Kastrace - který způsob?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.2.2017 22:53
Zrzavci

XXX.XXX.132.208

Hledám info pro kamarádku. Fena má blbý falešky. Kamarádka v podstatě kastrovat nechce, ale bojí se. co by... kdyby... veterinář /není z těch, co z lidí lámou prachy/ navrhuje kastraci formou tou, že se vezmou jen vaječníky a děloha zůstane.... Moje první otázka byla a co pyometra? Tu to neřeší, proč tedy když už, tak ne rovnou vše. POkud jsem dobře pochápla - děloha by se nechávala proto, že pak tak jako sama "usne" (můj laický pohled) a předejde tak různým potížím ve stáří? Mám za to, že na podobný názor jsem narazila už kdysi v nějaké diskuzi... víte někdo něco víc o tomto způsobu kastrace? dík za info.

28.2.2017 00:03
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Aby to nebyl stejný způsob, jakým byla kastrovaná ta naše sousedka I když, to je blbost, jen s dělohou by, jako" nehárala. A ona hárá, tak nějak už imrvére. Nateklá je skoro pořád a zdá se mi, že rapidně stárne. Tam to asi ale bude nějak opačně. Asi nemá dělohu, ale vaječníky(vaječník)? Nevím, prostě hárá, pes se s ní spojí, ale štěnda mít nemůže.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.2.2017 07:22

Jsem to řešila s kočenou, prý je to vcelku jedno (náš vet se divil, že chci brát i dělohu, normálně že dělá jenom ovariektomii, děloha že se "stáhne" na vazivový provazec). Nicméně je fakt, že kde nic není, ani pyometra (či jaká jiná choroba) nebere...

28.2.2017 08:41

Co nám kastruje veterinář odstrańuje jak dělohu, tak vaječníky.Měla jsem takto kastrované dvě feny a hafo koček a vše bez problémů.

28.2.2017 08:45

Oba dva způsoby jsou zcela rovnocenné.

Dělohu je možné ponechat, pokud je beze změn.

28.2.2017 10:27
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Oba dva způsoby jsou zcela rovnocenné.

Dělohu je možné ponechat, pokud je beze změn.

A výhoda takovéhoto zákroku..má to vůbec nějakou? Když už je stejně v břichu díra a hledají se vaječníky, což je asi složitější, než najít dělohu, tak bych vyhodila i ji. Takhle mi připadne, že tam zbytečně trčí, jak to napsat...pomalu odumírající nefunkční orgán.

28.2.2017 10:33

lesnížínka napsal(a):
A výhoda takovéhoto zákroku..má to vůbec nějakou? Když už je stejně v břichu díra a hledají se vaječníky, což je asi složitější, než najít dělohu, tak bych vyhodila i ji. Takhle mi připadne, že tam zbytečně trčí, jak to napsat...pomalu odumírající nefunkční orgán.

Jen vaječníky jsou trochu rychlejší a taky výsledná díra v břiše může být menší - vaječníky jsou docela dost vepředu a děložní krček zase dost vzadu. Některé feny mají delší závěsy orgánů a oboje jde vytáhnout malou dírou někde mezi, ale u některých jiných je k přístupu potřeba díra větší, která sahá dopředu k vaječníkům i dozadu ke krčku. Existují taky teorie, že feny, kterým zůstane děloha, trpí pak méně inkontinencí.

Na druhou stranu, když je děloha pryč, tak už je jasné, že nikdy nebude nijak zlobit. Nelze mít pahýlovou pyometru když nezbývá ani ten pahýl.

28.2.2017 10:59
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Aha, s tou inkontinencí jsem to neslyšela, děkuju za objasnění. A vysvětlení, čím to působí proti té inkontinenci, víte, tušíte? Mamky vzrůstem malá feňule, byla kastrovaná někdy v 10měsících(protože byla těhule ) a tehdy měla jizvu, tak 8cm. Nezdálo se mi to nic hrozného na to, že už to brali všechno a i se štěnaty

28.2.2017 13:38

lesnížínka napsal(a):
Aha, s tou inkontinencí jsem to neslyšela, děkuju za objasnění. A vysvětlení, čím to působí proti té inkontinenci, víte, tušíte? Mamky vzrůstem malá feňule, byla kastrovaná někdy v 10měsících(protože byla těhule ) a tehdy měla jizvu, tak 8cm. Nezdálo se mi to nic hrozného na to, že už to brali všechno a i se štěnaty

Že snad ta děloha nějak podpírá tu močovou trubici, nebo co.

jinak při kastraci březích není malá dírka možná, no. a u březích se musí vzít i děloha vždycky.

28.2.2017 15:28
Karamelka

XXX.XXX.109.127

Při ponechání dělohy a odstranění pouze vaječníků, bude fenka nadále hárat?Děkuji...

28.2.2017 15:53

Karamelka napsal(a):
Při ponechání dělohy a odstranění pouze vaječníků, bude fenka nadále hárat?Děkuji...

Ne. Bez vaječníků nemůže hárat.

28.2.2017 17:08
carevna

XXX.XXX.98.40

Dobrý den,
také zvažujeme u fenky kastraci (falešky, intenzita se postupně stupňuje, hlavně psychicky). Vet doporučuje kastraci laparoskopicky (sám dělá klasiku), že je to pro fenu menší zásah, rychlejší rekonvalescence. Laparoskopicky se berou právě jen vaječníky, před tím vyšetření, jestli je děloha v pořádku. Taky váháme, jestli nevzít i dělohu.
Máte někdo zkušenost s kastrací laparoskopicky? Je to takový rozdíl oproti klasické?

1.3.2017 12:16
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Jen vaječníky jsou trochu rychlejší a taky výsledná díra v břiše může být menší - vaječníky jsou docela dost vepředu a děložní krček zase dost vzadu. Některé feny mají delší závěsy orgánů a oboje jde vytáhnout malou dírou někde mezi, ale u některých jiných je k přístupu potřeba díra větší, která sahá dopředu k vaječníkům i dozadu ke krčku. Existují taky teorie, že feny, kterým zůstane děloha, trpí pak méně inkontinencí.

Na druhou stranu, když je děloha pryč, tak už je jasné, že nikdy nebude nijak zlobit. Nelze mít pahýlovou pyometru když nezbývá ani ten pahýl.

Díky za vysvětlení. Ještě se zeptám - ad ta pyometra - ten vet říkal, že právě, i když se odeberou pouze ty vaječníky, tak taky ta pyometra nehrozí /není hárání, není prokrvování, není hormonální nerovnováha/. Dá se to brát jako berná mince? Mně jako laikovi by to takhle - když už to musí být - možná přišlo jako trošku lepší varianta, než sebrat úplně všechno. Nebo je to blbost?

Jako další variantu zmiňuje vet injekci, která prý je už v dnešní době na zcela jiné úrovni než bývaly dřívější dryáky s tím, že není nutné do zvířete kuchat Leč tady nevím vůbec nic, zda to už není svinstvo, nebo je to pořád velký zlo... Já jsem se jí tuhle variantu snažila vymlouvat - protože jsem to fakt vždycky osobně považovala za dryák. Nebo už došlo ke změně?

1.3.2017 12:50

Zrzavci napsal(a):
Díky za vysvětlení. Ještě se zeptám - ad ta pyometra - ten vet říkal, že právě, i když se odeberou pouze ty vaječníky, tak taky ta pyometra nehrozí /není hárání, není prokrvování, není hormonální nerovnováha/. Dá se to brát jako berná mince? Mně jako laikovi by to takhle - když už to musí být - možná přišlo jako trošku lepší varianta, než sebrat úplně všechno. Nebo je to blbost?

Jako další variantu zmiňuje vet injekci, která prý je už v dnešní době na zcela jiné úrovni než bývaly dřívější dryáky s tím, že není nutné do zvířete kuchat Leč tady nevím vůbec nic, zda to už není svinstvo, nebo je to pořád velký zlo... Já jsem se jí tuhle variantu snažila vymlouvat - protože jsem to fakt vždycky osobně považovala za dryák. Nebo už došlo ke změně?

O injekci jsem už taky slyšela a osobně bych do toho nešla...

1.3.2017 13:30

O injekci jsem už taky slyšela a osobně bych do toho nešla...

Injekci nee. Tak max suprelorin, funguje i u fen, ale je to off label a nepřináší to žádné výhody.

Injekce sice funguje, ale máte tam značné riziko cukrovky nebo pyometry.

1.3.2017 15:49
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Injekci nee. Tak max suprelorin, funguje i u fen, ale je to off label a nepřináší to žádné výhody.

Injekce sice funguje, ale máte tam značné riziko cukrovky nebo pyometry.

Díky moc. a dotaz je ta injekce na hormonální bázi? Hrozí další jiné věci, krom zmíněného /nějaké rozḧození těla/. Ta pyometra- když není hárání, z čeho může vzniknout? Z toho, že se vlastně ty orgány, jakoby nepročistí? Díky.

1.3.2017 16:12

Zrzavci napsal(a):
Díky moc. a dotaz je ta injekce na hormonální bázi? Hrozí další jiné věci, krom zmíněného /nějaké rozḧození těla/. Ta pyometra- když není hárání, z čeho může vzniknout? Z toho, že se vlastně ty orgány, jakoby nepročistí? Díky.

Ano, všechna antikoncepce funguje na hormonální bázi, jak jinak?

Antikoncepční injekce fungují všechny na stejném principu: je to depotní progesteron a tělo si tím pádem myslí, že je březost, a když je březost, tak se nehárá. Všechny vedlejší účinky souvisí s tímto faktem: nadbytek progesteronu vede k inzulínové rezistenci a tím pádem může vzniknout cukrovka, stejně tak progesteron tlumí imunitní systém v děloze, děloha je celá připravená na tu březost a tím pádem může vzniknout pyometra. cukrovka a pyometra normálně u fen vzniká po hárání, ale zase, nemůže za to "hárání" jako zas ten progesteron, kterého má fena tak dva tři měsíce po hárání přirozeně v krvi spoustu.

Další věc je, že vám nikdo nemůže zaručit návrat k plodnosti u ošetření feny, i po vyprchání účinků injekce. Takže v čem je to lepší než kastrace?

1.3.2017 16:16
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Sice nemám feny, ale ráda se přiučím, třeba bude chtít někdo ze známých radu. Jen...si to zapamatovat, sakryš

1.3.2017 16:28
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Antikoncepční injekce fungují všechny na stejném principu: je to depotní progesteron a tělo si tím pádem myslí, že je březost, a když je březost, tak se nehárá. Všechny vedlejší účinky souvisí s tímto faktem: nadbytek progesteronu vede k inzulínové rezistenci a tím pádem může vzniknout cukrovka, stejně tak progesteron tlumí imunitní systém v děloze, děloha je celá připravená na tu březost a tím pádem může vzniknout pyometra. cukrovka a pyometra normálně u fen vzniká po hárání, ale zase, nemůže za to "hárání" jako zas ten progesteron, kterého má fena tak dva tři měsíce po hárání přirozeně v krvi spoustu.

Další věc je, že vám nikdo nemůže zaručit návrat k plodnosti u ošetření feny, i po vyprchání účinků injekce. Takže v čem je to lepší než kastrace?

Moc díkuju!

1.3.2017 20:36

Mohu se ještě zeptat, jak je to u použití tohoto přípravku pro psy samce, konkrétně u oboustranného kryptochida, sníží se nějakým způsobem riziko pozdějšího vzniku rakoviny?

1.3.2017 20:47

Mohu se ještě zeptat, jak je to u použití tohoto přípravku pro psy samce, konkrétně u oboustranného kryptochida, sníží se nějakým způsobem riziko pozdějšího vzniku rakoviny?

Použití antikoncepční injekce pro feny je pro psa - samce zcela zbytečná a akorát ho hormonálně zcela rozhodí.

suprelorin, což je podkožní implantát, z něj udělá hormonálně kastráta.

akorát koule v tom břiše zůstanou a jejich nádorové zvrhnutí není dáno jejich hormonálním fungováním - oni co se hormonů týče fungují ok - ale vyšší teplotou v břišní dutině. takže riziko rakoviny bude spíš stejné, není žádný důvod, proč by mělo být menší.

akorát se ti zmenšené koule budou v břiše při kastraci hůř hledat.

1.3.2017 20:51

Použití antikoncepční injekce pro feny je pro psa - samce zcela zbytečná a akorát ho hormonálně zcela rozhodí.

suprelorin, což je podkožní implantát, z něj udělá hormonálně kastráta.

akorát koule v tom břiše zůstanou a jejich nádorové zvrhnutí není dáno jejich hormonálním fungováním - oni co se hormonů týče fungují ok - ale vyšší teplotou v břišní dutině. takže riziko rakoviny bude spíš stejné, není žádný důvod, proč by mělo být menší.

akorát se ti zmenšené koule budou v břiše při kastraci hůř hledat.

Díky za info!

2.3.2017 09:10
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Bodlinko - já mám ještě dotaz - proč, když jsou ty injekce takový svinstvo a veterináři sami to neradi používají, proč to vlastně v nabídce je? Má to teda nějaký opodstatnění?

2.3.2017 09:18
Terven

XXX.XXX.110.147

Zrzavci napsal(a):
Bodlinko - já mám ještě dotaz - proč, když jsou ty injekce takový svinstvo a veterináři sami to neradi používají, proč to vlastně v nabídce je? Má to teda nějaký opodstatnění?

Řekla bych, že peníze...pro výrobce je to byznys, jako všechno.

2.3.2017 09:28
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Terven napsal(a):
Řekla bych, že peníze...pro výrobce je to byznys, jako všechno.

No tak jasně. ale to by dávalo smysl, kdyby od toho si sami veterináři nedávali spíš ruce pryč /zaplaťpánbůh za to, že k tomu mají takový přístup//Já jsem psala dotaz i u nás na kliniku a pan doktor mi napsal, že oni ty injekce nepoužívají vůbec a jinak se používají opravdu výjimečně.
Každopádně je ale škoda, že není něco fakt šetrnýho, co by se používat dalo.

2.3.2017 09:32
Lexaurin

XXX.XXX.237.6

Zrzavci napsal(a):
No tak jasně. ale to by dávalo smysl, kdyby od toho si sami veterináři nedávali spíš ruce pryč /zaplaťpánbůh za to, že k tomu mají takový přístup//Já jsem psala dotaz i u nás na kliniku a pan doktor mi napsal, že oni ty injekce nepoužívají vůbec a jinak se používají opravdu výjimečně.
Každopádně je ale škoda, že není něco fakt šetrnýho, co by se používat dalo.

A nemůže to byt užitečné v pripade, kdy je pro psa, riziko narkoza?

2.3.2017 09:37

Zrzavci napsal(a):

Mno... lidi, jako klienti, mají o takové řešení zájem a jsou veterináři, co to rádi prodají, proč by ne.

imho je to fajn způsob, jak si vyrobit pacienta, pokud na to má člověk žaludek.

2.3.2017 09:39

Lexaurin napsal(a):
A nemůže to byt užitečné v pripade, kdy je pro psa, riziko narkoza?

Možná jednorázově k překonání akutních překážek bránících anestezii, když má třeba zároveň dotyčný doma psa a je fakt problém řešit to normálními způsoby bránění nakrytí nekastrované feny.

ale dlouhodobě... ono vtip je v tom, že jak pyometra, tak cukrovka se u takové feny stejně musí řešit tou kastrací a v takovém případě máte zvíře, co má své původní riziko + nemoc jako takovou. takže pokud by nepřežilo narkózu zdravé, tak s cukrovkou nebo pyometrou už to tuplem nedá.

2.3.2017 10:00
rosemary1

XXX.XXX.107.140

Injekci jsem použila u kočky, a to z důvodu obavy z narkózy a snahy dostat jí do normálního stavu. Sebrala jsem jí polomrtvou na ulici s neřešitelným problémem v cestách dýchacích (polypy, trvalé změny). Jakmile se dala trochu do kupy, začala se mrouskat s takovou intenzitou, že by z toho snad opět umřela. Nevnímala, nežrala... Na narkózu to nebylo (jinak mám všechny kočky i kocoury kastrované). Tenkrát nám to hodně pomohlo, rok jsme měli klid. Teď už to mrouskání probíhá tak nějak v pohodě, dvakrát na jaře a chvilku a i u toho žere. Je jen doma, takže není nutné to dále řešit. Uvádím pouze pro demonstraci případu, kdy jsem byla za existenci něčeho jako "antikoncepce" ráda, i když za jiných okolností bych to rozhodně nepoužila. I u koček se uvádějí podobná rizika jako u fen. Je to více než dva roky od podání toho léku a ťukám, zatím dobrý.

2.3.2017 10:16
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Možná jednorázově k překonání akutních překážek bránících anestezii, když má třeba zároveň dotyčný doma psa a je fakt problém řešit to normálními způsoby bránění nakrytí nekastrované feny.

ale dlouhodobě... ono vtip je v tom, že jak pyometra, tak cukrovka se u takové feny stejně musí řešit tou kastrací a v takovém případě máte zvíře, co má své původní riziko + nemoc jako takovou. takže pokud by nepřežilo narkózu zdravé, tak s cukrovkou nebo pyometrou už to tuplem nedá.

A to riziko cukrovy a pyometry je i u toho jednorázového podání? Kamarádka právě krom tý falešky řeší i to, že právě má doma už psího seniora a má i strach, že by ho z toho tentokrát mohlo trefit, protože to nese čím dál hůř.

Mluvila i s nějakou paní, která to riskla, šla do toho (taky blbý falešky) a šla do toho právě jednorázově a v tomhle případě to vedlo k tomu, že se ty falešky srovnaly do normálu.

2.3.2017 10:28
Terven

XXX.XXX.110.147

Zrzavci napsal(a):
A to riziko cukrovy a pyometry je i u toho jednorázového podání? Kamarádka právě krom tý falešky řeší i to, že právě má doma už psího seniora a má i strach, že by ho z toho tentokrát mohlo trefit, protože to nese čím dál hůř.

Mluvila i s nějakou paní, která to riskla, šla do toho (taky blbý falešky) a šla do toho právě jednorázově a v tomhle případě to vedlo k tomu, že se ty falešky srovnaly do normálu.

Ač nejsem vet, obávám se, že tohle vám jistě nikdo neřekne, neboť co jedinec, to originál.
Každý má k cukrovce a pyometře různě daleko... pro toho, komu chybí jen krůček, může být rizikové i jediné podání...
Ačkoliv nejsem zastánce preventivních kastrací "bez důvodu", tak tady bych zrovna důvod viděla - v podstatě nevím o jiné lepší možnosti.
Nechávala jsem kvůli blbým faleškám kastrovat babču (asi 13 let, možná víc), nakonec jsem si vyčítala, že jsem to neudělala o nějaký ten rok dřív.

2.3.2017 10:48

Zrzavci napsal(a):

Ano, určité riziko s sebou nese už jednorázovka. ale nedá se to nikdy odhadnout. jsou i zvířata, co jsou na antikoncepci roky a pořád dobrý.

a pak další, co se z toho rozsypou dost rychle.

a ty dělohy potom při kastraci nevypadají vůbec zdravě, ani když zvíře žádné viditelné problémy nemělo.

2.3.2017 10:56
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Terven napsal(a):
Ač nejsem vet, obávám se, že tohle vám jistě nikdo neřekne, neboť co jedinec, to originál.
Každý má k cukrovce a pyometře různě daleko... pro toho, komu chybí jen krůček, může být rizikové i jediné podání...
Ačkoliv nejsem zastánce preventivních kastrací "bez důvodu", tak tady bych zrovna důvod viděla - v podstatě nevím o jiné lepší možnosti.
Nechávala jsem kvůli blbým faleškám kastrovat babču (asi 13 let, možná víc), nakonec jsem si vyčítala, že jsem to neudělala o nějaký ten rok dřív.

Hm pravda. No já to myslela spíš v tom smyslu, že se třeba ví, že při dlouhodobém podávání to riziko je vysoké a že třeba jednorázově to takový problém není. Já nevím, jakooo třeba kortikoidy? Že jednorázově to může pomoci, dlouhodobě úplně špatně. takhle nějak.

Tohle je prostě vždycky hrozný rozhodování. Já právě taky nejsem příznivec. Ale na druhou stranu jsem se o Bubinku vždycky hrozně bála - ona teda neměla falešky, ale po každém hárání jsem se bála, jestli na starý vižlý kolínka nepřijde pyometra a já si pak nebudu vyčítat. Nicméně, když byla na tý operaci s torzí a ptali se mě, jeslti rovnou nechci kastrovat, aby jako nááhodou jsme tam neskončili za chvíli zas, byla jsem rázně proti, pouze v případě, že by byl nějaký nález. Pak by nebylo co řešit, ale jinak ne. A jsem za to ráda. Ale vím já, co nás čeká s docentkou Talířovou? Ach jo, jak jednoduchý život s psíma klukama

2.3.2017 10:58
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Ano, určité riziko s sebou nese už jednorázovka. ale nedá se to nikdy odhadnout. jsou i zvířata, co jsou na antikoncepci roky a pořád dobrý.

a pak další, co se z toho rozsypou dost rychle.

a ty dělohy potom při kastraci nevypadají vůbec zdravě, ani když zvíře žádné viditelné problémy nemělo.

Děkuju mockrát za vyčerpávající odpovědi. Mám tři shodný názory, tak snad ji to pomůže v rozhodování. A třeba tahle diskuze bude přínosem i pro někoho jínýho. Díky za váš čas.

2.3.2017 11:00
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Mno... lidi, jako klienti, mají o takové řešení zájem a jsou veterináři, co to rádi prodají, proč by ne.

imho je to fajn způsob, jak si vyrobit pacienta, pokud na to má člověk žaludek.

I v našem okolí je vetka, která nějakou takovou injekci nabízí starým lidem pro jejich fenky běžně a oni jsou rádi, že nemusí kastrovat a fena nemá štěńata. Že by je zajímaly nějaké vedlejší účinky, to těžko, vždyť veterinář je doktor a ten by nic špatného nenabídnul. Nevím samozřejmě, o jakou injekci se jedná, ale paní mi říkala: my s ní vždycky po hárání jedeme pro jistotu na injekci...ona je v zahradě, tak člověk nikdy neví, jestli se k ní nedostal nějaký pes.

13.10.2019 19:07
Atheira

XXX.XXX.181.160

Pročítala jsem, ale stejně se musím ještě přeptat...

Plánujeme kastraci, důvodem je zánět v děloze a možnost, že by se to vracelo častěji, teď to bylo podruhé (ob jedno hárání - to předposlední bylo ok). Vet chce, aby na zákrok byla úplně v kondici, fena se už lepší, dnes jsme byli na kontrole, dobírá antibiotika (ještě pět dnů).

Říkal, že by bylo lepší, kdyby se s dělohou nebraly oba vaječníky, ale že by jeden podvázaný nechal, že se tím dá snížit riziko následné inkontinence.
Fena je menší střeďák, 12 kg, doteď jsem si myslela, že je to riziko především u velkých fen. Vet však říkal, že s vyjmutím dělohy i vaječníků je to riziko obecně pro feny, i pro malé. Celkově mi to z jeho slov vyznělo, jak kdyby se to stávalo běžně, takže jsem z toho taková dost rozhozená...

13.10.2019 19:23
impact

XXX.XXX.195.92

Z mých baj vočko pěti set kastrovaných (90% feny) je inkontinentní jedna - rozjelo se to po zánětu močáku a kastrovaná už k nám přijela. Já se toho bála u mojí thajky - kastrovaná ze zdravotních důvodů, ale vetka mé obavy z inkontinence rezolutně zamítla.

A po pravdě teorie s jedním vaječníkem mi přijde docela mimo. Ale tak třeba to někdo upřesní.

13.10.2019 19:25

Atheira napsal(a):

Plánujeme kastraci, důvodem je zánět v děloze a možnost, že by se to vracelo častěji, teď to bylo podruhé (ob jedno hárání - to předposlední bylo ok). Vet chce, aby na zákrok byla úplně v kondici, fena se už lepší, dnes jsme byli na kontrole, dobírá antibiotika (ještě pět dnů).

Říkal, že by bylo lepší, kdyby se s dělohou nebraly oba vaječníky, ale že by jeden podvázaný nechal, že se tím dá snížit riziko následné inkontinence.
Fena je menší střeďák, 12 kg, doteď jsem si myslela, že je to riziko především u velkých fen. Vet však říkal, že s vyjmutím dělohy i vaječníků je to riziko obecně pro feny, i pro malé. Celkově mi to z jeho slov vyznělo, jak kdyby se to stávalo běžně, takže jsem z toho taková dost rozhozená...

Tak o tom jsem ještě neslyšela...k tomu by se asi spíš mohla vyjádřit Bodlinka, co se toho podvázanýho vaječníku týče.

S tou inkontinencí těžko říct, všude se píše, že jsou tímto většinou postižený feny velkých plemen. Já třeba neznám žádnou kastrovanou fenu ať velkou nebo malou, co by byla inkontinentní včetně té mojí (alespoň zatím, musím zaťukat), ale je to samozřejmě jenom pár fen, zatímco na zdejší diskuzi jsem někdy měla pocit, že někteří-některé (myslím, že hlavně svého času Scyla), že všechny kastrované feny, co znají, jsou inkontinentní.

Já beru kastraci tak, že je to riziko vždycky, ať kastrujeme nebo ne, obě varianty mají své pro a proti......já kastrovala, protože jsem měla ošklivé zkušenosti s nekastrovanými fenami.....kdybychom měli v rodině kastrovanou fenu s inkontinencí, co by nešla zvládnout ani s pomocí léků, tak se přiznám, že bych asi nekastrovala.

Edit:
a když jsem si přečetla, jaký zdravotní trable máte s feňulkou, tak je to asi blbý, ale tak nějak se mi vrací moje "zážitky" a první, co jsem si pomyslela bylo "zaplať pánbůh, že mám fenu kastrovanou"

13.10.2019 20:22

Atheira napsal(a):

Neznám veterináře, který by podvázal jeden vaječník u feny a druhý vyndal. Proč by tedy nepodvázal oba, nebo nevyndal oba? Nerozumím tomu. A to znám hodně kvalitních specialistů, operatérů. Kteří dle snímků, sona, stavu zvířete po jeho otevření buď vezmou feně oba vaječníky a nechají dělohu, nebo ji "vyberou" rovnou kompletně. Ač jsem amatér a ne veterinář, tohle slyším prvně. Ptala bych se, proč to tak chce veterinář řešit, dle mého to není běžná praxe. Aby z toho nebylo víc problémů do budoucna.
Z xy kastrovaných fen v mém okolí není žádná inkontinentní. Zaplaťpanbůh. Ani u starších fen, kastrovaných právě kvůli zánětu, tak u mladších, které byly kastrovány z důvodu nepravidelného hárání (cysty na vaječnících).

13.10.2019 21:04
Atheira

XXX.XXX.181.160

Mně to právě přijde mimo, proto se tu ptám. Názory na veta jsou vesměs dobré, vím jen o jedné paní, která je sama o sobě velmi diskutabilní, která po okolí rozkřikuje, že jí tenhle zabil psa. Měla tam však přijet se psem v takovém tom stavu "ležím a ještě nějak mrkám a možná trochu dýchám" a on už jí nedokázal pomoct, tak těžko říct. Nevím o tom nic víc.

Já jsem teď tak nějak z toho všeho už dost na nervy a mnohokrát jsem přemýšlela, jestli by na to jinde přišli dřív nebo léčili líp. Jenže pak si říkám a kde vlastně. Kde si můžu být jistá? Asi nikde, všude lidi říkají obojí a tady mám zkušenosti vesměs prostě dobré... Dnes mě navíc nějaká paní nalomila v čekárně, když mi říkala, že sem chodí už deset let, ale že tenhle "náš" kastrace nedělá a že si byla na klinice xy a tam ať si dojedu a začala mi popisovat, kde to je, která to je a tak... Nevěděla jsem, co si o tom úplně myslet. Přitom i dle infa na webu kastrace provádí.

Moje mamka zase nedá dopustit na jednoho veta, kterého skrze kastrace miluje celé širé okolí. Jenže on to dělá všechno až neuvěřitelně levně, tak si myslím, že to je právě proto. Sestra tam měla kočku a kocoura a je spokojená, kočky jsou zdravé, jenže já byla u něj dvakrát a když jsem viděla tu ordinaci, hrozně jsem se zděsila. Takovýho bordela jste nikde určitě neviděli a celý mi to tam přišlo jak nějaká garážová kuchárna sériovýho vraha v béčkovým hororu a spokojení pacienti nebo ne, já bych byla strašně vynervená, kdybych tam měla fenu nechat...

A tak jsem teď hrozně zoufalá z toho, co teda vlastně dělat.
Na jednu stranu si říkám, že je dobré nechat ji v rukou veterináře, který ji zná od štěněte, na druhou jsem na vážkách, protože co se kastrací a operací celkově týče, nemám k němu naprosto žádné reference od nikoho.
Pak si zas říkám ale, že i kdybych ji měla svěřit jinam, tak jak, když tam zase vůbec nemám ani špetku osobní zkušenosti?

Nevím, třeba to s tím vaječníkem špatně formuloval nebo jsem to blbě pochopila. Řekl, že by jí "nechal alespoň jeden vaječník" a obhajoval to snížením rizika inkontinence, o kterém zas mluvil jako o věci, která se "stává", čímž mě dost nalomil, protože vím odsud, že tady lidi zas tvrdí, že to s tím není tak horký.
Achjo, já fakt prostě nevím...

13.10.2019 21:08

Taky budem asi už teď v listopadu kastrovat, fena má falešky ... sousedi se mě ptají, jestli nemáme štěňata, jo, tak hrozně vypadá...tak na todle se specielně zeptám...obecně se inkontinence léší estrogenama, tak asi proto...
OT: jinak když něco chci vědět, proč to tak vet chce udělat, neodejdu dřív z ordinace, než mi to vysvětlí- často dostanu odbornou přednášku, když se doktor rozkecá...
Nebožka 30kg , katrovaná i s dělohou v 9 letech, inko. nebyla nikdy....

13.10.2019 21:24
Atheira

XXX.XXX.181.160

Taky budem asi už teď v listopadu kastrovat, fena má falešky ... sousedi se mě ptají, jestli nemáme štěňata, jo, tak hrozně vypadá...tak na todle se specielně zeptám...obecně se inkontinence léší estrogenama, tak asi proto...
OT: jinak když něco chci vědět, proč to tak vet chce udělat, neodejdu dřív z ordinace, než mi to vysvětlí- často dostanu odbornou přednášku, když se doktor rozkecá...
Nebožka 30kg , katrovaná i s dělohou v 9 letech, inko. nebyla nikdy....

Já to s ním budu více probírat a nějak plánovat až na kontrole po dobrání antibiotik. Ale i proto sem právě píšu a koukám tu po těch vláknech, abych tam nepřišla úplně neinformovaná a blbá a třeba i věděla, na co se chci zeptat a tak.
Lara je ještě mladá, myslím, že na kastraci je to věk úplně v pořádku, nijak zvlášť rizikový... Ve vyšším věku bych se bála o to víc.
V květnu jí byly tři.

Jako, musím říct, že fenu jsme doma nikdy neměli právě skrz hárání a tak, nikomu se to nechtělo řešit... ale po tomhle si nejsem jistá, jestli se ještě někdy v životě k feně vůbec odhodlám.

13.10.2019 21:57

Atheira
Na jednu stranu si říkám, že je dobré nechat ji v rukou veterináře, který ji zná od štěněte, na druhou jsem na vážkách, protože co se kastrací a operací celkově týče, nemám k němu naprosto žádné reference od nikoho.
Pak si zas říkám ale, že i kdybych ji měla svěřit jinam, tak jak, když tam zase vůbec nemám ani špetku osobní zkušenosti?

Nevím, odkud jste. Ale když už teď jsou nějaké pochybnosti na vaší straně, zjistila bych si větší kliniky v okolí a přímo specialistu. Na operaci bych jela tam. Vyžádat si zprávy z dosavadních vyšetření, poslat na další pracoviště, když fenka měla tolik problémů. Lepší vybavenost, zkušenosti, i když vás tam neznají, měli by udělat maximum. Asi to bude stát o něco více než u toho vašeho veta.
Jen názor, když uvažujete co a jak. Než nechat kuchat fenku někde, kde zřejmě pán až tak často neoperuje, jela bych jinam. Jestli se urazí, jeho věc, však vy to budete platit. Já naopak oceňuji u nás, že když veterinář neví, radí se s dalšími vety, konzultuje, hledá další odborníky, případně odkáže na zcela jiné pracoviště. A nestraší s inkontinencí.

13.10.2019 22:09
Atheira

XXX.XXX.181.160

Atheira

Nevím, odkud jste. Ale když už teď jsou nějaké pochybnosti na vaší straně, zjistila bych si větší kliniky v okolí a přímo specialistu. Na operaci bych jela tam. Vyžádat si zprávy z dosavadních vyšetření, poslat na další pracoviště, když fenka měla tolik problémů. Lepší vybavenost, zkušenosti, i když vás tam neznají, měli by udělat maximum. Asi to bude stát o něco více než u toho vašeho veta.
Jen názor, když uvažujete co a jak. Než nechat kuchat fenku někde, kde zřejmě pán až tak často neoperuje, jela bych jinam. Jestli se urazí, jeho věc, však vy to budete platit. Já naopak oceňuji u nás, že když veterinář neví, radí se s dalšími vety, konzultuje, hledá další odborníky, případně odkáže na zcela jiné pracoviště. A nestraší s inkontinencí.

Urazí, neurazí, to je poslední, co by mě trápilo. Od toho k němu nechodím. Jenže rozmýšlím, co je nejlepší nebo co je blbý a mám tendenci nad vším rozmýšlet a probírat v hlavě pořád dokola, až to přemyslím a někdy mi z toho až dost šibe, když je to fakt důležité.

Jsme od Pardubic...pro info, kdyby tu někdo třeba věděl tip či tak. Já stejně dneska asi zas nebudu spát, jak nad tím budu přemýšlet, tak se zkusím i sama různě pokouknout, ale zkušenosti přímo od lidí jsou stejně tak nějak lepší...

13.10.2019 22:35
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ta souvislost inkontinence-hormony, mne taky napadla. Ale ta sousedovic feňule, které nevím, jestli byl ponechaný jeden, či oba vaječníky a ona pak hárala ne jednou do roka, ale nějakou dobu tak nějak pořád - to byl fakt děs. Psům voněla zpočátku, pár let, to ještě jakoby hárala dvakrát ročně, ale za nějakou dobu se to úplně zbláznilo, pipku měla nateklou pořád, nastrkovala se, ale psi už nic. Ona z toho byla pološílená. A přišlo mi, že pak strašně rychle zestárla. Je venku, takže jestli inkontinentní netuším. Jednu inkontinentní jsem znala. Byla to doga, kterou taky zachránili se zánětem na stará kolena a tam bylo taky něco blbě - pes na ni pak lezl neustále. Kdybych potkala paničku zeptala bych se, jestli taky nenechal vaječník. Bohužel už tu nebydlí. A ta tedy inkontinentní pak byla.

13.10.2019 22:37

Od Pardubic... Nebála bych se v tom případě doporučit HKvet a MVDr. Finsterleho. Zavolat si tam dostatečně předem, co vím od známé, mívá hodně plný operační plán. A zkušenosti přímo od lidí - tahle klinika není nejlevnější, ale umí.

14.10.2019 00:44
fikovnice

XXX.XXX.135.203

Atheira napsal(a):

Já akorát nechápu, proč by se podvazoval vejcovod (vaječník asi ne, jak píšete), když bude pryč děloha...?

14.10.2019 00:49
fikovnice

XXX.XXX.135.203

Atheira napsal(a):
Mně to právě přijde mimo, proto se tu ptám. Názory na veta jsou vesměs dobré, vím jen o jedné paní, která je sama o sobě velmi diskutabilní, která po okolí rozkřikuje, že jí tenhle zabil psa. Měla tam však přijet se psem v takovém tom stavu "ležím a ještě nějak mrkám a možná trochu dýchám" a on už jí nedokázal pomoct, tak těžko říct. Nevím o tom nic víc.

Já jsem teď tak nějak z toho všeho už dost na nervy a mnohokrát jsem přemýšlela, jestli by na to jinde přišli dřív nebo léčili líp. Jenže pak si říkám a kde vlastně. Kde si můžu být jistá? Asi nikde, všude lidi říkají obojí a tady mám zkušenosti vesměs prostě dobré... Dnes mě navíc nějaká paní nalomila v čekárně, když mi říkala, že sem chodí už deset let, ale že tenhle "náš" kastrace nedělá a že si byla na klinice xy a tam ať si dojedu a začala mi popisovat, kde to je, která to je a tak... Nevěděla jsem, co si o tom úplně myslet. Přitom i dle infa na webu kastrace provádí.

Moje mamka zase nedá dopustit na jednoho veta, kterého skrze kastrace miluje celé širé okolí. Jenže on to dělá všechno až neuvěřitelně levně, tak si myslím, že to je právě proto. Sestra tam měla kočku a kocoura a je spokojená, kočky jsou zdravé, jenže já byla u něj dvakrát a když jsem viděla tu ordinaci, hrozně jsem se zděsila. Takovýho bordela jste nikde určitě neviděli a celý mi to tam přišlo jak nějaká garážová kuchárna sériovýho vraha v béčkovým hororu a spokojení pacienti nebo ne, já bych byla strašně vynervená, kdybych tam měla fenu nechat...

Nevím, třeba to s tím vaječníkem špatně formuloval nebo jsem to blbě pochopila. Řekl, že by jí "nechal alespoň jeden vaječník" a obhajoval to snížením rizika inkontinence, o kterém zas mluvil jako o věci, která se "stává", čímž mě dost nalomil, protože vím odsud, že tady lidi zas tvrdí, že to s tím není tak horký.
Achjo, já fakt prostě nevím...

Důvod pro ponechání jednoho vaječníku jakožto prevence inkontinence mě napadá ten, že estrogeny zde hrají roli. Respektive estrogenní deficit se podílí na rozvoji inkontinence. Takto je to u lidí. A u psů...? nevím, ale čekala bych to obdobně.

14.10.2019 00:51
fikovnice

XXX.XXX.135.203

Vlastně by mě i zajímalo, zda je u fen také možná dvojí inkontinence - urgentní a stresová jako u žen...

14.10.2019 08:08
rapotacka11

XXX.XXX.79.42

fikovnice napsal(a):
Důvod pro ponechání jednoho vaječníku jakožto prevence inkontinence mě napadá ten, že estrogeny zde hrají roli. Respektive estrogenní deficit se podílí na rozvoji inkontinence. Takto je to u lidí. A u psů...? nevím, ale čekala bych to obdobně.

Jak přípravek Incurin působí?
Estriol obsažený v přípravku Incurin je krátkodobě působící přirozený estrogen, který se váže
na estrogenové receptory.

Některý fenám evidentně hormony nechybí
a jsou v suchu.
Ty, které znám, berou hormony.
Známá měla mokro i u jorkšírky, takže se to netýká
jen větších plemen, pouze se nejedná o louži,
ale jen o loužičku.

14.10.2019 08:53

Drive se to delavalo. Ted se od toho upousti- pri takovehle kastraci muze zustat faleska a projevy podobne harani.
Casto se takovehle feny operuji podruhe.

14.10.2019 11:40
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Drive se to delavalo. Ted se od toho upousti- pri takovehle kastraci muze zustat faleska a projevy podobne harani.
Casto se takovehle feny operuji podruhe.

Asi tak

14.10.2019 14:16
Terven

XXX.XXX.110.159

Známá měla mokro i u jorkšírky, takže se to netýká
jen větších plemen, pouze se nejedná o louži,
ale jen o loužičku.

Rozhodně se to netýká jen větších plemen, u nás v rodině byla po kastraci inkontinentní buldočka.

14.10.2019 18:26
Shibka

XXX.XXX.73.206

Moje fenka byla kastrovaná laparoskopicky, vaječníky jí odebrali a děloha zůstala.
Nebyla tehdy ještě moje, takže jsem o tom nerozhodovala, ale bývalý majitel to chválil jako dobrou metodu, protože právě brání inkontinenci - údajně se při operaci neporuší tolik vazy a rána je celkově menší. Je pravda, že inkontinentní není (klepy klep), i když je to větší plemeno. Děloha by se snad měla pak nejak stáhnout a nebýt aktivní, ale jak je to se zánětem nevím. Určitě nehárá ani nevoní psům.

16.10.2019 08:58
Atheira

XXX.XXX.181.160

Shibka napsal(a):
Moje fenka byla kastrovaná laparoskopicky, vaječníky jí odebrali a děloha zůstala.
Nebyla tehdy ještě moje, takže jsem o tom nerozhodovala, ale bývalý majitel to chválil jako dobrou metodu, protože právě brání inkontinenci - údajně se při operaci neporuší tolik vazy a rána je celkově menší. Je pravda, že inkontinentní není (klepy klep), i když je to větší plemeno. Děloha by se snad měla pak nejak stáhnout a nebýt aktivní, ale jak je to se zánětem nevím. Určitě nehárá ani nevoní psům.

No to on mi říkal, že jinak bere jen vaječníky a dělohu nechává, ale že v našem případě tohle nejde právě kvůli tomu, že se kastrace bude dělat z důvodu té opakované pyometry.

16.10.2019 08:58
Atheira

XXX.XXX.181.160

Všem děkuju za příspěvky a rady. Od okolí jsem dostala i tipy, tak to nějak zpracuju a pokusím se rozhodnout podle nejlepšího vědomí a svědomí.

16.10.2019 17:32
Ebi

XXX.XXX.104.139

Od Pardubic... Nebála bych se v tom případě doporučit HKvet a MVDr. Finsterleho. Zavolat si tam dostatečně předem, co vím od známé, mívá hodně plný operační plán. A zkušenosti přímo od lidí - tahle klinika není nejlevnější, ale umí.

Buď výše uvedené, nebo bych doporučila Zoovet v Hradci -
https://www.zivefirmy.cz/veterinarni-klinika-zoovet_f1013965

17.10.2019 21:41
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Shibka napsal(a):

Děloha je víc v hloubce, i když hledat NĚKDY vaječníky taky není úplně super (kdysi dávno jsem prováděla ovariektomii u jiného zvířecího druhu) a stává se, že zůstane kousek vaječníkově tkáně, která je hormonálně aktivní... Děloha by bez hormonální stimulace měla úplně regredovat a zvazivovatět a nedělat neplechu.
Ale jak je psáno výše, děloha a děložní vazy přece jen zůstanou fungovat aspoň částečně jako závěsný aparát, které drží močák v přirozenější pozici. A riziko inkontinence by tak mělo být menší (navzdory tomu, že už vlastně chybí hormonální stimulace).

Otázka

25.11.2021 07:58
Otázka

XXX.XXX.230.195

Omlouvám se za otevírání staré diskuse, ale je vlastně na téma co se chci zeptat
Chci dát kastrovat fenu, čekala jsem s tím až budu mít v práci delší dobu volno. Bohužel vždycky hárala úplně nenápadně a včera ji pes přiskočil. Štěňata nechceme, navíc termín kastrace by byl momentálně absolutně z pracovních důvodů ideální. Je velký rozdíl nechat kastrovat čerstvě březí fenu a šlo by to pořád laparoskopicky? Nebo mám nechat odchovat štěňata a kastrovat až potom? Zájemce o štěňata máme, ale z víc důvodů jsme už další nechtěli. Je blbá doba a bojím se, že lidí nebudou mít peníze na uživení velkých psů.

25.11.2021 10:22
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Otázka napsal(a):
Omlouvám se za otevírání staré diskuse, ale je vlastně na téma co se chci zeptat
Chci dát kastrovat fenu, čekala jsem s tím až budu mít v práci delší dobu volno. Bohužel vždycky hárala úplně nenápadně a včera ji pes přiskočil. Štěňata nechceme, navíc termín kastrace by byl momentálně absolutně z pracovních důvodů ideální. Je velký rozdíl nechat kastrovat čerstvě březí fenu a šlo by to pořád laparoskopicky? Nebo mám nechat odchovat štěňata a kastrovat až potom? Zájemce o štěňata máme, ale z víc důvodů jsme už další nechtěli. Je blbá doba a bojím se, že lidí nebudou mít peníze na uživení velkých psů.

Zkušenost se fenama osobní nemám, máma fenu kastrovala březí, ta vaše ještě ani březí nebude, za dva, tři dny je tam 00 nic. Šla bych prostě co nejdřív. Nejjednodušší - zkonzultujte s vetem, ke kterému jdete kastrovat.

Otázka

25.11.2021 11:14
Otázka

XXX.XXX.230.195

lesnížínka napsal(a):
Zkušenost se fenama osobní nemám, máma fenu kastrovala březí, ta vaše ještě ani březí nebude, za dva, tři dny je tam 00 nic. Šla bych prostě co nejdřív. Nejjednodušší - zkonzultujte s vetem, ke kterému jdete kastrovat.

Už jsem tam volala, jsem příští týden.

25.11.2021 12:48
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Otázka napsal(a):
Už jsem tam volala, jsem příští týden.

A způsob? Bude to ta laparoskopická nebo ne? Hlavně žádné pokusy, nenechávejte vaječníky, to jsem zažila u sousedky a to je katastrofa. Fena se chová jako háravka, jen nemůže zabřeznout. Pak spadne do stadia permanentního hárání na několik měsíců. A rychle zestárnula, zešedivěla. Bylo mi jí líto, i když jsem si oddechla, že ji dali kastrovat, protože nám zničila ploty, jenže to dopadlo takto

25.11.2021 12:58
Atheira

XXX.XXX.209.8

Hlavně laparoskopicky jdou jen vaječníky, ne? Ale je možné, že jsem úplně vedle, případně mě opravte...
Tím pádem laparoskopicky nepřipadá v úvahu, poněvadž jestli zabřezla, tak se musí vzít děloha i vaječníky, ne?

25.11.2021 13:00
Atheira

XXX.XXX.209.8

lesnížínka napsal(a):
A způsob? Bude to ta laparoskopická nebo ne? Hlavně žádné pokusy, nenechávejte vaječníky, to jsem zažila u sousedky a to je katastrofa. Fena se chová jako háravka, jen nemůže zabřeznout. Pak spadne do stadia permanentního hárání na několik měsíců. A rychle zestárnula, zešedivěla. Bylo mi jí líto, i když jsem si oddechla, že ji dali kastrovat, protože nám zničila ploty, jenže to dopadlo takto

Žínko, to šedivění bych úplně nepřisuzovala kastraci. Někteří psi s černou tlamou nebo prostě tmaví šediví od čumáku už jako malí. To máte jak u ženských. Tmavovlásky nachází první šediny už ve dvaceti.

25.11.2021 13:09
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Nevím, přišlo mi to, že to navazovalo na to permanentní hárání, najednou sešla hrozně rychle, do té doby byla jak štěndo

25.11.2021 13:11
Atheira

XXX.XXX.209.8

lesnížínka napsal(a):
Nevím, přišlo mi to, že to navazovalo na to permanentní hárání, najednou sešla hrozně rychle, do té doby byla jak štěndo

Tak někdy se musí věk projevit... Taky mi přišlo, že na mojí feně byl pokrok šedin vidět tak jako skokově, ale až tak dva roky po kastraci. A to je jí pět a půl. Jen prostě má tu černou tlamu a tam to je vždycky vidět víc.

25.11.2021 13:17
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Atheira napsal(a):
Tak někdy se musí věk projevit... Taky mi přišlo, že na mojí feně byl pokrok šedin vidět tak jako skokově, ale až tak dva roky po kastraci. A to je jí pět a půl. Jen prostě má tu černou tlamu a tam to je vždycky vidět víc.

V pěti letech Teda nevím, ale Berušek umřel v necelých 8letech a nikde neměl jediný šedivý chlup No ne, že by mu to k něčemu bylo...

25.11.2021 13:19
Atheira

XXX.XXX.209.8

lesnížínka napsal(a):
V pěti letech Teda nevím, ale Berušek umřel v necelých 8letech a nikde neměl jediný šedivý chlup No ne, že by mu to k něčemu bylo...

Vy jste fakt prdlá.

Zaměřte se na to někdy. Jsou psi, co maj náznak šedivý brady klidně i v roce. To je prostě hrozně individuální.

edit: takhle šedivý pětiletý chlup!

25.11.2021 13:36
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Atheira napsal(a):
Vy jste fakt prdlá.

Zaměřte se na to někdy. Jsou psi, co maj náznak šedivý brady klidně i v roce. To je prostě hrozně individuální.

edit: takhle šedivý pětiletý chlup!

No jo, už mi zbyl jen bílý pes a ten teda fakt šedivé chlupy nemá...nebo je alespoň dobře maskuje Fotka ze začátku podzimu

Otázka

25.11.2021 15:17
Otázka

XXX.XXX.230.195

Nechám to na veterináři, rozhodně jsem chtěla laparoskopicky, ale teď právě nevím, jestli to půjde. Problém je že já mám zhruba 5 měsíců v roce volno ale pak jsem skoro nepřetržitě v práci,zákon schválnosti funguje dokonale a o týden se to nestihlo. Muž je doma, jenže psy mám v tomhle směru na starosti spíš já.

16.10.2022 21:36
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Tak téma, co se nyní týká už i Maliny. Pročetla jsem si diskuzi a přece jen mi jedna věc není jasná. Tedy když se podvážou vaječníky, tak pak bývají ty falešky? Takže si mám dát pozor na to, aby veterinář ty vaječníky vzal ne? Brácha mi právě říkal, že jeho kamarád má fenku, která je kastrovaná a má pořád hrozné falešky. Malina jí měla taky hroznou, tak bych ráda, aby je neměla.
No a samotná kastrace, jak dlouho trvá rekonvalescence? Na co se připravit a co se stane potom? Změní se ona nějak, třeba je možné, že i výrazně? Je to malý démon a asi by mi chybělo, kdyby nebyla.

16.10.2022 22:05

Sára byla kastrovaná klasicky...vyndána i děloha. V den kastrace dospávala narkózu a od drhého dne jsem měla co dělat, aby dodržovala alespoň trochu klidový režim, hlavně skákání, lítání a tak. Povahově žádná změna a ani v srsti bych taky neřekla.
Sára byla kastrovaná hodně mladá ještě před prvním háráním.
Ginu jsem se nakonec rozhodla taky vykastrovat....věk téměř 2,5 roku. Klasická kastrace, vet říkal, že vyndal i dělohu, že se mu nelíbila.. Gina naštěstí nebyla tak happy, nebylo jí hned do skoku a první tak dva dny po kastraci si na sebe dávala dost pozor, více méně spíš polehávala...no třetí den, že prý už je to ok a nastoupila jsem já, abych jí krotila...měla jsem dovolenou, abych na ní dohlédla.
Co se povahy týče, tak těžko říct za dva měsíce, jestli nějaká změna nebude. Zatím to nevypadá, ale Gina už v době kastrace byla dost madam, na nějaké hraní nebyla moc nikdy, ale s Matesem se morduje a nahání stejně. I ta její tvrdohlavost a umíněnost a mazlivost zůstala...teď jen čekám, co to udělá se srstí..

16.10.2022 22:10
Terven

XXX.XXX.103.178

Trickyvoo napsal(a):
Tak téma, co se nyní týká už i Maliny. Pročetla jsem si diskuzi a přece jen mi jedna věc není jasná. Tedy když se podvážou vaječníky, tak pak bývají ty falešky? Takže si mám dát pozor na to, aby veterinář ty vaječníky vzal ne? Brácha mi právě říkal, že jeho kamarád má fenku, která je kastrovaná a má pořád hrozné falešky. Malina jí měla taky hroznou, tak bych ráda, aby je neměla.
No a samotná kastrace, jak dlouho trvá rekonvalescence? Na co se připravit a co se stane potom? Změní se ona nějak, třeba je možné, že i výrazně? Je to malý démon a asi by mi chybělo, kdyby nebyla.

Vaječníky se nepodvazujou, to ani nejde. Podvazujou se, když už, vejcovody při sterilizaci, ale pochybuju, že u psů 😀
Kastrace ale není sterilizace. Kastrace je odnětí pohlavních žláz, takže vaječníky při ní samozřejmě vezmou, na to nemusíte dohlížet.
Kastrovaná fena nehárá ani nemà falešky...právě úporné falešky bývají často indikací ke kastraci.

16.10.2022 22:14

Kolik je Malině? Nehárala v létě poprvé? Z jedné falešky bych se nehroutila, nechte fenku dospět.
Vaječníky se odstraňují. Oba. Proč vořešici něco podvazovat? Pokud je nález na děloze, vyndá se i ta. Když není, nechá se děloha v těle feny, bez hormonů zakrní a nedělá problémy. Ovšem veterinář nesmí opomenout ani kousek tkáně vaječníků v těle, pak dochází ke zmiňovaným projevům hárání/falešky i po kastraci.
Kastraci bych řešila u zkušených operatérů někde na klinice, kteří feně předem udělají sono, krevní rozbor a sami se rozhodnou, jaký způsob zvolí. Rekonvalescence je úměrná péči a režimu, který feně po operaci dáte. Neskákat, nelítat, nerozblemcat si jizvu, do 2 týdnů může být jizva vyhojená, srůstání v břiše trvá déle, tak min. měsíc klidovější režim, když se bude dobře hojit. Změna povahy je individuální, na to vám nikdo předem neodpoví. Může/nemusí se fena změnit.

16.10.2022 23:02
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Terven napsal(a):
Vaječníky se nepodvazujou, to ani nejde. Podvazujou se, když už, vejcovody při sterilizaci, ale pochybuju, že u psů 😀
Kastrace ale není sterilizace. Kastrace je odnětí pohlavních žláz, takže vaječníky při ní samozřejmě vezmou, na to nemusíte dohlížet.
Kastrovaná fena nehárá ani nemà falešky...právě úporné falešky bývají často indikací ke kastraci.

Omlouvám se za neodbornou terminologii, ale "podvázat vaječník" to tu padlo už v diskuzi výše a nikdo se na neodborností termínu nepozastavil. Tak jsem to jen zopakovala. Atheira to tam zmiňuje, že to nabídl veterinář její fence. No a pak ten bráchův kámoš říká, že má fenku kastrovanou, ale stejně má falešky. Tak mě zajímalo, za jakých okolností se to stane, že to je něco, co bych fakt nechtěla. Co já vím, třeba si objednali kastraci, veterinář provedl sterilizaci a oba měli pocit, že dostali, co chtěli. Tu chybu udělat nechci.

16.10.2022 23:17
Terven

XXX.XXX.103.178

Viz odkaz
https://krmeni.cz/jaky-je-rozdil-mezi-sterilizaci-a-kastraci--99088

Ale běžně se feny kastrujou, neznàm žádnou, která by po kastraci hárala nebo měla falešky.
Stát se to možná může způsobem, jak popisuje plaka, ale pokud ji necháte kastrovat někde na klinice, riziko je zanedbatelné, nenapadlo by mě se toho bát.
Změnit po kastraci se může i nemusí, určitě vám tu lidi napíšou to i to. Celkem častá je změna kvality srsti, sklon k přibírání, větší žravost.
Změna povahy taky, ale u takový mlaďošky nebudete vědèt, jestli to svést na kastraci nebo dospívání.

16.10.2022 23:29

Trickyvoo napsal(a):
Omlouvám se za neodbornou terminologii, ale "podvázat vaječník" to tu padlo už v diskuzi výše a nikdo se na neodborností termínu nepozastavil. Tak jsem to jen zopakovala. Atheira to tam zmiňuje, že to nabídl veterinář její fence. No a pak ten bráchův kámoš říká, že má fenku kastrovanou, ale stejně má falešky. Tak mě zajímalo, za jakých okolností se to stane, že to je něco, co bych fakt nechtěla. Co já vím, třeba si objednali kastraci, veterinář provedl sterilizaci a oba měli pocit, že dostali, co chtěli. Tu chybu udělat nechci.

No já jsem se, koukám, nad tím pozastavila 13. 10. 2019 20:22. A nebyla jsem sama, možná jste starší téma nečetla důkladně.
Fena prostě po kvalitním odebrání (bože, to zní divně) vaječníků nemůže hárat a mít falešku. Takže případ feny u bráchovo kámoše bude spadat do kapitoly ponechaného kousku vaječníku v těle feny. Kvalitnímu psímu chirurgovi se toto nestane.

17.10.2022 00:02
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Kolik je Malině? Nehárala v létě poprvé? Z jedné falešky bych se nehroutila, nechte fenku dospět.
Vaječníky se odstraňují. Oba. Proč vořešici něco podvazovat? Pokud je nález na děloze, vyndá se i ta. Když není, nechá se děloha v těle feny, bez hormonů zakrní a nedělá problémy. Ovšem veterinář nesmí opomenout ani kousek tkáně vaječníků v těle, pak dochází ke zmiňovaným projevům hárání/falešky i po kastraci.
Kastraci bych řešila u zkušených operatérů někde na klinice, kteří feně předem udělají sono, krevní rozbor a sami se rozhodnou, jaký způsob zvolí. Rekonvalescence je úměrná péči a režimu, který feně po operaci dáte. Neskákat, nelítat, nerozblemcat si jizvu, do 2 týdnů může být jizva vyhojená, srůstání v břiše trvá déle, tak min. měsíc klidovější režim, když se bude dobře hojit. Změna povahy je individuální, na to vám nikdo předem neodpoví. Může/nemusí se fena změnit.

Malině je minimálně rok, přesně to nevíme, protože lidé, co měli ta štěňata, řekli "my nevíme, kdy se přesně narodila, buď koncem srpna nebo v září". Tak veterinář stanovil datum narození na prvního září. To už jsem se ptala dřív, zda se v okamžiku, kdy viděl štěňta začátkem listopadu, mohl v datování stáří štěňata nějak výrazněji zmýlit.

Neskákat, nelítat, nerozblemcat si jizvu
No tak to bude asi těžké. Jak přesvědčit psa, aby nelítal a neskákal. Venku jí vezmu na vodítku, tím to dost zamezím, ale doma. Bude náročné jí o tom přesvědčit nejspíš. A co schody? To bych asi taky nazahradu měla jít spíš "okolo" garáží a vyhnout se schodům.

17.10.2022 00:05
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Sára byla kastrovaná klasicky...vyndána i děloha. V den kastrace dospávala narkózu a od drhého dne jsem měla co dělat, aby dodržovala alespoň trochu klidový režim, hlavně skákání, lítání a tak. Povahově žádná změna a ani v srsti bych taky neřekla.
Sára byla kastrovaná hodně mladá ještě před prvním háráním.
Ginu jsem se nakonec rozhodla taky vykastrovat....věk téměř 2,5 roku. Klasická kastrace, vet říkal, že vyndal i dělohu, že se mu nelíbila.. Gina naštěstí nebyla tak happy, nebylo jí hned do skoku a první tak dva dny po kastraci si na sebe dávala dost pozor, více méně spíš polehávala...no třetí den, že prý už je to ok a nastoupila jsem já, abych jí krotila...měla jsem dovolenou, abych na ní dohlédla.
Co se povahy týče, tak těžko říct za dva měsíce, jestli nějaká změna nebude. Zatím to nevypadá, ale Gina už v době kastrace byla dost madam, na nějaké hraní nebyla moc nikdy, ale s Matesem se morduje a nahání stejně. I ta její tvrdohlavost a umíněnost a mazlivost zůstala...teď jen čekám, co to udělá se srstí..

Jak dlouho je Gina od kastrace? Malina je malý démon, nedovedu si moc představit, že jí zamezíme skákat, lítat a divočet...
Co procházky, ty se asi budou muset taky omezit. To abych jí nakoupila kupu věcí na žvýkání, nebo nám rozcupuje celou domácnost včetně nás.

17.10.2022 00:15
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

No já jsem se, koukám, nad tím pozastavila 13. 10. 2019 20:22. A nebyla jsem sama, možná jste starší téma nečetla důkladně.
Fena prostě po kvalitním odebrání (bože, to zní divně) vaječníků nemůže hárat a mít falešku. Takže případ feny u bráchovo kámoše bude spadat do kapitoly ponechaného kousku vaječníku v těle feny. Kvalitnímu psímu chirurgovi se toto nestane.

Já spíš reagovala na to, že mě Terven opravila, že vaječníky podvázat nelze, že když tak vejcovody a že u psů nejspíš se to nedělá a to teda v té diskuzi nepadlo, pokud jsem to přehlédla, tak se omlouvám.

Tak to abych se ještě zeptala, kde ta fena byla operovaná. Škoda, že mě to nenapadlo dřív, zrovna včera u něj byl brácha na návštěvě.

17.10.2022 00:29

Trickyvoo napsal(a):
Malině je minimálně rok, přesně to nevíme, protože lidé, co měli ta štěňata, řekli "my nevíme, kdy se přesně narodila, buď koncem srpna nebo v září". Tak veterinář stanovil datum narození na prvního září. To už jsem se ptala dřív, zda se v okamžiku, kdy viděl štěňta začátkem listopadu, mohl v datování stáří štěňata nějak výrazněji zmýlit.

Neskákat, nelítat, nerozblemcat si jizvu
No tak to bude asi těžké. Jak přesvědčit psa, aby nelítal a neskákal. Venku jí vezmu na vodítku, tím to dost zamezím, ale doma. Bude náročné jí o tom přesvědčit nejspíš. A co schody? To bych asi taky nazahradu měla jít spíš "okolo" garáží a vyhnout se schodům.

Minimálně rok a hárala tedy jen jednou? Znovu se ptám, ji chcete nechat vykastrovat po první falešce? Prevence nádorů, strach, aby nebyla při neohlídání štěňata?
No a k té těžkosti managementu po případné operaci. Fena bude mít rozkuchané břicho. Nechcete, aby se něco poealo a museli jste fičet na reoperaci kvůli potrhaným stehům nebo i třeba vyhřezlým vnitřnostem (nestraším, i to se může stát, když to neohlídáte).
Takže holt to budete muset nějak vymyslet, doma prostorná klec, na kterou ji už předem můžete učit jako na místo klidové, odpočinkové. Límec po operaci, striktně na dobu hojení rány, což je tak 10 dní. I doma režim vodítkový, nebudu psa o něčem přesvědčovat, když jde o jeho bezpečí po operaci, musí restrikce přijmout, i když to znamená vopruz pro páníčky. Aby vše správně srostlo, fena se zahojila. Jestli vám to teď přijde těžké, nechte ji aspoň podruhé odhárat, potrénujte klec coby bezpečné místo, zkuste Malinu doma předcvičit na stav po operaci.

17.10.2022 00:50

Trickyvoo napsal(a):
Jak dlouho je Gina od kastrace? Malina je malý démon, nedovedu si moc představit, že jí zamezíme skákat, lítat a divočet...
Co procházky, ty se asi budou muset taky omezit. To abych jí nakoupila kupu věcí na žvýkání, nebo nám rozcupuje celou domácnost včetně nás.

Gina je po kastraci cca 2 měsíce. Doma máme schody v celém baráku a ty jsem neřešila resp. chození po nich, ale třeba do patra jsme měli zábranu, protože pesani se kolikrát jdou “mordovat” do ložnice na postel, což nepřicházelo v úvahu.. taková divočina a pak letí ze schodů jak stádo slonů a ještě se nahánějí po gaučích. Teda já mám velkýho psa, který po schodech chodí, kdybych měla malého, který musí skákat, tak asi ju. Prochajdy jsme dělali kratší, hned jak jsem viděla, že se feňule cítí dobře. Za mě lepší kontrolovaná prochajda na vodítku v pomalém tempu, než aby fena lítala nekontrolovaně po zahradě, obzvlášť, když mám ještě jednoho psa, se kterým může lítat. Jinak doma jsem jí povětšinou povelovala, aby ležela, ale u nás to není problém, protože Gina je pastevec a jako taková pracuje v leže, když se nic neděje, tak jen dává pozor v poloze ležícího střelce a hodně času i prospí. Ale i tak jsem jí měla pod dozorem 24/7 a to doslova i jsem s ní spala na chodbě, aby si nerozlízala břicho, Když jsem šla třeba na záchod, tak mi jí hlídali chlapi, protože k tomu lízání tendence měla dost velký a nechtěli jsme dávat límec. To bylo fakt náročný. Třeba Sára naopak takový tendence neměla vůbec, tam jsem hlídala hlavně ten pohyb… zase to bylo trochu složitější v tom, že v té době byla ještě akčňák a spolubydlu měla svýho bratra… prostě dvě mladý játra. I na zahradu chodila na vodítku a nebo každý pes zvlášť.

17.10.2022 04:35
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Minimálně rok a hárala tedy jen jednou? Znovu se ptám, ji chcete nechat vykastrovat po první falešce? Prevence nádorů, strach, aby nebyla při neohlídání štěňata?
No a k té těžkosti managementu po případné operaci. Fena bude mít rozkuchané břicho. Nechcete, aby se něco poealo a museli jste fičet na reoperaci kvůli potrhaným stehům nebo i třeba vyhřezlým vnitřnostem (nestraším, i to se může stát, když to neohlídáte).
Takže holt to budete muset nějak vymyslet, doma prostorná klec, na kterou ji už předem můžete učit jako na místo klidové, odpočinkové. Límec po operaci, striktně na dobu hojení rány, což je tak 10 dní. I doma režim vodítkový, nebudu psa o něčem přesvědčovat, když jde o jeho bezpečí po operaci, musí restrikce přijmout, i když to znamená vopruz pro páníčky. Aby vše správně srostlo, fena se zahojila. Jestli vám to teď přijde těžké, nechte ji aspoň podruhé odhárat, potrénujte klec coby bezpečné místo, zkuste Malinu doma předcvičit na stav po operaci.

Ta první faleška mě jen utvrzuje v tom, že to je dobrý i pro ni, aby byla kastrovaná, ale jinak až tak moc nerozhoduji. Malina prostě kastrovaná bude a buď to udělám já a způstane mi, nebo si jí spolek vezme zpět a udělají to oni. Podepsala jsem smlouvu. Nechci tu čeřit vody, Malina není papírák a zatím co psi třeba v útulcích často kastrovaní nejsou, tak u fen jsem snad na nekastrovanou nenarazila. Pokud jsem chtěla vořecha, tak v současnosti musí mít buď člověk kliku na nehodu, kterou odchytne nějak přes znamé a nebo prostě bude mít fenu kastrovanou. Nicméně, kdybych tu smlovu nepodepsala, tak bych maximálně čekala na druhou falešku a harání a pokud by probíhala tak, jak to měla Malina teď, tak bych jí nechala vykastrovat stejně, protože mít tři měsíce totálně líného, smutného psa, který si tahá plyšáka všude po baráku a zahradě, nechce se mu nic, tak to bylo na mě po dvou psech, moc.Už jsem si myslela, že je to tím, že dospěla a je prostě z ní asi tupej pes, kterýho nic nezajímá a ono najednou jednoho dne na louce vystřelila zase jako šíp a lítala tam jako by jí právě pustili z kriminálu, naprosto šílená a já zjistila, že to, co jsem viděla před tím, nebyla dospělost, ale jen faleška a třeba ta první je takhle špatná a druhá ne, ale taky může být stejně špatná jako ta první a tři měsíce 2x do roka, to je půl roku pes bez nálady. O někoho se starat pro mě není opruz, dělala jsem to dlouhé roky. Potřebuji hlavně vědět, jak se starat, abych nic neopomněla.

17.10.2022 04:46
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Gina je po kastraci cca 2 měsíce. Doma máme schody v celém baráku a ty jsem neřešila resp. chození po nich, ale třeba do patra jsme měli zábranu, protože pesani se kolikrát jdou “mordovat” do ložnice na postel, což nepřicházelo v úvahu.. taková divočina a pak letí ze schodů jak stádo slonů a ještě se nahánějí po gaučích. Teda já mám velkýho psa, který po schodech chodí, kdybych měla malého, který musí skákat, tak asi ju. Prochajdy jsme dělali kratší, hned jak jsem viděla, že se feňule cítí dobře. Za mě lepší kontrolovaná prochajda na vodítku v pomalém tempu, než aby fena lítala nekontrolovaně po zahradě, obzvlášť, když mám ještě jednoho psa, se kterým může lítat. Jinak doma jsem jí povětšinou povelovala, aby ležela, ale u nás to není problém, protože Gina je pastevec a jako taková pracuje v leže, když se nic neděje, tak jen dává pozor v poloze ležícího střelce a hodně času i prospí. Ale i tak jsem jí měla pod dozorem 24/7 a to doslova i jsem s ní spala na chodbě, aby si nerozlízala břicho, Když jsem šla třeba na záchod, tak mi jí hlídali chlapi, protože k tomu lízání tendence měla dost velký a nechtěli jsme dávat límec. To bylo fakt náročný. Třeba Sára naopak takový tendence neměla vůbec, tam jsem hlídala hlavně ten pohyb… zase to bylo trochu složitější v tom, že v té době byla ještě akčňák a spolubydlu měla svýho bratra… prostě dvě mladý játra. I na zahradu chodila na vodítku a nebo každý pes zvlášť.

No já když chci Malinu umrtvit, tak pomáhá cvičení povelů, jedno sedni, lehni, koukne otráveně a usne. Nevím, jak poznám duši pastevce, kolikrát se ptám, co je v ní za plemeno, protože to její sledování, mě fascinuje. Konvici jsem odvápňovala tolikrát, ale ještě se mi nestalo, že bych u toho málem zakopla o psa, který pečlivě sleduje, co právě dělám. Ostatně jako sleduje každou věc činnost, co vidí poprvé. V týdnu jí slyším kňučet, tak se jdu podívat, co dělá a ona kouká s dcerou na pohádku, kde byli čtyři pejsci a pokaždé, když se tam objevil pejsek, tak kňučela. A to její kousání, tuhle jsem jí šla pohladit a trochu víc jsem jí mazlila, než mám ve zvyku a ona u toho začala vydávat jakési spokojené mručení a u toho mě kousala, ale to bylo spíš takové, jak když si vykusuje pes blechy, prostě nežné krátké štípání.... Prostě dělá spoustu divných věcí, kteří psi před ní nedělali.

17.10.2022 08:30

Duše pastevce…Gina nesleduje v domácnosti mě a pokud ano, tak to musí být hodně nezvyklá činnost.. teď mě nic nenapadá, možná kdybych udělala stojku , tak by zvědavě zvedla hlavu. Jediná moje činnost, na kterou se přijde podívat je, když v kuchyni něco krájím, jestli to náhodou není nějaká mňamka. Tím pasteveckým pozorováním bylo spíš myšleno to, že na dvoře zalehne na strategické místo, odkud má přehled a tam vydrží ležet klidně hodiny. Doma se zase ‘hádáme’ o moje místo na gauči… bohužel taky strategické, vidí z něj na chodbu i do kuchyně…je to pastevec a tak šetří energií na to, kdyby přišel vlk. Což v důsledku znamená, že proleží skoro celý den. Maximálně mění stanoviště nebo jde někoho seřvat k brance a to vzhledem k tomu, že vidí, že kolemjdoucí nepředstavuje reálné nebezpečí, taky nedělá kosmickou rychlostí a většinou se třeba ani nezvedne, jen blafne ze svýho místa. Prostě je to pes, který snad proleží 20 hodin denně a ty zbývající 4, tak to je prochajda a lítání s Matesem.
To, co popisujete vy, to byla spíš moje Sára, to byla asistentka, musela být u všeho.
Jinak teda za mě faleška, kdy se jen tahá plyšák je na pohodu, takovou měla Jessinka a tak jsme o plyšáka pečovaly spolu, myslím, že to jen prohloubilo vztah mezi náma. Horší je když je to s nějakými záněty třeba.

18.10.2022 01:19
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Duše pastevce…Gina nesleduje v domácnosti mě a pokud ano, tak to musí být hodně nezvyklá činnost.. teď mě nic nenapadá, možná kdybych udělala stojku , tak by zvědavě zvedla hlavu. Jediná moje činnost, na kterou se přijde podívat je, když v kuchyni něco krájím, jestli to náhodou není nějaká mňamka. Tím pasteveckým pozorováním bylo spíš myšleno to, že na dvoře zalehne na strategické místo, odkud má přehled a tam vydrží ležet klidně hodiny. Doma se zase ‘hádáme’ o moje místo na gauči… bohužel taky strategické, vidí z něj na chodbu i do kuchyně…je to pastevec a tak šetří energií na to, kdyby přišel vlk. Což v důsledku znamená, že proleží skoro celý den. Maximálně mění stanoviště nebo jde někoho seřvat k brance a to vzhledem k tomu, že vidí, že kolemjdoucí nepředstavuje reálné nebezpečí, taky nedělá kosmickou rychlostí a většinou se třeba ani nezvedne, jen blafne ze svýho místa. Prostě je to pes, který snad proleží 20 hodin denně a ty zbývající 4, tak to je prochajda a lítání s Matesem.
To, co popisujete vy, to byla spíš moje Sára, to byla asistentka, musela být u všeho.
Jinak teda za mě faleška, kdy se jen tahá plyšák je na pohodu, takovou měla Jessinka a tak jsme o plyšáka pečovaly spolu, myslím, že to jen prohloubilo vztah mezi náma. Horší je když je to s nějakými záněty třeba.

…je to pastevec a tak šetří energií na to, kdyby přišel vlk.
jo tak pastevce jsme títmo u Maliny vyloučili, ta rozhodně žádnou energii na potom nešetří, ta žije naplno
A ta její extrémní mazlivost, v noci mě přepadla v kuchyni, já jen chtěla přikrýt buchtu, cítila jsem, jak se mi opřela ze zadu o nohy a když jsem se otočila, tak padla na záda, až mi málem nohy podrazila a o něco později jsem šla pro něco a slyšla jsem chrochnutí a jen jsem se koukla do obyváku, i když v té tmě bych jí stejně neviděla a už skákala ke mně šipku, abych jí mohla hladit. Kvůli ní v kuchyni trochu svítíme, protože ten černý pes ve tmě, to je o úraz .

18.10.2022 16:14
fikovnice

XXX.XXX.133.55

Terven napsal(a):

Nevím jak u psů, ale u lidí se už vejcovody nepodvazují, nýbrž se odstraňují.
Ale to nic nemění na tom ostatním.

18.10.2022 16:16
fikovnice

XXX.XXX.133.55

Trickyvoo napsal(a):

Často se to zaměňuje.
Ale podvazuje se (v h. medicíně v minulosti) "trubka", tedy vejcovod, nikoli vaječník.

19.10.2022 14:40
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

fikovnice napsal(a):
Často se to zaměňuje.
Ale podvazuje se (v h. medicíně v minulosti) "trubka", tedy vejcovod, nikoli vaječník.

No mě právě přišlo, že pokud se řekne "podvázat vaječník" tak je z toho jasné, že se to zavazuje někde "pod" , takže ten vejcovod, nikoliv vaječník. Kdyby se zavazovat vaječník, tak by se neříkalo, že se něco podvazuje. Pak si říkám, kde se zavazuje ten vejcovod, když se podvazuje...

19.10.2022 15:07
Terven

XXX.XXX.110.191

fikovnice napsal(a):
Nevím jak u psů, ale u lidí se už vejcovody nepodvazují, nýbrž se odstraňují.
Ale to nic nemění na tom ostatním.

Můžu se zeptat, jak jste na tohle přišla?
Metody se v čase mění, teď už se sterilizace provádí běžně laparoskopicky. Ale přerušení vejcovodu různými způsoby se pořád normálně používá.

19.10.2022 23:39
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Terven napsal(a):
Metody se v čase mění, teď už se sterilizace provádí běžně laparoskopicky. Ale přerušení vejcovodu různými způsoby se pořád normálně používá.

Tak vím o několika klinikách, které to tak dělají. Už předlouhé roky. Mám na mysli spíše větší kliniky. A obvykle se vejcovody vezmou pryč při laparotomii dělané např. z jiného důvodu (klidně při sekci).
Nicméně je možné, že můj vzorek je malý a jinde se stále podvazuje (?), ev. se vejcovod "popálí" a tím uzavře (?).

19.10.2022 23:40
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Terven napsal(a):

Jinak ono ani to podvázání není zdaleka 100% sterilizace, ale to asi víte... Těch případů otěhotnění s podvázanými vejcovody se pěkných pár najde.

19.10.2022 23:43
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Trickyvoo napsal(a):
No mě právě přišlo, že pokud se řekne "podvázat vaječník" tak je z toho jasné, že se to zavazuje někde "pod" , takže ten vejcovod, nikoliv vaječník. Kdyby se zavazovat vaječník, tak by se neříkalo, že se něco podvazuje. Pak si říkám, kde se zavazuje ten vejcovod, když se podvazuje...

Ne ne, v tom výrazu podvázání předpona "pod" neznamená, že se to dělá někde anatomicky pod něčím (respektive ano, pod tím vejcovodem, ale ne ve smyslu dole). Možná by lépe sedělo "zavázání" .

20.10.2022 11:06
Atheira

XXX.XXX.209.8

Trickyvoo napsal(a):

Ten veterinář vymýšlel nesmysly a vyjádřilo se tu k tomu dost lidí. I mně se to tehdy nezdálo, proto jsem to tu vznesla. Určitě se tím neinspirovat tak, že by se to tak dělalo, ale je dobrý vědět, že kdyby to tak někdo chtěl udělat, tak je to výstražná. Bylo tu myslím tenkrát i řečeno, že to s tím ponecháním jednoho vaječníku se praktikovalo dřív u vesnických veterinářů. Jestli tu někdo zmiňoval i důvody, proč se to tak dělalo, už si nepamatuju.

20.10.2022 23:57
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

fikovnice napsal(a):
Ne ne, v tom výrazu podvázání předpona "pod" neznamená, že se to dělá někde anatomicky pod něčím (respektive ano, pod tím vejcovodem, ale ne ve smyslu dole). Možná by lépe sedělo "zavázání" .

Možná by lépe sedělo "zavázání" No proto jsem si vždy mysela, že se říká podvázat vaječník právě proto, že se neváže ten vaječník, ale vejcovod, který je pod vaječníkem. Takže, když někdo řekne, že podváže vaječník, tak si podle mě každý představí, že se to podváže někde mimo, tedy ten vejcovod, ale podávzat vejcovod není správně, když se právě on zavazuje...
No to jsem teda odbočila

21.10.2022 13:31

Trickyvoo napsal(a):
Možná by lépe sedělo "zavázání" No proto jsem si vždy mysela, že se říká podvázat vaječník právě proto, že se neváže ten vaječník, ale vejcovod, který je pod vaječníkem. Takže, když někdo řekne, že podváže vaječník, tak si podle mě každý představí, že se to podváže někde mimo, tedy ten vejcovod, ale podávzat vejcovod není správně, když se právě on zavazuje...
No to jsem teda odbočila

Ale vejcovod (stejně jako chámovod) se opravdu podvazuje, odborně se to mu říká ligatura. Prostě terminus technikus.

21.10.2022 15:42
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Ale vejcovod (stejně jako chámovod) se opravdu podvazuje, odborně se to mu říká ligatura. Prostě terminus technikus.

Jj, ještě pro "Trickywoo": Podvaz - jdete ligaturou pod tou trubkou - vejcovodem - a zavážete. Ale stejně tak se používá třeba pro "podvázat krvácející cévu".

22.10.2022 00:10
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Tak, když to říkáte vy dvě, tak tomu budu věřit.

23.10.2022 07:53
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Trickyvoo napsal(a):
Tak, když to říkáte vy dvě, tak tomu budu věřit.

1.11.2022 22:17
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Tak jdeme v úterý a už mám vytipovaných pár aktivit, co Malinu paralyzují. 1. Cvičení povelů, stačí dva tři a omdlí
2. Dokumenty o zvířatech, zatím jí nejvíc fascinují se lvy, pak jí baví psi a vlci
3. Hra na píšťalku, zrovna dneska dcera trénovala jen tak a Malina zanechala i okusování kosti a přišla omdlít v dceřině blízkosti a jak dcera dohrála, tak se zas sebrala a šla okusovat kost

1.11.2022 22:42

Trickyvoo napsal(a):
Tak jdeme v úterý a už mám vytipovaných pár aktivit, co Malinu paralyzují. 1. Cvičení povelů, stačí dva tři a omdlí
2. Dokumenty o zvířatech, zatím jí nejvíc fascinují se lvy, pak jí baví psi a vlci
3. Hra na píšťalku, zrovna dneska dcera trénovala jen tak a Malina zanechala i okusování kosti a přišla omdlít v dceřině blízkosti a jak dcera dohrála, tak se zas sebrala a šla okusovat kost

Hlavně ji mějte hned po operaci opravdu v ohrazeném prostoru, bude zblblá z narkózy, bolavá z operace. Ticho, klid, teplo. A jak bylo psáno výše, zamezit nekontrolovanému pohybu i v bytě nejméně týden, venku Malinu pak hlídejte i déle.
Ať proběhne vše v pořádku.

1.11.2022 22:51
lupus4

XXX.XXX.205.61

Tak jdeme v úterý

jak je stará ?

1.11.2022 23:16
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

lupus4 napsal(a):
Tak jdeme v úterý

jak je stará ?

13 měsíců minimálně, možná 14, přesně to nikdo neví

1.11.2022 23:24

Trickyvoo napsal(a):

Není nad to mít psa, který v pohodě bude čučet na televizi, pokud má mít klidový režim. Hlavně hlídat, aby si to nerozlízala… pokud teda nebudete mít límec… přeju, aby vše proběhlo bez komplikací včetně rekonvalescence a hlavně, aby se jí vyhnula všechna rizika, která kastrace může přinést. Protože co si budem, není to prosté šmik šmik. Držím palečky ať to všechno dobře dopadne.

2.11.2022 08:35
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Trickyvoo napsal(a):

Trickywoo - nevím, jestli jsem to tady zmiňovala. Když jsme byli na kastraci s Tali, protože měla pyometru - použil náš pan veterinář spešl steh, který se používá v plastické chirurgii - ta rána byla zašitá dovnitř, nebyl tam takovej ten klasickej "buřtik" se stehama, ale rána byla naprosto čistá, hladká, jak kdyby už se hojila - viz foto - to je hned druhý den po operaci.Zkuste se zeptat, zda to taky nepoužívají a pokud ano, tak vřele doporučuju. Tali je hroznej blemtač a rány si vůbec, ale opravdu vůbec nevšímala - přesně jak mi říkal náš pan veterinář, hojilo se to neskutečně dobře, rychle, celou dobu to bylo suchý a jí to nijak neiritovalo. To se vyplatí. Nemusela mít ani pruban, natož límec.

2.11.2022 09:59
janaa

XXX.XXX.174.242

Holky,jen pro zajímavost-co si myslíte,nemáte někdo zkušenost? Mám tu teď na hlídání mladou labinu,tuším,že jí je 13 - 14 měsíců. V roce jí nechali kastrovat,laparoskopicky (neptejte se mě proč, nepochopila jsem). Měla jsem jí tu v létě, takže jí bylo nějak okolo 10 měsíců, a to byla čistotná. Teď prostě delší čas nevydrží. Přes den to nevnímám, psi mají otevřeno ven. Ale večer je zavírám někdy v šest, v půl sedmé, okolo deváté kvičí,že potřebuje. Poslední venčení cca v deset, vstáváme v šest,půl sedmé,někdy už je nachcáno v kuchyni, jindy to ještě drží,ale jak okamžitě nevystřelím z postele a neběžím otevřít dveře,tak to prostě pustí. Samozřejmě je možné,že je tak zparchantělá,podle chování to mají doma tak,že fena zapíská a panička skáče, těch zlozvyků má víc, a je zvyklá doma diktovat. Ale může to být i tou kastrací? Setkal se s tím někdo?

2.11.2022 10:06

a jak pije? nepije vice, nez ostatni? Ledviny?

2.11.2022 10:16
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

janaa napsal(a):
Holky,jen pro zajímavost-co si myslíte,nemáte někdo zkušenost? Mám tu teď na hlídání mladou labinu,tuším,že jí je 13 - 14 měsíců. V roce jí nechali kastrovat,laparoskopicky (neptejte se mě proč, nepochopila jsem). Měla jsem jí tu v létě, takže jí bylo nějak okolo 10 měsíců, a to byla čistotná. Teď prostě delší čas nevydrží. Přes den to nevnímám, psi mají otevřeno ven. Ale večer je zavírám někdy v šest, v půl sedmé, okolo deváté kvičí,že potřebuje. Poslední venčení cca v deset, vstáváme v šest,půl sedmé,někdy už je nachcáno v kuchyni, jindy to ještě drží,ale jak okamžitě nevystřelím z postele a neběžím otevřít dveře,tak to prostě pustí. Samozřejmě je možné,že je tak zparchantělá,podle chování to mají doma tak,že fena zapíská a panička skáče, těch zlozvyků má víc, a je zvyklá doma diktovat. Ale může to být i tou kastrací? Setkal se s tím někdo?

Není to na inkontinenci brzo? Ale já nejsem právě odbornik. Fenu mám teprve třetí, a první co je opravdu kastrovaná /jak to má BubiZwei nevím, ale ta občas má lehce mokro, nic velkýho). Nemohli tam spíš něco zprasit? Nevím, jak to probíhá.
Kamarádky fenka měla hned po kastraci, kdy ale kvůli problému proběhla i revize dutiny břišní, krátký problém . To ale bylo hned a z toho důvodu, než se to usadilo, pak už v klidu. Kastrace klasickým způsobem.

2.11.2022 10:30
janaa

XXX.XXX.174.242

Inkontinence to určitě není,nečůrá pod sebe,neukapává. Ale prostě nevydrží delší dobu,a když se jí chce,tak to prostě pustí.
Pije bych řekla normálně,resp. asi víc,než ostatní,ale spíš tím,že je furt ufuněná a ulítaná,není zvyklá,že celej den řádí a běhá. Když je v klidu,tak si nemyslím,že pije víc. V noci nevím.

2.11.2022 10:36

Tak mozna fakt jen zmena rezimu - ze moc vjemu, je roztekana, lemta...
Ale jestli to jako mlada nedelala a ted jo?
Nevim, neprijde mi to jen jako nevychova - min moc bych ji nechala zkontrolovat.

2.11.2022 10:38

mám pocit, že produkce moči u psů závisí i na pohybu (v klidu tolik moči ledviny netvoří). A jestli se jako jedináček dostala do smečky a je ulítaná a ufuněná - tj. z ufuněnosti víc pije a navíc pohybem víc stimuluje práci ledvin... tak je možná víc učůraná než doma. A nevydrží... Ale je divné, že před kastrací to tak neměla...

2.11.2022 10:40
janaa

XXX.XXX.174.242

Tak mozna fakt jen zmena rezimu - ze moc vjemu, je roztekana, lemta...
Ale jestli to jako mlada nedelala a ted jo?
Nevim, neprijde mi to jen jako nevychova - min moc bych ji nechala zkontrolovat.

Právě,kdybych jí tu už neměla,nemám srovnání,ale minule,byť byla daleko mladší,louži doma neudělala. Teď prakticky každý ráno,dneska jsem to teda stihla,ale tak tak. Prostě nestíháš (oblíkala jsem se),udělám pár kroků,a pustím to. Ale zároveň je pravda,že oproti minule je fakt hodně znát,že si doma diktuje,a myslím,že když se ve dvě ráno rozhodne,že se jde na zahradu,tak se prostě půjde. Spratek je to Proberu to s majitelkou určitě,jen mě zajímalo,zda někdo nemá zkušenost

2.11.2022 11:04

Podle popisu bych to zrovna s kastraci nespojovala.

2.11.2022 11:11
Terven

XXX.XXX.110.191

janaa napsal(a):
Inkontinence to určitě není,nečůrá pod sebe,neukapává. Ale prostě nevydrží delší dobu,a když se jí chce,tak to prostě pustí.
Pije bych řekla normálně,resp. asi víc,než ostatní,ale spíš tím,že je furt ufuněná a ulítaná,není zvyklá,že celej den řádí a běhá. Když je v klidu,tak si nemyslím,že pije víc. V noci nevím.

Inkontinence nemusí být jenom ukapávání - urgentní inkontinence se projevuje právě náhlým nucením a následným samovolným vyprázdněním.
Ono inkontinencí je víc typů, může být i na psychickém podkladě - typicky u dětí třeba při změně prostředí (tábor, nemocnice) , takže u psů bych čekala, že to může být něco podobného. .

2.11.2022 22:00
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Zrzavci napsal(a):
Trickywoo - nevím, jestli jsem to tady zmiňovala. Když jsme byli na kastraci s Tali, protože měla pyometru - použil náš pan veterinář spešl steh, který se používá v plastické chirurgii - ta rána byla zašitá dovnitř, nebyl tam takovej ten klasickej "buřtik" se stehama, ale rána byla naprosto čistá, hladká, jak kdyby už se hojila - viz foto - to je hned druhý den po operaci.Zkuste se zeptat, zda to taky nepoužívají a pokud ano, tak vřele doporučuju. Tali je hroznej blemtač a rány si vůbec, ale opravdu vůbec nevšímala - přesně jak mi říkal náš pan veterinář, hojilo se to neskutečně dobře, rychle, celou dobu to bylo suchý a jí to nijak neiritovalo. To se vyplatí. Nemusela mít ani pruban, natož límec.

Takovéhle nóbl stehy jsem zatím viděla jen u lidí, díky za tip, určitě se veterináře na to zeptám.

3.11.2022 09:51
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Trickyvoo napsal(a):
Takovéhle nóbl stehy jsem zatím viděla jen u lidí, díky za tip, určitě se veterináře na to zeptám.

Inhalačka a tohle šití, už bych nic jinýho nechtěla. Fakt to ani jednou neblemtla. Na radu kamarádky jsem okolí - čistě jen okolí rány opatrně otřela vlhkým hadrem - abych odstranila-co to jde - ty zbytky oholených chlupů, protože to psa svědí, stejně jako nás ostříhaný vlas a pak to oholené okolí občas trošku promázla, aby ji nesvědily už rostoucí chlupy a fakt si toho vůbec nevšímala.

3.11.2022 13:05
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Terven napsal(a):
Inkontinence nemusí být jenom ukapávání - urgentní inkontinence se projevuje právě náhlým nucením a následným samovolným vyprázdněním.
Ono inkontinencí je víc typů, může být i na psychickém podkladě - typicky u dětí třeba při změně prostředí (tábor, nemocnice) , takže u psů bych čekala, že to může být něco podobného. .

Terven díky za zajímavou informaci.

Já jsem zvědavá, jestli se pak něco vyzjistí, kdyby to sem janaa dala.

3.11.2022 13:38

Zrzavci napsal(a):

Otázkou je, jestli tohle šití umí každý vet...?

3.11.2022 14:46
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Otázkou je, jestli tohle šití umí každý vet...?

No jasně, náš pan veterinář se pořád vzdělává. Já to dávám proto, že aby to lidi věděli a třeba na velký klinice se zeptali, jde to použít v podstatě kdekoliv, kde je rána nepotrhaná a je tam asi dostatek kůže? a tak, ale není to jen u břišních operací, či kastrace, jak jsem si myslela, že to třeba bude. Je neskutečný, jak pak je to šití klidný a psa to nezajímá.
Edit - je to možná o něco dražší (i když ne o moc, podle mě), ale rozhodně se to vyplatí.

3.11.2022 15:21
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Zrzavci napsal(a):
Inhalačka a tohle šití, už bych nic jinýho nechtěla. Fakt to ani jednou neblemtla. Na radu kamarádky jsem okolí - čistě jen okolí rány opatrně otřela vlhkým hadrem - abych odstranila-co to jde - ty zbytky oholených chlupů, protože to psa svědí, stejně jako nás ostříhaný vlas a pak to oholené okolí občas trošku promázla, aby ji nesvědily už rostoucí chlupy a fakt si toho vůbec nevšímala.

Čím jste mazala?

4.11.2022 10:49
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Trickyvoo napsal(a):
Čím jste mazala?

nějakým obyč tělovým mlíkem. chtěla jsem olejem, protože nic jiného sto let už na pleť nepoužívám, ale to by ji mohlo inspirovat k blemtání, tak nějaký obyč mlíko tělový.

Přidejte reakci

Přidat smajlík