Dobrý den, máme dva bernsky salašnický psi, fenky, chtěla bych si pořídit ještě fenku vlčáka, protože jedna fena už ne desetiletá a tak aby pak té druhé nebylo tolik smutno a nebyla tolik sama, akorát nevim, Jestli ji ta mladší snese, protože nesnáší jiný psi a je ostrá, jak je to u štěňat nebo by bylo, si nedovedu představit. Co myslíte?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
t841106@mvrht.net
napsal(a):
Dobrý den, máme dva bernsky salašnický psi, fenky, chtěla bych si pořídit ještě fenku vlčáka, protože jedna fena už ne desetiletá a tak aby pak té druhé nebylo tolik smutno a nebyla tolik sama, akorát nevim, Jestli ji ta mladší snese, protože nesnáší jiný psi a je ostrá, jak je to u štěňat nebo by bylo, si nedovedu představit. Co myslíte?
Pokud nesnese psy a je na ně ostrá, tak vám to štěně zabije, protože to pro ni bude vetřelec v jejím teritoriu
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám fenu, co psy nemusí...k ní bych si teda nelajzla pořídit štěně-fenku, neříkám, že by jí hned zamordovala, ale myslím, že pokud by nová feňule dospívala a začala té mojí "odmlouvat", tak by to zavánělo průšvihem...fena i psa občas dost ostře napomene, když se jí něco nelíbí, jenže pes je troubík a do střetu s ní nejde, nechá si vyčinit, pěkně se omluví a je klid, což bych u nové feny těžko odhadla a rvačka dvou fen, co by to eventuálně myslely vážně je něco, co si s radostí nechám ujít...

t841106@mvrht.net
napsal(a):
Nepořizujte další fenu ani psa. Pravděpodobně bude ráda, že vás má jen pro sebe, až starší odejde. Vlastní zkušenost.
t841106@mvrht.net
napsal(a):
Fenu nakryjte a nechte s ní dceru.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
jahodapavel
napsal(a):
Fenu nakryjte a nechte s ní dceru.
To je výbornej nápad, akorát by to chtělo návod, jak docílit toho, aby z feny BSP vypadl vlčák, kterého si chce zadavatelka pořídit...
... a pak taky zařídit, aby se nepozabíjely až mladá fena dospěje (problém mezi matkou a dcerou nikterak vzácný).

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To je výbornej nápad, akorát by to chtělo návod, jak docílit toho, aby z feny BSP vypadl vlčák, kterého si chce zadavatelka pořídit...
... a pak taky zařídit, aby se nepozabíjely až mladá fena dospěje (problém mezi matkou a dcerou nikterak vzácný).
Přesně a navíc ta bsp bude určitě povahově vyrovnaný jedinec, když je to mrcha agresivní!
Ten jahoda má někdy nápady jak D.ement
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Přesně a navíc ta bsp bude určitě povahově vyrovnaný jedinec, když je to mrcha agresivní!
Kdyby jen někdy...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kdyby jen někdy...
Bohužel máte pravdu
napsal(a):
Přesně tak. Ostrá berňucha? Znám jich desítky a ostrý byl jen jeden, nejistého původu, bůhví čím šmrnclý. A množit takovou fenu? No to by byl teprve nápad Jak psali ostatní: pro matku je dospělá dcera naprosto stejný nepřítel, jako každý jiný pes, tam se na nějakou rodinu nehraje, pouze na sympatie. Pokud nejsou u fen, je to problém na n-tou
lesnížínka
napsal(a):
Přesně tak. Ostrá berňucha? Znám jich desítky a ostrý byl jen jeden, nejistého původu, bůhví čím šmrnclý. A množit takovou fenu? No to by byl teprve nápad Jak psali ostatní: pro matku je dospělá dcera naprosto stejný nepřítel, jako každý jiný pes, tam se na nějakou rodinu nehraje, pouze na sympatie. Pokud nejsou u fen, je to problém na n-tou
Vidím, že tu je těch idiotů, kteří se považují za pejskaře více. Ono stačí si přečíst některá rady.

jahodapavel
napsal(a):
Vidím, že tu je těch idiotů, kteří se považují za pejskaře více. Ono stačí si přečíst některá rady.
To jo, no, hlavně ty Vaše
Pokud máte fenu volně loženou a ne v kotci, kam by jste si představoval i psa, neměl by být problém. Berňák je velmi tolerantní pes, snese se s každým a pak bude nejspíš pod pantoflem. Jen: Dejte pozor na přístup ke psu. Berňák není pes, na kterého by jste mohl praktikovat stejné výcvikové metody jako na NO. Berňáku se to musí podávat jemně a spíše vysvětlovat, než povelovat, tím nemyslím, že by neuměl reagovat na třeba sedni, ale ne na něj povely řvát a škubat s ním, jako vidím u výcviku NO! Berňák je pomalejší a ne precizní, on to udělá, udělá to rád, ale asi to nebude předpisově. Jakmile na něj půjdete tvrdě, buď se vám nervově sesype, jelikož má (nechci napsat labilnější) prostě jinak nastavenou psychiku, nebo se stane kousavým, což je u berňáka už co říct. Znám bohužel obě alternativy

..."Kamarádka bude mít štěňata čistých Berňáků"...
Zaujal mě výraz "čistých berňáků". Nejsem fanatik, co se PP týče. Ale zrovna BSP bez PP bych nekupovala. Zdraví, povahy, předci ? Co o nich víte ?

napsal(a):
Zaujal mě výraz "čistých berňáků". Nejsem fanatik, co se PP týče. Ale zrovna BSP bez PP bych nekupovala. Zdraví, povahy, předci ? Co o nich víte ?
Taky nechci rýt, ale když už mají NO bez pp, tak budou, evidentně, pokračovat berňákem bez pp. Klasika, bohužel.

jenom tak mimo téma - sousedi měli berňačku bPP, zemřela letos v cca 10ti letech, na torzi, jinak v plném zdraví, řekla bych výborné kondici...(místo ní pořídili k druhé feně, která její odchod velmi těžce nesla, moskevačku, rovněž bPP...tož jsem v očekávání a jak ji potkám, tak jí "lezu do zádele", ať mě má ve škatulce "neškodný" ).

napsal(a):
Taky nechci rýt, ale když už mají NO bez pp, tak budou, evidentně, pokračovat berňákem bez pp. Klasika, bohužel.
..asi jsem se zorientovala v textu špatně, ale že mají fenu NO bez PP sem nevyčetla, jen že ji mají 1,5 roku starou...

napsal(a):
Třeba se posunuli. A (snad ) NO bez PP nemusí být takový průšvih, jako BSP bez PP.
napsal(a):
BSP bych nekoupila ani s PP, protože jsou totálně v háji po zdravotní stránce.

Potkávala jsem při venčení paní s BSP bez PP. Byl to krásný pejsek a snad i zdravý. Jen byl tak nějak 3/4. Velikostí byl cca jako boxer. Paní to nakonec nevadilo, pes byl moc pěkný a s velikostí byla také spokojená - jen neměla říkat, že je to BSP.

scylla
napsal(a):
BSP bych nekoupila ani s PP, protože jsou totálně v háji po zdravotní stránce.
I tak se to dá napsat.

napsal(a):
..asi jsem se zorientovala v textu špatně, ale že mají fenu NO bez PP sem nevyčetla, jen že ji mají 1,5 roku starou...
Stačí se podívat na fotky.

napsal(a):
Třeba se posunuli. A (snad ) NO bez PP nemusí být takový průšvih, jako BSP bez PP.
Jó, tak to nevim, jak jsou na tom teď bezpapíroví NO.

napsal(a):
Stačí se podívat na fotky.
..no tak to mně nenapadlo...

napsal(a):
..no tak to mně nenapadlo...
Njn.

"BSP bych nekoupila ani s PP, protože jsou totálně v háji po zdravotní stránce"
"A (snad ) NO bez PP nemusí být takový průšvih, jako BSP bez PP."
jestli vono to není skoro naopak i u těch berňáků ?
lesnížínka
napsal(a):
Pokud máte fenu volně loženou a ne v kotci, kam by jste si představoval i psa, neměl by být problém. Berňák je velmi tolerantní pes, snese se s každým a pak bude nejspíš pod pantoflem. Jen: Dejte pozor na přístup ke psu. Berňák není pes, na kterého by jste mohl praktikovat stejné výcvikové metody jako na NO. Berňáku se to musí podávat jemně a spíše vysvětlovat, než povelovat, tím nemyslím, že by neuměl reagovat na třeba sedni, ale ne na něj povely řvát a škubat s ním, jako vidím u výcviku NO! Berňák je pomalejší a ne precizní, on to udělá, udělá to rád, ale asi to nebude předpisově. Jakmile na něj půjdete tvrdě, buď se vám nervově sesype, jelikož má (nechci napsat labilnější) prostě jinak nastavenou psychiku, nebo se stane kousavým, což je u berňáka už co říct. Znám bohužel obě alternativy
Mám ji venku volně. Pozemek má dvě části a v té přední a lze je buď propojit nebo oddělit. Byl to nápad mé ženy, aby měla NO lepší život a kamaráda. U NO provádím výcvik trochu nestandardně a zrovna klidným polohlasem ji trénuji. Trhání a tvrdý přístup neexistuje a ani mi nesedí. Proto jsem bral fenu, aby byla mírnější. Výchově a výcviku věnuji plnou pozornost od štěněte, proto je na mě dosti navázaná. Berňáka by si vychovávala žena a já ji jen radil. Šlo mi o poznatky chovatelů, kteří mají obě plemena. Tak to je asi vše. Na další níže vedenou diskusi o PP a bez PP nebudu ani reagovat. Otázka zněla jinak a reakce jsou mimo téma.
Vám děkuji pěkně. Vše ještě pečlivě uvážíme a necháme uležet. Času je dostatek.
Klidný den.
Z toho si nic nedělejte, tady se to občas stává, že se komentáře odkloní od zadání. Na druhou stranu se může člověk dozvédět užitečnou informaci z jiného soudku(to nebyl tento příklad) K zadaní V prvním případě-ovčandu Nee, proč už tu padlo. V druhém, myslím, že pán má určité vědomosti i schopnosti tak Berňáka bych schvaloval...

..."Na druhou stranu se může člověk dozvédět užitečnou informaci z jiného soudku(to nebyl tento příklad)"...
A já se zase domnívám, že informace o tom, že BSP je plemeno, které se velmi potýká se zdravím i povahami, byla docela užitečná - i když tedy z jiného soudku.
Jestli před tím tazatel zavře oči - jeho boj.
lesnížínka
napsal(a):
To, co píšete, je pro každého psa, nejen pro berňáka, to by měl být základ. Cvičákovci si ale na NO honí ego.
Já bych se docela bála z tohohle důvodu: Byl to nápad mé ženy, aby měla NO lepší život a kamaráda. Jde z toho vyvodit, že fenka dosud žádného psího kamaráda, se kterým by lítala a měla k němu pravidelně přístup, nemá. (Opravte mne, pokud to chápu špatně, mohlo se stát! )
Na takovéhle úvahy je čas v tu chvíli, kdy váš pes je přátelský, vyhledává společnost ostatních psů a víte, že jiné snese.
Usuzovat vycházení s ostatními psy podle venčení na vodítku může být hodně zcestné. Říkáte, že psy spíše ano, feny ne. Je to tedy zkušenost z venčení, kdy někoho potkáte, nechodí ven i s jinými psy?
Pes, který nemá psího kamaráda ani mimo domov, třeba vůbec nemusí snést nějakého na vlastním pozemku. O to víc, když nahoře píšete, že je ostřejší...
Řešení by bylo poměrně jednoduché. Je mladá, ještě s ní zmůžete hodně.
Aby měla NO lepší život a kamaráda, je potřeba s ní chodit častěji ven mezi lidi a psy. I kdyby to měli být třeba jen dva nebo tři. Hned by měla nějaké kamarády... Sám určitě víte nejlíp, jakou povahu vaše fena má, ale taky se může stát, že už bude pozdě bycha honit... Nespoléhejte na to, že když je to fena, bude ke štěněti vstřícnější. Cizí štěně a fena se automaticky nerovná probuzení mateřského instinktu, kor u ostré feny. Mohlo by se v ní probudit něco jinýho a to štěně by vám dlouho nevydrželo.
Neměla jsem čas více reagovat, teď navážu na Atheiru, která má samozřejmě pravdu. A dám svůj příklad(opět ) Mí psi vyrůstali spolu od štěňátek a byli to parťáci, jeden bez druhého ani ránu. Po tom, co umřel berňák a samojedu bylo v tu dobu 8let, jsme se báli, jak to ponese. On je ale celkem splachovací, je nezávislý. Pokud by to bylo naopak věřím, že berňák by to nedal. Uvažovala jsem o druhém psu, aby samík nebyl sám, ale on má strašně moc psích kamarádů, které potkáváme denně, je snášenlivý a pokud psa nemusí, tak ho prostě obloukem obejde, nevyvolává konflikty, fenky na něm můžou dříví štípat. Nakonec jsme psa zamítli (fenky mi nesedí) protože kdyby si nedejbůh nesedli, nechtěla jsem mu komplikovat stáří. Tak je z něj teď rozmazlovaný a opečovávaný jedináček a myslím, že si to celkem užívá. To jen pro úvahu.
napsal(a):
..."Na druhou stranu se může člověk dozvédět užitečnou informaci z jiného soudku(to nebyl tento příklad)"...
A já se zase domnívám, že informace o tom, že BSP je plemeno, které se velmi potýká se zdravím i povahami, byla docela užitečná - i když tedy z jiného soudku.
Jestli před tím tazatel zavře oči - jeho boj.
V jádru s Vámi souhlasím, kdyby ale dnes člověk vybíra čistokrevné plemeno u kterého nějaké dispozice k nemocem, nebo zdravotním problémům nehrozí, moc co na výběr by nebylo. Samozřejmě jsou rasy "rizikovější" a ty méně náchylné. Každý ať si vybere dle svých schopností a svého nejlepšího vědomí i svědomí.

lesnížínka
napsal(a):
Neměla jsem čas více reagovat, teď navážu na Atheiru, která má samozřejmě pravdu. A dám svůj příklad(opět ) Mí psi vyrůstali spolu od štěňátek a byli to parťáci, jeden bez druhého ani ránu. Po tom, co umřel berňák a samojedu bylo v tu dobu 8let, jsme se báli, jak to ponese. On je ale celkem splachovací, je nezávislý. Pokud by to bylo naopak věřím, že berňák by to nedal. Uvažovala jsem o druhém psu, aby samík nebyl sám, ale on má strašně moc psích kamarádů, které potkáváme denně, je snášenlivý a pokud psa nemusí, tak ho prostě obloukem obejde, nevyvolává konflikty, fenky na něm můžou dříví štípat. Nakonec jsme psa zamítli (fenky mi nesedí) protože kdyby si nedejbůh nesedli, nechtěla jsem mu komplikovat stáří. Tak je z něj teď rozmazlovaný a opečovávaný jedináček a myslím, že si to celkem užívá. To jen pro úvahu.
My teda měli vždycky feny nejmíň dvě, vždycky jsme měli jen retrívry a ti snášejí samotu dost blbě a my jsme denně kromě víkendu cca 8 hodin v práci. Ono je taky úžasný občas je pozorovat, jak si hrají, třeba brzo ráno, když vstáváme, to běžně člověk s jedním psem nezažije. Ale už jsem se taky docela nedávno setkala s názorem, že pes má být v domácnosti jen jeden, aby byl více fixovany na člověka, a že dva psi už jsou smečka a nikdy se nenaučí poslouchat.
napsal(a):
My teda měli vždycky feny nejmíň dvě, vždycky jsme měli jen retrívry a ti snášejí samotu dost blbě a my jsme denně kromě víkendu cca 8 hodin v práci. Ono je taky úžasný občas je pozorovat, jak si hrají, třeba brzo ráno, když vstáváme, to běžně člověk s jedním psem nezažije. Ale už jsem se taky docela nedávno setkala s názorem, že pes má být v domácnosti jen jeden, aby byl více fixovany na člověka, a že dva psi už jsou smečka a nikdy se nenaučí poslouchat.
Tomu by se Rudolf D. asi s chutí zasmál
napsal(a):
Já jsem se stavem, že jsou navázaní na sebe byla spokojená a vlastně jsem doufala, že když samojed neposlouchá paničku alespoň na svého parťáka by dát mohl. Houby, venku na nás kašlal na oba Já nepotřebuju, aby pes na mně visel, pro mne je to spíše obtěžující(proto nejspíš ani nemusím děti) vyhovuje mi, že fungujeme spíš bych to nazvala: pararelně vedle sebe, než spolu Ne, že by neposlouchal, to on celkem v pohodě poslechne, ale není to hned okamžitě a vždycky zkusí, jestli to panička fakt myslí vážně a nedalo by se to nějak obejít...

Forester
napsal(a):
Tomu by se Rudolf D. asi s chutí zasmál
To, že už dva psi jsou smečka je fakt. Stejně tak, že když chcete vychovat dvě stejně stará štěňata na provozní poslušnost, musíte vychovávat každé zvlášť. A stejně tak, že štěně poslechne spíš matku, než majitele.
Ale není pravda, že se nenaučí poslouchat a že nebudou vázáni na člověka. Když byste ale měl smečku 10-15 psů a měli k tomu možnost, žili by si svým smečkovým životem - Soukromý život psů
E.M.Thomasová.
napsal(a):
Také se můžete dozvědět, že abyste měla psa pod kontrolou, musíte krmit podřadnými granulemi pouze při výcviku, přenášet hodnoty a že všechno, co je příjemné, musí přicházet přes psovoda, případně jiná moudra.
napsal(a):
To, že už dva psi jsou smečka je fakt. Stejně tak, že když chcete vychovat dvě stejně stará štěňata na provozní poslušnost, musíte vychovávat každé zvlášť. A stejně tak, že štěně poslechne spíš matku, než majitele.
Ale není pravda, že se nenaučí poslouchat a že nebudou vázáni na člověka. Když byste ale měl smečku 10-15 psů a měli k tomu možnost, žili by si svým smečkovým životem - Soukromý život psů
E.M.Thomasová.
Nevychovávala jsem v žádném případě každého zvlášť, přesto berňák měl poslušnost vzorovou a navázaný byl až moc, takže to asi nebude tak úplně pravda...

"To, že už dva psi jsou smečka je fakt. "
ani ne
"Stejně tak, že když chcete vychovat dvě stejně stará štěňata na provozní poslušnost, musíte vychovávat každé zvlášť"
dvě stejně stará štěňata jsou ale něco "kapku" jiného, než dospělák a štěně, že...

napsal(a):
ani ne
"Stejně tak, že když chcete vychovat dvě stejně stará štěňata na provozní poslušnost, musíte vychovávat každé zvlášť"
dvě stejně stará štěňata jsou ale něco "kapku" jiného, než dospělák a štěně, že...
Mně ty naše dvě právě taky nepřijdou jako smečka, venku si každá jede podle svýho podle toho, co každou zrovna zajímá.

napsal(a):
ani ne
to musím potvrdit...zatímco s výchovou starší pes+štěně jsem problém nikdy neměla, tak při výchově psích dvojčat jsem z nedostatku zkušeností nasekala mraky chyb...některé jsem s úspěchem eliminovala, některé mě bohužel provází dodnes...
Ohledně toho, zda dva psi jsou smečka...tak u mých dvojčat by řekla, že ano...předtím u dvou psů různého stáří jsem toto nepozorovala.

napsal(a):
Mně ty naše dvě právě taky nepřijdou jako smečka, venku si každá jede podle svýho podle toho, co každou zrovna zajímá.
..." venku si každá jede podle svýho podle toho, co každou zrovna zajímá."...
A stalo se někdy, že by je někdo ohrožoval ( ať už cizí pes, nebo člověk ) ? Viděla jste je spolupracovat při nějaké činnosti?
napsal(a):
A stalo se někdy, že by je někdo ohrožoval ( ať už cizí pes, nebo člověk ) ? Viděla jste je spolupracovat při nějaké činnosti?
Odpovím s dovolením i já. Jednou jedinkrát, když samojeda napadl příbuzných boxer, se kterým se do té doby jen rafali přes plot. Jenže utekl páníkovi z prochajdy, když uviděl nás a rovnou skočil na samojeda. Berňák, ač nikdy do rvaček nezasahoval, nakonec přiskočil a ze samíka ho sundal. Byla jsem tehdy překvapená, ale vyložila jsem si to tak, že jen využil situace, aby si s ním taky vyřídil to svoje Pak už nikdy nic, ač rvaček bylo několik. Nikdy se nepřidal, když samík honil třeba slepice, kočku...vždycky čekal, jak to dopadne, protože věděl, že se budu zlobit a on hubovaný nechtěl být Jasně, keře okusovali doma sami a honili se s větvema, ale byli to štěnda, jako dospělí si jen hráli, nebo se provokovali, kdo bude dřív u plotu a prožene motorku. To jo, to spolupracovali, ale tak to mi přijde normální, to u nás s nima dělali i cizí psi.

lesnížínka
napsal(a):
Odpovím s dovolením i já. Jednou jedinkrát, když samojeda napadl příbuzných boxer, se kterým se do té doby jen rafali přes plot. Jenže utekl páníkovi z prochajdy, když uviděl nás a rovnou skočil na samojeda. Berňák, ač nikdy do rvaček nezasahoval, nakonec přiskočil a ze samíka ho sundal. Byla jsem tehdy překvapená, ale vyložila jsem si to tak, že jen využil situace, aby si s ním taky vyřídil to svoje Pak už nikdy nic, ač rvaček bylo několik. Nikdy se nepřidal, když samík honil třeba slepice, kočku...vždycky čekal, jak to dopadne, protože věděl, že se budu zlobit a on hubovaný nechtěl být Jasně, keře okusovali doma sami a honili se s větvema, ale byli to štěnda, jako dospělí si jen hráli, nebo se provokovali, kdo bude dřív u plotu a prožene motorku. To jo, to spolupracovali, ale tak to mi přijde normální, to u nás s nima dělali i cizí psi.
Tak moji pesani předváděli "zamlada" hru "na lov"...hra s cizím psem pravidelně přecházela na to, co bych lovem nazvala...pes hnal cizího psa před sebou, ale obloukem a fena mu nadbíhala, naprostá souhra...tohle se dalo tolerovat dokud byli ve věku odrostlých štěňat...pak už jsem je v případě hry pouze s jedním cizím psam pouštěla na střídačku...
Co se týká případné rvačky...těžko říct...vím stopro, že pokud se fena s někým "rafla"...stalo se mi to dvakrát...tak pes běhal okolo a řval, ale feně pomoct nešel...ale samozřejmě "boj" byl stopnut okamžitě, těžko říct, jestli by něco udělal, kdyby se tomu nechal volnej průběh...ale myslím, že pokud by se fena rvala s fenou (v obou případech se jednalo o fenu), tak by se do toho nezapojil...za prvé si myslím, že je od feny vycvičen, že fena si řeší sama...je to vidět i při hlídání, když se jí připlete do cesty...asi by nechtěl riskovat, že se pustí do něj...za druhé si myslím, že kdyby vlítnul mezi dvě rvoucí se feny, tak by se se zlou potázal...v případě rvačky se psem se neodvažuju spekulovat,...poku by se s někým rafnul pes, tak věřím, že by do toho šla fena hlava nehlava...ale to je také teorie
Další věc...možná náhoda...nevím...jsme venku, pesani na volno...většinou po prvním vyběhnutí se ode mne nevzdalují víc než na pár metrů, neustále si mě hlídají...pak třeba nastane situace, kdy se feně něco nezdá...pět hodin ráno, cesta u lesa, tma...fena vyběhne dopředu a kontroluje situaci...pes okamžitě přichází a stoupá si těsně přede mě a nehne se, dokud fena nepřijde zpět...už klidná...jako by říkala...vše ok...pak si jde pes zase něco čuchat okolo...a já jsem taky klidná, vím, že je vše v pořádku...pokud se feně situace stále nezdá, vrací se zpět, zůstane stát přede mnou a začne dunět...v tu ránu beru psy na vodítko, nohy na ramena a mizim...při představě, že někde v houští je mým zrakům skrytý divočák, mi tuhne krev v žilách..

napsal(a):
U těchto dvou snad jen, když zdrhla jedna, tak zdrhla i druhá, ale ne vždy a většinou se vrátila každá jinak. Co se týká lidí, tak labradorce jsou úplně fuk, nevšímá si jich, neštěká na ně, goldenka je jiná, zvědavá, vždy se běží podívat, nemá ráda sousedy, to štěká vždy, jakmile je za plotem zaslechne. Ale co jsme měli předtím labradorku a goldenku, tak ty útočily na kočky společně, jako kdyby se domluvily, tam se určitě o smečce dalo mluvit.