Dnes večer od 20:55 bude do vysílání televize Prima Zoom začleněn dokument o grónských psech s názvem "Polární psi". Dokument jsem neviděl a nemohu proto posoudit kvalitu. Ke společnému sledování zvu všechny kdo mají čas, chuť a televizi. Společně se budeme dívat jako jedna velká rodina a společně pak můžeme diskutovat o obsahu, bude-li se k čemu vyjadřovat.
Tak groňáci měli ze seveřáků asi nejtvrdší život. Inuité se s nimi nijak nebabrali (asijský přístup )
Prvního gróňáka jsem naživo viděl u nás koncem 80 tých (7? 8?) let, přesně už si nepamatuju. Jen vím, že ji měl "ovčáčkář (NO)" Dovezl ji nakrytou a měl ji docela "zmáklou". Byl jsem překvapen, že při kontrole vrhu si ostře hlídala štěňata, což při ostatních seveřanech byla věc naprosto neobvyklá
Po 89 byl u nás chov založen i na několika importech přímo z Grónska.
Jsou ze všech seveřáků "nejtvrdší", ve rvačkách bezohlednější (byl jsem svědkem, jak fena na stake outu UKOUSLA sousedce přední nohu v lokti jedním chňapnutím), malinkato rychlejší než AM. Nikdy nebyli naštěstí tak módní jako AM (zkáza), takže jsou stále poměrně zachovale "syroví". Hodí se spíš na volné nebo expediční ježdění, než na závody.
No uvidíme večer
Takto ukousnutou nohu si tedy nedovedu představit.
Co si ale představit dokážu je přísná selekce např. aljašských husky, jakožto rychlých vytrvalců. Evropských saňových psů, jako sprinterů. I celé řady dalších funkčních plemen... Ať už s umělou selekcí psů souhlasíte či nikoli, jedná se o rozhodující nástroj v rukách chovatele a neodmyslitelnou součást původu všech psů.
Přirozená selekce je přírodním jevem a hnací silou evoluce. Proběhla velice intenzivně dnes a probíhá podobně intenzivně každý den, už stovky milionů let. Je založena na biologické zátěži volně žijících zvířat, čímž je dobrým chovatelům inspirací.
Umělá selekce je potom pochopitelně hnací silou evoluce umělé, kterou procházejí zvířata domestikovaná. Všechna domestikovaná zvířata ji poznala, a zanevřít na ni, či od ni dokonce upouštět, s ohledem na moderní- celospolečenský, tedy z větší části laický způsob chovu psů, podle mého názoru není dobrý nápad.
Tak jsem skouknula. No...jako majitelka podobného psa...jistě, vím jak tam byl vyselektovaný a je to pro něj dobře, plemeni to jen pomohlo, aby byl tím, čím je. Ale kecy o tom, jak místním na psech záleží a potřebují je, když není žádný problém pro ně(v dnešní době) - jezdit na skůtrech a podobných zařízeních, mne už neberou. Viděla jsem podobný dokument z Ruska, rodiště mého psa a tam je jasně vidět, jak se využívá technika. Jak jim na psech záleží, bylo ostatně vidět hned na začátku - nechat fenu rodit v -25 a dělej jak umíš. Jak asi k těm štěndům přišla, když jsou na úvazech od sebe? Nakrýt ji nechali, ale už jim bylo zatěžko ji vzít potodit doma? Ne, jsou to podle mne kecy. Zdechne, necháme si dalšího. Je to stejné myšlení jako lidí tady na vesnici před 100lety. To všichni odsuzují a v dokumentu z dalekého severu to opěvují. Pes je pro ně zvíře k užitku, pokud už není...tak není.
lesnížínka
napsal(a):
Tak jsem skouknula. No...jako majitelka podobného psa...jistě, vím jak tam byl vyselektovaný a je to pro něj dobře, plemeni to jen pomohlo, aby byl tím, čím je. Ale kecy o tom, jak místním na psech záleží a potřebují je, když není žádný problém pro ně(v dnešní době) - jezdit na skůtrech a podobných zařízeních, mne už neberou. Viděla jsem podobný dokument z Ruska, rodiště mého psa a tam je jasně vidět, jak se využívá technika. Jak jim na psech záleží, bylo ostatně vidět hned na začátku - nechat fenu rodit v -25 a dělej jak umíš. Jak asi k těm štěndům přišla, když jsou na úvazech od sebe? Nakrýt ji nechali, ale už jim bylo zatěžko ji vzít potodit doma? Ne, jsou to podle mne kecy. Zdechne, necháme si dalšího. Je to stejné myšlení jako lidí tady na vesnici před 100lety. To všichni odsuzují a v dokumentu z dalekého severu to opěvují. Pes je pro ně zvíře k užitku, pokud už není...tak není.
Máte naprostou pravdu, je to přesně tak jak píšete.. Ale.. myslíte, že máme právo je za to odsuzovat? Kdyby se takto choval někdo u nás v ČR, měla bych v tom jasno. Žijeme si tu relativně v blahobytu v ideálních podmínkách pro život. Oni na drsném severu, kde ten pes není mazlíček, ale nástroj k práci a k přežití. Ve chvili, kdy pes nevykonává svou práci, tak je přítěží.. Bohužel, může mi těch psů být líto, jak chce, ale mám k tomu určitě pochopení..
marushka
napsal(a):
Máte naprostou pravdu, je to přesně tak jak píšete.. Ale.. myslíte, že máme právo je za to odsuzovat? Kdyby se takto choval někdo u nás v ČR, měla bych v tom jasno. Žijeme si tu relativně v blahobytu v ideálních podmínkách pro život. Oni na drsném severu, kde ten pes není mazlíček, ale nástroj k práci a k přežití. Ve chvili, kdy pes nevykonává svou práci, tak je přítěží.. Bohužel, může mi těch psů být líto, jak chce, ale mám k tomu určitě pochopení..
Nesouhlasím.
Pokud mám otvírací nůž, jako nástroj, a nestarám se o něj, tak si s ním dříve či později ublížím.Nebo se mi pokazí.
Takže když se o psa nestarají, pokazí se jim. Nejde o to, že ho využívají na práci. To je ok. Ale lhostejnost k živým tvorům nesnáším. Kdyby s tím pečování byla Bůh ví jaká práce. Ale většinou není. O to je to horší.
Tak jsem to taky zkouknul...pěkný "propagační" materiál, asi jako o našich "nepřizpůsobivých" občanech...co vesměs užívají "invalidního" důchodu (ač nikdy nedělali) a sociálních dávek , ale zase hezky se vyžívají v pěveckých a tanečních kroužcích
Dříve tam psa opravdu brali po "asijském" způsobu, velmi drsné zacházení a v létě buď puštěni a starej se sám, pokud v okolí nic k uživení nebylo a začali krást jídlo, tak uvázáni a krmeni 1x týdně aby nepošli...
Ve vsi jen 2 - 3 feny, jinak jen psi, uštípané špičáky, kastráti (to vše "naživo" bez umrtvení) a jen ten "nejsilnější" nekastrovaný. Z vrhů se automaticky feny utráceli, nechávali se jen psi (pokud nebyla potřeba "nahradit" chovnou fenu).
Ještě před cca 100 lety - by se dalo hovořit o zachování "tradic" lovu, jízdy atd. Dnešní prezentace "tradice lovu" s optikou je k smíchu, pak si pro zastřeléného nejede ani kajakem, ALE veslicí , no potěž koště, staří Inuité musí být v hrobu jako vrtule
Jinak prezentace čundru s pulkou vcelku dobrá...i když ...
lehce OT
vyštrachal jsem fotky Seppalovo psů - tenkráte označovaní jako sibiřské lajky + psi čukčů
Togo odleadroval nejdelší a nejtěžší část v "závodě" o lidské životy - dovoz séra do Nome na jehož počest se dnes jezdí Idi
Uživatel s deaktivovaným účtem

OT: ....s grónským psem jsem se setkala jen jako s kožichem a předložkou před postel.......i tak se k nám do československa dřív mohli dostat.
Já to neviděla, ale četla jsem teď ten seriál na lidovkách o reportérovi v Grónsku a tam je to asi běžný, popisuje tam jak viděl malýho kluka chytat ryby, rybě doslova vytrhnul háček a hodil jí na zem chcípnout, ani se neobtěžoval jí zabít. Asi prostě tam ještě přetrvává tenhle přístup ke zvířatům tak nějak všeobecně.
To mražené štěně mohlo vzniknout jakkoli, to bylo sprosté aranžmá.
Nakrmit v pustině skůtr nemusí být o nic jednodušší, než nakrmit spřežení psů které loví a ví kudy kam za pižmoněm. Skůtr je jen hloupý a nepraktický, poruchový stroj.
Kultivovaní psi by mohli tamním závidět, tedy alespoň tu svobodu volného letního lovu, jež popisuje lupus. No a někteří pochopitelně i práci.
Ale v postoji bych s Vámi asi mohl zase jednou souhlasit- týrání zvířat ze srdce nesnáším a odsuzuji..