Zdravím,
byla jsem se podívat na jednoho dvouletého krycího psa NO a ptala se majitelky na to, jak se snáší i s ostatními psy. Řekla mi, že do prvního krytí neměl problém ani s ostatními psy - samci, ale nyní se chová vůči nim dominantně.
Podobnou zkušenost mám i se psem sousedky - erdelteriérem. ten se též chová k ostatním psům - samcům velmi dominantně a nemá problém jít ani do konfliktu. S kastráty však problém nemá.
Mou otázkou je, zda se toto chování dá i u krycího psa korigovat, nebo zda se krycí pes vždy rovná pes více méně nesnášenlivý s ostatními psími samci.
Díky všem za čas a zkušenosti :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Krycí nekrycí, buď je vychovaný nebo je to nevycválaný hajzlík.
Nebo jinak, myslíte si, že hřebci by někdo toleroval bordel a omlouval to tím, že je chudinka plemeník? Nebo plemenný býk, že by někdo řekl, on je chudinka plemeník, nemůže za to, že se chce rvát?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
PumaCZ
napsal(a):
Zdravím,
byla jsem se podívat na jednoho dvouletého krycího psa NO a ptala se majitelky na to, jak se snáší i s ostatními psy. Řekla mi, že do prvního krytí neměl problém ani s ostatními psy - samci, ale nyní se chová vůči nim dominantně.
Podobnou zkušenost mám i se psem sousedky - erdelteriérem. ten se též chová k ostatním psům - samcům velmi dominantně a nemá problém jít ani do konfliktu. S kastráty však problém nemá.
Mou otázkou je, zda se toto chování dá i u krycího psa korigovat, nebo zda se krycí pes vždy rovná pes více méně nesnášenlivý s ostatními psími samci.
Dneska je takový debilní trend, že se všichni musí zbožňovat, pejsci si spolu musí hrát a půjčovat si hračky …, ale pes samec by měl mít sebevědomí a určitou míru dominance - to je naprosto přirozené, a ve přírodě tomu není jinak!
Samozřejmě má být pes zvládnutý majitelem natolik, aby se s ním dalo normálně žít, a neměl by být bezdůvodně agresívní, ale nevidím důvod, proč by měl zbožňovat konkurenci, a tolerovat třeba druhého psa, který ho příjde prudit, nebo mu chce vzít míček, jídlo, cokoliv...
Já neříkám, že je toto chování nepřirozené, plně jej chápu. Jde mi spíše o to, že pro život je takové chování obtěžující, proto se ptám.
Například vidím velký rozdíl v tom, pokud pes jiné samce ignoruje, popřípadě zabručí, když se mu chování druhého psa nelíbí, a pokud pes nemůže ani do skupiny více psů, jelikož by mohlo dojít ke konfliktu. O to mi jde. Tedy zda je to ovlivnitelné výchovou či nikoli.

Proč by se měl dospělý pes snášet s jinými dospělými psy.Naši psi, ať už krycí či nikoliv, se také nekamarádí s každým cizím psem.Ani to nechci, jak by pak hlídali.Samozřejmě musí být ovladatelní, nevšímat si jich pokud si jich nevšímají ať na výstavě, ve městě, venku, ale rozhodně se nekamarádí s cizím psem co k nim přiběhnete otravovat.Mají okuh psů z naší smečky a cizí psi jsou prostě mimo.
Ad bodlinka: co jsem viděla plemenné býky u stád, tak tam byl vždy jen jeden.Jednou jsem viděla plemeného býka ke kterému se dostal jiný dospělý býk.A to byl takový rachot, že je museli oba uspat jinak by je nedostali od sebe.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
PumaCZ
napsal(a):
Já neříkám, že je toto chování nepřirozené, plně jej chápu. Jde mi spíše o to, že pro život je takové chování obtěžující, proto se ptám.
Například vidím velký rozdíl v tom, pokud pes jiné samce ignoruje, popřípadě zabručí, když se mu chování druhého psa nelíbí, a pokud pes nemůže ani do skupiny více psů, jelikož by mohlo dojít ke konfliktu. O to mi jde. Tedy zda je to ovlivnitelné výchovou či nikoli.
Normální je, když si pes nevšímá psů, co si nevšímají jeho, a nelezou mu do baráku, ale chtít po něm aby běhal s ostatními samci a usmíval se na ně, je už přehnané, a svým způsobem i uchylné, pokud nejde o plemeno, které je přímo šlechtěné k práci ve skupině (např bíglové, chrti apod.) nebo společenská plemena.

"nebo zda se krycí pes vždy rovná pes více méně nesnášenlivý s ostatními psími samci. "
neexistuje!
krycí pes v žádném případě nerovná se automaticky agresor!

napsal(a):
"nebo zda se krycí pes vždy rovná pes více méně nesnášenlivý s ostatními psími samci. "
neexistuje!
krycí pes v žádném případě nerovná se automaticky agresor!
To, že se pes nekamarádí s jinými psy, ale neznamená, že je agresor.Přesně jak píše inpektor výše.

chápu "nesnášenlivý" jako agresivní a ne jako že "si nehraje"...nebo jak se má ta nesnášenlivost projevovat?
Pro mě je nesnášenlivý pes pes, který vyvolává konflikty a nemůže se bezpečně pohybovat ve smečce ostatních psů, ať už jde o společné venčení, výstavu, či jinou psí akci. Tu díš nemusí být nutně agresivní. Agresivní pes je pro mě pes, který vidí jiného a jde ho bez jediného důvodu zakousnout.
napsal(a):
Nebo jinak, myslíte si, že hřebci by někdo toleroval bordel a omlouval to tím, že je chudinka plemeník? Nebo plemenný býk, že by někdo řekl, on je chudinka plemeník, nemůže za to, že se chce rvát?
Co ja vim, tak plemenni byci i kanci se vzdy chovali oddelene od ostatnich samcu. A cetla jsem i videla v TV jak majitele hrebcu casto resi sarvatky.Podle me to je proste normalni a souvisi to s testosteronem.Jeleni spolu take bojuji atd atp.

"pes, který vyvolává konflikty " = agresivní
https://cs.wikipedia.org/wiki/Agrese
puma - bez ohledu na to, kdo co jak pojmenuje, platí má odpověď výše - krycí pes nerovná se automaticky agresor, nesnášenlivý...(prostě labil). Vyrovnaný pes bude vyrovnaný, labila to může více rozhodit.

PumaCZ
napsal(a):
Pro mě je nesnášenlivý pes pes, který vyvolává konflikty a nemůže se bezpečně pohybovat ve smečce ostatních psů, ať už jde o společné venčení, výstavu, či jinou psí akci. Tu díš nemusí být nutně agresivní. Agresivní pes je pro mě pes, který vidí jiného a jde ho bez jediného důvodu zakousnout.
Dvoulety pes se mohl zmenit i bez kryti - jen protože proste dospel
To se totiž meni chovani zasadne - na vztahu k ostatním psum je to videt nejvíce.
nemůže se bezpečně pohybovat ve smečce ostatních psů, ať už jde o společné venčení, výstavu, či jinou psí akci
Pro me normalni dospely pes ignoruje v tehle situacích, ale nemá zakazano se ohradit, když si někdo druhy zacne. kryci-nekryci.
ale rozhodne si nemyslim, ze je normalni chtit po kazdem dospelem psovi, aby se kamaradi a hral si kazdym chlupem, co kde nahodne potka na ulici...
a uz vubec si nemyslim, ze když si nechce "hrat", je to hned agresor nebo labil.

Lexaurin
napsal(a):
Co ja vim, tak plemenni byci i kanci se vzdy chovali oddelene od ostatnich samcu. A cetla jsem i videla v TV jak majitele hrebcu casto resi sarvatky.Podle me to je proste normalni a souvisi to s testosteronem.Jeleni spolu take bojuji atd atp.
tak nejak.
i ti valasi se umi servat, když se rozriji kobyla ve stadu

Lexaurin
napsal(a):
Chovají se odděleně, ale jsou ovladatelní. Hřebec v koulích musí být schopen pracovat pod sedlem vedle jiného hřebce. Plemenného býka nebo kance můžete vést kolem kotců s ostatními býky nebo kanci, aniž by to zbourali. Dokonce jeden býk se dá použít i jako fantom pro vzeskok jiného býka a nezbourají inseminační stanici.
Prostě že jsou to plemeníci není omluvou za neovladatelnost a nezvladatelnost.

napsal(a):
Chovají se odděleně, ale jsou ovladatelní. Hřebec v koulích musí být schopen pracovat pod sedlem vedle jiného hřebce. Plemenného býka nebo kance můžete vést kolem kotců s ostatními býky nebo kanci, aniž by to zbourali. Dokonce jeden býk se dá použít i jako fantom pro vzeskok jiného býka a nezbourají inseminační stanici.
Prostě že jsou to plemeníci není omluvou za neovladatelnost a nezvladatelnost.
To ano, ale to je o výcviku, výchově.V úvodním dotazu, ale o výchově, výcviku, poslušnosti nic není.Jen, že pes se chová dominantně k ostatním psům-samcům a nemá problém jít do komfliktu.Ale pokud je ovladatelný, tak to není nic mimořádného.
PumaCZ
napsal(a):
Zdravím,
Pes se dá vychovat vždycky.

ale pokud pominu výchovu, tak pořád a dokola platí, že krycí pes nerovná se automaticky agresor (či jak to chce kdo nazvat).
Nevím, co si představit pod pojmem agresor. Pro mne je to pes, na jakého také občas narazíme, který bez jakékoliv psí komunikace okamžitě přiletí a serve se. Pokud dle vás jen prudí, pro mne je to normální samčí chování. Můj pes je dá se říct taktéž krycí ( léta obskakuje sousedku..fenu myslím ) Vůči ostatním psům byl vždycky dominantní, což vyjadřoval jen postojem a posunky, naskakováním, ale nikdy na psa nezaútočil a nevyvolal konflikt. Oni když se potkají normálně vychovaní psi samci a nekecá se jim do toho, ukážou si většinou už ksichtama kdo co a je vyřešeno. Nejčastější je takové to obcházení se, povrkávání a přechcávání si pořád dokola jedno místo. Kdo vyhrává jsem ještě nevypozorovala, ale oni tu hru hrát umí Teď, když je starý a už se cítí slabý(vet říkal, že má určitě i snížený testosteron, protože se mu scvrkávají koule) už k samci ani nejde, počká na mne, co na to já a když je už daleko ode mne, tak psa prostě obloukem obejde.
napsal(a):
Pěknou kravinu tu píšete..kolik jste viděla plem.hřebcu nebo býku..jsou velmi nesnášenlivý vuči samcum a nikdo to neomlouvá ale prostě to lidi respektují a u psu je to podobné.
Krycí pes u pracovních plemen je většinou pes s dobrou a sebevědomou povahou a je pro něj přirozené že prostě konkurenci nebude mít v lásce... naučte se to respektovat a nedělejte ze psu neustále plyšáky na hraní kteří musí být vždy a se všemi kamarád.
PumaCZ
napsal(a):
Zdravím,
Mám ve smečce čtyři psy - tři jednoho plemene a jednoho ročního mlaďocha jiného plemene. Z toho jednoho plemene jsou dva psi chovní a jeden před uchovněním. Oba chovní již kryli. Alfa pes kryl jako první. Celý život od té doby, co to začal vnímat, sedí po tři nejlepší dny před kotcem háravky a hlídá si ji. Jen po ty dny, co je fena ideálně ke krytí. Pro mě už je to spolehlivý ukazatel. Pes sedí a pokud se některý z ostatních psů přiblíží moc, zavrčí. Ostatní samci ve smečce to respektují a nikdy nebyl problém. Dokonce i náš prostřední vysírka to akceptuje a to je zmeteček k pohledání... Když měl krýt on, museli jsme s ním i s fenou mimo dohled i doslech alfa psa, protože jinak by fenu nenakryl - prostě si jí nevšímal, i když ona byla v nejlepším. Jakmile jsme se dostali z doslechu a dohledu, pes fenu ukázkově nakryl. To samé se opakovalo, když o pár měsíců později kryl domácí fenu. Oba mladí psi sice při hárání fen mají mozek vymytý, ale chování alfa samce respektují, drží si odstup a doma je klid.
Přesto ani jeden ze samců nemá nejmenší problém jak ve vlastní smečce, ani s cizími samci. Mezi sebou to mají hoši porovnané - kdyby ne, nastoupila by alfa fena a následně já a to by se jim asi nelíbilo. A cizí samce buď ignorují, nebo se brání - podle situace. Nikdy ale konflikt nevyvolali a můžou bez problémů běhat ve smečce cizích psů na volno.
Myslím si, že to, že pes po krytí začne vyjíždět na jiné samce je jen momentální drzost uspokojeného nadržence, která by si zasloužila pár facek a hned bude zase klid...
keissa
napsal(a):
Pěknou kravinu tu píšete..kolik jste viděla plem.hřebcu nebo býku..jsou velmi nesnášenlivý vuči samcum a nikdo to neomlouvá ale prostě to lidi respektují a u psu je to podobné.
Krycí pes u pracovních plemen je většinou pes s dobrou a sebevědomou povahou a je pro něj přirozené že prostě konkurenci nebude mít v lásce... naučte se to respektovat a nedělejte ze psu neustále plyšáky na hraní kteří musí být vždy a se všemi kamarád.
Mno, řekla bych, že Bodlinka žádnou kravinu nepíše. Ale píše o zvířatech pod vlivem člověka. Jeden čas jsem dost jezdila po westernových závodech. Závody typu reining, western pleasure, žádný venkovský kovbojíčci. A nikdy jsem nebyla svědkem, že by tam nějakej hřebec dělal bordel. A to choděj kolem dalších hřebců a kobyl. Že by si je ty lidi uměli vychovat?
Huskyjanina
napsal(a):
Mno, řekla bych, že Bodlinka žádnou kravinu nepíše. Ale píše o zvířatech pod vlivem člověka. Jeden čas jsem dost jezdila po westernových závodech. Závody typu reining, western pleasure, žádný venkovský kovbojíčci. A nikdy jsem nebyla svědkem, že by tam nějakej hřebec dělal bordel. A to choděj kolem dalších hřebců a kobyl. Že by si je ty lidi uměli vychovat?
..Ano a byla jste na MS IPo či něčem podobném, psi tam taky pracuji a nedělají bordel a chodí kolem ostatních psu..ale zkuste je pustit spolu na volno a uvidíte..To samé hřebci při akci a při práci, ale určitě si nikdo netroufnul je pustit spolu do výběhu na volno...
Proč se tedy dospělí hřebci drží ve vybězích odděleně a nebo jen s kobylama...nebo proč se plemení býci drží jen s krávama či odděleně, vždyt by bylo méně pracné je mít všechny pohromadě.,.
keissa
napsal(a):
Kravinu píšete leda tak vy. Pokud je krycí pes s dobrou povahou, nebude vyhledávat konflikty, ale bude se snažit vše řešit komunikací. Naučte se něco o zvířatech a pak rozdávejte rozumy.

"ale zkuste je pustit spolu na volno a uvidíte"
1.tak ti moudří se budou ignorovat, případně se pozdraví a půjdou každý svou cestou, ti nemoudří budou třeba prudit...tohle není nic o krytí ale o povaze psa
2.a proč by to někdo zkoušel, ono to infantilní chování do dospělosti (směrem k cizím) bude vlastní spíše společenským plemenům, možná loveckým (některým) a pak samozřejmě dle individuality, u většiny psů pracovních, molosů, pastevců,...to prostě nelze předpokládat.

"Mou otázkou je, zda se toto chování dá i u krycího psa korigovat, nebo zda se krycí pes vždy rovná pes více méně nesnášenlivý s ostatními psími samci. "
Nebavíme se snad o tom, že pes se musí snést s každým dalším cizím psem, ne? To neplatí ani u kastrátů, ani u fen. Stejně tak i dva valaši si mohou vlézt do vlasů a servat se jak koně.
Ale prosím krycí pes se nerovná agresor, kolem kterého nelze projít se psem jiným a který překousne všechno na potkání.
Myslím, že Keissa myslela na volno do výběhu hřebce. Tak to vím, že nejde, mám nad sebou stáje a sestřenka tam dělá ošetřovatelku, takže mi lecos vysvětlí. Psi si myslím, že jsou ovladatelní snáze, víc je to o komunikaci. K nám chodila háravka za mými psy a dotáhla si sebou do naší zahrady další tři nápadníky. Takže mi jednu dobu po zahradě běhal průvod 6 psů. Pustila na sebe jen samojeda. Dtruhý běhal náš berňucha, další tři popocházeli a popobíhali kolem. Nikdy se nikdo neserval. Stejně to celé řídí háravka. Že si krycí pes u výběhu hlídá je asi normální, že vrčením odhání nápadníky také. Kdyby uměl mluvit, pošle je do pr...Možná by vystartil na dotěru, ale psi jsou natolik inteligentní tvorové, že u normálně fungujících psů, prostě stačí ty rituální náznaky.
Potkají se dva psí samci, je naprosto jedno, jestli kryli či ne. Ať už ksichtem, postavením, obcházením se, přechcáváním si značek, naskakováním...si ujasní, kdo je kápo a kdo má ustoupit z důvodu, že je slabší, mladší/starý, malý atd. Žádný z nich nemá být agresivní. Při normálně vychovaných(vedených) psech.

napsal(a):
"Mou otázkou je, zda se toto chování dá i u krycího psa korigovat, nebo zda se krycí pes vždy rovná pes více méně nesnášenlivý s ostatními psími samci. "
Nebavíme se snad o tom, že pes se musí snést s každým dalším cizím psem, ne? To neplatí ani u kastrátů, ani u fen. Stejně tak i dva valaši si mohou vlézt do vlasů a servat se jak koně.
Ale prosím krycí pes se nerovná agresor, kolem kterého nelze projít se psem jiným a který překousne všechno na potkání.
Nebavíme se snad o tom, že pes se musí snést s každým dalším cizím psem, ne?
bavime...
Puma:
Puma:
Například vidím velký rozdíl v tom, pokud pes jiné samce ignoruje, popřípadě zabručí, když se mu chování druhého psa nelíbí, a pokud pes nemůže ani do skupiny více psů, jelikož by mohlo dojít ke konfliktu.
Puma:
Pro mě je nesnášenlivý pes pes, který vyvolává konflikty a nemůže se bezpečně pohybovat ve smečce ostatních psů, ať už jde o společné venčení, výstavu, či jinou psí akci. Tu díš nemusí být nutně agresivní.
napsal(a):
Kamarádka měla postupně tři krycí psi a žádný z nich nikdy neprudil. Nenechali si nic líbit, ale nebyli to agresoři.
napsal(a):
Nebavíme se snad o tom, že pes se musí snést s každým dalším cizím psem, ne?
bavime...
Puma:
Puma:
Například vidím velký rozdíl v tom, pokud pes jiné samce ignoruje, popřípadě zabručí, když se mu chování druhého psa nelíbí, a pokud pes nemůže ani do skupiny více psů, jelikož by mohlo dojít ke konfliktu.
Puma:
Pro mě je nesnášenlivý pes pes, který vyvolává konflikty a nemůže se bezpečně pohybovat ve smečce ostatních psů, ať už jde o společné venčení, výstavu, či jinou psí akci. Tu díš nemusí být nutně agresivní.
Ať už se Vám to líbí nebo ne, v dnešní době nikdo nestojí o psa, který se chová agresivně vůči jiným psům. Mít takového psa je prostě velmi nepříjemné pro život. Neustále být v pozoru, zda někde nevyběhne pes, mít psa skoro neustále na vodítku a s košem, řešit majitele idioty, kteří k vám i přes vaše důrazné upozorňování psa nechají přiběhnout a ten váš ho chce sežrat.. Takového psa jsme měli jedenáct let, i přes veškerou snahu došlo třikrát k pokousání jiného psa a upřímně už bych takového psa v životě nechtěla. Nehledě na to, že zde v Německu se i takové prkotiny jako zubem omylem (psi si hráli a našemu se zub zasekl v oblečku, takže zatřepal hlavou, aby se osvobodil, a obleček roztrhl) roztržený doma pletený obleček řeší velmi přehnaným způsobem.
Ale nikdo neříká, že si pes musí s každým cizím psem hrát. Jen ho musí "snést" a nevyvolávat konflikty.

Ať už se Vám to líbí nebo ne, v dnešní době nikdo nestojí o psa, který se chová agresivně vůči jiným psům.
ale ja to chápu.
jen tento požadavek:
"Jen ho musí "snést" a nevyvolávat konflikty"
se musí delit na situaci - je pod vlivem psovoda/není.
nauceny, vychovany pes - ignoruje. uplne bez problemu. a to se da naucit téměř :-D každý pes.
ale pustit psa do kazde psi spolecnosti a cekat, ze se nic nestane - tam uz bych si netroufla napsat, ze to jde vždycky naucit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
PumaCZ
napsal(a):
Ať už se Vám to líbí nebo ne, v dnešní době nikdo nestojí o psa, který se chová agresivně vůči jiným psům. Mít takového psa je prostě velmi nepříjemné pro život. Neustále být v pozoru, zda někde nevyběhne pes, mít psa skoro neustále na vodítku a s košem, řešit majitele idioty, kteří k vám i přes vaše důrazné upozorňování psa nechají přiběhnout a ten váš ho chce sežrat.. Takového psa jsme měli jedenáct let, i přes veškerou snahu došlo třikrát k pokousání jiného psa a upřímně už bych takového psa v životě nechtěla. Nehledě na to, že zde v Německu se i takové prkotiny jako zubem omylem (psi si hráli a našemu se zub zasekl v oblečku, takže zatřepal hlavou, aby se osvobodil, a obleček roztrhl) roztržený doma pletený obleček řeší velmi přehnaným způsobem.
Ale nikdo neříká, že si pes musí s každým cizím psem hrát. Jen ho musí "snést" a nevyvolávat konflikty.
jenomže snést, a nechat si dělat na hlavu od každýho nevychovanýho psa, co neví kde má majitele je dost diametrální rozdíl!.
pak je pro Vás jediné řešení pořídit si psa plemene, které je šlechtěné na mírumilovnou povahu, a které je běžně chované ve skupinách - např chrti, společenská plemena. Dospělý pes - samec pracovního plemene by měl být vždy průbojný a dominantní, a takoví psi jsou i preferovaní v chovu, protože psíček co na všechno kouká jak lama, nic si nemyslí, a nic nedělá je fajn dekorace, ale práce moc neudělá.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
jenomže snést, a nechat si dělat na hlavu od každýho nevychovanýho psa, co neví kde má majitele je dost diametrální rozdíl!.
pak je pro Vás jediné řešení pořídit si psa plemene, které je šlechtěné na mírumilovnou povahu, a které je běžně chované ve skupinách - např chrti, společenská plemena. Dospělý pes - samec pracovního plemene by měl být vždy průbojný a dominantní, a takoví psi jsou i preferovaní v chovu, protože psíček co na všechno kouká jak lama, nic si nemyslí, a nic nedělá je fajn dekorace, ale práce moc neudělá.
Nikdo tu neříká, že si má pes nechat s*át na hlavu :P Ale jak už tu někdo psal, je rozdíl v tom, jak takovou situaci pes případně řeší. Normální by bylo, kdyby zavrčel, nahrabal si psa pod sebe apod, ale ne, aby začal psa například hned trhat s úmyslem ho zabít.

a o čemže je to tady vlastně řeč...?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
PumaCZ
napsal(a):
Nikdo tu neříká, že si má pes nechat s*át na hlavu :P Ale jak už tu někdo psal, je rozdíl v tom, jak takovou situaci pes případně řeší. Normální by bylo, kdyby zavrčel, nahrabal si psa pod sebe apod, ale ne, aby začal psa například hned trhat s úmyslem ho zabít.
málokdy jde pes samec do rvačky s úmyslem zabít (vyjma psů typu bull) - i psi rváči většinou druhého jen pocuchají, aby si zvedli sebevědomí, ale k vážným zraněním nedochází, pokud nejde o nějaký vyložený velikostní nepoměr, a tím pádem spíš o nešťastnou náhodu.
Rvačky na život a na smrt jsou spíš výsadou fen, a i to nejčastěji v rámci neshod ve vlastní smečce (s neznámou fenou je to většinou jen obyčejná "nevinná" rvačka).
napsal(a):
a o čemže je to tady vlastně řeč...?
Původně měla být řeč pouze a jen o tom, jak ovlivňuje krytí vztah a přístup psa k ostatním samcům a zda se případné krytím způsobené nevraživé chování dá korigovat výchovou a výcvikem, ale zvrhlo se to tu zcela jiným směrem, jak už to tu často bývává :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
PumaCZ
napsal(a):
Původně měla být řeč pouze a jen o tom, jak ovlivňuje krytí vztah a přístup psa k ostatním samcům a zda se případné krytím způsobené nevraživé chování dá korigovat výchovou a výcvikem, ale zvrhlo se to tu zcela jiným směrem, jak už to tu často bývává :).
Krytí na budoucí dominanci nemá žádný vliv - pes, který kryje, a je na jiný psy dominantní, by byl stejně dominantní i kdyby nikdy nekryl.
Chování psa na veřejnosti je majitelem ovlivnitelné vždy, ale aby se takový pes dal pustit mezi ostatní, pokud to nejsou nějaké nesebevědomé jitrnice bez vlastního názoru, tak to je spíš nepravděpodobné.
PumaCZ
napsal(a):
Měl jsem ve smíšené smečce i dva krycí psy, (jeden kryl často, druhý občas) i psy co nikdy nekryli a s postavením ve smečce a jejich chováním neměl počet krytí vůbec žádnou souvislost...
Tudíž si dovoluji tvrdit, že je to jen o výchově...
lupus4
napsal(a):
Měl jsem ve smíšené smečce i dva krycí psy, (jeden kryl často, druhý občas) i psy co nikdy nekryli a s postavením ve smečce a jejich chováním neměl počet krytí vůbec žádnou souvislost...
A to je presne to, co jsem chtela slyset, diky :).

"Tudíž si dovoluji tvrdit, že je to jen o výchově..."
v prvé řadě o povaze...

lupus4
napsal(a):
"Tudíž si dovoluji tvrdit, že je to jen o výchově..."
to rikaji u pitbulu taky

lupus, ale o nějakém počtu snad nikdy řeč nebyla...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Krytí na budoucí dominanci nemá žádný vliv - pes, který kryje, a je na jiný psy dominantní, by byl stejně dominantní i kdyby nikdy nekryl.
Chování psa na veřejnosti je majitelem ovlivnitelné vždy, ale aby se takový pes dal pustit mezi ostatní, pokud to nejsou nějaké nesebevědomé jitrnice bez vlastního názoru, tak to je spíš nepravděpodobné.
To není pravda. Ve smečce kryje dominantní samec, takže pes, který kryje, se cítí být výš než ostatní. Jenže dnes má smečku psů málokdo, takže se to moc neprojevuje.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
málokdy jde pes samec do rvačky s úmyslem zabít (vyjma psů typu bull) - i psi rváči většinou druhého jen pocuchají, aby si zvedli sebevědomí, ale k vážným zraněním nedochází, pokud nejde o nějaký vyložený velikostní nepoměr, a tím pádem spíš o nešťastnou náhodu.
Rvačky na život a na smrt jsou spíš výsadou fen, a i to nejčastěji v rámci neshod ve vlastní smečce (s neznámou fenou je to většinou jen obyčejná "nevinná" rvačka).
To máte odkud?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
scylla
napsal(a):
To není pravda. Ve smečce kryje dominantní samec, takže pes, který kryje, se cítí být výš než ostatní. Jenže dnes má smečku psů málokdo, takže se to moc neprojevuje.
No, a co že kryje dominantní samec? On se necítí být výš - on JE výš než ostatní, a ti to taky respektují, takže ve smečce dochází ke konfliktům málokdy. Kdyby si na něj ale někde vyskakoval jiný pes, tak mu dá bez milosti do držky. A mimochodem i ten alfa pes se na tu pozici nejdřív musel dostat, a až pak si vrzl - tzn. že nejdřív musel být přirozeně dominantní, než nakryl první fenu.
Zadavatelka se ale neptá na chování ve smečce, ale na chování psa jednotlivce.

scylla
napsal(a):
no, to je o nějaké divoké volně se rozmnožující smečce, patrně...a to bude spíše marginální záležitost, ne?
v chovu o krycím psu i feně rozhoduje člověk...
scylla
napsal(a):
Dnes má smečku málokdo. Kruci Scyllo, vy snad žijete v jeskyni Většina chovatelů má dost početné smečky, nebo si snad chovatelský plán chcete založit na jedný feně? A ve smečce u chovatele rozhodně nekreje jen dominantní pes. Tohle co popisujete se možná děje jen někde v divokých smečkách a těch v Čechách moc není, že?
scylla
napsal(a):
Tak to jsem měl asi "divnou" smečku, dlouhá léta ji šéfovali sebevědomí panicové
Nejúžívanejší plemeník byl jasná dvojka.

lupus4
napsal(a):
Tak to jsem měl asi "divnou" smečku, dlouhá léta ji šéfovali sebevědomí panicové
Nejúžívanejší plemeník byl jasná dvojka.
...tak ale zase si užíval...