Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.8.2019 11:13
Evaa.j

XXX.XXX.254.241

Ahoj, zítra to bude týden, co jsme přišli o našeho milovaného psa. Bylo mu 14 let. Měl nějaké zdravotní problémy,ale stále ve mě visí otázka proč se to stalo.
Pokusím se to popsat jen krátce.
Měl nemocné srdce a štítnou žlázu (léky - letrox, vetmedin, benamax a upcard), trpěl na záněty slinných žláz (několikrát po sobě antibiotika).
Bohužel se začal dusit kedlubnou, podařilo se ho zachránit (dusícího se ho manžel stihnul dovézt na veterinu). Pejska oživili, ale našli mu na plicích edém.
Večer jsme ho ještě zahřívali, protože byl podchlazený. Ve tři ráno jsem ho sylšela cupitat, tak jsem vyběhla a šla s ním ven. Jenže ráno po 7. hodině jsem ho bohužel našla mrtvého.

Prý srdce ten nápor nezvládlo, ale já jsem přesvědčena, že příčinou byla právě voda na plicích. Jelikož měl mokrý pelíšek, pěnu u huby, mokré bříško a vedle sebe jak mu povolily svěrače i bobek. Netuším už zda byla tekutina růžově zbarvená.

Máte prosím zkušenost s úmrtím právě "utopením". Proč se to mohlo stát, nedalo se tomu zabránít, když ho ještě ten večer vyšetřil veterinář?
Měla jsem mu dávat pít opatrně, ale vyrozumněla jsem, že proto, aby se mu opět nepřevrátila ta záklopka v krku. Takže pít jsem mu dávala po menších doušcích, ale vypil toho na víckrát celkem dost. Je možné, že to pití způsobilo následné problémy a smrt?

Zeptat na veterinu se nemohu, nevypravila bych ze sebe ani dobrý den . Proto se ptám, zda někdo z vás o tomto problému něco neví, případně má zkušenosti

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.8.2019 11:51

Pšíete, že pes byl kardiak, což s "vodou na plicích " souvisí.......srdce je příčina.(je jich víc, ale toto je nejvíce pravděpodobné)

10.8.2019 13:40
GAELLE

XXX.XXX.55.67

pejsek se dožil úžasného věku............je mi to líto. Držte se.................

10.8.2019 14:23

plicní edém vzniká při srdečním selhání.

10.8.2019 14:55
Evaa.j

XXX.XXX.254.241

Ano srdíčko s tím souvisí,to jsem také dohledala. Ale primárně se mi šmudla udusil/utopil. Těžko se s tím smiřuje. Přála bych si,aby ten konec byl jiný. Aby to přišlo tiše ve spánku a ne tímhle hrozným způsobem.

Takže srdíčko přestalo pracovat a nějakým tlakem se drala tekutina ven? Odkud, omlouvám se za přihlouplé otázky,ale já o tom nevím vážně nic.

GAELLE děkuji za slova útěchy, kéž by čas utíkal rychleji

10.8.2019 15:17

To,že měl pejsek mokro v pelíšku neznamená,že se utopil.Po skonu povolí svěrače,moč,stolice,šlem u pusy je úplně normální jak u psů,tak i u lidí.
Jinak se pejsek dožil krásného věku a vy buďte rádi za léta s ním strávená.
Držte se a vyhlížejte nového parťáka.

10.8.2019 15:29

Evaa.j napsal(a):
Ano srdíčko s tím souvisí,to jsem také dohledala. Ale primárně se mi šmudla udusil/utopil. Těžko se s tím smiřuje. Přála bych si,aby ten konec byl jiný. Aby to přišlo tiše ve spánku a ne tímhle hrozným způsobem.

Takže srdíčko přestalo pracovat a nějakým tlakem se drala tekutina ven? Odkud, omlouvám se za přihlouplé otázky,ale já o tom nevím vážně nic.

GAELLE děkuji za slova útěchy, kéž by čas utíkal rychleji

to je patofyziologie. cévy nejsou nepropustné trubky, nedá se to přirovnat k potrubí. rovnováha tekutiny uvnitř a vně cév je daná tlakovými poměry. jakmile srdce selhává, tak se rovnováha naruší a tekutina zůstává ve tkáních, kde se hromadí. takže vzniká otok plic. čistě proto, že pravé srdce většinou selže jako první, má slabší stěnu a taky trojcípá chlopeň je v pravém srdci. pokud selže levé srdce jako první, hromadí se tekutina v břiše.

ale mrtvá zvířata mají pěnu u tlamy tak nějak skoro všechna, prostě to patří ke smrti, bez ohledu na příčinu úhynu vždycky přestane srdce být a mírný otok plic a pěna, někdy i růžová, která plní dýchací cesty je agonální změna.

smrt není pěkná, nevěřte tomu, co vidíte ve filmech. ale na druhou stranu když začnou orgány selhávat, selhává i hlava, takže jedinec o sobě přestává vědět.

10.8.2019 17:00
Evaa.j

XXX.XXX.254.241

jiva když on právě vůbec v pelíšku neležel... Byl cca o 2 m dále. Ležel na podlaze a kousek od tlamičky byla ještě malá kaluž tekutiny... Každopádně jsem přesvědčena, že v pelíšku to moč nebyla.
Navíc se nám nedusil poprvé. A ve dvou případech ze tří mu povolil svěrač a stolici neudržel. Proto si stále myslím, že se dusit musel

Samozřejmě jsme rádi, že jsme mohli být spolu. Zažili jsme toho hodně, moc na to vzpomínám Čas bohužel nevrátím.

bodlinka - na smrti vážně neshledávám nic pěkného, ale špatně se mi smiřuje s tím, že musel trpět. Přála bych si tichou smrt, kdy by spal a srdíčko by v klidu dobilo, ne tu bezmoc nemci se nadechnout....

10.8.2019 17:24

tichá smrt ve spánku je možná prakticky jen při srdeční arytmii, případně silné mozkové mrtvici nebop prasknutí výdutě.

většinou to není příjemné.

10.8.2019 18:58

Evaa.j napsal(a):
jiva když on právě vůbec v pelíšku neležel... Byl cca o 2 m dále. Ležel na podlaze a kousek od tlamičky byla ještě malá kaluž tekutiny... Každopádně jsem přesvědčena, že v pelíšku to moč nebyla.
Navíc se nám nedusil poprvé. A ve dvou případech ze tří mu povolil svěrač a stolici neudržel. Proto si stále myslím, že se dusit musel

Samozřejmě jsme rádi, že jsme mohli být spolu. Zažili jsme toho hodně, moc na to vzpomínám Čas bohužel nevrátím.

bodlinka - na smrti vážně neshledávám nic pěkného, ale špatně se mi smiřuje s tím, že musel trpět. Přála bych si tichou smrt, kdy by spal a srdíčko by v klidu dobilo, ne tu bezmoc nemci se nadechnout....

Není si co vyčítat,chce to přijmout,smířit se,zavzpomínat na krásná léta,ale zase hledět dopředu.Viděla jsem už odcházet spoustu zvířat,ale i pár lidí a věřte,že v klidu ve spánku to bylo jen párkrát.Udělala jste,co jste mohla netrapte se,nic na tom nezměníte.Pejska už nic nebolí,přejte jeho duši klid.

11.8.2019 10:48
fikovnice

XXX.XXX.63.10

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
tichá smrt ve spánku je možná prakticky jen při srdeční arytmii, případně silné mozkové mrtvici nebop prasknutí výdutě.

většinou to není příjemné.

Onehdá jsem úplně to stejné diskutovala při úmrtí ve spánku mé nejbližší osoby. Iktus (mrtvice) - fatální znamenající okamžitou smrt extrémně vzácná (dotaz u mé kamarádky neuroložky). Nejčastější příčina maligní arytmie nebo masívní plicní embolie. U embolie pokud by přece jen dotyčná žila třeba ještě 2-3 min, by byly známky dušení. Výraz ve tváři však měla spokojený. Pitvu příbuzní nenechali dělat, nejpravděpodobnější se jeví maligní arytmie.

11.8.2019 10:49
fikovnice

XXX.XXX.63.10

Evaa.j napsal(a):

On se mohl v pelíšku pomočit a pak v tom nechtěl ležet, tak se ještě odplazil mimo. No, anebo vyzvracel tu vodu, co pil. To, už asi nezjistíte. Je to smutné, ale nechte jej "spát" a Vy si nic nevyčítejte.

12.8.2019 18:44
Dasvo

XXX.XXX.250.72

Já myslím, že s v tom zbytečně „hrabete“ a trápíte tím sama sebe. Pes měl krásný, vysoký věk, evidentně žil spokojeně zahrnutý láskou a neodešel nijak strašným a trýznivým způsobem. Smrt k životu patří a málokdy je krásná jako v červené knihovně. Nemáte důvod se trápit a obviňovat, tak to nedělejte! Vzpomínejte na to pěkné a - jak je psáno výš - vyhlížejte nového parťáka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík