Již nějakou dobu přemýšlím s partnerem o pořízení si psa. Jelikož jsme si vědomi, že je to úvazek na několik let, chceme se rozhodnout co nejlépe. Obracím se na vás tedy s prosbou o pomoc při výběru plemene psa.
Jaké jsou podmínky?
- Jsme úplní začátečníci, takže rádi bychom plemeno s neproblematickou výchovou.
- Bydlíme v bytě, neměl by moc štěkat a nemít demoliční choutky.
- Býval by sám doma cca 6-8 hodin.
- Jsme docela aktivní pár. Chci se psem chodit běhat, zkusit agility a o víkendu chodíváme na túry (cca 30 km/den).
- Zároveň určitě budou dny, kdy se nám nebude chtít nic dělat/bude hnusně/budeme nemocní, takže aby se dalo zabavit v bytě.
- Musí to být inteligentní plemeno (podmínka přítele).
- Nechci plemeno u kterého je vysoká pravděpodobnost dědičné choroby.
- Ideálně střední plemeno.
- Ano, i peníze hrají docela roli. Rádi bychom se vlezli do 15 tisíc (samozřejmě že jen s pp)
Naši favority jsou zatím:
- Český strakatý pes - jenže prý trpí epilepsií.
- Šeltie - trpí separační úzkostí. A také, je docela maličká, ušla by ty túry bez problémů?
- Dlouhosrstá kolie - ta se mi zamlouvá nejvíce. Co už se mi moc nezamlouvá, je ta cena. Šla by sehnat i pod 15?
Přemýšleli jsme i o štěněti z útulku. To se mi zamlouvalo nejvíce, jenže pak jsem začala přemýšlet nad tím, že vlastně nikdo nezaručí, co z něj vyleze. Jestli bude lenoch, tupý, neakční, malý, .. Nedokážu si moc představit, že bychom si adoptovali štěňátko z útulku a byl by z něj lenoch, co by neušel časem ani těch 10 km. Nebo jsou nějaký tipy dle čeho vybírat? Na co se zaměřit?
Díky všem, kdo to dočetl a budu ráda za každou radu :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

a krátkosrstá kolie?
Hlavně bych vymazala z hlavy, že jsou někteří psi tuoý, ani nevím co si pod tím představit.. každý pes má vlohy na něco jiného, nelze říct, že je třeba bígl tupý oproti border kolii, každý je chytrý na jiné věci.
Chodský pes, bílý švýcarský ovčák, flat coated retriever, ale ceny vůbec nevím.
Já jsem zvolila anglického kokršpaněla, trénujeme agility a triky, chodíme běhat a s koloběžkou a stíhá i mé rekreační koně. Na druhou stranu je to pes, který není nijak náročný na pohyb a spokojí se i s hodinovou procházkou denně a nic víc nepotřebuje. Jen ty choroby chce pohlídat, ale pokud budete brát z chovky i do cenového limitu se vejdete

"Nedokážu si moc představit, že bychom si adoptovali štěňátko z útulku a byl by z něj lenoch, co by neušel časem ani těch 10 km"
ale tohle se proste muze stat - s jakymkoliv psem
vůbec nepocitate s tim, ze pes proste třeba nebude splnovat vase predepsane podmínky?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Forester
napsal(a):
A co Entlebušský pastevecký pes? Pěkný článek je o něm zrovna na iFauně.Cenu štěněte sem nfzjišťoval..
Entlebuch bude stát víc než 15 tis.
napsal(a):
"Nedokážu si moc představit, že bychom si adoptovali štěňátko z útulku a byl by z něj lenoch, co by neušel časem ani těch 10 km"
ale tohle se proste muze stat - s jakymkoliv psem
vůbec nepocitate s tim, ze pes proste třeba nebude splnovat vase predepsane podmínky?
Asi jsem se špatně vyjádřila. Samozřejmě, že s tím počítáme. Ale přeci jenom u psa určitého plemene s pp je ta pravděpodobnost o dost nižší, než u útulkáče o kterým se neví zhola nic.
Děkuji všem za tipy, postupně se na to podíváme :).
Šeltie že trpí separační úzkostí? Možná některé ano, ale ne častěji než u jiných plemen. Mám druhou šeltii a se separačkou jsem neměla problém ani u jedné. Stejně tak ve svém okolí žádnou takovou šeltii neznám. U šeltií bývá spíš problém s bázlivostí, ale i s tím se dá pracovat (a zdaleka ne všechny jsou bázlivky). Obě moje šeltky byly jako štěňátka netykavky, hodně nedůvěřivé k cizím lidem i ke psům, ale poctivou socializací se to srovnalo a teď se nebojí skoro ničeho, dokonce ani bouřky a ohňostroje
Jinak tůry šeltie zvládne v pohodě, občas chodíme kolem 20 km a psina šlape bez problémů, určitě by zvládla i víc. Vím i o šeltiákovi, který chodí 90 km dogtrekky, takže pro šeltii není nic nemožné
Cena šeltie je kolem těch 12-15000, psi bývají levnější než feny. Z onemocnění je dobré pohlídat si výskyt DKK a DLK u předků, což není úplně snadné, ne každý chovatel své psy dává vyšetřit. Bohužel to není povinné. Většina vyšetřených psů má klouby zdravé, ale i psi s nejvyšším stupněm dysplazie kyčlí se najdou. Dále onemocnění očí, většina chovatelů dělá alespoň klinické vyšetření, někteří k tomu dělají i genetické testy na CEA. Ještě se vyšetřuje genetika na mutaci MDR, což není onemocnění, ale nesnášenlivost k některým léčivům. Obecně jsou šeltie poměrně zdravé, těch nemocných jedinců je menšina.

IPacka
napsal(a):
O té jsme taky uvažovali, bohužel ta cena je dost vysoká :/.
Stále počítejte s tím, že pořizovací cena je v životě psa ta nejmenší položka.
Ještě byste mohli zahrnout do výběru středního knírače, ale cena se bude pravděpodobně pohybovat kolem 15. tis.

to sheepdog
Já jich mám okolo docela dost, jak je to celkem populární plemeno. Většinou jedináčci. A doma jich o samotě vyšiluje hodně.
Ale znám jednoho naprosto perfektního, který dokonce bez mrknutí oka přežil změnu pána (v rámci rodiny). Je to o dost větší kluk, za sebou sportovní kariéru, zuby komplet, povaha neuvěřitelně vyrovnaná, zdravý.
S chováním psa se dá udělat hodně, ale chce to hodně práce a času. A to asi zadavatel nechce, kdyby se nezadařilo.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Hlavně si uvědomte, že na 30 km denní tůry a aktivní sportovní vyžití u agility si u štěněte každého plemene počkáte minimálně 1 rok. Jestli nechcete čekat, pomožte nějakému akčnímu psotýpkovi z útulku.
Toho jsme si vědomi. A ne rok, ale aspoň dva.
Já bych spíš uvítala tipy na jednotlivá plemena, případně tipy jak správně vybrat útulkáče, než toto poučování

Ad. růžena růžova vám nevidí do hlavy, co o psech znáte a správně poznamenala, že se psem nemůžete rajzovat v jeho půl roce takové tůry, stačilo napsat já vím, nikdo nepoučuje, jen má starost zda jste obeznámený budoucí majitel...
Velký pudl, nebo střední, ale velký zas tak velký není a nemusí být ani ostříhaný na, jak já říkám, debžu, ale normálně, bez bochánků a příčesku.

Známý má Punťu - fakt nebyl drahý. Bere ho s sebou všude (to je velká výhoda, je spousta míst, kam vás se psem nepustí ), dokonce byl i na Velké čínské zdi.
( Neurážejte se - je to vtip ).

Šeltie, proč ne, agility je pro ně fajn a výlety taky. Ale bývají uštěkané, znám jich hodně a v zásadě jen jedinou, která moc neštěká. A ano, jednu taky znám s hodně silnou separační úzkostí. Taky bázlivost a poslední dobou i zdraví (znám třeba šeltii s těžkou dysplazií). Dlouhosrstá kolie, no nevím, sportovat rekreačně ano, ale pokud chcete agi závodně, tak zas takové terno to není, ta kraťanda je o dost vhodnější (taky mi přijdou zdravější). ČSP na agi taky dobrý (ale není to nějaké lepší závodění), ale třeba znám jednoho, který má taky úzkostnou poruchu a doma sám nevydrží (ale jo, moc jich neznám, možná je tenhle prostě jen výjimka). A co choďáček? Nezatracovala bych ani borderku, pokud pečlivě vyberete. Bordery jsou aktivní, ale nejsou to žádní šílení magoři, co neumí odpočívat, jak někteří straší, pokud se jí budete přiměřeně věnovat, mělo by to být ok. Mám jednu šestiletou BOC a aktuálně tříměsíční štěně v režimu, který popisujete vy, starší fena je v tomhle režimu v pohodě, no, u štěněte se to ukáže časem :). Přes týden jsem 8,5 hodiny v práci, ráno procházka na půl hoďky (venčím teda i v pauze na oběd, ale to je na pět minut a šup dom), pak odpoledne procházky, cvičení,2x týdně agi, o víkendech výlety, závody, intenzivky. Co se týče ceny, jedna byla přesně za 15, druhá o něco levnější. Ceny šly trochu nahoru poslední dobou, ale do těch cca 18 tisíc si myslím že v pohodě seženete. Jen je třeba hodně vybírat, neřídila bych se cenou. Ten choďák by hádám mohl být o dost levnější, ale netroufám si odhadovat zdraví, vím že sem tam nějaké DKK, jinak nemám tušení.

Co se týče toho útulkáče, no nevím, záleží jak moc to s agility myslíte vážně. U agi je problém ten, že tam dost hraje roli i výška, váha a stavba těla psa. Může se vám stát, že štěně z útulku vyroste do psa, jehož tělesný formát vám skákání neumožní , kamarádka takhle chtěla pejska do střední velikostní kategorie na agi a vyrost z toho kříženec vlkodava, který je tak velký, že ani do kategorie large se nehodí, protože se nevejde do tunelů
. Možná tedy vybrat nějaké odrostlejší štěně, u kterého už trochu tušíte, jak bude vypadat.

napsal(a):
Co se týče toho útulkáče, no nevím, záleží jak moc to s agility myslíte vážně. U agi je problém ten, že tam dost hraje roli i výška, váha a stavba těla psa. Může se vám stát, že štěně z útulku vyroste do psa, jehož tělesný formát vám skákání neumožní , kamarádka takhle chtěla pejska do střední velikostní kategorie na agi a vyrost z toho kříženec vlkodava, který je tak velký, že ani do kategorie large se nehodí, protože se nevejde do tunelů
. Možná tedy vybrat nějaké odrostlejší štěně, u kterého už trochu tušíte, jak bude vypadat.
Klidně ročního dorostence, na kterém bude zřejmá sportovní postava, hladkosrstého, rezavobéžového. Ale dobře vyzkoušet povahu. Půjčit si ho několikrát na venčení, vzít ho do různých prostředí, zkusit, jak si povahově sednete. Aby to byl veselý, přátelský pejsek, který se všude pohrne, všechno ho bude zajímat, nic ho nerozhází. Ne hysterický, ustrašený neurotik.
Napadá mě střední nebo velký pudl. Málopočetné plemeno, dlouhověké, netrpí na dědičné vady, odolný pes, inteligentní, milý společník, přizpůsobivý. Dají se ostříhat i tak, aby to zabralo co nejméně času s údržbou, srst je na dotek příjemná, navíc velcí opravdu nemají potřebu štěkat na vše, co se hne. A cenově se dá u střeďáka taky vejít. :).
Já osobně, když jsem hledala vhodné plemeno na čundrování... dlouhé trasy středně náročným terénem, nesení zátěže a aby to nebyl úplně sralbotka... a na druhou stranu aby vydržel přes týden v bytě pouze s jednou delší procházkou za den a vyřáděním se při nácviku poslušnosti, stop atd.... v té době ještě agility nebylo tak populární... volila jsem mladého (rok a půl starého) psa z útulku. Vzala jsem ho párkrát na delší venčení, abych viděla jak se chová... vyzkoušela s ním jak je ochotný se učit a pak po dohodě s útulkem jsem ho vzala na pár hodin domů. Byl to kříženec NO a čaučau (měl modrý jazyk a i v obličeni vykazoval takové čaučoidní rysy). Až na ty chlupy splňoval všechno, co jsem potřebovala... bohužel mi ho časem psychicky rozstřelili nevychovaní pidipsi v baráku (několikrát kousnutý do zadních nohou a přepadovky zpoza rohů).
Navíc tím, že člověk je schopen být celý den se psem venku (podnikat s ním dlouhé tůry na úvazu) se podle mých zkušeností hodně posiluje vazba psa na člověka. A po letitých zkušenostech s českými horskými psy jsem pochopila, že pak vlastně pes doprovod člověka na tůře bere částečně jako práci.
Ale zase na druhou stranu, jsem čudrovala i s čivavami. Když už nemohly, šouply jsme je do klokanek. Navíc pak člověk není omezený v restauracích (mokrého a špinavého psa tam fakt moc vidět nechtějí) nebo při návštěvách hradů. Ocenila jsem jejich skladnost při výlezech na rozhledny a zříceniny (mám skoro za rohem Česko-saské Švýcarsko). Velkého psa musíte odkládat dole, nebo oželit výstup.
Já jsem v poslední době ohledně špiců nějaká skeptická... podle toho co vidím v okolí a mezi známými (a to rozhodně nejsou kynologičtí začátečníci). Středňáci jsou uštěkaní a vlčí jsou zase lemry líné a tvrdohlavé. Vlčí... kdo si pořídil na případné agility - pohořel... nemají o to moc zájem. Chlupy neřeším, zadavatel akceptuje šeltii, tak mu asi zvýšená péče o chlupy nevadí.
Myslím, že požadavky by mohli celkem dobře splňovat:
Nova Scotia Duck Tolling Retriever.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kanadsk%C3%BD_retr%C3%ADvr
nebo
Portugalský vodní pes
https://cs.wikipedia.org/wiki/Portugalsk%C3%BD_vodn%C3%AD_pes
Nejsou nároční na výchovu a výcvik, aktivní, středně velcí a chytří psi. Co se týče nemocí, na ty narazíte u každého plemene. Odběrem z chovky tuto možnost aspoň částečně eliminujete. Nevím jestli by to odpovídalo cenovému rozpětí, ale zkuste mrknout.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Já jsem v poslední době ohledně špiců nějaká skeptická... podle toho co vidím v okolí a mezi známými (a to rozhodně nejsou kynologičtí začátečníci). Středňáci jsou uštěkaní a vlčí jsou zase lemry líné a tvrdohlavé. Vlčí... kdo si pořídil na případné agility - pohořel... nemají o to moc zájem. Chlupy neřeším, zadavatel akceptuje šeltii, tak mu asi zvýšená péče o chlupy nevadí.
Vlčí špic nikdy na agility vhodný nebyl, takže to je jen o špatně vybraném plemeni. Túry dá každý špic v pohodě a líný rozhodně není, jen je inteligentní a nelítá jen tak zbůhdarma a už vůbec ne za míčkem. Ale nesplňuje všechna kritéria zadavatelky.
assil
napsal(a):
Vlčí špic nikdy na agility vhodný nebyl, takže to je jen o špatně vybraném plemeni. Túry dá každý špic v pohodě a líný rozhodně není, jen je inteligentní a nelítá jen tak zbůhdarma a už vůbec ne za míčkem. Ale nesplňuje všechna kritéria zadavatelky.
Špic a agility... já se nepřu ... ti co špice pořizovali spíš podlehli nedávné reklamě (cca 2 roky zpátky), že špic se hodí na všechny psí sporty... zřejmě šlo o "nalákání" kvůli oživení zájmu o plemeno. Stejné jsem zažila cca před 7-10 lety s chodskými psy. Taky je dávali do TV spotů jako nejlepší plemeno pro děti a jednoduchý výcvik. Pár se jich v okolí vyskytlo... nebudu se bavit o úrovni kynologických schopností majitelů... ale buď psi zmizeli během puberty nebo ti co si je pořídili pak jako dalšího psa volili úplně jiné plemeno. Většinou si stěžovali na uštěkanost a u fen na nevyrovnanost. Netvrdím tím ovšem, že takhle se projevuje většina zvířat daného plemene... zvlášť deset let může znamenat do velký vývoj. Já si třeba chodského psa pamatuji o dost "tvrdšího" než jak je prezentován dnes. V článcích od Dagmar Ruščákové mi přišli dost ostří. Navíc jsme se často setkávali buď v kruhu nebo v kruhu sousedili s českými horskými psy na národkách. Vůbec mi to nekorespoduje s tím, jak je dnes choďák prezentován a k čemu je doporučován. Příjde mi, že je stavěn na úroveň méně snaživých kólií (doufám, že se teď milovníci ChP neurazí). Na druhou stranu je na severočeských akcích moc nevidím... ať už všestranný výcvik či agility. Jedinou fenu znám osobně, co s námi chodí na hoopers agility, a ta náhodně vyjíždí (štípe) po mladých psech... a štěká po celý dobu běhu.

...Já si třeba chodského psa pamatuji o dost "tvrdšího" než jak je prezentován dnes...
Tohle by se dalo říct o spoustě dalších plemen ( bernský salašník, hovawart, knírač, dobrman ),
asi to bude tím, že dnes má být pes především všemilující mazlík.
Jinak ještě co se týče výběru plemen. Dneska jsem při venčení dítěte (má rád dlouhé tůry lesem) narazila na skupinu turistů se psy. Měli belgické ovčáky tervuereny (v úvazu na sedácích a s batohy)... dítě odkráčelo pozorovat šustot v lese (psi ho totálně nezajímají), tak jsem s nima hodila řeč. Všichni vesměs typ maratonského běžce... velice aktivní lidé, co provozují tůry, běh, kolo/koloběžka se psem. Pár jich už vystřídalo různá plemena, ostatní byli úplní začátečníci. A všichni si tohle plemeno pochvalovali... oproti tomu, co měli původně (retrívry, NO, BOC). Lehce se učí, fyzicky je nadstandardně aktivní (myslím tím, že je to šlachovité vytrvalé plemeno)... ale není mu potřeba mu "hledat" zaměstnání jako svižnějším BOC a jsou více skladní než NO a v nátuře jemnější.
Jestli zadavatelce je blízká dlouhosrstá kólie... tudíž chlup dlouhý hustý neřeší... myslím, že tervík by byla určitě zdravější alternativa... navíc cenově se pohybuje v rozmezí 12-15 tis. Kč... soudě dle poslední inzerce.
Možná že mne tu někdo rozstřelí, že to moc vhodné plemeno není. Ale osobně s ním zkušenost nemám... na cvičáku máme jenom maliny. Ale tihle psi, co jsem potkala, na mne působili příjemným dojmem. Takže jsem je zařadila do vlastního výběru pro ažzadvaroky psa na výcvik a turistiku... obrany jsem už oželela a budu se spíš věnovat obedience a stopování - stejně mi to jde nejlíp.
TO IPacka: A osobně... koukněte na toho baskervila, co mám v profilu. Je to příšerný ultramix...50 % pastevec a pak co vesnice dala (němovčák, rotvajler, žíhání nejspíš po nějakém bull plemeni). Nevybírala jsem si ho... prostě se u nás vyskytl jako štěně. Teď je mu rok a půl. Má složenou zkoušku z poslušnosti ZZO, chodí se mnou na dlouhé tůry, v bytě se chová slušně. Do nedávna dělal líné agility - hoopers... teď se mi to časově nehodí, tak to tak nějak plácáme doma sami. Pokračujeme dál ve výcviku... na podzim by mohl být připravený na ZZO1. A pak budu pokračovat ve zkouškách podle toho, co mu půjde... no obrany to asi rozhodně nebudou. Teď se zrovna podléhám nákupní mánii... batoh na psa, sedák a amortvodítko. A pofrčíme nacvičovat tah. Zdraví, co se týče fyzičky a pohybu se jeví v pořádku. Tím vším jsem chtěla říct, že co se týče plynulé chůze a případného rekreačního agility nemůžete ani s vořechem udělat chybu (nebude-li se jednat o křížence krátkonosého plemene, robusnější stavby těla a kratších nožek - ale to se poznat u štěněte dá). To jak se pes chová doma je o výcviku... to vám nikdo nezaručí, že vám dlouhosrstá kólie nebude demolovat byt a hejkat za dveřma.

ruženo, ten tervík je dobrý tip, a stejně tak i groenendael, ale má to svá ale, která si ale musí zodpovědět zadavatelka
o povahách BO, si myslím fajn článek :
http://www.groenoir.com/clanky/belgicky-ovcak/ odkaz POVAHA

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Jinak ještě co se týče výběru plemen. Dneska jsem při venčení dítěte (má rád dlouhé tůry lesem) narazila na skupinu turistů se psy. Měli belgické ovčáky tervuereny (v úvazu na sedácích a s batohy)... dítě odkráčelo pozorovat šustot v lese (psi ho totálně nezajímají), tak jsem s nima hodila řeč. Všichni vesměs typ maratonského běžce... velice aktivní lidé, co provozují tůry, běh, kolo/koloběžka se psem. Pár jich už vystřídalo různá plemena, ostatní byli úplní začátečníci. A všichni si tohle plemeno pochvalovali... oproti tomu, co měli původně (retrívry, NO, BOC). Lehce se učí, fyzicky je nadstandardně aktivní (myslím tím, že je to šlachovité vytrvalé plemeno)... ale není mu potřeba mu "hledat" zaměstnání jako svižnějším BOC a jsou více skladní než NO a v nátuře jemnější.
Jestli zadavatelce je blízká dlouhosrstá kólie... tudíž chlup dlouhý hustý neřeší... myslím, že tervík by byla určitě zdravější alternativa... navíc cenově se pohybuje v rozmezí 12-15 tis. Kč... soudě dle poslední inzerce.
Možná že mne tu někdo rozstřelí, že to moc vhodné plemeno není. Ale osobně s ním zkušenost nemám... na cvičáku máme jenom maliny. Ale tihle psi, co jsem potkala, na mne působili příjemným dojmem. Takže jsem je zařadila do vlastního výběru pro ažzadvaroky psa na výcvik a turistiku... obrany jsem už oželela a budu se spíš věnovat obedience a stopování - stejně mi to jde nejlíp.
Já nevím, tervíků znám několik a záleží, na kterého narazíte jedince, znám jednu fenu, která je milionová a na agility s ní běhá malé děcko (psa ovšem vycvičila maminka), ale znám tervíka, který je hodně velký magor (přitom majitelka má dva a první je celkem ok), neváhá si do majitelky na parkuru kousnout a tak a jde po všech psech, které má v dosahu. Venku doživotně na vodítku. Obecně se tvrdí, že tervíci jsou právě ze všech belgičáků nejmíň vyrovnaní v povaze. Víc by mi seděl spíš ten groendalen (teď nevím, jak se to píše), o těch se tvrdí, že jsou nejvyrovnanější ze všech variet.
Pak mi ještě přišlo na mysl, že zadavetelka neuvedla podrobnosti, jak si představuje to túrování. Na túrování v úvazu na sedáku se dá použít opravdu široká škála plemen. Na túrování na volno je už výčet plemen omezen s ohledem na lovecký pud a že jsou začátečníci. Agility na rekreační úrovni bude schopno provádět taky mnoho svižnějších plemen. To jak se bude pes chovat doma je o výcviku a podmínkách, které budou psovi poskytnuty (umístění, zábava, cizí podněty atd.).
Na svých túrách s kočárkem (chodím dost oblíbenými trasami v severočeském kraji) vidím dost lidí se středními loveckými plemeny (MMO, kokři a dneska módní plemena kudrnatých loveckých psů). Asi co do oblíbenosti hodně teď lidé mají australské ovčáky. Pak různé teriéry - krátkonohé i dlouhonohé. Krátkosrsté nebo dlouhosrsté kólie nevídím vůbec. Moje exskorokólie teda zrovna z čundrování nadšená nebyla a taky jsem v dřívějších dobách nikoho s kólií na čundru neviděla.
A zvlášť když zadavatelka zmiňovala českého strakatého psa...
(Toho v rodině máme taky, vybírala jsem ho a kupovala já rodičům. Ale to je pes ještě z éry šikovných klidných psychicky vyrovnaných psů. Dneska bych do tohoto plemene nešla, podle toho co vidím ve svém okolí.)... tak dlouhosrstá varianta by klidně odpovídala anglokokrovi nebo malému münsterlandskému ohaři... krátkosrstá třeba tomu nedávno zde na ifauně zmiňovanému osrstěnému peruánci.

Doporučovat nebo upozorňovat zadavatelku na lovecká plemena, když jsou začátečníci a lovecký výcvik nemají v plánu, mi připadne divné. Přece doporučuji ta plemena, u kterých je nejmenší pravděpodobnost komplikací, a to u loveckého plemene s podporovaným loveckým pudem, který je pro zadavatele nežádoucí, komplikací bude. Vím, že je fůra loveckých plemen módních, některá lovecká plemena jsou dokonce některými tady doporučována jako univerzální na všechny požadavky, stejně jako některá temperamentní pracovní, ale logicky to tak není, nejsou to univerzálové.
Já bych doporučila obecně ovčáka. Výborně se s ním "domlouvá", je poměrně snadný na výchovu, a většinou nemá výrazný lovecký pud.
Na místě zadavatelky bych volila z těchto plemen - chodský pes, dlouhosrstá a krátkosrstá kolie, BO groenendael a tervueren, BŠO, bearded kolie,... Vyhla bych se dnes tak módnímu australskému ovčákovi a dalším módním plemenům. Nevím, v jaké cenové hladině se pohybují štěňata jmenovaných plemen, ani jaké dědičné choroby je trápí, krom těch, jejichž nějaký výsledek je podmínkou chovnosti, a nechce se mi to dohledávat.
dlouhosrstý vipet,
nějakých blbých 30 km dá v poho, rovněž válení v peřinách 20 hod denně taky
je skladný - vejde se do spacáku, ne tolik zimomřivka jako hlaďas...jen cenu nevím, ale asi vyšší
TO balu: S těmi loveckými psy... proto se ptám jak si představuje ty túry. Ve svém okolí mám dva MMO, co dělají aktivně agility a túrují i bez vodítka. Oba majitelé začátečníci. Jeden má fenku vyřazenou z výcviku kvůli reakci na střelbu, druhý má psa z CHS kde prý rovnou doporučí zvíře s nízkým loveckým pudem... tedy pro myslivce nevyhovující. Stejně tak u anglokokra se dají pořídit zvířata z chovek, které nejsou loveckého typu. Jednu malou mám přimo u sídliště.
Často míjím MMO, které si vedou němečtí turisté. Nedoporučuji psy typu vizsla, NKO atd. Ale například irský nebo anglický setr by rukou začátečníka takový problém být neměl.
Ve stejném výsledku bychom se mohli bavit o tom, že výběrem dlouhosrsté kólie či BŠO si můžou jako začátečníci zadělat na problém výběrem bázlivého nebo nevyrovnaného zvířete. Tam je ta pravděpodobnost celkem také dost vysoká. Např. BŠO mi z okruhu letitých venčících přátel taky mizí, protože si je podruhé málokdo pořídí... právě po špatných zkušenostech s povahou nebo derma problémy.
A když to shrnu kolem těch túr... já v dnešní době nenechávám psa běhat volně po lese a kopcích nikde, takže nějaké lovecké pudy řešit nemusím. A to z těchto důvodů:
- cesty turistické jsou často i cestami pro cyklisty
- turistů jsou na trasách mraky, nevím proč by je měl "obtěžovat" můj volně pobíhající pes
- akceptuji požadavky myslivců na klid v lese a v polích
- psa mám v úvazu také kvůli jeho bezpečnosti (možnost zranění, útěku, úleku atd.)
- v cizině je volný pohyb psů v přírodě leckde zakázán
Úvazem myslím buď stopovačku, flexi vodítko nebo sedák a amortvodítko.
Volně pes pobíhá pouze na otevřených prostranstvích nebo v prostorách určených pro volný pohyb psů při venčení, nebo při hře, nebo při výcviku. Na cvičáku cvičíme, tam se neběhá.
Porovnám-li stejný okruh túry se psem na volno a se psem uvázaným... unavenější bývá pes v úvazu, který musí více sledovat pohyb psovoda.

Ano, mohli bychom si zde psát, jestli je lepší bojovat s loveckým pudem jedince loveckého plemene, nebo s bázlivostí jedince ovčáckého plemene. Bázlivost asi zdaleka nebude tak častá, ale lovecký pud má každý pes, natož lovecké plemeno, kde ze své podstaty je lovecký pud podporován.
Podle vašeho druhého příspěvku, Růženo, by se mohlo zdát, že snad ani není třeba psa učit přivolání, a že je tak fuk, jak silný má lovecký pud, když v drtivé většině stejně - podle vás - nemůže chodit na volno.
Je smutné, jak se během poměrně krátké doby podařilo změnit myšlení majitelů psů a potlačit svobodu pohybu se psem natolik, že mnozí pouští psa na volno pouze ve vyhrazených prostorách a připadá jim to v pořádku.

Mám to podobně, fena běhá volně v "našem" prostoru, což jsou kilometry luk a lesních cest, kde to známe. Když jedeme na výlet, chodí na vodítku, i když vím, že se ode mě v podstatě nehne. Nikdy nevím, kdy se vynoří nějaký cyklista, případně nerudný turista - v okamžiku, kdyby začal ječet
"uvažte si toho psa", případně ji chtěl omatlávat, obořila by se na něj a já nemíním řešit spory.
assil
napsal(a):
Ja treba na agi pár spiců zazila. Jak vlci tak ty mrňousky a docela jim to slo. Ne v nejvetsich vedrech, to se ale nechtelo nikomu. Ale jak bylo przo rano nebo vecer nebo trochu hnusne tak docela fungovali hezky. :).
Mám středního pudla. Dají se sehnat i "větší" střeďáci co mají kolem těch 12-13kg. Nemyslím že by byl problém pro začátečníka pokuď něco o výchově ví a je schopnej být důslednej. U štěkání je to hodně o tom jak si ho naučíte- náš je naučenej že v týdnu je sám doma a chrápe, štěká když někdo zazvoní, nebo tak něco. Doma těch pár hodin sám vydrží, jediné co cupuje je papír, kapesníky a tak, a i to jen výjmečně. Hodně pudlů dělá agility, i na docela dobré úrovni, párkrát jsem se psem byla běhat ale do tahu není- mám ho na volno, hlídá si mě. Tůry nebudou problém pro většinu psů si myslím ale osobně bych to viděla na nějakou přípravu- né že dva roky budete chodit kolem bloku a pak najednou 50km. Pár odpočinkových dní zvládne (i když se možná bude tvářit jako nejtýranější pes na světě). Inteligentní je, a náš třeba i velmi kreativní pokuď jde o to někoho přechytračit, třeba když zjistil že když potřebuje ven tak si má zakňučet u dveří, kňučel u dveří 15 minut potom co jsme se vrátili- chlapečka to doma nebavilo. Tuším že u nějakého střeďáka se objevila epilepsie ale to procento je minimální a linie nejsou nějak drasticky příbuzné (hlavně díky rozdělení barev). Hádám že kolem těch 15 tisíc se dá sehnat, když se poptáte, ale jeďte navštívit chovatele a pokuzte se poznat rodiče. Osobně se mi třeba už povahy některých pudlů moc nelíbí- jedinců (otázka či je to přirozená povaha nebo důsledek špatného přístupu majitelů).

..."Osobně se mi třeba už povahy některých pudlů moc nelíbí"
Včera jsem v práci dostala jednu pudličku na hlídání. Byla skvělá.
TO balu: by se mohlo zdát, že snad ani není třeba psa učit přivolání, a že je tak fuk, jak silný má lovecký pud, když v drtivé většině stejně - podle vás - nemůže chodit na volno.
... zdát by se to mohlo, ale i z toho volno běhového "areálu" musíte psa odvolat/přivolat ne?
... a taky mi příjde, že zaměňujete lovecký pud se psí zvědavostí, kdy se jde zvíře podívat, co to tam je za jiné zvíře nebo zajímavý objekt. Lovecký pud beru v té ryzí formě... dohnat a případně ulovit vše živé, co se pohne. U myslivců jsem si taky nevšimla, že by mimo práce jejich psi volně běhali po lese. A to jich potkávám na výletech v lesích docela dost.
Posilování přivolání si prostě dělejte tam, kde je to pro všechny bezpečné. Zkoušení si to na túrách a v lesích - v cizím prostředí - to mi příjde jako ultra neohleduplné.

Přivolání je součást soužití se psem, ne jen cvik, položka při zkoušce, ale něco, co podstatně ovlivňuje život pána a psa.
Já to taky vidím kolem sebe. Je to začarovaný kruh. Fůra psů má s přivoláním problémy, protože jsou většinu času procházek vláčeni na vodítku a tak není prostor přivolání trénovat, a protože nemají přivolání zvládnuté, tak jsou vláčeni na vodítku. Čest výjimkám.

napsal(a):
Přivolání je součást soužití se psem, ne jen cvik, položka při zkoušce, ale něco, co podstatně ovlivňuje život pána a psa.
Já to taky vidím kolem sebe. Je to začarovaný kruh. Fůra psů má s přivoláním problémy, protože jsou většinu času procházek vláčeni na vodítku a tak není prostor přivolání trénovat, a protože nemají přivolání zvládnuté, tak jsou vláčeni na vodítku. Čest výjimkám.
Obecně bych spíš řekla, že i přes problém s přivoláním je většina psů naopak navolno. Začíná to otravováním ostatních (obtěžují psy, kteří jsou bázliví, držkatí jako můj apod.), končí i fatálně. Teď prý přejeli psa u Stromovky pod viaduktem - konečná. Je tam jednosměrný provoz, ze světla slušná tma, řidiči mají co dělat, aby se na přednosti uhlídali vzájemně, pro chodce minichodníček a někdo tam jde se psem jen tak...
Můj pes stopro přivolání nikdy mít nebude, ale vláčená jsem na 10 m flexině já a dobrovolně. Kromě veverek, králíků aj. se zpravidla nedostaneme na vymotaný konec vodítka. Já si zasportuji a on není omezený. Kam se na takový x hodinový střídavý typ pohybu hrabe mých 5 km běhu každé ráno, brusle, x desítek km cyklo výlety, když jsem ještě neměla tu můru zrzavou. Po dvou měsících, co jsme najeli na tenhle režim, najednou 4 kg dole. Ani jsem si nevšimla, že prožívám nějakou fyzickou zátěž. Ale přesně zná moment, kdy se role otáčí.

Jaká je situace v Praze se psy navolno fakt nevím. Každý budeme soudit ze zkušeností ze svého okolí.
Máte - podle siluety na obrázku - basenžiho a u něj opravdu snad nikdo neočekává spolehlivější přivolání. Já jsem to u samojeda rozhodně nečekala a byla odkázaná na dlouhé vodítko (i proto už žádný další samojed nebo seveřan nebude). Ale vydávat to za normu pohybu se psem po venku je jaksi zavádějící.
TO balu: Mně příjde, že stále nechápete, že se tu bavíme o psech na túře. Běžné volné pobíhání v prostoru, kde to pes a psovod zná vám nerozporuji já a asi ani nikdo další. Prostě podle mých zkušeností a mého chápání ohleduplnosti k ostatním pes v neznámém prostředí - čímž myslím vydání se na společný výlet po krásách český, moravských i jinozemských - patří na úvaz. I před xx lety, když jsem se psy čundrovala daleko víc si většina čundráků psy během štreky uvazovala... a to si myslím, že většina z nás vůbec neměla problém s přivoláním. On takový pes probodnutý klackem, nebo se zraněnou nohou x km od civilizace... je dost vážný problém. Prostě kdo má zodpovědnost, ten to nedělá. Navíc už se tu několikrát řešilo, že pes vběhnul do houští nedaleko od cesty a vzbudil tam divočáka. Z oslintaného odloženého koloucha v poli nebo louce taky nebude mít srna zrovna velkou radost - a to volím ještě tu variantu, že se pes přijde jenom podívat a očuchat.
Hojně se tu vyskytují i "přiznání", že u některých plemen přivolání k psovodu ani není realizovatelné... hlavně pastevečtí psi preferují spíš "stůj" a psovod k psovi dokráčí. Nekritizuji to, jenom to zmiňuji. Zažít to z druhé strany, jako turista třeba s malým dítětem nebo i psem někde uprostřed lesů a strání... opravdu nebudu odvázaná z toho, že naproti nám stojí 50 kg "hovado" s nižším mimickým projevem a psovodá má někde 10-20 m za sebou (beru vzdálenost s ohledem na to, že pastevci nemájí snahu se zase tak daleko vzdalovat).

napsal(a):
Jaká je situace v Praze se psy navolno fakt nevím. Každý budeme soudit ze zkušeností ze svého okolí.
Máte - podle siluety na obrázku - basenžiho a u něj opravdu snad nikdo neočekává spolehlivější přivolání. Já jsem to u samojeda rozhodně nečekala a byla odkázaná na dlouhé vodítko (i proto už žádný další samojed nebo seveřan nebude). Ale vydávat to za normu pohybu se psem po venku je jaksi zavádějící.
Já to v žádném případě nepaušalizuji ze svého aktuálního pohledu. Ve věku dítě/puberta jsem měla jezevčíka a u něj to byla 99 % jistota, i když přiběhl konkurenční otrava. Chodil navolno. Teď mám basenžíka a znám své, potažmo jeho možnosti. Průměrně třetinu psů JRT a velikostně výš v produktivním věku řeší. Nechce se prát, jen si zadržkuje a pak ok. Preventivně hlásím, ale často si konkurent myslí, že ho chce ten můj pomalu zabít, tak ho radši rozcupuje jako první a na majitele nereaguje. To je ta moje subjektivní stránka - když někdo nemá přivolání, tak by v městském parku (vlastně i všude jinde) neměl mít psa navolno. U Kinských jsem viděla vnitřnosti venku vs. urvané ucho - dva hodní voříšci sřeďáci, nebylo třeba je vychovávat, do té doby byli bezkonfliktní. Přitom se navíc znali.
A teď centrum - každou chvilku mi nějaký pes vletí pod auto. Včera jsem málem přejela jezevce a můj pes testoval pásy. Ale musím se pochválit za nápad - udělala jsem z molitanu matraci, kterou jsem ohnula zezadu do horní úrovně předních sedaček a je tam jak blázen ve vypolstrované cele.

..."Ale musím se pochválit za nápad - udělala jsem z molitanu matraci, kterou jsem ohnula zezadu do horní úrovně předních sedaček a je tam jak blázen ve vyplstrované cele".
Ten nápad není vůbec špatný. Chápu dobře, že má tu matraci pod sebou a půl jí přečnívá a je otočená nahoru, takže pes nemůže spadnout ?

Růženo, vy píšete pořád ale o neposlušných psech. Pes v neznámém prostředí, tedy kdekoliv - pokud je dobře zvládnutý, tak nejen že neobtěžuje jiné lidi a psy, ale ani nemá velký akční rádius kolem psovoda a neohrozí tím pádem zvěř zalehlou někde dál od cest (těžko bude zvěř v houští těsně u cesty, po které budou šlapat turisté). To vše jde psa naučit. A o takovém poslušném, zvládnutém, psovi mluvím já. Jistě, že to nebude každé plemeno, ale třeba zrovna mnou doporučené ovčácké ano. Nebo dříve služební, dnes sportovní. Pokud psa přivoláte a spolehlivě odvoláte od čehokoliv, pak nemůžete mít navolno kdekoliv problém. To už pak je jen pohodlnost mít psa na vodítku a nestarat se, kde právě je a co dělá. Jinou otázkou je, pokud máte při pochodu psa na postroji a táhne vás, alespoň částečně. Ale o tom já nemluvím.

" Běžné volné pobíhání v prostoru, kde to pes a psovod zná vám nerozporuji já a asi ani nikdo další. Prostě podle mých zkušeností a mého chápání ohleduplnosti k ostatním pes v neznámém prostředí - čímž myslím vydání se na společný výlet po krásách český, moravských i jinozemských - patří na úvaz."
no, trošku tomu nerozumím - a mám toho pastevce se "stůj" a chodí ve značné míře na volno - neřeším známost či neznámost prostředí, ale jen a pouze míru kontroly prostředí mnou. Tečka.
a souhlas s balu, cizí prostředí = extra poslušný pes držící se člověka.
a co se týká zvěře - vždy mi to zavčasu řekne, že je někde něco zajímavého, nebo vidím první já
on ten úvaz možná bude i dán tím, že psu na úvazu se člověk nemusí tak věnovat...nevím...

..."ale jen a pouze míru kontroly prostředí mnou. Tečka."
To je přesně to, proč mám v cizím prostředí psa na vodítku. Co by váš pes bežící před vámi udělal, kdyby : z lesa na cestu vyskákaly divočejší děti - stál by? Co by udělal, kdyby se proti němu vynořil chlap a začal hystericky ječet ( za svůj život se psy jsem zjistila, že se psů daleko víc bojí muži )
ze zatáčky vyjelo kolo, dotyčný by se psa lekl, na písku dostal smyk a s řevem by sebou plácnul?
Říká se o mně, že jsem katastrofista. A proto vodím fenu na vodítku .

napsal(a):
To je přesně to, proč mám v cizím prostředí psa na vodítku. Co by váš pes bežící před vámi udělal, kdyby : z lesa na cestu vyskákaly divočejší děti - stál by? Co by udělal, kdyby se proti němu vynořil chlap a začal hystericky ječet ( za svůj život se psy jsem zjistila, že se psů daleko víc bojí muži )
ze zatáčky vyjelo kolo, dotyčný by se psa lekl, na písku dostal smyk a s řevem by sebou plácnul?
Kdybych zase měla NO, tak se ničeho z Vámi uvedeného nebojím pranic, ovšem s nynější palicí si zas tak jista nejsem.

napsal(a):
Co by kdyby... To asi nejezdíte autem, vlakem, busem a MHD, protože se může stát něco nepředvídaného, atd.
Majitel psa neodpovídá za leknutí cyklisty, protože stejně jako psa se může cyklista leknout dětí na cestě, kočárku, nebo kohokoliv jiného. On musí přizpůsobit svou rychlost a styl jízdy tomu, že se za zatáčkou může někdo vynořit.
A stejně jako odpovídám já za svého psa, tak rodiče odpovídají za své děti, a jestliže můžu mít já psa zvládnutého, tak rodiče mohou mít zvládnuté své děti,...
Připadá mi to jako byste všechnu odpovědnost za cokoliv, co se stane v přítommnosti vás a vašeho psa chtěla brát na sebe.
Vždycky je to tak, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.

napsal(a):
Co by kdyby... To asi nejezdíte autem, vlakem, busem a MHD, protože se může stát něco nepředvídaného, atd.
Majitel psa neodpovídá za leknutí cyklisty, protože stejně jako psa se může cyklista leknout dětí na cestě, kočárku, nebo kohokoliv jiného. On musí přizpůsobit svou rychlost a styl jízdy tomu, že se za zatáčkou může někdo vynořit.
A stejně jako odpovídám já za svého psa, tak rodiče odpovídají za své děti, a jestliže můžu mít já psa zvládnutého, tak rodiče mohou mít zvládnuté své děti,...
Připadá mi to jako byste všechnu odpovědnost za cokoliv, co se stane v přítommnosti vás a vašeho psa chtěla brát na sebe.
Vždycky je to tak, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.
Jasně, ale i zvládnuté děti můžou skákat, halasit a lítat. A stejně tak cyklista může spadnout, to nebylo to, na co jsem se ptala. Myslela jsem - co udělá váš stojící pes, když se kousek před ním bude válet řvoucí cyklista.
A to už vůbec nemluvím o tom, že vám do ukázněného psa ten neukázněný cyklista najede.

napsal(a):
Jasně, ale i zvládnuté děti můžou skákat, halasit a lítat. A stejně tak cyklista může spadnout, to nebylo to, na co jsem se ptala. Myslela jsem - co udělá váš stojící pes, když se kousek před ním bude válet řvoucí cyklista.
A to už vůbec nemluvím o tom, že vám do ukázněného psa ten neukázněný cyklista najede.
Cyklista nám najel do odrostlé kavkazanky, na přehledném úseku veřejné komunikace - ne na cyklostezce, ona na vodítku, on ji nakopl. Než se nám podařilo ji uklidnit, byl ten h...l v trapu. Od té doby nesnáší cyklisty. To jen pro ilustraci.
Celou dobu mluvím o zvládnutém poslušném psovi, tak budu pokračovat. Co by udělal, kdyby se před ním někdo válel na zemi? Popravdě úplně přesně nevím, v takové situaci žádný z mých psů nebyl, ale určitě by ho to nějak nevykolejilo. Pes, který dnes a denně zažívá běžné situace, není panikář a nic se mu nestalo, by to měl ustát v klidu. A bylo by na mě, abych si ho přivolala, případně po přivolání někde bokem odložila a šla se mrknout, jak je na tom cyklista (pokud by se mi to chtělo řešit).
Stejně se řvoucími děcky - pes by se jim raději vyhnul.
Ještě bych měla napsat, že všichni mí psi vždy chodili venku s náhubkem, i v době, kdy to neukládala vyhláška, a psů bylo mnohem míň a lidí venku taky.
Co by dělal váš pes, že se tak bojíte?
Já bych k tomu dodal, že svoboda jednoho sice konči tam, kde začíná svoboda toho druhého(hezky řečeno), ale běžný život, realita jsou jiné. Každý nemá tak vychovaneho psa jako balu, ani není zodpovědný jako orionka. Problémových situací může nastatat x variant. Už jste viděli zodpovědnost u lidí, co se prohání na čtyřkolkách, teréních podomácku vyrobených motorkách volnou krajinou, po lesních cestách. Se začátkem sezóny podnapilé osoby v okolí kempů atd. Nezbývá než předvídat a být opatrný, zodpovědný. Každý by měl znàt svého psa nejlépe a podle toho konat...

"Co by váš pes bežící před vámi udělal, kdyby : z lesa na cestu vyskákaly divočejší děti - stál by? Co by udělal, kdyby se proti němu vynořil chlap a začal hystericky ječet "
orionko, evidentně jsi nepochopila mou "míru kontroly prostředí"...tohle se stát, pokud mám psa na volno, nemůže...

Forester
napsal(a):
Já bych k tomu dodal, že svoboda jednoho sice konči tam, kde začíná svoboda toho druhého(hezky řečeno), ale běžný život, realita jsou jiné. Každý nemá tak vychovaneho psa jako balu, ani není zodpovědný jako orionka. Problémových situací může nastatat x variant. Už jste viděli zodpovědnost u lidí, co se prohání na čtyřkolkách, teréních podomácku vyrobených motorkách volnou krajinou, po lesních cestách. Se začátkem sezóny podnapilé osoby v okolí kempů atd. Nezbývá než předvídat a být opatrný, zodpovědný. Každý by měl znàt svého psa nejlépe a podle toho konat...
Obecně ta zodpovědnost pokulhává...
Nemyslím si, že jsem měla nějak výjimečně vychované psy, naopak, myslím, že měli běžnou provozní poslušnost, ale tím, že chodili navolno, že zažívali různé situace, tak to nějak přirozeně šlo.
S touto větou souhlas:
"Nezbývá než předvídat a být opatrný, zodpovědný. Každý by měl znàt svého psa nejlépe a podle toho konat...".

"Co by dělal váš pes, že se tak bojíte?"
S největší pravděpodobností by vylítla a štěkala.
Má normální provozní poslušnost, ale neobvyklé situace řeší - a zažívá různých situací taky dost, vlak (včetně srážky s autem ), tramvaj, procházky po městě, v pustině, v civilizaci, penzion, kemp.
Nikoho nikdy nekousla...Ale jsem stará a nemám náladu na to něco řešit, dohadovat se s neurvalými mužskými, bláznivými babami, případně policií, kdyby náhodou někoho kousla - zuby má.
Příklad : v Brně na náměstí, potřebuju vyndat cosi z batohu, chci si vyfotit hodiny...Uvážu fenu k lavičce, fena lehne, řítí se k ní baba s napřaženou rukou, fena vstane, "nechoďte k tomu psovi, já si ho jdu jen pohladit a dám mu piškot, nechoďte k tomu psovi, kousne vás, co by mě kousal, chci mu dát piškot " - to už fena štěká. Stojím u ní a baba si mele svou. Fena by nekousla, ale dovedete si představit to čóro, kdyby ano ? Mohla bych 100x vykládat, že fena byla na 1/2 m vodítku a baba jí nakráčela do huby.
Stejně tak, kdyby na ni na lesní cestě najel cyklista a namlel si. Zas to bude na psu, který nebyl na vodítku.

napsal(a):
..."Ale musím se pochválit za nápad - udělala jsem z molitanu matraci, kterou jsem ohnula zezadu do horní úrovně předních sedaček a je tam jak blázen ve vyplstrované cele".
Ten nápad není vůbec špatný. Chápu dobře, že má tu matraci pod sebou a půl jí přečnívá a je otočená nahoru, takže pes nemůže spadnout ?
Jj. Brala jsem jí na výlet a zaplácla bych si celý kufr, tak jí má na delší cesty vzadu.

napsal(a):
Má normální provozní poslušnost, ale neobvyklé situace řeší - a zažívá různých situací taky dost, vlak (včetně srážky s autem ), tramvaj, procházky po městě, v pustině, v civilizaci, penzion, kemp.
Nikoho nikdy nekousla...Ale jsem stará a nemám náladu na to něco řešit, dohadovat se s neurvalými mužskými, bláznivými babami, případně policií, kdyby náhodou někoho kousla - zuby má.
Příklad : v Brně na náměstí, potřebuju vyndat cosi z batohu, chci si vyfotit hodiny...Uvážu fenu k lavičce, fena lehne, řítí se k ní baba s napřaženou rukou, fena vstane, "nechoďte k tomu psovi, já si ho jdu jen pohladit a dám mu piškot, nechoďte k tomu psovi, kousne vás, co by mě kousal, chci mu dát piškot " - to už fena štěká. Stojím u ní a baba si mele svou. Fena by nekousla, ale dovedete si představit to čóro, kdyby ano ? Mohla bych 100x vykládat, že fena byla na 1/2 m vodítku a baba jí nakráčela do huby.
Stejně tak, kdyby na ni na lesní cestě najel cyklista a namlel si. Zas to bude na psu, který nebyl na vodítku.
Nesoudní a blbí lidi se najdou všude... pak záleží na vaší nekompromisnosti. Mimochodem, jak v Brně pomohlo, že byla fena na vodítku? Vůbec, že? Tím neříkám, že by se po městě neměli vodit psi na vodítku.
Ještě k tomu válejícímu se cyklistovi - a co by se stalo, kdyby na něj vaše fena štěkala? Nic. On by nadával, ona štěkala,... Vy byste si ji přivolala a hotovo...

napsal(a):
Jak jsem ráda, že se k mojí feně nikdo nikdy nežene a natož s piškotem Naopak někteří přechazejí na druhý chodník

napsal(a):
Jak jsem ráda, že se k mojí feně nikdo nikdy nežene a natož s piškotem Naopak někteří přechazejí na druhý chodník
Ani já to neznám...

napsal(a):
Ani já to neznám...
Asi to bude plemenem.
Nemluvím o neposlušných psech... mluvím o zachování bezpečí pro všechny (psovoda, psa i ostatních).
Já jsem taky poměrně kynologicky stará. Měla jsem hodně psů, různých ras i neras. Nachodila jsem stovky až tisíce kilometrů různým prostředím... a prostě podle své zkušenosti... při dlouhodobějším pobytu v lese či na poli, nebo při pohybu v neznámém prostředí na turistických trasách by měl být i stoprocentně vychovaný pes uvázán - kvůli bezpečí svému i ostatních. Já třeba s čechohoráky nikdy neměla problém s přivoláním, odložením a celkovým chováním se k okolí (lidi, zvířata, dopravní prostředky)... ale věřte mi, že i takovéhoto psychicky vyzrálého a poslušného psa rozhodí stádo laní, které vám skáčou nad hlavou (protože jsou prostě takhle úplně mimo - a nestalo se mi to jenom jednou), žuchnutí odlomeného bloku ze skály kousek od zvířete nebo třeba ujetí celého svahu pod 40 kg zvířetem. O nenadálých setkáních nemluvě. Rychle jedoucí jezdec na koni. Musheři na kolech a koloběžkách. Ty lekavé cyklisty už ani nepočítám - navíc nejsou moc slyšet - takže nějaká kontrola prostředí - to by musel být člověk vědmou. Navíc když máte v nohách 20 a více km... ta pozornost už nebude nic moc. U náročnějších výšlapů je člověk rád, že si hlídá sám sebe.
Taky patřím do kategorie tvůrců katastrofických scénářů... ale bohužel - tím, že jsem velkou část svého života právě na těch túrách se psy prožila a i teď chodím hodně ven i s tím tříletým svištěm... takže mám zprostředkovaný i jiný pohled... jsem si vědoma všech možných nebezpečí a pes není stroj a my nevídíme až za roh a do budoucnosti.
Ja teda nevidim rozdiel medzi pustanim tam kde to lepsie pozname a pustanim na vylete. Naopak, doma pri meste mam 100x vacsiu sancu ze stretneme cyklistu, decka, ine psy a pod. nez na turistickom chodniku odnikial nikam v hladovej doline.
Samozrejme to musi mat nejaku stabnu kulturu - pes musi mat radius zodpovedajuci prehladnosti terenu (v hustine ide na vodiko alebo za patami), nepustam navolno okolo skal a pod.
A teda moj pes je lenochod, cupita zhruba mojou rychlostou a neodchadza z cesticky. Mat torpedo ktore by lietalo hore dole z chodnika po lese, tiez by som asi radsej uvazovala.

Růženo, vzájemně se zcela jistě nepřesvědčíme. Možná je to taky v tom, jak psa a čas s ním trávený vnímáme. Vy si nechte přesvědčení, že je třeba mít přivázaného jakkoliv poslušného a vychovaného psa, já si nechám své přesvědčení, že to není nutné. Není to o tom, že pes nebude vnímat okolí a nebude na něj reagovat, to by byl flegmatik, ale o tom, že i když zareaguje, jsem schopná ho korigovat, odvolat nebo jinak zvládnout, i když ho nemám připoutaného k sobě.

napsal(a):
Asi to bude plemenem.
Jo, je to plemenem. Fena v lese visí ve vodítku a řve, protože se k nám žene ( žene, ne přichází )
baba s chlapem a ženská ječí : to je ten pejsek, co tancuje.
S podobnými slovy nedávno strkala jiná ( už jsem to tu psala ) ruce skrz plaňky u plotu.
Lidi snad nemají pud sebezáchovy. Nebudu šmatlat po psu, který štěká za plotem na vlastní zahradě.
Orionka:
Kdyby byla hovawart a kdybych ji nedávno potkal u golfového hřiště, tak bych ji považoval přinejmenším za velmi dobře založenou. Jenom kdyby ano, tak bych se o našem kontaktu rád dopobavil. Je málo pravděpodobné že zrovna Vás, ale potkal jsem tam jednu pohlednou zodpovědnou paní, jakých mnoho není

napsal(a):
Růženo, vzájemně se zcela jistě nepřesvědčíme. Možná je to taky v tom, jak psa a čas s ním trávený vnímáme. Vy si nechte přesvědčení, že je třeba mít přivázaného jakkoliv poslušného a vychovaného psa, já si nechám své přesvědčení, že to není nutné. Není to o tom, že pes nebude vnímat okolí a nebude na něj reagovat, to by byl flegmatik, ale o tom, že i když zareaguje, jsem schopná ho korigovat, odvolat nebo jinak zvládnout, i když ho nemám připoutaného k sobě.
Ani já vás nebudu přesvědčovat. Také máte psa, na kterého si asi nikdo nedovolí. Mě už po psu
(ne po současné feně ) házeli kameny, snažili se ho přerazit klackem, chlap na úplně hodnou fenu vytáhl nůž, zdálo se mu, že ho míjí příliš blízko...A to bylo v době, kdy neměl každý magor pistoli, paralyzér a nebo aspoň pepřák.
Jo, i pistoli...dodnes doufám, že to byla jen zdařilá atrapa. Ten magor ji nosil i po městě v pouzdře na koženém opasku. Nežiju já náhodou na divokém západě?

napsal(a):
Ani já vás nebudu přesvědčovat. Také máte psa, na kterého si asi nikdo nedovolí. Mě už po psu
(ne po současné feně ) házeli kameny, snažili se ho přerazit klackem, chlap na úplně hodnou fenu vytáhl nůž, zdálo se mu, že ho míjí příliš blízko...A to bylo v době, kdy neměl každý magor pistoli, paralyzér a nebo aspoň pepřák.
Jo, i pistoli...dodnes doufám, že to byla jen zdařilá atrapa. Ten magor ji nosil i po městě v pouzdře na koženém opasku. Nežiju já náhodou na divokém západě?
Asi žijete v nějaké divné zóně .
Nevím, co máte vy za plemeno, natolik to zde nesleduji, možná jste to někde psala, ale já mám vždy něco většího. A nikdy, i když jsem měla samojeda, si nikdo netroufl psu nebo mě ublížit.

vetřelec
napsal(a):
orionka:
Zní to paradoxně, ale myslím to vážně. Opravdu slušná mladá žena ve zvláštní situaci a velmi zajímavé zvíře...
Jestli to mám být já a není to ironie...tak je to k pláči, ale bohužel.
Jo, zvíře je zajímavé.

napsal(a):
Jo, je to plemenem. Fena v lese visí ve vodítku a řve, protože se k nám žene ( žene, ne přichází )
baba s chlapem a ženská ječí : to je ten pejsek, co tancuje.
S podobnými slovy nedávno strkala jiná ( už jsem to tu psala ) ruce skrz plaňky u plotu.
Lidi snad nemají pud sebezáchovy. Nebudu šmatlat po psu, který štěká za plotem na vlastní zahradě.
Tak to je hrozný, to už zbývá jen ji nabarvit na černo

" nevidim rozdiel medzi pustanim tam kde to lepsie pozname a pustanim na vylete"
no - tak nejak...
me je docela smutno z toho, co tu ctu.
kde se ztraci ten pes, co proste člověka doprovazi - jako spolecnik?
Však na to hlavne je pes urceny, ne?
"Má normální provozní poslušnost, ale neobvyklé situace řeší "
tohle je pro me uz oxymoron.
Plus teda i to, co povazujete za neobvykle situace
kricici deti, cyklisti, bezci, zver - to je život, to není neobvykla situace preci?
Moji psi se mnou hlavne "ziji". I kdyz mají svoji zabavu, vyziti - hlavni cil je to, ze me v beznem zivote moc "neobtezuji".
Kamkoliv jdu, chci delat - a muzou u toho psi byt - vim, ze je muzu vzit.
od dennodennich procházek, povinnosti - po dovolene - kdekoliv.

napsal(a):
" nevidim rozdiel medzi pustanim tam kde to lepsie pozname a pustanim na vylete"
no - tak nejak...
me je docela smutno z toho, co tu ctu.
kde se ztraci ten pes, co proste člověka doprovazi - jako spolecnik?
Však na to hlavne je pes urceny, ne?
"Má normální provozní poslušnost, ale neobvyklé situace řeší "
tohle je pro me uz oxymoron.
Plus teda i to, co povazujete za neobvykle situace
kricici deti, cyklisti, bezci, zver - to je život, to není neobvykla situace preci?
Moji psi se mnou hlavne "ziji". I kdyz mají svoji zabavu, vyziti - hlavni cil je to, ze me v beznem zivote moc "neobtezuji".
Kamkoliv jdu, chci delat - a muzou u toho psi byt - vim, ze je muzu vzit.
od dennodennich procházek, povinnosti - po dovolene - kdekoliv.
Tak to máte jen velké štěstí na povahu, nic víc.

napsal(a):
Tak to máte jen velké štěstí na povahu, nic víc.
jj. jen stesti
jen uz asi u 5. psa v rade a nebylo to ani z jednoho plemene

napsal(a):
jj. jen stesti
jen uz asi u 5. psa v rade a nebylo to ani z jednoho plemene
Vždyť říkám štěstí

a já v tom příspěvku (petrahei) nějak nenašla pointu, podstatu, smysl...
"Tak to máte jen velké štěstí na povahu, nic víc."
"jj. jen stesti
jen uz asi u 5. psa v rade a nebylo to ani z jednoho plemene"
nečetla jsem náhodou, i opakovaně, vyjádření psovodky, že Eliška je kapku hysterka?
Tvůrce katastrofických scénářů se hlásí!
- v sobotu kousíček od položené stopy jsem měla odložené srnče (nic se nestalo, psa zajímá víc žrádlo ve stopě a navíc byl držen na krátko, bo je bržděn)... louka se nacházela u silnice a srnče leželo cca 10 metrů od paty vozovky
- v neděli kamarádovi srazil psa cyklista, který nevybral zatáčku a víc si najel do protisměru... psa, který klidně šel cca 5-6 metrů vzdálen od psovoda na výletě... pes má několik zkoušek z výkonu a je na 99,9% přivolatelný (pes není stroj)... a psovi to by úplně naprd... ty cca 2-3 metry ( max. délka amortvodítka) by mu zachránily stehenní kost a kamarádovi cca 7 km nesení psa k autu (naštěstí BOM)... cyklista tvrdil, že si psa nevšiml (pes měl reflexní obojek)... kdyby byl pes blíž k psovodu nestalo by se to, cyklista prý kamaráda zaregistroval, ale myslel, že je dost času se vyhnout... kamarád se dušuje, že až se pes vymarodí, pořizuje sedák, amortvodítko... vše v jásavobarevné paletě
... naštěstí se "chlapi" nějak dohodli... cyklista si samozřejmě taky pošramotil kolostroj i vizáž... kdyby to měli řešit policajti... tak fakt nevím, co by na nepřipoutaného psa řekli
- a o tom jak přivolatelného psa rozhodí souložící pár objevený náhodně v lese ani nemluvě... ale to tu nebudu popisovat
A to byl jenom víkend, pánové a dámy
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
- v sobotu kousíček od položené stopy jsem měla odložené srnče (nic se nestalo, psa zajímá víc žrádlo ve stopě a navíc byl držen na krátko, bo je bržděn)... louka se nacházela u silnice a srnče leželo cca 10 metrů od paty vozovky
- v neděli kamarádovi srazil psa cyklista, který nevybral zatáčku a víc si najel do protisměru... psa, který klidně šel cca 5-6 metrů vzdálen od psovoda na výletě... pes má několik zkoušek z výkonu a je na 99,9% přivolatelný (pes není stroj)... a psovi to by úplně naprd... ty cca 2-3 metry ( max. délka amortvodítka) by mu zachránily stehenní kost a kamarádovi cca 7 km nesení psa k autu (naštěstí BOM)... cyklista tvrdil, že si psa nevšiml (pes měl reflexní obojek)... kdyby byl pes blíž k psovodu nestalo by se to, cyklista prý kamaráda zaregistroval, ale myslel, že je dost času se vyhnout... kamarád se dušuje, že až se pes vymarodí, pořizuje sedák, amortvodítko... vše v jásavobarevné paletě
... naštěstí se "chlapi" nějak dohodli... cyklista si samozřejmě taky pošramotil kolostroj i vizáž... kdyby to měli řešit policajti... tak fakt nevím, co by na nepřipoutaného psa řekli
- a o tom jak přivolatelného psa rozhodí souložící pár objevený náhodně v lese ani nemluvě... ale to tu nebudu popisovat
To je škoda, zrovínka to nejzajímavější

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Připomínáte mi postavu zvanou "černí kronika" ve filmu Ať žijí duchové.

..."kde se ztraci ten pes, co proste člověka doprovazi - jako spolecnik?"
Proč by mě pes jako společník nemohl doprovázet na flexině, případně tom vod. s amort.
Prostě pro můj klid. Když mě doprovází, tak jde se mnou po cestě a stejně nikde nelítá, když bude na volno, tak se ode mě nehne, ale když se vyřítí ze zatáčky cyklista, případně bude hulákat uhnijedu, tak se já leknu a fena na to může reagovat. Případně nereagovat a klidně si udělat ten jeden krok.
Nevím odkud jste, nevím jak je to jinde, ale třeba v Jizerkách je to leckde ( mimo cyklostezky ) o život i s přivázaným psem nebo bez psa.

Tak jsem asi spadla z třešně.
V lesích v jistých (ve kterých ne ?) obdobích nesmí běhat pes, v dost městech a vsích nesmí bez vodítka, a to dokonce na celých územích; včetně polí, lesů, polních cest,... teď mi paní z venčení říká - ridžbek to má za sebou, sundal ho myslivec, na louce..
Ta sprostá slova publikovat nebudu. Ani moje.
No a sousedův kelpie má elektriku, vyběhl za srnami, nic nepomohlo prý. Nevím, co je to nic. Ale riskovat zastřelení nechcou.
Máme zákaz volného pohybu psů na celém území, stejně tak okolní 4 vesnice a dvě města.
Já tak jako opatrně zkracuji vzdálenost mezi hřištěm (tam je pes samozřejmě nelegálně navolno), kam chodíme cvičitvenčit, a zpět nechám psy jít navolno.. každý den blíž k náměstí.
Jo, je to boží, jak jdou vedle mě a vrtí se a vůbec, a jsou to nejhodnější psi na světě a já na ně mluvím a lidé si klepou na čelo, no ale jak se po cestě blíží občané pod 50 let, všecko musí na vodítka.
Těm starým nevadí, že je psi poslintají a skáčou a tak, jedna 80 let paní nám furt nosí točeňák a říká Megí - ty jsi ale pěkný kluk.
Ale ti mladší.. a vůbec, já se nebudu rozčilovat

..."ridžbek to má za sebou, sundal ho myslivec, na louce"...
Nevím, kde ta louka byla, ani co na ní ten pes dělal. Ale nechat v tomhle období poletovat ridgebacka po louce ( neposekané ) není nejlepší nápad. Srny kladnou pomalu mladé a i když ještě nejsou srnčata, tak ve vysoké trávě březí srny odpočívají. Teď dokáže i jinak neškodný pes udělat v lukách pěknou paseku. Psa je škoda, dojel na bl.bost paničky.

Nevím, jestli vůbec můžu reagovat, protože všichni psi nejsou určeni k tomu, aby doprovázeli člověka, zvlášť když je nikdo nešlechtil a jak to v přírodě tisíce let bez zásadního vlivu homo sapiens existovalo, tak to i vypadá a hlavně se chová. I přesto se na 10 m Flexině netrápí, naopak. Když mě nemá na vodítku, tak si to stejně neužije, protože si mě musí hlídat. V neznámé přírodě po něm dokonce šlapu, jak se mi motá pod nohama. To ovšem neplatí pro výlet se smečkou, to zafungují pudy a jaká jsem byla... V každém případě někdo je omezený povelováním, někdo vodítkem. V nebezpečných místech v tom nevidím rozdíl.

My jsme měly zážitek s mladým jezevcem. Fena objevila v lese chlupaté, rozpláclé cosi. Tak jí říkám, co tam máš, nech to být - myslela jsem, že zdechlina - vystrčilo to čumák a prsklo to na ni až
uskočila a vyklubal se z toho malý jezevec. S mrumláním, brbláním, prskáním se vydal po zvířecí pěšince s čubou u ocásku - žádný fofr - a hup do nory. Zážitek pro bohy!

máme už všude posekáno
no a co, bylo to z dálky podobné srně přece
my máme fakt psy na vodítkách (já nebrečím, my se učíme chodit v klidu lesem a polem právě kvůli srnám, chtěla je sníst)
ale louka, prázdno, žádné stromy, posekáno, a já psa nepustím ?
lidé nepejskaři nenávidí psy, to je to, a cyklisti necyklisty a bruslaři si upatlou kolečka psím tím že jo a kdo je necyklista nepejskař nebruslař neplavec neturista nehoubař ?
vysočina, krájená leda, čech určitě ne
psů je hrozně moc, takže pejskaři nervózní, už si nadávají i mezi sebou, to vidíte na fauně ne
ale já to vyřeším, zítra půjde megí navolno na náves, a až dorazí starosta, povím mu - protestuji.

V každém případě někdo je omezený povelováním, někdo vodítkem. V nebezpečných místech v tom nevidím rozdíl.
Já v tom teda vidím rozdíl a velký. Představy těch, co vodí psa téměř pořád jen na vodítku, o tom, že je potřeba psa na volno stále povelovat, jsou zcestné. Tím, že pes "dostane důvěru" a je na volno, si člověka hlídá, protože ho tah vodítka neustále neupozorňuje, kde je páník (vlečňák). A pokud chodí venku převážně na volno, navykne si na určitou "štábní kulturu" a není třeba jej pořád nějak povelovat.
V nějakých vypjatých situacích jsou povelováni jak psi na volno, tak na vodítku. Nebo snad s těmi na vodítku jejich páníci nekomunikují verbálně, ale usměrňují je jen pomocí vodítka?
Omezení psa i pána při vodění psa na vodítku je mnohem větší, než při chůzi psa na volno. Obojí jsem praktikovala, mám za sebou téměř 15 let se samojedem na vodítku, ne na flexině, ale 4 - 5 m vodítku. A i když to byl milionový pes, tak nikdy více. Ta úleva, když pes jiného plemene mne na volno následoval a hlídal si mě!

..."no a co, bylo to z dálky podobné srně přece"...
Tohle asi nebylo myšlené vážně. Určitě si myslivec nespletl toho psa se srnou. On si nesmí splést ani srnu se srncem. Srny jsou pochopitelně hájené a že to nemělo parůžky - to by si asi všimnul.
Myslivcovy pohnutky, které ho ke střelbě vedly...nechápu.

No, co si myslivec s čím splete - poměrně nedávno v řádu let, si myslivec spletl nocujícího člověka, spícího pod širákem s nějakým zvířetem a zastřelil ho.
Takže bych nesázela na nějakou kor velkou odpovědnost a přemýšlení myslivce, kterého svrbí ruce v touze si aspoň jednou vystřelit.

edi.: a to by lovecká plemena neměli střílet vůbec, ne ? tři roky zpět něco takového střelili, ohař
ale to by chtělo přijít blíž.. a vždyť byli vidět i lidé, tak co je to za nápad, však by trefil aj je
to je pěkné, balu
akorát na většině území zakázané
(zakázalo se až po čase, nepořídila jsem psa teď)
žádný tah na vodítku není, pes vidí kde jsem, já vidím psa, normálně
na volno následuje člověka tak nějak každý pes
i lovec, některý má trochu větší "na volno" , ale neovladatelného psa přece z vodítka nepouštíme
a když není les a lidé, jde se bez vodítka, zákaz nezákaz, protože ten zákaz je na hlavu
ale na náměstí nebo v hustém provozu města mám psa na vodítku
protože ohleduplnost
jde někdo, kdo se bojí, psa dám k noze třeba
ale jinak vláčí vodítko po zemi a já jako držím ten konec..
to vodítko neslouží nám pro to, že neumím svého psa ovládat bez provazu (i bez povelu psi čekají u přechodu), ale těm okolo.

napsal(a):
V každém případě někdo je omezený povelováním, někdo vodítkem. V nebezpečných místech v tom nevidím rozdíl.
Já v tom teda vidím rozdíl a velký. Představy těch, co vodí psa téměř pořád jen na vodítku, o tom, že je potřeba psa na volno stále povelovat, jsou zcestné. Tím, že pes "dostane důvěru" a je na volno, si člověka hlídá, protože ho tah vodítka neustále neupozorňuje, kde je páník (vlečňák). A pokud chodí venku převážně na volno, navykne si na určitou "štábní kulturu" a není třeba jej pořád nějak povelovat.
V nějakých vypjatých situacích jsou povelováni jak psi na volno, tak na vodítku. Nebo snad s těmi na vodítku jejich páníci nekomunikují verbálně, ale usměrňují je jen pomocí vodítka?
Omezení psa i pána při vodění psa na vodítku je mnohem větší, než při chůzi psa na volno. Obojí jsem praktikovala, mám za sebou téměř 15 let se samojedem na vodítku, ne na flexině, ale 4 - 5 m vodítku. A i když to byl milionový pes, tak nikdy více. Ta úleva, když pes jiného plemene mne na volno následoval a hlídal si mě!
Psala jsem na nebezpečných místech, což je ale relativní, záleží na konkrétním psovi. Jsou jedinci, kterým je zvěř a podobné vzruchy absolutně šumák, ty asi na vodítku vláčet nebudu.
Ale př. šli jsme se známým v parku - jeho fena je ostrá, tak jí měl téměř nonstop na povel u nohy, v podstatě se nevzdálila a pořád zírala na pána, co jako bude. Můj zpátečník si v klidu vyřizoval všechno v okruhu 10 m, při průchodu konkurenta byl zabržděn povelem s lehkou pobídkou vodítka, když reagoval pomalu. Veverku nebo kachnu jsem musela zaseknout, samozřejmě. Nicméně hodinovou procházku si víc užil ten můj na vodítku.

napsal(a):
edi.: a to by lovecká plemena neměli střílet vůbec, ne ? tři roky zpět něco takového střelili, ohař
ale to by chtělo přijít blíž.. a vždyť byli vidět i lidé, tak co je to za nápad, však by trefil aj je
to je pěkné, balu
akorát na většině území zakázané
(zakázalo se až po čase, nepořídila jsem psa teď)
žádný tah na vodítku není, pes vidí kde jsem, já vidím psa, normálně
na volno následuje člověka tak nějak každý pes
i lovec, některý má trochu větší "na volno" , ale neovladatelného psa přece z vodítka nepouštíme
a když není les a lidé, jde se bez vodítka, zákaz nezákaz, protože ten zákaz je na hlavu
ale na náměstí nebo v hustém provozu města mám psa na vodítku
protože ohleduplnost
jde někdo, kdo se bojí, psa dám k noze třeba
ale jinak vláčí vodítko po zemi a já jako držím ten konec..
to vodítko neslouží nám pro to, že neumím svého psa ovládat bez provazu (i bez povelu psi čekají u přechodu), ale těm okolo.
Váš příspěvek je jako obvykle podivně heslovitý a útržkovitý.
Tak aspoň to, co z něj šlo pochopit - v hustém provozu jde pes u nohy ať bez vodítka nebo na něm. V hustém provozu to ani jinak nejde, nemůže se potácet na délku vodítka mezi lidmi.
Filozofii vaši a ostatních, obhajujících neustálé vodění psa na vodítku fakt nechápu - pokud mám poslušného psa, má při pohybu na volno náhubek a lidí si nevšímá, tedy neobtěžuje je, tak mě osobně je naprosto fuk, jestli to někomu vadí. To bychom se dopracovali k tomu, že za chvíli budou na vodítku třeba děti, kteří některým lidem také vadí, nebo senioři, kteří také některým vadí, jsou pomalejší, hůř reagují,...
Proč se dobrovolně vzdáváte své svobody, proč si dobrovolně tuto svobodu ukrajujete a nabízíte ji jiným, aby si oni svou svobodu mohli rozšířit na váš úkor?

napsal(a):
Psala jsem na nebezpečných místech, což je ale relativní, záleží na konkrétním psovi. Jsou jedinci, kterým je zvěř a podobné vzruchy absolutně šumák, ty asi na vodítku vláčet nebudu.
Ale př. šli jsme se známým v parku - jeho fena je ostrá, tak jí měl téměř nonstop na povel u nohy, v podstatě se nevzdálila a pořád zírala na pána, co jako bude. Můj zpátečník si v klidu vyřizoval všechno v okruhu 10 m, při průchodu konkurenta byl zabržděn povelem s lehkou pobídkou vodítka, když reagoval pomalu. Veverku nebo kachnu jsem musela zaseknout, samozřejmě. Nicméně hodinovou procházku si víc užil ten můj na vodítku.
O vašem plemeni a o tom, že ho nemůžete pustit, jsme si tu už psali. Takže se z vodítka udělá výhoda? Možná v městském parku plném lidí a psů. Ale co by asi dělala na vodítku ona ostrá fena? Vyjížděla by po okolojdoucích psech? Nebo i po lidech? Byla by to i tak fajn procházka, když by byla na vodítku?
napsal(a):
..."ridžbek to má za sebou, sundal ho myslivec, na louce"...
Nevím, kde ta louka byla, ani co na ní ten pes dělal. Ale nechat v tomhle období poletovat ridgebacka po louce ( neposekané ) není nejlepší nápad. Srny kladnou pomalu mladé a i když ještě nejsou srnčata, tak ve vysoké trávě březí srny odpočívají. Teď dokáže i jinak neškodný pes udělat v lukách pěknou paseku. Psa je škoda, dojel na bl.bost paničky.
Já už srnče odložené zahlédla... sice asi čerstvátko, ale i tak. I lesní hospodář naše ZKO informoval, že máme dávat pozor... že už na srnčata narazíme. Máme s lesním hospodářem úmluvu, že hlásíme každý hromadnější výjezd na stopy. Jak si to chválí, že jsme takoví ohleduplní... že nejvíc ho serčí koňáci se psy na volno.

napsal(a):
Váš příspěvek je jako obvykle podivně heslovitý a útržkovitý.
Tak aspoň to, co z něj šlo pochopit - v hustém provozu jde pes u nohy ať bez vodítka nebo na něm. V hustém provozu to ani jinak nejde, nemůže se potácet na délku vodítka mezi lidmi.
Filozofii vaši a ostatních, obhajujících neustálé vodění psa na vodítku fakt nechápu - pokud mám poslušného psa, má při pohybu na volno náhubek a lidí si nevšímá, tedy neobtěžuje je, tak mě osobně je naprosto fuk, jestli to někomu vadí. To bychom se dopracovali k tomu, že za chvíli budou na vodítku třeba děti, kteří některým lidem také vadí, nebo senioři, kteří také některým vadí, jsou pomalejší, hůř reagují,...
Proč se dobrovolně vzdáváte své svobody, proč si dobrovolně tuto svobodu ukrajujete a nabízíte ji jiným, aby si oni svou svobodu mohli rozšířit na váš úkor?
Pořídím si dům tam, kde chci žít, je tam volný pohyb psů, .. a pak, protože je stále víc nezodpovědných a neohleduplných pejskařů, vejde v platnost vyhláška vyžadující vodítko.
Takže se všichni přestěhujeme do Brna.
Koukáte se na to obráceně. Před člověkem, který se psa bojí, psa připnu na vodítko. A ten člověk se zastaví a nezačne hned brečet, než si psa připnu. Příště ten člověk ví, že se nic nestane, takže už nepřipínám.
Pes chodil těsně u nohy kvůli kočárkům a TV Nova, dětem, důchodcům, psům. A teď nikomu ta dětská motorka oslintaná nevadí.
A já poděkuji, ti lidé také.
Je za co.

..."Proč se dobrovolně vzdáváte své svobody, proč si dobrovolně tuto svobodu ukrajujete a nabízíte ji jiným, aby si oni svou svobodu mohli rozšířit na váš úkor?"...
Svobody už jsme se vzdali pořízením psa. To ostatní už je vlastně naše neukázněnost. Míst, kde smí být pes volně je už pramálo.

..."ale to by chtělo přijít blíž.. a vždyť byli vidět i lidé, tak co je to za nápad, však by trefil aj je"...
Jestli to bylo tak, jak píšete a myslivec nebyl ze zákona v právu, pak je otázka jestli se majitelé psa bránili ( t.j. myslivce zjistili, událost hlásili policii jako ohrožení, sepsali, žalovali ). Viděli vůbec v tu chvíli na psa a viděli, že po něm někdo střílí ?

napsal(a):
..."Proč se dobrovolně vzdáváte své svobody, proč si dobrovolně tuto svobodu ukrajujete a nabízíte ji jiným, aby si oni svou svobodu mohli rozšířit na váš úkor?"...
Svobody už jsme se vzdali pořízením psa. To ostatní už je vlastně naše neukázněnost. Míst, kde smí být pes volně je už pramálo.
Svobody už jsme se vzdali pořízením psa.
Tohle přece není pravda! Svobody se vzdáváte tím, že ačkoliv pro to není důvod, ustupujete jiným lidem, kteří netrpí falešnou ohleduplností a kteří ani to, že se vy v jejich prospěch vzdáváte své svobody, nevyžadují a ani to neocení.

napsal(a):
Pořídím si dům tam, kde chci žít, je tam volný pohyb psů, .. a pak, protože je stále víc nezodpovědných a neohleduplných pejskařů, vejde v platnost vyhláška vyžadující vodítko.
Takže se všichni přestěhujeme do Brna.
Koukáte se na to obráceně. Před člověkem, který se psa bojí, psa připnu na vodítko. A ten člověk se zastaví a nezačne hned brečet, než si psa připnu. Příště ten člověk ví, že se nic nestane, takže už nepřipínám.
Pes chodil těsně u nohy kvůli kočárkům a TV Nova, dětem, důchodcům, psům. A teď nikomu ta dětská motorka oslintaná nevadí.
A já poděkuji, ti lidé také.
Je za co.
Nemyslím, že se na to dívám obráceně.
Když už je tu zmíněn člověk, co se bojí psů - proč bych si měla připínat psa, když si pes na volno tohoto člověka nevšímá? To postrádá logiku.

napsal(a):
ne, svobodu nám berou ti "nahoře", čím dál tím víc a ve všech oblastech
patrně jsme nesvéprávní
a bez svobody jsme k nesvéprávnosti vedeni, nemusíme nad ničím přemýšlet, nad důsledky svého jednání...nic nesmíme, nebo musíme...prostě správný volič
mnohým to vyhovuje, jednodušší život bez přemýšlení

Svobodu si všichni zachováme dodržováním zákonů. Berou nám ji ti nahoře, ale řešením není, zákony nedodržovat. Zahnu jinam : Proč nejet na červenou, když žádný vlak nevidím, proč nejet na červenou, když to auto vedle ještě nemá zelenou, proč jezdit v obci 50, když to klidně zvládnu v 90.
Proč nepředjíždět na plné, vždyť je tam naprd...
Proč neřvat 4 dny na louce ( však jsem majiteli zaplatil ) tak, že přilehlé obce 4 dny nespí. A proč nepos.rat přilehlý les, i když ten pronajatý nemám. Já chci svou svobodu...
Můžete se přidat.
Moje fena není trvale na vodítku, také porušuji zákon a i ve městě ji pouštím volně.
A vlastně se nedivím třeba běžcům, že by s jim volně puštěná nelíbila. Když je oštěkalo 50 neukázněných psů, jak mají vědět, že je ten 51. nekousne. Fenu přivolám, připnu a běžci ( cyklisti ) většinou poděkují.

napsal(a):
Svobodu si všichni zachováme dodržováním zákonů. Berou nám ji ti nahoře, ale řešením není, zákony nedodržovat. Zahnu jinam : Proč nejet na červenou, když žádný vlak nevidím, proč nejet na červenou, když to auto vedle ještě nemá zelenou, proč jezdit v obci 50, když to klidně zvládnu v 90.
Proč nepředjíždět na plné, vždyť je tam naprd...
Proč neřvat 4 dny na louce ( však jsem majiteli zaplatil ) tak, že přilehlé obce 4 dny nespí. A proč nepos.rat přilehlý les, i když ten pronajatý nemám. Já chci svou svobodu...
Můžete se přidat.
Moje fena není trvale na vodítku, také porušuji zákon a i ve městě ji pouštím volně.
A vlastně se nedivím třeba běžcům, že by s jim volně puštěná nelíbila. Když je oštěkalo 50 neukázněných psů, jak mají vědět, že je ten 51. nekousne. Fenu přivolám, připnu a běžci ( cyklisti ) většinou poděkují.
Nepochopila jste. Nevyzývám k nedodržování zákonů. Ale mnohde je povolen volný pohyb psů za podmínky, že má pes náhubek. Ani v lese není až na výjimky povinné mít psa na vodítku. Stačí, že jde v blízkosti svého pána. To ale vyžaduje psa opravdu zvládnutého. Takže je jednodušší psa připnout na vodítko a ještě z toho udělat přednost a akt ohleduplnosti.

"Svobodu si všichni zachováme dodržováním zákonů"
tak tohle dokonce spadá do kategorie oxymoron (samozřejmě ne obecně)...
"Moje fena není trvale na vodítku, také porušuji zákon a i ve městě ji pouštím volně."
takže se vlastně obíráš, i fenu, o svobodu?
orionko, ale nevadí ti jaksi, že jsi zahla fakt jinam, s přirovnáními (jsi řidič?)? dokonce i s technopárty...(to je dokonce v souladu se zákony - tož teda svoboda, ne).

napsal(a):
"Svobodu si všichni zachováme dodržováním zákonů"
tak tohle dokonce spadá do kategorie oxymoron (samozřejmě ne obecně)...
"Moje fena není trvale na vodítku, také porušuji zákon a i ve městě ji pouštím volně."
takže se vlastně obíráš, i fenu, o svobodu?
orionko, ale nevadí ti jaksi, že jsi zahla fakt jinam, s přirovnáními (jsi řidič?)? dokonce i s technopárty...(to je dokonce v souladu se zákony - tož teda svoboda, ne).
Zahla jsem úplně jinam a předeslala jsem to. Není to oxymoron. Svoboda není to, aby si každý dělal co ho napadne. Proto jsem zahnula jinam, protože každý si myslí, že jeho nedodržování je neškodné a vlastně je v pořádku. Řidič jsem a v autě skoro každý den. Ta technopárty nebyla povolená.
napsal(a):
Tohle přece není pravda! Svobody se vzdáváte tím, že ačkoliv pro to není důvod, ustupujete jiným lidem, kteří netrpí falešnou ohleduplností a kteří ani to, že se vy v jejich prospěch vzdáváte své svobody, nevyžadují a ani to neocení.
Nepochopila jste to - protože je to ve jménu "kdyby to zachránilo jen jeden život, stojí to za to".
Kdyby to nebylo k pláči, jak se necháme dobrovolně svazovat, člověk by se umlátil smíchy nad tou logikou...
Vašemu pohledu na svět lidí a psů moc fandím a Vaše "normální" názory sdílím.

"Svoboda není to, aby si každý dělal co ho napadne"
samozřejmě že ne...
ale zákony nám čím dál tím víc ubírají možnost rozhodovat se a přemýšlet nad důsledky...když jsme u pohybu psů, i žádné povinné sešněrování nebylo, pes musel být ovladatelný (když na volno) a nepáchat žádné zlo...a v čem byl problém?!
to jako fakt potřebujeme, např., aby byl ku pračce přiložen návod, že se v ní kočky ale doopravdy prát nemohou?!

Je to jak psala megí někde nahoře. Sedím na kole - mou svobodou je, jet si, kde se mi zamane - třeba ve městě po chodníku - a ty babo s tím psem uhni! Sedím za volantem - tak mou svobodou je jet - a kam se ty cyklisto s.ereš - jo, tys byl zprava - no co, já jsem větší a moje ulice je širší
( případně rovně )!
V tak přelidněné ( a přepsovatěné ) společnosti je pořádek možné udržet jen dodržováním zákonů - i když jsou mi sebevíc nepříjemné.
( Ne, nejsem svatá, taky sem tam porušuju zákony - jedu ve městě víc než 50 - na červenou tedy nejezdím, sem tam na oranžovou, na hraně, stojím na zákazu stání, ale nekoupu psa ani sebe v kašně - kolik z nás bude řvát, že se v kašnách jistí spoluobčané koupou - je tam přece jasný zákaz ! a komu tím škodí...- za to v šest ráno pustím psa v parku, v sídlišti...).

...".když jsme u pohybu psů, i žádné povinné sešněrování nebylo, pes musel být ovladatelný (když na volno) a nepáchat žádné zlo...a v čem byl problém?!"...
Taky jsem v té době měla psy, psů byla asi tak třetina, bylo podstatně míň agresivních lidí ( a tím i míň agresivních psů ). Mí psi chodili na vodítku vlastně jen přes silnici. A pes v některém lese, ten si dokázal odběhnout i na 10 minut ( nekonečně dlouhých ).

orionko, patrně špatně chápeš svobodu, to není bezbřehá záležitost. A nutnost nějakých pravidel versus sešněrování svobody chování v rámci neublížím druhému...
"A pes v některém lese, ten si dokázal odběhnout i na 10 minut ( nekonečně dlouhých )."
no vidíš, tak tohle je pro mě zcela nepředstavitelné...

napsal(a):
orionko, patrně špatně chápeš svobodu, to není bezbřehá záležitost. A nutnost nějakých pravidel versus sešněrování svobody chování v rámci neublížím druhému...
"A pes v některém lese, ten si dokázal odběhnout i na 10 minut ( nekonečně dlouhých )."
no vidíš, tak tohle je pro mě zcela nepředstavitelné...
Nemyslím si, že pojem svoboda chápu špatně, jen ta pravidla nám jsou jaksi k ničemu, když je občané nedokáží ( nechtějí ) dodržovat. Jinak, já vám vůbec neberu pouštění vašeho psa volně tam, kde to není zakázané.
A přiznám se, že když jedu na kole, tak nebudu nadšená, když mi bude kolem kola lítat pes. Ne ten váš. Ale když cyklistu oštěká 99 psů, pak už jaksi nevěří, že ten váš ne. A je snad jeho svoboda, cítit se na kole bezpečně.
Je nepředstavitelné, že by si cyklista přijel jezdit na kole na cvičák mezi psy. Pak nevím, proč by psi na cyklostezce neměli být na vodítku.

..."no vidíš, tak tohle je pro mě zcela nepředstavitelné"...
Proto chodil v některém lese na vodítku.

"Ale když cyklistu oštěká 99 psů, pak už jaksi nevěří, že ten váš ne."
k tomuto : mi je úplně u zádele víra či nevíra kohokoliv jiného v cokoliv. Já se starám o to, aby můj pes/psi nikoho neohrožovali, ba ani nekontaktovali...bylo by fajn, kdyby se o totéž starali i ti cyklisti (když jsme teda u argumentace cyklisty).

napsal(a):
Tak nejak
Jsem vůbec netusila, ze pejskari se tahle radi strasi navzájem?
Nebo - když ja psa nepoustim, nebudou ostatní? a budu argumentovat - i nesmysly?
viz. ta cerna kronika - taky muzu napsat, ze znam psa, co si zlomil nohu na cvicaku
Nebo napr. pro pohyb lesem ( přírodou) se zvířetem existuji pravidla - ale urcite to není zakaz mit psa bez vodítka.
ono vůbec k tomu pripinani na voditko, když se někdo psa boji
asi 20let mam naucene psy ( krom jiného), ze na pisknuti lehnou.
a delaji kdykoliv nekoho mijime. nejen toho, kdo by se pripadne bal
funguje to docela dobře.
Lidi vidi, ze pes zareagoval - ja muzu pozdravit, oni podekuji.
V clanku od bezcov som sa dozvedela, ze 100x lepsi pes navolno, nez pes na voditku ktory sa vam pripletie a voditkom podrazi nohy
Toz som ohladuplna a psa mam radsej navolno, lahsie sa tak obieha. Na cyklistov je zas velmi pouzitelne naucit psa povel aby uhol na kraj a ostal tam.
Ad cierna kronika zrazena malina - nas takto skoro zramovala tetka na bajku celu skupinku ludi, toz na to ze by voditko niecomu pomohlo by som sa nespoliehala.

""A pes v některém lese, ten si dokázal odběhnout i na 10 minut ( nekonečně dlouhých )."
no vidíš, tak tohle je pro mě zcela nepředstavitelné..."
Pro mě též nepředstavitelné. Protože ačkoliv jsem psa měla na volno skoro pořád i v lese, tak taky pořád jsem věděla kde je a měla jsem ho pod kontrolou. A potulku v lese, byť desetiminutovou, bych mu netolerovala. O tom je ale poslušnost, přivolání. A pokud psa nepřivoláte, tak je dobře, že ho vláčíte na vodítku.

Cyklisti - neděljte z nich bohy, kteří můžou všechno a každý jim musí ustoupit. Cyklista je normálním účastníkem silničního provozu. Nesmí jezdit po chodníku. Musí jezdit po silnici a dodržovat pravidla silničního provozu. Existuje-li cyklostezka, měl by ji použít. Na cyklostezce určené pouze pro cyklisty nemají co dělat psi ani lidi, pokud nejsou na kole. Na cyklostezce sdružené, to znamená pro cyklisty, inlajnisty, koloběžkaře a chodce musí všechny skupiny respektovat ty ostatní a přizpůsobit svůj pohyb tomu, aby někoho neohrozili. A tyto skupiny jsou si ve svých právech rovny.

napsal(a):
Nemyslím si, že pojem svoboda chápu špatně, jen ta pravidla nám jsou jaksi k ničemu, když je občané nedokáží ( nechtějí ) dodržovat. Jinak, já vám vůbec neberu pouštění vašeho psa volně tam, kde to není zakázané.
A přiznám se, že když jedu na kole, tak nebudu nadšená, když mi bude kolem kola lítat pes. Ne ten váš. Ale když cyklistu oštěká 99 psů, pak už jaksi nevěří, že ten váš ne. A je snad jeho svoboda, cítit se na kole bezpečně.
Je nepředstavitelné, že by si cyklista přijel jezdit na kole na cvičák mezi psy. Pak nevím, proč by psi na cyklostezce neměli být na vodítku.
A pejskař půjde těžko venčit psa na velodrom. Srovnání cvičáku s cyklostezkou neobstojí, zvlášť, pokud se jedná o cyklostezku sdruženou, viz můj příspěvek výše.

saola
napsal(a):
Nepochopila jste to - protože je to ve jménu "kdyby to zachránilo jen jeden život, stojí to za to".
Kdyby to nebylo k pláči, jak se necháme dobrovolně svazovat, člověk by se umlátil smíchy nad tou logikou...
Vašemu pohledu na svět lidí a psů moc fandím a Vaše "normální" názory sdílím.
Díky.

napsal(a):
Cyklisti - neděljte z nich bohy, kteří můžou všechno a každý jim musí ustoupit. Cyklista je normálním účastníkem silničního provozu. Nesmí jezdit po chodníku. Musí jezdit po silnici a dodržovat pravidla silničního provozu. Existuje-li cyklostezka, měl by ji použít. Na cyklostezce určené pouze pro cyklisty nemají co dělat psi ani lidi, pokud nejsou na kole. Na cyklostezce sdružené, to znamená pro cyklisty, inlajnisty, koloběžkaře a chodce musí všechny skupiny respektovat ty ostatní a přizpůsobit svůj pohyb tomu, aby někoho neohrozili. A tyto skupiny jsou si ve svých právech rovny.
jo -cyklostezky me taky hodne "bavi".
tady po okoli rozmistily cedulky "cyklostezka" po beznych silnicich, cestach a turistických pesinkach - protože dotace..
a opravdu netusim, proc by oranzova cedulka s nakreslenym kolem ( pod turistickou značkou ) - mela automaticky znamenat, ze všichni budeme skákat do prikopu, když jede cyklista
proste prbrzdi, uhneme, u toho se pozdravime a je.

napsal(a):
jo -cyklostezky me taky hodne "bavi".
tady po okoli rozmistily cedulky "cyklostezka" po beznych silnicich, cestach a turistických pesinkach - protože dotace..
a opravdu netusim, proc by oranzova cedulka s nakreslenym kolem ( pod turistickou značkou ) - mela automaticky znamenat, ze všichni budeme skákat do prikopu, když jede cyklista
proste prbrzdi, uhneme, u toho se pozdravime a je.
Oranžová cedulka s kolem a číslem neznamená cyklostezku, ale pouze cyklotrasu (jak málo lidí ví, že existují tyto dva termíny a jaký je mezi nimi rozdíl!). Čili trasu, která vede z bodu A do bodu B a je vhodná i pro kola. V žádném případě na ní cyklista nemá před nikým přednost. Je to pouze soustava navigačních bodů v krajině, nic víc!
Vím to, protože nám z lesní cesty, vedoucí odjakživa podél řeky pod stájemi, udělali tuto cyklotrasu. A začal masakr na kolečkách, když po nás cyklisti začali řvát, že tam s koňmi nemáme co dělat

napsal(a):
Oranžová cedulka s kolem a číslem neznamená cyklostezku, ale pouze cyklotrasu (jak málo lidí ví, že existují tyto dva termíny a jaký je mezi nimi rozdíl!). Čili trasu, která vede z bodu A do bodu B a je vhodná i pro kola. V žádném případě na ní cyklista nemá před nikým přednost. Je to pouze soustava navigačních bodů v krajině, nic víc!
Vím to, protože nám z lesní cesty, vedoucí odjakživa podél řeky pod stájemi, udělali tuto cyklotrasu. A začal masakr na kolečkách, když po nás cyklisti začali řvát, že tam s koňmi nemáme co dělat
To je přímo cesta ve vašem vlastnictví?
To můžou bez nějakýho dotazování?

napsal(a):
Zahla jsem úplně jinam a předeslala jsem to. Není to oxymoron. Svoboda není to, aby si každý dělal co ho napadne. Proto jsem zahnula jinam, protože každý si myslí, že jeho nedodržování je neškodné a vlastně je v pořádku. Řidič jsem a v autě skoro každý den. Ta technopárty nebyla povolená.
já to náhodou pochopila
i kdyby párty povolena byla, hluk musí být jen na určitou hranici
pán proti nám volá - já se toho psa bojím !
já psa zavolám, zapnu vodítko = obírám se o svobodu
můj pes lehne na ukázání rukou, no a co
ten pes je furt blízko, takže ho stejně nakonec musím zavolat k sobě
jenže jeden v tom vidí trápení, obírání o svobodu, a někomu to přijde jako normální chování
mám psa borce, tak se nikdy nic nemůže stát a všichni se z toho posaďte
tak to jsme vážně v..
chovný kavalírek běžel vedle paničky po polní cestě, srazila ho motorka (chlapec tu motorku dokonce ukradl), trouba se u toho dokázal ještě pomlátit
výsledek - paní neměla psa na vodítku, platí "nemocenskou"
pes umřel
to je furt něco
a začíná to tady být docela smutné
neuhýbám nikomu z cesty pokaždé, nějaké meze má vše
ale úplně jste, lidé, v tom spěchu nevím za čím, odhodili základní slušnost.

napsal(a):
To je přímo cesta ve vašem vlastnictví?
To můžou bez nějakýho dotazování?
Nene, cesta naše není, je to prostě lesní cesta, která v tom lese byla dřív, než bylo vynalezeno kolo Dost nám to vadilo, protože z univerzální lesní cesty, která doposud sloužila všem bez rozdílu a nikdo se nad nikoho nepovyšoval, udělali najednou cyklotrasu, kde proudí opravdu davy cyklistů (za 8 minut i 30 cyklistů, o víkendu je ta cesta nepoužitelná) a kde se cyklisti roztahují, jakože je ta cesta najednou jen pro ně A hádejte se...

napsal(a):
Nene, cesta naše není, je to prostě lesní cesta, která v tom lese byla dřív, než bylo vynalezeno kolo Dost nám to vadilo, protože z univerzální lesní cesty, která doposud sloužila všem bez rozdílu a nikdo se nad nikoho nepovyšoval, udělali najednou cyklotrasu, kde proudí opravdu davy cyklistů (za 8 minut i 30 cyklistů, o víkendu je ta cesta nepoužitelná) a kde se cyklisti roztahují, jakože je ta cesta najednou jen pro ně A hádejte se...
Jo, taky to znám. Předloni na jaře jsme si vyrazili do Litovelskyho Pomoraví, před cca 16ti lety jsme tam jezdívali s nejmladším v kočárku a byl tam klid. Teď se to nedalo, takže už nikdy víc. Člověk nestíhá uskakovat a z procházky je pak totálně na nervy.

...ale úplně jste, lidé, v tom spěchu nevím za čím, odhodili základní slušnost.
Ale vůbec ne. Ona ta slušnost musí být oboustranná. Když bude uhýbat vždy jen jedna strana, ta druhá si bude myslet, že má automaticky právo na to, aby jí ta první strana šla z cesty.
Ad černá kronika megi - kavalírek - soudila bych sea myslím, že za popsaných okolností bych měla velkou šanci na úspěch. Člověk nesmí být ovce.
Ad bojící se pán - psa přivolám k noze, nepřipínám, protože ho vzápětí po tom, co pána mineme, opět povelem "volno" vypustím.

napsal(a):
Taky znám. Zrovna u nás udělali z cesty kolem řeky cyklostezku, takže tam projede každý pumpičkář, co jede z města do přírody, rozuměj směrem na Bílovice a dál na Adamov. Alternativní cesta, jak se dostat do lesa tím směrem není. Takže z klidné kamenité cesty, kde se dříve bez konfliktů potkávali pěší s kočárky, psy, dětmi na odrážedlech, koloběžkách, trojkolkách, cyklisti a turisté, se stala vyasfaltovaná cesta, kde cyklisti a inlajnisti frčí jak o závod, lidi uskakují i s kočárky, děti není možné na trojkolce vypustit a psi jsou neustále ohrožováni jak cyklisty tak inlajnisty. A kdysi klidová cesta, lesní zákoutí a punc divočiny je nenávratně pryč. Přiznám se, že jsem tudy šla naposledy se psem před několika lety za hustého deště. Schválně, protože tak tam aspoň skoro nikdo nebyl.

však toho psa připínat nemusím, to záleží na situaci, tak nějak ho prostě "zastavím dál od toho člověka"
někdo přijde blíž a zeptá se, jestli si může psa pohladit
někdo potřebuje ten psychologický efekt šňůry
říkejte si tomu jak chcete, já mám takové domluvy, setkání, ráda
často pak lidé pokračují v cestě se slovy - jé a vždyť to je hodnej pes, já myslel že jak říkali v televizi..
kavalírek patřil celkem chytrým a bohatým lidem, soudili se.. je to podobné, jako když můj pes prokousne nohu ruku zloději, co šel k nám na zahradu jako omylem prý
předminulý víkend na sídlišti 4 otrávení psi a dvě kočky, ale jestli bylo koček víc, nevíme
jed byl v kuřecím mase
tolik práce si s tím dali..

balu - přesně můj názor, bohužel každej na to právě nemá "koule". Málokdo se chce hádat nebo soudit, znám to ze svýho okolí. Zážitky mám taky různý, včetně naprosto nesocializovanych psů, jejichž pánici jsou naštvaní, že potkají někoho jinyho taky se psem a ten jejich se strachy omota kolem jejich nohy.

no jo, cyklostezka, jako fakt stezka, prostě má kolo "přednost"
já také nelezu po silnici a nechci po autech, ať uhnout, protože já jdu tudy
ale kola jezdí všude, psi jezdí všude, a prostě všechno všude, protože jsme tak svobodní
jenže je to takhle: kočka, pes, dítě, dospělý, kolo, motorka, čtyřkolka, auto
ještě může padat letadlo a bude to vina toho, na koho letadlo spadne..

napsal(a):
Taky znám. Zrovna u nás udělali z cesty kolem řeky cyklostezku, takže tam projede každý pumpičkář, co jede z města do přírody, rozuměj směrem na Bílovice a dál na Adamov. Alternativní cesta, jak se dostat do lesa tím směrem není. Takže z klidné kamenité cesty, kde se dříve bez konfliktů potkávali pěší s kočárky, psy, dětmi na odrážedlech, koloběžkách, trojkolkách, cyklisti a turisté, se stala vyasfaltovaná cesta, kde cyklisti a inlajnisti frčí jak o závod, lidi uskakují i s kočárky, děti není možné na trojkolce vypustit a psi jsou neustále ohrožováni jak cyklisty tak inlajnisty. A kdysi klidová cesta, lesní zákoutí a punc divočiny je nenávratně pryč. Přiznám se, že jsem tudy šla naposledy se psem před několika lety za hustého deště. Schválně, protože tak tam aspoň skoro nikdo nebyl.
Z Obřan? Šli jsme loni po druhé straně řeky, tam je teď turistická pro pěší, pěšinka a lávky kolem skal, celkem se to dá.

napsal(a):
Z Obřan? Šli jsme loni po druhé straně řeky, tam je teď turistická pro pěší, pěšinka a lávky kolem skal, celkem se to dá.
Tak tam jezdí pumpičky taky. Zatím je ta cesta kamenitá a hrbolatá, ale tím, že je na druhém železničním mostě u odbočky k Těsnohlídkovu údolí lávka, tak frekvence pumpiček stoupá. Oni teda jezdili i když museli kolo přenášet přes skalku, ale protože tam jsou schody, tak to zas taková překážka nebyla. Na této straně řeky je i dobrá hospoda.
Osobně lidem psy testuji a vychovávám na potkání. Většina zvířat ze mě přímo neusírá, ale vidí že jsem schopný člověk. Sousední prasátečko jsem musel zamrazit do připosrané zcepenělinky. To nebylo humorné, nikdo si toho ani nevšiml. Jindy se jdu z legrace pást. Lidi si myslívají že utáhnou psa na vařené nudli, jak kdo, ale především jak kterého! Zvířata opravdu nejsou neomilná, podobně jako balu

napsal(a):
Tak tam jezdí pumpičky taky. Zatím je ta cesta kamenitá a hrbolatá, ale tím, že je na druhém železničním mostě u odbočky k Těsnohlídkovu údolí lávka, tak frekvence pumpiček stoupá. Oni teda jezdili i když museli kolo přenášet přes skalku, ale protože tam jsou schody, tak to zas taková překážka nebyla. Na této straně řeky je i dobrá hospoda.
No jo, už jsou všude Mě čerti brali, když jsme jednou v létě šli přes Velký kotel, cyklistická tam nikdy nebyla, a nějací magoři tam táhli kola ještě napříč serpentinami, aby si to zkrátili. Teď už tam chodíme zásadně jen mimo sezónu.
Se hrozim toho, co nás čeká na dovolené, jedeme na Šumavu, už teď vím, že k prameni Vltavy mě nikdo nedostane.

napsal(a):
No jo, už jsou všude Mě čerti brali, když jsme jednou v létě šli přes Velký kotel, cyklistická tam nikdy nebyla, a nějací magoři tam táhli kola ještě napříč serpentinami, aby si to zkrátili. Teď už tam chodíme zásadně jen mimo sezónu.
Se hrozim toho, co nás čeká na dovolené, jedeme na Šumavu, už teď vím, že k prameni Vltavy mě nikdo nedostane.
Šumavu jsem vzdala už před lety. Známí a kamoši co tam byli, dost barvitě líčili ty davy. A já davy nemám ráda.

napsal(a):
Šumavu jsem vzdala už před lety. Známí a kamoši co tam byli, dost barvitě líčili ty davy. A já davy nemám ráda.
Já taky ne. Jedeme už 30. června, tak v skrytu duše doufám, že to ještě nebude tak strašný. A naplánovaný mám snad málo exponovaný místa, uvidíme, v nejhorším to bude naše poslední Šumava a zamíříme jinam, jenže kam
Lidi, dejte sem tipy, kam jezdíte vy a kde je málo lidí

napsal(a):
Já taky ne. Jedeme už 30. června, tak v skrytu duše doufám, že to ještě nebude tak strašný. A naplánovaný mám snad málo exponovaný místa, uvidíme, v nejhorším to bude naše poslední Šumava a zamíříme jinam, jenže kam
Lidi, dejte sem tipy, kam jezdíte vy a kde je málo lidí
Držím palce, ať se vám ta dovča vyvede a ať je bez znechucujících davů.
Mně se líbí v České Kanadě, ale tam začíná být taky dost lidí. Dost relativně liduprázdné je to prý v Novohradských horách. A taky Lužické hory nejsou zatím přelidněny.

napsal(a):
Mně se líbí v České Kanadě, ale tam začíná být taky dost lidí. Dost relativně liduprázdné je to prý v Novohradských horách. A taky Lužické hory nejsou zatím přelidněny.
Díky. I za tipy. Kanadu už jsem plánovala na letošek, nevyšlo to, v Lužických jsme byli, můžeme zopakovat, je tam fakt krásně a třeba na Studenci jsme fakt byli úplně sami. Novohradské zatím neznám, jen přímo Nové Hrady a blízké okolí, tak zkusíme.

napsal(a):
Na Šumavě jsme byli minulý rok. Je pravda že ty nejhezčí pláže byly narvaný ale pro ty ostatní byli pláže(v délce 3-10m)oddělené hustými keři a mohli tam i psi. Záleží kde jste byli.

napsal(a):
Na Šumavě jsme byli minulý rok. Je pravda že ty nejhezčí pláže byly narvaný ale pro ty ostatní byli pláže(v délce 3-10m)oddělené hustými keři a mohli tam i psi. Záleží kde jste byli.
Jaký pláže? Já chci chodit po horách
napsal(a):
Ano, souhlas s obojími horami. Zatím nejsou tak "profláklé". A jsou moc hezké - osobní, byť nepejskařská zkušenost.