Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.2.2019 12:23
Jarus28

XXX.XXX.231.203

Dobrý den,
nemáte prosím někdo zkušenost s utíkáním psa za zvěří? Mám tříletou fenku německého ovčáka, která neustále utíká za srncem či zajícem. Když byla mladší, zvěř ji nezajímala. Ale poslední dobou mi stále častěji utíká po stopě a vratí se zpět k noze až za několik minut. Ona je velice rychlá, dokáže během krátké chvíle uběhnout i 2 km. Běhá po pozemkách, které vlastním. Mám ale strach, aby neutekla na silnici a nesrazilo ji auto. Když se ta její neposlušnost minulý rok zhoršila, začala jsem ji vodit na stopovačce o délce 2 m, abych ji měla pod kontrolou. Stále však doufám, že se to zlepší... .

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.2.2019 12:33

2 m není stopovačka.

Proč jí pouštíte, když utíká? s každým útěkem po stopě se to chování posiluje.

25.2.2019 12:40
Jarus28

XXX.XXX.231.203

Děkuji za příspěvek. Dříve jsem ji hodně pouštěla z vodítka a máte pravdu, že se to zhoršovalo. Od podzimu 2018 ji vodím pouze na vodítku. Dneska jsem ji po dlouhé době zkusila pustit... ze začátku poslouchala a pak opět ucítila nějakou stopu a utekla, vrátila se za 5 minut. Jak bych měla postupovat? Děkuji.

25.2.2019 12:47

10 m šňůru a nepouštět.

Ten pes stejně nemá co probíhat se v lese a na čuchání na cestě mu ta šňůra stačí.

25.2.2019 13:08
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Já teda budu asi ta první "zlá". A co jí pro německoovčáckého boha vymyslet nějakou práci - zaměstnat ji?

Stopujte. Naučte jí revíry. Naučte jí vysílačky. Vemte jí do nějaké obory s vysokou zvěří a na stopovačce (5-10 m) jí naučte jak se má v přítomnosti zvěře chovat.

Kdybych na to měla prostory tak si místo malý štětky pořídim německého ovčáka. S ním se dá dělat věcí! A skoro levou zadní!

25.2.2019 13:20
Jarus28

XXX.XXX.231.203

Děkuji za příspěvek. Mám hospodářství, takže když pracujeme na poli (např. sbíráme brambory nebo kamení) tak neutíká a drží se nás :-)
Utíká za zvěří jen tehdy, když jdeme na procházku jen tak ráno a odpoledne. Asi se nudí a hledá si tímto způsobem zábavu.
Co jsou "revíry" a "vysílačky" ? Moc děkuji.

25.2.2019 13:35
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Jarus28 napsal(a):
Děkuji za příspěvek. Mám hospodářství, takže když pracujeme na poli (např. sbíráme brambory nebo kamení) tak neutíká a drží se nás :-)
Utíká za zvěří jen tehdy, když jdeme na procházku jen tak ráno a odpoledne. Asi se nudí a hledá si tímto způsobem zábavu.
Co jsou "revíry" a "vysílačky" ? Moc děkuji.

Vidíte, v podstatě víte, kde je problém "Asi se nudí a hledá si tímto způsobem zábavu." A když vy pracujete, tak ona vlastně pracuje s vámi .... dohlíží na vás a kontroluje okolí.

Revír je laicky řečeno vysílání psa ověřovat něco např. v terénu. Používá se to hlavně při obranách, kdy pes hledá "narušitele"/figuranta. Jinak bychom to v postatě mohli klidně převést na obíhání libovolných předmětů - stromů, kupek či balíků sena/slámy ..... prostě nějakých výraznějších bodů. Např. vyšlete povelem a ukázání rukou fenu oběhnout strom. To můžete v rámci procházky dělat neustále. Vysílačka je v postatě to stejné, jenom pes běží vámi ukázaným směrem do doby než ho zavoláte zpět nebo mu dáte povel na dálku (lehni nejčastěji). A co aportování? Nebo můžete v rámci procházky začít se základním výcvikem ..... udělat si např. 3 minutovou cvičící přestávku. Pak prokračovat v procházce na stopovačce, posilovat přivolání (na stopovačce). A během procházky si ty cvičící přestávky udělat klidně tři. Prostě musíte fenu zabavit jinak než aby si tu zábavu vymýšlela sama. Aby očekávala neustále zábavu od vás .... ne od srn a zajíců.

25.2.2019 13:45
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

No nevím, ale radit někomu, jehož pes zdrhá, a nemá přivolání, aby s ním dělal revír a vysílačku (kterou pes ani pán neumí, a pes má příležitost zdrhnout), je podle mě úplně mimo - to už je rozumnější, a pro zadavatelku stravitelnější vzit si psa na 8 m flexinu, uzel na přetahování a vyrazit na prochajdu ...

25.2.2019 13:48
Jarus28

XXX.XXX.231.203

Děkuji za obsáhlou odpověď a hlavně také za radu... Určitě se budu snažit vyzkoušet to. Mohla bych třeba i schovat nějaký předmět nebo pamlsek někde u stromu a poslat fenku, aby to našla, že ano?

25.2.2019 16:54
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Inspektor Pišišvor napsal(a):
No nevím, ale radit někomu, jehož pes zdrhá, a nemá přivolání, aby s ním dělal revír a vysílačku (kterou pes ani pán neumí, a pes má příležitost zdrhnout), je podle mě úplně mimo - to už je rozumnější, a pro zadavatelku stravitelnější vzit si psa na 8 m flexinu, uzel na přetahování a vyrazit na prochajdu ...

Revír a vysílačku - tak jsem to nemyslela hned teď v terénu. Jen že jsou možnosti jak psa zaměstnat na procházce aby si nehledal zábavu sám a přitom se dost vyběhal a potrápil hlavu. Nebo vy chodíte nácvik dělat hned ven?

V druhé části jsem nahodila co se psem dělat na stopovačce. Mně třeba osobně příjde škoda se s 3 letou fenou NO jenom přetahovat .... to mi příjde dobré tak maximálně pro bígla (milovníci bíglů prominou ). Nějaké to sedni, lehni už nejspíš umí. K noze asi taky chodí, tak se dá dost zlepšovat i u tohoto povelu.

Já už prostě k těmhle problém přistupuju tak, že vlastně lidi vůbec neví co se psem všechno můžou dělat .... to je nekonečné boogie kurzů.

25.2.2019 17:03
Bára J

XXX.XXX.77.140

Mám podobnou zkušenost. Když moje bulmastifka měla okolo roka, tak taky začala honit srnky a zvěř a nešla odvolat. Teď v 7 letech je to už v pohodě. Ale naučili jsme se, že se dívám okolo a když uvidím zvěř, odvolám ji dřív než se rozeběhne. Buď stuj a dojdu si pro ní nebo ke mě a přijde. Hlavní je nenechat psa rozeběhnout, pak je to těžké ho zastavit. Jinak taky chodím se psama na volno a nevidím v tom problém...

25.2.2019 17:08
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Jarus28 napsal(a):
Děkuji za obsáhlou odpověď a hlavně také za radu... Určitě se budu snažit vyzkoušet to. Mohla bych třeba i schovat nějaký předmět nebo pamlsek někde u stromu a poslat fenku, aby to našla, že ano?

Jestli má oblíbenou hračku nebo pamlsek lze to využít. Ale ve vašem případě stále na té stopovačce.

Ono můžete to vysílání a i to obíhání dělat se stopovačkou .... vysílání se stopovačkou v ruce a na maximální vzdálenost délky stopovačky - posílíte si i přivolání. Obíhačky se stopovačkou courající se - ale v dosahu. Akorát pozor na zaseknutí stopovačky. Obíhání předmětů je nejlepší nacvičit doma (když budete hledat na internetu určitě najdete videonávod).

Já bych vám třeba poradila tento postup. Sehnat si šňůru 20 metrů. Tu používat pouze na výcvik (jako jistidlo). Třeba na to hledání .... ať má fenka možnost většího odstupu. Nebo na nácvik přivolávání. Tuhle šňůru si pak zase smotat až budete chtít pokračovat v procházce. A na procházku mít třeba 4 metrové vodítko. Na tom klidně může stále během procházky cvičit přiřazovaní k noze, přivolání (s předsednutím a zaměřením se přesnost a rychlost), sedni, lehni u nohy i na dálku a i na třeba na to přetahování. Fakt možností je mnoho. Jestli vás baví triky můžete nacvičovat i triky. Hlavně všechno na pohodu a radostně. Je opravdu škoda nevyužít šikovného psa, zvlášť když máte čas a možnosti. Tohle jsou jenom takové rychlé rady nebo spíš ukázání směru jakým se můžete vydat. Jakémukoliv cvičení předchází to aby se psovod naučil správně motivovat psa - odměny, hraní. Jestli to nemáte v malíčku, tak ještě nastudujte.

25.2.2019 17:42
Jarus28

XXX.XXX.231.203

Moc děkuji za všechny rady. Věřte, že jsem moc ráda za ně. Fenka se jmenuje Betynka, jinak je hodná i k cizím i lidem a zvířatům. Jenom je hodně temperantní, to nejspíš zdědila po svém otci, jehož majitelem je voják z povolání. Ještě je tu jeden problém - také nemá ráda auta. Když byla štěně u původních majitelů, tak ji zlobili tím, že na ni najížděli korbou. Ona jak vidí to otáčející se kolečko, tak se s ním snaží nějak bojovat.

25.2.2019 18:14
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Jarus28 napsal(a):
Moc děkuji za všechny rady. Věřte, že jsem moc ráda za ně. Fenka se jmenuje Betynka, jinak je hodná i k cizím i lidem a zvířatům. Jenom je hodně temperantní, to nejspíš zdědila po svém otci, jehož majitelem je voják z povolání. Ještě je tu jeden problém - také nemá ráda auta. Když byla štěně u původních majitelů, tak ji zlobili tím, že na ni najížděli korbou. Ona jak vidí to otáčející se kolečko, tak se s ním snaží nějak bojovat.

Nemáte někde v blízkém okolí cvičák? Slušnej cvičák, ne drilárnu. Když tam budete chodit jednou týdně, poradí vám ohledně jednotlivých cviků, které si pak můžete doma a pak následně na těch procházkách procvičovat. Mohli by vám poradit i ohledně toho chování k autům. Tady vám můžeme poradit tak nějak obecně, ale asi by to chtělo vidět jak s fenou pracujete a jak se chová. I co se týče toho "problémového" chování k autům. Zlepšit se to dá, ale na to musíte umět se psem správně pracovat.

25.2.2019 18:25
Jarus28

XXX.XXX.231.203

Cvičák bohužel ve svém okolí nemám. Zkusím se ale řídit Vašemi radami a budu vidět, jestli se to bude dařit. Počítám s tím, že to nebude jednoduché zbavit ji toho "lovení". Budu muset být trpělivá.
Moje první fenka Ťapka byla také NO, ale ona byla křížená s Chodským psem. Byla tedy klidnější a vyrovnanější. Když byla mladší, také honila zvěř, ale neutíkala. Jako starší už nic takového nedělala. Měla jsem ji 13 let.
Každý pes je jiný a potřebuje jiný postup při výcviku.

25.2.2019 20:41
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Revír a vysílačku - tak jsem to nemyslela hned teď v terénu. Jen že jsou možnosti jak psa zaměstnat na procházce aby si nehledal zábavu sám a přitom se dost vyběhal a potrápil hlavu. Nebo vy chodíte nácvik dělat hned ven?

V druhé části jsem nahodila co se psem dělat na stopovačce. Mně třeba osobně příjde škoda se s 3 letou fenou NO jenom přetahovat .... to mi příjde dobré tak maximálně pro bígla (milovníci bíglů prominou ). Nějaké to sedni, lehni už nejspíš umí. K noze asi taky chodí, tak se dá dost zlepšovat i u tohoto povelu.

Já už prostě k těmhle problém přistupuju tak, že vlastně lidi vůbec neví co se psem všechno můžou dělat .... to je nekonečné boogie kurzů.

Já dělám revíry i vysílačku na place, ale to je na jinou diskuzi, nicméně bych se s takovým psem nejdřív zaměřila na přivolání, a takové hry/cvičení, kde jednak nehrozí útěk psa, a druhak to bude pro začátek jednoduché jak pro fenu, tak pro zadavatelku.

25.2.2019 22:02
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Zkuste sehnat někoho, kdo má elektrický obojek a umí ho používat. Udělejte to co nejdříve, než nějakou zvěř dožene. Je to jediná spolehlivá metoda, tedy jestli nechcete roky vodit fenu venku na stopovačce.

25.2.2019 22:03
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Zkuste sehnat někoho, kdo má elektrický obojek a umí ho používat. Udělejte to co nejdříve, než nějakou zvěř dožene. Je to jediná spolehlivá metoda, tedy jestli nechcete roky vodit fenu venku na stopovačce.

26.2.2019 11:42
Jarus28

XXX.XXX.181.147

Děkuji za příspěvek. Elektronický obojek jsem měla vypůjčený, zkusila jsem ho dle intrukcí používat, ale nepřesvědčilo mě to... Fenka Betynka totiž z toho byla nervózní a strašně divoká. Navíc se mi zdálo, že nefungoval tak, jak by měl. Byla jsem ráda, že jsem ho mohla po měsíci vrátit.

26.2.2019 12:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jarus28 napsal(a):
Děkuji za příspěvek. Elektronický obojek jsem měla vypůjčený, zkusila jsem ho dle intrukcí používat, ale nepřesvědčilo mě to... Fenka Betynka totiž z toho byla nervózní a strašně divoká. Navíc se mi zdálo, že nefungoval tak, jak by měl. Byla jsem ráda, že jsem ho mohla po měsíci vrátit.

No on se ten obojek nejdřív nosí třeba měsíc,dva bez použití, aby pes neřešil, že má na krku něco "jiného" a nebyl z toho nervózní. A i vy se musíte chovat naprosto stejně, jako by obojek neměla - žádná nervozita, obavy nebo tak. Nic proti EO nemám (při správném používání) ale jsem ta poslední, která by ho měla vychvalovat - nám totiž taky nepomohl.

Ale u NO bych na to šla přes tu šňůru a přes zaměstnání. Já už psa tam navolno nepouštím. Chodíme hodně v sedáku v postroji a nebo na šňůře. A učím klid před zvěří - určitě jsme pokročili, pes si dokáže na povel sednout (někdy už si sedne automaticky když vidí zvěř) a trochu vnímat - ale pořád se klepe a kvičí. Osobně si myslím, že u nás je problém i to, že v jiných sportech po něm ten kořistnický pud chci a tady mu to vlastně zakazuji. I když teda zase u těch sportů není takhle mimo - no u coursingu by se to s tím dalo srovnat.

26.2.2019 23:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Inspektor Pišišvor napsal(a):

Já dělám revíry i vysílačku na place, ale to je na jinou diskuzi, nicméně bych se s takovým psem nejdřív zaměřila na přivolání, a takové hry/cvičení, kde jednak nehrozí útěk psa, a druhak to bude pro začátek jednoduché jak pro fenu, tak pro zadavatelku.

Když už jsme u těch vysílaček - dneska jsme měli na place fakt super nácvik vysílačky . Vyšlu psa, on radostně běží a přesně v místě kde má peška hodí bobek . To je snad poprvé kdy se mi vys*al vyloženě při cvičení (a to byl vyvenčený) - má na vysílačku asi jasný názor

26.2.2019 23:48
Tasyrka

XXX.XXX.12.52

Jste nejspíš málo zajímavá, že ten pes dá přednost zvěři před vámi. Zkuste jí nějak motivovat k tomu, aby si vybrala vás, před stopou (samozřejmě chápu, že když přestane vnímat a rozeběhne se po stopě, tak to asi nebude mít cenu, proto je nutné vytrhnout jí z činnosti ještě před tím, než se stane neovladatelnou).
Vezměte si třeba nakrájený párek jako pamlsek, kupte dlouhou stopovačku a jděte trénovat přivolání. Pokud se vám bude zdát že se až moc soustředí na pachy, tak můžete mozek zaměstnat různými příkazy. Ona pak bude soustředěnější na vás. Taky trénujte odložení, to je taky fajn povel. Při přivolávání volejte zajímavě a nadšeně, aby to psa zaujalo a pamlsek mějte v ruce připravený ještě před tím, než psa zavoláte, aby neběžel kvůli šmátrání v kapse.

27.2.2019 00:17
Terven

XXX.XXX.160.10

Tasyrka napsal(a):
Jste nejspíš málo zajímavá, že ten pes dá přednost zvěři před vámi. Zkuste jí nějak motivovat k tomu, aby si vybrala vás, před stopou (samozřejmě chápu, že když přestane vnímat a rozeběhne se po stopě, tak to asi nebude mít cenu, proto je nutné vytrhnout jí z činnosti ještě před tím, než se stane neovladatelnou).
Vezměte si třeba nakrájený párek jako pamlsek, kupte dlouhou stopovačku a jděte trénovat přivolání. Pokud se vám bude zdát že se až moc soustředí na pachy, tak můžete mozek zaměstnat různými příkazy. Ona pak bude soustředěnější na vás. Taky trénujte odložení, to je taky fajn povel. Při přivolávání volejte zajímavě a nadšeně, aby to psa zaujalo a pamlsek mějte v ruce připravený ještě před tím, než psa zavoláte, aby neběžel kvůli šmátrání v kapse.

Máte částečně pravdu, ale to, co píšete, je fajn rada spíš pro výchovu nezkaženého štěněte anebo nevychovaného psa, který za zvěří vyrazí jen tak ze zvědavosti.
U rozloveného dospělého psa je to o něčem jiném, tam páníček nemá šanci být zajímavější než zvěř a troufám si tvrdit, že párky apod. v tu chvíli pes nebude vůbec vnímat.
Nevím, jestli jste někdy zažila echt lovce. Převýchově se stpovačkou moc šancí nedávám, lovecký pud je jeden z nejsilnějších a zvítězit nad ním se nedá, nechcete-li psa úplně zlomit. Lze ho ale dostat pod kontrolu, dát mu pravidla a naučit se s takovým psem přijatelně fungovat i za cenu že nebude mít vždy a všude absolutní volnost.
Doporučuju pročíst tuto diskuzi, padlo tam hodně zajímavých tipů
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3533612/mame-lovce?from-list=1#a3540460

27.2.2019 06:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Když už jsme u těch vysílaček - dneska jsme měli na place fakt super nácvik vysílačky . Vyšlu psa, on radostně běží a přesně v místě kde má peška hodí bobek . To je snad poprvé kdy se mi vys*al vyloženě při cvičení (a to byl vyvenčený) - má na vysílačku asi jasný názor

Nee, on už četl zkušebák, a zjistil, že na akci tam bude mit ho ... 💩, a ne peška, tak to chtěl taky natrénovat!

27.2.2019 12:21
Jarus28

XXX.XXX.189.127

Dobrý den,
jsem zadavatelem tohoto tématu, reaguji na Váš příspěvek. Máte jistě pravdu, že lovecký pud je jeden z nejsilnějších. Už jsem se o tom několikrát přesvědčila. Moje tříletá fenka NO začala minulý rok hodně utíkat za zvěří. Když byla mladší, tak také se stalo, že utekla, ale bylo to spíš výjimečně. Loni se to velice zhoršilo, a proto mi nic jiného nezbývá než ji vodit na stopovačce. Trénuji přivolání a ona vždy poslechne. Jenom, když se stane, že uvidí nějakého srnce, začne vyvádět (kňučet, štěkat) a snaží se nějakým způsobem z té stopovačky dostat. Když zvěř odběhne pryč, tak se zase uklidní. Snažím se ji přivolat v tu chvíli zpět k noze, ale ona nevnímá. Jen sleduje toho srnce a štěká na něho.

Přidejte reakci

Přidat smajlík