Parson Russell terrier

Prodám Parson Russell teriéra - PARSON RUSSELL TERRIER S PP PRO AKTIVNÍ RO...
25000 KčDobrý den, potrebuji odpoved na tuto zasadni otazku... Je mi 13 a nic si nepreji vice nez psa. Vyrustala jsem s labradorkou, ktera nam uz bohuzel umrela. Chodim na osmilete gymnasium a pak chci jit na veterinu. Jsem sportovec, bydlime na kraji mensiho mesta u lesa. Chtela bych delat agility a dogdancing. Myslite, ze by pro me byl vhodny PRT?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Konečně někdo, kdo nechce borderu.
PRT, proč ne?
Ale pozor, co jich znám pár kolem, docela potřebují přirozenou autoritu. Potkávám dvě dámy, které si je pořídily hlavně kvůli vzhledu, moc aktivit nemají a zametají s paničkami dost hrozně. Jedna holka, druhý kluk. Ten je bez PP a chování dost problémové, takový malý vrahoun. Matka prý byla taky dost vzteklík, viděli jí při odběru a prý je málem sežrala. Určitě s PP a asi bych si v rámci možností pohlídala povahu rodičů.
Počítej s tím, že po čase nejspíš zůstane na krku rodičům.
Když už je přemluvíš, vyber snad nějaké společenské plemeno.
Motýlek?
Malý pinč?
Špic?
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/6046/parson-russell-terier/.
Já bych se ptala jinak.
Je PRT vhodný k rodičům?
Znám pouze jednoho a je to postrach, magor, vraždí vše živé na potkání. Má ho teda starší pán a vůbec se mu nevěnuje, jen ho miluje a omlouvá, nedávám tomu psu dlouhý život, pravděpodobně ho ze světa sprovodí nějaký naštvaný soused...
Jestli to má slečna dobře rozmyšlené a rodiče počítají s tím, že i tak se zadařit nemusí a zůstane hlavně jim, nebyla bych tak negativní. Potkávám denně při venčení spoustu mladých lidí, potažmo dětí, kteří se svým psům skutečně věnují a pracují s nimi. A drží je to léta až do dospělosti.
Nevím proč se mi zdá, že už jsem tu podobný dotaz viděla. Jen se jednalo o AUO.
A bude tam platit to stejné, co v té minulé diskuzi. Psa pro slečnu budou pořizovat rodiče a musí ho pořzovat s vědomím, že část péče bude na nich.
Zkuste zařadit do výběru malého knírače. Nejsou momentálně tolik v kurzu, není jich 5 na každém rohu a jsou to supr psíci. A nebo i středního pudla ( s PP, ne napodobeninu ).
Mám takový dojem, že zmizela diskuze na téma "Je pro mě vhodný AUO?". Zřejmě ji ilolinka smazala. A založila tuto. Tak co, na kolik plemen tipujete, že se ještě bude ilolinka ptát?
"Tak co, na kolik plemen tipujete, že se ještě bude ilolinka ptát?"
No tak jsme jí v minulé diskuzi trochu "rozmluvili" výběr. A myslím, že je lepší, když se zeptá hned na začátku a pak si dohledá další informace... než aby študovala měsíce informace o plemeni, které pak nebude pro ni vhodné.
V původním dotazu chtěla se psem dělat agility nebo dogdancing... tak jestli jí jde stále o to "sportovat se psem", tak proč by se neptala na jednotlivá plemena? Určitě jsou plemena víc vhodná na agility a na druhou stranu zase plemena, která agility moc ne, ale na dogdancing jsou vynikající, ne?
Já jak přemýšlím furt o druhém psu (výhledově tak za rok až dva), tak mám taky docela dost "načteno", ale někdy není od věci se zeptat typem diskuze. Taky stále nevím, jaké plemeno a když si vezmu kolik už jsem strávila času hledáním informací, videí atd. - které často jsou zavádějící - třeba v ohledu sportovní upotřebitelnosti psa... možná by bylo rychlejší tady v diskuzi vyhlásit anketu. :D.
TO ilolinka: Jestli stále máte zájem o agility nebo o dogdancing... výběr plemen špatný není. Akorát si musíte uvědomit, že se jedná o teriéra... takže hodně temperamentní a tvrdohlavější plemeno. Nezpochybňuji vaše "trenérské" schopnosti, ale musíte se zamyslet... vzhledem k vašemu věku a budoucnosti... nad tím jestli je to případně vhodné plemeno pro vaše rodiče a sourozence, když se budou muset o něj občas starat. Jestli jeho temperament nebude na vaše rodiče moc... do teď byli zvyklí na staršího a zřejmě klidnějšího labradora.
Já být vámi, opravdu bych sáhla spíš do společenských plemen... střední pudl, bišonek, střední i malý špic, americký kokršpaněl, kavalír (i když tady asi bude problém se zdravím)... i ta šeltie by šla (když jsme původně koukala po AUO)... a možná si ještě někdo vzpomene na další. Jediným výrazným rozdílem je péče o srst... pudla a amkokra stříhat, a ze špice a šeltie je chlupů habakuk. Společenská plemena jsou lépe přijímána občasnými chůvami. A co mám zkušenost, tak jim neodolá i rádoby zarputilý psí odpůrce.
napsal(a):
Mám takový dojem, že zmizela diskuze na téma "Je pro mě vhodný AUO?". Zřejmě ji ilolinka smazala. A založila tuto. Tak co, na kolik plemen tipujete, že se ještě bude ilolinka ptát?
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3227504/je-pro-mne-vhodny-australsky-ovcak#a3451561.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
rapotacka11
napsal(a):
Bože, co já jsem se v jejím věku sladkoBOLNĚ natoužila po psovi...
Rozumím Ti, ale vím co je to dětská nespolehlivost
a pak zátěž pro rodinu, která o psa nestála.
já měla prvního vlastního psa ve 20, a to už jsem bydlela sama - do té doby jsem venčila a cvičila jen samé cizí psy, na které majitelé kašlali (a mělo to co do sebe ).
rapotacka11
napsal(a):
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3227504/je-pro-mne-vhodny-australsky-ovcak#a3451561.
Aha, já jsem to přehlédla.
Parsoni jsou pomerne tvrdi, nekompromisni, palicati a velmi pracoviti psi. Ja osobne mam teriery hodne rada a vyborne se mi s nimi pracuje, nicmene skutecneho parsona bych pro sebe nechtela. Mam doma jednoho nechteneho a na nervy mi to bohate staci. Ano, vetsinou se daji utahnout na varene nudli, nicmene v pripade prta to muze znamenant, ze tu nudli budete tahat 24 hodin denne, jinak si najde jinou zabavu a ta se vam urcite nebude libit. Navic parson, pokud je k tomu dotlacen, nema uplne problem kousnout jak do cloveka, tak do psa. Pokud chcete pohodoveho a nekonfliktniho psika, sahnete jinam a parsony nechte zkusenym lidem.
Asi jsem ovlivněna dost dětstvím a JRTčkama, kterých mám kolem mraky, ale teriéra bych nechtěla ani omylem. U nás na vesnici byl v každém domě buďto něco jako teriér, či něco jako špic. Všichni ti teriéři byli vzteklí, abnormálně kousaví a šli po všem, co se hnulo. Ač všichni měli hospodářství a kočky by se tam hodili, kdo měl teriéra, ani náhodou. I náš celkem hodný teriér kousnul minimálně dva lidi, co přišli něco za dědou na dvorek. S dědou, ne sami, podotýkám. Když jsem šla poprvé přes dvorek mého muže, bylo to něco ve smyslu: pozor, Punti si raděj vůbec nevšímej a honem projdi
Když napsala ilolinka ten první dotaz, tak jsem si myslela, že je opravdu vážně zakoukaná do AUO. Brala jsem to, kdo z nás neměl vysněné plemeno? Spíš jsem se zaměřila na to, zda bude mít holka i v budoucnu čas na svého psa, nebo pes skončí na krku rodičům a mladším sourozencům.
A teď parson, pes, který je opět hodně náročný na pohyb a zaměstnání nejen těla ale i hlavy, pes, náročný na výchovu.
Proč se, ilolinko, když evidentně nemáš žádné plemeno vysněné, nezaměříš na plemena, která jsou lehce cvičitelná?
To už raději toho australáka, přece jen tam bude předpoklad, že bude chtít pracovat s člověkem, bude nadšený z aktivit a celkově mírumilovnější. Hodí se parson vůbec na agility a DD, nějak mi nepřijde, přijde mi na to moc takový tvrdý a paličatý, umím si ho představit jen v lese. Já jsem teda proti teriérům taky trochu zaujatá, a takové psisko bych asi nechtěla, není to můj šálek kávy, tím neříkám, že nemohou být užasní, pro to k čemu byli vyšlechtěni. Ale ještě o trochu lepší volbu bych viděla v nějakém to pudlíkovi (různé velikosti), sheltii, kavalíroj, atd.. a já bych možná raději volila i klidně tu borderu než AUO a parsona. Teď mě tu rozkoušou, ale pokud se ji opravdu budeš věnovat agility a DD a chceš většího živého psa, tak bych do ní šla, nejsou to takový magoři (když se jí věnuješ), jak se o nich mluví. Trenérka, která s námi dělala obedience je chová a jsou to fajn psy, mají je běžní lidé, kteří s nimi dělají právě obedience, agility nebo DD. Záleží ale hlavně na rodičích, a počkat si taky nebude konec světa.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
TO ilolinka: Jestli stále máte zájem o agility nebo o dogdancing... výběr plemen špatný není. Akorát si musíte uvědomit, že se jedná o teriéra... takže hodně temperamentní a tvrdohlavější plemeno. Nezpochybňuji vaše "trenérské" schopnosti, ale musíte se zamyslet... vzhledem k vašemu věku a budoucnosti... nad tím jestli je to případně vhodné plemeno pro vaše rodiče a sourozence, když se budou muset o něj občas starat. Jestli jeho temperament nebude na vaše rodiče moc... do teď byli zvyklí na staršího a zřejmě klidnějšího labradora.
Já být vámi, opravdu bych sáhla spíš do společenských plemen... střední pudl, bišonek, střední i malý špic, americký kokršpaněl, kavalír (i když tady asi bude problém se zdravím)... i ta šeltie by šla (když jsme původně koukala po AUO)... a možná si ještě někdo vzpomene na další. Jediným výrazným rozdílem je péče o srst... pudla a amkokra stříhat, a ze špice a šeltie je chlupů habakuk. Společenská plemena jsou lépe přijímána občasnými chůvami. A co mám zkušenost, tak jim neodolá i rádoby zarputilý psí odpůrce.
Sheltii bych pro člověka se sportovními ambicemi bez přehledu o chovu nedoporučila - chytí bojánka a nehne s ním. Tak možná DD a překážky doma v obýváku.
napsal(a):
Sheltii bych pro člověka se sportovními ambicemi bez přehledu o chovu nedoporučila - chytí bojánka a nehne s ním. Tak možná DD a překážky doma v obýváku.
... může se stát. Já to na ifauně taky čtu, že ohledně šeltií je to s povahou špatný. Ale třeba já mám v okolí 3 kusy (2 feny a 1 pes) a jsou psychicky celkem v pořádku. Všechny dělají všestranný výcvik a až na jednu fenku, která překusuje aport mají dobré výsledky... a to s jednou začínali později, protože je vypůjčená. A na agility jsou také často vidět. Šáhnout vedle může u každého výše zmíněného plemene... když se trefí do dobré povahy, nemusí mít štěstí na zdraví. A jestli bude věnovat výběru tolik času, co obětovala hledání informací o AUO... tak možná po upozornění bude schopná si tyhle věci dohledat a pohlídat.
Zkus si nejdříve pročíst internet nebo knížky. Podívej se na všechny plemena. Možná, že se ti nějaké zalíbí. Taky doporučuji vzít rodiče do útulku-v útulcích jsou samí hezčí pejsci, kteří nemají domov.
Jsi už velká, tak bych se nebála ani mrknout do toho útulku. Měla jsem z útulku křížence pudla a knírače, neskutečně úžasnej pes (měl být majitelem utopenej )..., mrkni na internet na stránky nějakého blízkého útulku, můžeš pejska ze začátku jen venčit, abys ho poznala...
Pokud chceš neútulkáče: jedině s PP, šla bych do pudla, knírače, šeltie. Osobně nemám ráda BOC v bytě..., ale jinak na výchovu a sporty super. Šeltičky a bociny je dobré pravidelně česat kvůli línání.
Nevidím důvod, proč by pejsek měl zůstat u rodičů :) Taky jsem si pořizovala pejska ještě u našich a všichni říkali, jak zůstane na krku jim, až se odstěhuju... Všichni se smáli, že mě to nadšení přejde, že za chvíli budou venčit jenom naši a že až se vdám, nebo prostě odstěhuju, pejsek mi bude na obtíž... Pejsek se stěhoval se mnou, ani by mě nenapadlo ho nechat našim... A do čtyř měsíců jsem si pořídila dalšího, dokonce mnohem náročnějšího... A jak nám to doma funguje..
ilolinka
napsal(a):
Co si myslite o psich plenach?
V jaké souvislosti?
Ad výběr plemene - co šiperka? Akční hodně, chytrá, učenlivá, rodinu miluje, malé děti přežije... Nejmenší ovčák. Říká se, že je dost uštěkaná, ale pár jich znám. I když zrovna nemlčí, tak určitě neječí nonstop, standard jako spousta psů kolem.
napsal(a):
V jaké souvislosti?
Ad výběr plemene - co šiperka? Akční hodně, chytrá, učenlivá, rodinu miluje, malé děti přežije... Nejmenší ovčák. Říká se, že je dost uštěkaná, ale pár jich znám. I když zrovna nemlčí, tak určitě neječí nonstop, standard jako spousta psů kolem.
Dobrý napad. Ty pleny jsem myslela jako hlavne pro stene kdyz bude samo doma. Zvladne siperka agility atd? Premyslela jsem i i dalmatinovi. Jaky na to mate nazor?
Pudl, malý knírač, padlo to tu, i v té předchozí diskuzi, myslím nejednou.
ilolinka
napsal(a):
Dobrý napad. Ty pleny jsem myslela jako hlavne pro stene kdyz bude samo doma. Zvladne siperka agility atd? Premyslela jsem i i dalmatinovi. Jaky na to mate nazor?
no to bude super nechat doma štěně v plenách... bože... přemýšlej trochu, jak to bude vypadat až přijdeš domů ze školy? Kromě běžně rozkousaných věcí budeš ještě sbírat roztrhané a polosežrané pleny... nebo si jako myslíš, že v nich štěně zůstane? To si fakt radši pořiď plyšáka.
u-Žofka
napsal(a):
no to bude super nechat doma štěně v plenách... bože... přemýšlej trochu, jak to bude vypadat až přijdeš domů ze školy? Kromě běžně rozkousaných věcí budeš ještě sbírat roztrhané a polosežrané pleny... nebo si jako myslíš, že v nich štěně zůstane? To si fakt radši pořiď plyšáka.
Proboha nechte ji. Opravdu se to nedá říct jinak? Slečna psa nikdy neměla a jde vidět, že dost přemýšlí, než si ho pořídí. Není snad nutné ji tu kamenovat. Ať žijí internetové diskuze, opravdu..
Zadavatelce - Ty pleny nejsou moc dobrý nápad, pejskovi to motá hlavu. Ale je pravda, že jsem je sama využívala (první dva týdny, potom už ne..). Pokud se bojíš že bude dlouho sám a nevydrží, opravdu bych si to ještě rozmyslela. A mluvím z vlastní zkušenosti, svoje pejsky miluju nadevše, ale stíhat VŠ a práci znamená veškerý volný čas trávit se psy, žádní kamarádi, žádné večerní posezení... Takže jestli pak budeš bydlet sama, případně v nějakém spolubydlení, což asi ještě neřešíš, nebrala bych si pejska náročného na pohyb. S tvým oborem si myslím, že budeš časově vytížená dost. A upřímně, v tomto případě bych si pořídila jakéhokoli pejska, který si rád hraje ale má dostatek energie a fyzických schopností, a dělala agility jen pro sebe a pro pejska... On to zvládne i takový boloňák třeba..a jak ho to baví
TO ilolinka: Dalmatin není zrovna hojně využívané plemeno na dd a agility. Navíc je dost temperamentní, a co se týče využití, tak to byl pes původně lovecký a doprovodný. Takže zrovna nic moc na uzší spolupráci s člověkem.
Ale jinak... jak jste pokročila v přesvědčování tatínka? Už vám kývnul, alespoň na menší plemeno? Upřímně... jestli je tatínek proti pořizování psa, tak bych nejspíš zapracovala na jeho přesvědčení, že Vás to dd nebo agility vážně zajímá, vzala ho na nějakou akci, kde se budou vyskytovat Vámi vybraná plemena (šeltií běhá dost, u šiperek to bude asi problém - ale zase je to velikostně akceptovatelné) a zkusila tatínka nadchnout buď pro svůj zájem nebo pro konkrétní plemeno. Taky se vám může stát, že tatínkovi nebude šeltie moc sympatická kvůli chlupům a šiperka kvůli dosažitelnosti nebo ceně (před pár lety byly dost drahé - jako málo početné plemeno). A dá se taky předpokládat, že vzhledem k Vašemu věku bude financování nákupu zvířete, zajištění jeho potřeb a Váš sport na bedrech rodičů.
Vemte rodinu na nějakou nejbližší výstavu (vyhlídněte si den, kdy jsou vystavovány Vámi vybraná plemena), často tam bývají ukázky z různých psích sportů.
Nevím odkud jste, ale nejbližší akce je FOR PETS v Praze, kde v doprovodném programu ukázky bývají (http://for-pets.cz/aktuality/detail?id=13335&utm_source=2093&utm_medium=w).
Já bych prostě zapojila do výběru plemene celou rodinu s tím, že bych jim udělala okruh vhodných plemen.
Neradím Vám z pohledu zájemce o psa "když jsem byla dítě, chtěla jsem to a to plemeno atd."... ale radím Vám z pohledu rodiče, po kterém by dítě psa chtělo. Sama si musíte uvědomit, jestli Vaše touha po psovi není jenom z potřeby mít psa, který se Vám líbí... s tím moc dlouho nevydržíte... s ohledem na věk a na nejbližší budoucnost. Možná by stálo ještě za to pouvažovat o tom, že byste své ambice třeba v dd uplatnila na útulkových psech. Hodně dětí mých známých chodí venčit psy útulkové a při venčení je učí různě "blbovinky". Tam se dá dobře ověřit jestli má dítě trpělivost na práci se psem.
ilolinka
napsal(a):
Nyní vybírám mezi 2 plemeny ktera by mohla byt vhodna. Šiperka nebo sheltie. Napadl mne i dalmatin... co myslite?
Tady se šiperkami kromě agi i pasou.
https://dixiconczech.webnode.cz
Zkuste napsat do různých ChS, někdo to s vámi určitě probere. I pro rodiče by to mohl být přijatelný pejsek, alespoň z pohledu velikosti. Takový skladný pes na klín, nezabere půl auta, nicméně "bezúdržbový" a zdraví taky v pohodě. Jestli s ním chcete pracovat, tak je to plemeno pro radost, ne pro starost.
Myslím, že slečna má velice rozumného tatínka !
ilolinka
Dobrý den,
Bišonka asi spíš nedoporučují. Mám už třetího, jako mazly učenlivý jsou, to je fakt, ale aby vypadali hezky a reprezentovaly svojí rasu tak je zapotřebí je často koupat a hlavně vyfénovat čímž se jim natahuje srst. Pokud by nebyly fénování není jejich srst na omak pak jemná a příjemná, vznikne časem taková tvrdá a ta už není příjemná. Bišonci se musí nechat upravovat střihem což je tak jednou za dva až tři měsíce a to taky něco stojí, že jo. Klikněte na mojí profilovku a uvažte jestli si troufnete na rasu Bišonek.
Pokud Vás tohle nepřesvědčí, že je nutno dobře pečovat o pejska a vy i tak si ho pořídíte, buďte připravena na jeho údržbu a péči, pro začínajícího pejskaře bych Bišonka nedoporučila. Já bych to spíš vydělá k Vám na Šipetku.
S pozdravem Dája.
Dája6
napsal(a):
ilolinka
Dobrý den,
Bišonka asi spíš nedoporučují. Mám už třetího, jako mazly učenlivý jsou, to je fakt, ale aby vypadali hezky a reprezentovaly svojí rasu tak je zapotřebí je často koupat a hlavně vyfénovat čímž se jim natahuje srst. Pokud by nebyly fénování není jejich srst na omak pak jemná a příjemná, vznikne časem taková tvrdá a ta už není příjemná. Bišonci se musí nechat upravovat střihem což je tak jednou za dva až tři měsíce a to taky něco stojí, že jo. Klikněte na mojí profilovku a uvažte jestli si troufnete na rasu Bišonek.
Pokud Vás tohle nepřesvědčí, že je nutno dobře pečovat o pejska a vy i tak si ho pořídíte, buďte připravena na jeho údržbu a péči, pro začínajícího pejskaře bych Bišonka nedoporučila. Já bych to spíš vydělá k Vám na Šipetku.
S pozdravem Dája.
dekuji, peci o srst mam promyslenou a mam to nastudovano jen se bojim, abych mela dost casu a tak bych asi zustala u bisonka...
ilolinka
Není zač.
Víte co? Ono časem se naučíte péči o pejska a doladíte. Já už takhle se starám o Bišonky 15let a jsem velice nekompromisní ohledně jejích úpravy, jak říkám u nás se neodmlouvá, u nás se čeká na česáni, koupáni, fénování a jde to. Pokud se rozhodnu, že dnes koupeme tak všechny tři mám do hodiny i s fénováním hotové. Pokud jen češu tak všechny tři za 15min. není co řešit.
No, ale i tak bych doporučovala něco jiného ohledně těch sportů, fakt by byl lepší silky a nebo šipetka.
Dája.
ilolinka
napsal(a):
Ovsem, v podstate se rozhoduji mezi siperkou a bisonkem... ma tady nekdo siperku?
Zlatíčko, ty se rozhoduješ pořád o něčem jiném. Ale už se tam blížíme. Klidně toho bišona, nebo třeba jorka, toho bude agility a DD bavit. Když tyhle mrňouse budeš vychovávat jako psy (ne panenky), tak to budou úžasní parťáci. Šiperka se bude hůř shánět, rodiče zaplatí velkou částku za pejska?
Andrýsek3
napsal(a):
Zlatíčko, ty se rozhoduješ pořád o něčem jiném. Ale už se tam blížíme. Klidně toho bišona, nebo třeba jorka, toho bude agility a DD bavit. Když tyhle mrňouse budeš vychovávat jako psy (ne panenky), tak to budou úžasní parťáci. Šiperka se bude hůř shánět, rodiče zaplatí velkou částku za pejska?
Pravda... nemohu ceny najit, kolik by tak siperka stala. Ach jo, nakonec to stejne bude bison...
ilolinka
napsal(a):
Pravda... nemohu ceny najit, kolik by tak siperka stala. Ach jo, nakonec to stejne bude bison...
...a co papillon?
Musím se opakovat :
Myslím, že slečna má velice rozumného tatínka
A co útulek ?
Takhle jedna mladá slečna chodila do útulku venčit a když rodiče viděli, jak se tomu poctivě věnuje, uvěřili, že se bude i svému psu poctivě věnovat a jednoho dne si směla přivést domů z toho útulku sotva odrostlé štěně. Tenkrát jí bylo 11 let a o pejska se poctivě starala až do odchodu na VŠ. Pak ho dochovali rodiče.
Děvče drahé, ujasni si co vlastně chceš a hlavně proč to chceš! Možná až si uvědomíš co obnáší starat se -dobře o živého tvora 10 až 15 let a prvotní nadšení opadne, třeba do toho nepůjdeš. Z plemen co jsi o začátku zmínila bych vyloučil Parsonka-to jsou opravdu draci a specialisti jako třeba Jagteriéři(spíše pro lidi v zelených kamizolách).Dalmatýn je svou vahou a velikostí asi také nad tvé fyzicé dispozice.Začala si tu teriérem a těch je spousta variant pro tebe opravdu nevhodných.Já bych jedním skončil-zkus se mrknout na Bostonského teriéra-krásný strědní pejsek, živý, mrštný, veselý i sporťák. A povahově není takový pruďas jako ostatní z jeho rodu. Přeji hodně štěstí.
ilolinka
napsal(a):
Ted jsem skoncila s vyberem u seltie. Myslim ze je to idealni adept!
...aby jste nebyla zklamaná...u nás na sídlišti se teď vyrojily šeltinky...tři štěňata, dvě z nich jsou velmi bázlivé a to jak v kontaktu s ostatními psy tak s lidmi, to třetí je v pohodě v kontaktu se psy nebo když k němu někdo přidřepne a chce ho pohladit, ale nesmí se kolem něj hnout cyklista anebo běžec...jinak tady chodí tři starší kousky, ale ty chodí se zkušenými pejskaři - jsou velmi příjemné...asi bych se osobně bála jít do šeltinky pokud bych si jí pořizovala přímo za účelem nějakých aktivit...spíš jako rodinného pejska s vysokým nárokem na socializaci s tím, že budu čekat co se jí samotné zalíbí a v jaké aktivitě bude spokojená...
ilolinka
napsal(a):
Ted jsem skoncila s vyberem u seltie. Myslim ze je to idealni adept!
To už raději tu šiperku, když se vám zalíbí světlá, tak ta stojí cca 10tis, černé cca 15tis.