Dobry den. Dospely pes 1 a pul seznamili jsme ho se stenatkem pul roku fena. Posledni dva dny po ni dost startuje a opravdu na silu ze je trham od sebe. Mohu prosim porosit o radu jak postupovat? Vzdy ve smecce by se pes mel podmanit fene ale tady to tak neni ba naopak je od nej porvana.dekuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nenechte psa fenu otravovat, musíte to korigovat, jakmile vidíte, že by ji chtěl prudit, musíte zakročit (odpovelovat, pochválit).
Sonci
napsal(a):
Dobry den. Dospely pes 1 a pul seznamili jsme ho se stenatkem pul roku fena. Posledni dva dny po ni dost startuje a opravdu na silu ze je trham od sebe. Mohu prosim porosit o radu jak postupovat? Vzdy ve smecce by se pes mel podmanit fene ale tady to tak neni ba naopak je od nej porvana.dekuji.
Co znamená seznámili jsme ho? Přinesli jste si štěně domů, je to štěně příbuzných se kterýma jste v kontaktu, kamarádů...? Mimochodem, půlroční štěně není ještě žádná fena.

Myslím si, že těch informací k nějaké radě je málo.Nevíme, co je to za plemena, jak je starší pes socializovaný, vychovaný, vycvičený, jak se chová k jiným psům, fenám, štěńatům, za jakých okolností startuje atd.Není žádné pravidlo, že se pes musí podřídit feně a už vůbec ne štěněti.
Dospělý pes a štěně. První fotka- úplně cizí štěně. Druhá fotka- malý otrava na dočasce. Jinak by to nemělo být.Možná ještě malé zavrčení a pak ignorování, když už je štěndo hodně otravné.

jak postupovat? kdybych já byla majitel štěněte a vy majitel takového psa, tak prostě končí seznamování a na okusování bych tomu vašemu štěně už nepůjčovala.
pokud je pes a štěně v jedné, vaší domácnosti, tak od toho jste tam vy, abyste psovi vysvětlili, že tak opravdu a nikdy ne.
Myslite ze jen sedime a koukame? Nemusite mi rikat neco co delame normalne. Ptam se spise na to co se dospelemu psovi honi hlavou kdyz dokaze porvat stene i po mesici spolecneho souziti pricemz se to nikdy nestavalo. Pes ma oana ktery je dost submisivni a tak ho pes neposloucha. Kdyz jsem doma sama se psi nic takoveho se nedeje. Ted byl pan s nama dva dny v kuse a dopadlo to jak jsem psala. A ja nemohu zasahnout kdyz v tu chvili je alfa jeho pan.
Pes od mala nebyl nijak moc socializovany co se tyce vychovy je na nule. Povely zvlada.

Náhubek za trest? To je kravina. Náhubkem nemůžete trestat. Náhubek bvy měl být samozřejmou součástí výstroje psa jako obojek. A nasazením obojku snad taky netrestáte, to by přece bylo proti zdavému rozumu. Dospělý pes na štěně žárlí, nemá ho rád a nechce ho doma. Žárlivost jste vyprovokovali svým chováním s největší pravděpodobností vy, protože jste se štěněti věnovali mnohem více než dospělému psu, do té doby zřejmě jedináčkovi v rodině. A jak psali předřečníci, vy musíte jeho chování korigovat. Je možné, že se pes s vetřelkyní nikdy nesmíří a do konce života, i když ji nebude napadat a soužití bude jakžtakž v normálu, bude její přítomností trpět.
Pokud se vám to nepodaří vyřešit teď, vyřeší si to fenka, až dospěje, sama. A submisivnímu majiteli/alfa?, zbudou jen oči pro pláč. Tak to vidím já.
Opravdu je takový problém, ty dva hlídat a nedopustit napadání? Přece když budete mít děti různě staré, tak taky nedovolíte tomu staršímu, šikanovat mladšího.
A když nejste doma, každý pes bude jinde.
Co je na tom složitého?

Sonci
napsal(a):
A opravdu to trva jen dva dny. Predtim ji nechal vse.
Nasadit náhubek ano. Ale ne za trest, ale proto, aby štěně pes nekousl.

Sonci
napsal(a):
Myslite ze jen sedime a koukame? Nemusite mi rikat neco co delame normalne. Ptam se spise na to co se dospelemu psovi honi hlavou kdyz dokaze porvat stene i po mesici spolecneho souziti pricemz se to nikdy nestavalo. Pes ma oana ktery je dost submisivni a tak ho pes neposloucha. Kdyz jsem doma sama se psi nic takoveho se nedeje. Ted byl pan s nama dva dny v kuse a dopadlo to jak jsem psala. A ja nemohu zasahnout kdyz v tu chvili je alfa jeho pan.
Pes od mala nebyl nijak moc socializovany co se tyce vychovy je na nule. Povely zvlada.
jakej alfa? prostě když je majitel nepoužitelný, tak zasáhnu, ne? kor když jeho pes neposlouchá.
co se psovi honí hlavou? sama říkáte, není moc socialzovaný a výchova nula. dalšího psa ve svém okolí nechce. tak jde po něm.
nic složitějšího v tom nehledejte.
a aby to pes nedělal a pochopil, že štěně se nekouše, od toho jste tam vy. když už dojde k napadení, už jste to prokaučovali. je potřeba zasáhnout už v době blbého čumění, nebo omezovat třecí plochy, krmit odděleně a pak misky prostě uklidit, každému psovi přidělit samostatné místo k ležení, kam má ten druhý zakázáno - vámi - přístup a tak podobně. je potřeba MYSLET.

Sonci
napsal(a):
Taky pevne doufam ze si ho vyresi fena. Uz je z ni skoro zenska. Rikam dela to jen kdyz tu ma pana. A ano nevesti to nic dobreho ze mu nedokaze ani poradne vynadat proto rikam ze pes ma vychovu na nule. Kdyz tu jsem jen ja s nima je hodny s malou si krasne hraje.
to jako vážně?
chcete opravdu, aby to skončilo šitím nebo třeba i smrtí jednoho ze psů?
abyste je třeba museli držet trvale oddělené? jakože trvale, napořád? chápete vůbec situaci?
je dost vopruz mít dva psy, kteří se k sobě nemůžou za žádných okolností dostat, víte?

Sonci
napsal(a):
To vse delame. Byla to vetsinou bytka ve spodni casti bytu a kdyz jsem nahore tak jen letim a trham.
to vás tím pádem ještě nenapadlo, že není možné je nechat bez dozoru samotné? že když jdete nahoru, je potřeba psy oddělit?
Sonci
napsal(a):
Dospely pes je krizenec vlcaka mala je staff. Vysvetlujem dostava vynadano a trestem je nahubek. Zaclo to az po mesici spolecneho bydleni. Vetsinou ji vse bere od hracek po zradlo a misto. Mala nikdy neni ta ktera by zacla. Pes okolo ni jde a vystartuje.
Nevysvětlujete, jen ho trestáte a to nemá s vysvětlením přece nic společného. Musíte ho učit, co má dělat, ne ho trestat, to je k ničemu, jak vidíte.
Sonci
napsal(a):
Taky pevne doufam ze si ho vyresi fena. Uz je z ni skoro zenska. Rikam dela to jen kdyz tu ma pana. A ano nevesti to nic dobreho ze mu nedokaze ani poradne vynadat proto rikam ze pes ma vychovu na nule. Kdyz tu jsem jen ja s nima je hodny s malou si krasne hraje.
Fena si to nevyřeší, jen z ní vyroste bázlivá a ze strachu agresivní fena. Od řešení jste tam vy a nikdo jiný.
Sonci
napsal(a):
Rikam. Predtim tohle nedelali byli spolu doma i samy a nic se nestalo. Behem dvou dnu ji dvakrat napadl a dnes je zase klid.
Znovu vám opakuji, že řešit musíte vy. Dejte psovi obojek a permanentní vodítko, sledujte a řiďte jeho chování, předcházejte tomu. Učte ho, co má dělat.

No to je moc pěkný, že na něho vrčíte, ale úplně na nic. Vy musíte toho psa naučit, co má dělat, a ne ho odtrhávat od té feny, když už k napadení došlo.
Sonci
napsal(a):
Nezlobte se na me. Po napadeni okamzite psa krakam fuj nesmis srazim ho a vrcim na nej. Nahubek kdyz na me kouka zopakuji fuj nesmis. Po chvili nahubek sundam. Je klid. Neni to stale. Za deset minut zas spolu blbnou. Dalsi den neco podobneho. Dnes je klid.
Chováte se ke psovi jako čuně, podle popisu, nezlobte se. Nic ho neučíte, jen ho nevhodně trestáte. Nedivím se, že vám to nefunguje. Nechcete si dát říct, počítejte s tím, že až fena dospěje, budete mít s jejím chováním obrovský problém. Nevím, kde jste vzala takovéhle zacházení se psem, jestli jste to vymyslela sama nebo vám to nějaký pitomec poradil, ale nedělejte to. Může se vám stát, že vám pes oplatí stejnou mincí a budete na Nově v hlavních zprávách.

Sonci
napsal(a):
Jsou v normalu.
Nejsou ani omylem, kříženec NO je nervní jako prase.

Sonci
napsal(a):
Nezlobte se na me. Po napadeni okamzite psa krakam fuj nesmis srazim ho a vrcim na nej. Nahubek kdyz na me kouka zopakuji fuj nesmis. Po chvili nahubek sundam. Je klid. Neni to stale. Za deset minut zas spolu blbnou. Dalsi den neco podobneho. Dnes je klid.
pozdě, špatně, blbě...
musíš psy vést tak, aby k nějakému napadení ani nedošlo
musíš zavést a psy naučit pravidla, neřešit trestem!
musíš psa ujistit, že malá je pro něj DOBRO (společné aktivity, odměny...)
poslouchej scyllu.
Tohle vse delame. Rikam slo o dve napadeni. Jinak jsou mezi sebou v pohode za cely mesic se nic podobneho nestalo a myslim si ze kdyby psovi fena vadila nebo zarlil dela to od zacatku. Do vychovy psa ktery nebyl od malicka socializovany vsude musi byt na voditku moc nevidim. Jsem tu mesic.
A jak se ke psovi chovam.. nooo kdyz potrebujete psa pokorit nic jineho nezbyva. Co se tyce staffu mam dlouholete zkusenosti s vychovou ale co se tyce vlcaku nevim nic poradneho. Proto jednam jako i staffa. Fenu absolutne neresim. Resim toho psa. Resim to ze kdyz jsme jen my tri spolu je vse ok. Ale jakmile je tu jeho pan je jinej ten pes resim i to zda prevzit od flegmatickeho panicka vychovu jeho psa on bude pan ja ten cvicitel.

To právě ono, ono psům chvilku trvá, než zjistí, že štěně asi bude nafurt. Asi tak ten měsíc, no.

Nechápu, jak to v té rodině máte, ale pokud nejste schopná to řešit, majitelé psa jsou úplně neschopní to řešit, tak bych si zabalila fidlátka a psa a šla bydlet jinam.
Sonci
napsal(a):
Konecne nekdo kdo vi co mam delat. Tak mi to tu verejne napiste.
Dejte mu obojek, permanentní vodítko, naučte spolehlivé ovladatelnosti na první povel, abyste ho mohli povelem přivolat, zastavit, posadit. Hlídejte a za to vodítko ho ovládejte, nevhodné chování mu neumožněte - on po ní neskočí jen tak, on to řekne předem - pohledem, postojem, prostě dá signál, a vy zasáhnete dřív, než se to stane. Psa chválíte, když dělá, co má, odměňujete. Dostatečně mazlíte oba psy. Jeho hlídáte, aby ona ho moc neotravovala, aby měl svůj klid. Občas se věnujete psům odděleně. Psa netrestáte, nepřevalujete, nevrčíte. Nepoužíváte běžnou výbavu psa jako trest - košík. Neděláte psovi v hlavě guláš, nezvyšujete hlas, neopakujete povely, nenadáváte.
Zkuste si přečíst tuhle knížku www.clovekpritelpsa.cz.

neřeš pán/cvičitel/alfabetagama...ale vem psa do rukou, no
je to mladý silný energický pes, psychicky nedospělý, potřebuje vedení, intenzivní zaměstnání, potřebuje práci (to není totéž jako hra) a bude za to vděčný
"kdo si hraje (čti "je zaměstnán"), nezlobí"
to platí u dětí, dospělých lidiček i u psů
pokud možno bych je neoddělovala, ale a dejme tomu - k napadení došlo když byli sami někde dole (ne úplně sami doma/venku), tak bych zrušila dočasně "sami dole", ale prostě mi budou za zadkem nebo já jim, abych mohla včas zasáhnout. A tím včas zasáhnout nemyslím oddělit rvačku, ale když se pes "blbě" podívá na feňuli, tak ho zaměstnat, nebo danou situaci vyřešit s ním, po dobrém (napiš třeba konkrétní situaci, situace, pokud jsi byla přítomna)
psa samozřejmě nenechat jí nic brát, ale dát mu jeho věci, naučit ho i ji, že každý má své a má to jisté...vše po dobrém!
on je to pes + fenka, předpoklad mírového soužití je velký...
Sonci
napsal(a):
To mi povidejte. Jak rikam mam zkusenost se staffem a pokud nechci aby z nej byl trhac je to treba. A co se tyce psa ma nulovou vychovu. Vina pana. Pes je chudak. Nastesti je muj jen rok a pul. Dnesek probehl skvele...
Ale pendrek, tyhle řeči a vaše příspěvky svědčí o tom, že o psech víte naprosto nic a potřebujete se naučit naprosté základy. Pes, který projde vaším přístupem, je opravdu chudák a necpěte se do psů, prosím, nebudete jim aspoň ubližovat.

Sonci
napsal(a):
Spousta z Vas ma doma mazliky ja mam bohuzel doma agresora(pes pritele) a mam snahu to resit a ne se psa zbavovat. On za to nemuze za to muze jeho pan.
Taky nemám jen "mazlika", ale právě proto, že on má majitele k ničemu, tak to prevezměte Vy ikdyž tam jeho majitel bude přítomen, a prosím, nedělejte psovi to, co jste popisovala, to je fakt hnus, psa jenom zastrašujete, což není ok. A mmch, fena tohle štěňatům nikdy nedělá, to si pletete.
Sonci
napsal(a):
Psum rozhodne neublizuji asi to vyznelo hir nez to vypada. Jak jinak si fena vychovava sve mimca? Takhle bych to popsala asi lepe. Vyznelo to odeme dost drsne. Nedelam pejskovi nic cim bych mu mohla ublizit to zas vubec ne.
Fena si vychovává štěňata komunikací, příkladem, velmi něžnou péčí. Určitě je nepřevaluje a neřve na ně a necpe na ně košíky. Jednáte s ním hrozně a začínám si říkat, že by vám vaše chyby měl vysvětlit on, když to od lidí nechcete chápat. Jenže pak by to on odnesl a to by byla nespravedlnost.
napsal(a):
Taky nemám jen "mazlika", ale právě proto, že on má majitele k ničemu, tak to prevezměte Vy ikdyž tam jeho majitel bude přítomen, a prosím, nedělejte psovi to, co jste popisovala, to je fakt hnus, psa jenom zastrašujete, což není ok. A mmch, fena tohle štěňatům nikdy nedělá, to si pletete.
Hlavně to při svém přístupu nepřebírejte nebo ho totálně zkazíte, teď je jen nesocializovaný, u vás by byl naprosto zkažený.
Sonci
napsal(a):
A co se tyce dospeleho psa u nas. Nemuzu preci v situaci kdy napadne nejakeho psa viz vcera souseduv jen rict fujky to nesmis. Pes je naprosto nesocializovany. A mohu s klidem rict ze pes si dnes ani nevsiml jakehokoli psa venku. Drzel se u me. Nikdy to nedelal.
Nesmíš je slovo naprosto k ničemu, vy máte jeho chování řidit, ne ho nechat chybovat a pak ho přiblble trestat, zkuste to už konečně pochopit.

scylla
napsal(a):
Hlavně to při svém přístupu nepřebírejte nebo ho totálně zkazíte, teď je jen nesocializovaný, u vás by byl naprosto zkažený.
Njn, jenže, co jí chcete poradit tak, aby to co nejméně odnesl pes?

Úplně celé jsem to nečetla, ale...Napadlo mě, jestli to nedělá ta malá potvůrka. Ono 1/2 roku je zas dost, je to fena, plemeno tvrdší...Tam může být klidně provokace z její strany a pes se brání.
Feny můžou být záludnice a majitelka to nemusí postřehnout.
Když ji nenapadá trvale, tak napadení něco spouští. Majitelka musí zjistit co.
( jen malý příklad : Mívám tu dvě feny- starší velká, mladší malá, obě dospělé. Velká zná malou od štěněte, nechá si od ní hodně líbit, můžou sedět vedle sebe a dostávat dobroty, respektují každá misku té druhé a můžou si je vyměnit, když dojedí. Ale...to, co je na zemi, to je domácí feny. A tak se může stát, že se srazí u jednoho drobku a je z toho velké cenění zubů a vrčení a kdyby malá necouvla a velká nebyla odpovelovaná, je z toho rvačka. A drobek bude zašlapán a nikdo nebude vědět proč se feny, které spolu v míru soužívají několik let dokousaly.).
Ano ano to je presne nas pripad orionka. Presne tohle. Zas jsou dnes v pohode. Je mozne ze proste udelala neco mala. Je to mozne.nahubek jsme vysadili. Ukazali rekli ze fena je miminko a nesmi. Musi byt hodny. Mazlime se spolu jeste vice nez predtim. Krmime zvlast. Hrajeme si vsichni spolu i oddelene a dnes oba usinali u me ani se nehli. Dnes ji donesl hracku az do pelisku k ni. Za vse chvalim. Co se tyce venku prochazka v klidu uz jdem i bez voditka a kdyz vidim psa dam povel ke me pripnu na voditko reknu nesmis cekej a pes si nevsima naproti jdouciho psa.
Pritelovi jsem oznamila ze beru roli cvicitele na sebe. Vyznela jsem tu jako silena potvora. Rikam nedeje se to u nas denne a ja byla jen vydesena co se to delo. Neznam je takhle ani jednoho tak me to zaskocilo. Co se tyce vychovnych metod viz krakani atd. Neni to denni rutina pouzila jsem to jednou jedinkrat na fenku kdyz mi zdrhla za zajicem od te doby se drzi u ne kdyz vidi zver... to same jsem byla nucena udelat vcera ohledne rvacky u dospeleho psa a vidim na nem konecne ze me uznava. Byl zarlivy jak tu nekdo psal nechtel nas prijmout. Vypada to ale ze jsme na to prisli a dekuji vsem moc za rady.
Sonci
napsal(a):
Pritelovi jsem oznamila ze beru roli cvicitele na sebe. Vyznela jsem tu jako silena potvora. Rikam nedeje se to u nas denne a ja byla jen vydesena co se to delo. Neznam je takhle ani jednoho tak me to zaskocilo. Co se tyce vychovnych metod viz krakani atd. Neni to denni rutina pouzila jsem to jednou jedinkrat na fenku kdyz mi zdrhla za zajicem od te doby se drzi u ne kdyz vidi zver... to same jsem byla nucena udelat vcera ohledne rvacky u dospeleho psa a vidim na nem konecne ze me uznava. Byl zarlivy jak tu nekdo psal nechtel nas prijmout. Vypada to ale ze jsme na to prisli a dekuji vsem moc za rady.
Dopadnete velmi špatně a vaši psi také. Zrovna dnes ve 4 budu řešit majitele, který se takto choval ke svému psovi a skončil s pokousaným obličejem.
Pletete si strach s respektem.

Fena bere štěňata za krk hodně opatrně, když j přenáší. Rozhodně je braním za krk netrestá.
Pes ( nakonec i kočka ) třepe kořistí, když ji chce ulovit a zabít. Stejně tak neohrnuje pysky a nevrčí.

...Ukazali rekli ze fena je miminko a nesmi...
Půlroční fena není miminko.
Jestli neshody ( napadání ) provokuje fena, pes musí nutně cítit velkou křivdu. Byla bych s trestáním opatrná.
Proboha ja ne ni nejdu na silu to nikdy ani na psa. Krakani je jina vec nez ze snim bezduse tresu proboha. Nikdy bych neuhodila psa. Rikam ze to vyzniva asi hrozne z toho co tu pisete. Ale mala je pro me jako miminko je moje vsechno a co se tyce psa tak se poznavame on je hodny. Jen je toho na nej moc ted. Nic vic bych v tom nehledala.. Z druhe strany jak by jste reagovali kdyby Vam po diteti vystartoval pes? Reknete mi to mam to za sebou a bohuzel ja byla to dite a uz to nikdy nechci zazit reakce majitelu byla nulova.
Psa snad odtahnete a vyhubujete. Nasili plodi jen nasili. Nikdy nejdu na silu.
Zatim jsem dala na vase rady co se tyce separace hrani si a vsego a fungujem. Uvidime zas vecer az prijde pan. Pes je chudak zil v silenych podminkach nebyl ani zvykli chodit na delsi prochazky nez je 15 min cely den v byte. Nezodpovednost majitelu. Majitelka se odstehovala a pes tu zustal trpi hrozne moc. Zarli i kdyz na majitele jen polozim ruku.

Sonci
napsal(a):
Chtela bych vedet vasi reakci kdyby pes sel do rvacky s jinym psem a neposlechl na odvolani.
kdyby pes šel do rvačky...nešel, nepustila bych ho
o tom to je, vést psy tak, aby ke konfliktu nedošlo.

Sonci
napsal(a):
Chtela bych vedet vasi reakci kdyby pes sel do rvacky s jinym psem a neposlechl na odvolani.
když už se vám pes pere, už jste to prostě jako vůdce podělala, chápete?
člověk prostě pozoruje mnohem jemnější signály, kterými spolu psi komunikují, než hlasité vrčení a rvačka.
psa prostě dávám "k noze" a "zapomeň na to" už v momentě blbého čumění.
Tohle ja vim ale uz se Vam to nekomu stalo? Uvedomte si prosim ze psa znam mesic. Neni to ma vychova.
Mala se drzi u nohy nejde odeme posloucha na slovo. Tohle je ten dospely pes. A jen se ptam kdo tu zazil rvacku ze opravdu musel zakrocit. Jinak je jasne ze kdyz je pes na voditku tak zakrocim drive nez se k necemu schyluje. Viz pes uvazany a pribehne volne pobyhajici pes a uz jsme v tom.
Sonci
napsal(a):
Fena nikdy nebere stnata za krk? Nikdy si je nebere pod packy? Nikdy nevrci?
Já jsem chovatelský zajíc, celkem mám na kontě 0 odchovaných štěňat. Ale sousedi měli fenku bernského salašnického psa, která měla 4 kluky. Jak to šlo, chodila jsem se na štěňata koukat, hrát si s nimi a tak. Výchova od mámy je naprosto fascinující.
Že feny nosí štěňata za kůži na šíji, ne za krk, je notoricky známo. Nicměně to, že fena na štěňata zavrčela 2x za celou dobu, co jsem tam s nimi byla, to mě tedy překvapilo. Běžně na ně broukala, kníkala, laškovně bručela, mručela, chvílemi skoro předla, ale vrčení, skutečné vrčení, to nebylo.
Zavrčela na štěňata, když se dva spokli proti jednomu a kousali ho do uší (to už byli jen tři, jedno štěně umřelo, takže jistě vím, že byli už starší). A pak jednou, když jedno štěně zamyšleně sedělo a ve tváři mělo takový spiklenecký výraz - to se nedá popsat, to se musí vidět, bylo prostě jasné, že ho napadla nějaká volovina. A pak se mu do výrazu vkradlo odhodlání tu volovinu uskutečnit, vtom na něj zavrčela máma, ale nebylo to nějak zlé, bylo to takové lákavé, sametové, jako pojď, zkus to, uvidíš, co se stane. Štěně okamžitě vstalo a šlo se štěkat s ostatními. Můžu se jen dohadovat, o co vlastně šlo.
Čumák přiskřípla štěněti k zemi jednou a jsem přesvědčena, že omylem. Ale občas je tlapou (častěji čenichem) zastavovala, když si štěňata hrála. Ovšem neplácala je ani nezadržovala, prostě do nich drcla, aby jí věnovala pozornost. Jinak jim ta fena dávala obrovskou volnost.
Podotýkám, že za ty dva měsíce jsem se štěňaty strávila 120 hodin, pokud ne více.
Fena prakticky netrestá, protože nemá za co. Nějaký útok na její postavení nepřichází v úvahu, že štěňata ohryzávají muškáty, jí je jedno, a když je toho na ni moc, prostě se sbalí a odejde z dosahu. Trestání štěňat může přijít až u starších jedinců, ale to, troufám si říci, člověk vůbec nedokáže suplovat, a pokud ano, tak po stovkách hodin pozorování a práce s fenami a odrůstajícími štěňaty.

Sonci
napsal(a):
Tohle ja vim ale uz se Vam to nekomu stalo? Uvedomte si prosim ze psa znam mesic. Neni to ma vychova.
Mala se drzi u nohy nejde odeme posloucha na slovo. Tohle je ten dospely pes. A jen se ptam kdo tu zazil rvacku ze opravdu musel zakrocit. Jinak je jasne ze kdyz je pes na voditku tak zakrocim drive nez se k necemu schyluje. Viz pes uvazany a pribehne volne pobyhajici pes a uz jsme v tom.
"Lehni!" - na svého psa
"Vypadni!" na běžícího psa. Klidně ho praštím, když se běží rvát.
Pokud je to něco nevycválaného a problém má váš pes, pak je "k noze" asi nejlepší, protože můžete vyžadovat odvrácení hlavy a pohled na vás.
no a když už se poperou, tak popadnout za ocasy a odtáhnout. netrestat, leda si nafackujte jako psovod sama, protože prostě k tomu nemělo dojít.
Sonci
napsal(a):
Proboha ja ne ni nejdu na silu to nikdy ani na psa. Krakani je jina vec nez ze snim bezduse tresu proboha. Nikdy bych neuhodila psa. Rikam ze to vyzniva asi hrozne z toho co tu pisete. Ale mala je pro me jako miminko je moje vsechno a co se tyce psa tak se poznavame on je hodny. Jen je toho na nej moc ted. Nic vic bych v tom nehledala.. Z druhe strany jak by jste reagovali kdyby Vam po diteti vystartoval pes? Reknete mi to mam to za sebou a bohuzel ja byla to dite a uz to nikdy nechci zazit reakce majitelu byla nulova.
Psa snad odtahnete a vyhubujete. Nasili plodi jen nasili. Nikdy nejdu na silu.
To je zbytečné. Když se nechce, je to horší než když se nemůže, že jo. Vy máte problém, všichni vám tu radí, abyste změnila přístup a vy si na těch blbostech prostě budete trvat a budete se divit, že vám to nefunguje. Psů je mi líto, vás ne.
Psa nebudu nikam tahat ani mu nadávat, ale budu ho učit, co má dělat. Zkuste pochopit, že pokud po psovi něco chcete musíte ho to naučit.
Pes by byl vedený tak, aby nestartoval nebo by byl zajištěný.
Sonci
napsal(a):
Zatim jsem dala na vase rady co se tyce separace hrani si a vsego a fungujem. Uvidime zas vecer az prijde pan. Pes je chudak zil v silenych podminkach nebyl ani zvykli chodit na delsi prochazky nez je 15 min cely den v byte. Nezodpovednost majitelu. Majitelka se odstehovala a pes tu zustal trpi hrozne moc. Zarli i kdyz na majitele jen polozim ruku.
Opravdu už jen potřeboval doma vetřelce...
Pes byl vychovan tak ze je na bodu nule vse mohl nic se mu nezakazovalo. Sedime u stolu a on je schopny mi skocit do ralire. Proste hruza. Co se tyce te feny a stenat to presne mam na mysli.. neni to odeme nejake agresvni vrceni a jsem rada ze nekdo videl toto fenu delat. Musela jsem ho odtahnout od psa s kterym se rval a jak rikam je jak smyslu zbaveny a nereaguje na zadny z povelu.

Sonci
napsal(a):
Nechce se mi to číst celé, takže jen zareaguji na dotaz viz výše...
stalo se mi párkrát...normální prochajda...pesani v pohodě a pak mžik a byli v sobě...v tomto případě jsem to vždycky řešila spolu s majitelem druhého psa, tak že jsme na ně houkli a když to nepomohlo, tak každý bafnul svého psa...stalo se mi to párkrát s ovčandou - a nějakým kámošem ovčounem
Když se mi doma rafnou moji pesani, tak houknu, pokud to nepomůže, tak "odvádím pozornost"..a většinou volám "kdo chce mňamku?" a je po pranici...ve většině se jedná o přenesenou agresi při hlídání...a vždycky je to "jenom" óbr divadlo", které vypadá hrozivě, ale za celých 9 let života si při něm nezkřivili chlup.
Pokud se už výjimečně stane, že třeba jeden ze psů nechce toho druhého pustit ke mě třeba na postel, tak jde okamžitě a bez pardónů dolu, protože by určitě nastala pranice...
Dekuji uvadite neci podobneho. Napsala jsem tu ze je mala porvana zaslu foto. Jsem asi panikarka a miluju ji jak mimino no.

Sonci
napsal(a):
Řešila jsem několikrát ( a už řešit nechci, tak předcházím - asi "kilometr" dopředu - asi jsem ve svém věku hysterka ).
Jednou to bylo na pováženou, když mladá známá fena popadla naši ( v té době čtyřletou ), držela se do ní zakousnutá, s tím, že ji udusí. Té jsme vypáčili hubu klackem - i kdybychom jí měli zuby vylámat. Od té doby jsme se sice dál navštěvovali, ale feny se nenáviděly do konce života.
Pak mi na dotyčnou fenu vlítla boxerka. Převalila ji na záda a vrčela jí do čenichu. Pán koukal jako puk. A moje fena koukala na mě. Popadla jsem boxerku za krk a za pr.del, zvedla a majzla s ní o zem. Pán jen řekl - to jí nedělejte, mohla by vás kousnout. Jak fena vstala, zařvala jsem na ni a mazala.
Pak se jednou na vycházce rvali dva psi, procházkovací, jeden bez majitele - ten rval tomu druhému ucho a jeho majitel řval, on mu to ucho urve, kopni ho do kou.lí - nikdo jiný tam nebyl, bylo to na mně. On sám držel svého psa ve vzduchu. Tak jsem mu tam hrábla, okamžitě pustil a já byla naštěstí dost rychlá ( šlo to, byl hladkosrstý s kupírovaným ocasem - zákazem tenhle zásah dost zkomplikovali )
Pak jsem se párkrát nachomýtla ke rvačkám psů. Ale ti tam měli své majitele, tak na mě zbylo jen držet svého psa opodál, aby se nepřimíchal.
Jednou mezi ně majitel strčil ruku, skončil s prokousnutou. Jednou mezi ně kopl, skončil s prokousnutou holinou i nohou...
Párkrát se podařilo psy rozeřvat bez následků.
Sonci
napsal(a):
Spousta z Vas ma doma mazliky ja mam bohuzel doma agresora(pes pritele) a mam snahu to resit a ne se psa zbavovat. On za to nemuze za to muze jeho pan.
Zbavte se přítele. Člověk, který nedokáže svého psa naučit základní povely, ač je to pes větších rozměrů, je buď líný nebo nezodpovědný. Takový člověk je pro život nepoužitelný, i kdyby byl krásný jak Adonis.

sisi58
napsal(a):
Zbavte se přítele. Člověk, který nedokáže svého psa naučit základní povely, ač je to pes větších rozměrů, je buď líný nebo nezodpovědný. Takový člověk je pro život nepoužitelný, i kdyby byl krásný jak Adonis.
Vzala jste mi to z klávesnice, já si jen poskytnout tuhle radu netroufla. Ale raďte zamilované

Sonci
napsal(a):
A ja bych se sve male holcicky nikdy nevzdala. Proste zijem za takovych podminek a ja velice dekuji vsem za rady.
Ještě bych vám poradila : zapomeňte na to, že je to vaše miminko, vaše malá holčička - je to pes
( tedy rodem - jinak samozřejmě jsem pochopila, že je to fena ).
Sonci
napsal(a):
Nejsem rozhodne zamilovana. Panicek je trochu flegmous to ho tady klidne zdrbnu ale hafik za to nemuze. Jsem rada ze tedy co se tyce rvacky psa jednam dobre. Mala je fakt jen sedrena a ja jsem histerka priznavam.
Asi hlavní myšlenka:
tak předcházím - asi "kilometr" dopředu
- asi jsem ve svém věku hysterka ).

rapotacka11
napsal(a):
Asi hlavní myšlenka:
tak předcházím - asi "kilometr" dopředu
- asi jsem ve svém věku hysterka ).
Nějak jsem nepochopila citaci mého vyjádření. Jsem stará bába a tak radši předcházím i tam, kde bych mohla riskovat. Nerada pouštím svou dost velkou fenu k nějaké prťavici. V 90% (obrazně ) by se nic nestalo, ale já těch 10% nemíním riskovat. A velkému psu se z téhož důvodu vyhnu. To jsem tím chtěla říct. Tak snad už je to jasné i Rapotačce a nemá mi nadále mou opatrnost za zlé.

tak ono je kapku rozdíl konflikt venku s cizím a v jedné smečce...

napsal(a):
To určitě. Proto by se smečka měla sestavovat pomalu, postupně, citlivě...Já si pořád myslím - myslím podtrhuji - nebyla jsem tam - že ten pes je vlastně chudák, možná, že se jen brání. Způsobům mladé fenky a nepochopení lidí. Hájí si své místo.
I když tedy podle fotky chytil fenu do krve. Ale zvorali to lidi.
Zase přidám historku :
Chodívali jsme v partě venčit. Chodil s námi pes asi roční, když přibylo štěně NO. Pán od staršího psa se se štěnětem mazlil, dával mu pamlsky a na žárlení svého psa reagoval odstrkáváním, di ty starý kozle...Starší pes si nedovolil na štěně startovat, ale obcházel ho s ocasem zdviženým a tichou hrozbou. Když NO dorostl, mohli se sice venčit spolu v jedné partě, ale každou chvíli byla mela, sem tam rvačka, trhání od sebe a kousance.

napsal(a):
S tím teda musím souhlasit...
už jen proto, že vím, jací moji psi jsou, co od nich můžu čekat a hlavně co na ně platí...
Možná s tím někdo zde nebude souhlasit, ale pokud fena upozorní psa, že těžce přestřelil a jeho nebetyčnou drzost "potrestá" tím, že se psem flákne na záda, chvíli ho drží pod krkem s patřičným vrčivým doprovodem a pak ho pustí...pes se oklepe a chová se zase "slušně"...do toho se nepletu.
Pokud se občas kvůli něčemu rafnou a je to jen krátké "hele neštvi mě!"...nezasahuji, pokud to na můj vkus trvá dlouho - víc jak pár vteřin, tak to ukončím...
Asi bych opravdu vyzdvihla situaci, kdy je na vině žárlivost nebo přivlastňování - čehokoliv a kohokoliv tak to utínám už když vidím na psech napětí...přestože mám rozmazlená psí "děťátka", tak ale MUSÍ dodržovat nějaká pravidla a tohle prostě trpět nebudu...snažím se být co nejspravedlivější a oběma psům všeho dávat stejným dílem...pozornost, lásku, pamlsek, ale zároveň taky...co neprojde jednomu, neprojde ani druhýmu...vím, že si psy polidšťuju, ale prostě se snažím, aby se ani jeden z nich necítil...jak to nazvat "ukřivděně"...

Asi bych v případě zadavatelky při nějaké strkanici netrestala jen psa, vlastně bych netrestala ani jednoho, jen bych je odeslala na místo, každého do jiného kouta - ale oba.
Ne že pes bude odeslán a fenka bude moci zůstat u paničky. Hezky stejným dílem ( jako s dětmi při šarvátkách - taky jsem neřešila, kdo si začal atd.)
Ze života : Takhle se známé rubaly dcerky. Většinou to odnesla ta větší, až do doby, kdy matka nečekaně poslouchala za dveřmi pokojíčku.
Mladší : ty jsi tak hnusná, podívej se na sebe, hnusné vlasy, hnusné nohy a ještě ke všemu jsi blbá...Když to starší nevydržela a vlítla na ní, bylo klasické - mamí ona mě bije!
No dostala potom ta malá, co si zasloužila.
A co zadavatelka ví, co si povídají její psi
to sonci:
Píšete: "...Co se tyce te feny a stenat to presne mam na mysli.. neni to odeme nejake agresvni vrceni a jsem rada ze nekdo videl toto fenu delat..."
Bohužel je pravděpodobné, že vy sama jako člověk nedokážete zavrčet tak, jak by zavrčel pes. Vy prostě vydáte takový nějaký zvuk, ale těžko odhadnete intonaci, dokonce asi možná neodhadnete tu milisekundu, kdy by zavrčel pes.
Pro psa jste prostě nečitelná, nemluvíte stejnou řečí. Nejen, že vám nerozumí, ale může se proti vám ohradit "po psovsku". A to nebudete mít šanci.
Ano, pokud jste se psem opravdu sžitá, pak ano, známo to všichni, že to naladění na stejnou notu přijde. To ale není vaše situace. Máte tam malé štěně, se kterým se teprve učíte soužít, a pak mladého psa, kterého ještě neznáte vůbec a ani on nemá důvod vám nějak důvěřovat a poslouchat vás. Proto nemáte šanci použít nějaké svoje vrčení jako čitelnou komunikaci.
Výborný je příspěvek od Varaxi.