Pěkný den,
V mém okolí se vyskytl případ, kdy si dva naprosto lehkovážní a nezodpovědní lidé pořídili psa, který opravdu není pro začátečníky. Tyto indivia žili v rodinném domě, odkud se odstěhovali do bytu, bohužel pes s nimi jít nemohl, tak ho nechali tam kde byl a vesele si odjeli. Původní majitelé psa jezdí krmit pouze jednou týdně, pes je naprosto nezvladatelný, nový majitel domu již zkoušel kontaktovat útulek, tam mu ale po tom, co se dozvěděli co je to za rasu a jak je starý bylo sděleno, že takového nezvladatelného psa si vzít nemůžou. Nový majitel je s nimi v příbuzenskem vztahu, bohužel ale ani tak nekomunikují na výzvy aby si psa vzali k sobě nebo mu zabezpečili nový vhodný domov.. Pes je v takové boudě, kdy je opravdu jenom otázka času kdy se dostane ven. Pes je zanedbaný tak dlouho že podle veterinářky již přechování není možné. Psa není možné z kotce dostat, bohužel by jistě přítomné pokousal. Otázka tedy zní jak pokračovat, aby nový majitel neporušil práva majitelů psa ale aby pes z jeho pozemku zmizel.
Dekuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

§ 4 odst.1 písm. s) Za týrání se považuje opustit zvíře s výjimkou zvířete volně žijícího s úmyslem se ho zbavit nebo zvíře vyhnat.
§ 6 Nikdo nesmí zvíře opustit s úmyslem se ho zbavit nebo je vyhnat. Za opuštění zvířete se nepovažuje vypuštění zvířete do jeho přirozeného prostředí, pokud je to vhodné z hlediska stavu zvířete a podmínek prostředí.
inzerce a tisíc fb skupin bull v nouzi.
napsal(a):
§ 4 odst.1 písm. s) Za týrání se považuje opustit zvíře s výjimkou zvířete volně žijícího s úmyslem se ho zbavit nebo zvíře vyhnat.
§ 6 Nikdo nesmí zvíře opustit s úmyslem se ho zbavit nebo je vyhnat. Za opuštění zvířete se nepovažuje vypuštění zvířete do jeho přirozeného prostředí, pokud je to vhodné z hlediska stavu zvířete a podmínek prostředí.
inzerce a tisíc fb skupin bull v nouzi.
Veterinář již byl přizván a konstatoval že se o týrání nejedná. (Nevim jak je to možné, pes o váze 80kilo na životním prostoru 1,5x1,5m mi jako týrání opravdu přijde.)
Bohužel se původní majitelé psa nechtějí vzdat, tudíž nevím zda je inzerce možná bez jejich vědomí.
Každopádně děkuji za reakci.

Chudák pes...
ono, kdyby se chtělo, tak se dá postavit výběh s boudou, psa přesunout, i kdyby se měl na přesun přispat...potom vysedávat u výběhu, na psa mluvit, házet mu mňamky...pokud pes není totální magor, tak mu v kebulce blikne, že ten konkrétní člověk je kámoš a takového netřeba zahrdlit naopak...třeba by to nevyšlo...ale třeba jo...
Nevím, jak je veterinářka schopná říct, že pes je nepřevychovatelný...asi odbornice na výchovu psů.
Jestli by to mělo zůstat takto, tak je lepší psa uspat a ukončit takový hnusný život, kteří mu jeho lidé připravili...a nikdo není schopen mu pomoci.

Jenže že psa nikdo nechce a že je "magor" nepatří mezi zákonné důvody k utracení.
Imho tohle je řešitelné těžko. Psa z pozemku lze dostat jen přes právníky a soud. Nebo přesvědčit majitele, aby ho darovali, ale pokud oni sami nebudou chtít, tak na to není žádná páka.
Myslím, že pro toho psa by to bylo nejlepší řešení. Jenomže oni ví, že tím přidávají novému majiteli domu komplikace, svoji osobní pomstvu staví nad pohodlí zvířete, je to takový typický lidský odpad. Takoví lidé by neměli mít psa ani plyšového, kór obrovského hlídače ale bohužel se stalo.

Saša 007
napsal(a):
Myslím, že pro toho psa by to bylo nejlepší řešení. Jenomže oni ví, že tím přidávají novému majiteli domu komplikace, svoji osobní pomstvu staví nad pohodlí zvířete, je to takový typický lidský odpad. Takoví lidé by neměli mít psa ani plyšového, kór obrovského hlídače ale bohužel se stalo.
A když ho majitel domu utratí s tím, že pes utekl a napadl je. Co se stane pak?
Majitelé asi psa podají trestní oznámení, kdo někdy podával trestní oznámení ohledně zvířat ví, že se moc dít nebude. Asi bych to řešila takto.
POpravdě, obdivuji majitele domu, že tak dlouho drží.
Ještě mě napadlo, mají na psa smlouvu a pes je nějak označený? Kdo dokáže, že ten pes je těch dvou a není to nějaký jiný pes.

no to ale je jinak.. opustit zvíře se prostě nesmí
dejte ho desenskému, tomu se prej furt ztrácej
se s tím moc patláte
psa přispím, odvezu na pole, zavolám odchyt (MP) "běhá tu obluda bojím se o život" a těsně před příjezdem psovi otevřu kufr.

napsal(a):
se s tím moc patláte
psa přispím, odvezu na pole, zavolám odchyt (MP) "běhá tu obluda bojím se o život" a těsně před příjezdem psovi otevřu kufr.
To je pravda, ale jak s tím pracovat dál.
Policie nevyřeší nic, útulek dává ruce pryč, vypoustit psa je blbost, darovat ho je blbost, "ochočit ho" - současní majitelé domu to asi zkoušet nechtějí a já se jim nedivím...

napsal(a):
To je pravda, ale jak s tím pracovat dál.
Policie nevyřeší nic, útulek dává ruce pryč, vypoustit psa je blbost, darovat ho je blbost, "ochočit ho" - současní majitelé domu to asi zkoušet nechtějí a já se jim nedivím...
co dál ? normálně, začít válku Roseových

napsal(a):
co dál ? normálně, začít válku Roseových
No, leda tak.
Všem vám moc děkuji za reakce.
Uspat psa na trvalo je poslední možnost, žádný pes nemůžeza to, jací lidé si ho vzali a umírat kvůli rozmaru lidí by zvířata zbytečně určitě neměla. Ovšem ochočení je nemožné, jak časově tak u takového psa v pokročilém věku je to nemyslitelné, no pokud teda nejste pan Desenský ale ten je bohužel až moc daleko.
Andrýsek3
napsal(a):
Městský útulek si nalezence musí vzít nebo ne? Přece by ho MP nevypustila zpátky na ulici. Vím, že nemusí vzít psa, od někoho, ale nalezeného psa z ulice? Co by ta MP teda dělala?
Utulek si ho musi vzit. Otazkou je jestli ten pes projde zivej branou utulku. I kdyz pro tohodle chudaka mozna by to bylo "z milosti".

Andrýsek3
napsal(a):
Městský útulek si nalezence musí vzít nebo ne? Přece by ho MP nevypustila zpátky na ulici. Vím, že nemusí vzít psa, od někoho, ale nalezeného psa z ulice? Co by ta MP teda dělala?
Do útulku, ale jak by tam řešili agresivního obra?
Předpokládám, že pokud by byl neodchytitelný a agresivní, tak by ho na místě utratili? Myslím, že podobný připad už proběhl.
Dohledával by se majitel psa, asi by to byl průser, kdyby zaútočil na policii (možná i veřejné ohrožení?), asi by nakonec došli k majitelum domu a ty by museli řešit, že nejsou skuteční vlastníci psa. - mohla by z toho být pěkná polízanice.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Andrýsek3
napsal(a):
Jenomže ten pes není nalezený - ten pes má svého majitele, a vypustit někde 80 kg nezvladatelného pastevce do ulic, už zavání obecným ohrožením .
... o tom, že jeho odchyt a přeprava někam (po vypuštění by se držel u baráku), by byl bez předchozího uspání nadlidský výkon, netřeba polemizovat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Tedysek
napsal(a):
Utulek si ho musi vzit. Otazkou je jestli ten pes projde zivej branou utulku. I kdyz pro tohodle chudaka mozna by to bylo "z milosti".
Útulek ho vzít od fyzické osoby vůbec nemusí - v případě, že ten pes má majitele, a zjistí se že se jen "nezabehl", tak mu pošle fakturu klidně na 200kč za krmný den + další náklady. To je pro nové majitele domu docela riziko, protože stačí, aby se zjistilo, že věděli, komu pes patří, zbavili se ho tak - bralo by se to vpodstate stejně, jako, kdyby si dali psa do hotelu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
se s tím moc patláte
Tak na to přispávání bych si i koupila lístky do první řady .
... přispat takového psa do stavu, aby s ním šlo bezpečně manipulovat bez veta asi nepůjde, a vypuštěním takového zvířete se ocitnete rázem minimálně jednou nohou v kriminále. A měšťáci ho pak stejně pravděpodobně zastřelí (pokud se trefí).

Na to, že jsou to příbuzní takových m.agorů, se ti noví majitelé chovají neobvykle mírumilovně. Divím se, že psa nepřispali natrvalo, neudělali díru do chatrné boudy a nenahlásili skutečným majitelům, že pes utekl. Lepší když "uteče přispalý" než aby utekl doopravdy. Doplatí na blbost lidskou, ale takových je víc. Jak ho chcete udržet při životě a kde?
Saša 007
napsal(a):
Pěkný den,
V mém okolí se vyskytl případ, kdy si dva naprosto lehkovážní a nezodpovědní lidé pořídili psa, který opravdu není pro začátečníky. Tyto indivia žili v rodinném domě, odkud se odstěhovali do bytu, bohužel pes s nimi jít nemohl, tak ho nechali tam kde byl a vesele si odjeli. Původní majitelé psa jezdí krmit pouze jednou týdně, pes je naprosto nezvladatelný, nový majitel domu již zkoušel kontaktovat útulek, tam mu ale po tom, co se dozvěděli co je to za rasu a jak je starý bylo sděleno, že takového nezvladatelného psa si vzít nemůžou. Nový majitel je s nimi v příbuzenskem vztahu, bohužel ale ani tak nekomunikují na výzvy aby si psa vzali k sobě nebo mu zabezpečili nový vhodný domov.. Pes je v takové boudě, kdy je opravdu jenom otázka času kdy se dostane ven. Pes je zanedbaný tak dlouho že podle veterinářky již přechování není možné. Psa není možné z kotce dostat, bohužel by jistě přítomné pokousal. Otázka tedy zní jak pokračovat, aby nový majitel neporušil práva majitelů psa ale aby pes z jeho pozemku zmizel.
Dekuji.
Udělat k tomu pidikotci větší výběh s přepouštěním(kvůli čištění) a dávat psu krmení a vodu nějakým otočným zařízením.
To mi přijde jako nejjednodušší. A vůči psovi nejslušnější. Přece není nynější majitel ve při se psem.
A než se neustále nervovat, raději bych ty peníze obětovala a měla klid. A čisté svědomí.
Měli jsme u nás u koní pojišťováky kvůli pojištění vožení dětí. Paní majiteli pozemků sdělila, že pokud se koně nachází na jeho pozemku a utekli by + nějaká nehoda, ručí za to on. Protože je převzal do opatrování i když mají koně majitele.
Tak aby po útěku psa z chatrného kotce a případném napadení nějakého živáčka, nemusel vše řešit majitel pozemku.
napsal(a):
Na to, že jsou to příbuzní takových m.agorů, se ti noví majitelé chovají neobvykle mírumilovně. Divím se, že psa nepřispali natrvalo, neudělali díru do chatrné boudy a nenahlásili skutečným majitelům, že pes utekl. Lepší když "uteče přispalý" než aby utekl doopravdy. Doplatí na blbost lidskou, ale takových je víc. Jak ho chcete udržet při životě a kde?
Sice poslední ale pořád to bohužel možnost je. Pokud majitelé budou ochotni psa darovat a najde se nějaký vhodný člověk, který by si psa vzal bylo by to nejlepší ale nejsem si jistá, že takový odvážlivec existuje. A pochybuju, že i kdyby se našel majitelé psa by souhlasili, je to hrozná situace pro nového majitele i pro psa.

Sice vaším způsobem zachováte psa na živu, ale s jakou prognozou? Pes není tygr, aby byl chován v kleci bez kontaktu s lidmi. A kontakt s lidmi mu dopřát nemůžete. Stejně se budete nervovat, co by kdyby. Kdo v takovém případě bude spokojený? Pes těžko.
Tak jako jsem pro uspání nemocného psa ( nevyléčitelně ), tak jsem pro uspání nebezpečného psa
( nevyléčitelně ).

Nějak mi to neštymuje...jsem současný majitel nemovitosti a pozemku...takže pes je na "mém", nejsem právník, ale myslím si, že by šlo nějakou oficiální cestou vyzvat majitele psa, aby "můj majetek"(bouda-kotec, kde je pes), vyklidili...nebo vymáhat na majitelích psa nějakou částku za neoprávněné užívání mého pozemku?...další věc, proč mají majitelé psa k němu přístup, když je pes na mém pozemku?...to si tam mírnix-týrnix jezdí na návštěvu...jednou týdně psa nakrmí (což je teda bomba, to už mi přijde, že je týrání jak vyšitý), pokecaj s příbuzným, sdělí mu, že vše zůstane při starém a čauky zase za týden?...

Vyzvete oficiální cestou...nestane se nic...další krok ? Vymáhat za užívání...totéž...co uděláte, když se vám vysměje ? Příbuzný.
Prosoudíte poslední krejcar.
Šlo by vzít psa a uvázat mu ho ke klice v jeho novém bydlišti. Ale to by vás ten pes sežral (.
Saša 007
napsal(a):
Pěkný den,
Dekuji.
Pes je zanedbaný tak dlouho že podle veterinářky již přechování není možné. Psa není možné z kotce dostat, bohužel by jistě přítomné pokousal.
jste si naprosto jistí, že to tak je ?
rozvíjíte tu všemožné bla bla teorie a kromě tohoto vágního vyjádření zadavatele se de facto nic neví, ani plemeno
Jednou jsem jel z paní z ouřadu UZSVM, páč stát "zdědil" odůmrtí i psa NO (v kotci) s naprosto stejnou "diagnózou" - ten pes všechny sežere...vrčí, štěká, skáče na pletivo...
voda dolejvaná hadicí, žrádlo (humus granule) zkrs mříže vše trvalo asi měsíc, než se ouřad "rozhejbal"...pověst lité šelmy
no po 1,5 hod okecávání byl normálně naložen a odvezen do útulku kde žil na náklady státu...
PS. jestli jde o pastevce...pár takovýhle už u RD dožilo, kontaktoval bych ho...

lupus4
napsal(a):
Pes je zanedbaný tak dlouho že podle veterinářky již přechování není možné. Psa není možné z kotce dostat, bohužel by jistě přítomné pokousal.
rozvíjíte tu všemožné bla bla teorie a kromě tohoto vágního vyjádření zadavatele se de facto nic neví, ani plemeno
Jednou jsem jel z paní z ouřadu UZSVM, páč stát "zdědil" odůmrtí i psa NO (v kotci) s naprosto stejnou "diagnózou" - ten pes všechny sežere...vrčí, štěká, skáče na pletivo...
voda dolejvaná hadicí, žrádlo (humus granule) zkrs mříže vše trvalo asi měsíc, než se ouřad "rozhejbal"...pověst lité šelmy
no po 1,5 hod okecávání byl normálně naložen a odvezen do útulku kde žil na náklady státu...
PS. jestli jde o pastevce...pár takovýhle už u RD dožilo, kontaktoval bych ho...
Od toho je diskuze, aby se rozvíjela do nepředstavitelných šířek. Stačí kouknout vedle - už jsme od granulí u čoko milka
Jestli máte opravdu zájem jet se na psa podívat, nejlépe napsat zadavatelce soukromou zprávu.
A my si tu budem spokojeně plkat dál.

napsal(a):
Vyzvete oficiální cestou...nestane se nic...další krok ? Vymáhat za užívání...totéž...co uděláte, když se vám vysměje ? Příbuzný.
Prosoudíte poslední krejcar.
Šlo by vzít psa a uvázat mu ho ke klice v jeho novém bydlišti. Ale to by vás ten pes sežral (.
No, prosím, neříkejte mi, že si kdokoliv může na mém pozemku nechat ustájené zvíře a já s tím nic neudělám, protože nejsem majitel zvířete...to mi přijde trochu na hlavu.
napsal(a):
No, prosím, neříkejte mi, že si kdokoliv může na mém pozemku nechat ustájené zvíře a já s tím nic neudělám, protože nejsem majitel zvířete...to mi přijde trochu na hlavu.
1) zjistit na MU, zda je pes evidován a kdo platí poplatek
2) na "majitele" vyrukovat, zda má povinné očkování...(rabies), pokud ne, je to pak daleko snažší na rozhýbání ouřadů
nemá-li nic z toho, pes "úředně neexistuje" a je-li bez PP, nemá ani majitel šanci prokázat vlastnictví...

Před pěknou řádkou let si známý přivezl z Rakouska(bydlí u hranic) kavkazáka na hlídání zahradnictví.Majitel tragicky zemřel a rodina se psa bála.Pes byl v kotci a při přiblížení útočil přes mříže.Uspali ho prášky v žrádle, dal mu košík a spěchal domů než se probere.Doma byl i s košem v kotci.Vodu mu dal do kýble a maso mu nosil a podával skrz mříže a koš.Zpočátku pes jen útočil, tak prostě nežral.Postupně ho hlad donutil, přestal útočit a maso si přes koš vzal, ale jen se známý postavil, opět útočil.Trvalo to asi měsíc než ho mohl i s košem uvázat na vodítko a vzít na procházku.Asi po třech měsícíh už byl pes bez koše, nechal se nakrmit, dát koš, vzít na vodítko.Za další asi měsíc ho už vítal a běhal za ním.Sice byli, jak on říkal, já pán, ty pán, ale pes ho bral, nechal se přivolat, zavřít do kotce, učesat.Hlídal tam ještě asi 7 let.

napsal(a):
Před pěknou řádkou let si známý přivezl z Rakouska(bydlí u hranic) kavkazáka na hlídání zahradnictví.Majitel tragicky zemřel a rodina se psa bála.Pes byl v kotci a při přiblížení útočil přes mříže.Uspali ho prášky v žrádle, dal mu košík a spěchal domů než se probere.Doma byl i s košem v kotci.Vodu mu dal do kýble a maso mu nosil a podával skrz mříže a koš.Zpočátku pes jen útočil, tak prostě nežral.Postupně ho hlad donutil, přestal útočit a maso si přes koš vzal, ale jen se známý postavil, opět útočil.Trvalo to asi měsíc než ho mohl i s košem uvázat na vodítko a vzít na procházku.Asi po třech měsícíh už byl pes bez koše, nechal se nakrmit, dát koš, vzít na vodítko.Za další asi měsíc ho už vítal a běhal za ním.Sice byli, jak on říkal, já pán, ty pán, ale pes ho bral, nechal se přivolat, zavřít do kotce, učesat.Hlídal tam ještě asi 7 let.
Je hezké, když má smutný příběh šťastný konec.
Znám podobný, ale tam s jednalo "jen" o RTW. Byl z něj perfektně vycvičený, spolehlivý pes.
Ale ten pes byl před smrtí majitele opečováván, vychováván a cvičen. Jen pak zůstal nějaký čas u rodiny v kotci, krmen "vidlemi" na dálku.
Zase ani nevíme, co je to za plemeno, jak se projevuje..
Ono, že nějaká veterinářka řekne, že je nepřevychovatelný, to myslím není úplně vypovídající, a výrok, který tu padl, že ochočení po letech není možné.. kolik mu je? Možná jsem přehlédla. Být majitelem domu, tak se aspoň snažím udělat ten výběh, když už nic a krmila ho víc, než jednou týdně. Jinak, podle popisu jsem pochopila, že se na něj byla dívat vetka, ne kvs, a ta řekla, že je v pohodě (netýraný), krmený jednou týdně..ten musí vypadat.
napsal(a):
Nemůže a uděláte. Koupili jsme kdysi zanedbaný pozemek v exekuci, kde původní majitelé nechali velkého psa - křížence NO a RTW - uvázaného na řetězu, kde byl od štěněte, asi 3 rok. Psa jsme již před koupí chodili krmit a napájet, protože se o něj nikdo nestaral. Po koupi jsme vyzvali původní majitele, aby si psa odvezli, ale marně. Kontaktovali jsme policii, že máme na pozemku cizího psa, udělali zápis o tom, že za psem již přes měsíc nikdo nebyl a že si nechat nechceme a nemůžeme s ohledem na naší vlastní smečku. Předali jsme jim adresu majitelů, PČR (odchytová služba) nakonec psa odvezli, umístili dočasně do kotce a vyzvali majitele k vyzvednutí. Mám zvířata ráda, ale prostě nemůžu a nebudu na sebe brát odpovědnost za každého psa, jehož majitel je...

No v každém případě to budou prima rodinný vztahy...nevím, jak nový majitel k nemovitosti a tím pádem i k "věcnému břemeni" v podobě psa přišel...klasickým prodejem nemovitosti nebo třeba z pohledu původních majitelů nemovitost "nespravedlivě" zdědil. Protože to co bylo popisováno mi přijde jako truc...."hele Franto udělejte něco s tím psem"..."neudělám a just ne! i kdyby ses postavil na hlavu"...Protože kdyby se jednalo "jen" o to, že momentálně není možné mít psa u sebe, tak normální člověk by se třeba se svým příbuzným dohodnul...udělal větší výběh, pořádnou boudu, domluvil se s domácím, že přes týden bude psa krmit, že samozřejmě stravu a nějakou finanční kompenzaci za ustájení psa zafinancuju a já přijedu na víkend a psu se budu věnovat...pes by si třeba i na nové domácí zvyknul a přestal by být problém.
A přitom se snažit vyřešit situaci psa tak, abych ho mohla někam přestěhovat, když by ho nový majitel opravdu nechtěl na svém pozemku mít.
Ale to je přesně ono...zodpovědnost za někoho koho k sobě připoutám a kdo je odkázaný na moji péči.Tady je přesně vidět, jaký asi vztah mají páníčci k svému psovi...
lupus4
napsal(a):
Kdybych věděla, že to tak není, tak to nepíšu, nemyslíte? Ano máte pravdu jedná se o pastevce.
Saša 007
napsal(a):
Kdybych věděla, že to tak není, tak to nepíšu, nemyslíte? Ano máte pravdu jedná se o pastevce.
A co ta KVS? Ta by snad mohla pomoct, pokud sami majitelé domů řeknou, že ho tam majitelé nechali (opustili), krmí ho jednou týdně, oni ho tam nechtějí, tak ho snad po nějakých upozorněních odeberou, nebo ne? Ten pes se bude mít mnohem lépe v útulku. Nebo zkusit oslovit nějaké depozitum, existuje tisíc "XXX v nouzi", pastevci něco takového taky budou mít a některý i pomůžou (pečlivě, ale vybírat). Není to žádná výhra pro útulek/depozitum, ale tak od toho jsou, že nebudou zachraňovat jen ty hodný psy. A ten pes by byl zabezpečený, kvalitně krmený, a třeba jednou dosáhne toho, že se dostane s nějakým snaživým člověkem aspoň jednou za čas na procházku z kotce. Nebo taky ne, ale přijde mi to jako nejshůdnější legální cesta pro toho psa.