Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.4.2018 16:52
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Dobrý den, zemřel nám náš pejsek, tak pomalu plánujeme jiného... Někomu se to zdá neuctivé k minulému pejskovi, ale my si toho nového nechceme pořídit hned. Plánujem tak za rok touhle dobou, na letní prázdniny. Ale už vybíráme plemeno.
Pejsek by byl určitě s PP, z nějaké dobré chovné stanice.
Chtěli bychom, aby byl menšího vzrůstu (ale ne miniaturní), aby neměl lovecký pud, aby mohl být po dobu co jsme pryč venku v boudě, aby byl snadno cvičitelný a aby vycházel dobře s kočkou.
Na ty letní prázdniny nic neplánujem, tak bychom mu věnovali veškerý čas a až by štěndo povyrostlo, bylo by doma tak cca 8 hod. samo... To jsou ale jen dny co budu ve škole, víkendy máme volné.
Neměl by to být hyperaktivní pes, co potřebuje 10 km procházky, ale ani ne gaučák. Ráda chodím na procházky do přírody (bydlíme na vesnici) klidně bych s ním šla na dvě hodiny a víc dlouhé procházky odpoledne + venčení ráno + venčení večer (okolo hodinky, ráno by venčila mamka).
Prosím poraďte, jaké plemeno bychom si těmito požadavky mohly pořídit, aby bylo spokojené? Chtěla bych zkusit agility, ale to není podmínkou. Pořídili bychom si ho až se ztráta minulého pejska uleží...
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.4.2018 16:56

Středního, velkého nebo vlčího špice.

14.4.2018 16:59
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

chodský pes.

14.4.2018 17:03
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Huskyjanina napsal(a):
chodský pes.

a není chodský pes velký?

14.4.2018 17:04

Irbis191 napsal(a):
Dobrý den, zemřel nám náš pejsek, tak pomalu plánujeme jiného... Někomu se to zdá neuctivé k minulému pejskovi, ale my si toho nového nechceme pořídit hned. Plánujem tak za rok touhle dobou, na letní prázdniny. Ale už vybíráme plemeno.
Chtěli bychom, aby byl menšího vzrůstu (ale ne miniaturní), aby neměl lovecký pud, aby mohl být po dobu co jsme pryč venku v boudě, aby byl snadno cvičitelný a aby vycházel dobře s kočkou.
Na ty letní prázdniny nic neplánujem, tak bychom mu věnovali veškerý čas a až by štěndo povyrostlo, bylo by doma tak cca 8 hod. samo... To jsou ale jen dny co budu ve škole, víkendy máme volné.
Neměl by to být hyperaktivní pes, co potřebuje 10 km procházky, ale ani ne gaučák. Ráda chodím na procházky do přírody (bydlíme na vesnici) klidně bych s ním šla na dvě hodiny a víc dlouhé procházky odpoledne + venčení ráno + venčení večer (okolo hodinky, ráno by venčila mamka).
Prosím poraďte, jaké plemeno bychom si těmito požadavky mohly pořídit, aby bylo spokojené? Chtěla bych zkusit agility, ale to není podmínkou. Pořídili bychom si ho až se ztráta minulého pejska uleží...
Děkuji.

Co špic(můžeš si vybrat z 5 velikostnich rázů) ? Není hyperaktivní, může být venku, hlídat umí až až ale není ustekany pokud se mu budete věnovat! s domácími zvířaty kámoš, procházky do přírody miluje... jak dělaný pes na vesnici!( je pravda že ne každému se bude líbit zakroucený ocásek) Nebo menší vorisek jen ne hladkosrsty(jen pro přesnost hladkac je bez podsady, kratkac má trošku delší srst(jako třeba německý ovčák či dingo(nekoukej na ty pouštní)a má podsadu na péči nenáročný, není dlouhosrstkac jako dlouhosrstkac třeba shitzu nemá podsadu).

14.4.2018 17:04
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Středního, velkého nebo vlčího špice.

Děkuji za typy, nemají tito špicové lovecké pudy? Aby nám nechal kočku a nezdrhal za zvěří...

14.4.2018 17:06
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Co špic(můžeš si vybrat z 5 velikostnich rázů) ? Není hyperaktivní, může být venku, hlídat umí až až ale není ustekany pokud se mu budete věnovat! s domácími zvířaty kámoš, procházky do přírody miluje... jak dělaný pes na vesnici!( je pravda že ne každému se bude líbit zakroucený ocásek) Nebo menší vorisek jen ne hladkosrsty(jen pro přesnost hladkac je bez podsady, kratkac má trošku delší srst(jako třeba německý ovčák či dingo(nekoukej na ty pouštní)a má podsadu na péči nenáročný, není dlouhosrstkac jako dlouhosrstkac třeba shitzu nemá podsadu).

Dobře na špice se kouknu.

14.4.2018 17:08

Irbis191 napsal(a):
Děkuji za typy, nemají tito špicové lovecké pudy? Aby nám nechal kočku a nezdrhal za zvěří...

Lovecký pud nemají, přečtěte si historii plemene. Jsou to nenároční a milí společníci, mohou v pohodě žít celoročně venku, avšak jsou vázaní na svého majitele. Srst stačí 1-2x tydně pročesat.

14.4.2018 17:11
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Lovecký pud nemají, přečtěte si historii plemene. Jsou to nenároční a milí společníci, mohou v pohodě žít celoročně venku, avšak jsou vázaní na svého majitele. Srst stačí 1-2x tydně pročesat.

Děkuji:) Snese se s dětmi? Samozřejmě mu nebudou nijak ubližovat.

14.4.2018 17:20

Irbis191 napsal(a):

Moje mamka sním vyrůstala, stvala ho tím že vylezla na stůl a střílela mu do obliceje gumičky sice byl naštvaný a vůbec se mu to nelíbilo ale věděl že na dítě útočit nesmí jinak na něj mohli dříví stipat. Chtěla jsem velkého špice jenže otec byl zvyklý na "mazliky"(psi s ušima dolů ) a černý pes a černá kočka je to samý =neštěstí.
Bílého jsem nechtěla no a hold mi dovolili australaka ale špice si stejně pořídím a rodičům(pro otce to bude velký trest, mamka ho chce taky) jakožto pomstu jim koupím možná černého špice at vidí že to je chytrý pes který NOSÍ ŠTĚSTÍ!

14.4.2018 17:20
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Koukla jsem se na toho špice, prý hodně táhnou (mají to vrozené) a naučit je chodit na vodítku je velmi náročné... Nenapsali byste mi, prosím, ještě nějaká jiná plemena? Toho špice ještě zvážím.

14.4.2018 17:23

Irbis191 napsal(a):
Koukla jsem se na toho špice, prý hodně táhnou (mají to vrozené) a naučit je chodit na vodítku je velmi náročné... Nenapsali byste mi, prosím, ještě nějaká jiná plemena? Toho špice ještě zvážím.

Kde jste to proboha vzali!?Není to hasky!
Plemena která opravdu mají vrozené táhnout jsou třeba severská plemena... nebo můj australak.
Můžete napsat kde jste to vzala?

14.4.2018 17:30
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Kde jste to proboha vzali!?Není to hasky!
Plemena která opravdu mají vrozené táhnout jsou třeba severská plemena... nebo můj australak.
Můžete napsat kde jste to vzala?

No už si to nepamatuji, ale nějaká stránka to byla... asi to není pravda, ale já psa, kterého je těžké odnaučit táhnout každopádně nechci.

14.4.2018 17:36
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

Irbis191 napsal(a):
a není chodský pes velký?

Jééé já četla, že chcete středního vzrůstu a ne menšího . Já na malý pejsky moc nejsem, tak v tom vám neporadím...

Neregistrovaný uživatel

14.4.2018 17:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Irbis191 napsal(a):
No už si to nepamatuji, ale nějaká stránka to byla... asi to není pravda, ale já psa, kterého je těžké odnaučit táhnout každopádně nechci.

z toho co píšete, tak mám pocit, že chcete psa, který se už narodí vychovaný, a je na míru ušitý vašim požadavkům. Takový je jen jeden, a to je opravdu ten ušitý...

14.4.2018 17:41

Irbis191 napsal(a):

Není pravda že táhne, ale jo random stranky o úplných bludech o určitém plemenu se vždycky najdou.

14.4.2018 17:42

Irbis191 napsal(a):

Děti má velmi rád a opravdu se velmi lehko cvičí a rozhodně netáhne, když ho vycvičíte, tak tàhnout nebude, nemá důvod.

14.4.2018 18:06
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
z toho co píšete, tak mám pocit, že chcete psa, který se už narodí vychovaný, a je na míru ušitý vašim požadavkům. Takový je jen jeden, a to je opravdu ten ušitý...

Tak ušitého pejska vážně nechci a samozřejmě, že se psi nerodí vychovaní. Ale např. husky má tahání ve vínku... Tak jsem se jen zeptala, jestli špicové nejsou taky "tahači".

14.4.2018 18:07
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Děti má velmi rád a opravdu se velmi lehko cvičí a rozhodně netáhne, když ho vycvičíte, tak tàhnout nebude, nemá důvod.

Děkuji, asi je to pro nás dobrá volba, nenapíšete mi však prosím ještě nějaká plemena? Napadla mne ještě sheltie, ale ta je asi moc aktivní ne?

14.4.2018 18:15
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Ten špic je podle mě super volba. Sheltie mě napadla taky, ale to bývají citlivky, jednu tu mají sousedi taky na zahradě a furt štěká, ale tak je to jeden vzorek, na druhou stranu nepotřebuje vodítko, chodí se svým pánem vedle nohy úplně klidně, ale ten štěkot na vše, co se šustne. Mě už žádný střední takový pes nenapadá.

14.4.2018 18:51
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Andrýsek3 napsal(a):
Ten špic je podle mě super volba. Sheltie mě napadla taky, ale to bývají citlivky, jednu tu mají sousedi taky na zahradě a furt štěká, ale tak je to jeden vzorek, na druhou stranu nepotřebuje vodítko, chodí se svým pánem vedle nohy úplně klidně, ale ten štěkot na vše, co se šustne. Mě už žádný střední takový pes nenapadá.

Tak nám by to štěkání až tak nevadilo, kolem nás skoro nikdo nechodí, ale jde mi o temperament. Sheltie jsou asi hodně aktivní co? A když už jsme u té chuze bez vodítka, špic nemůže na volno?

14.4.2018 18:56
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Andrýsek3 napsal(a):

A ještě k tomu spicovi vlčí špic je asi hodně velký co? Myslím tím, že už to je velké plemeno, potom je ten velký špic, střední, malý a trpasličí že? Já zvazuji vlčího, ale právě nevím jak je velký, velkého špice a středního špice. Povahově jsou asi stejní, ne?

14.4.2018 18:59

Irbis191 napsal(a):
Děkuji.

Tohle jste psala 1.4.2018 jako úvod do diskuze o napadení psa divočákem -

Irbis191
Autor
XXX.XXX.26.186
Dobrý den, právě se přiřítila mamka se psem, že ho prý napadl divočák. Já zrovna na procházce nebyla, ale mamka říkala že jen slyšela psa štěknout a pak viděla jak peláší s divočákem v patách. Bude mu sedm let, je to voříšek velikosti (i vzhledu) ohaře.
Pes má sice jen malou tržnou ranku pod ocasem a nějaké oděrky na nohou, ale přesto s ním jela na veterinu. Vůbec nevím, co čekat, jsem zmatená, zoufalá a o pejska se bojím, i když to zranění vážně nebylo velké, ale možná hluboké, to posoudí až vet...
Nemůže mít tohoto útoku pejsek nějaké trauma? Když se bude bát divočáků tak to je jedině dobře, aspoň se k nim nebude přibližovat, ale třeba že by se bál prudkých pohybů/ostatních psů nebo něco takového? Jinak pejsek po procházce i žral, pobíhal, snažil se i vrtět ocáskem.
Tak vážně nevím, s čím přijedou domů.

Asi ho napadla bachyně, bránící selata...

Takže pejsek vám zemřel?

14.4.2018 19:02
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Irbis191
Autor
XXX.XXX.26.186
Dobrý den, právě se přiřítila mamka se psem, že ho prý napadl divočák. Já zrovna na procházce nebyla, ale mamka říkala že jen slyšela psa štěknout a pak viděla jak peláší s divočákem v patách. Bude mu sedm let, je to voříšek velikosti (i vzhledu) ohaře.
Pes má sice jen malou tržnou ranku pod ocasem a nějaké oděrky na nohou, ale přesto s ním jela na veterinu. Vůbec nevím, co čekat, jsem zmatená, zoufalá a o pejska se bojím, i když to zranění vážně nebylo velké, ale možná hluboké, to posoudí až vet...
Nemůže mít tohoto útoku pejsek nějaké trauma? Když se bude bát divočáků tak to je jedině dobře, aspoň se k nim nebude přibližovat, ale třeba že by se bál prudkých pohybů/ostatních psů nebo něco takového? Jinak pejsek po procházce i žral, pobíhal, snažil se i vrtět ocáskem.

Takže pejsek vám zemřel?

Ano zemřel, ale ne na zranění či infekci. Neprobudil se z narkózy, když mu chtěli vyndat svorky. Měl vadu na mozku. A proto se neprobudil.

14.4.2018 19:02

Irbis191 napsal(a):
Tak nám by to štěkání až tak nevadilo, kolem nás skoro nikdo nechodí, ale jde mi o temperament. Sheltie jsou asi hodně aktivní co? A když už jsme u té chuze bez vodítka, špic nemůže na volno?

Může být na volno.

14.4.2018 19:03

Irbis191
Autor
XXX.XXX.26.186

Takže pejsek vám zemřel?

To, že jim umřel (neprobudil se z narkózy) psala dneska.

14.4.2018 19:03

Irbis191 napsal(a):
Ano zemřel, ale ne na zranění či infekci. Neprobudil se z narkózy, když mu chtěli vyndat svorky. Měl vadu na mozku. A proto se neprobudil.

To je mi líto. Tak hodně štěstí při výběru plemene.

14.4.2018 19:05

Irbis191 napsal(a):

Špic vám normálně bude chodit bez vodítka, oni neutíkají. Ohledně vlčího špice, ten je tak ke kolenům, cca 50cm kv.

14.4.2018 19:07
Irbis191

XXX.XXX.42.59

To je mi líto. Tak hodně štěstí při výběru plemene.

Děkuji, odchod zvířecího miláčka je vždy smutný a těžký. Zatím si pejska nechceme pořizovat, ale časem určitě ano. Uvažuji nad spicem a sheltií. Ještě tu hraje roli zdraví, který z těchto psů je zdravější? Asi špic ne? A ještě ta sheltie, vynucuje si moc pozornost nebo umí i odpočívat?

14.4.2018 19:09

Irbis191 napsal(a):
A ještě k tomu spicovi vlčí špic je asi hodně velký co? Myslím tím, že už to je velké plemeno, potom je ten velký špic, střední, malý a trpasličí že? Já zvazuji vlčího, ale právě nevím jak je velký, velkého špice a středního špice. Povahově jsou asi stejní, ne?

Vlci špic 49-55cm, velký špic 46-50cm, střední špic 34-38cm, malý špic 23-29, trpasličí špic 18-22cm.
Povahove jsou stejní jen stim rozdíl že větší rázy jsou klidnější než menší(ti menší jsou jak na speedu).
Velká plemena jsou tuším od 60cm špicove jsou malý až střední.

14.4.2018 19:10

Irbis191 napsal(a):
Děkuji, odchod zvířecího miláčka je vždy smutný a těžký. Zatím si pejska nechceme pořizovat, ale časem určitě ano. Uvažuji nad spicem a sheltií. Ještě tu hraje roli zdraví, který z těchto psů je zdravější? Asi špic ne? A ještě ta sheltie, vynucuje si moc pozornost nebo umí i odpočívat?

Šeltie je ovčák, takže ta přemíru pohybu fakt potřebuje a taky si ji vynucuje. Zdravější je určitě špic. Něco si o nich přečtěte.

14.4.2018 19:14
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Děkuji všem za rady, albypada to tedy na toho špice. Zeptám se, jestli by se líbil vlčí, mně se určitě líbí, jde o to, aby se mamce nezdál moc velký. Pokud ano, tak to asi bude velký nebo střední špic.

14.4.2018 19:18

Irbis191 napsal(a):

Špicove mají velmi pevné zdraví jen ty nejmenší rázy mají problém s luxaci čéšky. Ty větší na DKK ale obvykle se "postizeny" jedinec neprojeví že by měl nějaký problém, dá se to zjistit jedine vyšetřením.

14.4.2018 19:38
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Asi to bude vlčí nebo velký špic. Mě se vlčí špic moc líbí, ale mamce připomíná NO, těch se bojí. Tak možná to bude tenhle nebo střední, asi Bílý nebo hnědý.

14.4.2018 19:58

Irbis191 napsal(a):
Asi to bude vlčí nebo velký špic. Mě se vlčí špic moc líbí, ale mamce připomíná NO, těch se bojí. Tak možná to bude tenhle nebo střední, asi Bílý nebo hnědý.

Jinak se "vrátila k životu" hnědá varianta velkého špice jsou hlavně v Německu ale unas se po 29 letech narodily dvě fenecky z experimentálního vrhu(velky x vlci), chovatelka si jednu fenecku nechala není sice celohneda za to je vlkohneda... Gwena Brown President z Merboltic

14.4.2018 20:13
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Jinak se "vrátila k životu" hnědá varianta velkého špice jsou hlavně v Německu ale unas se po 29 letech narodily dvě fenecky z experimentálního vrhu(velky x vlci), chovatelka si jednu fenecku nechala není sice celohneda za to je vlkohneda... Gwena Brown President z Merboltic

Fešanda Mluvila jsem s mamkou, možná tedy ten střední špic, ostatní jsou na ni prý moc velcí... Vážně není ještě jiné plemeno, které by požadavkům odpovídalo? Ten špic je fajn, ale chci mít aspoň trošku na výběr

14.4.2018 20:37

Irbis191 napsal(a):
Fešanda Mluvila jsem s mamkou, možná tedy ten střední špic, ostatní jsou na ni prý moc velcí... Vážně není ještě jiné plemeno, které by požadavkům odpovídalo? Ten špic je fajn, ale chci mít aspoň trošku na výběr

Nebo Voříšek.

14.4.2018 20:46
Tedysek

XXX.XXX.48.54

Knirac? Nebo nejaky Pudlik?

14.4.2018 20:50
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

a co lapinkoira? Podle popisu povahy to je ideální rodinný pes, ale je spíš teda taky velikosti střední...Výška: samice: 41–47 cm, samec: 46–52 cm

https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/6873/lapinkoira-aneb-dobrosrdecny-chlupac/.

14.4.2018 21:01
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Huskyjanina napsal(a):
a co lapinkoira? Podle popisu povahy to je ideální rodinný pes, ale je spíš teda taky velikosti střední...Výška: samice: 41–47 cm, samec: 46–52 cm

https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/6873/lapinkoira-aneb-dobrosrdecny-chlupac/.

děkuji, asi vážně bude špic nebo teda lapinkoira. Neznáte někdo dobrou chs těchto dvou plemen? U toho špice mám na mysli asi středního, velkých špiců jsem žádnou chs nenašla.

14.4.2018 21:08

Tedysek napsal(a):
Knirac? Nebo nejaky Pudlik?

Pudl ven do boudy? Bez podsady?

14.4.2018 21:12

Irbis191 napsal(a):
děkuji, asi vážně bude špic nebo teda lapinkoira. Neznáte někdo dobrou chs těchto dvou plemen? U toho špice mám na mysli asi středního, velkých špiců jsem žádnou chs nenašla.

Chovná stanice velkých špicu v ČR jsou! To jsi hledala dost málo Re-jan moravia, Prezident z merboltic, Kyjska zahrada jde oto jakou barevnou variantu chcete.

14.4.2018 21:22
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Pudl ven do boudy? Bez podsady?

Pardon, ta bouda mi unikla :).

14.4.2018 21:28
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Tedysek napsal(a):
Pardon, ta bouda mi unikla :).

A ještě se chci zeptat u té boudy - nebude novému psu vadit, že dřív v ní bydlel minulý pejsek?

14.4.2018 21:32
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Boudu vycistete a vydesinfikujte a naplnte novou slamou a bude to dobry.

14.4.2018 22:03
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Tedysek napsal(a):
Boudu vycistete a vydesinfikujte a naplnte novou slamou a bude to dobry.

my jsme do boudy slámu nedávali... ale vyčistíme ji i vydesinfikujeme

14.4.2018 22:12
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Do boudy slama ale patri.

14.4.2018 23:01
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Tedysek napsal(a):
Do boudy slama ale patri.

Dobře, ale kde ji vezmeme? V obchodě se počítám koupit nedá.

14.4.2018 23:19
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Irbis191 napsal(a):
Dobře, ale kde ji vezmeme? V obchodě se počítám koupit nedá.

Na vesnici nikdo slámu neprodukuje? Jinak, jako vystýlka se používá i dřevitá vlna... ta by se dala ve specializovaném obchodě sehnat. Někdo dává v případě menšího psa podestýlky určené pro hlodavce. Mně osobně huňatí psi slámu z boudy vyhrabávali... radši se vyvalovali na štěrku nebo písku a v zimě si hrabali do sněhu díry. Boudu používali akorát jako přístřešek, když hodně pršelo... a to radši leželi na tvrdém nebo na gumové rohoži. Když budete do boudy dávat štěně, tak by to asi podestýlku/vystýlku chtělo.

pro info: http://www.drevita-vlna.cz/objednavka-drevite-vlny.php.

15.4.2018 11:36
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Na vesnici nikdo slámu neprodukuje? Jinak, jako vystýlka se používá i dřevitá vlna... ta by se dala ve specializovaném obchodě sehnat. Někdo dává v případě menšího psa podestýlky určené pro hlodavce. Mně osobně huňatí psi slámu z boudy vyhrabávali... radši se vyvalovali na štěrku nebo písku a v zimě si hrabali do sněhu díry. Boudu používali akorát jako přístřešek, když hodně pršelo... a to radši leželi na tvrdém nebo na gumové rohoži. Když budete do boudy dávat štěně, tak by to asi podestýlku/vystýlku chtělo.

pro info: http://www.drevita-vlna.cz/objednavka-drevite-vlny.php.

Děkuji, poptam se na vesnici.

15.4.2018 13:40
Irbis191

XXX.XXX.28.148

A co takový kokršpaněl? Já bych chtěla špice, ale mamka si to chce rozmyslet a napadl ji kokršpaněl. Já se chci zeptat jak je na tom se zdravím, výcvikem, temperamentem a loveckým pudem. Něco si o něm načtu, ale chci znát jiné názory než jen z knih.
Zkusím bojovat za špice, či lapinkoiru. Problém je že působí mohutně, kvůli dešti a pak tedy nebezpečně, ikdyz to jsou strašně hodní psi. Prostě mohutnej pes=nebezpečné zvíře z pohledu mamky. Ještě uvidím.

15.4.2018 13:45
Tedysek

XXX.XXX.48.54

Kokr je lovecky pes. Cvicit se da. Da se naucit spolehlivemu privolani. Ale porad je to lovecky pes. Takze prace oproti spicovi bide daleko narocnejsi. A pokud bych volila kdo radeji kousne pro spatne vychove jestli spic nebo kokr tak urcite kokr.

15.4.2018 13:58
Irbis191

XXX.XXX.28.148

Tedysek napsal(a):
Kokr je lovecky pes. Cvicit se da. Da se naucit spolehlivemu privolani. Ale porad je to lovecky pes. Takze prace oproti spicovi bide daleko narocnejsi. A pokud bych volila kdo radeji kousne pro spatne vychove jestli spic nebo kokr tak urcite kokr.

Děkuji to jsem si myslela. My měli právě ohaře, ten když zmerčil srnu, nedal se odvolat. Ale jinak měl přivolání OK.

15.4.2018 14:01
Tedysek

XXX.XXX.48.54

Spic je fajn. A teoreticky kdybys ho vzala strojkem tak vypada jako kazdy jiny pes. Jen ma kozich no. :) a kdyz na jare a na podzim lina... schovej si vypadanou srst a udelej mame cepici. Uvidis jak bude rada ze ma doma chlupateho psa.

15.4.2018 14:07

Tedysek napsal(a):
Spic je fajn. A teoreticky kdybys ho vzala strojkem tak vypada jako kazdy jiny pes. Jen ma kozich no. :) a kdyz na jare a na podzim lina... schovej si vypadanou srst a udelej mame cepici. Uvidis jak bude rada ze ma doma chlupateho psa.

V jedné chs velkých špicu v Německu měli na prodej klubko z bílého, černého a strakateho špice.

15.4.2018 14:17
Tedysek

XXX.XXX.48.54

Vsak jo Anet. Ja sbiram kozich z ovcouna i koz.

15.4.2018 14:47

Tedysek napsal(a):
Vsak jo Anet. Ja sbiram kozich z ovcouna i koz.

Dobře koza, ovce... ale pes? v tu chvíli co jsem tu "nabídku" našla jsem byla dosti překvapená... já myslela že to je jenom v Číně

15.4.2018 15:47
Tedysek

XXX.XXX.48.54

Proc ne pes? Ja delala i z kocoura.

15.4.2018 19:29

Tedysek napsal(a):

Stříhat špice?

15.4.2018 19:42
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Stříhat špice?

Ne, jen pro predstavu ze pod tou haldou chlupu je opravdu normalni stavba tela psa. Nebylo to doporuceni vzit spice strojkem. To fakt ne.

15.4.2018 20:01
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Mluvila jsem s mamkou, jí se zdá i střední špic s max.17 kily velký... Tak možná sheltie, i když ty prý trpí na MDR1. Jak je to s nimi? Prosím rozepište se, špic se mi jeví jako ideál, ale mamka chce mluvit s odborníkem a podle ní je odborník veterinář... To si teda nemyslím, když je ani nechová.
průběžně budu doplňovat, jestli se nám líbí nějaká plemena, zatím fakt nevím. Do výběru jsou zařazeni špicové (ideální keeshond nebo střední špic) a sheltie. Možná ještě tibetský španěl co vy na to? Jak je to se zdravím, povahou, snášenlivostí...

15.4.2018 20:15

Irbis191 napsal(a):
Mluvila jsem s mamkou, jí se zdá i střední špic s max.17 kily velký... Tak možná sheltie, i když ty prý trpí na MDR1. Jak je to s nimi? Prosím rozepište se, špic se mi jeví jako ideál, ale mamka chce mluvit s odborníkem a podle ní je odborník veterinář... To si teda nemyslím, když je ani nechová.
průběžně budu doplňovat, jestli se nám líbí nějaká plemena, zatím fakt nevím. Do výběru jsou zařazeni špicové (ideální keeshond nebo střední špic) a sheltie. Možná ještě tibetský španěl co vy na to? Jak je to se zdravím, povahou, snášenlivostí...

Tibetský španěl ven?
Co knírač?
Nechápu proč se všichni řídí váhou! Koukejte kolik měří ne kolik váží von to je docela malý pes a velký to rozhodně není.

15.4.2018 20:20
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Tibetský španěl ven?
Co knírač?
Nechápu proč se všichni řídí váhou! Koukejte kolik měří ne kolik váží von to je docela malý pes a velký to rozhodně není.

Ano, knírače zvážíme. Myslíte středního? Existují i jiné barevné varianty než pepř a sůl?

15.4.2018 20:21

Jo k tomu keeshondovi... na ven nevhodni nasaknou se vodou, v létě dosti trpí.
Když už vlkosedeho špice tak toho vlciho ale upozorňuji že má až 55cm.

15.4.2018 20:22

Irbis191 napsal(a):
Ano, knírače zvážíme. Myslíte středního? Existují i jiné barevné varianty než pepř a sůl?

Černý a bílý. O kniracovi moc nevím ale třeba někdo bude o něm více vědět.

15.4.2018 21:16
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Černý a bílý. O kniracovi moc nevím ale třeba někdo bude o něm více vědět.

Já jsem četla, že střední bývají dost ostří a temperamentní... Neví někdo něco víc o kníračích malých a středních?

15.4.2018 21:38

Irbis191 napsal(a):
Já jsem četla, že střední bývají dost ostří a temperamentní... Neví někdo něco víc o kníračích malých a středních?

A to vadí?

15.4.2018 22:34
Irbis191

XXX.XXX.42.59

A to vadí?

No jasně že vadí, když pes bude ostrý... my chceme parťáka ne obranáře.

16.4.2018 08:32

Irbis191 napsal(a):
No jasně že vadí, když pes bude ostrý... my chceme parťáka ne obranáře.

Jak si tu ostrost představujete ?
Navrhla bych staf. bullteriera. Je to takový hračička. Ale v kotci se mu moc líbit nebude. Mně tam tak nějak nepasuje žádný pes. Nějaký ovčák či pastevec, jezevčík, ale jen na nezbytně dlouhou dobu, jinak ať si běhá nebo je doma s lidmi.
Tahat bude každý pes. Každý.
Mně to nějak nesedí celé. Parťák, neostrý (to se myslelo asi hlídač, přece), a ať je u boudy ?
Bude dělat parťáka té boudě ? Buď chcete psa ven, což je špic a hovík, nebo mírného kamaráda, kterého budete mít u sebe.
Anebo trvejte na divných požadavcích a bude to takhle: pes běží.. a běží.. a Vy v závěsu za ním..

16.4.2018 08:47

Irbis191 napsal(a):

Stačí se kouknout do atlasu plemen nebo zadat do vyhledávače na netu... Střední knírači jsou černí a pepřáci, malí knírači jsou černí, pepřáci, černostříbrní a bílí. Velcí knírači jsou černí a pepř a sůl.

16.4.2018 08:53

Zadavatelce - než tu vyjmenujete všechna plamena psů a na každé se zeptáte, tak si vezměte fakt ten atlas, internet a něco si o těch plemenech SAMA přečtěte.
Tady vám rádi poradí, ale hlavně si musíte vyhledávat informace vy sama nebo sami - vaše rodina, protože pořízení psa je záležitost celé rodiny, ne jednotlivce.

Působí to tak, že něco chcete, nevíte co, ale nedáte pokoj, dokud to nedostanete.

16.4.2018 09:00
Irbis191

XXX.XXX.1.165

Jak si tu ostrost představujete ?
Navrhla bych staf. bullteriera. Je to takový hračička. Ale v kotci se mu moc líbit nebude. Mně tam tak nějak nepasuje žádný pes. Nějaký ovčák či pastevec, jezevčík, ale jen na nezbytně dlouhou dobu, jinak ať si běhá nebo je doma s lidmi.
Tahat bude každý pes. Každý.
Mně to nějak nesedí celé. Parťák, neostrý (to se myslelo asi hlídač, přece), a ať je u boudy ?
Bude dělat parťáka té boudě ? Buď chcete psa ven, což je špic a hovík, nebo mírného kamaráda, kterého budete mít u sebe.
Anebo trvejte na divných požadavcích a bude to takhle: pes běží.. a běží.. a Vy v závěsu za ním..

Já to s tou boudou myslela tak, že pes by byl v boudě přes dobu co budeme pryč, pak by to byl tedy ten špic. Kdyby to byla sheltie, tak ji budeme mít doma, ale zase co venčení, jsme cca 8 hod pryč. Víkendy jsou volné.

16.4.2018 09:10

Irbis191 napsal(a):
Já to s tou boudou myslela tak, že pes by byl v boudě přes dobu co budeme pryč, pak by to byl tedy ten špic. Kdyby to byla sheltie, tak ji budeme mít doma, ale zase co venčení, jsme cca 8 hod pryč. Víkendy jsou volné.

..proč by nemohl být po dobu Vaší nepřítomnosti v domě...cca8 hodin pryč je většina majitelů psů, pokud bude pes vylítán a unaven před a po Vaše příchodu, nevidím v tom žádný problém...a opravdu vezměte do ruky atlas psů...

16.4.2018 09:23
rapotacka11

XXX.XXX.32.249

zad. píše
- nového nechceme pořídit hned.
Plánujem tak za rok touhle dobou, na letní prázdniny....

16.4.2018 09:54
Andrýsek3

XXX.XXX.53.196

..proč by nemohl být po dobu Vaší nepřítomnosti v domě...cca8 hodin pryč je většina majitelů psů, pokud bude pes vylítán a unaven před a po Vaše příchodu, nevidím v tom žádný problém...a opravdu vezměte do ruky atlas psů...

Nevím, ale mě teda přijde lepší, pokud je pes venku v době nepřítomnosti majitelů, kde má víc podnětů než doma a může se venčit. A pokud by pak byl normálně s nimi i v domě, tak bych ten výběr na ty "jen venkovní" tolik nezužovala, nebude tam přeci pořád.

16.4.2018 10:07

Andrýsek3 napsal(a):
Nevím, ale mě teda přijde lepší, pokud je pes venku v době nepřítomnosti majitelů, kde má víc podnětů než doma a může se venčit. A pokud by pak byl normálně s nimi i v domě, tak bych ten výběr na ty "jen venkovní" tolik nezužovala, nebude tam přeci pořád.

...já jsem měla vždy psy v bytě a na chalupě byli přes den venku pokud jsme byli venku i my, jinak doma...venku bych se bála, že mu může přes plot někdo ublížit - pokud nebude striktně v kotci...a pokud by mohl být v domě, tak by se výběr plemen přeci jenom trochu rozšířil...ale je to jen můj pohled na věc...

16.4.2018 10:18
Andrýsek3

XXX.XXX.53.196

...já jsem měla vždy psy v bytě a na chalupě byli přes den venku pokud jsme byli venku i my, jinak doma...venku bych se bála, že mu může přes plot někdo ublížit - pokud nebude striktně v kotci...a pokud by mohl být v domě, tak by se výběr plemen přeci jenom trochu rozšířil...ale je to jen můj pohled na věc...

Já mám taky psa v bytě. Ale pokud bude někdy domeček, tak bude i druhý pes a plánem je, aby byli přes naší pracovní dobu venku, kromě tedy extrémního počasí -kdy by tzv. ani psa nevyhnal. Ale je pravda, že otrávení bych se bála taky, ale to bych toho psa tam nesměla mít nikdy a i když na tý zahradě budu, tak neuvidím za roh, jestli zrovna v trávě něco nesežral. Ale od jara do podzimu mě štve, že pes musí být doma, a to má procházek a zaměstnání dost.

16.4.2018 10:34

obecný přirozený denní režim psa říká, že od cca 8mi do cca 16ti hod. má pes ten nejhlubší spánek (samozřejmě se přizpůsobí režimu rodiny), takže na co nějaké podněty, naopak může být rád, když si doma v klidu schrupne...A pokud chci po psu dejme tomu nějaké výkony, tak je nežádoucí, aby mi celé dopoledne někde proběhal u plotu. Dtto štěkal...to by mi sousedé poděkovali, kdybych svého uřvance nechala bezprizorně ječet celý den, a pro jeho nervičky by to taky nebylo nic moc...Takže i tak.

16.4.2018 10:36

Andrýsek3 napsal(a):
Já mám taky psa v bytě. Ale pokud bude někdy domeček, tak bude i druhý pes a plánem je, aby byli přes naší pracovní dobu venku, kromě tedy extrémního počasí -kdy by tzv. ani psa nevyhnal. Ale je pravda, že otrávení bych se bála taky, ale to bych toho psa tam nesměla mít nikdy a i když na tý zahradě budu, tak neuvidím za roh, jestli zrovna v trávě něco nesežral. Ale od jara do podzimu mě štve, že pes musí být doma, a to má procházek a zaměstnání dost.

...no my když jsme na chalupě, tak se vždy těším jak bude pes venku, ale je tam pokud jsme tam i my, jinak je nasyslený s námi v kuchyni...když je venku za dveřmi a my vevnitř, stejně leží za těmi dveřmi a nehne se, aktivní venku na dvorku je až když my jdeme ven...máme výhodu dvora, že pes není přímo na zahradě, ale na uzavřeném dvoře...těším se na důchod, pokud se dožiju jak budeme spolu na chalupě mimo zimu...ale stejně to dopadne tak, že pes bude doma...

16.4.2018 11:43
Andrýsek3

XXX.XXX.53.196

obecný přirozený denní režim psa říká, že od cca 8mi do cca 16ti hod. má pes ten nejhlubší spánek (samozřejmě se přizpůsobí režimu rodiny), takže na co nějaké podněty, naopak může být rád, když si doma v klidu schrupne...A pokud chci po psu dejme tomu nějaké výkony, tak je nežádoucí, aby mi celé dopoledne někde proběhal u plotu. Dtto štěkal...to by mi sousedé poděkovali, kdybych svého uřvance nechala bezprizorně ječet celý den, a pro jeho nervičky by to taky nebylo nic moc...Takže i tak.

Zajimavý. to teda vubec u mýho psa neplatí. Spí přes noc, pak po vyvenčení nejlépe zase od 6-8, pak má svoji aktivní chvilku: 8-12, pak spí, a pka cca 14-17 je zase rozjetý, po 17 už je v klidu, podřimuje a od 21 normálně spí.
To aktivní dopoledne mě vytáčí. U nás se denní režim stále mění, většinou co tři měsíce, takže je z toho dost zmatený, ale když jsem chodila do práce na odpolední (často), tak jsme nejvíce chodili dopoledne, tak asi proto je furt tak akční. A já po něm žádný výkony nechci a neštěká, takže dobrý.

16.4.2018 11:50
saola

XXX.XXX.31.109

Stříhat špice?

Proč ne? Taky jsem špicoidní kříženku na léto stříhala - a spokojenost (viz profil).

16.4.2018 11:58

saola napsal(a):
Proč ne? Taky jsem špicoidní kříženku na léto stříhala - a spokojenost (viz profil).

Protože ta srst má izolační vlastnosti... i proti teplu...

16.4.2018 11:59
assil

XXX.XXX.72.105

Irbis191 napsal(a):

Střední špic váží 17 kg tak jedině dohromady i s boudou.
Střední špic je velký jako šeltie a váží cca 8-12 kg, pokud vybíráte podle velikosti tak šeltie nebo střední špic je prašť jako uhoď.

16.4.2018 12:12
saola

XXX.XXX.31.109

Protože ta srst má izolační vlastnosti... i proti teplu...

No jo, no, dožila se devatenácti let...je možné, že kdybych ji nestříhala, je tu ještě ve třiceti.

To, co opakujete jako stereotypní argument o izolačních vlastnostech psí srsti, funguje i obráceně - ostříhaný pes se lépe a rychleji chladí, protože srst nebrání odvodu tepla z těla.

Jen fyzika

16.4.2018 12:22

saola napsal(a):
No jo, no, dožila se devatenácti let...je možné, že kdybych ji nestříhala, je tu ještě ve třiceti.

To, co opakujete jako stereotypní argument o izolačních vlastnostech psí srsti, funguje i obráceně - ostříhaný pes se lépe a rychleji chladí, protože srst nebrání odvodu tepla z těla.

Jen fyzika

Uzavřu to tím, že bych to svému špicovitému psu neudělala... vlastně bych to neudělala žádnému, který se normálně nestříhá.
Ale proti gustu...

16.4.2018 12:34
assil

XXX.XXX.72.105

saola napsal(a):

Jen fyzika

Ostříhaný pes se rychleji neochladí, protože nemá jak, nepotí se. Naopak se mu rozpálí nechráněná kůže.

16.4.2018 12:44
rapotacka11

XXX.XXX.32.249

Já jsem mého ostříhala - úplně
a velmi se mu ulevilo = očividně.
Rychle - max. do 2 měs. mu límec narostl, ale... srst
je trochu horší.
Nevím, zda je to tím a nebo občasným vykoupáním,
které jsme dříve nepraktikovali.

16.4.2018 12:51
saola

XXX.XXX.31.109

assil napsal(a):
Ostříhaný pes se rychleji neochladí, protože nemá jak, nepotí se. Naopak se mu rozpálí nechráněná kůže.

To není pravda.
Pokud necháte psa na sluníčku bez možnosti úkrytu ve stínu, usmaží se dřív nebo později každý, protože ochlazování pocením u psů nefunguje.
Ale pokud má možnost se ve stínu ukrýt nebo je ochlazován prouděním vzduchu, je kratší srst výhodou a urychlí ochlazení těla.
Trochu jiná situace je v případě namočení psa vodou - krátkosrstý pes se ochladí rychleji, ale voda se také z jeho krátké srsti rychleji odpaří. Dlouhosrstí psi si vodu na srsti a v ní udrží déle, takže ochlazování odparem je delší. Nicméně v reálném životě je v létě výhodou kratší srst právě z důvodu rychlejšího přestupu tepla z těla psa ven.
Na přímém slunci psa bez možnosti úkrytu samozřejmě nechat nikdy nemůžete, žádná srst sama o sobě ho před přehřátím neochrání.

Pro balu - stříhání či nestříhání jednotlivých plemen psů si volil člověk při jejich šlechtění, nejsou to psi s rozdílným metabolismem. Takže není důvod ke kategorickým prohlášením typu..."to bych psovi, co se nestříhá, nikdy neudělala".

16.4.2018 13:09

saola napsal(a):
To není pravda.
Pokud necháte psa na sluníčku bez možnosti úkrytu ve stínu, usmaží se dřív nebo později každý, protože ochlazování pocením u psů nefunguje.
Ale pokud má možnost se ve stínu ukrýt nebo je ochlazován prouděním vzduchu, je kratší srst výhodou a urychlí ochlazení těla.
Trochu jiná situace je v případě namočení psa vodou - krátkosrstý pes se ochladí rychleji, ale voda se také z jeho krátké srsti rychleji odpaří. Dlouhosrstí psi si vodu na srsti a v ní udrží déle, takže ochlazování odparem je delší. Nicméně v reálném životě je v létě výhodou kratší srst právě z důvodu rychlejšího přestupu tepla z těla psa ven.
Na přímém slunci psa bez možnosti úkrytu samozřejmě nechat nikdy nemůžete, žádná srst sama o sobě ho před přehřátím neochrání.

Pro balu - stříhání či nestříhání jednotlivých plemen psů si volil člověk při jejich šlechtění, nejsou to psi s rozdílným metabolismem. Takže není důvod ke kategorickým prohlášením typu..."to bych psovi, co se nestříhá, nikdy neudělala".

Nemám a neměla jsem nikdy žádný důvod stříhat psa plemene, které se nestříhá - u kterého není úprava střihem vyžadována. A klidně to kategoricky prohlásím. Opravdu nevidím důvod to psu dělat.

16.4.2018 13:29
assil

XXX.XXX.72.105

saola napsal(a):
To není pravda.

To není pravda. Prava je, že psovi s delší srstí se to teplo až ke kůži nedostane, tudíž má na kůži chladněji než pes bez srsti, kterému praží teplo přímo do kůže. A o to jde, ne až o následné ochlazování.
Vysvětlující obrázky třeba zde https://albertnorthvetclinic.files.wordpress.com/2013/05/971053_512620492120506_1781626218_n.jpg.

16.4.2018 14:05
saola

XXX.XXX.31.109

Na obrázku nevidím nic, co by bylo v rozporu s tím, co jsem napsala. Psí, stejně jako lidská kůže, je schopna určitého otužování vůči působení slunečních paprsků, ostříhaná fenka se mi nikdy nespálila, vždyť i bezsrstí psi mohou na sluníčko, pokud je na to kůže postupně navyklá (u nich se samozřejmě používají běžně i ochranné krémy, ale to už je jiná problematika).
V léte vám každý pes s delší hustou srstí poděkuje, pokud jej ostříháte, protože výrazně zlepšíte jeho tepelnou pohodu. V zimě je to samozřejmě naopak.

16.4.2018 14:20
Irbis191

XXX.XXX.1.165

assil napsal(a):
Střední špic váží 17 kg tak jedině dohromady i s boudou.
Střední špic je velký jako šeltie a váží cca 8-12 kg, pokud vybíráte podle velikosti tak šeltie nebo střední špic je prašť jako uhoď.

Děkuji, psali to v atlase... Ten náš atlas je asi nějaký pochybný, no psali tam taky, že Špicové mohou být problematičtější na výchovu, že mají svou hlavu a že se z nich může snadno stát nebezpečný pes. My každopádně chceme parťáka, který bude asi teda vevnitř. Neměl by být agresivní.

16.4.2018 14:28
assil

XXX.XXX.72.105

saola napsal(a):
Na obrázku nevidím nic, co by bylo v rozporu s tím, co jsem napsala. Psí, stejně jako lidská kůže, je schopna určitého otužování vůči působení slunečních paprsků, ostříhaná fenka se mi nikdy nespálila, vždyť i bezsrstí psi mohou na sluníčko, pokud je na to kůže postupně navyklá (u nich se samozřejmě používají běžně i ochranné krémy, ale to už je jiná problematika).
V léte vám každý pes s delší hustou srstí poděkuje, pokud jej ostříháte, protože výrazně zlepšíte jeho tepelnou pohodu. V zimě je to samozřejmě naopak.

Já nemluvím o účinku slunce na kůži, ale o podílu tepla, které se ke kůži dostane a že srst teplo zadržuje a odráží pryč, takže kůže zůstává chladnější. Ví to každý, kdo si sáhnul v horkém dni chlupatému psovi pod chlupy na kůži, jak je tam chladněji.

16.4.2018 14:29
assil

XXX.XXX.72.105

Irbis191 napsal(a):
Děkuji, psali to v atlase... Ten náš atlas je asi nějaký pochybný, no psali tam taky, že Špicové mohou být problematičtější na výchovu, že mají svou hlavu a že se z nich může snadno stát nebezpečný pes. My každopádně chceme parťáka, který bude asi teda vevnitř. Neměl by být agresivní.

Doporučuji tento atlas s těmahle bludama hodit do popelnice a koupit něco příčetného. Není to atlas od Fogleho? Tam bývaly taky perly.

16.4.2018 14:34
rapotacka11

XXX.XXX.32.249

Irbis191 napsal(a):

Problematičtí být mohou.
Ne na výchovu, ale bez výchovy.
Jako každý pes.

16.4.2018 14:36
saola

XXX.XXX.31.109

assil napsal(a):
Já nemluvím o účinku slunce na kůži, ale o podílu tepla, které se ke kůži dostane a že srst teplo zadržuje a odráží pryč, takže kůže zůstává chladnější. Ví to každý, kdo si sáhnul v horkém dni chlupatému psovi pod chlupy na kůži, jak je tam chladněji.

No samozřejmě, že v létě je na kůži chladněji než v husté srsti, která akumuluje teplo ze slunečního záření. Ale problém je, že dlouhá či hustá srst s tím naakumulovaným teplem tvoří bariéru, díky které se ke kůži nedostane proudící vzduch a neochladí ji, takže pes se přehřeje daleko ochotněji.

Fyzika

16.4.2018 14:54
Irbis191

XXX.XXX.71.17

assil napsal(a):
Doporučuji tento atlas s těmahle bludama hodit do popelnice a koupit něco příčetného. Není to atlas od Fogleho? Tam bývaly taky perly.

Já nevím kdo ho napsal, ale je to celkem nový atlas, je na něm boxer a nápis "vyberte si toho správného"... Doma se podívám, ale já to myslela tak, že tam bylo napsáno, že jejich výchova je problematická, tady zase píšou že jsou lehčí na výchovu. Tak nevím, čemu věřit, četla jsem na chovatelské stránce, tam je vychvalovali, ale zase jinde říkají že to jsou hlídací a rozhodně ne mazlíčci do rodiny.
Já bych špice chtěla i proto, že je to neobvyklé plemeno, krásně vypadá, ale má i dobrou povahu. Na léto bychom ji asi ostříhali, nechceme s ním chodit na výstavy, jen na psí sporty. Takže pokud by byla srst trochu horší, nevadilo by to. Zase mamka chce psa, kterého by mohla zvládnout, kdyby mu nedejbože šiblo v hlavě (jako tomu našemu předtím, bohužel). Takže když se dočetla, že špici jsou nároční, zavrhla je. Tak to asi bude ta sheltinka, i když by asi štěkala i vevnitř v domě, kdyby něco zaslechla zvenčí. To se asi ale dá odnaučit. Na vesnici by podle mne byla dobrá, kdyby byla vevnitř, tak nám ji nikdo neotráví.

16.4.2018 15:29

Irbis191 napsal(a):
Já nevím kdo ho napsal, ale je to celkem nový atlas, je na něm boxer a nápis "vyberte si toho správného"... Doma se podívám, ale já to myslela tak, že tam bylo napsáno, že jejich výchova je problematická, tady zase píšou že jsou lehčí na výchovu. Tak nevím, čemu věřit, četla jsem na chovatelské stránce, tam je vychvalovali, ale zase jinde říkají že to jsou hlídací a rozhodně ne mazlíčci do rodiny.
Já bych špice chtěla i proto, že je to neobvyklé plemeno, krásně vypadá, ale má i dobrou povahu. Na léto bychom ji asi ostříhali, nechceme s ním chodit na výstavy, jen na psí sporty. Takže pokud by byla srst trochu horší, nevadilo by to. Zase mamka chce psa, kterého by mohla zvládnout, kdyby mu nedejbože šiblo v hlavě (jako tomu našemu předtím, bohužel). Takže když se dočetla, že špici jsou nároční, zavrhla je. Tak to asi bude ta sheltinka, i když by asi štěkala i vevnitř v domě, kdyby něco zaslechla zvenčí. To se asi ale dá odnaučit. Na vesnici by podle mne byla dobrá, kdyby byla vevnitř, tak nám ji nikdo neotráví.

A šeltii taky budete stříhat?

Jak tu čtu všechny vaše příspěvky, jsem stále více přesvědčená, že byste si neměli pořizovat žádného psa.

16.4.2018 15:30
assil

XXX.XXX.72.105

saola napsal(a):
No samozřejmě, že v létě je na kůži chladněji než v husté srsti, která akumuluje teplo ze slunečního záření. Ale problém je, že dlouhá či hustá srst s tím naakumulovaným teplem tvoří bariéru, díky které se ke kůži nedostane proudící vzduch a neochladí ji, takže pes se přehřeje daleko ochotněji.

Fyzika

Mezi vycesanou srst bez podsady vzduch proudí, ale pořád taková srst tvoří bariéru pro sluneční paprsky. Takže kůže je chladnější než s ostříhanou srstí a ještě jí chladí vzduch. To je fyzika.
Ale už končím, taková debata by byla furt dokola a nemá smysl.

16.4.2018 15:34
Tedysek

XXX.XXX.48.54

Ja nevim s tou seltii. Co tak ctu nebk jsem potkavala tak jsou to psi povahove jemni, celkem dost citove utapnuty se slabyma nervama. Jako urcite se da vybrat i vyrovnana seltie. Ale mit doma lehce rozhoditelneho citliveho az labilniho psa? To si moct nepomuzete. A tomu nepomuze ani fakt ze fyzicky takoveho psa premuzete. Protoze se vam nebude chtit jit fyzicky proti malemu psu co se viditelne boji trochu vyhrocenejsi situace. To radeji trochu vetsiho psa ktery je vyrovnany, stejne dobre cvicitelny a kde jaka situace ho nerozhodi. Pak nemate ani potrebu byt fyzicky 100x silnejsi.

16.4.2018 15:43

A šeltii taky budete stříhat?

Jak tu čtu všechny vaše příspěvky, jsem stále více přesvědčená, že byste si neměli pořizovat žádného psa.

Potom jejím příspěvku si to myslím taky...

16.4.2018 15:46

Irbis191 napsal(a):

Špic a neobvyklé plemeno?
Dříve byl po voriskovi nejrozšířenější pes.

16.4.2018 15:47
Irbis191

XXX.XXX.1.165

No tak pardon, že chci stříhat špice. Asi to je špatně, ale vážně, co si mám myslet, když někdo píše ano stříbrné ho a jiny zase ne nestříhejte ho... Napište prostě že se špici stříhat maji nebo nemají ať v tom není zmatek.

16.4.2018 15:48

Irbis191 napsal(a):
No tak pardon, že chci stříhat špice. Asi to je špatně, ale vážně, co si mám myslet, když někdo píše ano stříbrné ho a jiny zase ne nestříhejte ho... Napište prostě že se špici stříhat maji nebo nemají ať v tom není zmatek.

Nemají, nestříhají se, není důvod. Nadměrně nelínají.

16.4.2018 16:07

saola napsal(a):

Fyzika

Neurážejte, prosím, fyziky.
Je to jak říkat - pijte ledovou colu. Proudící vzduch v horku je horký. Nemá na kůži co dělat. V létě se okna nenechávají otevřená a pustit větrák také nemá smysl. Rozhání se jen teplo.
Jak se obléká do tropů ? Do tílka ? Jaké barvy a materiály ? Co třeba obyčejné světlé plátno, zakrývající celé tělo nejlépe ?
Akumulovat není co, ochrannou vrstvou to teplo neprojde.

16.4.2018 17:47
Irbis191

XXX.XXX.1.165

Nemají, nestříhají se, není důvod. Nadměrně nelínají.

Děkuji za odpověď.

16.4.2018 17:51
Irbis191

XXX.XXX.1.165

Takže si myslíte, že to co psali v tom atlase a jinde na internetu o špicích, že jsou nároční a že mohou být v důsledku hlídacích předků agresivní, jsou bludy? Já věřím spíš chovatelům, kteří píšou info o plemeni na stránky své chovné stanice, ale zase na internet může psát kdokoli cokoli.

16.4.2018 19:21
Irbis191

XXX.XXX.42.59

A ještě neznáte nějakou dobrou chovnou stanici středních špiců? Je ještě hodně brzo, ale chceme se s případnou chovkou seznámit. Ještě pohledám, ale nejlepší by bylo, kdybyste měl někdo s chovkou/chovatelem zkušenosti nebo alespoň znáte pejska z té chovky, který je zdravý, má skvělou povahu atd...
Edit: Našla jsem stanici Kalamit Nova, zdá se mi jako dobrá chovka, chovají špice vlčího, malého, středního.

16.4.2018 20:32
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Vlci špic 49-55cm, velký špic 46-50cm, střední špic 34-38cm, malý špic 23-29, trpasličí špic 18-22cm.
Povahove jsou stejní jen stim rozdíl že větší rázy jsou klidnější než menší(ti menší jsou jak na speedu).
Velká plemena jsou tuším od 60cm špicove jsou malý až střední.

Promiňte že se tak blbě ptám, ale střední špic patří "k těm jako na speedu" nebo jsou spíš ti klidnější? My právě vybíráme ze středního a sheltie (to jen nějakou vyrovnanou, určitě bychom se na to zeptali chovatele).

16.4.2018 21:23

Irbis191 napsal(a):
Promiňte že se tak blbě ptám, ale střední špic patří "k těm jako na speedu" nebo jsou spíš ti klidnější? My právě vybíráme ze středního a sheltie (to jen nějakou vyrovnanou, určitě bychom se na to zeptali chovatele).

Nejsou hyperaktivní jen jsou takoví živější.
Seltii bych dle meho názoru nebrala jsou dosti vázaný na člověka(kvůli odloučení od pana) a taky většina přecitlivělý...a když bude celou dobu štěkat takovim "ostrým" hlasitým stekotem(jak kdyby vás někdo probodaval uši) tak sousedi nebudou zrovna nadšení(teda pokud nějakého máte) vono ovcaci jsou "proslaveni" svým štěkáním...
Pár takovim znám...

16.4.2018 21:59
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Nejsou hyperaktivní jen jsou takoví živější.
Seltii bych dle meho názoru nebrala jsou dosti vázaný na člověka(kvůli odloučení od pana) a taky většina přecitlivělý...a když bude celou dobu štěkat takovim "ostrým" hlasitým stekotem(jak kdyby vás někdo probodaval uši) tak sousedi nebudou zrovna nadšení(teda pokud nějakého máte) vono ovcaci jsou "proslaveni" svým štěkáním...
Pár takovim znám...

Děkuji, kdybych ji ráno brala tak na hodinovou procházku, kde by mohl ideálně běhat na volno (v létě, protože je světlo, v zimě za tmy by asi chodil na vodítku) a pak ještě nějaké to cvičení třeba, mohl by tedy těch osm hodin prospat v klidu ne? Potom až bych přijela ze školy, bych s ním šla na dlouhou procházku (dvě hoďky a víc) a možná bych tuto "odpolední" procházku smísila ještě s večerním venčením, vyšlo by to třeba na tři hodiny venku. O víkendech více pohybu a procházek.

16.4.2018 22:15
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Irbis191 napsal(a):
Děkuji, kdybych ji ráno brala tak na hodinovou procházku, kde by mohl ideálně běhat na volno (v létě, protože je světlo, v zimě za tmy by asi chodil na vodítku) a pak ještě nějaké to cvičení třeba, mohl by tedy těch osm hodin prospat v klidu ne? Potom až bych přijela ze školy, bych s ním šla na dlouhou procházku (dvě hoďky a víc) a možná bych tuto "odpolední" procházku smísila ještě s večerním venčením, vyšlo by to třeba na tři hodiny venku. O víkendech více pohybu a procházek.

Ono nezáleží ani tak na délce procházek. I totálně uprocházkovaný pes může těch 8h denně prokvičet a proštěkat. Co následuje po takovém nervovém nasazení ani nemyslet.
Naučit samotě budeš muset všechny zástupce všech plemen. Jde to ruku v ruce s výchovou. Vyhnout se separační úzkosti, extrémní závislosti na majiteli, ale i obyčejnému zlobení dá u každého štěněte práci. To už není moc o plemeni. I kdybys pořídila basenjiho (neber to jako doporučení, ten do tvých podmínek vhodný není), který neštěká tak ti bude doma vydávat celou škálu jiných zvuků pokud ho nenaučíš jak se má chovat když je doma sám. Stejně tak přivolání, tahání na vodítku. Neexistuje dokonale vychovaný a vycvičený plemeno od narození. Vždy je za tom hromada práce majitele.

17.4.2018 07:07

papillon, když už bude pes doma.

17.4.2018 08:14
Irbis191

XXX.XXX.15.143

papillon, když už bude pes doma.

Asi ne mamka chce přece jenom hlídače, který bude přes dobu co jsme pryč na zahradě když bychom byli doma, byl by s námi, když bychom byli venku, byl by tam s námi, pokud by chtěl.
Ono u nás na vesnici máme pár blbečků, kteří by klidně krást mohli...

17.4.2018 08:23
assil

XXX.XXX.72.105

Na fb je několik špicích skupin, kde se i inzerují štěńata. Sehnat středního špice není zas až tak jednoduchý. Ano, největší chovky jsou asi Karamit Nova a Lukato Gold.

17.4.2018 08:26
Irbis191

XXX.XXX.15.143

assil napsal(a):
Na fb je několik špicích skupin, kde se i inzerují štěńata. Sehnat středního špice není zas až tak jednoduchý. Ano, největší chovky jsou asi Karamit Nova a Lukato Gold.

Děkuji za typy na chovatelské stanice, na facebook se koukneme.

18.4.2018 20:16
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Ještě dotázek - jak je to s chovnými stanicemi, které už měly poslední vrh Z? To jako jedou od znova od A, nebo jak?

18.4.2018 20:31
Tedysek

XXX.XXX.48.54

Jo jedou znovu od A.

18.4.2018 20:33
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Tedysek napsal(a):
Jo jedou znovu od A.

A ty vrhy znovu od áčka se nějak odlišují od prvního vrhu A? Třeba vrh A2

18.4.2018 20:37
Tedysek

XXX.XXX.48.54

Ne A2, ale datem narozeni stenat a rozdilnymi rodici. Tak se treba dva Azorove ze psi boudy nezameni. Dost pravdepodobne ten prvni Azor uz nebude na zivu.

18.4.2018 20:48
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Tedysek napsal(a):
Ne A2, ale datem narozeni stenat a rozdilnymi rodici. Tak se treba dva Azorove ze psi boudy nezameni. Dost pravdepodobne ten prvni Azor uz nebude na zivu.

Děkuji.

19.4.2018 08:22
assil

XXX.XXX.72.105

Musí se lišit i jména, takže dva Azorové nehrozí. :D.

19.4.2018 08:25
Tedysek

XXX.XXX.48.54

assil napsal(a):
Musí se lišit i jména, takže dva Azorové nehrozí. :D.

Tak to mi uniklo. Toz pardon. I kdyz je fakt ze kdyz se pecliveji podivam trebas n chs odkud mam psa tak pes se stejnym jmenem jako muj ma Y misto I. To mi nejak uniklo.

19.4.2018 19:10
Irbis191

XXX.XXX.42.59

A neznáte nějakou chs osobně? Nebo třeba z doslechu, že je dobrá? Já jsem si četla chs v seznamu, bohužel většina z nich nemá webové stránky, nebo chová jiné plemeno. Karamit Nova jsem zatím našla jako jedinou aktivní chs.

19.4.2018 19:15
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Ktereho spice teda hledas?

19.4.2018 20:01
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Tedysek napsal(a):
Ktereho spice teda hledas?

Středního.

19.4.2018 20:35
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Na klubu nic nevi?

20.4.2018 17:52
Irbis191

XXX.XXX.42.59

Tedysek napsal(a):
Na klubu nic nevi?

Jé tam jsem se ještě nekoukla. Tak se tam poptám:).

30.4.2018 17:07
Irbis191

XXX.XXX.42.59

No tak koukala jsem na klub, zatím tam mají jen štěňátka z 2016 a 2017. Pak jsem ještě koukala na chs z Ličkova dvora, ale nikde tam nemají nově narozená, nebo plánovaná štěňátka.
Kdybyste někdo věděl o nějaké aktivní chs (která je nejlépe aktivní i na stránkách, ale nemusí), prosím, napiště.
Děkuji všem:).

8.5.2018 15:02
Irbis191

XXX.XXX.19.172

Irbis191 napsal(a):
Asi ne mamka chce přece jenom hlídače, který bude přes dobu co jsme pryč na zahradě když bychom byli doma, byl by s námi, když bychom byli venku, byl by tam s námi, pokud by chtěl.
Ono u nás na vesnici máme pár blbečků, kteří by klidně krást mohli...

Dobrý den, přidávám info, jak se výběr pejska momentálně vyvíjí. Mamka si zase něco usmyslela (přesvědčil ji k tomu děda, i když nechápu proč, on se psem nebude, nebude jo venčit, krmit...) No usmyslela si, že (možná) chce labradora. Já se s nimi malém začala hádat, chtěla jsem labíka vymluvit, kvůli zdravotnímu stavu plemene, že už mělo svůj "boom" a tak. No, okrikli ne, že bych si měla dát někdy taky říct, že oni (spíš děda) o labradorech ví všechno (neví nic) a blabla, že to je zdravé plemeno atd. Mamce se hold špic prostě nelíbí, i když vůbec nechápu proč, ale tak ok. Jenže když už psa, tak zdravé plemeno, se kterým nebudeme muset jezdit dvakrát týdně j veterináři.
Teď jak na to. Já bych samozřejmě labradora nechtěla, myslím že od toho mamka časem taky upustí, ale jestli ji děda bude pořád přesvědčovat (znal jednu labradorku, která byla shodou okolností zdravá celý život), že to je ideální volba, tak to asi dopadne na labíka... Teď otázka, je vážně zdraví tohoto plemene tak hrozné, že mi ještě stojí za to je přesvědčovat že né a druhá, jak je mám přesvědčit, že labradoři vážně nejsou ZDRAVÉ PLEMENO?! Já už fakt nevím, třeba to nakonec dopadne tak, že pes nebude, kdoví...

8.5.2018 15:38

Irbis191 napsal(a):
Dobrý den, přidávám info, jak se výběr pejska momentálně vyvíjí. Mamka si zase něco usmyslela (přesvědčil ji k tomu děda, i když nechápu proč, on se psem nebude, nebude jo venčit, krmit...) No usmyslela si, že (možná) chce labradora. Já se s nimi malém začala hádat, chtěla jsem labíka vymluvit, kvůli zdravotnímu stavu plemene, že už mělo svůj "boom" a tak. No, okrikli ne, že bych si měla dát někdy taky říct, že oni (spíš děda) o labradorech ví všechno (neví nic) a blabla, že to je zdravé plemeno atd. Mamce se hold špic prostě nelíbí, i když vůbec nechápu proč, ale tak ok. Jenže když už psa, tak zdravé plemeno, se kterým nebudeme muset jezdit dvakrát týdně j veterináři.
Teď jak na to. Já bych samozřejmě labradora nechtěla, myslím že od toho mamka časem taky upustí, ale jestli ji děda bude pořád přesvědčovat (znal jednu labradorku, která byla shodou okolností zdravá celý život), že to je ideální volba, tak to asi dopadne na labíka... Teď otázka, je vážně zdraví tohoto plemene tak hrozné, že mi ještě stojí za to je přesvědčovat že né a druhá, jak je mám přesvědčit, že labradoři vážně nejsou ZDRAVÉ PLEMENO?! Já už fakt nevím, třeba to nakonec dopadne tak, že pes nebude, kdoví...

Ano labici jsou se zdravím špatně.
Když trochu se zamyšlíš tak zjistíš že s velice dobrým zdravím jsou plemena primitivní(velmi stará), většina špiců(i hasky) a vesničtí voříšci primitivniho typu(vztycene uši, krátká srst(nepleť si to s hladkáčem bez podsady příkladem je boxer), malý nebo středně vysoký, bez extrémních znaků a obyčejná barva) tento popis platí (akorát si nejsem jistá tou srstí) i u primitivních plemen.

8.5.2018 15:47
Irbis191

XXX.XXX.19.172

Ano labici jsou se zdravím špatně.
Když trochu se zamyšlíš tak zjistíš že s velice dobrým zdravím jsou plemena primitivní(velmi stará), většina špiců(i hasky) a vesničtí voříšci primitivniho typu(vztycene uši, krátká srst(nepleť si to s hladkáčem bez podsady příkladem je boxer), malý nebo středně vysoký, bez extrémních znaků a obyčejná barva) tento popis platí (akorát si nejsem jistá tou srstí) i u primitivních plemen.

No já bych chtěla špice, ale mamka se prostě nepřenese přes to, že někde četla, že to jsou štěkání psi, a když jim chci vysvětlit o zdraví labíka, tak si nenechají poradit... Nejen ze to je větší pes, plánovali jsme tak do 12 kg, to labíka není. Když už retrívra tak flat coated, tam ale zase je rakovina... Já prostě chci (i mamka) milého, ochotného psa vhodného na agility (to labíka taky není, vlastně žádný retrívr ne?) Nejlí mi z toho vycházejí spicove, knírači a ovčáci, ale zase u těch ovčáků nejsou malá plemena krom sheltie. Já bych klidně brala BŠO, (samozřejmě pokud bych si o tom něco načetla), jenže ten je taky velký.
Ona mamka je trochu zmanipulovaná tím, že všichni říkají, labrador je zlatíčko, labrador je skvelej... Povahově asi jo, ale zdraví nikoho nezajímá mou prioritou je zdravý pes a přátelský a ochotný k praci (nemusí to být mašina, ale jen aby se prostě nerozmýšlel, jestli povel chce udělat, nebo ne.).

8.5.2018 16:09

Irbis191 napsal(a):
No já bych chtěla špice, ale mamka se prostě nepřenese přes to, že někde četla, že to jsou štěkání psi, a když jim chci vysvětlit o zdraví labíka, tak si nenechají poradit... Nejen ze to je větší pes, plánovali jsme tak do 12 kg, to labíka není. Když už retrívra tak flat coated, tam ale zase je rakovina... Já prostě chci (i mamka) milého, ochotného psa vhodného na agility (to labíka taky není, vlastně žádný retrívr ne?) Nejlí mi z toho vycházejí spicove, knírači a ovčáci, ale zase u těch ovčáků nejsou malá plemena krom sheltie. Já bych klidně brala BŠO, (samozřejmě pokud bych si o tom něco načetla), jenže ten je taky velký.
Ona mamka je trochu zmanipulovaná tím, že všichni říkají, labrador je zlatíčko, labrador je skvelej... Povahově asi jo, ale zdraví nikoho nezajímá mou prioritou je zdravý pes a přátelský a ochotný k praci (nemusí to být mašina, ale jen aby se prostě nerozmýšlel, jestli povel chce udělat, nebo ne.).

Každý pes bude štěkat jak k*a když nikdo se mu nebude věnovat. Například nikde se o mém plemeni nezmiňuje o ustekanosti a řeknu ti... aussik je jeden nejustekanejsich psů co znám osobně a to se čubě dost věnuji.
Špic má mozek větší než labik protože přemýšlí(má trochu svoji hlavu ale za žrádlo povel udělá hned ), je ostražitý a loví(myšky a jiné malé hlodavce ale neboj za zvěří nezdrhne, rozlišuje to) prostě PRAVÁ psí povaha.
Jo jo zadny retrívr není na agility vhodný
A k tomu zdraví tak klouby jsou často v p...protože musí mít nutně na svoji střední výšku vysokou(57 cm a až 40kg je moc)váhu proto sport je docela omezeny.

8.5.2018 16:15
Irbis191

XXX.XXX.19.172

Každý pes bude štěkat jak k*a když nikdo se mu nebude věnovat. Například nikde se o mém plemeni nezmiňuje o ustekanosti a řeknu ti... aussik je jeden nejustekanejsich psů co znám osobně a to se čubě dost věnuji.
Špic má mozek větší než labik protože přemýšlí(má trochu svoji hlavu ale za žrádlo povel udělá hned ), je ostražitý a loví(myšky a jiné malé hlodavce ale neboj za zvěří nezdrhne, rozlišuje to) prostě PRAVÁ psí povaha.
Jo jo zadny retrívr není na agility vhodný
A k tomu zdraví tak klouby jsou často v p...protože musí mít nutně na svoji střední výšku vysokou(57 cm a až 40kg je moc)váhu proto sport je docela omezeny.

Děkuji, labrador ti doufám nebude, bohužel mamka jechce špice, tak možná knírač pepř a sůl.

8.5.2018 16:20
lupus4

XXX.XXX.66.198

ale zase u těch ovčáků nejsou malá plemena krom sheltie.

ale sou, co třeba velškorgi cardigan či pembroke, ovšem agility není jejich šálek kávy

zato AKE jsou torpéda a i hlídají a pobyt venku zvládají v poho, je ovšem třeba zaměstnat i hlavu a fyzicky sou nezničitelný

http://www.corgiklub.eu/plemena.

8.5.2018 16:32
kniga

XXX.XXX.156.126

Mamince bych sdelila zasadni info, labradori jsou lovecti psi a moc nehlidaji. Jestli chce fakt hlidace tak na labradora zapomene :)
Kazdopadne se tedy mrknete na hovavarta, je to sice vetsi pes, ale vzhledtrosku ala retrivr.

8.5.2018 17:20
Atheira

XXX.XXX.50.119

Maminka by si měla ujasnit, co chce... Hlídače nebo pomocnou sílu pro případné zloděje?

Třeba blbej vzorek, co já vím, ale znám docela dost "jakolabradorů" i labradorů (tady v okolí docela trend, možná víc než NO) a i když jsou někteří zdraví, jiní tolik ne, někteří poslušní, jiní vůbec, mají společnou jednu věc - nehlídaj. Jediný rozdíl je v tom, že kdybyste jim vlezli na pozemek, někteří vás jen nechají dělat vaši práci, jiní se vás pomalu zeptaj, jestli chcete naložit nejdřív sekačku nebo kolo, případně jestli si je taky vezmete s sebou...

8.5.2018 19:07
Irbis191

XXX.XXX.39.181

lupus4 napsal(a):
ale zase u těch ovčáků nejsou malá plemena krom sheltie.

ale sou, co třeba velškorgi cardigan či pembroke, ovšem agility není jejich šálek kávy

zato AKE jsou torpéda a i hlídají a pobyt venku zvládají v poho, je ovšem třeba zaměstnat i hlavu a fyzicky sou nezničitelný

http://www.corgiklub.eu/plemena.

Děkuju za dobrý typ, bohužel mamka má fakt vtisknutý: pes nad 12 kg=nezvladatelný pes u veterináře...
Ony ty kelpie jsem četla, že maji 21-31kg a to už je asi moc, když náš minulý pejsek měl 27kg a mamka ho u veta absolutně nezvládala (byl nemocný na mozku), od té doby se prostě vymlouvá, že nechce psa nad 12 kg, že ona ho bude vozit na veterinu, že ona se s ním bude tahat... Když jí nabídnu, že bych na veterinu chodila s pejskem já, nechce, protože se bojí, že na mě pes vyjede:(
Má hold špatnou zkušenost, která bohužel pořád trvá.
Snad ji to časem přejde, jinak o kelpii budu uvažovat jako o super kandidátovi vedle středního špice, středního knírače a snad jí vymluvím toho labíka... teď zase přišla s argumentem: když chceš kelpii, tak to už si můžem pořídit rovnou toho labradora" No já ale labíka nechci, respektive do něj nechci dát víc peněz na léčbu všeho možnýho než na jeho koupi.
Ta kelpie bude asi hodně akční, co? Myslíte, že by neudělala z domu (případně ze zahrady) kůlničku na díví zatímco budeme pryč (8 max 9 hod)? Samozřejmě, když by byla zvyklá na samotu, utahaná. Chtěla bych s ní teda (jestli projde) dělat agility, klidně i sporotvně jako že fakt bychom jezdili na závody, procházky ráno hodinka (zhruba, jestli mi odpadne 1. hodina tak i delší) odpoledne 2-3 hodiny procházka prokládaná třeba cvičením nebo jízda na kole, večer hodinka. O víkendu mám mnohem víc času, mám i možnost ji brát na tůry s biologickým kroužkem, takže pokud by byla bezproblémová, šla by s námi i tam. Chtěla bych zkusit i sportovní kynologii. Mám kamarádku, která má borderu, nedělá s ní žádný sport, ale bordera je ok, zlatej pes, nikdy si nestěžovala, že by zlobila nebo tak. Takže by to nemusel bejt takovej problém. Já se v prospěch psa vzdám sportu, budeme (jestli to klapne) sporotvat spolu.
Musím mamku ještě trochu obměkčit jen nezanedbat socializaci, když ona má ty fobie z "vlčákoidních" psů. Ukážu jí, že kelpie není vlčák.

8.5.2018 19:14
lupus4

XXX.XXX.66.198

bohužel mamka má fakt vtisknutý: pes nad 12 kg=nezvladatelný pes u veterináře...

a proto chce labíka 30 - 40 kg?

8.5.2018 19:16
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Hele vis proc kelpii neni v cr moc? Protoze je to narocny pes. Byt tebou tak se na kelpii vybodnu. Zkus siperku nebo co ja vim neco lehciho proste. Ne hned psa co je tak moc narocny. To je jako uvazovat o malinakovi.

8.5.2018 19:18

Když už je tady zmínka o corgi klubu, tak co rocnou velškorgi? Nebo ještě šiperka.

8.5.2018 19:29
Irbis191

XXX.XXX.39.181

Když už je tady zmínka o corgi klubu, tak co rocnou velškorgi? Nebo ještě šiperka.

Jo o té šiperce uvažujeme, mamka je sní spokojená, ideální velikost, dobrý psík. Neznáte tady někdo nějakou chs osobně? My se asi do chs pojedeme podívat osobně, pokud to půjde.
Kelpii si pořídím, až budu dospělá a budu už se psy mít zkušenost

8.5.2018 19:41
Irbis191

XXX.XXX.39.181

Tedysek napsal(a):
Hele vis proc kelpii neni v cr moc? Protoze je to narocny pes. Byt tebou tak se na kelpii vybodnu. Zkus siperku nebo co ja vim neco lehciho proste. Ne hned psa co je tak moc narocny. To je jako uvazovat o malinakovi.

Jo šiperka, jsme rozhodnutí jen se trošku bojím, že ji asi zašlápneme, když jsme byli zvyklí na 27 kilové telátko...
Kelpie je pro nás asi vážně moc, byla by sama doma 8-9 hod. v budoucnu by se možná nudila... to by nedopadlo dobře.

8.5.2018 20:34

Irbis191 napsal(a):
Děkuju za dobrý typ, bohužel mamka má fakt vtisknutý: pes nad 12 kg=nezvladatelný pes u veterináře...
Ony ty kelpie jsem četla, že maji 21-31kg a to už je asi moc, když náš minulý pejsek měl 27kg a mamka ho u veta absolutně nezvládala (byl nemocný na mozku), od té doby se prostě vymlouvá, že nechce psa nad 12 kg, že ona ho bude vozit na veterinu, že ona se s ním bude tahat... Když jí nabídnu, že bych na veterinu chodila s pejskem já, nechce, protože se bojí, že na mě pes vyjede:(
Snad ji to časem přejde, jinak o kelpii budu uvažovat jako o super kandidátovi vedle středního špice, středního knírače a snad jí vymluvím toho labíka... teď zase přišla s argumentem: když chceš kelpii, tak to už si můžem pořídit rovnou toho labradora" No já ale labíka nechci, respektive do něj nechci dát víc peněz na léčbu všeho možnýho než na jeho koupi.
Ta kelpie bude asi hodně akční, co? Myslíte, že by neudělala z domu (případně ze zahrady) kůlničku na díví zatímco budeme pryč (8 max 9 hod)? Samozřejmě, když by byla zvyklá na samotu, utahaná. Chtěla bych s ní teda (jestli projde) dělat agility, klidně i sporotvně jako že fakt bychom jezdili na závody, procházky ráno hodinka (zhruba, jestli mi odpadne 1. hodina tak i delší) odpoledne 2-3 hodiny procházka prokládaná třeba cvičením nebo jízda na kole, večer hodinka. O víkendu mám mnohem víc času, mám i možnost ji brát na tůry s biologickým kroužkem, takže pokud by byla bezproblémová, šla by s námi i tam. Chtěla bych zkusit i sportovní kynologii. Mám kamarádku, která má borderu, nedělá s ní žádný sport, ale bordera je ok, zlatej pes, nikdy si nestěžovala, že by zlobila nebo tak. Takže by to nemusel bejt takovej problém. Já se v prospěch psa vzdám sportu, budeme (jestli to klapne) sporotvat spolu.
Musím mamku ještě trochu obměkčit jen nezanedbat socializaci, když ona má ty fobie z "vlčákoidních" psů. Ukážu jí, že kelpie není vlčák.

Vlcakoidni psi jsou(i vzhledem) perfektní hlídací psi, u se vzpoustu plemen kupirovaly uši, (dobrman, knírač, černý ruský teriér... atd)jelikož psi s vztycenymi uši mají "ostrý" výraz. Kupirovani se zakazalo a teď vypadají (ale i chovají) jako ňoumové, mazlici(je pravda že mě připadá že vypadá každý pes se svesenymi uši jako ňouma).

8.5.2018 20:58

Vlcakoidni psi jsou(i vzhledem) perfektní hlídací psi, u se vzpoustu plemen kupirovaly uši, (dobrman, knírač, černý ruský teriér... atd)jelikož psi s vztycenymi uši mají "ostrý" výraz. Kupirovani se zakazalo a teď vypadají (ale i chovají) jako ňoumové, mazlici(je pravda že mě připadá že vypadá každý pes se svesenymi uši jako ňouma).

Černý ruský teriér se nikdy nekupíroval.

8.5.2018 21:05
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Irbis191 napsal(a):

a labrador má do 12kg? To bude teda čí pes? Zvládne ho na procházce, taky to chce nějaký výcvik, základy jinak jí potáhne. Takže rozmyslet co od psa očekávám a dle toho vybrat. těch plemen je fakt hodně. My zase chtěli něco menšího, spíš klidné plemenoa konečně plemeno co mě fakt sedí, sice taková moje závislačka. Kam se hnu tam je tak jsem zvědavá jestli i ted štěně bude to samé Ale jiné plemeno už nechci. Manžel říkal že je mu to jedno ale velikost strop je pro něj kavalír a zase je fakt že když jsou malé můžu jich mít víc Ale jsme v bytě takže hlídače nepotřebujeme, ona hlídá ale jen mne, kdo jde z jiného pokoje hned štěká ale jak prý nejsem doma nezájem a spí

8.5.2018 21:12

Černý ruský teriér se nikdy nekupíroval.

Pardon, tak na tom obrázku byl asi tím pádem velký knírač.

8.5.2018 21:57

Pardon, tak na tom obrázku byl asi tím pádem velký knírač.

Tak to asi určitě.

9.5.2018 08:34
Atheira

XXX.XXX.50.119

To je bordel. Máma, vy, do toho děda. Pořád někdo něco nechce, nezvládne, bojí se. Jeden pes je moc nějakej, jinej zase málo onakej. Nevyšlo by vám podstatně líp, kdybyste se všichni zvedli a zašli do útulku?
Mimochodem, vaše představa o neustálých návštěvách veteriny s labradorem je možná víc hororová než je nutný.

9.5.2018 08:48

já bych hororově viděla spíš to soužití, zejména tak první dva roky...

9.5.2018 08:56
Atheira

XXX.XXX.50.119

já bych hororově viděla spíš to soužití, zejména tak první dva roky...

Proto si myslím, že v téhle situaci by pro ně pro všechny (psa i lidi) bylo mnohem jednodušší, kdyby si vzali už třeba dvouletého rozumného psa. Když nebudou vybírat jen očima, ale budou ochotni poslouchat i to, co jim pracovníci útulku, případně původní majitelé darovaného psa říkají, mají hodně velkou pravděpodobnost, že najdou psa blížícího se jejich ideálu...

Protože výchova štěněte není sranda. Už teď při výběru jsou pomalu na nože, chtěla bych vidět, jak si ho každý bude trénovat po svém, protože na toho druhého nedá už jen z principu, natož aby se jím řídil, a budou zase v pěkný kaši.

9.5.2018 16:35
Irbis191

XXX.XXX.39.181

Atheira napsal(a):
Proto si myslím, že v téhle situaci by pro ně pro všechny (psa i lidi) bylo mnohem jednodušší, kdyby si vzali už třeba dvouletého rozumného psa. Když nebudou vybírat jen očima, ale budou ochotni poslouchat i to, co jim pracovníci útulku, případně původní majitelé darovaného psa říkají, mají hodně velkou pravděpodobnost, že najdou psa blížícího se jejich ideálu...

Protože výchova štěněte není sranda. Už teď při výběru jsou pomalu na nože, chtěla bych vidět, jak si ho každý bude trénovat po svém, protože na toho druhého nedá už jen z principu, natož aby se jím řídil, a budou zase v pěkný kaši.

Ale já to nemyslela tak, že si ho bude trénovat každý jiným způsobem. Trénovat ho budu já, a jen já
jenom prostě se nemůžem dohodnout na plemenu, ale ustálili jsme se na šiperce. Nechceme už dospělého psa, protože přece jen nevíte, čím si prošel když jste ho neměli od štěněte. Majitel si může leccos vymyslet, když se chce zbavit psa.
Neříkám, že útulkoví psi jsou špatní, to ne, náš minulý pes byl taky z útulku, ale do jeho skoro 7 let se bál velkých mužů a klacků, košťat, mopů... my si chceme pořídit štěně, i když to bude znít tak, že si nenechám poradit, ale se psem, kterého jsme neměli od štěněte jsme měli starosti a (bohužel) hodně špatných zkušeností. Samozřejmě za chování našeho psa mohla nemoc, strach ze štěněcího věku atd... ale prostě špatná zkušenost je špatná zkušenost.
Pejska si plánujeme na další rok na konci června/začátek července, abychom s ním mohli být přes prázdniny, takže s ním budeme dost dlouho aby si na nás a na naši domácnost zvykl.

9.5.2018 16:38
Irbis191

XXX.XXX.39.181

Markéta80 napsal(a):
a labrador má do 12kg? To bude teda čí pes? Zvládne ho na procházce, taky to chce nějaký výcvik, základy jinak jí potáhne. Takže rozmyslet co od psa očekávám a dle toho vybrat. těch plemen je fakt hodně. My zase chtěli něco menšího, spíš klidné plemenoa konečně plemeno co mě fakt sedí, sice taková moje závislačka. Kam se hnu tam je tak jsem zvědavá jestli i ted štěně bude to samé Ale jiné plemeno už nechci. Manžel říkal že je mu to jedno ale velikost strop je pro něj kavalír a zase je fakt že když jsou malé můžu jich mít víc Ale jsme v bytě takže hlídače nepotřebujeme, ona hlídá ale jen mne, kdo jde z jiného pokoje hned štěká ale jak prý nejsem doma nezájem a spí

mamka měla zase prostě období "jé labrador je hezkej, ten by se mi líbil" teď už jí to přešlo, vymluvila jsem ji labíka.

9.5.2018 20:04

To jsou ale fofry, ty změny názorů!

9.5.2018 20:16
Irbis191

XXX.XXX.39.181

To jsou ale fofry, ty změny názorů!

Já vím, já vím... nejdřív tu píšu, že jsme se dohodli na tomhle, pak zas na tomhle a bla bla...
jenže ono není lehké vybrat plemeno vyhovující všem, šiperka zatím vychází nejlépe. Na to agility i na různé výlety a túry

9.5.2018 20:59
kniga

XXX.XXX.156.126

Jen ne na to hlidani :) Siperka moc strachu ais nikomu nenazene :).

9.5.2018 21:02

Do té doby, než si psa pořídíte, to ještě stokrát změníte...

9.5.2018 22:43

Balu... k těm vašim názorům na voříšky... že není jistá povaha...víte proč třeba v Indii(nez přivezli psy z Evropských zemí) jsou psi z ulici téměř stejní a mají i stejnou povahu? Protože nedocházelo křížení s tolik vychvalovanými papíráky.
Jen tak kdyby jsi nevěděla

10.5.2018 05:38

Balu... k těm vašim názorům na voříšky... že není jistá povaha...víte proč třeba v Indii(nez přivezli psy z Evropských zemí) jsou psi z ulici téměř stejní a mají i stejnou povahu? Protože nedocházelo křížení s tolik vychvalovanými papíráky.
Jen tak kdyby jsi nevěděla

Cože? Co a proč mi to píšete?

Srovnávat párie z Indie s vořechy v ČR je poněkud mimo. Ale to by bylo na delší vysvětlování a na to teď nemám čas.

10.5.2018 08:07
Irbis191

XXX.XXX.12.101

kniga napsal(a):
Jen ne na to hlidani :) Siperka moc strachu ais nikomu nenazene :).

Hm, tak to holt nebude pan hlídač

10.5.2018 08:08
Irbis191

XXX.XXX.12.101

Do té doby, než si psa pořídíte, to ještě stokrát změníte...

Možná ano, možná ne, aktuální stav výběru je siperka, možná to třeba dopadne na něco úplně jineho...

10.5.2018 22:05

Tak to asi určitě.

To je ten obrázek...

10.5.2018 22:16

To je ten obrázek...

To je flanderský bouvier.

24.6.2018 03:48
ainu

XXX.XXX.144.43

Ta je nádherná...

Přidejte reakci

Přidat smajlík