Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.11.2018 18:00
Ani89

XXX.XXX.8.206

Dobrý večer,
chtěla bych poradit. Mám doma osmiměsíční štěně berňáka. Je úžasný, ale stále mne kouše a já už začínám být zoufalá Mám od něj ruce plné modřin. Zkouším ho zabavit hračkou, pamlskem, povelem, říkám mu fuj, nesmíš a stále nic. Chytne mne za ruku či rukáv, tahá a kouše. Považuje to za děsnou srandu. Pak k tomu přidá ještě štěkání a doráží a doráží. Zkoušela jsem ho už i povalit na zem a to vrtí ocasem jak blázen. Nakonec ho uklidním tak, že ho i přes kousání hladím a pak se uklidní, ale ne vždy to zabere a někdy se mu vytrhnu a začnu ho ignorovat a jdu pryč.

Moc děkuji za případné rady.
A.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.11.2018 18:04

nebyl to ještě minulý týden grifonek?

21.11.2018 18:09
Ani89

XXX.XXX.59.172

Nerozumím. Proč by měl být? Píšu příspěvek úplně poprvé

21.11.2018 18:12

brabantík :-)

je to hrozný zmatek pro toho psa
potřebuje se naučit, co má kdy dělat
řeknu sedni si a bude sedět
umí sedět ? zůstane sedět aspoň 10 vteřin, kousat kost, ležet na svém místě, .. ?
rozumí slovu fuj ?
slovu nesmíš ?
naučili jste ho, co ta slova znamenají ?
ne
tak co po něm chcete ?

21.11.2018 18:19
Ani89

XXX.XXX.59.172

Neni prece potřeba hned útočit. Já přece nepíšu, že jsme ho nic nenaučili. Vím, že to není chyba jeho, ale moje. Umí sedni, lehni, zůstaň. Přivolaní trochu pokulhává. Rozumí i tomu, co je fuj. On jak má radost, že mě vidí, tak zacne kousat, rozjede se a nepomáhá potom nic. Já na něj samozřejmě nevolam vše najednou. Zkoušela jsem to vše postupně.

21.11.2018 18:32

A když vezmete uzel a začnete se s ním přetahovat ?

21.11.2018 18:34
LájošM

XXX.XXX.14.251

Cvičte. Nenechte ho se nudit.
Psy cvičení baví, je to pro ně nejlepší hra. A je jedno, jestli zkusíte nějaké noseworkové hry, hersenwerk, klasické povely ze služebky. Volil bych ale hlavně to čichání a soustředění, u toho se nejlépe uklidní a zároveň unaví mozeček.
Však on z toho kousání vyroste, je to jen divoké štěňátko, které neví, kde jsou hranice hry. Kousat se ale určitě už nenechte, ať se z toho nestane zlozvyk.

21.11.2018 18:35
Ani89

XXX.XXX.59.172

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A když vezmete uzel a začnete se s ním přetahovat ?

Teď už se pretahuje, ze začátku koukal, co to po něm chci, ale teď už si hraje. Ne vždy však mame uzel u sebe. Někdy ho tím od kousání ruky odradím a někdy prostě ne. Někdy fakt stačí říct jen, kde máš hračku a on pro ni letí. Někdy prostě ne

21.11.2018 18:37

Ani89 napsal(a):
Teď už se pretahuje, ze začátku koukal, co to po něm chci, ale teď už si hraje. Ne vždy však mame uzel u sebe. Někdy ho tím od kousání ruky odradím a někdy prostě ne. Někdy fakt stačí říct jen, kde máš hračku a on pro ni letí. Někdy prostě ne

Tak noste u pasu pamlskovník a naučte ho nějaký rituál, třeba, panička vychází, tak já si lehnu a počkám. Co Vy na to?

21.11.2018 18:41
Ani89

XXX.XXX.59.172

LájošM napsal(a):
Cvičte. Nenechte ho se nudit.
Psy cvičení baví, je to pro ně nejlepší hra. A je jedno, jestli zkusíte nějaké noseworkové hry, hersenwerk, klasické povely ze služebky. Volil bych ale hlavně to čichání a soustředění, u toho se nejlépe uklidní a zároveň unaví mozeček.
Však on z toho kousání vyroste, je to jen divoké štěňátko, které neví, kde jsou hranice hry. Kousat se ale určitě už nenechte, ať se z toho nestane zlozvyk.

Děkuju. Kouše tedy jen mě. Přítel řekne sedni a je klid. Takhle bojujeme jen spolu. Jinak musím říct, že je úžasný. Nic nekouše, neničí. Neměl zrovna hezký start do života, ale přes všechny peripetie je vidět, že je šťastný. Dostává kost na hraní, hraček má taky několik, celý den je venku a snažím se s ním být jak jen to jde. Hrajeme si, mazlime se, trenujeme.

21.11.2018 20:39
Ani89

XXX.XXX.59.172

Tak noste u pasu pamlskovník a naučte ho nějaký rituál, třeba, panička vychází, tak já si lehnu a počkám. Co Vy na to?

Děkuju. Vyzkouším. Zkoušela jsem různé věci, samozřejmě jsem na něj nikdy nevolala vše najednou, ale nejdřív jsem zkoušela jedno, nepomáhalo, tak třeba za týden další. Myslíte, že i tím jsem to mohla pokazit?

21.11.2018 20:39

naučte, že se budete bavit, až bude mít všecky tlapky na zemi
když ne, nemluvím, nedívám se na něj, jdu si třeba vařit kafe.. skáče, tak se otočím a jdu zas jinam..
až bude sedět, člověk ho přivítá - sklonit se ke psu, aby nemusel skákat..
ono mu to dojde, když takhle přijdete 40x za den

nebo od dveří říct "místo"
tam čeká, přijdu, pochválím, hra
že by si nespojil počkám, přijde zábava ?

ať měl start jakýkoli, teď je teď, to není šikana, ale rituál a psi je mají rádi
musí vědět, že domácí člověk vstupující do dveří znamená zůstat (a stejně řešit odchody - nebláznit, dát hračku plněnou dobrotami, říct čau pse přijdu a konec)
a to furt, pokaždé a dofurt

21.11.2018 20:51

Ani89 napsal(a):
Děkuju. Vyzkouším. Zkoušela jsem různé věci, samozřejmě jsem na něj nikdy nevolala vše najednou, ale nejdřív jsem zkoušela jedno, nepomáhalo, tak třeba za týden další. Myslíte, že i tím jsem to mohla pokazit?

Jak to myslíte, že nepomáhalo? Četla jste někdy nějakou knížku o výcviku? Musíte ho to nejdřív naučit, co po něm chcete

21.11.2018 20:54
Ani89

XXX.XXX.59.172

když ne, nemluvím, nedívám se na něj, jdu si třeba vařit kafe.. skáče, tak se otočím a jdu zas jinam..

ať měl start jakýkoli, teď je teď, to není šikana, ale rituál a psi je mají rádi
musí vědět, že domácí člověk vstupující do dveří znamená zůstat (a stejně řešit odchody - nebláznit, dát hračku plněnou dobrotami, říct čau pse přijdu a konec)

je pravda, že to v něm možná podněcuju. Odchody máme v pohodě, ale když přijdu domů, tak i já ho vlastně dost vroucně vítám, hned ho mazlím a blbneme. Zkusím to tedy v klidu stejně jako při odchodu. Máme ho venku a vlastně mě svým kousáním vítá pokaždé jak vylezu ven. On je opravdu učenlivý, tak se nám snad povede i toto

21.11.2018 21:06
Ani89

XXX.XXX.59.172

Jak to myslíte, že nepomáhalo? Četla jste někdy nějakou knížku o výcviku? Musíte ho to nejdřív naučit, co po něm chcete

jeden z příkladů: Kousal mne, tahal za rukáv, tak jsem mu hodila míček a řekla přines (když nemá svou kousací, tak tohle zvládáme v pohodě) a nic a takhle třeba týden dokola a stejně kouše a kouše. Tak jsem to pak zkoušela místo hození míčku s povelem sedni, ale s ním to nehne. Je prostě v tu chvíli, jak smyslů zbavený. Takže pak většinou to končí tak, že se mu vytrhnu, začnu ho ignorovat a jdu pryč. On se uklidní a pak už je to dobrý a nebo kouše já ho začnu hladit, snažit se být v klidu a postupně se uklidní. Knížku jsem nečetla, ještě než jsme si ho přivezli, tak jsem koukala na různá videa, četla na internetu, jak učit, který povel a tak. Pak jsem hledala i různé rady k tomu kousání. Snažím se ho vše učit formou hry, chválení, pamlsků.

21.11.2018 21:19

možná dostal tím hozením míčku odměnu za to, co dělat neměl - což on ale neví

co tak děláte, celý den ? osm měsíců je asi ten nejlegračnější věk, to i ti bezva poslušní bývají jak utržení ze řetězu
asi by to chtělo řádně zaměstnat
8,5h :-)

21.11.2018 21:26
saola

XXX.XXX.140.99

Jestli vám vadí, že vás kouše, tak mu to zakažte.

21.11.2018 21:43
Ani89

XXX.XXX.59.172

saola napsal(a):
Jestli vám vadí, že vás kouše, tak mu to zakažte.

ale jak mu to mám zakázat? Ví, co znamená nesmíš a fuj a ani jedno při kousání nepomáhá.

21.11.2018 21:56

njn, blbej rituál, a šup, k vítání patří hra s rukou. musíte vymyslet jiný rituál.

dělá to, i když zrovna přijdete z procházky? dává přednost hře s rukou před pořádným potaháním s uzlem, nebo třeba hrou s koštětem? (to je mimochodem pěkně blbá hra, která zcela znemožňuje zametání v přítomnosti psa, ale na rozdivočené zvíře je to dokonalé) když to zvíře chce hrát tahací hry, hrejte taky tahací hry, nejen házení míčku.

a sedni, když pes umí sedni, tak ho udělá i během rozdivočení. fakt, opravdu. pokud to "nefunguje", pak neumí sedni a musíte ještě cvičit.

23.11.2018 00:35

nebyl to ještě minulý týden grifonek?

bylo toho vic...

Emmma 123
Brabos
...dnes Ani 89...

Skoda slov.

23.11.2018 07:54

Mám to stejně....hned od začátku ...všechny čtyři packy na zemi, já teda vzhledem k tomu, že většinou ještě táhnu nějaký tašky s nákupem, po příchodu pesany nehladím, ětšinou řeknu jen "ahoj zlatíčka" a pesany pohladím, podrbu až odložím tašky a převlíknu se.........i štěňďata tohle pochopila během chvilky, zvlášť, když jim následně s tašky vylovím něco dobrého, ale to jen v případě, že prostě sedí a čekají......

Stejně mám psy naučené u všeho....ať chtějí/čekají na jídlo, na to, že jim hodím míček, na nasazení obojku, na to, že otevřu branku a vyrazíme atd atd.........vždycky pes musí v klidu sedět když něco chce (to sezení teda preferuju striktně u mlaďochů, který ze stoje ještě ten klídek nedávaj.......dneska je mi tak nějak šumák jestli stojí, když jdeme na prochajdu a otvírám branku, ale nesmí vyrazit dřív než já)

Osmiměsíční puberťák je někdy na zabití, ale já bych to neviděla zas až tak tragicky....i klidnější plemena jako jsou "medvědoidní telátka" jsou jako mlaďoši akčnější a chtějí něco dělat.....přesně jak píše zadavatelka chytne za ruku za rukáv a má z toho srandu.......naprosto srozumitelně říká, že chce něco dělat, že si chce hrát........takže je jen na nás říct pejskovi...."jasně budeme si hrát, ale budeme si hrát TAKHLE" ....žádný kousání a tahání, sedni si na zadel a buď v klidu a hned bude následovat hra........už to není štěndo v "kousacím období" ze kterého štěně nakonec vyroste., já osobně bych do hry zařadila nějaký nácvik poslušnosti.....psa to zabaví a navíc se něco naučí a nebo procvičí již naučené a zaměstná hlavinku.....

24.11.2018 07:17
dsj

XXX.XXX.207.141

Když mě kousal náš první a jediný pejsek tak mi zkušenější paní na cvičáku poradila, ať vždycky když mě stiskne moc, tak ať zapískám jako kdybych byla také štěňátko a úplně povolím ruku. Tak jsem to vyzkoušela a pomohlo to, pes rychle pochopil že přes bolest nesmí. Paní mi řekla, že ty štěňátka nám nechtějí ublížit, jen ještě nemají odhad jak hodně můžou stisknout, takže když mě chňapne moc a já zapláču a úplně povolím ruku a přestanu si s ním hrát, jako by to udělal jeho psí bráška, když by byl surový, tak brzy pochopí že musí být opatrný a hrát si s citem. S naším psem mi to fungovalo, ale já jsem totální nepejskař, užívám si prvního psa v životě a moje začátečnické zkušenosti z tohohle jediného nemusí platit na žádného dalšího, ale vyzkoušejte to, třeba to bude fungovat i vám.

24.11.2018 09:28

dsj napsal(a):
Když mě kousal náš první a jediný pejsek tak mi zkušenější paní na cvičáku poradila, ať vždycky když mě stiskne moc, tak ať zapískám jako kdybych byla také štěňátko a úplně povolím ruku. Tak jsem to vyzkoušela a pomohlo to, pes rychle pochopil že přes bolest nesmí. Paní mi řekla, že ty štěňátka nám nechtějí ublížit, jen ještě nemají odhad jak hodně můžou stisknout, takže když mě chňapne moc a já zapláču a úplně povolím ruku a přestanu si s ním hrát, jako by to udělal jeho psí bráška, když by byl surový, tak brzy pochopí že musí být opatrný a hrát si s citem. S naším psem mi to fungovalo, ale já jsem totální nepejskař, užívám si prvního psa v životě a moje začátečnické zkušenosti z tohohle jediného nemusí platit na žádného dalšího, ale vyzkoušejte to, třeba to bude fungovat i vám.

to platí pro štěňátko.

osmiměsíční halama to už v tom věku dobře ví, jak ovládat svou tlamu. tam už jde čistě o výchovu a rozhodnutí, jestli chci, aby si ten pes hrál s mojí rukou, nebo jestli to bude za každých okolností zapovězeno.

24.11.2018 10:50

dsj napsal(a):

Tak to byla klika, že vám to fungovalo.......když mě čubina jako štěně kousala, tak jsem taky zkoušela použít tuhle "metódu".....po mém vypísknutí mě feňule (jako štěndo) pustila, aby se o zlomek sekundy později na mě vrhla s ještě větší zuřivostí......ale jinak je toto obecně doporučováno, tak to asi u "normálních" štěňat funguje

Jinak souhlas s Bodlinkou.....zadavatelčin pes není štěně v kousacím období, je to už osmiměsíční mlaďoch.....tam bych toto asi nepraktikovala........takhle velký pes už nemá kousat.....když teda nepočítám třeba nějakou hru na boj, prostě že se pereme, ale to jsem já iniciátor a tam tedy používám povel "opatrně", když to pes s kousáním přehání a hru ukončuju taky já......takhle velký pes už nekouše protože" musí", ale proto, že se snaží komunikovat, takže nejde o to mu říct "už koušeš moc, to bolí", ale musíme mu říct, že kousání je nepřijatelná forma komunikace a že s námi musí "mluvit" jinak, když něco chce......a je jen na nás vysvětlit mu, jak na to....pak je jen otázka, zda mu to budeme umět říct tak, aby tomu pes rozuměl......

24.11.2018 11:13
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Měla jsem také štěně berňuchy, ale on kousací moc nebyl. Jasně, hra na tahání s ručníčkem byla úplně nej, pak se na to kupovaly takové velké gumové pěnové hračky, které jsem hodila, psi dosnesli a já se snima o hračku potahala. Měla jsem dvě štěnda zároveň(berňuchu a samojeda) a ani jeden by uzel do huby nevzal. Měli jsme jich několik(dárky) a absolutně ne. Nesnášeli kousat do takových tvrdých věcí, ani žužlací kosti je nebraly(myslím opravdové kosti) Jak už holky píšou, od počátku jsem psy učila sednout a až pak se rozhodne, co budem dělat. Jestli hrát na hoňku, schovku, něco aportovat, stopovat nebo se tahat o ručníček. Ale nejlépe je psa vyblbnout a unavit taháním a až pak jít něco cvičit, jako třeba zůstaň, nebo ty stopy. Takže: vyjdu ven, čauky kluci, vy jste tu tak hezky poslouchali a hlídali domeček, šikulky, sednout, tady máte kokčo. Vytáhnu odněkud ručníček a zavelím: taháméééé. Psi drapli každý jeden konec, já uprostřed a vláčeli jsme se vzájemě po zahradě. Většinou jsem z toho boje zdechnula jako první já ale snažila jsem se vydržet do doby, až budou štěnda taky unavená, poznala jsem to, že se sebrali a letěli se napít. Tak jsem zavelela: konéc, vodičkáá...a až se napili, přivolala jsem a rozdala kočka za fair play boj.

24.11.2018 12:27

lesnížínka napsal(a):
Měla jsem také štěně berňuchy, ale on kousací moc nebyl. Jasně, hra na tahání s ručníčkem byla úplně nej, pak se na to kupovaly takové velké gumové pěnové hračky, které jsem hodila, psi dosnesli a já se snima o hračku potahala. Měla jsem dvě štěnda zároveň(berňuchu a samojeda) a ani jeden by uzel do huby nevzal. Měli jsme jich několik(dárky) a absolutně ne. Nesnášeli kousat do takových tvrdých věcí, ani žužlací kosti je nebraly(myslím opravdové kosti) Jak už holky píšou, od počátku jsem psy učila sednout a až pak se rozhodne, co budem dělat. Jestli hrát na hoňku, schovku, něco aportovat, stopovat nebo se tahat o ručníček. Ale nejlépe je psa vyblbnout a unavit taháním a až pak jít něco cvičit, jako třeba zůstaň, nebo ty stopy. Takže: vyjdu ven, čauky kluci, vy jste tu tak hezky poslouchali a hlídali domeček, šikulky, sednout, tady máte kokčo. Vytáhnu odněkud ručníček a zavelím: taháméééé. Psi drapli každý jeden konec, já uprostřed a vláčeli jsme se vzájemě po zahradě. Většinou jsem z toho boje zdechnula jako první já ale snažila jsem se vydržet do doby, až budou štěnda taky unavená, poznala jsem to, že se sebrali a letěli se napít. Tak jsem zavelela: konéc, vodičkáá...a až se napili, přivolala jsem a rozdala kočka za fair play boj.

Jo takhle nějak si myslím, že by to mělo vypadat....alespoň nějak podobně to máme taky.......

A úplně přesně jako u nás s tím taháním.....jak pesani rostli, tak to bylo čím dál tím náročnější - fyzicky.......chvilku se potahali sami, pak jsme se honili......a když toho bylo dost, tak prostě stačí....zlatíčka, nechte mě chvilku vydechnout, udělám hačánky a vypiju si kafčo, ju?.....jediný snad problém (i když já bych to problémem nenazývala) - nevím jestli to mají všichni berňáci...ty co jsem já osobně poznala, tak ano a moji
ber-beři nejsou vyjímkou....jak vidí nevyužitého člověka, tak tradá se na něj nalepit a zkusit ho přemluvit na nějaký podrbáníčko, pohlazeníčko nebo si alespoň sednout a o páníka se opřít...."schválně jak dlouho vydrží si mě nevšímat, když mu dám hlavu do klína a budu dělat psí oči???....cože..tahle strategie nezabírá??....no nic tak mu budu čumákem nadzvedávat ruku, toho si snad všimne "

24.11.2018 14:29
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Vůbec nevím proč, ale náš to nedělal, nebyl taková vtěrka...stručně řečeno, jemu stačilo ležet poblíž. Už jsem psala v jiné diskusi, že možná proto, že mě měli pořád doma, spíš je pořád s nějakým ťuťu-ňuňu prudila panička tak chtěli mít chvíli i klid Ale kámošky berňák je jak píšete a když jdou ven i s mužem, což by mohlo znamenat, že se někde rozejdou a pes zůstane s mužem...tak si ji drží(a vodí) raděj ruku v tlamě...aby mu náhodou neutekla

Přidejte reakci

Přidat smajlík