Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.7.2018 11:15
jana.kosho

XXX.XXX.75.202

Zdravím všechny, jdu si k vám pro radu.

Mám 8 týdenní štěndo BSP, které krmím granulemi Marp Holistic Lamb. Snažím se mu dávat denní dávku uváděnou výrobcem, rozdělenou na 4x, ale nevím, zda to není málo?

Bohužel mě nenapadlo ho zvážit když jsme si ho dovezli, ale momentálně má 6,5 kg a to se mi zdá na 8 týdnů docela málo smajlík

Pejsek je hravý a veselý, akorát všechno co najde, zbaští. Nevím, jestli je to tím, že vše poznává a zkoumá nebo má hlad. Vím, že např. tráva psi čistí, ale on se jí docela cpe.

Zase ho nechceme překrmovat, aby rychle nevyrostl a neměl problémy, proto se obracím přímo na majitele BSP - jak krmíte štěnda? Kolik jim dáváte granulí?

Díky moc za všechny rady smajlík

21.7.2018 11:37
lupus4

XXX.XXX.7.125

tak znova

dopátrat se (každý jinak) tomu, že granule ve skutečnosti nestačí pro žádného psa, že si tak odbývat nezaslouží, a už vůbec nejsou lék, ...

krmte maso
https://www.radaveterinare.cz/pes/clanky/barfovani-a-krmeni-psa-je-o-zdravem-selskem-rozumu-rika-veterinar-milan-stourac-94.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.7.2018 11:52

Sledujte váhové přírůstky a 3x týdně opravdu krmte syrové maso, např. tady https://obchod.tutani.cz/mrazene-maso/ nebo https://www.vetamix.cz, více info zde http://manwe.eu celý pravý sloupec.

21.7.2018 12:19
lupus4

XXX.XXX.7.125

3x týdně opravdu krmte syrové maso,

proč jen 3x ?, krmte ho denně

21.7.2018 12:33

jana.kosho, údaje na pytli jsou pouze orientační! Krmná dávka se musí řídit potřebami každého individuálního organizmu a tedy jeho kondicí! Tedy štěně nesmí být ani vychrtlé, ani tlusté, prostě tak akorát. A jestli ti žere pořád trávu, tak to může signalizovat, že tyhle granule mu nesedí.

A prosím, syrovým masem ve výše uvedených příspěvcích není myšleno (alespoň doufám) maso coby čistá svalovina, to by mohlo dospět i k průšvihu...

21.7.2018 12:54
lupus4

XXX.XXX.7.125

A prosím, syrovým masem ve výše uvedených příspěvcích není myšleno (alespoň doufám) maso coby čistá svalovina, to by mohlo dospět i k průšvihu...

ne, opravdu NENÍ myšlena čistá svalovina, viz odkaz od rajky na http://manwe.eu.

21.7.2018 13:28
PumaCZ

XXX.XXX.255.133

Je krásné, jak tu všichni všem vtloukáte do hlavy, že se má krmit pouze masem, ale ne každý na to má podmínky a ne každý si troufá krmnou dávku sestavit sám.

Krmení 4x denně mi přijde málo, krmila bych alespoň 5x. Při delších prostojích mezi dávkami může být štěně už vyhladovělé a potom má potřebu žrát všechno ostatní. A kromě granulí bych přidala i denně nějaký ten mléčný výrobek, vajíčka a maso (třeba mu fláknout kuřecí stehno). Také mu můžete dát na hryzání třeba mrkev, jablko, .. Pokud je pes moc hubený, přidejte mu. Pokud máte dojem, že se příliš zakulacuje, uberte. Přesně na gramy vám nikdo neporadí, je potřeba přizpůsobit se potřebám konkrétního psa.

21.7.2018 13:35

Máme doma 5.berńáka.Je mu rok.Musím napsat, že žádný z našich psů nebyl krmen čistě granulemi.Prvního jsme měli v roce 1986, tomu se prostě vařilo maso, rýže, kroupy, těstoviny, zelenina, kozí mléko, tvaroh, vejce, sýry.Další dostávali i granule, ale dostávali i to všechno jako ti předchozí.Nikdy jsem u žádného psa neřešila množství, pokud měl pes hlad dostal přidáno, pokud nechtěl nebo nesežral, dostal méně.Každý pes rostl jinak a každý jinak žral.Některý vícekrát denně jiný méně.Třeba tento současný žral zpočátku 3x denně, ale už v půl roce jen 2x.Prostě to jedno krmení už nechtěl.Ti doga žere 2x denně už od 4 měsíců.Víc prostě nechtěl.
6,5 kg je docela drobný pejsek, pokud není z hodně početného vrhu.Naši měli v 8 týdnech okolo 8kg.Ale záleží i na celkové mohutnosti.

21.7.2018 13:35
saola

XXX.XXX.143.34

To je už naprosto šílené - a pořád dokola...

Stejně jako v lidské výživě - existují prostě nějaká obecná doporučení, tabulky a normy, tedy u granulí to, co ten výrobce napíše na pytel. Jedná se tedy o obecnou teoretickou dávku, kterou nějak spočítal (a obvykle podhodnotil, aby to v poměru cena/dávka vypadalo dobře). Stejně jako v lidské společnosti existuje padesátikilová rachitická sekretářka, která celý den sedí na zadku a maximálně přeleze do auta a pak udělá pár kroků domů, a naopak horník nebo kopáč, nemůžete tu teoreticky vypočítanou dávku na gram šmahem dodržovat (za chvíli by vám došli horníci, naopak sekretářek by byla spousta).
Z toho, jak se štěně chová, to vypadá, že má velký hlad. Pořád. A to je ze strany vás jako majitele naprosto neomluvitelné a ignorantské.
Než si pořídíte jakékoliv zvíře, musíte vědět (mimo další neopominutelné věci), jak a čím krmit. Pokud jste své studium ohledně psí výživy skončila u granulí a krmení teretickou dávkou, kterou uvádí výrobce, je to hodně smutné.
Jak psali ostatní výše, pro štěně je nejdůležitější pestrá a kvalitní strava, založená na základních a pokud možno neupravovaných komponentech. Tedy syrové či vařené maso, vnitřnosti, kosti na žvýkání, vejce, tvaroh, syrová či dušená zelenina, ovoce, dobře stravitelné přílohy (těstoviny, rýže, brambory, pohanka apod.). Na granule zapomeňte, pokud žijete v normální civilizované domácnosti, tj. máte k dispozici ledničku a mrazák. Pak žádné granule nepotřebujete, a rozhodně je nepotřebuje ani vaše štěně. Granule jsou jen balast, jen doplněk ke krmné dívce, ale její základ by měl být u psa vždy postaven na mase.
Sebe taky cpete 5x denně instantními polévkami?

21.7.2018 13:41
lupus4

XXX.XXX.7.125

saola napsal(a):
To je už naprosto šílené - a pořád dokola...

Stejně jako v lidské výživě - existují prostě nějaká obecná doporučení, tabulky a normy, tedy u granulí to, co ten výrobce napíše na pytel. Jedná se tedy o obecnou teoretickou dávku, kterou nějak spočítal (a obvykle podhodnotil, aby to v poměru cena/dávka vypadalo dobře). Stejně jako v lidské společnosti existuje padesátikilová rachitická sekretářka, která celý den sedí na zadku a maximálně přeleze do auta a pak udělá pár kroků domů, a naopak horník nebo kopáč, nemůžete tu teoreticky vypočítanou dávku na gram šmahem dodržovat (za chvíli by vám došli horníci, naopak sekretářek by byla spousta).
Z toho, jak se štěně chová, to vypadá, že má velký hlad. Pořád. A to je ze strany vás jako majitele naprosto neomluvitelné a ignorantské.
Než si pořídíte jakékoliv zvíře, musíte vědět (mimo další neopominutelné věci), jak a čím krmit. Pokud jste své studium ohledně psí výživy skončila u granulí a krmení teretickou dávkou, kterou uvádí výrobce, je to hodně smutné.
Jak psali ostatní výše, pro štěně je nejdůležitější pestrá a kvalitní strava, založená na základních a pokud možno neupravovaných komponentech. Tedy syrové či vařené maso, vnitřnosti, kosti na žvýkání, vejce, tvaroh, syrová či dušená zelenina, ovoce, dobře stravitelné přílohy (těstoviny, rýže, brambory, pohanka apod.). Na granule zapomeňte, pokud žijete v normální civilizované domácnosti, tj. máte k dispozici ledničku a mrazák. Pak žádné granule nepotřebujete, a rozhodně je nepotřebuje ani vaše štěně. Granule jsou jen balast, jen doplněk ke krmné dívce, ale její základ by měl být u psa vždy postaven na mase.
Sebe taky cpete 5x denně instantními polévkami?

pro štěně je nejdůležitější pestrá a kvalitní strava, založená na základních a pokud možno neupravovaných komponentech. Tedy syrové či vařené maso, vnitřnosti, kosti na žvýkání, vejce, tvaroh, syrová či dušená zelenina, ovoce, dobře stravitelné přílohy (těstoviny, rýže, brambory, pohanka apod.). Na granule zapomeňte, pokud žijete v normální civilizované domácnosti, tj. máte k dispozici ledničku a mrazák. Pak žádné granule nepotřebujete, a rozhodně je nepotřebuje ani vaše štěně. Granule jsou jen balast, jen doplněk ke krmné dávce, ale její základ by měl být u psa vždy postaven na mase.

vytesat do kamene.

21.7.2018 13:43
saola

XXX.XXX.143.34

PumaCZ napsal(a):
Je krásné, jak tu všichni všem vtloukáte do hlavy, že se má krmit pouze masem, ale ne každý na to má podmínky a ne každý si troufá krmnou dávku sestavit sám.

Krmení 4x denně mi přijde málo, krmila bych alespoň 5x. Při delších prostojích mezi dávkami může být štěně už vyhladovělé a potom má potřebu žrát všechno ostatní. A kromě granulí bych přidala i denně nějaký ten mléčný výrobek, vajíčka a maso (třeba mu fláknout kuřecí stehno). Také mu můžete dát na hryzání třeba mrkev, jablko, .. Pokud je pes moc hubený, přidejte mu. Pokud máte dojem, že se příliš zakulacuje, uberte. Přesně na gramy vám nikdo neporadí, je potřeba přizpůsobit se potřebám konkrétního psa.

Každý, kdo má mrazáka a ledničku, masem krmit může.
Sestavení krmné dávky z domácích surovin není žádná věda, stačí gůglit nebo nedej bože zajít do knihovny či knihkupectví.
Třeba zde:
https://www.krmiva-erpemos.cz/blog/jak-a-cim-spravne-krmit-psa-4-cast_2890.

21.7.2018 13:47

lupus4 napsal(a):
3x týdně opravdu krmte syrové maso,

proč jen 3x ?, krmte ho denně

Jak píše PumaCZ, nemá každý 200l mrazák jenom pro psa, a pokud zadavatelka píše, že už krmí granulemi, tak já dávám kompromis. Lepší párkrát týdně než vůbec

21.7.2018 14:17
PumaCZ

XXX.XXX.255.133

saola napsal(a):
Každý, kdo má mrazáka a ledničku, masem krmit může.
Sestavení krmné dávky z domácích surovin není žádná věda, stačí gůglit nebo nedej bože zajít do knihovny či knihkupectví.
Třeba zde:
https://www.krmiva-erpemos.cz/blog/jak-a-cim-spravne-krmit-psa-4-cast_2890.

Už vidím, jak bychom například my s naší pidi lednicí (velikost cca třetina klasické), kam sotva naskládám jídlo pro dva lidi, a bez mrazáku krmili 40kg psa denně masem :)

A ano, existuje spoustu rad na netu i v publikacích, ale pořád je to velká zodpovědnost v tom, aby bylo vše vyvážené a pes měl všeho dostatek a přitom ne nadbytek něčeho, co škodí (například fosfor, který ničí ledviny a způsobuje ledvinové kameny a řídnutí kostí). Takže vše má své pro a proti.

Myslím, že zlatá střední cesta je míchání.

21.7.2018 14:23
jana.kosho

XXX.XXX.90.158

Díky všem za názory, některé i věcné smajlík

Nikdo tu nepsal, že ho budeme krmit pouze granulemi. Máme ještě druhého psa, který dostává vše (granule, tvaroh nebo bílý jogurt s vločkami, maso s rýží nebo těstovinami apod.) a takto chceme pokračovat i s novým pejskem, ale přímo s touto rasou zkušenosti nemáme, proto jsem se obrátila na rady přímo od majitelů.

Každé plemeno je jiné, proto bych uvítala rady přímo od majitelů BSP. Jen tím chci říct, že náš kavkazák by se utloukl po mase, ale naopak australák ho moc nemusel...

Kdyby naše chování bylo neomluvitelné a ignorantské, tak absolutně neřešíme kolik pes váží, jak nebo čím ho budeme krmit a koupíme mu granule z Penny za stovku...

21.7.2018 16:48

Každé plemeno je jiné, proto bych uvítala rady přímo od majitelů BSP. Jen tím chci říct, že náš kavkazák by se utloukl po mase, ale naopak australák ho moc nemusel...

Mám poloviční berňáky, zkraje jsem taky krmila granulemi, protože takhle "těžké" psy jsem nikdy neměla a bála jsem se, že díky nevyváženosti krmných dávek by mi mohli špatně narůst. Takže narostli dobře, ale problémy jsem měla..."doporučená dávka" byla malá, štěňata po ní měla hlad, když jsem jim přidala, tak mi zase přišlo, že maj těch granulí kopec , navíc jsem chronický krmič a každá "dietní chyba" se projevila minimálně menším průjmem...
Granule jsem úplně zavrhla...a už nikdy více...každý z mých psů je jiný-feňule zdlábne téměř vše, pes nejí syrové...nakonec se mi ho podařilo přesvědčit alespoň na konzumaci syrových kuřecích křídel...prostě jsem zjistila, že se budu raději řídit citem a selským rozumem a nebudu se hroutit z představy, že nemám každou krmnou dávku bezchybně vyváženou...hlavně, že pejsek bude mít spokojené, napapané bříško, bude prospívat, že já vím, co mu dávám (neumím si dost dobře představit, co může být v granulích a ani si to představovat nechci).

21.7.2018 17:28
saola

XXX.XXX.143.34

PumaCZ napsal(a):
Už vidím, jak bychom například my s naší pidi lednicí (velikost cca třetina klasické), kam sotva naskládám jídlo pro dva lidi, a bez mrazáku krmili 40kg psa denně masem :)

A ano, existuje spoustu rad na netu i v publikacích, ale pořád je to velká zodpovědnost v tom, aby bylo vše vyvážené a pes měl všeho dostatek a přitom ne nadbytek něčeho, co škodí (například fosfor, který ničí ledviny a způsobuje ledvinové kameny a řídnutí kostí). Takže vše má své pro a proti.

Myslím, že zlatá střední cesta je míchání.

Svoji krmnou dávku taky tak zodpovědně řešíte? Nic ve zlém, jen mne to zajímá - jestli máte každý den vyváženou stravu, dost vitamínu A, dost vápníku, fosforu, jestli jste to nepřehnala s vitaminy skupiny Béééé...ach jo, zas to krmení tak nedramatizujte

No, možná je řešením pořídit si spolu se psem větší lednici, je to přece další strávník, no...
Krmení v režimu dva dospělí lidé a 58 kg psů je možné s klasickou lednicí dělenou na půl - nahoře lednice, dole dvou a půl šuplák. a jedno šuple v mrazáku v práci (kachna, zmrzlé bobule pro papoušky...

21.7.2018 18:36
PumaCZ

XXX.XXX.255.133

saola napsal(a):
Svoji krmnou dávku taky tak zodpovědně řešíte? Nic ve zlém, jen mne to zajímá - jestli máte každý den vyváženou stravu, dost vitamínu A, dost vápníku, fosforu, jestli jste to nepřehnala s vitaminy skupiny Béééé...ach jo, zas to krmení tak nedramatizujte

No, možná je řešením pořídit si spolu se psem větší lednici, je to přece další strávník, no...
Krmení v režimu dva dospělí lidé a 58 kg psů je možné s klasickou lednicí dělenou na půl - nahoře lednice, dole dvou a půl šuplák. a jedno šuple v mrazáku v práci (kachna, zmrzlé bobule pro papoušky...

Ano, jídlo řeším i naše, ale zvířecí více, protože zvířata sní, co jim dáte, ať už je to sebevětší blaf :) O to větší zodpovědnost to pro mě je, abych jim dle svého nejlepšího svědomí a vědomí dala jen to nej :).

21.7.2018 19:05
saola

XXX.XXX.143.34

Tak proč jim dáváte granule?

Vy přece taky sníte jen to, co si za a) koupíte, za b) někde dostanete na talíř. Moje otázka zněla, zda svou výživu taky takhle pitváte - tj. co musíte každý den sníst, abyste měla dostatek makro- a mikro-prvků a žádný deficit?
Já si totiž v rámci co nejpestřejší stravy takovou počítanou každodenní stravovací dávku nedokážu představit - ve smyslu, že si to každý den ráno přesně napočítáte. To není vůbec reálné, protože nemáte k dispozici laboratoř a neznáte obsah živin v tom konkrétním kusu ovoce, zeleniny, masa...vycházíte pouze z někde uvedených průměrných hodnot. Jak třeba vyrovnáváte denní příjem selenu?
Jakákoliv striktně vyvážená krmná/stravovací dávka je jen teoretická iluze a základní mantra výrobců granulí, organismus, ať už lidský nebo psí, se dokáže velmi pružně vypořádat i s běžnou denní nerovnováhou. Jinak by nepřežil. A nechytejte mne, prosím, za slovo - nemám teď na mysli extrémy typu dlouhodobé diety bez jakýchkoliv vitaminů a umření na kurděje. Jsme v 21. století a možnost nákupu potravin či krmných surovin je v ČR za každým rohem.

21.7.2018 22:01
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Měla jsem berňáka, jako nová majitelka psa, jsem se tehdy také bála, abych u velkého plemene něco nepokazila, protože to se pořád strašilo nedostatkem či přebytkem vápníku, bla, bla a granule jsou nejlepší a dají psu všechno a přesně jak potřebuje...Jsem si jistá, že jsem mu i těma granclema zkrátila život, protože skoro dva roky pořád průjmoval, vyzkoušlela jsem snad všechny grancle na trhu a to myslím z těch nej značek. Nakonec mi poradili na fóru, ať prostě začnu krmit masem. Ač psi syrové nechtěli a musela jsem vařit, stačily dva měsíce a průjmy ustaly, pak už to bylo super. Přesné poměry masa a zbytku jsem už neřešila, protože to nebyla dávno štěnda. Další pes bude rovnou na mase. Granule ale nezavrhuju úplně, když hárá fena v sousedství, tak se nežere, takže s miskou masa se chodilo, až se zkazilo, takže teď u hárání dostává zbylý pes třeba týden granule a už mu to trávení nerozhodí, maso ho, zocelilo"

21.7.2018 23:06

lesnížínka napsal(a):
Měla jsem berňáka, jako nová majitelka psa, jsem se tehdy také bála, abych u velkého plemene něco nepokazila, protože to se pořád strašilo nedostatkem či přebytkem vápníku, bla, bla a granule jsou nejlepší a dají psu všechno a přesně jak potřebuje...Jsem si jistá, že jsem mu i těma granclema zkrátila život, protože skoro dva roky pořád průjmoval, vyzkoušlela jsem snad všechny grancle na trhu a to myslím z těch nej značek. Nakonec mi poradili na fóru, ať prostě začnu krmit masem. Ač psi syrové nechtěli a musela jsem vařit, stačily dva měsíce a průjmy ustaly, pak už to bylo super. Přesné poměry masa a zbytku jsem už neřešila, protože to nebyla dávno štěnda. Další pes bude rovnou na mase. Granule ale nezavrhuju úplně, když hárá fena v sousedství, tak se nežere, takže s miskou masa se chodilo, až se zkazilo, takže teď u hárání dostává zbylý pes třeba týden granule a už mu to trávení nerozhodí, maso ho, zocelilo"

Na tom něco bude. Můj jako většinově granulář pořád nějaký problém.95 % průjmů jen jednorázovka a pak oká, ale kdo to má v davech turistů sbírat, že jo... Na mase si ani nepamatuji, kdy to naposled nešlo sebrat.

22.7.2018 07:20

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na tom něco bude. Můj jako většinově granulář pořád nějaký problém.95 % průjmů jen jednorázovka a pak oká, ale kdo to má v davech turistů sbírat, že jo... Na mase si ani nepamatuji, kdy to naposled nešlo sebrat.

No tak to já si na poslední průjem pamatuju moc dobře...manžel nechal na plotně pánev s olejem a fena to vyslupala...no ani to krmení masem jí nepřipravilo na takovouhle "dobrotu"

Jinak my jsme přešli na maso poté, co pes část každé dávky granulí vyzvracel...takže jsem hned nasadila dietku - vařené hovězí, mrkvička, rejžička a bylo po zvracení...už jsem ani žádný jiný granule nezkoušela, rovnou jsme u masa zůstali.
Doufám, že další pes bude papat bez problémů syrové (snad jo, když budeme zvykat odmala).

22.7.2018 09:33

PumaCZ napsal(a):

Nedávno jsem koukala na kočičí rubriku - jedna paní se ptala zda může domácí kočce dávat živé domácí myši (problém bude je si to chytí proto za mě radši mrtvou myš). Nebo že mláďata fretek je možné krmit masem a to v případě že krmíme celé myši. Co chovat králíky, potkany... a jo vlastně ani 4 králíci a 3 potkani nespokojí takové tele jako je bernak, ale u menších přírodních plemen to není špatný nápad. Takový BARF dohnany do dokonalosti. Za sebe se divím, že to nějaké zatvrzelého "barfaře" ještě nenapadlo. Ale to by zmizelo to hrozné přemýšlení.

22.7.2018 09:45

Nedávno jsem koukala na kočičí rubriku - jedna paní se ptala zda může domácí kočce dávat živé domácí myši (problém bude je si to chytí proto za mě radši mrtvou myš). Nebo že mláďata fretek je možné krmit masem a to v případě že krmíme celé myši. Co chovat králíky, potkany... a jo vlastně ani 4 králíci a 3 potkani nespokojí takové tele jako je bernak, ale u menších přírodních plemen to není špatný nápad. Takový BARF dohnany do dokonalosti. Za sebe se divím, že to nějaké zatvrzelého "barfaře" ještě nenapadlo. Ale to by zmizelo to hrozné přemýšlení.

Pletete se, já krmím mražená holata normálně.

22.7.2018 10:08
lupus4

XXX.XXX.21.238

Co chovat králíky, potkany... a jo vlastně ani 4 králíci a 3 potkani nespokojí takové tele jako je bernak, ale u menších přírodních plemen to není špatný nápad. Takový BARF dohnany do dokonalosti. Za sebe se divím, že to nějaké zatvrzelého "barfaře" ještě nenapadlo.

ale napadlo, už před mnoha lety to musheři řešili, takový víc jak 1/2kg potkan, krmený zdravě (ne granulema) by pro např. SH byl v létě naprosto dostačující, jen pro např. smečku 10 psů to ztroskotalo na "logistice". Mít chov, co produkuje min 300 potkanů/měsíc o váze víc jak 1/2 kg, by zabral tolik času a místa, že by už na psy čas nezbyl

a jo vlastně ani 4 králíci a 3 potkani nespokojí takové tele jako je bernak,
počty vám asi moc nejdou, berňákovy by v poho jeden 1,5 kg králík stačil

22.7.2018 10:15

Mě zaráží a nechápu jednu věc. Zrovna máme u nás návštěvu, mají 13 letou fenu rotvajlerku. Zdravou v plné síle. A teď to nejdůležitější! Fena je celý život krmená supermarketovkama, jako je pedigree, Bono, nebo z Lidlu, ani nevím, jak se to jmenuje, dokonce když kamarádka vaří, asistuje u linky, sezobne veškerý odpad, má prý strašně ráda cibuli, takže, když se dělá např. guláš, schroustá syrovou cibuli (ta přece způsobuje chudokrevnost-ne?), dostává různé sušenky apod...Krmení oni vůbec neřeší, granule koupí v akci, hotovo. Když ji měli u nás a naše čuba dostala jídlo-maso, rotvajlerce málem vypadly oči z důlku. Jasně, že taky dostala svůj díl masíčka. Ta nevěřila, tak jí moc chutnalo. Člověk se s tím krmením s...e a někde to neřeší a pes je v pohodě. Mě vždycky, jak mi to řeknou, nebo jsem to i viděla na vlastní oči, co si sebou přivezli za krmení, když u nás s ní byli, tak stávají hrůzou vlasy na hlavě. Jak je toto možné?

22.7.2018 10:56

Mě zaráží a nechápu jednu věc. Zrovna máme u nás návštěvu, mají 13 letou fenu rotvajlerku. Zdravou v plné síle. A teď to nejdůležitější! Fena je celý život krmená supermarketovkama, jako je pedigree, Bono, nebo z Lidlu, ani nevím, jak se to jmenuje, dokonce když kamarádka vaří, asistuje u linky, sezobne veškerý odpad, má prý strašně ráda cibuli, takže, když se dělá např. guláš, schroustá syrovou cibuli (ta přece způsobuje chudokrevnost-ne?), dostává různé sušenky apod...Krmení oni vůbec neřeší, granule koupí v akci, hotovo. Když ji měli u nás a naše čuba dostala jídlo-maso, rotvajlerce málem vypadly oči z důlku. Jasně, že taky dostala svůj díl masíčka. Ta nevěřila, tak jí moc chutnalo. Člověk se s tím krmením s...e a někde to neřeší a pes je v pohodě. Mě vždycky, jak mi to řeknou, nebo jsem to i viděla na vlastní oči, co si sebou přivezli za krmení, když u nás s ní byli, tak stávají hrůzou vlasy na hlavě. Jak je toto možné?

Úplně jednoduše, genetika. Na některých psech se špatné krmení odrazí a na některých ne. Ale to přece není ten důvod, proč se s tím člověk tak "s...e", ne?

22.7.2018 10:56
saola

XXX.XXX.143.34

Pro Anet10:
To je poměrně jednoduché - vidím tam minimálně dva důvody:
- jednak tzv. dehonestované supermarketovky ty základní živiny, nutné k existenci psa, prostě obsahují, navzdory tomu, že jsou považovány za odpad a je na ně nadáváno v i každé zdejší diskuzi o krmení psů (to bych nikdy nekoupil, je to jen šrot, blablabla...). Stejně jako je obsahují i ostatní granule, ať už za studena lisované, holistické, superpremiové, další adjektiva si doplňte dle libosti a reklamní masáže výrobců granulí...
- fena žere i další věci, možná z hlediska krmné dávky marginální, ale má k nim přístup a tu základní poměrně chudou a monotematickou krmnou dávku si obohacuje.
- rotvajler je poměrně robustní a nepřešlechtěné plemeno, a pokud jde navíc o zdravého jedince bez dispozic k limitujícím onemocněním, tak fena takovou stravu zvládá. Proč ne, granule nejsou žádný jed. Pokud by 13 let předkládali monodietu ze supermarkotových granulí (semtam s nějakou ukradenou cibulí, zbytky, odřezky a pod.) vám, troufám si odhadnout, že byste taky byla naživu.

On živý organismus dokáže skutečně přežít poměrně extrémní podmínky, celoživotní krmení psa granulemi mezi ně ale neřadím. Z mého pohledu je nefér stavět na granulích krmnou dávku jakéhokoliv zvířete, natož domácího psa, který se mnou žije. Chápu, že pro velké chovné stanice, útulky apod. jsou granule vítaným vynálezem, ale pro gaučáky? To opravdu ne, to je jen lenost a nezamýšlení se nad souvislostmi ze strany majitelů (nebo neochota koupit si spolu se psem větší ledničku - viz PumaCZ výše ).

22.7.2018 10:59
lupus4

XXX.XXX.21.238

No on např. babičky Míša (na vsi před 50 lety) taky nežral nic jiného než zbytky, pečený kosti atd...a dožil se 14let (a vsadím se, že nikdy nebyl ani odčervenej a mimo vztekliny na nic očkovanej)...holt někteří psi mají tuhej kořínek. To ale neznamená, že máme rvát do psů kdejaký s...ky (granule).

22.7.2018 11:02
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

To je přesně to, co jsem zažila já. Nebyly to tedy ještě granule, ale naši psi z dětství byli krmení jen a pouze zbytky z kuchyně, to, co se seškrabalo z talířů, do toho se hodil ještě na kousky rohlík, aby toho nebylo málo a hotovo. Polévka s nudlema. Uvařené brambory posypané šrotem, co se dávali prasatům si pes dávkoval dle libosti(asi z hladu chudák ) to samé strouhaná řepa. Když se zabíjelo cokoliv, dostávali veškeré nepoužitelné zbytky(třeba packy z králíků, uši) nebo (s prominutím) sežrali střeva, co si vyhrabali z hnoje. Vyjímečně dostal kousek nejlevnějšího kabanosu s uvařenýma těstovina, když nebylo co mu dát (třeba se nevařilo) Všechno to byli střeďáci vořeši a všichni umřeli stářím 14-17let. Ano, ono ten Barf by tak nějak měl i vypadat, tedy krmit celýma zvířatama, hodí se psu a žer nebo nežer. U nás sem tam je, před týdnem jsem našla v boudě zbytek malého zajdy. Momentálně chodí po zahradě ještě asi tři, takže je otázka času, kdy bude další. Nadšená z toho nejsem, ale na druhou stranu musím uznat, že pro psa je to OK.

22.7.2018 11:05
saola

XXX.XXX.143.34

lupus4: Přesně tak, ale na masivním rozšíření granulí do téměř každé psí domácnosti je nejkrásnější/nejsmutnější ta skutečnost, jak se díky dlouhodobé masivní reklamní masáži podařilo 95% (jen odhaduji) jinak jistě svéprávných majitelů psů přesvědčit, že i když kupují sr..y, dělají pro svého psa to nejlepší a jediné možné, pokud jej mají rádi.

To je skutečně děsivé.

22.7.2018 11:10
PumaCZ

XXX.XXX.255.133

saola napsal(a):
Pro Anet10:
- jednak tzv. dehonestované supermarketovky ty základní živiny, nutné k existenci psa, prostě obsahují, navzdory tomu, že jsou považovány za odpad a je na ně nadáváno v i každé zdejší diskuzi o krmení psů (to bych nikdy nekoupil, je to jen šrot, blablabla...). Stejně jako je obsahují i ostatní granule, ať už za studena lisované, holistické, superpremiové, další adjektiva si doplňte dle libosti a reklamní masáže výrobců granulí...
- fena žere i další věci, možná z hlediska krmné dávky marginální, ale má k nim přístup a tu základní poměrně chudou a monotematickou krmnou dávku si obohacuje.
- rotvajler je poměrně robustní a nepřešlechtěné plemeno, a pokud jde navíc o zdravého jedince bez dispozic k limitujícím onemocněním, tak fena takovou stravu zvládá. Proč ne, granule nejsou žádný jed. Pokud by 13 let předkládali monodietu ze supermarkotových granulí (semtam s nějakou ukradenou cibulí, zbytky, odřezky a pod.) vám, troufám si odhadnout, že byste taky byla naživu.

On živý organismus dokáže skutečně přežít poměrně extrémní podmínky, celoživotní krmení psa granulemi mezi ně ale neřadím. Z mého pohledu je nefér stavět na granulích krmnou dávku jakéhokoliv zvířete, natož domácího psa, který se mnou žije. Chápu, že pro velké chovné stanice, útulky apod. jsou granule vítaným vynálezem, ale pro gaučáky? To opravdu ne, to je jen lenost a nezamýšlení se nad souvislostmi ze strany majitelů (nebo neochota koupit si spolu se psem větší ledničku - viz PumaCZ výše ).

To není neochota, ale holt by nebyla kam dát :) Máme vestavěnou lednici, takže při koupi větší by se musela předělávat celá kuchyň. Ale pro Vás je holt nevysvětlitelné, že někdo opravdu podmínky na kompletní krmení masem nemá a mít prostě nemůže, že? :)
Jinak psovi jsem poslední rok vyvařovala (dostával 1 krmnou dávku vařenou, dvě dávky granule) a nedělalo to problémy jen v zimě, kdy jsem mohla dát hotové jídlo za okno místo do lednice.

22.7.2018 11:12
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

saola napsal(a):
Pro Anet10:

Jenže: ono nejde o to, že na tom pes přežije, ale ti psi fakt nebyli nikdy nemocní, nikdy jsme je na nic nemuseli léčit. Možná se někdy potento, ale kdo ne, že jo To není nic tragického(venku na dvorku ) U supermarketovek nejde o to, že je tam obilí(stejně psu dávám rohlíky) ale o to, že tam NENÍ maso! Což je prostě divné, že přesto pes na tom prospívá. Jo a ta cibule. Naši psi žrali všechno od stolu, takže jen a pouze, většinou dlouze(se mi to hezky rýmuje ) vařené. Z polévky se mu vybralo, co nikdo nejedl, nebo se obětoval jako králíčí hlavy, kuřecí pařáty, kotleta, vnitřnosti..Zelenina jako cibule, česnek a kořenová zelenina se mu rozmáčkla trochu vidličkou. A přihodily nudle, knedlík nebo rohlík. Na této a podobné stravě(+ ke konci ty nejlevnější marketovky) se poslední pes dožil 17let. Znal jen očkování a přetržený kolenní vaz v 11 letech, když někde přes příkop hnal zajíce.

22.7.2018 11:24

Tak, tak je to, jak psala asi saola a rájka, taky si myslím, že je to genetika. Její máma se dožila asi 11, teď jsem do večera v práci, ale až přijdu domů, zeptám se, jestli nemají fotku, třeba v mobilu, zítra bych ji sem dala. Rotvajlerku teď sebou nemají, ona se totiž s naší nemusí a porvaly by se. když s ní přijedou, feny musí být odděleně, každá zvlášť Je to fakt moc hezká fena a i když já rotvíka zrovna nemusím, prostě se mi to plemeno nelíbí vzhledově, Co na ní obdivuju, je její povaha. Za páníka by dala život, když jí nechají o samotě v autě, můžou ho mít otevřené, fena se z auta nehne a běda, kdyby tam chtěl někdo vlézt. Je taková bystrá, chytrá, řekla bych, hodně inteligentní, jak se chová. Prostě povaha boží.

22.7.2018 12:10
Terven

XXX.XXX.110.147

lesnížínka napsal(a):
Jenže: ono nejde o to, že na tom pes přežije, ale ti psi fakt nebyli nikdy nemocní, nikdy jsme je na nic nemuseli léčit. Možná se někdy potento, ale kdo ne, že jo To není nic tragického(venku na dvorku ) U supermarketovek nejde o to, že je tam obilí(stejně psu dávám rohlíky) ale o to, že tam NENÍ maso! Což je prostě divné, že přesto pes na tom prospívá. Jo a ta cibule. Naši psi žrali všechno od stolu, takže jen a pouze, většinou dlouze(se mi to hezky rýmuje ) vařené. Z polévky se mu vybralo, co nikdo nejedl, nebo se obětoval jako králíčí hlavy, kuřecí pařáty, kotleta, vnitřnosti..Zelenina jako cibule, česnek a kořenová zelenina se mu rozmáčkla trochu vidličkou. A přihodily nudle, knedlík nebo rohlík. Na této a podobné stravě(+ ke konci ty nejlevnější marketovky) se poslední pes dožil 17let. Znal jen očkování a přetržený kolenní vaz v 11 letech, když někde přes příkop hnal zajíce.

No tak, pokud dostával maso zvlášť - králičí hlavy, kuřecí pařáty, vnitřnosti...tak zřejmě nevadilo, že není v supermarketovkách.
Mně na nich spíš než že neobsahujou maso vadí, že je to neidentifikovatelný odpad z rostlinné i živočišné výroby plus fůra chemie. Oproti tomu jsou zbytky od stolu superzdravá strava.

22.7.2018 12:16

lupus4 napsal(a):
Co chovat králíky, potkany... a jo vlastně ani 4 králíci a 3 potkani nespokojí takové tele jako je bernak, ale u menších přírodních plemen to není špatný nápad. Takový BARF dohnany do dokonalosti. Za sebe se divím, že to nějaké zatvrzelého "barfaře" ještě nenapadlo.

ale napadlo, už před mnoha lety to musheři řešili, takový víc jak 1/2kg potkan, krmený zdravě (ne granulema) by pro např. SH byl v létě naprosto dostačující, jen pro např. smečku 10 psů to ztroskotalo na "logistice". Mít chov, co produkuje min 300 potkanů/měsíc o váze víc jak 1/2 kg, by zabral tolik času a místa, že by už na psy čas nezbyl

a jo vlastně ani 4 králíci a 3 potkani nespokojí takové tele jako je bernak,
počty vám asi moc nejdou, berňákovy by v poho jeden 1,5 kg králík stačil

Oproti mé fene mi přijde bernak velký jak poník tak se nedivte

22.7.2018 13:40
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Terven napsal(a):
No tak, pokud dostával maso zvlášť - králičí hlavy, kuřecí pařáty, vnitřnosti...tak zřejmě nevadilo, že není v supermarketovkách.
Mně na nich spíš než že neobsahujou maso vadí, že je to neidentifikovatelný odpad z rostlinné i živočišné výroby plus fůra chemie. Oproti tomu jsou zbytky od stolu superzdravá strava.

Jo, dostával maso zvlášť, ale maximálně v neděli Ostatně, skoro jako my, také jsme ho měli maximálně dvakrát týdně. V týdnu to byly luštěniny, sladká jídla, bramborová jídla...To dostával taky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík