Praskajicí bouličky plné hnisu a krve po těle.

Výmarský ohař
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.6.2018 08:45
Eliz1606

XXX.XXX.24.1

Zdravím všechny majitele a milovníky šedivých zlatíček, ale i celkově všech psů. Chtěla bych se s Vámi podělit o případ, který jsem teď řešila… Jedná se o netypickou „nemoc“, která nás dovedla až na pokraj sil. Bohužel..
-Příspěvek přidávám z důvodu, že když jsem začala postupně vidět různé nové příznaky, hledala jsem na internetu a podařilo se mi dohledat jen jeden příspěvek na nějaké diskuzi. Doufám, že tím někomu třeba jednou pomůžu a nemusí se bát mne kontaktovat na e-mail - eliska.machova1606@seznam.cz - byly to 2 měsíce plné veterinárních kontrol, mám mnoho postřehů hlavně ne z pohledu jen veterináře ale i majitele.
-Nepamatuji si všechny drobnosti. Určitě jsem jich pár vynechala. Ale fotky mluví za vše..

Moje výmarka Asmin byla skoro 6let naprosto zdravý pes. Aktivně jsme sportovaly, jezdily po závodech, procházky, výlety, semináře apd. Bez problémů, nikdy jsme neřešily žádnou nemoc větší než psincový kašel, který měl bezproblémový průběh. To všechno do února 2018.
Všechno to začalo tak, že jsem měla doma smutného psa. Nechtěla se mnou běhat, přestala mě chodit vítat ke dveřím a skákat na mě, neloudila u jídla, neštěkala na jiné psy, byla prostě bez energie a pro nás páníčky - laiky v poznání hrubé nemoci „nějaká divná“. Tato změna chování trvala cca 5dní, kdy mi následně přestala jíst. Nevěděla jsem proč, ale zjistila jsem že jídlo z ruky si vezme. Začala dostávat jídlo z výšky, aby se nemusela ohýbat a mohla v klidu jíst. Vydaly jsme se, ale k veterináři, aby jí zkontroloval. Měla pravděpodobně zablokovanou krční páteř. V ten den se nám na zádech udělala boule. Veterinář jí nevěnoval pozornost, protože byla malá. Při další kontrole se zvětšila a byla teplejší, než zbytek těla. A vytvořila se menší měkká boulička na boku. Veterinář udělal RTG, řekl, že boule na zádech je až nad páteří, tzn. Měla by zmizet, doporučil černou mast, dal injekci proti bolesti a malému pupínku nevěnoval pozornost. A nasadil Carprofen.
V následující době nám pupínek praskl. Změnily jsme veterináře a ten vysadil nasazené léky, udělal krevní testy, podal jiné antb… Následně, podobně jako neštovice, se roznesli pupínky po celém těle. V tu dobu to všechno začalo jakousi řetězovou reakcí praskat. Vytékal z nich hnis a krev. Myslím si, že z fotek je jasné jak to vypadalo. Fenka byla několik dní na infuzi každý den na několik hodin (po dobu cca 5dní), byly jí dávány injekce (antb a jiné). Z krevních testů se zjistilo, že tělo již bojuje se zánětem, delší dobu (více než 7dní), protože počet bílých krvinek byl vysoký. Dělal se znova RTG (v pořádku), sono (zvětšená slezina)…
Každopádně po nějaké době v takovém směru se začala kůže léčit. Nebo alespoň na pohled. Pro jistotu a zjištění, o co se přesně jedná byly odebrány vzorky z těch postižených míst a byly zaslány do Brna k profesionálovi z oboru dermatologie - p. Rybníčkovi. Jeho závěr byl: Folikulitida (zánět vlasových váčku), pyogramulomatózní furunkulóza, pyogranulomatźní celulitida. Doporučil nám Odběr z postižené tkáně bioptickou jehlou (jedná se o hluboký odběr z těla) a zjistit pomocí toho citlivost na ATB. Následně použít ATB a léčit pomocí těch, proti kterým nebude „imuní“. Podle doporučení jsme se zařídily a nechali odběry udělat.
Následovalo dlouhé čekání (10dní) a s tím postupně zhoršení stavu. Jeden den zvracení, přetáhnuté jedno víčko, zůžená zornice a Asmin padala na stranu (ztrácela rovnováhu) – málo, třeba jednou za den.8.4 Byla přivezena na pohotovost právě s těmito potížemi. Proběhlo klinické vyšetření následně si jí nechali přes noc. Další den 9.4 neurologické vyšetření, kdy uvedli, že problém s víčkem je Hornerův syndrom. V ten den jsme se dozvěděli výsledky odběrů bioptátu a zjistily jsme, že je rezistentní vůči všem typům ATB, kromě jednoho typu, který má ale negativní vliv na kostní dřeň.
Druhá možnost, kromě těchto ATB bylo vytvoření autovakcíny. Pro to jsme se rozhodli a dojeli si pro Asmin s tím, že se začně autovakcína vytvářet. Za 2 hodiny po příjezdu domů - velká ztráta rovnováhy. Po chvíli co ležela na posteli, se zvedla, zakolísala se ze strany na stranu, spadla na bok a počůrala se. Vyrazilo se znova na pohotovost. Nechali si jí přes noc.10.4 udělaly vyšetření srdíčka a zjistilo se, že měla nemocné srdíčko. Bohužel jsem tam nebyla, byly tam rodiče, takže nevím přesně co se řeklo. Zprávu zatím nemám. Bohužel, kvůli všem okolnostem se nemohli dělat další vyšetření a tělo už dál nezvládalo pracovat. Nebylo možné řešení jak léčit srdíčko, nebo pokračovat v léčbě kůže bez toho aniž by to ovlivnilo druhý problém. Nemohla vstát.. nemohla nic.. Každý výdech se chvěla bolestí…

Musím opravdu zdůraznit, že nám veterináři řekli, že se jedná o případ jeden z miliona. Že je to netypické a bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo. I když je to šílená bolest, věřím, že odešla v mnohem menších bolestech a trápení, než kdybychom si jí vzali domů… A hlavně. Vím, že teď už budu dělat preventivně krevní testy, protože se opravdu vyplatí si připlatit. Ať už je cokoliv zvýšené nebo snížené, je mnohem lepší mít jistotu, než zjistit, že tělo už začíná bojovat samo proti sobě a ve finále nemáte šanci.

13.6.2018 08:46
Eliz1606

XXX.XXX.24.1

Ještě dodávám. Dodnes nevíme příčinu. Všechno se stalo Z NIČEHO.
Nebyly jsme v zahraničí, v kontaktu se psem ze zahraničí, nesnědla nic špatného, necestovaly jsme, neměla alergie... Nic..

13.6.2018 10:11
duracelko

XXX.XXX.40.166

ahoj, poslala som SZ.

13.6.2018 10:35
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Wow toto je sila vyzerá že ste urobili všetko čo ste mohli a že to bola obrovská smola. Je mi to ľúto

13.6.2018 12:49
hn..

XXX.XXX.245.243

endokarditida se septickými emboly do periferie ?
dříve i u lidí občas k vidění
důvodem je nějaká infekce - třeba zuby, nebo nějaká i malá rána na kůži, dávno zhojená.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.6.2018 12:54

hn.. napsal(a):
endokarditida se septickými emboly do periferie ?
dříve i u lidí občas k vidění
důvodem je nějaká infekce - třeba zuby, nebo nějaká i malá rána na kůži, dávno zhojená.

taky si myslím, že kůže byla spíš hodně viditelným příznakem zánětu, který byl primárně jinde. zvracení, hornerův syndrom a poruchy rovnováhy zase označují další problém ve vnitřním uchu.

13.6.2018 14:14
Eliz1606

XXX.XXX.24.1

Ano, veterinář nám řekl, že tělo praděpodobně bojuje s nějakým zánětem v těle. Problém je, že jen na krevních testech bylo vidět co se děje. A že kůže je už jen to, jak se dostává na povrch.
Problém bylo léčení. Kůže se musela léčit (šampon, omývání, ATB s negativním účinkem na k. dřeň nebo autovakcína - nezaručená "výhra" a v následném zjištění k srdci již nemožná.), srdce (doživotně na práškách - tluklo se s léčením kůže - zhoršování) a i srovnat stavy vevnitř těla (poměr bílých/červených krvinek apd.), dávat ostropestřec (játra) a vitamíny...
Tušíme, že se jednalo o "něco" ale co to bylo.. nějaká infekce - bohužel jsme nezjistily která.. Je těžké bojovat proti něčemu, když nevíme co to je a co proti tomu použít, aby to bylo šetrné vůči všemu ostatnímu..

14.6.2018 23:39
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

To je mi moc líto. Je to tak hrozné, že jsem ani neměla sílu to dočíst

15.6.2018 00:13

A hlavně. Vím, že teď už budu dělat preventivně krevní testy, protože se opravdu vyplatí si připlatit.

Peníze ve vztahu ke svému psovi neřeším, ale bála jsem se odběru. Dělá scény i při měření teploty, kroutí se jak had, ale když vet brala krev z krku, tak se omezil na jedno brum a při drbání o tom ani nevěděl. Vmžiku dvě ampule a žádné krvácení, žádná náplast, žádná auto péče o ránu. Spousta majitelů psů se toho bojí a nechtějí svého psa "trápit". Proto odmítají i geriatrický program, nejen prevenci u mladých psů. Všechno se zachránit nedá, ale spoustě problémů se předejít dá. Takže také maximálně doporučuji.

15.6.2018 10:12
Eliz1606

XXX.XXX.24.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A hlavně. Vím, že teď už budu dělat preventivně krevní testy, protože se opravdu vyplatí si připlatit.

Peníze ve vztahu ke svému psovi neřeším, ale bála jsem se odběru. Dělá scény i při měření teploty, kroutí se jak had, ale když vet brala krev z krku, tak se omezil na jedno brum a při drbání o tom ani nevěděl. Vmžiku dvě ampule a žádné krvácení, žádná náplast, žádná auto péče o ránu. Spousta majitelů psů se toho bojí a nechtějí svého psa "trápit". Proto odmítají i geriatrický program, nejen prevenci u mladých psů. Všechno se zachránit nedá, ale spoustě problémů se předejít dá. Takže také maximálně doporučuji.

Také jsme peníze neřešily. Ale neměli jsme od nikoho informaci, že to je důležité i jen kvůli prevenci.. O to šlo.. :(.

15.6.2018 10:32
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Sama se bojím doktorů téměř panicky. Dokud nepadnu, k doktorovi mne nikdo nedostane. Teď jsem byla nucena dvakrát absolvovat veterinu, nejdřív s kočkou(bohužel, rakovina) teď před týdnem se psem, prý zánět močových cest...no uvidíme, v pondělí kontrola. U braní krve omdlévám. Své. U psa se snažím to vytěsnit a nemyslet na to(pochopitelně se nedívám) protože bych asi zvracela. U něj je největší problém oholená packa, protože se snaží ji rozlízat. Proto se tomu také dost vyhýbáme. Teď už byl odběr nutný, bylo vidět, že je mu zle. Pokud to dobře dopadne, budu ráda, že máme biochemii a vím, že všechno ostatní má v pořádku. Nechala jsem mu na stará kolena udělat i tu štínou žlázu(že je tak vychrtlý a nemá hezkou srst) a ta je v pořádku. Jestli se srovná tenhle problém budu ráda, že mám sice starého, ale vcelku zdravého psa.

15.6.2018 10:57
janaa

XXX.XXX.17.120

Mě to připadá na autoimunitní problém. Nasadit kortikoidy zkoušeli? Bohužel medicína není všemocná, a někdy se ani přes veškerou snahu vyhrát nepodaří smajlík Hodně sil, tohle jsou strašně těžké chvíle.

15.6.2018 15:10
Eliz1606

XXX.XXX.24.1

janaa napsal(a):
Mě to připadá na autoimunitní problém. Nasadit kortikoidy zkoušeli? Bohužel medicína není všemocná, a někdy se ani přes veškerou snahu vyhrát nepodaří smajlík Hodně sil, tohle jsou strašně těžké chvíle.

Kortikoidy jsme nasadily, ale ty tlumily věčné horečky, ale ve finále měly špatný účinek na kůži. (Myslela jsem, že to bude naopak, moc se v tom nevyznám, domněnku mi to vyvrátilo).. Takže kortikoidy byly jen když bylo fakt zle (opravdu vysoká horečka).. Pak se musely postupně vysadit (z větší dávky na klasickou, pak na poloviční, pak na trošku - mezi některými přechody to nešlo a musela na infuzi..)
Bylo to opravdu složité. Autoimunitní problém jsme také braly v potaz. Ale bohužel to byla velmi náročná kombinace..

15.6.2018 17:06

lesnížínka napsal(a):
Sama se bojím doktorů téměř panicky. Dokud nepadnu, k doktorovi mne nikdo nedostane. Teď jsem byla nucena dvakrát absolvovat veterinu, nejdřív s kočkou(bohužel, rakovina) teď před týdnem se psem, prý zánět močových cest...no uvidíme, v pondělí kontrola. U braní krve omdlévám. Své. U psa se snažím to vytěsnit a nemyslet na to(pochopitelně se nedívám) protože bych asi zvracela. U něj je největší problém oholená packa, protože se snaží ji rozlízat. Proto se tomu také dost vyhýbáme. Teď už byl odběr nutný, bylo vidět, že je mu zle. Pokud to dobře dopadne, budu ráda, že máme biochemii a vím, že všechno ostatní má v pořádku. Nechala jsem mu na stará kolena udělat i tu štínou žlázu(že je tak vychrtlý a nemá hezkou srst) a ta je v pořádku. Jestli se srovná tenhle problém budu ráda, že mám sice starého, ale vcelku zdravého psa.

A co příště nechat brát z toho krku? Můj by si packu na sto pro skoro sežral, zatímco o vpichu na krku neměl ani ponětí.

15.6.2018 21:39
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A co příště nechat brát z toho krku? Můj by si packu na sto pro skoro sežral, zatímco o vpichu na krku neměl ani ponětí.

Na transfuzi pro Berušku mu brali z krku, toho muselo být hodně. Tam je ale zase celkem problém, vyholit mu díru v tom límci, protože pak tam roste taková jemná zacuchávací srst.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík