Zlatý retriever šteniatka s PP

Prodám Zlatého retrívra - Chovateľská stanica,,Diamond in the heart,, ponúk...
DohodouUživatel s deaktivovaným účtem
Nikde tady jsem toto téma nenašla. A hodně by mě zajímalo, jaký na to mají názor jak veterináři, tak chovatelé, jestli zařazovat nebo ne pozitivní jedince do chovu. Podle některých by byla větším problémem, než je tato kosmetická vada, příbuznost jedinců, pokud by se striktně do chovu vybírali jen čistí nebo přenašeči. Někdo naopak chce co nejkvalitnější odchov a raději třeba hledá plemeníka v zahraničí. Potřebovala bych slyšet víc názorů, zkušeností. Genetický test na tuto poruchu už spousta chovatelů dělá.
Uživatel s deaktivovaným účtem
jestli je plemeník zahraniční nebo ne je přece samo o sobě jedno
se všemi recesivně dědičnými poruchami je to stejné, když je genetický test, je třeba ho použít a nespojovat přenašeče nebo nemocného s přenašečem.
jak prosté milý Watsone. bodlinka to zformulovala naprosto přesně a jelikož je opakování matkou moudrosti - tak znova a
vytesat do kamene
se všemi recesivně dědičnými poruchami je to stejné, když je genetický test, je třeba ho použít a nespojovat přenašeče nebo nemocného s přenašečem.
OK, díky za názory, myslím si to samé a evidentně teda nejsem sama.
hodím sem stanovisko chovatelského klubu k DM :
Testování by mělo sloužit jako pomůcka k sestavování chovných párů . I jedinci, kteří jsou testováni jako DM postiženi, by měli být v chovu využiti, aby se zužováním chovné základny nezvyšovalo riziko jiných závažných onemocnění.
a tak by to mělo být
napsal(a):
hodím sem stanovisko chovatelského klubu k DM :
Testování by mělo sloužit jako pomůcka k sestavování chovných párů . I jedinci, kteří jsou testováni jako DM postiženi, by měli být v chovu využiti, aby se zužováním chovné základny nezvyšovalo riziko jiných závažných onemocnění.
a tak by to mělo být
tak to je teda sila, takovyhle pristup
pokud si tedy nepletou "postizen" a "prenasec" ...
napsal(a):
přístup je v současné situaci zcela OK
a nepletou, pouze "postižen" by musel mít partnera "zdráv"
napsal(a):
na tom přístupu není špatně vůbec nic
u neletálních dědičných vad, tzn. u takových, kde se vám postižený normálně dožije dospělosti, akorát je teda lupatý nebo ke stáru ochrne, je při dostupnosti genetického testu naprosto v pořádku použít postižené jedince do chovu. zvíře se nedá hodnotit podle jediné alely. pes může být postižený ichtyózou a přitom je třeba skvělý na práci, nebo netrpí dysplazií, případně je zlepšovatelem v jakémkoliv jiném znaku a když ho vyhodíte kvůli ichtyóze, můžete zároveň vyhodit nepostiženého na DM, třeba. Tak zbytečně přicházíte o cenné geny.
Jediný zádrhel je ten, že takového postiženého chcete spojit jen s otestovanými partnery s výsledkem zdravý. A pak jsou všichni potomci přenašeči, ale bez jakýchkoliv potíží. A ty spojíte zase se zdravými a máte polovinu zdravou a polovinu přenašeči a tak pokračujete dál a dál.
A ty spojíte zase se zdravými a máte polovinu zdravou a polovinu přenašeči
vim, jak to funguje.
problem je, ze se to doporucuje u málopočetných plemen a to brzy jaksi ti neprenaseci dochazeji.
a druha vec - znam par lidi, co na tu DM-ku psa utraceli.
to pak jaksi prestane byt cloveku jedno, co to dela s " populaci" -kdyz mel toho jednoho sveho psa doma.
konkretne tuhle nemoc teda nepovazuju za neco kosmetického jen protože ti psy chcipnou az po dosazeni pohl. dospelosti a mohli se před tim krasne množit.
A já si vždycky myslela,že na psovi,který je nemocný, zodpovědný chovatel nechová . A zrovna u DM neznám případ,kdy by byl pes pozitivní a nikdy se nemoc neprojevila. A zrovna březost a odchov může být pro fenu taková zátěž,že se průser rozjede dřív. Něco jiného je třeba ta ichtyoza,kdy opravdu fungují psi s výsledkem postižený a v životě klinický projev nemoci nemají. Ale i tam nesouhlasím s názorem,že jde jen o kosmetickou záležitost, a pokud test existuje,měli by se párovat s postiženými nebo přenašeči jen čistí jedinci
napsal(a):
A ty spojíte zase se zdravými a máte polovinu zdravou a polovinu přenašeči
vim, jak to funguje.
problem je, ze se to doporucuje u málopočetných plemen a to brzy jaksi ti neprenaseci dochazeji.
a druha vec - znam par lidi, co na tu DM-ku psa utraceli.
to pak jaksi prestane byt cloveku jedno, co to dela s " populaci" -kdyz mel toho jednoho sveho psa doma.
konkretne tuhle nemoc teda nepovazuju za neco kosmetického jen protože ti psy chcipnou az po dosazeni pohl. dospelosti a mohli se před tim krasne množit.
ono jde o to, že právě málopočetná plemena si prostě mnohdy nemůžou dovolit vyhodit všechny postižené. vyhodíte hystericky všechny DM/DM a co pak? v další generaci můžete bojovat ještě s něčím horším, třeba s lipofuschsinózou, protože zúžení genetické variability.
ono stačí faktické snižování chovatelské základny nedostatečným řízením chovu, tedy nadužíváním pár plemeníků výstavních žampiónů, většinou, samotnými chovateli.....
A já si vždycky myslela,že na psovi,který je nemocný, zodpovědný chovatel nechová
DM u konkrétního plemene není problém (teda pokud vím) a test není do chovu povinný....(o tom se jednalo, a je to závěr mezinárodní organizace plemene), A než by se nemoc klinicky projevila, tak už jsou zvířata mimo reprodukci.
A zrovna u DM neznám případ,kdy by byl pes pozitivní a nikdy se nemoc neprojevila
materiál na stránkách klubu uvádí,že ze skupiny 64 psů jich bylo 16 postižen, pouze u 1 se nemoc projevila klinicky (bez uvedení stáří, doby sledování...)
napsal(a):
ono stačí faktické snižování chovatelské základny nedostatečným řízením chovu, tedy nadužíváním pár plemeníků výstavních žampiónů, většinou, samotnými chovateli.....
A já si vždycky myslela,že na psovi,který je nemocný, zodpovědný chovatel nechová
DM u konkrétního plemene není problém (teda pokud vím) a test není do chovu povinný....(o tom se jednalo, a je to závěr mezinárodní organizace plemene), A než by se nemoc klinicky projevila, tak už jsou zvířata mimo reprodukci.
A zrovna u DM neznám případ,kdy by byl pes pozitivní a nikdy se nemoc neprojevila
materiál na stránkách klubu uvádí,že ze skupiny 64 psů jich bylo 16 postižen, pouze u 1 se nemoc projevila klinicky (bez uvedení stáří, doby sledování...)
NEtuším,o jaké plemeno se jedná,asi je to u každého plemene jiné. Je možné,že forma u některého plemene se takřka neprojevuje,to netuším
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.15
napsal(a):
Nikde tady jsem toto téma nenašla. A hodně by mě zajímalo, jaký na to mají názor jak veterináři, tak chovatelé, jestli zařazovat nebo ne pozitivní jedince do chovu. Podle některých by byla větším problémem, než je tato kosmetická vada, příbuznost jedinců, pokud by se striktně do chovu vybírali jen čistí nebo přenašeči. Někdo naopak chce co nejkvalitnější odchov a raději třeba hledá plemeníka v zahraničí. Potřebovala bych slyšet víc názorů, zkušeností. Genetický test na tuto poruchu už spousta chovatelů dělá.
Nevím jestli jste Vy Sarah01 někdy měla psa postiženého ichtyózou? Já jsem ho měla (s PP) a úplně to jen za kosmetickou vadu nepovažuju. Byl to důvod, proč jsem tohoto goldena musela i vyřadit z výcviku. (Byl původně připravován jako vodící pes). To je fakt za trest mít takového psa v bytě. Je hodně cítit a padají z něj neustále lupy. I srst je jiná, nekvalitní a kůže místy až černá a taková drsná. I nevidomí klienti vždy po hmatu a čichu poznali, že se psem není něco v pořádku.
Mám docela zlost, když třeba koukám do inzerátu (docela nedávno) a tam na krásné promofotce je jeden rodič přenašeč na toto a druhý nevyšetřený. Pětadvacet tisíc za pejska! A neznalý zájemce vidí tu krásnou fotku, "krásnou" cenu a je vymasírován tím - kupujte štěňata s PP ať nenaletíte! Opravdu je to normální - koupit za tyhle prachy domů třeba k dětem tohle smradlavé trápení na celý život?!
A ano - oni ty přenašeči potom často taky docházejí. Podívejte se třeba na chov kolií a A0. Jak se tam vesele a vědomě vyrábějí nemocní psi. Hlavně MDR1 a CEA pozitivní. Tohle je fakt hnus, hlavně že to má PP!
Asi tu není nikdo, kdo bude se mnou souhlasit, ale řízený chov by měl tady být od toho, aby se snažil psí plemena ozdravit. A tudíž provádět přilití krve u ohrožených plemen. Tak jako se to dělá u hospodářských zvířat. Prostě nemít to zaklínadlo a klapky na očích a modlu - ČISTOKREVNOST. K čemu je čistokrevnost, když dochází zdravá zvířata. Prostě do nějaký malý míry promíchávat plemena. Proč si myslíte, že nejvíc celosvětově využívaným "plemenem" na výcvik pro lidi s handicapem je kříženec zlaťáka a labradora? Ono skutečně promyšlené křížení má ozdravný efekt.
Křížení JE způsobem plemenitby ke kterému lze sáhnout, když se plemeno dostane do průseru (odborně deprese)......a to chce odborné řízení (ne že chovatelé každý sám) na základě dostatečných a relevantních informací
Ne, právě že jsem psa postiženýho ichtyozou neměla a ani si neumím představit pořád ho v něčem koupat a vycesavat a nevím co, abych mu ulevila. Popravdě mě docela šokovalo tvrzení některých chovatelů, že je to jen kosmeticka vada, kdy denně vypadne pár lupů. Testy se asi nedělají pro nic za nic.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.15
napsal(a):
Křížení JE způsobem plemenitby ke kterému lze sáhnout, když se plemeno dostane do průseru (odborně deprese)......a to chce odborné řízení (ne že chovatelé každý sám) na základě dostatečných a relevantních informací
Ano, to s Vámi souhlasím a vím, že teoreticky je to možný. Jenže - problém vidím v tom, že se k tomu prostě nesahá! Nevím co potom ti odborníci nahoře (myšleno kynologicky) by považovali za tak velký průšvih, aby po tomto sáhli?
Konkrétní příklad - ve vrhu krátkosrstých kolií se vyštěpilo dlouhosrsté štěně. Kraťanda je na tom zdravotně (i povahově) přeci jen o dost líp, než její dlouhosrstá sestra. Jedná se o dvě samostatná plemena, která se vzájemně nespojují, byť kromě délky srsti se standard neliší. Rozumný chovatel požádal o přeřazení tohoto štěněte do dlouhosrstých. Výsledek - nevyhověno. Pejsek je krátkosrstá kolie - nestandard. Tudíž vůbec nemůže do chovu zasáhnout.
Více zpovzdálí vím i o případu vyštěpení dlouhosrstého maliňáka a taky nebyl do tervuerénů přeřazen, byť by určitě byl přínosem minimálně ve zlepšení povahy.
Vy víte o nějakém takovém ofiko přilití krve do plemene?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, to s Vámi souhlasím a vím, že teoreticky je to možný. Jenže - problém vidím v tom, že se k tomu prostě nesahá! Nevím co potom ti odborníci nahoře (myšleno kynologicky) by považovali za tak velký průšvih, aby po tomto sáhli?
Konkrétní příklad - ve vrhu krátkosrstých kolií se vyštěpilo dlouhosrsté štěně. Kraťanda je na tom zdravotně (i povahově) přeci jen o dost líp, než její dlouhosrstá sestra. Jedná se o dvě samostatná plemena, která se vzájemně nespojují, byť kromě délky srsti se standard neliší. Rozumný chovatel požádal o přeřazení tohoto štěněte do dlouhosrstých. Výsledek - nevyhověno. Pejsek je krátkosrstá kolie - nestandard. Tudíž vůbec nemůže do chovu zasáhnout.
Více zpovzdálí vím i o případu vyštěpení dlouhosrstého maliňáka a taky nebyl do tervuerénů přeřazen, byť by určitě byl přínosem minimálně ve zlepšení povahy.
Vy víte o nějakém takovém ofiko přilití krve do plemene?
Tomu s tervuerenem se mi nechce věřit - pokud to opravdu BOT byl, oba kluby mu bez problémů vystaví PP na tuhle varietu, a bez problémů jej uchovní. Já jsem odchovala 3 vyštěpené tervuereny, a nikdo s tím neměl problém.
když třeba koukám do inzerátu (docela nedávno) a tam na krásné promofotce je jeden rodič přenašeč na toto a druhý nevyšetřený
presne.
ne - zadne hystericke vyrazovani pozitivnich jedincu nevyzaduju
jen -strasne hezky vypadaji ta % pravdepodobnosti a dedicnosti a jak se nemuze nic stat - ne, nemuze.
Ale jen pokud je takovy test povinny do chovu a je povinne i DNA
v realite to vypada presne takhle se vsemi nepovinnymi testy na nemoci, co se projevuji az v dospelosti...
zverejnuji se jen negativni vysledky. nebo se vubec netestuje - a znam i ten argument -ze proc testovat tohle, kdyz jsou i horsi nemoci, ze...
jako vazne je to takhle dobre?
a jen tak bokem uz - vratim se DM-ce -tam zalezi na plemeni a jestli existuje test na ni primo pro to plemeno. pak je to jaksi s testem, falesne-pozitivnimi výsledky, projevy ap. pokazde trosku jinak.
napsal(a):
Ne, právě že jsem psa postiženýho ichtyozou neměla a ani si neumím představit pořád ho v něčem koupat a vycesavat a nevím co, abych mu ulevila. Popravdě mě docela šokovalo tvrzení některých chovatelů, že je to jen kosmeticka vada, kdy denně vypadne pár lupů. Testy se asi nedělají pro nic za nic.
Testy se asi nedělají pro nic za nic
občas mam pocit, ze většina tehle testu se zacne delat, az když "zakaznici" to zacnou vyzadovat, neb si prave uz prosli zkusenosti a nemocného psa měli doma...pak uz to prestane byt banalita...
Voi
XXX.XXX.161.203
V sedmi letech našeho chovného psa GR jsme si nechali u Genomie mj. udělat test na ICT. Jaké bylo naše překvapení, když vyšel P/P. Oba rodiče museli být buď pozitivní nebo přenašeči. Proč překvapeni? Pozitivní pes MŮŽE BÝT nemocný. Náš ale má nádhernou srst, na výstavách bývá výborný. Nesmrdí, nepadají z něj lupy a není třeba ho nijak zvlášť koupat ani ošetřovat. Je veden jako pracovní pes v myslivosti, takže stojatá voda, žabince, kaluže, atd. Poté jen oplach čistou vodou.V zimě, v létě. Je tedy pravda, že dostává kvalitní BARF krmeni s doplňky, a že v létě při česání mu se srstí vyčešeme i pár lupů. To je ale celý problém.
Nemám nic proti obezřetnosti při spojování pozitivního jedince na ICT, ale uvědomte si, kolika jiných netestovaných pozitivit může být pes čistý na ICT nositelem. NEPŘECEŇUJTE genetické testy. U obou našich chovatelských klubů retrievrů nejsou tyto vyžadovány k uchovnění. Ještě k cenám štěňat. Myslím si, že když dnes někdo může požadovat i 18tis za štěně bez PP. Je cena za kvalitní štěně s PP, byť s ICT P/P či N/P přijatelná.
Voi
napsal(a):
V sedmi letech našeho chovného psa GR jsme si nechali u Genomie mj. udělat test na ICT. Jaké bylo naše překvapení, když vyšel P/P. Oba rodiče museli být buď pozitivní nebo přenašeči. Proč překvapeni? Pozitivní pes MŮŽE BÝT nemocný. Náš ale má nádhernou srst, na výstavách bývá výborný. Nesmrdí, nepadají z něj lupy a není třeba ho nijak zvlášť koupat ani ošetřovat. Je veden jako pracovní pes v myslivosti, takže stojatá voda, žabince, kaluže, atd. Poté jen oplach čistou vodou.V zimě, v létě. Je tedy pravda, že dostává kvalitní BARF krmeni s doplňky, a že v létě při česání mu se srstí vyčešeme i pár lupů. To je ale celý problém.
Nemám nic proti obezřetnosti při spojování pozitivního jedince na ICT, ale uvědomte si, kolika jiných netestovaných pozitivit může být pes čistý na ICT nositelem. NEPŘECEŇUJTE genetické testy. U obou našich chovatelských klubů retrievrů nejsou tyto vyžadovány k uchovnění. Ještě k cenám štěňat. Myslím si, že když dnes někdo může požadovat i 18tis za štěně bez PP. Je cena za kvalitní štěně s PP, byť s ICT P/P či N/P přijatelná.
Já už jsem za ten více než rok potkala několik dalších psů a trochu jsem názor poopravila. Třeba matce mého psa vyšel test pozitivní, ale fenka nemá žádné klinické příznaky. Pak vím ze soc. sítí o psovi, který má hrozný kožní problémy, všechny testy na všechno možný negativní a majitelka je z toho už nešťastná. A nejsou to jediné případy, se kterými jsem se setkala.
Jak už psáno někým výše, nejvíc to asi vadí lidem, kteří mají psa doma jen na mazlení a na gauč, že ze psa pořád něco padá.
Bohužel v poslední době se u psů GR začaly dělat všechny možný i nemožný testy a na krytí se přednostně vybírá čistej pes na všechno. Takže kryje jen pár psů. A kdo si dovolí krýt přenašeče na přenašeče, nechá udělat testy štěňatům a ty vyjdou v pořádku, tak se mu ještě spíla, že měl z pr@ele kliku.
Takže souhlasím s vámi.
S tou cenou moc ne, tedy pokud myslíte tu maximální 45 tisíc, kterou letos někteří chovatelé požadují. Protože já si fakt myslím, že toto nahrává těm množkam, jinak by neprodaly.
S dovolenim vstoupim ...
Vrh A, 9 let zpatky - nikdo o ICT netusil ze existuje. Lupum se tehdy rikalo hyperkeratinoza a proste se pes pred vystavou vykoupal a vycesal :)
Vrh B, 3,5 roku zpatky - fena N/P kryta psem N/N. Narozeno 9 stenat. Vsem jsem ze zvedavosti nechala nabrat testy.
Vysledek: 2x N/N a 7x N/P. Statistika ukazala, ze funguje az od velkych cisel :)
Vrh C, 10 mesicu zpatky - fena N/P, pes N/N. Narozeno jedno stene s vysledkem N/N
Vrh D, 5 mesicu zpatky - fena N/P, pes N/P. Narozeno 8 stenat s vysledkem 2x N/N a 6x N/P ...
Dle zatim dostupnych zdroju je v populaci cca 10% cistych a 80% prenasecu. Uprednostnovanim pouze cistych psu si zadelavame na daleko horsi prusvihy.
Me osobne prijde uplne stupidni, ze jsou chovatele ochotni kryt psem s dvojkama na loktech nebo s poruchou stitne zlazy, hlavne ze ma ciste ICT :( Neresime podstatne veci, ale honime se za dokonale cistou srsti ... ktera je notabene stejne diskutabilni. Znam psy geneticky ciste a lupy maji, znam psy affected a lup nemeli cely zivot ani jeden. A ze zkusenosti ktere zatim mam hodne zalezi na strave a na peci, kterou psovi majitel venuje.
Voi
XXX.XXX.161.203
Děkuji za rozumné ohlasy. V době, kdy jsme pořizovali našeho pejska ještě nebylo zvykem dělat genetické testy rodičů ani štěňat. Hleděli jsme hlavně na "vnější" zdraví, přístup chovatele k socializaci štěňat, na jejich povahu. Na exteriér méně.
Doplňuji, že pejska máme celoročně v bytě a jeho genetická dispozice k ICT nám nečiní nejmenší potíže.
Můj další názor je, že by v tomto ohledu měli důrazněji zasáhnout poradci chovu, byť u GR mají "pouze doporučující" vliv, a to přesto, že správnou interpretaci genetických testů mají dobře okomentovánu na svém webu Retriever Klub CZ i KCHLS.
Mnoho menších chovatelů je podle mne ovlivněno konkurečním bojem větších chovných stanic, které se předháněji čím to jen lze a genetické testy používají k vyzvednutí kvality svých odchovanců neúměrně. Potom opravdu hrozí krytí fen několika málo "čistými" psy nebo i psy méně kvalitními, hlavně, že budou čistí na ICT.
Nikde jsem se zatím nedočetl, zda jsou gen. testy 100% spolehlivé. Zda je jisté, že spojením dvou jedinců P/P P/P znamená jistou pozitivitu všech štěňat. Rozlišujme může být nemocný a bude nemocný.
Cena štěňat odráží zájem chovatelů o toto plemeno a je pravda, že i mne překvapuje kam až se vyšplhala za posledních cca 5 let.
napsal(a):
Já už jsem za ten více než rok potkala několik dalších psů a trochu jsem názor poopravila. Třeba matce mého psa vyšel test pozitivní, ale fenka nemá žádné klinické příznaky. Pak vím ze soc. sítí o psovi, který má hrozný kožní problémy, všechny testy na všechno možný negativní a majitelka je z toho už nešťastná. A nejsou to jediné případy, se kterými jsem se setkala.
Jak už psáno někým výše, nejvíc to asi vadí lidem, kteří mají psa doma jen na mazlení a na gauč, že ze psa pořád něco padá.
Bohužel v poslední době se u psů GR začaly dělat všechny možný i nemožný testy a na krytí se přednostně vybírá čistej pes na všechno. Takže kryje jen pár psů. A kdo si dovolí krýt přenašeče na přenašeče, nechá udělat testy štěňatům a ty vyjdou v pořádku, tak se mu ještě spíla, že měl z pr@ele kliku.
Takže souhlasím s vámi.
S tou cenou moc ne, tedy pokud myslíte tu maximální 45 tisíc, kterou letos někteří chovatelé požadují. Protože já si fakt myslím, že toto nahrává těm množkam, jinak by neprodaly.
Vcera som videla inzerát na goldenie šteniatka s PP za 1700€! Skoro som odpadla! To je v prepočte na slovenské koruny cez 51 000...to už mi príde cez čiaru.
domi.t
napsal(a):
Vcera som videla inzerát na goldenie šteniatka s PP za 1700€! Skoro som odpadla! To je v prepočte na slovenské koruny cez 51 000...to už mi príde cez čiaru.
No, tak to je teda šok. Co na to říct.
napsal(a):
No, tak to je teda šok. Co na to říct.
No ja len toľko,že hoci tie peniaze mám,za stena by som toľko nedala...hlavne kvôli "chovateľom",čo sa vďaka tejto situácii nabalujú a sekaju tie vrhy ako Baťa cvičky.
Za Nefret som v apríli 2019 platila 1000€. Jej matka síce má tituly z výstav,ale typovo nie práve mne lahodiaca(dlhá hlava,útla,chudá),zložené OVVR a ďalej nic. Tatinko Maxipes Fík,toho asi z počutia poznáš,Ali😉Necelá dva roky a bude to pomaly raz toľko? Choré. Radšej sa ani veľmi nejdem zamýšľať nad rodičmi šteniatok.
domi.t
napsal(a):
No ja len toľko,že hoci tie peniaze mám,za stena by som toľko nedala...hlavne kvôli "chovateľom",čo sa vďaka tejto situácii nabalujú a sekaju tie vrhy ako Baťa cvičky.
Za Nefret som v apríli 2019 platila 1000€. Jej matka síce má tituly z výstav,ale typovo nie práve mne lahodiaca(dlhá hlava,útla,chudá),zložené OVVR a ďalej nic. Tatinko Maxipes Fík,toho asi z počutia poznáš,Ali😉Necelá dva roky a bude to pomaly raz toľko? Choré. Radšej sa ani veľmi nejdem zamýšľať nad rodičmi šteniatok.
Domi, Nefret je z CHS Dagchells?
Voi
napsal(a):
Děkuji za rozumné ohlasy. V době, kdy jsme pořizovali našeho pejska ještě nebylo zvykem dělat genetické testy rodičů ani štěňat. Hleděli jsme hlavně na "vnější" zdraví, přístup chovatele k socializaci štěňat, na jejich povahu. Na exteriér méně.
Doplňuji, že pejska máme celoročně v bytě a jeho genetická dispozice k ICT nám nečiní nejmenší potíže.
Můj další názor je, že by v tomto ohledu měli důrazněji zasáhnout poradci chovu, byť u GR mají "pouze doporučující" vliv, a to přesto, že správnou interpretaci genetických testů mají dobře okomentovánu na svém webu Retriever Klub CZ i KCHLS.
Mnoho menších chovatelů je podle mne ovlivněno konkurečním bojem větších chovných stanic, které se předháněji čím to jen lze a genetické testy používají k vyzvednutí kvality svých odchovanců neúměrně. Potom opravdu hrozí krytí fen několika málo "čistými" psy nebo i psy méně kvalitními, hlavně, že budou čistí na ICT.
Nikde jsem se zatím nedočetl, zda jsou gen. testy 100% spolehlivé. Zda je jisté, že spojením dvou jedinců P/P P/P znamená jistou pozitivitu všech štěňat. Rozlišujme může být nemocný a bude nemocný.
Cena štěňat odráží zájem chovatelů o toto plemeno a je pravda, že i mne překvapuje kam až se vyšplhala za posledních cca 5 let.
Vyjadrim s ejen k te spolehlivosti testu ...
Roli hraji dve veci - prirozene mutace (nastesti netak caste) a lidsky faktor (castejsi).
U prvniho se to snazim eliminovat tak, ze i zvirata cista po rodicich maji u nas vlastni testy ve chvili, kdy se rozhodnu na nich chovat.
U druheho vim osobne o dvou psech, kde byl vysledek testu spatne. Jedna fena GR prvni test cista. Jeji potomek po cistem psovi udelany vlastni testy (protoze chovatel tez predchazi pripadne nahodne mutaci) a velke prekvapeni - potomek prenasec. Otestovani tedy znovu oba rodice - otec cisty, matka prenasec. Zda chyba laboratore (zamena vzorku, spatne provedeny test, ...) nebo chybne nabrany vzorek nikdo nevi.
Dalsi pripad tez fena presne stejny problem. S tim, ze tady chyba laborky jednoznacne, test delany z krve.
MartinLibin
XXX.XXX.168.27
Dobrý den všem.
Máme fenku 5 mesíců. Byli jsme u veterinare a rekl nam ze ma ichtyozu. Jsme s tim smireni ze to bude neco stat... Ale mate nekdo zkusenosti s pripravky ktere pomahaji? Sampon za 700,- jako dobry ale vite co.......
MartinLibin
XXX.XXX.168.27
Vim co to je jak se to projevuje odkud to pochazi atd...Mel jsem na mysli, ze pokud s tim mate nekdo zkusenosti, osvedcila se Vam treba nejaka lecebna kura?