí, že na obojku se netahá, tak tahat nebude. A na to učení mi přijde obojek lepší, celkově mi na něm pes připadá "ovladatelnější, manipulovatelnější".

To, že pes tahá se nevyřeší tím, že mu dám postroj. Spíš naopak, bude pro něho pak to naučit se netahat ještě těžší. Ale když už to tahání nechci řešit, tak alespoň pro pohodlí a zdraví psa je postroj lepší. Ale už není lepší pro toho, kdo psa vede a potřebuje ho trošku "ovládat" pokud pes není úplně zvládnutý.

A postroj, přesně jak psala Rájka, jeden používáme na tahání koloběžky, jeden na obrany.

Nene, však já jsem to nemyslela tak, že by se tahání vyřešilo postrojem, to samozřejmě ne. Uvažuji spíš tak, jak píšete - že je postroj pro psa příjemnější.

10.12.2016 15:14
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

marcelaamax napsal(a):
Nene, není to jako nežádoucí tahání. Ba naopak je to tahání žádoucí .

Ale potřebuji, aby to pes rozlišoval. Jezdíme kousek po asfaltu, kde psa stačí přepnout na obojek a už netahá ale běží normálně u nohy vedle kolobky. Pracuji na tom, aby tam běžel i na postroji, jen po povelu, ale to je pro něho zatím těžké.

To věřím, to by se mi taky líbilo, aby mě pes tahal na kolobce smajlík smajlík.

10.12.2016 15:16
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

RomčaJelča napsal(a):
To věřím, to by se mi taky líbilo, aby mě pes tahal na kolobce smajlík smajlík.

No a co to zkusit? Třeba by jí to také bavilo smajlík

10.12.2016 15:23
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

marcelaamax napsal(a):
No a co to zkusit? Třeba by jí to také bavilo smajlík

No, já už jsem oslavila 50 a jsem ráda, že mi nedávno na rehabilitaci trochu napravili páteř, tak to asi s kolobkou zkusím až v dalším životě. smajlík smajlík Že by to bavilo psa, o tom nepochybuji. Ale jsme v centru krajského města, tak by to tady s kolobkou ani moc "plynulé" nebylo. smajlík

10.12.2016 15:39

RomčaJelča napsal(a):
smajlík smajlík
Četla jsem, že vlkodavové jsou poměrně svéhlaví. No, já bych si velké plemeno nelajzla. smajlík

Jak moc svéhlaví, silní,... jsou stafford/pit, argentýna, fila, .. ? Nikam netahali, já vedu.
Cosi jsem tu četla o pitošpringerové fence, která jak dostala postroj, tak se těšila na tahání kola, že to přední radostí prokousla..a dojeli. D.o.j.e.l.i. Mít obojek, fena nic neví !
smajlík

10.12.2016 15:46
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Jak moc svéhlaví, silní,... jsou stafford/pit, argentýna, fila, .. ? Nikam netahali, já vedu.
Cosi jsem tu četla o pitošpringerové fence, která jak dostala postroj, tak se těšila na tahání kola, že to přední radostí prokousla..a dojeli. D.o.j.e.l.i. Mít obojek, fena nic neví !
smajlík

Přiznám se, že tomu moc nerozumím. "Mít obojek, fena nic neví.".

10.12.2016 15:56

Moje vet už měla v ordinaci tolik štěňat s poškozenou tracheou nebo páteří, že obojek nemůže ani vidět. U nás postroj odmalička - když jsem srovnávala s obojkem, tak tendence tahat měl spíš na něm.

10.12.2016 16:05
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Moje vet už měla v ordinaci tolik štěňat s poškozenou tracheou nebo páteří, že obojek nemůže ani vidět. U nás postroj odmalička - když jsem srovnávala s obojkem, tak tendence tahat měl spíš na něm.

. Já teda nevím, ale pokud psa teprve učím na vodítku, tak přece nemá hned tendence tahat a pokud ho to učím správně, tak tahat ani nezačne, nebo brzy přestane. To poškození bude asi spíš tím, že mají "pako" páníčka, který s nimi škube a nebo je právě nechává tahat, ne?

10.12.2016 16:40
asurwic

XXX.XXX.0.218

Proto také každé nové štěně dávám na kšírky. Až když se naučí v běžné situaci chodit slušně a naopak zabrat jen na povel, tak až pak přejdu na obojek v normálním provozu a pro práci samozřejmě na pořádný postroj.

Měla jsem hodně "nezvladatelných a agresivních psů", kteří na vodítku vyváděli jak šílení, ale po týdnu v postroji je poprvé v životě trošku přestala bolet záda a byli najednou v pohodě. Podle mého na obojek patří jen zvládnutý pes, který si neovladatelným chováním (ať už pořád či jen v nějaké situaci) neublíží.

10.12.2016 16:52

marcelaamax napsal(a):
. Já teda nevím, ale pokud psa teprve učím na vodítku, tak přece nemá hned tendence tahat a pokud ho to učím správně, tak tahat ani nezačne, nebo brzy přestane. To poškození bude asi spíš tím, že mají "pako" páníčka, který s nimi škube a nebo je právě nechává tahat, ne?

Jak píše asurwic.

Štěňat, které nikdy na vodítku nevystartují, bude asi sakra málo. Ono nemusí na obojku tahat nonstop, stačí jeden špatný pohyb. Tak nějak nevidím rozdíl mezi obojkem a postrojem, co se týče učení na vodítku.

10.12.2016 16:54
asurwic

XXX.XXX.0.218

marcelaamax napsal(a):

Záleží na tom, jak který pes - nejen plemeno, ale i povaha. Možná jste měla štěstí, ale ne všichni netahají a neškubají automaticky sami od sebe.

Kvůli trvalému poškození se ani nemusí jednat o pravidelnou zátěž. Naopak více škodí náraz do krku. Může to být sice tím, že majitel bude škubat jak "pako", ale také se může stát, že hafan vystřelí třeba za psem nebo za zvěří. Ne u všech je to tak automatické, aby se bez učení chovali slušně za všech okolností. Myslím, že pokud majitel tedy není jak říkáte "pako", tak do půl roka věku psa by měl všechny situace zvládnout jen se slovním povelem bez nutnosti používat vodítko, ale právě během dospívání, kdy se štěně ještě všemu učí a kdy se kosti a páteř ještě formují, je to velice nebezpečné, že si pes ublíží.

10.12.2016 16:58
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

asurwic napsal(a):
Záleží na tom, jak který pes - nejen plemeno, ale i povaha. Možná jste měla štěstí, ale ne všichni netahají a neškubají automaticky sami od sebe.

Kvůli trvalému poškození se ani nemusí jednat o pravidelnou zátěž. Naopak více škodí náraz do krku. Může to být sice tím, že majitel bude škubat jak "pako", ale také se může stát, že hafan vystřelí třeba za psem nebo za zvěří. Ne u všech je to tak automatické, aby se bez učení chovali slušně za všech okolností. Myslím, že pokud majitel tedy není jak říkáte "pako", tak do půl roka věku psa by měl všechny situace zvládnout jen se slovním povelem bez nutnosti používat vodítko, ale právě během dospívání, kdy se štěně ještě všemu učí a kdy se kosti a páteř ještě formují, je to velice nebezpečné, že si pes ublíží.

Ok, já znám spoustu psů, kteří chodí na obojku a jsou mezi nima i psi, kteří mají nepředvídatelné reakce a škubou sebou, nebo psi, kteří ustavičně tahají. Neříkám, že je to tak v pořádku, to v žádném případě. Ale žádný pes z toho nikdy neměl problémy.

Já jsem si na učení na vodítku dala teď záležet, po tom, co měl předchozí pes problémy a možná právě od toho, že hodně tahal a já blbá jsem to neřešila. . Ale stejně je ještě občas situace, kdy mi nynější pes škubne a má obojek. Měla bych se bát i toho?

10.12.2016 17:12
asurwic

XXX.XXX.0.218

marcelaamax napsal(a):
Ok, já znám spoustu psů, kteří chodí na obojku a jsou mezi nima i psi, kteří mají nepředvídatelné reakce a škubou sebou, nebo psi, kteří ustavičně tahají. Neříkám, že je to tak v pořádku, to v žádném případě. Ale žádný pes z toho nikdy neměl problémy.

Já jsem si na učení na vodítku dala teď záležet, po tom, co měl předchozí pes problémy a možná právě od toho, že hodně tahal a já blbá jsem to neřešila. . Ale stejně je ještě občas situace, kdy mi nynější pes škubne a má obojek. Měla bych se bát i toho?

A jak víte, že problémem z bolesti zad není třeba ta nervozita a ty nevypočítatelné reakce.

Já měla jediného hafana, který nebyl ovladatelný a na vodítku v určité situace tahal - byl to můj první pes a když jsme potkali háravku, tak za ní prostě vypálil. Byla jsem začátečník, nikdo mi s tímto chováním nedokázal poradit a sama jsem ho to také nebyla schopná odnaučit - sice se na povel k noze vrátil, ale když jsem to nečekala a nedala jsem mu odložení, tak prostě vystartoval a škubl sebou. Asi deset let byl na obojku v pohodě, ale na stáří měl problémy s páteří. Ono to mohlo být už dříve, ale psi tento problém moc najevo nedávají, dokud to už není opravdu pozdě. Samozřejmě to nemusí být Váš případ. Ne každému to ublíží, ale ne každý to zvládne.

10.12.2016 17:19
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

asurwic napsal(a):
A jak víte, že problémem z bolesti zad není třeba ta nervozita a ty nevypočítatelné reakce.

Já měla jediného hafana, který nebyl ovladatelný a na vodítku v určité situace tahal - byl to můj první pes a když jsme potkali háravku, tak za ní prostě vypálil. Byla jsem začátečník, nikdo mi s tímto chováním nedokázal poradit a sama jsem ho to také nebyla schopná odnaučit - sice se na povel k noze vrátil, ale když jsem to nečekala a nedala jsem mu odložení, tak prostě vystartoval a škubl sebou. Asi deset let byl na obojku v pohodě, ale na stáří měl problémy s páteří. Ono to mohlo být už dříve, ale psi tento problém moc najevo nedávají, dokud to už není opravdu pozdě. Samozřejmě to nemusí být Váš případ. Ne každému to ublíží, ale ne každý to zvládne.

No my měli u retrívra zase problém s divným chraptěním ke stáří, něco mu vadilo v krku. A jelikož se nepřišlo na žádnou příčinu a pes byl chronický "tahač" (v tu dobu jsem to neřešila a bohužel ho tahat nechala) tak podle veterináře je jedna z možností to, že mu tam něco poškodil právě obojek.

Takže myslíte, že každý pes, který občas za něčím škubne by měl chodit jen a pouze na postroji pro jistotu? Já si nedokážu představit, že bych teď psa zase učila, že se na postroji netahá, když jsem ho nedávno naučila, že na postroji se tahá.

Jako on na obojku jde v pohodě, netahá. Ale občas občas třeba něco nasaje na zemi a kousek popotáhne, na povel tahat přestane. A nebo v dálce něco uvidí a trochu škubne, napne vodítko.

10.12.2016 17:33
asurwic

XXX.XXX.15.191

marcelaamax napsal(a):
No my měli u retrívra zase problém s divným chraptěním ke stáří, něco mu vadilo v krku. A jelikož se nepřišlo na žádnou příčinu a pes byl chronický "tahač" (v tu dobu jsem to neřešila a bohužel ho tahat nechala) tak podle veterináře je jedna z možností to, že mu tam něco poškodil právě obojek.

Takže myslíte, že každý pes, který občas za něčím škubne by měl chodit jen a pouze na postroji pro jistotu? Já si nedokážu představit, že bych teď psa zase učila, že se na postroji netahá, když jsem ho nedávno naučila, že na postroji se tahá.

Jako on na obojku jde v pohodě, netahá. Ale občas občas třeba něco nasaje na zemi a kousek popotáhne, na povel tahat přestane. A nebo v dálce něco uvidí a trochu škubne, napne vodítko.

Je to v podstatě Vaše věc, ale já bych si psa, který je schopný někam vypálit, na obojek nikdy nedala. Můj štěňa třeba až v 7mi měsících začal chodit v obojku, protože dříve ho zvěř zajímala až moc. Teď už konečně umí lehnout a pást si srny jen hlavou a pohledem bez povelu, takže mu v tom ohledu postupně začínám věřit.

Rozlišujte také postroj a kšíry (i hafan to umí rozlišit). Kšíry má pitt (nebo pitt-mix?) na fotce ve Vašem profilu. Ty jsou určeny k bezpečnějšímu vození. Postroj je na tahání a má být pohodlný.

10.12.2016 17:55

Pit. Jako jáma. Proto pitbullterrier, pitbull, a označení více ras, těch podobných - pit bulls a bulldogs smajlík

10.12.2016 17:55
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

asurwic napsal(a):
Je to v podstatě Vaše věc, ale já bych si psa, který je schopný někam vypálit, na obojek nikdy nedala. Můj štěňa třeba až v 7mi měsících začal chodit v obojku, protože dříve ho zvěř zajímala až moc. Teď už konečně umí lehnout a pást si srny jen hlavou a pohledem bez povelu, takže mu v tom ohledu postupně začínám věřit.

Rozlišujte také postroj a kšíry (i hafan to umí rozlišit). Kšíry má pitt (nebo pitt-mix?) na fotce ve Vašem profilu. Ty jsou určeny k bezpečnějšímu vození. Postroj je na tahání a má být pohodlný.

No ty kšíry už nemáme, to byli jen takové provizorní a vyrostl z nich. Teď máme postroj přímo na tahání, u kterého hned ví, že se jde na koloběžku a blázní. A pak postroj na obrany, ten občas bereme i na výlety, tůry, ale tam to tahání tolik neřeším a víceméně ho nechávám, jakmile přepnu na obojek tak už tahat nesmí.

A když jsme u těch obojků a postrojů. Jak vaši psi snáší nandávání obojku nebo postroje? Můj předešlý pes vždy jakmile jsem vzala obojek do ruky tak přišel, nadšeně předsednul a nastavil hlavu a obojek nebo i postroj si nechal v klidu nandat. Nynějšímu psovi se to moc nelíbí. Špatnou zkušenost s tím nemá. Ale jakmile vezmu obojek, tak začne bláznit, protože ví, že se jde ven, ale nechce si ho nechat nandat, přijde ke mně, sedne, ale jakmile naznačím že jdu obojek nandat tak se podřizuje - sklání hlavu a natáčí jí, olizuje se - nevím jak přesně popsat a před obojkem odchází pryč. S postrojem je to ještě horší. Na obranách psa vyndám z auta, přidržím za obojek a nandávám postroj, pes natěšený vrtí ocasem. Ale jakmile začnu postroj nandávat, tak ztuhne a tváří se jako nejvíce týraný pes. Jakmile mu ho nandám zase se hodí do pohody a je natěšený.

10.12.2016 18:00
koňadra

XXX.XXX.128.31

Tak tohle mě přijde zase jako praštěná móda - postroj! Aby pejsek náhodou netrpěl.
Postroj uznávám na tahání - do saní, ke koloběžce, na canicros apod. Tahat za obojek je brutální. Ale jinak mě přijde normální, že pes chodí na obojku! Že tahá? To je přece věc výcviku. Tahat může jak na obojku, tak v postroji - a v tom dokonce víc.
A jinak chovám psy přes 30 let, mám jich vždy víc, takže jsem ve veterinárních ordinacích poměrně často. Ale ještě nikdy jsem neviděla psa, který by měl nějaké trvalé poškození z obojku. A to pamatuji doby, kdy se psi jinak než na obojcích ani nevodili (snad až na pár společenských malých smetáků, těm se dávaly kšíry). Jo, někteří namítnou, že to, že jsem to neviděla já, neznamená, že ten problém neexistuje. No, asi existuje, ale zřejmě zcela ojediněle a ne, že se z toho dnes dělá pravidlo.
Abych byla upřímná, mně vodění psů na postrojích, halti ohlávkách apod., připadá prostě nenormální. A zvlášť pro vlkodava mě postroj (kšíry) připadají vyloženě směšné.

10.12.2016 18:24

marcelaamax napsal(a):
No ty kšíry už nemáme, to byli jen takové provizorní a vyrostl z nich. Teď máme postroj přímo na tahání, u kterého hned ví, že se jde na koloběžku a blázní. A pak postroj na obrany, ten občas bereme i na výlety, tůry, ale tam to tahání tolik neřeším a víceméně ho nechávám, jakmile přepnu na obojek tak už tahat nesmí.

A když jsme u těch obojků a postrojů. Jak vaši psi snáší nandávání obojku nebo postroje? Můj předešlý pes vždy jakmile jsem vzala obojek do ruky tak přišel, nadšeně předsednul a nastavil hlavu a obojek nebo i postroj si nechal v klidu nandat. Nynějšímu psovi se to moc nelíbí. Špatnou zkušenost s tím nemá. Ale jakmile vezmu obojek, tak začne bláznit, protože ví, že se jde ven, ale nechce si ho nechat nandat, přijde ke mně, sedne, ale jakmile naznačím že jdu obojek nandat tak se podřizuje - sklání hlavu a natáčí jí, olizuje se - nevím jak přesně popsat a před obojkem odchází pryč. S postrojem je to ještě horší. Na obranách psa vyndám z auta, přidržím za obojek a nandávám postroj, pes natěšený vrtí ocasem. Ale jakmile začnu postroj nandávat, tak ztuhne a tváří se jako nejvíce týraný pes. Jakmile mu ho nandám zase se hodí do pohody a je natěšený.

Můj při nandavání postroje zvedá i tlapku, abych ho mohla podvléknout. Dokonce ví, jestli mu dávám postroj "levý", nebo "pravý". A je jedno, jestli je venku hnusně. Když už je odchycen, vzdává jakýkoliv odpor. To ovšem neplatí o vchodu do domu.

10.12.2016 19:07
asurwic

XXX.XXX.42.72

marcelaamax napsal(a):

Všichni moji psi vždy nandavání zvládali v poho i když někteří také trošku tuhnuli, jenom karolíny s nandaváním čehokoliv bojují. Nevadí jim postroj nebo obojek jako takový, ale spíš fakt, že půjdou ven do neznámého prostředí, takže se řádně schovávají a dělají, že neexistují. Na povel sice přijdou, ale také předvádí to, co popisujete - výraz neštěstí, úplně tuhé packy, schlípnuté uši. Ale stejné to je i když jdeme navolno. Venku jsou z postroje nadšení a strkají hlavu do všech otvorů.

10.12.2016 19:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

RomčaJelča napsal(a):

Na havárii po zatáhnutí psem nemusíte ani jet na kole či kolobrdě. Stačí koukat jinam, než kde jde pes

10.12.2016 19:20
asurwic

XXX.XXX.42.72

koňadra napsal(a):
Tak tohle mě přijde zase jako praštěná móda - postroj! Aby pejsek náhodou netrpěl.
Postroj uznávám na tahání - do saní, ke koloběžce, na canicros apod. Tahat za obojek je brutální. Ale jinak mě přijde normální, že pes chodí na obojku! Že tahá? To je přece věc výcviku. Tahat může jak na obojku, tak v postroji - a v tom dokonce víc.
A jinak chovám psy přes 30 let, mám jich vždy víc, takže jsem ve veterinárních ordinacích poměrně často. Ale ještě nikdy jsem neviděla psa, který by měl nějaké trvalé poškození z obojku. A to pamatuji doby, kdy se psi jinak než na obojcích ani nevodili (snad až na pár společenských malých smetáků, těm se dávaly kšíry). Jo, někteří namítnou, že to, že jsem to neviděla já, neznamená, že ten problém neexistuje. No, asi existuje, ale zřejmě zcela ojediněle a ne, že se z toho dnes dělá pravidlo.
Abych byla upřímná, mně vodění psů na postrojích, halti ohlávkách apod., připadá prostě nenormální. A zvlášť pro vlkodava mě postroj (kšíry) připadají vyloženě směšné.

No vidíte. Mně zase připadá nenormální malé štěně dávat na obojek. U psa, který už umí netahat za všech situací, samozřejmě ano, ale ne u malého prcka.

Dříve se dělalo mnoho věcí, o kterých mám nevalné mínění. Bohužel psů s bolestmi páteře jsem zažila dost nato, abych změnila názor. Mám hafany pro práci, ale i jako společníky, takže je pro mě důležité, jak píšete "aby pejsek náhodou netrpěl". Na jejich zdraví mi hodně záleží a problémy s páteří nebo krku riskovat nechci.

10.12.2016 19:24

koňadra napsal(a):

Naprosto souhlasím!

10.12.2016 20:07

Já už teď dávám nalezencům taky jen postroje. Právě proto aby si zbytečně neublížili. Až když jsem si jistá, že se nikde nebudou lekat, škubat a panikařit, dávám obojek. Taky jsem si myslela že s učením na netahání to bude s postrojem horší, ale zatím se mi to nijak nepotvrdilo. Skoro mi přijde že je to naopak.

10.12.2016 20:21
asurwic

XXX.XXX.4.221

Já už teď dávám nalezencům taky jen postroje. Právě proto aby si zbytečně neublížili. Až když jsem si jistá, že se nikde nebudou lekat, škubat a panikařit, dávám obojek. Taky jsem si myslela že s učením na netahání to bude s postrojem horší, ale zatím se mi to nijak nepotvrdilo. Skoro mi přijde že je to naopak.

Hromada lidí, co si vyzkoušeli obojí, tak to má také tak, že na obojku pes tahá více. Kromě pár výjimek (rozených tahounů ve stylu ESP či pracovních huskounů a podobných) neznám psa, který by tahal v postroji dobře sám - naprostá většina se to musí učit.

10.12.2016 20:25
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Taky jsem psu dala nedávno postroj a šel uplně ukázkově, lépe než na obojku.
A taky mi pes začne bláznit a nechce si dát obojek nasadit.
Jinak nechápu, co je špatného na kšírách, vždyť jsou pro psa podle mě vyloženě pohodlnější. Není na nich nic špatného jako například na halti. Ale co je staré je přece nejlepší, a co je nové je vždycky špatné. Jinak taky chodíme na obojku, a když nad tím tak přemýšlím, tak pes občas taky táhne, ne moc, to bych se nenechala, ale občas ano...Hlavně, co se teď ochladilo a když teď chodí téměř furt navolno. Tak nad tím popřemýšlím.
I přítel říkal, že ten postroj vypdá pro psa fakt pohodlně a to fakt vůči psům přecitlivělý není.

10.12.2016 20:43

asurwic napsal(a):
Hromada lidí, co si vyzkoušeli obojí, tak to má také tak, že na obojku pes tahá více. Kromě pár výjimek (rozených tahounů ve stylu ESP či pracovních huskounů a podobných) neznám psa, který by tahal v postroji dobře sám - naprostá většina se to musí učit.

Mně taky říkali, že začne tahat víc a nestalo se tak. Kamarádka dala svému BSN postroj později a prý taky tahal míň.

Jediný problém mám s předváděčkou, protože obojek už opravdu nesnáší. A to si s ním můžu dělat, co chci, můžu na něj navléct cokoliv, snesl by snad i skafandr. Vlastně nenávidí ještě náhubek, kromě závodů z něj šílí.

10.12.2016 21:22
balisek

XXX.XXX.131.211

Popravdě je naprosto jedno, co na vlkodava navléknete. Bude-li chtít, odtáhne vás na čemkoliv. Vždycky jsem zájemcům o vlkodávky říkala: Co nezvládnete hlasem, nezvládnete vůbec!

Vlkodav není tvrdohlavý pes, naopak se vám všemožně snaží vyjít vstříc. Jiná věc je, že je trošičku pomalejší. Ale co se jednou naučí, to už nezapomene. Chůze u nohy i bez vodítka je jeden ze základních cviků, které musí mít zvládnuté naprosto perfektně.

Osobně jsem na vlkodavy používala pevné širší kožené obojky. Vodítko bylo spíše formálním doplňkem, protože v případě potřeby jsem zkrátka vzala psy přímo za obojek.

10.12.2016 21:59

balisek napsal(a):
Popravdě je naprosto jedno, co na vlkodava navléknete. Bude-li chtít, odtáhne vás na čemkoliv. Vždycky jsem zájemcům o vlkodávky říkala: Co nezvládnete hlasem, nezvládnete vůbec!

Vlkodav není tvrdohlavý pes, naopak se vám všemožně snaží vyjít vstříc. Jiná věc je, že je trošičku pomalejší. Ale co se jednou naučí, to už nezapomene. Chůze u nohy i bez vodítka je jeden ze základních cviků, které musí mít zvládnuté naprosto perfektně.

Osobně jsem na vlkodavy používala pevné širší kožené obojky. Vodítko bylo spíše formálním doplňkem, protože v případě potřeby jsem zkrátka vzala psy přímo za obojek.

To je pravda. Když už, tak co nejširší obojek, který tlak aspoň rozloží. V případě vlkodava klidně chrťácký v 7,5 cm šíři.

10.12.2016 22:14
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

marcelaamax napsal(a):

Marci, prosím Vás, zkuste sem pro mě napsat, jak jste to tahání řešila. Mně by to moc pomohlo. Díky.

10.12.2016 22:29
asurwic

XXX.XXX.0.178

To je pravda. Když už, tak co nejširší obojek, který tlak aspoň rozloží. V případě vlkodava klidně chrťácký v 7,5 cm šíři.

To jsem také psala. Chrtí obojky mám moc ráda, ale nelze je brát do terénu, jinak po týdnu vypadají hrozně.

10.12.2016 23:06

asurwic napsal(a):
To jsem také psala. Chrtí obojky mám moc ráda, ale nelze je brát do terénu, jinak po týdnu vypadají hrozně.

No... Jak které. Když jsem měla víc času, tak jsem šila látkové martingaly. Elastický silný satén přežije i křoví, protože se nezatrhává, a když dáte nahoru třeba něco ve stylu umělé kožešiny, tak ta je pomalu do konce života psa. http://terrymoda.cz/class/img_xypreview.php?img=produkt_foto_2262&height=219&width=330

Můj měl jako prtě dva provozní na lítání bez vodítka - přes 4 měsíce, než jsme úplně přešli na postroje. Rvačky s kamarády, jejich mlíčňáky, roští, tahání po asfaltu, v bahně... Podšití uvedený satén, nahoře ta kožešinka a jedna hodně kvalitní látka s blýskavým potiskem. Stačilo vyprat a jako nové jsme je darovali dál. Koupila jsem jednou ještě před pořízením psa - nikdy ho na sobě neměl. Satén nejlevnější šmejd, co byl zatrhaný už při šití, nahoře brokát ve stejném stavu. Sama jsem pak párkrát použila drahé tkané stuhy a na normální provoz taky na houby.

11.12.2016 08:02
koňadra

XXX.XXX.128.31

Po letech jsem dospěla k tomu, že všelijaké obojky s podšitím, ozdobami apod. jsou úplně k ničemu. To podšití je dobré akorát k tomu, aby se co nejvíce špinilo, drželo vlhkost a potom trhalo, nevypadá to dobře, když z obojku trčí nitě. Ozdoby po kratší či delší době také vezmou za své, stačí, když pes proběhne párkrát trním.
Pro svoje malé psy používám obyčejné kožené obojky, jen takové pásky bez podšití. Udržuji je vláčné promazáváním, takže nemohou odřít krk ani krátkosrstému plemeni. V případě, že jsou obojky hodně umazané, tak je ve vlažné vodě vyperu, nechám pomalu uschnout, promažu a slouží dál - mnoho let. To podšití je spíš pro nějaký dobrý pocit člověka, pes to vůbec tak nevnímá, je mu úplně jedno, jestli má obojek takový, nebo makový. Důležitý pro něj je, že obojek = jdu ven. Alespoň u nás to tak je, psům dávám obojek jen na ven, kdyby ho měli i doma či na zahradě, tak by si je vzájemně v rámci hry ukousávali, takže bych nestačila kupovat nové.
Na velké psy používám kovové řetízky, jsou spolehlivé a věčné. Někdo tvrdí, že prý psy studí - hloupost! Kovový obojek se ohřeje od psa, stejně, jako řetízek na krku člověka (studí někoho?).

Vlkodav

11.12.2016 10:47
Vlkodav

XXX.XXX.208.56

No ja osobne co mam zname tak vsichni chodi s vlkodavama na obojku. Vlkodav bude pro moji 16letou dceru a tak chci aby pro ne prochazka byla pozitek a ne tak jakoze kdo potahne vic tak vyhral. Dcera ma taky ambice s pejskem chodit na cvicak atd.. takze tak... no a jake granule by jste teda doporucili kdyz ne fitmin? Jo a jeste kdy zacit stenatko ucit povelum chodit u nohy atd? Popripade jak?

11.12.2016 10:51
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

RomčaJelča napsal(a):
Marci, prosím Vás, zkuste sem pro mě napsat, jak jste to tahání řešila. Mně by to moc pomohlo. Díky.

Řešila jsem to tak, že prostě pokud pes napnul vodítko, tak jsem zastavila, dala povel "pomalu" a počkala než se pes srovná. Pochopil rychle, že dokud vodítko nepovolí, tak se dál nehneme. Ale chce to opravdu hodně trpělivosti a důslednosti a při každém napnutí vodítka zastavit a čekat. Ono mu potom dojde, že pokud bude tahat tak se nedostane tam kam chce, ale pokud půjde na prověšeném vodítku tak tam dojdeme.

Občas jsem taky měnila rychle z ničeho nic směr, aby se pes naučil mě vnímat, pozorovat a chodil tam kam chci já a ne kam chce on.

Vlkodav

11.12.2016 10:56
Vlkodav

XXX.XXX.208.56

A jaky mate nazor na krmeni? Mam doma maltezacky a jak misku s granulema spapaji tak ji znovu naplnim ale jak s vlkodavem? Mam to delat taky tak nebo granule vazit podle nejake doporucene davky?

11.12.2016 11:00
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Vlkodav napsal(a):
A jaky mate nazor na krmeni? Mam doma maltezacky a jak misku s granulema spapaji tak ji znovu naplnim ale jak s vlkodavem? Mam to delat taky tak nebo granule vazit podle nejake doporucene davky?

Nenechávejte misku plnou ani malým psům. Krmí se 2x denně u dospělých(někdo krmí jen 1x denně, někdo 3x), a i 5x denně u štěňat, dávky jsou postupně méně časté (3x denně), ale smaozřejmě i větší, podle potřeby psa. My krmíme masem.jinak granule třeba brit carnilove, magnusson, Acana, NaD, Wolfblust...apod. A krmíte dle dávkování, ale halvně podle kondice psa, takže se nejprve zorientujete, kolik přibližně máte dát a pak se řídíte psem.

11.12.2016 11:03

"Popravdě je naprosto jedno, co na vlkodava navléknete. Bude-li chtít, odtáhne vás na čemkoliv."
popravdě, přesně tohle není pravda... je velký rozdíl v ovladatelnosti pes na obojku a pes na postroji, a tím nemyslím jenom schopnost manipulace se psem, ale i sílu psa. U malého psa to člověk až tak nepozná, ale čím větší pes, tím větší rozdíl.

11.12.2016 11:48
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Vlkodav napsal(a):

Uvidíte jak se štěně bude k miskám maltézáčků chovat. Pokud bude misky "dožírat", budete to muset řešit, Třeba tak, že je všechny naučíte, že si nepolezou navzájem do misek, nebo budou mít smůlu i maltézáčci a misky se budou muset odebrat.
Někdo nechává misky neustále naplněné, mají jednu velkou nebo x samostatných misek a každé nové štěně se systém naučí. Tak psi jedí podle své potřeby. Jiní dají plné misky psům a pak je zase odeberou (aby naučili psy jíst v určitou dobu v podstatě na povel).
Každý systém má svá pro a proti a vyznavači jednoho nebo druhého systému budou tvrdit, že ten jejich je ten správný. Ale v podstatě záleží jen na Vás, jak si to své psy naučíte a jak to bude Vám vyhovovat.

Ve Vašem případě bych zkusila systém ponechat a štěně naučit, jak to u Vás chodí.
Proč by měli mít maltézáčci změnu režimu jenom proto, že přišlo nové štěně?

11.12.2016 11:59
koňadra

XXX.XXX.128.31

Vlkodav napsal(a):
No ja osobne co mam zname tak vsichni chodi s vlkodavama na obojku. Vlkodav bude pro moji 16letou dceru a tak chci aby pro ne prochazka byla pozitek a ne tak jakoze kdo potahne vic tak vyhral. Dcera ma taky ambice s pejskem chodit na cvicak atd.. takze tak... no a jake granule by jste teda doporucili kdyz ne fitmin? Jo a jeste kdy zacit stenatko ucit povelum chodit u nohy atd? Popripade jak?

Čím krmil chovatel?
Kromě malých psů mám i nějakého toho obříka. Když jsem kupovala prvního, chtěla jsem, aby pěkně narostl. Tedy nechtěla jsem šetřit, ale pravda je ta, že krmit obříka je o něčem jiném než čivavu, takže jsem hledala kompromis - kvalitu za rozumnou cenu. Počítala jsem s tím, že do roku věku budu muset investovat do krmení podstatně více peněz.
U nás jsou základem granule (k tomu se ještě vrátím), kromě toho jsme speciálně obříkovi kupovali 3x - 4x týdně maso, dávali jsme většinou drůbeží skelety, případně se občas daly sehnat hrtany nebo i hovězí maso - to vše syrové - a podávali jsme to kromě těch granulí, případně jsme masem nahradili 1 dávku granulí. Také jsme nepodceňovali chondropraktika, v tomto směru považuji za kvalitní Aptup Aptoflex, dávali jsme dle návodu (každý den, potom pauza a znovu) a každý den pes dostával kousek (tak půlku) tvrdého tvarohu. Obříka krmíme do 1/2 roku věku 3x denně, potom již 2x denně, ale to už celý jeho život (ostatní psy krmím 1x denně).

Samostatnou kapitolou jsou ovšem granule. Začínali jsme s Orijen, přes Taste, K9, Magnusson. Musím říct, že z žádných těchto granulí nebyl ani jeden náš obřík nadšen, po některých měl dokonce průjem a kondice nic moc. Ostatní psy krmím Happy Dogem profi line. To jsou granule, které vám tady každý pohaní, ale krmí tím spousta chovatelů (jak jsem zjistila), jen se tím nechlubí na ifauně. Moji obříci, když jsem šla krmit ostatní psy, se po nich mohli utlouct. Tak jsem rezignovala a začala svoje obříky krmit Happy dog Maxi Baby (http://www.happydog.cz/cz/produkty/junior/5500c3eb49059-maxi-baby), což je speciální řada pro štěňata obřích plemen do 5 měsíců věku. Po té krmím další řadou Happy dog Maxi Junior (http://www.happydog.cz/cz/produkty/junior/5500c715f302b-maxi-junior).
S posledním obříkem v rodině jsem již neexperimentovala a krmím rovnou HD.
Je to krmení možná průměrné kvality, ale vzhledem k tomu, že dávám i maso, tvaroh (ovoce si nasbírají na zahradě), tak nemám pocit, že by psi nějak strádali. Nakonec i narostli tak jak měli, na výstavách sbírali výborná ocenění.
Ještě chci říct, abyste skutečně nepodceňovali ta chondropraktika! I když mnozí výrobci granulí se chvástají, že jejich granule obsahují vše, co pes potřebuje, není to pravda. Hlavně právě u obřích plemen toho není nikdy dost.
Množství granulí dávám dle citu, kondice psa, neřídím se žádnými tabulkami. Prostě dám dávku (třeba i hodně granulí) a uvidím, kolik toho štěně na jedno krmení sežere, tomu uzpůsobím další dávku. Pokud nedožere (tak nějak do 15 minut) granule seberu, nenechávám v misce celý den. Když vidím, že dávku sežere bez problémů, příště dám o trochu víc - také úměrně k tomu, jak štěně roste.

Jenže ohledně granulí se tady určitě strhne hádka - každý má jiný názor i zkušenost. A co sedne jednomu psovi, nemusí snášet druhý. Proto je v úvodu moje otázka - čím krmil chovatel? Jestli má pěkné psy, možná bych pokračovala v tom, na co bylo štěně zvyklé.

Vlkodav

11.12.2016 12:32
Vlkodav

XXX.XXX.208.56

Abych vse uvedla na pravou miru stene jeste nemame mame stene zamlyvene v chovatelske stanici a k odberu bude koncem kvetna zacatkem cervna urcite si vse potrebne zjistim primo od chovatele ale chtela jsem se zepta na nazory vice lidi... a jak to tak ctu sto lidi sto chuti at uz v granulich vycviku nebo jestli obojek nebo postroj. Jeste jsem se chtela zeptat jak to mate s tim kde pes spi? Plan je takovy ze pes bude nejspis spat s dcerou v posteli ale asi by mel mit I nejaky svuj pelisek nebo tak...a tak se chci zeptat jestli preferujete klasicke pelisky nebo polstar nebo matracky... popripade na co si dat pri porizovani pozor... a jeste misky... vim ze je potreba mit misky vyvysene takze mam koupit misky na nastavitelnem stojanku? A pokud ano jak vysoko ma byt stojan nastavitelny docetla jsem se ze je 40,50 a 60 cm vysoky takze ktery?

11.12.2016 12:38
koňadra

XXX.XXX.128.31

Vlkodav napsal(a):
Abych vse uvedla na pravou miru stene jeste nemame mame stene zamlyvene v chovatelske stanici a k odberu bude koncem kvetna zacatkem cervna urcite si vse potrebne zjistim primo od chovatele ale chtela jsem se zepta na nazory vice lidi... a jak to tak ctu sto lidi sto chuti at uz v granulich vycviku nebo jestli obojek nebo postroj. Jeste jsem se chtela zeptat jak to mate s tim kde pes spi? Plan je takovy ze pes bude nejspis spat s dcerou v posteli ale asi by mel mit I nejaky svuj pelisek nebo tak...a tak se chci zeptat jestli preferujete klasicke pelisky nebo polstar nebo matracky... popripade na co si dat pri porizovani pozor... a jeste misky... vim ze je potreba mit misky vyvysene takze mam koupit misky na nastavitelnem stojanku? A pokud ano jak vysoko ma byt stojan nastavitelny docetla jsem se ze je 40,50 a 60 cm vysoky takze ktery?

- Psi spí venku v boudách. Když jsme s nimi žila v bytě, měli svůj pelech. Rozhodně bych se nedělila se psem (natož s tak velkým psem!) o postel. Ale proti gustu... pochybuji, že váš pes bude mít potřebu spát v jakémkoliv pelíšku, když bude moci do postele, jistě i na sedačku, do křesla... pelíšek asi budou vyhozené peníze.
- Misky mám ve vyvýšeném držáku - zvyšuji úměrně k výšce psa. Na vlkodava v dospělosti bude dobrý ten 60 cm.

Vlkodav

11.12.2016 12:46
Vlkodav

XXX.XXX.208.56

Dekuji za odpoved Jo to jiste spat v pelisku asi nebude kdyz bude moct do postele ale pelisek jsem spis zamyslela v umyslu kdyz budu chtit pejska poslat na misto tak aby sel do pelisku... a jeste nevite jak se pohybuji obycejne veterinarni vylohy pro tak velkeho psa myslim odcerveni ockovani atd?

11.12.2016 13:04

To bude ten nejmenší "problém".

11.12.2016 13:24
koňadra

XXX.XXX.128.31

Vlkodav napsal(a):
Dekuji za odpoved Jo to jiste spat v pelisku asi nebude kdyz bude moct do postele ale pelisek jsem spis zamyslela v umyslu kdyz budu chtit pejska poslat na misto tak aby sel do pelisku... a jeste nevite jak se pohybuji obycejne veterinarni vylohy pro tak velkeho psa myslim odcerveni ockovani atd?

Na to vám nikdo neodpoví. Odčervení - 1 prášek je na 10 kg, bude-li mít pes 50,60... tak si to spočítejte. Co prášek, to 30 - 40 Kč - podle veterináře.
Zákroky vyžadující narkózu jistě budou v násobku ceny pro malého psa, je to podle váhy psa.
Očkování je stejné, tam se nijak dávky neliší.

Prostě moje heslo je, že obří plemeno není rozhodně psem pro chudáky. Tím nechci říct, že jsem milionář, ale rozhodně bych si takového psa nemohla dovolit s průměrným či podprůměrným příjmem. Prostě velký pes hodně stojí téměř v každém ohledu. I ten pelech stojí mnohem víc na dogu než na jack russela. To samé bouda, kotec... vše je o rozměrech a spotřebě materiálu. Taková technická: pořádný pelech pořizujte až pes dospěje a nebude vše ničit. Jinak vyhodíte peníze za pelech, z kterého za pár hodin budou cucky. Zpočátku dávám psům papírové krabice a staré (vyprané) hadry. Jestli bude mít pes matraci nebo pelech, to je věcí vkusu každého majitele. Dívala bych se na praktičnost a údržbu. Pokud bych měla volit, brala bych matraci omyvatelnou s pracím potahem. Např. http://www.izviratka.cz/Matrace-DOGMANS-Runway-120x80cm-d672.htm.

Ještě by mne tak zajímalo, proč vlastně kupujete pro 16ti letou slečnu vlkodava? Co si od toho slibujete? Nerýpu, jen mně to fakt zajímá.

11.12.2016 13:49

Vlkodav napsal(a):

Vlkodav s dcerou v posteli - dcera má v pokoji dvoulůžko?

11.12.2016 13:52
hunter

XXX.XXX.168.162

Vlkodav s dcerou v posteli - dcera má v pokoji dvoulůžko?

Je jí 16, takže na dvoulůžko je nejvyšší čas. Až si začne vodit kluky, pes bude překážet. Radši ho neučit spát v posteli...

Vlkodav

11.12.2016 13:52
Vlkodav

XXX.XXX.208.56

Dcera si vlkodava vysnila a mluvi o nem uz asi deset let za tech deset let vim ze neni ten typ slecny co ji neco bavi tyden a potom uz ji to nezajima zaroven nam na jare umrel zlaty retrivr (ve 13 letech) a kdyz jsme se opet rozhodli si poridit velkeho psa dcera zadoni prave o vlkodava a taky by s nim chtela zkusit udelat zkousku z canisterapie a protoze mam zaroven velmi postizeneho syna takze by jsme to vyuzili I doma... a taky jako spolecnik kamarad pro dceru.

Vlkodav

11.12.2016 13:53
Vlkodav

XXX.XXX.208.56

Ano dcera ma v pokoji dvojluzko.

11.12.2016 13:57

hunter napsal(a):
Je jí 16, takže na dvoulůžko je nejvyšší čas. Až si začne vodit kluky, pes bude překážet. Radši ho neučit spát v posteli...

Ale tak zase by vlkodav v posteli mohl působit jako svého druhu antikoncepce, když do postele za paničkou nikoho jiného nepustí...

Vlkodav

11.12.2016 13:59
Vlkodav

XXX.XXX.208.56

Ano taky jsem rikala :D :) vlkodav = urcity druh antikoncepce.

11.12.2016 14:01

Vlkodav napsal(a):
Dcera si vlkodava vysnila a mluvi o nem uz asi deset let za tech deset let vim ze neni ten typ slecny co ji neco bavi tyden a potom uz ji to nezajima zaroven nam na jare umrel zlaty retrivr (ve 13 letech) a kdyz jsme se opet rozhodli si poridit velkeho psa dcera zadoni prave o vlkodava a taky by s nim chtela zkusit udelat zkousku z canisterapie a protoze mam zaroven velmi postizeneho syna takze by jsme to vyuzili I doma... a taky jako spolecnik kamarad pro dceru.

Docela se divím, že za těch deset let nemáte nastudováno všechno dostupné o vlkodavech, o výživě obřích plemen, o soužití s vlkodavem, prostě všechno, co se budoucího člena rodiny týká.

Vlkodav

11.12.2016 14:03
Vlkodav

XXX.XXX.208.56

Nastudovane vse mam a plus minus vim... ale chtela jsem se zeptat na nazor vice lidi... protoze kazdy se na vec diva jinak.

11.12.2016 14:07

Dívat se každý může jinak, některé věci jsou ale jasně dané. Nedám koni postroj a Royal žrádlo, protože to říká hodně lidí.
Se stejně tak můžu řídit reklamou na Nově.

Vlkodav

11.12.2016 14:08
Vlkodav

XXX.XXX.208.56

Ano tak to je jasne.

11.12.2016 14:16

Vlkodav napsal(a):
Ano tak to je jasne.

No tak mu dejte maso, je to pes.
Pořádnou postel, je velký.
Jeho nejpřirozenější zábavu, je to velký..lovecký pes. Asi. Ono se to dost mění. Takový přemýšlivý přírodní pes.
A hlavně, psa pořizujete sobě.
Informace bych hledala na stránkách petmd.com, allaboutdogfood., rawfed apod. a u chovatelů, kteří nechodí jen po výstavách.
Tady vám řekneme "znám jednoho, krmili ho pedygrý a dobrý".

Vlkodav

11.12.2016 14:20
Vlkodav

XXX.XXX.208.56

Dobre chovatelu kteri nechodi jen po vystavach uz jsem par navstivila... I tak dekuju za tipy.

11.12.2016 14:28
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Vlkodav napsal(a):

Jak u vlkodavů, to nevím, to je asi lepší se taky poradit s veterinářem nebo chovatelem.
Já teda misky nechám plné, protože je mi protivné, že by měl pes hlad. Jakmile dožere, nasypu znova a - světe div se, pes k tomu nejde. On má možnost a já dobrý pocit. smajlík Oddělování stravy nebo schovávání misek se u nás doma nikdy nepěstovalo. A nikdy jsme neměli obézního psa.
Ohledně granulí už jsem psala: máme Carnilove a spokojenost.

11.12.2016 14:30
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Docela se divím, že za těch deset let nemáte nastudováno všechno dostupné o vlkodavech, o výživě obřích plemen, o soužití s vlkodavem, prostě všechno, co se budoucího člena rodiny týká.

Jako byste neznala život. Já jsem dceři uvěřila, že opravdu chce psa, až pro něho jela. Do té doby jsem to brala s rezervou: "jasněěěě, chce pejska...tak snad až někdy...".

Vlkodav

11.12.2016 14:33
Vlkodav

XXX.XXX.208.56

Presne takhle to mame s pejskama ted ale uz jsem byla I u chovatelu kteri to takhle udelat nemohli protoze by pes zral porad a zezral by klidne pet kg denne a u tak velkeho psa se tohle vsechno musi hlidat jak na ziviny tak aby pejsek nebyl obezni aby pozdeji nemel problemy s nohama...

Vlkodav

11.12.2016 14:36
Vlkodav

XXX.XXX.208.56

Ja jsem dceru do jiste doby taky brala s rezervou ale uz vidim dle jejiho chovani ze to mysli vazne zjistuje si o nich uplne vse od zradla po chovani veci co potrebuji atd...

11.12.2016 14:36
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Vlkodav napsal(a):

Jo, jinak Koňadra má pravdu, pes by mohl drahý pelíšek rozkousat. Naše to teda nikdy neudělala, kromě káblů celkem neměla o nic ke kousání zájem; ale co vidím fotky na FB, to stojí za to smajlík smajlík.
Naše AUO tedy v posteli nespí, myslím, že je jí tam moc teplo, navíc mladí jí to od štěněte nedovolili. Takže si vyskočí, pomazlí se, ale seskočí a obvykle spíš zaleze pod postel, tam si zhluboka oddychne a spí smajlík.

11.12.2016 14:38
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Vlkodav napsal(a):
Ja jsem dceru do jiste doby taky brala s rezervou ale uz vidim dle jejiho chovani ze to mysli vazne zjistuje si o nich uplne vse od zradla po chovani veci co potrebuji atd...

No, akorát prosím ještě zkuste domyslet, co bude, až půjde na vysokou (na střední asi už je) atd. Nám se poměrně brzy po pořízení psa změnily podmínky a není to úplně jednoduché.

11.12.2016 14:39
balisek

XXX.XXX.131.211

"Popravdě je naprosto jedno, co na vlkodava navléknete. Bude-li chtít, odtáhne vás na čemkoliv."
popravdě, přesně tohle není pravda... je velký rozdíl v ovladatelnosti pes na obojku a pes na postroji, a tím nemyslím jenom schopnost manipulace se psem, ale i sílu psa. U malého psa to člověk až tak nepozná, ale čím větší pes, tím větší rozdíl.

Vlkodavy jsem chovala, tudíž je celkem znám. Z mého pohledu je ovladatelnost psa lepší na obojku než na postroji a proto jsem je také vždy používala.

Zadavatele však upozorňuji na to, že vlkodav je 60 kg svalů na čtyřech nohách a nebude-li mít opravdu dobře zvládnutou chůzi u nohy, bude celkem šumák, zda je na obojku nebo na postroji.

11.12.2016 14:42
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Vlkodav napsal(a):
Presne takhle to mame s pejskama ted ale uz jsem byla I u chovatelu kteri to takhle udelat nemohli protoze by pes zral porad a zezral by klidne pet kg denne a u tak velkeho psa se tohle vsechno musi hlidat jak na ziviny tak aby pejsek nebyl obezni aby pozdeji nemel problemy s nohama...

Jasně, ten vlkodav by mohl být náchylnější k nějakým problémům, nevím. Radši se poptejte nějakého toho veterináře. U nás ráno nasypu plnou misku a často tam taky plná po mém příjezdu z práce je. Prostě žere podle chuti. S vodou je to podobně. Asi fakt platí, že pokud pes ví, že bude delší dobu doma a nevenčený, šetří si to. Nevím. My s přežíravostí problém nemáme. Tedy nemluvím o tom, když vařím maso, že jo. Ale tuhle dostala jednu malou kost, tu rozhryzala, a když jsem jí podala druhou, letěla si to zahrabat do peřin. (samozřejmě mnou následována a usměrněna, protože rohlíky pod polštářem mi bohatě stačí) smajlík.-).

11.12.2016 14:44
koňadra

XXX.XXX.128.31

Vlkodav napsal(a):

Tak to jo. Je dobré, že dcera (vlastně celá rodina) už máte nějakou zkušenost s větším psem. Ale počítáte s tím, že pes s největší pravděpodobností nakonec zůstane na krku vám? Člověk míní... Dcera půjde třeba studovat, možná půjde do zahraničí, to dnes nikdo nemůže vědět, co bude. A takový pes (zvláště takový poník) bude vždycky problém. S čivavou by např. určitě snadněji získala podnájem, cestovala apod. než s vlkodavem.

11.12.2016 14:52
rapotacka11

XXX.XXX.32.108

Pes si časem udělá sám svůj režim krmení.
Zpravidla žere večer - aspoň u nás všichni psi,
kteří byli i psi v širší rodině.
Během dne jen maličkost - lžičku lipánka,
víc nechce.

Vlkodav

11.12.2016 14:54
Vlkodav

XXX.XXX.40.91

Jo pocitam s tim ze dcera pujde na vysokou ale ma jasno a vsichni vime ze by pes asi byl stejne na krku nam... ale tak to vsechno se bude jeste odvijet od dalsi skoly a dcera ma I kamaradku ktera ma taky psa a kdyz by chtely tak rikaly ze by zkusily si treba pozdeji na vysku pronajmout byt a uz vi I o bytech kde by je ubytovali I se psema atd... je ale samozrejme ze se vsechno jeste musi do nejmensiho detailu promyslet.

11.12.2016 14:55
rapotacka11

XXX.XXX.32.108

A takový pes (zvláště takový poník) bude vždycky problém. S čivavou by např. určitě snadněji získala podnájem, cestovala apod. než s vlkodavem.
""""""""""""""""""""""""""
Vlkodav je impozantní, bude jí líp slušet .

11.12.2016 15:01
koňadra

XXX.XXX.128.31

No tak mu dejte maso, je to pes.
Pořádnou postel, je velký.
Jeho nejpřirozenější zábavu, je to velký..lovecký pes. Asi. Ono se to dost mění. Takový přemýšlivý přírodní pes.
A hlavně, psa pořizujete sobě.
Informace bych hledala na stránkách petmd.com, allaboutdogfood., rawfed apod. a u chovatelů, kteří nechodí jen po výstavách.
Tady vám řekneme "znám jednoho, krmili ho pedygrý a dobrý".

U obřího plemene nemůžete napsat "dejte maso, je to pes". To by bylo hodně málo. Obřík musí mít vyváženou stravu a to není jen maso. U malého a středního plemene se občas nějaká chyba ve stravování ztratí, ale ne tak u obříka. Asi bych si netroufla krmit barfem obříka, raději spoléhám na ty granule a maso dávám na vylepšení. Nedělám si totiž iluze, že ani ty drahé granule obsahují kdo ví kolik opravdového masa. Papír snese všechno a vše je to jen hra se slovíčky. Někdy se platí jen za značku - jako i u jiných výrobků. Ovšem kdo to má zmáknuté a krmí i obříky barfem, tedy syrovým masem s přílohami, ten má můj obdiv. Už proto, že není tak jednoduché mít vždy vše při ruce, přinejmenším je potřeba mít obrovský mrazák a myslet na to, aby bylo včas rozmrazené maso, přílohy apod. Pak to všechno nakrájet (pokud není maso mleté, ale stejně se musí nakrájet zelenina...). Přiznávám, že na to jsem a) líná b) čas, který by mně příprava takového krmení zabrala, raději věnuji na jiné činnosti, hlavně na to, abych byla se psy venku.

11.12.2016 15:11
balisek

XXX.XXX.131.211

Štěňata IW není dobré krmit ad libitum. Zhruba do 5-6 měsíců je potřeba rozdělit krmnou dávku na 4 porce denně, pak do roka na 3 a pak po zbytek života na 2 porce.

U vlkodávka je potřeba hlídat váhové přírůstky tak, aby pes nabíral pozvolna a spíše ho držet na nižší váze. Majitelé často štěňata překrmují v domnění, že tak budou mít silného, mohutného psa. Misto toho mu uženou akorát prošlapy. Tady je orientační růstová tabulka: http://www.wdk.cz/clanky/detail/9

Misky je nutné umístit na vyvýšené místo, pes by nikdy neměl jíst ze země. Vlkodavové jsou náchylní na torzi a její riziko se při polykání se skloněnou hlavou zvyšuje.

Pokud Vám není hygiena úplně ukradená, vlkodav v posteli opravdu není dobrý nápad. Je to velký pes a tomu odpovídá i množství nepořádku, který na sobě nahatá. Pouští chlupy (i když vám určitě budou tvrdit opaksmajlík, srst je celkově mastnější a není prostá psího pachu. Já místo pelíšku používala matrace do dětských postýlek s ochranným návlekem a pratelným potahem.

Píšete, že dcera chce s vlkodavem chodit na cvičiště. Popravdě není to zrovna plemeno, které by na cvičáku excelovalo. Je takový pomalejší, rozvážný, do ničeho se moc nehrne a chvíli trvá, než pochopí, co po něm chcete. Nejlépe mu svědčí dlouhé procházky do přírody a ze psích sportů coursing. Moc dobře se však uplatní i ve zmiňované canisterapii, jelikož je nesmírně trpělivý a tolerantní.

11.12.2016 15:17
bhk

XXX.XXX.210.165

balisek napsal(a):
Štěňata IW není dobré krmit ad libitum. Zhruba do 5-6 měsíců je potřeba rozdělit krmnou dávku na 4 porce denně, pak do roka na 3 a pak po zbytek života na 2 porce.

U vlkodávka je potřeba hlídat váhové přírůstky tak, aby pes nabíral pozvolna a spíše ho držet na nižší váze. Majitelé často štěňata překrmují v domnění, že tak budou mít silného, mohutného psa. Misto toho mu uženou akorát prošlapy. Tady je orientační růstová tabulka: http://www.wdk.cz/clanky/detail/9

Misky je nutné umístit na vyvýšené místo, pes by nikdy neměl jíst ze země. Vlkodavové jsou náchylní na torzi a její riziko se při polykání se skloněnou hlavou zvyšuje.

Pokud Vám není hygiena úplně ukradená, vlkodav v posteli opravdu není dobrý nápad. Je to velký pes a tomu odpovídá i množství nepořádku, který na sobě nahatá. Pouští chlupy (i když vám určitě budou tvrdit opaksmajlík, srst je celkově mastnější a není prostá psího pachu. Já místo pelíšku používala matrace do dětských postýlek s ochranným návlekem a pratelným potahem.

Píšete, že dcera chce s vlkodavem chodit na cvičiště. Popravdě není to zrovna plemeno, které by na cvičáku excelovalo. Je takový pomalejší, rozvážný, do ničeho se moc nehrne a chvíli trvá, než pochopí, co po něm chcete. Nejlépe mu svědčí dlouhé procházky do přírody a ze psích sportů coursing. Moc dobře se však uplatní i ve zmiňované canisterapii, jelikož je nesmírně trpělivý a tolerantní.

Nedávno jsem někde četla článek od veta(bohužel odkaz jsem si neuložila), že ty vyvýšené misky v případě třeba té torze absolutně nic neřeší ba právě naopak..
Překvapilo mě to..
Když odkaz dohledám - hodím ho sem.

11.12.2016 15:21
balisek

XXX.XXX.131.211

Vůbec to nevylučuji. Poznatky jsou dopředu. Kdysi se např. při ledvinových selháních u koček doporučovala extrémně restriktivní dieta z hlediska obsahu proteinů. Dneska je už také vše jinak. Vycházím jen z toho, co nás léta učilismajlík.

Jinak když už nic jiného, psovi se z výše položené misky pohodlněji jí.

11.12.2016 15:22
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Vlkodav napsal(a):

Na ceny se zeptejte svého veterináře. Máte maltézáky a tak máte asi i veterináře, ke kterému chodíte a bude chodit dál.

11.12.2016 15:26
balisek

XXX.XXX.131.211

Cena očkování je naprosto stejná pro vlkodava jako pro čivavu - vakciny nejsou na váhu. Cenu odčervení lze snadno spočítat podle potřebného počtu tablet v přepočtu na váhu psa (u Drontalu by to např. bylo kolem 400 Kč).

11.12.2016 15:34

koňadra napsal(a):
U obřího plemene nemůžete napsat "dejte maso, je to pes". To by bylo hodně málo. Obřík musí mít vyváženou stravu a to není jen maso. U malého a středního plemene se občas nějaká chyba ve stravování ztratí, ale ne tak u obříka. Asi bych si netroufla krmit barfem obříka, raději spoléhám na ty granule a maso dávám na vylepšení. Nedělám si totiž iluze, že ani ty drahé granule obsahují kdo ví kolik opravdového masa. Papír snese všechno a vše je to jen hra se slovíčky. Někdy se platí jen za značku - jako i u jiných výrobků. Ovšem kdo to má zmáknuté a krmí i obříky barfem, tedy syrovým masem s přílohami, ten má můj obdiv. Už proto, že není tak jednoduché mít vždy vše při ruce, přinejmenším je potřeba mít obrovský mrazák a myslet na to, aby bylo včas rozmrazené maso, přílohy apod. Pak to všechno nakrájet (pokud není maso mleté, ale stejně se musí nakrájet zelenina...). Přiznávám, že na to jsem a) líná b) čas, který by mně příprava takového krmení zabrala, raději věnuji na jiné činnosti, hlavně na to, abych byla se psy venku.

Před granulemi psi také žili.
Maso = maso, kosti, přílohy. Přece.
Granule jsou dobré. A spoléhat se na ně také nemůžete. Tak jako každá část zvířete má jiný obsah Ca, P, proteinu,..tak i granule mají odchylky. To, že je napsané 25 proteinu a 1,2 Ca, není přesné. Takový pytel má od 23 do 28% proteinu a to není vše. Tyto + - jsou povolené.
Kvalitní granule jsou. A obsahují skutečné maso a prospěšné obilí, brambory apod. A jsou levné.
Např. Eden, Akela, Essential, Fish4dogs, Goodstuff, Lupo, Lukullus, Markus, Naturea, N&D, Petkult, Profine, Purizon fish + salmon, Simpsons, Wolfsblut.
Simpsons a Markus M. mají přes 40% masa, opravdového, MM stojí 56kč, Simpsons kolem 100kč.
Ostatní levné mají kolem třetiny, (ND cca 80kč) horšími se vůbec nezaobírám, máme přece psy.
Takový Eden, Akela = skoro 50% masa.
To jde, ne.
Ale krmit jen jednou značkou stejně dělá bordel. Protože něco má moc Ca, ..občas nějaký gigant otráví pytle melaminem, zapomene nasypat vitamíny, ... no, nespoléhám se jen na granule a už vůbec ne na jednoho výrobce.
Je to jak s jídlem pro lidi. Výrobce pošle do krámu novinku - salám plný masa, za dobrou cenu. Lidé se to naučí kupovat a hle, najednou je cena mírně vyšší, no co, je to přece ten můj oblíbený, tak koupím..a hele, po pár měsících je tam separát. Nebo konina uhynulých kusů místo hovězího z volného chovu.
Mám 3 šuplíky mrazáku, fakt malé, ani ne klasická lednice, jeden šuplík je psa a vejde se tam 10,12kg. Dopsimisky.eu vozí často,69kč, v balíku je kompletní kořist. Ráno 2 minuty v mikrovlnce, na večer nechám ležet na lince. Přihodím něco k tomu, třeba rýži od večeře, brambory, zeleninu, polévku než se osolí, řepu,...
Vy sama psům přece nedáváte jen granule. Takže všecku tu vyváženost odhadujete, rozhazujete a máte hodně štěstí na psy dobře gen. vybavené. Jinak by Vám to za ten chemický HD bez gramu masa dali pěkně sežrat.
Klíč je - všeho s mírou.
Někteří psi rostou dobře i na housce z koše z Václaváku. To je fakt. Ale jestli chci udělat vše, co se dá, dám psovi maso, maso + granule, nebo aspoň granule občas změnit..a rozhodně půjdu po těch lepších.
Protože.
Dělám co můžu, pro toho psa. A pro můj sobecký pocit smajlík

11.12.2016 16:02
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Vlkodav napsal(a):
Jo pocitam s tim ze dcera pujde na vysokou ale ma jasno a vsichni vime ze by pes asi byl stejne na krku nam... ale tak to vsechno se bude jeste odvijet od dalsi skoly a dcera ma I kamaradku ktera ma taky psa a kdyz by chtely tak rikaly ze by zkusily si treba pozdeji na vysku pronajmout byt a uz vi I o bytech kde by je ubytovali I se psema atd... je ale samozrejme ze se vsechno jeste musi do nejmensiho detailu promyslet.

Né, nejmenšími detaily se vůbec nezaobírejte, ono se stejně časem vymrví něco, s tím počítat nebudete. Říká se, že Bůh se nejvíc směje, když člověk plánuje. Teď si užívejte těšení na psa a hotovo. Jestli dcerka půjde do Brna, může bydlet i s vlkodavem u nás, bude větší sranda. smajlík smajlík smajlík

11.12.2016 16:06
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

koňadra napsal(a):

smajlík smajlík
Zrovna dnes mi dcerka nadšeně oznámila, že existuje knížka Kuchařka pro psy. No fajn, ale to abych dala výpověď v práci a jen vařila. smajlík smajlík

11.12.2016 16:08
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Megííí, děkuji Vám za informace o granulích, Naše Carnilove nám docházejí, podívám se i po dalších, možná jiných.

11.12.2016 16:26
koňadra

XXX.XXX.128.31

Megííí - váš příspěvek z 15.34 (je dlouhý, nechci zabírat místo kopírováním) je bomba. Konečně jste napsala něco, co má hlavu a patu a čemu rozumím i já.

11.12.2016 16:42
koňadra

XXX.XXX.128.31

Megííí - určitě nemáte dogu nebo bernardýna. To by vám sotva stačil 1 šuplík v mrazáku. Já krmím masem jen občas, mám sice více psů malých, středních + 1 obříka, přesto mám mrazák veliký. Když už kupuji maso, tak opravdu ve velkém množství cca 1x za 2 měsíce - jen tak se dá docílit slušné ceny. A také nehodlám každý týden vyhlížet PPL - to je celý den zabitý. I když napíší (někdy) nějaký časový interval, kdy přijedou, už tak to narušuje můj program. Zvlášť nyní, kdy je brzy tma, takže mám co dělat, abych stihla za světla jít se psy, nakrmit apod. Když čekám PPL, většinou teď nejdu nikam, nevychází to.

11.12.2016 16:55
koňadra

XXX.XXX.128.31

bhk napsal(a):
Nedávno jsem někde četla článek od veta(bohužel odkaz jsem si neuložila), že ty vyvýšené misky v případě třeba té torze absolutně nic neřeší ba právě naopak..
Překvapilo mě to..
Když odkaz dohledám - hodím ho sem.

Vyvýšené misky skutečně nezabránily torzi u mého předešlého obříka, ale zároveň si nemyslím, že by ji podpořily. Můj současný obřík má také vyvýšené misky - pro můj pocit, že se mu pohodlněji žere.

11.12.2016 17:19

Když jsme měli 5,10,12 psů, od pitů po fily, byl jeden pultový mrazák. Jatka, myslivci a tak. A všichni dostali to stejné - slepice nebo krávy, prasata, všecko v kuse, žádné odměřování, nějaké ty granule také a v rámci záchvatů - bože budou mít všechno co potřebují - trochu z té lahvičky a trochu z té. Co já vím, jestli to bylo správně. Ale víc dělat nešlo. A o to jde.
PPL..to fakt ne. Život je krátký, můj čas drahý. Psímiska vozí sami, mají mrazírenská auta, cena hovězího 27, kuřecí 25 a to je maloodběr.

Jsou takové věci, geneticky dané, které moc neovlivníme. Nechci se pak ptát, jestli je to stravou nebo stresem, vždy to je vina moje, proto, co nejkvalitnější jídlo, zábava, klid.

Až nebudu mít místo, spolehlivého dodavatele nebo peníze, dost rozumu na kvalitní koncentrované jídlo, nebudu mít psa. Nebo nervy. Pustím psa do lednice - najez se, z počítání vápníku mi hráblo, dobrou chuť.

Vlkodavovi bych dala nějaký ten nízkoobilninový průměr. Žádný Orijen nebo Brit.
Ale to já strkám každému, protože se mi to zdá v pohodě. Takové, v rámci možností, přirozené. Nedívat se na tabulky, nevážit každou granuli, každý řízek.
Junior, hyperultrapremium, holistic, všecko kecy.
Myslet na to, že dospělý bude..kdy..na roce a půl, dvou. A to je jen začátek. Cena odčervení fakt nebude to hlavní.
Takže good luck.

11.12.2016 17:25

Jo, ty misky se mi zdají kravina. Protože, teda nic jsem o tom nečetla, ale vlk (no jó pes není úplně vlk), si zajíce nedává na pařez, myslím.

11.12.2016 17:32
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Jo, ty misky se mi zdají kravina. Protože, teda nic jsem o tom nečetla, ale vlk (no jó pes není úplně vlk), si zajíce nedává na pařez, myslím.

Jo, ale genetická záležitost u psa asi nebude Tvoje vina.

11.12.2016 17:58

Už se mi párkrát o víkendu stalo, že venku bylo nevlídno, brambory došly, rýže taky, ve špajzu tak akorát cibule a chcíplá mrkev, tak jsem psovi řekla:"Sorry, dnes budeš na mase, do krámu nejdu, stačí, že musím do toho hnusu s tebou. Nebo to mám vrátit do mrazáku a dáš si dnes granule?"

Akorát mi pořád nikdo nevysvětlil, proč čistě na mase trávení zajásá, ale jakmile někde na návštěvě šlohne "vysokoproteinovky", tak máme o zábavu postaráno.

11.12.2016 18:03
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

Už se mi párkrát o víkendu stalo, že venku bylo nevlídno, brambory došly, rýže taky, ve špajzu tak akorát cibule a chcíplá mrkev, tak jsem psovi řekla:"Sorry, dnes budeš na mase, do krámu nejdu, stačí, že musím do toho hnusu s tebou. Nebo to mám vrátit do mrazáku a dáš si dnes granule?"

Akorát mi pořád nikdo nevysvětlil, proč čistě na mase trávení zajásá, ale jakmile někde na návštěvě šlohne "vysokoproteinovky", tak máme o zábavu postaráno.

Nevím, naše štěně bylo od malinka na granulích a když jsem se snažila prosadit změnu jídelníčku s tím, že mi připadá nenormální, aby zvíře znalo jen ty granule, to jsme se něco naběhali. Nepomohla ani rýže, ani mrkev. Dnes už má trávení lepší, přestože teda nabeton víme, že kuřecí vnitřnosti fakt nemůže.
My jsme obklopeni supermarkety, takže u nás tedy nouze o rýži není, máme to za rohem, tam kolikrát jdu i jen v pantoflích a ve 20,30 h. Vyloženě mi to vyhovuje. smajlík

11.12.2016 18:09

RomčaJelča napsal(a):
Nevím, naše štěně bylo od malinka na granulích a když jsem se snažila prosadit změnu jídelníčku s tím, že mi připadá nenormální, aby zvíře znalo jen ty granule, to jsme se něco naběhali. Nepomohla ani rýže, ani mrkev. Dnes už má trávení lepší, přestože teda nabeton víme, že kuřecí vnitřnosti fakt nemůže.
My jsme obklopeni supermarkety, takže u nás tedy nouze o rýži není, máme to za rohem, tam kolikrát jdu i jen v pantoflích a ve 20,30 h. Vyloženě mi to vyhovuje. smajlík

U nás je to úplně naopak. Přežil i ukradený kus syrového špeku, ale s granulemi to bylo pořád něco. Obilí, kuře, příliš proteinů... Ze syrového kromě zmíněného obilí může snad všechno. Jako štěně byl na granulích taky, ale kolem to bylo pořád něco vč. masa, takže to pak žaludek asi neřešil, jen jsem zavedla barfácké dny a změna nula nula nic.

11.12.2016 18:47

Vysokoproteinovky. Ale z čeho. Majitelé bulíků říkají, že z Acany blbě, z Edenu ok.
Ollie, asi je ten druh, africký, v horku nám přejídání také nesvědčí. Jíme saláty v létě. Možná se tak jeho trávení vyvinulo.
Jako dinosaurů. Bylo víc lesů, tak víc kytkožravců. Ne, nevím. Ale co vím je, že psi byli krmeni tím, co nikdo moc nepostrádal - obilí, možná kyselé mléko, nějaké zbytkové masokosti, něco jak prasatům.
A u nás to funguje. Žádné zvláštnosti. Trocha obilí, maso, zelenina, ovoce. Aj to zkažené venku. Bio netřeba. Evropský pes, místní žrádlo.
Megí není nadšená ze skoro žádných extrudovaných. Markus s kukuřicí a maso, to byla nejhezčí. Teď ND, jde to. Ale na mase je prostě nejlíp.

To s tou rýží..někteří psi ji neumí strávit a na trable je snad o dost lepší dýně poslední dobou. Zdá se mi, že za všechno může bordel okolo.

Někteří zas nestráví brambory. Různá masa. Není to alergie, prostě to neumí využít.
A někdo má kachní žaludek.

A já luxusního psa. Vyznačuje se trávením jen luxusnějších značek.

Ale fakt. Stačí trocha přepáleného tuku v těch divných Optimanova (šla jsem si to ověřit do 5 zverim.) a aj dost z produkce Vafo..a skoro by si sama zavolala sanitku.
Možná je Španělsko už moc daleko.

Protože "místní" maso, to žere myši, do lasičky rozložené jen kousla (věřím, že nezavolat ji, tak povečeřela), maso zkrátka všeho druhu. A nic, nic jí není.

Až vyšlechtíme 20 generací čistě granulových, jen jehněčí s 25% proteinu, věřím, že už žádný exemplář nestráví 30% a víc a maso z ovce ani omylem.

11.12.2016 19:17
RomčaJelča

XXX.XXX.33.61

U nás je to úplně naopak. Přežil i ukradený kus syrového špeku, ale s granulemi to bylo pořád něco. Obilí, kuře, příliš proteinů... Ze syrového kromě zmíněného obilí může snad všechno. Jako štěně byl na granulích taky, ale kolem to bylo pořád něco vč. masa, takže to pak žaludek asi neřešil, jen jsem zavedla barfácké dny a změna nula nula nic.

No, já jsem někde kdysi četla, že se teda nemají granule a maso střídat, protože každá ta potravina se tráví jinak dlouho... Buď má ta naše nějaký choulostivější žaludek, nebo se to stalo díky tomu, že dlouho dostávala právě jen ty granule... Nevím. Jo a už někdy před 25 lety, když jsem viděla, jak švagrová seškrabává zbytek bramborového salátu o Vánocích jejich psovi, jsem zachytila informaci, že brambory snad prý pes neumí trávit, tudíž mě překvapuje, že nabízené granule obsahují brambory. Ale možná už to není správná informace, možná se zjistilo něco jiného.

11.12.2016 19:31

RomčaJelča napsal(a):
No, já jsem někde kdysi četla, že se teda nemají granule a maso střídat, protože každá ta potravina se tráví jinak dlouho... Buď má ta naše nějaký choulostivější žaludek, nebo se to stalo díky tomu, že dlouho dostávala právě jen ty granule... Nevím. Jo a už někdy před 25 lety, když jsem viděla, jak švagrová seškrabává zbytek bramborového salátu o Vánocích jejich psovi, jsem zachytila informaci, že brambory snad prý pes neumí trávit, tudíž mě překvapuje, že nabízené granule obsahují brambory. Ale možná už to není správná informace, možná se zjistilo něco jiného.

Syrové asi moc ne. Granule se vaří. Některé hodně. Vůbec zeleninu pes netráví, nevím teď které přesně jo, ne, trochu. Něco se musí vařit, něco narušit - strouhat.

11.12.2016 23:53
koňadra

XXX.XXX.128.31

Pro VLKODAV:
souhlasím s tím, co napsala balisek, konkrétně toto:
"Pokud Vám není hygiena úplně ukradená, vlkodav v posteli opravdu není dobrý nápad. Je to velký pes a tomu odpovídá i množství nepořádku, který na sobě nahatá. Pouští chlupy (i když vám určitě budou tvrdit opak smajlík, srst je celkově mastnější a není prostá psího pachu. Já místo pelíšku používala matrace do dětských postýlek s ochranným návlekem a pratelným potahem".
Už jsem napsala, že za mne žádný pes do postele nesmí, ale v případě vlkodava si to fakt neumím ani představit. Vlkodav se mě také líbí, ale jen jako pes na ven. Ty jeho věčně umolousané vousy, hrubá srst držící nečistoty... Pokud nechcete psa denně před spaním koupat a pak trávit půl hodiny s fénem (a to ta jeho srst dostane zabrat! Úspěch na výstavě tedy ani nečekejte), denně převlékat postel, obávám se, že za noc strávenou s vlkodavem i dcera načichne psinou.

Je to už moc let, byla jsem na návštěvě v rodině, kde měli německé dogy. Sice měli barák se zahradou, ale psi mohli všude. Chtěli nám ukázat byt, vůbec nechápu, proč měli takovou potřebu - zvláště po tom, co jsme viděli. Jeden z jejích psů šel s námi. V ložnici zcela automaticky vkráčel na manželskou postel (nohy si samozřejmě neopucoval), tu špínu jsem v životě neviděla! V tak špinavých peřinách bych se štítila spát.

No, ale proti gustu...

12.12.2016 05:20
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

koňadra napsal(a):
Pro VLKODAV:
souhlasím s tím, co napsala balisek, konkrétně toto:
"Pokud Vám není hygiena úplně ukradená, vlkodav v posteli opravdu není dobrý nápad. Je to velký pes a tomu odpovídá i množství nepořádku, který na sobě nahatá. Pouští chlupy (i když vám určitě budou tvrdit opak smajlík, srst je celkově mastnější a není prostá psího pachu. Já místo pelíšku používala matrace do dětských postýlek s ochranným návlekem a pratelným potahem".
Už jsem napsala, že za mne žádný pes do postele nesmí, ale v případě vlkodava si to fakt neumím ani představit. Vlkodav se mě také líbí, ale jen jako pes na ven. Ty jeho věčně umolousané vousy, hrubá srst držící nečistoty... Pokud nechcete psa denně před spaním koupat a pak trávit půl hodiny s fénem (a to ta jeho srst dostane zabrat! Úspěch na výstavě tedy ani nečekejte), denně převlékat postel, obávám se, že za noc strávenou s vlkodavem i dcera načichne psinou.

Je to už moc let, byla jsem na návštěvě v rodině, kde měli německé dogy. Sice měli barák se zahradou, ale psi mohli všude. Chtěli nám ukázat byt, vůbec nechápu, proč měli takovou potřebu - zvláště po tom, co jsme viděli. Jeden z jejích psů šel s námi. V ložnici zcela automaticky vkráčel na manželskou postel (nohy si samozřejmě neopucoval), tu špínu jsem v životě neviděla! V tak špinavých peřinách bych se štítila spát.

No, ale proti gustu...

obávám se, že za noc strávenou s vlkodavem i dcera načichne psinou.

To vlkodav opravdu tak smrdí?

A k tomu špinavému bytu a psům v posteli - nebude to spíše o přístupu člověka? O tom jak moc uklízí a dbá na to? Také znám německou dogu v bytě a rozhodně tam žádný bordel není. Já mám 30kg psa v baráku, spí v posteli a žádná špína v posteli není - když přijdeme z venku, tak se prostě pucujou packy a pes jde automaticky do pelíšku. Do postele jde až večer semnou. Jediné co musím uznat je to, že mám všude chlupy, to jo. Povlečení musím prát častěji, vysávat a zametat taky. Ale rozhodně bych neřekla, že je tu ze psa bordel.

12.12.2016 05:34
rapotacka11

XXX.XXX.32.224

Nebude to spíše o přístupu člověka?
"""""""""""""""""""""""""""
No, prostě to z nich padá, co si budem povídat.
Ať je to kočka nebo pes.
A kartáčuji je oba.

12.12.2016 06:50
koňadra

XXX.XXX.128.31

marcelaamax napsal(a):

A k tomu špinavému bytu a psům v posteli - nebude to spíše o přístupu člověka? O tom jak moc uklízí a dbá na to? Také znám německou dogu v bytě a rozhodně tam žádný bordel není. Já mám 30kg psa v baráku, spí v posteli a žádná špína v posteli není - když přijdeme z venku, tak se prostě pucujou packy a pes jde automaticky do pelíšku. Do postele jde až večer semnou. Jediné co musím uznat je to, že mám všude chlupy, to jo. Povlečení musím prát častěji, vysávat a zametat taky. Ale rozhodně bych neřekla, že je tu ze psa bordel.

Každý velký pes smrdí - některý více, jiný méně (méně asi ti hladkosrstí, ale výjimka je asi bloodhound - znala jsem 3 a všichni smrděli). Ale samozřejmě, že páníčkovi obvykle jeho pes nesmrdí. To je asi tak, jako se lidi na jedné diskusi hádali, jestli smrdí fretka (já tvrdím, že hrozně, měla jsem jich několik, všechny venku, a neumím si představit je mít v bytě. Jen jsem si ji vzala pochovat, smrděla i bunda. U těch, kteří ji mají v bytě, čistí její záchod každý den a obden fretku koupají, tak těm smrdí trochu méně, ale smrdí). Někomu třeba smrdí kůň, jiný to má za vůni. Takže co se týče pocitu smradu, tak to je relativní.
A čistota bytu? Já si spíš myslím, že je to o přístupu člověka z hlediska jeho nároku na hygienu. Např. moje matka by nesnesla v bytě žádné zvíře, protože by jí vadil byť jediný chlup, který by v bytě našla. Znám rodinu, kde si děti musí mýt ruce každou chvíli,4x denně (kluci) mají čisté oblečení, pračka jede nonstop. Tito lidé také nemají žádné zvíře. Ovšem to jsou extrémy zvané chorobná čistotnost.
Ale upřímně: prostě nevěřím tomu, že povlečení je i po týdnu spaní psa v posteli úplně čisté - byť byste mu utírala tlapy sebevíc. A ty chlupy v posteli také mít nemusím - ale je to samozřejmě každého věc.

Vlkodav

12.12.2016 07:14
Vlkodav

XXX.XXX.44.52

No a jak moc teda vlkodav pousti chlupy je to tak ze pohladim a ruku mam celou od chlupu? Znami rikali ze vlkodav pousti chlupy jak vestik co si pod tim mam predstavit?

12.12.2016 08:15
hn..

XXX.XXX.245.247

Vlkodav napsal(a):
No a jak moc teda vlkodav pousti chlupy je to tak ze pohladim a ruku mam celou od chlupu? Znami rikali ze vlkodav pousti chlupy jak vestik co si pod tim mam predstavit?

Nemám vlkodava ale znám dva - chodí k nám na návštěvu. Mít velkého chlupatého psa v bytě je vždycky trochu náročnější. Vyčesávat potřebuje skoro denně, jinak budete mít opravdu ruce od chlupů. V tomto počasí nestačí otřít packy - musí se omýt vodou břicho a celé nohy - lépe to jde pod sprchou. Dále počítejte se špinavou zdí - nezabráníte, aby se někde neotřel. při krmení dokážou rozcákat vodu široko daleko, slinty jakbysmet. Denní uklid podlahy v tomhle počasí je bohužel taky nutný - pokud je sucho, stačí zamést :).
Ještě jedna mňamka - občas se stane, že má pes průjem, zvrací, nebo se počurá - po velkém psovi to je docela dílo. Ještě jedno negativum - je to dost krátkověký pes - moji známí mají nového zhruba jednou za 6 let. Povahově ale báječní psi. Mám je moc ráda.

12.12.2016 08:57
RomčaJelča

XXX.XXX.206.103

Koňadro,
s těmi pachy nebo vůněmi máte samozřejmě pravdu. Každý ten zvířecí tvoreček je nějak cítit, každý člověk má jinak vyvinuté čichové buňky a ještě k tomu přistupuje samotný vztah ke zvířeti. Já třeba našemu psovi ráda dávám pusu na hlavu smajlík, protože mi prostě voní. Ale uznávám, že jsem docela ráda, že není zvyklá spávat v posteli, byť tam mám prostoru dost :). Stačí mi kocour, z něhož je časem na polštáři tolik chlupů, že kdybych je poctivě sesbírala, mohla bych si uplácat další kočku. Nejméně obden musím luxovat (což naštěstí na rozdíl od žehlení beru jako relax). Netrpím sice chorobnou čistotností, tím se u nás vyznačuje moje mamka a sestra, které by si žádné zvíře nikdy nepořídily, ale mám moc ráda čerstvě povlečené peřiny a to je jediný moment, kdy mě trošku štve, že do toho hupsnou zvířata (pes teda jen na chvíli, "přechodně") smajlík. Ale zase to kocourovo vrnění a fenčino spokojené oddychnutí mi nějak rozlívá blaženost na duši smajlík.

12.12.2016 09:11
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

koňadra napsal(a):
Každý velký pes smrdí - některý více, jiný méně (méně asi ti hladkosrstí, ale výjimka je asi bloodhound - znala jsem 3 a všichni smrděli). Ale samozřejmě, že páníčkovi obvykle jeho pes nesmrdí. To je asi tak, jako se lidi na jedné diskusi hádali, jestli smrdí fretka (já tvrdím, že hrozně, měla jsem jich několik, všechny venku, a neumím si představit je mít v bytě. Jen jsem si ji vzala pochovat, smrděla i bunda. U těch, kteří ji mají v bytě, čistí její záchod každý den a obden fretku koupají, tak těm smrdí trochu méně, ale smrdí). Někomu třeba smrdí kůň, jiný to má za vůni. Takže co se týče pocitu smradu, tak to je relativní.
A čistota bytu? Já si spíš myslím, že je to o přístupu člověka z hlediska jeho nároku na hygienu. Např. moje matka by nesnesla v bytě žádné zvíře, protože by jí vadil byť jediný chlup, který by v bytě našla. Znám rodinu, kde si děti musí mýt ruce každou chvíli,4x denně (kluci) mají čisté oblečení, pračka jede nonstop. Tito lidé také nemají žádné zvíře. Ovšem to jsou extrémy zvané chorobná čistotnost.
Ale upřímně: prostě nevěřím tomu, že povlečení je i po týdnu spaní psa v posteli úplně čisté - byť byste mu utírala tlapy sebevíc. A ty chlupy v posteli také mít nemusím - ale je to samozřejmě každého věc.

Proto se to povlečení mění častěji
Mě většinou nesmrdí žádný pes, když ano, tak ty venkovní, třeba úplně mastná srst od NO, kterého jsem nedávno potkala, ani se mi nechtěl hladit. Mě můj pes dokonce voní Když je u mě v posteli, tak si ještě zabořím hlavu do kožichu, který mi voní a voní i mé mamce, která je přesně ten typický uklízecí maniak, který by doma zvíře nesnesl. Ale našeho psa si v pohodě domů pouští. I kočičák, když jsem ho našla, opravdu smrděl, říkala jsem si, že snad to po pobytu v bytě nebude tak hrozné. A hle, teď když se mi rozvalí pod bradu, tak je čisťoučký a nesmrdí vůbec. Psovi čistím tlapy po každém příchodu domů, pokud je počasí jako je teď, tak prostě i 10 minut se třemi ručníky, hezky na místečku, tam pak ještě zůstává, dokud není čistý úplně. I gauč se musí čistit častěji, postel se mění cca 1 týdně u nás. Někdy třeba i častěji, a stále se zametá, vysává, už se těším na robotický vysavač. Ale opravdu to pro mě stojí za to, když mě v noci ty dva oblezou a spíme na jedné kupě.

12.12.2016 09:27
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Vlkodav napsal(a):

Nečítala som všetky príspevky je tu toho hodne, ale vlkodavy mám už dlho a poznám veľa chovateľov. V prvom rade pred tým než si šteniatko zaobstaráte tak navštívte osobne chovateľa, alebo choďte na nejakú výstavu kde ich bude po kope hneď niekoľko a popýtajte sa tam. Zvyčajne sú to ochotní ľudia, ktorí sú radi, že sa niekto o naše plemeno zaujíma a radi s vami podebatujú

Vlkodav ako každé veľké plemeno je na kŕmenie trocha náročnejší, nejde ani tak o množstvo - to oproti iným veľkým psom býva skôr menšie. Avšak hlavne v období rastu je veľmi dôležité kvalitné kŕmenie, neprekrmovať a určite nie granule non stop ! Šteňa by malo byť skôr chudšie, nahmatateľné rebrá, aby pohybový aparát v období rastu moc netrpel. Vhodné sú aj doplnky na kĺby, aj keď sa na to názory líšia, väčšina chovateľov do obdobia aspoň 1-1,5 roku chondroprotektíva pridáva. Ja kŕmim BARF tak značku granulí neporadím, ale ako som písala, treba sa popýtať priamo chovateľov daného plemena.

A čo sa týka obojku tak používam široký kožený obojok, už som videla aj kombináciu, vlkodav na postroji, ale obojok plus k nemu. Mám 50kg a na obojku som ho zatiaľ udržala vždy, aj keď začal robiť bordel (prebehli pred nami napríklad srny), na postroji by som to určite nedala.
Inak sú to kľudné psy a ľahko ich naučíte chodiť vedľa vás na voľnom vodítku, avšak ako aj každému inému šteňaťu tiež sa tomu treba povenovať a ideálne hneď od malička a nie keď to bude mať 70 kg a odtiahne vás aj s dcérou oboch :)
Doporučujem pozrieť tento obchodík majiteľka chová vlkodavov už dlhé roky a určite aj rada poradí. A nájdete tam všetko aj na veľké psy, lebo v bežných chovateľských potrebách máte pri vlkodavovi proste zvyčajne smolu.. http://www.coolzada.cz.

12.12.2016 09:35
asurwic

XXX.XXX.36.3

Andrýsek3 napsal(a):
Proto se to povlečení mění častěji
Mě většinou nesmrdí žádný pes, když ano, tak ty venkovní, třeba úplně mastná srst od NO, kterého jsem nedávno potkala, ani se mi nechtěl hladit. Mě můj pes dokonce voní Když je u mě v posteli, tak si ještě zabořím hlavu do kožichu, který mi voní a voní i mé mamce, která je přesně ten typický uklízecí maniak, který by doma zvíře nesnesl. Ale našeho psa si v pohodě domů pouští. I kočičák, když jsem ho našla, opravdu smrděl, říkala jsem si, že snad to po pobytu v bytě nebude tak hrozné. A hle, teď když se mi rozvalí pod bradu, tak je čisťoučký a nesmrdí vůbec. Psovi čistím tlapy po každém příchodu domů, pokud je počasí jako je teď, tak prostě i 10 minut se třemi ručníky, hezky na místečku, tam pak ještě zůstává, dokud není čistý úplně. I gauč se musí čistit častěji, postel se mění cca 1 týdně u nás. Někdy třeba i častěji, a stále se zametá, vysává, už se těším na robotický vysavač. Ale opravdu to pro mě stojí za to, když mě v noci ty dva oblezou a spíme na jedné kupě.

Souhlas. U domácích psů to není vůbec hrozné. Když si přitáhnete dovnitř "venkováčka", tak je chvíli cítit vážně intenzivně, ale pak se to zlepší. Můj retrívr má také příjemnou vůni a to hlavně, když se vyspinká - to voní úplně sladce. Ale pokud by někomu vadilo i toto, tak existují úplně bez-zápachová plemena, která nejsou cítit psovsky, ani když se namočí. Poprvé mi to bylo i dokonce divné, že mokří, špinaví a navzájem od sebe oslintaní hafani nebyli nijak cítit, dokonce bych řekla, že mi to u nich chybělo, ale teď už jsem si na to zvykla a za nic bych to neměnila.

12.12.2016 09:38
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Vlkodav napsal(a):

Vlkodav má hrubú srsť, ktorú je nutné trimovať. To ako často, závisí od konkrétneho jedinca. Pokiaľ so psom nechodím na výstavy tak ho len sem - tam (1-2x do mesiaca) prečešem furminátorom. Chlpy púšťa, ale určite nie tak, že po pohladení budete mať celú ruku od chlpov.
Úplne bezúdržbový ale nie je. Úprava na výstavu mi zaberie aj niekoľko hodín.

12.12.2016 16:29
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

koňadra napsal(a):

Jo tak nějak souhlasím. Ale, že by můj pes nějak smrděl se mi nezdá. Ba naopak jak psal někdo jiný, ráda mu dávám pusy na voňavý čumáček . V tomhle počasí když přijdeme z venku tak jde pod sprchu, kde umyji nohy a břicho. Znám i ostatní psy v bytech a nikdy jsem je nijak zvlášť necítila. Kdežto venkovní psy cítím.

Jo s tou fretkou to souhlasím naprosto. Kamarádka má teď druhou v baráku. První byl extrém - samec nekastrovaný a tam stačilo ho pohladit a měla jste načichlou ruku, vzít na ruku a mikinu jste mohla prát. Teď má kastrovanou samičku, tam to není tak hrozné, ale prostě když vejdu do místnosti kde se nejvíce pohybuje tak to cítit je.

Ano asi je to o nějakých prioritách, já budu radši častěji a pečlivěji uklízet, za tu pohodu, když se pak se psem natáhnu do postele, nebo když vidím jak on je spokojený, že je semnou tak za to mi to stojí. Ale chápu, že jsou lidi, kteří by to nesnesli - nic proti ním, každý to máme nastavené jinak.

A to mi rodiče od mala tak nějak vtloukali do hlavy, že velký pes do baráku nepatří - možná čím víc mi to říkali, tím větší byla moje touha takového psa v baráku a v posteli mít. .

Já to spíš myslela tak, jestli ten vlkodav v porovnání s jinými plemeny je v tomto ohledu opravdu horší - víc cítit. Chápu, že v těch chlupech se asi drží víc nepořádku než v srsti mého hladkosrstého psa.

12.12.2016 16:39
koňadra

XXX.XXX.128.31

MARCELAAMAX: Neumím posoudit jak moc nebo málo smrdí vlkodav - to asi fakt záleží na každém člověku jak to vnímá, pro mne cítit je, ale největší smraďoch byl opravdu bloodhaund - a to se mě ti psi strašně líbí (kdysi jsem jednoho hlídala kamarádce), ale u nich si už vůbec neumím představit je mít v bytě, natož v posteli. Nejen smrad, ale i slinty kolem dokola, no, prostě děs. Ale štěňátka jsou prostě boží.

Asi je to opravdu o těch prioritách i o tom, jestli je pes bytový, nebo venkovní, který jde občas do bytu (ten cítit opravdu je mnohem víc - mohu potvrdit). Nicméně, i když jsem žila v bytě a měla psy jen bytové, do postele nesměli. Prostě každý to máme jinak nastavené a jak to nastavíme těm psům od začátku, tak to bude aniž by trpěli, že třeba do té postele nesmí - prostě to neznají, tak jim to nemůže chybět, že?

12.12.2016 16:45
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

koňadra napsal(a):
MARCELAAMAX: Neumím posoudit jak moc nebo málo smrdí vlkodav - to asi fakt záleží na každém člověku jak to vnímá, pro mne cítit je, ale největší smraďoch byl opravdu bloodhaund - a to se mě ti psi strašně líbí (kdysi jsem jednoho hlídala kamarádce), ale u nich si už vůbec neumím představit je mít v bytě, natož v posteli. Nejen smrad, ale i slinty kolem dokola, no, prostě děs. Ale štěňátka jsou prostě boží.

Asi je to opravdu o těch prioritách i o tom, jestli je pes bytový, nebo venkovní, který jde občas do bytu (ten cítit opravdu je mnohem víc - mohu potvrdit). Nicméně, i když jsem žila v bytě a měla psy jen bytové, do postele nesměli. Prostě každý to máme jinak nastavené a jak to nastavíme těm psům od začátku, tak to bude aniž by trpěli, že třeba do té postele nesmí - prostě to neznají, tak jim to nemůže chybět, že?

Jo naprosto souhlasím, rozhodně nemyslím, že pes, který nemůže do postele trpí. Stejně tak pes, který spí venku v boudě - pokud má dostatečné vyžití tak taky netrpí. On mu Alík od sousedů nepoví, že spí v posteli .

A k tomu bloodhoundovi - teď jsem si úplně vzpomněla na našeho baseta, co jsme měli. Ten také smrděl. Byl venku, musím tedy říct, že žrádlo v tu dobu nic moc, takže to z nějaké části mohlo být i tím. Ale toho fakt když jsem si hladila, tak jsem si pak šla umýt ruce. Když byl nemocný a měli jsme ho doma, tak byl také hodně cítit. A to i když se vykoupal, druhý den měl zase ten svůj odér . A o slintech a věčně mastných uších ani nemluvím, ale jinak to byl "ňuňánek"

12.12.2016 17:03

marcelaamax napsal(a):
Jo naprosto souhlasím, rozhodně nemyslím, že pes, který nemůže do postele trpí. Stejně tak pes, který spí venku v boudě - pokud má dostatečné vyžití tak taky netrpí. On mu Alík od sousedů nepoví, že spí v posteli .

A k tomu bloodhoundovi - teď jsem si úplně vzpomněla na našeho baseta, co jsme měli. Ten také smrděl. Byl venku, musím tedy říct, že žrádlo v tu dobu nic moc, takže to z nějaké části mohlo být i tím. Ale toho fakt když jsem si hladila, tak jsem si pak šla umýt ruce. Když byl nemocný a měli jsme ho doma, tak byl také hodně cítit. A to i když se vykoupal, druhý den měl zase ten svůj odér . A o slintech a věčně mastných uších ani nemluvím, ale jinak to byl "ňuňánek"

Bloodhound, baset - honiči chovaní ve smečkách. Ani jedno plemeno nemám, ale co jsem znala jednoho baseta poněkud důvěrněji, tak ten byl cítit výrazně víc, než můj samojed, a oba bydleli v bytě.
Někde jsem kdysi četla, že honiči, chovaní v minulosti v větších smečkách v psincích, mají výraznější tělesný pach, aby se snáze mezi sebou poznávali, orientovali. Co je na tom důvodu pravdy netuším, prodávám, jak jsem koupila.

12.12.2016 17:13
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Bloodhound, baset - honiči chovaní ve smečkách. Ani jedno plemeno nemám, ale co jsem znala jednoho baseta poněkud důvěrněji, tak ten byl cítit výrazně víc, než můj samojed, a oba bydleli v bytě.
Někde jsem kdysi četla, že honiči, chovaní v minulosti v větších smečkách v psincích, mají výraznější tělesný pach, aby se snáze mezi sebou poznávali, orientovali. Co je na tom důvodu pravdy netuším, prodávám, jak jsem koupila.

Aha, nevím, třeba je to pravda. Ale ten baset opravdu cítit byl, a že bych ho měla vevnitř v baráku si moc nedovedu představit.

12.12.2016 20:18

asurwic napsal(a):
Souhlas. U domácích psů to není vůbec hrozné. Když si přitáhnete dovnitř "venkováčka", tak je chvíli cítit vážně intenzivně, ale pak se to zlepší. Můj retrívr má také příjemnou vůni a to hlavně, když se vyspinká - to voní úplně sladce. Ale pokud by někomu vadilo i toto, tak existují úplně bez-zápachová plemena, která nejsou cítit psovsky, ani když se namočí. Poprvé mi to bylo i dokonce divné, že mokří, špinaví a navzájem od sebe oslintaní hafani nebyli nijak cítit, dokonce bych řekla, že mi to u nich chybělo, ale teď už jsem si na to zvykla a za nic bych to neměnila.

Tu bezápachovost oceňuji doslova každý den. Většina obětí na drbání dokonce tvrdí, že voní jako miminko.

12.12.2016 22:19
balisek

XXX.XXX.131.211

Vlkodav napsal(a):

Chlupatou ruku mít nebudete. Chomáčky chlupů na podlaze však ano. IW sice nelíná nějak drasticky, nicméně je to kus psa a tomu také odpovídá množství poztrácené srsti.

Dále upozorňuji, že se jedná o psa s úpravu. Drsná srst se upravuje trimováním s frekvencí cca 10 - 12 týdnů. V případě IW to zabere cca 5 hodin a nadělá se celkem dost nepořádku.

12.12.2016 22:29
balisek

XXX.XXX.131.211

marcelaamax napsal(a):

Vlkodav sice nemá výrazně pronikavý psí pach, cítit však je. Vzhledem k velikosti a typu srsti je s údržbou trochu problém. Neumím si představit, tak bych cpala vlkodava několikrát denně do vany, navíc hrubé srsti časté máčení a šamponování nedělá dobře.

Chce to opravdu zavést režim, jaký máte Vy - po návratu z vycházky otřít packy a odeslat psa na místo, dokud nevyschne. A až pak mu dovolit volný pohyb po bytě.

Nicméně nyní velice dobře vnímám, jak pohodlné je mít malého psa. Když přijdu z vycházky a je venku mokro, psa ještě za dveřmi vezmu pod paži a mrsknu do vany, takže se domů nic nenanosí. Nemáme žádné černé "rantly" kolem zdí. Navíc je to naháč, tudíž žádné chlupy a žádný psí pach.

Trošku se obávám, že pokud byl zadavatel doposud zvyklý na soužití pouze s malými psy, vlkodav bude pro něj trochu šok.

13.12.2016 10:12
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Ja vždy tvrdím, že najviac smrdí cudzí pes

Náš vlkodav nesmrdí.. pokiaľ nie som pár dní preč z domu. Potom vždy po návrate zisťujem že to tak nie je

Čiže záver je taký, že smrdí každý pes len na toho svojho si proste zvyknete a je jedno čo je to za plemeno

13.12.2016 10:14
balisek

XXX.XXX.131.211

katkaa1 napsal(a):
Ja vždy tvrdím, že najviac smrdí cudzí pes

Náš vlkodav nesmrdí.. pokiaľ nie som pár dní preč z domu. Potom vždy po návrate zisťujem že to tak nie je

Čiže záver je taký, že smrdí každý pes len na toho svojho si proste zvyknete a je jedno čo je to za plemeno

Ne tak docela. Z vlastní zkušenosti: typickou "psinou" nepáchne třeba whippet, jork nebo naháč.

13.12.2016 10:40
asurwic

XXX.XXX.36.3

balisek napsal(a):
Ne tak docela. Z vlastní zkušenosti: typickou "psinou" nepáchne třeba whippet, jork nebo naháč.

Mně osobně smrdí většinou i jorkšíři... i když to není typický psí smrad, tak cítit jsou.
Hlavně ale nasákávají pachy z okolí, takže když se v něčem "nepěkném" vyválí, tak je to z nich cítit - samo od sebe to během procházky neopadá a nevyčichne do úplného normálu, což je podle mého horší, než přítomnost běžné "psí vůně".

Naháči jsou voňaví asi všichni, z chrtů také větší část (krom těch vlkodavů a jeleních psů + barzoj a afgán sami od cizího pachu nevyčichnou stejně jako jorkšíři), z primitivní psů psů je na tom půlka s bez-zápachovostí skvěle, ale ta druhá polovina páchne opravdu odporně.

13.12.2016 10:42

A co diskuze na téma:"Smradlavá psí plemena"?

13.12.2016 10:45
asurwic

XXX.XXX.36.3

A co diskuze na téma:"Smradlavá psí plemena"?

To už tu bylo, ne?
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3219948/madarsky-puli#a3221220.

13.12.2016 10:49

asurwic napsal(a):
To už tu bylo, ne?
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3219948/madarsky-puli#a3221220.

Myslela jsem spíše, jak komu jaká plemena nevoní a ne, že "dreďáci" okazatelně smrdí

13.12.2016 10:54
asurwic

XXX.XXX.36.3

Myslela jsem spíše, jak komu jaká plemena nevoní a ne, že "dreďáci" okazatelně smrdí

"Nevoní" by byl dost dlouhý seznam. To chce vzít spíš z druhého konce. Ale to stejně každý napíše, že jeho pes nesmrdí a ostatní jo.

13.12.2016 11:24
balisek

XXX.XXX.131.211

To já klidně přiznám, že moji vlkodavové smrděli - asi méně než třeba molosové, ale typický psí odér měli. Taktéž byl cítit irský vodní španěl. Naopak bez zápachu byli whippeti a nesmrdí ani stávající naháč.

Kamarádčin jork (s typickou jorčí dlouhou srstí), kterého občas hlídám, také nepáchne psinou. Jen se musí cca jednou za 10 dnů vykoupat, jinak je cítit jak nemyté vlasy. Totéž však platí pro naháče.

13.12.2016 14:51
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

balisek napsal(a):

Také to tak vidím. Máma má jorkšíra a řekla bych, že tou psinou není cítit vůbec. Naopak třeba kamarádka má shi-tzu a tam když vejdu, tak už toho psa prostě cítím. I přesto, že je koupaný, udržovaný a udržovaný s ním i celý barák.

Asi někoho pozvu a zeptám se, zda cítí mého psa, tak pro zajímavost . Já ho fakt nijak necítím, a nějakých kamarádek jsem se také ptala, ty by mi řekly .

Kamina

28.4.2019 21:39
Kamina

XXX.XXX.57.165

U kočkolitu je opravdu důležité ,aby dobře nasál tekutinu a hlavně nepropouštěl zápach.

28.4.2019 21:47
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Kamina napsal(a):
U kočkolitu je opravdu důležité ,aby dobře nasál tekutinu a hlavně nepropouštěl zápach.

??? reagujete na tři roky starý příspěvek. Vlkodav a kočkolit???

Přidejte reakci

Přidat smajlík