Pomoc! Pořizuji si Huskyho

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Dron

10.7.2019 00:11
Dron

XXX.XXX.42.53

Dobrý den, pořizuji si pejska Huskyho, dříve jsem psa měla, dokonce tři, ale prijde mi, ze Husky je úplně jina kategorie, nerada bych neco zanedbala, protože je to úžasné stvoření. Bydlím na samote u lesa, takže pohybu na poli ci zahradě a v lese bude mit dostatek, ze zacatku jako stene si ho nechám v byte, ktery je prostorový vzhledem k me klaustrofobii, pote bude venku. Chci se zeptat zda je tu nekdo ochotný mi napsat cokoliv co se týče vychovy a údržby rada bych znala nazory všech zkušených panicku 🙂 dekuji!

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.7.2019 00:28

Dron napsal(a):
Dobrý den, pořizuji si pejska Huskyho, dříve jsem psa měla, dokonce tři, ale prijde mi, ze Husky je úplně jina kategorie, nerada bych neco zanedbala, protože je to úžasné stvoření. Bydlím na samote u lesa, takže pohybu na poli ci zahradě a v lese bude mit dostatek, ze zacatku jako stene si ho nechám v byte, ktery je prostorový vzhledem k me klaustrofobii, pote bude venku. Chci se zeptat zda je tu nekdo ochotný mi napsat cokoliv co se týče vychovy a údržby rada bych znala nazory všech zkušených panicku 🙂 dekuji!

...no připadá mi docela nesmyslné pořizovat si toto plemeno do místa, kde bude v blízkosti lesa a polí, tedy zvěři, pokud nebudete chtít mít psa mimo zahradu non-stop na vodítku.........navíc Husky má dost speciální potřebu na zabavení se - tedy pohyb a zápřah.......ale vysvětlí vám to tady jistě lépe ti, kteří tomuto plemeni rozumí a mají s ním zkušenosti......

10.7.2019 05:54
rapotacka11

XXX.XXX.79.9

pořizuji si pejska Huskyho
prijde mi, ze Husky je úplně jina kategorie

Proč ?

https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r?q=husky

10.7.2019 06:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

Psa, jehož "koníčkem" je lov, si pořizujete k lesu a do polí? Jaké máte v okolí myslivce? A kolik zvěře? Jak vysoký plot okolo zahrady? Jaké sporty děláte? Umíte dobře běhat? Lyžujete? Jezdit na koloběžce a tak?
Je to krásný pes. Ale má, alespoň pro mne, příliš ALE na běžné soužití s člověkem.
Známá vozí komerčně klienty se spřežením v zimě na saních, v léte na vozíku. Od severských plemen úplně odstoupila. S těmi teplotami, co v poslední době v ČR panují a to i v zimě, zkonstatovala, že jsou využitelní tak 3 měsíce v roce. Jinak se při práci těžce přehřívají.
Nejsou to psi, co jsou vázaní na pozemek či člověka. Je to taková samostatná jednotka.Nehlídají, zloděj, který by u vás v noci otevřel branku, by z vašeho psa neviděl zubatou tlamu, ale ocas, neboť by pes prchal v dál.Na procházce po okolí by musel být neustále na vodítku. Husky je ze stopy,kterou chytne, neodvolatelný.Možná, existuje nějaký jedinec tohoto plemene, který se nechá odvolat, ale zatím o něm nevím. Pro běžného pejskaře na tomhle psovi nevidím, mimo vzhledu, nic, proč si ho pořídit.
Co s takovým psem?
Zkuste přímo sz na lupus4. To je ten pravý,kdo vám o severských psech všechno řekne.

10.7.2019 07:49
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Zrovna nedávno jsem narazila na článek o rodině musherů, kterým myslivci zastřelili už třetího samojda(naposled tedy fenu s odrostlým štěnětem) protože bydlí u lesa a psi jim pravidelně zdrhali z pozemku...

Dron

10.7.2019 09:51
Dron

XXX.XXX.42.53

Dekuji vsem moc za reakce! Každého myslivce tu znám, jsme mala vesnička. Myslim ze je jina kategorie prave proto, ze vyžaduje spoustu energie a trpelivosti, vice nez ostatni psi. Jsem sporotvne založena, ale právě veder se bojim, nechci aby trpěl a co strava ma nrkdo zkušenost s nejakou značkou? Jste skvely lidi!

10.7.2019 10:15

Dron napsal(a):
Dekuji vsem moc za reakce! Každého myslivce tu znám, jsme mala vesnička. Myslim ze je jina kategorie prave proto, ze vyžaduje spoustu energie a trpelivosti, vice nez ostatni psi. Jsem sporotvne založena, ale právě veder se bojim, nechci aby trpěl a co strava ma nrkdo zkušenost s nejakou značkou? Jste skvely lidi!

Počítáte s tím, že ho pravděpodobně venku vůbec nebudete moci pustit z vodítka - celý jeho život?

10.7.2019 10:28

Pardon, za OT...ale přijde mi, že se tu ptá na huskyho snad každej týden někdo :D ...upřímně nechápu, co na něm lidi láká, krom vzhledu, obzvlášť když ho každej popisuje jako náročného psa vlastně úplně na všechno plus to, že se do našich podmínek ani nehodí (teplé je snad už každé roční období)...

10.7.2019 10:42

Tak já nevím, proč by si zadavatelka nemohla pořídit haskouna...jasně, možná ho nebude moci pustit ze šňůry, ale to kolikrát nejde pustit ani "normální" pes....jestli ráda dlouhé procházky, tak proč by jí nemohl doprovázet hauskounek.
Husky sice má svoje specifika, ale když si ho pořídí někdo, kdo fakty nepočítá, že ten pes bude fungovat jako NO, tak já naopak vidim haskouny jako velmi příjemné společníky, kteří i tak nějak normálně poslechnou.....to, že třeba pes nejpůjde vypustit je věc jiná, ale jak už jsem psala....je tolik jiných psů, kteří chodí pouze na vodítku nebo které nelze volně vypustit v přírodě.

Jinak nevím jestli to tak mají všichni haskouni, ale s úsměvem vzpomínám, jak nám moje teta-majitelka haskounky vyprávěla, jak tihle pesani spí normálně ve sněhu, že když sněží, tak se tím sněhem nechají zapadat a při tomhle naše Citunka ležela v posteli u kamen (na chalupě).......dodnes nechápu, že jí nebylo horko.....ani neměla tendence si chodit lehat do síně, kde se netopilo, kdepak, pěkně v teploučku ve vytopené sednici, hlavně se svejma lidičkama.

10.7.2019 11:05
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Třeba takhle? Ono nejde ani o to, že psa musíte mít imrvere na vodítku, ale spíš o to, že on v lese na něm nejde způsobně. U nás to celý život znamenalo, že v jednom kuse pobíhal, vybíhal ke křoví, větřil a pátral do dálky a nedej bože uvidět něco...to pak začal tanec s řevem na konci vodítka a snahou vyběhnout za dotyčným zvířetem. Vím, každý řekne, že tohle by u svého psa nesnesl a okamžitě tomu udělal přítrž. Jo, zkoušela jsem po dobrém, po zlém, psa na zvěř zvykat a nevím co všechno X let. Nikdy se ho nepovedlo usměrnit. Takže pohodová prochajda v lese s vyrvaným ramenem, držkopády, protože je to silný pes atd...Sportovat jedině, že se slečna nebude bát běhat po lese za tmy, protože od jara do podzimu pes žádné běhání přes horko nedá. Ani se rád nekoupe. Nevím, kolik těch super aktivit jí zbude

10.7.2019 11:20
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Třeba takhle? Ono nejde ani o to, že psa musíte mít imrvere na vodítku, ale spíš o to, že on v lese na něm nejde způsobně. U nás to celý život znamenalo, že v jednom kuse pobíhal, vybíhal ke křoví, větřil a pátral do dálky a nedej bože uvidět něco...to pak začal tanec s řevem na konci vodítka a snahou vyběhnout za dotyčným zvířetem. Vím, každý řekne, že tohle by u svého psa nesnesl a okamžitě tomu udělal přítrž. Jo, zkoušela jsem po dobrém, po zlém, psa na zvěř zvykat a nevím co všechno X let. Nikdy se ho nepovedlo usměrnit. Takže pohodová prochajda v lese s vyrvaným ramenem, držkopády, protože je to silný pes atd...Sportovat jedině, že se slečna nebude bát běhat po lese za tmy, protože od jara do podzimu pes žádné běhání přes horko nedá. Ani se rád nekoupe. Nevím, kolik těch super aktivit jí zbude

Ono nejde ani o to, že psa musíte mít imrvere na vodítku, ale spíš o to, že on v lese na něm nejde způsobně.

Tohle bych řekla, že je opravdu jen o tom tréninku, a neomlouvala bych to tím, že je to husky... Neřekla bych, že husky nemůže chodit v lese způsobně na vodítku. Vždyť i psi v zápřahu jezdí třeba lesem, nebo při tréninku.....

A navíc tohle se může stát i u jiného plemena - měla jsem u psa to samý ( v lese nebo i na louce běhal ze strany na stranu, jak urvanej ze řetězu, čmuchal, nasával, bystřil)..., pracovali jsme na tom, šlo to pomalu, (navíc my jsme to ještě "podporovali" coursingem) ale už je tam jisté zlepšení. Už si prostě dokáže sednout (když vidí zvěř) a být relativně ticho - jen se pořád klepe a pokňukává, ale už je schopný jít směrem k té zvěři pomalu a v klidu a nebo se otočit a jít pryč - což dřív neexistovalo. Jediné co pořád nedává je, když nám srna vyběhne přímo před nosem - to se opravdu staví na zadní a neskutečně řve. Mě vždycky nejvíc dokáže naštvat, když třeba jedu se psem na koloběžce a potkáme několik srn a zajíců - na koloběžce je to v pohodě, tam si ten "adrenalin" vybíjí tím, že prostě zrychlí, ale pořád běží rovně po cestě, no a pak se vrátíme domů a vezmu fenu, že jdeme tu samou trasu - u ní bych naopak tu zvěř potkávat chtěla ,ať pořádně trénujeme, no a bohužel zrovna s ní většinou zvěř nepotkám . Ale minule jsem šla s obouma, pes na sedáku, fena na volno a před námi vyskočila srna, takže pes na zadní a řev a fena na mě v klidu koukala s výrazem, jestli mu hráblo nebo co .

Edit. : a to spaní na sněhu to znám 😁

10.7.2019 11:45

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pardon, za OT...ale přijde mi, že se tu ptá na huskyho snad každej týden někdo :D ...upřímně nechápu, co na něm lidi láká, krom vzhledu, obzvlášť když ho každej popisuje jako náročného psa vlastně úplně na všechno plus to, že se do našich podmínek ani nehodí (teplé je snad už každé roční období)...

..myslím si, že prostě si nikdo nedokáže tu náročnost představit.........není nad to jít se podívat k někomu kdo Husky má a pracuje s nimi, ono by to takřka většinu zájemců opravdu přešlo......dneska když jsem šla od zubaře tak jsem potkala slečnu s nádherným impozantním bílým švýcarským ovčákem.......přenádherný pes až jsem se musela zastavit a zasněně na něj civět......mít podmínky co popisuje zadavatelka, jdu do něj hned.......není v žádném směru tak náročný jako Husky a můžu se s ním pohybovat na volno, nebavilo by mně být neustále spojena vodítkem se svým psem......

10.7.2019 12:10

lesnížínka napsal(a):

Takováhle procházka by pro mě nebyla, měla bych z toho nervy v prd... a to si je většinou jdu do lesa zklidnit. Ale vy zase nemáte děti, tak je třeba máte víc v pohodě než já

10.7.2019 12:14

lesnížínka napsal(a):

No mám asi zkreslené představy ....asi moje teta teda měla vyjímečnou fenu...já sama jí vodila na flexině v lesích a na loukách....fena absolutně neměla tendenci tahat nebo někam "vystřelit"

10.7.2019 12:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No mám asi zkreslené představy ....asi moje teta teda měla vyjímečnou fenu...já sama jí vodila na flexině v lesích a na loukách....fena absolutně neměla tendenci tahat nebo někam "vystřelit"

Já myslím, že tohle je opravdu jen o výchově a tréninku. Znám dva samojedy, kteří také v lese chodí naprosto pohodově, na vodítku, prověšeném. Mimo les, někde kde je dobrý rozhled (a kde se nevyskytuje zvěř) se dají i pustit na volno. Ale taky je pravda, že v tom lese od štěněte tráví několik hodin denně....

Přece nejde tvrdit, že husky a samojed vás bude po lese vláčet a "vystřelovat", jako by to byla nějaká jeho typická vlastnost...

10.7.2019 12:19

..myslím si, že prostě si nikdo nedokáže tu náročnost představit.........není nad to jít se podívat k někomu kdo Husky má a pracuje s nimi, ono by to takřka většinu zájemců opravdu přešlo......dneska když jsem šla od zubaře tak jsem potkala slečnu s nádherným impozantním bílým švýcarským ovčákem.......přenádherný pes až jsem se musela zastavit a zasněně na něj civět......mít podmínky co popisuje zadavatelka, jdu do něj hned.......není v žádném směru tak náročný jako Husky a můžu se s ním pohybovat na volno, nebavilo by mně být neustále spojena vodítkem se svým psem......

Kdo si tedy haskouna může pořídit, jen ten kdo dělá mushering??? A kde je to ideálnější než tam, kde je okolo příroda....??

Rozhodně si nemyslím, že je husky pes pro každého, ale zase, že by byl tak nevhodný??
Jo jasně, že to zadavatelka by to měla lehčí se švýcarem, ale i haskoun má to svoje.

Teď nechci, aby to vypadalo, že doporučuju haskouna každýmu, ale přeci to zase není pes, kterého by nemohl mít nikdo.....

10.7.2019 12:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No a mě ještě napadá - podle některých názorů je husky v lese a v přírodě naprosto neovladatelný pes, který pána vláčí a tahá na vodítku za sebou - není to tak trochu blbost? Vždyť husky v zápřahu přece taky musí být nějakým způsobem ovladatelný, měnit směr, zahýbat, zrychlovat, zpomalovat, zastavit - prostě spolupracovat s musherem. Nebo stejně tak husky, který tahá třeba koloběžku, nebo běžkaře... Takže mi to zase nepřijde jako pes, který by nebyl schopný se v lese naučit chodit normálně na vodítku (to mi přijde fakt přehnaný), i když třeba v postroji a v sedáku, takže v tahu, ale ovladatelný....

10.7.2019 12:44
lupus4

XXX.XXX.205.61

jen kopíruju

nepíšete kde a jak bude ubytován a kolik času bude muset trávit o samotě

bez PP, hrozí vady očí, DKK, těžké chyby v povaze i anatomii
s PP se tomuto vyhnete
Jinak je to smečkový pes, těžce snáší samotu. nemá-li dostatečné vyžití, začně buď ničit věci nebo např ze zahrady zdrhat a nevyhnete se "pojistným událostem"
pro začátek si přečtěte třeba jen toto
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3570290/husky-kolik-casu-a-pohybu-potrebuje?from-list=1#a3585848

je to specifická povaha a hlavně lovec tělem i duší (čest vyjímkám)
1) páník k tomu musí "bejt", mít "dar" (žádnej nablblej drezér), laskavě DŮSLEDNEJ a s NEKONEČNOU TRPĚLIVOSTÍ a i tak viz 2)
2) ztráví tím min 5x tolik času, za který by v poho vychoval 5 "normálních" psů
3) 99% slečen (pánů) , co chtějí rozkošného modroočku nesplňují za 1)

10.7.2019 12:49

Vždyť husky v zápřahu přece taky musí být nějakým způsobem ovladatelný, měnit směr, zahýbat, zrychlovat, zpomalovat, zastavit - prostě spolupracovat s musherem. Nebo stejně tak husky, který tahá třeba koloběžku, nebo běžkaře...
tohle je práce, zaměstnání, adrenalin
naplňující potřeby, pud

Takže mi to zase nepřijde jako pes, který by nebyl schopný se v lese naučit chodit normálně na vodítku (to mi přijde fakt přehnaný)
no, a tohle je nuda

takový je v tom rozdíl

a ne, není to o tom, zda je možno či nemožno naučit

10.7.2019 12:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Vždyť husky v zápřahu přece taky musí být nějakým způsobem ovladatelný, měnit směr, zahýbat, zrychlovat, zpomalovat, zastavit - prostě spolupracovat s musherem. Nebo stejně tak husky, který tahá třeba koloběžku, nebo běžkaře...
tohle je práce, zaměstnání, adrenalin
naplňující potřeby, pud

Takže mi to zase nepřijde jako pes, který by nebyl schopný se v lese naučit chodit normálně na vodítku (to mi přijde fakt přehnaný)
no, a tohle je nuda

takový je v tom rozdíl

a ne, není to o tom, zda je možno či nemožno naučit

Jasně, ale tak já to beru tak, že když si člověk pořídí huskyho, tak si pořídí třeba i tu koloběžku a bude s ním jezdit na ní.... nebo s ním bude běhat, v zápřahu... Pes bude mít tu práci, naučí se spolupracovat s páníčkem, a pak snad bude možná i "normální" procházky po lese, bez toho, aby si pes nekontrolovatelně lítal a tahal páníčka kam chce, ne?

10.7.2019 12:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

marcelaamax napsal(a):
Já myslím, že tohle je opravdu jen o výchově a tréninku. Znám dva samojedy, kteří také v lese chodí naprosto pohodově, na vodítku, prověšeném. Mimo les, někde kde je dobrý rozhled (a kde se nevyskytuje zvěř) se dají i pustit na volno. Ale taky je pravda, že v tom lese od štěněte tráví několik hodin denně....

Přece nejde tvrdit, že husky a samojed vás bude po lese vláčet a "vystřelovat", jako by to byla nějaká jeho typická vlastnost...

No nevím,ale amojedi nejsou jako husky.

USMĚVAVÝ ROŠŤÁK

„Neznám přítulnějšího a oddanějšího tvora, než jsou tito bílí ochočení vlci“. Těmito slovy charakterizoval samojedy jeden z nejznámějších cestovatelů Roald Amundsen. Samojed je nejen ztělesněním krásy, elegance, hrdosti a inteligence, ale i něžnosti, láskyplnosti, věrnosti a oddanosti. Zasáhne vás do srdce, pohltí vaše myšlenky, omámí váš rozum i city. Celý svůj život se na vás bude usmívat, bude vám tím nejvěrnějším přítelem, nejjemnějším společníkem. Po vašem boku vám bude zářit jako nikdy nehasnoucí hvězdička. Samojed vás vždycky dokáže rozesmát, rozveselit, ale i zdravě nazlobit. To abyste věděli, že jej máte. A za to všechno od vás očekávají jen vaši věčnou, nehasnoucí, nesmírnou a neskutečnou lásku.
citace z:https://www.muj-pes.cz/portret-plemene/samojed-606.html

10.7.2019 12:58
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

sisi58 napsal(a):
No nevím,ale amojedi nejsou jako husky.

USMĚVAVÝ ROŠŤÁK

„Neznám přítulnějšího a oddanějšího tvora, než jsou tito bílí ochočení vlci“. Těmito slovy charakterizoval samojedy jeden z nejznámějších cestovatelů Roald Amundsen. Samojed je nejen ztělesněním krásy, elegance, hrdosti a inteligence, ale i něžnosti, láskyplnosti, věrnosti a oddanosti. Zasáhne vás do srdce, pohltí vaše myšlenky, omámí váš rozum i city. Celý svůj život se na vás bude usmívat, bude vám tím nejvěrnějším přítelem, nejjemnějším společníkem. Po vašem boku vám bude zářit jako nikdy nehasnoucí hvězdička. Samojed vás vždycky dokáže rozesmát, rozveselit, ale i zdravě nazlobit. To abyste věděli, že jej máte. A za to všechno od vás očekávají jen vaši věčnou, nehasnoucí, nesmírnou a neskutečnou lásku.
citace z:https://www.muj-pes.cz/portret-plemene/samojed-606.html

Já reagovala na lesni žínku, která psala jak vypadá procházka s jejím samojedem lesem .

Ale i ták, znám i huskyho, který chodí po lese "normálně"...

10.7.2019 12:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já reagovala na lesni žínku, která psala jak vypadá procházka s jejím samojedem lesem .

Ale i ták, znám i huskyho, který chodí po lese "normálně" (ale chodí s ním mimo normální procházky hodně běhat a jezdit na kole, v tahu)..

10.7.2019 14:37
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ale my jsme po tom lese i chodili běhat na amortizéru. Ani to mu nezabránilo, aby mne strhnul někam z cesty, pokud se vynořily srnky. Samozřejmě jen tak chodit po lese byla pro něj, jak píše hmn...nuda. Oni i musheři často skončí podobně, ne, že ne. Já si vždycky myslela, jak musí mít psy zvládnuté, ale není to tak vždy. No, dala jsem tip, jak to může i dopadnout...slečna ať si radí

10.7.2019 14:49
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak já neříkám, že se nestane že husky nebo samojed vás strhne když před ním vypálí srna. Ale vy jste to podala tak, jakože se samojedem prostě není možné jít normálně po lese bez toho, aniž by vás vláčel atd...

viz.: U nás to celý život znamenalo, že v jednom kuse pobíhal, vybíhal ke křoví, větřil a pátral do dálky a nedej bože uvidět něco...to pak začal tanec s řevem na konci vodítka a snahou vyběhnout za dotyčným zvířetem.

Působilo to na mě tak, že prostě obecně tato plemena nelze naučit chodit na vodítku po lese. Což mi přijde přehnané, ale třeba se pletu. A nebo jsem to blbě pochopila .

Ale dopadnout to tak samozřejmě může a s jiným plemenem by to slečna měla mnohem jednodušší, s tím souhlasím.

10.7.2019 15:15
marushka

XXX.XXX.156.41

Mela jsem úplně stejnou huskounku.. Na vodítku strávila skoro celý život, ale vždy chodila zpusobne. Pravdou tedy je, že netahala ani když jsem to po ní chtěla
Jinak tedy nevím, jaké lepší místo by si huskoun mohl přát, než u lesa s množstvím luk okolo. Pokud zadavatel počítá se specifickou huskyho povahou, tak proč ne..

10.7.2019 15:36

marushka napsal(a):
Mela jsem úplně stejnou huskounku.. Na vodítku strávila skoro celý život, ale vždy chodila zpusobne. Pravdou tedy je, že netahala ani když jsem to po ní chtěla
Jinak tedy nevím, jaké lepší místo by si huskoun mohl přát, než u lesa s množstvím luk okolo. Pokud zadavatel počítá se specifickou huskyho povahou, tak proč ne..

Tak tetina čubule lítala na volno se psy na Leteňské pláni, ale na chalupě jí venku na volno nepouštěli, myslím, že to ani nikdy nikdo nezkusil, že se prostě jen báli, že by zdrhla...třeba....
Jinak lovec to ona byla....jak se šlo přes louku, tak byla nejlepší myšilov na světě

10.7.2019 15:43
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marushka napsal(a):

Se specifickou husky povahou nemůže počítat ten, který husky nikdy neměl. To se prostě nedá. Já před tím žila se třema špicema(jeden právě kříženec samojeda) takže o tvrdohlavém psu jsem ponětí měla, žádný ale nebyl šílený lovec. To mne tedy překvapilo hodně. A nejvíc to, že se to u něj nedalo zmírnit ..ničím. Nic jiného ho prostě nezajímalo. Možná zkušenější či zarytější výcvikáři by to dokázali, já ne. Pomohlo až to, že je starý a už nemůže vyletět za vším. Tedy může, ale už si to po chvíli rozmyslí. V souvislosti s tím mne napadlo(a je to i na Sardullah) nebyli tito husky bytoví psi? Nebo takový ti, co se s nima jednou za den(dvakrát) jde projít pár set metrů? Takoví...jak to napsat...zlenivělí psi? Totiž já dostala rady: takový pes musí mít moře pohybu, jinak se nudí a z toho jsou vaše problémy. Tak já ze psem lítala jak magor, denně 10 km, v tahu atd...a pes měl skvělou kondičku pořád byl jak na pérkách, nevydržel v klidu jít.

10.7.2019 15:46
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Tak tetina čubule lítala na volno se psy na Leteňské pláni, ale na chalupě jí venku na volno nepouštěli, myslím, že to ani nikdy nikdo nezkusil, že se prostě jen báli, že by zdrhla...třeba....
Jinak lovec to ona byla....jak se šlo přes louku, tak byla nejlepší myšilov na světě

Aha, už jste sama odpověděla.

10.7.2019 16:23

lesnížínka napsal(a):
Aha, už jste sama odpověděla.

No bytová čuba teda byla....ale opravdu se s ní nechodilo "pár set metrů"...ráno teda nějaká prochajda na vodítku třeba hoďku, ale odpolko to byly 2-3 hodiny lítání na volno se smečkou psů a ona opravdu lítala, žádný postávání, a další hoďka-hoďka a půl večer. Mezitím, když měl třeba čas tetin zeťák, který taky chodil venčin afgána na pláň, tak vzal haskounku se sebou.
Víkendy a dovolené trávila fena na venkovské chalupě s obrovskou zahradou...a třeba celý odpolko na prochajdě v lese.

Neříkám, že to je nějaký ideální režim pro SH, ale určitě to nebyl byťák bez pohybu, popř. s nějakýma krátkýma procházkama

10.7.2019 16:30

Kdo si tedy haskouna může pořídit, jen ten kdo dělá mushering??? A kde je to ideálnější než tam, kde je okolo příroda....??

Rozhodně si nemyslím, že je husky pes pro každého, ale zase, že by byl tak nevhodný??
Jo jasně, že to zadavatelka by to měla lehčí se švýcarem, ale i haskoun má to svoje.

Teď nechci, aby to vypadalo, že doporučuju haskouna každýmu, ale přeci to zase není pes, kterého by nemohl mít nikdo.....

...to určitě ano, ale ty kdo o plemeni ví a dokáží mu většinou poskytnou co potřebuje se tady takto neptají...........

10.7.2019 16:52

Můžete narazit na huskouna, kterého lov nebere, stejně tak jako třeba na vipeta, který na vás na coursingu zarostlý do země čumí, čemu se jako divíte. Protože proč by se měl honit za nějakým střapcem s kůžičkou... Stává se to, ale rozhodně to není standardem. A nemůžu čekat, že budu mít takové "štěstí", u štěněte to nepoznáte.

10.7.2019 17:09
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

lesnížínka napsal(a):

Nezlobte se na mě, ale tohle je totálně nezvládnutej pes.

10.7.2019 17:18
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

marcelaamax napsal(a):
Tak já neříkám, že se nestane že husky nebo samojed vás strhne když před ním vypálí srna. Ale vy jste to podala tak, jakože se samojedem prostě není možné jít normálně po lese bez toho, aniž by vás vláčel atd...

viz.: U nás to celý život znamenalo, že v jednom kuse pobíhal, vybíhal ke křoví, větřil a pátral do dálky a nedej bože uvidět něco...to pak začal tanec s řevem na konci vodítka a snahou vyběhnout za dotyčným zvířetem.

Působilo to na mě tak, že prostě obecně tato plemena nelze naučit chodit na vodítku po lese. Což mi přijde přehnané, ale třeba se pletu. A nebo jsem to blbě pochopila .

Ale dopadnout to tak samozřejmě může a s jiným plemenem by to slečna měla mnohem jednodušší, s tím souhlasím.

Opravdu se dá husky naučit, aby netahal na vodítku. Aby nereagoval na zvěř. Nechápu, proč ho lidi tolik démonizujou. Je to výborný společník do rodiny a pokud je rodina smířená s tím, že bude chodit na flexe, tak ho klidně doporučím. Pokud bude mít adekvátní pohyb a možnost se vyběhat a dostane správnou výchovu, tak je to super pes....

10.7.2019 18:10
marushka

XXX.XXX.11.4

lesnížínka napsal(a):
Se specifickou husky povahou nemůže počítat ten, který husky nikdy neměl. To se prostě nedá. Já před tím žila se třema špicema(jeden právě kříženec samojeda) takže o tvrdohlavém psu jsem ponětí měla, žádný ale nebyl šílený lovec. To mne tedy překvapilo hodně. A nejvíc to, že se to u něj nedalo zmírnit ..ničím. Nic jiného ho prostě nezajímalo. Možná zkušenější či zarytější výcvikáři by to dokázali, já ne. Pomohlo až to, že je starý a už nemůže vyletět za vším. Tedy může, ale už si to po chvíli rozmyslí. V souvislosti s tím mne napadlo(a je to i na Sardullah) nebyli tito husky bytoví psi? Nebo takový ti, co se s nima jednou za den(dvakrát) jde projít pár set metrů? Takoví...jak to napsat...zlenivělí psi? Totiž já dostala rady: takový pes musí mít moře pohybu, jinak se nudí a z toho jsou vaše problémy. Tak já ze psem lítala jak magor, denně 10 km, v tahu atd...a pes měl skvělou kondičku pořád byl jak na pérkách, nevydržel v klidu jít.

Bytová ze začátku byla, ale rozhodně netrpela nedostatkem pohybu. Víte, mně díky ní ten saňový sport děsně chytl, ačkoliv ona se tedy za saňového psa rozhodně nepovazovala, takže jsem s ní a pak už s dalšími specializovanými "plemeny" celý její život jezdila po závodech a co tam huskouny občas vídám, tak mi ti psi prostě obecně nepřijdou nezvladatelne temperamentní.. Naopak mi někteří (asi spíš z výstavních linií) přijdou dokonce líní. Ani bych upřímně řečeno nedoporucovala huskyho jako samotného pro ten "mushering", pokud by to chtěl brát člověk trochu vážněji, protože mi prostě přijde, že huskouny samotné běhat moc nebaví. Ale pokud chce někdo hunateho parťáka na výlety, hory, dogtrekking.. a nevadí mu, že pravděpodobně stráví život na vodítku, tak to zas tak špatný pes není.

10.7.2019 18:25
domi.t

XXX.XXX.229.62

Priznam sa,ze vzdy zvedavo citam kazdu a celu diskusi o husky a ze ich tu teda je! A mam pocit,ze SH je aktualne najkontroverznejsie plemeno! Spravne tu niekto napisal,ze sa z neho robi pomaly "demon" 🙄

U nas na ulici ma SH mlady chalan,kazdy den s nim chodi na dlhe prechadzky-len navecer.Asi je to cudny SH,ale typek hovoril,ze vacsinu dna potom spi,sem tam vykope jamu a "presadi"kvetinu.Pes je s PP a ma 9 mesiacov,mozno sa prejavi neskor.Jedine zeby nie?

10.7.2019 18:30
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Huskyjanina napsal(a):
Nezlobte se na mě, ale tohle je totálně nezvládnutej pes.

No, však v tomhle ohledu to tvrdím taky. Prostě jsem nenašla cestu jak na něj. Jenže já si těch 10let s ním protrpěla, podřídila tomu všechno. Myslíte, že pokud se to stejně nepovede slečně tazatelce, bude to taky samozřejmé? Je mladá, plno zájmů, přítel a kamarádi, kterým na výletě poleze takto nezvládnutý pes na nervy..Třeba horská chata a pes, který nejde pustiit z vodítka? Jako dovedu si to představit s berňuchou, který byl neustále na volno a nemusela jsem si ani všímat, kde je, nenapadlo by ho někam odběhnout.

10.7.2019 18:33
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Huskyjanina napsal(a):
Opravdu se dá husky naučit, aby netahal na vodítku. Aby nereagoval na zvěř. Nechápu, proč ho lidi tolik démonizujou. Je to výborný společník do rodiny a pokud je rodina smířená s tím, že bude chodit na flexe, tak ho klidně doporučím. Pokud bude mít adekvátní pohyb a možnost se vyběhat a dostane správnou výchovu, tak je to super pes....

A proč tedy smířená, aby chodil na flexe, když nereaguje na zvěř? Pokud by samík nereagoval na zvěř(tam počítaje i ptáky, veverky, kočičky...) tak by na vodítku vůbec být nemusel. Nelítá za lidma, psama, cyklistama, autama...Bohužel se mu zazdá, že se něco mihlo v dáli a letí...

10.7.2019 19:18

Každý pes i v rámci plemene je trochu jiný. Já mám ze severských plemen zkušenost jen s jedním samojedem. Když jsem si ho jako roztomilého medvídka pořizovala, byly mu dva měsíce. Byla jsem plná ideálů jak ho vychovám a vycvičím, jak bude chodit navolno a všem tak vytřu zrak. Zázrak se nekonal, ačkoliv jsem se snažila. Do puberty to vypadalo dobře, ale pak se to zvrtlo. Na volno desetkrát na přivolání přišel, po jedenácté ho zaujalo něco v dáli a kašlal na mě jak na placatý kámen. Přivolání bylo tím pádem nespolehlivé a musel chodit na vodítku. Nesnáším flexi, takže normální popruhové pětimetrové. Na vodítku byl ovladatelný, sedni, lehni, ok, chůze u nohy horší, protože mu přirozenost velela běžet pořád dál a dál. Zvěř ho zajímala, ale žádné zavlékání psovoda za zvěří se nekonalo. Vyžadovalo to neustálou pozornost a připravenost. Seveřani, i když třeba nevypadají, mají velkou sílu v tahu. Byli tak šlechtění, že. Doma, v rodině, to byl bezva parťák pro děti (ne hračka!), příjemný klidný společník vždy dobře naladěný, citlivý k náladě pána, jemný a opatrný při pohybu v bytě či s malými dětmi. Neničil nic, nevzal si jídlo ze stolu, stolku, linky, až do konce života téměř v patnácti letech byl naprosto čistotný. Do konce života měl také všechny zuby.
Přesto samojeda, a seveřana obecně, nerada doporučuji, protože tato plemena je třeba pochopit a hlavně akceptovat jejich původ a určení, a z toho plynoucí specifika.

10.7.2019 20:25
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

lesnížínka napsal(a):
A proč tedy smířená, aby chodil na flexe, když nereaguje na zvěř? Pokud by samík nereagoval na zvěř(tam počítaje i ptáky, veverky, kočičky...) tak by na vodítku vůbec být nemusel. Nelítá za lidma, psama, cyklistama, autama...Bohužel se mu zazdá, že se něco mihlo v dáli a letí...

Nereaguje na zvěř v tom stylu, že by lítal sem a tam a řval. Což jste psala, že dělal váš samík. Tohle přesně dělal pes, kterýho jsem dostala ve dvou letech. No rychle jsem mu vysvětlila, že tohle teda ne. Přiznávám, že to nebylo zrovna v rukavičkách, ale když on si nebral servítky ke mě, tak nevim, proč bych si brala já k němu. Pak už jsem pilovala, že když viděl zvěř, tak se zarazil a pak na povel přišel ke mě. Takýže teď buď chodí jištěnej na stopce, nebo s EO. A proč, když u zvěře poslouchá? Protože tu máme blbce myslivce, se psem chodím navečer a hlavně, i když bych ho odvolala od srnky na 50 metrech, tak ho neodvolám, když vyběhne dva metry od nás. A mě to prostě za ty nervy nestojí. Furt to beru tak, že to je husky a stačí mi, že ten pes je ovladatelnej na vodítku, že mě nikde za sebou nevláčí a že na zvěř v klidu stojí a čučí, že když mi rupne vodítko, tak ho v pohodě přivolám a i ho nechám v klidu navolno pohrát se psama. Ale nepotřebuju, aby chodil navolno pořád. Na fotce zrovna sleduje srnku 30m od nás poté byl přivolanej a na první povel poslechl.

10.7.2019 21:56
domi.t

XXX.XXX.229.62

Huskyjanina napsal(a):
Nereaguje na zvěř v tom stylu, že by lítal sem a tam a řval. Což jste psala, že dělal váš samík. Tohle přesně dělal pes, kterýho jsem dostala ve dvou letech. No rychle jsem mu vysvětlila, že tohle teda ne. Přiznávám, že to nebylo zrovna v rukavičkách, ale když on si nebral servítky ke mě, tak nevim, proč bych si brala já k němu. Pak už jsem pilovala, že když viděl zvěř, tak se zarazil a pak na povel přišel ke mě. Takýže teď buď chodí jištěnej na stopce, nebo s EO. A proč, když u zvěře poslouchá? Protože tu máme blbce myslivce, se psem chodím navečer a hlavně, i když bych ho odvolala od srnky na 50 metrech, tak ho neodvolám, když vyběhne dva metry od nás. A mě to prostě za ty nervy nestojí. Furt to beru tak, že to je husky a stačí mi, že ten pes je ovladatelnej na vodítku, že mě nikde za sebou nevláčí a že na zvěř v klidu stojí a čučí, že když mi rupne vodítko, tak ho v pohodě přivolám a i ho nechám v klidu navolno pohrát se psama. Ale nepotřebuju, aby chodil navolno pořád. Na fotce zrovna sleduje srnku 30m od nás poté byl přivolanej a na první povel poslechl.

Cakam silne hejty za EO😅🤷🏻‍♀️

10.7.2019 23:19
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

domi.t napsal(a):
Cakam silne hejty za EO😅🤷🏻‍♀️

Tak já si na samíka ten EO obojek pořídila, zdrhnul mi dakrát i s ním(a to jsem měla ten nejdražší) Prostě mu přes chlupy nezafungoval stačilo, aby se mu narvaly zpátky pod něj a já neměla žádnou jistotu, jak to vlastně dopadne. pes letěl dál, já pro jistotu přidávala na síle impulzu, pak jsem se začala bát, že to bude už moc...no shrnuto, neměla jsem nato nervy. Dostala jsem kdysi nepěkný kopanec od elektřiny a mám respect. Nedělalo mi to na psu dobře. Ale neodsuzuju to, pokud se to použije s rozumem tam, kde není vyhnutí. A u toho lovu fakt někdy není.

10.7.2019 23:24
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Huskyjanina napsal(a):

Já si na něj ale také nebrala servítky, to mi věřte. X krát i dostal na zadek, nepomohlo. Vyřvala jsem mu pokaždé díru do hlavy - pomohlo na 10minut. Berňák z toho málem zkolaboval(on byl citlivka) takže jsem se na to vykašlala a...nechala psa žít. Mohla jsem to udělat dřív, neotrávila bych si několik společných let, kdybych se dřív smířila s tím, že to nepůjde. Jinak - na srnku 30m od nás taky nevyběhne...protože to už je moc blízko a bojí se jí Za zajícem by letěl.

10.7.2019 23:26
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Každý pes i v rámci plemene je trochu jiný. Já mám ze severských plemen zkušenost jen s jedním samojedem. Když jsem si ho jako roztomilého medvídka pořizovala, byly mu dva měsíce. Byla jsem plná ideálů jak ho vychovám a vycvičím, jak bude chodit navolno a všem tak vytřu zrak. Zázrak se nekonal, ačkoliv jsem se snažila. Do puberty to vypadalo dobře, ale pak se to zvrtlo. Na volno desetkrát na přivolání přišel, po jedenácté ho zaujalo něco v dáli a kašlal na mě jak na placatý kámen. Přivolání bylo tím pádem nespolehlivé a musel chodit na vodítku. Nesnáším flexi, takže normální popruhové pětimetrové. Na vodítku byl ovladatelný, sedni, lehni, ok, chůze u nohy horší, protože mu přirozenost velela běžet pořád dál a dál. Zvěř ho zajímala, ale žádné zavlékání psovoda za zvěří se nekonalo. Vyžadovalo to neustálou pozornost a připravenost. Seveřani, i když třeba nevypadají, mají velkou sílu v tahu. Byli tak šlechtění, že. Doma, v rodině, to byl bezva parťák pro děti (ne hračka!), příjemný klidný společník vždy dobře naladěný, citlivý k náladě pána, jemný a opatrný při pohybu v bytě či s malými dětmi. Neničil nic, nevzal si jídlo ze stolu, stolku, linky, až do konce života téměř v patnácti letech byl naprosto čistotný. Do konce života měl také všechny zuby.
Přesto samojeda, a seveřana obecně, nerada doporučuji, protože tato plemena je třeba pochopit a hlavně akceptovat jejich původ a určení, a z toho plynoucí specifika.

11.7.2019 18:03
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

lesnížínka napsal(a):
Já si na něj ale také nebrala servítky, to mi věřte. X krát i dostal na zadek, nepomohlo. Vyřvala jsem mu pokaždé díru do hlavy - pomohlo na 10minut. Berňák z toho málem zkolaboval(on byl citlivka) takže jsem se na to vykašlala a...nechala psa žít. Mohla jsem to udělat dřív, neotrávila bych si několik společných let, kdybych se dřív smířila s tím, že to nepůjde. Jinak - na srnku 30m od nás taky nevyběhne...protože to už je moc blízko a bojí se jí Za zajícem by letěl.

Ono to není o tom dát na zadek, nebo vyřvat díru do hlavy. I trestat se musí vědět kdy a jak, jinak se to míjí účinkem. Jak jste psala, že to pomohlo na 10 minut.....tak prostě člověk musí bejt trpělivější než pes. Třeba kdybyste měla správnýho člověka, kterej by vás navedl, tak byste zjistila, že se vychovat dá :)

11.7.2019 22:39

Nečetla jsem to celé....Jen mi ten zadaný příspěvek připadá jako soutěž o největší počet reakcí.....Však tu byla podobná diskuze nedávno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík