Ahojte, som zúfalá.
Mám malú 5 ročnú fenku, kríženku jazvečíka ktorú pomaly začínam nenávidieť. Mám ju od 2 mesiacov, vždy bola moje zlatíčko, učila som ju triky ( k nohe, sadni lahni, plaz sa...) za piškótu a všetko nadšene spravila na 2- 3 pokus, bola hravý prítulný pes ale teraz je z nej malá beštia. Na všetkých členov domácnosti vrčí, nebojí sa ani chňapnúť, útočí, nemôžeme sa jej ani dotknúť, k veterinárke jej musím dávať náhubok, aj na kúpanie... povely neplní už ani za piškótu, naposledy keď som to skúsila, chňapla po mne zvrčala a ušla. Je neustále okrikovaná za jej správanie, vyháňaná z miestností... ale nič nepomáha, je čím ďalej tým viac agresívnejšia a ja som sa jej vždy zastávala ale uvedomujem si pomaly, že toho psa začínam nenávidieť. Neustále hádky kvôli nej a ona po mne akurát tak vrčí, nie raz dohrýzla mňa aj sestru do krvy... premýšľala som nad výcvikom, ale sú strašne drahé a ja sa bojím že jej 10 hodín za 300 euro nepomôžu. Uvažujem nad utratením. Ale ešte pred tým sa chcem spýtať vás, či neviete o nejakom overenom cvičisku ale o človeku čo by nám mohol pomôcť... inak pôjde na inekciu, pretože 4 roky šikany od vlastné psa je ta hranica, ktorú som schopná zniesť.
Je neustále okrikovaná za jej správanie, vyháňaná z miestností... ale nič nepomáha
zasloužila byste nakopat do (_._)
vychovala ste z ní neustálou buzerací psa se strachovou agresí...nevěří už ničemu a nikomu
poradit vám totální změnu vašeho chování asi nepomůže, najděte ji nového a hlavně rozumného majitele...
PS.
něco si přečíst vás asi nikdy nenapadlo - např. od F. Šusty.
To vyháňanie a okrikovanie je posledné mesiace a je to akt už čírej beznádeje. Pretože čo máme robiť? Na pokojné a dôrazné " prestaň" pokračovala len hlasnejším vrčaním. A nebolo to raz, boli to mesiace snahy. Ani všade odporúčané naburajte jej režim, ukážte kto je tu pán. Nič. Verte mi ja som prečítala kvantá kníh, kvantá videí na youtube a skušala som naozaj pokojne; skúšala som ju ukľudniť pokojným hlasom, pohladkať... ale ked ten pes na milé prihovorenie okamžite vrčí ( z nejakého dôvodu neznáša maznavý hlas, vždy na ňho reagovala vrčaním) ale dnes na obyčajné " no čo cirinka, " zareagovala vycerenýmj zubami a vrčaním... nikdy sme ju nebili palicami, napriek tomu z nich má panickú hrozu, ani sme ju nikdy igelitkami a aj z tých má hrozu. Skúšala som ju aj poriadne vybehať na lúke, však možno má len veľa energie. Tak by som vás poprosila aby ste nemal huste keci o tom; ako som do*urvila jej výchovu ( áno do*urvila) a ak nemáte reálne čo poradiť aby som jej a aj sebe mohla pomôcť, neozývajte sa, pretože súdit je ľahké ale to nam nepomôže.
Eštw by som chcela dodať že z ruky si nechce brať asi posledný mesiac- dva, predtým úplne v pohode, hrýzť nás začala oveľa skôr ako ju ktokoľvek okrikoval a vyháňal. Ako som spomenula vyššie, to okrikovanie je naozaj len posledný čas, kedy už naozaj neviem čo robiť, lebo nič rozumného doteraz nezabralo.
Další a další chudák pes.
Kdo ho přitáhl domů a na co ?
Hračka pro rozmazlené holky ?
On totiž i pes má své potřeby !
Kolik je ti let ?
Omrzela tě brzy... chudák zkaženej pes...
Verte mi ja som prečítala kvantá kníh, kvantá videí na youtube
Kašli na teorie, jdi s ní ven ať z toho života
má aspoň chvilku radost...
Nie, cca po roku, dovtedy síce bývala s ním ale bola som s ňou každý deň, venčila som ju a hrala sa sňou, potom dedko umrel a cyra sa presťahovala ku mne a zhruba odvtedy šlo všetko dolu vodou. Ale nemyslím si že jej dedo chýbal, nechcelo sa mi ju venčiť ( dalo mi dosť námahy ju v jednom roku naučiť v noci necikať na dlážku) ani sa jej venovať, to som vždy robila ja. Ale, očividne so to pekelne posrala a ľudia tu majú jediné poslanie a to máť chytré keci o tom alo som to horibilne posrala.
Júliap
napsal(a):
Je tu niekto kto mi reálne môže niekoho odporučiť z vlastnej skúsenosti, alebo sem len chodíte hovoriť ľuďom že si zaslúžia hodiť pod vlak lebo nemajú diplom z kinológie?
Zkus jí najít domov - NEBUDE TO LEHKÉ
u nějaké babky, kde by si spokojeně v klidu žila na dvorku.
Děda si ji pořídil sám ?
Toto je to čo stále píšem, že rady typu "ukáž psovi kde je jeho miesto", alebo "kto je tu pán", prípadne, že "kto je alfa" sú nebezpečné, a každý si to vysvetlí po svojom a potom sa zo psa stane neurotik, vystrašený zo všetkého a zo všetkých, ktorý kúše do všetkých...
Intenzita podráždenosti narastá priamoúmerne na oboch stranách.
Ja osobne by som psovi vyhradila miesto v byte / v dome kde by mal oddychovú zónu, kde by mal svoj pokoj, kde by ho nikto nevyrušoval. Pokojne by som mu dala klietku, alebo kennelku ak chcete látkovú, alebo aj kovovú (prehodiť cez to niečo, aby mal pes súkromie) záleží či je demolátor.
Potom byť vami si prečítam niečo o pozitívnej motivácii, možno by som si prečítala niečo ohľadom kliker tréningu a odmeňovaní resp. správnom načasovaní odmeny, nakúpila veľa odmien/pamlskov a pamlskovník. Na doma pokojne krátke vodítko na krku, na lepšiu kontrolu psa v prípade núdze.
Vylúčte so svojho správania krik, zaháňanie sa po psovi.
Musíte sa v prvom rade ukľudniť a neriešiť psa, keď máte nervy. Ten pes to z Vás cíti, bude nervózny z Vás a už preventívne môže na Vás byť zo strachu agresívny.
Kto a ako dáva psovi jesť ?
Kde pes spí ?
Ako ho venčíte ?
Písala ste, že ste psa cvičili, ako ? Akým spôsobom ?
Kontaktujte na FB tuto paní, domluvte se a zapracujte spolu na převýchově.
https://www.facebook.com/profile.php?id=1850946548512118&ref=br_rs.
Uživatel s deaktivovaným účtem

rapotacka11
napsal(a):
Co by k tomu řekli ti chudáci psi, kdyby mohli ?
rapotačka11, někdy to nejsou jen chudáci psi, ale i majitelé, které pes usurpuje. Nevědomky z nedostatku praxe se psy nebo neuměním se u jakéhokoliv zvířete prosadit, být přirozený vůdce, si vyrobí domácího teroristu, a že to ti pejskové umí využít a užít si tu moc...
Psa a zadavatelku neznám, nemám věšteckou kouli o jejich vztahu a jakýkoliv názor je jen úvaha nad situací...

odkud jste ?
určitě se najde cvičák bez těch moderních cen
ono to chce vidět, knížky mají sice pěkné fotografie, ale není nad 1 ukázku live
když psa uvidí někdo cizí, uvidí ten problém, který nevidí majitel
nevidí, kde přesně ten problém je a jak by se dal řešit.
Zkuste vyloučit dvě věci:
1. nemoc, ta se může projevit v chování a to dost razantně
2. nemohl jí někdo i nechtěně ublížit
Pak opravdu musíte kontaktovat znalého člověka, který sám uvidí a posoudí, v čem je chyba. Jen to musí být někdo znalý, ne někdo, kdo se za odborníka jen vydává. Já vím, je to těžké, ale rádobyodborník udělá ještě větší škodu, než je te´d.
napsal(a):
rapotačka11, někdy to nejsou jen chudáci psi, ale i majitelé, které pes usurpuje. Nevědomky z nedostatku praxe se psy nebo neuměním se u jakéhokoliv zvířete prosadit, být přirozený vůdce, si vyrobí domácího teroristu, a že to ti pejskové umí využít a užít si tu moc...
Psa a zadavatelku neznám, nemám věšteckou kouli o jejich vztahu a jakýkoliv názor je jen úvaha nad situací...
ale to nie je vina psa.

jarka.covaci
napsal(a):
ale to nie je vina psa.
No já se o to přít nechci, chování psa na živo jsem neviděla...ale jelikož je to jezevčíkovité a v minulosti fungoval( aby přestal, to by se mu v rodině musela stávat často nějaká příkoří, a od všech?) tak mi přijde spíš, že psík se snaží si "diktovat", pokud není nemocný...
Júliap
napsal(a):
Ja ju ale nechcem dať preč... chcem nájsť nejaké cvičisko overené hlavne, lebo je to drahé jak fras, kde by som s ňou chodila a povedali mi čo mám ako robiť aby sme boli v pohode, svôjho psa mám naozaj rada a myslím že možnosti tu ešte sú.
Vy ji nechcete dát pryč? Vy ji chcete rovnou utratit. No bomba..
Začala bych se k ní chovat jako k psovi..nastavit mantinely, dát jí šňůru na krk, vůbec s ní nemanipulovat nějakým zvedáním.. proč?
Dostala mě věta: Skúšala som ju aj poriadne vybehať na lúke, a to jste to zkusila jednou? Má ten pes nějaký program, pohyb? Kříženec jezevčíka nemusí být úplně líné ořezávátko, naopak.
Být pro psa čitelná - ne, že ho budu při vrčení hladit a zvedat nebo naopak mlátit a ukazovat nějakou Alfu, tím že ho zavřete pryč svůj problém neřešíte..
. dát mu své místo, kde bude odpočívat, kvalitní jídlo, hodně pohybu, žádnou buzeraci, jasně mu dám najevo, co po něm chci, ukazuji, co dělat má, než to, co dělat nemá.. a nedávejte ji nikomu na výcvik, vy s ní pracujte pod vedením někoho.

ifauna blbá prý příspěvek obsahuje nepovolené znaky, jenom písmenka, i šmoulíky jsem vymazala, vulgarismus nula
tak stručně...
patrně ilustrativní příklad "zákazové výchovy" ( )
chce to psa začít vést, neboli a opět ho učit, co má dělat, a to vždy. Po dobrém, jednoznačně a důsledně!
Júliap
napsal(a):
Eštw by som chcela dodať že z ruky si nechce brať asi posledný mesiac- dva, predtým úplne v pohode, hrýzť nás začala oveľa skôr ako ju ktokoľvek okrikoval a vyháňal. Ako som spomenula vyššie, to okrikovanie je naozaj len posledný čas, kedy už naozaj neviem čo robiť, lebo nič rozumného doteraz nezabralo.
Jůlie, jezevčík není pes u kterého něčeho dosáhnete drilem. Jsou to pejsci přemýšliví a jak se říká "sví". Jezevčík tak byl vyšlechtěn, norník se nemůže chodit ptát ven z nory, co má dělat s liškou, musí se sám rozhodovat. A tato jeho schopnost samostatného myšlení je právě kamenem úrazu v případě, že z něj chcete udělat pudlíka. Ti ty aktivity, které jste s ní provozovala, milují. Ne tak jezevčík.
Ona vás měla ráda a proto to s vámi tak dlouho vydržela ve vašem režimu. Ale čeho je moc, toho je příliš. Nejspíš si od vás a vašich aktivit neodpočinula. Teď už je dospělá a má aportečků a plazení plné zuby.
Nemůžete ji nechat na pokoji? Prostě jen základní úkony. Žraní, spaní, venčení. Vy se jí nebudete vnucovat s příkazy, rozkazy, mazlením, hlazením, tresty a dokazováním své nadřazenosti a ona by se měla srovnat. Pokud jste už nezašla příliš daleko.
Do budoucna by vám měly stačit max 3 - 4 povely a to takové, které jsou nutné pro bezpečí fenky a pro základní ovladatelnost.
Bude to běh na dlouhou trať, pokud si ji necháte. Jinak to chce nového majitele kliďase, který bude mít fenku jako tichého společníka, třeba ke čtení knížky v zahradním lehátku.
Z takových pejsků, jako jsou na fotce, cvičné opičky prostě neuděláte.
napsal(a):
No já se o to přít nechci, chování psa na živo jsem neviděla...ale jelikož je to jezevčíkovité a v minulosti fungoval( aby přestal, to by se mu v rodině musela stávat často nějaká příkoří, a od všech?) tak mi přijde spíš, že psík se snaží si "diktovat", pokud není nemocný...
Mám doma jazveca, ale aj iné psy. Nie je to vina psa. Ani keby sa rozhodol šéfovať nebola by to jeho vina. Nemyslím si však, že by chcel šéfovať, skôr sa bojí a hryzie zo strachu. Ani sa nečudujem keď na neho kričia, sú z neho nervozni a on z nich. To je potom začarovaný kruh. Ale aj tak v konečnom dôsledku to nie je vina psa. Pes nie je zodpovedný za svoju ne/výchovu.
Jezevčíci umí být pěkně ostří když se k nim majitel neumí chovat. Sama jsem jich několik měla a když se k nim chováte jak máte, vyroste z nich dobrý společník.
Jinak je to o přístupu ke zvířeti. Když to teď vezmu z jiného soudku:
Byla u nás paní s britskou kočičkou na hlídání, nemohla jí vyndat z přepravky, nesahala na ní, když se ke kočce přiblížila, okamžitě sekala. Byla u nás asi hodinu, než kočka vylezla. Strávila u nás týden, nechala se hladit, vše ok. Když panička přijela, položila přepravku na zem a čekala, než tam kočka vleze. Po třičtvrtě hodiny mi ruply nervy, kočku jsem normálně chytla, dala tam a zavřela dvířka. Žádný škrábanec, nic. A její majitelka na mě koukala, jak jsem na ní mohla sáhnout a proč mě neškrábla. Kočka věděla, že si "terorem" majitelky vynutí co chce a využívala toho.
Takže veškerá výchova je v postoji ke zvířeti, veškeré chyby jsou v majiteli a jeho způsobech. Zvíře by nemělo trpět. Takže pokud se k ní neumíte chovat a nezměníte okamžitě svůj přístup, tak nový domov. A ano, převýchova je drahá, ale co si člověk navaří, to ať si sní. Můžete si za to sama.
sisi58
napsal(a):
Jůlie, jezevčík není pes u kterého něčeho dosáhnete drilem. Jsou to pejsci přemýšliví a jak se říká "sví". Jezevčík tak byl vyšlechtěn, norník se nemůže chodit ptát ven z nory, co má dělat s liškou, musí se sám rozhodovat. A tato jeho schopnost samostatného myšlení je právě kamenem úrazu v případě, že z něj chcete udělat pudlíka. Ti ty aktivity, které jste s ní provozovala, milují. Ne tak jezevčík.
Ona vás měla ráda a proto to s vámi tak dlouho vydržela ve vašem režimu. Ale čeho je moc, toho je příliš. Nejspíš si od vás a vašich aktivit neodpočinula. Teď už je dospělá a má aportečků a plazení plné zuby.
Nemůžete ji nechat na pokoji? Prostě jen základní úkony. Žraní, spaní, venčení. Vy se jí nebudete vnucovat s příkazy, rozkazy, mazlením, hlazením, tresty a dokazováním své nadřazenosti a ona by se měla srovnat. Pokud jste už nezašla příliš daleko.
Do budoucna by vám měly stačit max 3 - 4 povely a to takové, které jsou nutné pro bezpečí fenky a pro základní ovladatelnost.
Bude to běh na dlouhou trať, pokud si ji necháte. Jinak to chce nového majitele kliďase, který bude mít fenku jako tichého společníka, třeba ke čtení knížky v zahradním lehátku.
Z takových pejsků, jako jsou na fotce, cvičné opičky prostě neuděláte.
Navíc jestli to dobře chápu, tak si psice klidně žila se starým pánem, který si jí moc nevšímal, nebuzeroval, nechal ji žít po svém. Na hodinku dvě denně jste přišla vy a byla zábava a pak zase klídeček. A pak z pohledu fenečky zničehonic (úmrtí majitele) jste ji přesunula od jejího pána, z jejího domova a do toho ještě vyžadovala nová pravidla a pravděpodobně jí nedala čas si postupně zvyknout...zkuste si představit jak se musela cítit. Jak už bylo napsáno výše, dopřejte jí klídek, nebuzerujte, nevnucujte se...a doufejte.
Možná, že pro pejska by byl lepší nový domov. Ona pochopitelně ví, jaké city k ní chováte, menší zlo pro ni bude nové prostředí s nastavenými mantinely než lámání zlozvyků. Jezevčík je povahově silně vyhraněný pejsek a i při svém malém vzrůstu dokáže pořádně kousnout, navíc si nenechá nic moc líbit.
Andrýsek3
napsal(a):
Vy ji nechcete dát pryč? Vy ji chcete rovnou utratit. No bomba..
Začala bych se k ní chovat jako k psovi..nastavit mantinely, dát jí šňůru na krk, vůbec s ní nemanipulovat nějakým zvedáním.. proč?
Dostala mě věta: Skúšala som ju aj poriadne vybehať na lúke, a to jste to zkusila jednou? Má ten pes nějaký program, pohyb? Kříženec jezevčíka nemusí být úplně líné ořezávátko, naopak.
Být pro psa čitelná - ne, že ho budu při vrčení hladit a zvedat nebo naopak mlátit a ukazovat nějakou Alfu, tím že ho zavřete pryč svůj problém neřešíte..
. dát mu své místo, kde bude odpočívat, kvalitní jídlo, hodně pohybu, žádnou buzeraci, jasně mu dám najevo, co po něm chci, ukazuji, co dělat má, než to, co dělat nemá.. a nedávejte ji nikomu na výcvik, vy s ní pracujte pod vedením někoho.
Verte mi že po tom psovy nikto nič nechce, venčím ju 5 krát denne alebo kedykoľvek sa vypýta, žrať dostáva tiež, ked sa chce hrať, donesie hračku ktorú jej hádžem, aj vonku zbožňuje aport, sama nosí kamene a píska dovtedy dokedy jej nehodím, neraz sa ma ľudua pýtali, ako som ju naučika tak dobre aportovať- neučila. Nikto ju za piškótu nič robiť nenúti, pokiaľ vidím že z toho nieje nadšená, nerobím to. A ano, presne to som chcela povedať raz v zivote bola na lúke, inak ju chuderu nechávam celý život zavretú v kumbále... snažíte sa poradiť, alebo skôr hladáte íčka ktorých by ste sa mohly chytiť? A to s tým výcvikom samozrejme aj so mnou, čítajte pozornejšie ked už sa tak obúvate. A toho psa nikto nedvíha, nechytá, jediné kam ho dvíham je do vane a u veterinárky na stôl. A utratenie je posledna možnosť, keď to zàhde priďaleko a naozaj niekomu niečo vážne urobí, tu doma totižto nežijem sama, sestra bude mať o chvíľku bábätko a ja nemám možnosť sa odsťahovať s ňou alebo nájsť niekoho kto si vezme skoro 6 ročného agresívneho psa. Samozrejme tomu chcem predísť ako sa len dá, preto skúšam písať sem. Možno sa sem občas pozrie aj človek čo o tom niečo vie.
Ľudia ja nepotrebujem aby ste mi všetci do jedného opakovali že som dokurvila výchovu, ja si to uvedomujem a mám zájen do toho investovať peniaze a čas, snahu aby som si ju mohla nechať. Lenže tu žiadne rozumné rady niesu, všetci hovoríte niečo iné, takže nepoznáte v okolí žiliny niekoho kto sa špecializuje na prevýchovu psov ktorý by samozrejme aj SO MNOU mohol prevyvhovať psa. Pretože vy nikdy nepochopíte celý problém, chytáe sa slovíčok a vyvdzujete z nich doslova sci-fi.

http://www.k-7.eu/sk/practice/view/pricelist
http://www.alfonz.sk/vycvik-psov/
http://www.vycvikpsa.sk/kontakt.html
https://www.sanedog.sk/
nebo https://www.zoznam.sk/katalog/Zabava-volny-cas/Chovatelstvo/Psy/Vycvik-psov-cvicitelia/Zilina.html
anebo
https://1url.cz/Zty02
my jsme tu too.. většina v čechách
...
zavolám, jdu se podívat, jestli tam se psy moc netřískají, pozeptám se v parku na "hele jak to tam chodí, byli jste spokojení ?"
hotovo.
Leeee
napsal(a):
Navíc jestli to dobře chápu, tak si psice klidně žila se starým pánem, který si jí moc nevšímal, nebuzeroval, nechal ji žít po svém. Na hodinku dvě denně jste přišla vy a byla zábava a pak zase klídeček. A pak z pohledu fenečky zničehonic (úmrtí majitele) jste ji přesunula od jejího pána, z jejího domova a do toho ještě vyžadovala nová pravidla a pravděpodobně jí nedala čas si postupně zvyknout...zkuste si představit jak se musela cítit. Jak už bylo napsáno výše, dopřejte jí klídek, nebuzerujte, nevnucujte se...a doufejte.
Ja myslím že tak ju to nezasiahlo. Na vikendy byvala u mňa, u dedka som bola viac ako dve hodiny, a jedine čo sa zmenilo je, že dostala pravidelný režim jedla a venčenia, pozornosť jedykoľvek si ju vypýtala. Dávno som videla že to nieje maznáčik ale skôr spoločník, preto v kľude sedí vedľa mňa celý deň, ticho a tak to vyhovovalo mne aj je, ked chcela šla preč, keď nie, bola pri mne. Keď sa líškala dostala pohladenie inak som sa jej ani nedotkla. Pravidelne na lúku pobehať, kým vládala, neraz som ju z lúku niesla, lebo sa ledva vliekla. Ja si naozaj nemyslím že som ju tak týrala, ako sa tu všetci tvária skôr je rozmaznaná, možno by sa jej zišiel majiteľ, ktorý vie ako sa ku jazvecíkom správat, ale čo som mala robiť, nenchať ju na ulici, prípadne útulok bola lepšie voľba?
napsal(a):
http://www.k-7.eu/sk/practice/view/pricelist
http://www.alfonz.sk/vycvik-psov/
http://www.vycvikpsa.sk/kontakt.html
https://www.sanedog.sk/
nebo https://www.zoznam.sk/katalog/Zabava-volny-cas/Chovatelstvo/Psy/Vycvik-psov-cvicitelia/Zilina.html
anebo
https://1url.cz/Zty02
my jsme tu too.. většina v čechách
...
zavolám, jdu se podívat, jestli tam se psy moc netřískají, pozeptám se v parku na "hele jak to tam chodí, byli jste spokojení ?"
hotovo.
Právo to sa pýtam, vy ste ľudia v parku.
Júliap
napsal(a):
Ľudia ja nepotrebujem aby ste mi všetci do jedného opakovali že som dokurvila výchovu, ja si to uvedomujem a mám zájen do toho investovať peniaze a čas, snahu aby som si ju mohla nechať. Lenže tu žiadne rozumné rady niesu, všetci hovoríte niečo iné, takže nepoznáte v okolí žiliny niekoho kto sa špecializuje na prevýchovu psov ktorý by samozrejme aj SO MNOU mohol prevyvhovať psa. Pretože vy nikdy nepochopíte celý problém, chytáe sa slovíčok a vyvdzujete z nich doslova sci-fi.
- sú, napísala som Vám
- napísala som Vám aj otázky, skúste mi odpovedať, čo budem vedieť poradím
- tiež mám doma jazveca a je to mačkopes, miluje deti, nechal by si skákať aj po hlave
- ale jazvečík nikdy nebude ovčiak (mám doma 2) to je nebe a dudy
- skúste mi prosím odpovedať
Júliap
napsal(a):
Verte mi že po tom psovy nikto nič nechce, venčím ju 5 krát denne alebo kedykoľvek sa vypýta, žrať dostáva tiež, ked sa chce hrať, donesie hračku ktorú jej hádžem, aj vonku zbožňuje aport, sama nosí kamene a píska dovtedy dokedy jej nehodím, neraz sa ma ľudua pýtali, ako som ju naučika tak dobre aportovať- neučila. Nikto ju za piškótu nič robiť nenúti, pokiaľ vidím že z toho nieje nadšená, nerobím to. A ano, presne to som chcela povedať raz v zivote bola na lúke, inak ju chuderu nechávam celý život zavretú v kumbále... snažíte sa poradiť, alebo skôr hladáte íčka ktorých by ste sa mohly chytiť? A to s tým výcvikom samozrejme aj so mnou, čítajte pozornejšie ked už sa tak obúvate. A toho psa nikto nedvíha, nechytá, jediné kam ho dvíham je do vane a u veterinárky na stôl. A utratenie je posledna možnosť, keď to zàhde priďaleko a naozaj niekomu niečo vážne urobí, tu doma totižto nežijem sama, sestra bude mať o chvíľku bábätko a ja nemám možnosť sa odsťahovať s ňou alebo nájsť niekoho kto si vezme skoro 6 ročného agresívneho psa. Samozrejme tomu chcem predísť ako sa len dá, preto skúšam písať sem. Možno sa sem občas pozrie aj človek čo o tom niečo vie.
Ťažko sa radí keď človek nepozná vás ani psa, ja sa vždy čudujem koľko odborníkov tu na ifaune dokáže z vešteckej gule dať ľuďom ktorých v živote nevideli presné inštrukcie čo majú robiť.. z toho čo píšete usudzujem, že pes je rozmaznaný, v jeho výchove neboli nastavené žiadne mantinely. Mohol si robiť čo chcel a keď už tak nejako pohár pretiekol tak ste to začali riešiť úplne nevhodným spôsobom okrikovaním a vyháňaním. A on teraz sám nevie čo je zle a z časti sa bráni a z časti sa snaží šéfovať.
Na to aby sa dalo presnejšie poradiť by bolo nutné vidieť tú situáciu, ako to vyzerá keď "zaútočí" je to zo strachu? Alebo z dominancie? Častokrát ľudia ani toto nevedia rozoznať a pritom reakcia majiteľa/cvičiteľa musí byť v oboch prípadoch zásadne rozdielna.
Začala by som tým, že vy začnete udávať to kedy sa pôjde venčiť, kedy sa bude žrať a kedy sa budeme hrať. Okrem aportovania jej vymyslite aj nejakú novú zábavku aby pochopila že sa deje nejaká zmena, skúsila by som stopovanie, natiahnite stopu a schovajte jej napríklad zajačiu labu nech ju hľadá. Tam veeeľa chváliť. Ak ju nenosíte medzi psov tak by som ju vzala aj do parku, aby sa mohla vylietať s nejakým kamošom.
Doma ako tu už niekto písal jej vyhradiť miesto, ideálne niekde v rohu tak aby na vás videla, ale mala pri tom pokoj. Keď ju vypustíte bude sa tešiť že je vonku a že sa jej venujete (skoro ako keď pán príde domov a pes bol dlhšie sám). Toto treba využiť, pohladkať ju a nechať na pokoji.
Keď po vás vyštartuje - tu je dôležité čo je toho spúšťačom? Akože ju zavoláte a ona nechce ísť a keď idete po ňu tak vrčí? Alebo rovno pribehne rozzúrená? Alebo vyštartuje aj sama len tak?
Tu si trúfnem poradiť až keď dáte bližší popis.

" Je neustále okrikovaná za jej správanie, vyháňaná z miestností... ale nič nepomáha, je čím ďalej tým viac agresívnejšia "
agrese vyvolává zase agresi
"nepomáha napomenutie, okríknutie ani novinami po zadku, utečie vždy do kumbálu a vrčí. Jedlo si z ruky už nevezme, neverí nám..."
dtto, agrese vyvolává agresi = nevěří vám
již jsem psala výše - netrestej ji, místo toho ji uč, jak se má v té které situaci chovat, po dobrém, a "zlobení" se snaž předcházet.

Júliap
napsal(a):
Právo to sa pýtam, vy ste ľudia v parku.
ale já tam žádný cvičák neznám ani tady skoro
jezevčík má rád úkryt - dejte mu noru
ne otevřený pelíšek, ale boudičku, dát jich víc různě po baráku
dejte mu kus provázku, abyste v případě potřeby mohli psa navést, kam chcete, třeba dolů z gauče
ale ne vláčet, jenom pomůcka - řeknu "pojď" a když nejde, jako že on fakt nejde , tak maličko zatáhnu za ten kus vodítka (tu rukojeť nedávejte, lepší je šňůra, protože by se mohl někde zachytit a oběsit)...no a když takhle pěkně příjde, dáte mu odměnu - hodíte balónek nebo tak něco, co má rád
1) se naučí něco užitečného 2) nemusíte k němu chodit blíž jak na metr
postupně zjistí, že ho nejdete zabít a provázek můžete zkrátit až úplně zahodit
oblíbené jídlo a aportík mějte v kapse
vrčí - "hele pse, mám míček, ale jdu pryč, si tady vrč, já si budu házet o zeď
nevrčí - dám důvod pro odměnu
sice je to jezevčík, ale poslouchat se musí
nedělejte cvičení dlouhá, nechte psa v úkrytu, dejte všemu pevný řád - v 7 ráno se aportuje, v 8 snídaně, pak ať si jde do jeskyně, v 13.00 nasadit vodítko a jde se za psími kamarády
každou činnost pojmenujte nastálo jedním jasným slovem
a docela dobré je ty věci, cviky, činnosti, pojmenovat slovy jinými - novými - místo "ke mně" se teď bude říkat "k noze" a místo "slez z toho gauče ti říkám" bude "dolů"
tak jako začít znovu
PS: psa klidně mohou bolet záda ;-).

Na pokojné a dôrazné " prestaň" pokračovala len hlasnejším vrčaním.
a kdo a jak ji naučil význam slova přestaň?
Ani všade odporúčané naburajte jej režim, ukážte kto je tu pán.
nabourat režim = vynervit psa (samozřejmě dle psa)
ukázat kdo je pán - to se dělá jak?
katkaa1
napsal(a):
Ťažko sa radí keď človek nepozná vás ani psa, ja sa vždy čudujem koľko odborníkov tu na ifaune dokáže z vešteckej gule dať ľuďom ktorých v živote nevideli presné inštrukcie čo majú robiť.. z toho čo píšete usudzujem, že pes je rozmaznaný, v jeho výchove neboli nastavené žiadne mantinely. Mohol si robiť čo chcel a keď už tak nejako pohár pretiekol tak ste to začali riešiť úplne nevhodným spôsobom okrikovaním a vyháňaním. A on teraz sám nevie čo je zle a z časti sa bráni a z časti sa snaží šéfovať.
Na to aby sa dalo presnejšie poradiť by bolo nutné vidieť tú situáciu, ako to vyzerá keď "zaútočí" je to zo strachu? Alebo z dominancie? Častokrát ľudia ani toto nevedia rozoznať a pritom reakcia majiteľa/cvičiteľa musí byť v oboch prípadoch zásadne rozdielna.
Začala by som tým, že vy začnete udávať to kedy sa pôjde venčiť, kedy sa bude žrať a kedy sa budeme hrať. Okrem aportovania jej vymyslite aj nejakú novú zábavku aby pochopila že sa deje nejaká zmena, skúsila by som stopovanie, natiahnite stopu a schovajte jej napríklad zajačiu labu nech ju hľadá. Tam veeeľa chváliť. Ak ju nenosíte medzi psov tak by som ju vzala aj do parku, aby sa mohla vylietať s nejakým kamošom.
Doma ako tu už niekto písal jej vyhradiť miesto, ideálne niekde v rohu tak aby na vás videla, ale mala pri tom pokoj. Keď ju vypustíte bude sa tešiť že je vonku a že sa jej venujete (skoro ako keď pán príde domov a pes bol dlhšie sám). Toto treba využiť, pohladkať ju a nechať na pokoji.
Keď po vás vyštartuje - tu je dôležité čo je toho spúšťačom? Akože ju zavoláte a ona nechce ísť a keď idete po ňu tak vrčí? Alebo rovno pribehne rozzúrená? Alebo vyštartuje aj sama len tak?
Tu si trúfnem poradiť až keď dáte bližší popis.
Nechcem rýpať, ale toto mi ako dominatné chovanie nepríde. Pes sa bráni v situáciách, ktoré vyhodnocuje ako nebezpečné. Podľaq popisu je tam permanetný stres na oboch stranách. Dominatného psa len tak niečo nerokýve. Toto je malý neurotik. Nie svojou vinou.
""Je neustále okrikovaná za jej správanie, vyháňaná z miestností... ale nič nepomáha, je čím ďalej tým viac agresívnejšia ""
"nepomáha napomenutie, okríknutie ani novinami po zadku, utečie vždy do kumbálu a vrčí. Jedlo si z ruky už nevezme, neverí nám..."".
napsal(a):
" Je neustále okrikovaná za jej správanie, vyháňaná z miestností... ale nič nepomáha, je čím ďalej tým viac agresívnejšia "
agrese vyvolává zase agresi
"nepomáha napomenutie, okríknutie ani novinami po zadku, utečie vždy do kumbálu a vrčí. Jedlo si z ruky už nevezme, neverí nám..."
dtto, agrese vyvolává agresi = nevěří vám
již jsem psala výše - netrestej ji, místo toho ji uč, jak se má v té které situaci chovat, po dobrém, a "zlobení" se snaž předcházet.
"agrese vyvolává zase agresi"
Presne tak. Čím väčší TLAK, tým väčší bude PROTITLAK.
Júliap
napsal(a):
Ja myslím že tak ju to nezasiahlo. Na vikendy byvala u mňa, u dedka som bola viac ako dve hodiny, a jedine čo sa zmenilo je, že dostala pravidelný režim jedla a venčenia, pozornosť jedykoľvek si ju vypýtala. Dávno som videla že to nieje maznáčik ale skôr spoločník, preto v kľude sedí vedľa mňa celý deň, ticho a tak to vyhovovalo mne aj je, ked chcela šla preč, keď nie, bola pri mne. Keď sa líškala dostala pohladenie inak som sa jej ani nedotkla. Pravidelne na lúku pobehať, kým vládala, neraz som ju z lúku niesla, lebo sa ledva vliekla. Ja si naozaj nemyslím že som ju tak týrala, ako sa tu všetci tvária skôr je rozmaznaná, možno by sa jej zišiel majiteľ, ktorý vie ako sa ku jazvecíkom správat, ale čo som mala robiť, nenchať ju na ulici, prípadne útulok bola lepšie voľba?
Není nemocná? Tedy s hlavou.
U nás na Jesenícku pejsek zle poranil dítě, protože měl nádor na mozku.
Jinak si neumím vysvětlit, že se tak změnila s tím přístupem, co popisujete.

jarka.covaci
napsal(a):
Mám doma jazveca, ale aj iné psy. Nie je to vina psa. Ani keby sa rozhodol šéfovať nebola by to jeho vina. Nemyslím si však, že by chcel šéfovať, skôr sa bojí a hryzie zo strachu. Ani sa nečudujem keď na neho kričia, sú z neho nervozni a on z nich. To je potom začarovaný kruh. Ale aj tak v konečnom dôsledku to nie je vina psa. Pes nie je zodpovedný za svoju ne/výchovu.
Dobře, to ví zkušený majitel, někdo kdo se psem zachází jako např. s děckem si to neuvědomí a má problém, jak bych to vyjádřila, ani to nemusí být nějaká násilná výchova- je na psa prostě "hodný" pes funguje, ale v určitém časovém odstupu si zkusí odporovat a ono mu to vyjde...majitel je z toho na větvi-protože on je na psa "hodný", tam se vina majiteli těžko dokazuje, v zásadě s váma souhlasím, taky jsem měla útulkového skorojezevčíka vysoko v krvi ...nejvděčnějšího psa už jsem neměla.
...když čtu příspěvek zadavatelky, pes je hryzal už před "křičením"...jezevčík je svéhlavička a pokud je výchova nebo soužití takové to ťuťu, dneska se ti nechce poslechnout? tak ne, tak jindy (mám termín, babičkovská) začne pejsek vystrkovat růžky, určitě to nelze paušalizovat, některý pes na to má jiný ne.

Júliap
napsal(a):
Já myslím, přestat to hronit a zkusit se psem normálně žít a hlavně se uklidnit...povel použít jen smysluplně-tedy pouze v případě, že ho skutečně potřebuju a ne proto, že je fajn, když řeknu sedni a pes sedne...a začít si s ním normálně povídat, nevím jak to popsat...začít s ním normálně fungovat...neznám moc povahu jezevčíků, ale jestliže jejich majitelé tvrdí, že jsou to svéhlavičky a samostatné jednotky, tak mi přijde schůdné se s pejskem normálně domlouvat, co by šlo a co pejsek nechce akceptovat, takže to musím vymyslet jinak, aby to bylo v poho, pro obě strany...není to o tom "převychovat" psa, je to o tom naučit se s tímto psem fungovat k oboustranné spokojenosti...pokud se pes dostal do takového stavu, tak to není zničehož nic (pokud je tedy zdravý)...bohužel si myslím, že na tom nesete hlavní část viny, i když si myslíte, že pro psa děláte max a vše správně...ono i cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly.
Ja Vás chápem, ale ako ani dieťa tak ani pes nemôže byť zodpovedný za svoju výchovu. To, že majiteľ zle vychoval svojho psa, resp. ho nevychoval ide na jeho triko.
To, že pes skúša. Každý jeden to na majiteľa aspoň raz skúsi.
A áno strkať sa zvieratám do zadnej časti tela je kontraproduktívne. Poznám koňa, ktorý takto vykopal z boxu majiteľov, ktorí ho denne od žriebäťa rozmaznávali, ale nebola to vina koňa.
Mám doma jazveca a je to úžasný pes k deťom (samozrejme pod mojím dozorom). Mám aj ovčiakov. Jazvec vie aj privolávačku s predsadnutím, aj sadnúť, aj ľahnút, vie sa aj válať, podať pac, chodiť pomedzi nohy. Ale stále je to pes po poľovne vedených rodičoch. Nikdy som na neho nemala neprimerané nároky, nerobila s ním siahodlhé túry. Povely vie, tak ako ich vie. Mne je jasné, že ovčiak z neho nikdy nebude. Na druhej strane je to mačkopes. Áno jazvečík je tvrdohlavý, ale nemyslím si, že by bol zlomyselný. A to mám hrubosrstého.