Duvod proč jste dali psovi EO

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.4.2017 08:37

Lacik napsal(a):
Chcete říct, že nejlepší psi podávají výkony na bramboráku? ;) ty jo...

Takže každý, kdo si pořídí psa si má najít výživového poradce? nebo si má ihned googlit tabulky z Hand. atd.

Jak u Barfu určíte potřebný poměr živin v ideálním množství a potřebnou velikost krmné dávky?

Nechápu, proč když jsme na Acaně a pes prospívá, tak bych měl hodně rychle měnit značku, protože tím krmím někdo jiný.

"Jak u Barfu určíte potřebný poměr živin v ideálním množství a potřebnou velikost krmné dávky?"
Selským rozumem? Dám psovi nějaké množství a složení krmení - začínám stejně jako u granulí na doporučeních a tabulkách lidí, kteří se tím zabývají. Po pár dnech/týdnech vidím, zda pes vypadá dobře, mohu si ho i zvážit, vidím, zda je správně aktivní. Pokud je něco v nepořádku, krmení upravím jak co se týče složení tak množství. Po pár měsících si můžu nechat udělat rozbor krve, pokud to chci tak moc řešit.

notregistered

20.4.2017 08:40
notregistered

XXX.XXX.211.63

Lacik napsal(a):
Chcete říct, že nejlepší psi podávají výkony na bramboráku? ;) ty jo...

Takže každý, kdo si pořídí psa si má najít výživového poradce? nebo si má ihned googlit tabulky z Hand. atd.

Jak u Barfu určíte potřebný poměr živin v ideálním množství a potřebnou velikost krmné dávky?

Nechápu, proč když jsme na Acaně a pes prospívá, tak bych měl hodně rychle měnit značku, protože tím krmím někdo jiný.

Vy jste si vážně o výživě nic nezjistil, o složení RC též nic a pustil jste se do této diskuze.

Ještě jednou. Tabulka krmení dle metabolické hmotnosti. Nebo základ dle hmotnosti. Úplně stačí. Tam jsou teď čísílka, ale platí odpradávna, že pracovní tříletý pes potřebuje tolik a tolik bílkovin, což je jedno celé kuře denně. Například.
Člověk, který krmí barfem i granulemi ví, že psovi mají být lehce hmatatelná žebra a viditelný pas..
Bílkovina z kuřete je v granulích jiná než v kuřeti z Tesca jste myslel nebo jak ?

Kdo mluvil o prospívajícím psu na Acaně nebo jakékoli jiné značce. Nikdo. Ptám se Vás, když tato receptura bude dělat trable, co budete dělat Vy jako majitel toho zvířete.

20.4.2017 08:42
Lacik

XXX.XXX.229.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Jak u Barfu určíte potřebný poměr živin v ideálním množství a potřebnou velikost krmné dávky?"
Selským rozumem? Dám psovi nějaké množství a složení krmení - začínám stejně jako u granulí na doporučeních a tabulkách lidí, kteří se tím zabývají. Po pár dnech/týdnech vidím, zda pes vypadá dobře, mohu si ho i zvážit, vidím, zda je správně aktivní. Pokud je něco v nepořádku, krmení upravím jak co se týče složení tak množství. Po pár měsících si můžu nechat udělat rozbor krve, pokud to chci tak moc řešit.

Bohužel selským rozumem, nějaké množství, nějaký poměr živin a od oka pozorovat... to dělá většina lidí. A také proto více než 50% má až nadváhu a obezitu...

notregistered

20.4.2017 08:42
notregistered

XXX.XXX.211.63

Lacik, prosím, rozmyslete si to a až pak napište.

20.4.2017 08:43
asurwic

XXX.XXX.37.137

notregistered napsal(a):
To je tuk nejspíš. Receptur je strašně moc. BC a Carnilove sedí úplně všechny ? To asi ne. Kdybyste napsala která verze WB to dělá, které BC sedí, mohla bych to porovnat a budu strašně o něco chytřejší zas smajlík

Jo, ještě mě napadlo, že Nutrience Derma zvládal.

WB jsem přímo pro něj měla na zkoušku Green Valley (kvůli barvě po pár dávkách přešel zase na Brit) a jednou dojedl po ovčounovi Wide Plain pro aktivní psy - také žluté, ale ne zas tak hrozně.

Z Carnilove bez problémů losos, zvěřina, kachna + bažant.
Z Care s úspěchem papal Lamb&Rice pro velké psy, Salmon&Potato pro dospělé a jednou vysomroval na cvičáku Sensitive zvěřinu a také v pohodě.

20.4.2017 08:44

Lacik napsal(a):
Bohužel selským rozumem, nějaké množství, nějaký poměr živin a od oka pozorovat... to dělá většina lidí. A také proto více než 50% má až nadváhu a obezitu...

Chcete říct, že krmit selským rozumem tak, jak jsem napsala výše, znamená, že polovina psů bude mít automaticky nadváhu? Pak to asi nebude problém barfu a selskýho rozumu, ale toho, že lidé nevědí, že by neměli psy překrmovat.

20.4.2017 08:46
Lacik

XXX.XXX.229.11

notregistered napsal(a):
Vy jste si vážně o výživě nic nezjistil, o složení RC též nic a pustil jste se do této diskuze.

Ještě jednou. Tabulka krmení dle metabolické hmotnosti. Nebo základ dle hmotnosti. Úplně stačí. Tam jsou teď čísílka, ale platí odpradávna, že pracovní tříletý pes potřebuje tolik a tolik bílkovin, což je jedno celé kuře denně. Například.
Člověk, který krmí barfem i granulemi ví, že psovi mají být lehce hmatatelná žebra a viditelný pas..
Bílkovina z kuřete je v granulích jiná než v kuřeti z Tesca jste myslel nebo jak ?

Kdo mluvil o prospívajícím psu na Acaně nebo jakékoli jiné značce. Nikdo. Ptám se Vás, když tato receptura bude dělat trable, co budete dělat Vy jako majitel toho zvířete.

Co vy to melete a odkláníte diskuzi do receptury...

Já vám to ulehčím. Pes má denní příjem 1000kcal. Správný poměr živin - bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminíny a minerály jistě znáte ;)

Poprosím Vás o týdenní jídelníček, který splní denně 1000kcal ve správném poměru živin...

"když tato receptura bude dělat trable? co je to za otázky? Co to má společného s motivací a optimálním krmnou dávkou? Vy jste jak kolovrátek. Stejné jako u diskuze s pozitivkou, když nevíte... tak hned přeskakujete do témat úplně jiných :D :D.

Accuracy

20.4.2017 08:47
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Lacik napsal(a):
Víte paní Columbová - Bučková, Stapkovská a bůh ví kolik ještě fake profilů na různých sítích. Problém je v tom, že hlad neznamená potravinový reflex ;) To je to, co tady nedokáže řada lidí pochopit, aneb neví, jak fungují reflexy.

Tuto diskuzi sleduju už od začátku a chvílemi se vážně bavím.
Nicméně - pojem reflex mi je znám. Když psovi vyskočí zajíc pod nohama, reflexivně ho pronásleduje. Kdysi jsem měla co dělat, abych ho odvolala, dnes se po třech skocích sám zastaví a vrátí se. Ale ten reflex prohnat tam je.
Stejně jako když něco zabolí, tak pes automaticky bolesti uhne nebo se jí brání, třeba kousne. Když mu škubnu kůží (králičí, ne jeho) před čumákem, snaží se ji kousnout. A tak dále.
Pojem reflex chápu. Ale nějak si ho neumím namontovat na krmivo. Náš pes je labrador. Typický labrador. Neustále hladový. Žere všechno. Vždycky žral. Ale když mu strčím žrádlo před čumák a řeknu, že je to moje, nevrhne se na to. Nemá ten reflex žrát všechno, co je v misce. Jediný reflex, který jsem v této souvislosti vypozorovala, je (kromě čistě fyziologických jevů, jako je slinění) reflex polykat - když mu strčím tabletku dozadu do tlamy, prostě polkne, ať chce nebo ne. Zároveň mi ale z Vašich příspěvků vyplývá, že to asi není ten potravinový reflex, o kterém píšete.
Mohl byste mi ten pojem tedy objasnit?
Pod pojmem potravinový pud rozumím instinkt krmivo (resp. žrádlo, ne vše, co chce pes sežrat, je krmivo) si obstarat. Tedy jít na lov nebo udělat něco, co mu zajistí nějaké to sousto. Správně?

Protože jestli se ta diskuze má nějak pohnout a k něčemu být, tak bychom se asi měli ujistit, že mluvíme o tom samém. Pohádat se můžeme vždycky.

20.4.2017 08:48
Lacik

XXX.XXX.229.11

Chcete říct, že krmit selským rozumem tak, jak jsem napsala výše, znamená, že polovina psů bude mít automaticky nadváhu? Pak to asi nebude problém barfu a selskýho rozumu, ale toho, že lidé nevědí, že by neměli psy překrmovat.

No to já netvrdím, to je bohužel pravda... je to smutné. Ale podívejte se kolem... Kolik psů z Vašeho okolí má kondici, která je popsána výše?

notregistered

20.4.2017 08:50
notregistered

XXX.XXX.211.63

Lacik napsal(a):
Co vy to melete a odkláníte diskuzi do receptury...

Já vám to ulehčím. Pes má denní příjem 1000kcal. Správný poměr živin - bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminíny a minerály jistě znáte ;)

Poprosím Vás o týdenní jídelníček, který splní denně 1000kcal ve správném poměru živin...

"když tato receptura bude dělat trable? co je to za otázky? Co to má společného s motivací a optimálním krmnou dávkou? Vy jste jak kolovrátek. Stejné jako u diskuze s pozitivkou, když nevíte... tak hned přeskakujete do témat úplně jiných :D :D.

Tak pro Vás je všechno unavený potravinový pud = utlumený potrav. reflex, proto chcu vědět co budete dělat, když jedno krmivo nesedne. Budete mít rozmazleného psa, ne ?

20.4.2017 08:53

Lacik napsal(a):
No to já netvrdím, to je bohužel pravda... je to smutné. Ale podívejte se kolem... Kolik psů z Vašeho okolí má kondici, která je popsána výše?

Ale to přece není chyba v selským rozumu a krmení "od oka", ale v tom, že lidi jsou hloupí a překrmují a podstrojují. Znám tady pár překrmených psů, ale na procenta to bude odhadem spíš tak 10%. A jeden příklad za všechny, argument na to, že má fena zlaťáka min.5kg nadváhy: "Ale my jí dáváme granulí podle tabulek, víc určitě ne!" A fena nedožírá a valí se, ale dávají podle tabulek, tak je to správně, podle nich.
Nepočítám kalorie a živiny sobě a není mi jasné, proč by to mělo být nutné u psa.

20.4.2017 08:55
Lacik

XXX.XXX.229.11

notregistered napsal(a):
Tak pro Vás je všechno unavený potravinový pud = utlumený potrav. reflex, proto chcu vědět co budete dělat, když jedno krmivo nesedne. Budete mít rozmazleného psa, ne ?

Prosím tato diskuze nikam nevede, již asi po páté opakuji, pokud nevíte, co je pud a reflex, nemůžeme diskutovat... je to stejné jako v jiném vlákně, kdy jste se snažila poučovat o pozitivce, přitom jste ani nevěděla co to je...

Mohu Vás poprosit o ten jídelníček? Děkuji.

20.4.2017 08:57
asurwic

XXX.XXX.37.137

Lacik napsal(a):
Napřílad chovatelksá stanice v Domažlicích je na Happy Dogu a nemůžou si vynachválit. Znáte psy KNPV v Nizozemsku? Royal Canin.

Takže ty Vaše příběhy si nechte a řekněte mi prosím, jak je možné, že tito dlouholetí chovatelé a kynologové, kteří po psech požadují pravidelné a stabilní výkony dosahují nejlepších výsledků a výkonů právě s příchodem granulí, když předtím krmili "obdobou" barfu?

Mně je jedno jestli granule nebo BARF, důležité jsou ty živiny, které pes potřebuje v optimálním množství.

A proto mě i zajímá, jak normální lidé mají určit optimální krmnou dávku, když to nedokáží ani při krmení granulema?

Takže ty Vaše příběhy si nechte a řekněte mi prosím, jak je možné, že tito dlouholetí chovatelé a kynologové, kteří po psech požadují pravidelné a stabilní výkony dosahují nejlepších výsledků a výkonů právě s příchodem granulí, když předtím krmili "obdobou" barfu?

Víte proč? Jelikož ta jejich obdoba byla ve stylu: vařené brambory jeden den, staré napůl zelené maso, které už je neprodejné druhý den... to už je lepší to obilí a malou příměsí masa + pár syntetických vitamínů a zlepšení se dostaví.

20.4.2017 08:58
Lacik

XXX.XXX.229.11

Ale to přece není chyba v selským rozumu a krmení "od oka", ale v tom, že lidi jsou hloupí a překrmují a podstrojují. Znám tady pár překrmených psů, ale na procenta to bude odhadem spíš tak 10%. A jeden příklad za všechny, argument na to, že má fena zlaťáka min.5kg nadváhy: "Ale my jí dáváme granulí podle tabulek, víc určitě ne!" A fena nedožírá a valí se, ale dávají podle tabulek, tak je to správně, podle nich.
Nepočítám kalorie a živiny sobě a není mi jasné, proč by to mělo být nutné u psa.

To máte pravdu, problém však tkví v tom, že pode selského rozumu (od oka) je subjektivní. Každý má oko jiné. Další problém je, že drtivá většina majitelů psů neví, jak vypadá optimání kondice psa, vždyt to neví ani řada veterinářů. Lidi se nejdřív musí naučit, jak vypadá správná kondice psa (i když je to na každé veterině napsané a je o tom i hromada materiálu) a pak teprve můžou krmit od oka...

notregistered

20.4.2017 09:04
notregistered

XXX.XXX.211.63

Lacik napsal(a):
Prosím tato diskuze nikam nevede, již asi po páté opakuji, pokud nevíte, co je pud a reflex, nemůžeme diskutovat... je to stejné jako v jiném vlákně, kdy jste se snažila poučovat o pozitivce, přitom jste ani nevěděla co to je...

Mohu Vás poprosit o ten jídelníček? Děkuji.

Když nejlepší psi jsou na RC, proč tak nekrmíte, když teda chcete mít psa v dobré kondici a "výkonného".
Představte si, kdyby ta Acana neseděla a Vy jste začal hledat jiné granule, a já Vám řeknu - máte rozmazleného psa, rvěte mu tu Acanu dál, to se rozcvičí.

Jsou to na Vás těžké otázky ? Tak promiňte.

20.4.2017 09:09
Lacik

XXX.XXX.229.11

notregistered napsal(a):
Když nejlepší psi jsou na RC, proč tak nekrmíte, když teda chcete mít psa v dobré kondici a "výkonného".
Představte si, kdyby ta Acana neseděla a Vy jste začal hledat jiné granule, a já Vám řeknu - máte rozmazleného psa, rvěte mu tu Acanu dál, to se rozcvičí.

Jsou to na Vás těžké otázky ? Tak promiňte.

Prosím zastavte se, protože ta diskuze nikam nevede...

Na to, proč sem u Acany a nemam potřebu přeházet sem Vám již odpovídal. Do kolotoče hypotetických otázek ala Scylla, které nemají nic společného s tématem se s Vámi pouštět nebudu, protože ta diskuze by už neměla vůbec žádný smysl. A ani Vaše otázka nedává vůbec žádný význam...

Opět, pokud nevíte co je reflex, je to zbytečné, opakuji Vám to již po 6x.

poprosím Vás o ten jídelníček. Jste místní guru na výživu psů, tak to jistě nebude problém...

20.4.2017 09:13
Prestige

XXX.XXX.71.69

Lacik napsal(a):
Vy jste už jak Scylla s těmi Vašimi příběhy...

Na bromboráku by asi neprospíval... Mně jen zajímá, jak je možné, že podle Vás takový hnus jako je RC (nebo všebecně granule) a jsou na nich odchovaní nejlepsí psi na světě a to po celý život a celý život podávají výkony, jakých se dřív nedosahovalo a spokojeně po celý život?

Jak je to prosím možné? Není právě vypovídající hodnota chovatelů to správné měřítko?

Pokud by dokázali dát psovi BARFem potřebné množství živin v ideálním poměru a velikosti, tak jsou sám jen pro. A proto se Vás ptám jako místní expertky, jak to udělat? Jak normální člověk určí optimální krmnou dávku a potřebný pomět živin?

Cituji:" a jsou na nich odchovaní nejlepsí psi na světě a to po celý život a celý život podávají výkony, jakých se dřív nedosahovalo a spokojeně po celý život? "
Spokojeně ? To by ti psi museli mluvit, pak bych tomu slovu spokojeně věřila.

Vidívám psy jak služební, tak sporťáky a některých je mi fakt líto, neb si myslým, že jsou na hraně týrání, co se týče přísunu krmiva. A jestli je to kvůli podávání výkonu, pak slovo spokojeně mi sedí jen vůdči tomu chovateli a né vůči psovi.

Cituji: " Jak normální člověk určí optimální krmnou dávku a potřebný pomět živin? "
Bohužel doba náhrává tomu, že z lidí chce udělat blbce, kteří nemají svůj vlastní rozum, ale pevně doufám, že to tak nebude a těch normálních lidí nebude ubývat a nenechají se touto dobou převálcovat.

notregistered

20.4.2017 09:22
notregistered

XXX.XXX.211.63

1000 kcal máte třeba tu: kuřecí křídla 130g, makrela 330g, řap. celer 100g, brambory vařené bez slupky 100g.

Chcete všech 7 dní nebo z příkladu chápete ?

20.4.2017 09:23
Lacik

XXX.XXX.229.11

Prestige napsal(a):
Cituji:" a jsou na nich odchovaní nejlepsí psi na světě a to po celý život a celý život podávají výkony, jakých se dřív nedosahovalo a spokojeně po celý život? "

Vidívám psy jak služební, tak sporťáky a některých je mi fakt líto, neb si myslým, že jsou na hraně týrání, co se týče přísunu krmiva. A jestli je to kvůli podávání výkonu, pak slovo spokojeně mi sedí jen vůdči tomu chovateli a né vůči psovi.

Cituji: " Jak normální člověk určí optimální krmnou dávku a potřebný pomět živin? "
Bohužel doba náhrává tomu, že z lidí chce udělat blbce, kteří nemají svůj vlastní rozum, ale pevně doufám, že to tak nebude a těch normálních lidí nebude ubývat a nenechají se touto dobou převálcovat.

To, že to nektěří přehání a vlastní ego je větší než zdraví a pohoda psů, je bohužel pravda... Ale to už je otázka lidí a jejich přístupu...

notregistered

20.4.2017 09:23
notregistered

XXX.XXX.211.63

Lacik napsal(a):
Prosím zastavte se, protože ta diskuze nikam nevede...

Na to, proč sem u Acany a nemam potřebu přeházet sem Vám již odpovídal. Do kolotoče hypotetických otázek ala Scylla, které nemají nic společného s tématem se s Vámi pouštět nebudu, protože ta diskuze by už neměla vůbec žádný smysl. A ani Vaše otázka nedává vůbec žádný význam...

Opět, pokud nevíte co je reflex, je to zbytečné, opakuji Vám to již po 6x.

poprosím Vás o ten jídelníček. Jste místní guru na výživu psů, tak to jistě nebude problém...

Na to, proč jste u Acany a ne u RC jste mi neodpověděl. Nebo to s tou policií jste myslel vážně ?
Tak na to nemám slov. Díky smajlík

20.4.2017 09:27
Lacik

XXX.XXX.229.11

notregistered napsal(a):
1000 kcal máte třeba tu: kuřecí křídla 130g, makrela 330g, řap. celer 100g, brambory vařené bez slupky 100g.

Chcete všech 7 dní nebo z příkladu chápete ?

Rozdělte mi to prosím na poměr živin a přiřadte i kcal, děkuji.

notregistered

20.4.2017 09:28
notregistered

XXX.XXX.211.63

Lacik. Jste evidentně jediný, kdo ví co je potravinový pud. Tak nám to vysvětlete na příkladu a hlavně co s tím.
Mám psa, který má unavený potravinový pud, utlumený potravinový reflex.
Tak mi vysvětlete co s tím mám dělat.
To byste mohl. Nebo o co teda jde ? Vysvětlete mi co mám s tím psem dělat.

notregistered

20.4.2017 09:43
notregistered

XXX.XXX.211.63

Lacik napsal(a):
Rozdělte mi to prosím na poměr živin a přiřadte i kcal, děkuji.

Kuřecí křídla 262 kcal,24,44g bílkovin,18,33g tuku,0g sacharidů
makrela 637 kcal,61,71g bílkovin,43,56g tuku,0g sach.
ř. celer 34 kcal 2g bíl.,0g tuku,5g sach.
brambory 67 kcal,1,33g bílkovin,0,08g tuku,15,61g sacharidů

Bílkoviny 89,48g,61,97g tuku,20,61g sacharidů.
Chcete vědět kolik je draslíku, sodíku, vápníku, fosforu,... ?

20.4.2017 10:14
konkon

XXX.XXX.76.185

Teda ale ten pud by mě taky zajímal, podle hodno, co zde bylo uvedeno je moje fena ukazkovym příkladem toho Vašeho utlumenyho reflexu. Nezere, muze dostat kus zvěřiny, kure, veprovy, hovezi, vareny, nevareny, tvaroh, granule...nacpat do ní něco, je zázrak, chuť ma, aktivní je dost. Zivena je z toho, co kde spadne a co ukradne. Má 14 měsíců,20 kilo 53-4 cm. Dala jsem Vám příklad. Reknete mi tedy prosím, jak ten její pud obnovit...

notregistered

20.4.2017 10:14
notregistered

XXX.XXX.211.63

asurwic napsal(a):
Jo, ještě mě napadlo, že Nutrience Derma zvládal.

WB jsem přímo pro něj měla na zkoušku Green Valley (kvůli barvě po pár dávkách přešel zase na Brit) a jednou dojedl po ovčounovi Wide Plain pro aktivní psy - také žluté, ale ne zas tak hrozně.

Z Carnilove bez problémů losos, zvěřina, kachna + bažant.
Z Care s úspěchem papal Lamb&Rice pro velké psy, Salmon&Potato pro dospělé a jednou vysomroval na cvičáku Sensitive zvěřinu a také v pohodě.

Má rád málo tuku, střízlivé granule, hrách a nejvíc jehně.. takže opatřete stádečko oveček. Budete mít kde cvičit reflexy, pudy, žrádla bude plná ohrada a když ovečky nakrmíte hráškem, máte to bez práce smajlík

notregistered

20.4.2017 10:16
notregistered

XXX.XXX.211.63

konkon napsal(a):
Teda ale ten pud by mě taky zajímal, podle hodno, co zde bylo uvedeno je moje fena ukazkovym příkladem toho Vašeho utlumenyho reflexu. Nezere, muze dostat kus zvěřiny, kure, veprovy, hovezi, vareny, nevareny, tvaroh, granule...nacpat do ní něco, je zázrak, chuť ma, aktivní je dost. Zivena je z toho, co kde spadne a co ukradne. Má 14 měsíců,20 kilo 53-4 cm. Dala jsem Vám příklad. Reknete mi tedy prosím, jak ten její pud obnovit...

Tak ale to nesmí jíst co kde spadne, tady je jasno, stačí jí to.

20.4.2017 10:17
scylla

XXX.XXX.150.32

konkon napsal(a):

12,5 roku jsem měla fenu, která žrala vysloveně nerada, nepřijímala pamlsky, byla naprosto zdravá, pohybu a zábavy spoustu, aktivity, které jí bavily. Někteří psi jsou prostě takoví, jen to někteří lidé nechtějí uznat, nevešli by se jim do definic a škatulek.

20.4.2017 13:04
asurwic

XXX.XXX.6.99

notregistered napsal(a):
Má rád málo tuku, střízlivé granule, hrách a nejvíc jehně.. takže opatřete stádečko oveček. Budete mít kde cvičit reflexy, pudy, žrádla bude plná ohrada a když ovečky nakrmíte hráškem, máte to bez práce smajlík

Fakt jsem o ovečkách taky jeden čas uvažovala. Ale to bych musela ještě karolínům pořídit jejich oblíbené kravičky, aby jim to nebylo líto. Zatím má Goldie čas od času jen mražené a pak vařené jehněčí / králíka a asi mu to bude muset stačit i nadále. Hrášek si trhá sám a s nikým se o něj nedělí. Pak si také umí očesat rybíz a borůvky - zbytek zahrádky mu musím porcovat. :).

notregistered

20.4.2017 13:22
notregistered

XXX.XXX.211.63

asurwic napsal(a):
Fakt jsem o ovečkách taky jeden čas uvažovala. Ale to bych musela ještě karolínům pořídit jejich oblíbené kravičky, aby jim to nebylo líto. Zatím má Goldie čas od času jen mražené a pak vařené jehněčí / králíka a asi mu to bude muset stačit i nadále. Hrášek si trhá sám a s nikým se o něj nedělí. Pak si také umí očesat rybíz a borůvky - zbytek zahrádky mu musím porcovat. :).

Stačit :D.

20.4.2017 14:44
tapina

XXX.XXX.165.16

notregistered napsal(a):
Lacik. Jste evidentně jediný, kdo ví co je potravinový pud. Tak nám to vysvětlete na příkladu a hlavně co s tím.
Mám psa, který má unavený potravinový pud, utlumený potravinový reflex.
Tak mi vysvětlete co s tím mám dělat.
To byste mohl. Nebo o co teda jde ? Vysvětlete mi co mám s tím psem dělat.

Jo, je to celkem zajímavé nad tím takhle uvažovat, fakt mě to nikdy nenapadlo, že by se mohlo jednat o chabé pudy a reflexy. Obzvláště takové, které jsou v podstatě "samoposilující".
Jasně, že ten pes třeba může být rozmazlený, rozmlsaný nebo prostě jen mlsný, to klidně jo. Ale co takoví ti psi, co to mají "odjakživa"?

Dřív jsem nad tím hodně přemýšlela, babička měla fenku z útulku, měla ji odmalička, nebyl to útulek/depozitum jako dnes, hračky venčení atd, ale ta štěňata byla bez matky (prototože asi je někdo pohodil), ve vykachlíkované místnosti s hadrem na spaní a nějakým furt stejným kašovitým krmením - tak fenka nikdy normálně nežrala, ke spoustě věcí byla podezřívavá, babička jí to vyloženě musela dávat, kdyby jí musela dát něco jiného než toto. Venku ze země fakt nikdy nic nevzala, když jsem ji hlídala, tak musela mít misku, na kterou byla zvyklá atd.

Tak já jsem si třeba myslela, že ti psi mají něco jako člověk, kritické a sensitivní období ve vztahu k příjmu potravy. Sousta psů je dnes odchována fakt čistě na granulích a fena je taky jen na těch samých granulích, tak to by klidně odpovídalo. Tohle je podle mě zajímavé celkem hodně. Nebo mě by to zajímalo.

Taky jsem si třeba myslela, že takové to stopnutí oblíbené potravy "najednou" je nebo by mohlo být tím, jak psi mají vyvinutější čich, že by třeba u nich mohlo daleko intenzivněji fungovat averzivní reflexování ve vztahu k potravě, např. podle mě oni poznají čichem něco "špatného" v té potravě, vlastně ani to nemusí být špatné ve své podstatě, ale i jen asociace špatného, co se v souvislosti s příjmem té substance někdy stalo - třeba tak by poznali, že jim z toho někdy bylo špatně nebo někde něco takového špatného cítili v jiné souvislosti. Člověk tohle samozřejmě nemá šanci zachytit, protože ty smysly nemá.

Ale fakt nevím.

20.4.2017 14:57
tapina

XXX.XXX.165.16

Jo a ono se to vlastně jmenuje EO.

Ze školy mám historku, nevím teda, jak moc je pravdivý základ, ale jistý vyučující to měl jako takový oblíbený příklad, tak jsem to slyšela určitě tak desetkrát. Ale taky třeba to je pro mě taková záhada, jestli je to fakt nebo kec, že by to někdo dělal.

Tvrdil, že odnaučovali psy přijímat nalezenou potravu tak, že poházeli buřty s nějakým vodičem, když to pes sebral, dostal ránu. Že to opakovali tak dlouho dokud se tomu pes nevyhýbal velkým obloukem. Pak teda ten obejitý buřt před psem psovod sebral, zbavil vedení a dal ho psovi. Pak mu do dal někdo cizí zas s vodičem. Pes se měl naučit, že přijímat je OK jen z rukou paníka.

notregistered

20.4.2017 15:12
notregistered

XXX.XXX.211.63

Averze funguje. Blinkala po sušeném mase a teď ho opravdu nechá ležet na zemi. Ale už se i stalo, že jsem ji k nějakému "nepřátelskému" jídlu přemluvila. Měla jsem hodně týranou fenku miniovčáka a ta po příchodu k nám nejedla, nepila.. časem začla, samozřejmě, ale jedla jen to, co jsem schválila a jen záchovnou dávku. Zbytek, to navíc, nechala v misce, v ruce. A to byl pes krutě týraný hlady.
Ohledně divných věcí v krmivu, myslím si, že psi i cítí plísně nebo něco takového. Slyšela jsem od pár lidí a určitě i zde se najdou a napíší.
A také, když byli zvyklí na jeden druh, a teď z jakéhokoli důvodu dostanou najednou něco jiného, nesní to.
Proč by musel. Proč musí kdokoli cokoli. Něco jíst musí. Ale mléčnou polévku nejím a nebudu a vydržím 5 dní nejíst. Jak se vypěstuje anorektik. U psů to možné není ? Popíráme tedy, že jsou živí tvorové, mají jen pudy.
Počítat každý gram jídla a pasovat každého do tabulek je špatně. Poslouchat okolí jak říká - ty máš ale tlustého psa. Ze stresu se také tloustne/hubne. Ne, že by přímo pes rozumněl co se povídá, ale my jsme vedle něj.
Myslet na psy jako na stroje je podle mě veliká chyba.

notregistered

20.4.2017 15:17
notregistered

XXX.XXX.211.63

Induktor, guma ze sklenice, lepanec přes čumák. To není vymyšlené.

20.4.2017 16:28
asurwic

XXX.XXX.1.233

tapina napsal(a):
Jo a ono se to vlastně jmenuje EO.

Ze školy mám historku, nevím teda, jak moc je pravdivý základ, ale jistý vyučující to měl jako takový oblíbený příklad, tak jsem to slyšela určitě tak desetkrát. Ale taky třeba to je pro mě taková záhada, jestli je to fakt nebo kec, že by to někdo dělal.

Tvrdil, že odnaučovali psy přijímat nalezenou potravu tak, že poházeli buřty s nějakým vodičem, když to pes sebral, dostal ránu. Že to opakovali tak dlouho dokud se tomu pes nevyhýbal velkým obloukem. Pak teda ten obejitý buřt před psem psovod sebral, zbavil vedení a dal ho psovi. Pak mu do dal někdo cizí zas s vodičem. Pes se měl naučit, že přijímat je OK jen z rukou paníka.

Přesně na takový trénink jsou suproví nežravkové... tedy psi se špatným potravinovým reflexem.
My s mým Šílencem talíře se šunkou obíháme na povel a nebo aportujeme kosti i bez EO. Ono to vypadá strašně efektivně a dětem se to vždycky na ukázkách výcviku líbí, ale to netuší, že kdybych Shinu nechala celý den s jídlem na zemi, tak se toho stejně ani nedotkne a jen bude znechuceně dávat pozor, aby do toho nestoupl.

notregistered

20.4.2017 17:46
notregistered

XXX.XXX.211.63

asurwic napsal(a):
Přesně na takový trénink jsou suproví nežravkové... tedy psi se špatným potravinovým reflexem.
My s mým Šílencem talíře se šunkou obíháme na povel a nebo aportujeme kosti i bez EO. Ono to vypadá strašně efektivně a dětem se to vždycky na ukázkách výcviku líbí, ale to netuší, že kdybych Shinu nechala celý den s jídlem na zemi, tak se toho stejně ani nedotkne a jen bude znechuceně dávat pozor, aby do toho nestoupl.

smajlík smajlík smajlík Jídlo na zemi = psice sedne vedle a zády k tomu, tzn. jídlo nevidí, nezajímá ji, je hrozně poslušná. A když si jí nevšímám, donese tu hrůzu s výrazem "ukliď to já to jíst nesmím nesmím nesmíííím !"
To bude pud sebezáchovy, ne ?

20.4.2017 18:35

Já se vrátím k zadání...ale jen hypoteticky, EO nepoužívám.
Psovi bych EO nasadila, když by ohluchl, znám psa, který na něm skvěle funguje, vibrace obojku nahrazují slovní povel ke mě, za mě úplně super smysluplná pomůcka. Jinak nevidím žádný důvod psovi obojek nasazovat, když jsem ukočírovala na volno lovce z povolání-chrta, tak snad ukočíruju cokoliv, co si pořídím...

20.4.2017 20:47
Terven

XXX.XXX.110.147

Já se vrátím k zadání...ale jen hypoteticky, EO nepoužívám.
Psovi bych EO nasadila, když by ohluchl, znám psa, který na něm skvěle funguje, vibrace obojku nahrazují slovní povel ke mě, za mě úplně super smysluplná pomůcka. Jinak nevidím žádný důvod psovi obojek nasazovat, když jsem ukočírovala na volno lovce z povolání-chrta, tak snad ukočíruju cokoliv, co si pořídím...

Díky za názor...teda, upřímně, mně by stejně nenapadlo, že by vás někdy napadlo něco takového vašim dětičkám nasadit
Jak to šlo s afgánem, smím-li se zeptat?

20.4.2017 21:11

Terven napsal(a):
Díky za názor...teda, upřímně, mně by stejně nenapadlo, že by vás někdy napadlo něco takového vašim dětičkám nasadit
Jak to šlo s afgánem, smím-li se zeptat?

Ztuha...afgána necvičíte s afgánem se domlouváte, přirovnala bych to k manipulaci s chlapem, když si myslí, že je hlava rodiny, tak když po něm něco chcete, tak to zaobalíte tak, aby byl přesvědčený, že to byl jeho geniální nápad a musíte počítat s tím, že povely neplní obratem...dám příklad na německou ovčandu, která vyběhne za zajícem zavoláte, ovčanda udělá čelem vzad a vrací se, afgán běží dvěstě v městě třista z místa, takže než se nadechnete a zavoláte, tak už má za sebou prvních padesát metrů, sice ihned reaguje na povel, ale vrací se velkým obloukem, což je dalších padesát metrů...tam je největší průšvih, že když vidí pohybující se objekt a že on vidí dobře, tak se mu mozek přepne do režimu "musím to chytit" a bez rozmyslu vybíhá, to ho nezastaví nic, ale jak běží, tak nějak mu to zase začne myslet, začne vnímat...navíc jsem měla výhodu v tom, že afgán neublížil ani zajíci, kterýho dohonil...
Prostě člověk jde a pozoruje psa a krajinu(to už potom dělá tak mimochodem), pokud pes zastaví a zpozorní, tak povel čekej, následovaný odchycením psa a kontrolou situace, pokud vše ok, tak je opětovně vypuštěn, pokud třeba stádo srn, tak na chvíli na vodítko...

21.4.2017 06:40
scylla

XXX.XXX.150.32

Prestige napsal(a):

S tím přísunem potravy máte pravdu, dřív se tomu říkávalo motivace hladem, jak o tom psal třeba časopis PPČ v Abecedě výcviku, dnes se to zabalilo do spousty "učených" teorií a vědy, ale podstata je stále stejná, jen se mění názvosloví.
Před nástupem doby oblbování formou "jak normální člověk určí optimální krmnou dávku" byli psi zdravější a různá plemena nebyla zatížena nemocemi, jako je tomu dnes.

Tady ale jde o jedno - granulemi se "motivuje" pes lépe než normálním jídlem - zkuste motivovat psa jeho krmnou dávkou, abyste nad ním neztratila kontrolu, a dávat mu třeba kuřecí křídlo, kousek jater, srdce, hrst rýže, list salátu... to by se asi na to cvičit nedalo. Ale když mu dáte a odměnu granuli a on ví, že se k ní jinak nedostane, je "motivovaný" jedna radost - tedy radost pro cvičitele, ne pro psa.

A hlavně - člověk nemůže určovat, co je optimální krmná dávka a poměr živin, o tom rozhoduje pes a jeho kondice. Pokud to tedy někoho zajímá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík