Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.6.2018 10:02
Aaaaaaaaa

XXX.XXX.210.223

Hezký den, máme doma 2 huskouny středního věku a už od začátku jsem počítala s tím, že s poslušností to nikdy slavné nebude. Respektive doma nebo na zahradě poslechnou hned, jedna chodí i na volno (i když v “kritických oblastech” v lese to chce hodně ostražitosti) a snáší se doma se zakrslým králíčkem, ta druhá je typický vrahoun už od mala. Také mám vyzkoušené, že to nezávisí na tom, jak moc jsou fyzicky vyčerpané.
Každopádně všimla jsem si u nich jedné věci (opět hlavně u té druhé) - když zaregistrují zvíře, kočku třeba jen podle pachu, najednou jsou úplně jak v tranzu. Začnou se chvět, chtějí lovit, vůbec neslyší a nevidí nic jiného, jako by byly ostatní reflexy úplně utlumené. Kdyby ta mladší nebyla na vodítku, už několikrát by bez váhání skočila přímo pod auto, ze kterých má za normální situace velký respekt. Když jsme v lese a třeba před námi proběhne srna, tak teď většinou nějak donutím obě sednout a objemu tu mladší a držím ji, dokud se neuklidní a nepřestane chvět a chválím, že jsou hodné (když sedí). To trvá třeba tak 3 minuty, pak už je zas normální. V té chvíli “tranzu” si nevezmou za odměnu ani pamlsek, pro který by jinak udělaly cokoliv.
Chtěla bych se zeptat, jestli má někdo s tímto chováním u psů nějaké zkušenosti. Zajímalo by mě, jestli se s tím dá něco dělat, nebo prostě smůla. (Jo a takové ty věci jako házení klíčů, stříkání po psovi vodní pistolkou pro rozptýlení, co nás učili na cvičiáku, u nás nefunguje - těm i kdyby někdo střílel u ucha, tak se v tu chvíli neotočej ).

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.6.2018 10:39

je tu hodně témat o lovení
možnost je zvěř nechat psovi zevšednět
chválíte, že pes sedí, ale ve skutečnosti chválíte rozrušení
odměna by měla přijít až je pes v klidu, tak ho odveďte trochu pryč
když vyběhne srna zpoza křoví, těžko se uplatní "postupné přibližování", takže zkuste najít oboru, zoo, ..a tam přijít se psem jen tak blízko, dokud se tváří jako doma u televize
naučit se "vidím srnu, sednu si a neklepu se" - tam až bude odměna
ale, jakmile dostane ten výraz "nevidím neslyším", jste moc blízko
dá se to poznat na pohledu, na chlupech na zádech, postoji, uších
jestli víte, kudy srnky chodí, vyberte si tam plácek na cvičení, psi tak budou pracovat v tom pachu, možná pak nebude tolik zajímavý
pokud se podaří psa zvěří zahltit, přesytit, nebudete ho nutit sedět, ale sedne si sám a nebude rozčilený, protože ta srna už pro něj neznamená "lovím", ale "no a co, srna, si sednu" - to je spolehlivější
ale sto procent není a nebude nic, to je jasné.

15.6.2018 10:46
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Mám samojeda a naprosto stejnou zkušenost. Neuděláte s tím nic. Pokud si pořídíte tohle plemeno, s tím se musíte smířit, nebo vám je.ne. Bohužel, já u pořizování samojeda našla jen info, že zrovna tohle plemeno má lovecký pud silně potlačený a tak nějak jsem to podcenila. On zase není vyloženě zabiják, vím, že by zabil třeba kunu, ondatru, zajíce, bažanta, káčata...kdyby to dohnal, či zahnal do kouta, ale třeba větších zvířat(kozy, ovce...) se bojí, srny prožene, ale jakmile se zastaví, uteče od nich. Slepice pase, bohužel někdy slípka nepřežila, když ji chtěl usměrnit. Kočky svoje máme, takže ty venkovní prožene, ale neublíží, má respekt. X let jsem z něho taktéž šílela, ale teď už je starý a jsem ráda, když je zdravý. V lese nikdy na volno nechodil, to bych nerisknula, protože vím, že je neodvolatelný. Teď už tak nelítá, takže je několik míst ve vesnici a okolí, kde může i na volno. Naštěstí s lidma i psy je bez problémů, tam se nemusím bát, že by byl problém, i když je ode mne a někoho potká. A lidi ho tu znají.

15.6.2018 10:52
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Megíí myslím, že u těchhle plemen to nefunguje. Myslím to zahlcení zvěří. My jsme zvěří obklopení, srnky chodí denně kolem plotu, pasou se na vedlejších polích, zajíci a bažanti jsou často v zahradě atd.., ale za 10let života mu to nezevšednělo. Chytne stopu a jede. Pravda, jak je starší a bolí ho nohy, už se na to po chvíli vykašle sám, aniž bych já otevřela hubu, ale myslím, že zahlceností to není

15.6.2018 10:53
kniga

XXX.XXX.156.126

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
je tu hodně témat o lovení
možnost je zvěř nechat psovi zevšednět
chválíte, že pes sedí, ale ve skutečnosti chválíte rozrušení
odměna by měla přijít až je pes v klidu, tak ho odveďte trochu pryč
když vyběhne srna zpoza křoví, těžko se uplatní "postupné přibližování", takže zkuste najít oboru, zoo, ..a tam přijít se psem jen tak blízko, dokud se tváří jako doma u televize
naučit se "vidím srnu, sednu si a neklepu se" - tam až bude odměna
ale, jakmile dostane ten výraz "nevidím neslyším", jste moc blízko
dá se to poznat na pohledu, na chlupech na zádech, postoji, uších
jestli víte, kudy srnky chodí, vyberte si tam plácek na cvičení, psi tak budou pracovat v tom pachu, možná pak nebude tolik zajímavý
pokud se podaří psa zvěří zahltit, přesytit, nebudete ho nutit sedět, ale sedne si sám a nebude rozčilený, protože ta srna už pro něj neznamená "lovím", ale "no a co, srna, si sednu" - to je spolehlivější
ale sto procent není a nebude nic, to je jasné.

co s tim, zue kdyz pes neni blbrj a vi, ze v ZOO jsou za plotem? a tvari se, ze je nevidi?

15.6.2018 11:13

kniga napsal(a):
co s tim, zue kdyz pes neni blbrj a vi, ze v ZOO jsou za plotem? a tvari se, ze je nevidi?

to je pravda, teda u mého psa určitě, ukazuju slona, otočí se pryč, no co to je, kdy asi uvidí tak krásné zvíře smajlík
ale to zahlcení opravdu funguje, chce to vysledovat, kde zvěř bývá nebo najít oboru, něco jako
http://www.pruvodcebrnem.cz/obora-holedna
vím o nějaké i v Praze, zákaz psů někde je a někde ne, takových "minizoo" je všude dost
samozřejmě na 100% není nikdy nic, pořád platí v lese vodítko, ale tak myslím si, že ani pes na vodítku se nemusí škrtit a vlastně se neustále stresovat
s huskym je to jasně těžší než s mým teriérem, no už jsme zvládli: nezájem o slepici, kočku, malého psa, zajíce, prase, volavka, čáp,...srna ještě úplně ne.. elektriku odmítám.. a fakt bylo potřeba říct - tenhle pach je nudný
nějak mi to nefungovalo tak, že zajímavé a nelovit se nebude vůbec nic
ale už si věřím, vím, že to jde, tak to nakonec klapne i u srnky

lesnížínka: Vy ale víte, proč to ve skutečnosti u Vašeho medvídka nejde, že ? smajlík naučila jste ho nějaký povel, činnost, co má dělat místo lovení ? myslím, že ne.

15.6.2018 11:47
kniga

XXX.XXX.156.126

to je pravda, teda u mého psa určitě, ukazuju slona, otočí se pryč, no co to je, kdy asi uvidí tak krásné zvíře smajlík
ale to zahlcení opravdu funguje, chce to vysledovat, kde zvěř bývá nebo najít oboru, něco jako
http://www.pruvodcebrnem.cz/obora-holedna
vím o nějaké i v Praze, zákaz psů někde je a někde ne, takových "minizoo" je všude dost
samozřejmě na 100% není nikdy nic, pořád platí v lese vodítko, ale tak myslím si, že ani pes na vodítku se nemusí škrtit a vlastně se neustále stresovat
s huskym je to jasně těžší než s mým teriérem, no už jsme zvládli: nezájem o slepici, kočku, malého psa, zajíce, prase, volavka, čáp,...srna ještě úplně ne.. elektriku odmítám.. a fakt bylo potřeba říct - tenhle pach je nudný
nějak mi to nefungovalo tak, že zajímavé a nelovit se nebude vůbec nic
ale už si věřím, vím, že to jde, tak to nakonec klapne i u srnky

lesnížínka: Vy ale víte, proč to ve skutečnosti u Vašeho medvídka nejde, že ? smajlík naučila jste ho nějaký povel, činnost, co má dělat místo lovení ? myslím, že ne.

Ja se o zhgalceni pokousela s Grace, chodila jsme v Brne do obory na Holedne, bud jsme to delala blbe nebo nevim. Jen to situaci zhorsovalo, navic zas to, ze na voditku na stopce poslechla bez problemu... kdyz se vlednu vysmekla z obojku... neposlechla :( :(
Ja teda o EO fest silne uvazuju, kazdej rika, ze stacili dve tri rany a je klid... No zatim na tom makame kalsicky, ale bojim se, ze tam ty pudy u male velke budou... A belobka se mi zhorsila, tu zatim odvolam od srny dky balonku, ale stejne zacina jaksi z toho moc silet... na tu by to zahlcenimozna zafungovalo, ale mam strach, ze si jen vic spoji ten pach se zdrhajicic srnou a tak ji mam ted furt na voditku a pousitm ji jen na cviceni a hru...

15.6.2018 11:57

kniga napsal(a):
Ja se o zhgalceni pokousela s Grace, chodila jsme v Brne do obory na Holedne, bud jsme to delala blbe nebo nevim. Jen to situaci zhorsovalo, navic zas to, ze na voditku na stopce poslechla bez problemu... kdyz se vlednu vysmekla z obojku... neposlechla :( :(
Ja teda o EO fest silne uvazuju, kazdej rika, ze stacili dve tri rany a je klid... No zatim na tom makame kalsicky, ale bojim se, ze tam ty pudy u male velke budou... A belobka se mi zhorsila, tu zatim odvolam od srny dky balonku, ale stejne zacina jaksi z toho moc silet... na tu by to zahlcenimozna zafungovalo, ale mam strach, ze si jen vic spoji ten pach se zdrhajicic srnou a tak ji mam ted furt na voditku a pousitm ji jen na cviceni a hru...

a co zkusit řízený lov ? Nesebrat jim tu zábavu úplně, ale řídit kdy, kde a jak. Uděláte z utíkajícího psa psa loveckého.
Psala o tom tahle paní
https://zrzavec.com.cz/2017/03/23/lovim-lovis-lovime/.

15.6.2018 11:57

teoreticky jde skoro vše...

teoreticky to chce naučit reakci psa na daný podnět nějakému chování (tedy ne odvádět pozornost ale na povel "srna" sedím a koukám nebo tak něco) - jako reflexu!, k tomu patří ona habituace, a stejně tak k tomu patří i nějaké to náhradní zaměstnání, které psa uspokojí, zde tedy bych řekla běh v tahu.
I zde by bylo vhodné cvičit pomocí klikru, koneckonců místo nějakého povelu výborně funguje samo kliknutí, na které mám vybudovaný reflex (i to jsem při řešení agresivity používala).

otázka je ta míra snahy, aby se člověk dobral k nějakému výsledku (vždyť tady jde takřka o výmaz mozku), ale tak alespoň snížení citlivosti = zmírnění reakce

očekávám jahodu či jiné s EO...

15.6.2018 12:20
Aaaaaaaaa

XXX.XXX.210.223

Díky všem moc za rady a zkušenosti smajlík
Bohužel si nejsem úplně jistá jak to provést s tím zahlcením. Bydlíme přímo u lesa, takže srnky a zajíci nám chodí permanentně kolem plotu. Někdy mám až pocit, že ty psy choděj cíleně provokovat.

15.6.2018 12:21
Aaaaaaaaa

XXX.XXX.210.223

Každopádně když jdeme kolem slepic/oveček/koz/ čehokoliv v ohradě, tak psiny to nezajímá. Vedle ohrady poslouchaj většinou úplně normálně. Ten “lovecký pud” startuje teprve až když to zvíře běží nebo se prudce hýbe a nebrání jim plot nebo ohrada. Doma je to tak i s králíčkem - když je v kleci, nebo chodí po domě, tak nezájem, ale jakmile se rozeběhne, nebo prudce vyskočí, automaticky chtějí startovat. I když kočky jsou výjimka - tam stačí jen ten pach.

15.6.2018 12:38

tak to jedině házet králíčkem smajlík
králíček "letí", pes sedí
promiňte smajlík
asi se bude muset zapracovat na plnění povelu za všech okolností.

15.6.2018 12:48
Tedysek

XXX.XXX.48.168

Je otazkou jestli chces jit proti přírodě a z loveckeho psa udelat psa tupouna (bez loveckych pudu) nebo je naucit lovit podle nejakych pravidel. A nebo jestli mate jinou predstavu o reseni souziti s loveckymi psy. Navic dva lovecaci se resi hur nez jeden. A to bych videla jako mnohonasobne vetsi problem.

15.6.2018 12:49
kniga

XXX.XXX.158.117

a co zkusit řízený lov ? Nesebrat jim tu zábavu úplně, ale řídit kdy, kde a jak. Uděláte z utíkajícího psa psa loveckého.
Psala o tom tahle paní
https://zrzavec.com.cz/2017/03/23/lovim-lovis-lovime/.

Jednak to neni lovecke plemeno, druhak nehodlam lozit v lese mimo cesty do krovin a zdvihat srny, v horsim pripade divocaky... Jako tim myslim pak tu aktivnejsi cast, cilene hchozeni za zveri. Druhak tenhle popis jsem zkousela, asi blbe, ale proste Grace silene rozlisovala kdy je na volno a kdy na stopovacce, zda stopku drzim v ruce nebo ne... Ani tu nemame krepelky a bazanty, ale neco takoveho jsem zkousela v ty obore. Proste pes na voditku atd. Jenzese to horsilo a nezlepsovalo...

U Vali jsem si to ted podelala tim ze se pro ni pisknuti na pistalku stalo sMbolem bude balonek a proto mi ted imho zacina vic vyrazet a byt aktivni v hledani srn, protoze to mela jak klikr, vybehla za srnou, ozvala se pistalka a dostala odmenu nejvetsi balonek. Tajze jejim cilem je ted v lese najit srny, aby se ozvala pistalka a byl balonek...

S malou to bude boj, ale zas vim od zacatku, ze to bude raubir, Grace byla oproti ni hodni stene tak jsem mela privolani zadara. Tady to bude tezsi, navic stejne jak Grace jede pres zradlo a ne pres hracky.

Snazim se s ni hrat hru na objeveni koristi, ze predem pohodimke kru pouzdro s namkama a pak jdem spolecne lovit, ale zas to delam blbe, nejak ju to nebere...

15.6.2018 12:56

naučit reflex
a psy zaměstnat...tažný pes když běží a táhne = pracuje, tak neloví.

15.6.2018 13:13
Majka14

XXX.XXX.41.2

Zcela normální husky- zcela specifické plemeno. Můj názor je vzít je takové jací jsou, nezabývat se tím, pořídit jim postroj a poskytnout jim vyžití v postroji. Oni takto budou spokojení, vyběhaní a unavení - bude jim to stačit. Pokud Vám to nevyhovuje, pořiďte si příště jiné plemeno.. Což vůbec nemyslím ve zlém.. Měla jsem to úplně stejně. Jeden husky v životě mi stačil smajlík (na druhou stranu jakožto můj první pes mě tou svojí komplikovanou povahou naučil neskutečně moc).

15.6.2018 13:16

naučit reflex

myslím, že chcou psa nechat bez vodítka.. ale my táhneme na lovu a je to super, psovi se to líbí, ta hrdost v očích "ji vedu, dyť by spadla, zabloudila nebo jinak sešla z cesty, lemplice jedna".

15.6.2018 13:39
kniga

XXX.XXX.158.117

myslím, že chcou psa nechat bez vodítka.. ale my táhneme na lovu a je to super, psovi se to líbí, ta hrdost v očích "ji vedu, dyť by spadla, zabloudila nebo jinak sešla z cesty, lemplice jedna".

Nevim jak zadavatelka, ale ja treba bych rada v lese psy na volno abych s nima mohla cvicit, tim ze nemam husky jim potrebuju dat i jine vyziti.

15.6.2018 13:45
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

naučit reflex

Jistě, ale já s ním takhle lítala 6 let, než ho začaly pobolívat nohy. A navíc - ne každá prochajda byla běhací v postroji, byly i prochajdy jen tak projít lesem a zpátky vesnicí..a ty byly problém. Ještě dodám...není pravda, že když tažný pes běží a táhne tak neloví. Znám i příběhy masherů, kteří skončili převrácení v roští Já také nejednou dělala kotrmelce. To si tak běžíte terénem, máte co dělat koukat pod nohy, aby jste si nenamlátila a najednou pes skok vlevo ze svahu(uviděl tam srny)...nechtějte vidět ten 6m let s vývrtkou...ani nevím, jak jsem se zastavila. A že neplašte hulákáním zvěř Těch ku.ev, co tam s náma tehdy bylo...

15.6.2018 15:02
Forester

XXX.XXX.33.139

Aaaaaaaaa napsal(a):
Díky všem moc za rady a zkušenosti smajlík
Bohužel si nejsem úplně jistá jak to provést s tím zahlcením. Bydlíme přímo u lesa, takže srnky a zajíci nám chodí permanentně kolem plotu. Někdy mám až pocit, že ty psy choděj cíleně provokovat.

A myslivci by měli radost...

15.6.2018 15:34
Terven

XXX.XXX.110.147

naučit reflex

Možná bych to trochu rozporovala, ačkoliv jsem nikdy se psem netahala...on to každej posuzuje podle psů, se kterýma se setkal.
Kdysi jsme s dcerou na lesní cestě pustily fenu ze šňůry, poněvadž s maximálním zaujetím provozovala svou oblíbenou hru - trysk od jedné paničky ke druhé. Usoudily jsme, že v tomhle rozpoložení nebude mít na zdrhání po stopě pomyšlení - a jasně, není to klasická práce, ale zaměstnání jo a psi nerozlišujou.
No a fena si nadšeně lítala od jedné paničky ke druhé, vždycky na povel...a najednou to z plného trysku zalomila kolmo do lesa za nějakým pachem anebo něco spatřila...nevím. Každopádně mě to vyléčilo z přesvědčení, že zaměstaný pes neloví.
Nedávno na lovící psy přišla řeč na semináři F. Šusty, rozproudila se debata a podle rad, které padaly, bylo pěkně poznat, co kdo má doma
Jako...rada, že pokud se pes zaujatý pachem obrátí ke mě a věnuje mi pozornost, mám ho odměnit hračkou, pro mě byla důkazem, že dotyčnej nemá zkušenost s lovcem kalibru jako je naše Vikina, jedna spřízněná duše se naštěstí ozvala, že i kdyby měla celý hračkářství nebo řeznictví, bylo by to k prdu.
A pak tam padla úvaha, se kterou se ztotožňuju- lovecký pud je pro loveckého psa absolutní přirozenost, zvítězit nad ním jde jen za cenu zlomení psa. Nemá cenu bojovat proti němu, je to náročné, zbytečně frustrující a vysilující, lepší je pracovat S NÍM. Dát lovu řád a pravidla. Provozovat "legální lov".

15.6.2018 15:44

příhoda vtipná smajlík lesnížínka
ale takhle to není, že pes zahlcený srnami a stane se zázrak
co má udělat, když vidí srnu ?
co jsem psa zatím naučila, máme nějaký jeden perfektně zvládnutý povel, od kterého se můžeme odrazit, chodím po lese s blbým pocitem ?
a neříkat si, že to nepůjde a už vůbec to neříkat jiným lidem, anebo říct vše - nemám bezva vycvičeného psa (a to já nemám, ale máme dobré "čekej", takže něco už řešit stihnu)
učit "lovit" se může jakýkoli pes, také je dobré vědět, že všichni psi jsou lovci, a třeba až v roce, dvou, zjistíme, že tento náš je lovec trochu víc..
když se naučí, že při setkání s tím objektem má čekat povel, protože jste ten povel pokaždé u srn trénovali (proč by pes nemohl být na 20m šňůře a cvičit ? ), povel má dobře zafixovaný, tak prostě vybíhat takhle blbě nebude.

15.6.2018 16:01
rapotacka11

XXX.XXX.32.249

Aaaaaaaaa
Zajímalo by mě, jestli se s tím dá něco dělat, nebo prostě smůla.
""""""""""""""

Jak smůla?
Psa jste si zvolila sama , takže ?
Vodítko !

15.6.2018 16:06

hmn to myslela tak, že pes tahající, tedy na šňůře, těžko vystartuje po srně, protože 1) ho to baví 2) mám nad ním plnou kontrolu.

15.6.2018 16:09
Tedysek

XXX.XXX.48.168

Ja nevim, ale jednoho bigla jsem naucila "legalni lov", trvalo to nekolik let a stejne v lese musela byt fena na voditku. Na loukach a okolo houstin v pohode. Stejne jsem fenu musela hlidat. Neexistovalo si pri venceni pokecat tak ze 2 vteriny nekoukam na psa. Musela jsem byt vzdy o 5 kroku pred fenou, aby to fungovalo. Po nekolika letech jsem si prisla uz jako stopar a mohla jsem rict co kde kdy a kam bezelo.
Dalsiho bigla jsem, jak rikate vy, zlomila. A ma absolutni zakaz lovu cehokoliv. Stopovat muze jen moji stopu nebo jeho samotneho. A vysledek stejne musim sledovat co je i za trema rohama a jestli jsou srny 2km daleko, vim ze pes o nich vi uz aspon 5 minut. Privolam ho i kdyz mu vstane srna pod nosem, ale ze by to byla pohodicka to se rict uplne neda. Porad hlidam ja psa a ne on me. Akcni radius u feny byl 3km a u psa je asi 0,5km. Za me proste takovejo ps poustet z voditka pouze tm kde mam absolutni prehled nebo vim ze i kdyby padaly srny z nebes tak psa upoveluju. Jinak voditko a prace jakehokoliv druhu. Pokud cloveku vadi ze ma cast prochazky psa na spagate tak at si poridi jine plemeno.
S lovenim se pracovat da, ale nikdy z takoveho psa neudelate vzorneho sprta co si vas za kazde situace bude hlidat sam.

15.6.2018 16:45

hmn to myslela tak, že pes tahající, tedy na šňůře, těžko vystartuje po srně, protože 1) ho to baví 2) mám nad ním plnou kontrolu.

ty jó...JO!
jenom, nejen že ho to baví, ale k takové činnosti je přímo puzen pudem ...je zaměstnán, nehraje si (terven, chápeš ten rozdíl?!), je to něco jako náhradní činnost, stejného charakteru + samozřejmě ta kontrola

"Ještě dodám...není pravda, že když tažný pes běží a táhne tak neloví. Znám i příběhy masherů, kteří skončili převrácení v roští "
lesnížínka, ono nic není zadarmo.

15.6.2018 16:52

Můj pes je zahlcený veverkami, králíky a ptáky dnes a denně. Nemá tendence lovit pouze v období, kdy tady hárá všechno kolem. To nevnímá ani holuba u nosu. Mám samostatné plemeno se silným vrahounským pudem, nedá se svítit. Ale věděla jsem, do čeho jdu, tak jsem se podle toho zařídila a netrápím se tím. Pes taky zrovna netrpí, coursingový trénink až dvakrát týdně je na vybití dostačující. Ale není to úplně bezhavý šílenec, často se ho podaří zabrzdit i jinak, než zaseknutím flexiny s vykloubeným ramenem.

15.6.2018 16:52
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Mám to stejně. Bolí ho nohy, takže už to nejsou 10km, spíš jen pár km prochajdy. Ke konci už se táhne. Teď je nemocný, už vypadal fakt hodně zle, bez zájmu o cokoliv, dva dny nevyžadoval ani tu prochajdu. Vracíme se naší ulicí, jde už na volno,10m za mnou, v trávě ležícího srnce Pepu pár metrů od cesty buďto nevidí, či prostě dělá, že nevidí...Pepy se bojí. Přijdem k prvnímu baráku, paní sousedka chtěla třezalku, tak jsem jí kytku natrhala. Hodíme řeč, pes se motá kolem. Stačilo chvilinku po něm nekoukat a už šmejdí o pět baráků v ulici dál, protože ví, kde mají kočky

15.6.2018 16:58
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Megíí - ale takhle to není, že pes zahlcený srnami a stane se zázrak
co má udělat, když vidí srnu ?
- když tahá, tak má tahat a nevšímat si srny, to je jasné Když byla prochajda, učila jsem ho down. Snad dva roky. Nikdy si to nevštípil, vždycky jsem ho v tom musela držet těžce pod povelem a jakmile jsem řekla něco jako: super, jdeme tam kouknout, kam ty srnečky šly, (když už se mi zdálo, že je v klidu) vystartoval na flexi tak, že by mi urval rameno. Tak jsem se na to vy...

15.6.2018 22:56
kniga

XXX.XXX.158.117

Reflex - povel. U beloby ho mam, nosetouch, udela hned bez premysleni i kdyz cumi jinam a je nwcim zaujata. Cvicila jsem ji stejne a stejne casto jako Grace. Grace to reflexivne proste neudelala. Mozna i proto ze jsem nemela jak zvysovat naroky. Proste u male beloby jsem mohla nechat kousek vedle lezet balonek a ucit ji ue se k nemu dostane jen pres nosetouch. Jenze jak idelat rusivky u psa, kterej se kontroluje u vseho a nic ho proste nezajima tak jak ho zajima zver? A neni blbej, kdyz je zver za plotem tak vivze se k ni nedostane, to same kdyz je na voditku. Nevzrusi se do te miry, vi ze to nema sanci. Pak jednou najede obojek na usi a hned vi ze ted je tu sance...

15.6.2018 23:30
Terven

XXX.XXX.160.10

ty jó...JO!
jenom, nejen že ho to baví, ale k takové činnosti je přímo puzen pudem ...je zaměstnán, nehraje si (terven, chápeš ten rozdíl?!), je to něco jako náhradní činnost, stejného charakteru + samozřejmě ta kontrola

"Ještě dodám...není pravda, že když tažný pes běží a táhne tak neloví. Znám i příběhy masherů, kteří skončili převrácení v roští "
lesnížínka, ono nic není zadarmo.

Věřím, že ho to baví, že je puzen pudem...řekla bych, že tam je teda nejdůležitější ta kontrola
Rozdíl mezi hrou a zaměstnáním chápu, ale psovi je šumák, co to je, důležité je nasazení.
O náhradní činnosti stejného charakteru něco tuším, proto jsem s extrémním lovcem a čichačem začala nosework místo tance se psem.
Chápu, že některá plemena jsou k tahu předurčena a puzena pudem, jen mi tak úplně nepřijde, že by to byla činnost stejného charakteru jako lov, pokud vím, pes v tahu čichat nemůže, neběží po stopě, je veden člověkem...ten běh a adrenalin je tam společný, to jo.
JInak určitě nerozporuju, že je to nejvhodnější činnost pro severská plemena.

16.6.2018 00:09

kniga napsal(a):
Nevim jak zadavatelka, ale ja treba bych rada v lese psy na volno abych s nima mohla cvicit, tim ze nemam husky jim potrebuju dat i jine vyziti.

nevím, co tak dnes dělají knírači, ale dříve hlídali stáje, lovili malá zvířátka
krysy, kuny, takže určitě velice rychlí, hbití, akční psi, takový hopík smajlík
to teda nejsou stopaři, ale "vidím, chytím, zaklepu" ?
dost hrůza bydlet u lesa... kolo, brusle, plavání, koupit treadmill.

16.6.2018 01:47
kniga

XXX.XXX.156.126

Ehm, ze by kniraci nebyli stopari? :) Hele kdyz jsme byla poprve na seminari o stopach bylo mi receno, "mas knirace, ti stopuji sami, ti vedi co se ma delat"...
Imho si myslim, ze jsou extra zamereni na pachy! vic jak na ten pohyb.
A k tomu vidim, chytim, zaklepu. Prave o to posledni Grace slo, o to zabit. K lidem a psum zlata. Slepice, zajice (pekne prosim byla n dvoumetrovem voditku, sly jsme kolem pole vznesla se skokem do vzduchu dopadla pul metra do pole a uz ho mela, kocka (unava materialu na voditku).. okamzite bez milosti zabit.
Jake ji dat vyziti za zabijeni? jeslti nekoho napadlo pretahovani, obrany, tak an to zapomente. Na to byla ona vysoce povysena. Nulovej zajem o hracky. Pretahovat se zacla az po porizeni Vali a bylo to stylem 2s tahnu bude odmena?!

Hopici, jo to jsou, ale takovi kldinejsi hopici teda bych rekla. Hlavne teda beloba, ale to pry je ze jsou bily nejmene temperamenti.
Mati ma druheho maleho knirace, klasicky na gauci a rozhodne ten pes nestrada, ez by nemel nejake vyziti. Ma jedine a to je byt gaucovym a zahradnim spoelcnikem a kratke rpochazky zdravotni po dedine. Staci ji to. Je pro ni nejdulezitejsi byt s panickou.

Akcni jsou, ale ne nejak extra akcni, a o fyzicke vyziti me proste nejde, to se zvlada na pohodu i na tom voditku, prave. S Grace jsem behala. Beloba Vali na to moc neni, skoro vubec. Mady (stene stredaka) snad behat bude. Jeslti zustane ta divokost co ma. doufam :)

Jenze jim staci toho pohybu relativne malo. Jako Vali je otravena po 25 km, Grace chodila rada, ale fakt denne minimum na prochajde 5 km bylo mnohdy dostacujici. Kdyz jsem k tomu dala male prochajdy a samozrejme cviceni a tak. Spokojenst nejvetsi kdyz jsme chodily nas 13 km okruh.

Spis si myslim, ze potrebuji zamestnat hlavu a dto mi prijde ze docela dost, aby nevymysleli voloviny doma :)
Jasne nejsou to bordery ci jini ovcaci, nemaj moc radikdyz se neco opakuje, ale fakt is myslim, ze je treba s nima cvicit vic nez to kolo (dekuji pres riditka jsme letela smajlík ) a tak.

Treba nosework Grace desne bavil. Ale i kalsicky veci na zkousku bych rada delala, mali maj treba vyhledavani v terenu proto potrebuju odstranit to "Hledam srny, abych mela pisknuti a balonek" a u Grace to ze jsme ji nemohla pustit bylo strasne limitujici, jak naucit vysilacky, jak natrenovat chuzi u nohy na BH?

16.6.2018 07:38

Ta nahradni cinnost - ja vam nevim nemam nijak specializovane plemeno na nic, ma byt společníkem, ochrancem - me ani nenapada, co by mela byt ta spravna "nahradni cinnost"?
Takze nejake zabavy mají hafo - ale to jestli chteji zdrhat za zveri - na to ta jina zabava vliv nemela? Hlidat musim porad...

"Nulovej zajem o hracky. Pretahovat se zacla az po porizeni Vali a bylo to stylem 2s tahnu bude odmena"

není jedina kdo chce "zabijet" a ventilovat se ti psi presto nechavani přes "hracku" -zabiji tu hracku a to je odmena - ne pretahovani s ni.
opravdu nekdy staci jinak s tou hrackou pracovat a najednou je z toho top odmena.

k tomu - "jak naucit vysilacky, jak natrenovat chuzi u nohy na BH" -tak na to by mohl pomoci oploceny prostor, ne?

16.6.2018 09:17

náhradní činnost pro lovce asi ne, to se prostě nahradit nedá
ale dají se naučit pravidla, jak to bude probíhat
a to se učí lépe psa, který si dal 20 koleček kolem stadionu.. jestli teda bude schopný ještě vnímat.. unavený pes už mi tolik do příkopu pro kočky neskáče

tou hračkou se dá naučit
ukážu jak rychle to lítá a hračku pak nechám
ale má to pravidla - čekej, běž, ke mně, pusť - vlastně tím psa od kořisti zdržuji, ale postupně
nejdřív jenom míček dones, pak zkus vydržet vteřinu, než vystřelíš, nakonec hezky v klidu lež a koukej na mě, až pak hodím
já vím, je to těžké.. dlouho jsem si myslela, že bude na klacíky, protože pro ně skočila kamkoli, rozebrala na atomy, i by si nějaký pokácela sama.. ale ne, skončilo to u míčku, který ji před tím nějak moc nezajímal.. a je to akce 2v1 - unaví se hlava i tělo
vlastně.. hledá se předmět, u kterého má podobný výraz jako u lovu.. což nenajdete smajlík ale naučit se ovladatelnosti se musí..

16.6.2018 09:41

hračka se hledá v trávě, za stromem, stále blíž lesu, krmelci..
je to asi tak jako máte se skořicí.. pracovat za všech okolností, postupně stěžovat..
a jestli si někdo myslí, že tím to končí nebo že se to takovými hrami úplně ztratí, odbourá..no.. ne, ale spolužije se nám určitě lépe.

16.6.2018 10:14

"Věřím, že ho to baví, že je puzen pudem...řekla bych, že tam je teda nejdůležitější ta kontrola
Rozdíl mezi hrou a zaměstnáním chápu, ale psovi je šumák, co to je, důležité je nasazení."

no, až tak s tím nesouhlasím, on pud není zábava, respektive jenom zábava, ale hlavně mus, chtíč!

"Chápu, že některá plemena jsou k tahu předurčena a puzena pudem, jen mi tak úplně nepřijde, že by to byla činnost stejného charakteru jako lov, "
je to pud, obé, a dokonce to má jaksi stejný fyzický charakter
a ono to není jenom náhradní činnost, ale učení+snižování důležitosti (ono zaplavování je jiný level a je postaveno na rezignaci psa) + zaměstnání + třeba ještě něco...vždy to je celý balík "opatření", ne jen to nebo to...včetně výběru plemene

16.6.2018 11:46
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Trošku se pozastavím nad tím, že severská plemena jsou určena k tahu. Ono to tak úplně není. Využívala se k pasení, tahu, lovu, zahřívání obydlí...Ten tah je prostě jedna z věcí, na které se dali ti psi využít, aby lidi ten náklad nevlekli sami. Ale že by můj pes byl z tahu nějak nadšený...fakt ne. Tvářil se spíš jak spráskaný pes, když dostal postroj. Možná je to lepší ve smečce, vzájemně se vyhecují. A pak také: psi musherů vlastně jinou činnost většinou nemají. Jsou na úvazech(v kotcích) kde čekají, až se konečně bude něco dít. Málokdo s nima dělá i něco jiného, takže i ten tah je pro ně to vysvobození, zábava. Pro normálně v rodině žijícího psa je nej volnost, na tah se vám vybodne.

16.6.2018 11:49
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Knírač, toho baví alespoň aport. Já neměla nic, čím bych ho zaujala, samíka nebavilo nic. Koupila jsem králičí kůži(když by nejradši lovil zajíce) že ho budu lákat na ni, budeme se přetahovat, to jakž takž chvíli dával. Jakmile poznal, že to je mrtvé, už se toho nedotknul

16.6.2018 15:09
kniga

XXX.XXX.156.126

lesnížínka napsal(a):
Knírač, toho baví alespoň aport. Já neměla nic, čím bych ho zaujala, samíka nebavilo nic. Koupila jsem králičí kůži(když by nejradši lovil zajíce) že ho budu lákat na ni, budeme se přetahovat, to jakž takž chvíli dával. Jakmile poznal, že to je mrtvé, už se toho nedotknul

no jenze ten se na snure dela blbe a ani ten aport nebavikazdeho, belobu jo, ta by za to dala mozek. Grace balonek nosila hlavne kvuli me, ale jo ten ju jakztkaz bavil tzn. vyjmecne a nikdy jsme doproedu nevedela jestli o nej zrovna stoji nebo ne... s kuzi to znam :D

MEGI - vyhledavani predmetu jsme delali bezne, jen do toho proste neda to nadseni a nulovje zajem o hracky znamena to, ze proste nezajem, muzes s tou hrackou delat co chces, muze to byt kuze, kozesina, je to jedno. proste to neni zivy, tak proc nad tim ztracet cas.

HMN_ mno ja mela za to, ze knirac jako sluzebni plemeno to bude mit s lovenim tak asi jako ovcak, tedy ze zamestnane pes lovit nebude. no holt jsme se spletla.. no s Grace uz nic neudelam :( Belobu snad udrzim na tom, ze kdyz cvici a ma sanci si vydelat balonek tim ze posloucha povely tak neni treba hledat srny... ted mi jde hlavne o stene.. aby se nerozlovilo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík