Štěňata německého ovčáka

Prodám Německého ovčáka - Prodám štěňata NO s PP. Otec: Arre Hartis dvakrá...
DohodouUživatel s deaktivovaným účtem
Dobrý den, mám tří a půl letou fenku německého ovčáka. Jako štěně ju napadl ze zadu jiný pes a od té doby si dává pozor na to jaký pes k ní jde. Problém jsme vyřešili a začala důvěřovat jiným psům ale to se asi po roce zlomilo a začala si vybírat psy na některé byla hodná a hrála si na jiné zas byla agresivní, ale teď už se to zhoršilo natolik že vyjíždí po každém psu i po těch které zná. Nakonec to dopadlo tak že před několika dny kolem nás procházel pes, když v klidu šla u nohy a v tom najednou po něm vystartovala vůbec jsem to nečekala naštěstí jsem ju udržela ale skončila jsem se zlomenou rukou a odřenou prde*í. Podotýkám že je vycvičená, od malinka chodíme na cvičák, složili jsme i pár zkoušek. Už si s ní ale nevím rady nemůžu ju na zahradě nechat ani s naší druhou fenkou (tu v zimě napadla a hodně škaredě zranila). Má každodení vytížení (procházky, balónky,potok..). Neporadíte mi prosím co s tím? Začala jsem chodit s náhubkem ale v těch horcích to není zrovna fajn nápad. No a ještě jsem přemýšlela že začnu chodit s ostnáčem(s tím nesouhlasím ale asi to jinak nepůjde) nebo jestli by to nevyřešila třeba kastrace, ale někde zas bylo že by se to mohlo ještě zhoršit, už fakt nevím..
Uživatel s deaktivovaným účtem
Je vidět, že výcvik vůbec neřeší výchovnej problém.
Náhubek pořiďte prostornej kovovej, aby ho mohla fena nosit pořád, jinak si zaděláváte na průser.
Ostnáč bych nebrala - větši agrese k feně, tudíž větší agrese její (to platí i o škrťáku).
Kastrace neřeší výchovnej problém. Naopak ho může zafixovat, zhoršit...
Fena se o sebe bojí, opodstatněně (zkušenosti). Zjisitla, že se musí bránit sama, protože psi jsou na ni zlí (na to stačí pár zlých kusů na mnoho dobrých). Nejlepší obrana je útok, a kdo útočí první, má výhodu. Musíte se naučit ji bránit, seznamovat jen s hodnýma psama, snažit se předejít startování (případně ho ale přejděte jen nějakou ironickou poznámkou, protože když ji za to budete chtít trestat, s největší pravděpodobností to uděláte v nesprávnou chvíli a bude to mít logicky nesprávný efekt).
Není to jednoduchý problém, ale pracovat se s tím dá. Můžete vyhledat i odborníky (Eva Štemberová), to vám pomůže hodně pochopit a naučit se, víc než tisíce slov napsaných na internetu.
cvičák opravdu neřeší nic
výcvik ano
za prvé deaktivovaná uživatelka musí předvídat, že reaktivní fena bude reagovat.....
fenu bych učila ignoraci, respektive ne ignoraci ale jako vždy reakci na podnět jiný pes = k noze (třeba), vždy a důsledně = nepouštět k cizím psům. A jako vždy si hrát se vzdáleností od podnětu.
fena musí být hodně zaměstnaná
na S Moravě doporučím obrátit se na koiru ( https://www.koira.cz/ )
kastrace i ostnáč jsou debilina
Ještě bych deaktivované uživatelce poradila pořídit halti ohlávku od barona, vzhledem ke zlomené ruce a síle feny, aby se to aspoň dalo udržet na vodítku. Ohlávka se dá v případě potřeby nasadit i pod náhubek.
napsal(a):
Ještě bych deaktivované uživatelce poradila pořídit halti ohlávku od barona, vzhledem ke zlomené ruce a síle feny, aby se to aspoň dalo udržet na vodítku. Ohlávka se dá v případě potřeby nasadit i pod náhubek.
Já bych jen dodala (pro nás je to jasné, pro zadavatelku možná ne), aby při použití ohlávky měla vždy jeden konec vodítka připnutý na obojku .
marcelaamax
napsal(a):
Já bych jen dodala (pro nás je to jasné, pro zadavatelku možná ne), aby při použití ohlávky měla vždy jeden konec vodítka připnutý na obojku .
To by chtělo rozvést. Většinou má vodítko dva konce. Jeden s karabinou přinutý ( na obojku, na postroji, na halti ohlávce ? ) a na druhém konci je "ucho" a to drží psovod v ruce. Třetí konec ????
napsal(a):
To by chtělo rozvést. Většinou má vodítko dva konce. Jeden s karabinou přinutý ( na obojku, na postroji, na halti ohlávce ? ) a na druhém konci je "ucho" a to drží psovod v ruce. Třetí konec ????
Jo tak to jsem se vyjádřila špatně . Myslela jsem tím "přepínací" vodítko, které má karabinu na obou koncích. Jednu karabinu připnout za ohlávku, druhou za obojek a držet někde uprostřed a pracovat s tím. Případně tedy mít vodítka dvě - jedno na obojku, jedno na ohlávce, ale to přepínací mi přijde jednodušší. .
marcelaamax
napsal(a):
Jo tak to jsem se vyjádřila špatně . Myslela jsem tím "přepínací" vodítko, které má karabinu na obou koncích. Jednu karabinu připnout za ohlávku, druhou za obojek a držet někde uprostřed a pracovat s tím. Případně tedy mít vodítka dvě - jedno na obojku, jedno na ohlávce, ale to přepínací mi přijde jednodušší. .
No já mám teda taky přepínací, ale vodítko k haltině má pes připnuté tak 200 metrů cestou na prochajdu a 200 mettrů zpátky v takovém kritickém úseku...kupodivu ani ne kvůli psům, ale často se stane, že nám tady přebíhají před nosem kočky, naprosto nečekaně vystřelí ze křoví přes cestu, bohužel i když to tak nějak čekám, tak pesani mají přeci jen rychlejší reflex než já a nechci mít vykloubený rameno...fena ta si jen tak poskočí na délku vodítka, ale pes je fakt tele a buldozer. No a potom připínám jenom dle potřeby....za poslední rok asi 5 případů. Takže to je fakty chvilkový, ale na nějakou procházku komplet na haltině mi přijde tohle vodítko s karabinou těžký...alespoň ty moje...jedno pletený, jedno nylon obě s dost těžkýma karabinama. Lehčí vodítko je myslím pro psa příjemnější....nebo pokud 2 vodítka, tak na ohlávku pořídit nějaký "lehčí" kousek.
Hmm, tak vycvičená je, a nefunguje žádný povel? Třeba Nesmíš, nebo Fuj?
Fenu bych vodila důsledně s náhubkem - jak píše někdo přede mnou s prostorným kovovým. A rozhodně bych já nedala halti ohlávku, řadím ji do stejného ranku s EO, klecí a podobnými "výcvikovými prostředky a pomůckami".
Při hrozícím setkání s cizím psem bych ji měla u nohy na stahovacím obojku s náhubkem, a byla bych ve střehu, a okamžitě reagovala na její útok povelem (Nesmíš nebo Fuj), stržením a klidně i přiškrcením. Fena musí znát povel K noze, což by mělo situaci usnadnit.
Metoda je to stará, není sluníčková, ale mně se kdysi osvědčila.
napsal(a):
Fenu bych vodila důsledně s náhubkem - jak píše někdo přede mnou s prostorným kovovým. A rozhodně bych já nedala halti ohlávku, řadím ji do stejného ranku s EO, klecí a podobnými "výcvikovými prostředky a pomůckami".
Při hrozícím setkání s cizím psem bych ji měla u nohy na stahovacím obojku s náhubkem, a byla bych ve střehu, a okamžitě reagovala na její útok povelem (Nesmíš nebo Fuj), stržením a klidně i přiškrcením. Fena musí znát povel K noze, což by mělo situaci usnadnit.
však ta ohlávka ale není v tomto případě tak "hrozná" jako škrtit kovovým obojkem, ne?
někdy ti psi to "k noze" sice slyší, ale nemohou s tím nic dělat, protože už vlastně neslyší
napsal(a):
však ta ohlávka ale není v tomto případě tak "hrozná" jako škrtit kovovým obojkem, ne?
někdy ti psi to "k noze" sice slyší, ale nemohou s tím nic dělat, protože už vlastně neslyší
Nemyslím. Vyvracení hlavy haltinou mi přijde horší. Krom toho, když dám halti pod náhubek, bude psa zřejmě tlačit karabina naspod halti, protože ji bude na krk tisknout náhubek. Protože ten nemůže být volný. A vodit jen na halti bez náhubku považuji za blbost.
Má každodení vytížení (procházky, balónky,potok..).
sice předpokládám, že když se deaktivovala, tak už sem nepůjde, ale k tomuto- to není vytížení pro NO, to je nula nula nic! Chce to cvičit a cvičit, klasickou sportovku, stopy, poslušnost, obrany....pak bude vytížená a pak by se i mohla psychicky trošku (nebo taky víc) srovnat.
a upřímně, nemyslím že je třeba haltiny a ostnáče a škrťáku, stačí když bude člověk předvídat, vědět co má za psa a dle toho se i chovat. Pilovat poslušnost, při míjení se na blízko nejít ale zastavit (při předpokladu reakce), psa držet zcela nakrátko nebo přímo za obojek.....pokud mohu zvětším vzdálenost mezi psy....atd. atd.
A opět, učím klidnou reakci na podnět pes!
Při hrozícím setkání s cizím psem bych ji měla u nohy na stahovacím obojku s náhubkem, a byla bych ve střehu, a okamžitě reagovala na její útok povelem (Nesmíš nebo Fuj), stržením a klidně i přiškrcením.
Já zase dodneška lituju, že jsem se psem kdysi vkročila na cvičák, kde tohle provozovali, a nechala jsem si tu metodu na pár týdnů/měsíců vnutit. Omlouvám se pejsku, fakt se omlouvám, byla jsem blbá.
Haltinu radím ne jako výcvikovej nástroj, ale jako pomůcku, která umožní zvládnout psa fyzicky, zatímco má člověk jednu ruku vyřazenou z provozu. Což škrťák nejenže vůbec neumožní, ale ještě bere psovi kyslík a tudíž možnost zachovat si klidnou hlavu.
Vámi popisovaný efekt haltiny pod náhubkem jsem nikdy nezažila, a to jsem takhle haltinu občas mívala. Řemínek haltiny, na kterej se dává karabina, se provlíkne spodní částí náhubku, takže karabina je vně náhubku. Jistě, má toho pes na čumáku víc než obvykle, není to úplně žůžo, ale rozhodně lepší, než aby člověk každou chvíli bojoval o rovnováhu a udržení psa (čímž si naprosto znemožní cokoliv s tím startováním dělat, protože nemá šanci stihnout zasáhnout).
napsal(a):
Nemyslím. Vyvracení hlavy haltinou mi přijde horší. Krom toho, když dám halti pod náhubek, bude psa zřejmě tlačit karabina naspod halti, protože ji bude na krk tisknout náhubek. Protože ten nemůže být volný. A vodit jen na halti bez náhubku považuji za blbost.
nechci, abyste to vzala zle, je to zkrátka tak - když s tou pomůckou neumím zacházet, tak si to nechám někde ukázat, nebo to nepoužiju vůbec
ohlávka je celkem nebezpečný nástroj, protože může psovi fakt ublížit
ale když tím psem hnete jen trochu, tak se probudí a začne vnímat
jenže je to složité odhadnout
asi stejně, jako že v určité vzdálenosti od rušivého vlivu už můj pes nevnímá, a nemá tak smysl mu dávat jakékoli povely, které možná splní tak nějak automaticky, ale mysl je úplně rozbouraná a jinde
ohlávka by mohla posloužit pro slabé majitele, ale ti zas musí vědět, že jsou nějaké fyzikální zákony
čímkoli škrtit psa doporučuji pouze, pokud je do něčeho zakouslý - a já chci, aby to pustil, a tím, co drží v tlamě, je pes, ke kterému jsme došli tak blízko, kdy už můj pes nevidí neslyší, protože jsem ta, co psa nenaučila, jak se má v přítomnosti rušivých vlivů chovat, a spoléhala jsem na výcvikové pomůcky, které překvapivě nefungují samy o sobě,
a vlastně nefungují k ničemu produktivnímu
úplně stačí se psem hnout - dotek vpředu, nebo na boku krku
no ale to je teda situace, kdy už jsme tam, kde jsme vůbec neměli být :-)
když chci psa něco naučit, tak řetěz, plácání, škrcení, elektrika, řvaní,... nejsou potřeba, protože učím dřív, než metr od toho problému
Hele už jste někdy někdo tímhletím "pilováním poslušnosti" nebo "učením klidové reakce na podnět" - bez řešení podstaty, kvůli který to pes dělá - doopravdy dlouhodobě pozitivně vyřešili chování psa, kterej neměl dostatečnou socializaci nebo byl dokonce vícekrát napadenej, a v důsledku toho si zafixoval startování po psech (s cílem zlikvidovat) jako základní nastavení? Takže pak už po psech nestartoval a toleroval je? Fakt mě to zajímá.
napsal(a):
Hele už jste někdy někdo tímhletím "pilováním poslušnosti" nebo "učením klidové reakce na podnět" - bez řešení podstaty, kvůli který to pes dělá - doopravdy dlouhodobě pozitivně vyřešili chování psa, kterej neměl dostatečnou socializaci nebo byl dokonce vícekrát napadenej, a v důsledku toho si zafixoval startování po psech (s cílem zlikvidovat) jako základní nastavení? Takže pak už po psech nestartoval a toleroval je? Fakt mě to zajímá.
no, proč bych to jinak dělala?
na všechno se musí pes naučit reagovat přijatelně společensky, nebo aspoň na to, co ho nenaučila maminka
když potkáme cizí kočku, tak říkám psovi - to je náš kocourek
ale to nikomu říkat nemůžu ..
to je socializace, tohleto zvykání, ne?
já si teda myslím, že zjistím, proč to dělá a podle toho vymyslím, co budeme dělat
ale stejně to dopadne asi tak, že se prostě pes ochodí postupně
u nás třeba na strach i na ostrost fungují stejné věci
na strach se musí opatrněji, ale princip cca stejný
Megi, já se ptám ale na to, jestli jste (někdo, kdokoliv) tímhle způsobem převychovali konkrétního startovacího psa, kterej startuje kvůli blbým zkušenostem + nedostatku socializace.
napsal(a):
Megi, já se ptám ale na to, jestli jste (někdo, kdokoliv) tímhle způsobem převychovali konkrétního startovacího psa, kterej startuje kvůli blbým zkušenostem + nedostatku socializace.
já radši nic, budou mi nadávat, už takhle je to hrozné :-)
ale ano, několik dost
se strachem není žádná legrace, trvá to dlouho.. super je, když pochopí, že u mě je bezpečno, že ho nedám
anebo je na tah, na běhání, něco má rád hodně
na něco prostě přijít musím
ale já ohlávku nebo ostnáč a takové kraviny nepoužívám
to jsou totiž věci, které nevychovají, neřeší nic do budoucna, a když, tak trvanlivost uspokojivého výsledku je téměř 0
takže vlastně pro Vás žádnou užitečnou odpověď nemám.. ale.. kdysi jsem měla takové blbé nápady jako trhání vodítkem a tak... a fakt to nemá smysl
takže.. NE, nikdo tak nic nepřevychoval, jen se tím chlubí ve virtuálním světě
většinou se takoví i psů bojí
napsal(a):
ale ano, několik dost
se strachem není žádná legrace, trvá to dlouho.. super je, když pochopí, že u mě je bezpečno, že ho nedám
to jsou totiž věci, které nevychovají, neřeší nic do budoucna, a když, tak trvanlivost uspokojivého výsledku je téměř 0
takže vlastně pro Vás žádnou užitečnou odpověď nemám.. ale.. kdysi jsem měla takové blbé nápady jako trhání vodítkem a tak... a fakt to nemá smysl
Mě by to taky zajímalo, zda pilováním poslušnosti nebo učením klidové reakce na podnět, lze převychovat psa, který je nesocializovaný nebo má zafixované špatné zkušenosti.
Taky by mě zajímalo, jak učit klidovou reakci psa, který je 99 dnů ze 100 absolutně netečný k čemukoliv. Pamlsky nepřijímá a pochvaly ho nezajímají. Má svůj svět.
napsal(a):
stržení a přiškrcení???....no to snad néé....jak psala keriton, přesně kvůli tomu jsem se po první návštěvě cvičáku (psal se rok 1989) rozhodla, že cvičit si ovčandu budu sama....představte si, že jsem fenu vycvičila i bez stržení a přiškrcení...akorát mi to možná trvalo trochu dýl než vám.
Nejsem rozhodně žádný sluníčkář, který nikdy neškubnul vodítkem....ale to škubnutí, resp. zacukání, používám jako upozornění směrem ke psu, který třeba v tu chvíli nevnímá, že jsem na druhém konci vodítka a ať se kouká soustředit na mě........
sisi58
napsal(a):
Mě by to taky zajímalo, zda pilováním poslušnosti nebo učením klidové reakce na podnět, lze převychovat psa, který je nesocializovaný nebo má zafixované špatné zkušenosti.
Taky by mě zajímalo, jak učit klidovou reakci psa, který je 99 dnů ze 100 absolutně netečný k čemukoliv. Pamlsky nepřijímá a pochvaly ho nezajímají. Má svůj svět.
když je netečný, tak je to jedno :-)
já asi nechápu, proč by to nešlo?
dá se běhat, tahat, jako že i malinkým násilím :) aby se tak nerozčiloval..
no a správnému chování se přiřadí "povel"
a příště už bude dělat to, co chcete, a ne hlouposti
akorát že se psem, co se fakt bojí, je to na déle, ne víkend jen
hezky se to sem hodí,z "lidského" článku jak se zbavit strachu:
"Cvičte. Stejně jako když vás zachvátí strach v momentě, kdy se leknete a stoupne hladina adrenalinu, zachvátí vás strach a obavy v momentě, kdy se musíte rychle rozhodovat. Vaše tělo dostane signál, že byste měli utéct nebo bojovat, tak jako ohrožená zvířata v přírodě. Studie publikovaná v časopise Psychosomatická medicína přišla na to, že cvičení je efektivní způsob, jak zahnat pocity nervozity, úzkosti a strachu. Jestli vaše tělo necítí tolik projevů stresu, vaše mysl to pak začne vnímat tak, že není důvod k obavám, jelikož tělo není ve stavu vysoké podrážděnosti......"
napsal(a):
hezky se to sem hodí,z "lidského" článku jak se zbavit strachu:
"Cvičte. Stejně jako když vás zachvátí strach v momentě, kdy se leknete a stoupne hladina adrenalinu, zachvátí vás strach a obavy v momentě, kdy se musíte rychle rozhodovat. Vaše tělo dostane signál, že byste měli utéct nebo bojovat, tak jako ohrožená zvířata v přírodě. Studie publikovaná v časopise Psychosomatická medicína přišla na to, že cvičení je efektivní způsob, jak zahnat pocity nervozity, úzkosti a strachu. Jestli vaše tělo necítí tolik projevů stresu, vaše mysl to pak začne vnímat tak, že není důvod k obavám, jelikož tělo není ve stavu vysoké podrážděnosti......"
Moc tomu nerozumím (kromě "cvičte"), tak se jen ujistím - to je nějak součást odpovědi na moje otázky stran pilování poslušnosti a klidový reakce na podnět jakožto metody k převýchově psa s blbou zkušeností a nedostatečnou socializací? Nebo to je reakce na něco jinýho?
z toho plyne, že chtít po psu, aby seděl jak strom rostlý z chodníku, když je vytočený z protijedoucího psa, je blbost největší
tak teď snad chápou všichni, když už to psali i v časopise :-)
keriton: prostě vystreslého psa neposadím, ale proběhneme, když už teda jsme tam vletěli
je to jako kdyby Vás někdo vytočil nejvíc na světě a dostala jste příkaz "čti si knížku", místo posilovny nebo tak něco, kde se dá ta energie vybít
keriton, jistěže to je k tomu
učením klidové reakce těla (ať už je to skutečně jen uvolněný pes nebo konkrétní sednilehnistůj či co) se člověk/pes dobere i klidového (klidnějšího) stavu mysli......
Jsem to po vás dámy nechtěla ještě přesněji vysvětlit, ale ptala jsem se na to, jestli hovoříte z pozice lidí, který tohlecto aplikovali na konkrétního psa s problémem a povedlo se jim toho problému zbavit.
Protože zatím mám pocit, že mluvíte spíš z pozice teoretiků a v praxi jste to nezkusily, tedy s mnou zmíněným problémem. Nedovedu si představit, že by tyhle postupy mýmu psovi pomohly, a ani si nevybavím jediný případ z okolí, kde by takový postup vedl k pokroku a zlepšení chování psa, který by trpěl tímto problémem. Ráda se ovšem nechám vyvést z omylu.
napsal(a):
Jsem to po vás dámy nechtěla ještě přesněji vysvětlit, ale ptala jsem se na to, jestli hovoříte z pozice lidí, který tohlecto aplikovali na konkrétního psa s problémem a povedlo se jim toho problému zbavit.
Protože zatím mám pocit, že mluvíte spíš z pozice teoretiků a v praxi jste to nezkusily, tedy s mnou zmíněným problémem. Nedovedu si představit, že by tyhle postupy mýmu psovi pomohly, a ani si nevybavím jediný případ z okolí, kde by takový postup vedl k pokroku a zlepšení chování psa, který by trpěl tímto problémem. Ráda se ovšem nechám vyvést z omylu.
že by nefungovalo stres rozběhat?
rozběhat kolem psů, ještě lépe s klidným psem ve spřežení?
tak to Vás ráda vyvedu z omylu.. chodím tak ven se třemi, čtyřmi psy seplými k sobě.. oni si poradí i beze mě
a když ne, tak se nestojí jak sloup, ale běží
nic na tom není.. prostě se zbavit strachu pohybem
a postupně se pes ochodí, zvykne si
nebo pomáhá kousání, jako lidem prý pomáhá mačkání balonku.. no mně ne, asi mě lidé moc vytáčí :-)
naopak jsem ještě neviděla, že by to nefungovalo
nefunguje takové to "seď nesmíš fuj"
no ale to rozcvičení neklidu není samotné, je to pro případ nouze
průběžně se pes učí něčemu, co má v té situaci dělat - jít u nohy, za mnou, a já k němu nepustím žádné hovado nevychované
učím postupným přibližováním
to je asi tak celé
a tak byste mi mohla napsat, jak se to řeší jinak?
já jsem stará.. tak jsme to učili psy před 20 lety a mně to stačí.. k ničemu je nenutím, nebiju je, neřvu na ně, kromě obojku, náhubku a vodítka nemám nic
jo, někteří dostanou postroj, usoudili totiž, že je jim na tom lépe
a pak nějaký ten pes protijdoucí protiřvoucí
tak jsme to udělali s kočkami, psy, lidmi (na ně se pes vrhá takový ten vítací balík jako je megí), i se zvěří
asi bych vážně potřebovala vysvětlit, proč to nemůže fungovat?
já nikdy normálního psa neměla, takže jsem tady o tom odvěkém postupu přesvědčená.. tak jsem zvědavá, jestli tak moc blbě :)
Megi, mám pocit, že se bavíme každá o něčem jiným.
Příklad: pes, kterej po psech hystericky startuje, když je uzná za ohrožující (mají nějakej vzhled, nějak koukaj, objeví se moc rychle a není čas o nich přemýšlet, mají nervózního páníčka, atd atd).
Pilování poslušnosti si představím, že prostě po psovi chci, aby šel k noze, seděl, ležel, prostě cokoliv, a aby to postupně zvládl, i když jde kolem ten "ohrožující pes". Nebo tak nějak?
Postupný nacvičování klidu si představím, že psa učím ho nejdřív z velký vzdálenosti, že je dobře být v klidu, a postupně vzdálenost ubírám. Nakonec je v klidu i v přítomnosti toho "ohrožujícího psa". Tak?
Si neumím představit, že bych se psem běžela ve chvíli, kdy chce startovat po kolemjdoucím psovi. To po něm vystartuje stoprocentně, jestli se rozběhneme. A navíc ho v tu chvíli neudržím, když nebudu mít obě nohy na zemi... :)
napsal(a):
Megi, mám pocit, že se bavíme každá o něčem jiným.
Příklad: pes, kterej po psech hystericky startuje, když je uzná za ohrožující (mají nějakej vzhled, nějak koukaj, objeví se moc rychle a není čas o nich přemýšlet, mají nervózního páníčka, atd atd).
Pilování poslušnosti si představím, že prostě po psovi chci, aby šel k noze, seděl, ležel, prostě cokoliv, a aby to postupně zvládl, i když jde kolem ten "ohrožující pes". Nebo tak nějak?
Postupný nacvičování klidu si představím, že psa učím ho nejdřív z velký vzdálenosti, že je dobře být v klidu, a postupně vzdálenost ubírám. Nakonec je v klidu i v přítomnosti toho "ohrožujícího psa". Tak?
akorát já to udělám obráceně - první chci, abychom se vůbec někde v klidu zastavili
přesnější věci jako chůzi u nohy chci později (teda já "u nohy" nepotřebuji vůbec, ale tak ve městě přecpaném se to hodí, pak někdy časem..)
no, tak to chápete dobře
a já nejsem nervní páníček..
a teď mi řekněte, co s tím mám dělat jiného :)
napsal(a):
Si neumím představit, že bych se psem běžela ve chvíli, kdy chce startovat po kolemjdoucím psovi. To po něm vystartuje stoprocentně, jestli se rozběhneme. A navíc ho v tu chvíli neudržím, když nebudu mít obě nohy na zemi... :)
takže vy jste metr od toho cizího psa?
a má Váš pes náhubek? že byste nebyla ten nervní páníček
tak se budete muset otočit jinam a zatáhnout za vodítko, smůla, to se stává, když už je moc blízko
ale takhle to nezůstane napořád, ne? řešit to "lež ani se nehni" a pes se dusí na zemi vlastním strachem?
neumím si představit, kterého psa neudržím
když je to zmítající se argentýna, tak to má blbé, trhnutí vodítka se nevyhne.. strachová agrese ale není tak hrozná, jako fakt pes zabiják, tohohle udržet musíte
ale tak jsou ještě nějaké citlivé oblasti, na které pes reaguje.. třeba fena tak zastavuje štěňata - vpředu pod krkem... atd.
napsal(a):
Já teda musím říct, že mě naopak to zrychlené tempo u feny pomáhá.....že mi to hodně pomohlo, když jsme měli problém s tím, že mi startovala po psech...po všech. Nejvíc se mi osvědčilo, že já se hodila do klidu, naopak sebevědomí jsem si vyhnala až do nebes, feně zavelela "k noze", zkrátila vodítko a přidala do kroku. Možná teď co řeknu bude blbost, nejsem žádnej zkušenej kynolog....ale připadá mi, že jakmile fena dostala úkol...jít u nohy...a navíc v rychlejším tempu, tak neměla čas vymejšlet bejkárny. Kdybych jí posadila.....a to podotýkám, že tenhle povel "sedni a klid" uměla, má naučenej, používám ho třeba když chci nechat projet cyklistu....tak první co bude až se k nám pes přiblíží, tak by byl start na psa, neumím si představit, že bych jí v sedě hodila do klidu, když už je nabuzená, jen co druhého psa zahlídla.......protože jak by seděla, tak by měla čas přemejšlet..........
napsal(a):
ale ano, několik dost
Já jen k tomuto - nechci se těchto pomůcek nějak zastávat, ALE, nešli nám se psem na obranách pouštěčky - teď bych to všechno udělala jinak, ale tenkrát jsem se nechala "ukecat" na ostnáč, do teď si to trochu vyčítám, bylo mi to tak nějak proti srsti. Ale musím říct, že ten ostnáč jsem použila JEDNOU, maximálně dvakrát a od té doby máme pouštěčky stoprocentní, ne jen na obranách, ve všem. Takže mi to do budoucna vyřešilo a výsledek je uspokojivý už několik let, bez dalšího použití ostnáče. Takže oni ty pomůcky někdy celý ten průběh opravdu "urychlí" a je to dlouhodobé.
Teď řeším to samé s fenou, nechce pouštět "kořist". Do ostnáče rozhodě nepůjdu, dělám to jinak, je to na dýl. Ale musím uznat, že si myslím, že pokud bych teď ten ostnáč použila, tak to mám vyřešené, dlouhodobě, ale nechci. Prostě si k tomu výsledku dojdeme jinak, pomaleji. Ale ve výsledku to bude stejné.
napsal(a):
Já teda musím říct, že mě naopak to zrychlené tempo u feny pomáhá.....že mi to hodně pomohlo, když jsme měli problém s tím, že mi startovala po psech...po všech. Nejvíc se mi osvědčilo, že já se hodila do klidu, naopak sebevědomí jsem si vyhnala až do nebes, feně zavelela "k noze", zkrátila vodítko a přidala do kroku. Možná teď co řeknu bude blbost, nejsem žádnej zkušenej kynolog....ale připadá mi, že jakmile fena dostala úkol...jít u nohy...a navíc v rychlejším tempu, tak neměla čas vymejšlet bejkárny. Kdybych jí posadila.....a to podotýkám, že tenhle povel "sedni a klid" uměla, má naučenej, používám ho třeba když chci nechat projet cyklistu....tak první co bude až se k nám pes přiblíží, tak by byl start na psa, neumím si představit, že bych jí v sedě hodila do klidu, když už je nabuzená, jen co druhého psa zahlídla.......protože jak by seděla, tak by měla čas přemejšlet..........
Nejvíc se mi osvědčilo, že já se hodila do klidu, naopak sebevědomí jsem si vyhnala až do nebes
přesně tohle nejvíc pomohlo i mě. Myslím, že v těchto situacích je to fakt hodně o páníčkovi.
napsal(a):
akorát já to udělám obráceně - první chci, abychom se vůbec někde v klidu zastavili
přesnější věci jako chůzi u nohy chci později (teda já "u nohy" nepotřebuji vůbec, ale tak ve městě přecpaném se to hodí, pak někdy časem..)
no, tak to chápete dobře
a já nejsem nervní páníček..
a teď mi řekněte, co s tím mám dělat jiného :)
Tak asi jako hlavní problém toho postupu mi přijde, že pes se nenaučí nic o tom, co se teda stane, až ho ten ohrožující pes kontaktuje. Protože to je podstata a příčina chování startujícího psa ("ten ohrožující pes na mě zaútočí, proto musím zaútočit já první"). Můžu ho furt učit bejt v klidu a plnit povel, ale ta hlavní věc, která je spouštěč a hlavní problém v jeho hlavě, zůstane nevyřešená.
Prostě si myslím, že pes s blbou zkušeností a blbou socializací, kterej se projevuje startováním, potřebuje především kontaktovat se s hodnýma psama, aby si mohl opravit zkušenost. Pak se dají přidávat i nedokonale hodný psi, takže pes zjistí, že páníček ochrání. Atd. Poslušnost, netahání na vodítku, zklidnění, to se všechno hodí, ale z mojí zkušenosti by to nestačilo.
napsal(a):
takže vy jste metr od toho cizího psa?
a má Váš pes náhubek? že byste nebyla ten nervní páníček
tak se budete muset otočit jinam a zatáhnout za vodítko, smůla, to se stává, když už je moc blízko
ale takhle to nezůstane napořád, ne? řešit to "lež ani se nehni" a pes se dusí na zemi vlastním strachem?
neumím si představit, kterého psa neudržím
když je to zmítající se argentýna, tak to má blbé, trhnutí vodítka se nevyhne.. strachová agrese ale není tak hrozná, jako fakt pes zabiják, tohohle udržet musíte
ale tak jsou ještě nějaké citlivé oblasti, na které pes reaguje.. třeba fena tak zastavuje štěňata - vpředu pod krkem... atd.
První části příspěvku nerozumím.
Klidně vám půjčím mýho psa, má sice jen 31 kg a je starej a po psech už moc nestartuje, ale když se zkusíte rozběhnout kolem nějakýho blbě čumějícího velkýho samce, jsem si jistá, že budete mít co dělat, abyste udržela rovnováhu. Jsou totiž psi, kteří umí vyletět rychle a s opravdu velkou razancí, a to i v tomhle věku.
sardullah, díky za příklad a zkušenost :) V přidání do kroku a rozběhnutí se, co radila Megi, vidím rozdíl. Taky mi spíš platilo přidat do kroku, ale třeba posadit psa zády k cestě jsem volila na úzkých pěšinkách, kde se nedalo pořádně vyhnout.
S tím úkolem to je zajímavý a je fajn, že to takhle funguje. Můj pes na ty úkoly nikdy moc nebyl a likvidace ohrožujících psů prostě byla na prvním místě daleko daleko před dalšíma věcma :P
Dneska už máme naučený, že když pes vyletí, zavelím sedni, a on to vypne a sedne si. Ale byla jsem dost překvapená, když to předvedl poprvý :D Beru to jako výsledek dlouhodobý práce na vztahu ke psům, takže to vyletění je spíš v tom, že se zapomene, a povel ho vrátí zpátky na zem. Za jeho mladých let by to nešlo.
(Nervního páníčka jsem zmiňovala ve smyslu, že ten kolemjdoucí pes má nervního páníčka, což můj pes vyhodnotí jako ohrožující faktor a tudíž ohrožující pes.)
napsal(a):
Tak asi jako hlavní problém toho postupu mi přijde, že pes se nenaučí nic o tom, co se teda stane, až ho ten ohrožující pes kontaktuje. Protože to je podstata a příčina chování startujícího psa ("ten ohrožující pes na mě zaútočí, proto musím zaútočit já první"). Můžu ho furt učit bejt v klidu a plnit povel, ale ta hlavní věc, která je spouštěč a hlavní problém v jeho hlavě, zůstane nevyřešená.
Prostě si myslím, že pes s blbou zkušeností a blbou socializací, kterej se projevuje startováním, potřebuje především kontaktovat se s hodnýma psama, aby si mohl opravit zkušenost. Pak se dají přidávat i nedokonale hodný psi, takže pes zjistí, že páníček ochrání. Atd. Poslušnost, netahání na vodítku, zklidnění, to se všechno hodí, ale z mojí zkušenosti by to nestačilo.
však to je další hráč, ten hodný pes, to by bylo super, kdyby byli v lidlu :)
je to úplně nejlepší způsob, mít takového pomocníka,
oni si to i lépe vysvětli spolu a strašně dobře se na to kouká :)
aj třeba slepý pes se nechá vést zdravým a ten, co se bojí výšek, je tažený sebevědomým po mostě, ani to vodítko mezi nimi není nutné
nekontaktuje ho, přes mě nemá nárok, tohle je můj pes a nikdo ho otravovat nebude
zas musím sledovat svého psa a toho cizího, co dělají uši, ocas, tlama, chlupy navrchu od krku po ocas, kam jak kouká..
mému psovi se nic nestane, protože k němu pustím jen normálního psa
a když potkáme bázlivého psa, tak svého psa držím a klidně si třeba sednu na zem, je mi to jedno,
jo a naučila jsem megí dělat mrtvolku, vypadá to hrozně :-)
marcelaamax
napsal(a):
Nejvíc se mi osvědčilo, že já se hodila do klidu, naopak sebevědomí jsem si vyhnala až do nebes
přesně tohle nejvíc pomohlo i mě. Myslím, že v těchto situacích je to fakt hodně o páníčkovi.
No já se přiznám, že tohle jsem zkusila po zhlédnutí pořadů s Cesarem Milanem....i když jsem si říkala, že je blbost, abych jen proto, že já si něco myslim, tak pes bude fungovat jinak a zkraje mi to teda moc nešlo, sice jsem si řekla "tak jsem v klidu a úplně všechno zvládnu"....bylo to bez účinku, ale bylo to bez účinku, protože já jsem si to právě jen řekla....dokud jsem to opravdu neměla v hlavě, dokud jsem se tak vážně necítila, tak to nefungovalo.........
I dneska když se mi třeba stane, že mi bleskne hlavou ..."panebože, jak tohle zvládneme??"...tak se hned zastavím...vydechnu-nadechnu a až když mám v hlavě "já zvládnu všecko" tak vyrážim. A hlavně...fakty nedržet křečovitě vodítko a hlavně se v duchu nemodlit "bože, snad toho psa udržim".....neuvěřitelné, jaký je potom rozdíl v chování psa.....alespoň u mě byl a když neztotožňuju úplně se vším co CM ve svých šou předvádí, tak zrovna tyhle dvě věci mi pomohly hodně a fungovaly.
Nicméně jsem pořád jak Alenka v říši divů, že taková "blbost" jako fakty funguje...že nestačí se jen tvářit jako Superman, protože pes to asi vycítí...že člověk musí být Supermanem opravdu.
keriton, jde o pohyb, jak moc, to je na tom psovi.. když bude chtít vyletět, tak vyletí i z toho rychlejšího kroku, ne?
jsem teda nečekala, že právě Vám to budu vysvětlovat
Cesar je boží :-) to je přesně ono, jde o ten princip, a ne kopírovat každý pohyb, každé slovo nějakého experta z netu..a už vůbec ne celý "systém"....... to je radosti, když mi to docvakne - jé on to myslel takhle a omg ten pes fakt kouká na mě?! :-)
nekontaktuje ho, přes mě nemá nárok, tohle je můj pes a nikdo ho otravovat nebude
To je sice hezký a souhlasím s tím. Nicméně strach toho startovacího psa se týká toho, co se bude dít, až ho ten pes kontaktuje. Protože minule, když kontaktoval, bylo zle. A těžko psovi vysvětlím, že příště zle nebude, když ho budu od psů izolovat. Tím se naučí jen to, že ho od psů izoluju, ale nic o tom, co bude, až bude kontakt. Prostě ten kontakt je tam strašně potřeba, jinak se strach těžko vymaže.
keriton, jde o pohyb, jak moc, to je na tom psovi.. když bude chtít vyletět, tak vyletí i z toho rychlejšího kroku, ne?
Když vyletí z rychlejšího kroku, zvládnu ho zadržet. Když se rozběhnu, nemám stabilitu a pes nestíhá myslet, takže vyletí i tam, kde by jinak nevyletěl :)
napsal(a):
když je netečný, tak je to jedno :-)
já asi nechápu, proč by to nešlo?
dá se běhat, tahat, jako že i malinkým násilím :) aby se tak nerozčiloval..
no a správnému chování se přiřadí "povel"
a příště už bude dělat to, co chcete, a ne hlouposti
akorát že se psem, co se fakt bojí, je to na déle, ne víkend jen
Ano je 99 dní netečný, ten stý den vystartuje po cizím psovi. Proč? To nevím. A který pes to bude, to taky nevím.
Co dělal dřív,taky nevím, útulkáč. Takže proto jsem se ptala. A neberu to na lehkou váhu, neboť jsem díky tomu vystartování,byla rok na nemocenské + operace ramene. Pokud má někdo psa, který na cizí psi útočí, nejspíš se s tím dá nějak pracovat, natrénovat. Já vážně nevím, jak trénovat psa, kterého nic moc nezajímá.
napsal(a):
Když vyletí z rychlejšího kroku, zvládnu ho zadržet. Když se rozběhnu, nemám stabilitu a pes nestíhá myslet, takže vyletí i tam, kde by jinak nevyletěl :)
:-) však to přizpůsobíte tomu psovi a Vaším schopnostem, to je ok, šlo to to, že sezením se nevyřeší nic moc
ale kdo říká, že psa izoluji od ostatních? jen toho divného k mému nepustím přece, když vidím, že to není ok
tak víte co, vhodného hodného psa najít, je docela těžké
jde to ve větším městě, tam jsou psi zvyklí, jít v centru Prahy je super, protože ti psi neřeší téměř nic
ale na malém městě je to jeden nervák vedle druhého
a všichni se ke Štemberové nevejdou, že :-)
a vůbec, co to diskutujete se mnou, já jsem ten divný případ, co si na pomoc vždy radši vezme toho hodného psa než cokoli jiného :-)
sisi58
napsal(a):
Ano je 99 dní netečný, ten stý den vystartuje po cizím psovi. Proč? To nevím. A který pes to bude, to taky nevím.
Co dělal dřív,taky nevím, útulkáč. Takže proto jsem se ptala. A neberu to na lehkou váhu, neboť jsem díky tomu vystartování,byla rok na nemocenské + operace ramene. Pokud má někdo psa, který na cizí psi útočí, nejspíš se s tím dá nějak pracovat, natrénovat. Já vážně nevím, jak trénovat psa, kterého nic moc nezajímá.
ale tak přece jen nesedí a nekouká z okna 24 hodin 7 dní v týdnu
můžete potkávat klidné psy a učit se, že to setkání už z 20 metrové dálky znamená "přiřadím se k noze a zůstanu tam, dokud panička neřekne volno" a protože je lepší mít psa na protistraně, tak ho naučte levá pravá
to mu zaměstná hlavu a třeba ho to i začne bavit víc než "nic"
dostane náhubek tam, kde jste si nejistá, tam hlavně
nebudete to trénovat na náměstí hned.. povel se naučíte doma, na zahradě, na vylidněném chodníku......vedle hodného psa.....až to bude umět i o půlnoci, jako jsme se my učili druhou mocninu od desítky do dvacítky, tak můžete jít do oblasti, kde psů potkáte víc a víc.. cizích.. dá se to zkoušet i při svižné chůzi ulicí, kde jsou za ploty psi, pokud tím nevytočíte moc lidí :-)
ale určitě to chce naučit nějaký povel pořádně, aby Váš pes věděl, co vlastně má dělat místo útoku,protože teď neví, nebo na tom plnění nikdo moc netrval
k povelu v obýváku, kde to je brnkačka, pak přidáváte ten rušivý vliv, nakonec i ten nejhorší - cizí pes provokatér
a je to v suchu :)
Já bych to možná trochu shrnula.....každý pes je jiný, každý je individualita, každý má jinou povahu, jiné zkušenosti, jiného páníka...na každého může fungovat něco jiného.
Myslím, že neexistuje univerzální návod...co funguje naprosto spolehlivě u deseti psů, tak se u jedenáctého mine účinkem.
Pro mě je tady na fauně naopak přínosné, že někdo z vás to dělá tak, druhý onak a třetí úplně jinak..........protože i tím, že to sem někdo napíše sbírám zkušenosti, byť teoretické. A to, co je mi u současných psů třeba k ničemu, bude naopak u dalšího psa fungovat.
pilování poslušnosti je prostě intenzivní výcvik, který znamená, že pes je zaměstnán (kdo si hraje nezlobí, úspěchem roste sebevědomí), mám nástroje jak se se psem mírumilovně domluvit co má dělat, posiluje se náš vztah a princip "chovám se jak mi člověk říká a je to dobře".......
tak
Když vyletí z rychlejšího kroku, zvládnu ho zadržet. Když se rozběhnu, nemám stabilitu a pes nestíhá myslet, takže vyletí i tam, kde by jinak nevyletěl
těleso v pohybu se snáze vychýlí z rovnováhy, to platí i v tomto případě, ano
ale zároveň i platí, že ten pohyb může psu srazit stres
tady si myslím, že to je na okolnostech včetně znalosti vlastního psa, jakou taktiku zvolit (jako když už se mi pes vytáčí a vím, že UŽ to v klidu neustojí, tak může být lepší to proběhnout)
a to je i reakce na megino, že se ten pes v klidu nic nenaučí - naopak, v klidu se naučí, má prostor vnímat, že cizí pes nerovná se nebezpečí, ale tady se dostaneme zase a opět a dokola k trojúhelníku stresu, neboli když už se mi začne vytáčet, tak........a při této příležitosti chci opět podotknout, jak důležitý je řízený trénink
keriton, takto jsem si vyřešila zcela úspěšně a elegantně "vnitrosmečkovou" agresi, kterou teda považuji za vyšší level (a opět musím použít slovo klikr, který je velevýznamným posilovačem)
nemáš pravdu, právě že to s hlavou pracuje
a samozřejmě, pokud to je pes, který se dejme tomu rád kontaktoval a v pohodě s ostatními psy, tak by tohle byla první fáze
ono to násilné čuchání k zadku druhého, které propaguje RD, fungovat samozřejmě bude a může, ale taky nemusí a může situaci sakra zhoršit....a to je ten problém takových silových řešení
Prostě si myslím, že pes s blbou zkušeností a blbou socializací, kterej se projevuje startováním, potřebuje především.......zklidnit, restartovat
A dovolím si připomenout úvodní příspěvek - pokud se stav jenom zhoršuje a zhoršuje, tak bych určitě "léčbu" kontaktováním nezačínala (samozřejmě, pokud má nějaké spolehlivé kámoše, které dává, tak to jo, ale dle úvodu už ani to ne)
Jinak teda obecně k nějakému kontaktování - proč by jako nějak měli cizí psi kontaktovat? Vezmu svého nekonfliktního HW - on neměl žádný zájem o nějaké kontaktování cizích,proč? A tak nějak na tom byli i další dospělí samci HW.
I pastevec, který kupodivu má několik kámošek se kterými se hezky vyřádil, ale postupně se důležitou stala pouze informace háráxnehárá a dál už nezájem (a to je okruh jakoby patřící do širší smečky)....jako určitě to je o plemeni
A s tím souvisí furt ta omílaná socializace vůči psům - ona ta snaha může být i špatně, když se nerespektuje pes
já neřekla, že se v klidu nic nenaučí, ale to, že vytočeného psa posadit je k ničemu, protože takový pes nevnímá - sice sedí, ale furt vytočený, tudíž v klidu vážně není a nebude
nevím, říkám to tak strašně blbě, že to nelze pochopit ani po osmdesátém opakování, co to tu roky píšu (a dalších milion lidí totéž), že si psa posadím jen v té vzdálenosti, dokud ještě vnímá?
to je asi ten odborně řečený trojúhelník stresu, ne :-)
doufám, že to nemusím vypisovat přesně vteřinu po vteřině a ještě to malovat, už to začíná být mírně trapné
kde zastavit, rychlost kroku,.... přizpůsobím psovi a terénu
ale princip - postupně jít blíž - je pořád stejný
je a je a je :-)
dala bych povinné testy pro lidi, co si jdou pořídit psa
hezky knížečku, kurz, test, nebo povinné náhubky, vodítka, .... nebo oboje
Hmn, díky za odpovědi.
Kontaktováním nemyslím jenom očuchávání zadků, a mimochodem to není jen nástroj používaný u RD, používají ho i jiní dobří. To, že jsem se ledacos naučila od RD a na jeho akcích, neznamená, že od něj beru všechno a se vším souhlasím.
Pochopitelně čerpám především ze zkušeností s mým psem, kterej měl vždycky kontakt s ostatníma psama hodně vysoko na žebříčku priorit a i v 11 letech to tak pořád má. A vlastně mi přijde, že spousta psů, kteří startují, to tak taky trochu mají, ačkoliv na těch, co mám v okolí, vídám aplikovat především metody "izolace od psů, řvaní Nesmíš a cotobylo, ucpávání tlamy peškem, atd". Že není žádný pokrok nebo se situace zhoršuje, nikomu z těch lidí divný asi není...
není jim to divné.. ale to neva, musíme si to odůvodnit - stačí si říct "to nefunguje, cesar je vůl" :-)
napsal(a):
není jim to divné.. ale to neva, musíme si to odůvodnit - stačí si říct "to nefunguje, cesar je vůl" :-)
Tak hlavní důvod samozřejmě je, že ten jejich pes je dominantní :D