Uživatel s deaktivovaným účtem

Před nějakým časem,jsem narazila na Barzoje.Plemeno mě oslovilo a chtěla bych se něco dozvědět o jeho povaze.Příjde mi úžasný, ale hned si ho pořizovat nechci.Možná v daleké budoucnosti.Ale stejně.Ten pes mě zajímá.
napsal(a):
Před nějakým časem,jsem narazila na Barzoje.Plemeno mě oslovilo a chtěla bych se něco dozvědět o jeho povaze.Příjde mi úžasný, ale hned si ho pořizovat nechci.Možná v daleké budoucnosti.Ale stejně.Ten pes mě zajímá.
Barzoj je aristokrat se vším všudy. Je to oddaný pes milující svého pána, ale není vlezlý, a navenek to nedává najevo jako běžní psi. Je to pes pro empatického člověka, který nemá potřebu někoho ovládat, ale psa bere jako sobě rovného - barzoj toho nikdy nezneužije. Problém je spíš v tom, že barzoji jsou dodnes chovaní ve smečkách, a samotný barzoj bez chrtího parťáka většinou dost trpí, špatně žere apod. Ideál je mít dva

Aha ,to jsem nevěděla.Děkuji.
napsal(a):
Aha ,to jsem nevěděla.Děkuji.
Naštěstí 2 barzoji nejsou o moc časově náročnější než jeden, protože je to nekonfliktní plemeno, které nemá tendenci tahat na vodítku, ani nejsou uštěkaní, takže není potřeba je cvičit a do zblbnutí drilovat - stačí jim láskyplné vedení a výchova. Mí barzojové neuměli ani sedni - jen poslechli na přivolání, a znali povel fuj!, a nikdy jsem nic jiného nepotřebovala (na rozdíl od belgičáků, kteří zaměstnání a výcvik potřebují, jinak se s nimi žít nedá).

Já bych snad jen poznamenala, že jsou dva druhy lidí (nebo zatím jsem nenarazila na nikoho mezi tím)....jsou ti, kterým chrtí povaha max vyhovuje...neměla jsem barzoje, ale afgána a myslím, že to co bylo napsáno výše "Je to pes pro empatického člověka, který nemá potřebu někoho ovládat, ale psa bere jako sobě rovného." je beze zbytku pravda, člověk se musí s chrtem domluvit a ne striktně trvat na slepé poslušnosti, pak ho čeká naprosto pohodový život se psem, se kterým se nemusí pracovat, který se nemusí cvičit atd atd, stačí jen najít místo, kde se chrt bezpečně vyběhá a pokud je doma zahrnut láskou, porozuměním a respektem, tak je to velmi příjemný společník a troufla bych si říct, že i šťastný. I když lásku nedává přehnaně najevo, tak vlídného páníčka oddaně miluje a pokud ho miluje, tak je ochoten udělat pánovi radost a občas poslechnout. Není to pes, co vás bude milovat automaticky, jeho lásku si musíte zasloužit. Venku mi stačili na chrta 3 povely ...čekej a obojek (když jsem ho potřebovala připnout na vodítko).....na rychlé přivolání jsem hvízdala...
A pak ti, kteří od psa očekávají, že je pes bude poslouchat, že bude s radostí spolupracovat, prostě takový klasický vztah pán-pes a chrt by jejich očekávání rozhodně nesplnil a nešťastní by byli asi oba...
U nás na sídlišti mají dva. Fenečka je velice klidná, zajímá se jen o majitelku. Chodí na volno, neběhá za lidmi, psy ani za drobnou zvěří. Naopak jejich pes je velice energický, divoký, když něco vidí, tak paničku i stáhne, moc si z toho hlavu nedělá. O ostatní psy se zajímá a má dost tvrdý způsob hry.
Ono záleží na povaze štěněte a na výchově, ale většinou jsou to psy klidní, kteří se potřebují ale každý den proběhnout a vybít. A výchova by měla být citlivá, aby pes neztratil důvěru nebo nebyl bázlivý.

Jak píše sardullah, na chrta a pod., tj. i na barzoje musíte být typ, prostě správný empatický a tolerantní chrťák. Nicméně k němu nemusíte mít nutně jen parťáka stejného plemene, klidně i skladnějšího vipeta. Jen upozornění - tropy opravdu nemusí.
napsal(a):
Já bych snad jen poznamenala, že jsou dva druhy lidí (nebo zatím jsem nenarazila na nikoho mezi tím)....jsou ti, kterým chrtí povaha max vyhovuje...neměla jsem barzoje, ale afgána a myslím, že to co bylo napsáno výše "Je to pes pro empatického člověka, který nemá potřebu někoho ovládat, ale psa bere jako sobě rovného." je beze zbytku pravda, člověk se musí s chrtem domluvit a ne striktně trvat na slepé poslušnosti, pak ho čeká naprosto pohodový život se psem, se kterým se nemusí pracovat, který se nemusí cvičit atd atd, stačí jen najít místo, kde se chrt bezpečně vyběhá a pokud je doma zahrnut láskou, porozuměním a respektem, tak je to velmi příjemný společník a troufla bych si říct, že i šťastný. I když lásku nedává přehnaně najevo, tak vlídného páníčka oddaně miluje a pokud ho miluje, tak je ochoten udělat pánovi radost a občas poslechnout. Není to pes, co vás bude milovat automaticky, jeho lásku si musíte zasloužit. Venku mi stačili na chrta 3 povely ...čekej a obojek (když jsem ho potřebovala připnout na vodítko).....na rychlé přivolání jsem hvízdala...
A pak ti, kteří od psa očekávají, že je pes bude poslouchat, že bude s radostí spolupracovat, prostě takový klasický vztah pán-pes a chrt by jejich očekávání rozhodně nesplnil a nešťastní by byli asi oba...
To rozdělení na dva tábory majitelů nemusí být pravda - třeba já u maliňáků vyžaduji venku nebo při práci strikní poslušnost, protože jinak bych byla nejdřív na Nově, a pak v kriminále popř. blázinci. Barzoji pro mě ale byli vždycky příjemné odreagování, kdy nemusím psa povelovat, netahá na vodítku jako kráva, nemusím mít furt oči na šťopkách, jestli někomu k nám nezdrhne pes, protože by to byl jeho poslední hrdinský čin... , a když si sednu na mezi, tak si barzoj lehne vedle, a bude mi příjemným společníkem (zatímco malina mi bude skákat po hlavě s klackem nebo šiškou, ocumlávat ks.icht, rabovat mi kapsu s pamlskama apod.). To stejné doma - barzoj skoro neštěká, nic neničí - prostě balzám na nervy …

"Je to pes pro empatického člověka, který nemá potřebu někoho ovládat, ale psa bere jako sobě rovného."
To zní jako by barzoj byl vhodným psem pro milovníka koček :-)
napsal(a):
"Je to pes pro empatického člověka, který nemá potřebu někoho ovládat, ale psa bere jako sobě rovného."
no to nevím - mé barzojky kočky vraždily dost nekompromisně, to by asi milovník koček psychicky neunesl
… ale v principu ano, pokud není líný trávit čas venku i když je hnusně

Prej sračička 😂
Jinak máte plnou pravdu 😎
vetřelec
napsal(a):
Ne všechno, ale něco je o výchově. Když toho psa v mládí nestimulujete, bude z podprůměrně talentovaného jedince taková znuděná sračička která kočku úplně přehlédne...
To si nemyslím - nikdy jsem feny nijak na lovení nestimulovala, a přesto žádná kočka, co jim vlezla do výběhu neměla šanci (to byl vždycky takový fofr, že se nestihla ani leknout )

napsal(a):
Ale jo, já jsem duší kočkař a tyhle typy svéprávných psích jedinců s vlastním názorem jsou moje krevní skupina. I když tedy chrta přímo nemám, to moje primitivní trdlo mi taky sedne. A neznáte dlouhosrstého vipeta (silken windhound)? To je takový "malý barzoj". Kdybych šla do chrta, tak ten je mou první volbou.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To si nemyslím - nikdy jsem feny nijak na lovení nestimulovala, a přesto žádná kočka, co jim vlezla do výběhu neměla šanci (to byl vždycky takový fofr, že se nestihla ani leknout )
Taky si nemyslím, je to o povaze. Máte 2 barzoje, jeden běží za střapcem jako rozený vrahounek, druhý cíťa se nechce vzdálit od parťáka.

napsal(a):
Ale jo, já jsem duší kočkař a tyhle typy svéprávných psích jedinců s vlastním názorem jsou moje krevní skupina. I když tedy chrta přímo nemám, to moje primitivní trdlo mi taky sedne. A neznáte dlouhosrstého vipeta (silken windhound)? To je takový "malý barzoj". Kdybych šla do chrta, tak ten je mou první volbou.
Vůbec jsem o dlouhosrstém vipetovi neslyšela,jenom o tom krátkosrstým.
Četla jsem že vipet je prý těžko motivovatelný(doufám že to píšu dobře )
je to pravda?
Sleduju jednu slečnu Viki Obetkovou ze slovenska a ta má vipeta.Říká že jsou vipeti těžko motivovatelní tak nevím
napsal(a):
Taky si nemyslím, je to o povaze. Máte 2 barzoje, jeden běží za střapcem jako rozený vrahounek, druhý cíťa se nechce vzdálit od parťáka.
ano, je to o povaze, a ne o stimulaci - pokud to tam je, tak pes killovat bude aniž by ho k tomu někdo vedl, a tam kde nic není, ani smrt nebere …
napsal(a):
je to pravda?
Sleduju jednu slečnu Viki Obetkovou ze slovenska a ta má vipeta.Říká že jsou vipeti těžko motivovatelní tak nevím
Motivovatelní k čemu?

K výcviku .....ale nevím proto se ptám

napsal(a):
....no v rodině mojí kamarádky, která je chovatelkou ragdollů a norských lesních jsou barzojové mnoho let.......s kočkami jsou v pohodě.......jen ta poslední barzojka když se nehlídá je schopná kotě - ale pouze kotě umordovat........jinak jsou to úžasní psi, kteří se nechají mazlit a jsou velmi dobře socializovaní...........s minulou a současnou barzojkou se dokonce věnuje canisterapii v domově seniorů.........doma jí psi ani neštěkají ani nic neničí......hodně se jim ale věnuje............na volno nechodí..........
napsal(a):
je to pravda?
tady ho máš

napsal(a):
je to pravda?
Pokud si chcete pořídit chrta, počítejte s tím, že udělá jen to, co chce. Slepě plnit povely nebude. Hlavně vás musí mít rád, jinak máte smolíka. Ale toho můžete mít i přes jeho lásku k vám, pokud bude mít na práci něco důležitějšího.
Můj kamarád měl tři vipety. Pravidelně s nimi jezdil do Kolína na dráhu na závody, byli to velmi příjemní psi, nekonfliktní, dva museli chodit na vodítku, jeden v parku dobře poslouchal i bez vodítka při běžných procházkách. S ostatními psy vycházeli velmi dobře, v zimě museli bezpodmínečně nosit oblečky, není to pes do mrazu. Velmi oceňovali pohodlí, na gauči nebo křesle dokázali proležet celé hodiny. Vipeta bych si na stará kolena a procházky parkem dokázala klidně představit, moje zkušensot je, že jsou to milí příjemní psi.
Barzoj byl zamlada můj sen, tehdy jich moc nebylo, občas vídám dva u koní se slečnou, tedy vždy na vodítkách, nikoliv na vyjížďce s koňmi, párkrát jsme ji s nimi potkala i v autobusu, jsou to skutečně impozantní psi, ale cestování busem je nijak nerozhodilo, jen byli trochu neskladní.A samozřejmě vznešení - to prostě u nich nepřehlédnete.
Před lety jsem v Kolíně na dostizích vídala barzoje z chovné stanice Krylov, ale jestli ještě teď chová, netuším. Stránky CHS jsem našla, aktuální moc nejsou, ale kdyžtak tam zkuste napsat, tam máte velkou šanci se dozvědět o barzojích maximum.
https://borzoikrylov.webnode.cz/novinky/

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
no to nevím - mé barzojky kočky vraždily dost nekompromisně, to by asi milovník koček psychicky neunesl
… ale v principu ano, pokud není líný trávit čas venku i když je hnusně
Já to nemyslela ve vztahu psa ke kočkám :-) ale prostě někomu víc vyhovuje psí a někomu kočičí povaha, a barzoj se mi podle popisu co tu padl zdál jako pes s kočičí povahou :-)

napsal(a):
Pokud si chcete pořídit chrta, počítejte s tím, že udělá jen to, co chce. Slepě plnit povely nebude. Hlavně vás musí mít rád, jinak máte smolíka. Ale toho můžete mít i přes jeho lásku k vám, pokud bude mít na práci něco důležitějšího.
Tady na ifauně zrovna nedávno vyšel článek kde to bylo formulované velmi podobně, pokud se tedy barzoj dá počítat za psa s kočičí povahou :-)
„Ženy a kočky dělají to, co chtějí, a muži a psi by si to měli uvědomit a zvyknout si na to.“ Robert A. Heinlein
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/8337/psi-versus-kocky-pod-jednou-strechou/

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To rozdělení na dva tábory majitelů nemusí být pravda - třeba já u maliňáků vyžaduji venku nebo při práci strikní poslušnost, protože jinak bych byla nejdřív na Nově, a pak v kriminále popř. blázinci. Barzoji pro mě ale byli vždycky příjemné odreagování, kdy nemusím psa povelovat, netahá na vodítku jako kráva, nemusím mít furt oči na šťopkách, jestli někomu k nám nezdrhne pes, protože by to byl jeho poslední hrdinský čin... , a když si sednu na mezi, tak si barzoj lehne vedle, a bude mi příjemným společníkem (zatímco malina mi bude skákat po hlavě s klackem nebo šiškou, ocumlávat ks.icht, rabovat mi kapsu s pamlskama apod.). To stejné doma - barzoj skoro neštěká, nic neničí - prostě balzám na nervy …
No já teda musím říct, že po feně NO a po irským setrovi, se kterýma jsem "pracovala"...resp.oba jsem vycvičila, byl chrt naprostá pohodička, z mého pohledu pes bez práce......třeba afgán je na žebčíčku psí inteligence (tom žebčíčku, kde je první bordera tuším) až naprosto poslední......není to o tom, že by pes nepochopil povel, pochopil ihned a nebylo třeba sáhodlouze procvičovat....to, že si následně po povelu "sedni" nedřepne vždycky a všude je věc jiná, teda sedne si pouze v případě, kdy mu to přijde smysluplně a kdy by si nakonec asi dřepnul i sám......když si s mojí čtyřletou dcerou hráli doma v obýváku "na cvičák", tak cviky prováděl rychle a přesně (než dceři došly piškotky)...ale venku by se jí na nějaký cvičení vybodnul.....
Jinak svatá pravda s tím usednutím na mez....kdybych tam seděla půl dne, tak chrťák bude ležet u mě, max se bude rozhlížet po krajině.....když jsem si dřepla s ovčandou s tím, že by si mohla poběhat sama a zabavit se, tak si ke mě dřepla, za další minutu dvě už kňourala a za chvíli stála přede mnou s výrazem:"zvedej se, jdeme něco dělat" a to nebyla žádnej "akčňák"..........
S kočkama je to myslím o povaze.....můj chrťák kočky miloval.....on byl obecně taková chůvička.......
Jak už tu bylo řečeno, chrt se jeví jako miloučký, nenáročný psí společník. :) Já jen podotknu, že pouze pro toho, kdo na to má "koule". On chrt není pro každého. Mám vipetku, chodíme i na cvičák, moc jí to jde, je šikovná, ale prostě jen, když se jí chce. Ano, chrt je miláček, má rád teplo, pohodlí, měkoučké deky... Na druhou stranu je to ale neskutečně tvrdé a odolné zvíře. Až mě dokáže udivit, co je schopna ta naše autistka ustát a vydržet. Není to pes na výcvik, na klasický výcvik. Na ten se vybodne. A když nebude chtít, tak neposlechne. U chrta si člověk nevybuduje vztah drillem a vynucováním respektu ze strany psa. Chrt vás bude milovat a respektovat, pokud budete milovat a respektovat vy jeho. Taky je třeba počítat s loveckým pudem. Ano, dost chrtů chodí na volno, ale spíš počítejte s tím, že je třeba najít pozemek oplocený, kde bude moci se pořádně vyběhat. On totiž chrt "poslouchá" (čti: drží se v mé blízkosti), dokud něco nezahlédne. A nemusí to být jen zvěř. Loví očima. Nepřemýšlí nad tím. Takže klidně vezmou čáru za poletujícícm papírkem. A to vypínají a třeba si nohy zlámou. O sezení na mezi si teda můžu nechat zdát. Ta moje je potrhlík, co si prostě vystačí bez člověka. Takže já si sednu a psice kolem lítá, čmuchá, hrabe... Má radius vzdálenosti dost velký a pokud ještě nedohrabala, tak prostě nepřiběhne. Mě to nijak nevadí, jsem venku kvůli ní, ale spousta lidí už mi řekla, že by jim z ní mrsklo. S chrtem prostě budete muset přijmout hodně kompromisů. Dáte mu volnost a na oplátku po něm chcete, aby nezmizel z dohledu. Přivoláte ho? Počkáte si, až si dočmuchá, pak dočurá a pak obloukem, jakoby mimochodem, přijde. Mě tohle vyhovuje. Nejsem člověk, co rád používá povely (přesto, že chodíme na cvičák, možná zkusíme aj zkoušky), takže venku prostě jdu, psice běhá a já jen po očku sleduju, kde je. Stejně tak ona. Není to jak s ovčandou, kterou jsem pustila a nemusela jsem se starat, kde je. Když jsem pískla, do pár vteřin byla u mě. Chrt takhle nefunguje. Není to s nimi jednoduché a je to o tom, jaký je člověk. Podle toho si s chrtem sedne nebo ne. Jsou to psi neskuteční, opravdu zvláštní, ale já už bych neměnila. :)

Přivoláte ho? Počkáte si, až si dočmuchá, pak dočurá a pak obloukem, jakoby mimochodem, přijde.
To je přesné....
I to o tom lovení papírků (listí, igelitových pytlíků hnaných větrem)....chrta, který se už rozběhl nezastavím....nebo nezastavím okamžitě...teprve až mu po první euforii, kdy má v hlavě jen "musím to dohonit" začne fungovat mozek, začne přemýšlet cože to vlastně honí, se po povelu-hvízdnutí (alespoň ten můj) vrátil vééélikým obloukem zpět......když to spočtu...pes vyrazí, než já se vzpamatuju a zahvízdám, tak už pes uběhne docela velkou vzdálenost (100 metrů určo), než zareaguje na povel, tak to máme dalších 100 metrů a pak oblouk, kterým se začne vracet tak 50 metrů....takže bezpečný prostor pro vypuštění mého chrta byl cca 300 metrů na každou stranu.....
Pokud se zadíval do dáli a ještě nevyrazil, stačil povel "čekej" a pak následovalo několik vteřin na odchycení psa.....
A můžu mít jeden technický dotaz? Nezkoušeli jste obojek s pípákem nebo vibrační? ... Když se tedy chrt rozběhne a než ho mozek dožene.
Já sice nemám chrta, ale mám psa milujícího běh - volný běh. A při tom běhu se dostává do rauše. Prostě běhá a běhá .... zrychluje. Naštěstí neutíká ode mne pryč ale rádius je taky velký. Ten běh nepřeruší nic. Volání, pískání, zvěř, jiný pes .... tam to ještě vypadá tak, že ho ve hře psi honí a on před nimi utíká - i když už ten pes dávno nemohoucně leží nebo už odešel. Střelbu zkoušet nebudu. Jediné co mi pomáhá je, že využívám elektrický obojek - ten oznamovací tón. Nedostane ránu, ale prostě mu u hlavy zapískám. Zatím mi to funguje.
P.S. .... vím, že existují vibrační obojky .... to že mám elektriku prosím neřešte - to je shoda okolností.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
A můžu mít jeden technický dotaz? Nezkoušeli jste obojek s pípákem nebo vibrační? ... Když se tedy chrt rozběhne a než ho mozek dožene.
Já sice nemám chrta, ale mám psa milujícího běh - volný běh. A při tom běhu se dostává do rauše. Prostě běhá a běhá .... zrychluje. Naštěstí neutíká ode mne pryč ale rádius je taky velký. Ten běh nepřeruší nic. Volání, pískání, zvěř, jiný pes .... tam to ještě vypadá tak, že ho ve hře psi honí a on před nimi utíká - i když už ten pes dávno nemohoucně leží nebo už odešel. Střelbu zkoušet nebudu. Jediné co mi pomáhá je, že využívám elektrický obojek - ten oznamovací tón. Nedostane ránu, ale prostě mu u hlavy zapískám. Zatím mi to funguje.
P.S. .... vím, že existují vibrační obojky .... to že mám elektriku prosím neřešte - to je shoda okolností.
Ne, a ani by mě to nenapadlo - na psy normálních plemen mi nevadí kvůli lovení použít elektriku (ti nemají co lovit, byli šlechtění ke spolupráci ne ke štvaní zvěře), ale na chrta bych ji NIKDY nedala! Pokud je staletí šlechtěné na štvaní zvěře, tak ho nebudu přebíjet násilím - to ho raději nepustím tam kde je zvěř, a vezmu ho misto toho na coursing.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ne, a ani by mě to nenapadlo - na psy normálních plemen mi nevadí kvůli lovení použít elektriku (ti nemají co lovit, byli šlechtění ke spolupráci ne ke štvaní zvěře), ale na chrta bych ji NIKDY nedala! Pokud je staletí šlechtěné na štvaní zvěře, tak ho nebudu přebíjet násilím - to ho raději nepustím tam kde je zvěř, a vezmu ho misto toho na coursing.
Já jsem fakt nemyslela mu dát ránu ..... ale zkusit ho zvukem přímo u ucha nebo vibrací (stejně tak jako na něj sáhnu) vytrhnout z toho rauše (lovení, štvaní) vytrhnout.
Ptám se proto, že vedu ty kurzy pro začátečníky a může se mi stát, že mi tam třeba v budoucnu s chrtem nebo s křížencem chrta někdo dorazí. A jediné kde jsem to aplikovala a funguje mi to je u křížence, který asi chrta v sobě nemá. Tak ať jsem případně připravena a nevolím cestu do pekel spíš než k výsledku. Když mi řeknete, že si myslíte, že to i v té "něžné" (zvuk, vibrace) formě nebude fungovat, protože třeba chrta rozhodí už jenom to "omezení" nebo zasahování do přirozené činnosti .... budu ráda a budu to brát jako případnou zkušenost pro další rozhodování, jak řešit situace.
Jo a nemyslela jsem to jako, že by člověk nenechal chrta přirozeně vyběhat, ale spíš v těch situacích, kdy hrozí nějaké neočekávané nebezpečí .... nebo prostě člověk přehlédne zdroj případného nastartování k lovení (ať už ty látající kapesníky atd.)
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Já jsem fakt nemyslela mu dát ránu ..... ale zkusit ho zvukem přímo u ucha nebo vibrací (stejně tak jako na něj sáhnu) vytrhnout z toho rauše (lovení, štvaní) vytrhnout.
Ptám se proto, že vedu ty kurzy pro začátečníky a může se mi stát, že mi tam třeba v budoucnu s chrtem nebo s křížencem chrta někdo dorazí. A jediné kde jsem to aplikovala a funguje mi to je u křížence, který asi chrta v sobě nemá. Tak ať jsem případně připravena a nevolím cestu do pekel spíš než k výsledku. Když mi řeknete, že si myslíte, že to i v té "něžné" (zvuk, vibrace) formě nebude fungovat, protože třeba chrta rozhodí už jenom to "omezení" nebo zasahování do přirozené činnosti .... budu ráda a budu to brát jako případnou zkušenost pro další rozhodování, jak řešit situace.
Jo a nemyslela jsem to jako, že by člověk nenechal chrta přirozeně vyběhat, ale spíš v těch situacích, kdy hrozí nějaké neočekávané nebezpečí .... nebo prostě člověk přehlédne zdroj případného nastartování k lovení (ať už ty látající kapesníky atd.)
Chrt je při štvaní v rauši - nějaký vibrace nebo zvuk vnímat nebude. A s tím "zvoněním" bych byla u psů, co mají cvičit na zkoušky dost opatrná, protože že už jsem na nástupu viděla dost zvířat, co se totálně rozsypalo u pípnutí čtečky (stejné místo - krk, stejný zvuk jak EO). A všichni ti vykulení majitelé na dotaz, jestli nepoužívají EO s pípáním odpověděli že ano! Bohužel je rozhodčí vyhodil už na nástupu pro bazlivost psa
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Chrt je při štvaní v rauši - nějaký vibrace nebo zvuk vnímat nebude. A s tím "zvoněním" bych byla u psů, co mají cvičit na zkoušky dost opatrná, protože že už jsem na nástupu viděla dost zvířat, co se totálně rozsypalo u pípnutí čtečky (stejné místo - krk, stejný zvuk jak EO). A všichni ti vykulení majitelé na dotaz, jestli nepoužívají EO s pípáním odpověděli že ano! Bohužel je rozhodčí vyhodil už na nástupu pro bazlivost psa
Děkuji za info ohledně toho chrtího rauše.
Ohledně používání zvukového signálu jako upozornění před ránou .... to vím, taky jsem to už viděla. Já osobně to právě nedělám .... opravdu používám jenom zvuk .... a pouze u toho rauše - akorát na elektrickém obojku. Vím, že by mi úplně stačil vibrační ... ale když jsem se rozhodovala pro typ vybírala jsem s ohledem na svou povahu tvůrce katastrofických scénářů a škrta.
Já mám barzoje, ale čím déle ho mám, tím víc si myslím, že mám absolutní raritu... Je mu 18měsíců - měl by teoreticky být v těžké pubertě. On poslouchá, na zavolání přibíhá poklidným poklusem (ne tryskem jako aussíci :D, ale přijde) a když vypálí za zvěří, po mém zařvání se prudkou otočkou okamžitě vrací stejnou rychlostí, jakou vyběhl za zvěří.
Jak bylo psáno - na vodítku netahá, problémy s ním nejsou. Psi se mu vesměs vyhýbají, protže je velký a ano - vzhledem ke smečce aussíků je to neuvěřitelný balzám na nervy. Je jedno co dělám a kde to dělám, on si prostě přijde lehnout někam poblíž, nejlíp když může položit hlavu někam na mě - na nohu, do klína... a leží... a leží... a když jdeme ven, tak jdeme ven... pustím ho z vodítka, udělá si kolem mě svá dvě tři kolečka o poloměru cca sto metrů a pak už jen v klídku kráčí se mnou.
Jo a dostihy běhá - respektive trénujeme na licenci (to abyste si nemysleli, že mám zoje bez loveckého pudu). Od první chvíle pochopil, co se po něm chce a věřím, že je schopný to rozlišit - kdy smí a nesmí lovit.
Taky je to můj první pes "bez povelů" on prostě vnímá běžnou řeč... Jdi hají, počkej tu na mě, šupej dolů, jdeme spinkat.... překlad pro ostatní - místo, zůstaň, dolů, do kotce (pro něj do postele). Nic jsem ho vlastně neučila, všechno vyplynulo samo.

aneleh
napsal(a):
Já mám barzoje, ale čím déle ho mám, tím víc si myslím, že mám absolutní raritu... Je mu 18měsíců - měl by teoreticky být v těžké pubertě. On poslouchá, na zavolání přibíhá poklidným poklusem (ne tryskem jako aussíci :D, ale přijde) a když vypálí za zvěří, po mém zařvání se prudkou otočkou okamžitě vrací stejnou rychlostí, jakou vyběhl za zvěří.
Jak bylo psáno - na vodítku netahá, problémy s ním nejsou. Psi se mu vesměs vyhýbají, protže je velký a ano - vzhledem ke smečce aussíků je to neuvěřitelný balzám na nervy. Je jedno co dělám a kde to dělám, on si prostě přijde lehnout někam poblíž, nejlíp když může položit hlavu někam na mě - na nohu, do klína... a leží... a leží... a když jdeme ven, tak jdeme ven... pustím ho z vodítka, udělá si kolem mě svá dvě tři kolečka o poloměru cca sto metrů a pak už jen v klídku kráčí se mnou.
Jo a dostihy běhá - respektive trénujeme na licenci (to abyste si nemysleli, že mám zoje bez loveckého pudu). Od první chvíle pochopil, co se po něm chce a věřím, že je schopný to rozlišit - kdy smí a nesmí lovit.
Taky je to můj první pes "bez povelů" on prostě vnímá běžnou řeč... Jdi hají, počkej tu na mě, šupej dolů, jdeme spinkat.... překlad pro ostatní - místo, zůstaň, dolů, do kotce (pro něj do postele). Nic jsem ho vlastně neučila, všechno vyplynulo samo.
..vždy když jsem byla u kamarádky na návštěvě, fenka barzojka ležela vždy v klidu v chodbě, pokud jsem chtěla, šla jsem se s ní pomazlit, sama se nikdy nevnucovala, v klidu ležela v chodbě s hlavou do pokoje a kočky kolem ní rajtovaly, ani nehnula brvou.........venku při venčení naprosto v klidu, přizpůsobená chůzi kamarádky......byla s námi i na výstavě koček, která se konala venku v areálu výstaviště, naprosto v klidu ležela vše pozorovala, občas se šla s kamarádkou projít, kdo chtěl mohl si jí pohladit, nedělalo jí to problém.......prostě naprostý klid a noblesa.......... možná je to i osobností mé kamarádky milující kočky, velmi inteligentní, neuvěřitelný rozhled, empatická, každému nápomocná.......prostě tak nějak si ani u ní nedokážu představit jiného psa........ona nikdy své chrty nepolevovala, spíš s nimi vždy vedla rozhovor........

Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Já myslím, že je úplně jedno, jestli mu něco pípne nebo zavibruje na krku nebo jestli na něj zapískám-zavolám (s podobnými obojky nemám zkušenost takže jen teorie)....když mu začne "fungovat mozek" tak slyší, že je volán není hluchej a pokud chce tak se vrátí.....teda existují asi i vyjímky jako je barzoj aneleh....nebyl trochu ovlivněn soužitím s ausíky??
Ani chrt není nemyslící magůrek...když vyrazí za kapesníkem, tak je to ten mžik, že musí honit pohybující se cíl (to je ale v tom okamžiku zrychlení"dvěstě v městě a třista z místa), ale brzo zjistí, o co jde a pak ho to přestane zajímat....jde o to, že když je v blízkosti silnice, tak by mohl vlítnout pod auto.......
Neříkám, že nejsou chrti, kteří jdou pustit s vodítka pouze na oploceném prostoru, ale nepřijde mi problém chodit s chrtem v přírodě na volno.....bylo už to psáno výše, chrťák si při prvotním vypuštění udělá pár rychlých koleček a pak se více méně courá v blízkosti pánečka a chrtí páneček už je většinou dostatečně vycvičen na to, aby poznal, že pes zbystřil a asi něco vidí a v tom případě si může těch pár metrů k chrťákovi dojít a přidržet si ho.....
Inspektor Pišišvor, Ollie: Nesouhlasím s tím, že nesouhlasíte. Pudový rozvoj je, společně s vrozeným pudovým založením, základním předpokladem loveckých kvalit zvířat.
Výsledkem řádného vedení a chovu chrtů je zvíře které v honbě za kořistí nezastaví vůbec nic. Takže od chrta kterého při práci zastaví hloupé přivolání nelze nikdy očekávat prvotřídní výkon. Metodická chyba je v takovém případě samozřejmě jak na straně majitele, tak pravděpúodobně i na straně chovatele.
vetřelec
napsal(a):
Inspektor Pišišvor, Ollie: Nesouhlasím s tím, že nesouhlasíte. Pudový rozvoj je, společně s vrozeným pudovým založením, základním předpokladem loveckých kvalit zvířat.
Výsledkem řádného vedení a chovu chrtů je zvíře které v honbě za kořistí nezastaví vůbec nic. Takže od chrta kterého při práci zastaví hloupé přivolání nelze nikdy očekávat prvotřídní výkon. Metodická chyba je v takovém případě samozřejmě jak na straně majitele, tak pravděpúodobně i na straně chovatele.
Tak pak je všechno v cajku - nikdy se mi chrta od zvěře přivolat nepovedlo, resp. jsem to ani nezkoušela, protože vím jistě, že by to bylo marné

aneleh
napsal(a):
Nechci vás strašit, ale... Do půl roku jsem měla dokonale poslouchajícího psa. Pak se to začalo neznatelně zhoršovat, nicméně do dvou let to bylo jakžtakž poslouchající zvíře, co se dalo i odvolat. Až jsem si dělala srandu, že mi ho chovatelka něčím řízla, ať se přizná. Coursing v pohodě, to běžel vždycky. Po druhém roce se z něho začal stávat plnohodnotný reprezentant svého plemene. I když musím říct, že oproti kolegům s typickou povahou je na tom pořád velmi dobře.
napsal(a):
Nechci vás strašit, ale... Do půl roku jsem měla dokonale poslouchajícího psa. Pak se to začalo neznatelně zhoršovat, nicméně do dvou let to bylo jakžtakž poslouchající zvíře, co se dalo i odvolat. Až jsem si dělala srandu, že mi ho chovatelka něčím řízla, ať se přizná. Coursing v pohodě, to běžel vždycky. Po druhém roce se z něho začal stávat plnohodnotný reprezentant svého plemene. I když musím říct, že oproti kolegům s typickou povahou je na tom pořád velmi dobře.
já to pořád beru jako obrovskej bonus... barzoj byl moje dětský splněný přání, který jsem jen odsouvala a odsouvala a dneska jsem šťastná, že ho mám... paradoxně - do roka občas měl tendence neposlechnout, od roka je jak švýcarský hodinky. Na druhou stranu je mi jasný, že pořád je to chrt, pořád je to lovec, pořád je mladej... Jen v tuhle chvíli přes všechno strašení můžu říct, že ten pes je téměř dokonalej...