Dobry den,
potrebovala bych poradit. Mam doma 2 americke stafordy - fenu 3 roky a psa rok a pul. Doted bylo vse v poradku. Pred mesicem mi ale zacala fena harat a od te doby mi pes zacal znackovat po baraku. Fena uz temer 2 tydny nehara, ale pokracuje to dale. Nekolikrat se mi dokonce i vycural do postele, ocurava mi sedacku, nabytek, kdyz polozim na tem tasku s nakupem, tak i tu. Proste oznackuje vse, co nejakym zpusobem vycuhuje. Uz jsem mu kvuli toho omezila i prostor a je pouze v chodbe (mame jinak veskere pokoje pruchozi a opravdu nehodlam spat ve vecne pocurane posteli). Jenze i v chodbe mi neustale ocurava botnik, boty navstevam a cokoliv co tam polozime. Manzel ten je naprosto vytoceny a uz se mnou tyden nemluvi, ja jsem z toho zoufala...mate nekdo s necim podobnym zkusenost? Jak jste to resili?
Než ho to odnaučíte, tak kupte proti močící pás.
https://www.oblecemepsa.cz/Pas-pro-psy-proti-znackovani-d110.htm?gclid=EAIaIQobChMI39iDjJqW2QIVCzobCh0OjQRyEAQYASABEgLtY_D_BwE
Vyrábí se x druhů.
Tohle pochcavani vseho v bytě je fakt nechutné, je mi vás líto.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Psa maximálně zaměstnat, utahat, zničit...
Pokud je s ním někdo doma - nechť je pod dozorem, jakmile chce zvednout nohu, klidně ji ručně zastav a klidně s NE ( ) za kterým bude následovat třeba ano coby pochvala za tu nohu dolů a okamžitě s ním ven...
Pokud bude sám, tak v omezeném prostoru bez bot a dalších věcí k označkování
Veškeré značky důkladně ošetřit nějakým "odstraňovačem pachu" (používám alpík), umýt...ať nic necítí.
scylla
napsal(a):
Prosím vás, proč radíte hlouposti? Snad je na místě výchova a práce se psem než mu pro pohodlnost ušmiknout kulky, ne? V jiných diskusích máte naprosto školácké dotazy a tady radíte nevratný chirurgický zákrok?
Nevím, jaké ma paní možnosti. Jestli může být někdo se psem nebo ne. Pokud je paní denně přes osm hodin pryč a pes je tak přes osm hodin sám, tudíž ne vždy, když to udělá, tak může zakročit, tak je jednodušší a rychlejší kastrace.
Takže hloupost to rozhodně není, nemám to ze své hlavy ;-). Vy zase ve všem hledáte tyranii psa (viz můj dotaz na pití psa).
cool.manka
napsal(a):
Nevím, jaké ma paní možnosti. Jestli může být někdo se psem nebo ne. Pokud je paní denně přes osm hodin pryč a pes je tak přes osm hodin sám, tudíž ne vždy, když to udělá, tak může zakročit, tak je jednodušší a rychlejší kastrace.
Takže hloupost to rozhodně není, nemám to ze své hlavy ;-). Vy zase ve všem hledáte tyranii psa (viz můj dotaz na pití psa).
Nedat psovi napít je jednoznačně veliká hloupost.
Když jste tak dobrá, víte, jaká s sebou kastrace nese pro psa zdravotní rizika? Protože když radíte takové věci, měla byste v té radě uvést i rizika, kterým by byl pes vystaven.
Navíc kastrace toto vůbec vyřešit nemusí, tady je špatně něco jiného než psí kulky.
cool.manka
napsal(a):
Ono to hloupost je, protože kastrace mu nezabrání v očůrávání.
Před háráním té feny nebyl kastrovaný a nečůral. Jenže fena hárala, pes si zkusil očůrat roh, a protože mu to bylo tolerováno (třeba i nevědomě, když byli majitelé v práci), naučil se zlozvyku. Cílem je toho psa zlozvyku odnaučit.
I kastrovaný pes může očůrávat, nic to nezaručuje.
Ten Váš zdroj by mě nesmírně zajímal. Jestlipak někdo dělal výzkum, kolik kastrovaných psů očůrává a kolik ne?
Nejlepší rada se mi jeví od hmn. Psa utahat, hlídat, případně zavírat. Zkrátka mu nežádoucí chování neumožnit. K tomu spoustu trpělivosti. A nevím, jak to má zadavatelka v domácnosti, ale jestli je tam hodně dusno, takhle mladý pes snadno znervózní a očurávat může i proto, aby si dodal sebevědomí. Tak v prvé řadě to chce klid a chladnou hlavu.
Varaxi
napsal(a):
Ono to hloupost je, protože kastrace mu nezabrání v očůrávání.
Před háráním té feny nebyl kastrovaný a nečůral. Jenže fena hárala, pes si zkusil očůrat roh, a protože mu to bylo tolerováno (třeba i nevědomě, když byli majitelé v práci), naučil se zlozvyku. Cílem je toho psa zlozvyku odnaučit.
I kastrovaný pes může očůrávat, nic to nezaručuje.
Ten Váš zdroj by mě nesmírně zajímal. Jestlipak někdo dělal výzkum, kolik kastrovaných psů očůrává a kolik ne?
Nejlepší rada se mi jeví od hmn. Psa utahat, hlídat, případně zavírat. Zkrátka mu nežádoucí chování neumožnit. K tomu spoustu trpělivosti. A nevím, jak to má zadavatelka v domácnosti, ale jestli je tam hodně dusno, takhle mladý pes snadno znervózní a očurávat může i proto, aby si dodal sebevědomí. Tak v prvé řadě to chce klid a chladnou hlavu.
Zdroj je například doporučení některých veterinářů, např. dr. žertové. Navíc je přece kastrace ta nejúžasnější věc - je to lék na problémové chování, údajná zdravotní prevence, nemusíte psa hlídat a starat se o něj...
Kastrace už v tomhle stadiu pravděpodobně nic nevyřeší, protože už se bude jednat o naučené chování.
Nejdůležitější je psa utahat a zaměstnat, několika hodinovým procházkám se zadavatelka s takovým plemenem stejně asi nevyhne, tak je potřeba to dělat fakt pořádně, házet míček, povelovat, vyskákat, apod.
Vodit psa venku na místa, kde značkují ostatní psi a tam ho za značkování jemně chválit, doma při přistihnutí pokárat maximálně slovně.
Rozhodně ne máchat psovi nos v moči, mlácení, vyklepávání za kůži a podobné nesmysly...
Někdo tu kdysi v jedné diskuzi psal (možná rapotacka?), Že celý jeden den si dal volno (využila bych přicházející víkend) a psa sledoval na každém kroku, když se pes pokusil zvednout nohu, tak na něj zakřičela a mazalo se ven, i fyzicky mu znemožnit tu nohu tam zvednout. No a pes po pár opakování pochopil. Takhle bych to teda taky udělala.
Ani jsem se nechtěla zapojovat, psy mám zahradní tak nic podobného neřeším. Doma se mi pokusili označkovat poprvé, když přišli do baráku. Stačil můj skok ke psu se současným zařváním ne! a nikdy víc se o nic podobného žádný z nich nepokusil. Já jen k tomu: zadavatelka chodí do práce, nemůže psy uhlídat. Většina lidí to tak má, hodně lidí má dva psy i páreček jako zadavatelka a nechtěla bych tedy ty byty vidět, když to tedy nejde
Měla jsem psa,
hlídala jsem psy
a žádný to v bytě nezkusil ani náhodou.
Jen tento poslední prťavec.
Ten 1 den stačil, pochopil. Už nikdy se to neopakovalo.
Je hezky čistotný.
Ale, že by byl ochoten označkovat zavazadla dětem,
když přijedou a vykládají si je za vrata, to zas jo.
Ale to si ohlídáme.
lesnížínka
napsal(a):
Ani jsem se nechtěla zapojovat, psy mám zahradní tak nic podobného neřeším. Doma se mi pokusili označkovat poprvé, když přišli do baráku. Stačil můj skok ke psu se současným zařváním ne! a nikdy víc se o nic podobného žádný z nich nepokusil. Já jen k tomu: zadavatelka chodí do práce, nemůže psy uhlídat. Většina lidí to tak má, hodně lidí má dva psy i páreček jako zadavatelka a nechtěla bych tedy ty byty vidět, když to tedy nejde
Ale lesnížínko, vy máte furt nějakou zvláštní představu, že každý kdo má psa doma, má všechno počůraný.. už jste to psala jinde, z čeho to pramení? Mě pes nikdy nic neoznačkoval - doma, chodba, barák. Ano počůral se mi, když byl štěně a teď po prášcích, ale že bych žila v ochcaném bytě, to fakt ne.
A klidně můžete přijet se podívat :).

lesnížínka
napsal(a):
Měla jsem v paneláku fenu a psa. Nikdy ani jeden doma neznačkovali a od štěněcího věku ani nepočůrávali.
Fena značila jednou na návštěvě v domácnosti, kde měli fenu - její úhlavní nepřítelkyni - balvan, který měli v pokoji jako dekoraci. Normálně zvedla nohu a cvrnkla si. Pes neznačkoval v interierech nikde a nic. A to jsme s nimi hodně cestovali, takže ani v penzionu, hotelu nebo chatce tuto potřebu neměl. Pochopitelně nesměl očůrávat ani předzahrádky před panelákem, natož dveře nebo chodby.
Zadavatelka si na odnaučení bude muset vyhradit víkend, případně týden dovolené. Mně by to za to určitě stálo.
Lesní žínko, domácí psi doma neznačkují ;) V domě/bytě značkují psi venkovní, kteří se tam dostanou málokdy a je to pro ně normální rajón. Oni se vůbec v interiéru neumí chovat, jak by se to mohli sami od sebe naučit?
Předpokládám, že se psem venkovním jet třeba do hotelu musí být tedy očistec...
pro zadavatelku- jak bylo psáno, věnovala bych tomu intenzivní "hlídání" o víkendu s tím, že bych si pak vzala i dovolenou, kdyby to bylo nutné. Nenechala bych to chování "rozjet" za žádnou cenu!
Proto jsem to psala, to byla ironie Někdo psal, že to těžko zadavatelka uhlídá, když musí chodit do práce. Proto jsem psala, že asi ty tisíce domácností, co mají doma psy samce, žijou v šelminci Mí psi jsou venkovní s přístupem do baráku, když chtějí. Neznačkují v našem baráku, ale ani když vlezou k sousedům do novostavby, nebo k příbuzným. Stačí říct: domeček, tu se nesmí! Ale abych pravdu řekla nevím, jestli bych to uhájila, kdyby tam cvrkla háravka, venku je to problém a nevím, jestli bych to ukočírovala v baráku, když ten návyk, doma ani po háravce" nemají.
Andrýsek3
napsal(a):
Ale lesnížínko, vy máte furt nějakou zvláštní představu, že každý kdo má psa doma, má všechno počůraný.. už jste to psala jinde, z čeho to pramení? Mě pes nikdy nic neoznačkoval - doma, chodba, barák. Ano počůral se mi, když byl štěně a teď po prášcích, ale že bych žila v ochcaném bytě, to fakt ne.
A klidně můžete přijet se podívat :).
Nevím, kde jinde, jedině si vzpomínám s přechcanou chodbou v paneláku. Tu jsem totiž u příbuzných zažila. Někdo prostě psa klidně nechá cvrknout v chodbě...což taky nepochopím. I kdyby se mi to nedejbůh stalo, tak to okamžitě uklidím a nedělám, že o tom nevím

lesnížínka
napsal(a):
Nevím, kde jinde, jedině si vzpomínám s přechcanou chodbou v paneláku. Tu jsem totiž u příbuzných zažila. Někdo prostě psa klidně nechá cvrknout v chodbě...což taky nepochopím. I kdyby se mi to nedejbůh stalo, tak to okamžitě uklidím a nedělám, že o tom nevím
Když ono se v paneláku taky ledaco svede na psy.
V chodbě možná močí častěji opilci než psi. Už jsem tu psala, jak mě sousedi kdysi v paneláku napadli, ať si jdu uklidit chodbu po háravé feně. Dole u výtahu bylo krve, že by tam musel hárat slon a moje fena už byla v té době nějakou dobu vykastrovaná. Reakce : To jsou jen řeči, běžte si to tam uklidit.
napsal(a):
Když ono se v paneláku taky ledaco svede na psy.
V chodbě možná močí častěji opilci než psi. Už jsem tu psala, jak mě sousedi kdysi v paneláku napadli, ať si jdu uklidit chodbu po háravé feně. Dole u výtahu bylo krve, že by tam musel hárat slon a moje fena už byla v té době nějakou dobu vykastrovaná. Reakce : To jsou jen řeči, běžte si to tam uklidit.
promiňte, ale musím se smát, lidi jsou fakt idioti...
scylla
napsal(a):
Nedat psovi napít je jednoznačně veliká hloupost.
Když jste tak dobrá, víte, jaká s sebou kastrace nese pro psa zdravotní rizika? Protože když radíte takové věci, měla byste v té radě uvést i rizika, kterým by byl pes vystaven.
Navíc kastrace toto vůbec vyřešit nemusí, tady je špatně něco jiného než psí kulky.
Psovi napít dávám, musela byste číst, co jsem psala, jenže toho asi nejste schopná ;-). A kastraci mám od veterináře. Jenže teď mi určitě napíšete, že můj veterinář je naprostý idiot, že tohle vůbec řekl. Takže s Vámi rozhodně nemá cenu se o čemkoliv bavit.
cool.manka
napsal(a):
Psovi napít dávám, musela byste číst, co jsem psala, jenže toho asi nejste schopná ;-). A kastraci mám od veterináře. Jenže teď mi určitě napíšete, že můj veterinář je naprostý idiot, že tohle vůbec řekl. Takže s Vámi rozhodně nemá cenu se o čemkoliv bavit.
Pan veterinář vám jistě řekl o rizicích kastrace, ne? Například inkontinence, i u psa je možná, zhoršení ortopedických problémů, nedostatečná funkce štítné žlázy, problémy s ledvinami, močovými cestami, zvýšené riziko různých druhů rakoviny..., určitě jste dobře informovaná.
Jinak souhlasím, s člověkem, který se chová jako vy a přitom se ptá na ty nejzákladnější základy asi opravdu nemá cenu se bavit. Jen když někomu poradíte hloupost, vysvětlím, proč to hloupost je.

cool.manka
napsal(a):
Kastrace ale fakt nepomůže. To značkování je naučené chování. To znamená, že to psa musíte odnaučit. Jak, to vám tu už psali.

Někdo by to tu měl shrnout :
Kastrovaný pes ( ani fena ) po kastraci nepřestane být rvavý, pokud byl rvavý před ní.
Kastrovaný pes nepřestane zvedat nohu, nepřestane značkovat a jestli je naučený značkovat doma, nepřestane ani tam.
( někdo další může pokračovat).

cool.manka
napsal(a):
Nějak jsem nepochopila souvislost mezi žízní a kastrací. Že by kastrovaný pes míň pil? O tom jsem ještě neslyšela.
napsal(a):
Kastrovaný pes ( ani fena ) po kastraci nepřestane být rvavý, pokud byl rvavý před ní.
Kastrovaný pes nepřestane zvedat nohu, nepřestane značkovat a jestli je naučený značkovat doma, nepřestane ani tam.
Proč?

napsal(a):
Kastrovaný pes(fena) nepřestane zdrhat pokud byl útěkář uz před tím.

rapotacka11
napsal(a):
Proč?
No přece, aby řeč nestála
lesnížínka
napsal(a):
No, ne tak úplně. Pokud zdrhal jen za háravkama tak ano, přestane. Pokud zdrhá z nudy, tak určitě nepřestane.
To není pravda, pokud bude 6 let zdrhat za háravkami, tak za nimi bude pravděpodobně zdrhat i po kastraci, protože je prostě naučený, že se to tak v té situaci dělá, stejně jako se pozdě kastrovaní psi snaží krýt, apod.

lesnížínka
napsal(a):
No, ne tak úplně. Pokud zdrhal jen za háravkama tak ano, přestane. Pokud zdrhá z nudy, tak určitě nepřestane.
Není to záruka že kastrovaný pes přestane běhat za haravkama. Můžou krýt(ikdyž neplodní) ikdyž nemají kulky. Už to několikrát na různých diskuzích o kastracich zaznělo např. že 3 měsíce kastrovaný pes nakryl haravku.
Ta fena(u nas)zdrhla za psem nechala se nakrýt, ( a teď momentálně kastrovana) zdrha do teď a nedávno jsem viděla jak se jí pes(cizí) snažil nakrýt
Když píšete že když fenu tak jedině kastrovanou... proč už nejste už dávno kastrovana?
napsal(a):
Není to záruka že kastrovaný pes přestane běhat za haravkama. Můžou krýt(ikdyž neplodní) ikdyž nemají kulky. Už to několikrát na různých diskuzích o kastracich zaznělo např. že 3 měsíce kastrovaný pes nakryl haravku.
Ta fena(u nas)zdrhla za psem nechala se nakrýt, ( a teď momentálně kastrovana) zdrha do teď a nedávno jsem viděla jak se jí pes(cizí) snažil nakrýt
Když píšete že když fenu tak jedině kastrovanou... proč už nejste už dávno kastrovana?
Protože se to nedá srovnávat. Žena se uhlídá, aby nebyla těhotná a nejde s každým bez ochrany (samozřejmě jak která). Pes se někdy prostě uhlídat nedá. Venčím fenu, která je dost povolná (i když teda zrovna nehárá, takže když hárá, je to dvojnásob) a někdy prostě pes přiletí a hned začne a když je to tele, tak se prostě někdy hned odehnat nedá. Někdo na to prostě nemá nervy, proto chce raději kastrovanou fenu a není se za co stydět. Zvíře a člověk se prostě nedá porovnávat.

cool.manka
napsal(a):
Protože se to nedá srovnávat. Žena se uhlídá, aby nebyla těhotná a nejde s každým bez ochrany (samozřejmě jak která). Pes se někdy prostě uhlídat nedá. Venčím fenu, která je dost povolná (i když teda zrovna nehárá, takže když hárá, je to dvojnásob) a někdy prostě pes přiletí a hned začne a když je to tele, tak se prostě někdy hned odehnat nedá. Někdo na to prostě nemá nervy, proto chce raději kastrovanou fenu a není se za co stydět. Zvíře a člověk se prostě nedá porovnávat.
Lesnížínka hlavně pise o zdravotnich problémech.(které jsou na jiných diskuzích)
Pes se náhodou uhlídat dá.
Mě přijde že vy srovnávat kočky a psy.
Kočka se uhlídat někdy fakt nedá ale pes ano.
Když někdo nechce normální zvíře a upřednostní zmrzačené tzv. "čubopsy" tak jim nedám žádné zvíře ani rybyčky.
To jsme něco straaasne výjimečného?
Savci jsme oba, tak mi to vysvetlete.

Oprava rybičky.
A že popisujete kočku.
cool.manka
napsal(a):
Ale uhlídat se dá, to jsou řeči, že nedá, to jsou okecávky těch, kteří se nechtějí starat a kastrují z pohodlnosti a aby nemuseli nést za svého psa odpovědnost. Je za co se stydět - za neschopnost a řešení své pohodlnosti na úkor feny.
napsal(a):
Lesnížínka hlavně pise o zdravotnich problémech.(které jsou na jiných diskuzích)
Pes se náhodou uhlídat dá.
Mě přijde že vy srovnávat kočky a psy.
Kočka se uhlídat někdy fakt nedá ale pes ano.
Když někdo nechce normální zvíře a upřednostní zmrzačené tzv. "čubopsy" tak jim nedám žádné zvíře ani rybyčky.
To jsme něco straaasne výjimečného?
Savci jsme oba, tak mi to vysvetlete.
Proč se nedají uhlídat kočky a psi ano?

Mat
napsal(a):
sranda dotaz...
napsal(a):
Když píšete že když fenu tak jedině kastrovanou... proč už nejste už dávno kastrovana? - trochu debilně položená otázka, ale jak víte, že nejsem? Nezdrhám za chlapama, nervu sousedům ploty, nenechám se zbouchnout od prvního demen.a co potkám a nevletím kvůli tomu pod auto. Takže jsem snad dostatečně zodpovědná, abych nemusela být, což se o některých říct nedá A když už jsme u toho...co jiného je hormonální antikoncepce, než dočasná chemická kastrace? Ta je ovšem vratná, většinou. I když Bodlinka nedávno psala, že po 10kách let na antikoncepci, už je většinou dost velký problém, proces nastartovat. Kastrovaný pes určitě krýt nemůže. Pokud nemyslíte těch pár týdnů, než mu odejdou z těla všechny spermie. Nepleťte si náznakové nakrývání, to nemá s rozmnožováním nic společného, jen s dorozumíváním psů, předváděním dominance. Neznám jediného kastrovaného psa, kterého by zajímaly háravky. Je to stejné, jako mého nezajímají neháravky.
lesnížínka
napsal(a):
Bože, co to tu rozdávají za medaile, to je ptákovina Vůbec nesleduju ani ty počty kladných či záporných příspěvků, dá se říct, že jsem i zapomněla na to, že to tu je. A teď ještě tohle
Tak buď podle počtu příspěvků nebo podle plusek nebo podle doby založení profilu. Ale stříbrnou jsem nenašla.
scylla
napsal(a):
Ale uhlídat se dá, to jsou řeči, že nedá, to jsou okecávky těch, kteří se nechtějí starat a kastrují z pohodlnosti a aby nemuseli nést za svého psa odpovědnost. Je za co se stydět - za neschopnost a řešení své pohodlnosti na úkor feny.
Už jsem to psala x krát, ale napíšu znovu. Máma kastrovala fenku těhuli, protože ji nakryl nějaký pes. Mámě fenka zůstala na baráku po babičce. Ona by si psa do domu-dovnitř nikdy nevzala, nepořídila. A nikdy by si nepořídila fenku. Na domek k babči(je to jen přes silnici) chodila několikrát denně, měla tam králíky a slepice. A tuhle feňuli. Při prvním hárání ji zavírala na noc do průjezdu(dřevěná vrata z obou stran) Když ráno přišla, byly z rohu vrat třísky a vevnitř dva psi, někde ze sousedství. Že je fena nakrytá poznala, až když se začala kulatit. Hned jsme jeli po poradě s vetem kastrovat. Babča byla dva měsíce po smrti a máma troska...z několikaleté péče o ni. Kastrace byla v plánu stejně, jen to nemuselo být, za tak dramatických okolností Na vesnici je pořád několik potulných psů, kteří obskočí každou háravku. Někdo má štěstí, že je v zástavbě, kde má dvorek hned za domem, obehnaný ze všech stran zdmi, tak tam se vořech(většinou) nedostane. Na starých barácích, s chatrnými ploty atd, není šance fenu uhlídat. Takže tady přestaňte vykládat něco o pohodlnosti, když o životech druhých, nemáte ponětí.
Mat
napsal(a):
Pes se na rozdíl od kočky venku pohybuje pod dohledem majitele, tj. riziko nežádoucího nakrytí lze účinně eliminovat. Kočka s přístupem ven si chodí kudy chce a páří se jak se jí zlíbí.
Čuba hárá cca 2x ročně v pravidelném intervalu, kočka prakticky kdykoliv, kdy není březí nebo těsně po porodu.
Plodný kocour s 99 % pravděpodobností značkuje (a neskutečně smrdí), dobře vychovaný nekastrovaný pes je zpravidla v bytě čistotný.
Kočka v říjí ječí, nespí a nejí, výrazně schází z kondice (hubne, ztrácí srst atd.). Kdo nezažil mrouskající kočku v bytě, nepochopí, co jsou to za zvuky. Hárající čuba se chová výrazně distingovaněji a méně se to podepisuje na jejím celkovém stavu.
Opakovaně nenaplněná říje u koček vede k říji cyklické až permantentí (kočka mrouská v extrémně krátkých intervalech nebo dokonce nepřetržitě), na vaječnících a děloze vnikají srůsty a cysty, dochází v velmi vážným zdravotním problémům. Zdravotní rizika u nikdy nekryté feny jsou mnohem nižší.
NICMÉNĚ VRÁTÍM SE K PŮVODNÍMU DOTAZU: Nelze poradit nic jiného, než co už bylo porazeno - tj. psa důsledně hlídat (i za cenu týdenní dovolené) a razantně zasáhnout (čímž nemyslím fyzicky), jakmile pes naznačí zvednutí nohy. Když můj pes přišel do puberty, taktéž se několikrát pokusil v bytě značkovat. Stačilo na něj pořádně zkouhnout a po pár dnech bylo po problému. Předpokládám, že řádné venčení je samozřejmostí.
Když však vše selže, nezbyde Vám než sáhnout po značkovacím pásu nebo psích plenkách. Není to sice řešení problému, nýbrž následku, ale pořád lepší pes v plenkách než žití v totálně pročůraném bytě...
Jsem majitelka dvou koček(kočky a kocoura) kastrovaných. Jsou to kočky polovenkovní, můžou ven, kdy se jim zachce, nebyla by šance, je uhlídat, takže volba jasná, i to bylo od chovatelů ve smlouvě jako podmínka. Píšete tu o kočkách a jak nejde mít nekastrovanou kočku v bytě. Souhlasím, nejde. Ale tím pádem, by jste si ji, jako odpůrci kastrací, neměli do bytu pořizovat! Tohle víte, přesto si to zvíře pořídíte s tím, že kastrovat se bude. Nelíbí se mi dvojí pohled na zvířata protože: je to kůň - nekastrovaný je nebezpečný. No tak ho nemějme ne? Je to kočka, nekastrovaná je šílená. No tak ji nemějme ne? Je to pes...proboha kastrovat psa, fenu?!? To je hnus nejvyšší kategorie, udělat z něho mrzáka, bla, bla...
A aby to nevypadalo, že souhlasím s kastrací nevychovaného psa...to rozhodně ne. Ale jsou jisté důvody, kdy je kastrace lepší.
lesnížínka
napsal(a):
Jsem majitelka dvou koček(kočky a kocoura) kastrovaných. Jsou to kočky polovenkovní, můžou ven, kdy se jim zachce, nebyla by šance, je uhlídat, takže volba jasná, i to bylo od chovatelů ve smlouvě jako podmínka. Píšete tu o kočkách a jak nejde mít nekastrovanou kočku v bytě. Souhlasím, nejde. Ale tím pádem, by jste si ji, jako odpůrci kastrací, neměli do bytu pořizovat! Tohle víte, přesto si to zvíře pořídíte s tím, že kastrovat se bude. Nelíbí se mi dvojí pohled na zvířata protože: je to kůň - nekastrovaný je nebezpečný. No tak ho nemějme ne? Je to kočka, nekastrovaná je šílená. No tak ji nemějme ne? Je to pes...proboha kastrovat psa, fenu?!? To je hnus nejvyšší kategorie, udělat z něho mrzáka, bla, bla...
A aby to nevypadalo, že souhlasím s kastrací nevychovaného psa...to rozhodně ne. Ale jsou jisté důvody, kdy je kastrace lepší.
Lesní žínko, pro mě je to otázka:
a) posouzení rizik
b) schopnosti zvládnutí situace
c) a nezastírám - i jistého životního komfortu
Jinak řečeno:
Nekastrovaného psa / fenu mohu bez problémů uhlídat, kočku / kocoura ne (ať už jde o krytí nebo značkování).
Hřebec může být nebezpečný a hlavně je v běžné komerční stáji téměř neustájitelný, s nekastrovaným psem/ fenou nic takového nehrozí.
Zdravotní problémy u nekastrované pravidelně nekryté kočky jsou nevyhnutelné, u feny to neplatí.
Takže shrnuto a podtrženo - nebudu něco odstraňovat jen tak "preventivně", když to nedělá a s velkou pravděpodobností nebude dělat problémy. Taky si nenecháváme preventivně odoperovat slepé střevo jen proto, že se může zanítit.
PS: Čubu s gynekologickými problémy bych automaticky vykastrovala a psa trpícího např. hypersexualitou (nezaměňovat za nevychovanost) asi také. U chronického značkovače bych po vyčerpání všech ostatních možností o tom přinejmenším uvažovala.
balisek
napsal(a):
Lesní žínko, pro mě je to otázka:
a) posouzení rizik
b) schopnosti zvládnutí situace
c) a nezastírám - i jistého životního komfortu
Jinak řečeno:
Nekastrovaného psa / fenu mohu bez problémů uhlídat, kočku / kocoura ne (ať už jde o krytí nebo značkování).
Hřebec může být nebezpečný a hlavně je v běžné komerční stáji téměř neustájitelný, s nekastrovaným psem/ fenou nic takového nehrozí.
Zdravotní problémy u nekastrované pravidelně nekryté kočky jsou nevyhnutelné, u feny to neplatí.
Takže shrnuto a podtrženo - nebudu něco odstraňovat jen tak "preventivně", když to nedělá a s velkou pravděpodobností nebude dělat problémy. Taky si nenecháváme preventivně odoperovat slepé střevo jen proto, že se může zanítit.
PS: Čubu s gynekologickými problémy bych automaticky vykastrovala a psa trpícího např. hypersexualitou (nezaměňovat za nevychovanost) asi také. U chronického značkovače bych po vyčerpání všech ostatních možností o tom přinejmenším uvažovala.
Tak s tímhle nelze nesouhlasit. Já narážela na to, že jistá zvířata si pořizujeme proto, že je chceme, ale už pouze s, jistýma" úpravama. Ta zvířata by tak mohla žít normálně, v přírodě žijí jak nekastrované kočky, tak nekastrovaní koně. My jsme se rozhodli si z nich udělat miláčky, otroky(dosaďme si dle libosti) ale to jde jen, pokud budou kastrovaní. Takže se z toho udělala nějaká norma. Kdy to přijde na psy, je podle mne otázka času...
lesnížínka
napsal(a):
Už jsem to psala x krát, ale napíšu znovu. Máma kastrovala fenku těhuli, protože ji nakryl nějaký pes. Mámě fenka zůstala na baráku po babičce. Ona by si psa do domu-dovnitř nikdy nevzala, nepořídila. A nikdy by si nepořídila fenku. Na domek k babči(je to jen přes silnici) chodila několikrát denně, měla tam králíky a slepice. A tuhle feňuli. Při prvním hárání ji zavírala na noc do průjezdu(dřevěná vrata z obou stran) Když ráno přišla, byly z rohu vrat třísky a vevnitř dva psi, někde ze sousedství. Že je fena nakrytá poznala, až když se začala kulatit. Hned jsme jeli po poradě s vetem kastrovat. Babča byla dva měsíce po smrti a máma troska...z několikaleté péče o ni. Kastrace byla v plánu stejně, jen to nemuselo být, za tak dramatických okolností Na vesnici je pořád několik potulných psů, kteří obskočí každou háravku. Někdo má štěstí, že je v zástavbě, kde má dvorek hned za domem, obehnaný ze všech stran zdmi, tak tam se vořech(většinou) nedostane. Na starých barácích, s chatrnými ploty atd, není šance fenu uhlídat. Takže tady přestaňte vykládat něco o pohodlnosti, když o životech druhých, nemáte ponětí.
Takže se o ní prostě nepostarala. Proč jí třeba nenašla domov, kde by se o ní postarat zvládli?

Však na psy došlo teď.
Vážně chci vědět, jak vypadá ideální chov/držení psa. Třeba scylla, povídejte.
Neslyšela jsem, nebo si nepamatuji, že by před 20 lety bylo tolik vřískání o kastraci.
No tak moderní doba, rovnáme se západu, ne.

scylla
napsal(a):
Takže se o ní prostě nepostarala. Proč jí třeba nenašla domov, kde by se o ní postarat zvládli?
...nezlobte se Scyllio, ale život není jen černo - bílý...ač nejsem zastáncem kastrací, tak prostě je důvod nebo situace kdy kastraci pochopím a tady v tomto případě ano...
scylla
napsal(a):
Nebyla to fenka babičky, ta už nebyla schopná mít psa. Přinesli ji děti ze sousedství, že jestli ji přinesou zpátky domů, otec ji zabije. A náš pes už je moc starý, tak by jsme mohli mít tuhletu fenku. Vy by jste se možná nad malým štěndem rozhodla jinak, byla u toho i teta, která taky řekla, že ji prostě nechají u babči, snad ji nenechají zabít. Stejně tam máma byla odstěhovaná, fenka byla celé dny s ní u babiččiny postele(a v ní ) ještě jiná příbuzná přinesla koťátko, byla z toho šťastná feňule i babička. Nepostarala? No, na vaše poměry asi ne, jistě by jí bylo v útulku líp. Tady je vesnice a s většinou psů se nikdo nepáře věřte, že ta kastrace je nejmenší zlo, co ji mohlo potkat. Jinak se má dobře, starý pes už umřel, babča taky, máma se stará jen o ni. Jo, není v domě, je v zahradě buďto u mamky, nebo u babči tam, kde zrovna chce být. Každý den má procházky, jezdí s náma na výlety. To tu nemá většina psů. Pro vás je to pořád možná nepostarala, ale já znám jen málo šťastnějších psů.

scylla
napsal(a):
Už vidím ty davy zájemců o voříška.Nebuďte naivní.Sama si velice vážím lidí kteří jsou ochotni se postarat o pejska po zemřelém příbuzném.Ono jich zas moc není.Spíš se chtějí pejska rychle zbavit.A fenka je ve svém prostředí, má společnost a je o ni postaráno.Většinou ti, co nejvíce kritizují, když přijde na skutky vycouvají.

Neznám jediného kastrovaného psa, kterého by zajímaly háravky.
když jsem pracovala v útulku, měli jsme v jednom výběhu mladého kastráta a háravku. A jak měla své dny, tak od ranního krmení až do odpoledního snad nedělali nic jiného... (výběh hned vedle pumpy, takže na očích vší veřejnosti včetně dětí. ).
napsal(a):
když jsem pracovala v útulku, měli jsme v jednom výběhu mladého kastráta a háravku. A jak měla své dny, tak od ranního krmení až do odpoledního snad nedělali nic jiného... (výběh hned vedle pumpy, takže na očích vší veřejnosti včetně dětí. ).
A jaký byl důvod toho, že pes byl s háravkou a nechali jste je to dělat?

scylla
napsal(a):
A jaký byl důvod toho, že pes byl s háravkou a nechali jste je to dělat?
Zřejmě si původně mysleli, že citované je pravda. Ale to je jedno, odpovídá na otázku o háravkách a kastrovaných psech.
Jinak jsem měla puštěnou televizi ( asi v neděli ), tak tam veterinář hlásal, že nejlepší, co můžeme pro feny udělat, vykastrovat je před dosažením jednoho roku. Takže jak píše magíí - došlo na psy.
napsal(a):
Zřejmě si původně mysleli, že citované je pravda. Ale to je jedno, odpovídá na otázku o háravkách a kastrovaných psech.
Jinak jsem měla puštěnou televizi ( asi v neděli ), tak tam veterinář hlásal, že nejlepší, co můžeme pro feny udělat, vykastrovat je před dosažením jednoho roku. Takže jak píše magíí - došlo na psy.
Ono najít dobrého veterináře je opravdu těžké, když hlásají veřejně takové hlouposti. Díky Bohu za ty naše.

napsal(a):
...také jsem to viděla...

Určitě to vidělo víc lidí, než čte ifaunu. Bohužel.

Https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3151953/maly-retik-se-hodi-k-trpelivym-lidem/
Z množárny, a když poznal první lidi, kteří měli být přívětiví, první, co udělali - hodili ho veterináři na stůl...
napsal(a):
Https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/3151953/maly-retik-se-hodi-k-trpelivym-lidem/
Z množárny, a když poznal první lidi, kteří měli být přívětiví, první, co udělali - hodili ho veterináři na stůl...
To jsou TT, tam kastrují všechno, co má chlupy, bez ohledu na stav a věk. Někteří záchranáři kastrovali psy z Kamenice v den odběru.
napsal(a):
A čemu vadí, že děti vidí psa nakrývat? Nemyslím, že by z dětí vyrostli úchyláci jen proto, že vědí, jak vzniká v živočišné říši nový život. Stejně tak z nich nebudou vrazi, když uvidí zabít králíka nebo kuře na maso. Nějak se nám vytrácí normální vnímání chodu přírody. Když jsem nedávno četl, kolik je odpůrců kojení na veřejnosti... vždyť je to nádhera. A navíc svobodné rozhodnutí každé ženy, kde svoje dítě nakrmí. Proč by se měla stydět a schovávat se jako nějaký zločinec?
Každý si musí uvědomit zdravotního rizika kastrace, jestli převažuje nad rizikem spojeným s chovem nekastráta. Někdy to asi jinak nejde, přece nebudeme utrácet všechny hřebce, pro které není v plemenitbě upotřebení? Stejně tak je pryč doba, kdy se na vesnicích běžně topila několikrát do roka koťata hned po narození. A že si je tedy lidé nemají pořízovat? K chalupě prostě kočka patří a i kastrovaná žije plnohodnotný život, jen holt bez těch koťat. U zdravých psů nejsem zastáncem preventivní kastrace, protože tam ty výhody nevidím, psi se uhlídat dají, ve městě i na vesnici.

napsal(a):
Měla byste ale taky napsat, že to ten veterinář říkal v souvislosti s prevencí rakoviny. A v tom pravdu měl. Byl to pořad o onkologické léčbě psů, nechytla jsem to od začátku.
Mně připadne jako prasárna kastrovat fenu před prvním háráním. Když už, tak po dosažení dospělosti fyzické i psychické.