Ahoj, jedna se o pul rocni stens. Jde o to, ze do jidla si sahnouz necha, manipulace je OK, musi se na nej pomalu a je to dobre, kdybych byla hrr, zak by vrkal asi i pri nejake manipulaci, ale takhle se necha i vykoupat a tak, provlem je ale. Na gauci. Nedela to moc casto, ale kdyh spi a ja potrebuji, aby se přesunul, tak vrci. Jakoze na silu. Dnes u toho i vystekl... Ja chapu, ze kdyz spi, tak je to protivne kdyz do nej zduchnu at jde jinam, ale tohle by si dovolot nemel. Netrestam ho za to, okrikni ho ale spis tak jakoze... Aby ses neposral, drz zobak a padej... A trvam si na svem. Ale o tak... Nemyslím, ze je dobre, ze takhle vrci... Jak byste se zachovali vy? Trestat? Netrestat? Vrci taky vasi psi, kdyz je presouvate? Pripadne jak to odbourat.
No jo, alw ksyz ho tam nepustim, tak neresim ten problem, jen se problemu vxhnu, ne?
Jasne, snazim se ho nebudit, ale dneska nebylo znyti, proste sem ho musela presunout. Je to uz dlouho, co to udelal naposledy, dobry 2 měsíce, alw ted najednou zase. Myslite teda, ze mu to mam tolerovat?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Náš má své místo a na gauč ho zvu jen když chci já, když odejdu, na gauči nezůstává ani nechce.S vrčením u našich psů na mě jsem se setkala fakt hodně málo a to jen u jídla a v době kdy ještě nevěděli co se po nich vlastně chce.Jo a pak ještě u přetahovaček ale to je normál.Co takhle si nejdřív něco nastudovat, pak by jste se nemusel/a dodatečně ptát.Prostě když ho chcete mít na gauči, tak o tom také musíte rozhodovat kdy tam smí, za něco-jako odměna splnění úkolu, nebo když ho pozvu, ale za předpokladu že byl před tím naprosto v klidu.Jinak mu tam samotnému prostě když chce on nedovolit.
Naučte ho na povel "místo", aby spal na pelechu, kde ho vy ani nikdo jiný nebude vůbec rušit a vám tam nebude nijak vadit. A pokud chcete vyřešit tento konkrétní problém, tak bych to řešila přesně jak píše rapotacka11. Nalákat pamlskem nebo hračkou nebo čímkoliv jiným co pro něj bude příjemné někam jinam, kde bude moct spát.

Huskyjanina
napsal(a):
Úplně jednoduché...pokud na vás zavrčí jakoby na sílu, nebo štěkne, tak v tu chvíli bych ho drapla za kožich a letěl by na zem se slovy "vypadni" On si k vám servítky nebere, tak nevim, proč byste si je měla brát vy k němu.
Tak to určitě ne Tudy cesta fakt nevede.

Půlroční
fakt ?
žádný jiný problém ?
co to je, jezevčík ?

rapotacka11
napsal(a):
Když už ho tam necháte válet a usnout,
tak ho neotravujte.
Prostě těm situacím předcházejte.
Když už chrápe a Vy zrovna potřebujete, aby...
tak jděte ke dveřím a řekněte: jdeme ven.
Musí jít ale skutečně ven, protože udělat to tak párkrát, tak si pes řekne, hele ona zas kecá a bude nevrlý ještě víc

Tak do něj nežďuchejte, když spí, to bych taky vyjela. Na spícího psa se nesahá, a když to udělám, musím počítat s tím, že se lekne a bude reagovat instinktivně, protože podvědomí se vzbudí rychleji než ta vědomá část mozku.
Chcete-li ho vzbudit, zavolejte na něj jménem, pak ho odvolejte třeba do pelíšku, nebo jen "dolů", "sem" - kam ho chcete přesunout, odměňte a všichni budou spokojení. Pes možná trochu méně, ale ta odměna to snad spraví.

Huskyjanina
napsal(a):
Ale jo fakt vede Tohle totiž stačí udělat jednou a máte klid.
Aha, zas blbá sranda, fakt nemám čas nad tím přemýšlet

jahodapavel
napsal(a):
Když zavrčí, chyťte ho za kůži na krku, zatřepejte a povel FUJ, pak ho postavte na zem.
Chytit a zatřepat - tak se v psím světě běžně zabíjí štěňata a menší druhy kořisti, to opravdu s vlastním psem udělá jen naprostý hulvát.
jahodapavel
napsal(a):
A naprostej blbec se nechá pokousat od vlastního psa.
Takže si asi myslíte, že existují jen tyto dvě skupiny... blbci a hulváti... no, ti pejskaři to ale dopadli, že si neporadí v takové banální situaci jinak.
A co je nejvtipnější, znám hromadu blbco-hulvátů, kteří se svými psy vesele třepou a dělají proti nim další jiné "výchovné" výpady, přesto byli pokousáni...nebo spíše právě proto?

jahodapavel
napsal(a):
A naprostej blbec se nechá pokousat od vlastního psa.
Jo, souhlas, ale k tomu máte s tím třepáním blíž než když se k psovi chováte slušně a na férovku.

Když je venku hnusně, můj pes někde spí, nebo spíš dělá, že spí, a já ho chci kvůli venčení vytáhnout, někdy zamručí. Není to vrčení a už vůbec ne ve zlém, je to něco jako 'né, já ven nechci'. On má mraky zvuků, kterými se vyjadřuje, ale vrčení je jasné, basenji spíš chrčí, když je to ve zlém. Jen si tak zamrmlá, aby bylo jasno, co si o tom myslí, otráveně sleze a jde. Nicméně ho většinou nenutím a místo buzení jdu do kuchyně, vytáhnu něco extra dobrého a jásavě zahulákám 'chceš?!' Vyhnu se kyselým ksichtům a výrazu týraného psa, pro oba příjemnější.
Já hlavně žasnu, kolik lidí si stále dokola myslí, že vrčení je projev agrese. Vrčení je vyjádření negativní emoce, pes takto celkem slušným způsobem dává najevo, že je v dané situaci nespokojen. Myslím, že na vyjádření nespokojenosti by měl mít každý živočich právo...jinak, samozřejmě, vrčení stejně jako jiné projevy negativních emocí jde odnaučit, potlačit. Tak vznikají ti zkažení psi (koně apod.), kteří útočí bez varování.

Přesně tak, pokud chcete po psovi, aby z gauče slezl, tak poodejděte na dva metry před něho a zavolejte si ho k době, vrčet určitě nebude. V žádném případě do něj už nešťouchejte a už vůbec ho nervěte za kůži, to je hovadina.
No nedá mi to znovu zareagovat. To je tady fakt tolik lidí, co psa k něčemu přemlouvá? Láká na pamlsky, aby nedejbože psíčka něčím neurazili? Něco jinýho je pokud se pes vykrucuje odejití z gauče stylem "jééé, mě se nechce, nech mě chvilku" v tu chvíli jsem ochotná se psem diskutovat, ale pokud po mě vyjede stylem "běž do pr... a nech mě bejt" tak by letěl, ani by se nestačil nadechnout...

Huskyjanina
napsal(a):
No nedá mi to znovu zareagovat. To je tady fakt tolik lidí, co psa k něčemu přemlouvá? Láká na pamlsky, aby nedejbože psíčka něčím neurazili? Něco jinýho je pokud se pes vykrucuje odejití z gauče stylem "jééé, mě se nechce, nech mě chvilku" v tu chvíli jsem ochotná se psem diskutovat, ale pokud po mě vyjede stylem "běž do pr... a nech mě bejt" tak by letěl, ani by se nestačil nadechnout...
Přečtěte si znova, co zadavatelka píše, za 1) na psa se musí pomalu a za 2) ona do něj šťouchá, když spí! To by vyletěl každej pes, lekne se.
Abych řekla pravdu, já si tu situaci ani neumím představit. Nevím jestli je to povahou fenky, nebo jsme prostě na jedný vlně, ale mě se nikdy nestalo že by na mě zavrčela. Vyjma hry opravdu ani jednou. A to s ní můžu manipulovat jak chci a třeba i do ní šťouchnout, když spí abych si taky měla kam lehnout.
Celý vztah se psem je o důvěře, ona věří mě, já zase jí a žije se nám spolu dobře.
Huskyjanina
napsal(a):
Nikdo neříká přemlouvat nebo lákat (a rozhodně ne z důvodu uražení psa), ale naučit povel (ke mně, k noze, dolů, místo... je prakticky jedno co) a když už tak nutně potřebuji psa dostat z gauče, tak povel dát. Můžete mu za to dát pamlsek, můžete ho odměnit třeba jen klidným místem ke spaní, to už je na Vás.
PS. Já zase nepochopím, že je tolik lidí, kteří musí psa někam tahat nebo do něj šťouchat či ho ještě lépe tahat za kůži a neumí ho naučit spolehlivě jediný povel.

asurwic
napsal(a):
Nikdo neříká přemlouvat nebo lákat (a rozhodně ne z důvodu uražení psa), ale naučit povel (ke mně, k noze, dolů, místo... je prakticky jedno co) a když už tak nutně potřebuji psa dostat z gauče, tak povel dát. Můžete mu za to dát pamlsek, můžete ho odměnit třeba jen klidným místem ke spaní, to už je na Vás.
PS. Já zase nepochopím, že je tolik lidí, kteří musí psa někam tahat nebo do něj šťouchat či ho ještě lépe tahat za kůži a neumí ho naučit spolehlivě jediný povel.
Přesně.
napsal(a):
Přečtěte si znova, co zadavatelka píše, za 1) na psa se musí pomalu a za 2) ona do něj šťouchá, když spí! To by vyletěl každej pes, lekne se.
Vy taky, když vás někdo vzbudí, mu natáhnete hned pěstí? Kde jste vzala tu blbost, že když se pes lekne, tak vyletí...jéžiš, to by bylo pokousanejch lidí. Hlavně zadavatelka nepíše, že do něj šťouchá mlčky. Tipuju, že ho nejdřív oslovila, lidi to dělaj tak nějak podvědomě. Jestli si musíte znovu přečíst, co jsem psala já, tak tam máte dvě odlišné věci, jak reaguju. A propo u mého psa se mi nikdy nestalo, že by na mě na gauči, v posteli...kdekoliv vrčel. Ale stalo se mi to u kámošky... rozmazlenej vořech. občas směl do křesla, ale pak byl právě problém ho z něj dostat. No já kvůli němu nebudu sedět na zemi a domluva s nim nebyla, tak letěl. Od tý doby, když viděl, že se blížim ke křeslu, tak skákal dolů sám. Jako já se psama hodně diskutuju, když je s nima řeč, ale když ne, tak jim nedávám na výběr.
asurwic
napsal(a):
Já se radši se psama domlouvám, než jen poveluju...

Huskyjanina
napsal(a):
Vy taky, když vás někdo vzbudí, mu natáhnete hned pěstí? Kde jste vzala tu blbost, že když se pes lekne, tak vyletí...jéžiš, to by bylo pokousanejch lidí. Hlavně zadavatelka nepíše, že do něj šťouchá mlčky. Tipuju, že ho nejdřív oslovila, lidi to dělaj tak nějak podvědomě. Jestli si musíte znovu přečíst, co jsem psala já, tak tam máte dvě odlišné věci, jak reaguju. A propo u mého psa se mi nikdy nestalo, že by na mě na gauči, v posteli...kdekoliv vrčel. Ale stalo se mi to u kámošky... rozmazlenej vořech. občas směl do křesla, ale pak byl právě problém ho z něj dostat. No já kvůli němu nebudu sedět na zemi a domluva s nim nebyla, tak letěl. Od tý doby, když viděl, že se blížim ke křeslu, tak skákal dolů sám. Jako já se psama hodně diskutuju, když je s nima řeč, ale když ne, tak jim nedávám na výběr.
Ale o tom nikdo nepíše, ikdyž kdybych se ze sna lekla, tak bych i jednu napálila... ale o tom to být nemusí, copak Vy jste psa viděla, že víte, že je to rozmazlenec? Jestli ho oslovila, když spal tvrdě, tak ji neslyšel a vyšlo to úplně nastejno, jako kdyby do něj rovnou dloubla.
Mně se taky nikdy nestalo, že by na mě můj pes/psi vrčeli, je to i o důvěře, jak píše Iliena.

Huskyjanina
napsal(a):
Historka z dětství: starší bratr mě na velikonoce šel vzbudit s pomlátkou v ruce, jo, majzla jsem ho po hlavě a zanadávala si jak špaček, než jsem se doopravdy probudila a zjistila co se děje.
Rozdíl je jen v tom, že když se s leknutím vzbudí člověk a zařve nebo se ožene, tak si z něj pak všichni utahujou, když to samé udělá pes, tak hned všichni řeší jak je agresivní a jak toto chování potlačit.
napsal(a):
Ale o tom nikdo nepíše, ikdyž kdybych se ze sna lekla, tak bych i jednu napálila... ale o tom to být nemusí, copak Vy jste psa viděla, že víte, že je to rozmazlenec? Jestli ho oslovila, když spal tvrdě, tak ji neslyšel a vyšlo to úplně nastejno, jako kdyby do něj rovnou dloubla.
Mně se taky nikdy nestalo, že by na mě můj pes/psi vrčeli, je to i o důvěře, jak píše Iliena.
Máte problém s psaným textem? Můžete mi ukázat, kde píšu, že je rozmazlenec?

Huskyjanina
napsal(a):
Máte problém s psaným textem? Můžete mi ukázat, kde píšu, že je rozmazlenec?
No, já určitě ne, zmiňujete se oněm takto ve dvou příspěvcích (21:59,22:38). Přitovnáváte ho k rozmazlenému vořechovi Vaší kamarádky.
Upřímně jsem se zase pobavila i zasmála nad některými komentáři.Za mě-pes má vědět, kdo je pán a když už 5 měsíční "fra.ek" psí na mě vrčí, by´t mě zatím nekousl, protože do něj jako majitelka šťouchám, aby odešel a ruším jeho klid, jak asi bude pesan reagovat, až vyspěje?Jednou třeba paní pochopí, že výchova psa musí být rázná a co jednou zakážu, přes to vlak nejede a on je ten, kterej musí ustoupit.Ale zjevně až pes ukáže paničce otisky zubů na jejím těle, možná se ozve -cvak něco jsem udělala špatně, jenže v tu dobu už bude těžko převychovat.
Huskyjanina
napsal(a):
Úplně jednoduché...pokud na vás zavrčí jakoby na sílu, nebo štěkne, tak v tu chvíli bych ho drapla za kožich a letěl by na zem se slovy "vypadni" On si k vám servítky nebere, tak nevim, proč byste si je měla brát vy k němu.
Tak nevím, jestli si neodporujete...
Vrčení nebo štěknutí je ze strany psa způsob domluvy, nikoli útok či agrese. Vyjadřuje nespokojenost, že se s ním někdo snaží hýbat v době spánku - viz úvodní příspěvek. Nic divného...proč by neměl mít právo dát najevo, že mu to není příjemné? Pokud ho za to drapnete za kůži a letí dolů, tak ten agresivní z vás dvou jste vy.
Neříkám, že se se psem máte dohadovat, zda někam smí nebo ne. Ale lepší je vysvětlit mu to slušně, třeba jak píše asurwic. Ne ho vyhazovat v době, kdy spí a trestat za projev nevole.

jahodapavel
napsal(a):
Když zavrčí, chyťte ho za kůži na krku, zatřepejte a povel FUJ, pak ho postavte na zem.
Klasika, proč to dělat po dobrym, když to jde po zlym ...přeci není problém spícího psa oslovit a sdělit mu, co po něm chci...ale to je spíš o té schopnosti normálně komunikovat, že?

gitule vrtule
napsal(a):
Upřímně jsem se zase pobavila i zasmála nad některými komentáři.Za mě-pes má vědět, kdo je pán a když už 5 měsíční "fra.ek" psí na mě vrčí, by´t mě zatím nekousl, protože do něj jako majitelka šťouchám, aby odešel a ruším jeho klid, jak asi bude pesan reagovat, až vyspěje?Jednou třeba paní pochopí, že výchova psa musí být rázná a co jednou zakážu, přes to vlak nejede a on je ten, kterej musí ustoupit.Ale zjevně až pes ukáže paničce otisky zubů na jejím těle, možná se ozve -cvak něco jsem udělala špatně, jenže v tu dobu už bude těžko převychovat.
Vy si toho středoaziata raději nepořizujte

..."No já kvůli němu nebudu sedět na zemi a domluva s nim nebyla, tak letěl. Od tý doby, když viděl, že se blížim ke křeslu, tak skákal dolů sám. Jako já se psama hodně diskutuju, když je s nima řeč, ale když ne, tak jim nedávám na výběr."...
Já se jen zeptám : Ještě vás někdy kámoška pozvala? Pokud byste udělala takový letecký den mé feně tak by vás za prvé rafla a pak už byste ke mě nikdy nepřišla.
U mě je můj pes doma a návštěva je návštěva !

napsal(a):
..."No já kvůli němu nebudu sedět na zemi a domluva s nim nebyla, tak letěl. Od tý doby, když viděl, že se blížim ke křeslu, tak skákal dolů sám. Jako já se psama hodně diskutuju, když je s nima řeč, ale když ne, tak jim nedávám na výběr."...
Já se jen zeptám : Ještě vás někdy kámoška pozvala? Pokud byste udělala takový letecký den mé feně tak by vás za prvé rafla a pak už byste ke mě nikdy nepřišla.
napsal(a):
A když se pes válí na gauči, tak budete pít v obýváku kávu na zemi na koberci-ne, vy si půjdete vlastně sednout do kuchyně, tam jsou židle

gitule vrtule
napsal(a):
A to mi radíte vy?
No potom, co z Vás vypadlo za moudro
Co jste tím myslela?

gitule vrtule
napsal(a):
Jo, jenže 1) ten pes nedělá něco zakázaného, spí na místě kde to má povolené. A 2) zavrčení a ohnání se spícím psem, když do něj někdo dloubne není projev agrese.
Pokud psovi nastavím pravidla, tak je mám dodržovat, ne si je měnit jak se mi hodí a okamžitě ty změny nepříjemným způsobem vyžadovat s tím, že pes je pes tak musí snášet od člověka vše a bez keců. Kdyby na ní doopravdy vrčel ve zlém a odmlouval když po něm chce aby slezl, tak je to o něčem jiném. Ale dloubat do psa spícího tam, kde je mu to dovoleno, není ani nutné ani si tím ve výchově psa nijak nepřilepšíte. Je vícero lepších způsobů jak mu to sdělit bez zbytečných konfliktů.

gitule vrtule
napsal(a):
A když se pes válí na gauči, tak budete pít v obýváku kávu na zemi na koberci-ne, vy si půjdete vlastně sednout do kuchyně, tam jsou židle
Ne, normální je, že si psa majitel odpoveluje na pelech

napsal(a):
Jo, jenže 1) ten pes nedělá něco zakázaného, spí na místě kde to má povolené. A 2) zavrčení a ohnání se spícím psem, když do něj někdo dloubne není projev agrese.
Pokud psovi nastavím pravidla, tak je mám dodržovat, ne si je měnit jak se mi hodí a okamžitě ty změny nepříjemným způsobem vyžadovat s tím, že pes je pes tak musí snášet od člověka vše a bez keců. Kdyby na ní doopravdy vrčel ve zlém a odmlouval když po něm chce aby slezl, tak je to o něčem jiném. Ale dloubat do psa spícího tam, kde je mu to dovoleno, není ani nutné ani si tím ve výchově psa nijak nepřilepšíte. Je vícero lepších způsobů jak mu to sdělit bez zbytečných konfliktů.

gitule vrtule
napsal(a):
U mě doma poveluju psa já, nikoliv návštěva, byť by mi byla sebebližší.
Nikdy na mě můj pes nevrčí, když chci do křesla, tak mě tam pustí - máme jedno společné. V posteli se mnou nespí, maximálně mi tam strčí čumák, když bych měla vstávat, nebo kdyby potřebovala v noci pustit ven.

A já bych do toho poslala trochu elektriky, zavčasu, dokud je to malé
přijdu ráno, snažte se to udržet pod 500.
napsal(a):
No potom, co z Vás vypadlo za moudro
Co jste tím myslela?
Definice moudrosti není dána, je to zkušenost čerpána z praxe a pokud funguje, pak na tom něco bude.Každý člověk má na danou věc a dotaz svůj názor a pohled.Pokud zde máme možnost diskutovat, diskutujeme a to, že se náš názor nelíbí některým lidem, neznamená, že se nelíbí všem zde.Proto nechápu vaší rádoby radu, že si nemám něco pořizovat.
Podle mne se psem či jiným zvířetem nemůžeme být nikdy na stejné pozici rovnoměrné, protože to nejde ani v životě ani ve smečce, ani ve stádě, či společenství.Pokud chci, aby mne pes respektoval, musím zaručeně být o schod výš minimálně.
A co jsem tím myslela- když jsem tak moudrá, jak píšete, zadumejte strošku-není to tak těžké na to přijít.
napsal(a):
Klasika, proč to dělat po dobrym, když to jde po zlym ...přeci není problém spícího psa oslovit a sdělit mu, co po něm chci...ale to je spíš o té schopnosti normálně komunikovat, že?
Znal jsem jednoho dobrmana, když mu panička chtěla vzít svetr, který trhal, kousl ji do obličeje. Většina zde diskutujících asi nepochopila vztahy ve směčce. Vrčení na výše postaveného jedince se netoleruje-je to výzva.
gitule vrtule
napsal(a):
Nesmyslně jste to obrátila ve druhej extrém.
Buď bych chtěla, aby pes nelezl na gauč nikdy, v tom případě bych mu vysvětlila, že tam lézt nemá.
To, že ho v polospánku drapnu za kůži a udělám mu leteckej den, nemá s vysvětlováním nic společného.
Nebo mi někde překáží jen v určitou chvíli, v tom případě ho oslovím, zavolám, pošlu ho jinam.
V souvislosti s vaším prvním radikálním komentářem mě teda napadlo to samý, co Rájku.

gitule vrtule
napsal(a):
Definice moudrosti není dána, je to zkušenost čerpána z praxe a pokud funguje, pak na tom něco bude.Každý člověk má na danou věc a dotaz svůj názor a pohled.Pokud zde máme možnost diskutovat, diskutujeme a to, že se náš názor nelíbí některým lidem, neznamená, že se nelíbí všem zde.Proto nechápu vaší rádoby radu, že si nemám něco pořizovat.
Podle mne se psem či jiným zvířetem nemůžeme být nikdy na stejné pozici rovnoměrné, protože to nejde ani v životě ani ve smečce, ani ve stádě, či společenství.Pokud chci, aby mne pes respektoval, musím zaručeně být o schod výš minimálně.
A co jsem tím myslela- když jsem tak moudrá, jak píšete, zadumejte strošku-není to tak těžké na to přijít.
To, že se psem nemůže být člověk na stejné pozici, ale neznamená to, že si ten respekt vybuduje agresivním chováním.
Terven
napsal(a):
Buď bych chtěla, aby pes nelezl na gauč nikdy, v tom případě bych mu vysvětlila, že tam lézt nemá.
To, že ho v polospánku drapnu za kůži a udělám mu leteckej den, nemá s vysvětlováním nic společného.
Nebo mi někde překáží jen v určitou chvíli, v tom případě ho oslovím, zavolám, pošlu ho jinam.
V souvislosti s vaším prvním radikálním komentářem mě teda napadlo to samý, co Rájku.
Pes který vrčí není v polospánku.

jahodapavel
napsal(a):
A když nepůjde?
Ale tohle se tady neřeší, zadavatelka píše, že když do psa dloubne, že zavrčí (při přesunu). Ona nepíše, že ten pes se z gauče nechce hnout a vrčí na ní. To jsou dvě různé věci.
Terven
napsal(a):
Pes na gauč se může naučit, že tam smí, ale taky by se k tomu měl naučit, že kdykoli si já jako pán vzpomenu, tak ten gauč opustí a bez řečí.Já nikoho nedrapu za kůži a nedělám letejkej den-nevím, kde jste to v mých příspěvcích četla.Používám hlas a gesta k tomu, aby můj pes pochopil, co po něm chci.Nevynucuji si nic násilím-nikam to nevede, spíše pak je pes nevyrovnaný.
Tady na ifauně napadá lidi spoustu věcí.Je pozoruhodné, jak si někteří notují.Protože jen oni mají pravdu a chraň bůh, aby někdo napsal něco jiného, že.
napsal(a):
To, že se psem nemůže být člověk na stejné pozici, ale neznamená to, že si ten respekt vybuduje agresivním chováním.
A proč by měl být vůči zvířeti agresivní?Nevnucujte mi něco, co není můj názor na věc.Nikde nepodporuji agresivní chování vůči jiným tvorům a lidem.

gitule vrtule
napsal(a):
Asi něco dělám špatně...už svoje malé děti jsem vychovávala v tom, že na spícího psa se nesahá, že na něj mají nejdřív promluvit...
Nedela to moc casto, ale kdyh spi a ja potrebuji, aby se přesunul, tak vrci.
Jinak přeci zavrčení nemusí být nutně projev agrese...třeba u mých psů, to beru jako prostředek ke komunikaci...pes zavrčí, když je mu něco hodně proti srsti... no a já podle situace reaguju "ale jdi ty, aby ses nezbláznil"..."to se nedá nic dělat, ty uši vyčistit musíme"..."tak promiň, panička to už dělat nebude" (moje specialitka, když psi línaj a sednou si ke mě, tak je "škubu", fenina trpělivost není nekonečná, dobře mi tak, mám si dojít pro kartáč)...v životě mě žádný z mých psů nepokousal, nikdy jsem se nebála, že by mě můj pes kousnul...
Pokud by takhle zareagoval můj půlroční pes, tak moje reakce bude "co blbneš, já tě chci jenom posunout a nebo se přesuň sám"...pokud bych třeba fenu chytla za "flígr", jak radil pan Jahoda, tak bych si vykoledovala možná i jemný kousanec...naprosto zbytečně...stačí požádat a pes pro mě udělá dalo by se říct cokoliv, tak proč to hrotit.
A co se týče rázné výchovy...fajn i to se dá provést v klidu...zavrčel jsi, tak mazej z gauče a hotovo...
gitule vrtule
napsal(a):
A proč by měl být vůči zvířeti agresivní?Nevnucujte mi něco, co není můj názor na věc.Nikde nepodporuji agresivní chování vůči jiným tvorům a lidem.
Dobrá, možná tady někteří slyšíme trávu růst. Jen se mi zdá, že tyhle dvě vaše vyjádření si trochu odporujou...pokud ne, tak se omlouvám.
Za mě-pes má vědět, kdo je pán a když už 5 měsíční "fra.ek" psí na mě vrčí, by´t mě zatím nekousl, protože do něj jako majitelka šťouchám, aby odešel a ruším jeho klid, jak asi bude pesan reagovat, až vyspěje?
a
.Používám hlas a gesta k tomu, aby můj pes pochopil, co po něm chci.Nevynucuji si nic násilím-nikam to nevede, spíše pak je pes nevyrovnaný.
Prostě si myslím, trestat pětiměsíční mimino a dokazovat mu, kdo je tady pán, je nesmysl a právě tak se vyrábí ti nevyrovnaní psi.
Huskyjanina
napsal(a):
Mohu vědět, co se konkrétně za slovem "domluva" skrývá? Ono se blbě domlouvá, když pes nerozumí slovům. To do něj můžete hučet horem dole, aby slezl a stejně to nepochopí, když neví, co říkáte. Pokud už zná nějaké slovo / gesto a ví, co po něm chcete, už to má pro něj význam činnosti a je to povel. Nemusí být zrovna předpisový dle zkušebního řádu, ale povel to je.
Domluva dle mého není tahání za kůži, strkání do psa ani jiné formy výpadů proti němu. To je potom jednostranná akce - Váš fyzický nátlak a pes se jen podřídí. Domluva a komunikace spočívá v oboustranné spolupráci a schopnosti pochopit se... což tahání nas*aného psa dolů z gauče určitě není.
Terven
napsal(a):
Dobrá, možná tady někteří slyšíme trávu růst. Jen se mi zdá, že tyhle dvě vaše vyjádření si trochu odporujou...pokud ne, tak se omlouvám.
Za mě-pes má vědět, kdo je pán a když už 5 měsíční "fra.ek" psí na mě vrčí, by´t mě zatím nekousl, protože do něj jako majitelka šťouchám, aby odešel a ruším jeho klid, jak asi bude pesan reagovat, až vyspěje?
a
.Používám hlas a gesta k tomu, aby můj pes pochopil, co po něm chci.Nevynucuji si nic násilím-nikam to nevede, spíše pak je pes nevyrovnaný.
Prostě si myslím, trestat pětiměsíční mimino a dokazovat mu, kdo je tady pán, je nesmysl a právě tak se vyrábí ti nevyrovnaní psi.
Dobře vysvětlení-pokud mě můj pes, který se válí na gauči po mém jasném povelu-Místo ignoruje a nejde na svůj pelech, zvýším hlas a ukáži paží směrem k jeho pelechu.Asi tak by to v praxi vypadalo.Je to srozumitelné?
A když jsme u 5 měsíčního štěněte-ve smečce neplatí že mladí můžou cokoli a někdy se teda usměrní-už jako štěńata, se ve smečce vychovávají a jsou svými vrstevníky upozorńována a v případě nereagování na gesta, mimiku apod. trestána.Psi bohužel to neumí jako lidé a tak se rvou, kousají apod.
By mě zajímalo, kdy je tedy vhodné a v jakém věku psa podle vás naučit, že já jsem kámoš a zároveň jsem vůdce smečky. když 5 měsíců je brzy podle vás.Socializace by měla být odmalička, aby si pes uvědomil, kde je jeho místo.

..."aby si pes uvědomil, kde je jeho místo"...
Místo mého psa je vedle mě, nikoliv pode mnou. Nikdy na mě nevrčí, nikdy mě nekousnul. Současná fena má 8 let.

Hafityhaf
napsal(a):
Ahoj, jedna se o pul rocni stens. Jde o to, ze do jidla si sahnouz necha, manipulace je OK, musi se na nej pomalu a je to dobre, kdybych byla hrr, zak by vrkal asi i pri nejake manipulaci, ale takhle se necha i vykoupat a tak, provlem je ale. Na gauci. Nedela to moc casto, ale kdyh spi a ja potrebuji, aby se přesunul, tak vrci. Jakoze na silu. Dnes u toho i vystekl... Ja chapu, ze kdyz spi, tak je to protivne kdyz do nej zduchnu at jde jinam, ale tohle by si dovolot nemel. Netrestam ho za to, okrikni ho ale spis tak jakoze... Aby ses neposral, drz zobak a padej... A trvam si na svem. Ale o tak... Nemyslím, ze je dobre, ze takhle vrci... Jak byste se zachovali vy? Trestat? Netrestat? Vrci taky vasi psi, kdyz je presouvate? Pripadne jak to odbourat.
Asi jen provokativní příspěvek, ať se diskuse rozproudí? Když se zadavatel/ka kostrbatě píšící doposud neozval/a.
Tak budiž, proč se musí sahat pejskovi do žrádla? Doteď tu nezaznělo, myslím, o jaké plemeno/křížence jde. Nebejt hrr je fajn, ještě fajnější je být pro to zvíře být čitelná a srozumitelná. Hrabu ti do misky, když chci jen něco přidat, upozorním tě na to předem - oslovím tě, abys zvedl hlavu od misky a vnímnul mě. Pejsek by řekl, kdyby uměl mluvit: "Když spím na gauči, tak mě nejdřív oslov, probuď a dej mi zase povel, který už znám. Pocem, místo, dolů - a podrbej mě a dej mi odměnu. Nežďuchej do mě. Neumím mluvit, vrčení a vyštěknutí je jediným způsobem, jak ti dát najevo, že me s.res a třeba že se tě i nějak bojím."
Jahoda s Gitulí vrtulí se mohou vzít za ruce a jít si házet svými psy za kůži někam na hřiště, cvičák, luk a polí, kdo dál dohodí a kterýmu při tom míň pes zavrčí? Kde je čí místo, kdo je šéf, bože, to jsou už dávno přežité teorie, smutné, že to někdo stále uvádí do praxe. Je mi líto těch psů. Ale jsem mile překvapena, kolik tu zaznělo skvělých a citlivých rad od jiných, díky.

Plaka, nebudu to citovat celé, pokud vím je to její první pejsek a nějaký chrt, neřekla bych že provokace. Já se někdy ani nedivím, že po tom co uvidí tu vášnivou diskusi, tak se někteří zaleknou a už se nezapojí, navíc praktických rad jak se s tím vypořádat tu snad našla dost.
gitule vrtule
napsal(a):
Dobře vysvětlení-pokud mě můj pes, který se válí na gauči po mém jasném povelu-Místo ignoruje a nejde na svůj pelech, zvýším hlas a ukáži paží směrem k jeho pelechu.Asi tak by to v praxi vypadalo.Je to srozumitelné?
A když jsme u 5 měsíčního štěněte-ve smečce neplatí že mladí můžou cokoli a někdy se teda usměrní-už jako štěńata, se ve smečce vychovávají a jsou svými vrstevníky upozorńována a v případě nereagování na gesta, mimiku apod. trestána.Psi bohužel to neumí jako lidé a tak se rvou, kousají apod.
By mě zajímalo, kdy je tedy vhodné a v jakém věku psa podle vás naučit, že já jsem kámoš a zároveň jsem vůdce smečky. když 5 měsíců je brzy podle vás.Socializace by měla být odmalička, aby si pes uvědomil, kde je jeho místo.
Tyto pravidla ve smečce platí ve vztahu pes X pes a jen v nepřátelských vztazích mezi jednotlivými členy. Lidé nevrčí, neštěkají, nekoušou a psi jsou si toho vědomí, že se asi jedná o jiný druh.
Jinak u nás si psi vážně myslí, že mladí (klidně i v roce) mohou cokoliv - starší jim vždy dají svoje jídlo, svou hračku a oni se v dospělosti se stejnou úctou a trpělivostí chovají k dalším štěňatům a bláznivým puberťákům, ze kterých dále rostou vyrovnaní psi, které nikdo neučí, že je třeba si vlastní zdroje hlídat.
PS. Já tedy osobně neřvu, ale ani povel podruhé neopakuji, pokud jsem si jistá, že pes slyšel.

napsal(a):
Asi jen provokativní příspěvek, ať se diskuse rozproudí? Když se zadavatel/ka kostrbatě píšící doposud neozval/a.
Tak budiž, proč se musí sahat pejskovi do žrádla? Doteď tu nezaznělo, myslím, o jaké plemeno/křížence jde. Nebejt hrr je fajn, ještě fajnější je být pro to zvíře být čitelná a srozumitelná. Hrabu ti do misky, když chci jen něco přidat, upozorním tě na to předem - oslovím tě, abys zvedl hlavu od misky a vnímnul mě. Pejsek by řekl, kdyby uměl mluvit: "Když spím na gauči, tak mě nejdřív oslov, probuď a dej mi zase povel, který už znám. Pocem, místo, dolů - a podrbej mě a dej mi odměnu. Nežďuchej do mě. Neumím mluvit, vrčení a vyštěknutí je jediným způsobem, jak ti dát najevo, že me s.res a třeba že se tě i nějak bojím."
Jahoda s Gitulí vrtulí se mohou vzít za ruce a jít si házet svými psy za kůži někam na hřiště, cvičák, luk a polí, kdo dál dohodí a kterýmu při tom míň pes zavrčí? Kde je čí místo, kdo je šéf, bože, to jsou už dávno přežité teorie, smutné, že to někdo stále uvádí do praxe. Je mi líto těch psů. Ale jsem mile překvapena, kolik tu zaznělo skvělých a citlivých rad od jiných, díky.
No a když ten milý 5 měsíční pejsek stále nepůjde z toho gauče a ňafne si ještě jednou?
Kdo je šéf? teorie a praxe- ne každý pes a každé plemeno se dá zaškatulkovat, někdy je účinější přiložit ruku k dílu, je to sice "pro někoho násilí" ale pro něktré psy srozumitelnější a účinější komunikace než ho přesvědčovat povelama(dávat mu prostor k fixaci nevhodného chování)
Vše co zadavatelky pes dělá a jak k incidentu došlo jsou jen představy, jakby, kdyby(byla to komunikace, bylo to nerozvážností, byl to už útok) každý si představil asi něco jiného...tak si tu netrhejte občanky
Hafityhaf
napsal(a):
Netrestat, nežďuchat, pohladit, probudit, dát povel ne přemístění, za splnění pochválit. Žádné dovolování nebo nedovolování, všechno na pohodu. Při jídle zbytečně neotravovat, aby se nenaučl si hlídat misku, něco dobrého mu do ní občas při jídle přidat.
Hafityhaf
napsal(a):
No jo, alw ksyz ho tam nepustim, tak neresim ten problem, jen se problemu vxhnu, ne?
Jasne, snazim se ho nebudit, ale dneska nebylo znyti, proste sem ho musela presunout. Je to uz dlouho, co to udelal naposledy, dobry 2 měsíce, alw ted najednou zase. Myslite teda, ze mu to mam tolerovat?
Pokud by vaše vztahy byly v pořádku, nenapadalo by vás do něj žďuchat, ale vzbudila byste ho hlasem nebo pohlazením, které by si on velice užil, kdyby vám věřl, a pak by splnil daný povel na odchod.
Rozhodně si nenechte radit tresty a třepání a házení na zem a podobné hlouposti, pokud chcete mít psa, který je s vámi v pohodě.
gitule vrtule
napsal(a):
Tohle můžete v každém věku, ale ne naučit, ale celkovým přístupem si to musíte vysloužit a zasloužit.
Huskyjanina
napsal(a):
Máte zvláštní způsoby a zvláštní kamarády, sáhnout na mého psa, vyrazím s vámi dveře.

Gitule:
"Místo ignoruje a nejde na svůj pelech, zvýším hlas a ukáži paží směrem k jeho pelechu.Asi tak by to v praxi vypadalo"
no a pes leží dál, postup bude tedy jaký...?
"By mě zajímalo, kdy je tedy vhodné a v jakém věku psa podle vás naučit, že já jsem kámoš a zároveň jsem vůdce smečky"
učíš od začátku, svým chováním
"když 5 měsíců je brzy podle vás.Socializace by měla být odmalička, aby si pes uvědomil, kde je jeho místo"
podle koho je 5 měsíců brzo? A na co je to vlastně brzo, podle tebe? Socializace je tedy co? A kde je teda psovo místo? A jak se to teda ten pes učí?
Fakt si nechceš toho pastevce rozmyslet?

"... Nevím jestli je to povahou fenky, nebo jsme prostě na jedný vlně, ale mě se nikdy nestalo že by na mě zavrčela...
Celý vztah se psem je o důvěře, ona věří mě, já zase jí a žije se nám spolu dobře."
v prvé řadě je to o povaze psa, povaze psa a povaze psa...
"Kde jste vzala tu blbost, že když se pes lekne, tak vyletí..."
je to o povaze psa, o povaze psa, o povaze psa - četní psi takto reagují a reagovat budou, když se leknou - instinktivní reakce...že takový základ teda nevíš...
"Já se radši se psama domlouvám, než jen poveluju... "
tak to je teda o definici "domluvy" - domluva fyzickým násilím ?! ... no lidé jsme různí, nemusím teda rozumět všemu a všem, že...
"Za mě-pes má vědět, kdo je pán "
Pán? A ta druhá strana je teda poddaný? Nebo jak to máš se psy?
Já teda nejsem pán ale psovod, své psy vedu...
napsal(a):
"... Nevím jestli je to povahou fenky, nebo jsme prostě na jedný vlně, ale mě se nikdy nestalo že by na mě zavrčela...
Celý vztah se psem je o důvěře, ona věří mě, já zase jí a žije se nám spolu dobře."
je to o povaze psa, o povaze psa, o povaze psa - četní psi takto reagují a reagovat budou, když se leknou - instinktivní reakce...že takový základ teda nevíš...
tak to je teda o definici "domluvy" - domluva fyzickým násilím ?! ... no lidé jsme různí, nemusím teda rozumět všemu a všem, že...
No dosud za můj život jsem měla 15 psů, že by se ze spánku nějakej leknul a vrčel, nebo chňapnul, to se mi teda nestalo...asi měli všichni vyrovnaný povahy a nebo věděli, že se u mě nemusí ničeho bát
no pokud je shození z gauče tak hrozný fyzický násilí, tak buď ráda, že tomu nerozumíš
asurwic
napsal(a):
Většinou ti, co mají psa naučenýho na povel, tak takovej problém nemají. Ale takový sem nepíšou, že? Takže když mu řeknou, aby šel dolů, na místo, někam...neposlechne. Když do něj šťouchne, vrčí. Co budete dělat? Lákat na pamlsek, klikat každej krok a následně pamlskovat a nebo ho jednoduše shodíte?

"no pokud je shození z gauče tak hrozný fyzický násilí, tak buď ráda, že tomu nerozumíš "
no já nerozumím tomu, že se tomuto fyzickému násilí někde říká DOMLUVA (jak říká náš chytrý internet, jinými slovy dohoda, úmluva)...tak nevím jestli jiný kraj jiný mrav či jak to teda je
Jinak mi samozřejmě toto řešení přijde zbytečně blbé, se to dá i jednodušeji a kapku inteligentně...krom toho, opravdu bych chtěla vidět to shození u takového 50,60,70, ...kg psa a následné pohodové soužití - vždy, u všech psů...
asurwic
napsal(a):
Mohu vědět, co se konkrétně za slovem "domluva" skrývá? Ono se blbě domlouvá, když pes nerozumí slovům. To do něj můžete hučet horem dole, aby slezl a stejně to nepochopí, když neví, co říkáte. Pokud už zná nějaké slovo / gesto a ví, co po něm chcete, už to má pro něj význam činnosti a je to povel. Nemusí být zrovna předpisový dle zkušebního řádu, ale povel to je.
Domluva dle mého není tahání za kůži, strkání do psa ani jiné formy výpadů proti němu. To je potom jednostranná akce - Váš fyzický nátlak a pes se jen podřídí. Domluva a komunikace spočívá v oboustranné spolupráci a schopnosti pochopit se... což tahání nas*aného psa dolů z gauče určitě není.
Nikdo nepsal o tahání nasraného psa...nasraného psa chytnu a z gauče shodim... rychle, efektivně, srozumitelně...

Mně moji psi též nenadávají, ani nemusím promluvit, je to o zvyku/vztahu
ale megí, když sama od sebe spadla z postele, to byl řev !
"zemětřesení, pohroma živelná, schovejte se, do zbraně ! co děláš, co mě házíš na zem"
normálně z pozice rozpláclá tlama na podlaze vyskočila na všecky čtyři a seřvala mě
tak jí říkám - co blbneš, jsem 2m daleko
se rozhlédla po pokoji.. "aha.. a já spadla úplně sama, ne ?!".
Ani 15 psů neznamená, že máte pravdu. Může přijít šestnáctej a ten může být úplně jinej.
Rady by měl dávat člověk, který situaci, o které je řeč, zažil. Protože ten, kdo ji nezažil, ji nikdy řešit nemusel.
Vrčení je normální psí komunikace. Pes tím například říká, že mu je určitá situace nepříjemná. I psi ve smečce na sebe zavrčí. A když se tak stane, podívejte se, co jak reagují: určitě hned po sobě neskočí aby si ukázali, kdo je ve smečce "pánem". Proč by to měl dělat člověk?
Pokud člověk na mladého psa zareaguje takto "agresivně", (úplně jinak, než by to řešil jiný pes), jak si má to štěně to vyložit/ přeložit do psí řeči? Jiný pes by po něm určitě za této situace neskočil, nedej bože, aby ho chytil za kůži na krku a zatřepal s ním, nebo ho nějak jinak fyzicky potrestal (jako člověk třeba novinami).
Lepší je těmto situacím předcházet. Když vím, že štěně na gauči po náhlém probuzení vrčí či vyštěkne, no tak upravím situaci, aby mohlo reagovat jinak. Třeba tím, že ho zdálky zavolám a dám mu nějaký povel... a pak s ním to opouštění gauče na povel trénuju, aby se nestalo, že to místo začne považovat za své. Ale to už je o běžné každodenní výchově...
napsal(a):
"no pokud je shození z gauče tak hrozný fyzický násilí, tak buď ráda, že tomu nerozumíš "
no já nerozumím tomu, že se tomuto fyzickému násilí někde říká DOMLUVA (jak říká náš chytrý internet, jinými slovy dohoda, úmluva)...tak nevím jestli jiný kraj jiný mrav či jak to teda je
Jinak mi samozřejmě toto řešení přijde zbytečně blbé, se to dá i jednodušeji a kapku inteligentně...krom toho, opravdu bych chtěla vidět to shození u takového 50,60,70, ...kg psa a následné pohodové soužití - vždy, u všech psů...
No však jo jak jsem psala vejš, nebudu ti to hledat, projdi si to sama...ale pokud na mě pes vrčí stylem, že mě posílá do zadele, tak ho pošlu taky
50,60,70...dostal by obojek, couračku a šel by dolů...
a můžeš nám to inteligentní řešení prozradit?
Šarina
napsal(a):
Ani 15 psů neznamená, že máte pravdu. Může přijít šestnáctej a ten může být úplně jinej.
Rady by měl dávat člověk, který situaci, o které je řeč, zažil. Protože ten, kdo ji nezažil, ji nikdy řešit nemusel.
Vrčení je normální psí komunikace. Pes tím například říká, že mu je určitá situace nepříjemná. I psi ve smečce na sebe zavrčí. A když se tak stane, podívejte se, co jak reagují: určitě hned po sobě neskočí aby si ukázali, kdo je ve smečce "pánem". Proč by to měl dělat člověk?
Pokud člověk na mladého psa zareaguje takto "agresivně", (úplně jinak, než by to řešil jiný pes), jak si má to štěně to vyložit/ přeložit do psí řeči? Jiný pes by po něm určitě za této situace neskočil, nedej bože, aby ho chytil za kůži na krku a zatřepal s ním, nebo ho nějak jinak fyzicky potrestal (jako člověk třeba novinami).
Lepší je těmto situacím předcházet. Když vím, že štěně na gauči po náhlém probuzení vrčí či vyštěkne, no tak upravím situaci, aby mohlo reagovat jinak. Třeba tím, že ho zdálky zavolám a dám mu nějaký povel... a pak s ním to opouštění gauče na povel trénuju, aby se nestalo, že to místo začne považovat za své. Ale to už je o běžné každodenní výchově...
Takže znova...vrčení je komunikace, to souhlasim, ale je vrčení a vrčení. Něco jinýho je pokud se pes vykrucuje odejití z gauče stylem "jééé, mě se nechce, nech mě chvilku" v tu chvíli jsem ochotná se psem diskutovat, ale pokud po mě vyjede stylem "běž do pr... a nech mě bejt" tak by letěl, ani by se nestačil nadechnout...takže, jak jsem psala, to není, že zavrčí a letí, ale záleží, jak zavrčí.
Vy byste to řešila, že zdálky psa zavoláte a dáte mu povel...dobrý, pes leží a povel nesplní, tak a co dál?
Huskyjanina
napsal(a):
Takže znova...vrčení je komunikace, to souhlasim, ale je vrčení a vrčení. Něco jinýho je pokud se pes vykrucuje odejití z gauče stylem "jééé, mě se nechce, nech mě chvilku" v tu chvíli jsem ochotná se psem diskutovat, ale pokud po mě vyjede stylem "běž do pr... a nech mě bejt" tak by letěl, ani by se nestačil nadechnout...takže, jak jsem psala, to není, že zavrčí a letí, ale záleží, jak zavrčí.
Vy byste to řešila, že zdálky psa zavoláte a dáte mu povel...dobrý, pes leží a povel nesplní, tak a co dál?
Ale tady se bavíme o konkrétním dotazu, a ten popisuje určitou situaci. Podle toho, co zadavatelka píše, bych pracovala na všeobecné poslušnosti. Možná by se mohla poradit s někým naživo. Třeba dělá chybu v komunikaci ona. Píše, že se psem může manipulovat, ale nepíše, že úplně bez problémů (aspoň tak mi to připadá, že sice může skoro vše, ale je to nějak na hraně). Takže vidím problém tak nějak celkově. Tady na tom gauči je to jenom umocněné tím, že štěně spalo.
Nevíme, co je to za rasu, jaké má zadavatelka zkušenosti, jaké se psem má ambice, jak ho zaměstnává atd... nevíme nic.
Takže si taky myslím, že vaše první rada- drapnout psa za krk a jel by s gauče" je opravdu hodně mimo a mohla by zadavatelce zadělat na problém. Tohle nemůžete radit nezkušenému člověku na internetu. To je čistá agrese, která se jí v té konkrétní situaci může docela vymstít. Jasně, že může nastat okamžik, kdy bych něco podobného (bez toho drapnutí za kožich) klidně udělala taky. Ale bude milion jiných okamžiků, kdy by mě to ani nenapadlo.
napsal(a):
Vůbec to není jen o povaze psa, povaze psa, je to hlavně o tom, jestli jí majitel zná, respektuje a dobře s tím pracuje.
u-Žofka
napsal(a):
Ale tady se bavíme o konkrétním dotazu, a ten popisuje určitou situaci. Podle toho, co zadavatelka píše, bych pracovala na všeobecné poslušnosti. Možná by se mohla poradit s někým naživo. Třeba dělá chybu v komunikaci ona. Píše, že se psem může manipulovat, ale nepíše, že úplně bez problémů (aspoň tak mi to připadá, že sice může skoro vše, ale je to nějak na hraně). Takže vidím problém tak nějak celkově. Tady na tom gauči je to jenom umocněné tím, že štěně spalo.
Nevíme, co je to za rasu, jaké má zadavatelka zkušenosti, jaké se psem má ambice, jak ho zaměstnává atd... nevíme nic.
Takže si taky myslím, že vaše první rada- drapnout psa za krk a jel by s gauče" je opravdu hodně mimo a mohla by zadavatelce zadělat na problém. Tohle nemůžete radit nezkušenému člověku na internetu. To je čistá agrese, která se jí v té konkrétní situaci může docela vymstít. Jasně, že může nastat okamžik, kdy bych něco podobného (bez toho drapnutí za kožich) klidně udělala taky. Ale bude milion jiných okamžiků, kdy by mě to ani nenapadlo.
Pracovala na všeobecné poslušnosti? Zadavatelka potřebovala jednat hned. Pokud pes vrčí na sílu, tak už to začíná být za hranou. Shození gauče je čistá agrese? Podle mě to je vysvětlení psovi, že takhle teda ne...
Mám 6 psích kluků, vycházejí spolu dobře, velí jim druhý nejstarší (8 letý). Všichni se s oblibou válejí přes den na přehozu na naší manželské posteli. Když tam pan vedoucí přijde jako poslední, velice pečlivě měří, kam vyskočí aby na některého z přítomných povalečů nešlápl. Žádný z podřízených psů mu neuhýbá (v podstatě jeho příchod neřeší) pouze když si vedoucí na některého kouskem těla lehne, dotyčný zamručí (není to vrčení !) a posune se o kousek dál. A spí se dál a v klidu na jedné hromadě. Nezažila jsem, že by vedoucí pes do svých spících podřízených hrabal, šťouchal, nebo je jinak šikanoval ve snaze je vystrnadit..
Pro zadavatelku - naučte psa jednoduchý povel "dolů", jak radí ostatní, za jeho život ho použijete asi 1000x, pokud si ho pes dobře osvojí, budete takové situace řešit úplně běžnou komunikací se spokojeností na obou stranách.
Huskyjanina
napsal(a):
No jo, ale ono jak se do, lesa volá, tak se z lesa ozývá. Pokud pes vyjede stylem "běž do pr...", velmi pravděpodobně bylo něco blbě už v minulosti.
Já nepochybuju o tom, že poslušnost si lze u zvířat vynutit silou a že to i jakž takž funguje, ale přijde mi to krapet "vo hubu". Protože pokud přitvrdí zvíře, musíte přitvrdit i vy a ono prostě může nastat situace, že už nemáte kam stupňovat, protože zvíře má fyzicky navrch, zvlášť když je to silnej pes anebo dokonce kůň.
Motivace strachem je dle mého názoru blbá a z těch zvířat jsou časované bomby. Vždycky se může stát, že nastane situace, kdy potřeba neuposlechnout bude větší než strach.
Nevím, jestli je to náhoda, ale skoro všichni problémoví a agresivní psi, které jsem kdy potkala, byli v majetku drsných nátur, co se s tím takzvaně nemažou.
Když jsem si přinesla domů minulou fenu, která byla nalezenec, položila jsem doprostřed předsíně pelech, který dostala sebou od nálezkyně, aby měla něco známého do nového prostředí. Fena si na něj okamžitě lehla a když jsem pelech chtěla odstěhovat na příhodnější místo, vrčela. Byl to samozřejmě strach, neznala mě a bránila si jedinou svou jistotu.
Nikdy později už tohle nedělala, klidně bych jí mohla na tom pelechu vozit po bytě, kdybych chtěla.
Takže pokud pes vyjede stylem "běž do pr...", hodně pravděpodobně už si na něm před tím někdo honil triko. Přijde mi to podobné jako se saháním do misky - pes má pocit, že má důvod bránit si svoje jistoty.
Jo a zadavatelka hned ve druhé větě píše, že štěně si do jídla už sáhnout nechá. Takže evidentně jede podle oblíbených doporučených postupů
napsal(a):
Trapné navážení se do mě a navíc naučte se číst příspěvky-nikde /pro méně chápavé to zopakuji/NIKDE jsem nepsala, že se má se psem házet za kůži někam na hřiště-jste stupidní protože tvrdíte něco o mě, co není pravda.
Pokud je postavení v životě přežitá teorie, tak jsme na stejné úrovni-ne, nejsme-pro mne naštěstí.Protože s lidmi jako vy bych za chvíli skončila na úrovni, že budu na svého psa šišlat a prosit, jestli by náhodou neměl náladu můj gauč, kde právě leží opustit.
Polidšťujete zvířata, chováte se k nim, jako k sobě rovným, jenže tohle jaksi nefunguje v praxi.
Můžu být se zvířetem parťák, ale nikdy nezaujme stejnou pozici, jako já.
By mě zajímalo u některých, jak by se domlouvali třeba s 5 metrákovým koníškem, kterej po nich kope, aby to už nedělal, že jsou kamarádi :-D
Ale každej ať si vychovává své zvíře, jak uzná za vhodné.Já svým zvířatům neubližuji, dokáži se s nimy domluvit
Jinak nechápu, proč mi tady někteří neustále podsouvají svůj názor, že já a jahoda psy taháme za kůži a házíme s nimy.Asi negramoti, kteří nečtou příspěvky popořadě.Ale co já si tu budu plácat játra :-D
gitule vrtule
napsal(a):
Trapné navážení se do mě a navíc naučte se číst příspěvky-nikde /pro méně chápavé to zopakuji/NIKDE jsem nepsala, že se má se psem házet za kůži někam na hřiště-jste stupidní protože tvrdíte něco o mě, co není pravda.
Pokud je postavení v životě přežitá teorie, tak jsme na stejné úrovni-ne, nejsme-pro mne naštěstí.Protože s lidmi jako vy bych za chvíli skončila na úrovni, že budu na svého psa šišlat a prosit, jestli by náhodou neměl náladu můj gauč, kde právě leží opustit.
Polidšťujete zvířata, chováte se k nim, jako k sobě rovným, jenže tohle jaksi nefunguje v praxi.
Můžu být se zvířetem parťák, ale nikdy nezaujme stejnou pozici, jako já.
By mě zajímalo u některých, jak by se domlouvali třeba s 5 metrákovým koníškem, kterej po nich kope, aby to už nedělal, že jsou kamarádi :-D
Ale každej ať si vychovává své zvíře, jak uzná za vhodné.Já svým zvířatům neubližuji, dokáži se s nimy domluvit
Jinak nechápu, proč mi tady někteří neustále podsouvají svůj názor, že já a jahoda psy taháme za kůži a házíme s nimy.Asi negramoti, kteří nečtou příspěvky popořadě.Ale co já si tu budu plácat játra :-D
Právě váš příspěvek o koni je dost mimo mísu. Vy si opravdu myslíte, že tak velké zvíře zvládnete silou? To jako fakt? Právě že se s ním musíte umět domluvit nebo dopadnete špatně. Je lepší vychovávat zvíře k důvěře, ne k věčnému boji o nějaké přiblblé pozice.
napsal(a):
Gitule:
"Místo ignoruje a nejde na svůj pelech, zvýším hlas a ukáži paží směrem k jeho pelechu.Asi tak by to v praxi vypadalo"
"By mě zajímalo, kdy je tedy vhodné a v jakém věku psa podle vás naučit, že já jsem kámoš a zároveň jsem vůdce smečky"
"když 5 měsíců je brzy podle vás.Socializace by měla být odmalička, aby si pes uvědomil, kde je jeho místo"
podle koho je 5 měsíců brzo? A na co je to vlastně brzo, podle tebe? Socializace je tedy co? A kde je teda psovo místo? A jak se to teda ten pes učí?
My dva jsme si nepotykali
Apropo přečti si všechny příspěvky moje, na které jsem reagovala a na co jsem odpovídala v téhle diskusi a nebudeš se tak stupidně ptát, pak možná porozumíš a nebudeš se ptát jako tele.
Terven
napsal(a):
No jo, ale ono jak se do, lesa volá, tak se z lesa ozývá. Pokud pes vyjede stylem "běž do pr...", velmi pravděpodobně bylo něco blbě už v minulosti.
Já nepochybuju o tom, že poslušnost si lze u zvířat vynutit silou a že to i jakž takž funguje, ale přijde mi to krapet "vo hubu". Protože pokud přitvrdí zvíře, musíte přitvrdit i vy a ono prostě může nastat situace, že už nemáte kam stupňovat, protože zvíře má fyzicky navrch, zvlášť když je to silnej pes anebo dokonce kůň.
Motivace strachem je dle mého názoru blbá a z těch zvířat jsou časované bomby. Vždycky se může stát, že nastane situace, kdy potřeba neuposlechnout bude větší než strach.
Nevím, jestli je to náhoda, ale skoro všichni problémoví a agresivní psi, které jsem kdy potkala, byli v majetku drsných nátur, co se s tím takzvaně nemažou.
Když jsem si přinesla domů minulou fenu, která byla nalezenec, položila jsem doprostřed předsíně pelech, který dostala sebou od nálezkyně, aby měla něco známého do nového prostředí. Fena si na něj okamžitě lehla a když jsem pelech chtěla odstěhovat na příhodnější místo, vrčela. Byl to samozřejmě strach, neznala mě a bránila si jedinou svou jistotu.
Nikdy později už tohle nedělala, klidně bych jí mohla na tom pelechu vozit po bytě, kdybych chtěla.
Takže pokud pes vyjede stylem "běž do pr...", hodně pravděpodobně už si na něm před tím někdo honil triko. Přijde mi to podobné jako se saháním do misky - pes má pocit, že má důvod bránit si svoje jistoty.
Jo a zadavatelka hned ve druhé větě píše, že štěně si do jídla už sáhnout nechá. Takže evidentně jede podle oblíbených doporučených postupů
Skvěle napsané.

"jestli jí majitel zná, respektuje a dobře s tím pracuje. "
takže to JE o povaze...
"50,60,70...dostal by obojek, couračku a šel by dolů..."
takže to jde i normálně?
ale předpokládám, že bys onu couračku použila rovněž k něčemu takovému, jak je letecký den s patřičným komentářem patřičným tónem...Já ji použiji v takovém případě (pes je seznámen s povelem "dolů" či jiným téhož významu ale nehodlá poslechnout) rovněž, ale psa zcela v klidu s povelem odvedu dolů (a klidně za něčím dobrým) a za to, že je dole, odměním...
"Jasně, že může nastat okamžik, kdy bych něco podobného (bez toho drapnutí za kožich) klidně udělala taky"
taky pastevec letěl, v okamžiku, kdy ryčel (= oznámení útoku) stojíc předními na gauči proti mrňavému kotěti (Barunka už v té době u nás byla cca 14 dní, ale patrně to bylo poprvé, co ji zaregistroval). Vzápětí jsem vzala Barču na ruce a ukázala mu ji, že tohle je taky NAŠE...i byla přijata do smečky.
scylla
napsal(a):
Právě váš příspěvek o koni je dost mimo mísu. Vy si opravdu myslíte, že tak velké zvíře zvládnete silou? To jako fakt? Právě že se s ním musíte umět domluvit nebo dopadnete špatně. Je lepší vychovávat zvíře k důvěře, ne k věčnému boji o nějaké přiblblé pozice.
To je jak když mluvím do dubu-i ten by to už pochopil
Ještě jsem nedočetla cele vlakno, tak se omlouvam, pokud uz se doslo k nejakemu zaveru. Kazdopadne... ano nejdem husa abych na psa nejdrive nepromluvila, pes byl vzhuru, stouchla jsem do nej proto, ze na povel uhni zustal lezet. To s tim spankem jsem tam zminila proto, ze kdyz na tomgauci jen lezi a lezi treba v rohu kam si sedam tak mu reknu uhni a on se odebere na druhou stranu. Ted ale spal, takze jsem ho vzbudila, protoze jsem ho nechtela ze spanku hned zvedat, kdyz uz na me koukal rekla jsem mu at si jde stranou (je snad jedno z jakeho duvodu ne? to jako, jakmile pes usnu uz ho v zivote nesmim vzbudit? ja chapu, ze je to pro nej neprijemny, ze kdy si zabruci, tak nereknu ani ň, ale tohle neni bruceni, tohle je regulerne zavrceni, kdy se po me jeste i vztekle otoci a kdyz se otoci zpet, tak po ocku pozoruje... takovy to "vykloubeny" oko...) tak nesel, proto jsem do nej zduchla, abych ho popohnala... Zavrcel, tak jsem mu rekla at drzi zobak a jde a znovu jsem se ho dotkla. To uz vystekl a vylozene se po me otocil. To uz jsem po nem houkla at nezkousi a kouka padat... Uz jsem na nej nesahala a po chvili se sice neochotne, ale nakonec prece presunul...
Omlouvam se za nedostatecny popis situace, ted uz to snad bdue prehlednejsi.

gitule vrtule
napsal(a):
My dva jsme si nepotykali
Apropo přečti si všechny příspěvky moje, na které jsem reagovala a na co jsem odpovídala v téhle diskusi a nebudeš se tak stupidně ptát, pak možná porozumíš a nebudeš se ptát jako tele.
Děkuji za odpověď, fakt už je to zcela jasné...
takže nic, jo?
"Polidšťujete zvířata, chováte se k nim, jako k sobě rovným, jenže tohle jaksi nefunguje v praxi."
jaxi a možná kupodivu tohle funguje velmi dobře, v praxi...
napsal(a):
Tak třeba proto, že zadavatelka ma i jine veci na praci nez sedet na ifaune, nemyslite? Tohle miluju... A ano, nepisu zrovna suprove, ale to proto, ze mi vzhledem k veku uz dela trochu problem ovladat chytre telefony.
A pejsek by mi sice rekl at mu dam povel, ale kdyz mi povel, ktery umi a zna odmitne splnit, tak co pak? Hm? mam pobihat po dobe a hledat pamlsky? Nedelejte ze psu debily, noc dobre by tomu psovi doslo, ze na povel nemusi a priste by si tuplem pockal az dojdu pro ty pamlsky...
Hafityhaf
napsal(a):
Ještě jsem nedočetla cele vlakno, tak se omlouvam, pokud uz se doslo k nejakemu zaveru. Kazdopadne... ano nejdem husa abych na psa nejdrive nepromluvila, pes byl vzhuru, stouchla jsem do nej proto, ze na povel uhni zustal lezet. To s tim spankem jsem tam zminila proto, ze kdyz na tomgauci jen lezi a lezi treba v rohu kam si sedam tak mu reknu uhni a on se odebere na druhou stranu. Ted ale spal, takze jsem ho vzbudila, protoze jsem ho nechtela ze spanku hned zvedat, kdyz uz na me koukal rekla jsem mu at si jde stranou (je snad jedno z jakeho duvodu ne? to jako, jakmile pes usnu uz ho v zivote nesmim vzbudit? ja chapu, ze je to pro nej neprijemny, ze kdy si zabruci, tak nereknu ani ň, ale tohle neni bruceni, tohle je regulerne zavrceni, kdy se po me jeste i vztekle otoci a kdyz se otoci zpet, tak po ocku pozoruje... takovy to "vykloubeny" oko...) tak nesel, proto jsem do nej zduchla, abych ho popohnala... Zavrcel, tak jsem mu rekla at drzi zobak a jde a znovu jsem se ho dotkla. To uz vystekl a vylozene se po me otocil. To uz jsem po nem houkla at nezkousi a kouka padat... Uz jsem na nej nesahala a po chvili se sice neochotne, ale nakonec prece presunul...
Takže obojek, couračka, nešťouchat, neřvat, dát jeden povel, nechat proběhnout reflexní oblouk, pomoct splnit povel, pochválit. Naučit povel dolů nebo například vypadni, kdy ten druhý má širší použití. Začít pracovat na provozní poslušnosti a nenechat si nakecat něco o pozici. Myslím, že byla chyba, že jste uhnula, když on se otočil.
Jinak, př jídle ho neotravuju, jen jednou jsem mu musela sahnout do misky, protože tam spadlo neco, co nemel sezrat. v klidu odstoupil ja sem to vzala, dostřal namku a dobry. I fuje z venku si necha vytahnout pomalu az z krku. vykoupu ho na pohodu, vse je dobre a v pohode, jen tohle... pritom jina manipulace, kdy ho zvedam a tak neni problem...
Hafityhaf
napsal(a):
Tak třeba proto, že zadavatelka ma i jine veci na praci nez sedet na ifaune, nemyslite? Tohle miluju... A ano, nepisu zrovna suprove, ale to proto, ze mi vzhledem k veku uz dela trochu problem ovladat chytre telefony.
A pejsek by mi sice rekl at mu dam povel, ale kdyz mi povel, ktery umi a zna odmitne splnit, tak co pak? Hm? mam pobihat po dobe a hledat pamlsky? Nedelejte ze psu debily, noc dobre by tomu psovi doslo, ze na povel nemusi a priste by si tuplem pockal az dojdu pro ty pamlsky...
Na jakou potvoru byste psovi, který nesplní povel, cpala pamlsky, vždyť je to naprostý nesmysl.
Nečetla jsem všechny reakce, mám smečku, vždy jsem měla a nikdy na mě žádný můj pes nezavrčel, do misky jsem jim nikdy nehrabala, proč bych to taky dsělala že jo, z tlamy jim vezmu všechno, případně to dobrovolně odevzdají, když je k tomu vyzvu, prostě za 23 let co dělám kynologii na mě řádný nezavrčel, na gauči je klidně pošoupnu.Nevidím do situace, neb jsem tam nebyla, nevím jak si je sebou majitelka jistá, přijde mi, že ne, nicméně, kdyby na mě můj pes zavrčel, tak letí z gauče a to rychlostí, že by ji nestačil sledovat a bylo by mi v tu chvíli jedno, zda je to kavkazan, ovčák nebo jezevčík.
Huskyjanina
napsal(a):
Většinou ti, co mají psa naučenýho na povel, tak takovej problém nemají. Ale takový sem nepíšou, že? Takže když mu řeknou, aby šel dolů, na místo, někam...neposlechne. Když do něj šťouchne, vrčí. Co budete dělat? Lákat na pamlsek, klikat každej krok a následně pamlskovat a nebo ho jednoduše shodíte?
Když pes nezvládne ke mně, tak ho ani nedostávám do situací, kdy by jsem ho musela používat = venku má vodítko a pokud vím, že mi třeba někdy bude překážet na gauči, tak ho tam ani nepouštím.
Když pes, který už jinak reaguje téměř na 100%, neposlechne, tak do něj určitě nepůjdu šťouchat a když začne vrčet kvůli místu na spaní, budu také raději hledat příčinu, proč má problém - strach ze mě / ostatních psů kolem?, strach s něčeho na zemi, k čemu se musí po seskočení přiblížit?, nejistota, kde jinde odpočívat? dlouhodobější nedostatek spánku?, velká psychická zátěž a tím i vyhýbání se další společné činnosti?, bolest po zranění při sportu, kterého jsem si nevšimla?... kvůli tomu všemu už jsem řešila neochotu vstávat jak po neuposlechnutí povelu, tak podle povahy buď vyhýbání se pohledem nebo vrčením. Pomohlo najít důvod a ne opakovat povel nebo je rvát za kůži.
Já vám nevím, sice jsem laik, ale porad tu hledate nejaky duvod, ze ten pes byl chudak probuzen a kdesi cosi. To je fakt tak moc nerealna situace, ze ten pes se fakt ozene proto, ze nerespektuje to, ze mu neco reknu?
Nemyslim, ze bych se k nemu chvoala zle. Nebiju ho, neotravuju u jidla, davam mu vybiti jak psychicke tak fyzicke, ne opravdu (jak tu nekdo psal) jsem si na psovi nikdy triko nehonila, tak doprcic muzete tu nekteri prijmout fakt, ze ten pes to skutecne mohl udelat proto, že si vyskakuje?
scylla
napsal(a):
Takže obojek, couračka, nešťouchat, neřvat, dát jeden povel, nechat proběhnout reflexní oblouk, pomoct splnit povel, pochválit. Naučit povel dolů nebo například vypadni, kdy ten druhý má širší použití. Začít pracovat na provozní poslušnosti a nenechat si nakecat něco o pozici. Myslím, že byla chyba, že jste uhnula, když on se otočil.
To je právě to, on ví, co znamená povel uhni. Pouzivam ho bezne, ale proste v jednom pripadu z 20 se stane tohle, ze zavrci.. S tim uhybanim. To je mi jasne, jenze jsem se lekla, to byla proste reakce sama o sobe :/.
A ted mi teda povezte kdyz mam toho psa navadet pamlskama a povelala co by mel delat clovek, ktery ma toho psa nejak indisponovaneho a nemuze ten pes sam se hybat, ale v pelechu neusne, takze si ho da panicek k sobe na gauc. No a pak je treba za par hodin psa sundat treba na venceni. Sice je hezke, ze umi povel uhni nebo dolu ale v te jeho situaci je to neproveditelne kdyz se nemuze hybat. To teda o tech peti eltech, treba, kdy pes umel povel uhni a uhybal najednou je majitel nucen ho zvednout a nechat se pokousat?
Hafityhaf
napsal(a):
A ted mi teda povezte kdyz mam toho psa navadet pamlskama a povelala co by mel delat clovek, ktery ma toho psa nejak indisponovaneho a nemuze ten pes sam se hybat, ale v pelechu neusne, takze si ho da panicek k sobe na gauc. No a pak je treba za par hodin psa sundat treba na venceni. Sice je hezke, ze umi povel uhni nebo dolu ale v te jeho situaci je to neproveditelne kdyz se nemuze hybat. To teda o tech peti eltech, treba, kdy pes umel povel uhni a uhybal najednou je majitel nucen ho zvednout a nechat se pokousat?
Tady pro radu nechoďte, všichni jsou mistri psi mysli :D ještě chvíli a budou vám radit ať psa snad ještě pohladite a pochválite za to, že po vás vystartuje :D.
Hafityhaf
napsal(a):
A teď mi povězte vy, proč by měl pes majitele při zvedání kousat? Pokud ho majitel nezvedá tak, že by to psa moc bolelo, tak snad ten pes k tomu nemá žádný důvod. Pokud majiteli věří a to je vždy základ všeho.
Hafityhaf
napsal(a):
Přesně nevím, o čem teď píšete...jako třeba, že ten pes je nemohoucí, ochrnutý, imobilní?
Tak takového psa hlavně nebudu ukládat k spánku nikam do výšky, odkud se nemůže sám dostat.
A i kdyby přece...to je těžká otázka, jednak na většinu lidí, co vám tu radí ty z vašeho pohledu "nesmysly", by pětiletý pes zle nevrčel.
Druhak, pokud by na mě zavrčel indisponovaný nepohyblivý pes, asi těžko mu udělám leteckej den...takže prostě, takovýho maroda nebudu pokládat nikam, kam se sám nedostane a odkud bych ho za čas potřebovala přesouvat. To by totiž mohl vrčet úplně právem.

Hafityhaf
napsal(a):
Normálně vychovávaný pes na majitele nevrčí. Měla jsem starého psa, opravdu nemohl spát, pochodoval, uspávala jsem ho u sebe na gauči, pochopitelně jsem ho tam zvedala a zase sundavala. Proč by po mě vyjížděl ? Celý život jsme spolu vycházeli v dobrém, věděl, že to zvedání je pro něj dobře.
Vrčíval na mě v mládí, když jsem ho chtěla zvednout z legrace - já legrace, on legrace.
Na veterině se na stůl normálně zvednout nechal.
Ale když jsem mu na procházce řekla : Já tě chvíli ponesu a přihlížejícím naznačila : dívejte se, jak mám zlého psa - tak vrčel - byla to taková naše hra.

napsal(a):
Gitule:

Tady se to pěkně rozjelo, já jsem už poradila své, každý má svůj postup a může fungovat v ohledu na povahu psa, druhá věc je jak to ten pes vnímá.

Zadavatelko, prozraďte plemeno, nebo odhad plemen.
Hafityhaf
napsal(a):
To je právě to, on ví, co znamená povel uhni. Pouzivam ho bezne, ale proste v jednom pripadu z 20 se stane tohle, ze zavrci.. S tim uhybanim. To je mi jasne, jenze jsem se lekla, to byla proste reakce sama o sobe :/.
Jak jsem psala - vodítko, obojek, navádění psa za couračku, pochvala za splněný povel. Budovat důvěru a respekt, nikoli nějaké pitomé pozice nebo pes musí, pes nesmí. Neuhýbat jeho projevům, protože vy jste uhnula a tím se jeho chování posíilo. Naučit spolehlivou provozní poslušnost, vše na první povel a pochvala nebo povel s dopomocí a pochvala, vše v klidu, na pohodu, ale důsledně, s klidem, žádné lákání na cokoli, ječení ať už pochvalné nebo káravé, pořád je to ječení. Je to štěně, bude to dobré.

Hafityhaf, máš fakt dobré konstrukce...pokud budu mít psa aktuálně nepohyblivého, který celých svých pět let povel "uhni" prováděl, tak mu ten povel dám rovněž a pak s ním uhnu (sundám, ...) sama - on ten povel mu oznámí, co bude následovat a nebude to pro něj překvapení (a jak se teda přemisťuje venčit?). Pokud by mi mohlo hrozit pokousání, tak dám koš, jistím vodítkem,...(a patrně takového psa nervu na gauč...ale tak si můžeš vymyslet ještě další realistické požadavky a podmínky)
Máš psa, který jde do puberty, začíná se "probouzet" jeho já, může se začít vymezovat, probouzí se pudy, hormony se začnou bouřit... Teď se bude lámat chleba. To je normální. Je jenom na tobě, jestli půjdeš cestou strachu, nebo normálního učení. A neboj, pokud ho teď něco naučíš, tak nebudeš muset v jeho 5ti či kolika letech řešit nějaké blbiny, protože už spolu budete dávno fungovat (nebo nefungovat) jako partneři (nebo taky pán a nevolník, i tak se dá a patrně je to i pro někoho žádoucí...)
"Nevím, podle tech, kteri tu psali bych mela pamlskama odmenovat i za to vrceni... "
no najdi kde...
scylla
napsal(a):
A teď mi povězte vy, proč by měl pes majitele při zvedání kousat? Pokud ho majitel nezvedá tak, že by to psa moc bolelo, tak snad ten pes k tomu nemá žádný důvod. Pokud majiteli věří a to je vždy základ všeho.
Protože při jakékoli jiné manipulaci je pes Ok, při zvedání ze země, ze sedu, venku, ve vaně, cokoli je pes OK, ale pri zvednuti z gauce vrci...

Hafityhaf
napsal(a):
Protože při jakékoli jiné manipulaci je pes Ok, při zvedání ze země, ze sedu, venku, ve vaně, cokoli je pes OK, ale pri zvednuti z gauce vrci...
Tak mu kupte vlastní gauč
normálně dejte nějaké vodítko lehké, až bude zas na gauči, tak povel
neposlechne
tak mu za to vodítko pomalu, lehce, bez trhání, pomozte dolů
až si na zemi sedne, dejte odměnu
až dole v klidu, protože byste mohla nechtěně odměnit naježeného psa, který musel opustit své místo
a aby neutrpěl nějakou ifauna křivdu, udělejte to na různých místech - venku na lavičce, na pařezu
pak zas doma
zítra na to oba zapomenete a je klid.

Máte štěně, veškerou manipulaci včetně zvedání s ním trénujte, aby až to bude potřeba věděl, že se nic nenormálního neděje.
Pamatujte, že agrese vyvolává agresi.
Snažím se představit si sebe ve vaší situaci. Pravděpodobně bych psa vzala a sundala, případně vyhodila za dveře, aby věděl, že to přehnal. Je chyba zacházet s ním hrubě ( letecký den ), ale i couvnout. Když bych se v prvním leknutí zarazila, tak bych pak s nějakým - tos přehnal - psa klidně sundala. A trénovala.
Pes se utvrdí v tom, že s vámi může "vorat" tím, že před ním couvnete. Takže když mu zavelíte dolů, tak na tom důsledně ( ale bez agrese ) trvejte.
Hmn_ napsal(a):
Gitule:
no a pes leží dál, postup bude tedy jaký...
Postup bude takový, že přistoupím ke psu, zopakuji povel a sundám ho z gauče/podle vašeho mínění jej určitě sejmu, nebo zkopnu, nebo bůhvíco udělám, abych se jej zbavila, jak mi furt podsouváte něco, co není pravda, jen si to vy myslíte/dovedu na místo, zopakuji, co měl udělat pri tom povelu a pohladím ho.Odcházím si sednout na gauč.
Ještě nějaké dotazy ?
Nebo je to srozumitelné?

No konečně odpověď...ano, teď je to srozumitelné.
napsal(a):
Zadavatelko, prozraďte plemeno, nebo odhad plemen.
Je to něco hodně do chrta. Takze v tom je taky trochu potiz o plneni povelu. Ma svoji hlavu, kdyz neco nechce, nedela to a muzu se treba na hlavu postavit, ukazovat nejlepsi pamlsek, hracky, voditko, cokoli, nezájem ani po dobrém a ani po zlém. ne že bych to nějak zkoušela... ale ani zvednutý hlas nepomuze...
Hafityhaf
napsal(a):
Je to něco hodně do chrta. Takze v tom je taky trochu potiz o plneni povelu. Ma svoji hlavu, kdyz neco nechce, nedela to a muzu se treba na hlavu postavit, ukazovat nejlepsi pamlsek, hracky, voditko, cokoli, nezájem ani po dobrém a ani po zlém. ne že bych to nějak zkoušela... ale ani zvednutý hlas nepomuze...
Poslechne alespoń na jeden slovní povel?Pokud ne-co vyšetření sluchu?Možná má zdravotní problém-pokud jste jej již nevyloučila.

Hafityhaf
napsal(a):
Asi bych ho na nějaký čas na gauč samotného nepouštěla, aby se ve svém špatném chování neutvrzoval. Vzala bych si ho na gauč jenom se mnou a pak bych ho klidně sundala se slovním doprovodem "dolů", "jdem dolů" a podobně.
A třeba několikrát, ale důsledně.
Jinak vím, co umí chrt, když si postaví hlavu. Měli to známí. Donesl si kost do obýváku na koberec a vykázat se nenechal. Na psa hodili deku, na kost hadr, všechno to odnesli a vzápětí přišel zpátky i s kostí...Opakovali to několikrát, až konečně pochopil, že prostě s kostí bude v kuchyni. A že u toho vrčel až chroptěl.
Takže ještě jeden způsob, když na vás bude vrčet a cenit - hodit na něj deku a pak ho sundat. Ale to nemyslím vážně.
Hafityhaf
napsal(a):
Takže přesně tak, jak jsem to pochopila...ode mě tam radu máte...
Nene, problém se sluchem ani jiný zdravotní není. on třeba, kdyz lezi na tom gauci presne v tom rohu kde sedavam a ja odejdu pak se vracim treba s pitim a reknu mu at uhne ze si tam jdu sednout ja tak se zvedne a uhne. stejne povel misto nebo dolu, jeden cas jsem ho z gauce sundavala jenom ja protoze byl moc malej a mela sem strach aby si seskokem neco neudelal to on se postavi a stoji a ceka az ho sundam... Tam jedinej problem je proste ve chvili, kdy treba lezi vedle me a jako vcera sem ho potrebovala dostat na druho ustranu gauce, protoze sem si potreboivala lehnout (problemy se srdcem) tak sem na nej promluvila, zvedl hlavu, rekla jsem mu at uhne... nic, tak sem ho popohnala slovy sup sup mazej potrebuju si lehnout a nic, tak jsem ho nej duchla, to vrknul, houkla jsem na nej, at drzi zobak a pada a duchla jsem do nej znovu no a to uz bylo takove to vrhaf kdy se i otocil. tezko rict zdali by kousnul, kazdopadne jsem zustala sedet jen jsem cukla rukou a zopakovala jsem pozadavek, nakonec se teda sebral a odesel na tu druhou stranu gauce...
To je prave to, on ten povel uhni, jdi dolu a tak umi. Jediny problem je v teto situaci. ani treba s tou kosti jak psala orionka neni problem, je to sikovne zvire, ale proste chrt. Ma svoji hlavu a jak nechce, tak to neudela. I kdybych mela flakotu (a ze jsem to zkousela, ne teda co se tyce tohohle povelu), neoblibenejsi hracku... proste ne... Je to pod jeho uroven poslechnout i kdyby za to mel modre z nebe. on si postavil hlavu, ted proste neudela to, co chci. Prechcat ho neni uplne jednoduche. Moc dobre vi, kdy je na spagate, kdy neni,100x bych s nim mohla udelat povel dolu a pomoci si voditkem a vzdy by na prvni poslechnuti sel, ale jakmile by se spagat sundal, prestalo by to fungovat.
Hlavně... chci se psem fungovat na stejne vlne a ne porad ho nejak povelovat.Uz jen tim, ze je to chrt se s povelama tak nejak muzu jit vycpat. Dokud jsem ho nemela doma, tak jsem si rikala, ze to nemuze byt prece takovy rozdil normalni pes a chrt ale je to sakra rozdil. tam nejakyma pamlskama, povelama si nepomuzu. Tam se musi jednat. Ano s citem, ale jednat. Uz nekolikrat jsem se presvedcila ze pro chrta je 100x jasneji srozumitelne, kdyz po nem houknu nez kdyz mu cesticku ukazuju pamlskama (jestli teda chapeme co myslim). Spis zaboduju, kdyz mu dam svym rozpolozenim najevo o co mi jde nez kdyz ho budu navadet pamlskem...

Hafityhaf
napsal(a):
Hlavně... chci se psem fungovat na stejne vlne a ne porad ho nejak povelovat.Uz jen tim, ze je to chrt se s povelama tak nejak muzu jit vycpat. Dokud jsem ho nemela doma, tak jsem si rikala, ze to nemuze byt prece takovy rozdil normalni pes a chrt ale je to sakra rozdil. tam nejakyma pamlskama, povelama si nepomuzu. Tam se musi jednat. Ano s citem, ale jednat. Uz nekolikrat jsem se presvedcila ze pro chrta je 100x jasneji srozumitelne, kdyz po nem houknu nez kdyz mu cesticku ukazuju pamlskama (jestli teda chapeme co myslim). Spis zaboduju, kdyz mu dam svym rozpolozenim najevo o co mi jde nez kdyz ho budu navadet pamlskem...
Já tomu rozumím, je to také moje přesvědčení, že na někoho platí to, na jiného ono...a nemyslím si, že by měl pes ze mě pak strach, když si v určitých situacích (pro psovoda klíčové je naučit psa v krátkém čase) vypomůžu víc ručně stručně.(pro ty, co čtou i co není napsané se nejedná o bití psa).

Nejde to nejde nejde
psi mají rádi i jiné než žrádlo.

Pani 130 prispevku
Uz to stene z toho gauce aspoň slezlo?
Premyslim, jak to vypadalo u nas - ale asi - uhni, at si muzu sednout a zacit drbat

Hafity, to jsi snad měla napsat rovnou, že nemáš psa, ale kočku... ...i to další...
Prosím tě, fakt s ním nikam neházej.
"Premyslim, jak to vypadalo u nas - ale asi - uhni, at si muzu sednout a zacit drbat "
tak...bych si k němu lehla a udrbala, objala, přitulila (či co a jak má rád), a záhy by bylo po nevrlosti, na obou stranách...
a nemusím virtuálně přemýšlet, v reálu to u nás vypadá tak - když si jde manžel lehnout a tam - klasika - kocour s pastevcem - že tedy kocoura odloží k nohám. a pokud pastevec vyjádřil (musím v čase minulém, protože to už dávno neplatí, neb se psem nikdo nikam nemrská ani neřve... ) nelibost, tak si prostě a jednoduše k němu a na něj lehne, přikryje se/oba a usne...žádné drama
Taky měl můj muž zpočátku takové agresivní tendence, ale velice rychle pochopil, že to vede do háje i poslechl rad baby...a je klídek a pes ho miluje
Ono takové slušně vyslovené "prosímtězlatíčkojásipotřebujuzpodtebeněcovytáhnoumoctiděkuji" spojené s podrbáním a pusou na čelo je fakt funkční

napsal(a):
Plaka, nebudu to citovat celé, pokud vím je to její první pejsek a nějaký chrt, neřekla bych že provokace. Já se někdy ani nedivím, že po tom co uvidí tu vášnivou diskusi, tak se někteří zaleknou a už se nezapojí, navíc praktických rad jak se s tím vypořádat tu snad našla dost.
Bože...jestli je to chrt, tak netřepat za kůži, nepřikazovat, něžně probudit a hezky poprosit

Hafityhaf
napsal(a):
Jestli je to do chrta, tak rozhodně netlačte na pilu, to co vám chrťák předvedl, nebyla z jeho strany vyslovená agrese...s chrtem se musíte "domluvit" po dobrém...chrti jsou naprosto specifická povaha...pro mě jsou ve své podstatě dokonalá stvoření...ale je to PAN PES, to samozřejmě neznamená, že si může dělat co chce, ale musí se na něj trochu jinak než na "normálního psa"...za mě budovat důvěru...pes musí věřit, že mu neublížíte NIKDY a vy zase musíte věřit psovi, znamená to ale, abyste ho nedostávala do situací, kdy by musel "vyjet"...upozornit vás, že takhle teda ne pokud je tam náznak něčeho takového, tak musíte vymyslet, jak to provést jinak, tak aby vy jste dosáhla v rámci možností svého a chrt byl ochoten toto provést...hlavně je důležitý ten vztah...láska...někdy mi totiž přijde, že chrt vás poslechne ne proto, že jste nej kápo a vůdce smečky, ale prostě proto, že vás má tím svým chrtím způsobem rád a že vám chce udělat radost
Není to slézání z gauče, ale dost mi to připomnělo snídani. Přijdem z venku a dám mu kosti. Pes si pochopitelně lehne úplně jinam a čistí si packy. Nachystám ještě kocourovi a jdu za psem: Miško, dala jsem ti kostičky, támhle, běž papinkat. Na to je: grrr, neotravuj s kostma, když mám hygienu, starej se o své. Začnu mu pusinkovat čelíčko, schválně, hučet do něj: papinkat, ať si velký pejsek a ten už vrčí jak motorová pila. Děláme to tak už léta letoucí, takže jak psala tuším Orionka, je to už taková hra. Pochopitelně se nezvedne, takže řeknu: už jdu...a skočím a se: seberu ti ty kostičky, honem, honem! ho donutím alespoň k nim doběhnout. Někdy je pak sní, někdy jen jednu(dokud se dívám) a většinou je stejně sní až někdy k večeru...Určitě bych ho nijak nedonutila ty kosti sníst, takže naznačováním, že mu je seberu, ho většinou donutím alespoň je ochutnat a někdy přijde na to, že vlastně má celkem hlad...

Možná budu vypadat jako blázen, ale když nám chrťák povyrostl a už jsme se na rohovou sedačku plus křeslo blbě všichni vešli, tak jsme pořídili do obýváku ještě jeden gauč tzv. "dvojku", aby měl svůj gauč (no stejně si vybral místo na tý rohovce)...prostě někdo koupí psovi pelíšek, my jsme koupili gaučík protože chrťák vyhledával vyvýšená měkká místa...další gauč měl na verandě...a vzhledem k tomu, že jsme doma měli "zasedací pořádek" pěkně každý na svém, tak nedocházelo k situacím, kdy bych nutila psa, aby slezl nebo když spí, abych s ním manipulovala...ovčanda zase měla "svoje" křeslo a na "lidský gauče a křesla" nelezla...

lesnížínka
napsal(a):
Není to slézání z gauče, ale dost mi to připomnělo snídani. Přijdem z venku a dám mu kosti. Pes si pochopitelně lehne úplně jinam a čistí si packy. Nachystám ještě kocourovi a jdu za psem: Miško, dala jsem ti kostičky, támhle, běž papinkat. Na to je: grrr, neotravuj s kostma, když mám hygienu, starej se o své. Začnu mu pusinkovat čelíčko, schválně, hučet do něj: papinkat, ať si velký pejsek a ten už vrčí jak motorová pila. Děláme to tak už léta letoucí, takže jak psala tuším Orionka, je to už taková hra. Pochopitelně se nezvedne, takže řeknu: už jdu...a skočím a se: seberu ti ty kostičky, honem, honem! ho donutím alespoň k nim doběhnout. Někdy je pak sní, někdy jen jednu(dokud se dívám) a většinou je stejně sní až někdy k večeru...Určitě bych ho nijak nedonutila ty kosti sníst, takže naznačováním, že mu je seberu, ho většinou donutím alespoň je ochutnat a někdy přijde na to, že vlastně má celkem hlad...
Jo tak to máme něco podobného...děti se vždycky smály, že prý kdyby to viděl a slyšel někdo cizí, tak si musí myslet, že mi pes v příštím okamžiku ukousne kus obličeje
napsal(a):
Pani 130 prispevku
Uz to stene z toho gauce aspoň slezlo?
Premyslim, jak to vypadalo u nas - ale asi - uhni, at si muzu sednout a zacit drbat
To je fakt, většinou taky říkám "uhni"... vážně mi to nepřijde jako nějaká tragédie, spíš mívám problém se tomu nezasmát.takový škvrně hubatý

Jsem jen tak prolítla diskuzi, ale mám k tomu pár zajímavostí.
Můj pes se kdovíkde naučil bez diskuzí a okamžitě vykonat povel "jdi dolů". Odstrkávání, posunování ignoruje, na tenhle povel okamžitě vstane a jde. Nepamatuju si, že bych ho to učila.
No ale kdyby se mi přihodila situace zadavatelky víc než jednou, pes dostane krátkou couračku, abych ho mohla v případě potřeby z gauče odvést a nemusela mu šahat do kožichu. Tím by se měl i naučit ten povel, řeknu "dolů", počkám vteřinu, psovi dolů pomůžu, slovní pochvala.
K vrčení. Nedávno jsem zjistila, že jsem psa musela kdysi nechtěně naučit, že když už chce vystartovat po psovi, důkladně předtím maskuje, co má v úmyslu. Nevrčí, neřve, kolikrát vynechá i zježenej hřbet, prostě rovnou jde naplno do výpadu. Jsem si na to u něj zvykla a brala to prostě jako nějakou jeho specialitu, že je hysterickej. Ale když to viděli zkušený lidi, co s takovýma pruďákama dělaj běžně, vysvětlili mi, že se musel někdy dřív naučit takhle maskovat svoje úmysly, a to pravděpodobně tím, že dostal za vrčení ode mě vyhubováno nebo nějakej takovej trest.
Nezkušený člověk to bere tak, že pes by přece neměl vrčet, a "logicky" ho za to potrestá - ale neřeší tím vůbec tu příčinu, která nemizí, a pes ji bude řešit dál, jen třeba příště bez vrčení.
Takže ono to vrčení fakt je komunikace. Ten pes tím něco říká, a pokud je majitel schopnej porozumět tomu, může to být úplně v pořádku.
Něco se psovi nelíbí? Ok, fajn že to vím, teď to můžu řešit (třeba odchodem od danýho psa, přerušením nějaký situace, uložením povelu, kterej pes splní, atd atd).
Když psovi vysvětlím, že nesmí vrčet, může se zařídit jako ten můj - nebude vrčet a půjde rovnou do útoku. Jak příjemný to je i s takovým drobkem, jako je můj pes (32kg), si mnozí dokážou představit :).
A nechci tím říct, že se nemá vrčení řešit. Má, ale jinak než "to si nesmíš dovolit, tady velím já". Je prostě nutný zjistit, kde je podstata problému a jak to řešit správně tak, aby z toho nebyl ještě větší malér.

OT:
K tomu vašemu problému s vrčením, rotvajler nevrčí nedává najevo emoce a rovnou jde na věc, není ve vašem psu trochu toho RTV.?

napsal(a):
OT:
K tomu vašemu problému s vrčením, rotvajler nevrčí nedává najevo emoce a rovnou jde na věc, není ve vašem psu trochu toho RTV.?
Rtw, a nevrčí? Možná tak před útokem, ale normálně najevo emoce dává, kde jste k tomu přišla?

napsal(a):
OT:
Něco z rtw tam bude, ale povahou převažuje ohař.
Ten pes je hysterický a zbrklý, ale když měl možnost se nedávno více projevit, bylo opravdu hodně dobře vidět, jak to maskuje a jak mi to pak vlastně dělá docela problém (obvykle se pochopitelně vyhýbám situacím, kdy po nějakým psovi jde - tady jsme byli na socializační akci, kde bylo žádoucí pro začátek ukázat, co nezvládáme).
napsal(a):
OT:
RTW vrčí jak tygr, aspoň všichni, které jsem měla na dožití nebo na hlídání, když se jim něco nelíbilo, vrčeli hodně přesvědčivě.

Hafityhaf
napsal(a):
Nene, problém se sluchem ani jiný zdravotní není. on třeba, kdyz lezi na tom gauci presne v tom rohu kde sedavam a ja odejdu pak se vracim treba s pitim a reknu mu at uhne ze si tam jdu sednout ja tak se zvedne a uhne. stejne povel misto nebo dolu, jeden cas jsem ho z gauce sundavala jenom ja protoze byl moc malej a mela sem strach aby si seskokem neco neudelal to on se postavi a stoji a ceka az ho sundam... Tam jedinej problem je proste ve chvili, kdy treba lezi vedle me a jako vcera sem ho potrebovala dostat na druho ustranu gauce, protoze sem si potreboivala lehnout (problemy se srdcem) tak sem na nej promluvila, zvedl hlavu, rekla jsem mu at uhne... nic, tak sem ho popohnala slovy sup sup mazej potrebuju si lehnout a nic, tak jsem ho nej duchla, to vrknul, houkla jsem na nej, at drzi zobak a pada a duchla jsem do nej znovu no a to uz bylo takove to vrhaf kdy se i otocil. tezko rict zdali by kousnul, kazdopadne jsem zustala sedet jen jsem cukla rukou a zopakovala jsem pozadavek, nakonec se teda sebral a odesel na tu druhou stranu gauce...
To je prave to, on ten povel uhni, jdi dolu a tak umi. Jediny problem je v teto situaci. ani treba s tou kosti jak psala orionka neni problem, je to sikovne zvire, ale proste chrt. Ma svoji hlavu a jak nechce, tak to neudela. I kdybych mela flakotu (a ze jsem to zkousela, ne teda co se tyce tohohle povelu), neoblibenejsi hracku... proste ne... Je to pod jeho uroven poslechnout i kdyby za to mel modre z nebe. on si postavil hlavu, ted proste neudela to, co chci. Prechcat ho neni uplne jednoduche. Moc dobre vi, kdy je na spagate, kdy neni,100x bych s nim mohla udelat povel dolu a pomoci si voditkem a vzdy by na prvni poslechnuti sel, ale jakmile by se spagat sundal, prestalo by to fungovat.
A nebyly ty předchozí situace kdy zavrčel taky v situaci, kdy vám nebylo dobře a potřebovala jste si lehnout, nebo něco na ten způsob? Jiný tón hlasu, jiná intonace, pohyb, psa tohle může rozhodit. Zažila jsem něco podobného když se mi venku udělalo zle a potřebovala jsem dostat psy dovnitř. Pitbulka která venku sama nevydrží čtvrt minuty odmítla, přikrčila se, zavrčela a vyjela po mě. Všechno jen proto jak jsem na ně tlačila, ve stresu že sebou seknu dřív než budem všichni vevnitř. Bála se protože nevěděla co se děje, nic víc.