Psí granule fauna vševěda

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.3.2017 21:25

Abychom neplevelili ostatní vlákna, prosím, přesuňme své další příspěvky sem. Děkuji všem.

4.3.2017 21:25

To Psi doktorka:
Norma na vlhkost. Doložte toto tvrzení. Děkuji. Jsou s 8 -12% vlhkostí, většinou.

Intolerance se dá vyléčit úplně jednoduše. Tzv. rozkrmit. Čistá surovina dělá zázraky. Samozřejmě ne vždy, ale dá se. Na alergii je možné vyrobit autovakcínu.

Separát v krmivu co dělat má a značí se pojmy buďto „Vedlejší produkty živočišného původu“
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013R0068&from=CS

nebo „Maso a výrobky živočišného původu“.
http://eagri.cz/public/web/ukzuz/portal/krmiva/legislativa/legislativa-cr/

Prosím, snad nechcete tvrdit, že maso nemá 20% bílkovin. Napsala jsem to jako průměr, protože kuřecí má třeba 27, vepřový bok kolem 13.
Netvrdím, že v krmivu nejsou i rostlinné bílkoviny, ale to, že když je 20% masa kteréžto má 20% proteinů, tak v granulích bude určitě 20% proteinů. Pak se dál dívám třeba na vejce a rostlinné zdroje, samozřejmě.

Rozhodně jsem nenapsala, že maso se neskládá i z dalších částí. Jen Vám upravuji výpočet pro obsah masa, protože zapomínáte, že maso se do granulí nevysuší na 0% vody, ale na těch v průměru 10%. Takže nemůžete odečíst 80% vody u kuřete, protože 10% zůstává v granulích hotových. Je to takto srozumitelné ?

Víte kolik je na světě extrudérů ? Kolik typů ? Víte co dokáže nejlepší extrudér v Evropě, možná i na světě ?
Stojí v továrně společnosti GA Partner se Velké Británii a granule v tomto stroji neprochází vyšší teplotou než 90°C. Podívejte se na Essential foods - vyrábí je právě v GA a teplota je 90°C.
Proto a další technologické vychytávky je tato továrna tolik vyhledávaná "výrobci".
40°C nezničí vše důležité. Jsou prvky (např. draslík), které přechází do vývaru. Další si jistě vyhledáte.

Lisované samozřejmě neprojdou zcela bez užitku, napsala jsem TÉMĚŘ. Ano, záleží na využitelnosti, jenže někteří psi na tato krmiva prostě nejsou zvyklí, takže spotřebují obrovské množství, například. Vyzkoušeno. Spousta lidí Vám to potvrdí. Mému psu sedí. Zkrátka - pes od psa.

Myslím si, že zas tolik těžké krmit vyváženě není, dost se přehání. Jistě, pokud si člověk není jistý, je lepší, aby krmil granule. Ale počítat gramy mi přijde vážně přehnané. Tak nějak všeho s mírou.

Kde jsem vzala, že jsou povolené odchylky ? Viz odkaz níže.
Některých částí se musí uvádět minimum, některých maximum a některé mají povoleno + -.
Hledejte "TOLERANCES FOR ANALYTICAL CONSTITUENTS AND ADDITIVES".

Zde klik na červené "here" :
http://test.fediaf.web-004.karakas.prvw.eu/self-regulation/labelling/ str.39

V publikaci najdete spoustu užitečných pojmů, jsou tam i odkazy na normy, nařízení.

Já čerpám z doporučení AAFCO, FEDIAF, legislativ zemí původu krmiv a například od ÚKZÚZ.

Odkud čerpáte Vy ?
Sestavujete receptury pro nemocné psy ? Napište mi, prosím, které granule jste sestavila. Děkuji.

4.3.2017 22:59
tapina

XXX.XXX.154.25

Doufám, že sem můžu napsat i když nejsem tázána a postrádám ty správné tituly před a vzad.

Podle mě ohledně té vyváženosti na tom není pes zas tsk o moc jinak než člověk. Když máte malé dítě, ví se plus minus v jakém měsíci co začít podávat. Když to nechce, taky se z toho nezblázníte, když některý den nemá hlad nebo má období, že němterou potravinu vyloženě odmítá, taky nezačnete hinem dosypávat nějaké suplementy.

Ano, dnes se hovoří o tom, že i zdánlivě do ře živená děcka i dospělí trpí nedostatkem živit, hovoří se o souvislosti stravy a civilizačních chorob.

Jenomže když psa budete krmit normálně, přiměřenou dávkou, přiměřeně pestře a v rámci nějakého časového hotizontu vyváženě, je to jen dobře. Každé tělo má regulační mechanismy, které vyrovnávají vnitřní prostředí, sorbci a exkreci.

Nemohlo by se stát, kdyby tělo dostalo každý den identickou ideální dávku, že by tyto mechanismy zakrněly?

No těžko říct, protože ani ty granule nejsou žádný ideál. Tak jako Blažena vážící 65 kilo po stravě X bude přibírat a Helena o též váze a stravě bude hubnout a budou jí padat vlasy, ale za rok to u ní bude zas jinak.

Kdo stanoví, kolik které tělo přesně potřebuje? I u lidí jsou doporučené dávky, které jsou těžce orientační.

S těmi granulemi je to podle mě tak, že ideální granule by neměly ublížit, podobně jako třeba moderní instantní polévka "bez E". Ale taky ji nebudete jíst každý den, nedáte si lžíci olrje, hrst vitamínů a trochu otrub, aby to bylo ok.

4.3.2017 23:19
Terven

XXX.XXX.160.10

Ano, dnes se hovoří o tom, že i zdánlivě do ře živená děcka i dospělí trpí nedostatkem živit, hovoří se o souvislosti stravy a civilizačních chorob.
Jj, řekla bych, že převažuje kvantita nad kvalitou, děti (a lidi vůbec) se přežírají a přitom v podstatě hladoví...viním z toho odpřírodněnou průmyslovou stravu - a ta může být ještě horší než psí granule.
Psí granule by - jak píšete- v ideálním případě neměly škodit, přirovnala bych je ke kojenecké výživě ve skleničkách - musí splňovat jistá kritéria, nesmí obsahovat nic špatného, ale zřejmě taky neobsahuje nic moc dobrého. Během zpracování zbavíme vstupní suroviny většiny živin a vitamínů a ve finále je tam dodáme v umělé formě.

4.3.2017 23:46

To megííí

Intoleranci na kuře v granulích nerozkrmím. A nerozkrmím a nerozkrmím. A že by se mi sem tam nějaké granule s kuřetem líbily. Tomu mému taky, ale holt vždycky nahodil měkčí konzistenci.

A proč, hernajs, jenom v granulích? Dnes jsem vykošťovala kuře na Indii, nijak jsem to nehrotila, tak pro něj zbyly dvě plné misky. A co bude ráno? Bobky jako šutry.

4.3.2017 23:53
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To megííí

Intoleranci na kuře v granulích nerozkrmím. A nerozkrmím a nerozkrmím. A že by se mi sem tam nějaké granule s kuřetem líbily. Tomu mému taky, ale holt vždycky nahodil měkčí konzistenci.

A proč, hernajs, jenom v granulích? Dnes jsem vykošťovala kuře na Indii, nijak jsem to nehrotila, tak pro něj zbyly dvě plné misky. A co bude ráno? Bobky jako šutry.

Nedavaji se do granuli ty kurata kterym nezabrala ATB, musela se utratit, a ted v nich ty zbytby ATB jsou, proto ta nabourana strevni mikroflora? Mozna je to blbost, ale ted me to napadlo

5.3.2017 00:00

Ollie, jenže.. kuře v granulích je divně zpracované smajlík Zajímalo by mě, jestli by takto reagoval i na pečené, sušené mrazem a vzduchem, i lisované.
Tapina to určitě ví a nechce nám nic říct !
Terven ? Mluvte ! smajlík smajlík

5.3.2017 00:09

Lexaurin napsal(a):
Nedavaji se do granuli ty kurata kterym nezabrala ATB, musela se utratit, a ted v nich ty zbytby ATB jsou, proto ta nabourana strevni mikroflora? Mozna je to blbost, ale ted me to napadlo

Je pravda, že se cpe masem od řezníka, sem tam něco ze supermarketu. Tzn. co vařím, to dostane a šmitec.

5.3.2017 00:11

Lexaurin napsal(a):

No.. úplná blbost to není. Když by na kuřátku nebylo nic vidět..
Nejhorší varianta "masa" v krmivech je:
"Jatečně upravená těla nebo těla zvířat a jejich části, které byly prohlášeny za nevhodné k lidské spotřebě, avšak nevykazovaly žádné příznaky onemocnění přenosného na člověka nebo zvířata."

A u různých zvířat jsou různé dovětky jako např. u ryb, že nesmí vykazovat příznaky onemocnění...včetně parazitů.

Jedná se o vedlejší živočišné produkty.

Ale..Ollie takové granule nekupuje.

5.3.2017 00:14
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

No.. úplná blbost to není. Když by na kuřátku nebylo nic vidět..
Nejhorší varianta "masa" v krmivech je:
"Jatečně upravená těla nebo těla zvířat a jejich části, které byly prohlášeny za nevhodné k lidské spotřebě, avšak nevykazovaly žádné příznaky onemocnění přenosného na člověka nebo zvířata."

A u různých zvířat jsou různé dovětky jako např. u ryb, že nesmí vykazovat příznaky onemocnění...včetně parazitů.

Jedná se o vedlejší živočišné produkty.

Ale..Ollie takové granule nekupuje.

Co my skutecne víme...

5.3.2017 00:22

Lexaurin napsal(a):
Co my skutecne víme...

Houby smajlík

5.3.2017 00:27
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Houby smajlík

Kdyz si predstavim, jak v hypermarketech stare neprodane pecivo recykluji a pecou z nej to dalsi "cerstve", hm...

5.3.2017 00:37

Lexaurin napsal(a):
Kdyz si predstavim, jak v hypermarketech stare neprodane pecivo recykluji a pecou z nej to dalsi "cerstve", hm...

Jako že přes noc skládají strouhankový puzzle ?

5.3.2017 00:42
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Jako že přes noc skládají strouhankový puzzle ?

Ne, pomelou a pridaji do testa.

5.3.2017 00:46

Lexaurin napsal(a):

Tak nebalené pečivo je úplně jedno, jestli je dnešní či včerejší - hrabalo se v tom celé město smajlík

5.3.2017 09:28

Lexaurin napsal(a):

Viděla jste někdy halu s kuřatama? Těžko tam bude ošetřovatel honit "nemocné kuře" aby mu dal ATB... , , kuře je 40denní nádor(roste tak rychle) a léčit něco plošně na slepo se myslím nevyplatí...zdražuje to výkrm.

5.3.2017 10:39
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Mě vůbec nevadí to, že do granulí se mele zvířecí odpad. Tím nemyslím zvířata něčím vyloženě infikovaná, či nacpaná léčivy, protože doufám, že to je spíš urban legend, ale myslím prostě ne jen čisté masíčko a kostičky, ale myslím tí, že tam zvíře semelou sakum prásk. V tom prostě žádný problém nevidím, plno dravců se živí i mršinami, či pes si v zahradě vyhrabe kost několik měsíců starou a rozplývá se nad ní Můj názor je, že na celé té výrobě granulí, tom procesu, je něco špatně, co vyvolává řadu nemocí, intolerancí a alergií. Nedělá to nikdo schválně a možná za pár let, se to nějakou náhodou zjistí o co jde...

5.3.2017 10:45
psi doktorka

XXX.XXX.221.68

Prosím normy si najdete na webu nebo v knihovně. Zřejmě nevíte co je intolerance a následná alergická reakce. Ano, existuje vakcinace, ale ani ta ve toto neodstraní, ale jen zmírní. Separát (jsou to krev, kosti, kůže, masokostní moučka, střeva, zobáky, uhynulá zvířata atd.) v kvalitním krmivu nemá co dělat – ne z hlediska legislativy, ale kvality. Norma jej nezakazuje, ale každý dobrý chovatel by jej psům nedal. Vy jako člověk byste separát také nejedla. Zjistěte si co jsou produkty živočišného původu. Je to naprostý odpad u toho co zbude po odstranění masa z poraženého zvířete.
Co se týče procent proteinů v mase, tak jsem uvedla „Obsah 20 % mas rozhodně neznamená 20 % proteinů! Maso obsahuje řadu dalších složek – hlavní, které se zejména uvažují jsou tuky a sacharidy“. To je něco jiného než, zde píšete. Samozřejmě, že maso může obsahovat 20 % proteinů (podle druhu) a dokonce i více, ale 20 % masa se nerovná 20 % proteinů! Pokud toto nevíte tak je to zarážející.
Já jsem žádný výpočet neuvedla, ale ba naopak jsem uvedla „Granule extrudované (toto slovo je velmi podstatné) mají maximální obsah vody do 10 % (je to dáno normou).“ Také, že výpočet není jednoduchý.
Nevím, zda myslíte kolik výrobců vlastní extrudéry (to opravdu nevím a ani mne to nezajímá). Pokud myslíte typy extrudérů, tak to samozřejmě vím a jejich principy znám velmi dobře.
Podívala jsem se na Essential foods, ale nikde jsem nenašla, že používají extrudaci, ale vaří při 90 °C. Bohužel jsem nikde nenašla technologii, ale díky 90 °C se dá usuzovat na vařené a sušené krmivo. Což by mohlo být kvalitní krmivo (nebudu posuzovat).
Také jsem napsala „Bohužel teploty nad cca 40 °C zničí všechno důležité.“ Minerály jako (Fe, K, Na, Zn aj.) se běžně do krmiv dodávají dodatečně, aby jich tam bylo potřebné množství a dodržen poměr mezi nimi.
Právě tato věta co uvádíte „jenže někteří psi na tato krmiva prostě nejsou zvyklí“ je to na co upozorňuji – trávící trak psa se musí na adaptovat, a to trvá klidně i 14 dnů!
Podle doporučení a předpisů se vždy uvádí minimální množství použitých surovin, látek atd. U prvků, kde je nebezpečí předávkování se rovněž uvádí maximální přípustné množství. Jsou to Ca, I, P, Se, vit. (A, D). Domníváte se neznám doporučení – tak to jste naivní a chcete ohromit tím, že umíte hledat na webu?
Já psala o stavení krmiva. Víte, snažíte se zde prezentovat jako odbornice a za každou cenu oponovat, ale přitom máte dosti mezer ve znalostech. Připadá mi, že si to vyhledáte na webu a pak píšete, ale bez znalostí souvislostí. Je to ovšem jen Vaše věc. Takto bezcenné diskuse nemají smysl. Klidně si mějte svoji pravdu a doufejte, že nebudete potřebovat vet. Lékaře.Vy asi ne, protože všemu rozumíte a jistě si poradíte.

5.3.2017 10:52
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

No a teď nevím, jestli odpovídáte mě nebo Megííí

5.3.2017 11:36

Prosím, kde se píše, že extrudované krmivo musí mít vlhkost do 10% ? Nikde.
Vlhkost se požaduje u krmiv obecně, ne pro extrudované, pečené, lisované, sušené vzduchem a mrazem zvlášť.

Str.5 - suché krmivo má 14% vlhkosti a méně.
Str.6 - mokré 60% vlhkosti a více.
Str.8 - polovlhké více než 14% a méně než 60% vlhkosti.

Když je Essential dělaný extruzí v továrně, kde mají extrudéry a ne lisy, je to extrudované krmivo.
Ano, různé doplňky se dodávají, ale rozhodně se všechny neničí teplotou nad 40°C.
VŽP, moučka, to vše je docela jinak. Opravdu ne tak jak píšete Vy. Já se nepovažuji za odborníka, ani se nad Vás nepovyšuji, já jen ty pojmy už znám.
Tady máte přesné definice i se zdroji, abyste viděla, že já si to fakt nevymyslela.

Nic jiné, než je uvedeno v této definici, není
MASO:
‚Kosterní svalstvo druhů savců a ptáků uznaných za vhodné k lidské spotřebě, s přirozeně obsaženou nebo přilehlou tkání, pokud celkový obsah tuku a pojivové tkáně nepřekračuje níže uvedené hodnoty a pokud maso tvoří složku jiné potraviny. Výrobky, na něž se vztahuje definice Společenství pro ‚mechanicky separované maso‘, jsou z působnosti této definice vyňaty.‘

Ve známost vešla úprava směrnice o označování potravin již téměř před 15 lety, ale výrobci a prodejci, všichni do jednoho, tvrdí, že neexistuje.
Str.5.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2001L0101:20021127:CS:PDF

Jak plyne z posledního souvětí, ani separát není masem.

Separát (MSM, MDM, SOM) se označuje v krmivech buď jako „Vedlejší produkty živočišného původu“ nebo „Maso a výrobky živočišného původu“ - ne moučka či maso.

Vyrábí se téměř jen drůbeží. S větším či menším podílem kostí.
Můj pohled - pokud se vyhnu drůbežím granulím, jistě nepořídím separát.
Malé množství vepřového též existuje, hovězí ne - zákaz kvůli BSE.

Strach z BSE, velké množství vápníku - to jsou dle mého důvody pro nepoužití separátu (nebo jen malé části ) i masokostní moučky.
Jistě by se takové krmivo svými parametry nevešlo do doporučení NRC 2006, ze kterého vychází naše i cizí legislativy, jakož i sdružení výrobců krmiv - u nás FEDIAF, za oceánem AAFCO.

Separát ale není závadný. Mnoho krmičů kupuje zvířátkům mletiny z barfshopů a některé jsou opravdu kaše se spoustou kostí. Ti, co nás vlastní, kosti potřebují a mně osobně separát nevadí. Je určen pro výživu lidí, narozdíl od - vedlejších živočišných produktů.
A to je další surovina používaná v granulích. Jestli výrobce nenakupuje maso v potravinářské kvalitě, má přesně toto:

VŽP: "Těla poražených zvířat a jejich části, nevhodné k lidské spotřebě, avšak které nevykazovaly žádné příznaky onemocnění přenosného na člověka nebo zvířata."

Což je přesněji Kategorie III VŽP - určena pro krmiva. První je k likvidaci, druhá např. k výrobě hnojiv.

http://cit.vfu.cz/ivbp/prohlidka-jatecnich-zvirat-a-masa1/vedlejsi-zivocisne-produkty

Poslední ingrediencí připomínající maso, kterou v granulích hledáme a chybně počítáme mezi maso, je moučka.

Mouka s malým či větším obsahem tuku a vlhkosti, opravdu prášek. Nasypaný do bigbagu, leží ve skladu, čeká až si pro něj přijedou výrobci krmiv.
Jenže tuk by žlukl, proto se musí konzervovat, na rozdíl od masa a VŽP.
I ten nejzlejší konzervant dokáže moučku uchovat v použitelném stavu maximálně rok, většina 6 měsíců. Tak kdo by používal produkt konzervovaný přírodně = vyšší cena, kratší trvanlivost.
Navíc, nikdo se zdroji a antioxidanty/konzervanty nechlubí.

Jediné, co víme jistě - MASOVÁ moučka musí mít minimálně 50% dusíkatých látek v sušině a maximálně 8% fosforu.

Ostatní moučky nemusí splňovat ani to a také, žádná moučka není určena k výživě lidí.

Masová moučka uvedená jako kuřecí, jehněčí - tedy určený druh zvířete - nejmenší zlo ze všech mouček. Jestli najdete spojení "masová moučka" bez určení druhu, znamená to směs z jakéhokoli suchozemského živočicha, přesněji v definici:

Masová moučka : Produkt, který se získává tepelnou úpravou, sušením a mletím těl nebo částí těl teplokrevných suchozemských živočichů, jejichž tuk lze částečně extrahovat nebo fyzikálně odstranit; nesmí obsahovat rohovinu, štětiny, chlupy a peří, jakož i obsah žaludků a střev."

Drůbeží moučka : Produkt, který se získává tepelnou úpravou, sušením a mletím odpadů z jatečné drůbeže. Nesmí obsahovat peří."

Body 9.01 a 9.05
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A31998L0067

Doufám, že Vám tento přehled bude nápomocný v další práci.

A ifauňáci, je to přehledné nebo ne ? Snad vám to všem pomůže při rozhodování které granule ano, když granule.

5.3.2017 11:48
psi doktorka

XXX.XXX.221.68

Pro Tapina

Zřejmě o těch titulech to je na mne. Já to musela uvést, protože někteří mne napadali, jak jsem hloupá a nevzdělaná. To jste si jistě přečetla.
Na toto „Nemohlo by se stát, kdyby tělo dostalo každý den identickou ideální dávku, že by tyto mechanismy zakrněly?“ je poměrně snadná odpověď. Ne, nezakrní, ale naopak jeho organismus bude adaptován na přijímaný druh stravy. Bude mít dostatek a správné složení žaludečních šťáv a správně nastavené enzymatické trávení (tenké střevo) a dostatek potřebných „hodných“ bakterií ve střevech.
Stanovit kolik psí tělo potřebuje živin (energie) lze, ale je náročné. Dělá se to laboratorně a pak se z toho vychází u stejných psů (doporučení).
Velmi kvalitní granule psímu organismu neublíží (výzkumy potvrzují právě opak – jsou vhodné). Ono je pro psa jedno zda budete krmit granulemi nebo masem (já dávám jen vařené). Důležitá je konzistence krmiva. Nelze dávat jeden to a druhý den ono. To bude mít za následek trávící problémy (průjem, řídkou stolici, nadýmání). Toto jistě budou ihned napadat zdejší odborníci na psa a tvrdit, že je to nesmysl. Že oni psům dávají celou dobu jen maso syrové a zeleninu. To už zde uváděli a psali, že konzistentní krmení je nesmysl.
Ovšem ani jeden z nich si doposud neuvědomil, že pokud krmí jen syrovým masem, tak se jedná o konzistentní krmení.

5.3.2017 11:51
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

Fakt by me zajimalo, jestli na e-miminu resi nekdo takto
vedecky stravu detí

5.3.2017 12:03

Jestli jsem správně pochopila, krmíte jen to, co se tráví stejně ? Nemícháte k tomu zeleninu a už vůbec ne jeden den maso, druhý granule.
Není kost trochu složitější na trávení než svalovina ? Krmíte bez kostí ? Vždyť dát celý kus prasátka by znamenalo, že pes nedostane potravu jedné ; stejné konzistence.

5.3.2017 12:16
psi doktorka

XXX.XXX.221.68

Pro megííí

Nejde vyrobit krmivo bez přítomnosti, byť i malého, množství vody (vlhkost). Proto je krmivo suché, polosuché a mokré a je definována možná vlhkost. Vámi uváděný obsah vody (vlhkosti) je v podstatě správný (pro suché mělo by to být do 10 %, ale to není až tak důležité a rozhodující). Výrobci by chtěli mít suché krmivo (granule) bez vlhkosti, protože by dlouho vydrželo a nenapadly by jej plísně a mikroorganismy, ale nejde to. I když by bylo vakuované, tak se to nepodaří.
Nevím jak to v té či oné továrně dělají, ale na stránkách nic o extruzi nemají. Bohužel špatně čtete to co jsem uvedla (citace „Bohužel teploty nad cca 40 °C zničí všechno důležité.“).
Přiznám se, že to o mase, separátu, VŽP nějak nechápu proč to rozepisujete. O definici rozhodně není spor. To co píšete o konzervaci je pravda. Přírodní konzervanty nedokáží dlouho udržet surovinu v dobrém stavu (opravdu to je cca 6 měsíců).
Proteiny v krmivech se stanovují buď jako dusíkaté látky nebo jako hrubý protein (crude protein).
To co píšete o moučkách je pravda. Dobrý výrbco na kvalitní krmivo používá jen moučku z kvalitního masa (ne všichni výrobci). Velmi levná krmiva obsahují bohužel odpad. Pokud není uveden zdroj masové moučky, tak pryč od ní. Zákazník by neměl kupovat krmivo (jedno jaké – granule, konzervy atd.), kde není přesně a podrobně definováno co obsahuje a v jakém množství. Ale toto tu uvádím celou dobu. V6dy záleží na kupujícím.

5.3.2017 12:32

Prosím, to nejsou mnou vymyšlená čísla a slova, dala jsem Vám odkazy na normy, směrnice. Nemůžeme si je měnit jak se nám zlíbí.
Kde jakých 10% vlhkosti, tenhle požadavek neexistuje.
Jaká kvalitní moučka. Kdo takovou používá a existuje vůbec ? Moučka není v human grade, je to zpracovaný a konzervovaný produkt.
A na rozdíl od granulí má předepsanou teplotu, tlak a dobu "varu".
Přesně 133°C,3 bary,20 minut minimálně. (EU nař. č.1774/2002)

Granule toto nařízené nemají, ani nic o vlhkosti.

Rozepisuji vše proto, protože pletete separát a vžp atd. dohromady.
To nejde. Vše má své jasné definice. A z těch přece vidíte, že moučka musí splňovat jen směšně málo, tak jaká kvalita.
A výrobce granulí někde ve složení a analýze píše, že má strašně kvalitní moučku ?
Protože jen tam je pravda, nikde jinde. Tak odkud berete tyto informace ?

Uveďte nějaké zdroje, jména, studie, cokoli.

5.3.2017 12:43
psi doktorka

XXX.XXX.221.68

Pro Megiíí

Pokud to bylo na mne. Nerozumíte tomu správně. Vyvážená strava (jedno zda B.A.R.F nebo granule či konzervy či vařené maso...) by měla obsahovat vše potřebné pro organismus psa. Zelenina, bylinky, mastné nenasycené kyseliny, minerály, vitamíny atd., tam patří - tedy do jedné dávky.
Výraz tráví stejně není přesný. Jde o to, aby pes neměl trávící potíže, jeho trávící trakt nebyl nadměrně přetížen a maximálně jeho organismus dokázal využít živiny a energii ze stravy (živiny se vstřebávají v tenkém střevu, které obsahuje velké množství klků - do krve). Stejný druh krmiva (konzistence krmení) znamená jeho stejné vyvážené složení (obsah potřebných živin, správné poměry, stejný čas plus mínus atd.) – zřejmě zde nikdo nezná výraz konzistentní krmení.
Opravdu by pes neměl dostávat každý den jiný druh krmiva (maso pak granule pak konzervu). Něco jiného jsou pamlsky (malé množství není považováno za krmivo), ale pozor na kupované, které mnohdy obsahují nevhodné složky. Ty mohou rozhodit trávení. Já dávám při výcviku a za odměnu část krmiva (obvykle sušené uvařené maso).
Co se týče kostí, chrupavek atd., tak ty jsou pro psa hůře stravitelné (někdy až nestravitelné). K jejich rozkladu dochází především v tlustém střevu pomocí bakterií. Bohužel je zde problém, že pokud je kostí mnoho, tak dochází k přemnožení bakterií tlustého střeva a ty putují do střeva tenkého, kde páchají neplechu.
To o prasátku celkem nechápu, ale pokusím se reagovat takto. Pokud budete každý den dávat psovi stejné maso, pak je to konzistence, ale je to nevyvážená strava.

5.3.2017 12:49

Prosím, kde se píše, že extrudované krmivo musí mít vlhkost do 10% ? Nikde.
Vlhkost se požaduje u krmiv obecně, ne pro extrudované, pečené, lisované, sušené vzduchem a mrazem zvlášť.

Str.5 - suché krmivo má 14% vlhkosti a méně.
Str.6 - mokré 60% vlhkosti a více.
Str.8 - polovlhké více než 14% a méně než 60% vlhkosti.

Když je Essential dělaný extruzí v továrně, kde mají extrudéry a ne lisy, je to extrudované krmivo.
Ano, různé doplňky se dodávají, ale rozhodně se všechny neničí teplotou nad 40°C.
VŽP, moučka, to vše je docela jinak. Opravdu ne tak jak píšete Vy. Já se nepovažuji za odborníka, ani se nad Vás nepovyšuji, já jen ty pojmy už znám.
Tady máte přesné definice i se zdroji, abyste viděla, že já si to fakt nevymyslela.

Nic jiné, než je uvedeno v této definici, není
MASO:
‚Kosterní svalstvo druhů savců a ptáků uznaných za vhodné k lidské spotřebě, s přirozeně obsaženou nebo přilehlou tkání, pokud celkový obsah tuku a pojivové tkáně nepřekračuje níže uvedené hodnoty a pokud maso tvoří složku jiné potraviny. Výrobky, na něž se vztahuje definice Společenství pro ‚mechanicky separované maso‘, jsou z působnosti této definice vyňaty.‘

Ve známost vešla úprava směrnice o označování potravin již téměř před 15 lety, ale výrobci a prodejci, všichni do jednoho, tvrdí, že neexistuje.
Str.5.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2001L0101:20021127:CS:PDF

Jak plyne z posledního souvětí, ani separát není masem.

Separát (MSM, MDM, SOM) se označuje v krmivech buď jako „Vedlejší produkty živočišného původu“ nebo „Maso a výrobky živočišného původu“ - ne moučka či maso.

Vyrábí se téměř jen drůbeží. S větším či menším podílem kostí.
Můj pohled - pokud se vyhnu drůbežím granulím, jistě nepořídím separát.
Malé množství vepřového též existuje, hovězí ne - zákaz kvůli BSE.

Strach z BSE, velké množství vápníku - to jsou dle mého důvody pro nepoužití separátu (nebo jen malé části ) i masokostní moučky.
Jistě by se takové krmivo svými parametry nevešlo do doporučení NRC 2006, ze kterého vychází naše i cizí legislativy, jakož i sdružení výrobců krmiv - u nás FEDIAF, za oceánem AAFCO.

Separát ale není závadný. Mnoho krmičů kupuje zvířátkům mletiny z barfshopů a některé jsou opravdu kaše se spoustou kostí. Ti, co nás vlastní, kosti potřebují a mně osobně separát nevadí. Je určen pro výživu lidí, narozdíl od - vedlejších živočišných produktů.
A to je další surovina používaná v granulích. Jestli výrobce nenakupuje maso v potravinářské kvalitě, má přesně toto:

VŽP: "Těla poražených zvířat a jejich části, nevhodné k lidské spotřebě, avšak které nevykazovaly žádné příznaky onemocnění přenosného na člověka nebo zvířata."

Což je přesněji Kategorie III VŽP - určena pro krmiva. První je k likvidaci, druhá např. k výrobě hnojiv.

http://cit.vfu.cz/ivbp/prohlidka-jatecnich-zvirat-a-masa1/vedlejsi-zivocisne-produkty

Poslední ingrediencí připomínající maso, kterou v granulích hledáme a chybně počítáme mezi maso, je moučka.

Mouka s malým či větším obsahem tuku a vlhkosti, opravdu prášek. Nasypaný do bigbagu, leží ve skladu, čeká až si pro něj přijedou výrobci krmiv.
Jenže tuk by žlukl, proto se musí konzervovat, na rozdíl od masa a VŽP.
I ten nejzlejší konzervant dokáže moučku uchovat v použitelném stavu maximálně rok, většina 6 měsíců. Tak kdo by používal produkt konzervovaný přírodně = vyšší cena, kratší trvanlivost.
Navíc, nikdo se zdroji a antioxidanty/konzervanty nechlubí.

Jediné, co víme jistě - MASOVÁ moučka musí mít minimálně 50% dusíkatých látek v sušině a maximálně 8% fosforu.

Ostatní moučky nemusí splňovat ani to a také, žádná moučka není určena k výživě lidí.

Masová moučka uvedená jako kuřecí, jehněčí - tedy určený druh zvířete - nejmenší zlo ze všech mouček. Jestli najdete spojení "masová moučka" bez určení druhu, znamená to směs z jakéhokoli suchozemského živočicha, přesněji v definici:

Masová moučka : Produkt, který se získává tepelnou úpravou, sušením a mletím těl nebo částí těl teplokrevných suchozemských živočichů, jejichž tuk lze částečně extrahovat nebo fyzikálně odstranit; nesmí obsahovat rohovinu, štětiny, chlupy a peří, jakož i obsah žaludků a střev."

Drůbeží moučka : Produkt, který se získává tepelnou úpravou, sušením a mletím odpadů z jatečné drůbeže. Nesmí obsahovat peří."

Body 9.01 a 9.05
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A31998L0067

Doufám, že Vám tento přehled bude nápomocný v další práci.

A ifauňáci, je to přehledné nebo ne ? Snad vám to všem pomůže při rozhodování které granule ano, když granule.

Megiii, dobré čtení, přehledné super, akorát, já ty granule až tak neprožívám. Krmím masem a to syrovým i vařeným( už jen masem určeným pro lidi, taky jsem asi před rokem a půl, kupovala Nýřany, ale krmné maso už fakt nechcu) a tak 1-2x týdně dostane pes jedno krmení granule a neděje se nic, ne jak psala psí doktorka, že to způsobí průjmy a problémy v zažívání, nic takového se neděje. Fena je v pohodě. Teď máme Essentials estate living, předtím Ess. nautica.

5.3.2017 12:55

Pes je stavěný na trávení kořisti - zvířete. To je krev, vnitřnosti, svalovina, pojivová tkáň, kosti. Kdyby ne, nemáte dnes psa, neměli bychom jej z čeho domestikovat.
Jestli si s takovou potravou nedokáže poradit, pak není zdravý.
Proč nemůže dostat konzervu jeden den a maso druhý den ?
Jaký je rozdíl oproti bylinkám, zelenině a masu v jedné dávce ? Vždyť se to všechno tráví jinak.
Nebo teda dáváte maso (s kostí, bez ? ) v jedné dávce, zeleninu a bylinky v druhé ?

5.3.2017 12:58
Terven

XXX.XXX.110.147

psi doktorka napsal(a):
Pro Tapina

Zřejmě o těch titulech to je na mne. Já to musela uvést, protože někteří mne napadali, jak jsem hloupá a nevzdělaná. To jste si jistě přečetla.
Na toto „Nemohlo by se stát, kdyby tělo dostalo každý den identickou ideální dávku, že by tyto mechanismy zakrněly?“ je poměrně snadná odpověď. Ne, nezakrní, ale naopak jeho organismus bude adaptován na přijímaný druh stravy. Bude mít dostatek a správné složení žaludečních šťáv a správně nastavené enzymatické trávení (tenké střevo) a dostatek potřebných „hodných“ bakterií ve střevech.
Stanovit kolik psí tělo potřebuje živin (energie) lze, ale je náročné. Dělá se to laboratorně a pak se z toho vychází u stejných psů (doporučení).
Velmi kvalitní granule psímu organismu neublíží (výzkumy potvrzují právě opak – jsou vhodné). Ono je pro psa jedno zda budete krmit granulemi nebo masem (já dávám jen vařené). Důležitá je konzistence krmiva. Nelze dávat jeden to a druhý den ono. To bude mít za následek trávící problémy (průjem, řídkou stolici, nadýmání). Toto jistě budou ihned napadat zdejší odborníci na psa a tvrdit, že je to nesmysl. Že oni psům dávají celou dobu jen maso syrové a zeleninu. To už zde uváděli a psali, že konzistentní krmení je nesmysl.
Ovšem ani jeden z nich si doposud neuvědomil, že pokud krmí jen syrovým masem, tak se jedná o konzistentní krmení.

Nelze dávat jeden to a druhý den ono. To bude mít za následek trávící problémy (průjem, řídkou stolici, nadýmání). Toto jistě budou ihned napadat zdejší odborníci na psa a tvrdit, že je to nesmysl. Že oni psům dávají celou dobu jen maso syrové a zeleninu. To už zde uváděli a psali, že konzistentní krmení je nesmysl.

Tak já, jakožto zdejší odborník na psa, to s dovolením hned napadnu.
Krmení pouze syrovým masem možná je konzistentní krmení, ale drtivá většina lidí zde, pokud píše, že krmí syrovým masem, nemyslí výhradně čistou svalovinu, nýbrž samozřejmě maso, kosti, vnitřnosti, kůži, ovoce, zeleninu, případně i přílohy, byliny, různé doplňky apod. Prostě čerstvou stravu v celé své škále.
Plus nemalé procento (včetně mě) tuto stravu bez problémů kombinuje i s granulemi, případně vařeným jídlem a psi nemají nejmenší problém. Já mám bytového psa, takže pro mě je každá zažívací porucha problém - určitě bych nemohla krmit něčím, po čem pes mívá řídkou stolici nebo nejdejbože průjem.
Bohužel za pár desetiletí, co známe granule, stačily tyto natolik zdomácnět, že se výhradní granulářství stalo v krmení psů jakousi normou. Majitelé psů na ulici se zajímají o značku granulí, veterinář se zajímá o značku granulí...nikdo jaksi nepředpokládá, že by pes mohl být krmen i něčím jiným. Pes, krmený od štěněte výhradně granulemi, se zcela zákonitě po čemkoli jiném, čerstvém, s prominutím pos...- tady je zřejmě původ nejen vašeho naléhavého doporučení NEMÍCHAT.

Jo a z jiného vašeho příspěvku jsem získala dojem, že máte chaos v pojmech intolerance a alergie.
Píšete
Zřejmě nevíte co je intolerance a následná alergická reakce.
Tyto dva pojmy nelze házet do jednoho pytle, je mezi nimi zcela zásadní rozdíl. Alergie je záležitost imunitního systému, intolerance je metabolický problém - chybění jistých trávicích enzymů.

5.3.2017 13:01
psi doktorka

XXX.XXX.221.68

Pro megííí

Já netvrdím, že si to vymýšlíte. Velmi dobře vím, že v různých pramenech jsou uváděny různé hodnoty a mnohdy si i v podkladech jedné instituce odporují. Bohužel zatím není sjednocení. Ale jak jsem psala tak 10 nebo 14 % je nepodstatné.
Já nepletu separát a ostatní dohromady.
Čistě masová moučka, z jen čisté svaloviny, opravdu existuje a někteří výrobci velmi kvalitních krmiv ji používají. Je jich málo, ale jsou. Masová moučka (pozor ne masokostní moučka !) je samozřejmě produkt zpracovaný z masa. Způsobů výroby je více. Všechny tyto produkty pochopitelně prochází tepelnou úpravou, aby se zničily nežádoucí mikroorganismy, viry atd. Nikdo si nedovolí dodávat výrobek obsahující nežádoucí látky.
Bohužel kvalitu masové moučky výrobci neuvádí. Dá se to zjistit jen pokud víte odkud moučka pochází a kdo ji a jak vyrábí nebo testy. V tomto je nutné věřit testům. Nebo si je nechat udělat.
Prosím přeci nejde o to co minimálně musí masová moučka splňovat, ale jaké má skutečné parametry. Konkurence je velká.
Já říkám, vždy čtěte etikety a najděte si nezávislé testy. Pokud si to nemůžete testovat sami, tak musíte někomu věřit.

5.3.2017 13:08

Megiii, dobré čtení, přehledné super, akorát, já ty granule až tak neprožívám. Krmím masem a to syrovým i vařeným( už jen masem určeným pro lidi, taky jsem asi před rokem a půl, kupovala Nýřany, ale krmné maso už fakt nechcu) a tak 1-2x týdně dostane pes jedno krmení granule a neděje se nic, ne jak psala psí doktorka, že to způsobí průjmy a problémy v zažívání, nic takového se neděje. Fena je v pohodě. Teď máme Essentials estate living, předtím Ess. nautica.

Díky :) Ono není třeba to tak prožívat, zdálo se mi, že už to upřesnění ale chce. Odborníkovi. Laikovi, když se ptá. Jinak se o tom u kávy nebavím smajlík
Nechce se mi říkat - tohle je šmejd a tohle ne, jen proto, že mně se to tak jeví nebo jedna paní v dolní lhotě povídala..
Souhlasím, i já jsem přesvědčená, že zdravý pes se ze změn nezblázní. Hlavně se bavíme o psu zvyklém - odmala jsme krmili granule + maso.
Dát kost a svalovinu do jedné misky by podle psidoktorka znamenalo, že psa týrám.
Je dobré vědět co je v granulích opravdu, jak nakrmit psa masem, všecko počítat a jít na to vědecky, tzv. si nevymýšlet.
Ale občas to chce odstup, nadhled. Čísílka hezká, ale když je výrobce krmného masa nebo granul divný, veškeré studie jsou nám k ničemu.
Nakonec nám stejně poslouží 100% jen zkušenost. Vlastní.

5.3.2017 13:14

To psi doktorka: tak, prosím, napište mi jednoho výrobce, který používá kvalitní moučku.

Vidíte rozdíl mezi masovou a drůbeží moučkou ? Drůbeží není z masa. Nejde tedy jen o masokostní, tu vážně nikdo nepoužívá.
Naopak - jde vždy jen o to, co se splnit musí. Snad si nemyslíte, že dostanete něco víc, než je nutné.

Prosím nějakého toho kvalitního výrobce. Děkuji.

5.3.2017 13:20

To terven: no já to čtu pořád dokola, myslela jsem, že překlep - intolerance alergie a nedá se vyléčit.. možná paní myslela, že ta reakce na zlou složku potravy vypadá jako projev alergie.. chtěla nám to zjednodušit, pro představu.
Jako že člověk zrudne po požití mušlí. Asi.

5.3.2017 13:33
tapina

XXX.XXX.154.25

Nemohli bychom to všechno důležité probrat v bodech popořádku? Vidím jen ty výstupy, výsledky u několika málo svých zvířat, chápu, že to není relevantní. Nicméně nemělo by se "vyhrožovat" průjmy a jinými obtížemi, když to skoro nikdo nepozoruje...

Kdysi dřív co bylo tady na trhu jen pár značení granulí, opravdu Acana pro NO hodně pomohla, jinak chudák trpěla průjmy. Domácí krmení nezvládala, tehdy bylo standard vařené maso plus příloha rýže mrkev kolínka kroupy. Původně z nedobrých podmínek, pak ještě nějaký úraz, i psychika hrála roli... Možná kdybychom tehdy věděli o barf, měla by se dobře, kdo ví.

Pak jsem měla moc koček, krmila jsem je tou Acanou plus masem, vařeným, syrovým, vajíčka atd., kočky nikdy nedostávaly "přílohy", jedna měla takový zvyk brát si od jednoho člověka v rodině rohlík nebo buchtu, tak dejme tomu, měla i obilniny. Kocour to nechtěl nikdy. Měl zadržené varle, kastrace byla velká operace a po této veterinární granule, opakované záněty, prognóza skoro na utrácení. Skončili jsme s těmi granulemi, snažím se, aby měl hodně tekutin. Granule má rád, střídáme různé značky, ale minimálně jednou za den má maso nebo konzervu ještě trochu "naředěnou" nebo i samotný vývar. Už přes deset let ani jeden zánět, do té doby pomalu co čtrt roku i víc.

Moje fenka je kapitola sama o sobě, jako malá hodně trpěla na průjmy, veterináři tvrdili, že je to u štěňat normální. Měla jako malá tu Acanu puppy, vůbec nevyhovovalo, domácí jídlo +- hodně jsem vařila, kdyby syrové, tak přemražené, pak infekce a atb, git granule, úplně rozhozená, těžké průjmy, kožní problémy, strašně moc dlouho jsme se s veterináři snažili za pomoci různých granulí, no až teď tak.půl roku se drží dobře. Jí všechno, hlavně "barf", ale i granule, i vařené, nic jí nedělá problém. Snad jen kdyby třeba několik dní po sobě měla mít nějakou obilninovou přílohu. Nebo rýže, ta jí vadí.

Máme štěně, jí všechno, vařené syrové mastné nemastné př8lohy nepřílohy, roste dobře, srst má pěknou, trávení vzorové. Hezky kouše, nehltá. Vyvážené je to tak v horizontu týdne, občas to přepočítám, ale vesměs ani není co počítat navíc.

Nepřemražuju, nedrtím, kupuju maso pro.lidi, hodně z domácích chovů a z obchodu mražené ryby.

Nevidím tam úplně důvod, proč by měly být granule nebo vařené konkrétně pro nás lepší, ale ráda vyslechnu výtku nebo radu, konkrétní, pro nás.

5.3.2017 13:38
tapina

XXX.XXX.154.25

Dávám to takhle proto, že vím co dostanou a nemusím se dohadovat, co to.je moučka, jaké má parametry, jaké kinzervace a tisíce vecí, co možná odliší dobré granule od špatných. No ale pak.i ty dobré granule můžou mít v pytli díru nebo být v plechovém skladě ve 40stupních, atd. A co z nich je.

5.3.2017 13:38
psi doktorka

XXX.XXX.221.68

N terven
Bohužel nečtete moje odpovědi přesně. Já již na začátku píši o způsobu krmení B.A.R.F. Obecně tento způsob krmení zahrnuje to co píšete. To, že to neuvedu a napíši jen masem je zjednodušení a je to odpověď na někoho, kdo to takto uvádí. Nicméně, zjednodušeně (abyste mne nechytala za slova) konzistence je dodržení stejného obsahu krmiva a stejné doby krmení. Už jsem to zde někomu uvedla.
Zažívací potíže jsou nepříjemné pro každého psa a mohou způsobit (trvají-li dlouho) zdravotní problémy. Já mám trochu větší psy (např. v kohoutku jeden má 75 cm, váha cca 50 kg).
Ano, granule jsou standardem u většiny majitelů psů. Žel je na trhu mnoho nekvalitních granulí. Bohužel je pravda i to, že veterináři tak nějak samozřejmě přistupují na granule. Majitelé na ulici se žel především zajímají o cenu granulí a ne o jejich kvalitu! Mé doporučení nemíchat druhy krmiv, jak koho napadne, je z důvodů jeho trávení a možnosti zdravotních potíží. Samozřejmě pak dojde k tomu co uvádíte.
Rozhodně nemám chaos v pojmu intolerance a alergie. Samozřejmě, že alergie není to samé co intolerance. Intolerance na něco opravdu může být způsobena tím, že něco chybí (enzymy atd.) v organismu psa.
Bohužel lze i z intolerance, za určitých okolností, získat alergii (zjednodušeně řečeno). Intolerance může být jak genetikou, snížení činností některého orgánu, nedostatkem nějakého koenzymu, nevhodným mícháním potravy, nevhodnou úpravou potravy atd.
Alergie mohou být vrozené (dědičné) nebo získané (je to dáno genetickou dispozicí a působením zevním faktorů - alergeny a infekce), mohou se objevit hned po narození či v průběhu let. Myslím, že dále to nemá cenu rozepisovat.

5.3.2017 13:43
psi doktorka

XXX.XXX.221.68

Máte pravdu, že projevy intolerance a alergie mohou být v mnoha bodech velmi podobné a dokonce stejné. Zjednodušeně to pochopitelně je, protože tato problematika je velmi složitá. Ani jedno se nedá zcela vyléčit, ale potlačit. I když popravdě řečeno jsou případy, kdy se to samovolně ztratilo. Jistě si pečte i jinou moji odpověď, a tak zde nebudu znovu psát a rozdílu mezi nimi.

5.3.2017 14:01
manbea

XXX.XXX.139.247

Lexaurin napsal(a):

V našem okolí jsou jatka největšího výrobce kuřecího masa u nás. Firmy vyrábějící granule a konzervy sem jezdí pro odpad - peří, vnitřnosti, zobáky, pařáty a kuřata, která nepřežila transport. To je ta horší varianta, ta lepší - ( a to již nakupují firmy, které se zabývají prodejem BARF masa, či výrobou kvalitních konzerv) jsou kuřata, která esteticky nevyhovují lidské spotřebě, nejčastěji takové kuře na lince při kuchání a škubání potrhal stroj, nebo ještě zaživa utrpělo úraz a má na těle modřiny. Ta se vyřazují a za nízkou cenu se prodávají komukoliv.
Zpracuje se tu 5000 ks kuřat za hodinu, tak si dovedete představit, jaký je to frkot.

5.3.2017 16:16

psi doktorka napsal(a):
Pro Megiíí

Pokud to bylo na mne. Nerozumíte tomu správně. Vyvážená strava (jedno zda B.A.R.F nebo granule či konzervy či vařené maso...) by měla obsahovat vše potřebné pro organismus psa. Zelenina, bylinky, mastné nenasycené kyseliny, minerály, vitamíny atd., tam patří - tedy do jedné dávky.
Výraz tráví stejně není přesný. Jde o to, aby pes neměl trávící potíže, jeho trávící trakt nebyl nadměrně přetížen a maximálně jeho organismus dokázal využít živiny a energii ze stravy (živiny se vstřebávají v tenkém střevu, které obsahuje velké množství klků - do krve). Stejný druh krmiva (konzistence krmení) znamená jeho stejné vyvážené složení (obsah potřebných živin, správné poměry, stejný čas plus mínus atd.) – zřejmě zde nikdo nezná výraz konzistentní krmení.
Opravdu by pes neměl dostávat každý den jiný druh krmiva (maso pak granule pak konzervu). Něco jiného jsou pamlsky (malé množství není považováno za krmivo), ale pozor na kupované, které mnohdy obsahují nevhodné složky. Ty mohou rozhodit trávení. Já dávám při výcviku a za odměnu část krmiva (obvykle sušené uvařené maso).
Co se týče kostí, chrupavek atd., tak ty jsou pro psa hůře stravitelné (někdy až nestravitelné). K jejich rozkladu dochází především v tlustém střevu pomocí bakterií. Bohužel je zde problém, že pokud je kostí mnoho, tak dochází k přemnožení bakterií tlustého střeva a ty putují do střeva tenkého, kde páchají neplechu.
To o prasátku celkem nechápu, ale pokusím se reagovat takto. Pokud budete každý den dávat psovi stejné maso, pak je to konzistence, ale je to nevyvážená strava.

...Bohužel je zde problém, že pokud je kostí mnoho, tak dochází k přemnožení bakterií tlustého střeva a ty putují do střeva tenkého, kde páchají neplechu...

ty bakterie jdou proti proudu? nebo máte chovatelskou novinku s tlustým střevem před tenkým?

5.3.2017 16:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Lexaurin napsal(a):

Jakpak byste to chtěla udělat? Upéci ze starého nové? V supermarketu?
Dělám v supermarketu 10 let. Jediné, co se tam teď peče, jsou předpečené, zmražené věci. Pečivo se peče v pekárnách.

5.3.2017 17:09

Některé ultrahypermarkety mají pekárnu.

Psi doktorka prostě rychleji psala než rovnala myšlenky, se stává.

A prosím o nějaké kvalitní granule pro zdravé štěně pitbulla 12kg 4 měsíce, štěně pitbulla 12kg 4 měsíce s alergií na kuře a rýži, pro 4 letého pitbulla 23kg s jaterním onemocněním a pro zdravého 10 letého pitbulla 25kg.

Když tak dobře víte jak funguje psí organismus, proč jim stravu vaříte ? Copak liška si vaří ?
Zničíte část živin a ty pak dosypáváte umělé stejně jako u granulí ?
Předpokládám, že jedině v chelátech. A není lepší dát např. syrovou rybu ? Která samozřejmě neplavala v Baltu či Labi.

Moc děkuji za odpovědi.

5.3.2017 17:39
tapina

XXX.XXX.211.241

...Bohužel je zde problém, že pokud je kostí mnoho, tak dochází k přemnožení bakterií tlustého střeva a ty putují do střeva tenkého, kde páchají neplechu...

ty bakterie jdou proti proudu? nebo máte chovatelskou novinku s tlustým střevem před tenkým?

Ale tak jako jo, nejde o to, že by ty bakterie za určitých okolností šly proti proudu, jakože vzaly batůžky, nastartovaly motůrky... No někdy se fakt ty bakterie tak přemnoží, že jsou tam, kde být nemají. Přemnoží se určitá skupina bakterií a třeba pokud se podají antibiotika, přestože ten problém je bakteriální, pro toho jedince je to konečná. V uvozovkách sežere to celá střeva a dojde k otravě krve.

Za jiných podmínek zas pronikají některé mikroorganismy ze střeva do krve.

Za jiných okolností dochází k sensibilizaci.

U všeho tohohle "asistují" nějaké mikroby, a nemusí to být ty, které pronikají.

S těmi bakteriemi a dalšími mikroby je to ten problém, že jich je tam strašně moc druhů, žijí v ne zcela objasněných vztazích k sobě navzájem ale i směrem k hostiteli.

U krmení nevhodné stravy - nepřirozené stravy, granulované, nebo i doma připravené nepestré a jednotvárné, ale taky třeba hodně chemicky zatížené apod. bych se spíš bála toho, že dám některým mikrobům výhodu...

Trávení kostí - tím že právě není ta strava furt jednotvárná, v každé misce stejná hromádka kostí, masa, vnitřností atd. dochází k rychlejšímu vyloučení toho, co tam být nemá; ve stolici jdou najít zbytky kostí apod.

Stejně tak jako na jiný typ krmení, pes na to musí být zvyklý, určitě možná někdo vzpomene tys hrozivé obrázky žaludků plných kostí, perforace střeva atd. Jenomže častějc a pravděpodobnějc se to stane psovi, který bude celý život žrát přesnou dávku těch samých granulí v ten samý čas a pak si nebo mu někdo přilepší a on si s tím nebude umět poradit - nebude to umět pokousat a ani další části trávicího traktu to nebudou umět.

5.3.2017 17:45
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

megííí -
Některé ultrahypermarkety mají pekárnu - mají, ale nejsem si jistá, jestli se tam, byť jen jeden výrobek peče - všechno se jen rozpéká ze zmraženého polotovaru, jak je tu psáno.

5.3.2017 18:03
tapina

XXX.XXX.211.241

lesnížínka napsal(a):
megííí -
Některé ultrahypermarkety mají pekárnu - mají, ale nejsem si jistá, jestli se tam, byť jen jeden výrobek peče - všechno se jen rozpéká ze zmraženého polotovaru, jak je tu psáno.

V glóbusu řikali smajlík smajlík smajlík já nevim, glóbus v Olomouci bylo od jisté doby jediné místo, kde bych si koupila rohlík a řekla, že je dobrý. No pravda, to už je taky 6-10let nazpět.

5.3.2017 18:04
psi doktorka

XXX.XXX.221.68

Je mi líto, ale máte nedostatečné znalosti ohledně trávícího traktu psa. Mimochodem stejný princip je i u lidí (tedy podle Vašich slov proti proudu). Nechám to na Vás, abyste si to nastudovala. Nemohu zde popisovat trávící trakt psa a způsob trávení potravy. Je to poměrně složité a ba fakultě se tomu věnuje několik semestrů.

5.3.2017 18:10
lupus4

XXX.XXX.8.16

To dr.
chvíli už to vypadalo, že máte rozum a pak zas "perla"

Opravdu by pes neměl dostávat každý den jiný druh krmiva (maso pak granule pak konzervu).

proč ne? mám to vyzkoušeno za 30 let u opravdu pracovních psů (SH 60 - 120km/denně)
bez syrového masa by to NIKDY nedali

štěňata od prvních příkrmů mišunk granulí + syrové + atd,
věk dožití 14 - 17+, odchod do "důchodu" až v 12ti, dokonce leadr i ve 13 odběhala celou sezonu...(tisíce km)
na syrovém byli vestaj, NO, x jezevčík, ACD, grey (zhuntovanej z Irska) po syrovém se srovnala teď ji bude 12 a nemít bílou bradu, nic nepoznáte...
tak už nekažte bludy
po sebemenší změně ve stravě má potíže jen granulák, protože má monodietou zhuntovanou střevní mikrofloru...

5.3.2017 18:12
psi doktorka

XXX.XXX.221.68

Pro megíí

Nechápu co má společného pekárna s krmivem pro psy. Rovněž nechápu toto „Když tak dobře víte jak funguje psí organismus, proč jim stravu vaříte ?“.
Není lepší dát syrovou rybu. Bohužel syrové ryby obsahují hodně nežádoucích parazitů, antibiotik aj. a ty je potřebné zničit. Jo chovy ryb už není to co bývalo.
Obecně zničené vitamíny a jiné látky je potřeba doplnit. Některé látky ani syrová ryba či jiné maso neobsahuje – takže je nutno je také dodat externě. Vždy záleží v čem je dodáte. To ovšem musíte znát složení jednotlivých surovin a vědět jak to lze kombinovat, aby nedošlo k eliminaci či násobení. Proto to není tak snadné sestavit vyvážení krmivo.

5.3.2017 18:16

psi doktorka napsal(a):
Je mi líto, ale máte nedostatečné znalosti ohledně trávícího traktu psa. Mimochodem stejný princip je i u lidí (tedy podle Vašich slov proti proudu). Nechám to na Vás, abyste si to nastudovala. Nemohu zde popisovat trávící trakt psa a způsob trávení potravy. Je to poměrně složité a ba fakultě se tomu věnuje několik semestrů.

No mě to vrtá hlavou, co svět je světem, je nejdříve v pořadí tenké střevo a pak tlusté...tak mi logicky vychází, že ty bakterie musí proti proudu-peristaltika a. t.d.
Klidně popisujte máme zimní semestr, můžem to probrat i v letním a i příští ročník...

5.3.2017 18:21
tapina

XXX.XXX.211.241

psi doktorka napsal(a):

Ale tak prosím stručně by to šlo...

Aj na lékařské fakultě je nejprv anatomie, pak topografická anatomie, chemie, biochemie, biofyzika, fyziologie, patofyziologie, patologie, mikrobiologie, interna, infekční, furt samá střeva, a to jsem ještě na půlku věcí určitě zapomněla a stejně se nakonec dozvíte, že je všechno jinak.
Na mikrobiologii dokonale jednotlivé druhy bakterií, jak vypadají, životní cyklus, jak kultivovat, jaká antibiotika. Jaká onemocnění.

No až pak někdy postrgaduálně možná něco o quorum sensing a dalších z ekologie těch mikroorganismů a stejně všechno s přívlastky možná, pravděpodobně, neobjasněno, předpokládá se... Ono se to totiž ty předpoklady blbě dopkazují, vesměs to je popis různých onemocnění nebo stavů, experimentálně to ani moc navodit nejde...

Možná u psů se to ví líp.

Třeba u skotu docela dobře a pěkně, zdá se. Léčebné transplantace tráveniny inspirovaly cosi v lidské medicíně, no to je jedno.

Nechceme to teda, když v určitých ohledech fakt zabíháte do hlubokých detailů fakt vzít hloubkově od začátku. Nebo třeba ne hloubkově, ale tak nějak méně povrchně. Když už nám ten čas věnujete. Prosím...

osnova např.
1) jak vypadá trávicí trakt psa a jak funguje
2) jaké živiny pes potřebuje, jaké jsou jejich zdroje
3) jaký je metabolismus zdrojů těch živit
4) jsou nějaké variace
5) strava - možnosti obecně
6) co je vhodné a proč, co je nevhodné a proč

Nebo teda klidně můžete vyvracet to, co zde kdo napíše s tím, že jste to studovala 25 50 let, že to prostě takhle jednoduše vysvětlit nejde.

Věřte že i poměrně složité věci ohledně bakterií jdou vysvětlit i tak, aby to pochopilo i dítě. Dělám to skoro každý den. Pojďte to zkusit, věřím, že i Vás to obohatí.

5.3.2017 18:24
psi doktorka

XXX.XXX.221.68

Na putování bakterií jsem odpověděla megíí. Ano do krve se dostávají i nežádoucí mikroorganismy. Antibiotika (nepoužívám schválně zkratku, aby ostatní věděli o co jde) opravdu (stejně jako u člověka) porušují střevní mikroflóru. Ovšem toto se upravuje pomocí probiotik a prebiotik. Máte pravdu, že zatím není zcela objasněno vše kolem střevních bakterií a mikroorganismů. Ano ve stolici psa jsou zbytky kostí (to už jsem také uvedla). Je to tím, že ani ty bakterie to vše nezvládnou. Granule s perforací žaludku či střev nemají mnoho společného. Je otázka tříštivosti kostí! Proto se některé druhy kostí nemají psům dávat (ale to jsem již také psala). Co se týká kousání u psů, tak tam je to zhruba tak, že pes je lidově řečeno polykač. On stravu kouše poměrně málo a jen na kusy co polkne. Důvod je ten, že jeho sliny neobsahují potřebné enzymy na předtrávení a také je to vývojová záležitost. Pes kousáním kostí si hlavně čistí zuby. Jak se mu podaří kus odkousnout, tak jej polkne. V tom je právě to nebezpečí tříštivých kostí. Pokud je to velké sousto, pak jej vyzvrátí.

5.3.2017 18:25
tapina

XXX.XXX.211.241

No mě to vrtá hlavou, co svět je světem, je nejdříve v pořadí tenké střevo a pak tlusté...tak mi logicky vychází, že ty bakterie musí proti proudu-peristaltika a. t.d.
Klidně popisujte máme zimní semestr, můžem to probrat i v letním a i příští ročník...

No. Infekce močových cest, hádejte odkaď se tam ty bakterie vezmou, peristaltika neperistaltika, pořadí nepořadí.

Bakteriémie. Jak se to stane.

O tomhle bych se nepřela, stát se to může.

Ale v kostech bych příčinu úplně neviděla.

5.3.2017 18:34

psi doktorka napsal(a):
Pro megíí

Nechápu co má společného pekárna s krmivem pro psy. Rovněž nechápu toto „Když tak dobře víte jak funguje psí organismus, proč jim stravu vaříte ?“.
Není lepší dát syrovou rybu. Bohužel syrové ryby obsahují hodně nežádoucích parazitů, antibiotik aj. a ty je potřebné zničit. Jo chovy ryb už není to co bývalo.
Obecně zničené vitamíny a jiné látky je potřeba doplnit. Některé látky ani syrová ryba či jiné maso neobsahuje – takže je nutno je také dodat externě. Vždy záleží v čem je dodáte. To ovšem musíte znát složení jednotlivých surovin a vědět jak to lze kombinovat, aby nedošlo k eliminaci či násobení. Proto to není tak snadné sestavit vyvážení krmivo.

Pekárna byla pro ostatní - staví se teď u nás v Lidlu.

Já si tedy pro svou psici takové ryby, co píšete, nekupuji. A nevím ani kde by se vzaly ; proč by poučený krmič pořizoval ryby z Labe nebo pochybných chovů. Maso je kontrolované a navíc, i kdyby to lidé odflákli, pes si poradí.
Co přesně důležitého ryba neobsahuje ?
Nekrmíme přece jedním druhem ryby. Ale i tak, odpovězte.

Vy byste si tatarák nedala, že smajlík

Já vím co které maso, zelenina, obilniny, luštěniny,...obsahují. Proto mám tak krásného psa smajlík

Opravdu Vám nerozumím. Maso - celá kořist, s nějakou tou bobulí a kořínky, obsahuje vše, co pes potřebuje. Vy to uvaříte abyste pak důležité látky dodala uměle.

Bakterie. Ale tak ony vážně putují různě, jasné. Dokáží i zabít. Jde ale spíše o složité, těžko stravitelné složky potravy (kosti nejsou nijak zvlášť na dlouho), které tam "hnijí", když se bavíme o stravě.
Jenže. Tahle část psí je ještě málo prozkoumaná.

Zdravý pes kosti tráví sice déle než svalovinu apod., ale trochu jste si tu "přidala".
Strašíte lidi, nemáte zatím k jedinému tvrzení podklady a na mé jednoduché otázky neodpovídáte.
Proč ? Zdroje, kvalitní granule.
Já čekala, že se dovím něco nového, budu poučena.. Ale na domněnky moc neslyším.

Prosím o nějaké, jakékoli, zdroje, autory studií..ať si mohu mezery doplnit. Stačí jméno, rok, zbytek si najdu.

Co jedl Canis lupus familiaris, aby se dostal do 21. století ?

5.3.2017 18:36
tapina

XXX.XXX.211.241

psi doktorka napsal(a):
Na putování bakterií jsem odpověděla megíí. Ano do krve se dostávají i nežádoucí mikroorganismy. Antibiotika (nepoužívám schválně zkratku, aby ostatní věděli o co jde) opravdu (stejně jako u člověka) porušují střevní mikroflóru. Ovšem toto se upravuje pomocí probiotik a prebiotik. Máte pravdu, že zatím není zcela objasněno vše kolem střevních bakterií a mikroorganismů. Ano ve stolici psa jsou zbytky kostí (to už jsem také uvedla). Je to tím, že ani ty bakterie to vše nezvládnou. Granule s perforací žaludku či střev nemají mnoho společného. Je otázka tříštivosti kostí! Proto se některé druhy kostí nemají psům dávat (ale to jsem již také psala). Co se týká kousání u psů, tak tam je to zhruba tak, že pes je lidově řečeno polykač. On stravu kouše poměrně málo a jen na kusy co polkne. Důvod je ten, že jeho sliny neobsahují potřebné enzymy na předtrávení a také je to vývojová záležitost. Pes kousáním kostí si hlavně čistí zuby. Jak se mu podaří kus odkousnout, tak jej polkne. V tom je právě to nebezpečí tříštivých kostí. Pokud je to velké sousto, pak jej vyzvrátí.

Tak ale dobře, příklad, když dám svojemu psovi krůtí krk, podrtí to zuby, párkrát si to třeba i vrátí do plamy zpět, ten krk jsou kosti obalené masem, on si to takhle nadrtí, tráví se to samozřejmě dál.

Můj pes pokouše třeba i když občas v dobré víře dostane od někoho hodného nějakou tu vařenou nebo pečenou kost a nervy z toho nemám, pochroupe to, zají se ještě něčím jiným.

Co se stane, když pes výlučně na granulích, dostane něco takového, co nikdy neviděl? Některý to odmítne, některý si s tím poradí (ale co jeho trávení)? A některý to jako největší kořist a poklad co nejrycheji spolknou, aniž by se obtěžovali to toho jednou chroupnout. Dál - žaludek neprodukuje příliš kyselou šťávu, střeva jsou líná a co z toho vyleze?

Nebo to tak není?

Obráceně - ublíží psovi, který je krmen pestře jedna dávka granulí? Jen špekáček?

Já nevím, ptám se.

5.3.2017 18:37
psi doktorka

XXX.XXX.221.68

Pro Tapinu

To co píšete o studiu je pravda a fakt jste některé věci ani nevyjmenovala. Když to víte, tak nevím co chcete vědět více. Možná jste zde jediná koho to více zajímá. Ostatní již mají svoji pravdu a nic jiného je nezajímá. Já se snažím příliš nezabíhat do podrobností, protože je mi jasné, že to většinu nezajímá a nebo to nechápou a nechtějí to ani vědět. To, že někdy zaběhnu do podrobností je tzv. profesní deformace. Jsem si toho vědoma.

To co zde chcete popsat je bohužel tak na knihu a ne do diskuse o krmivu. Mohu jen všem doporučit si sehnat skriprta a nastudovat si to. Nebo na webu také hodně najdete, ale je potřebné selektovat, protože často jsou zde velké nepřesnosti a omyly.

osnova např.
4) jsou nějaké variace

Na tuto diskusi mne navedla jedna známí klientka, protože zde někde získala nesmyslné rady a její pejsek mále pošel. Naštěstí se jej podařilo zachránit. Jinak nemám důvod se takovýchto, rádoby profisionálních, diskusí účastnit. Ale pokud jste to vše četla, tak mi jistě dáte za pravdu, že ti co zde hlavně jsou arogantní a zesměšňují, tak o tom mnoho neví. Ale mají svá tvrzení a přes ta nejede vlak.
Nemá smysl na takovýchto fórech nic uvádět.

5.3.2017 18:42

Psi doktorka: ale mě to zajímá a hodně do detailů. Jenže mi na nic neodpovídáte.
Zkratka antibiotik. Hm. Takto špatně na tom zde nejsme smajlík
Vezměte to popořadě, nebojte, my to pochopíme.

5.3.2017 18:50
tapina

XXX.XXX.211.241

psi doktorka napsal(a):
Pro Tapinu

To co píšete o studiu je pravda a fakt jste některé věci ani nevyjmenovala. Když to víte, tak nevím co chcete vědět více. Možná jste zde jediná koho to více zajímá. Ostatní již mají svoji pravdu a nic jiného je nezajímá. Já se snažím příliš nezabíhat do podrobností, protože je mi jasné, že to většinu nezajímá a nebo to nechápou a nechtějí to ani vědět. To, že někdy zaběhnu do podrobností je tzv. profesní deformace. Jsem si toho vědoma.

To co zde chcete popsat je bohužel tak na knihu a ne do diskuse o krmivu. Mohu jen všem doporučit si sehnat skriprta a nastudovat si to. Nebo na webu také hodně najdete, ale je potřebné selektovat, protože často jsou zde velké nepřesnosti a omyly.

osnova např.
4) jsou nějaké variace

Na tuto diskusi mne navedla jedna známí klientka, protože zde někde získala nesmyslné rady a její pejsek mále pošel. Naštěstí se jej podařilo zachránit. Jinak nemám důvod se takovýchto, rádoby profisionálních, diskusí účastnit. Ale pokud jste to vše četla, tak mi jistě dáte za pravdu, že ti co zde hlavně jsou arogantní a zesměšňují, tak o tom mnoho neví. Ale mají svá tvrzení a přes ta nejede vlak.
Nemá smysl na takovýchto fórech nic uvádět.

Ale ne, ono, legrace trochu musí být, nemůžete to brát tak vážně.

Pejska je mi líto. Jenomže proč teda jí nepomohli na veterině? S pejskem snad nejdříve šla na veterinu...

Můj kocour už by byl dávno v nebi, kdybych pokračovala tak, jak mi radili na veterině. Nebo spíš, nevěděli si rady. Potlačovat příznaky a výsledky. Moje kamarádka od svých dvaceti let bývala pravidelně hospitalizována na interně a dokonce i na JIPu. Je jí přes 40. Teď dva roky je konečně dobrá. Nepomohl jí doktor, ale výživová poradkyně. Úplně bych to nepodceňovala, takovou tu lidovou moudrost.

Já vím, každý si můžeme sehnat skripta, jenomže, když už jste sem přišla, musíme z Vás taky něco dostat ;-) S nadsázkou.

Pro mě to je fakt záhada, každý den nad tím přemýšlím, jestli je krmím dobře, zevně zjevně to vypadá, že jo, ale možná mě to časem vyškolí. Ale těch granulí jako jediného krmiva se fakt strašně bojím.
Ano, na webu toho je hodně, a co si vybrat. Vidíte, i toto je web, Vaší klientce to ublížilo...

5.3.2017 19:21
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

psí doktorka -
Na tuto diskusi mne navedla jedna známí klientka, protože zde někde získala nesmyslné rady a její pejsek mále pošel. Naštěstí se jej podařilo zachránit
- tak a mne by zase zajímalo tohle, i když nejde o granule(asi) Můžete nám sem hodit ten případ, o co šlo? Co jsme kdo blbě poradili..třeba by to právě byla ta sebereflexe, třeba i pro mne. Ještě jsem se tu asi nesetkala s případem, že by sem dodatečně někdo napsal:, vy krá.y, poradily jste mi blbě a díky tomu můj pes málem umřel!" Takže?

5.3.2017 19:51

lesnížínka napsal(a):
psí doktorka -
Na tuto diskusi mne navedla jedna známí klientka, protože zde někde získala nesmyslné rady a její pejsek mále pošel. Naštěstí se jej podařilo zachránit
- tak a mne by zase zajímalo tohle, i když nejde o granule(asi) Můžete nám sem hodit ten případ, o co šlo? Co jsme kdo blbě poradili..třeba by to právě byla ta sebereflexe, třeba i pro mne. Ještě jsem se tu asi nesetkala s případem, že by sem dodatečně někdo napsal:, vy krá.y, poradily jste mi blbě a díky tomu můj pes málem umřel!" Takže?

Přesně naopak, občas sem zajde někdo a moc nám děkuje, jak jsme mu pomohli

5.3.2017 20:08
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Přesně naopak, občas sem zajde někdo a moc nám děkuje, jak jsme mu pomohli

To vím, to si člověk zapamatuje, potěší, když zjistíme, že se něco povedlo Ale netvrdím, že se nemohl stát i opak, ale si ho prostě nepamatuju. Proto se ptám a zajímalo by mne to.

5.3.2017 20:27
Terven

XXX.XXX.160.10

psi doktorka napsal(a):
N terven
Bohužel nečtete moje odpovědi přesně. Já již na začátku píši o způsobu krmení B.A.R.F. Obecně tento způsob krmení zahrnuje to co píšete. To, že to neuvedu a napíši jen masem je zjednodušení a je to odpověď na někoho, kdo to takto uvádí. Nicméně, zjednodušeně (abyste mne nechytala za slova) konzistence je dodržení stejného obsahu krmiva a stejné doby krmení. Už jsem to zde někomu uvedla.
Zažívací potíže jsou nepříjemné pro každého psa a mohou způsobit (trvají-li dlouho) zdravotní problémy. Já mám trochu větší psy (např. v kohoutku jeden má 75 cm, váha cca 50 kg).
Ano, granule jsou standardem u většiny majitelů psů. Žel je na trhu mnoho nekvalitních granulí. Bohužel je pravda i to, že veterináři tak nějak samozřejmě přistupují na granule. Majitelé na ulici se žel především zajímají o cenu granulí a ne o jejich kvalitu! Mé doporučení nemíchat druhy krmiv, jak koho napadne, je z důvodů jeho trávení a možnosti zdravotních potíží. Samozřejmě pak dojde k tomu co uvádíte.
Rozhodně nemám chaos v pojmu intolerance a alergie. Samozřejmě, že alergie není to samé co intolerance. Intolerance na něco opravdu může být způsobena tím, že něco chybí (enzymy atd.) v organismu psa.
Bohužel lze i z intolerance, za určitých okolností, získat alergii (zjednodušeně řečeno). Intolerance může být jak genetikou, snížení činností některého orgánu, nedostatkem nějakého koenzymu, nevhodným mícháním potravy, nevhodnou úpravou potravy atd.
Alergie mohou být vrozené (dědičné) nebo získané (je to dáno genetickou dispozicí a působením zevním faktorů - alergeny a infekce), mohou se objevit hned po narození či v průběhu let. Myslím, že dále to nemá cenu rozepisovat.

Nicméně, zjednodušeně (abyste mne nechytala za slova) konzistence je dodržení stejného obsahu krmiva a stejné doby krmení.

Evidentně mám úplně jiný názor na význam slova konzistence.
Ale ať je tedy po vašem...dám-li dnes kuřecí křídlo se strouhanou mrkví a jablkem, zítra hovězí svalovinu a polníček, pozítří kachní srdce a žaludek s vařeným bramborem - je to dle vás stejná konzistence krmiva?
Dle mého ne.
Vysvětlete mi, prosím, proč podle vás je pro psa prakticky jediná správná výživa ta průmyslově vyrobená?
My, lidi, můžeme jíst čerstvé, ostatním domácím mazlíčkům také dáváme převážně jejich přirozenou stravu - hlodavcům, ptákům, koním apod. krmíme píci, zrní, zeleninu...
Čím si pes zasloužil, že dle "odborníků" může být zdráv jen na průmyslových kuličkách?

5.3.2017 20:32
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

sisi58 napsal(a):
Jakpak byste to chtěla udělat? Upéci ze starého nové? V supermarketu?
Dělám v supermarketu 10 let. Jediné, co se tam teď peče, jsou předpečené, zmražené věci. Pečivo se peče v pekárnách.

Omyl, jsou no dobre, ne supermarkety, ale i hypermarkety, ktere maji svoji pekarnu, ne jen dopikarnu. A ja bych to v podstate nechtela udelat nijak, tu info jsem nekde nakoupila, stejne jako i tu, ze tmave pecivo je dobarvovano aby bylo skutecne tmave

5.3.2017 20:36
Lexaurin

XXX.XXX.42.98

psi doktorka napsal(a):

A co jehlový reflex?

5.3.2017 20:36
tapina

XXX.XXX.211.241

Terven napsal(a):
Nicméně, zjednodušeně (abyste mne nechytala za slova) konzistence je dodržení stejného obsahu krmiva a stejné doby krmení.

Evidentně mám úplně jiný názor na význam slova konzistence.
Ale ať je tedy po vašem...dám-li dnes kuřecí křídlo se strouhanou mrkví a jablkem, zítra hovězí svalovinu a polníček, pozítří kachní srdce a žaludek s vařeným bramborem - je to dle vás stejná konzistence krmiva?
Dle mého ne.
Vysvětlete mi, prosím, proč podle vás je pro psa prakticky jediná správná výživa ta průmyslově vyrobená?
My, lidi, můžeme jíst čerstvé, ostatním domácím mazlíčkům také dáváme převážně jejich přirozenou stravu - hlodavcům, ptákům, koním apod. krmíme píci, zrní, zeleninu...
Čím si pes zasloužil, že dle "odborníků" může být zdráv jen na průmyslových kuličkách?

Mám na to takovou konspirační teorii. Podle mě je to taková obrovská celosvětová studie. V rozvinutém světě je mraky psů, jsou celkem pod kontrolou.

Studie se týká:
1) co to krmení udělá s tělem, s každým individuem
2) bude to mít někaké dlouhodobé, mezigenerační účinky
3) jaká bude compliance - rozumnějte - jak to lidi poberou, dělat něco tak divného, jak jim to vhodně vysvětlit, jak je motivovat, jak je uvést do spolupráce

Když studie dopadnou přijatelně, můžem tak začít krmit děti, protože je jasné, že dospělé se zažitými návyky už zlomit nepůjde, možná teda nějaké procento, které to vezme dostatečně skoronábožensky za své, jo, ale mezigeneračně se to vyrovná...

Ne, legrace, já fakt taky nevím proč.

5.3.2017 20:47

Konspirační.. smajlík Jenomže. Kolik výzkumů je v režii Waltham Centre for Pet Nutrition (vlastník Mars Inc. ) a Hill's Pet Nutrition Center. Odtud je například vzorec pro výpočet energie - až 40% sacharidů pro psy.
A koukám jak se to chytlo smajlík

5.3.2017 20:56
tapina

XXX.XXX.211.241

Konspirační.. smajlík Jenomže. Kolik výzkumů je v režii Waltham Centre for Pet Nutrition (vlastník Mars Inc. ) a Hill's Pet Nutrition Center. Odtud je například vzorec pro výpočet energie - až 40% sacharidů pro psy.
A koukám jak se to chytlo smajlík

No jo no, kde jsou ty doby, kdy se jednomu městu do vodovodního řádu něco přidalo a druhému ne a za pár let výsledky a krásná studie... smajlík

5.3.2017 21:18

tapina napsal(a):
No jo no, kde jsou ty doby, kdy se jednomu městu do vodovodního řádu něco přidalo a druhému ne a za pár let výsledky a krásná studie... smajlík

smajlík smajlík tak tomu se říká konspirační teorie, přesně podle mého vkusu smajlík myslíš, že když mám vodu z vodárny z vedlejší vsi.. prosím Tě, kolik prstů má mít pes ?

5.3.2017 21:20
tapina

XXX.XXX.211.241

smajlík smajlík tak tomu se říká konspirační teorie, přesně podle mého vkusu smajlík myslíš, že když mám vodu z vodárny z vedlejší vsi.. prosím Tě, kolik prstů má mít pes ?

Ne to se fakt stalo. U Vás ne, tam ta degradace populace má jiné důvody ;-).

5.3.2017 22:58
Terven

XXX.XXX.160.10

Nechce se mi citovat celé dlouhé příspěvky stále dokola.
Když už Tapina kdesi výše nakousla ty kosti...já si nemyslím, že krmení kostí je úplně bezpečné a to ani v případě, že jsou syrové a žere je echt barfista. I přesto, že na všech barf fórech se stále dokola papouškuje, že syrové jsou OK.
Dle mého nejsou, ale i tak je krmím. To riziko zkrátka patří mezi ta, s nimiž jsem schopná žít. Ještě o fous pravděpodobnější než malér s kostí je možnost, že mého psa srazí auto.
Takže je kmím s respektem, uklidňuje mě, slyším-li chroupání- i když, jak už tu padlo- není důležité, zda to pokouše, ale NA co to pokouše.
Bobky kontroluju přes pytlík i pohmatem, až na výjimky tam žádné větší kusy ani úlomky kostí nebývají. Fena je určitě nekouše důkladně, ale tráví zřejmě dobře.
A jak tu psala Tapina - nevěřím, že striktní granulář či vařenář si během života někde neobstará kost. A tam to teprve může být průšvih.
Takže já jsem vlastně preventista

5.3.2017 23:16

tapina napsal(a):
No. Infekce močových cest, hádejte odkaď se tam ty bakterie vezmou, peristaltika neperistaltika, pořadí nepořadí.

Bakteriémie. Jak se to stane.

O tomhle bych se nepřela, stát se to může.

Ale v kostech bych příčinu úplně neviděla.

Http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/bakterialni-prerustani-ve-streve-u-psu-129.html
Já se nepřu, jen mi chybělo nějaké vysvětlení, chápu docela dobře pajšl koně...zjednodušeně kde slabým enzymatickým trávením v tenkém, odchází nestrávené do tlustého a tady mikroflora hoduje a přerůstá-mění se na škodlivou a.t.d...tak mi zajímal pes( matoucí dost bylo i uvedení pořadí střev)
Na odkaze jsem si našla i další články(mnohdy i totožné s názory psí doktorky-prosazující si tvrdošijně monodietu)

Náše psina taky žere všecko dohromady (trochu granulí, syrové- ovařené maso pro lidskou spotřebu, konzervy, ovoce, zeleninu, kosti) tak si to vybrala...

Pro psí doktorka
Je škoda, že neslyšíte a nevidíte, dál se nevzděláváte, pokrok jde stále vpřed a je potřeba si doplňovat vzdělání průběžně celý život...tak to lékaři běžně dělají.

5.3.2017 23:21

tapina napsal(a):
Ale ne, ono, legrace trochu musí být, nemůžete to brát tak vážně.

Pejska je mi líto. Jenomže proč teda jí nepomohli na veterině? S pejskem snad nejdříve šla na veterinu...

Můj kocour už by byl dávno v nebi, kdybych pokračovala tak, jak mi radili na veterině. Nebo spíš, nevěděli si rady. Potlačovat příznaky a výsledky. Moje kamarádka od svých dvaceti let bývala pravidelně hospitalizována na interně a dokonce i na JIPu. Je jí přes 40. Teď dva roky je konečně dobrá. Nepomohl jí doktor, ale výživová poradkyně. Úplně bych to nepodceňovala, takovou tu lidovou moudrost.

Já vím, každý si můžeme sehnat skripta, jenomže, když už jste sem přišla, musíme z Vás taky něco dostat ;-) S nadsázkou.

Pro mě to je fakt záhada, každý den nad tím přemýšlím, jestli je krmím dobře, zevně zjevně to vypadá, že jo, ale možná mě to časem vyškolí. Ale těch granulí jako jediného krmiva se fakt strašně bojím.
Ano, na webu toho je hodně, a co si vybrat. Vidíte, i toto je web, Vaší klientce to ublížilo...

Ad kamarádka a výživová poradkyně

To je přesně ono. Setkala jsem se se psy, co měli př. problémy z kůží související s imunitou. Jako poslední možnost přechod na normální stravu, v organismu asi proběhl nějaký restart (lidově řečeno) a po všech těch kortikoidech apod. konečně v pohodě. Granule prostě nejsou přirozené, organismus se jim musí přizpůsobit a někdy to s sebou nese nějaké ty "vedlejší účinky".

Nikdo tady čisté granuláře nekamenuje, ale když přijde někdo, kdo nám tady předestírá nějaké své vlastní dogma o ukrutné komplikovanosti krmení čímkoliv mimo granule, pak přihodí strašáka o syrovém mase (to už bych po těch tunách sushi, rare stejků a tataráků asi byla parazity sežrána zaživa), tak se nemůže divit ostřejším reakcím. A vůbec, jak je možné, že se psi vůbec dožili současnosti, když v minulosti grancle nebyly?

5.3.2017 23:55
tapina

XXX.XXX.211.241

Http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/bakterialni-prerustani-ve-streve-u-psu-129.html
Já se nepřu, jen mi chybělo nějaké vysvětlení, chápu docela dobře pajšl koně...zjednodušeně kde slabým enzymatickým trávením v tenkém, odchází nestrávené do tlustého a tady mikroflora hoduje a přerůstá-mění se na škodlivou a.t.d...tak mi zajímal pes( matoucí dost bylo i uvedení pořadí střev)
Na odkaze jsem si našla i další články(mnohdy i totožné s názory psí doktorky-prosazující si tvrdošijně monodietu)

Náše psina taky žere všecko dohromady (trochu granulí, syrové- ovařené maso pro lidskou spotřebu, konzervy, ovoce, zeleninu, kosti) tak si to vybrala...

Pro psí doktorka
Je škoda, že neslyšíte a nevidíte, dál se nevzděláváte, pokrok jde stále vpřed a je potřeba si doplňovat vzdělání průběžně celý život...tak to lékaři běžně dělají.

Proč myslíte, že se nevzdělává, když za druhou stranu sama připouštíte, že naleznete spoustu článků podobného ražení ? ;-)

Máte úžasného pejska, krmíte asi taky fajn, ale ty věci okolo smajlík smajlík Sama sebe si pravidelně vyvracíte, je to legrační, někdy.

Víte, ono to je někdy strašně těžké, když ty trendy směřují někam, jednak je určitě nadšení z něčeho, co tak nějak zázračně skoro všechno najednou vyřeší, tak se to zkoumá a zkoumá (a někdy vyvrátí, jsou i případy, kdy až celkem pozdě).
Druhak spousta těch vědců se na té vlně jakoby sveze; aj když se podíváte na to, kdo je dnes píejdždý a za co, leckdy a proč vlastně ten titul chtěli. Jistě že ne všichni.
Třeťak věda je věda od toho, aby měla nějaké výstupy, takže se to začne uplatňovat. Otázky ceny výzkumu, kdo jej platil, kdo ty výstupy případně koupil a kdo je uvede do reality a kdo z nich nakonec taky po zásluze něco chce mít. Když spousta toho výzkumu je na nic.
Čtvrťak jsou pak takoví ti pěšáci na periferii, co teda jakoby se snaží a jakoby se vzdělávají, ale v podstatě si z toho všeho vyberou to, co se jim hodí, aby si obhájili své jinak postupy, které stejně dělají roky, nebo teda přijmou nějaký nový poznatek, protože i pro ně je to nakonec výhodné. Výhody nemusejí být jen finanční, abychom si rozuměli.
Dneska je ten přístup k informacím taky daleko snazší, informace se šíří rychleji, pochopitelně. Je jich víc a víc. Jenomže den má pořád jen 24hodin.

6.3.2017 00:17
tapina

XXX.XXX.211.241

Terven napsal(a):
Nechce se mi citovat celé dlouhé příspěvky stále dokola.
Když už Tapina kdesi výše nakousla ty kosti...já si nemyslím, že krmení kostí je úplně bezpečné a to ani v případě, že jsou syrové a žere je echt barfista. I přesto, že na všech barf fórech se stále dokola papouškuje, že syrové jsou OK.
Dle mého nejsou, ale i tak je krmím. To riziko zkrátka patří mezi ta, s nimiž jsem schopná žít. Ještě o fous pravděpodobnější než malér s kostí je možnost, že mého psa srazí auto.
Takže je kmím s respektem, uklidňuje mě, slyším-li chroupání- i když, jak už tu padlo- není důležité, zda to pokouše, ale NA co to pokouše.
Bobky kontroluju přes pytlík i pohmatem, až na výjimky tam žádné větší kusy ani úlomky kostí nebývají. Fena je určitě nekouše důkladně, ale tráví zřejmě dobře.
A jak tu psala Tapina - nevěřím, že striktní granulář či vařenář si během života někde neobstará kost. A tam to teprve může být průšvih.
Takže já jsem vlastně preventista

"Jsem vlastně preventista".
Děkuju, to mě teď k večeru trochu rozesmálo a hodně povzbudilo.

No jo no, je potřeba nazývat věci pravými jmény, a asi i těmi pravými lidmi, já to říkám furt a nikdo mě nechápe.

6.3.2017 07:12

"Na odkaze jsem si našla i další články(mnohdy i totožné s názory psí doktorky-prosazující si tvrdošijně monodietu) "

pripada mi to trosku, ze je to prevzate od velkych hosp. zvirat. tam se opravdu dba na postupne prechody a monodieta je zadouci. a ty vyzkumy v tehle oblasti jsou mnohem rozsahlejsi, konkretnejsi nez psu.
ale u psu to mi porad smysl nedava.

6.3.2017 07:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

Lexaurin napsal(a):

Promiňte, ale to je opravdu pič vina.
Tohle se sice dělá, ale ne v supermarketech a nikoli do těsta, ale do kvásku a nikoli, co kdo vrátí, ale přímo v pekárně, vlastní zmetky.
Má to logiku v tom, že kvásek můžete udělat ze zbytku těsta. Tedy i ze zbytku chleba.Nečetla jste Robinsona Crusoe?

6.3.2017 07:42
Lexaurin

XXX.XXX.131.111

Můj veterinář mi monodietu take doporučoval. Sam mel dva sve psy vylucne na granulich.Pred deseti lety u prvního psa mi schválil RC. Když jsem mu pozdeji řekla, co vse jime, už vi, ze o strave, psu se, se mnou bavit nema . Ono to třeba muze fungovat, ale pes striktne nesmí dostat nic jiného nikdy . Tedy ani pamlsek, pamlskovat take granulemi...No chudák pes.

6.3.2017 07:45
Lexaurin

XXX.XXX.131.111

sisi58 napsal(a):
Promiňte, ale to je opravdu pič vina.
Tohle se sice dělá, ale ne v supermarketech a nikoli do těsta, ale do kvásku a nikoli, co kdo vrátí, ale přímo v pekárně, vlastní zmetky.
Má to logiku v tom, že kvásek můžete udělat ze zbytku těsta. Tedy i ze zbytku chleba.Nečetla jste Robinsona Crusoe?

Ja se, nehádám, pokud něco nevidím na vlastni oči, vždy pochybuji, ale když tak člověk sleduje všechny ty podvody okolo sebe a jak na vsem ušetřit, nedivila bych se ničemu.

6.3.2017 07:51

A také spousta výzkumů je na myších a potkanech a závěry se uplatní na psy.
Naposledy jsem četla o něco s křečky. Je to divné. Myš, co se láduje celý den kytičkami hlavně, určitě nemá stejné trávení jako pes..
Občas bych si k tomu všemu "odbornému" otevřela noviny.
USA Rok 1993 (a pak téměř každoročně) katastrofální povodně na polích.. a ve skladech smajlík Kam s pšenicí, sójou, rýží, čirokem a kukuřicí, když jsou nevhodné pro lidi ?
Odkud je nejvíce krmiv s kukuřicí ?
To není konspirační teorie jako byla Akta X, to je fakt.
Ukázalo se najednou, že pes potřebuje skoro polovinu energie ze sacharidů, Hill´s prodávají licence po celém světě (i u nás je fabrika) a vznikají pobočky nadací Mars i v takové díře, jako je ČR.
Dáme jim zdarma pár pytlů Pedygrý, zemičce Švejka.. a dohled smajlík
A tak.

6.3.2017 08:12

Http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2013/10/09/aflatoxin-contaminated-pet-food.aspx
psali to dr. a citované jsou výzkumy..tak třeba se to psi doktorka bude líbit.

6.3.2017 19:53
Terven

XXX.XXX.110.147

tapina napsal(a):
"Jsem vlastně preventista".
Děkuju, to mě teď k večeru trochu rozesmálo a hodně povzbudilo.

No jo no, je potřeba nazývat věci pravými jmény, a asi i těmi pravými lidmi, já to říkám furt a nikdo mě nechápe.

Není zač...smích a povzbuzení je taky prevence

8.3.2017 11:40

Posunu zase nahoru s dotazem :
Lukullus Barbarie ? Jsou tak dobré, jak se zdají být v nabídce ?

8.3.2017 12:05

Posunu zase nahoru s dotazem :
Lukullus Barbarie ? Jsou tak dobré, jak se zdají být v nabídce ?

Jednu chybu to má - drůbeží tuk. Ostatní receptury jsou ok. Ale nechutnají jako dříve. Nevím jestli chyba skladování.

8.3.2017 12:14

psi doktorka napsal(a):
Pro megíí

Nebudu tady řešit trávicí trakt psa...ani granule...

Chci jen říct, že právě díky podobným názorům jsem pár let granulemi krmila...protože jsem se prostě bála, že nesestavím vyváženou krmnou dávku, že pes nebude mít to, co nutně potřebuje...zaplať pánbůh jsem se vrátila ke svému stylu krmení...

A ruku na srdce...vy lidé se také stravujete tak, aby jste měli stravu přesně vyváženou? Jestli ano, tak klobouk dolů, ale u psů je to zdá se problém...

8.3.2017 12:31
sisi58

XXX.XXX.191.1

Lexaurin napsal(a):
Ja se, nehádám, pokud něco nevidím na vlastni oči, vždy pochybuji, ale když tak člověk sleduje všechny ty podvody okolo sebe a jak na vsem ušetřit, nedivila bych se ničemu.

Máte pravdu v tom, že se podvádí více, než kdy jindy.
Co není zákázáno je jaksi "povoleno". Ale jako obvykle, záleží na lidech.
Chvíli jsem dělala v obchodě, kde vedoucí chtěl, aby se např v "ruských vejcích" vyměňoval salám za nový i když "vejce" bylo už staré.
Určitou jistotu v dodržování kvality u velkých prodejců máte v tom, že na nich se mohou kontroly "vyřádit" a pokuty mohou jít do statisíců až milionů. To si žádný vedoucí nelajze.
Co si vezmete naproti tomu na Vietnamci ve večerce?

elikk

8.3.2017 12:34
elikk

XXX.XXX.240.85

Jednu chybu to má - drůbeží tuk. Ostatní receptury jsou ok. Ale nechutnají jako dříve. Nevím jestli chyba skladování.

No zrovna jsem to chtěla psat - zkusila jsem pytel a nemuzu to dokrmit a nemuzu.
Mlada, co opravdu zere kde co, se ofrnuje neuveritelne. Starsi to zere -ale ze by jásala to ani omylem.
a co me teda vadi ještě vic -to neuveritelne mnozstvi vody, co potom vypiji ?

8.3.2017 13:41

Dík.

7.8.2017 15:05
L(phi)

XXX.XXX.41.130

Mozu sa v zlozeni pod "Maso a živočišné deriváty" skryvat aj konzervanty? Normalne krmim niecim inym, ale ako odmeny by som rada pouzivat rozne pastiky, pri ktorych mnozstve je mi uplne fuk ci to je maso alebo rozomleta koza bez rozumnej vyzivovej hodnoty. Nechcem si ale zabijat psa pripadnymi skodlivymi konzervantmi.

V zlozeni neni nic ine len toto a pridane mineraly.

wofwof

7.8.2017 21:15
wofwof

XXX.XXX.170.215

Ano, pod tímto slovním spojením mohou být i skryté zdraví škodlivé antioxidanty a konzervanty, například v moučkách. Schová se tu naprosto vše.
Kdo takto napsal složení a neupřesnil o co jde, je hlupák. Nebo má za hlupáky zákazníky.

Vyhláška č.356/2008 Sb.
Maso a výrobky živočišného původu: všechny masité části poražených teplokrevných suchozemských zvířat v čerstvém stavu nebo vhodným způsobem konzervované, dále veškeré výrobky a vedlejší výrobky, vzniklé při zpracování těl nebo části těl teplokrevných suchozemských zvířat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík