Pes s PP x bez PP článek

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.5.2019 16:36

Přiznám se, že jsem dočetla cca do poloviny, víc nedám.
Z takového článku mám pocit, že si ve velmi blízké době pořídím něco v bezpapírové formě.
Ale co přesně, nevím, jelikož jsem totálně zmatená.
Korektura, editing, nic, důležité info ztracené v minovém poli.

20.5.2019 16:49
Markéta80

XXX.XXX.176.4

to jsou rozdíly,ale ten popis chodníková podoba

Janae1

20.5.2019 17:10
Janae1

XXX.XXX.160.6

Markéta80 napsal(a):
to jsou rozdíly,ale ten popis chodníková podoba

No nevím, většina těch papírových psů je focená ve výstavní úpravě, ti papíráci v reálu budou vypadat jinak.

Náš knírač (sPP) je jak chameleon, odpovídá mu papírová i bezpapírová fotka.

20.5.2019 17:23
Markéta80

XXX.XXX.176.4

tak zrovna jork vypadá jak příšera a ti kavalíři jsou taky strašní

Janae1

20.5.2019 17:57
Janae1

XXX.XXX.160.6

Markéta80 napsal(a):
tak zrovna jork vypadá jak příšera a ti kavalíři jsou taky strašní

Náhodou, jork je roztomilej, od pohledu vymátej, myslím, že většina lidí si pod "jorkem" představí takového vysmáteho bezpapíráka.
Kavalíři jsou nehezcí, ale z většiny těch pudlů by profesionální střih udělal hezké psy.

20.5.2019 18:00

Text jsem nečetla, ale fotky jsou naprosto výmluvné.

20.5.2019 18:01
Terven

XXX.XXX.110.147

Janae1 napsal(a):
No nevím, většina těch papírových psů je focená ve výstavní úpravě, ti papíráci v reálu budou vypadat jinak.

Jo, jako...přijdou mi ty fotky trochu moc účelově zkreslené.

20.5.2019 18:03

Terven napsal(a):
Jo, jako...přijdou mi ty fotky trochu moc účelově zkreslené.

Já myslím, že k některým psům bez PP jsou celkem dost lichotivé.

20.5.2019 18:12
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já myslím, že k některým psům bez PP jsou celkem dost lichotivé.

Každopádně, zatímco psi s PP jsou výhradně ve výstavním postoji, bez PP jsou z různých divných úhlů, s otočenou hlavou, čelně apod.
A on i blbej střih udělá hodně, dokáže změnit výraz víc než by se zdálo.

20.5.2019 18:18

bezpapírová forma neumí stát ve výstavním postoji, to je schválně tak focené, aby mi došlo, že bezpapírová forma nemá ani nohy foremné, vlastně možná ani nemá nohy
autor je zkrátka formát :)

20.5.2019 18:21
Evv

XXX.XXX.116.3

Janae1 napsal(a):

Ty pudlové nejsou vždy ve výstavní úpravě, jen jsou upravení a možná by některým psům pomohla úprava ale velké tělo na slabé nohy, kapří hřbet, špatnej formát, velká hlava na malé tělo...

20.5.2019 19:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo souhlasím, že u těch fotek psů bez PP jsou vybrány zrovna takové fotky, kde jsou psi neupravení, na rozdíl od těch s PP, ale to asi schválně.

20.5.2019 19:40

marcelaamax napsal(a):
Jo souhlasím, že u těch fotek psů bez PP jsou vybrány zrovna takové fotky, kde jsou psi neupravení, na rozdíl od těch s PP, ale to asi schválně.

Taky bych řekla, že schválně, aby ty rozdíly byly markantní. A to je dobře, přece se všichni shodneme, že množit psy bez PP je špatně a pro plemena je to medvědí služba.

20.5.2019 20:14
Terven

XXX.XXX.110.147

Taky bych řekla, že schválně, aby ty rozdíly byly markantní. A to je dobře, přece se všichni shodneme, že množit psy bez PP je špatně a pro plemena je to medvědí služba.

Já bych taky řekla, že schválně, ale na rozdíl od vás si nemyslím, že je to dobře. Protože i čtenář ne úplně bystrého ducha se může dovtípit, že je to účelově zkresleno, čili manipulace, čímž článek poněkud ztrácí na serióznosti.

A to je dobře, přece se všichni shodneme, že množit psy bez PP je špatně

Já si teda myslím, že špatně je množit jakékoliv psy.

Janae1

20.5.2019 20:26
Janae1

XXX.XXX.160.6

marcelaamax napsal(a):

A na některých fotkách jsou bezpapíráci mokří a od bahna, asi schválně, majitelé bezpapíráku jsou lemplové, co nedokáží psa před focením osušit natož učesat. Nebo snad to snamená, že bahno a voda jdou po bezpapírácích jak slepice po flusu?

Takto psaný článek ničemu nepomůže, naopak, lidi si řeknou, že přece nejsou blbí, aby se nechali opít takovou manipulací.

20.5.2019 20:29

Terven napsal(a):
Já bych taky řekla, že schválně, ale na rozdíl od vás si nemyslím, že je to dobře. Protože i čtenář ne úplně bystrého ducha se může dovtípit, že je to účelově zkresleno, čili manipulace, čímž článek poněkud ztrácí na serióznosti.

Jmenuje se to bez emocí, ale je to i docela agresivní. Nevím, nevím, kdo na tenhle styl slyší. Manipulace, přesně, mě to akorát vytočí a udělám pravý opak.

"Já si teda myslím, že špatně je množit jakékoliv psy."
Tohle nesmí zapadnout.

20.5.2019 20:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):

No tak to měli vybrat psy bez PP, kteří se náhodou podobají hodně standardu? To by pak přece už vůbec nemělo smysl.

Ale on ten kdo tu problematiku pochopit nechce ji prostě stejně nepochopí. Zrovna nedávno jsem si vyslechla, že mám úplně stejné plemeno jako známí našich známých a já jsem za něj dala 3krát víc než oni - ona ta jejich nemá PP, ale to jim vůbec nevadí, protože na výstavy stejně nejezdí. Je na delších nohách, ale jinak je skoro stejná a samozřejmě je zdravá. Přišlo mi to skoro jako výsměch, že já jsem naletěla, že jsem toho samého psa mohla mít levněji .

Nebo kamarádka - má bez PP psa - plemeno, která má mít knoflíkové nebo zavěšené uši - ten její má uši vztyčené jako netopýr - ale když se koukala na internet, tak to tak někteří zástupci plemene prostě mají, co je ve standardu je jí jedno, protože ho nikde vystavovat nebude. Že je o polovičku menší než má být - to je tím, že byl poslední z vrhu, to jim říkal ten, co ho prodával. No a když jsem jí říkala, že má nějaké krátké nožky - tak ale to má po otci, kterého viděli, taky to měl a taky byl čistokrevný . Navíc si ho vzali viditelně "zraněného", ale pán jim tvrdil, že to nic není. Bylo. Místo radostí prvních pár týdnu probrečeli a nervovali se. Člověk by řekl, že se z toho poučí, ne? Ne. Prostě měli smůlu, to se stane, ale nesouvisí to s tím, že byl bez PP, z divných podmínek... Příště do toho jdou zas...

20.5.2019 20:38
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Janae1 napsal(a):
A na některých fotkách jsou bezpapíráci mokří a od bahna, asi schválně, majitelé bezpapíráku jsou lemplové, co nedokáží psa před focením osušit natož učesat. Nebo snad to snamená, že bahno a voda jdou po bezpapírácích jak slepice po flusu?

Takto psaný článek ničemu nepomůže, naopak, lidi si řeknou, že přece nejsou blbí, aby se nechali opít takovou manipulací.

Jo, takže lidi si řeknou, že nejsou blbí, nenechají s sebou manipulovat a radši na just podpoří ten chov psů bez PP?

No jo, tak pokud to takhle lidi vnímají, tak to je pak opravdu těžké.

20.5.2019 20:42
Terven

XXX.XXX.110.147

No tak to měli vybrat psy bez PP, kteří se náhodou podobají hodně standardu? To by pak přece už vůbec nemělo smysl.

Nikoliv, klidně mohli vybrat co nejvíc nestandardní jedince, ale vyfotit je férově. Ve stejné pozici jako psy s PP, čisté, učesané.

20.5.2019 21:10

marcelaamax napsal(a):

Jo, takže lidi si řeknou, že nejsou blbí, nenechají s sebou manipulovat a radši na just podpoří ten chov psů bez PP?

No jo, tak pokud to takhle lidi vnímají, tak to je pak opravdu těžké.

ten článek je naprosto příšerný
jsem to nechtěla tak říct naplno, ale je
naučíte psa lépe řvaním, nebo po dobrém?

20.5.2019 21:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak na každého ten článek asi působí jinak. Na mě nepůsobí nijak "agresivně". To, co je v něm napsáno je jen "krutá" pravda.

Jak chcete jinak "po dobrém" vysvětlit tuhle problematiku? V tom článku jsou popsaná fakta, rozdíly - tak to prostě je.

No dobře, ty fotky jsou možná přehnané - že ti papíráci jsou tam upravení, načesaní, a bez papíráci jsou tam špinaví, mokří. Ale přece si jen kvůli tomu člověk neřekne, že je to celé blbost a že ten chov bez PP přece není tak špatný, že v tom není tak velký rozdíl, ne?

I když to je asi spíš pro lidi, kteří se rozmýšlí jestli koupit psa s PP nebo bez, pro lidi, kteří nad tím trošku přemýšlejí a nechají si poradit. Pak je ta další skupina, které to prostě nevysvětlíte nijak.

20.5.2019 21:34

marcelaamax napsal(a):
Tak na každého ten článek asi působí jinak. Na mě nepůsobí nijak "agresivně". To, co je v něm napsáno je jen "krutá" pravda.

Jak chcete jinak "po dobrém" vysvětlit tuhle problematiku? V tom článku jsou popsaná fakta, rozdíly - tak to prostě je.

No dobře, ty fotky jsou možná přehnané - že ti papíráci jsou tam upravení, načesaní, a bez papíráci jsou tam špinaví, mokří. Ale přece si jen kvůli tomu člověk neřekne, že je to celé blbost a že ten chov bez PP přece není tak špatný, že v tom není tak velký rozdíl, ne?

I když to je asi spíš pro lidi, kteří se rozmýšlí jestli koupit psa s PP nebo bez, pro lidi, kteří nad tím trošku přemýšlejí a nechají si poradit. Pak je ta další skupina, které to prostě nevysvětlíte nijak.

tu druhou skupinu stačí lehce jinak nasměrovat, ale díky za ohodnocení :)

20.5.2019 21:41

já vám nevím, no. ono když někdo neví vůbec nic a jediná rada, kterou dostane je, že určitě musí koupit jen s PP, je mu to k ničemu, protože nezná rozdíl mezi PP FCI, PP UCI, PP toho německýho biewer spolku nebo PP pitbulů, brazilských fil a já nevím co ještě. A neví rozdílné podmínky uchovnění v různých klubech stejných plemen a netuší, že množit s PP FCI se dá skoro tak dobře jako bez PP, u některých plemen.

podle mě je to spíš o tom tušit něco o geneticky podmíněných chorobách ve vybraném plemeni a jít cíleně po vyšetřených rodičích, nebo cíleně po pracovních schopnostech, o tom vědět, jak má vypadat a chovat se zdravé štěně s dobrým základem do života a z toho pak vypadávají převážně papíráci FCI, ale jakoby mimochodem.

20.5.2019 21:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

já vám nevím, no. ono když někdo neví vůbec nic a jediná rada, kterou dostane je, že určitě musí koupit jen s PP, je mu to k ničemu, protože nezná rozdíl mezi PP FCI, PP UCI, PP toho německýho biewer spolku nebo PP pitbulů, brazilských fil a já nevím co ještě. A neví rozdílné podmínky uchovnění v různých klubech stejných plemen a netuší, že množit s PP FCI se dá skoro tak dobře jako bez PP, u některých plemen.

podle mě je to spíš o tom tušit něco o geneticky podmíněných chorobách ve vybraném plemeni a jít cíleně po vyšetřených rodičích, nebo cíleně po pracovních schopnostech, o tom vědět, jak má vypadat a chovat se zdravé štěně s dobrým základem do života a z toho pak vypadávají převážně papíráci FCI, ale jakoby mimochodem.

Jo to je fakt. Spousta lidí neví ani co je dysplazie nebo třeba ataxie - a to zrovna mají doma plemeno na toto zatížené.

Jenže oni se prostě lidi ani nesnaží něco o vybraném plemeni zjistit - vždyť spousta lidí ani neví, jak má to "jejich" plemeno vypadat, jaké má být povahově a natož pak to, na jaké nemoci je zatížené. Přitom v dnešní době stačí jen chvíli hledat na internetu a spousta věcí se dá zjistit.

20.5.2019 21:51

Takže. Až se zas budete nudit před závorami.. :-)

20.5.2019 21:56
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ještě jsem chtěla dodat - spousta lidí ani neví co je standard plemene a že něco takového vůbec existuje. Jako příklad stačí třeba tři velikostní rázy jorků - a když někomu řeknete, že ale dle standardu je jork jen jeden, tak se vás zeptají, co je to standard a proč by to mělo být podle toho.

Všechno malé bíle s flekama je JRT, všechno chlupaté černé s pálením je jork, všechno co je trošku delší je jezevčík, všechno 30kg zlaté chlupaté s ušima dolů je retrívr, všchno co se trošku podobá Rexovi je NO, černo-bílý střední chlupáč je bordera .

20.5.2019 23:03

No, ale možná si řekne, že ten článek je asi blbost. Na mě ten článek opravdu působí nedůvěryhodně, až trochu zbytečně zoufale, právě i kvůli těm fotkám. Třeba ten knírač - rozmazaná fotka mokrého neupraveného psa, v pohybu a v protisvětle. Tohle mě má přesvědčit o čem? Stejnou fotku vykouzlíte i s tím šampionem, když ho necháte trochu obrůst.
A tvrzení, jak s pp chovatelé to dělají jen z lásky ke psům, protože ty náklady jsou tak vysoké, že na tom nemohou nikdy vydělat? A pp vám zaručí hezkého představitele plemene? Kdyby místo toho radši vysvětlili, co PP je, dali odkaz na čmku, třeba.

Jsou lidi, které nepřesvědčí nic, a budou kupovat bez pp, i kdyby se to rodilo s třema očima a třema nohama, stejně tak jako si koupí značkové boty adidas od vietnamců, i když to má čtyři pruhy. A pro lidi, co by se přesvědčit dali mi přijde, že tenhle článek nikoho moc nepřesvědčí, protože se o to moc okatě snaží.

21.5.2019 06:47

vysoké náklady :-) z lásky :-)
polila jsem si klávesnici

První klub si bere 480kč ročně, druhý 700kč, další 400kč.

Pak poplatek za krycí list 150, zapsané štěně 90, bonitace 500, předepsaná mašlička na hlavu 20kč.

Náklady na papíráka, co má 3ks papíráků = z lásky přesně o 1340kč víc než na bezpapíráky.

21.5.2019 07:50

vysoké náklady :-) z lásky :-)
polila jsem si klávesnici

První klub si bere 480kč ročně, druhý 700kč, další 400kč.

Pak poplatek za krycí list 150, zapsané štěně 90, bonitace 500, předepsaná mašlička na hlavu 20kč.

Náklady na papíráka, co má 3ks papíráků = z lásky přesně o 1340kč víc než na bezpapíráky.

Neříkejte... A co založení CHS? Uchovnění rodičů (matky) s tím spojené výstavy, případně výcvik a zkoušky, zdravotní vyšetření jednak předepsaná jako podmínka chovnosti, jednak nepovinná?

21.5.2019 08:43

Neříkejte... A co založení CHS? Uchovnění rodičů (matky) s tím spojené výstavy, případně výcvik a zkoušky, zdravotní vyšetření jednak předepsaná jako podmínka chovnosti, jednak nepovinná?

Říkám. Žádná výstava, ani zkoušky, natož výcvik a vyšetření. Vyšetření potřebují chovatelé. To se nestydí, tohle je papírový chov? Tohle je množení, naprosto zbytečné rozmnožování.
Založení chovky 1815kč.
A hezky to rozpočítejte na pět vrhů, ať je to fér :-)

A to se je teriér. Nové plemeno Ostuda-teriér.

Uznávám, že chovatelé chovající kapry mají výdajů více. Výstava, kde si dělají ostudu, DKK a tak, zas ale jednou za život a vrhů jak u myší.
Pak ta plemena, co se kdysi právem jmenovala pracovní, tak aby nevypadali.. třeba jako válec na čtyřech špejlích.. tak i cvičí, což je trochu drahé, jezdit někam za dobrým nářadím, nějaká ta zkouška, vodítko pevné, spousta Royalu, jo, to není legrace.

Ale upřímně, když se podíváte zblízka, co je nutné k uchovnění - jednou za život psa - vážně na tom někdo prodělá? Tak je rozdává zadarmo a ne za dvacet tisíc.

Když chci někoho přesvědčit, tak si nelžu do kapsy. Kdo jinému jámu kopá, sám sobě papíry pálí.

21.5.2019 09:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak jasně, že jsou chovatele, kteří udělají to "minimum", které musí, které stačí pro uchovnění, pak hledají "nejlevnější" krycí psy a vydělávají na štěňatech. Ale jsou taky chovatele, kteří objíždí výstavy, včetně zahraničních (to už něco stojí, + náklady na cestu, ubytování), skládají zkoušky - k tomu třeba "trénér" a výcvik, který taky není zadarmo, nechají udělat i nepovinné zdravotní testy - pro sebe, pro plemeno...Dělají třeba sport, kde jsou také potřeba tréninky, placené a ne každý to má hned za rohem(my třeba jezdíme na trénink 80 km), pak třeba závody v těch sportech - které kolikrát stojí nad 1000 Kč a jsou na druhé straně republiky, většinou víkendové s ubytováním. Pak taky musí počítat s tím, že stejné náklady investují do všech psů a třeba ne všichni nakonec budou chovní. No a pak jsou taky chovatelé, které s tím vrhem tráví téměř 24 hodin denně po dobu dvou měsíců - a ten čas taky něco stojí, když to tak řeknu. Takže já nemám problém za odchované a "vypiplané" štěně chovateli ten "čas" (mimo jiné) zaplatit...

U chovatelů (s PP) se dá opravdu říct, že to dělají z lásky, z lásky k plemeni (samozřejmě jsou výjimky). Jde jim o to udržet plemeno tam kde je a nebo posunout dál. A že tomu obětují čas a nechají si ho zaplatit? Proč ne.... Ale z jakého důvodu to dělají chovatelé bez PP, když jim vůbec o plemeno nejde? Tam to vidím opravdu tak, že to dělají jen s vidinou peněz.

Ale samozřejmě i "chovatel" s PP to může dělat jen pro peníze..... Výjimky jsou prostě všude.

21.5.2019 09:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Megí - psala jste, že tu skupinu lidí, která absolutně nechápe rozdíl mezi PP a bez PP stačí jen lehce nasměřovat. Tak nechcete se o to pokusit? Kdyby zrovna někdo takový četl tuhle diskuzi? Mě totiž z vašich příspěvků zatím připadá, že vy ten chov psů s PP úplně zatracujete. Podáváte to tak, jako že v těch chovech není žádný rozdíl a navíc že chovatelé psů s PP snad na tom vydělávají ještě víc.

21.5.2019 10:08

V těch chovech ale opravdu kolikrát není vůbec žádný rozdíl! Žádný, nula, konec, mrtvo a množení.

Takže to fakt není o tom, že pouze s PP. Je to o tom, že ta hranice je jinde a pokud jde o výběr mezi vrhem štěňat od jedné feny "z lásky", nebo "protože veterinář řekl, že jednou musí mít" nebo "chtěli jsme si užít štěňata" a vrhem štěňat od chovatele, co doma takových psů má dvacet a tím pádem takové to osobní mazlení je někde úplně jinde, pokud rodiče jsou podobně (ne)vyšetření a ten druhý chovatel se liší jen tím, že ty psy předvádí na výstavách a má k nim papíry, máte rovnici

vymazlená štěňata nebo štěňata s papíry

tak co si vyberete?

prostě na straně PP musí být víc argumentů než jen to PP :D

Ano, pokud chce chovatel opravdu chovat ve smyslu šlechtitelský chov a ne chov rozmnožovací, bez rodokmenů to nejde, až na to, že ty množiny jsou jinak

množina rozmnožovacích chovů a množina šlechtitelských chovů
a množina chovů bez PP a množina chovů s PP a množina chovů bez PP.

Množina chovů bez PP je podmnožinou rozmnožovacích chovů
Množiny šlechtitelských chovů jsou podmnožinou chovů s PP

Ale chov s PP je množinou jak rozmnožovacích, tak šlechtitelských chovů

21.5.2019 10:11
Dája6

XXX.XXX.40.42

marcelaamax

Podáváte to tak, jako že v těch chovech není žádný rozdíl a navíc že chovatelé psů s PP snad na tom vydělávají ještě víc.

Dobrý den,
píšete, že snad vydělává víc, ano vyděláva a to dost. Znám chovky kde mají i 30psů s PP a tam se teprve točí abeceda, hlavně, že mají PP, ale já znám jak k tomu všichni přišly. Ty vyšetření, výstavy, bonitace....atd nic moc oproti tomu za co se prodává štěně.
Opravdu je to tak půl na půl s PP a bez PP. A věřte tomu, že mezi chovkamy s PP je obrovský rozdíl a fakt je to jen o penězích a když se narodí takové něco co by mohlo dělat ostudu tak to v tichosti přesuneme jinam a starší fenky po osmý letech se přece dají ještě dobře prodat a k tomu dělat jak jsem lidumil ( fuj humus).
Dája

21.5.2019 10:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jenže pokud chci určité plemeno a chci ho kvůli vzhledu a povaze - tak to prostě u psů bez PP nezískám. Nemám žádnou záruku, že mi z toho vyroste to, co chci. To si pak můžu vzít voříška v útulku.

A když už se rozhodnu pro psa s PP, tak není nic jednoduššího než si o konkrétních chovatelích něco zjistit, zajet tam a udělat si obrázek. Jenže tady je problém v tom, že lidi chtějí psa hned teď a nemají čas si něco zjišťovat nebo se dokonce někam jet podívat.

21.5.2019 10:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Dája6 napsal(a):
marcelaamax

Podáváte to tak, jako že v těch chovech není žádný rozdíl a navíc že chovatelé psů s PP snad na tom vydělávají ještě víc.

Dobrý den,
píšete, že snad vydělává víc, ano vyděláva a to dost. Znám chovky kde mají i 30psů s PP a tam se teprve točí abeceda, hlavně, že mají PP, ale já znám jak k tomu všichni přišly. Ty vyšetření, výstavy, bonitace....atd nic moc oproti tomu za co se prodává štěně.
Opravdu je to tak půl na půl s PP a bez PP. A věřte tomu, že mezi chovkamy s PP je obrovský rozdíl a fakt je to jen o penězích a když se narodí takové něco co by mohlo dělat ostudu tak to v tichosti přesuneme jinam a starší fenky po osmý letech se přece dají ještě dobře prodat a k tomu dělat jak jsem lidumil ( fuj humus).
Dája

Však jsem psala, že jsou výjimky .

Ale pokud člověk chce, tak si seriozního chovatele prostě najde a není to zase tak těžké....

Edit.: u těch chovatelů s PP máte možnost se poptat mezi majiteli plemene, zjistit si kolik má psů, kolik odchová vrhů a jak na tom jsou zdravotně, jaká mají nebo nemají jeho psi vyšetření, zkoušky, výstavy, jací jsou psi povahově. Máte možnost je vidět třeba na výstavách nebo zkouškách. Můžete se jet osobně do té chovky podívat, nezávazně a udělat si vlastní obrázek. Jaké máte možnosti u "chovatele" bez PP?

21.5.2019 10:21
exotika

XXX.XXX.4.182

Většina fen s PP má po uchovnění za život 4 max 5 vrhů. Chovnost končí v 8 letech. Pokud pominu pořizovací náklady na fenu, výstavy, zdravotní vyšetření, uchovnění, poplatky spojené s chovem/bonitace, KL atd./, veterina, náklady na kvalitní krmení, kosmetiku a další, nějak zapomínáte na to, že ta fena ještě žije klidně 8 let a náklady na chov pořád zůstávají a na veterinu se stupňují. Aspoň u slušných chovatelů! Takže z vlastní zkušenosti mohu prohlásit,že chov se mi rozhodně nerentuje. Pro mne je to jenom nákladný koníček.

Janae1

21.5.2019 10:28
Janae1

XXX.XXX.160.6

exotika napsal(a):
Většina fen s PP má po uchovnění za život 4 max 5 vrhů. Chovnost končí v 8 letech. Pokud pominu pořizovací náklady na fenu, výstavy, zdravotní vyšetření, uchovnění, poplatky spojené s chovem/bonitace, KL atd./, veterina, náklady na kvalitní krmení, kosmetiku a další, nějak zapomínáte na to, že ta fena ještě žije klidně 8 let a náklady na chov pořád zůstávají a na veterinu se stupňují. Aspoň u slušných chovatelů! Takže z vlastní zkušenosti mohu prohlásit,že chov se mi rozhodně nerentuje. Pro mne je to jenom nákladný koníček.

No, všechno jde dělat jako nákladný koníček.
Jsou chovky, které se chovem živí, jo je to práce, dřina, nevyčítám jim to, ale není fér tvrdit, že to nejde a neexistuje.

Na druhou stranu, když vypustíme fakt množírny, které jedou jedny štěňata za druhými, tak i bez PP chov je nákladný koníček. Pokud někdo jednou dvakrát připustí fenu, tak nevydělá.

21.5.2019 10:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Janae1 napsal(a):
No, všechno jde dělat jako nákladný koníček.
Jsou chovky, které se chovem živí, jo je to práce, dřina, nevyčítám jim to, ale není fér tvrdit, že to nejde a neexistuje.

Na druhou stranu, když vypustíme fakt množírny, které jedou jedny štěňata za druhými, tak i bez PP chov je nákladný koníček. Pokud někdo jednou dvakrát připustí fenu, tak nevydělá.

No tak ono záleží za kolik pak prodává ty bez PP štěňata . Dneska už jsou u některých plemen vidět štěnda bez pp za 10 000, a to si pak nemyslím, že člověk na tom nevydělá.

Nebo ti malí psi - kde není ani krmení nijak nákladné...

Edit.: nebo třeba v rodině máme lidi, kteří mají fenu velkého plemene, bez PP. Cena se pohybuje kolem 8 000 a feny mívají hodně štěňat. Už teď si mnou ruce, jak bude mít fena štěňata a jakej to bude vejvar. Mají domluveného psa ve vedlejší vesnici za pár korun. Narodí se třeba 10 štěňat - péči žádnou extra mít nebudou, protože od toho je přece fena. Takže jejich výdaje budou za žrádlo, očkování a odčervení - a to určitě 80 000 nebude....

21.5.2019 10:42
Dája6

XXX.XXX.40.42

marcelaamax napsal(a):

Ale pokud člověk chce, tak si seriozního chovatele prostě najde a není to zase tak těžké....

Edit.: u těch chovatelů s PP máte možnost se poptat mezi majiteli plemene, zjistit si kolik má psů, kolik odchová vrhů a jak na tom jsou zdravotně, jaká mají nebo nemají jeho psi vyšetření, zkoušky, výstavy, jací jsou psi povahově. Máte možnost je vidět třeba na výstavách nebo zkouškách. Můžete se jet osobně do té chovky podívat, nezávazně a udělat si vlastní obrázek. Jaké máte možnosti u "chovatele" bez PP?

Ano máte pravdu to co popisujete u dobré chovky se dá zjistit , ale znám opravdu půlku s PP co dost maskují, schovávají a prodávají i třeba bez PP. Prostě je to opravdu byznys zaštítěný s PP. Já už v mých letech ohledně pejsku nevěřím ničemu a to mi nevadí pes s PP a bez PP a nebo kříženec. Lidi jsou prostě hovada a botka.
Dája

Janae1

21.5.2019 10:46
Janae1

XXX.XXX.160.6

marcelaamax napsal(a):

Jak to není těžké?
Naše plemeno odchovává pouze jedna chs v republice, má výsledky, sbírá tituly a psi má pěkné. Ale na druhou stranu je neseriozní, množírna, děs a hrůza, neporadí, nepomůže, jeden průšvih za druhým.
Ale tu druhou stranu mince nikdo nemá šanci zjistit, kouknete na net samá výstava a ocenění, na FCB všichni achají nad jejimi psy.........
Až když si pořídíte psa " jo vy máte psa od......, chacha, to bude průšvih, to si ještě užijete"
Když se člověk zamyslí, tak je divné, že jeji odchovy nejsou zbonitovaný, ale to člověku nedocvakne.

21.5.2019 10:53

Jo, člověk si může udělat obrázek. Samozřejmě. Jen často to není vůbec jednoduché. Obrázek můžou deformovat pomluvy nebo naopak leccos se neříká, je to "veřejné tajemství" známé jen těm, kteří se kolem plemene roky pohybují, případně se to neříká nikdy. A že člověk zjistí, že má zvíře s linie predisponované třeba k utrženým kolenům je hezké, když to zjistí tak nějak mimochodem třeba poté, co si i ten jeho pes utrhne koleno. A to je ještě lepší varianta, horší je takhle přijít na predispozici k torzi (jo, brácha, matka, otec a tři tety na to uhynuly taky!). Nebo se nedozvíte nic. Já třeba vím o případu dost vyhlášené chovky, kde prakticky celej vrh padnul na nemoc se silnou genetickou predispozicí a myslíte, že to jednotliví majitelé těch psů ví, že sourozenci to mají taky? Neví. Postižené štěně, které si chovatel nechal, je dokonce ještě teď oficiálně živé, přitom už je deset let po něm.

21.5.2019 11:03
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Janae1 napsal(a):
Jak to není těžké?
Naše plemeno odchovává pouze jedna chs v republice, má výsledky, sbírá tituly a psi má pěkné. Ale na druhou stranu je neseriozní, množírna, děs a hrůza, neporadí, nepomůže, jeden průšvih za druhým.
Ale tu druhou stranu mince nikdo nemá šanci zjistit, kouknete na net samá výstava a ocenění, na FCB všichni achají nad jejimi psy.........
Až když si pořídíte psa " jo vy máte psa od......, chacha, to bude průšvih, to si ještě užijete"
Když se člověk zamyslí, tak je divné, že jeji odchovy nejsou zbonitovaný, ale to člověku nedocvakne.

No a když se pojedete podívat nezávazně k chovatelce před pořízením psa tak to nezjistíte? Ona je množka plná problémů, ale vypadá u ní všechno fajn?

Majitelé, kteří mají psa od ní vám dopředu nic neřeknou? Neřeknou vám, že nepomůže, neporadí? A řeknou vám to až po pořízení psa?

Kolik vrhů na kolika fenách odchovala se dá také zjistit a i to o něčem vypovídá.

Jen to chce tomu výběru věnovat čas .

Ale jo, pro naprostého laika, který neví nic o nemocích, bonitacích atd. to těžké bude. Právě proto si myslím ,že by si měl člověk nejdřív o plemenu, které chce, zjistit všechny dostupné informace.

Nevím, jak je to u málopočetných plemen. Ale u našeho plemene (není málopočetné) jsou prostě mezi majiteli tak nějak známy ty "špatné" chovky.

21.5.2019 11:05

Prostě malovat obrázek "kupte jen a pouze štěně s PP, PP je důkaz, že chovatelům nejde o peníze a koupíte si zaručeně zdravého a pěkného psa" vytváří falešnou realitu, na jejímž konci jsou zklamaní lidé, kteří si příště tuplem pořídí bez PP, protože je to jedno a ušetří!

Ono je to spíš tak, že toho chovatele, kterému záleží na budoucnosti a zdraví a pracovní využitelnosti plemene je potřeba hledat, pátrat, prosit, čekat na vrh a pokud si člověk pořizuje svého prvního psa, je to štěstí jak prase, že koupí dobře...

21.5.2019 11:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Prostě malovat obrázek "kupte jen a pouze štěně s PP, PP je důkaz, že chovatelům nejde o peníze a koupíte si zaručeně zdravého a pěkného psa" vytváří falešnou realitu, na jejímž konci jsou zklamaní lidé, kteří si příště tuplem pořídí bez PP, protože je to jedno a ušetří!

Ono je to spíš tak, že toho chovatele, kterému záleží na budoucnosti a zdraví a pracovní využitelnosti plemene je potřeba hledat, pátrat, prosit, čekat na vrh a pokud si člověk pořizuje svého prvního psa, je to štěstí jak prase, že koupí dobře...

Jo, to souhlasím. Ale na druhou stranu znám i lidi, kteří si na svého prvního psa počkali několik let, během toho si stihli nastřádat ty všechny informace, spřátelili se s majiteli stejného plemene, s tou skupinou lidí a měli o plemeni a jeho chovatelích přehled ještě dřív, než měli štěně doma. Ale o tom to právě je, o tom věnovat tomu výběru čas a nepořídit si první štěně (s PP), které najdu.

pokud si člověk pořizuje svého prvního psa, je to štěstí jak prase, že koupí dobře...

ale pořád je ta šance, že koupí dobře větší u psa s PP než bez PP .

21.5.2019 11:17

Říkám. Žádná výstava, ani zkoušky, natož výcvik a vyšetření. Vyšetření potřebují chovatelé. To se nestydí, tohle je papírový chov? Tohle je množení, naprosto zbytečné rozmnožování.
Založení chovky 1815kč.
A hezky to rozpočítejte na pět vrhů, ať je to fér :-)

A to se je teriér. Nové plemeno Ostuda-teriér.

Uznávám, že chovatelé chovající kapry mají výdajů více. Výstava, kde si dělají ostudu, DKK a tak, zas ale jednou za život a vrhů jak u myší.
Pak ta plemena, co se kdysi právem jmenovala pracovní, tak aby nevypadali.. třeba jako válec na čtyřech špejlích.. tak i cvičí, což je trochu drahé, jezdit někam za dobrým nářadím, nějaká ta zkouška, vodítko pevné, spousta Royalu, jo, to není legrace.

Ale upřímně, když se podíváte zblízka, co je nutné k uchovnění - jednou za život psa - vážně na tom někdo prodělá? Tak je rozdává zadarmo a ne za dvacet tisíc.

Když chci někoho přesvědčit, tak si nelžu do kapsy. Kdo jinému jámu kopá, sám sobě papíry pálí.

Škoda, že nemluvíte česky.

21.5.2019 11:20

Škoda, že nemluvíte česky.

Taky tomu moc nerozumím :-)

Janae1

21.5.2019 11:22
Janae1

XXX.XXX.160.6

marcelaamax napsal(a):
No a když se pojedete podívat nezávazně k chovatelce před pořízením psa tak to nezjistíte? Ona je množka plná problémů, ale vypadá u ní všechno fajn?

Majitelé, kteří mají psa od ní vám dopředu nic neřeknou? Neřeknou vám, že nepomůže, neporadí? A řeknou vám to až po pořízení psa?

Kolik vrhů na kolika fenách odchovala se dá také zjistit a i to o něčem vypovídá.

Jen to chce tomu výběru věnovat čas .

Ale jo, pro naprostého laika, který neví nic o nemocích, bonitacích atd. to těžké bude. Právě proto si myslím ,že by si měl člověk nejdřív o plemenu, které chce, zjistit všechny dostupné informace.

Nevím, jak je to u málopočetných plemen. Ale u našeho plemene (není málopočetné) jsou prostě mezi majiteli tak nějak známy ty "špatné" chovky.

Byla jsem se podívat, takový normální bordel, nic hrozného. Velký pozemek, hospodářské budovy, i kdyby tam měla klecovou množírnu, tak to nezjistím.
Chovka má tradici již 30 let a výsledky, odchovává pravidelně, točí dokola abecedu, ale to není zakazáné.
Přivedla mi ukázat otce i matku štěněte, vše v pohodě, nezapomněla se pochlubit tituly rodičů.
Zdála se jako rozumný chovatel, ale nakecela nám mnoho kravin, včetně keců o zdraví a povaze.

Problémy začaly až doma. Na vše má odpovídá " já vám dala zdravého psa, problém vznikl u vás, podepsali jste smlouvu, že pes je v pohodě"
No a chovatelé - na klubovce byl jeden, spíše naštvaný, že vidí konkurenci, neodchovává, nechtělo se mu radit, dostal výbuch smíchu,když zjitil od koho pes je.
Když se rozkřiklo jméno chovky po výstavě, postupně se smáli většina a přidávali veselé historky.

21.5.2019 11:26

Ne, je to tak - kupte si psa s PP, kupujete si OPRAVDU to plemeno, které chcete. PP není zárukou ani zdraví, ani budoucí chovnosti, ale předpokladem.

21.5.2019 11:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Janae1 napsal(a):
Byla jsem se podívat, takový normální bordel, nic hrozného. Velký pozemek, hospodářské budovy, i kdyby tam měla klecovou množírnu, tak to nezjistím.
Chovka má tradici již 30 let a výsledky, odchovává pravidelně, točí dokola abecedu, ale to není zakazáné.
Přivedla mi ukázat otce i matku štěněte, vše v pohodě, nezapomněla se pochlubit tituly rodičů.
Zdála se jako rozumný chovatel, ale nakecela nám mnoho kravin, včetně keců o zdraví a povaze.

Problémy začaly až doma. Na vše má odpovídá " já vám dala zdravého psa, problém vznikl u vás, podepsali jste smlouvu, že pes je v pohodě"
No a chovatelé - na klubovce byl jeden, spíše naštvaný, že vidí konkurenci, neodchovává, nechtělo se mu radit, dostal výbuch smíchu,když zjitil od koho pes je.
Když se rozkřiklo jméno chovky po výstavě, postupně se smáli většina a přidávali veselé historky.

Tak jasně, že to není zakázané, ale o něčem to už vypovídá. Ale taky záleží na tom, kolik má fen a kolik má jaká fena vrhů. Mě se třeba nelíbí, když všechny feny z chovky odchovávají maximum vrhů. Pokud je nějaká opravdu "výjimečná", úspěšná, přínosem pro plemeno - tak oukej. Ale když mají "průměrné" feny odchováno max. vrhů, tak to na mě moc dobře nepůsobí. Ale samozřejmě i to je věc názoru.

Mrzí mě, jak jste "dopadla" se štěndem a přístup chovatelky.

Já se byla u chovatelky nezávazně podívat ještě před nakrytím feny. Všichni její psi žijí s nimi v domě - což je prostě vidět, všude pelíšky, deky místečka. Viděla jsem všechny psy - všichni povahově takoví, jací mají být. Byli tam s námi normálně po celou dobu návštěvy (i při dalších návštěvách). Viděla jsem přístup chovatelky ke psům a viděla jsem i to, že ty psi jsou pro ni všechno, že dělá maximum. Byla ochotná mi zodpovědět všechny otázky naprosto nezávazně - jak při návštěvách tak i pak přes PC. Taky si mě dost "vyslechla" - záleželo jí na tom, komu štěně dá a nedá ho každému. No a nakonec mi i dala echo na další chovky, kde by se mělo krýt a kde je naděje, že se narodí štěně v barvě, kterou jsme chtěli. Poradila, ať si uděláme nezávazné rezervace i tam, pro případ, že u ní by to nevyšlo. Další návštěva byla když už byla štěnda na světě. Pak ještě jedna asi 14 dní před odběrem - jeli jsme okolo a chovatelka sama nabídla ať se stavíme. Uvařila nám kafe, pokecali jsme, dala nám další užitečné rady. Viděla jsem jak a kde jsou štěnda odchovávaná, že jsou vymazlená. Denně chovatelka posílala fotky a videa a štěňat. A hlavně - sedla mi i jako člověk ,což pro mě bylo hrozně důležité pro případ, že s ní pak budu něco řešit. A taky jsme řešili malý zákrok - já chovatelku jen informovala, aby věděla a a ona se okamžitě nabídla, že veškeré náklady jdou bez diskuzí za ní. Dost často si píšeme, posíláme fotky. Viděli jsme se na výstavě. Když jsme sháněli na zimu obleček tak ona sama mi nabídla ať se stavím a vyzkouším ty jejich, ať trefím velikost. Opravdu je to chovatelka, která dělá maximum a tak nějak si to představuji. U nás je výhodou také to, že to k sobě máme "kousek".

Pokud bych přijela k chovateli, kde by to na mě nepůsobilo dobře - viz třeba to, že je tam takový normální bordel a že mi chovatelka od někud dovleče ukázat rodiče štěňat - tak zase samozřejmě je to o názoru - ale já bych si tam štěně nevzala a hledala bych dá (samozřejmě s ohledem na plemeno - je jasné, že všechna plemena se nechovají v obýváku a nejsou přátelští k návštěvám)..

21.5.2019 11:53

Kupujete si opravdu to plemeno, pokud máte nařízené paternitní testy.
Jinak ne.

21.5.2019 11:56

Marcelaadvapsi: ne, nechce se mi, mám toho psaní moc a provádím tyto věci LIVE, ale bodlinka by mohla, navíc má na to papíry, a co má toho nového psa, dá se to celkem dobře číst ;-)

Jinak, že nemluvím česky, začínám být na to hrdá.

21.5.2019 12:15

marcelaamax napsal(a):

Jo, to souhlasím. Ale na druhou stranu znám i lidi, kteří si na svého prvního psa počkali několik let, během toho si stihli nastřádat ty všechny informace, spřátelili se s majiteli stejného plemene, s tou skupinou lidí a měli o plemeni a jeho chovatelích přehled ještě dřív, než měli štěně doma. Ale o tom to právě je, o tom věnovat tomu výběru čas a nepořídit si první štěně (s PP), které najdu.

pokud si člověk pořizuje svého prvního psa, je to štěstí jak prase, že koupí dobře...

ale pořád je ta šance, že koupí dobře větší u psa s PP než bez PP .

Tak to bych nedala....čekat na psa několik let???...ty roky, co bych psa neměla považuji za ztracené....je mi 46 let a už teď život počítám na psy, které si ještě budu moci pořídit a děsím se chvíle, až si řeknu, že už jsem fakt stará a že bych dalšího psa mohla přežít....děsím se chvíle, kdy už si nebudu moci pořídit psa, protože se o něj nebudu moci fyzicky postarat.... u mě ještě horší v tom, že "malej pes=žádnej pes"

Zatím se k nám každý pes dostal více méně řízením osudu...ať už byl s PP, bez PP, kříženec a zatím ...musím zaťukat....jsme měli šťastnou ruku.
Jasně, že nevezmu náhodně první štěně, které se naskytne, ale pokud se štěně naskytne a přijde mi ok, tak šup s ním k nám domů.

Chápu lidi kteří chtějí konkrétní plemeno, nadějné štěně, ať už výstavně nebo sportovně a tak opravdu pečlivě vybírají chovku, čekají na nějaké konkrétní spojení, konkrétní barvu, pohlaví...štěně třeba mají zamluvené dlouho dopředu, než se vůbec narodí, ale tohle bych prostě nedala......já chci konkrétně anděla strážného...velkého psa, co mě nedá.....samostatnou jednotku.......nemusí to být ten konkrétní odchov z té konkrétní CHS, nemusí to být jedno konkrétní plemeno, určitá barva...takže těch možností výběru mám víc.

21.5.2019 12:23

Tak to bych nedala....čekat na psa několik let???...ty roky, co bych psa neměla považuji za ztracené....je mi 46 let a už teď život počítám na psy, které si ještě budu moci pořídit a děsím se chvíle, až si řeknu, že už jsem fakt stará a že bych dalšího psa mohla přežít....děsím se chvíle, kdy už si nebudu moci pořídit psa, protože se o něj nebudu moci fyzicky postarat.... u mě ještě horší v tom, že "malej pes=žádnej pes"

Zatím se k nám každý pes dostal více méně řízením osudu...ať už byl s PP, bez PP, kříženec a zatím ...musím zaťukat....jsme měli šťastnou ruku.
Jasně, že nevezmu náhodně první štěně, které se naskytne, ale pokud se štěně naskytne a přijde mi ok, tak šup s ním k nám domů.

Chápu lidi kteří chtějí konkrétní plemeno, nadějné štěně, ať už výstavně nebo sportovně a tak opravdu pečlivě vybírají chovku, čekají na nějaké konkrétní spojení, konkrétní barvu, pohlaví...štěně třeba mají zamluvené dlouho dopředu, než se vůbec narodí, ale tohle bych prostě nedala......já chci konkrétně anděla strážného...velkého psa, co mě nedá.....samostatnou jednotku.......nemusí to být ten konkrétní odchov z té konkrétní CHS, nemusí to být jedno konkrétní plemeno, určitá barva...takže těch možností výběru mám víc.

Neblázněte, 46 je v pohodě, vždyť i mladšího může přejet auto nebo stihnout infarkt. Já to mám ošetřeno u dětí, mám tři, takže mám tři psy a každý se musí postarat o jednoho, to zvládnou

21.5.2019 12:37
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo rozumím. Ti co čekali několik let chtěli právě štěně po konkrétní feně a nebo to bylo malopocetne plemeno.

21.5.2019 12:41
L(phi)

XXX.XXX.41.130

Jejda, autorku clanku asi musim zoznamit so svojim psom o ktorom mi vsetci vravia aky je skaredy. Hydra

"Máte jen jistotu, že z něj bude pěkný představitel plemene"

21.5.2019 12:48

Kupujete si opravdu to plemeno, pokud máte nařízené paternitní testy.
Jinak ne.

Vy žijete v nějakém zajetí stihomamů, že vidíte za vším podvody, ale hlavně v chovu s PP.
U vrhu s PP, kde se jen objeví náznak, že štěňata nejsou potomky deklarovaných rodičů, může klub nařídit testy DNA. A bude jasno. Těch chovatelů, co to risknou, nebude moc.

21.5.2019 14:56

Vy žijete v nějakém zajetí stihomamů, že vidíte za vším podvody, ale hlavně v chovu s PP.
U vrhu s PP, kde se jen objeví náznak, že štěňata nejsou potomky deklarovaných rodičů, může klub nařídit testy DNA. A bude jasno. Těch chovatelů, co to risknou, nebude moc.

Chov s PP je v pořádku. Někdo vás hlídat musí.
Balu, notak, nechte si ty diagnózy, já alergii na jakýkoli jiný chov než FCI ČMKU nemám :-)
Reaguji na článek, který je napsaný špatně, je zavádějící, manipulativní a vůbec nepříjemný. Podívat se pravdě do očí, žádný problém, zde jsem ji ale nenašla.
Hrát si s fotografiemi kdovíjak starých, nemocných a zablácených psů a neschopného yorka ve výstavní úpravě, to je dětinské.
Co takhle říct o hlavním problému - např. NCL-A aneb takové zvíře vám zbytečně brzy nechutně chcípne.
Vidíte, i já vím o PP chovu hafec :-)

Pak mi ještě napište, zda to bylo srozumitelné, já se tentokrát snažila.

21.5.2019 15:17

Proc se vlastne porad takhle bourlive resi rozdil s PP a bez PP?

Ty duvody proc jeden chce to a druhy ono jsou vzajemne- nevysvětlitelné a nevyargumentovatelné.
Jedna skupina nikdy nemuze pochopit tu druhou.

Ten članek to jen přesně ukazuje.

Za me -at si kazdy koupi/najde/zachrani - co uzna za vhodne.
a ne -na to, jestli jsou nebo nejsou plne utulky -tohle vliv nema. Na to ma největší vliv, jak snadno se lze psa zbavit, zbavit se odpovednosti za nej.

21.5.2019 17:13

Balu, notak, nechte si ty diagnózy, já alergii na jakýkoli jiný chov než FCI ČMKU nemám :-)
Reaguji na článek, který je napsaný špatně, je zavádějící, manipulativní a vůbec nepříjemný. Podívat se pravdě do očí, žádný problém, zde jsem ji ale nenašla.
Hrát si s fotografiemi kdovíjak starých, nemocných a zablácených psů a neschopného yorka ve výstavní úpravě, to je dětinské.
Co takhle říct o hlavním problému - např. NCL-A aneb takové zvíře vám zbytečně brzy nechutně chcípne.

Tentokrát jste se snažila, srozumitelné to bylo. Ale pořád nechápu ten váš problém s chovem pod FCI.

21.5.2019 17:33

Já třeba s chovem s PP FCI fakt žádný problém nemám.

Ale propagovat ho těmito články je dost kontraproduktivní....proto, že o tom ten rozdíl není. A i mezi chovateli s PP jsou množky.

21.5.2019 19:36
conie

XXX.XXX.206.202

Přidám reakci z jiné strany. Jedna známá, téměř absolutní kynologický analfabet, četla článek na FB a zaujal ji, vyptávala se pak na podrobnosti a sama se vyjádřila, že pro ni byl článek objevný a donutil ji zajímat se o tuto problematiku víc. Podle mého tímto účel splněn. Článek totiž zcela určitě není určen pro nás, kteří se psy a pro psy žijeme a víme, o co jde, ale naprostého laika to může "nakopnout". A díky za každého, kdo se zamyslí a pídí po dalších informacích.

21.5.2019 20:50

Já třeba přeju chovatelům peníze za jejich odchovy, Sama bych štěňata doma nechtěla, jako jasně štěně je roztomilé, ale těch věcí co zničí, zakouslých slepic, zničených záhonů, času co človět stráví výchovou a když si představím to vynásobit 5,6 nebo 10, no to není nic pro mě. Za sebe mám nejradši psa co už má rozum a přeju chovateli každou korunu, je zasloužená. Tvrdit, že se na tom nedá vydělat, je hloupost nebo neschopnst. U chovu s pp mi ale vadí určitá neserióznost některých chovatelů. Když prodávám štěně, které následně má nějaký problém, samozřejmě nezaviněný novým majitelem, měla by úprava ceny a vrácení části peněz být samozřejmostí. Chov s pp poškozuje také mlžení okolo nepoctivých chovatelů, nikdo nechce veřejně takového člověka jmenovat. Vcelku nechápu důvod. Také ceny štěňat by měly být uváděny už v inzerátech. Pokud je štěně kvalitní, není se přece za co stydět, naopak, za poctivou práci si má člověk říct dobrou cenu.

21.5.2019 20:54

Tentokrát jste se snažila, srozumitelné to bylo. Ale pořád nechápu ten váš problém s chovem pod FCI.

Beru cokoli, co se mi líbí. Kdo to kde registroval, je mi jedno. Pokud bude pěkný chov kdesi pod FCI, tak si tam psa pořídím.
Stejně tak si koupím psa bez papírů a psa s papírem od jiné org.
Já na tom nevidím nic divného, na žádném psovi.
Štěně si vezmu úměrně čisté, dost staré, zdravě se projevující. A s připitomělým úsměvem, to musí mít, se ke mně hodí. Ti ostatní mě nezajímají. A už vůbec mě nezajímá, jaké má papíry.

21.5.2019 20:57
Terven

XXX.XXX.110.147

Štěně si vezmu úměrně čisté, dost staré, zdravě se projevující. A s připitomělým úsměvem, to musí mít, se ke mně hodí. Ti ostatní mě nezajímají. A už vůbec mě nezajímá, jaké má papíry.

to splňuju

21.5.2019 21:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já třeba přeju chovatelům peníze za jejich odchovy, Sama bych štěňata doma nechtěla, jako jasně štěně je roztomilé, ale těch věcí co zničí, zakouslých slepic, zničených záhonů, času co človět stráví výchovou a když si představím to vynásobit 5,6 nebo 10, no to není nic pro mě. Za sebe mám nejradši psa co už má rozum a přeju chovateli každou korunu, je zasloužená. Tvrdit, že se na tom nedá vydělat, je hloupost nebo neschopnst. U chovu s pp mi ale vadí určitá neserióznost některých chovatelů. Když prodávám štěně, které následně má nějaký problém, samozřejmě nezaviněný novým majitelem, měla by úprava ceny a vrácení části peněz být samozřejmostí. Chov s pp poškozuje také mlžení okolo nepoctivých chovatelů, nikdo nechce veřejně takového člověka jmenovat. Vcelku nechápu důvod. Také ceny štěňat by měly být uváděny už v inzerátech. Pokud je štěně kvalitní, není se přece za co stydět, naopak, za poctivou práci si má člověk říct dobrou cenu.

U chovu s pp mi ale vadí určitá neserióznost některých chovatelů.

A tím chcete říct, že chovatele bez PP jsou serióznější? . Možná se i takoví najdou, ale bude to opravdu výjimka.

Ale jinak souhlasím, jak jsem psala už výše, taky chovateli klidně zaplatím za čas a péči věnovanou štěněti. A to, že v inzerátech chovatelé neuvádějí ceny mě taky trochu vadilo. Protože když někdo prostě absolutně netuší, jak se ceny daného plemene pohybují tak je to takové blbé a musí se chovatele zeptat. Ale pokud je jeho první otázka právě cena, tak zřejmě pro chovatele takový zájemce nebude seriózní. Takže to chce nějak "zaoblit" a na cenu se zeptat tak jakoby mimochodem .

21.5.2019 21:09

"Na to ma největší vliv, jak snadno se lze psa zbavit, zbavit se odpovednosti za nej.!

To je velká část problému, to ano. V mnoha případech postižitelná, ale nejsou na to lidi, asi.

Ceny dohodou u inzerátů, také bezva. Pak se radši vezme inz., kde je jasná cena.. bezPP :-) Všichni se bojí u PP na cenu zeptat. Už jsme se o tom bavily tak před třemi lety.. nic se nezměnilo.
A když jsme u toho.. vážně kvalitní odchov potřebuje PR bazos?
Kde jsou ty fronty?

21.5.2019 21:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A jinak jo, ať si každý pořídí co chce a za kolik chce. Mě jen vadí to, že ti psi bez PP jsou vydáváni za plemeno a tím pádem "poškozují jméno" tomu plemeni. Tím myslím ty psy, u kterých se nepovedl vzhled, ale hlavně ty, u kterých se absolutně nepovedla povaha, je úplně jiná než má být a majitel pak toho psa i přes to hrdě řadí k plemeni.....

Jakože třeba stafordi, kteří jsou agresivní na lidi, nebo se lidí bojí nebo naopak třeba KAO,SAO, který pustí domů každého a ještě ho nadšeně přivítá. A nebo dost často APBT, který žije ve smečce a miluje psy. Samozřejmě, že i v chovu s PP se najdou výjimky v povahách, i vzhledu - ale není to tak časté. A když už, tak majitel většinou dokáže alespoň říct, že má psa, který neodpovídá té povaze, jakou by mít měl.

21.5.2019 21:45

Terven napsal(a):

to splňuju

kamarádka o mně ještě říká "a moc toho nesežere". Ale to kecá.

to Marcelaadvapsi: mám psa v místnosti, kam chodí hodně lidí, je teda na provázku, aby se návštěvníci neskáceli hned mezi futry. Ale vždy se ptají, co to je za psa, to je ten bojový, že jo, fakt je tak ostrý? A to já jim vyprávím - jojo, to je on, nechoďte k ní, koukejte na ty zuby.
- A to bychom si mohli pořídit na hlídání, kolik asi tak stojí?
No kolik, za patnáct seženete, za deset, o to nejde, ale koukejte, co má v misce, nic jiného nežere než kachní, králičí a pstruhy, musím pro ně 30km 2x týdně, hračky tyhle kong, dvě stovky kus, co kus to 14 dní, vodítko a postroj máme na zakázku a na půl roku max, to zpřetrhá, je to hovado, odtáhne vám osobák.
- A granule nežere, my jsme dávali Ontario?
To ani omylem, takový pes se vám osype, poblinká, v noci jak jdete na wc se zavřenýma očima, tak do toho šlápnete a to je ta lepší louže, tohle se krmí támhletím za dva litry, má to tak na měsíc a půl, ale v polovině už to stejně žrát nechce a dvakrát denně taky ne, musím mít to maso, no.
- A to je ale hodně aktivní pes, to někde říkali, vždyť jaké má svaly?
Ale tak.. vstávám v 5, aby se aspoň hodinku proběhla, po obědě na dvě hodiny běhat a cvičit, po večeři na hodinu a v 11 kolem vsi nebo ještě plave.

A když zrovna kocouři nejsou doma, tak řeknu - máte nějaké domácí mazlíčky? Tak ty vám zabije.

22.5.2019 17:03

marcelaamax napsal(a):
A jinak jo, ať si každý pořídí co chce a za kolik chce. Mě jen vadí to, že ti psi bez PP jsou vydáváni za plemeno a tím pádem "poškozují jméno" tomu plemeni. Tím myslím ty psy, u kterých se nepovedl vzhled, ale hlavně ty, u kterých se absolutně nepovedla povaha, je úplně jiná než má být a majitel pak toho psa i přes to hrdě řadí k plemeni.....

Jakože třeba stafordi, kteří jsou agresivní na lidi, nebo se lidí bojí nebo naopak třeba KAO,SAO, který pustí domů každého a ještě ho nadšeně přivítá. A nebo dost často APBT, který žije ve smečce a miluje psy. Samozřejmě, že i v chovu s PP se najdou výjimky v povahách, i vzhledu - ale není to tak časté. A když už, tak majitel většinou dokáže alespoň říct, že má psa, který neodpovídá té povaze, jakou by mít měl.

že ti psi bez PP jsou vydáváni za plemeno a tím pádem "poškozují jméno" tomu plemeni

vazne? jak?
ze jako kdyz bPP staford napada psy - tak si ten co planuje koupit bPP -uz takoveho - x-staforda nekoupi?

ne, nechci byt oskliva.
ale k tomu, ze si clovek koupi papiraka musi tak nejak dospet.
sam.
tyhle clanky k tomu nepomuzou

cena 20tis za psa mi prisla kdysi neuveritelna - a nikdy bych to za psa nedala - vsak to je cena kone skoro
a dneska? coklove me stoji x-krat tolik co kun

22.5.2019 17:47

ten, co plánuje, se přesvědčuje těžko.. ale marcela to myslí asi tak, že v tv a tak všude možně se řekne "stafford zabil dítě"
pitbull zabil 100kg chlapa
argentýna zabila důchodkyni

a pak se přijde na to, že to byli kříženci
ti psi
protože pit a stafford lidi nejí
protože jsou hnusní
lidé
vážně, pit nenapadá člověka, má to asi tak 200 let vymazané z DNA a ani předtím to nějak moc nedělal

ale protože moc problémů v médiích, tak s tím psem nikam nelze jet, za hranice, nebo musí mít vždy košík a vodítko + průkaz o tom, že prošel výcvikem a majitel má dost rozumu
což teda schvaluji u všech majitelů psů
no ale kolik psů se muselo utratit, darovat do jiného státu, vykastrovat, být tajně
a také to není jen pit, buldok a podobní, ale i pastevci to pěkně odskákali, protože jsme je nacpali do prostoru, kde nemají být

mně se ty buldokovité psy ani nechce obhajovat, protože když půjdete po ulici, a jak praštění se pohrnete ke každému roztomilému špekáčkovi jako já, pohladit tu rozesmátou palici, tak dalšího psa už třeba nebudete mít čím pomuchlat
nevíte, co potkáte, PP na obojku nemá (atd.)

ale zas nechci, aby je tady zakázali, protože i když vás jako národ občas nenávidím, líbí se mi tu

no a to atd. je něco jako "stačí, že spousta psů má nějak čím dál víc nestandardní povahu"
je to množením

22.5.2019 18:04

Njn, a proto mám Noru, protože kdyby se někdo ptal, tak je berňák nebo leonberger a dokažte mi, že ne. Já psům nerozumím a všichni mi říkaj, že mám berňáka nebo že mám leonbergera tak to asi bude pravda.

Podle médií je každý pes, co kdy někoho pokousal, vždycky ten bojový a jako ilustrační foto dají něco zubatého a kupírovaného, podle schopností novinářů rozlišovat psy se to nedá hodnotit

Kdysi dávno jsem měla dva hovawarty, černýho se znaky a černýho a jednou jsme šli a nějací lidé co šli proti padali do pangejtu tak jdu dál a potkám známýho a ten se smál, že teď potkal lidi, co ho varovali, že támhle jdou dva rotvajleři a že to budu teda asi já :D No zrovna tou dobou jelo zprávami pokousání rotvajlerem, tak každý velký pes je rotvajler, že, hlavně když je černej s pálením a celočernej dlouhosrstej rotvajler určitě existuje taky

Není možný, aby pohled na psa bez PP jakkoliv ovlivnil kohokoliv, naprostá většina lidí ví o psech tak to, že maj vocas

22.5.2019 18:13
balisek

XXX.XXX.79.197

že ti psi bez PP jsou vydáváni za plemeno a tím pádem "poškozují jméno" tomu plemeni

vazne? jak?
---------------------------------------------

V mém plemeni je to celkem běžné. Lidé se mě dost často ptají, zda je můj pes opravdu naháč a diví se, že může být i hezký.

Toto plemeno je právě kvůli nepříliš povedým jedincům bez PP zafixováno jako cosi olezlého a nepěkného. Zmínka o naháčovi obvykle vzbudí "fuj" reakci. Přitom standardní ČCHP je velmi efektní zvířátko.

Obr. 1. - můj pes v bežné "parkové" úpravě, která nezabere víc jak 30 minut týdně
Obr. 2. - typický naháč bez PP

22.5.2019 18:18

balisek napsal(a):

vazne? jak?

V mém plemeni je to celkem běžné. Lidé se mě dost často ptají, zda je můj pes opravdu naháč a diví se, že může být i hezký.

Toto plemeno je právě kvůli nepříliš povedým jedincům bez PP zafixováno jako cosi olezlého a nepěkného. Zmínka o naháčovi obvykle vzbudí "fuj" reakci. Přitom standardní ČCHP je velmi efektní zvířátko.

Obr. 1. - můj pes v bežné "parkové" úpravě, která nezabere víc jak 30 minut týdně

ale no tak, je dost nefér srovnávat mezityp a čistýho naháče, ne?

zrovna u číňánků bych vybírala opravdu pečlivě podle povahy, ne podle PP, protože k čemu jsou vám papíry, když máte doma děsivě bojácného tvora? znám jednoho s PP, kterého jsem si v životě neposlechla fonendoskopem, protože při přiblížení začne ječet. A byla to bojavá troska už od osmi týdnů.

22.5.2019 18:20

Tak dneska si u mě v krámě kupoval zákazník kousek koberce, aby to jorkšírkovi (7 let) po operaci kolene neklouzalo......no dali jsme se do řeči a když začal popisovat pejskovi ostatní zdravotní problémy, tak jsem se jen tak ze zvědavosti zeptala, jestli je pejsek s PP.......no nebyl.....tak pánovi říkám, že to si lidi často řeknou, že když nechtějí jezdit na výstavy, tak PP nepotřebují, tak na co kupovat podstatně dražšího psa s PP a pán na to, že ani moc neušetřili, že když pročítali inzeráty, tak tam byla štěňata za 4 tisíce, ale taky za 6 tisíc, s PP nejlevnější za 9 tis. a a že si řekli, že toho nejlevnějšího brát nebudou, že bůh ví, jaké by to bylo štěně a jeli si 200 km, pro toho za 6 tis. bez PP, ani nebylo z čeho vybírat...poslední štěně, obratem ho vzali k vetovi...štěně šílenej předkus, kýlu, svrab v uších...no ale klasika, když už ten uzlíček měli, tak ho zpátky nevrátili, rádoby chovatel se odmítal bavit o tom, že štěně není v pořádku a následně přestal komunikovat úplně.
No zkrátím to...pejsek za svůj život už absolvoval několik operací dohromady asi za 26 tis, navíc každých cca půl roku má nějaký krvavý průjem, nevím co za nemoc, je to prý chronické a zaléčení samozřejmě něco stojí, pejsek má nějakou specielní dietu, granulky za 2 tis mu vystačí na 3 měsíce.
Majitelé jsou z toho tak zklamaní, čert vem prachy, ale pejsek má pořád nějaké zdravotní problémy a jsou tak rozčarovaní, že už v životě žádného psa nechtějí. Že už je jim jasné, že pes byl asi ze špatných podmínek s největší pravděpodobností z množírny.

Myslím, že se tady všichni shodnem na tom, že PP není záruka na zdraví a povahu, že dneska kolikrát člověk musí u některých plemen hledat s lucernou dobrý chov, pokud kupuje psa bez PP, tak tam těch informací musí mít podstatně víc......ale proboha proč si lidi před výběrem a odběrem štěněte o tom něco nevygůglí...než si koupěj mobil, tak to sjedou všechny recenze, informace, hodnocení e-shopu a já nevím co všechno a to ten telefon mají třeba rok, dva, tři....a při výběru psa, který s nimi bude třeba 15 let si nepřečtou absolutně nic.....to je smutný.

22.5.2019 18:27

No ale to je přesně ono. Proč si lidi jedou někam pro štěně a tam s klidem popadnou zvíře s předkusem, kýlou a svrabem? To je jak kdyby si koupili rezavou pračku nebo mobil s prasklým displejem, prostě dokud lidi nebudou vědět a nebude je zajímat, jak má vypadat jakostní zboží, tak se nic nezmění.

A zrovna kolena... dokud nebude aspoň jeden za padesáti klubů jorků v ČR povinně vyšetřovat patelly do chovu, budu všem vyprávět, že je ÚPLNĚ BUŘT, jestli jorka s pp nebo bez, akorát tomu s pp se spíš postaví uši.

22.5.2019 18:38

No ale to je přesně ono. Proč si lidi jedou někam pro štěně a tam s klidem popadnou zvíře s předkusem, kýlou a svrabem? To je jak kdyby si koupili rezavou pračku nebo mobil s prasklým displejem, prostě dokud lidi nebudou vědět a nebude je zajímat, jak má vypadat jakostní zboží, tak se nic nezmění.

A zrovna kolena... dokud nebude aspoň jeden za padesáti klubů jorků v ČR povinně vyšetřovat patelly do chovu, budu všem vyprávět, že je ÚPLNĚ BUŘT, jestli jorka s pp nebo bez, akorát tomu s pp se spíš postaví uši.

No to je přesně ono.....když vůbec nebudu brát v potaz, že normální člověk, který odebere štěně někde v načančaném obýváku, nepozná, že je štěndo z množky, tak ale základ je alespoň juknout, jestli má štěně "čisté" oči, uši a pod. to pozná zprominutím každej, ale alespoň si přečíst, že se má do těch uší kouknout.

Povinné zdravotní testy nutné k uchovnění komentovat nechci...nejsem chovatel a pokud bych se o to zajímala, tak pouze v rámci plemene, vůbec netuším, jak na tom konkrétně ti jorkové (s PP) jako plemeno jsou.

22.5.2019 18:49

Jorkové jsou na tom s patelama tak, že všem připadá úplně normální, že pejskové běhají po třech, protože je asi zebe chodník nebo prostě zrovna šetří nožičky nebo si vesele poskakují. Druhé nejpostiženější plemeno, 25 % postižených.

22.5.2019 19:12

Jorkové jsou na tom s patelama tak, že všem připadá úplně normální, že pejskové běhají po třech, protože je asi zebe chodník nebo prostě zrovna šetří nožičky nebo si vesele poskakují. Druhé nejpostiženější plemeno, 25 % postižených.

No tak to teda "potěš koště"...předpokládám, že čivavy na tom budou podobně...ne-li hůř

22.5.2019 19:36

No tak to teda "potěš koště"...předpokládám, že čivavy na tom budou podobně...ne-li hůř

čivava je myslím to první nejpostiženější zvíře.

a dokud se v klubech - proč vlastně ta plemena potřebují každá tolik klubů, hmm? - nechytnou za nos a nezavedou povinné testování do chovu, byť třeba z počátku bez následku na chovnost, jen ke zjištění stavu a pak k určení stupně selekce, tak je podle mně jedno, jestli se tahle plemena množí s PP nebo bez...

22.5.2019 19:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

vazne? jak?
ze jako kdyz bPP staford napada psy - tak si ten co planuje koupit bPP -uz takoveho - x-staforda nekoupi?

ne, nechci byt oskliva.
ale k tomu, ze si clovek koupi papiraka musi tak nejak dospet.
sam.
tyhle clanky k tomu nepomuzou

cena 20tis za psa mi prisla kdysi neuveritelna - a nikdy bych to za psa nedala - vsak to je cena kone skoro
a dneska? coklove me stoji x-krat tolik co kun

Ne tak jsem to fakt nemyslela, bylo to myšleno tak, jak psala Megi. Že třeba pitbul prostě na lidi neutočí. Ale jeho kříženci, kteří ano, jsou pořád vydáváni za to plemeno, tudíž si spousta laiku myslí, ze pit je na lidi zlý a je to pro nej normální. A pak to vede (jak již taky psala Megi) k různým zakazum atd.

Ale nejde jen o "bojová plemena"... Spousta těch bPP psů různých plemen ma úplně jinou povahu, nez má mít. Ale jsoi vydáváni za plemena a tím pádem si lidi o těch plemenech dělají "špatný" obrázek. Nebo prostě jiný obrázek.

Setkávám se s tim treba u SBT - pes milující lidi a především děti. A když se člověk neznalý zeptá na plemeno a ja mu odpovím, tak si kolikrát vzpomene treba na článek z netu "stafordšírský bulterier zabil malého chlapečka"...

Nebo třeba kamarádky rodiče maji dvě feny bPP JRT - gaucaci, kteří nic nepotřebuji, žádný pohyb, aktivitu. A s klidem je doporučí každému, kdo chce menšího ne náročného psa...

A pak taky ten vzhled no

Už si rozumíme? 😉

22.5.2019 19:44
balisek

XXX.XXX.79.197

ale no tak, je dost nefér srovnávat mezityp a čistýho naháče, ne?

zrovna u číňánků bych vybírala opravdu pečlivě podle povahy, ne podle PP, protože k čemu jsou vám papíry, když máte doma děsivě bojácného tvora? znám jednoho s PP, kterého jsem si v životě neposlechla fonendoskopem, protože při přiblížení začne ječet. A byla to bojavá troska už od osmi týdnů.

Klidně můžeme srovnávat i čistého naháče :-D. Typový čistý naháč nebude mít tak bohatou hřívu a ponožky, nicméně bude mít správný rámec, hluboký hrudník, správně dlouhé nohy v poměru k tělu, odpovídající hlavu atd. Celkově je to stále pohledný a elegantní pes (foto pár čistých naháčů či velmi slabých mezitypů viz níže).

Kromě toho jako veterinářka jistě víte, že se jedná o plemeno zatížené PRA a PLL, přičemž tato vyšetření jsou povinná pro uchovnění. Taktéž většina chovatelů dnes již testuje i pately - tj. papírový číňán mi minimálně neoslepne a nejspíš ani nezchromne.

Pokud jde o povahu, snáze se zorientuji v PP chovu, kde jsem schopná dohledat příbuzné jedince k vybranému spojení.

Já osobně každému říkám, že ČCHP není pes pro začátečníka. Jelikož nevyniká extra pevnou psychikou, potřebuje zkušeného majitele, který má pro cit pro to, kdy zatlačit a kdy povolit. Při nesprávném vedení z něj snadno uděláte neurotickou trosku. Bohužel číňan je stižen tím, čím trpí mnoho jiných malých společenských plemen - přitahují lidi, kteří si z nich dělají "barbíny".

PS: Je zvláštní, že když se jako hyperaktivní hysterické pako chová nějaký větší pes, může za to majitel a špatná volba plemene. U malých psů je "na vině" plemeno samotné. Dle mých zkušeností určití lidé vždy vychovají normálního psa bez ohledu na to, zda mají doma bernardýna, NO, krysaříka nebo číňana. A jiní udělají neurotické klubíčko i z anglického buldoka.

22.5.2019 19:45

marcelaamax napsal(a):
U chovu s pp mi ale vadí určitá neserióznost některých chovatelů.

A tím chcete říct, že chovatele bez PP jsou serióznější? . Možná se i takoví najdou, ale bude to opravdu výjimka.

Ale jinak souhlasím, jak jsem psala už výše, taky chovateli klidně zaplatím za čas a péči věnovanou štěněti. A to, že v inzerátech chovatelé neuvádějí ceny mě taky trochu vadilo. Protože když někdo prostě absolutně netuší, jak se ceny daného plemene pohybují tak je to takové blbé a musí se chovatele zeptat. Ale pokud je jeho první otázka právě cena, tak zřejmě pro chovatele takový zájemce nebude seriózní. Takže to chce nějak "zaoblit" a na cenu se zeptat tak jakoby mimochodem .

Ale já nechci polemizovat o neserióznosti chovatelů bez pp. Ono poukazovat v případě problému na druhého a říkat něco ve smyslu, jo tohle je chyba, ale koukej, tenhle dělá horší prasárny, není zrovna dobrá obchodní praktika. Lepší je chovat se tak, aby nikdo nemohl moji serióznost zpochybnit.

22.5.2019 20:36

Ale jo,akorát normálního číňana aby pohledal. Kdybych potkala bázlivého bernardýna a pak ještě dalšího a dalšího, tak bych to taky přestala svádět na špatné majitele, protože je prostě divné, že statisticky by měl číňan takovou smůlu na špatné majitele,že.

22.5.2019 21:46
pidibubák

XXX.XXX.168.207

Dobrý večer,
článek je opravdu tendenční a fotky zkreslené. Dali by se vyfotit psi s PP versus bez úplně v opačném pořadí.
Ovšem každý článek, který laikovi poradí a přesvědčí ho, aby nekupoval psa bez PP, je na místě a je potřeba o tom psát pořád dokola.
Není nic špatného na psovi proto, že nemá rodokmen, spousta je jich krásných a hodných a chytrých, ale je špatně takové psy množit a prodávat.

U psů s PP je podstatná skutečnost, že vždycky znáte název chovatelské stanice, jména rodičů, jméno chovatele. A je spousta diskuzí, kde se o tom dá dočíst. A kde ho můžete zostudit, když vám prodá nedobré štěně.
Ale co si kdo vezme na člověku, který mu prodá štěně z auta, ve dveřích nebo podobně.

Obhajuji výše uvedený článek.
Podle mého je založený na správném předpokladu, a sice podle čeho si kupují psy začátečníci.

Roky dělám instruktorku na cvičišti a na začátku každého kurzu se vyptávám lidí, proč si dané plemeno pořídili.
Vždycky je tam většina psů "čistokrevných" bez PP (a někdy velmi těžko hádám, jaké plemeno si vlastně koupili) a zhruba stejné množství s PP a přiznaných vořechů.
A nejčastější odpověď na zmíněný dotaz ?
Nám se to plemeno líbí. Tečka.
Bez ohledu na účel plemene, potřeby pohybu, cvičitelnost a podobně.

22.5.2019 22:03

balisek napsal(a):

vazne? jak?

asi jsem natvrdla - ale jak to, ze bPP jsou osklivy - skodi tem hezkym papirovym nahacum???
ze je nezna siroka laicka verejnost? zna jen ty osklivky a plete si plemeno?

nebo - ze se spatne prodavaji papirova stenata?
a neexistuje jiny duvod, ze se neprodavaji???

většinu lidi, co znam ja -tak tam je časteji to porizeni a zkušenost s bPP důvodem k tomu, ze druhy pes pak uz papiry ma...

22.5.2019 22:10

marcelaamax napsal(a):
Ne tak jsem to fakt nemyslela, bylo to myšleno tak, jak psala Megi. Že třeba pitbul prostě na lidi neutočí. Ale jeho kříženci, kteří ano, jsou pořád vydáváni za to plemeno, tudíž si spousta laiku myslí, ze pit je na lidi zlý a je to pro nej normální. A pak to vede (jak již taky psala Megi) k různým zakazum atd.

Ale nejde jen o "bojová plemena"... Spousta těch bPP psů různých plemen ma úplně jinou povahu, nez má mít. Ale jsoi vydáváni za plemena a tím pádem si lidi o těch plemenech dělají "špatný" obrázek. Nebo prostě jiný obrázek.

Setkávám se s tim treba u SBT - pes milující lidi a především děti. A když se člověk neznalý zeptá na plemeno a ja mu odpovím, tak si kolikrát vzpomene treba na článek z netu "stafordšírský bulterier zabil malého chlapečka"...

Nebo třeba kamarádky rodiče maji dvě feny bPP JRT - gaucaci, kteří nic nepotřebuji, žádný pohyb, aktivitu. A s klidem je doporučí každému, kdo chce menšího ne náročného psa...

A pak taky ten vzhled no

Už si rozumíme? 😉

asi uz to chapu - ale ne, nerozumim

majitel PP psa udela mnohem vetsi reklamu plemeni tim, ze ho bude ukazovat a nazivo a svym jednanim predvadet klady plemene - aby lidi videli, proc by meli chtit PP psa.

aby ho videli a zamilovali se do toho ktereho plemene, ze presne to chteji mit.

to je cesta.

a ne se vztekat -a nadavat na nepovedene bPP se spatnou povahou.

napr. pohybuju se ve sportu -a (skoro) nikomu tam bPP nevadi - neresi se nijak.
kdo chce ten sport totiz delat nejak seriozne -drive nebo pozdeji sahne po PP psovi.
preferuji se PP psi, protože je s nimi lepsi spoluprace a mají vetsi moznosti -a hlavne-maji výsledky....
zadne placani prázdne slamy -ukazana plati

23.5.2019 07:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

V tom článku jsou fotky vybrané schválně tak, aby i naprostý tu... laik poznal, že něco není v pořádku. Říká se tomu ilustrativní fotky.
Ono i normální,slušní lidé bývají, co se týče pořízení pejska, v zajetí různých zažitých "pravd".
Nikoli pošklebováním a nadáváním, ale vysvětlováním, vysvětlováním a vysvětlováním, se podaří přesvědčit hodně lidí, co je správné a co není.
Do psů "nedělám", sama mám psa z útulku, ale totéž se děje třeba u koní( do kterých "dělám") a nejspíš i u jiných zvířat.
Vím moc dobře, že pokud někomu ohledně koní něco vysvětlím, většina lidí si řekne:"Aha, tak to jsem nevěděl/a! Díky za info." Ale pokud se mě někdo naivně zeptá a já se mu vysměji, určitě tím chovu koní nijak neprospěji. Ba naopak.
Osvěta a prevence jsou ty správné činnosti v jakémkoliv chovu, ať už zájmovém, či v chovu hospodářských zvířat.

23.5.2019 09:48
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

většinu lidi, co znam ja -tak tam je časteji to porizeni a zkušenost s bPP důvodem k tomu, ze druhy pes pak uz papiry ma...

No, tohle znám u lidí, kteří se psem dělají nějaký sport třeba - pak už tak nějak zapadnou mezi tu "komunitu" lidí, časem to pochopí a další pes je s PP. Ale neznám to u lidí, kteří mají psa jako rodinného společníka, parťáka. Vím o několika případech, kdy se opravdu bPP povedl a tak proč by další měl být s PP? Když se strejdovi dožila fena BSP 13ti let a všude četl jak ti PP umírají někdy v 7 - tak si vzal do hlavy, že je to prostě jen tím PP, že jsou přešlechtěný. A taky to tak všem vykládá a ono lidi na vesnici mu to docela věří. Pořídil si sice jiné plemeno, ale taky bPP. No a pak třeba příklad u kamarádky, která si koupila psa, který ani nevypadá jako to plemeno, a navíc si ho koupila začerveného, zablešeného a s obrovskou boulí na hlavě (kapsou) a pár dalšími kousanci. To člověk nepochopí. Stálo jí to mnoho nervů, štěně na tom ze začátku nebylo vůbec dobře, probrečela celé dny. Tak by si člověk řekl, že se poučí. Ne, opak je pravdou. Bere to tak, že měli prostě jen smůlu a narazili na blba, ale příště budou štěně shánět úplně stejně, nejlevnější na bazoši.... A mohla bych pokračovat.

Ale mě na tom nejvíc vadí prostě že to kolikrát mate lidi, kteří to plemeno neznají. Hlavně ta povaha. Ono zrovna na bullech je to krásně vidět...

23.5.2019 09:51
jezicek

XXX.XXX.94.7

Vitam na jednu stranu kazdou osvetu proti mnozirnam psu i domacimu mrskani stenat "protoze priroda, kazda fena by mela mit stenata, z lasky".

Nicmene ten clanek povazju po fakticke za ujetej, protoze se toci na exterieru a castecne zdravi - a vsichni asi vime, co udelal exterierovy papirovy chov se zdravim, povahami a ostatne i tim exterierem rady plemen, nehlede na zuzovani plemenne zakladny tim, ze se kryje donekonecna temi samymi jedinci s vystavnimi ocenenimi.
Kdyz se k tomu pripocte to, ze pri zachovani porad stejneho exterieroveho standardu se klade duraz na zveliceni nejakeho fyzickeho rysu (rotvajleri s cumakem jak boxer, sileny klabonos bulterieru, zkosena zad a preuhleni zadnich nohou u NO...), tak spolu s tim, ze se kasle na dravi snad mimo to, co je povinne je vysledkem tragedie.

To je vice ci mene problem naproste vetsiny plemen s nekolika vyjimkami u tech resp. tech linii, ktera jsou dodnes urceny k praci/sportu.

23.5.2019 09:56
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

jezicek napsal(a):
Vitam na jednu stranu kazdou osvetu proti mnozirnam psu i domacimu mrskani stenat "protoze priroda, kazda fena by mela mit stenata, z lasky".

Nicmene ten clanek povazju po fakticke za ujetej, protoze se toci na exterieru a castecne zdravi - a vsichni asi vime, co udelal exterierovy papirovy chov se zdravim, povahami a ostatne i tim exterierem rady plemen, nehlede na zuzovani plemenne zakladny tim, ze se kryje donekonecna temi samymi jedinci s vystavnimi ocenenimi.
Kdyz se k tomu pripocte to, ze pri zachovani porad stejneho exterieroveho standardu se klade duraz na zveliceni nejakeho fyzickeho rysu (rotvajleri s cumakem jak boxer, sileny klabonos bulterieru, zkosena zad a preuhleni zadnich nohou u NO...), tak spolu s tim, ze se kasle na dravi snad mimo to, co je povinne je vysledkem tragedie.

To je vice ci mene problem naproste vetsiny plemen s nekolika vyjimkami u tech resp. tech linii, ktera jsou dodnes urceny k praci/sportu.

No, my co tady diskutujeme tohle asi víme, ale naprostý laik o tom nemá ani páru. A já si myslím, že právě pro ně je ten článek určený.

23.5.2019 10:01

U těch srovnávacích fotek NO musím konstatovat, že bych bez zaváhání sáhla po tom mixu vpravo.

23.5.2019 10:30

Bere to tak, že měli prostě jen smůlu a narazili na blba, ale příště budou štěně shánět úplně stejně, nejlevnější na bazoši...

tak at shani.
znova se ptam - jak tohle ovlivnuje papirovy chov?
mate pocit, ze kauzy v tv zmenili smerovani plemen nekam jinam?
protoze ja vazne ne.

Ale mě na tom nejvíc vadí prostě že to kolikrát mate lidi, kteří to plemeno neznají. Hlavně ta povaha

tak tyhle "zmatene" lidi ovlivni vic jeden vychovany PP pes s ukazkovou povahou plemene nez tyhle clanky.

23.5.2019 10:32

marcelaamax napsal(a):

No, my co tady diskutujeme tohle asi víme, ale naprostý laik o tom nemá ani páru. A já si myslím, že právě pro ně je ten článek určený.

A já si myslím, že právě pro ně je ten článek určený.

jen takovy maly OT - kolik asi tak uplnych laiku - je prihlasenych k odberu specializovaného el. kynologického casopisu ??

23.5.2019 10:39

tak tyhle "zmatene" lidi ovlivni vic jeden vychovany PP pes s ukazkovou povahou plemene nez tyhle clanky.

tak ani jeden ze "zmatených" lidí, co se se mnou dali a dávají do řeči o mých psech, nikdy neřešil PP či bPP...........protože většina lidí, pokud vůbec o nějakém PP mají tucha, má to PP za zbytečnou nadstavbu, plemeno jako takové si s tím nespojují

23.5.2019 10:48
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Bere to tak, že měli prostě jen smůlu a narazili na blba, ale příště budou štěně shánět úplně stejně, nejlevnější na bazoši...

tak at shani.
mate pocit, ze kauzy v tv zmenili smerovani plemen nekam jinam?
protoze ja vazne ne.

Ale mě na tom nejvíc vadí prostě že to kolikrát mate lidi, kteří to plemeno neznají. Hlavně ta povaha

Neříkám, že to vyloženě ovlivňuje papírový chov. Ale ovlivňuje to pověst plemene - ti nevyrovnaní bPP psi celkově, psi s naprosto odlišnou povahou, než mají mít...

A dál to nebudu rozebírat. Prostě odlišné povahy kříženců vydávaných za plemeno škodí plemenu jako takovému. A vlastně když to tam vezmu, tak i tomu PP chovu. Protože seriózní PP chovatel se snaží zachovat povahové a exteriérové vlastnosti plemene, dobrou pověst plemene, zdraví...

Nechci to pořád točit vyloženě na bullech, ale je to tam vidět - třeba v některých zemích zakázali APBT - kvůli útokům na lidi - a kolik z těch útočících psů asi tak bylo čistokrevných s typickou povahou plemene? Tudíž ti "kříženci" tomu plemeni jako takovému uškodili....

23.5.2019 10:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

tak ani jeden ze "zmatených" lidí, co se se mnou dali a dávají do řeči o mých psech, nikdy neřešil PP či bPP...........protože většina lidí, pokud vůbec o nějakém PP mají tucha, má to PP za zbytečnou nadstavbu, plemeno jako takové si s tím nespojují

Jo oni ti lidi většinou nedělají rozdíl mezi PP a bez PP - protože to PP je podle nich jen na výstavy. Takže si na plemeno jako takové udělají obrázek z "celku" psu, dohromady s PP a bPP.

23.5.2019 11:05

tak to taky budou urcite ctenari spesl kynologického casopisu

23.5.2019 11:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

jen takovy maly OT - kolik asi tak uplnych laiku - je prihlasenych k odberu specializovaného el. kynologického

Ještě k tomuto - on člověk nemusí byt zrovna přihlášený k odběru. Ono stačí, když ma treba FB a vidí to na nějaké stránce, nebo to sídlí jeho kamarad...

Edit. : občas i sem na faunu přijde laik, který řeší, jestli psa s PP nebo bez

23.5.2019 11:16

občas i sem na faunu přijde laik

tak ja taky nepisu, ze si to občas nejaky laik neprecte -jen diskuze bylo i o tom, komu hlavne je ten clanek urceny a proto ma takovou formu.

ctu si tady ted o tech zakazanych plemenech - a casto duvodem k zakazu byly i utoky na jine psy.

23.5.2019 11:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

občas i sem na faunu přijde laik

tak ja taky nepisu, ze si to občas nejaky laik neprecte -jen diskuze bylo i o tom, komu hlavne je ten clanek urceny a proto ma takovou formu.

ctu si tady ted o tech zakazanych plemenech - a casto duvodem k zakazu byly i utoky na jine psy.

Nebudu se dohadovat, každý ma svůj názor 😁. Ten můj je takový, ze bez PP psi kazí pověst PP psům a jiny nebude :-)

23.5.2019 11:33

Zdravím,
on není ani tak problém v článku, jako v lidech...Pár let zpátky jsem bydlela na vesnici u rodičů a celkově snad v celém okolí vládl názor, že pes je buď na hlídání, nebo jako mazel na gauč...a že je bláznovství za ty zvířata dávat peníze...tyhle lidi nikdo nepřesvědčí, protože si jednou svoje a psa mají fakt jako bárbínu (jak už tady někdo psal) a dělají z něj svoje dítě, nebo ho mají zavřeného na zahradě, na řetězu (většinou malá plemena byla v bytě, velká patřila na řetěz :O), v kotci a jdou s ním ven možná jednou za den...ti co jsou samozřejmě s výběhem tak přece nepotřebují na procházky, vyběhají se tam...myslím, že těmhle lidem by snad ani chovatel při smyslech psa nesvěřil a takových lidí vlastnící psy bude asi většina...
Když jim pes umře v 5 letech, vůbec jim to není divný, pobrečí si a za týden si jednou pro to krásný 6ti týdenní štěňátko, co se narodilo na druhé vsi nějaké křížence čehosi...a jsou spokojení.

Když jsem u rodiny a známých na té samé vesnici prohlásila, že jsem si koupila první kočku s PP (ragdoll) za pár tisíc (pro ně to bylo snad jako bych skoro mluvila o miliónech podle reakce) tak jsem byla magor, co neví, co s penězma a ještě když jsem ji nechala vykastrovat...to taky bylo keců...u psů je to stejný (názorově)...ačkoliv tihle lidi se na kočky koukají většinou ještě hůř, jen jako na chytačky myší, co nemusí ani krmit, natož jezdit na veterinu, když jim něco je, že se z toho vylížou sami, nebo ne...a zase naopak..hodně lidí to praktikuje i u psů...buď si je vyléčí sami, nebo ne...když ne, tak přece zase kousek dál mají štěňata. Tohle je bohužel realita většiny lidí (alespoň co jsem za svůj život zvládla pozorovat kolem sebe). Většinou pak množí ještě sami, protože fena přece musí mít štěňátka...stejně jako je určitě pravda, že všichni ti pitbulové a dobrmani jsou zlí trhači cvičení na zabíjení lidí...

Doba se sice možná už trochu změnila, ale ti lidi a jejich potomci v tomhle většinou zůstávají hloupí dál.

Každopádně si myslím, že tyhle typy lidí si v životě papíráka, nebo útulkáče nepořídí a žádnej článek a osvěta to nezmění (ani po tom, co jim třeba během 10 let, umřeli už tři psi v mladým věku). Hlavně by takoví lidi neměli mít žádný zvíře, ale to jim taky nevysvětlíte. Bohužel si psa může pořídit každej blb.

Já osobně psa zatím nemám...nemám na něj prostory, a v tuto chvíli ani peníze a čas, jakej by si ten pes zasloužil. Proto mám kočky, ale pes je dlouhodobej sen (a jsem moc ráda, že rodiče doma zvířata nechtěli, bylo by to asi něco podobnýho, jako případy výš a taky se bojím, že kdybych se neodstěhovala a byla bych pod takovým vlivem, měla bych na to úplně jiný názor, než mám teď)...

Jinak mně osobně ten článek nepřijde tak hroznej (ano, fotky jsou schválně přehnané, aby ukázali lidem, co o tom nic neví, rozdíl) a pokud přesvědčí alespoň jednoho člověka, že si místo psa z množírny pořídí papíráka, nebo útulkáče, tak to má pořád smysl.
Rozhodně to není napsané pro lidi, co se v téhle problematice orientují.

Btw: pokud si někdo po přečtení článku půjde schválně koupit psa z množírny, tak je s prominutím blbec, co si potřebuje masírovat akorát ego...

23.5.2019 16:47
conie

XXX.XXX.206.202

A já si myslím, že právě pro ně je ten článek určený.

jen takovy maly OT - kolik asi tak uplnych laiku - je prihlasenych k odberu specializovaného el. kynologického casopisu ??

Jenže ten článek je sdílený na FB mezi "normálními" lidmi, ne jen mezi pejskaři!

23.5.2019 17:43

z jaké množírny, řeč je o pp nebo nepp......zavání to fanatismem, rovnat nepp k množírně, čístá rasa a tak, bez legrace
problém vidím ne v papírech, ale v přístupu, jak si psa vyberu, jak k němu přijdu..a jak se ho dokonale beztrestně zbavím a koupím jiného
kolik je útulků a spolků atp., kde se ti psi furt berou a jak se všecky ty spolky "uživí", zajímavé

na co by ten článek byl "fakt pejskařům", ti přece ví, kam si pro informace zajít
na lidi platí jedno jistě - nemyslíš, zaplatíš
no jo, jenže aby fakt zaplatili..
stejně mi přijde, že se nic moc nezměnilo ani po tolika letech sdílení dokumentů a novinových článků.. asi je to v nás tak hluboce zakořeněné, ta láska ke zvířatům a vůbec všemu živému
až to někdo bude chtít OPRAVDU potrestat, tak se něco změní..no nevěřím, že to bude v tomto století
https://www.youtube.com/results?search_query=puppy+mills
https://www.youtube.com/results?search_query=dog+factory
na někoho už ani ty záběry nefungují, už si zvykli
a pak je návrh na povinné čipování do dvou měsíců věku psa a centrální registr a sami chovatelé se proti tomu bouří
tady na ifauně je to také krásně vidět
prostě prázdné řeči furt dokola

23.5.2019 18:26

Já jen nechápu, proč někdo úmyslně množí psy nejasného původu a vydává to za to dotyčné plemeno, kdy štěňata pak prodává za několik tisíc někde na bazoši :) (potom se tu množí dotazy, jestli je to opravdu čivava a podobně)...takoví lidi pro mě množáci prostě jsou. Neznamená to nutně, že ti psi musí žít v malých klecích ve vlastních výkalech. Nebo údajní bezpapíráci po PP rodičích...buď ten člověk podvedl chovatele a množí si na neuchovněných psech (bůhví s jakou vadou) a nebo rodiče průkaz původu taky neviděli ani z rychlíku, tudíž se dá dost spekulovat o tom, jestli to je vlastně vůbec dané plemeno. Já bych si prostě od takových lidí štěně nekoupila...
Je něco jiného, když se někomu zaběhne fena...ok, stane se...ale proč potom ty štěňata kříženců prodávat za několik tisíc. To nepochopím...Já nic proti ořechům nemám, ale prostě to jsou kříženci nejasného původu, co maximálně vypadají jako nějaké plemeno, u kterých nikdo neví jaké budou mít povahové a zdravotní problémy v dospělosti.
Samozřejmě i PP chovatele si musí člověk prověřit, ale to jde mnohem lépe, než prověřovat nechovatele. Pro mě je problém hlavně to, že ti psi bez PP nemají většinou žádné testy a vyšetření, jejich rodičové taky ne, všem je jedno že má fena problémy s tím a tím, když je přece tak hezká...Nepořídila bych si osobně ani psa z netestovaného chovu s průkazem původu...to bych si raději zašla do útulku ...nebo si vzala štěně od sousedů za náklady na očkování a stravu, protože neuhlídali fenu...nemám nic proti oříškům, ale proč množit záměrně další a další, když je všude tolik nechtěných psů nejasného původu.

Tady je problém prostě v tom, že když někdo chce například toho stafina, tak nechápu, proč chce ušetřit pár tisíc a koupí si něco, co jako stafford vypadá, ale neví o tom odchovu vůbec nic, co se týče zdraví, povah...mnohdy ani neviděl rodiče (a i kdyby je viděl, kdo mu s jistotou řekne, že to jsou opravdu rodiče štěňat). Bohužel rozmnožování zvířat vynáší a málo kdo dbá na kvalitu, protože by při těch všech testech, očkování a kvalitní stravě mohl ještě prodělat )))))

Kamarádka si taky pořídila staffordku bez PP a vypadá úplně jinak než staffíci s průkazem původu z dobrých chovů. Je to prostě hezkej kříženec, kterej v sobě vzhledově staffa má s naštěstí milou povahou...ale není to stafford...o tom to je.

24.5.2019 07:44

conie napsal(a):
Jenže ten článek je sdílený na FB mezi "normálními" lidmi, ne jen mezi pejskaři!

takze cilova skupina jsou lidi, ke kterym se clanek dostane nahodou -přes sdileni a proto byl tak napsany??

24.5.2019 07:48

"a pak je návrh na povinné čipování do dvou měsíců věku psa a centrální registr a sami chovatelé se proti tomu bouří"

jaci chovatele se - bouri?
ti, co uz stejne maji psy takto regitrovane asi ne, ze?

od pristiho roku nenaockuji veti na povinnou vzteklinu nenacipovaneho psa. tak uvidime, co se bude dit dal...
ale ten vet registr je jediny, ktery aktualne v cR mame a lze podle nej neco vymahat.

24.5.2019 10:13

jakej vet registr?

žádnej vet registr není.

24.5.2019 10:16

jakej vet registr?

žádnej vet registr není.

A kam vet zaznamenava ockovani vztekliny?

24.5.2019 10:18

No hádám, že jen do očkováku psa. Jinak by při každém pokousání člověka psem nemusel MUDr. honit pokousaného a ten majitele psa, ať doloží, že je pes očkován, ale nakoukl by do registru a hned by věděl. Což se neděje.

24.5.2019 10:21

A kam vet zaznamenava ockovani vztekliny?

Prosím do očkováku

24.5.2019 10:24

No hádám, že jen do očkováku psa. Jinak by při každém pokousání člověka psem nemusel MUDr. honit pokousaného a ten majitele psa, ať doloží, že je pes očkován, ale nakoukl by do registru a hned by věděl. Což se neděje.

Kdyz se vydava ockovak - aspon ten mezinarodni, registruje se?? Nebo taky ne?
Ale OK, treba si to pletu- nechavala jsem ho mlade delat spolu se vzteklinou - tak mi to splynulo?
Jen vim, ze se vet vztekal, kolik tam chteji udaju

24.5.2019 10:33
balisek

XXX.XXX.79.197

jakej vet registr?

žádnej vet registr není.

Jakto že ne? Existuje registr pet pasů: https://petpas.vetkom.cz/

24.5.2019 10:39

balisek napsal(a):
Jakto že ne? Existuje registr pet pasů: https://petpas.vetkom.cz/

To je registr pasů. Tzn. jsou tam jen a pouze psi, kteří mají pas.

A do toho registru nemá přístup ani SVS, natož kdokoliv jiný :D

24.5.2019 11:59

je registr, když máte podezřele moc fen.. ale tam se nepp moc nehrnou, že :-)

k dalším ot. ..
jasně že papírovým chovatelům to nevadí, tedy těm, co prodávají výhradně papírová štěňátka

ale už se to tu diskutovalo tolikrát a příznivce čipování mohu spočítat na prstech jedné ruky.. slováky např. to vytočilo tak, že to úplně smetli ze stolu, takže my jsme ještě v pořádku :-)
třeba reg. fen byl zbytečný, tam se skuteční množiči nikdy nepřihlásí.....ale bacha - jít po parku se psem bez čipu - už by fungovat mohlo

vzteklina se očkuje pozdě - to je ten problém..teda můj problém, mám být určitě ráda, že se děje aspoň něco
jenže štěňata již jsou tou dobou v nových domovech
můžeme se tak točit dlouho v slovních kruzích, kdo bude kontrolovat v parcích a jak zas bude málo lidí......a když by se ta hranice odpovědnosti posunula směrem dolů od těch směšných šesti měsíců, tak bude ještě méně lidí....
ale tak hmm aspoň něco - pes bez čipu = pokuta a třeba si příště rozmyslí kupovat nereg. psa

u dohadování se o podobě změny toho zákona se cukali jen ti nahoře, ti, co mají hlasovat........když se na to někoho zeptáte, proč to nejde napsat hned a vše, když se teda chcou řešit psí koncentrační tábory....jako "co v tom je, proč to někomu tolik vadí, vždyť jen chceme, aby se těm zvířatům neubližovalo, to někomu tam u hlasovacích tlačítek jde o jeho vlastní prachy?" ......tak všichni sklopí zrak

to je můj asi pokroucený pohled? - nevidím tu špatnost v nepp psech (a velký problém vidím v tom, co ten správný pp je)
ale v těch farmách, kterým polovičaté zákony a nevymáhání současného práva.. těm to neublíží.. bez citelného potrestání za porušení je zákon jaksi k ničemu
ale mně to nepřijde tak nereálné - ve spoustě měst hlídky čipy kontrolují....
ono by stačilo občas, aby bylo vidět, že nějaká hrozba je... a ne "osm let je moc"

24.5.2019 15:30
balisek

XXX.XXX.79.197

"ale už se to tu diskutovalo tolikrát a příznivce čipování mohu spočítat na prstech jedné ruky.. slováky např. to vytočilo tak, že to úplně smetli ze stolu, takže my jsme ještě v pořádku :-) "

Slováci měli povinné čipování od roku 2012, v roce 2014 ho museli zrušit kvůli nedotažené ochraně osobních údajů a od září 2018 je opět povinné.

24.5.2019 15:46

balisek napsal(a):
"ale už se to tu diskutovalo tolikrát a příznivce čipování mohu spočítat na prstech jedné ruky.. slováky např. to vytočilo tak, že to úplně smetli ze stolu, takže my jsme ještě v pořádku :-) "

Slováci měli povinné čipování od roku 2012, v roce 2014 ho museli zrušit kvůli nedotažené ochraně osobních údajů a od září 2018 je opět povinné.

to máte pravdu, pak jim to nařídili zas, ano, omlouvám se
a dokonce i ve smysluplné verzi
musí to udělat do 12 týdnů věku nebo dřív, pokud štěně prodají
a my se vzteklinou
je to směšné
protože u sousedů se psaly petice a fakt nadávalo.. ale najednou to jde
nevíte, jak se to povedlo?
protože tady na tom dělala spousta lidí - politici, veterináři, chovatelé,.. a veterináři na tu dobu prodeje malých štěňat upozorňovali, ale těm výš postaveným se to nelíbilo
to zas na dvacet let zůstane takto.. vlk se nažral..mě už to neba

24.5.2019 20:37

Osobně je mi jedno, jestli jsou psi čipovaní nebo ne, nicméně výhoda čipu je pouze a jenom v dohledatelnosti psa, pokud se ztratí a i to je diskutovatelné. Množírny to neovlivní, jejich majitelé, pokud je nejokatějším způsobem netýrají, vpodstatě zákon neporušují. Navíc copak psi z množíren chodí na procházky po parku? Osobně mi to přijde jen jako buzerace a mlácení prázdnou slámou.

25.5.2019 00:27

Osobně je mi jedno, jestli jsou psi čipovaní nebo ne, nicméně výhoda čipu je pouze a jenom v dohledatelnosti psa, pokud se ztratí a i to je diskutovatelné. Množírny to neovlivní, jejich majitelé, pokud je nejokatějším způsobem netýrají, vpodstatě zákon neporušují. Navíc copak psi z množíren chodí na procházky po parku? Osobně mi to přijde jen jako buzerace a mlácení prázdnou slámou.

z množírny se prodá štěně - bez čipu a registrace, bez smlouvy = daně neplatící a nejspíš týrající (schovaní psi ve sklepě, aby nebylo podnikání vidět) podnikavec je nevystopovatelný a nezastavitelný
štěně bude s novou rodinou chodit do parku - MP řekne "kde máš čip, štěňátko?"
"nemám"
"tak to máš za 5 tisíc a 200 hodin veřejně prospěšných prací"
"děkuju"

čip max do dne, než štěně opustí místo narození + registrace na prvního majitele (po prodeji se napíše další majitel) = spousta informací
kupci si rozmyslí vzít jakéhokoli psa, a ti dospělí psi, co tam trpí teď, budou osvobozeni, nebo umřou, a noví se moc nevyplatí
nakonec tu zbude jen něco málo špatného a výkup (to je ta reklama vpravo nahoře)

25.5.2019 08:13

Když se řekne množka, tak si myslím, že většině lidí včetně mě se na prvním místě vybaví hororr, kde jsou pesani ve sklepě nebo stodole zavřeni malých klecích a vypadají zuboženě......nevím jestli tomuto někdy zabrání čipování.....přijde mi, že už teď je možné taková zvířata zachránit a majitele potrestat, ale že se tak prostě neděje nebo resp. děje v pár případech.

Ale co když pes bude mít prostornější klec, co když bude v rámci možností čistý, zdravý, v dobré výživové kondici??...nebo kotcový chov, kde psi budou trávit třeba 22 hodin denně...nebo možná 24 hodin??......pochybuju, že tohle někdo vyhodnotí jako týrání, pochybuju, že do toho zahrnou fakt, že pes nemá žádné nebo dostatečné množství podnětů, pochybuju, že nějaký zákon někdy vyřeší, že pes nemá dostatečné vyžití, dostatek pohybu.......štěně dostane čip a hotovo, všechno je v pořádku......

Nejjednodušší by bylo, kdyby se začali chovat zodpovědněji budoucí majitelé psů, aby minimálně snížili nebezpečí, že si takové štěně koupí........kde není poptávka, tam nabídka sama postupně klesne na minimum, ale dokud pes bude spotřební zboží......jedna čivava v akci a k tomu jedna zdarma a už nekoukáme na kvalitu důležitá je cena, když nejezdíme na výstavu, tak není o čem.........
Proč máme neustále plné ty útulky?? osobně myslím, že pes s PP se tam objeví vyjímečně jen proto, že stál nějaký větší peníz a většinou se dá ještě prodat, ne proto, že by se jich lidé nezbavovali, i když to nebude v takové míře jako u voříšků....protože pes je prostě nahraditelná věc, koupím dítěti psa...dítě pes za chvilku omrzí, no tak dám psa do útulku a dítěti koupím tablet........
To samé stěhování......ať si každý říká co chce, ale jednou je pes člen rodiny, alespoň pro mě, tak ho přeci nedám pryč jen proto, že majitel nového bytu tam nechce psa, ale najdu si bydlení, kde psa mít můžu.........dítěte se taky nezbavím jen proto, že jsem se z bytu 3 plus 1 přestěhovala do garsonky, nedám ho pryč, protože jsem dlouho v práci a nemám na něj čas....zařídím to tak, aby o něj bylo postaráno. Nechci srovnávat dítě a psa....ale přesto to srovnatelné je, jsou to bytosti, za které jsme zodpovědní a ani dítě ani pes si nás nevybrali.

25.5.2019 09:25

sardullah: zákony jsou, a to velmi podrobně sepsané
cokoli, co způsobí psychické či fyzické trable, je týráním
klec na déle, než je nezbytně nutné, je omezení pohybu a je zakázané - pokud je zvíře zavřené proto, aby si neublížilo, tak je ok, ale zase když jinak žít nemůže zvíře, které běžně běhá po venku, tak se dopouštím týrání tím, že mu nedopřeji smrt

hned první část, par. 3 a 4, co je utrpení, co je které zvíře, co je týrání - a podle toho je výše trestu
jenže tady zvíře pořád neznamená nic
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-246#cast1

víte jak třeba koupíte lednici, tak to je ta věc, co stojí v kuchyni a chladí, to všichni ví
no a pes potřebuje jídlo, vodu, práci, pohyb, ale to už zas tolik lidí neví
neznalost zákona neomlouvá
už bych to fakt střílela

25.5.2019 10:56

z množírny se prodá štěně - bez čipu a registrace, bez smlouvy = daně neplatící a nejspíš týrající (schovaní psi ve sklepě, aby nebylo podnikání vidět) podnikavec je nevystopovatelný a nezastavitelný
štěně bude s novou rodinou chodit do parku - MP řekne "kde máš čip, štěňátko?"
"nemám"
"tak to máš za 5 tisíc a 200 hodin veřejně prospěšných prací"
"děkuju"

čip max do dne, než štěně opustí místo narození + registrace na prvního majitele (po prodeji se napíše další majitel) = spousta informací
kupci si rozmyslí vzít jakéhokoli psa, a ti dospělí psi, co tam trpí teď, budou osvobozeni, nebo umřou, a noví se moc nevyplatí
nakonec tu zbude jen něco málo špatného a výkup (to je ta reklama vpravo nahoře)

Rovnou vám řeknu, že tohle mi přijde jako nesmysl. Není nic jednoduššího než zajít na veterinu a říct, psa jsem našla, zaregistrujte ho. Navíc ne každá množírna a chci zdůraznit že je mi jedno jestli s pp nebo bez je taková, aby nenechala psa načipovat, pokud to bude poviné. Jenom to bude stát spoustu peněz a noví úředníci budou mít teplé místečko. Jediné co by mohlo fungovat je zdůrazňuji pozitivní osvěta. Jeden jediný klub agility nebo podobná organizace, pokud je správně vedená, může změnit smýšlení majitelů psů mnohem víc než tisíc zákazů, norem a pokut. Na med se vždycky chytí víc much než na ocet.

25.5.2019 11:04

Přesně. Ono totiž množírna ve smyslu psi v klecích ve sklepě je novinářsky zajímavá a je vidět. Ve skutečnosti ale pejskové bez PP ze sklepů nejsou a fakt není problém k očkování přihodit i nějakej nejlevnější čip bez registrace v ceně a jede se dál.

Že je pak pak pes identifikovatelný? A co, dneska prodávat bez smlouvy, kde si majitel podepíše, že přebírá zdravého psa, případně že vady viděl a souhlasí, je stejně šílenství.

25.5.2019 11:36

Rovnou vám řeknu, že tohle mi přijde jako nesmysl. Není nic jednoduššího než zajít na veterinu a říct, psa jsem našla, zaregistrujte ho. Navíc ne každá množírna a chci zdůraznit že je mi jedno jestli s pp nebo bez je taková, aby nenechala psa načipovat, pokud to bude poviné. Jenom to bude stát spoustu peněz a noví úředníci budou mít teplé místečko. Jediné co by mohlo fungovat je zdůrazňuji pozitivní osvěta. Jeden jediný klub agility nebo podobná organizace, pokud je správně vedená, může změnit smýšlení majitelů psů mnohem víc než tisíc zákazů, norem a pokut. Na med se vždycky chytí víc much než na ocet.

tím, že se každý čip zaregistruje na toho producenta, se ukáže, kde se pes vzal

pozitivní osvěta nezabrala
a tohle poctivým vadit nemůže

nevím, jestli si někdo všiml, ale bazos už není tak narvaný slovenskými bezpp atraktivními psy jako před rokem

neříkejte, co nejde
protože ono to jde

fakt nechápu, komu to může vadit
chovatelům poctivým? no já si to myslet nechtěla :-)

25.5.2019 13:55

zaregistruje na producenta?

ale no tak. čip neslouží k evidenci chovatelů, ale k přiřazení zvířete k současnému majiteli.

je totiž celkem k prdu, když se ztratí zvíře a jedinej kontakt na jeho čipu je chovatel, u kterýho už to zvíře tak nějak dávno nebydlí.

25.5.2019 14:06

tím, že se každý čip zaregistruje na toho producenta, se ukáže, kde se pes vzal

pozitivní osvěta nezabrala
a tohle poctivým vadit nemůže

nevím, jestli si někdo všiml, ale bazos už není tak narvaný slovenskými bezpp atraktivními psy jako před rokem

neříkejte, co nejde
protože ono to jde

fakt nechápu, komu to může vadit
chovatelům poctivým? no já si to myslet nechtěla :-)

Promiňte, ale jmenujte mi jediný zákon, který jakkoli omezuje počet držených psů nebo odchovaných štěňat. Žádný takový zákon není. I kdybych teoreticky měla 100fen a produkovala x štěňat ročně, žádný zákon bych neporušovala. Jediný způsob je omezit poptávku po takových psících a to mohou pouze a jenom jejich budoucí majitelé tím, že si z takového zdroje psa nekoupí.

25.5.2019 14:08

mně to připadá jasné a stačí nechat jeden řádek pro prvního majitele
https://www.crsz.sk/ganet/kvlsr/petpass.nsf/pages/identifikacia

25.5.2019 14:10

Promiňte, ale jmenujte mi jediný zákon, který jakkoli omezuje počet držených psů nebo odchovaných štěňat. Žádný takový zákon není. I kdybych teoreticky měla 100fen a produkovala x štěňat ročně, žádný zákon bych neporušovala. Jediný způsob je omezit poptávku po takových psících a to mohou pouze a jenom jejich budoucí majitelé tím, že si z takového zdroje psa nekoupí.

však Vás to omezovat nebude přece, jak by mohlo?

jedna věc - všichni chcou psa, ale nemají 20 tisíc
a to je jediná důležitá věc u 80% zájemců o psa
konec
víc tam nikoho nezajímá
ceny u inz. s pp nikdo moc dávat nechce

25.5.2019 14:27

Ale omezuje. Bude to stát spoustu peněz a ty nerostou jen tak ze země. Kdyby to k něčemu bylo, proč ne, ale považuju to za další naprosto zbyrečnou buzeraci.
Kdyby chovatelé psů s pp svá štěňata nafotili a ke každému napsali cenu, chovali by se jen férově. Tady se neustále omílá jak když člověk vybírá spotřebič, tak prohlíží a porovnává, cena je rozhodně jedním z kritérií výběru a možná že kdyby lidé zjistili že nestandartní štěně s pp stojí stejně jako potencionální vořech z množírny, vybrali by lépe. Místo toho se s cenou zachází, jak kdyby to bylo státní tajemství. Připadá mi to absurdní až směšné.

25.5.2019 18:16

registr už funguje, jen se přidá nějaký ten řádek
cena čipu je zastropovaná a někdy i zadarmo
furt nevidím problém, protože ti poctiví chov. už tam jsou

problém s cenami u inz. je, je to obrovská překážka pro ty, co nejsou zrovna bohatí... máme asi tři čtyři miliony chudých
zas ale chovatelé s pp nezavinili to, že se někdo narodil jako Stoupa a vezme si polomrtvé štěně

25.5.2019 19:34

kdo stropuje cenu čipu? Kde seženu ten čip zadarmo?

25.5.2019 19:40

však Vás to omezovat nebude přece, jak by mohlo?

jedna věc - všichni chcou psa, ale nemají 20 tisíc
a to je jediná důležitá věc u 80% zájemců o psa
konec
víc tam nikoho nezajímá
ceny u inz. s pp nikdo moc dávat nechce

Tak možná to k tomu přispívá, že hodně inzerátů na štěně s PP cenu neuvádí....jasně cena štěňat z vrhu nemusí být stejná, ale třeba od-do. Pro nás "normální" není problém se s chovkou spojit a mimo jiné informace, které chceme od chovatele vědět se zeptat i na cenu, ale jsou lidi, kteří si řeknou....to je pes s PP, cenu neuvádí, to bude stát "raketu", tam ani volat nebudu a je to škoda, protože kolikrát cena štěněte s PP a bez PP se neliší o tolik a třeba by si takový člověk potom řekl, než brát štěně bez PP za 6000,- tak raději vezmu štěně s PP za 8-9 tis....ono to nemusí hned být, že každé štěně s PP stojí 20 tis a více...samozřejmě záleží na plemeni na rodičích štěněte atd atd, ale často to prostě horentní suma být nemusí......bohužel formulka "cena dohodou" k této představě svádí.
Jen když to vezmu z vlastní zkušenosti v roce 1998 jsem koupila štěně afgána za 10tis moji známí si asi rok po mě pořídili taky afgána s PP za 3tisíce....stejné plemeno s PP a rozdíl ceny propastný.....u mě tu cenu samozřejmě zvyšoval původ, pes měl oba rodiče import Francie s mnoha tituly a byl v americké linii v PP 16 amerických a australských šampionů, pes z nejlepší chovky v republice (v té době, dnes o tom už nemám přehled).....moji známí neměli tak "oslnivý" rodokmen, takže cena byla někde jinde......předpokládám, že podobně tomu může být i dnes.
Prostě myslím, že alespoň nějaká část lidí, co dnes kupují psy bez PP, by si to třeba rozmyslela a koupila psa s rodokmenem.

Už jen to, abych si udělala představu v jakém cenovém rozmezí se aktuálně štěňata daného plemene pohybují.....jestli je tedy dané plemeno v mých finančních možnostech.......těžko budu obvolávat chovky a ptát se "za kolik tak prodáváte štěňata??"...jako chovatel bych poslala takovýho člověka k šípku, když ho zajímá na prvním místě cena........

Zatímco u štěňat bez PP je štěně uvedena snad vždycky a hned je jasno........

25.5.2019 19:48

jo, ono je to těžké. všechny ostatní věci jsou kolikrát na stránkách chovek, původ, výsledky výstav, videa ze závodů, fotky všech štěńat a jejich povahy a jediný, co tam není, je ta cena.

a když zavoláte a zeptáte se jen na cenu, tak jste za člověka, kterého zajímá jen cena :D

jenže většina lidí nemá jen tak odloženo desítky tisíc, aby to bylo úplně jedno. co když třeba zavolám a zjistím, že je to zcela mimo mé finanční možnosti?

25.5.2019 21:28

kdo stropuje cenu čipu? Kde seženu ten čip zadarmo?

domluvili se na nějaké ceně max, kdo to dodržel, nevím, ale také proběhlo něco plošně s opravdu pevnou cenou, jako vzteklina na návsi, takže to doplácel asi stát
těžko to dají vet ze své kapsy, jsou chudí :-)

25.5.2019 21:51

"U chovatelů (s PP) se dá opravdu říct, že to dělají z lásky, z lásky k plemeni (samozřejmě jsou výjimky). Jde jim o to udržet plemeno tam kde je a nebo posunout dál".
Když slyším o posunutí plemene, otvírá se mi kudla v kapse. Tak už chovatelé posunuli NO do šmajdava, dobrmana do klepava.....

Je to přitom tak jednoduché : kdo chce plemeno - ať si koupí s PP a nelituje peněz,
kdo chce prostě psa, ať si vezme voříška za fl.r.

25.5.2019 21:54

btw : když toho VK s PP nafotíte před úpravou, vytaženého z rybníka - bude vypadat hodně podobně.

26.5.2019 09:01
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak možná to k tomu přispívá, že hodně inzerátů na štěně s PP cenu neuvádí....jasně cena štěňat z vrhu nemusí být stejná, ale třeba od-do. Pro nás "normální" není problém se s chovkou spojit a mimo jiné informace, které chceme od chovatele vědět se zeptat i na cenu, ale jsou lidi, kteří si řeknou....to je pes s PP, cenu neuvádí, to bude stát "raketu", tam ani volat nebudu a je to škoda, protože kolikrát cena štěněte s PP a bez PP se neliší o tolik a třeba by si takový člověk potom řekl, než brát štěně bez PP za 6000,- tak raději vezmu štěně s PP za 8-9 tis....ono to nemusí hned být, že každé štěně s PP stojí 20 tis a více...samozřejmě záleží na plemeni na rodičích štěněte atd atd, ale často to prostě horentní suma být nemusí......bohužel formulka "cena dohodou" k této představě svádí.
Jen když to vezmu z vlastní zkušenosti v roce 1998 jsem koupila štěně afgána za 10tis moji známí si asi rok po mě pořídili taky afgána s PP za 3tisíce....stejné plemeno s PP a rozdíl ceny propastný.....u mě tu cenu samozřejmě zvyšoval původ, pes měl oba rodiče import Francie s mnoha tituly a byl v americké linii v PP 16 amerických a australských šampionů, pes z nejlepší chovky v republice (v té době, dnes o tom už nemám přehled).....moji známí neměli tak "oslnivý" rodokmen, takže cena byla někde jinde......předpokládám, že podobně tomu může být i dnes.
Prostě myslím, že alespoň nějaká část lidí, co dnes kupují psy bez PP, by si to třeba rozmyslela a koupila psa s rodokmenem.

Už jen to, abych si udělala představu v jakém cenovém rozmezí se aktuálně štěňata daného plemene pohybují.....jestli je tedy dané plemeno v mých finančních možnostech.......těžko budu obvolávat chovky a ptát se "za kolik tak prodáváte štěňata??"...jako chovatel bych poslala takovýho člověka k šípku, když ho zajímá na prvním místě cena........

Zatímco u štěňat bez PP je štěně uvedena snad vždycky a hned je jasno........

.to je pes s PP, cenu neuvádí, to bude stát "raketu", tam ani volat nebudu a je to škoda, protože kolikrát cena štěněte s PP a bez PP se neliší o tolik a třeba by si takový člověk potom řekl, než brát štěně bez PP za 6000,- tak raději vezmu štěně s PP za 8-9 tis...

No kdyby si tohle většina lidí řekla, tak by to bylo fajn. Ale z mé zkušenosti si to moc lidi, kteří chtějí vyloženě psa bez PP, neřekne. Oni si vážně myslí, že to PP je jen na výstavy a nevymluvíte jim to. Kamarádka si před časem chtěla pořídit foxteriéra, bez PP - podle inzerátu tak za 4000 kč, s tím počítala. Já jsem se čistě ze zvědavosti mrkla, kolik stojí s PP - 6000 kč - takže v takovém případě bych vůbec neváhala. Ona taky ne, ale úplně v opačném smyslu , prý vyhozené 2000 kč, protože PP nepotřebují, nechtějí. Nakonec ale nesehnali štěně nikde poblíž, takže začali hledal i jiná plemena, našli JRT (údajně) za 2000. Ještě jsem ji posílala pejska s PP za 6000 (nevím, jestli to byl nestandard) a dva JRT z útulku - jeden z nich štěně. No z útulku nechtěli, protože chtěli štěně úplně od miminka a tamten byl prostě drahej. No tak si vzali toho za 2000 a jak to dopadlo už jsem tu psala mockrát....Přesto by to příště udělali znova a v konečném důsledku jsou za to rádi, protože vlastně psa zachránili .

Nedávno mi psala známá, že shánějí fenu NO, jestli o něčem nevím. Napsala jsem ji, že se zeptám na cvičáku, že tam určitě budou vědět kdo má nebo plánuje štěnda. A ona hned - ale prosimtě jedině bez PP, my ji chceme jen na dvorek a PP nepotřebujeme. A opět to nevysvětlíte. Přitom zrovna NO taky není "drahé" plemeno.

A takových případů znám bohužel většinu....

26.5.2019 09:32

je to tak, obecné povědomí o tom, co plemeno dělá plemenem a o významu PP je zcela tristní

26.5.2019 10:35

domluvili se na nějaké ceně max, kdo to dodržel, nevím, ale také proběhlo něco plošně s opravdu pevnou cenou, jako vzteklina na návsi, takže to doplácel asi stát
těžko to dají vet ze své kapsy, jsou chudí :-)

my si asi nerozumíme. Nejde mi o cenu čipu, to je zcela zanedbatelná položka, nad kterou mávnu rukou. Ne, jde o vznik jakési centrální evidence a armády dalších zbytečných úředníků, kteří by se na tom živili. Bohužel, v našem státě jde věc, která by nemusela být ani tak moc drahá, krásně využít k legálnímu obohacení. Jako příklad může posloužit kauza okolo systému CRAB. Zatím to státní kasu a tím pádem nás všechny stálo cca 1,5miliardy korun. Umím si představit, jak krásně by se dalo něco podobného vyzískat při vzniku evidence o kterou vám jde. Peníze, které by to stálo, by se daly využít třeba na podporu různých spolků mladých chovatelů apod.
Pro ilustraci přikládám odkaz.
https://www.kverulant.org/kauza/crab-nejvetsi-tunel-v-dejinach-ceskeho-it

26.5.2019 15:39

my si asi nerozumíme. Nejde mi o cenu čipu, to je zcela zanedbatelná položka, nad kterou mávnu rukou. Ne, jde o vznik jakési centrální evidence a armády dalších zbytečných úředníků, kteří by se na tom živili. Bohužel, v našem státě jde věc, která by nemusela být ani tak moc drahá, krásně využít k legálnímu obohacení. Jako příklad může posloužit kauza okolo systému CRAB. Zatím to státní kasu a tím pádem nás všechny stálo cca 1,5miliardy korun. Umím si představit, jak krásně by se dalo něco podobného vyzískat při vzniku evidence o kterou vám jde. Peníze, které by to stálo, by se daly využít třeba na podporu různých spolků mladých chovatelů apod.
Pro ilustraci přikládám odkaz.
https://www.kverulant.org/kauza/crab-nejvetsi-tunel-v-dejinach-ceskeho-it

rozumím, proto se podívejte do odkazů k sousedům
evidenci vede u nás už SVS, jen se tam připíše pár věcí, nic víc
pokud by to do pc nezvládli zapsat lidé na vet správě, není problém si na ÚP říci o pár lidí nezaměstnaných - téměř celou mzdu hradí EU a ty peníze tam jen leží, zatímco ČR stojí jeden nezaměstnaný měsíčně.. dost
vezměte plusy a minusy - útulky státní, odchyty, každý den co je v útulku pes, který "nikomu" nepatří
i když se nebudu dívat na peníze, tak
není normální v 21.století a v tomto státním zřízení, aby si každý psa odhodil beztrestně

26.5.2019 15:47

Ano, pokud evidenci pomocí čipů myslíte jako ochranu před odkládáním psů, pak by to do určité míry mohlo pomoct. Ale vůbec si nedělám iluze že to sebemíň omezí tvz. množírny. Nicméně, kdyby byla centrální evidence, kde by mohl člověk vpřípadě ztráty psa toto nahlásit a pes se k němu díky tomu dostal zpět, bylo by to rozhodně užitečné.

26.5.2019 22:27

takova minianketka :-)

kolik z vas, co mate jednoho psa s PP - se drzite toho jednoho plemene?
a kdyz plemeno zmenite -proc?

26.5.2019 23:13

Buli je s PP, s PP kvůli zdraví- rodiče mají testy, které lze dohledat, chovat nechci a ani to nebylo v plánu, až buli nebude, zkusila bych jiné plemeno, protože jich prostě za můj aktivní život chci zkusit víc, ale všechny nestihnu , protože mám jedináčky.

26.5.2019 23:33
balisek

XXX.XXX.79.197

1. pes -irský vodní španěl: "mladická nerozvážnost", lovecký pes na městské sídliště opravdu není šťastná volba
2. a 3. pes - whippet: líbí se mi exteriérem a vyhovuje mi jejich "kočičí" povaha, nicméně nevýhodou je vysoce rozvinutý lovecký pud a z toho plynoucí horší ovladatelnost.
4. a 5. pes - irský vlkodav: přání mého manžela, takový velký moula s pohodovou povahou, nicméně můj šálek čaje to není (moc velký, moc "obhroublý" - mám raději gracilnější plemena)
6. pes - čínský chocholatý pes: pro změnu splněný sen můj, asi doposud největší výzva (vychovat z něj normálního psa byla celkem práce), nicméně možná právě proto k němu mám z dosavadních psů nejblíže.

A jednou 7. pes? Možná opět naháč, možná velký pudl. Líbí se mi jak exteriérem, tak povahou.

26.5.2019 23:44

Buli je s PP, s PP kvůli zdraví- rodiče mají testy, které lze dohledat, chovat nechci a ani to nebylo v plánu, až buli nebude, zkusila bych jiné plemeno, protože jich prostě za můj aktivní život chci zkusit víc, ale všechny nestihnu , protože mám jedináčky.

s PP kvůli zdraví- rodiče mají testy

a neprislo zklamani? ze i když testovani rodice - stejne byly problemy?
i kdyz jine?
ono totiz -ne ze bych buliku znala tolik, ale ze se jim lamou kosti -je docela obvykle...

ale to teda plati i u jinych plemen - nekdy mi pripada, ze u PP psu -2-3 operace jsou vlastne normalni.

26.5.2019 23:46

balisek napsal(a):
1. pes -irský vodní španěl: "mladická nerozvážnost", lovecký pes na městské sídliště opravdu není šťastná volba
2. a 3. pes - whippet: líbí se mi exteriérem a vyhovuje mi jejich "kočičí" povaha, nicméně nevýhodou je vysoce rozvinutý lovecký pud a z toho plynoucí horší ovladatelnost.
4. a 5. pes - irský vlkodav: přání mého manžela, takový velký moula s pohodovou povahou, nicméně můj šálek čaje to není (moc velký, moc "obhroublý" - mám raději gracilnější plemena)
6. pes - čínský chocholatý pes: pro změnu splněný sen můj, asi doposud největší výzva (vychovat z něj normálního psa byla celkem práce), nicméně možná právě proto k němu mám z dosavadních psů nejblíže.

A jednou 7. pes? Možná opět naháč, možná velký pudl. Líbí se mi jak exteriérem, tak povahou.

Možná opět naháč, možná velký pudl.

takze tady povaha rozhoduje - nejvíce?
to beru -ono - k ruznym zivotnim situacim patri i patricny pes.

27.5.2019 00:03
balisek

XXX.XXX.79.197

Možná opět naháč, možná velký pudl.

takze tady povaha rozhoduje - nejvíce?
to beru -ono - k ruznym zivotnim situacim patri i patricny pes.

Toho pudla bych si opravdu ráda "střihla", ale uvidím, tak na tom budu po stránce zdravotní a fyzické. Je mi padesát a číňan je nyní pětiletý. Tj. pokud mi bude štěstí přát, bude tu se mnou ještě dalších cca 10 let. Uvidíme, jestli se budu cítit na výchovu poměrně velkého psa.

Ze všech svých psů považuji za šlápnutí vedle akorát toho irčana. Budiž mi omluvou, že jsem byla opravdu mladá, kynologii nepolíbená holka. Nicméně absenci práce v revíru jsem se mu snažila vynahradit alespoň docházením na svazarmovský cvičák, kde jsme to dotáhli na ZM a ZVV1.

27.5.2019 00:13

i kdyz jine?
ono totiz -ne ze bych buliku znala tolik, ale ze se jim lamou kosti -je docela obvykle...

ale to teda plati i u jinych plemen - nekdy mi pripada, ze u PP psu -2-3 operace jsou vlastne normalni.

Zdraví- ledviny, srdce, hluchota, pately, takové to vyšetřitelné...
Zklamámí ? To není tak zklamámí, jen že teď musím na její "invaliditu" brát ohled a brzdit , já bych klidně do dalšího bulíka , erdela šla, ale tlačí mě omezený čas na tomto světě a je tolik plemen, se kterýma bych se chtěla sžít.

27.5.2019 07:46
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

i kdyz jine?

no a když máte nemocného psa s PP, tak vám chovatelé řeknou, že to není záruka zdraví, ale jen rodný list psa.

27.5.2019 08:11

Já se držím a měnit nebudu.

27.5.2019 08:15

Huskyjanina napsal(a):
no a když máte nemocného psa s PP, tak vám chovatelé řeknou, že to není záruka zdraví, ale jen rodný list psa.

jsou určitá plemena psů, kde je záruka zdraví si je vůbec nepořizovat

27.5.2019 08:22

:-) a pak jsou plemena, která si drží docela slušné zdraví
typicky ta, co nejsou moc na krásu - by nature, špicoidní tahací atp., bojoví
chtěla bych tam zařadit i pastevce, ale to se tu nějak zkazilo... takhle -pokud pes dělá to, co dělat má, a nekouká se jen na poháry za okrasné vlastnosti, je vše v pořádku

to je to posunování plemene, nechápu.. psy máme nechat tak, jak jsou; jak byli staletí
vylepšování přineslo dvě linie od každého - chudáky a psy

27.5.2019 08:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak já mám prvního psa s PP, tedy fenu, až teď - 8mi měsíční. Je to "vysněné" plemeno, které jsem chtěla dlouho a zůstanu i do budoucna u tohoto plemene.

Mám i další oblíbená plemena - některá si nepořídím z toho důvodu, že si myslím, že bych jim nedala to, co potřebují nebo že bych je nezvládla.

No a pak je ještě pár plemen, které mě tak nějak taky lákají a hlavně přítele, takže si možná v budoucnu nějaké z nich pořídíme, ale to tak že k tomu současnému plemeni .

27.5.2019 08:43
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.229.104

marcelaamax napsal(a):
Tak já mám prvního psa s PP, tedy fenu, až teď - 8mi měsíční. Je to "vysněné" plemeno, které jsem chtěla dlouho a zůstanu i do budoucna u tohoto plemene.

Mám i další oblíbená plemena - některá si nepořídím z toho důvodu, že si myslím, že bych jim nedala to, co potřebují nebo že bych je nezvládla.

No a pak je ještě pár plemen, které mě tak nějak taky lákají a hlavně přítele, takže si možná v budoucnu nějaké z nich pořídíme, ale to tak že k tomu současnému plemeni .

Marcel a vy psa s PP nemate? Jen feňulku?

A nebála jste se koupit zrovna toto plemeno bez PP ?

U vás me to překvapilo (myšleno v dobrém ❤) jelikož z vašich příspěvků mi vycházelo, že psa bez PP nikdy ... - PP =povaha, bez PP kazi pověst plemenu, podpora množírny )

Nebo jste k tomuto došla az praxi ?

V čem třeba pozorujete rozdil Cooper x fenka (nemohu si vzpomenout na jméno 😅) ? Vím, že je ještě mlada, zda jste schopna tedy porovnat již ted ?

27.5.2019 08:49

Huskyjanina napsal(a):

A co maji rici jineho?

Me spis fascinuje, ze to lidi kupuji. Neco jineho je, ze uz mam psa doma a neco se stane. To proste clovek uz jen resi problem.
Ale jit znovu do plemene, kdyz uz mam doma treba dva jedince po nekolika operacich, nebo jsem o dva psy prisel v mladem veku - to uplne nechapu.

27.5.2019 08:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

RozaTonda-mopsi napsal(a):
Marcel a vy psa s PP nemate? Jen feňulku?

A nebála jste se koupit zrovna toto plemeno bez PP ?

U vás me to překvapilo (myšleno v dobrém ❤) jelikož z vašich příspěvků mi vycházelo, že psa bez PP nikdy ... - PP =povaha, bez PP kazi pověst plemenu, podpora množírny )

Nebo jste k tomuto došla az praxi ?

V čem třeba pozorujete rozdil Cooper x fenka (nemohu si vzpomenout na jméno 😅) ? Vím, že je ještě mlada, zda jste schopna tedy porovnat již ted ?

Cooper je kříženec .

Do něj jsem se tak nějak zamilovala na první pohled. Nebyla to plánovaná štěňata, neuhlídala se fena a pes. Pes - otec je Americký stafordšírský teriér, matka je týraná kříženka z útulku. Štěňata byla za symbolickou cenu za očkování a čipování.

A Ejbí je stafordšírský bulteriér.

A tak rozdíly jsou v nich obrovské, každý je úplně jiný. Ale to se asi moc nedá srovnávat kříženec xAST a SBT. Cooper totiž nemá typickou povahou staforda. Jo možná co se týče nesnášenlivosti k ostatním psům a tomu, jak jde do všeho na 100 %, ale ten zbytek s AST nemá nic společného. Je povahou docela složitý, člověk se s takovým psem tak nějak naučí žít, samozřejmě ho miluje, ale musí být pořád ve střehu a předvídat i nepředvídatelné . Upřímně už bych takového psa ale nechtěla.

Edit.: a možná právě proto (mimojiné), jaký je Cooper, tak bych si psa bez PP vydávaného za plemeno nepořídila. Když si to tak vezmu, tak Cooper mohl být taky klidně prodávaný jako AST, a kdybych opravdu chtěla povahu jakou má AST, asi bych pak byla hodně zklamaná. Tady jsem tak nějak počítala s tím, že třeba bude jiný..

27.5.2019 09:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

Chodský pes. Fena s PP, pak pes stejného plemene z útulku. Změna bude na menšího pejska, protože už jsme důchodci a CHP má 25 kg, což je pro vetchou stařenku moc. Stačí takto?

27.5.2019 09:29
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A co maji rici jineho?

Me spis fascinuje, ze to lidi kupuji. Neco jineho je, ze uz mam psa doma a neco se stane. To proste clovek uz jen resi problem.
Ale jit znovu do plemene, kdyz uz mam doma treba dva jedince po nekolika operacich, nebo jsem o dva psy prisel v mladem veku - to uplne nechapu.

Třeba pokud je pro někoho to plemeno vyloženě srdcovka, tak u něj zůstane i přes to, že třeba ví, že se většinou dožívají málo let? Ale pořád ta povaha a ten pes jako celek je přesně to, co člověk chce a tak do toho jde i s tím rizikem? Nevím.

Můj případ to není, já bych si třeba berňáka nebo německou dogu nepořídila - jen proto, že vím, kolika let se dožívají. Ale zase pro mě tahle plemena nejsou ta "srdcovka", kdyby byla, tak třeba mluvím jinak, těžko říct.

Známá má ND, počítá s tím, že odejde třeba v 7mi letech, ale je si jistá, že dalším psem bude zas ND a že už to vždycky bude ND..

No a babička musela dát uspat BSP v 7mi letech a od té doby už si žádného psa nepořídila a nepořídí.

Každý to má jinak.

27.5.2019 10:38

Já vím určitě, že mé oblíbené plemeno velký knírač si už nepořídím. Jednak už jsem v letech, kdy už mu nedokážu dát takovou péči, jakou si tihle skvělí psi zaslouží a klukům se moc nelíbí. Ale za pár let si chci pořídit papilonka. Je nejpodobnější pejskovi, kterého jsem kdysi měla a byl to takový ten pes co o něm člověk říká že to byla jeho největší láska. Nejchytřejší a nejkrásnější pejsek, ale nevýhoda voříšků je , že už nikdy neseženete stejného.

27.5.2019 10:52

Já vím určitě, že mé oblíbené plemeno velký knírač si už nepořídím. Jednak už jsem v letech, kdy už mu nedokážu dát takovou péči, jakou si tihle skvělí psi zaslouží a klukům se moc nelíbí. Ale za pár let si chci pořídit papilonka. Je nejpodobnější pejskovi, kterého jsem kdysi měla a byl to takový ten pes co o něm člověk říká že to byla jeho největší láska. Nejchytřejší a nejkrásnější pejsek, ale nevýhoda voříšků je , že už nikdy neseženete stejného.

vypadá jako X kolie
https://1url.cz/wM4cI

co blbnete, lidi, je jaro a všici tu píší, jak jsou staří :-)
já si pak v osmdesáti pořídím prasátko, moc neběhá, ale jinak to stejné jako megí, buřtík v bahně 24/7 a výraz "dnes tě poslouchat nebudu a jindy to jen předstírám"
myslím, že prase je celkem zdravé plemeno

27.5.2019 10:58

....náš papillon s norskou lesní na setkání se seniory v M.B......

27.5.2019 11:01

Kdybyste ho viděla naživo, tak spíš mix jezevčíka s papilonkem, odpovídala tomu i povaha. Navíc by z pražkého útulku a tam bych tipovala spíš tahle plemena. Nicméně je to jedno, kólii nechci a papilonci jsou fešáci. Ta selata mimochodem zkoušel zakousnout, ne je pást, vzápětí dostal vynadáno.

27.5.2019 11:01

a jinak.. budu tu smečku 12 kusů psů od velikosti stafforda a výš hledat co nejzdravější asi dlouho, ale srdci neporučíš
co nějaká DKK..
hlavně musí mít stejnou psychickou poruchu jako já

27.5.2019 12:10
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.93.85

marcelaamax napsal(a):
Cooper je kříženec .

Do něj jsem se tak nějak zamilovala na první pohled. Nebyla to plánovaná štěňata, neuhlídala se fena a pes. Pes - otec je Americký stafordšírský teriér, matka je týraná kříženka z útulku. Štěňata byla za symbolickou cenu za očkování a čipování.

A Ejbí je stafordšírský bulteriér.

A tak rozdíly jsou v nich obrovské, každý je úplně jiný. Ale to se asi moc nedá srovnávat kříženec xAST a SBT. Cooper totiž nemá typickou povahou staforda. Jo možná co se týče nesnášenlivosti k ostatním psům a tomu, jak jde do všeho na 100 %, ale ten zbytek s AST nemá nic společného. Je povahou docela složitý, člověk se s takovým psem tak nějak naučí žít, samozřejmě ho miluje, ale musí být pořád ve střehu a předvídat i nepředvídatelné . Upřímně už bych takového psa ale nechtěla.

Edit.: a možná právě proto (mimojiné), jaký je Cooper, tak bych si psa bez PP vydávaného za plemeno nepořídila. Když si to tak vezmu, tak Cooper mohl být taky klidně prodávaný jako AST, a kdybych opravdu chtěla povahu jakou má AST, asi bych pak byla hodně zklamaná. Tady jsem tak nějak počítala s tím, že třeba bude jiný..

Vidíte jaky jsem odborník já myslela, že je stejné rasy jako čubinka 👍😊

Děkuji 😊

27.5.2019 12:24
Melaka

XXX.XXX.49.30

Tak mí rodiče si někdy před 30 tely pořídili fenu basseta (basset hound). Od té doby všichni mí psi byli basseti. Všichni s PP. Vyhovuje mi povaha, taková kombinace nezávislosti a závislosti, tvrdohlavosti a ochoty spolupracovat. A taky se mi líbí, ale možná je to zvyk.
Taky se mi stalo, že jsem přišla o mladého psa kvůli nemoci a možná, kdyby to byl první pes plemene, tak bych si vybrala plemeno jiné. Ale bylo to číslo 6, takže mě to neodradilo.

27.5.2019 13:09

Mě třeba ještě odrazuje pořídit si to samé plemeno, že bych srovnávala, takhle mám každé jiné, sice srovnávám, ale je to nesrovnatelné, chápeme se?

27.5.2019 13:30

ale je to nesrovnatelné

pro me jsou nesrovnatelni i dva jedinci v ramci jednoho plemene
mam matku s dcerou a je to jako ohen a voda. a ted mam dve stenda -a to same -jing a jang.

27.5.2019 13:52

ale je to nesrovnatelné

mam matku s dcerou a je to jako ohen a voda. a ted mam dve stenda -a to same -jing a jang.

Přesně tak, to se vůbec nedá srovnávat, každý je úplně jiný a každý má vlastnosti, který umím ocenit, i když u každého je to něco jiného.

27.5.2019 13:54

Až já budu stará, tak to bude asi nějaký milý mix z útulku :-)

27.5.2019 13:56

ale je to nesrovnatelné

Právě, očekáváte od jednoho plemene určitou " inteligenci " vlastní tomu plemeni pokud jste jí u prvního psa zažili a druhý pes toho samého plemene může být právě to zklamání nebo naopak.

27.5.2019 14:11

vypadá jako X kolie
https://1url.cz/wM4cI

já si pak v osmdesáti pořídím prasátko, moc neběhá, ale jinak to stejné jako megí, buřtík v bahně 24/7 a výraz "dnes tě poslouchat nebudu a jindy to jen předstírám"
myslím, že prase je celkem zdravé plemeno

A když bude zlobit, ta povaha se nepovede, vždycky se dá sežrat.

27.5.2019 15:13

A když bude zlobit, ta povaha se nepovede, vždycky se dá sežrat.

:-) Mého kamaráda? Jste pěkně ošklivá :-)
Tak to se dá i pes.. jsem slyšela.

27.5.2019 16:44

Právě, očekáváte od jednoho plemene určitou " inteligenci " vlastní tomu plemeni pokud jste jí u prvního psa zažili a druhý pes toho samého plemene může být právě to zklamání nebo naopak.

pokud jste jí u prvního psa zažili

chapu jak to myslite.

kdyz - co je opravdu vlastni tomu plemeni, co bylo vlastni jen tomu jednomu jedinci -kolik do toho vseho promlouva vychova a okoli - to na jednom zastupci plemene clovek nezjisti.
a tohle je treba neco, co me opravdu zajima a drzi me u jednoho plemene.

27.5.2019 17:07

pokud jste jí u prvního psa zažili

chapu jak to myslite.

kdyz - co je opravdu vlastni tomu plemeni, co bylo vlastni jen tomu jednomu jedinci -kolik do toho vseho promlouva vychova a okoli - to na jednom zastupci plemene clovek nezjisti.
a tohle je treba neco, co me opravdu zajima a drzi me u jednoho plemene.

hm, člověk-"kynologický laik" může z jednoho "pokusu" získat dojem , že plemeno je "jednoduché" (myslím výchova a.t.d. ) a další pokus s tím samým plemenem bude fiasko na celé čáře.

27.5.2019 17:38

hm, člověk-"kynologický laik" může z jednoho "pokusu" získat dojem , že plemeno je "jednoduché" (myslím výchova a.t.d. ) a další pokus s tím samým plemenem bude fiasko na celé čáře.

bude fiasko na celé čáře.

jo - i to je mozne

27.5.2019 17:53
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Třeba pokud je pro někoho to plemeno vyloženě srdcovka, tak u něj zůstane i přes to, že třeba ví, že se většinou dožívají málo let? Ale pořád ta povaha a ten pes jako celek je přesně to, co člověk chce a tak do toho jde i s tím rizikem? Nevím.

Můj případ to není, já bych si třeba berňáka nebo německou dogu nepořídila - jen proto, že vím, kolika let se dožívají. Ale zase pro mě tahle plemena nejsou ta "srdcovka", kdyby byla, tak třeba mluvím jinak, těžko říct.

Známá má ND, počítá s tím, že odejde třeba v 7mi letech, ale je si jistá, že dalším psem bude zas ND a že už to vždycky bude ND..

No a babička musela dát uspat BSP v 7mi letech a od té doby už si žádného psa nepořídila a nepořídí.

Každý to má jinak.

Pro mě byl dobrman taky absolutní srdcovka, a myslela jsem že nikdy mít jiné plemeno nebudu (a maliňáka už vubec be - nelíbili se mi).
Ale při tom, kam se plemeno dostalo dnes už bych si dobrmana nepořídila ani s pistolí u hlavy!

27.5.2019 18:09

já už jsem měla předběžně vybranou chovku a teď bych už čekala na malýho hovawarta

ale byla mi přidělena Nora a s tím se nediskutuje

Neregistrovaný uživatel

27.5.2019 18:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.38.252

Když se řekne množka, tak si myslím, že většině lidí včetně mě se na prvním místě vybaví hororr, kde jsou pesani ve sklepě nebo stodole zavřeni malých klecích a vypadají zuboženě......nevím jestli tomuto někdy zabrání čipování.....přijde mi, že už teď je možné taková zvířata zachránit a majitele potrestat, ale že se tak prostě neděje nebo resp. děje v pár případech.

Ale co když pes bude mít prostornější klec, co když bude v rámci možností čistý, zdravý, v dobré výživové kondici??...nebo kotcový chov, kde psi budou trávit třeba 22 hodin denně...nebo možná 24 hodin??......pochybuju, že tohle někdo vyhodnotí jako týrání, pochybuju, že do toho zahrnou fakt, že pes nemá žádné nebo dostatečné množství podnětů, pochybuju, že nějaký zákon někdy vyřeší, že pes nemá dostatečné vyžití, dostatek pohybu.......štěně dostane čip a hotovo, všechno je v pořádku......

Nejjednodušší by bylo, kdyby se začali chovat zodpovědněji budoucí majitelé psů, aby minimálně snížili nebezpečí, že si takové štěně koupí........kde není poptávka, tam nabídka sama postupně klesne na minimum, ale dokud pes bude spotřební zboží......jedna čivava v akci a k tomu jedna zdarma a už nekoukáme na kvalitu důležitá je cena, když nejezdíme na výstavu, tak není o čem.........
Proč máme neustále plné ty útulky?? osobně myslím, že pes s PP se tam objeví vyjímečně jen proto, že stál nějaký větší peníz a většinou se dá ještě prodat, ne proto, že by se jich lidé nezbavovali, i když to nebude v takové míře jako u voříšků....protože pes je prostě nahraditelná věc, koupím dítěti psa...dítě pes za chvilku omrzí, no tak dám psa do útulku a dítěti koupím tablet........
To samé stěhování......ať si každý říká co chce, ale jednou je pes člen rodiny, alespoň pro mě, tak ho přeci nedám pryč jen proto, že majitel nového bytu tam nechce psa, ale najdu si bydlení, kde psa mít můžu.........dítěte se taky nezbavím jen proto, že jsem se z bytu 3 plus 1 přestěhovala do garsonky, nedám ho pryč, protože jsem dlouho v práci a nemám na něj čas....zařídím to tak, aby o něj bylo postaráno. Nechci srovnávat dítě a psa....ale přesto to srovnatelné je, jsou to bytosti, za které jsme zodpovědní a ani dítě ani pes si nás nevybrali.

Jo asi ste nikdy nemela mesic na to najit byt a na krku herku a dva psy nezvykle v byte. Jaksi nastehovat je do maleho bytu s kobercem aby prvni kesic vsecko zechcavali a rvali na celej barak kdyz ja jsem 12h v praci... Zuzo pro ty psy ne? Ppbavila jste. Jsou situace kolem stehovani kdy to fakt jinak nejde... Ale holt kdyz to nezaziju neexistuje to. Fuj.

27.5.2019 18:59
Markéta80

XXX.XXX.176.4

já došla ve svém věku k plemeni co mne maximálně vyhovuje. Ač jsem kdysi říkala manželovi že tohle plemeno nechci že se úplně zbláznil Teď ještě chci brabantíka ale to je to samé jen hladkosrsté . Uvidíme, možná to vyjde

27.5.2019 22:02
balisek

XXX.XXX.79.197

V padesáti se zdaleka nepřijdu stará. Musím však brát v úvahu jednoduché počty. Pokud se můj stávající pes dožije průměrného věku, budu si pořizovat dalšího +/- v šedesáti. To je závazek na dalších cca 15 let, kdy mi bude už 75.

Je otázkou, zda je pro důchodkyni ideální zrovna velký pudl - aktivní a temperamentní plemeno, které je navíc hodně náročné na úpravu a údržbu. Nicméně je to ještě daleká hudba budoucnosti a asi nemá smysl cokoliv předjímat.

27.5.2019 22:59

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jo asi ste nikdy nemela mesic na to najit byt a na krku herku a dva psy nezvykle v byte. Jaksi nastehovat je do maleho bytu s kobercem aby prvni kesic vsecko zechcavali a rvali na celej barak kdyz ja jsem 12h v praci... Zuzo pro ty psy ne? Ppbavila jste. Jsou situace kolem stehovani kdy to fakt jinak nejde... Ale holt kdyz to nezaziju neexistuje to. Fuj.

Nebudu se tady rozepisovat co jsem, kdy v životě zažila....nebudu se tady poměřovat, kdo jsme kdy na tom byl hůř.....jestli je herkou na krku myšlen kůň, tak toho jsem nikdy neměla, hlavně z toho důvodu, že jsme na tom nikdy nebyli finančně tak dobře, abych někde mohla platit ustájení a další náklady s koněm spojené....jestli herkou bylo myšleno něco jiného, tak jsem to nepochopila.

Můj život rozhodně není procházka růžovým sadem, ale to je jedno.........prostě pes je u mě člen rodiny....rovnocenní s lidskými členy smečky.....a hlavně nevím, proč by psi v bytě s kobercema všecko zechcat a řvát na celej barák, můj názor je, že pes má být učen tak, aby zvládl jak pobyt venku, tak uvnitř, že vy jste to takhle neměla, za to fakty nemůžu, já pořád přemýšlím, co by kdyby a snažím se být připravená na co nejvíce alternativ, vím moc dobře, že co je dnes už zítra být nemusí, sama jsem to několikrát zažila a to, že s tím někdo nepočítá?? to já považuju za trochu lehkomyslné, ale je to čistě můj názor.....se svými psy jsem musela bydlet skoro 2 měsíce u maminky v bytě, když byla po úrazu a já mám bohužel v baráku všude schody........byt v paneláku 2 plus 1, všude koberce...maminka spala v ložnici, moje děti v obýváku a já na nafukovačce v kuchyni s pesanama....a věřte tomu, že kdybych takhle měla spát do smrti, tak pesany nedám,

Kdybych měla psy čistě venkovní, tak si raději pronajmu nějako zahradu s chatkou a budu bydlet tam.

A máte pravdu, nikdy jsem nemusela během měsíce hledat byt, na druhou stranu, to mám vždycky ošéfovaný tak, že kdyby cokoliv, tak nejen že se mám s pesanama kam vrtnout (několik možností), ale kdyby se i něco stalo mě, tak se má o psy kdo postarat....a pokud bych tuhle jistotu neměla, tak si žádnýho psa pořizovat nebudu

howk

27.5.2019 23:36
Amak

XXX.XXX.28.102

Taky přidám. Moje srdcovka je velký knírač. Prvního jsem dostala v 5ti letech, náš odchov, super pes na cvičení, povaha milionová. Miloval všechno a všechny, dokud nebylo ohrožení, to neznal bratra. V čerstvé plnoletosti jsem vzala půlroční fenku bez PP. Exteriér super, povaha naprosto nevyrovnaná, ale funkční. Mít jí jako prvního psa a neznat plemeno, nikdy víc knírače nechci vidět!!! Teď mám skoro 8 let starého psa a kdyby mohl nosit snubák není co řešit! Socializace, výcvik vše podle příruček a představ, jen to zdraví-srdce, proto nebudu mít po něm mimčo. Když koukám na kvalitu chovu, tak vím, že si už jen tak nepořídím černého. Aktuální mimi u nás doma velký knírač pepř-sůl. Být laik knírače nikdy. Jsem blázen

28.5.2019 07:26

Velký knírač pepř-sůl je také na mém seznamu, manžel chce sice velikost psa snižovat, ale co....

28.5.2019 07:44

Ráda bych napsala, že moje srdcovka je jedno jediné plemeno a vlastně je...afgánský chrt, ale toho počítám do kategorie kočkopes....ale moje srdcovka v "normálních psech" je určitě NO, za mě nej pes, naprostý univerzál, kdyby mě bavilo se psem cvičit, tak bych asi byla tomuto plemeni věrná....
Už moc možností nemám-nemládnu a život už vlastně počítám na psy, které si ještě budu moci pořídit-neuvěřitelný, jak ten život letí ......další pes by měl být anděl strážný,nějaký pastevec.

No a na důchod bych já osobně preferovala chrta asi saluku a pokud by to doma neprošlo, tak mě dost zaujaly americké kolie, takže by to byla asi na důchod jasná volba.

Janae1

28.5.2019 07:48
Janae1

XXX.XXX.160.6

Velký knírač pepř-sůl je také na mém seznamu, manžel chce sice velikost psa snižovat, ale co....

Než si ho pořídíte, tak hodně nastudujte. Není to jen jiná barva VK, je to jiný pes jak povahově, tak pokulhává zdraví. Nepořizujte v ČR.

28.5.2019 09:10
tero

XXX.XXX.237.223

Pokud se řeší psi bez PP, tak jen proto, že se kazí kšefty chovatelům s PP. Takové výplody ale nejsou o tom, že by byla snaha tímto eliminovat počty psů v útulcích, protože v těch jsou z 99% oříšci. Málokdy se tam objeví něco, co je podobné nějakému plemeni. Řeči o tom, jak zdraví a krásní jsou psi s PP, jak se chovatelé starají o zdraví plemen je k smíchu. Běžně se kryje a chová VĚDOMĚ i na nemocných psech. Nebo jste už někdy zažili, že šampion, u kterého se během doby objevila např, epilepsie, alergie, nemoci srdce, očí atd. se přestal používat v chovu? Utopie.

28.5.2019 09:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Takové výplody ale nejsou o tom, že by byla snaha tímto eliminovat počty psů v útulcích, protože v těch jsou z 99% oříšci.

Ale ono jde hlavně o to, že pokud někomu nezáleží na vzhledu a povaze - protože u bPP psa nikdo neví co z toho vyroste - tak si může radši vzít klidně toho voříška z útulku....

Řeči o tom, jak zdraví a krásní jsou psi s PP, jak se chovatelé starají o zdraví plemen je k smíchu.

Tohle je prostě asi jako všechno jen o lidech - jsou dobří chovatelé a jsou špatní chovatelé...

28.5.2019 09:43

Amak napsal(a):
Taky přidám. Moje srdcovka je velký knírač. Prvního jsem dostala v 5ti letech, náš odchov, super pes na cvičení, povaha milionová. Miloval všechno a všechny, dokud nebylo ohrožení, to neznal bratra. V čerstvé plnoletosti jsem vzala půlroční fenku bez PP. Exteriér super, povaha naprosto nevyrovnaná, ale funkční. Mít jí jako prvního psa a neznat plemeno, nikdy víc knírače nechci vidět!!! Teď mám skoro 8 let starého psa a kdyby mohl nosit snubák není co řešit! Socializace, výcvik vše podle příruček a představ, jen to zdraví-srdce, proto nebudu mít po něm mimčo. Když koukám na kvalitu chovu, tak vím, že si už jen tak nepořídím černého. Aktuální mimi u nás doma velký knírač pepř-sůl. Být laik knírače nikdy. Jsem blázen

"Být laik knírače nikdy"

proc? par jich znám a majitele jsou spokojeni.
máme ho i v rodině -teď už druhého - a musím říct, že vyber štěněte se chovateli opět povedl. pes splnuje, to co se od nej čekalo perfektně..

"Aktuální mimi u nás doma velký knírač pepř-sůl"

takže jste taky změnila plemeno

28.5.2019 09:49

tero napsal(a):
Pokud se řeší psi bez PP, tak jen proto, že se kazí kšefty chovatelům s PP. Takové výplody ale nejsou o tom, že by byla snaha tímto eliminovat počty psů v útulcích, protože v těch jsou z 99% oříšci. Málokdy se tam objeví něco, co je podobné nějakému plemeni. Řeči o tom, jak zdraví a krásní jsou psi s PP, jak se chovatelé starají o zdraví plemen je k smíchu. Běžně se kryje a chová VĚDOMĚ i na nemocných psech. Nebo jste už někdy zažili, že šampion, u kterého se během doby objevila např, epilepsie, alergie, nemoci srdce, očí atd. se přestal používat v chovu? Utopie.

"Řeči o tom, jak zdraví a krásní jsou psi s PP, jak se chovatelé starají o zdraví plemen je k smíchu."

tak co navrhujete?
kasleme uplne na PP chov?

28.5.2019 10:06

V padesáti se zdaleka nepřijdu stará. Musím však brát v úvahu jednoduché počty. Pokud se můj stávající pes dožije průměrného věku, budu si pořizovat dalšího +/- v šedesáti. To je závazek na dalších cca 15 let, kdy mi bude už 75.

mám to plus mínus stejně + zdravotní stav=nutná úvaha, že psa bude muset převzít syn, který by pastevce nezvládl = s lítostí PHP už ne, byť nám naprosto sedí, na 98% to bude, jako malý a lehce ovladatelný - HW

a proč po HW nebyl další HW - protože možnost vzít si po něm štěně jsme propásli, protože byl víc než dobrý představitel plemene (definitivní rozhodnutí padlo na výcvikovém HW táboře ), chuť zkusit něco jiného a fakt, že PHP byl můj vysněný pes od útle dětského věku a pokud do toho chci jít, tak hned - opět faktor věku

28.5.2019 10:10

Současný chov s PP je hodně novodobá záležitost, začalo to ve viktoriánské anglii.

Bohužel se ukazuje, že dlouhodobě je to neudržitelné a dříve či později dojde ke změně paradigmatu.

Ono prostě umělé rozsekání populace na hodně uzavřených malých a menších populací nedělá úplně dobře zdraví a selekce na vzhled místo selekce na práci tomu už vůbec nepomáhá.

Ale řešením samozřejmě není zrušit rodokmeny, protože to by zánik akorát uspíšilo, v současném nevyhovujícím stavu je PP a cílené testování na nemoci celkem to jediné, co to dokáže udržet v něčem životaschopném...

28.5.2019 10:37
Amak

XXX.XXX.28.102

"Být laik knírače nikdy"

proc? par jich znám a majitele jsou spokojeni.
máme ho i v rodině -teď už druhého - a musím říct, že vyber štěněte se chovateli opět povedl. pes splnuje, to co se od nej čekalo perfektně..

"Aktuální mimi u nás doma velký knírač pepř-sůl"

takže jste taky změnila plemeno

Myšleno tak, že pokud by byla první knírač u mě ona fenka bez PP, tak bych již dalšího nechtěla, protože vypadala jako knírač, ale povaha naprosto jiná. Jinak standardní povahovej kňour z dobrého chovu není problém pro začátečníka.
A ano změnila, ale mám doma i černého a až se objeví pro mě vhodné spojení (což teď není) půjdu do dalšího.

28.5.2019 12:23
L(phi)

XXX.XXX.41.130

Nebo jste už někdy zažili, že šampion, u kterého se během doby objevila např, epilepsie, alergie, nemoci srdce, očí atd. se přestal používat v chovu? Utopie.

Nejak vela tej "utopie" mam okolo seba potom. Z chovu vyluceny (majitelkou dobrovolne) pracovny pes s vysledkami, lebo sa v pribuzenstve objavila epi. Suky ktore po prvom vrhu kde sa nasiel problem uz nikdy stenata nemali aj ked by bola kopa zaujemcov...
Jasne, nie su taki vsetci. Ale ani nie su vsetci krivaci ktorym ide len o $$. A u PP clovek vie tie info aspon nejak ziskat, narozdiel od potomka Asty s Nerom z dvora.

28.5.2019 12:58

Amak napsal(a):
Myšleno tak, že pokud by byla první knírač u mě ona fenka bez PP, tak bych již dalšího nechtěla, protože vypadala jako knírač, ale povaha naprosto jiná. Jinak standardní povahovej kňour z dobrého chovu není problém pro začátečníka.
A ano změnila, ale mám doma i černého a až se objeví pro mě vhodné spojení (což teď není) půjdu do dalšího.

Nastiňte mi základní rozdíl u černého vs pepř.sůl. dík

Janae1

28.5.2019 13:39
Janae1

XXX.XXX.160.6

Verun, nemáte maila, pošlu vám naši zkušenost.
Jinak oproti černému je pepřák ještě více fixovaný na lidi, je to spíše společenské plemeno, pepřáci bývají bojácnější.
Jeden hodně známý vet nám doslova řekl "Když přijde na kyčle černý VK, nakráčí do ordinace pan pes a většina jich má klouby jak lusk. Když přijde pepřák, přijde bojácný pes a klouby jsou jeden velký průser"

28.5.2019 14:25
Amak

XXX.XXX.28.102

Záleží z jakého úhlu: majitele, chovatele, pozorovatele ...
Subjektivně mám největší problém u VKČ se směrem kam se plemeno ubírá po všech stránkách posledních pár let, jak zdravotně tak povahově. Na druhou stranu bych dřív do pepřáka nešla právě proto co se o nich říká - bojácnost, nevyrovnanost. Na vlastní kůži jsem si vyzkoušela u několika jedinců, že toto již neplatí a hravě se vyrovnají černé variantě i ve výcviku. Ovšem vždy musí člověk pečlivě vybírat ... Více klidně soukromě

28.5.2019 14:37

Holky díky, můžete psát do soukromé zprávy zde na ifauně, kliknete na psaníčko u jména......
Více společenský by mi vyhovoval, nemám sportovní ani výstavní ani chovatelské ambice, jen společník. Až někdy přijde čas, ráda se na vás s radou obrátím. Škoda, že nemůžu mít psy dva...

28.5.2019 15:28

Amak napsal(a):
Záleží z jakého úhlu: majitele, chovatele, pozorovatele ...
Subjektivně mám největší problém u VKČ se směrem kam se plemeno ubírá po všech stránkách posledních pár let, jak zdravotně tak povahově. Na druhou stranu bych dřív do pepřáka nešla právě proto co se o nich říká - bojácnost, nevyrovnanost. Na vlastní kůži jsem si vyzkoušela u několika jedinců, že toto již neplatí a hravě se vyrovnají černé variantě i ve výcviku. Ovšem vždy musí člověk pečlivě vybírat ... Více klidně soukromě

"hravě se vyrovnají černé variantě i ve výcviku."

Tohle docela odvazne tvrzeni.
Jaky vycvik mate na mysli konkretne?

28.5.2019 16:35

Současný chov s PP je hodně novodobá záležitost, začalo to ve viktoriánské anglii.

Bohužel se ukazuje, že dlouhodobě je to neudržitelné a dříve či později dojde ke změně paradigmatu.

Ono prostě umělé rozsekání populace na hodně uzavřených malých a menších populací nedělá úplně dobře zdraví a selekce na vzhled místo selekce na práci tomu už vůbec nepomáhá.

Ale řešením samozřejmě není zrušit rodokmeny, protože to by zánik akorát uspíšilo, v současném nevyhovujícím stavu je PP a cílené testování na nemoci celkem to jediné, co to dokáže udržet v něčem životaschopném...

"Ono prostě umělé rozsekání populace na hodně uzavřených malých a menších populací nedělá úplně dobře zdraví a selekce na vzhled místo selekce na práci tomu už vůbec nepomáhá. "

tak ja na tohle mam obraceny nazor -chybejici funkcni selekce je nejvetsi problem v chovu psu.

protoze male skupiny a většinou izolovanych psu - tak vznikala plemena a docela to makalo. jen se proste nedavalo do chovu vse, co se narodilo.

v dnesni době proti tomu existuje obrovska variabilita -se kryji psi napric celym svetem.
ale ty zase vybery neprinasi casto užitek tomu chovu.

28.5.2019 16:47

kryjí psi napříč celým světem možná, ale efektivní populace psích plemen je velice malá.

nikdy dřív nebylo, aby se hrálo u psů na čistokrevnost a uzavřenou plemennou knihu. když pes makal, tak se klidně použil, i když vypadal jinak, než zbytek podobně funkčních psů ve vesnici.

Janae1

28.5.2019 16:52
Janae1

XXX.XXX.160.6

My budeme začínat obrany, ale myslím, že je nedáme.
Náš je to šašek, miluje učení nových triků a překážky, učí se rychle. Agility nebo tance, to by ho hodně bavilo.
Společenské plemeno jsem hodně nadsadila, svojí rodinu miluje, je až vlezle mazlivý, trpí seperační úzkostí - to prý velcí pepřáci často. K cizím je obezřetný, ne úplně lekavý a bázlivý, ale nemusí je, vyhýbá se jim.
Je ukecaný, ale to jsou knírači obecně všichni.
Náš je vysloveně líný, nemá problém celé dny proválet v posteli, na peocházky ho v těchto dnech táhám pomalu smykem.

Projděte výstavy, pokud se tam pepřák objevý, není výjimkou, že je bázlivější.

Ještě k zamyšlení, proč je jich tak málo uchovněno? Protože zdraví a povahy.........

Ale i přesto vše je to dokonalý pes, příště opět pepřák.

28.5.2019 16:54

kryjí psi napříč celým světem možná, ale efektivní populace psích plemen je velice malá.

nikdy dřív nebylo, aby se hrálo u psů na čistokrevnost a uzavřenou plemennou knihu. když pes makal, tak se klidně použil, i když vypadal jinak, než zbytek podobně funkčních psů ve vesnici.

"nikdy dřív nebylo, aby se hrálo u psů na čistokrevnost a uzavřenou plemennou knihu"

a kolik plemen psu ma vlastne uzavřenou plemenou knihu?

když pes makal

vsak ale o tom pisu

28.5.2019 17:00

"nikdy dřív nebylo, aby se hrálo u psů na čistokrevnost a uzavřenou plemennou knihu"

a kolik plemen psu ma vlastne uzavřenou plemenou knihu?

když pes makal

vsak ale o tom pisu

Uzavřená plemenná kniha znamená, že nemůžu udělat křížence tak, aby ten kříženec dostal průkaz původu FCI a mohl být použit dál do ofiko chovu.

Což jaksi platí u všech uznaných plemen pod FCI. Jedinou výjimkou jsou snad importy z non FCI zemí původu

28.5.2019 17:09

Uzavřená plemenná kniha znamená, že nemůžu udělat křížence tak, aby ten kříženec dostal průkaz původu FCI a mohl být použit dál do ofiko chovu.

Což jaksi platí u všech uznaných plemen pod FCI. Jedinou výjimkou jsou snad importy z non FCI zemí původu

"Což jaksi platí u všech uznaných plemen pod FCI."

to jsem si taky dlouho myslela - ale je to takhle:

Jedinci bez průkazu původu o zápis do P-registru nemůže požádat majitel psa, ale žádost musí podat chovatelský klub. Zápis do P registru je podmíněn 2x oceněním nejméně velmi dobrý od dvou mezinárodních rozhodčích s aprobací na plemeno. Průkaz "P-registr" vystavuje pouze pracoviště plemenné knihy č.1 a uvedeny v něm jsou jen základní informace o psovi, nikoliv přehled jeho předků. Jedinec zapsaný v P-registru má celou řadu omezení. Nemůže získat mezinárodní šampionát a jedná-li se o plemeno uznané FCI, nemůže být dáván do páru s jedincem, který nemá úplný PP. Zápis do P- registru je mimořádné opatření, které by mělo vycházet ze zájmu plemene jako celku nikoliv z přání majitele psa "bezpapíráka".

28.5.2019 17:16
Amak

XXX.XXX.28.102

Prosím vás, každé plemeno má své pro a proti. Z mého pohledu se již dá vybrat poměrně slušný materiál pro velké množství psích aktivit a i pro vyšší sport. Ale takhle se můžeme bavit i o NO, například exterierák s reakcí na střelbu a neschopností obran (kdyby jeden) a pořád je to "stejné" plemeno. Je na každém si vybrat jedince z linie - chovu, který mu vyhovuje pro svoje přednosti a potřeby. Mě se to povedlo a opravdu nemám ustrašené ořezávátko.

28.5.2019 17:23

Amak napsal(a):
Prosím vás, každé plemeno má své pro a proti. Z mého pohledu se již dá vybrat poměrně slušný materiál pro velké množství psích aktivit a i pro vyšší sport. Ale takhle se můžeme bavit i o NO, například exterierák s reakcí na střelbu a neschopností obran (kdyby jeden) a pořád je to "stejné" plemeno. Je na každém si vybrat jedince z linie - chovu, který mu vyhovuje pro svoje přednosti a potřeby. Mě se to povedlo a opravdu nemám ustrašené ořezávátko.

Ale takhle se můžeme bavit i o NO,

kdyz ja neznam nikoho, kdo rika, ze pracaci a exterieraci NO jsou ve sportu srovnatelni

28.5.2019 17:26

"Což jaksi platí u všech uznaných plemen pod FCI."

to jsem si taky dlouho myslela - ale je to takhle:

Jedinci bez průkazu původu o zápis do P-registru nemůže požádat majitel psa, ale žádost musí podat chovatelský klub. Zápis do P registru je podmíněn 2x oceněním nejméně velmi dobrý od dvou mezinárodních rozhodčích s aprobací na plemeno. Průkaz "P-registr" vystavuje pouze pracoviště plemenné knihy č.1 a uvedeny v něm jsou jen základní informace o psovi, nikoliv přehled jeho předků. Jedinec zapsaný v P-registru má celou řadu omezení. Nemůže získat mezinárodní šampionát a jedná-li se o plemeno uznané FCI, nemůže být dáván do páru s jedincem, který nemá úplný PP. Zápis do P- registru je mimořádné opatření, které by mělo vycházet ze zájmu plemene jako celku nikoliv z přání majitele psa "bezpapíráka".

Jak přesně získá pes bez pp ocenění od dvou mezinárodních rozhodčích, když na výstavu nesmí?

Psů v pomocném registru je naprosté minimum a žádných běžných plemen se něco takového prostě netýká. Že vezmu nějakého bezpapíráka a šup s ním do ofiko chovu. Navíc to nic nemění na uzavřenosti plemenné knihy pro plemeno, protože pořád řeší zástupce plemene, ne křížence pro osvěžení krve nebo kvůli jakémukoliv jinému důvodu.

28.5.2019 17:34
Amak

XXX.XXX.28.102

Ale takhle se můžeme bavit i o NO,

kdyz ja neznam nikoho, kdo rika, ze pracaci a exterieraci NO jsou ve sportu srovnatelni

Tak šup, jen do mě!
Opět, byl to subjektivní názor (jak jsem psala) na barevné rázy, o který jsem byla požádaná. A stojím si za tím, že se dá vybrat pepřák s velkým potenciálem do vysokého sportu. Pravda je, že ho většina vnímá jen do kruhu a to bude možná trochu problém. Stačííí?

Janae1

28.5.2019 17:36
Janae1

XXX.XXX.160.6

Amak napsal(a):
Tak šup, jen do mě!
Opět, byl to subjektivní názor (jak jsem psala) na barevné rázy, o který jsem byla požádaná. A stojím si za tím, že se dá vybrat pepřák s velkým potenciálem do vysokého sportu. Pravda je, že ho většina vnímá jen do kruhu a to bude možná trochu problém. Stačííí?

Asi určitě dá, ale to musíte za hranice.

28.5.2019 17:45

"Takové výplody ale nejsou o tom, že by byla snaha tímto eliminovat počty psů v útulcích, protože v těch jsou z 99% oříšci."

A spousta těch voříšků mohlo klidně být prodáno jako bez PP, to nevíte.
Soused jednou neuhlídal fenku - pustil jí na zahradu v domnění, že už má po hárání. Bylo z toho naštěstí jen jedno štěně. Klidně ho mohl prodat jako bez PP, fenka byla krásná, anglický kokršpaněl s PP, štěně bylo větší, ale copak laik pozná štěně kokršpaněla od křížence?
Když jsem to štěně po roce viděla, byl to šok - krásný pes, to jo, ale ohař šmrncnutý labradorem, přes 40kg.

28.5.2019 17:55
Amak

XXX.XXX.28.102

Janae1 napsal(a):
Asi určitě dá, ale to musíte za hranice.

28.5.2019 18:19

to mě teda zajímá, co jsem pochopila pod "selekce na vzhled místo selekce na práci"
to není stejné, jako že pes maká?

ta představa p-registru, že něčemu pomůže, to je jen u hodně vzácných psů, ne?
a bude to složitější, než "je hezký na výstavě"
takhle se několikrát brali z přírody basenji .. a byli to ale basenji, ne vořeši

tohle je předpis ČMKU nebo FCI?
jak to je jinde?

a je divné, že když chce někdo kvalitního psa, tak se řekne - musíte za hranice
co když oni za těmi hranicemi si říkají - to musíte za hranice
a jdou k nám :-)

to je pěkné vtipné vlákno s pp :-)

28.5.2019 20:10
Evv

XXX.XXX.116.3

to mě teda zajímá, co jsem pochopila pod "selekce na vzhled místo selekce na práci"
to není stejné, jako že pes maká?

ta představa p-registru, že něčemu pomůže, to je jen u hodně vzácných psů, ne?
a bude to složitější, než "je hezký na výstavě"
takhle se několikrát brali z přírody basenji .. a byli to ale basenji, ne vořeši

tohle je předpis ČMKU nebo FCI?
jak to je jinde?

a je divné, že když chce někdo kvalitního psa, tak se řekne - musíte za hranice
co když oni za těmi hranicemi si říkají - to musíte za hranice
a jdou k nám :-)

to je pěkné vtipné vlákno s pp :-)

Ono to s tím P registrem není úplně jednoduché, co vím tak u Kanaánců s tím mají docela problém- Izrael nechce ty psy moc uznávat, což osobně považuju za docela neštastné, bojím se že za pár generací se objeví nějakej problém ale už nebude odkud ty psy registrovat...

Jinak teoreticky souhlasím s bodlinkou on je problém že se selektují často velmi podobná plemena a je miniaturní chovatelská základna a pak se to snažej na poslední chvíly zachránit experimentálním chovem.

K tomu plemeni mám vysněnou australačku, a zbožnuju tu povahu další pes bude taky nejspíš australák ale hodně přemýšlím o Pikardském ovčákovi- zbožnuju ten vzhled a sleduji jednoho na instagramu a jsem okouzlená povahou. Taky je určite v planu Kanaanec až budou podmínky... ale musím pracovat s tím na kolik psů mám prostor abych je třeba mohla vzít všechny na výlet. A proste mají přednost psy u kterých mě zajímá chov.

28.5.2019 20:20
L(phi)

XXX.XXX.114.133

Amak napsal(a):
Tak šup, jen do mě!

Mna by tiez zaujimalo, co beriete ako vysoky sport? Pretoze co som ja videla peprakov na obranach, bola to dost velka tragedia.
Ale ano, nejakej zachranarine by som celkom verila ze sa moze podarit.

28.5.2019 21:34
Amak

XXX.XXX.28.102

L(phi) napsal(a):
Mna by tiez zaujimalo, co beriete ako vysoky sport? Pretoze co som ja videla peprakov na obranach, bola to dost velka tragedia.

BH, ZM a dvou kilometrový běh kolem baráku.
Samozřejmě sranda. Původní příspěvek byl o tom pořídit s PP nebo bez a toho bych se asi i držela, chci určité plemeno tak jdu do původu, nechci pořídím vestaje a nedám 10tis. za nic, což je účel tohoto tématu.

29.5.2019 13:31

"Ale ano, nejakej zachranarine by som celkom verila ze sa moze podarit."

Téhle větě moc nerozumím. Záchranařina je hodně náročná ( a není to jen sport ).

29.5.2019 13:38

myslím, že je nutné číst obě tyto věty dohromady, neoddělovat , nevytrhovat z kontextu (včetně předcházejících příspěvků):

Pretoze co som ja videla peprakov na obranach, bola to dost velka tragedia.

už je to jasné?

29.5.2019 13:50

Nejsem úplně.....a rozumím psanému. Jen mi nepřišel vhodný ten pejorativní tón vůči záchranařině. Ať mi mnozí odpustí, ale i průměrná záchranařina mi přijde náročnější, než průměrná obrana.
Většina obran je cvičená na sport, záchranařina i na ostré nasazení.

29.5.2019 13:59

proč pejorativní....?

prostě to tak nějak je
psi nemající na obranu se uplatňují třeba ve stopařině nebo záchranařině
je to o tom, že na obranu na vyšší(vrcholové) úrovni pes musí mít nějakou NS, nějaké vlohy, že na to musí mít....ono to není "jenom sport"

a psu je ono lidské sport x ostré nasazení (a tam musí být splněny nějaké požadavky) vcelku šumák......

29.5.2019 14:59

proč pejorativní....?

prostě to tak nějak je
psi nemající na obranu se uplatňují třeba ve stopařině nebo záchranařině
je to o tom, že na obranu na vyšší(vrcholové) úrovni pes musí mít nějakou NS, nějaké vlohy, že na to musí mít....ono to není "jenom sport"

a psu je ono lidské sport x ostré nasazení (a tam musí být splněny nějaké požadavky) vcelku šumák......

Tak jo, otočíme to. Psi nemající na záchranařinu, se uplatní na nějaké té obraně.

29.5.2019 15:00

Nejsem úplně.....a rozumím psanému. Jen mi nepřišel vhodný ten pejorativní tón vůči záchranařině. Ať mi mnozí odpustí, ale i průměrná záchranařina mi přijde náročnější, než průměrná obrana.
Většina obran je cvičená na sport, záchranařina i na ostré nasazení.

Většina obran je cvičená na sport, záchranařina i na ostré nasazení

vite kolik lidi ze zachranaru ma atest na ostrou akci ?

29.5.2019 16:12

Tak jo, otočíme to. Psi nemající na záchranařinu, se uplatní na nějaké té obraně.

tohle není otočení,to je mimo......

29.5.2019 18:10

orionka asi myslí sportovní obranu a to je prostě kousání do rukávu
ti psi v terénu - aktivní obraně, dělání bodyguarda člověku - jsou skoro nepoužitelní
to neshazuji ten sport, ale do reálu to není prostě
jestli pes nezvládne ani ten sport, tak .. hm
záchranařina je něco úplně jiného a jde o reálnou situaci, také to stavím výš jakoby a určitě většina lidí, ale ne proto, že by ti psi byli něco víc, zkrátka pes rukávník vás nezachrání, protože nevidí rukáv (jako jo, ale moc ne)
obranu s rukávem děláte na vyšší úrovni, ok, furt je to ale rukáv
obrana kořist rukáv vs. protective dog
https://www.youtube.com/watch?v=iOxiw6Smvgk

29.5.2019 20:01

tohle není otočení,to je mimo......

Proč by to bylo mimo. Na mne to dělá dojem, že vy to máte postavené tak, že obrany jsou nejvíc a když pes nemá na obrany, ať jde dělat něco jiného. Otočením jsem vám chtěla sdělit, že pes, dělající obrany, zas třeba nemá na tu záchranařinu.

Někdo viděl u VK P+S nemožné obrany, já jsem viděla obranáře (NO), který nedokázal přejít po prkně položeném na dva sudy, přestože mu dávali dva psovodi záchranu - z každé strany jeden.

29.5.2019 20:54

Proč by to bylo mimo. Na mne to dělá dojem, že vy to máte postavené tak, že obrany jsou nejvíc a když pes nemá na obrany, ať jde dělat něco jiného. Otočením jsem vám chtěla sdělit, že pes, dělající obrany, zas třeba nemá na tu záchranařinu.
och...dojmy.....
tučně zvýrazněné platí a tak se i děje, co jiného se také dá dělat, že.....
a podržme se výrokové logiky, která opravdu z tohoto tvrzení nijak nevyvozuje......nic jiného!..... žádné hodnocení náročnosti jednoho či druhého (kritéria???), vlastností psa na to či ono.....co je víc, co je míň...opravdu ne

Někdo viděl u VK P+S nemožné obrany, já jsem viděla obranáře (NO), který nedokázal přejít po prkně položeném na dva sudy, přestože mu dávali dva psovodi záchranu - z každé strany jeden.
opravdu je dobré si tu debatu číst v čase a brát příspěvky v kontextu......jakože debata šla o pořízení psa "s velkým potenciálem do vysokého sportu".....

29.5.2019 21:17
L(phi)

XXX.XXX.114.133

"Ale ano, nejakej zachranarine by som celkom verila ze sa moze podarit."

Téhle větě moc nerozumím. Záchranařina je hodně náročná ( a není to jen sport ).

Vsak preto sa pytam, co sa mysli tym "vysokym sportom", kedze zachranarina najvyssia sport neni.
A kazda brigada ktoru som skumala mala k vyberu psa pisane nieco ako, ze na plemene nezalezi, na zachranarinu sa musi narodit jedinec. Takze to ani nebude bodik k dobru VK peprakov.

30.5.2019 07:08

"Na mne to dělá dojem, že vy to máte postavené tak"

spatne dojmy tyhle prispevky nemeli ale vubec zadnou ambici porovnavat sportovku a sportovni zachranarinu. domyslela jste si to

pokud si někdo chce poridit knoura na sportovni kynologii -voli cerneho. protoze proste se da koupit stene -a ne jedno - které je po proverenych rodicich s výsledky.
a když někdo napise, ze se mu uplne vyrovna uz i P+S - tak se proste zeptame -kde takovy existuji?
nejsou takovy dohledatelni -aspoň v nejblizsim okoli (hledala jsem - CR , SK, DE, AT) zadni se sport. vysledky ve vysokem sportu.

na rozdil prave od zachranariny -kde takovy psi jsou. a pepraci tu maji slozene nejvyssi zkousky.

tim absolutne nepopiram, ze nikdy a nikde nejaky sikovny P+S neexistoval, neexistuje
jen suse pisu, ze nemaji výsledky ve sportovce - ted ne.

a jejich strop je prave obrana, ktera je v te sportovce brzdi. tak jako vetsinu plemen ale.
proto mozna vzniknul mylny dojem, ze nekdo vyzdvihuje obrany...

30.5.2019 07:28

Jak přesně získá pes bez pp ocenění od dvou mezinárodních rozhodčích, když na výstavu nesmí?

Psů v pomocném registru je naprosté minimum a žádných běžných plemen se něco takového prostě netýká. Že vezmu nějakého bezpapíráka a šup s ním do ofiko chovu. Navíc to nic nemění na uzavřenosti plemenné knihy pro plemeno, protože pořád řeší zástupce plemene, ne křížence pro osvěžení krve nebo kvůli jakémukoliv jinému důvodu.

"Jak přesně získá pes bez pp"
"a žádných běžných plemen se něco takového prostě netýká"

sice nevite, jak to jde - ale urcite vite, koho se to tyka nebo netyka?
a dalsim vasim vetam uz vubec nerozumim.

protože pořád řeší zástupce plemene

??? cele tohle vlakno je o tom, ze pes bPP neni to same jako PP - a najednou je?
a tady se zarazuji do chovu exterierove podobni psi psum s prokazanym puvodem.

me osobne to vadi -naivne jsem verila na uzavrene plemen knihy min. u pocetnych plemen u FCI.
ale ne, neni to tak.

30.5.2019 08:27

do chovu se žádný NO z horní dolní nezařazuje, protože jich je mraky
zatímco basenji je málo
rozhodně nestačí exteriérová podobnost
s NO se nikdo zdržovat nebude
pro plemeno to musí být velký přínos, vážný důvod, ohrožený druh, ...

tady prostě nějaký náhradní registr je, ale takhle jako rozmar franty koudelky zápis vážně nefunguje

k čemu by byla uzavřená kniha
vše jde lehce rozeznat - čtyřgenerační rodokmen prostě tito nemají - a nikdo nikoho nenutí tyto psy v chovu použít
ovšem do doby, než se knihy uzavřou, a za pár desítek let bude pes již jen v Národním muzeu za sklem

21.6.2019 10:17

Nevíte někdo, co to znamená "lanýžový chov"? Nikde to nemůžu dohledat a moc by mě to zajímalo.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/105067917/Italsky-vodni-pes-Lagotto-Romagnolo.php

21.6.2019 10:22
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Nevíte někdo, co to znamená "lanýžový chov"? Nikde to nemůžu dohledat a moc by mě to zajímalo.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/105067917/Italsky-vodni-pes-Lagotto-Romagnolo.php

Řekla bych, že ti rodiče štěňat hledají lanýže? Jsou na to cvičení? . Ale slyším to taky prvně.

21.6.2019 10:25
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jedna věc vedla k druhé a brzy se naše rodina rozrostla o Sáru, psí přítelkyni a pomocnici z rodu Lagotto-Romagnolo, který je již více jak pět století využíván právě na pomoc při vyhledávání lanýžů. Sára se tak stala po důkladném výcviku první a nejdůležitější členkou našeho rodinného sběračského týmu. Všichni společně jsme začali objevovat úžasné vlastnosti lanýžů, rostoucích zde v Rumunských horách.

Zkopírováno z jejích webu - https://www.rawtruffle.com/o-nas/ https://www.rawtruffle.com/o-nas/prodej-stenat-lagotto-romagnolo/

21.6.2019 10:34

Takže fakt na lanýže Já jsem si právě myslela, že je to máločetné plemeno a že na bez PP nenarazím a ejhle.

21.6.2019 10:35

marcelaamax napsal(a):
Řekla bych, že ti rodiče štěňat hledají lanýže? Jsou na to cvičení? . Ale slyším to taky prvně.

tak to by me zajímalo kde a jak, kdy ty psy na to cvici

21.6.2019 10:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

tak to by me zajímalo kde a jak, kdy ty psy na to cvici

Jo tak to nevím . Ale když si zadáte do vyhledávače spojení těchto psů a lanýžů, tak vám vyjede spousta článků, takže na tom asi fakt něco bude.

https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/6739/italsky-vodni-pes-lagotto-romagnolo/

21.6.2019 10:40

marcelaamax napsal(a):
Jo tak to nevím . Ale když si zadáte do vyhledávače spojení těchto psů a lanýžů, tak vám vyjede spousta článků, takže na tom asi fakt něco bude.

https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/6739/italsky-vodni-pes-lagotto-romagnolo/

jo, ti psi na tohle jsou. jen když ctete dal .tak v CR je to zakazane - nesmí se tu lanyze sbírat.

21.6.2019 22:31
balisek

XXX.XXX.79.197

jo, ti psi na tohle jsou. jen když ctete dal .tak v CR je to zakazane - nesmí se tu lanyze sbírat.

Ale oni nežijí v ČR, ale v Rumunsku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík