Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.8.2018 09:33
Nera

XXX.XXX.92.193

Byla bych moc ráda za nějaké rady, či odkazy, jak vycvičit 10 let starého NO alespoň na pár povelů (stůj, nesmíš, zůstaň, sedni...)? (Jen podotýkám, že je takhle starý z útulku a nic zatím neumí).

24.8.2018 09:49
saola

XXX.XXX.143.176

Co se týče učení základní poslušnosti, na stáří psa nezáleží, ale vaše dotazy ohledně psa, kterého jste si vzala z útulku, vypovídají o tom, že jste se na to měla spíš vykašlat, protože o psech, o tom, jak se k nim chovat, jak je krmit a vychovávat, nevíte vůbec nic.
To na diskuzi nedoženete, to chce systematické studium.

24.8.2018 09:54
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Uci se stejne jako stenatka jakychkoliv plemen. ;).

24.8.2018 09:57
Nera

XXX.XXX.92.193

saola napsal(a):
Co se týče učení základní poslušnosti, na stáří psa nezáleží, ale vaše dotazy ohledně psa, kterého jste si vzala z útulku, vypovídají o tom, že jste se na to měla spíš vykašlat, protože o psech, o tom, jak se k nim chovat, jak je krmit a vychovávat, nevíte vůbec nic.
To na diskuzi nedoženete, to chce systematické studium.

Nevím jak krmit? A kde čtete takový příspěvek? Ale jo, máte pravdu, měla jsem ho nechat v útulku dožít, bylo by to asi nejlepší.. Jelikož byl tento pejsek v útulku dost dlouho a nikdo ho nechtěl kvůli jeho stáří. Myslela jsem, že si tu lidé navzájem radí. Takže se tedy velice omlouvám, že se tu vůbec na něco ptám. Podle mě dotazy, co jsem sem vložila nejsou zrovna takové, abyste mě musela hned soudit, že nevím absolutně nic.

24.8.2018 09:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neviděla bych to tak černě. Pokud je pejsek normální, nikoli asociál, určitě to půjde.
I na internetu jsou dobré rady, pokud je tedy ten zkušený ochoten, se podělit.
Jsou starší diskuze, kde se řeší výchova psů a to nejen štěňat. Výhodou pročítání těchto diskuzí je, žesi je pročtete v klidu.

24.8.2018 09:59
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Nera: to chce klid. Nekteri proste reji casteji nez jini.

24.8.2018 10:03
saola

XXX.XXX.143.176

No, někteří (třeba já ) hlavně nechápou, proč si pořizovat domů zvíře, když o péči o ně a o komunikaci s ním v podstatě nic dotyční nevědí. Postoj "bylo mi ho líto nechat ho tam dožít" je sice zdánlivě šlechetný, ale v praxi to často končí špatně...
Tedýsku, vám přijde majitel psa, co řeší, že pes líná, před ulehnutím hrabe, štěká nežádoucím způsobem apod, jako kvalifikovaný a poučený?

No, mě holt ne.

24.8.2018 10:06
scylla

XXX.XXX.150.32

Nera napsal(a):
Byla bych moc ráda za nějaké rady, či odkazy, jak vycvičit 10 let starého NO alespoň na pár povelů (stůj, nesmíš, zůstaň, sedni...)? (Jen podotýkám, že je takhle starý z útulku a nic zatím neumí).

Natáhněte ho na sebe, získejte si jeho důvěru a k chování přiřaďte povel, pochvalte. Nesmíš není povel. Jděte na něj v klidu, pomalu, neopakujte povely, vysvětlujte mu to, učte. Nedrilujte.

24.8.2018 10:07
scylla

XXX.XXX.150.32

Nera napsal(a):

To chce selský rozum a cit pro zvíře a dodržování základní rady - co nechceš, aby dělali tobě, nedělej psovi.

24.8.2018 10:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

saola napsal(a):
No, někteří (třeba já ) hlavně nechápou, proč si pořizovat domů zvíře, když o péči o ně a o komunikaci s ním v podstatě nic dotyční nevědí. Postoj "bylo mi ho líto nechat ho tam dožít" je sice zdánlivě šlechetný, ale v praxi to často končí špatně...
Tedýsku, vám přijde majitel psa, co řeší, že pes líná, před ulehnutím hrabe, štěká nežádoucím způsobem apod, jako kvalifikovaný a poučený?

No, mě holt ne.

Není poučený, ale všichni zde, ti jsou, raďte tedy, když ne kvůli majitelce, tak kvůli tomu psovi.
Šlo by to? Prosím.

24.8.2018 10:14
Tedysek

XXX.XXX.49.14

saola napsal(a):

No, mě holt ne.

Zadny uceny z nebe nespadl. Ja se taky ptala na chov koz az kdyz jsem ji mela takrka doma. A diky ochotnym lidem jsem to zvladla. Nikdo nebyl liny a radil sec mohl. I kdyz jsem mela milion hloupych otazek. A nikdo kupodivu neryl stejne jako ty. Ja mela v zivote nekolik psu a s kazdym novym psem prijdou nove otazky. A taky nikdy nikdo neryje. Zkus se trosku povznest nad to ze clovek by mel vedet vsechno. Nemusi. Fakt nemusi. Ale dulezity je ze se chce ucit a chce nekomu z dobre vule pomoct tim nejlepsim zpusobem jaky zna. A tak se pani pta. Tak bud odpovez nebo mlc. Pani psa netyra a pro celou rodinu vcetne psa je vsechno nove. Mej trosku pochopeni.

24.8.2018 10:18
Nera

XXX.XXX.92.193

sisi58 napsal(a):
Neviděla bych to tak černě. Pokud je pejsek normální, nikoli asociál, určitě to půjde.
I na internetu jsou dobré rady, pokud je tedy ten zkušený ochoten, se podělit.
Jsou starší diskuze, kde se řeší výchova psů a to nejen štěňat. Výhodou pročítání těchto diskuzí je, žesi je pročtete v klidu.

Děkuji moc, pejsek je normální, lidi má rád, ale psy by nejraději všechny zhltl
To by výhoda byla, kdyby se nenašel někdo, kdo prudí..

24.8.2018 10:25
Atheira

XXX.XXX.50.119

Tady všichni měli svého prvního psa už v době, kdy všechno věděli a byli bezchybní, koukám... Klasika tady. Jasně, neschvaluju to, když si někdo vezme z útulku psa a pak ho nechá většinu dne v bytě samotného a pracuje dvanáctky... jak se tu kdysi řešilo. To je blbost. V takovém případě je lepší toho psa v útulku fakt nechat...
Jenže co si vzpomínám na své dětství, prarodiče si vždycky brali staré psy z útulku. Tehdy se to všechno bralo nějak jinak. Ti psi prakticky nic neuměli a my si s nimi jako děti jen celé dny hráli na zahradě nebo je brali s sebou občas ven, ale nikdo je necvičil, nebral na procházky v přesný čas. Nikdo po nich nic nechtěl, protože nikdo ani nevěděl pořádně jak a asi ani nechtěl vědět. Přesto každý ten starý pes měl najednou nějak radost, že na tom světě je a ve srovnání se psy, co nežili několik let v útulku, si prostě dovolím tvrdit, že vděčnější psy jsem přesto neviděla... To jen tak jako poznámka k tomu, že ho tam měla Nera nechat. On by se zkušenějšího pejskaře stejně nedočkal a jestli chcete tvrdit, že jo, tak si lžete sami sobě...
Ona si ho vzala, nic moc neví, zkušeností taky moc nemá, ale CHCE... to je hlavní. Jenže když jí tu všichni hned pošlou do zadku, tak se nenaučí a nedozví zhola nic.

24.8.2018 10:28
Nera

XXX.XXX.92.193

Tedysek napsal(a):
Zadny uceny z nebe nespadl. Ja se taky ptala na chov koz az kdyz jsem ji mela takrka doma. A diky ochotnym lidem jsem to zvladla. Nikdo nebyl liny a radil sec mohl. I kdyz jsem mela milion hloupych otazek. A nikdo kupodivu neryl stejne jako ty. Ja mela v zivote nekolik psu a s kazdym novym psem prijdou nove otazky. A taky nikdy nikdo neryje. Zkus se trosku povznest nad to ze clovek by mel vedet vsechno. Nemusi. Fakt nemusi. Ale dulezity je ze se chce ucit a chce nekomu z dobre vule pomoct tim nejlepsim zpusobem jaky zna. A tak se pani pta. Tak bud odpovez nebo mlc. Pani psa netyra a pro celou rodinu vcetne psa je vsechno nove. Mej trosku pochopeni.

Strašně moc děkuji za zastání.. Není to můj první pes, ale taky tím, že je z útulku a vůbec neznám jeho 10- letý život, tak jsem v něm občas zmatená a teprve se s ním poznávám.. Tak se tu snažím dozvědět se co nejvíce můžu. Taky si nemyslím, že je pejsek kvůli mým dotazům nějaký neštastný. naopak, zvyká si na mě a cítím z něj radost, vítá když přijdu domů..Jen holt potřebuju s něčím poradit.

24.8.2018 10:40
Nera

XXX.XXX.92.193

Atheira napsal(a):
Tady všichni měli svého prvního psa už v době, kdy všechno věděli a byli bezchybní, koukám... Klasika tady. Jasně, neschvaluju to, když si někdo vezme z útulku psa a pak ho nechá většinu dne v bytě samotného a pracuje dvanáctky... jak se tu kdysi řešilo. To je blbost. V takovém případě je lepší toho psa v útulku fakt nechat...
Jenže co si vzpomínám na své dětství, prarodiče si vždycky brali staré psy z útulku. Tehdy se to všechno bralo nějak jinak. Ti psi prakticky nic neuměli a my si s nimi jako děti jen celé dny hráli na zahradě nebo je brali s sebou občas ven, ale nikdo je necvičil, nebral na procházky v přesný čas. Nikdo po nich nic nechtěl, protože nikdo ani nevěděl pořádně jak a asi ani nechtěl vědět. Přesto každý ten starý pes měl najednou nějak radost, že na tom světě je a ve srovnání se psy, co nežili několik let v útulku, si prostě dovolím tvrdit, že vděčnější psy jsem přesto neviděla... To jen tak jako poznámka k tomu, že ho tam měla Nera nechat. On by se zkušenějšího pejskaře stejně nedočkal a jestli chcete tvrdit, že jo, tak si lžete sami sobě...
Ona si ho vzala, nic moc neví, zkušeností taky moc nemá, ale CHCE... to je hlavní. Jenže když jí tu všichni hned pošlou do zadku, tak se nenaučí a nedozví zhola nic.

Moc hezky napsaný a děkuji za zastání.. :) Doslova mě přešla chuť sem už cokoliv přidávat, už jen proto, jak vidím u každého dotazu, co sem někdo dá, alespoň jednoho rýpala. Zajímalo by mě co se stalo s lidmi, lidi nedokážou držet vůbec pospolu a jsou jedině rádi, když můžou do někoho rýpat.
Pes se u mě nemá vůbec zle, v každou volnou chvilku se s ním mazlím, chodí na dost dlouhé procházky, jídlo dostává, kartáčuju ho každý den.. Což v útulku nedělali podle toho, jakou srst měl, když jsem si ho brala.
Taky souhlasím v tom, že když by si měl psa brát jen ten nejzkušenější a ten, co ví vše, byly by útulky o dost plnější...

24.8.2018 10:45
Atheira

XXX.XXX.50.119

Nera napsal(a):
Moc hezky napsaný a děkuji za zastání.. :) Doslova mě přešla chuť sem už cokoliv přidávat, už jen proto, jak vidím u každého dotazu, co sem někdo dá, alespoň jednoho rýpala. Zajímalo by mě co se stalo s lidmi, lidi nedokážou držet vůbec pospolu a jsou jedině rádi, když můžou do někoho rýpat.
Pes se u mě nemá vůbec zle, v každou volnou chvilku se s ním mazlím, chodí na dost dlouhé procházky, jídlo dostává, kartáčuju ho každý den.. Což v útulku nedělali podle toho, jakou srst měl, když jsem si ho brala.
Taky souhlasím v tom, že když by si měl psa brát jen ten nejzkušenější a ten, co ví vše, byly by útulky o dost plnější...

No co, kdyby si měli brát ti nejzkušenější... Naprostá většina lidí tady psa z útulku nemá a nechce, jen pak prudí ty, co si nějakého psa, se kterým to nemají úplně jednoduchý, i když třeba vlastní neznalostí nebo unáhleností (ale to se prostě stane, nikdo nejsme neomylný). Důležitá je ta ochota a snaha s tím něco dělat. Nemluvě o snaze sžít se s útulkáčem a dát mu šanci. To tady hromada lidí nemá a jak říkám, ani nechce... Takže tak.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.8.2018 11:12

Nera napsal(a):

...asi to napíši hloupě, ale zkuste napsat na netu nap. "jak naučit psa cvik lehni (sedni, zůstań, nějaký trik,...) a většinou mi to hodí odkaz i s videonávodem - ukázkou...jinak bych si došla na nějaký blízký cvičák - klidně bez psa a nechala si ukázat, poradit...anebo bych se zapojila mezi místní pejskaře - ty také dokáží poradit a ukázat se spoustou věcí...

24.8.2018 11:35
Nera

XXX.XXX.92.193

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...asi to napíši hloupě, ale zkuste napsat na netu nap. "jak naučit psa cvik lehni (sedni, zůstań, nějaký trik,...) a většinou mi to hodí odkaz i s videonávodem - ukázkou...jinak bych si došla na nějaký blízký cvičák - klidně bez psa a nechala si ukázat, poradit...anebo bych se zapojila mezi místní pejskaře - ty také dokáží poradit a ukázat se spoustou věcí...

Joo já se obracela spíše sem, jelikož je tady spousta pejskařů s dobrými rady a není to tu tak konkrétní jako třeba někde na videu, dá se o tom rozpovídat a tak. Ale zkusím cvičák, děkuju. :).

24.8.2018 11:41

Nera napsal(a):

..v tom máte určitě pravdu, ale na druhou stranu vidím na stránkách útulku u mnoha psů - vrácen původním majitelem - mnohdy z důvodu, že se prostě unáhlil a nezvládl...myslím, že pokud půjdete na vše obyčejným selským rozumem a tak nějak intuitivně, tak se to podá a bude to pohodě...pejsek u Vás určitě dožije obklopený láskou Vaší i Vaší rodiny...no a v jistém slova smyslu to bude i úžasný učitel pro Vás samotnou...tady na diskuzi se dá najít spousta rad jak naučit to či ono...podívejte se do starých příspěvků a pokud budete mít zájem napište mi na vzkaz odpovím co budu vědět, nejsem žádný velký kynolog, ale myslím, že snad s něčím přeci budu moci pomoct...

24.8.2018 11:45

Nera napsal(a):
Joo já se obracela spíše sem, jelikož je tady spousta pejskařů s dobrými rady a není to tu tak konkrétní jako třeba někde na videu, dá se o tom rozpovídat a tak. Ale zkusím cvičák, děkuju. :).

...no mnohdy je to tam opravdu krok po kroku...a na ten cvičák jděte klidně bez psa...koukejte se a když se Vám bude líbit některý z instruktorů - tedy styl jeho práce se psy, tak ho oslovte a zkuste si domluvit individuální hodinu, kdy se bude opravdu věnovat jen Vám a Vašemu psu...

24.8.2018 13:17
scylla

XXX.XXX.150.32

Nera napsal(a):

S takhle starým psem na cvičák?

24.8.2018 13:36

scylla napsal(a):

a proč ne?

Nera, prostě ho uč jako štěně a zásadně ho uč, co má dělat a za dobře provedené odměňuj, a ne co dělat nemá.

učíš tak, že :
- zachytíš chování a k němu přiřadíš povel = pes si sedá, ty v tom okamžiku řekneš "sedni", až dá prdelku na zem odměníš (přichází k tobě = říkáš "ke mně" + odměna...atd atd)
- psa navádíš - klasika - pamlskem, hračkou

ale píšeš, že jsi už psa měla, tak tohle snad víš

jinak není od věci třeba psa odměňovat - bez povelu - i jenom za pozornost, kterou ti věnuje, když tě sám kontaktuje...

24.8.2018 13:36
amiš

XXX.XXX.11.230

Proč ne se starým psem na cvičák? Začla jsem se štěňátkem, ale do naší školičky chodí i lidi s dvouletou kříženkou, začíná se pomalu, od prvních her po základní cviky, zrovna to by bylo dobré. Ale chce to cvičák, kde si poradí i se psím začátečníkem, co útočí na psy, nejprve se zeptat, probrat problém, ale nebála bych se toho.

24.8.2018 14:38

scylla napsal(a):

..protože by jí tam mohli ukázat jak psa naučit sedni, lehni a podobně...jak jsem psala, může tam jít bez psa a dívat se a pokud by jí některá výcvikářka padla svým přístupem ke psům a lidem do oka, mohla by si s ní zjednat soukromou hodinu, kde by se ji v klidu věnovala a to třeba zrovna i mimo plac cvičáku...

24.8.2018 15:13
inusanka

XXX.XXX.98.58

Hlavně nezapomeňte, že byl v útulku a pokud si sednete, může být na vás až chorobně závislý. Tudíž třeba to, že nemusí ostatní psy bude problém. Proto když půjdete na cvičák, tak nejprve sama a přesně vysvětlete, co od psa očekáváte a jak se chová. A počítejte s tím, že jak déle u vás bude a podaří se vám ho na sebe navést, může se i povahově změnit - začít se chovat jinak, než jak se choval zezačátku. Fandím lidem, kteří si vezmou staré zvíře z útulku a snaží se mu ten zbytek života zkvalitnit a prosvětlit. Možná, že jste se měla zeptat trochu jinak a i ze začátku napsat, že nejste začátečník. Ale on by si rýpal našel něco jiného.

24.8.2018 18:46
saola

XXX.XXX.143.176

scylla napsal(a):

Taky nevycházím z údivu - opravdu tu doporučujete, téměř všechny dámy, rvát deset let starého křížence NO na cvičák? A co tam jako bude dělat?

Pokud by se zadavatelka chtěla aktivně věnovat výcviku, jistě si pořídí jiného psa. Pak s pánem Bohem ať si na cvičáku lítá do aleluja.
Ale se starým rádobyovčákem? Ten bude skutečně bez sebe nadšením, zvlášť ještě, když startuje na cizí psy.

Zadavatelka nepotřebuje psa cvičit, ale vychovat k vlastní provozní poslušnosti. Na to cvičák nepotřebuje, stačí se psovi věnovat v běžných denních situacích a jeho chování korigovat tak, aby se choval žádoucím způsobem. Již tady padlo, že s výchovou se začíná v den, kdy pes přijde z útulku do rodiny, a ne že se čeká týden a shánějí se rady na diskuzích.

A pokud se musí skutečně ptát, jak naučit psa povel "Sedni", tak to teda jako promiňte...

24.8.2018 20:59

saola napsal(a):
Taky nevycházím z údivu - opravdu tu doporučujete, téměř všechny dámy, rvát deset let starého křížence NO na cvičák? A co tam jako bude dělat?

Pokud by se zadavatelka chtěla aktivně věnovat výcviku, jistě si pořídí jiného psa. Pak s pánem Bohem ať si na cvičáku lítá do aleluja.
Ale se starým rádobyovčákem? Ten bude skutečně bez sebe nadšením, zvlášť ještě, když startuje na cizí psy.

Zadavatelka nepotřebuje psa cvičit, ale vychovat k vlastní provozní poslušnosti. Na to cvičák nepotřebuje, stačí se psovi věnovat v běžných denních situacích a jeho chování korigovat tak, aby se choval žádoucím způsobem. Již tady padlo, že s výchovou se začíná v den, kdy pes přijde z útulku do rodiny, a ne že se čeká týden a shánějí se rady na diskuzích.

A pokud se musí skutečně ptát, jak naučit psa povel "Sedni", tak to teda jako promiňte...

..dotaz zněl jak naučit starého psa základům poslušnosti - sedni. lehni a podobně...navrhla jsem podívat se na net, kde se dá občas najít přímo videonávod jak který cvik psa naučit anebo se zapojit do skupiny pejskařů v místě bydliště a nechat si to ukázat anebo CVIČÁK - dojít tam i bez psa, dívat se, poprosit o vysvětlení, radu popřípadě dívat se a pokud tam bude instruktor, který se bude zadavatelce dotazu líbit jak zachází se svými svěřenci - psy i jejich majiteli, může ho poprosit o individuální lekci a klidně i mimo cvičák...

24.8.2018 22:49

Starý pes - já bych se vykašlala na učení sedni a lehni. To je jako kdybyste chtěli po sedmdesátníkovi dřepy. Klouby už jsou opotřebované a může ho časté sedání a lehání na povel bolet. Zaměřila bych se na praktické věci, a to je především zvládnutí přivolání. To bude dost těžké samo o sobě, jestliže ho pes neumí.a nikdo neví, jak prožil život.

25.8.2018 09:02
amiš

XXX.XXX.11.50

Tak já myslím, že ten cvičák nebyl myšlen jako začít psa cvičit, ale jen jako jedna z možností, jak práci se psem začít. Najít dobrý cvičák, domluvit se, ono třeba i to přivolání cvičit pod dohledem zkušené osoby není od věci. Pokud si myslíte, že bylo myšleno vletět rovnou do příprav na zkoušku, tak to jsme se nepochopili.
A třeba by se zadavatelka divila, co všechno pes umí, spokud nezná jeho minulost, třeba si i tím cvičákem prošel. Je to trochu od věci, ale příklad, že zvíře nezapomíná. Koupila jsem kdysi lehčí typ belgika, pro jezdění po lese (anglický styl) a tahání, co je potřeba. Měla jsem kobylu už asi 10 let, když jsem na ní jela navštívit kamaráda, co jezdí western. Kamarád měl rozestavěné barely a jen tak pro srandu je na ní zkusil projet. A světe div se, kobyla krosila jak profík, rozumněla westernovým pobídkám a navíc jí to hrozně bavilo. A taky to byla babča 17 let. Prostě, co se v mládí naučíš...

25.8.2018 09:45

"Taky nevycházím z údivu - opravdu tu doporučujete, téměř všechny dámy, rvát deset let starého křížence NO na cvičák? A co tam jako bude dělat?"

saola, a jaké máš představy o činnostech konaných na cvičácích?

jakože asi ještě budou existovat troglodytní cvičáky, kde se cvičí akorát tak pořadovka, ale opravdu je dost míst, kde se řeší to, co je třeba a co člověk chce...a že tenhle pes m.j. potřebuje i "obrousit hrany" ve svém postoji k ostatním psům, to se bez řízeného prostředí a znalosti, co a jak a kdy dělat, řeší blbě

a, pro někoho možná kupodivu, psi většinou cvičák milují, ono je to místo, kde je zábava, činnost, práce.

25.8.2018 10:02

amiš napsal(a):
Tak já myslím, že ten cvičák nebyl myšlen jako začít psa cvičit, ale jen jako jedna z možností, jak práci se psem začít. Najít dobrý cvičák, domluvit se, ono třeba i to přivolání cvičit pod dohledem zkušené osoby není od věci. Pokud si myslíte, že bylo myšleno vletět rovnou do příprav na zkoušku, tak to jsme se nepochopili.
A třeba by se zadavatelka divila, co všechno pes umí, spokud nezná jeho minulost, třeba si i tím cvičákem prošel. Je to trochu od věci, ale příklad, že zvíře nezapomíná. Koupila jsem kdysi lehčí typ belgika, pro jezdění po lese (anglický styl) a tahání, co je potřeba. Měla jsem kobylu už asi 10 let, když jsem na ní jela navštívit kamaráda, co jezdí western. Kamarád měl rozestavěné barely a jen tak pro srandu je na ní zkusil projet. A světe div se, kobyla krosila jak profík, rozumněla westernovým pobídkám a navíc jí to hrozně bavilo. A taky to byla babča 17 let. Prostě, co se v mládí naučíš...

K tomu, aby zjistila, jestli ten pes reaguje na povely, jestli je zná, nemusí chodit na cvičák. Snad to zadavatelka zkoušela.

25.8.2018 10:26
saola

XXX.XXX.143.176

"Taky nevycházím z údivu - opravdu tu doporučujete, téměř všechny dámy, rvát deset let starého křížence NO na cvičák? A co tam jako bude dělat?"

jakože asi ještě budou existovat troglodytní cvičáky, kde se cvičí akorát tak pořadovka, ale opravdu je dost míst, kde se řeší to, co je třeba a co člověk chce...a že tenhle pes m.j. potřebuje i "obrousit hrany" ve svém postoji k ostatním psům, to se bez řízeného prostředí a znalosti, co a jak a kdy dělat, řeší blbě

a, pro někoho možná kupodivu, psi většinou cvičák milují, ono je to místo, kde je zábava, činnost, práce.

Tak pokud někdo nedokáže poskytnout vlastnímu psovi zábavu, činnost a práci, chápu, že potřebuje cvičák jako berličku.

Desetiletý kříženec NO (a bůhví jestli je mu deset, klidně mu může být i víc) bude jistě nejšťastnější ve smečce na cvičáku, zvlášť když psy bez varování napadá. A ostatní z něj taky budou blahem bez sebe.
Takhle starý pes potřebuje hlavně jistotu, pohodlí, rozumné krmení a klid - to vše mu musí dát zadavatelka. A smířit se s tím, že ho třeba agresi vúči ostatním psům prostě už neodnaučí do ideálního vysněného stadia, že si s ostatními bude na potkání hrát. Ten pes o to už třeba ani nestojí...není na psy možná ani zvědavý, chce svůj klid. Má staré zvíře na dožití a má ho cepovat sedni, lehni? K čemu mu to bude? Pro něj mají smysl procházky v rozumném tempu, počuchání, pomazlení apod. Ne buzerace ve smečce, jen aby se něco dělalo.

Zadavatelka zmínila, že již psa měla, proto mi její dotazy přijdou jak z jiného světa - ten předchozí pes neuměl žádné povely, že se na to takhle ptá?

25.8.2018 10:46

saola, kam probůh chodíš na takové konstrukce?!

jak cvičák jako berlička?!
jaká smečka?!
jaké povinné hraní, jako čí vysněné stadium? tvé?
jaká buzerace ve smečce?!

tys někdy chodila se psem na cvičák?

"Zadavatelka zmínila, že již psa měla, proto mi její dotazy přijdou jak z jiného světa - ten předchozí pes neuměl žádné povely, že se na to takhle ptá?"
upřímně mám z jejích založených témat spíše pocit, že se tak chce víceméně podělit o ten pocit z dobrého skutku...

25.8.2018 10:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

saola, kam probůh chodíš na takové konstrukce?!

jak cvičák jako berlička?!
jaká smečka?!
jaké povinné hraní, jako čí vysněné stadium? tvé?
jaká buzerace ve smečce?!

tys někdy chodila se psem na cvičák?

"Zadavatelka zmínila, že již psa měla, proto mi její dotazy přijdou jak z jiného světa - ten předchozí pes neuměl žádné povely, že se na to takhle ptá?"
upřímně mám z jejích založených témat spíše pocit, že se tak chce víceméně podělit o ten pocit z dobrého skutku...

Sdílená radost bývá větší, pokud se člověk podělí a sdílená starost či smutek zase trochu menší, pokud je sdílím.
Myslím, že se zadavatelka ptala proto, aby nic nepokazila. U starého psa. Je opatrná.
Nepředpokládám, že její minulý pes byl výchovou nepolíbený. To by měla natolik blbé zkušenosti (s takovým psem se snad ani žít nedá), že by rozhodně nešla do této charitativní akce.

25.8.2018 11:08

"Sdílená radost bývá větší, pokud se člověk podělí a sdílená starost či smutek zase trochu menší, pokud je sdílím. "

no však ano...

a ono to sdílení platí i na tom cvičáku...

25.8.2018 11:52
mojipsi

XXX.XXX.39.93

saola napsal(a):

Děláte si p-del? Já nevycházím z údivu už delší dobu z vás, nikomu konstruktivně neporadíte, ale prudit, to by vám šlo.
K zadavtelce:K nám taky chodí se staršími psy, pes má většinou radost, protože tam jde něco dělat s pánem, třeba tam i navážete nové kamarádství a třeba vás to tak chytne, že si pořídíte pak štěně budete s ním cvičit naplno.Nicméně doporučuji koupit košík buď kovový nebo plastový.
Jinak děkuji za psa, pracuju v útulku a vím, jak je to se starými NO nebo jejich kříženci.

25.8.2018 11:55
rapotacka11

XXX.XXX.79.30

Plastový k čemu ?

25.8.2018 12:11
mojipsi

XXX.XXX.39.93

Jinak ještě pro saolu, měla jste někdy psa z útulku? Já jo několik, ono je dost nutný si toho psa nejdřív " osaha" aby nebylo najednou divítko, na co má pes možnou reakci, já jsem tedy ze zkušenostmi dál než zadvatelka, ale rozhodně není od věci nechat psa přivyknout na prostředí a pak po něm něco chtít-platí u dospělého psa.

25.8.2018 12:14

mojipsi napsal(a):
Děláte si p-del? Já nevycházím z údivu už delší dobu z vás, nikomu konstruktivně neporadíte, ale prudit, to by vám šlo.
K zadavtelce:K nám taky chodí se staršími psy, pes má většinou radost, protože tam jde něco dělat s pánem, třeba tam i navážete nové kamarádství a třeba vás to tak chytne, že si pořídíte pak štěně budete s ním cvičit naplno.Nicméně doporučuji koupit košík buď kovový nebo plastový.
Jinak děkuji za psa, pracuju v útulku a vím, jak je to se starými NO nebo jejich kříženci.

Legraci si zřejmě děláte vy, když doporučujete plastový náhubek.

25.8.2018 12:14
mojipsi

XXX.XXX.39.93

rapotacka11 napsal(a):
Plastový k čemu ?

Kovový je samo lepší, ale ty plastový taky vydrží, už nejsou tak fórový jako bývali.

25.8.2018 12:21

mojipsi napsal(a):
Kovový je samo lepší, ale ty plastový taky vydrží, už nejsou tak fórový jako bývali.

Tady přece nejde o to, co vydrží náhubek, ale o to, jaký komfort psovi poskytuje. Plastové náhubky se dělají pouze nevhodného tvaru - zužují se k čenichu, ale každý kdo někdy viděl psa otvírat tlamu ví, že se rozevírá od čenichu dolů a že tedy tam by měl být náhubek nejhlubší a může se mírně zužovat směrem ke krku. A tak si v tom plastovém pes nezívne ani neotevře tlamu tak, aby se mohl účinně chladit. Jestli jste výcvikářka a nevíte to, tak je to přinejmenším na pováženou.

25.8.2018 12:24
mojipsi

XXX.XXX.39.93

Tady přece nejde o to, co vydrží náhubek, ale o to, jaký komfort psovi poskytuje. Plastové náhubky se dělají pouze nevhodného tvaru - zužují se k čenichu, ale každý kdo někdy viděl psa otvírat tlamu ví, že se rozevírá od čenichu dolů a že tedy tam by měl být náhubek nejhlubší a může se mírně zužovat směrem ke krku. A tak si v tom plastovém pes nezívne ani neotevře tlamu tak, aby se mohl účinně chladit. Jestli jste výcvikářka a nevíte to, tak je to přinejmenším na pováženou.

Nejsem a vím, taky nikdo nepíše, že ho bude mít celou dobu nasazený, ale třeba při přivolání, kdy bude navolno aby neohrozil ostatní psy.

25.8.2018 12:28

mojipsi napsal(a):
Nejsem a vím, taky nikdo nepíše, že ho bude mít celou dobu nasazený, ale třeba při přivolání, kdy bude navolno aby neohrozil ostatní psy.

To je přece jedno, jak bude mít pes dlouho náhubek nasazen. Jde o to, že ten plastový je nepříjemný a že mu neposkytuje možnost účinného chlazení. Při venčení na volno by pes měl mít náhubek vždycky.

25.8.2018 12:52
mojipsi

XXX.XXX.39.93

To je přece jedno, jak bude mít pes dlouho náhubek nasazen. Jde o to, že ten plastový je nepříjemný a že mu neposkytuje možnost účinného chlazení. Při venčení na volno by pes měl mít náhubek vždycky.

Není, když přijedou doktoři k nám na útulek, tak víc jak 50%psů nasazujem při ošetření fixák, protože máme zdraví jen jedno, bez ohledu na počasí, prostě to tu chvíli musí vydržet.

25.8.2018 12:54
mojipsi

XXX.XXX.39.93

Ale tohle už je zase OT takže zadavatelko klidně jděte na cvičák, kde vám vše ukáží a vysvětlí, ale hledejte dobrý cvičák, nechte si doporučit od známých.Odkud jste?

25.8.2018 13:10

mojipsi napsal(a):
Není, když přijedou doktoři k nám na útulek, tak víc jak 50%psů nasazujem při ošetření fixák, protože máme zdraví jen jedno, bez ohledu na počasí, prostě to tu chvíli musí vydržet.

Opravdu nedokážete rozlišit veterinární ošetření, kdy je třeba psovi tlamu zafixovat tak, aby nemohl poranit ošetřujícího, které se realizuje jen na nezbytně dlouhou dobu, a běžné nošení náhubku?

25.8.2018 13:11

Ano, zadavatelko, najděte si dobrý cvičák, když už máte pocit, že ho potřebujete. Rozhodně ale ne takový, kde vám budou radit plastový náhubek a další zhovadilosti.

25.8.2018 13:14
saola

XXX.XXX.143.176

mojipsi napsal(a):

Vám by taky prospělo se dovzdělat, pak byste nemohla doporučovat plastový náhubek na běžné nošení, to může skutečně jen ten, co psa viděl ve volném pohybu jen z rychlíku. Ale pokud vídáte jen útulkáče v kotcích, tak to jo...

Jak psala balu, jde o tvar, pohodlí a hlavně - možnost volného dýchání, otevření tlamy a s tím spojené ochlazování psa.

Proč do toho pletete fixaci při ošetření, opravdu nechápu.

25.8.2018 15:46
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

saola napsal(a):
Vám by taky prospělo se dovzdělat, pak byste nemohla doporučovat plastový náhubek na běžné nošení, to může skutečně jen ten, co psa viděl ve volném pohybu jen z rychlíku. Ale pokud vídáte jen útulkáče v kotcích, tak to jo...

Jak psala balu, jde o tvar, pohodlí a hlavně - možnost volného dýchání, otevření tlamy a s tím spojené ochlazování psa.

Proč do toho pletete fixaci při ošetření, opravdu nechápu.

Když je plastový náhubek úplně stejně velikostně, tvarově dělaný jako kovový, tak je to přeci úplně jedno..pro psa bude pohodlnější ještě více, protože je lehčí a dýchat v něm bude úplně stejně jako v kovovém. Tak kde je problém? Pokud ho má nosit pes u kterého vím, že neublíží, ale musí ho mít - MHD, vyhláška.

25.8.2018 16:08
Aner

XXX.XXX.49.86

Proč plastovy je špatný, jedině kovový?
Vždyť když jsou tvarove stejné? Kovový který neumožňuje otevřít pusu najdete stejně jako plastovy! Naopak když najdete správnou velikost vhodného tvaru plastového, tak je to stejne jako spravny kovový... krom váhy.
Nebo mi něco uniká?

25.8.2018 16:14

Plastové se rozhodně nevyrábějí ve stejných tvarech jako ty kovové a už vůbec nejsou tak hluboké.

25.8.2018 16:22
Aner

XXX.XXX.49.86

Ale mohu najít sedící, neomezujici i plastovy.
Tak proč někomu říkat že nemá psy protože se souhlasí i s těmi plastovymi nahubky? Kovové části nedovolují otevřít tlamu stejne jako plastové přeci, vždyť nejde o materiál ale o konkrétní náhubek na konkrétního psa.

25.8.2018 16:24

Aner napsal(a):
Ale mohu najít sedící, neomezujici i plastovy.
Tak proč někomu říkat že nemá psy protože se souhlasí i s těmi plastovymi nahubky? Kovové části nedovolují otevřít tlamu stejne jako plastové přeci, vždyť nejde o materiál ale o konkrétní náhubek na konkrétního psa.

Tak mi hoďte odkaz na takový pěkně sedící plastový, ráda bych ho viděla. Kovové jsou prostě vhodné, plastové nikoliv.

25.8.2018 16:35
Aner

XXX.XXX.49.86

Kovové jsou prostě vhodné, plastové nikoliv.
Z jakého důvodů? Tomu nerozumím. Pokud najdu plastovy náhubek, který sedí, co je za problém?
Plastovy se přeci nerovná špatný, nevhodný a žádný plastovy žádnému psů nemůže sedět. Vždyť to není o materiálu... Jak to ten materiál ovlivňuje?

25.8.2018 16:43
Atheira

XXX.XXX.139.104

Vhodný plastový nenajdete, v tom to je. Sedící, tedy kopírující čumák, neznamená vhodný. Nesmí se zužovat a kopírovat tvar psovy tlamy. Ukažte miplasťák, který takový není a pes je v něm schopný si třeba zívnout... Neexistuje...nevyrábí se.

25.8.2018 16:47
saola

XXX.XXX.143.176

Neexistuje plastový náhubek (nikdy jsem takový neviděla), který by splňoval výše uvedené - tedy to, aby v něm pes dokázal pohodlně otevřít tlamu. Chápete? Ten materiál (plast) neumožňuje takovou konstrukci. Je třeba, aby spodní část náhubku se směrem dopředu rozšiřovala dolů - to uděláte jen s kovem.
Pár ukázek, jak ano, a hlavně jak ne.
Poznáte, který proč ano a který naopak nikdy?

25.8.2018 16:53
Atheira

XXX.XXX.139.104

Tady ten rozdíl v tvaru určitě vidět musíte...

25.8.2018 17:07

Atheira napsal(a):
Vhodný plastový nenajdete, v tom to je. Sedící, tedy kopírující čumák, neznamená vhodný. Nesmí se zužovat a kopírovat tvar psovy tlamy. Ukažte miplasťák, který takový není a pes je v něm schopný si třeba zívnout... Neexistuje...nevyrábí se.

25.8.2018 17:35
Aner

XXX.XXX.49.86

Tak jak má být správně náhubek vím...
Je i špatný kovový.
Ale když myslíte...

Jen jsem nepochopila proč kvůli souhlasu s plastovým se člověk dozví že nemá mít psa... že me to překvapuje.

To je ode mě vše, já si stojím za tím, že vhodný plastovy existuje. Ze ne na každého psa he něco jiného.

25.8.2018 17:36
Atheira

XXX.XXX.50.119

Aner napsal(a):
Je i špatný kovový.
Ale když myslíte...

Jen jsem nepochopila proč kvůli souhlasu s plastovým se člověk dozví že nemá mít psa... že me to překvapuje.

To je ode mě vše, já si stojím za tím, že vhodný plastovy existuje. Ze ne na každého psa he něco jiného.

To druhé není plastový náhubek...

25.8.2018 17:43

Aner napsal(a):
Je i špatný kovový.
Ale když myslíte...

Na první fotce je zcela nevhodný kovový. Na druhé fotce je zřejmě kožený.
Stůjte si za čím chcete a kde chcete, skutečností zůstává, že plastový náhubek je pro psy NEVHODNÝ.

25.8.2018 20:06

Tak se přidám do "hádanice". Ten druhý je nylonový ( to je vlastně taky plast - umělá hmota ), ale na tom nesejde, hlavně je tak velký - aby mohl psík otevřít tlamičku - že by ho pes jediným hrábnutím sundal. To je tak, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá".
Jinak by se snad dal sehnat tvarově odpovídající kožený (?). A nechápu, proč nedělá někdo tvarově odpovídající plastový ( z plastu jde udělat prakticky cokoliv ) a proč ještě jsou na trhu nemožné kovové...

25.8.2018 20:30

Tak se přidám do "hádanice". Ten druhý je nylonový ( to je vlastně taky plast - umělá hmota ), ale na tom nesejde, hlavně je tak velký - aby mohl psík otevřít tlamičku - že by ho pes jediným hrábnutím sundal. To je tak, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá".
Jinak by se snad dal sehnat tvarově odpovídající kožený (?). A nechápu, proč nedělá někdo tvarově odpovídající plastový ( z plastu jde udělat prakticky cokoliv ) a proč ještě jsou na trhu nemožné kovové...

Z plastu - asi by neměly potřebnou pevnost v tom tvaru... nevím.

25.8.2018 21:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

saola napsal(a):
Neexistuje plastový náhubek (nikdy jsem takový neviděla), který by splňoval výše uvedené - tedy to, aby v něm pes dokázal pohodlně otevřít tlamu. Chápete? Ten materiál (plast) neumožňuje takovou konstrukci. Je třeba, aby spodní část náhubku se směrem dopředu rozšiřovala dolů - to uděláte jen s kovem.
Pár ukázek, jak ano, a hlavně jak ne.
Poznáte, který proč ano a který naopak nikdy?

Našla jsem tento.
https://www.zverokruh-shop.cz/informace-a-akce/ve-znameni-dobre-rady/jak-vybrat-nahubek-pro-psa.

25.8.2018 21:51
saola

XXX.XXX.143.176

Nedokážu si představit, jak se v tom pes účinně dýcháním chladí, je to na výšku úzké, neotevře v tom tlamu.

25.8.2018 21:57

Z plastu - asi by neměly potřebnou pevnost v tom tvaru... nevím.

Spíš to bude neznalostí výrobců. A majitelů psů - kdyby ty nemožné náhubky byly neprodejné - nikdo by je nevyráběl.
Jak ukázala Aner, i ten kovový může být úplně nevhodný. A majitel si libuje, jak udělal dobře, když ho koupil ( přece kovové jsou nejlepší ) a nechá si v dobré víře otloukat nohy. S efekt to má stejný ( pro psa ), jako kdyby měl nylonový proužek na stažení tlamy.

25.8.2018 22:56
Aner

XXX.XXX.49.86

Atheira napsal(a):
To druhé není plastový náhubek...

Plast poznám, děkuji za optání

Někdo říkal, že plast by dostatečně hluboký neudržel? Jakože ten materiál není pevny. To jen že byl on bude podobné.

Na první fotce je nevhodný kovak.

Závěr je, že veta: Plast nikdy! Jedině kov. je špatně.

25.8.2018 23:14
saola

XXX.XXX.143.176

Ne, není, špatně to logicky vyvozujete. Plastové náhubky, které jsou k dispozici na trhu, jsou špatné vždy, díky chybné konstrukci a tvaru. Některé kovové jsou ale optimální, což znamená, že plast nikdy, ale pokud už něco, tak kovový náhubek.
Když už teď víte, podle jakých parametrů náhubek vybírat, tak už chybu neuděláte - náhubek prostě musí být prodyšný a zároveň dostatečně vysoký, aby psovi dovolil otevřít pohodlně tlamu.

26.8.2018 07:31
scylla

XXX.XXX.150.32

Cvičák nepovažuji za dobré místo pro psa, tedy většinu cvičáků. Takto starý pes s touto minulostí navíc žádný výcvik nepotřebuje, jen získat spolehlivou provozní ovladatelnost a ta se na cvičáku opravdu nezíská.

26.8.2018 07:54

sisi58 napsal(a):
Našla jsem tento.
https://www.zverokruh-shop.cz/informace-a-akce/ve-znameni-dobre-rady/jak-vybrat-nahubek-pro-psa.

Ten je strašný!

Pokud má člověk svého psa rád, tak ho netrápí nevyhovujícím náhubkem.

26.8.2018 07:55

scylla napsal(a):
Cvičák nepovažuji za dobré místo pro psa, tedy většinu cvičáků. Takto starý pes s touto minulostí navíc žádný výcvik nepotřebuje, jen získat spolehlivou provozní ovladatelnost a ta se na cvičáku opravdu nezíská.

26.8.2018 08:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ten je strašný!

Pokud má člověk svého psa rád, tak ho netrápí nevyhovujícím náhubkem.

Běžný majitel psa jde do zverimexu a tam koupí náhubek. Nějaký. Většinou takový, který se mu líbí a není za 1000, -
A většina majitelů psů dává náhubek jen do MHD, či k veterináři.
U nás, na malém městě, jsem psa s náhubkem neviděla už několik měsíců a to z okna koukám na supermarket, kam chodí lidi se psy nakupovat.
Zdá se, že by každý majitel psa měl projít školením. Navíc ani veterináři, podle příspěvků, neradí všichni dobře.
A všichni prodejci své výrobky vychvalují a navíc je na netu milion článků, jaký ano a jaký ne. Samozřejmě si odporují.
Nakonec majitel nějaký koupí, většinou kovový a aby se do něj vešla tlama. Dál to neřeší.

26.8.2018 08:54

scylla napsal(a):

scylla, že máš na cvičáky alergii je věc známá ale nicméně je to tvůj osobní názor a ne všeobjímající pravda. Že se na cvičáku pes nenaučí provozní poslušnost, je lež...on se výcvik nemusí rovnat příprava na zkoušky dle čehokoliv (a i to je funkční poslušnost) a nemusí se odehrávat jen fyzicky na "place", krom toho - vše je opravdu dobré si na tom "place" nacvičit a pak s tím jít do světa. Ale hlavně, a o to jde a velmi se divím reakcím zrovna těm, kteří každého posílají "za někým, ať někdo jiný vidí a ukáže...", že v tomto případě tak prskají, naučí se Nera ! A v tomto případě, pokud se ptá, jak naučit psa sedni či co, tak je to vedení fakt žádoucí, ty plky, které jsou zde prezentovány, jí nepomůžou.

A pokud jste odmítači cvičáků na cvičák se psem chodily a cvičily a výsledkem je tato nechuť, tak bylo něco špatně hlavně s vámi!

jo, a ne, nikdo tady nepíše, že MUSÍ chodit na cvičák - pro ty, co neumí číst - ale že může...!

26.8.2018 08:55

sisi58 napsal(a):
Běžný majitel psa jde do zverimexu a tam koupí náhubek. Nějaký. Většinou takový, který se mu líbí a není za 1000, -
A většina majitelů psů dává náhubek jen do MHD, či k veterináři.
U nás, na malém městě, jsem psa s náhubkem neviděla už několik měsíců a to z okna koukám na supermarket, kam chodí lidi se psy nakupovat.
Zdá se, že by každý majitel psa měl projít školením. Navíc ani veterináři, podle příspěvků, neradí všichni dobře.
A všichni prodejci své výrobky vychvalují a navíc je na netu milion článků, jaký ano a jaký ne. Samozřejmě si odporují.
Nakonec majitel nějaký koupí, většinou kovový a aby se do něj vešla tlama. Dál to neřeší.

A to je chyba, že to majitel neřeší. Prodejci samozřejmě vychválí veškeré zboží, které mají, od nich se nedá čekat, že poradí dobře pro psa.
Majitel má možnost zapojit mozek. Pokud to udělá, a pokud o psech aspoň něco málo ví, například, jak se pes chladí, a když se podívá, jak pes otevírá tlamu, tak by mu mělo dojít, jaký tvar náhubku má koupit. Bez ohledu na doporučení prodejců a různých pofiderních článků na netu, které může vyblít kdokoliv.
Už kdysi, když jsem ve čtrnácti začínala a kupovala první náhubek pro svého prvního psa, jsem věděla, jaký má být a proč.
Náhubek a jeho nošení - nevím jak kde, ale u nás v Brně platí vyhláška, která říká, že jde-li pes na vodítku, nemusí mít náhubek, ale jde-li na volno, náhubek mít musí. Takže kdo nechce psa vláčet celou procházku na vodítku, má pro něj náhubek a ten mu nasadí, když ho pouští navolno.
Naučit psa nosit náhubek je jednou z nejjednodušších věcí, stačí spojit náhubek s procházkou, stejně jako obojek a vodítko. Pes sám bude nastavovat hlavu, protože se bude těšit ven. Vyzkoušeno u všech našich psů různých plemen.

26.8.2018 09:04

scylla, že máš na cvičáky alergii je věc známá ale nicméně je to tvůj osobní názor a ne všeobjímající pravda. Že se na cvičáku pes nenaučí provozní poslušnost, je lež...on se výcvik nemusí rovnat příprava na zkoušky dle čehokoliv (a i to je funkční poslušnost) a nemusí se odehrávat jen fyzicky na "place", krom toho - vše je opravdu dobré si na tom "place" nacvičit a pak s tím jít do světa. Ale hlavně, a o to jde a velmi se divím reakcím zrovna těm, kteří každého posílají "za někým, ať někdo jiný vidí a ukáže...", že v tomto případě tak prskají, naučí se Nera ! A v tomto případě, pokud se ptá, jak naučit psa sedni či co, tak je to vedení fakt žádoucí, ty plky, které jsou zde prezentovány, jí nepomůžou.

A pokud jste odmítači cvičáků na cvičák se psem chodily a cvičily a výsledkem je tato nechuť, tak bylo něco špatně hlavně s vámi!

jo, a ne, nikdo tady nepíše, že MUSÍ chodit na cvičák - pro ty, co neumí číst - ale že může...!

Může, to ano. Ale podle mě zbytečně. S takto starým psem je potřeba hlavně upevňovat vzájemný vztah, a naučit ho především přivolání. A to na cvičáku plném psů, a tedy rušivých vlivů, dost dobře nejde, zvlášť, pokud pes na jiné psy startuje. Na cvičáku mohou poradit metodiku, ale tu si zvládne nastudovat člověk i z literatury. Nedám dopustit na knihu od Karla Hartla Výchova a výcvik psa, ta mi dala mnohem víc než cvičák, a díky ní byl můj první pes (získala jsem ho v cca jeho jednom roce, byl to nalezenec, kterého našli v lese jako štěně, ale nikdo se mu nevěnoval, žil na dvoře v prázdném domě, kam ho jen chodili krmit) vychován a vycvičen tak, že mohl kamkoliv na volno - město, MHD, vlak, les.

26.8.2018 09:23
saola

XXX.XXX.143.176

Tak tak, ale to se dnes nenosí. A ze strany zadavatelky se nenosí ani tolik populární gůglení - protože kdyby to udělala, tak jí vyjede bžilion odkazů, jak naučit psa provozní poslušnost. Ale to je prostě cesta dnešní doby - nebudu si o tom shánět žádnou literaturu, nebudu ani nic hledat na netu, budu o tom plkat na víceméně anonymní diskuzi a založím kvůli tomu, že jsem si šlechetně vzala na dožití starého psa, x témat, aby o tom všichni věděli...

Jaké pokroky už spolu udělali, co se pes za tu dobu naučil, jak funguje, už potkali nějaké psí kámoře, se kterými pes navázal kontakt bez toho, aby je napadl, jak se chová doma?

To jsou věci k diskuzi, které by si tu třeba i ostatní rádi přečetli jako zkušenost...to ale ne, jen se zadavatelka hbitě ohradí, pokud někdo projeví jiný názor či má pochybnosti o její erudici ohledně komunikace se psem...to je pak těžké, aby to k něčemu bylo, že?

Pro Sisi58:
To není jen s náhubky pro psy, to je se vším přece - když si chcete něco koupit, musíte u toho přemýšlet a něco si o tom nastudovat, protože spoléhat se na to, že vám prodavač v obchodě, natěšený na to, že vaše peníze budou jeho, dobře (z vašeho pohledu dobře) poradí, je fakt scifi. Když jste sháněla sedlo na kobylu, taky jste koupila první, které vám nabídli? Nebo jste pečlivě zkoumala, aby sedělo?
Kombinace špatně padnoucího náhubku a neznalého majitele může být pro psa za nepříznivých povětrnostních podmínek smrtící, o naprosto zbytečném utrpení a nepohodlí nemluvě (a přístup -" vždyť to má jen na chvíli, do tramvaje, do vlaku apod" je skutečně hnusný, protože už předem tím dáváte najevo, že vlastně víte, že je to špatně, ale jste líná hledat lepší variantu - to nemyslím přímo na vás). To je dnes pro lidi opravdu taková práce o souvislostech přemýšlet?

26.8.2018 09:31

Potkal nějaké psí kámoše... Proč musí potkat psí kámoše? Třeba se vůbec nechce s žádnými samci kamarádit, což mi připadá naprosto v pořádku. A stačí, aby je toleroval, tedy kolem nich prošel, aniž by je napadl, nebo se vzájemně napadli.

26.8.2018 09:32
saola

XXX.XXX.143.176

Váš závěr ohledně cvičáku je chybný - na provozní poslušnost navštěvovat cvičák opravdu nepotřebujete, protože vy psa nepotřebujete naučit pozice, spojené s povely na milimetr přesně, ani figuranta, ani aby vám někdo šlapal stopy, vy potřebuejte, abyste se psem dokázala fungovat v běžném prostředí města, vesnice, mhd, vlaku, na jezdících schodech, mezi psy, lidmi, ostatními zvířaty, a to neuděláte jinak, než že si to s tím psem odchodíte.
Učit psa lze na chodníku, u lavičky v parku, na pěšině u řeky, v parku, na to nepotřebujete plac cvičáku.

26.8.2018 09:49

"Ale podle mě zbytečně."
ale přesně tohle rozhodnutí a posouzení je jenom a jenom na zadavatelce

"S takto starým psem je potřeba hlavně upevňovat vzájemný vztah, a naučit ho především přivolání. A to na cvičáku plném psů, a tedy rušivých vlivů, dost dobře nejde, zvlášť, pokud pes na jiné psy startuje"

ano ano, budovat vztah...a to se kupodivu intenzivně děje při společné činnosti, že...
a proč by měl být cvičák plný psů?
ono existují i něco jako individuálky a tak...
asi opravdu nebude problém se jít podívat, jak už tady baby psaly na začátku, domluvit se mám takového psa, potřebuju to a to...

občas nechápu...

26.8.2018 09:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

A to je chyba, že to majitel neřeší. Prodejci samozřejmě vychválí veškeré zboží, které mají, od nich se nedá čekat, že poradí dobře pro psa.
Majitel má možnost zapojit mozek. Pokud to udělá, a pokud o psech aspoň něco málo ví, například, jak se pes chladí, a když se podívá, jak pes otevírá tlamu, tak by mu mělo dojít, jaký tvar náhubku má koupit. Bez ohledu na doporučení prodejců a různých pofiderních článků na netu, které může vyblít kdokoliv.
Už kdysi, když jsem ve čtrnácti začínala a kupovala první náhubek pro svého prvního psa, jsem věděla, jaký má být a proč.
Náhubek a jeho nošení - nevím jak kde, ale u nás v Brně platí vyhláška, která říká, že jde-li pes na vodítku, nemusí mít náhubek, ale jde-li na volno, náhubek mít musí. Takže kdo nechce psa vláčet celou procházku na vodítku, má pro něj náhubek a ten mu nasadí, když ho pouští navolno.
Naučit psa nosit náhubek je jednou z nejjednodušších věcí, stačí spojit náhubek s procházkou, stejně jako obojek a vodítko. Pes sám bude nastavovat hlavu, protože se bude těšit ven. Vyzkoušeno u všech našich psů různých plemen.

Jak jsem psala.Jsou psi, co náhubek pro psa mít musí. A pak jsou ti, co ho mají jednou za uherský rok, protože MHD, vlak, vet.
Je smutné, že věci pro zvířata prodávají neználci.
Máme náhubek, který je správný.Pokud se mě někdo zeptá, řeknu jaký bych koupila. Pokud vidím nějakého pejska třeba se zajišťovacím náhubkem k veterináři a majitelé vypadají normálně, upozorním je na to. Ale nenechám si natlouct, kvůli náhubku.
Chce to osvětu. Kterou může šířit každý znalý pejskař.

26.8.2018 12:47
saola

XXX.XXX.143.176

"Ale podle mě zbytečně."

"S takto starým psem je potřeba hlavně upevňovat vzájemný vztah, a naučit ho především přivolání. A to na cvičáku plném psů, a tedy rušivých vlivů, dost dobře nejde, zvlášť, pokud pes na jiné psy startuje"

ano ano, budovat vztah...a to se kupodivu intenzivně děje při společné činnosti, že...
asi opravdu nebude problém se jít podívat, jak už tady baby psaly na začátku, domluvit se mám takového psa, potřebuju to a to...

občas nechápu...

Ano, je vidět, že nechápete. Už vás na to upozornili ve vedlejší diskuzi, neberte vše tak doslova ani tady. Uleví se vám.

26.8.2018 13:09

saola, děkuji za péči o mé duševní blaho, ale opravdu mě nic netíží...
jako třeba hysterie ze cvičáků, hysterie z "pozitivky", hysterie z košíků...
pročpak se na takovou "diskuzi"většina tazatelů vykašle...

26.8.2018 14:39
scylla

XXX.XXX.150.32

Za tento měsíc jsem byla na víc než 6 konzultacích u několika psů. Každý měl trošku jiný problém - strach, nejistotu, strachovou agresi a tak dále. Majitelé navštívili postupně několik cvičáků a trenérů. Když mi předváděli, co na základě těch rad se psy dělají, byla to dost hrůza. Nechali tam i dost peněz. Problémy jsme v některých případech už i dořešili, další dořešíme počítám tak do poloviny září. Jeden z majitelů mi řekl, že chápe, proč se tím neživím - protože problém nejenom řeším, ale také vyřeším. Přitom ti pejskové na tom zase tak špatně nebyli. To je to, co mi na tom vadí - na některých přístup ke psovi - řev, škubání, dril, u druhých je vrcholem výchovy zírání na majitele a z majitele se stává stojan na pamlskovník. Najít rozumný přístup je stále těžší.

Navíc - provozní poslušnost se nedá nacvičovat na place, ta se učí tam kde se pes běžně pohybuje.

26.8.2018 14:41
scylla

XXX.XXX.150.32

saola, děkuji za péči o mé duševní blaho, ale opravdu mě nic netíží...
jako třeba hysterie ze cvičáků, hysterie z "pozitivky", hysterie z košíků...
pročpak se na takovou "diskuzi"většina tazatelů vykašle...

Nevšimla jsem si žádné hysterie.

26.8.2018 19:56

"Ale podle mě zbytečně."

občas nechápu...

Nerada bych se dotkla opravdu znalých a zkušených výcvikářů. Čím dál častěji potkávám ne výcvikáře, ale takyvýcvikářky, které sotva jakžtakž vychovaly jednoho psa, už se cítí být povolány k tomu radit jiným. Proto ta skepse ke cvičákům.

27.8.2018 09:43
Nera

XXX.XXX.92.193

mojipsi napsal(a):
Ale tohle už je zase OT takže zadavatelko klidně jděte na cvičák, kde vám vše ukáží a vysvětlí, ale hledejte dobrý cvičák, nechte si doporučit od známých.Odkud jste?

Děkuji, jsem ze Mšena, nejbližší cvičák je v Mladé Boleslavi.. :).

27.8.2018 11:22
Aner

XXX.XXX.49.86

Ve Stráži n. N. je cvičáku, ale nikdy jsem tam nebyla. To je blíž než Boleslav myslím.

27.8.2018 12:09
Nera

XXX.XXX.92.193

Aner napsal(a):
Ve Stráži n. N. je cvičáku, ale nikdy jsem tam nebyla. To je blíž než Boleslav myslím.

Je to o dost dál, ale děkuji :).

27.8.2018 14:23
rapotacka11

XXX.XXX.79.30

Kdo hledá najde .

27.8.2018 16:12

jsem si myslela, za to tady neprojde

27.8.2018 16:19

jsem si myslela, za to tady neprojde

Ale snaha se cení

27.8.2018 16:51

Ale snaha se cení

to není snaha. to na me vyplivnul FB dneska.
a majitelka u toho pise, ze pes se v nem citi lepe nez s kovovvym..ale to tady taky neprojde

27.8.2018 17:41
Atheira

XXX.XXX.50.119

a majitelka u toho pise, ze pes se v nem citi lepe nez s kovovvym..ale to tady taky neprojde

Tak on asi největší problém bude v tom, že to je dělaný na ty "krátkočumákatý", tedy široký, ale krátký, to znamená, že u psa, pro kterýho je to určený, to stejně je tak akorát na tu tlamu, ne o moc víc a pro jakéhokoli psa, který zas nemá ten čumec tak širokej, je to strašně krátký, takže jsme tam, kde jsme byli.
A navíc mi přijde, že to musí fakt blbě větrat a zapařovat se, klasický kovák větrá úplně všude, tady tohleto je jak když má ten pes na hlavě přenosku na myši.

To říkal ten pes? Nevěřím! :D.

27.8.2018 17:48
rapotacka11

XXX.XXX.79.30

TADY
to neprojde ?
Proč by si nemohla tejrat svýho psa ?

Rojí se tu asi... hvězdy...

27.8.2018 21:14

taky spatne?

https://www.pupiky.cz/nahubek-uh-c-5-hnedy-boxer-henry-schein-1ks?gclid=CjwKCAjwwo7cBRBwEiwAMEoXPDAaww_wb_vfvJdhcauWyYShC_H0SdFtApE6Gn9pV08oyTn1WIeQahoCSmAQAvD_BwE.

Špatně. Představte si, že to máte na obličeji, kryje vám to nos i ústa a máte rychle jít a chvílemi běžet. Nebudete mít vzduch. A to se nemusíte chladit otevřenými ústy...

27.8.2018 22:53
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Aner napsal(a):
Plast poznám, děkuji za optání

Někdo říkal, že plast by dostatečně hluboký neudržel? Jakože ten materiál není pevny. To jen že byl on bude podobné.

Na první fotce je nevhodný kovak.

Závěr je, že veta: Plast nikdy! Jedině kov. je špatně.

To fakt nechápete, že nejde o materiál, ale o tvar?
Vhodný prostě v plastu nenajdete (výrobci to nedělají), takže musíte vybírat v kovu (tam se vybrat dá).
Dedukovat z toho, že každý kovový je vhodný, je prostě blbost.

Schválně teda nějaký najděte

http://bfy.tw/JbWd

já ho ještě neviděl.

Přidejte reakci

Přidat smajlík