Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.7.2018 11:32
majky358

XXX.XXX.229.82

Dobrý deň,

chcel by som sa spýtať na radu, čo použiť na obranu proti agresívnymi psom, ktorý zaútočia, rozmýšľam nad nejakým menším kaserom, niečo čo by sa dalo ľahko zobrať zo sebou a taktiež aby zviera nemalo z toho trvalú ujmu, zvyšok použijem na majiteľa -_-

Už v poradí 4 pes v dedine čo mi zaútočil na psa, ktorého mám vždy na vodítku, nesocializovaný, stále zavretý, von ich pustia pomaly raz za rok... viac by som takýchto skvelých majiteľov nekomentoval. Psa sa snažím socializovať a správať sa pri iných ale toto mi nepomáha...

Ďakujem za radu.

Neregistrovaný uživatel

22.7.2018 11:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

majky358 napsal(a):
Dobrý deň,

chcel by som sa spýtať na radu, čo použiť na obranu proti agresívnymi psom, ktorý zaútočia, rozmýšľam nad nejakým menším kaserom, niečo čo by sa dalo ľahko zobrať zo sebou a taktiež aby zviera nemalo z toho trvalú ujmu, zvyšok použijem na majiteľa -_-

Už v poradí 4 pes v dedine čo mi zaútočil na psa, ktorého mám vždy na vodítku, nesocializovaný, stále zavretý, von ich pustia pomaly raz za rok... viac by som takýchto skvelých majiteľov nekomentoval. Psa sa snažím socializovať a správať sa pri iných ale toto mi nepomáha...

Ďakujem za radu.

pepřák.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.7.2018 11:38

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
pepřák.

Nebo paralyzer.

22.7.2018 11:46
lupus4

XXX.XXX.21.238

5m bič, ale napřed se s ním naučte zhášet plamen svíčky

22.7.2018 11:53

jednoznačně paralyzér
u paralyzéru ti bude v drtivé většině fungovat už jenom výboj a zvuk, nikdo k újmě nepřijde, jenom na to musíš naučit svého psa.

jenom, teda, on je agresivní a "agresivní", až na dva případy jsem si celoživotně vystačila na takového psa s pamlsky...

22.7.2018 11:57

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
jednoznačně paralyzér
u paralyzéru ti bude v drtivé většině fungovat už jenom výboj a zvuk, nikdo k újmě nepřijde, jenom na to musíš naučit svého psa.

jenom, teda, on je agresivní a "agresivní", až na dva případy jsem si celoživotně vystačila na takového psa s pamlsky...

To je fakt, ten zvuk je moooc nepříjemný.

22.7.2018 13:36
tuckova.dana

XXX.XXX.11.47

Určitě paralyzer...vesnice a volně pobíhající psi je věčný a marný boj.

22.7.2018 13:54
saola

XXX.XXX.143.34

A jak to setkání probíhá? Vy jdete se psem na vodítku a najednou ho z ničeho nic napadne volně pobíhající pes? Jen tak, prostě?
Nebo potkáte cizího člověka se psem navolno a psi se servou?

Nedokážu si moc dobře představit, že by volně pobíhající vesnický vořech (klidně i čistokrevný, samozřejmě), který se protáhl pod vraty či využil jejich otevření nebo díry v plotě a jde si obvykle za svými záležitosmi, jen tak napadl naostro kolemjdoucího psa se svým člověkem. Možná váš pes svých chováním ty konflikty vyvolává...zvlášť pokud se to opakuje s různými psy...

O jaké jde plemeno? myslím, co máte za psa? Jak je ovladatelný? Jak se snáší se psy?

23.7.2018 11:38

saola napsal(a):
A jak to setkání probíhá? Vy jdete se psem na vodítku a najednou ho z ničeho nic napadne volně pobíhající pes? Jen tak, prostě?

Nedokážu si moc dobře představit, že by volně pobíhající vesnický vořech (klidně i čistokrevný, samozřejmě), který se protáhl pod vraty či využil jejich otevření nebo díry v plotě a jde si obvykle za svými záležitosmi, jen tak napadl naostro kolemjdoucího psa se svým člověkem. Možná váš pes svých chováním ty konflikty vyvolává...zvlášť pokud se to opakuje s různými psy...

O jaké jde plemeno? myslím, co máte za psa? Jak je ovladatelný? Jak se snáší se psy?

Problém je v tom, že na vesnicích už nejsou vořeši (jen), co by prolézali pod vraty. Móda velkých psů zaplavila i vesnice ( uživit psa granulemi je něco jiného, než vozit každý týden kýbl "masa" z jatek ) a ploty zůstaly stejné. Venkované laxní - místní pes zná a cizí se tu objeví málokdy. Místní pes toho cizího, co se mu špacíruje kolem plotu, považuje za vetřelce ve svém.
A když panička vyjede na nákup, pánovi se za ní nechce zavírat vrata - vy se tam náhodou vyskytnete - je vymalováno. Pak už jen záleží na tom, jak velkého máte psa.
( Zkušenost : NO na vodítku s košíkem, řítící se RTW, než majitelka ovčáka odepnula, strhli jí psi na zem a dupali po ní. Když se vyprostila, došla až do obýváku, kde seděl majitel RTW u televize, aby jí pomohl psy rozkopat, k fatálním zraněním nedošlo, ale šok majitelky... ).

23.7.2018 13:32
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

K těm paralyzérům - zkuste se zeptat někoho, kdo s tím řešil ostrý útok psa, ať už na sebe, či na svého psa. Jelikož je to kontaktní prostředek, nepoužijete ho dřív, než se do vás zakousne (nebo mu půjdete rukou naproti ?). A to mi přijde trochu pozdě... To samé třeba ženská a násilník. Když dostane ránu, s paralyzérem v ruce si ani neškrtne. Divím se, že ty krámy někdo kupuje.
Navíc je to velké, těžké, musíte řešit baterky atd.

Takže mnohem lepší je kvalitní pepřák (vyzkoušet si předem jak širokým proudem stříká, a jak daleko jde použít), a kdyby mělo jít o život, vzal bych si teleskop.

Pepřáky od ESP stříkají paprskem, takže méně reagují na vítr, dostřik až 4m (berte s rezervou), a vylučují náhodné zmáčknutí třeba v kapse. Dělají se v několika velikostech.

https://www.armed.cz/obranny-peprovy-sprej-esp-tornado-police/.

23.7.2018 22:31
majky358

XXX.XXX.229.82

saola napsal(a):

To posledné som nestihol zareagovať, pes bol na stopováku odo mňa asi 2m, prišiel k nemu pitbull čo je držaný viac mimo dedinu vo voliere, pár sekúnd sa ňuchali a v tom mu skočil po krku, to som psa odtiahol ihneď a zdvihol do výšky, keď ten pes v tom pokračoval, po chvilu dobehol aj majiteľ a chytil si ho, že mu ušiel.. nevedel kde má vlastne psa.

Ďalší prípad, kedy bol pán na poli zo psom, ten sa asi prvý krát dostal mimo dvor a vybehol agresívne z kríkov a rovno po psovi, chudák dostal kopanec a ušiel, samozrejme majiteľ neriešil čo pes robí.

Potom dva prípady, kedy pes prešiel cez dieru v plote z domu...

Predošlého psa nám zabil anglický mastiff, ktorého nechali behať celý deň po ulici ináč je na reťazi ale bola to aj naša chyba, len čo sa išli zobrať veci do auta na ulicu, náš pes sa rozbehol k nemu, pri tom už mal svoje roky so psami mal pochodené a druhá chyba že nebol dobre vycvičený..

Psa mám borderaka,1,5 roku takmer, kedysi mal viac problém byť pri psoch ale pomohol cvičák, teraz to zvláda oveľa lepšie, zlepšená chôdza pri nohe, vie, že si nemôže dovolovať len tak štekať po niekom.. na väčšinu vzdialenosť skôr zašteká ostražito alebo do hry, stačí behať a hrať sa :).

23.7.2018 23:27

pan Brouček napsal(a):
K těm paralyzérům - zkuste se zeptat někoho, kdo s tím řešil ostrý útok psa, ať už na sebe, či na svého psa. Jelikož je to kontaktní prostředek, nepoužijete ho dřív, než se do vás zakousne (nebo mu půjdete rukou naproti ?). A to mi přijde trochu pozdě... To samé třeba ženská a násilník. Když dostane ránu, s paralyzérem v ruce si ani neškrtne. Divím se, že ty krámy někdo kupuje.
Navíc je to velké, těžké, musíte řešit baterky atd.

Takže mnohem lepší je kvalitní pepřák (vyzkoušet si předem jak širokým proudem stříká, a jak daleko jde použít), a kdyby mělo jít o život, vzal bych si teleskop.

Pepřáky od ESP stříkají paprskem, takže méně reagují na vítr, dostřik až 4m (berte s rezervou), a vylučují náhodné zmáčknutí třeba v kapse. Dělají se v několika velikostech.

https://www.armed.cz/obranny-peprovy-sprej-esp-tornado-police/.

Peprak je snad taky styl "pujdete mu rukou naproti" ne?

Zkusenost kamaradky.
Nockou jela domu na sidliste, od busu za ni sel chlapek.
Dala si par odbocek, aby bylo jasno, ze to neni jen jeji blbej pocit a cestou "jako" volala pritelovi domu, at ji jde naproti dolu ke dverim - jeji muz ten vecer nebyl doma...
Nicmene dosla az ke dverim, vsunula klic do zamku, peprak uz narychtovanej v ruce a typek ji ze zadu chytil a vsunul do vchodu. V tu chvili na nej vystrikala celej peprak. Chlapek sice zmizel, ale ona sama nedopadla moc dobre. Taky si dychla...
Jasne - mela to pouzit venku, ale proste si nebyla na 100% jista, ze ma/muze?

A to je asi ten hlavni problem.
Kde je ta hranice, kdy je ok pouzit peprak/paralyzer v ramci zakona (prip. udrzeni cisteho svedomi)?
Dle zakona musi predchazet utok. Dle selskeho rozumu staci "jistota", ze se to stane, ale to "pred zakonem" neobstoji :(.

24.7.2018 00:03

Jinak na tohle tema uz tu par diskusi probehlo.
Dle zastancu paralizeru staci vyboj do vzduchu.
Pes se udajne lekne a utece.
Ovsem neumim si to predstavit v praxi napr. nekde v parku v Praze, kde "vyboj" ignorant majitel cirou nahodou uvidi v odlesku sveho mobilu (prip. to zahledne "Zachranarka").

Ti co maj psi na volno i pres zakaz (zminovani ignoranti, narcisti s poruchou osobnosti, nebo fetaci - nebo vse v jednom), by klidne vytahli svoje plynovy bouchacky (v lepsim pripade) a sli si to dle aktualni davky testosteronu resit po svem. Zapojeni "Zachranarek" ani nechci domyslet.
Ale tak to je "mesto". Mozna ze na vsi by to mohlo fungovat.

Chvala bohu, ze na vsi nam porad staci hluboky pevny hlas (+neco v ruce) a "mazej si po svym nebo te prerazim" (resp. nam to zatim vetsinou staci i ve meste...).

24.7.2018 07:56

"Ovsem neumim si to predstavit v praxi napr. nekde v parku v Praze, kde "vyboj" ignorant majitel cirou nahodou uvidi v odlesku sveho mobilu (prip. to zahledne "Zachranarka")."

a problém je v čem?

24.7.2018 08:00

"Ovsem neumim si to predstavit v praxi napr. nekde v parku v Praze, kde "vyboj" ignorant majitel cirou nahodou uvidi v odlesku sveho mobilu (prip. to zahledne "Zachranarka")."

a problém je v čem?

Že se bojí, že ji někdo uvidí a půjde si to s ní vyřídit.

24.7.2018 09:10

no, stejně tomu nerozumím, neb výboj psu - vizuální a zvukový efekt, na rozdíl třeba od toho kopance, doopravdy, ale fakt, neublíží...a ten kopanec jako ten potencionální majitel neuvidí? řev neuslyší? to nevadí?

25.7.2018 09:02
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Zkusenost kamaradky.
Dala si par odbocek, aby bylo jasno, ze to neni jen jeji blbej pocit a cestou "jako" volala pritelovi domu, at ji jde naproti dolu ke dverim - jeji muz ten vecer nebyl doma...
Nicmene dosla az ke dverim, vsunula klic do zamku, peprak uz narychtovanej v ruce a typek ji ze zadu chytil a vsunul do vchodu. V tu chvili na nej vystrikala celej peprak. Chlapek sice zmizel, ale ona sama nedopadla moc dobre. Taky si dychla...

Kde je ta hranice, kdy je ok pouzit peprak/paralyzer v ramci zakona (prip. udrzeni cisteho svedomi)?
Dle zakona musi predchazet utok. Dle selskeho rozumu staci "jistota", ze se to stane, ale to "pred zakonem" neobstoji :(.

Pepřák jde použít na 2-3m, a použít jde klidně s rukou u těla.

Chlapek sice zmizel, ale ona sama nedopadla moc dobre. Taky si dychla...
Já myslím, že pokud dýchá i teď, tak dopadla hodně dobře.

Dle zakona musi predchazet utok.
To není pravda, stačí když útok bezprostředně hrozí.

Útok musí trvat, nebo bezprostředně hrozit.
Pepřák ale není pistole, fatální následky prakticky nehrozí, takže ani právní důsledky nebudou nijak zásadní.

Jinak je třeba být v realitě. Při každé obraně hrozí obránci zranění, i smrt, a obrana může razanci útoku zvýšit, případně hrozí použití vaší zbraně proti vám. Hrozí i to, že bude obrana posouzena soudem jako nepřiměřená. Obránce má často půl vteřiny na to aby se ve stresu rozhodl zda vystřelí, ale potom několik znalců bude měsíce i roky dělat posudky a expertizy, a zkoumat jestli to udělal dobře, a jestli to neměl udělat jinak.

25.7.2018 10:24
odberryho

XXX.XXX.161.34

Zkusenost kamaradky.

Před zákonem obstojí spousta věcí. Byla jsem před měsícem na kurzu sebeobrany pro ženy a musím říct, že i toto se tam probíralo. Nicméně dostal se ke mně článek, který ty informace hezky shrnuje:
https://www.krimi-plzen.cz/a/jak-se-branit-a-nenechat-se-zavrit-od-a-do-z/

Krom výše uvedeného nám instruktor na tu sebeobranu říkal, že z důvodu dokazování, kdo je vlastně útočník, je dobré se nejprve dotyčného oslovit...učil nás přesný postup:
Dotyčnému se dívat do očí (většina jich jsou prý srábci, co nechtějí, aby je oběť viděla, takže velká část jich po navázání očního kontaktu do útoku ani nejde)
Natáhnout ruku před sebe v gestu "nepřibližujte se blíž" a zeptat se, co po vás chce.
Pokud se nadále přibližuje, zakřičet a tykat "vypadni pryč, nech mě být"
Pokud mám pepřák, mít ho připravený v druhé ruce za zády (aby útočník nevěděl, že jej mám, obrana pro něj pak bude překvapením).
Pepřák lze použít na vzdálenost 3-4 metrů (to se trefíte celkem přesně), dostřel má ale i 8 metrů (mluvíme tedy o tom, který stříká proud tekutiny...tam je i dost nízké riziko, že by to vítr fouknul i na mě).

Proč to píšu a proč nám to říkal. Na kamerách ve městě není zvuk. Pokud nás bude někdo obtěžovat slovně, my mu můžeme dát po varování, ať toho nechá (a on nepřestane), klidně do držky. Ale na kamerách pak budeme vypadat, že útočíme my. Kdežto když na kamerách bude vidět gesto natažené ruky (nepřibližuj se, já pomalu ustupuju dozadu) a dotyčný jde stejně za mnou, již mu mohu dát po papuli a já budu bránící se oběť.

25.7.2018 23:22

pan Brouček napsal(a):
Pepřák jde použít na 2-3m, a použít jde klidně s rukou u těla.

Chlapek sice zmizel, ale ona sama nedopadla moc dobre. Taky si dychla...
Já myslím, že pokud dýchá i teď, tak dopadla hodně dobře.

Dle zakona musi predchazet utok.
To není pravda, stačí když útok bezprostředně hrozí.

Útok musí trvat, nebo bezprostředně hrozit.
Pepřák ale není pistole, fatální následky prakticky nehrozí, takže ani právní důsledky nebudou nijak zásadní.

Jinak je třeba být v realitě. Při každé obraně hrozí obránci zranění, i smrt, a obrana může razanci útoku zvýšit, případně hrozí použití vaší zbraně proti vám. Hrozí i to, že bude obrana posouzena soudem jako nepřiměřená. Obránce má často půl vteřiny na to aby se ve stresu rozhodl zda vystřelí, ale potom několik znalců bude měsíce i roky dělat posudky a expertizy, a zkoumat jestli to udělal dobře, a jestli to neměl udělat jinak.

Zamerne jsem uvedla priklad uziti pepraku na cloveka.
Tezko "utok bezprostredne hrozi", kdyz za vama jen nekdo tise jde.
To ze se mohla zachovat jinak je jasne (napr. nas uz u Junaku ucili spoustu figlu i bez pepraku).
Pouziti ze 2–3 m? Jiste ze je to lepsi :)
Ale jak to tedy udelate se psem?

U paralyzeru vidim jasnou vyhodu vyboje do vzduchu (zastraseni), ale jak je psano vyse - napr. ja se stale bojim reakci majitelu (rovnice cim horsi pes, tim horsi majitel jaksi sedi).
Coz celkem presne popisujete v poslednim odstavci. "Obrana muze zvysit razanci utoku..." a zbrani je v tu chvili snad i hozenej vatovaj tampon...
Resit s expetem co kdo mel udelat jak jinak, je bohuzel ta faze, kam se asi nikdo dostat nechceme.

26.7.2018 00:27

...btw. najde se tu vubec nekdo, kdo realne pouzil peprak, ci paralyzer (ne jen vyboj) na psa?
Co presne uziti predchazelo a jaka byla dohra?

26.7.2018 10:17

právě že já znám jen ty, kterým stačil výboj...prosím na vzdálenost pár metrů , a víc už nebylo třeba...

mi zatím stačily většinou ty pamlsky (ty taky fungují na dálku), a teda odstrašující pes (to bude velký rozdíl).

26.7.2018 11:38

"U paralyzeru vidim jasnou vyhodu vyboje do vzduchu (zastraseni)"

si nejsem jista, jestli tušíte, ze je rozdil mezi taserem a paralyzerem?
paralyzer je dotykovy.
zadne vyboje vzduchem neletaji.
ano preskakuji mezi alektrodama svetelka a vydava to zvuk - ale zadne efekty z hvězdných valek to nejsou

taser ( vyboj na dalku) je pro civilistu v CR zakazany.

26.7.2018 20:35
Xant

XXX.XXX.198.74

Upřímně? Neexistuje řešení, protože příště zaútočí ze zálohy s mnohem vyšší intenzitou útoku. Z vlastní zkušenosti vím, že jediné řešení je definitivní řešení a zákon stojí na Vaší straně.

U nohy jdou obvykle dva dospělí belgičtí ovčáci (oba s pracovními zkouškami IPO) a jakýkoliv útok na psa, nedejbože majitele, by nezůstal nepovšimnut. Velmi preventivní opatření, které odradí většinu. Horší by bylo, kdyby zaútočil v okamžiku, kdy jdu s třetím (stále ještě štěně) a to bych bez váhání střílel. Už jsem tasil jednou a mělo to dohru s mnou přivolanou PČR na nezodpovědného majitele. Stačilo málo a střílel bych na obranu svou a svého psa, který je mi cennější, než cizí ořech cholerického majitele. Na štěně z chovné stanice čekám v průměru 3 – 5 let (tvrdá selekce při procesu bonitace psů) a zrovna tohle se povedlo (předpoklady nejvyšší pracovní výkonosti) a i když raději zvířata než lidi, tak bych neváhal. Prostě musí existovat hranice, za kterou nelze přejít.

Osobně mám opačný problém, s mnohem horší sortou … naplavenou městkou fiflenou a jejími zmetky, co mi přes plot střílejí po psech airsoftovými zbraněmi. Nepomáhá video, nepomáhá domluva, nepomáhá ani PČR. Kdyby se nedejbože jednou rozhodli přelézt plot (tři metry vysokou hradbu s ostnatým drátem mi nepovolí), tak by bylo zle. Samozřejmě jsou cvičení v zadržení (stačilo by stát jako socha a obešlo by se to bez přímého obranného útoku – hlídání a hlasitý štěkot v souladu se zkušebním řádem – nalepil by se na něj a řval jako pavián, nestalo by se nic, maximálně si vymění spoďáry), ale musí reagovat na útok útočníka a to by znamenalo okamžitý útok. Na takové situace jsou naše zákony trochu krátké, respektive zákony jsou dobře nastavené, ale vymahatelnost silně vázne.

Naproti tomu, pokud Vás napadne pes … tak ho smíte na svou obranu zastřelit. Samozřejmě nesmíte někomu vlézt na pozemek a střelit mu psa. S pepřovým sprejem to ani nezkoušejte, příště by to bylo mnohem horší.

26.7.2018 20:46

paralyzer je dotykovy.
ano preskakuji mezi alektrodama svetelka a vydava to zvuk - ale zadne efekty z hvězdných valek to nejsou

no, ještěže jsi to změnila (jestli mě paměť neklame), bo vizuální i akustický efekt paralyzér vydává a účinné to je, a to na stejnou dálku jako pepřák, i dále...

26.7.2018 21:50
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

paralyzer je dotykovy.

I když některé tasery mají funkci varovného výboje, při použití taseru na dálku k žádnému výboji nedochází. Energie se přenáší na vymetené sondy (zachycené na těle) dráty.

Že jsou v ČR zakázány si nemyslím, jen to výrobce neprodává mimo Police sektor.

26.7.2018 21:57
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

právě že já znám jen ty, kterým stačil výboj...prosím na vzdálenost pár metrů , a víc už nebylo třeba...

mi zatím stačily většinou ty pamlsky (ty taky fungují na dálku), a teda odstrašující pes (to bude velký rozdíl).

On je "útok" a útok.
Já znám jednu, a ta denně (někdy i několikrát) odvrací útoky (naprosto brutální ) psů hysterickým ječením...
Někdy ječí už na 20 metrů.

26.7.2018 22:31
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

pan Brouček napsal(a):

I když některé tasery mají funkci varovného výboje, při použití taseru na dálku k žádnému výboji nedochází. Energie se přenáší na vymetené sondy (zachycené na těle) dráty.

Že jsou v ČR zakázány si nemyslím, jen to výrobce neprodává mimo Police sektor.

Možná to spadá pod "vojenský materiál", kam se dostávají třeba i puškohledy s větším přiblížením, které běžně používají myslivci a spoustu dalších věcí...

26.7.2018 22:35
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

odberryho napsal(a):
Před zákonem obstojí spousta věcí. Byla jsem před měsícem na kurzu sebeobrany pro ženy a musím říct, že i toto se tam probíralo. Nicméně dostal se ke mně článek, který ty informace hezky shrnuje:
https://www.krimi-plzen.cz/a/jak-se-branit-a-nenechat-se-zavrit-od-a-do-z/

Krom výše uvedeného nám instruktor na tu sebeobranu říkal, že z důvodu dokazování, kdo je vlastně útočník, je dobré se nejprve dotyčného oslovit...učil nás přesný postup:
Dotyčnému se dívat do očí (většina jich jsou prý srábci, co nechtějí, aby je oběť viděla, takže velká část jich po navázání očního kontaktu do útoku ani nejde)
Natáhnout ruku před sebe v gestu "nepřibližujte se blíž" a zeptat se, co po vás chce.
Pokud se nadále přibližuje, zakřičet a tykat "vypadni pryč, nech mě být"
Pokud mám pepřák, mít ho připravený v druhé ruce za zády (aby útočník nevěděl, že jej mám, obrana pro něj pak bude překvapením).
Pepřák lze použít na vzdálenost 3-4 metrů (to se trefíte celkem přesně), dostřel má ale i 8 metrů (mluvíme tedy o tom, který stříká proud tekutiny...tam je i dost nízké riziko, že by to vítr fouknul i na mě).

Proč to píšu a proč nám to říkal. Na kamerách ve městě není zvuk. Pokud nás bude někdo obtěžovat slovně, my mu můžeme dát po varování, ať toho nechá (a on nepřestane), klidně do držky. Ale na kamerách pak budeme vypadat, že útočíme my. Kdežto když na kamerách bude vidět gesto natažené ruky (nepřibližuj se, já pomalu ustupuju dozadu) a dotyčný jde stejně za mnou, již mu mohu dát po papuli a já budu bránící se oběť.

Dnes se prohlásí instruktorem sebeobrany kde kdo, jen když trumpety platí za kurzy...

Nevím o jediném útoku na ženskou (a pochybuji že se takový problém někdy řešil), kde byl problém dokazovat, kdo je útočník a kdo oběť. Že by někdo přišel s tím, že ženská vracející se v noci z práce, brutálně napadla v temném parku náhodného kolemjdoucího chlapa jsem prostě neslyšel, ale dobře mi ta představa pobavila.
Pokud se řeší (při vážnějších následcích) nutná obrana, jde primárně o to, jestli to nutná obrana (případně krajní nouze) opravdu byla, a její (ne)přiměřenost.

Hlavně - útoky se dějí na odlehlých místech. V dohledu kamer bývají jen opilecké rvačky před barem. Kamery pokrývají jen frekventovaná místa, a většinou jen ve městech. Takže tak 0,00......01% případů. Útočník většinou využije moment překvapení, a nedá vám šanci ani k výkřiku, natož aby si s vámi povídal co po vás chce.

Zkuste nějakou dobrou školu krav maga, tam to je o reálném světě.

26.7.2018 23:31
saola

XXX.XXX.255.54

Xant napsal(a):
Upřímně? Neexistuje řešení, protože příště zaútočí ze zálohy s mnohem vyšší intenzitou útoku. Z vlastní zkušenosti vím, že jediné řešení je definitivní řešení a zákon stojí na Vaší straně.

U nohy jdou obvykle dva dospělí belgičtí ovčáci (oba s pracovními zkouškami IPO) a jakýkoliv útok na psa, nedejbože majitele, by nezůstal nepovšimnut. Velmi preventivní opatření, které odradí většinu. Horší by bylo, kdyby zaútočil v okamžiku, kdy jdu s třetím (stále ještě štěně) a to bych bez váhání střílel. Už jsem tasil jednou a mělo to dohru s mnou přivolanou PČR na nezodpovědného majitele. Stačilo málo a střílel bych na obranu svou a svého psa, který je mi cennější, než cizí ořech cholerického majitele. Na štěně z chovné stanice čekám v průměru 3 – 5 let (tvrdá selekce při procesu bonitace psů) a zrovna tohle se povedlo (předpoklady nejvyšší pracovní výkonosti) a i když raději zvířata než lidi, tak bych neváhal. Prostě musí existovat hranice, za kterou nelze přejít.

Osobně mám opačný problém, s mnohem horší sortou … naplavenou městkou fiflenou a jejími zmetky, co mi přes plot střílejí po psech airsoftovými zbraněmi. Nepomáhá video, nepomáhá domluva, nepomáhá ani PČR. Kdyby se nedejbože jednou rozhodli přelézt plot (tři metry vysokou hradbu s ostnatým drátem mi nepovolí), tak by bylo zle. Samozřejmě jsou cvičení v zadržení (stačilo by stát jako socha a obešlo by se to bez přímého obranného útoku – hlídání a hlasitý štěkot v souladu se zkušebním řádem – nalepil by se na něj a řval jako pavián, nestalo by se nic, maximálně si vymění spoďáry), ale musí reagovat na útok útočníka a to by znamenalo okamžitý útok. Na takové situace jsou naše zákony trochu krátké, respektive zákony jsou dobře nastavené, ale vymahatelnost silně vázne.

Naproti tomu, pokud Vás napadne pes … tak ho smíte na svou obranu zastřelit. Samozřejmě nesmíte někomu vlézt na pozemek a střelit mu psa. S pepřovým sprejem to ani nezkoušejte, příště by to bylo mnohem horší.

Bohužel jsem vám svým smutným omylem dala hlas, to jsem opravdu nechtěla, protože z vašeho příspěvku úplně prýští vaše nekonfliktnost, láska k lidem a k sousedům zvlášť - jste prostě vyloženě pohodář

No nic, to jsou jen takové výkřiky do tmy, věřím, že si každý majitel ZP a legálně držené střelné zbraně obvykle velmi rozmyslí ji skutečně naostro použít kvůli prosté psí rvačce. Zvlášť v městské či vesnické zástavbě, v parku apod. Ona policie by pro to neměla moc pochopení, i když byste ji pak sám jako správňák přivolal, což vám ostatně také ukládá zákon.
Ono totiž zastřelit někomu psa jen proto, že napadl vašeho psa, je poměrně právně ošemetné, nejsme v divočině ani na divokém západě. A nemusí to být konec celé konfliktní situace. Docela si dokážu představit, že vám rozhořčený majitel jednu ubalí - pak ho taky zastřelíte? Nebo trefíte někoho na druhé straně chodníku - ideálně těhotnou samoživitelku nebo dítě v kočárku?

Pro zadavatele by mělo smysl pořídit si pepřák a taky vyhýbat se krizovým místům (to není žádná hanba), kde se vytipovaní napadající psi mohou s vyšší pravděpodobností vyskytovat. V případě, že už k napadení jeho borderáka dojde, a nebojí se mezi psy sáhnout (a je psychicky připraven i na vlastní poranění), má smysl zkusit útočníka pepřákem odradit, případně cílit na jeho citlivé zadní partie a výrazně je sevřít v pěsti (pokud se jedná o psa - samce), nebo - pokud to anatomické poměry dovolují, tak silně stisknout krk útočícího psa hned za oblouky čelistí, eventuelně mířit cíleně na oči psa, ať už prsty nebo pepřovým sprejem.

Stejně si ale takovou konfliktní situaci - tedy dlouhodobé podmínky na oné vesnici - moc neumím představit. Protože pokud se tam vyskytují ve větším počtu skutečně takhle natvrdo útočící agresivní psi, nechápu, proč s tím místní něco nedělají, protže to není jen ohrožení obyčejných pejskařů, ale může dojít i k úrazu dětí, dalších dom. zvířat apod. Takže by určitě mělo smysl se poptat na obecním úřadě, u obecního strážníka apod, ať se o tomto nebezpečí ví a řeší se to.

Přidejte reakci

Přidat smajlík