Zdravím,
mám takový "problém". Potřebovala bych změnit čas krmení u pejska, který je odmalička zvyklý na krmení v 18.30 (cca, prostě po šesté večer). Jsou mu 4 roky.
Učím (nově) v jazykové škole, tudíž moje pracovní doba je převážně večer a ačkoli se opravdu snažím si to plánovat tak, abych byla v době krmení doma, ne vždy to jde, a ne vždy je doma muž, aby nakrmil on.
Nakrmila bych třeba o hodinu dřív, ale někdy to vyjde tak, že jsem pryč třeba 13.00 - 19.00 a o tolik dříve ho krmit nemůžu, to by pak tak jako tak štěkal, že chce jíst, jak má ten režim zažitý.
Pejsek je vychovaný, štěkání mu netoleruju (vyřvávání si jídla a tak), ALE jakmile je doma sám a je čas krmení, nebo se blíží (cca od 18h), začne štěkat a to bohužel neovlivním.
Napadlo mě rozdělit dávku na dvě a postupně ho na to zvykat a druhou dávku posunout na později. Spousta lidí mi ale doporučuje zůstat u krmení 1x denně, když se jedná o dospělého psa. (Pak mám ještě štěně MOK a toho krmím 3x, ale ten nevyvádí, když se jídlo zpozdí)
Jako nejlepší řešení mi ale přijde krmit ho jednou denně třeba v 7 ráno, to bývám doma téměř vždy. JENŽE jde o posunutí o 12 hodin, to je opravdu hodně. Jak na to? Postupně? Ze dne na den? Je to vůbec reálné?
Prosím ideálně vlastní zkušenost, kdy se vám měnil režim a museli jste ho upravit pejskovi.
Díky moc.
Mám malou fenu dva a půl roku - 7 kg - a krmím dvakrát denně, ráno granule, večer barf. Neplánuju to redukovat na krmení jednou denně, myslím, že u malých psů je lépe rozdělit to do dvou dávek.
Ale tu večerní dávám až opravdu před spaním, mezi 22.-23. hodinou chodíme ještě venčit a žere potom. Takže nehrozí, že bychom nebyli doma, půl sedmá večer mi přijde dost nešikovná, zvlášť v letním období - běžně býváme ještě někde venku.
Rozdělila bych to do dvou dávek, už bych asi nikdy nechtěla krmit psa 1 x denně.
Mám-li být upřímná - snažím se krmit přibližně ve stejnou dobu, ale u dospělých psů prostě nějakou změnu neřeším, musí se přizpůsobit momentální situaci. Ve vašem případě bych volila rozdělení do 2 dávek - ráno a večer, aby pejsek nebyl příliš vyhladovělý. Ráno bych se snažila o přibližnou pravidelnost, večer se pejsek jistě přizpůsobí. Neprožívejte to tak.
Super, tak díky, rozdělím mu to. Veterinářka mi naopak doporučovala tu jednu denně, ale teď se mi to fakt nehodí..
Jinak doteď pro nás půl sedmá nebyla problém, nebo teoreticky jsme krmili dřív, navíc co máme lovecké plemeno, trávíme maximum času se psy...
Tu "druhou dávku" mu můžu začít dávat třeba hned zítra? A asi bude lepší, aby ráno dostal víc a večer jen tak nějak "symbolicky", že? Ono nejde o to, že bych to hrotila já kvůli psovi, spíš kvůli sousedům. Když mi tu začne poštěkávat, že chce jíst, a půl hodiny to zkouší, to musí být vážně otravné (jsou tu dost tenké zdi...).
Mně pes ráno žere málokdy. Když jsem mu dávala klasicky misku, tak vůbec, teď má kosti, které mu dám když ráno přijdem z prochajdy, jen tak hodit na zem a chroupej, tak ty sice sní, ale většinou stejně až někdy k večeru, třeba až přijdem z prochajdy. Večeři má mezi 23-24h - to krmí muž(já dávno chrápu u telky ). Jinak k otázce: já bych tu večeři prostě uposunovala třeba po půl hodině na pozdější čas. A ráno(pokud by tedy žral) bych dala něco málo.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Terven
napsal(a):
Mám malou fenu dva a půl roku - 7 kg - a krmím dvakrát denně, ráno granule, večer barf. Neplánuju to redukovat na krmení jednou denně, myslím, že u malých psů je lépe rozdělit to do dvou dávek.
Ale tu večerní dávám až opravdu před spaním, mezi 22.-23. hodinou chodíme ještě venčit a žere potom. Takže nehrozí, že bychom nebyli doma, půl sedmá večer mi přijde dost nešikovná, zvlášť v letním období - běžně býváme ještě někde venku.
Rozdělila bych to do dvou dávek, už bych asi nikdy nechtěla krmit psa 1 x denně.
Taky krmíme 2x denně a to máme velký psy. A myslím si, že i u velkých psů je lepší krmnou dávku rozdělit do dvou. Aspoň se to vždy doporučovalo kvůli torzi.
My krmíme pravidelně v 6 ráno a v 6 večer, v létě a většinou i o víkendech se to přizpůsobuje momentální situaci a psi si zvykli, neřeší to. Dokonce se občas stane, že se zapomene, psiska zalezou normálně spát a pak jsou ještě docela překvapení, když se miska se žrádlem objeví.
napsal(a):
Taky krmíme 2x denně a to máme velký psy. A myslím si, že i u velkých psů je lepší krmnou dávku rozdělit do dvou. Aspoň se to vždy doporučovalo kvůli torzi.
My krmíme pravidelně v 6 ráno a v 6 večer, v létě a většinou i o víkendech se to přizpůsobuje momentální situaci a psi si zvykli, neřeší to. Dokonce se občas stane, že se zapomene, psiska zalezou normálně spát a pak jsou ještě docela překvapení, když se miska se žrádlem objeví.
Jojo, kvůli torzi velkého taky budu krmit 2x denně (teprve mu bude rok, tak zatím 3x :), ale u malého mi právě všichni tvrdili, že to je zbytečné. Ale ono je to i praktičtější, no :D :)
Díky za všechny tipy a začneme krmit 2x :).
Ono je taky potřeba napsat, čím krmíte. Jestli granule, nebo barf či jakákoli forma "mokré" stravy. Ale nechápu radu od veterinářky o krmení jednu denně. I malého psa jsem krmila dvakrát, jedna dávka větší, druhá menší, u nás ta velká ráno po procházce masová a granule ta menší večer. Stane se, že granulí si třeba týden nevšimne.
hirothevizsla
napsal(a):
Super, tak díky, rozdělím mu to. Veterinářka mi naopak doporučovala tu jednu denně, ale teď se mi to fakt nehodí..
Jinak doteď pro nás půl sedmá nebyla problém, nebo teoreticky jsme krmili dřív, navíc co máme lovecké plemeno, trávíme maximum času se psy...
Tu "druhou dávku" mu můžu začít dávat třeba hned zítra? A asi bude lepší, aby ráno dostal víc a večer jen tak nějak "symbolicky", že? Ono nejde o to, že bych to hrotila já kvůli psovi, spíš kvůli sousedům. Když mi tu začne poštěkávat, že chce jíst, a půl hodiny to zkouší, to musí být vážně otravné (jsou tu dost tenké zdi...).
Asi bych chtěla vysvětlení po veterinářce nebo jí rovnou změnila. Psa je lepší krmit dvakrát denně. Večer byc´h mu dala hlavní dávku nebo obě stejné.
inusanka
napsal(a):
Ono je taky potřeba napsat, čím krmíte. Jestli granule, nebo barf či jakákoli forma "mokré" stravy. Ale nechápu radu od veterinářky o krmení jednu denně. I malého psa jsem krmila dvakrát, jedna dávka větší, druhá menší, u nás ta velká ráno po procházce masová a granule ta menší večer. Stane se, že granulí si třeba týden nevšimne.
Taky by mě zajímalo - existuje opravdu nějaký objektivní důvod, kromě toho, že "se to tak dělá", proč krmit psa jednou denně? Pes je velký, osmiletý, krmím dvakrát, při větší zátěži (třeba na čundru) i třikrát. Čas nijak extra pravidelně fixovaný nemáme. Většinou dostává ráno granule, večer barf. Bez problémů.

Všechny své psy jsem vždy krmila dvakrát denně s tím, že ranní dávka je cca ve stejný čas (kromě víkendu), ale večerní dle situace, v podstatě každý den jinak. Nikdy se mi tak nestávalo, že by si psi v čas krmení žrádlo vynucovali, byli nervní kdy dostanou misku apod.
Trochu jiné je to teď s adopťačkou z množírny, která díky velmi nepravidelnému (= taky žádnému) žrádlu v minulosti je na něj stále dost nadržená i při tomto režimu. Ale zlepšuje se to, už tolik nevyvádí, když chce nažrat, ale jen mě pronásleduje a sleduje každý můj krok, dokud tu mísu nedostane.
manitschka
napsal(a):
Taky by mě zajímalo - existuje opravdu nějaký objektivní důvod, kromě toho, že "se to tak dělá", proč krmit psa jednou denně? Pes je velký, osmiletý, krmím dvakrát, při větší zátěži (třeba na čundru) i třikrát. Čas nijak extra pravidelně fixovaný nemáme. Většinou dostává ráno granule, večer barf. Bez problémů.
Myslím, že objektivní důvod je ten, že šelmy mají trávení uzpůsobeno na delší hladovění. Ulovím, nažeru se k prasknutí, dva dny trávím a jdu lovit. Právě teď, s nemocnou kočkou, se nad tím často zamýšlím. Všude se píše, že kočka nesmí hladovět víc dní po sobě, jelikož jí odejdou játra. Neleze mi to do hlavy neb to, co píšu výše a také: není málo příkladů, kdy lidi omylem zavřeli kočku třeba někde v kůlně či sklepě a našli ji po týdnu. Vyhladovělou, dehydrovanou, ale normálně to zvládla. Snad něco k tomu písne Bodlinka.
lesnížínka
napsal(a):
Myslím, že objektivní důvod je ten, že šelmy mají trávení uzpůsobeno na delší hladovění. Ulovím, nažeru se k prasknutí, dva dny trávím a jdu lovit. Právě teď, s nemocnou kočkou, se nad tím často zamýšlím. Všude se píše, že kočka nesmí hladovět víc dní po sobě, jelikož jí odejdou játra. Neleze mi to do hlavy neb to, co píšu výše a také: není málo příkladů, kdy lidi omylem zavřeli kočku třeba někde v kůlně či sklepě a našli ji po týdnu. Vyhladovělou, dehydrovanou, ale normálně to zvládla. Snad něco k tomu písne Bodlinka.
No právě..tak praví teórie, ale u domácích šelem tuhle zkušenost vůbec nemám, a to jich znám i mám hodně. Navíc si nemyslím, že by to u těch volně žijících fungovalo opravdu tak, že je to pro ně ideál, spíš že to zvládnou, když není co k snědku hned tak po ruce..? Mám ozkoušeno u spousty psů, že častější krmení jim prostě sedí víc, ten můj když by měl žrát jen jednou denně, tak kručí a zvrací. A u těch koček (malých, domácích, žijících v blízkosti zástavby) si myslím, že nějaké delší hladovění prostě nenastává, pokud je to zvíře pohybuschopné. Jakože jasně, vydrží to, kočka vydrží téměř všechno, ale že by to bylo pro ni dobrý...moji menší jsem našla ve stavu, kdy jsme se v práci všichni shodli, že měla být dávno mrtvá, byla ale neuvěřitelně radostná, tak jsme to zkusili. Je z ní krásná kočičí bonsaj, ale trávení a stravovací návyky se jakž takž rovnají až posledních pár měsíců (mám ji rok a půl).
No však já taky, mám šíleně nežravého psa, je jak vyžle...co já bych dala za pažravce! Vůbec do něj dostat jídlo bez cirátů kolem...se daří málokdy. Teď jsem z něho zase na prášky, protože hárají obě sousední JRTčka najednou a pes už tři dny nežere Takže, co se mi přes zimu povedlo, aby přibral alespoň nějaké to kilo a nebyl jak kostlivec...je pryč A najednou moc jídla prostě nesní, takže také rozdělené do dvou dávek.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
lesnížínka
napsal(a):
Rozdíl je v tom, že kočka je lovec malé kořisti a pes (vlk) většinou velké. Tedy u psovitých je to opravdu tak, že uloví (nebo taky ne) a nacpou si břicha k prasknutí a pak v klidu tráví. Nemusí mít nutně přísun potravy každý den.
U koček (myšleno řád malé kočky) je to jinak. Ti obvykle uloví malou kořist několikrát denně a skutečně nejsou zařízení na delší hladovění. Zdravotně to kočku opravdu může poškodit.
U velkých koček je to podobně jako u psovitých. Takové lvy rozhodně nikdo nekrmí každý den. Ve většině zoo myslím,4x týdnně.
Myslíte, že pošle dopis Kubišové, když jí nedáte v přesnou dobu?
Nebojte, však si zvykne, ono není smrtelné, jestli jí bude kručet v břiše o hodinku déle.
My krmíme, jak nám to zrovna vyjde. Když jsme venku déle, tak prostě dostanou, až se to hodí nám. A ráno někdy dostanou, a někdy ne. Rozhodujeme o tom my, ne psi. Ti nevědí, jaké budou mít aktivity, je jim jedno, jestli přibírají nebo potřebují nabrat.