Labradorský retrívr

Prodám Labradorského retrívra - Krásná smetanová štěňátka s PP po zdravých...
30000 Kč
Dobrý večer,
brzy přinesu domů psa (8 týdenní štěně), spoustu věcí mám už připravených, ale spoustu stále ne. Jedna z věcí, u kterých si stále nejsem jist, je pohyb štěněte po domě. Předpokládám, že až bude doma, tak ho dám do "hrací ohrádky", nějakého kovového oktagonu. Ale například nevím, jak dlouho musí štěně v tomto oktagonu být, když zrovna není venku a nevenčí se. Může si malé štěně hrát i mimo ohrádku, třeba někde v domě nebo na zahradě pod mým dohledem, nebo má být drženo v nějaké místnosti po určitý čas, co si ho přivezu a až potom ho mohu vzít mimo tuto místnost? Obecně nevím, kde a jak dlouho s ním být. Poradíte?
Předem děkuji za Vaše odpovědi.
S pozdravem
EnthusiasticDogOwner
Což mě ještě přivádí k otázce, zda-li je lepší nechat je spát a odpočívat v něčem jako je přepravka, nebo spíše právě v takovém "kovovém oktagonu", který jsem zmiňoval. Někde jsem totiž četl, že štěňata s větším prostorem jsou náchylnější k vylučování v jejich ohrádce, protože jednu část berou třeba jako hrací a druhou jako vylučovací, zatímco štěňata v menších prostorách, jako je třeba přepravka apod. si svá místa udržují ve větší čistotě.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Proč v ohrádce?
Nikdy jsem neměla štěně v ohrádce, jen když zůstalo samo doma, bývalo v předsíni, kde nemohlo nic zničit, ani si ublížit.
Za sebe ohrádky nemám ráda. Štěně hned po příchodu domů mohlo vždy úplně všude. Výjimku tvořily prostory, kde by se mu mohlo něco stát. Ale samozřejmě to znamená doma vše zabezpečit - včetně zahrady.
Ale vím, že někteří lidé zastávají názor, že by měl mít pes vlastní kennelku, do které se pesan naučí chodit odpočívat. S tím problém sice nemám, ale se zavíráním už ano. Ale co člověk, to názor :)
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Údajně "uchovávání" štěněte v přepravce, bedně, nebo jiné "ohrádce" se zamezuje problémům s vyprazdňováním se v domě a poskytuje jim to bezpečné prostředí, kam se mohou vždy uchýlit a kde mohou spát.
To je strasna kravina. Psa naucite cistote tim, ze jej budete brat cca kazdy dve hodky ven a cekat, dokud se nevyprazdni. A jakmile se tak stane, tak prehnane a komedialne chvalit a dat pamlsek. Pokud se nehoda stane doma, tak hlavne netrestat, ale zklamane rici treba “ty jsi ale hamba”. Stene tohle extremne rychle pochopi.
Nas pesan se nam doma pocural a vykadil asi pet minut hned po prijezdu od chovatelky a pak uz nikdy :)
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Mně jde hlavně o to, aby štěně mělo kam jít, když bude zrovna osamotě, nebo když bude chtít spát.
Na tohle je ohradka zcela nevhodna. Lepsi je na tohle prepravka (treba do auta, muze byt i latkova), kam date pesanovi pelech a budete mu tam treba davat nejake pamlsky, hracky apod. Ale bez zavirani. Proste takova “boudicka”, kde bude mit pes sve misto, kde ho nikdo nebude rusit :)
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Mně jde hlavně o to, aby štěně mělo kam jít, když bude zrovna osamotě, nebo když bude chtít spát.
Tak to ano, můj pes má takové "boudičky" po celém bytě. V obýváku jednu obří, trochu menší v předsíni, kukaň v kuchyni a další v ložnici.
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Tomu se říká pelech.
Jak dlouho držet štěně v ohrádce
Ale například nevím, jak dlouho musí štěně v tomto oktagonu být,
když zrovna není venku a nevenčí se.
Může si malé štěně hrát i mimo ohrádku, třeba někde v domě nebo na
zahradě . . .
-
nebo má být drženo v nějaké místnosti . . .
Obecně nevím, kde a jak dlouho s ním být.
Chtělo by to větší klec a buďte tam spolu. Jak dlouho ? Furt !
Kdybyste ještě 4 týdny počkal, tak tříměsíční štěně od dobrého
dodavatele bývá už čistotné.
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Dobrý večer,
brzy přinesu domů psa (8 týdenní štěně), spoustu věcí mám už připravených, ale spoustu stále ne. Jedna z věcí, u kterých si stále nejsem jist, je pohyb štěněte po domě. Předpokládám, že až bude doma, tak ho dám do "hrací ohrádky", nějakého kovového oktagonu. Ale například nevím, jak dlouho musí štěně v tomto oktagonu být, když zrovna není venku a nevenčí se. Může si malé štěně hrát i mimo ohrádku, třeba někde v domě nebo na zahradě pod mým dohledem, nebo má být drženo v nějaké místnosti po určitý čas, co si ho přivezu a až potom ho mohu vzít mimo tuto místnost? Obecně nevím, kde a jak dlouho s ním být. Poradíte?
S pozdravem
EnthusiasticDogOwner
Nezlobte se na mě, ale majiteli s tak hloupými dotazy jako máte Vy, bych štěně neprodala - jako věřím, že to myslíte dobře, ale pokud člověk nedokáže používat vlastní rozum a cit ani v základních parametrech, tak si ani nechci představit, jak to bude fungovat, až nepůjde všechno podle příruček a chytrých rad z internetu (a to určitě nepůjde)
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Dobrý večer,
S pozdravem
EnthusiasticDogOwner
...omlouvám se, ale fakt mi připadají ty Vaše dotazy dost zvláštní........pro štěně jsem měla přichystané tak maximálně po domluvě s chovatelem krmení - abych neudělala nějaký dietní přehmat a hračku.......ostatní jsem v rámci socializace štěněte chodila do obchodů kupovat až s ním.......štěně mohlo - respektive muselo chodit a být všude po bytě, kdy se se vším seznamovalo a hrálo si.......ven každou chvilku na čůrpauzy.........jedině kdy bylo zavřené, tak to bylo u mně v práci, kdy muselo být v klidu pod stolem, než zase byl čas na venčení anebo než se s ním přišel někdo z kolegů pomazlit a pohrát si - mělo v přepravce své místo a klid na spaní........časem jí odrostlo a tak mělo svůj pelíšek na šatně, kde už bylo samo a bez jakékoli újmy bylo schopno čekat nějakou tu dobu aniž by se vyčůralo nebo vykadilo......chce to obyčejný selský rozum a cit, pořizujete si přeci živé zvíře.........
To je nějaká legrace, ty vaše dotazy zde na ifauně, že? Ale dost hloupá legrace... Takhle se snad nemůže ptát svéprávný člověk...
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Vaši urážku si vyprošuji, madam. Jen se snažím, aby můj pes měl k dispozici co nejlepší prostředí.
Tim, ze ho zavřete do ohrádky, a budete ho vytahovat jen, když to schválí konsilium na internetových diskuzich, mu určitě nejlepší prostředí nezajistíte.
Možná, kdybyste si ke štěněti pořídil asistenta, který Vám bude stale nablízku, a vaše soužití se psem bude koordinovat, tak by to mohlo fungovat
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Je mi líto, že jste naprostý ignorant, který nedokáže poradit a očividně chodí na iFaunu, aby si něco kompenzoval.
Jestliže se stejně jako na ifauně prezentujete u chovatele, divím se, že vám vůbec někdo prodá štěně.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tim, ze ho zavřete do ohrádky, a budete ho vytahovat jen, když to schválí konsilium na internetových diskuzich, mu určitě nejlepší prostředí nezajistíte.
Možná, kdybyste si ke štěněti pořídil asistenta, který Vám bude stale nablízku, a vaše soužití se psem bude koordinovat, tak by to mohlo fungovat
Jasný, strčte štěně nejlépe do sklepa a vaše návštěvy měřte na sekundu přesně.
A pak si popovídáme, jaká nesocializovaná bojácná příšera z toho vyroste a kolik bude mít poruch chování...
Všechno jenom bezpředmětně zveličujete. Namísto toho, abyste poradila, tak sem hodíte komentář, který nemá žádný smysl.
A jestli jste to z původního příspěvku nepochopila, tak tohle byl návrh na dočasný pořádek. Vůbec jsem nemyslel, že bych štěně držel celou dobu někde v pokoji, ale prvních pár dní by si štěně mělo zvykat na nové prostředí.
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Ve chvíli, kdy někdo namísto toho, aby přispěl k diskuzi na diskuzním fóru jen "rejpá", tak by se měl zamyslet, proč sem vůbec chodí.
Možná jste zmiňoval, co si hodláte pořídit.(přehlédla jsem to?)
Možná byste se měl radit o vhodnosti vybraného psa
a zmínit, co mu můžete nabídnout.
Myslím aktivity.
Mladý pes dá časově zabrat.
2 roky . . . (?)
Každý.
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Všechno jenom bezpředmětně zveličujete. Namísto toho, abyste poradila, tak sem hodíte komentář, který nemá žádný smysl.
A jestli jste to z původního příspěvku nepochopila, tak tohle byl návrh na dočasný pořádek. Vůbec jsem nemyslel, že bych štěně držel celou dobu někde v pokoji, ale prvních pár dní by si štěně mělo zvykat na nové prostředí.
Ne, z vašeho úvodního příspěvku nic takového nevyplývá. Je to příspěvek buď trolla, nebo člověka, co jede naprosto mechanicky podle nějakého podivného klíče.
Štěně si zvyká na nové prostředí tak, že má to prostředí k dispozici. Aby byl pes použitelný, tak si nemůže zvykat na nějaké oktagony a pak třeba na větší oktagony? Ne, vy chcete přece, aby ten pes znal svět, ne?
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Tím, že ho zavřete do ohrádky si na nové prostředí ani pána nezvykne - na to snad člověku stačí selský rozum!
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Ano, štěně by si mělo zvykat na nové prostředí - ale na to si nezvykne v nějaké ohrádce. Štěně by právě mělo mít možnost si v klidu projít a očmuchat veškerý prostor, kde se bude pohybovat. A taky by mělo trávit čas s vámi, protože doteď bylo s matkou a sourozenci a vy jste ho najednou od nich vzali pryč, teď ho nemůžete izolovat od všech a zavřít do ohrádky.
Pokud to bylo myšleno na dobu, kdy bude štěně samo doma (i když tak to nevypadalo) tak by bylo nejlepší ho nechat v nějaké jedné místnosti, kde nemá co zničit a hlavně si jak ublížit. Pokud tahle možnost není a jedná se o pár hodin, pak tedy může být v ohrádce. Ale před odchodem štěně unavte, dejte mu tam něco, s čím si může hrát. A taky dejte pozor na to, aby se nemohlo zranit v ohrádce - zaseknout si tam hlavu, nohu atd...
Když štěně přinesete domů, je to mládě vytržené ze svého známého prostředí, kde bylo s matkou a sourozenci. V nějakém oktagonu bude prostě těžce nešťastné. Ono si musí zvykat na vás a bude chtít být s vámi, ne s oktagonem. A to pořád. Tak max ho můžete zavřít v nějakém pokoji, kde toho není moc ke zničení, když nebudete doma.
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Hodlám si pořídit labradorského retrievera, mám dům se zahradou. Psovi mohu denně nabídnout více jak 6 hodin svého času. Mohu s ním chodit běhat, dělat mu na zahradě agility, budu ho brát do psí školičky.
Podle mě to vnímáte strašlivě chladně a mechanicky. Úplně mě z toho vašeho projevu mrazí a teda chudák pes, pokud jste opravdu takový člověk, jak se jevíte přes ty písmenka.
Dobře, běhání a agility a cvičák. A jinak bude pes v oktagonu? Kamarád nic?
štěně nemusí být ani v okta ani hexa či jakém genu zavřeno ani půl vteřiny!
To jediné, co opravdu potřebuje je (ze začátku) stálá přítomnost jeho člověka, který ho bude se světem seznamovat, který bude uspokojovat jeho potřeby, který mu bude dávat lásku, jistotu......který bude štěně všechno učit, včetně vyměšování venku, včetně nácviku samoty atd.. Ona zmiňovaná boudička, kenelka, doupě.....to je dle štěněte, ne každé má potřebu někam zalézt. A pak, štěně si to svoje místo-místa vybere samo.
Neboli, štěně potřebuje, aby si ten jeho člověk vzal tak 14 dní dovolenou, aby ho učil a aby ho učil laskavě, jednoznačně, srozumitelně a trpělivě, to potřebuje
napsal(a):
štěně nemusí být ani v okta ani hexa či jakém genu zavřeno ani půl vteřiny!
To jediné, co opravdu potřebuje je (ze začátku) stálá přítomnost jeho člověka, který ho bude se světem seznamovat, který bude uspokojovat jeho potřeby, který mu bude dávat lásku, jistotu......který bude štěně všechno učit, včetně vyměšování venku, včetně nácviku samoty atd.. Ona zmiňovaná boudička, kenelka, doupě.....to je dle štěněte, ne každé má potřebu někam zalézt. A pak, štěně si to svoje místo-místa vybere samo.
Neboli, štěně potřebuje, aby si ten jeho člověk vzal tak 14 dní dovolenou, aby ho učil a aby ho učil laskavě, jednoznačně, srozumitelně a trpělivě, to potřebuje
Ono pes není o tom, že máte nějaké činnosti, jakože běhat se psem. Úplně stačí, když si na zahradě dáte kafe a pes u toho na terase leží s vámi. Jdete dělat něco na zahradu a pes u toho s vámi nosí větve, místo agility si můžete taky hrát, nebo se se psem pomazlit, nebo psa vyčesat, nebo jdete ven, ale ne běhat určené kilometry, ale prostě jenom tak, na procházku, čuchací, nebo hrací, nebo jakoukoliv, ale nemusí to mít plán.
Nebo snad máte kamarády jen na společný cyklovýlet, ale pokecat s nimi nejdete a kromě takového živého inventáře vás nezajímají? Je to vlastně ještě kamarád?
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Jak už jsem říkal, ten pes nebude v oktagonu, ne když budu doma. A mám známé se psy, se kterými jsme už domluveni, že budeme někam společně chodit.
Hlavně choďte i vy sám s tím pejskem.
Ono pes opravdu není o mechanicky následovaných radách, je to prostě o tom, že vy chcete, aby z toho štěněte vyrostl váš kamarád. Abyste se vy sám stal přítelem toho zvířete. Berte to prostě spíš jako když jste byl dítě ve škole a v první třídě vás paní učitelka posadila k dalšímu dítěti, kterého jste neznal, ale nebyl to přece vůbec problém se skamarádit. Nepřemýšlel jste o tom jak a negooglill jste nic na netu, prostě jste si spolu povídali, taky jste si hráli a bylo to.
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Jak už jsem říkal, ten pes nebude v oktagonu, ne když budu doma. A mám známé se psy, se kterými jsme už domluveni, že budeme někam společně chodit.
Doporučila bych vám zajet se podívat do nějaké chovatelské stanice, slušný chovatel vám veškeré informace řekne. A ideálně k někomu, kdo má psy doma - abyste viděl, co štěně doma obnáší, ono kolikrát zničí fakt věci, o kterých by vás to ani nenapadlo. Ale nejde se řídit nějakými "tabulkami" - kolik hodin denně má být štěně zavřené, kolik hodin se mu máte věnovat atd. Je potřeba se řídit potřebami štěněte. Běhání, agility - fajn, ale to s úplným miminem nejde. A navíc teda labrador je na agility dost těžký pes. Cvičák taky fajn, ale i tam to chce vybírat. A u štěněte je úplně na prvním místě budování vztahu s vámi - chovat se k němu laskavě, ale zároveň srozumitelně a důsledně. Je potřeba si s ním co nejvíc hrát a ukazovat mu v klidu všechny nové věci (místa, lidi, zvířata), které ještě nezná a je jich opravdu hodně.
......ale prvních pár dní by si štěně mělo zvykat na nové prostředí. To jste napsal dobře.Takže si jeli možné zařiďte dovolenou a mějte štěně pod kontrolou a nechte ho v klidu zkoumat nové prostředí.
Dávali kdysi v televizi pořad jednoho moc dobrého MVDr ( byl pořad z Anglie). Tak pan doktor radil co udělat než si přivezete štěně domů. A bylo to tohle pěkně po čtyřech prolézt svůj byt a dívat se co by vašemu pejsku moklo být nebezpečné. A protože je každé štěně jiné, zařídila bych se podle toho jak se bude chovat a řešila podle potřeby.Žádnou ohrádku určitě nepořizujte.Nejlepší přítel člověka si to nezaslouží.
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Možná zním chladně, ale to je jen způsob, kterým se vyjadřuji. Všichni se doma na nový přírůstek doma těšíme. Nikdy jsme psa neměli a proto pro něj chci to nejlepší a ptám se zde, na iFauně.
No tak super. Tak se těšte, uvolněte se a až přijde štěně, tak mu prostě ukažte, že jste super lidi a že svět je nádherný.
Jediný důležitý věci u psa jsou dvě: pes, přestože to tak často vypadá, od narození nerozumí lidské řeči a když po něm něco chcete, musíte ho nejdřív naučit, co chcete. A druhá věc, když něco chcete, tak si na tom trvejte. To je důslednost.
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
..v ohrádce? to snad ne...........zvykne si, že bude vše prozkoumávat, všude za Vámi chodit, bude u všech Vašich aktivit........
tak štěně labradora zas ten oktagon rozebere......
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Výborně, teď už vím, že nebudu pořizovat ohrádku.
Tak možná pořídit můžete, já teda oktagony mám, na pastvu morčat a na kuřata a když byla Nora malá, tak jsem jednotlivými segmenty ohradila terasu a kus trávníku (je to členité, terasa je od zbytku zahrady z většiny oddělená opěrnou zídkou, takže kusy ohrady se použily k zahrazení průchodů na obou stranách a vznikl teda prostor milionkrát větší než oktagon, který se ale dal použít k tomu, že člověk věděl, kde je asi štěně, když potřeboval vyjet z autem z brány a tak.
Ale štěně velkého plemene dost rychle zjistí, jak se taková zábrana dá zbořit prostě tím, že se s ní lomcuje a to se bavíme o takové té masivní kovové ohrádce, ty tenké drátkové velké štěně v podstatě nezadrží, jen psychologicky. Takže je otázka, jestli kupovat za několik tisíc něco, co je vám rychle k ničemu :D
Napíšu, jak to bylo, když jsme si přivezli první štěně :
Jeli jsme si pro ně vybaveni přepravkou s pelíškem. Hrabala se ven, kňučela....- no to tedy bude cesta....Nechali jsme ji vylézt synovi na klín- a byl klid, stočila se a usnula.
Pak se zas začala někam hrabat...ona něco chce...zastavili jsme, nechali vyčůrat a zas ležela v pohodě.
Věděli jsme, že doma bude v kuchyni s jídelním koutem. Měla nachystanou v klidném koutku boudičku s pelíškem-přesně podle příručky. Nebyla v ní ani jednou. Nastěhovala se pod nízkou lavici, tak aby viděla na dveře - našla si to sama- bývala tam, když byla doma sama.Jen jsme jí tam dali dřevěnou desku, aby neležela na studeném. První noci spal syn v kuchyni s ní, ale pokud jsme byli doma, byla u nás a mohla všude. Než jsme ji přinesli, zkontrolovali jsme bezpečnost prostoru - hlavně jsme všechny kabely pod proudem zvedli do výšky, aby na ně nedostala.
Měli jsme zábranu, aby zůstala v jídelním koutě, když bylo potřeba. Aby se třeba nemotala pod nohama kolem linky při vaření - nebezpečné pro ni i pro mě.
Zábrany do zárubní jsou dobrá věc, když psa chcete udržet v jedné místnosti a přitom na vás viděl.
napsal(a):
Napíšu, jak to bylo, když jsme si přivezli první štěně :
Jeli jsme si pro ně vybaveni přepravkou s pelíškem. Hrabala se ven, kňučela....- no to tedy bude cesta....Nechali jsme ji vylézt synovi na klín- a byl klid, stočila se a usnula.
Pak se zas začala někam hrabat...ona něco chce...zastavili jsme, nechali vyčůrat a zas ležela v pohodě.
Věděli jsme, že doma bude v kuchyni s jídelním koutem. Měla nachystanou v klidném koutku boudičku s pelíškem-přesně podle příručky. Nebyla v ní ani jednou. Nastěhovala se pod nízkou lavici, tak aby viděla na dveře - našla si to sama- bývala tam, když byla doma sama.Jen jsme jí tam dali dřevěnou desku, aby neležela na studeném. První noci spal syn v kuchyni s ní, ale pokud jsme byli doma, byla u nás a mohla všude. Než jsme ji přinesli, zkontrolovali jsme bezpečnost prostoru - hlavně jsme všechny kabely pod proudem zvedli do výšky, aby na ně nedostala.
Měli jsme zábranu, aby zůstala v jídelním koutě, když bylo potřeba. Aby se třeba nemotala pod nohama kolem linky při vaření - nebezpečné pro ni i pro mě.
Zábrany do zárubní jsou dobrá věc, když psa chcete udržet v jedné místnosti a přitom na vás viděl.
Jo my máme mezi obývákem a jídelnou udělaný provizorní "plůtek" ze staré dětské ohrádky. Chtěla jsem tam klasické dvířka pro psy, nebo děti - takové ty kovové, jenže se tak široké asi nedělají, nenašla jsem. Tak možná časem nechám u někoho vyrobit.
Ale my jsme to dávali hlavně kvůli tomu, abych oddělila štěně od dospělého psa, když už byli moc rozjetí, aby si taky odpočinuli. A teď se to hodí i když nechávám štěně samotné doma. Protože v obýváku hned za tím plůtkem je počítač a kabely, takže tam bych ji nenechala. Takhle může být v klidu v jídelně, kde není nic, co by jí bylo nebezpečné. Dospělý pes se teda hodně rychle naučil to přeskočit, ale to není zas takový problém, když chci aby zůstal na jedné straně tak ho prostě pošlu na místo. A naopak když on si se štěndou hraje a už má dost, tak si sám skočí vedle.
Já si brala už šestiměsíčního psa, tak nevím jak moc se to liší od úplného štěněte, ale to asi citem odhadnete. Můj pes žádnou boudičku neměl. Vlastně jako taková boudička mu sloužil můj pokoj, kde se mnou trávil hodně času a cítil se tam nejvíc v bezpečí. Stejně ani nikde chodit nechtěl, byl pořád se mnou a upnul se na mě, což beru jako pozitivní, protože není upnutý na konkrétní věc, či místo, ale cítí se bezpečně tam, kde je se mnou a má klid. Už první dny jsem ho seznamovala se vším možným, hlavně schody byly oříšek. Každopádně by mě nenapadlo ho někam zavírat samotného, aby se údajně cítil v bezpečí, to je nesmysl. Neměl by se učit, že jeho člověk znamená bezpečí a ne nějaká ohrádka? Stejně bych asi postupovala už se štěnětem. Socializace je totiž velmi důležitá už v brzkém věku.
Každopádně na psy neexistuje univerzální návod. Co fungovalo u jednoho, nemusí fungovat u jiného. Proto byste se měla řídit svým vlastním citem a upravovat své rozhodnutí podle potřebám psa a teprve na druhém místě by měli být nějaké návody. Každopádně jestli tohle bylo myšleno vážně, tak radím pouze jednu věc. Zbytečně se o štěně nebojte. Není z cukru a potřebuje poznat věc. Rozhodně ho ničemu neuchráníte, když ho budete držet samotné ve vatičce. Nejdůležitější v tuhle chvíli bude kontakt s vámi a s okolním světem .
Tasyrka
napsal(a):
Já si brala už šestiměsíčního psa, tak nevím jak moc se to liší od úplného štěněte, ale to asi citem odhadnete. Můj pes žádnou boudičku neměl. Vlastně jako taková boudička mu sloužil můj pokoj, kde se mnou trávil hodně času a cítil se tam nejvíc v bezpečí. Stejně ani nikde chodit nechtěl, byl pořád se mnou a upnul se na mě, což beru jako pozitivní, protože není upnutý na konkrétní věc, či místo, ale cítí se bezpečně tam, kde je se mnou a má klid. Už první dny jsem ho seznamovala se vším možným, hlavně schody byly oříšek. Každopádně by mě nenapadlo ho někam zavírat samotného, aby se údajně cítil v bezpečí, to je nesmysl. Neměl by se učit, že jeho člověk znamená bezpečí a ne nějaká ohrádka? Stejně bych asi postupovala už se štěnětem. Socializace je totiž velmi důležitá už v brzkém věku.
Každopádně na psy neexistuje univerzální návod. Co fungovalo u jednoho, nemusí fungovat u jiného. Proto byste se měla řídit svým vlastním citem a upravovat své rozhodnutí podle potřebám psa a teprve na druhém místě by měli být nějaké návody. Každopádně jestli tohle bylo myšleno vážně, tak radím pouze jednu věc. Zbytečně se o štěně nebojte. Není z cukru a potřebuje poznat věc. Rozhodně ho ničemu neuchráníte, když ho budete držet samotné ve vatičce. Nejdůležitější v tuhle chvíli bude kontakt s vámi a s okolním světem .
Souhlasím. Jen k těm boudičkám atd. - někteří psi to fakt mají rádi, neříkám, že všichni. Ale znám spoustu psů, kteří vyloženě vyhledávají tmavé uzavřené úkryty. Některá štěňata třeba lezou spát do skříní, jiní pod stůl, nebo někam za gauč, prostě co si najdou. A když jim pak dáte klec nebo přepravku přehozenou dekou a nebo boudičku tak je to jejich nejoblíbenější místo .
U nás jsou psi nejradši s námi na gauči, ale když jsou třeba hodně unavení z tréninku, tak si zalezou do klecí, protože tam mají naprostý klid na odpočinek - nikdo na ně nešišlá, nehladí je . A třeba jorkšírka u mámy má v ložnici látkovou boudičku, a když je u nich návštěva a na fenu moc lidí, tak se odklidí právě do té boudičky. I když má pelíšek i v obýváku a v ložnici další. Nebo když jsou tam vnoučata a dělají na její vkus už moc "nepořádek". A to je jinak závislačka, která je pořád u mámy na klíně.
Tím neříkám, že každý pes potřebuje takový úkryt, ale většina psů to má prostě ráda a cítí se tam dobře. Jasně, určitě se najdou i psi, kteří do něčeho takového nikdy nevlezou. Ale i tak by pes měl mít místo, kde ho nikdo nebude otravovat.
marcelaamax
napsal(a):
Souhlasím. Jen k těm boudičkám atd. - někteří psi to fakt mají rádi, neříkám, že všichni. Ale znám spoustu psů, kteří vyloženě vyhledávají tmavé uzavřené úkryty. Některá štěňata třeba lezou spát do skříní, jiní pod stůl, nebo někam za gauč, prostě co si najdou. A když jim pak dáte klec nebo přepravku přehozenou dekou a nebo boudičku tak je to jejich nejoblíbenější místo .
U nás jsou psi nejradši s námi na gauči, ale když jsou třeba hodně unavení z tréninku, tak si zalezou do klecí, protože tam mají naprostý klid na odpočinek - nikdo na ně nešišlá, nehladí je . A třeba jorkšírka u mámy má v ložnici látkovou boudičku, a když je u nich návštěva a na fenu moc lidí, tak se odklidí právě do té boudičky. I když má pelíšek i v obýváku a v ložnici další. Nebo když jsou tam vnoučata a dělají na její vkus už moc "nepořádek". A to je jinak závislačka, která je pořád u mámy na klíně.
Tím neříkám, že každý pes potřebuje takový úkryt, ale většina psů to má prostě ráda a cítí se tam dobře. Jasně, určitě se najdou i psi, kteří do něčeho takového nikdy nevlezou. Ale i tak by pes měl mít místo, kde ho nikdo nebude otravovat.
S tím souhlasím, akorát u mého psa přišla potřeba se někam uklidit až když jsem se s ním přestěhovala do bytu 1+kk s přítelem :D do té doby byl se mnou v pokoji úplně v pohodě a potřebu si někam zalézt vůbec neměl (v domě byl všude kde jsem byla já, měl možnost chodit po baráku volně, ale chtěl být se mnou, takže většinu času trávil v mém pokoji). Teď když na chvilku potřebuje soukromý (většinou mu to vydrží tak 20 minut), tak si zaleze pod postel :D mám pocit, že i kdybych mu sem dala boudičku, tak bude pořád lézt pod tu postel.
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Celkově - pro psa není nijak moc důležité prostředí, středem jeho světa jsou vztahy. Přirozené prostředí by bylo příroda, les. Ale tím, že pes funguje na vztahy, je spokojený i v tak - pro něj - nesmyslném prosředí, jako je byt, nebo v situacích jako je jízda v MHD. Plus u štěněte zařídit, aby si v prostředí neublížilo. V lese je to v pohodě, byt je potřeba projít a přizpůsobit.
Ohrádku jsem nikdy neměla. Štěně vždy mělo umístěný pelíšek v obýváku, ze kterého jsme jen odtranili koberec ve středu a všechny kytky, kabely jsou schované i normálně za nábytkem a pod podlahou. Jen pro vstup na schody do podkroví jsme použili mříž, aby tam štěně nemohlo, jinak mělo přístup do celého podlaží. Na noc se pelíšek přestěhoval do pokoje vedle obýváku, kde jsem spala s ním. Pravda je, že nejoblíbenějším pelíškem se postupem času stalo křeslo v obýváku, dodnes je to na něm trochu vidět, ale protože v dohledné době bude další štěně, tak nábytek zatím měnit nehodláme.
Tasyrka
napsal(a):
S tím souhlasím, akorát u mého psa přišla potřeba se někam uklidit až když jsem se s ním přestěhovala do bytu 1+kk s přítelem :D do té doby byl se mnou v pokoji úplně v pohodě a potřebu si někam zalézt vůbec neměl (v domě byl všude kde jsem byla já, měl možnost chodit po baráku volně, ale chtěl být se mnou, takže většinu času trávil v mém pokoji). Teď když na chvilku potřebuje soukromý (většinou mu to vydrží tak 20 minut), tak si zaleze pod postel :D mám pocit, že i kdybych mu sem dala boudičku, tak bude pořád lézt pod tu postel.
Jasně, oni si to svoje místečko najdou :-) . Křesla jsou u nás taky oblíbená - mají dvě vlastní, jedno v ložnici, druhé v jídelně. A pro štěně je teď nejoblíbenější papasan
marcelaamax
napsal(a):
Jasně, oni si to svoje místečko najdou :-) . Křesla jsou u nás taky oblíbená - mají dvě vlastní, jedno v ložnici, druhé v jídelně. A pro štěně je teď nejoblíbenější papasan
Typický obývák u pejskaře s režimem "pes může na gauč"......akorát my máme ty deky modré
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Já teda ohrádku na štěně doma mám. Leze do ní synátor se svými hračkami, když chce mít od štěněte a jeho kradačských a okusovacích oumyslů klid. Mám to i vyfocené, ale syn mi asi nedá svolení uveřejnit - je takový rezervovaný.
Když byli moji současní psi štěňata, tak se nám velmi osvědčila psí klec.....zavírali jsme do ní boty, aby se k nim ty potvory mrňavý nedostaly
EnthusiasticDogOwner
Tady je spoustu zajímavostí.
http://www.vycvikpsa.cz/consult.html:
http://www.vycvikpsa.cz/articles/000173.shtml
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r?q=prvn%C3%AD+%C5%A1t%C4%9Bn%C4%9B
EnthusiasticDogOwner
napsal(a):
Údajně "uchovávání" štěněte v přepravce, bedně, nebo jiné "ohrádce" se zamezuje problémům s vyprazdňováním se v domě a poskytuje jim to bezpečné prostředí, kam se mohou vždy uchýlit a kde mohou spát.
ńNo nevím , ale zaděláte si na na potíže právě s vyprazdnováním v bytě. Štěněti nevysvětlíte, že v bedně nesmí a nebudete ho mít pod kontrolou. Aby jste si nevychoval prase.
Něco pro začátečníka.
https://www.google.com/url?q=https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2956830/labrador?from-list%3D1%23a2956926&source=gmail&ust=1551812679126000&usg=AFQjCNGHubG1dx6DFq5iXyp92w_O_usQvg
Kdysi sem psala Ha Be - moc hezky , o loveckém výcviku labradora
a jak byl pes šťastný a tím pádem celý vztah.
Bohužel, nemohu to najít ...
rapotacka11
napsal(a):
Něco pro začátečníka.
https://www.google.com/url?q=https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2956830/labrador?from-list%3D1%23a2956926&source=gmail&ust=1551812679126000&usg=AFQjCNGHubG1dx6DFq5iXyp92w_O_usQvg
Kdysi sem psala Ha Be - moc hezky , o loveckém výcviku labradora
a jak byl pes šťastný a tím pádem celý vztah.
Bohužel, nemohu to najít ...
Jo, ohledně retrívrů vždy dobře poradila, škoda, že už sem nechodí.