Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

xc

22.10.2019 20:55
xc

XXX.XXX.32.132

Dobrý den,
chci si poridit nemeckou dogu a kupirovat ji ouska. Muzete poradit jaky veterinar by to mohl udelat?
Predem dekuji.

23.10.2019 12:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

xc napsal(a):
Dobrý den,
chci si poridit nemeckou dogu a kupirovat ji ouska. Muzete poradit jaky veterinar by to mohl udelat?
Predem dekuji.

Dobrý den, chtěla bych nechat zabít tchýni - nevíte o někom, kdo by to mohl udělat? predem dekuji

19.12.2019 11:51
Ndominika

XXX.XXX.64.82

Dobrý den, to vám nikdo neřekne, pokud to není nějaký dobrý známý... Jelikož to není u nás legální... Když jsem sháněla já veterináře na kupírování uší, tak mi nepomohl ani kamarád. Nejlepší co asi můžete udělat, tak se pozeptat nejlepších veterinářů ve vašem okolí. ;)

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.12.2019 12:00

Ndominika napsal(a):
Dobrý den, to vám nikdo neřekne, pokud to není nějaký dobrý známý... Jelikož to není u nás legální... Když jsem sháněla já veterináře na kupírování uší, tak mi nepomohl ani kamarád. Nejlepší co asi můžete udělat, tak se pozeptat nejlepších veterinářů ve vašem okolí. ;)

Nejlepší veterináři nemají zapotřebí takhle riskovat. Nějaký řezník možná.......

19.12.2019 12:37
GAELLE

XXX.XXX.55.67

možná někde v cizině kde je to legální ..............ale PROČ vlastně ?

19.12.2019 12:46
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nejlepší veterináři nemají zapotřebí takhle riskovat. Nějaký řezník možná.......

Jenže okupírovat a následně vypepovat německou dogu je nevětší kumšt ze všech plemen - to žádný řezník nesvede, a laik nemá šanci potom uši vylepit tak, aby opravdu stály. To je jedna věc, a druhá věc je, že dnešní německé dogy už jsou tak lymfatické, a mají tak měkké ucho, že už to nepostavíte ani s platem Viagry

19.12.2019 12:57
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Jenže okupírovat a následně vypepovat německou dogu je nevětší kumšt ze všech plemen - to žádný řezník nesvede, a laik nemá šanci potom uši vylepit tak, aby opravdu stály. To je jedna věc, a druhá věc je, že dnešní německé dogy už jsou tak lymfatické, a mají tak měkké ucho, že už to nepostavíte ani s platem Viagry

19.12.2019 13:10

Však já jsem nemyslela, že to "řezník" okupíruje dobře, ale třeba by se do toho pustil, nechal si to řádně zaplatit a pak majitelko, děj se vůle boží........

19.12.2019 13:15
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Však já jsem nemyslela, že to "řezník" okupíruje dobře, ale třeba by se do toho pustil, nechal si to řádně zaplatit a pak majitelko, děj se vůle boží........

já vím, jak jste to myslela.
Jinak si troufám tvrdit, že dnes už v ČR není vet, který umí udělat dogu - když jsem se v tom pohybovala před 20 let, tak ti dobří doktoři, co uměli už byli v důchodovém nebo téměř důchodovém věku, a žádná nová generace je nenahradila.

19.12.2019 18:26
Dasvo

XXX.XXX.101.12

xc napsal(a):
Dobrý den,
Predem dekuji.

Proboha, opravdu si myslíte, že Vám někdo doporučí veterináře, který provádí zákrok zakázaný zákonem? Anebo že se Vám ozve veterinář, který to sám dělá?
Samozřejmě, že ne! Takové věci se dělají jen velmi tajně a jen hodně dobře známým lidem. Nějaký anonym v diskuzi nemá žádnou šanci. Navíc, přesně jak je psáno výše, je hodně málo odborníků, kteří umí správně okupírovat dogu. Zajeďte si do Ruska.

19.12.2019 19:29
lupus4

XXX.XXX.205.61

Zajeďte si do Ruska.

no, já bych ho/ji poslal někam úplně, ale úplně jinam...

20.12.2019 12:48
Dasvo

XXX.XXX.101.12

lupus4 napsal(a):
Zajeďte si do Ruska.

no, já bych ho/ji poslal někam úplně, ale úplně jinam...

20.12.2019 12:49

xc napsal(a):
Dobrý den,
Predem dekuji.

Mohu poradit chs na Ukrajině, která nechává své odchovy kupírovat.

20.12.2019 12:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Mohu poradit chs na Ukrajině, která nechává své odchovy kupírovat.

a nechají si tam to štěně ještě 2 měsíce na vylepování?
Dogu laik nevylepí tak, aby to nezničil

20.12.2019 12:56

a nechají si tam to štěně ještě 2 měsíce na vylepování?
Dogu laik nevylepí tak, aby to nezničil

Když se domluví a zaplatí, tak si myslim, že určitě

20.12.2019 13:00
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Když se domluví a zaplatí, tak si myslim, že určitě

To už je lepší si tam koupit odrostlé štěně se zahojenýma hotovýma ušima

20.12.2019 13:04

To už je lepší si tam koupit odrostlé štěně se zahojenýma hotovýma ušima

I to je možnost, pokud by tam zrovna takové štěně měli.

20.12.2019 21:01

Tak jako vzhledově se mi kupírované dogy líbily víc než dneska s plachtičkama, ale celé mi to s tím kupírováním krkolomné, nechat někde svoje štěndo na kupírování a pak následně na vylepování, ještě navíc někde, teď se omlouvám za ten výraz, v tramtárii, no to bych se na to pěkně krajcvajc a nechala bych raději ty plachtičky a nebo prostě pořídila jiné plemeno, kde bych byla se vzhledem spokojená.
A nebo opravdu zkusit sehnat už kupírované štěndo.

Německé dogy se mi fakt líběj i povahově, dokonce by mi ani nevadilo, že bude mít plachťáčky, ale mě teda od pořízení odradilo to, že mi třeba může umřít v pěti...šesti letech, to je hrozná představa. ...i když to může samozřejmě jakýkoliv jiný pes, ale u těch dog je ta pravděpodobnost tak nějak větší.

20.12.2019 21:43
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Tak jako vzhledově se mi kupírované dogy líbily víc než dneska s plachtičkama, ale celé mi to s tím kupírováním krkolomné, nechat někde svoje štěndo na kupírování a pak následně na vylepování, ještě navíc někde, teď se omlouvám za ten výraz, v tramtárii, no to bych se na to pěkně krajcvajc a nechala bych raději ty plachtičky a nebo prostě pořídila jiné plemeno, kde bych byla se vzhledem spokojená.
A nebo opravdu zkusit sehnat už kupírované štěndo.

Německé dogy se mi fakt líběj i povahově, dokonce by mi ani nevadilo, že bude mít plachťáčky, ale mě teda od pořízení odradilo to, že mi třeba může umřít v pěti...šesti letech, to je hrozná představa. ...i když to může samozřejmě jakýkoliv jiný pes, ale u těch dog je ta pravděpodobnost tak nějak větší.

přesně z těchto důvodů jsme dogu vyřadili za našeho výběru.

Janae1

20.12.2019 21:54
Janae1

XXX.XXX.160.6

GAELLE napsal(a):
přesně z těchto důvodů jsme dogu vyřadili za našeho výběru.

Dle mého to je o zvyku.
Já nepamatuji zvíře s kupírovanýma ušima, občas nějaké s useklým ocáskem.
Máme knírače a ty plachťáčky jsou krásný, naopak, když chovatelka se slzou v oku vzpomínala na špičaté ucho a ukazovala nám fotky dle ní nádherných psů, tak dle mého ti psi byli divný, ucho nepřirozený, nelíbili se mi. Nelíbili se ani manželovi.
Dogu jsme měli, neořezanou, a byla krásná a hodná, dožila se 9 let. Ovšem jak ta uměla majznout ocasem, to bylo modřin.

20.12.2019 21:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Janae1 napsal(a):
Dle mého to je o zvyku.
Já nepamatuji zvíře s kupírovanýma ušima, občas nějaké s useklým ocáskem.
Máme knírače a ty plachťáčky jsou krásný, naopak, když chovatelka se slzou v oku vzpomínala na špičaté ucho a ukazovala nám fotky dle ní nádherných psů, tak dle mého ti psi byli divný, ucho nepřirozený, nelíbili se mi. Nelíbili se ani manželovi.
Dogu jsme měli, neořezanou, a byla krásná a hodná, dožila se 9 let. Ovšem jak ta uměla majznout ocasem, to bylo modřin.

Dle mého to je o zvyku.

Jakože si člověk zvykne na to, že mu pes bude umírat dřív? V mladším věku?

Asi jak kdo, já to mám stejně jako holky výš - obří plemena se mi líbí,ale nepořídila bych si je z toho důvodu, že se dožívají nízkého věku, v porovnání s menšími psy.

Jinak teda doga se mi více líbila kupírovaná, stejně jako třeba dobrman.

20.12.2019 22:10
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Dle mého to je o zvyku.

Asi jak kdo, já to mám stejně jako holky výš - obří plemena se mi líbí,ale nepořídila bych si je z toho důvodu, že se dožívají nízkého věku, v porovnání s menšími psy.

přesně !! na nekupírované uši se dá zvyknout i když některá plemena vypadají fakt divně - zrovna ten dobrman. Ale na to že pes odejde v 7-9 letech se zvyknout nedá......proto byl vyřazen i vlkodav ,,,,,,,,,,,,,,,

Janae1

20.12.2019 22:10
Janae1

XXX.XXX.160.6

marcelaamax napsal(a):
Dle mého to je o zvyku.

Tak já se přehlídla a špatně reagovala, o zvyku je kupírování.

Ale vlastně i ten věk je o zvyku, prostě to tak dogy mají, zrovna krátkověkost by mě od vysněného plemene neodradila.
Od dogy mě odrazuje slintání, naše slintala neuvěřitelně.
A pak ty modřiny od ocasu, to bylo jak šlehnutí prutem, u žádného jiného psa jsem takový švih nezažila, dítě by ocasem uplně sestřelila.

20.12.2019 22:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Janae1 napsal(a):
Tak já se přehlídla a špatně reagovala, o zvyku je kupírování.

Ale vlastně i ten věk je o zvyku, prostě to tak dogy mají, zrovna krátkověkost by mě od vysněného plemene neodradila.
Od dogy mě odrazuje slintání, naše slintala neuvěřitelně.
A pak ty modřiny od ocasu, to bylo jak šlehnutí prutem, u žádného jiného psa jsem takový švih nezažila, dítě by ocasem uplně sestřelila.

No vidíte, každý to má jinak. Mě by zase od plemene neodradilo slintání, za to ta krátkověkost jo

20.12.2019 22:14
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
No vidíte, každý to má jinak. Mě by zase od plemene neodradilo slintání, za to ta krátkověkost jo

mám to stejně

20.12.2019 22:33

Tak u nás vznikl ještě jeden problém, když jsme se rozhodli, že další pes bude doga, protože se mě i manželovi líbila a než jsme jí vyřadili poté, co jsem začala hledat na internetu informace ohledně zdraví plemene, na co trpí a tak...přiznám se, že strašák byla torze žaludku, kdy jsem se na několika místech dočetla, že torze postihuje téměř polovinu německých dog a téměř čtvrtina na ní umírá...dál jsem to nehodlala zkoumat a rovnou jsem si tohle plemeno škrtla a to přestože jsem jako dítě německé dogy velmi obdivovala a že jsem si říkala, že až "vyrostu" tak si jí určo pořídím.
No ale abych se vrátila k našemu problému při výběru....já jsem měla jasno barva černá s bílými znaky (když jsem byla dítě, tak jeden pán měl u nás psa a fenu v téhle barvě a jakože nic krásnějšího jsem neviděla) a manžel je jasný "harlekýn".......myslím, že nebýt těch problémů kolem tohodle plemene, tak bychom měli doma asi "telátka" dvě, protože v tomhle bychom asi na kompromis nepřistoupili ani jeden.

Edit: ještě k tomu kupírování...i kdyby to nebylo zakázáno, tak si neumím představit, že bych svoje štěně nechala kupírovat, takže bychom asi stejně měli plachty.

20.12.2019 22:58
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Tak u nás vznikl ještě jeden problém, když jsme se rozhodli, že další pes bude doga, protože se mě i manželovi líbila a než jsme jí vyřadili poté, co jsem začala hledat na internetu informace ohledně zdraví plemene, na co trpí a tak...přiznám se, že strašák byla torze žaludku, kdy jsem se na několika místech dočetla, že torze postihuje téměř polovinu německých dog a téměř čtvrtina na ní umírá...dál jsem to nehodlala zkoumat a rovnou jsem si tohle plemeno škrtla a to přestože jsem jako dítě německé dogy velmi obdivovala a že jsem si říkala, že až "vyrostu" tak si jí určo pořídím.
No ale abych se vrátila k našemu problému při výběru....já jsem měla jasno barva černá s bílými znaky (když jsem byla dítě, tak jeden pán měl u nás psa a fenu v téhle barvě a jakože nic krásnějšího jsem neviděla) a manžel je jasný "harlekýn".......myslím, že nebýt těch problémů kolem tohodle plemene, tak bychom měli doma asi "telátka" dvě, protože v tomhle bychom asi na kompromis nepřistoupili ani jeden.

Edit: ještě k tomu kupírování...i kdyby to nebylo zakázáno, tak si neumím představit, že bych svoje štěně nechala kupírovat, takže bychom asi stejně měli plachty.

přesně navíc torze ...............a můj sen byla modrá

20.12.2019 23:47
rapotacka11

XXX.XXX.212.139

Můj žlutá.

21.12.2019 21:20
neluše

XXX.XXX.146.210

21.12.2019 21:27
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

neluše napsal(a):
Můj harle a mám tohle ☺️

Zrovna na Vašem pejskovi je krásně vidět, že dnešní doga má tak měkké ucho, že to po okupírování stát ani nemůže (teda, pokud to nějaký prase nefikne "na pitbulla" )

21.12.2019 21:54
neluše

XXX.XXX.146.210

Zrovna na Vašem pejskovi je krásně vidět, že dnešní doga má tak měkké ucho, že to po okupírování stát ani nemůže (teda, pokud to nějaký prase nefikne "na pitbulla" )

To máte pravdu a ne jenom ucho. Dříve to byli atleti, teď se blíží víc k těm molosům. Podle toho, co jsem potkala na výstavách jsou na tom nejhůř modré ND. Nojo, všechna plemena se "někam" posunují.

22.12.2019 16:50

....."Nojo, všechna plemena se "někam" posunují"......
A většinou někam do p...., to by mi nepustilo kam. Tak tedy do nežádoucna.

22.12.2019 16:58

Když se vrátím ke kupírování : Nejhorší bylo přechodné období - aspoň u kníračů. Tím, že se kuprovalo, tak se ucho nijak nešlechtilo a pes s každým uchem jinak nebyl žádná výjimka, nebo netopýří uši do stran......Teď už je to v pohodě, aspoň co vídám, stejně je kníračů málo.

njetdal

5.7.2020 01:37
njetdal

XXX.XXX.222.225

Ja tiež hľadám niekoho v okolí ohľadom kupírovaní ale dobermana. Môže na mňa ktokolvek povedať zle ale pokud niekto si da svojho psa sterilizovať, tak neni o nič lepšie nato než ja. A sterilizácia prináša oveľa viac zdravotnych problemov než kupírovanie uší hľavne hormonálne. A pes taktiež nevie povedať na sterilizaciu ''nie''. Ale veterináry častokrát nepovedia to, že ak fenka nikdy nemala šteniatka tak má vysokú šancu na rakoviny prsníka. A taktiež že pes po sterilizacii by mal jest specialne granule ktoré nahradia hormony ktore uz pes nedostava kvoli sterilizacii.

5.7.2020 06:00
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

njetdal napsal(a):
Ja tiež hľadám niekoho v okolí ohľadom kupírovaní ale dobermana. Môže na mňa ktokolvek povedať zle ale pokud niekto si da svojho psa sterilizovať, tak neni o nič lepšie nato než ja. A sterilizácia prináša oveľa viac zdravotnych problemov než kupírovanie uší hľavne hormonálne. A pes taktiež nevie povedať na sterilizaciu ''nie''. Ale veterináry častokrát nepovedia to, že ak fenka nikdy nemala šteniatka tak má vysokú šancu na rakoviny prsníka. A taktiež že pes po sterilizacii by mal jest specialne granule ktoré nahradia hormony ktore uz pes nedostava kvoli sterilizacii.

No, to je sice hezké, ale pochybuju že tenhle argument přesvědčí nějakého veta, aby kvůli někomu koho nikdy neviděl riskoval zákaz činnosti🤭

... a další věc je, že hezky okupírovat dobrmana je umění, a veti v ČR, kteří to uměli uz vymřeli - u nas je zákaz už 27 let, takže posledním, kteří se s tím ještě legálně setkali je minimálně 53, ale vzhledem k tomu, že se to dělat nesmí, tak neměli kde ziskat praxi, takže to stejně neumí.
Další věc je, že kupírované ucho se musi správně vylepovat, a to jako laik dáte ztěží, a ještě budete 3 týdny, než se pes zahojí chodit kanálama, protože jinak Vás někdo udá.

Než se dívat na špatně kupírovaného psa, tak bych ho raději nechala s ušima. Hlavně zapomeňte na různé řezníky od pitbulů - ti udělat dobrmana NEUMÍ

5.7.2020 07:24

njetdal napsal(a):

Pletete si sterilizaci s kastrací - při sterilizaci hormony nezmizí. Pouze se brání rozmnožování (podvázáním vejcovodů nebo chámovodů).

5.7.2020 08:55

Mně tohle přirovnání s kastrací připadá neskutečně směšné. Srovnat se to dá jen v případě, že páníček dá psa/fenu vykastrovat proto, že se mu na psovi nelíbí visící kulky nebo na feně se mu líbí permanentně viditelná jizva. Na rozdíl od kupírování uší má kastrace totiž jiný význam než jen "mně se to přirozený nelíbí, jsem rozmazlenej fracek a chci nechat kvůli vzhledu trpět psa, kterýho jsem si vybral a který má přirozeně jiný vzhled, protože se mi líbí ořezanej". Jsem pro, aby každej, kdo má tenhle názor, si nechal uříznout i svoje uši, aby se psem ladili.

5.7.2020 09:00

Pletete si sterilizaci s kastrací - při sterilizaci hormony nezmizí. Pouze se brání rozmnožování (podvázáním vejcovodů nebo chámovodů).

Btw- psi/feny se sterilizuji?
Asi ne..

5.7.2020 09:11

Btw- psi/feny se sterilizuji?
Asi ne..

Prakticky ne. Je to spíš záležitost humánní medicíny (zejména mužů). Mně šlo spíš o vysvětlení pojmů, které se často zaměňují.

Neregistrovaný uživatel

5.7.2020 09:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.243

Kupirovani ocasku pro me neni horsi nez trebq nechat miminu pichnout usi. Zazila jsem to u nasich stenat rtw. Za pet minut stene nevedelo ze se mu neco delalo. S usima ro bude narocnejsi uznavam ale tipuju ze psi dobrem provedeni to bude dost podobne. Nedelejte ze osu porcelanovy panenky. Co umrou na kazdej skrabanecek a s kazdym prdem se letí k vetovi.

5.7.2020 09:53
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kupirovani ocasku pro me neni horsi nez trebq nechat miminu pichnout usi. Zazila jsem to u nasich stenat rtw. Za pet minut stene nevedelo ze se mu neco delalo. S usima ro bude narocnejsi uznavam ale tipuju ze psi dobrem provedeni to bude dost podobne. Nedelejte ze osu porcelanovy panenky. Co umrou na kazdej skrabanecek a s kazdym prdem se letí k vetovi.

Kupírování uší je trochu jiná liga - dělá se v plné narkoze, uši se musí zašít, ale hlavně se pak MUSÍ nekolik týdnů vylepovat a pečovat o ránu, jinak bude mít pes místo krasného vztyčeného ucha požvejkaný zjizvený paskvil.

A tohle je to, co většina laiků nezvládne.
Já nejsem odpůrce kupírování - dobrmany jsem kupirované měla, ráda si v zahraničí na výstavě na kupírovaném psovi "spravím oko", ale ty současné amatérské pokusy jsou spíš k pláči, a pohled na psy se zprasenýma ušima ne neštěstí 🤮

5.7.2020 09:59

Prakticky ne. Je to spíš záležitost humánní medicíny (zejména mužů). Mně šlo spíš o vysvětlení pojmů, které se často zaměňují.

Njn. To chapu, nicmene kastrace a chybejici hormony u psu jsou fakt

5.7.2020 10:03

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Nemam problem osetrovat zraneneho/nemocneho psa.
Kdyz clovek musi, tak musi.
Ale by mi delalo dobre a ze bych nad tim mavala rukou ???? A ze je to vlastne jen skrabanecek ?
Tak do te faze jsem se bohudik jeste nedostala.

5.7.2020 10:46

Njn. To chapu, nicmene kastrace a chybejici hormony u psu jsou fakt

Však já to nezpochybňuju. Při kastraci hormony chybí (se všemi případnými důsledky), při sterilizaci ne.

5.7.2020 22:48
fikovnice

XXX.XXX.135.203

Dobrý den, chtěla bych nechat zabít tchýni - nevíte o někom, kdo by to mohl udělat? predem dekuji

Pardon, že vytahuji starý příspěvek, ale právě jsem se (přes vážnost tématu) u této repliky téměř uchechtala!

njetdal

7.7.2020 15:11
njetdal

XXX.XXX.222.225

Mně tohle přirovnání s kastrací připadá neskutečně směšné. Srovnat se to dá jen v případě, že páníček dá psa/fenu vykastrovat proto, že se mu na psovi nelíbí visící kulky nebo na feně se mu líbí permanentně viditelná jizva. Na rozdíl od kupírování uší má kastrace totiž jiný význam než jen "mně se to přirozený nelíbí, jsem rozmazlenej fracek a chci nechat kvůli vzhledu trpět psa, kterýho jsem si vybral a který má přirozeně jiný vzhled, protože se mi líbí ořezanej". Jsem pro, aby každej, kdo má tenhle názor, si nechal uříznout i svoje uši, aby se psem ladili.

Nemá s tym nič spoločné či niekto je rozmaznaný či nie a pes netrpý len ak neni použitá anesézu. Maly sme dobermana ešte pred keď bolo legálne kupirovat a bol kupírovane jedine co bol troska problem ze sa mu nepacil ze mal na sebe antenu ale inac si nevsimol. Ak sa do veci nepoznate ze ako to cele funguje tak prosim nekomentujte ohladom toho. Poznam ludi ktory maly svoje stenata ukupirovane a hned ten den sa hrali bez problemov neknucali od bolesti, jedly. Da sa vsimnut ked psa nieco bolí lebo vtedy stráca chut od vsetkeho.

7.7.2020 20:49

"chci nechat kvůli vzhledu trpět psa",

Nebudu tu obhajovat kupírování. Zákon je zákon. Jen se zeptám PureKarma : Kolik jste nechala kupírovat psů ?

7.7.2020 21:16

Já bych chtěla ne megí uříznout ucho, ale narovnat. Jedno má takové špatně "zlomené" a když třeba prší, tak furt třepe tímhle divným, staví to jako NO, prostě je vidět, že to je špatně. Druhé ucho překlopené do inteligentní polohy od malička, to je ok, nikdy žádný problém, a tohle je na houby, furt čistit.. druhé čisté a tohle hrůza. Aj když plave, tak má hlavu nakřivo. A vet říká, že tam nic nemá.
Takže já bych vlastně potřebovala opak kupírování - ucho zavřít.
Jí chudákovi kape na maják.

7.7.2020 21:21
Šarina

XXX.XXX.243.72

Nevím, kolik místních diskutujících doopravdy vidělo kupírování, nebo se kdy o kupírovaného psa staralo.

Já byla přítomná kupírování (Francie 1986), štěňatům bylo cca 4-5 týdnů (ale to si už moc nepamatuju). Kupírovalo se ještě u chovatele a pejsci šli do nových rodin již plně zhojení. Byl to rychlý řez skalpelem přes připevněnou šablonu a zasypání nějakým pudrem, nebo co to bylo. Uši se nešily a kupodivu to vůbec nekrvácelo (asi jak to ta šablona zaškrtila), pamatuju se že asi jenom dvě štěňata krátce kvíkla. Narkóza nějaká rychlá, protože velmi záhy se štěňátka začala probouzet a viditelně bez stresu. Ještě ten večer nás chovatel vzal na véču a po našem návratu si už štěňátka vesele a divoce hrála. Uši se pak lepily přes korkový špunt, což vydrželo do odrostu chlupů. Pak se lepily konečky chlupů k sobě lepidlem na textil. Fakt to nebylo nic, co by psa nebo majitele extrémně zatěžovalo. Já osobně jsem, co to šlo, měla psy kupírované (kvůli tomu, ale nejen kvůli tomu, jsem měla importy).
Dnes jsem si zvykla na nekupíráky, ale kupírování, pokud nebylo prováděno podloudně, ale kvalitně s odbornou péčí, jsem za týrání zvířat nepovažovala a ani nepovažuju.

Za týrání považuju protičůrací pásy pro pejsky, hárací kalhotky pro feny, vodění na haltině, úzké malé košíky, ve kterých pes neotevře tlamu, venčení psů doma na plenky a obecně vlastnictví psa bez jakýchkoliv znalostí- viz opakující se základní dotazy atd.
Zákon dodržuju, ale o dnešním světě myslím své.
Jsem halt ze staré školy.

7.7.2020 21:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Šarina napsal(a):
Nevím, kolik místních diskutujících doopravdy vidělo kupírování, nebo se kdy o kupírovaného psa staralo.

Já byla přítomná kupírování (Francie 1986), štěňatům bylo cca 4-5 týdnů (ale to si už moc nepamatuju). Kupírovalo se ještě u chovatele a pejsci šli do nových rodin již plně zhojení. Byl to rychlý řez skalpelem přes připevněnou šablonu a zasypání nějakým pudrem, nebo co to bylo. Uši se nešily a kupodivu to vůbec nekrvácelo (asi jak to ta šablona zaškrtila), pamatuju se že asi jenom dvě štěňata krátce kvíkla. Narkóza nějaká rychlá, protože velmi záhy se štěňátka začala probouzet a viditelně bez stresu. Ještě ten večer nás chovatel vzal na véču a po našem návratu si už štěňátka vesele a divoce hrála. Uši se pak lepily přes korkový špunt, což vydrželo do odrostu chlupů. Pak se lepily konečky chlupů k sobě lepidlem na textil. Fakt to nebylo nic, co by psa nebo majitele extrémně zatěžovalo. Já osobně jsem, co to šlo, měla psy kupírované (kvůli tomu, ale nejen kvůli tomu, jsem měla importy).
Dnes jsem si zvykla na nekupíráky, ale kupírování, pokud nebylo prováděno podloudně, ale kvalitně s odbornou péčí, jsem za týrání zvířat nepovažovala a ani nepovažuju.

Za týrání považuju protičůrací pásy pro pejsky, hárací kalhotky pro feny, vodění na haltině, úzké malé košíky, ve kterých pes neotevře tlamu, venčení psů doma na plenky a obecně vlastnictví psa bez jakýchkoliv znalostí- viz opakující se základní dotazy atd.
Zákon dodržuju, ale o dnešním světě myslím své.
Jsem halt ze staré školy.

My jsme teda po kupírování uši šili vždycky. I co jsem viděla kupirované psy po roce 1990 (i zahraniční), tak bylo patrné, že tam byly stehy. Teda aspoň u dobrmanů.

7.7.2020 21:58
GAELLE

XXX.XXX.55.67

My jsme teda po kupírování uši šili vždycky. I co jsem viděla kupirované psy po roce 1990 (i zahraniční), tak bylo patrné, že tam byly stehy. Teda aspoň u dobrmanů.

také si pamatuji šití a pak se uši vylepovaly
jaké to bylo plemeno v té Francii?

7.7.2020 22:13
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

GAELLE napsal(a):
také si pamatuji šití a pak se uši vylepovaly
jaké to bylo plemeno v té Francii?

Jestli lepili konečky chlupů k sobě, tak bych tipla briarda nebo bouviera

7.7.2020 22:28
Šarina

XXX.XXX.243.72

U nás se šilo a pokud vím, tak o nějaké šabloně tady u nás nikdo nic nevěděl. Šablony byly takové zakřivené pásky oceli, které se přiložily na ucho v místě řezu a sešroubovaly se k sobě. Jeden rychlý řez se provedl skalpelem. Ucho fakt nekrvácelo, asi jak to bylo v místě řezu tu chvilku zaškrcené. Nic se nešilo, jen se rána zasypala. Neříkám, že to byl všeobecně rozšířený postup. Ale třeba u briardů se to tak používalo běžně (pamatuji se na nějaké nákresy těch šablon v jejich odborné literatuře). A viděla jsem to i v Belgii. Jak jiná plemena v zahraničí, to netuším. Mezi uši se pak lepil korkový špunt a později, když hlava zchlupatěla, tak se lepily uši k sobě za konečky chlupů. Bylo to nenáročné a pes si na to velmi dobře zvykl.

7.7.2020 22:37
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Šarina napsal(a):
U nás se šilo a pokud vím, tak o nějaké šabloně tady u nás nikdo nic nevěděl. Šablony byly takové zakřivené pásky oceli, které se přiložily na ucho v místě řezu a sešroubovaly se k sobě. Jeden rychlý řez se provedl skalpelem. Ucho fakt nekrvácelo, asi jak to bylo v místě řezu tu chvilku zaškrcené. Nic se nešilo, jen se rána zasypala. Neříkám, že to byl všeobecně rozšířený postup. Ale třeba u briardů se to tak používalo běžně (pamatuji se na nějaké nákresy těch šablon v jejich odborné literatuře). A viděla jsem to i v Belgii. Jak jiná plemena v zahraničí, to netuším. Mezi uši se pak lepil korkový špunt a později, když hlava zchlupatěla, tak se lepily uši k sobě za konečky chlupů. Bylo to nenáročné a pes si na to velmi dobře zvykl.

Všichni veti, které jsem znala jako specialisty na kupírování používali už tenkrát šablony.
To šití mělo asi hodně význam tam, kde bylo ucho holé, a jizva viditelná - viz ten DB, boxer, doga apod.. Tam kde to bylo zakryté chlupama to bylo asi jedno, jak hrana ucha vypadá.

7.7.2020 22:48
Šarina

XXX.XXX.243.72

Všichni veti, které jsem znala jako specialisty na kupírování používali už tenkrát šablony.
To šití mělo asi hodně význam tam, kde bylo ucho holé, a jizva viditelná - viz ten DB, boxer, doga apod.. Tam kde to bylo zakryté chlupama to bylo asi jedno, jak hrana ucha vypadá.

Možná máte pravdu, ale hrana ucha vypadala (aspoň u mých psů) velmi dobře- hladká, tenká, bez abnormalit, prostě čistý dobře zahojený řez, ale zezhora pokrytý chlupy...
Otázka je taky, co to znamená "tenkrát". Já mluvím o době 1978 - 1988. Tehdy nevím, jak to tady bylo se zakřivenou (to podtrhuji!) šablonou.
Pak se svět hodně rychle otevíral a informace zaplaťbůh začaly putovat přes hranice.

7.7.2020 22:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Šarina napsal(a):
Možná máte pravdu, ale hrana ucha vypadala (aspoň u mých psů) velmi dobře- hladká, tenká, bez abnormalit, prostě čistý dobře zahojený řez, ale zezhora pokrytý chlupy...
Otázka je taky, co to znamená "tenkrát". Já mluvím o době 1978 - 1988. Tehdy nevím, jak to tady bylo se zakřivenou (to podtrhuji!) šablonou.
Pak se svět hodně rychle otevíral a informace zaplaťbůh začaly putovat přes hranice.

Já pamatuju dobu cca od roku 1990 do roku 2003, pak už se nekupírovalo

8.7.2020 09:46

Šarina napsal(a):

A to já tu šablonu u nás viděla, během studií na VŠV - 80. léta.

8.7.2020 10:56

Nechávali jsme první štěně kupírovat v r. 88. Se šablonou ( podle šablony ), co vím tak byly šablony fena x pes. Nekupíroval každý veterinář, slušný vás poslal k tomu, co uměl. U kníačů se uši šily, hodně záleželo na šikovnosti a pečlivosti veterináře ( u nás to chlapi přenechali veterinářce - šila jako plastický chirurg ), uši už jsem ničím nepodporovala - nelepila, při správně okupírovaném uchu a správné výživě ( granule to nebyly ) to nebylo třeba a hlava vypadala krásně.
Ale opakuji - zákon je zákon ( i když by se měl zaměřit na podstatnější věci, tohle je takové - vlk se nažral a koza zůstala celá - přeloženo - něco jsme vydali a týrá se dál.)

njetdal

9.7.2020 18:18
njetdal

XXX.XXX.158.252

Ja čo osobne viem a pamätám, že to psíka svrbelo keď sa hojila rana ale potom nič iné. Takže je to fakt blbé ako ľudia súdia kupiráciu a že to bolí. Pričom stena si to nevsimne ze ma kupirovane ucho. Som zato aby bolo kupírovanie zakazane ale to pre plemena ktore nie su cistokrvne ale mixy a take co nemaly v historii kupirovanie. takze len take psy by sa maly ukupirovat ktore su cistokrvne ako doberman, pitbull, boxery atd... Neberem to za tyranie lebo nenecham psa vonku priviazaneho k niecomu v kazdom veternom podmienku. Ak treba tak pojdem aj do bosnej a hercegovinej kde je to este legalne kupirovat psa u veterinara a nasla som uz aj jedneho kto by to spravil pak nenajdem niekoho u nas. Uz som videl ako pracuje a ako kupiruje lebo ked ide o kupirovanii tak chcem aby veterinar poskitol najkvalitnejsiu pracu a atmosferu pre steniatko. A podla mna vela ludi to nebere na lahku vahu. Lebo neni jedno ako je kupirovany pes a nechcem aby FAKT trpel s tym ze dostane infekciu. Taktiez chcem stena dat otestovat ohladom zdravotneho stavu aby som vedel ci je pozitivny na DMC1 a DMC2 a problemy s pecenom. Nie som taky majitel ktory len tak si kupi psa nato aby bol. Je to pravda ze kupujem ho bez PP lebo u nas som nevidela ch. stanicu ze by moc pozerali zdravotny stav svojich psov. Oni hlavne kukaj kolko titulov vyhrali ich psy.

njetdal

9.7.2020 18:42
njetdal

XXX.XXX.158.252

tiež ak niekto nechce kupírovaného dobermana tak nech si kúpi coonhound. Skoro to isté len nemá kupírované uši

9.7.2020 18:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.41.222

njetdal napsal(a):
tiež ak niekto nechce kupírovaného dobermana tak nech si kúpi coonhound. Skoro to isté len nemá kupírované uši

Ten plusový bod byl omylem - omlouvám se.

9.7.2020 19:00
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.41.222

njetdal napsal(a):
Ja čo osobne viem a pamätám, že to psíka svrbelo keď sa hojila rana ale potom nič iné. Takže je to fakt blbé ako ľudia súdia kupiráciu a že to bolí. Pričom stena si to nevsimne ze ma kupirovane ucho. Som zato aby bolo kupírovanie zakazane ale to pre plemena ktore nie su cistokrvne ale mixy a take co nemaly v historii kupirovanie. takze len take psy by sa maly ukupirovat ktore su cistokrvne ako doberman, pitbull, boxery atd... Neberem to za tyranie lebo nenecham psa vonku priviazaneho k niecomu v kazdom veternom podmienku. Ak treba tak pojdem aj do bosnej a hercegovinej kde je to este legalne kupirovat psa u veterinara a nasla som uz aj jedneho kto by to spravil pak nenajdem niekoho u nas. Uz som videl ako pracuje a ako kupiruje lebo ked ide o kupirovanii tak chcem aby veterinar poskitol najkvalitnejsiu pracu a atmosferu pre steniatko. A podla mna vela ludi to nebere na lahku vahu. Lebo neni jedno ako je kupirovany pes a nechcem aby FAKT trpel s tym ze dostane infekciu. Taktiez chcem stena dat otestovat ohladom zdravotneho stavu aby som vedel ci je pozitivny na DMC1 a DMC2 a problemy s pecenom. Nie som taky majitel ktory len tak si kupi psa nato aby bol. Je to pravda ze kupujem ho bez PP lebo u nas som nevidela ch. stanicu ze by moc pozerali zdravotny stav svojich psov. Oni hlavne kukaj kolko titulov vyhrali ich psy.

No, už vidím ty bez PP, kde pozeraju na zdraví víc než v PP chovu😂

njetdal

13.7.2020 00:20
njetdal

XXX.XXX.158.252

No, už vidím ty bez PP, kde pozeraju na zdraví víc než v PP chovu😂

By si bol prekvapený koľko ľudí ktorý predavajú s PP neotestujú zdravotný stav psa alebo nezdieľajú to publiku a potom prideš nato že tvoj pes ma vysoku sancu na DMC1. Lebo tak PP nue kvoli tomu dostane pes ze ake ma zdravie ale podla toho aky ma temperament a ci vyhovuje standartu. Uz som sa pytala neraz od chovatelov ze aky ma zviera zdravotny stav a odpoved bolo "nebolo testovane". A hlavne v poslednej dobe ze parvovirus zacina byt castejsi asi ani vam by nebolo jedno ze ake zdravotne problemy vas steniatko ma s PP alebo bez PP. Je to este stale zivocik a lepsie je vediet nez zit v tme

13.7.2020 00:56
fikovnice

XXX.XXX.134.227

njetdal napsal(a):
By si bol prekvapený koľko ľudí ktorý predavajú s PP neotestujú zdravotný stav psa alebo nezdieľajú to publiku a potom prideš nato že tvoj pes ma vysoku sancu na DMC1. Lebo tak PP nue kvoli tomu dostane pes ze ake ma zdravie ale podla toho aky ma temperament a ci vyhovuje standartu. Uz som sa pytala neraz od chovatelov ze aky ma zviera zdravotny stav a odpoved bolo "nebolo testovane". A hlavne v poslednej dobe ze parvovirus zacina byt castejsi asi ani vam by nebolo jedno ze ake zdravotne problemy vas steniatko ma s PP alebo bez PP. Je to este stale zivocik a lepsie je vediet nez zit v tme

Tak zrovna "Inspektorka" by rozhodně překvapená nebyla! Chová psy mnoho let a je tu nejzkušenější kynoložka! To jste se moc netrefila.
A co to je "vyhovuje standartu"? Jako nějaké vlajce?

13.7.2020 07:24
Moyda

XXX.XXX.147.89

Tak určitě je spousta chovatelů s PP kteří nedělají zdravotní vyšetření, ale je na kupujícím kterou chovku zvolí. Je spousta těch kterým jde o plemeno a dobré jméno chovatelske stanice a snaží se zdavotnim komplikacím předcházet.

13.7.2020 07:25
tero

XXX.XXX.237.229

njetdal napsal(a):

Můžu potvrdit, že bohužel velmi často v chovu s PP nedělají žádné zdravotní testy a když ano, zatajují jak na tom pes je. Přece když dají např. za krycího psa x tisíc, navíc s ním uženou šampiona, tak ho v chovu nepoužijí? Tím nechci říct, že ti bezpapíroví jsou na tom lépe. Ale znám pár lidí,kteří ač odchovali vrh bez PP, se starali více než by člověk očekával. Za vším je jen člověk a jeho zodpovědnost ke zvířatům.Ale jelikož se točí v chovu s PP takové prachy,spousta chovatelů vědomě chová i na nemocných fenách a psech.Nedělejte si iluze, že PP je nějaká extra záruka.Je jen málo odpovědných a spolehlivých chovatelů.Bohužel...

13.7.2020 07:38
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.41.39

tero napsal(a):
Můžu potvrdit, že bohužel velmi často v chovu s PP nedělají žádné zdravotní testy a když ano, zatajují jak na tom pes je. Přece když dají např. za krycího psa x tisíc, navíc s ním uženou šampiona, tak ho v chovu nepoužijí? Tím nechci říct, že ti bezpapíroví jsou na tom lépe. Ale znám pár lidí,kteří ač odchovali vrh bez PP, se starali více než by člověk očekával. Za vším je jen člověk a jeho zodpovědnost ke zvířatům.Ale jelikož se točí v chovu s PP takové prachy,spousta chovatelů vědomě chová i na nemocných fenách a psech.Nedělejte si iluze, že PP je nějaká extra záruka.Je jen málo odpovědných a spolehlivých chovatelů.Bohužel...

Ano, v chovu s PP hodne lidí nedělá nepovinné zdravotní testy, ale u bez PP nedělá NIKDO žádné, ani ty povinné.
Takže tvrzení že bezpapíráci jsou zdravější je naprosto směšné. Už jen z toho důvodu, že na těch co se kvůli zdraví nedostali do PP chovu se právě flakají ti "zdraví" bezpapíráci.

13.7.2020 08:54

tero napsal(a):

To je věc klubu, jaké zdravotní testy pro udělení chovnosti vyžaduje. Možná jsou plemena, kde zdravotní testy pro chov nejsou potřeba, plemeno, které vlastním, je povinné má. A zvíře, které testy neprojde není uchovněné a nikdo na něm štěňata s PP práskat nemůže. A to jsou právě zvířata, na kterých se produkují ta št. bez PP.
A pak jsou jedinci, kteří testy ani neabsolvují ( ona je to nejtěžší a také nejdražší část uchovnění - tam, kde není potřeba zkouška z výkonu ) a ti pak tvrdí, že neuchovnili proto, že je výstavy nebaví.....a bla, bla.
A možná je pes takový povahový "mrzáček", že by ani výstavu neabsolvoval.
Tak jen do toho a kupte si takové "zaručeně" zdravé štěně bez PP. A to vůbec nepíšu nic o tom, že v mnoha procentech se jedná o křížence -zvlášť u malých společenských plemen.

13.7.2020 10:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fikovnice napsal(a):
Tak zrovna "Inspektorka" by rozhodně překvapená nebyla! Chová psy mnoho let a je tu nejzkušenější kynoložka! To jste se moc netrefila.
A co to je "vyhovuje standartu"? Jako nějaké vlajce?

Ježíš, až tak žhavý to se mnou zase není - jsou tu určitě i zkušenější, a já víc cvičím než chovám, ale zrovna v chovu DB se myslím orientuju celkem slušně, coby bývalý dobrmankář.

Když pomineme to, že ta nemoc se nejmenuje DMC (DMC je zkratka německého malinois klubu), ale DCM (dilatační kardiomyopatie), tak zrovna u dobrmanů už není žádná nepostižená linie, a negativní vyšetření 24 hodinovým holterem nám řekne pouze to, že daný jedinec by v nasledujícím ani ne roce neměl zemřít na DCM, nic víc - nic míň.
Jediná možná prevence je vybírat si štěně pi dlouhovekých předcích, protože vyšetření srdce rodičů nezaručuje vůbec nic.

13.7.2020 10:18

Ježíš, až tak žhavý to se mnou zase není - jsou tu určitě i zkušenější, a já víc cvičím než chovám, ale zrovna v chovu DB se myslím orientuju celkem slušně, coby bývalý dobrmankář.

Když pomineme to, že ta nemoc se nejmenuje DMC (DMC je zkratka německého malinois klubu), ale DCM (dilatační kardiomyopatie), tak zrovna u dobrmanů už není žádná nepostižená linie, a negativní vyšetření 24 hodinovým holterem nám řekne pouze to, že daný jedinec by v nasledujícím ani ne roce neměl zemřít na DCM, nic víc - nic míň.
Jediná možná prevence je vybírat si štěně pi dlouhovekých předcích, protože vyšetření srdce rodičů nezaručuje vůbec nic.

To je smutný

14.7.2020 11:29
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Heleďte, s tím prostě nic nenaděláte ....že Vás tu já beru jako nejzkušenější. Myslím, že mám dobrý pozorovací talent a nějakej ten rok (spíše hodně let) už sem chodím!
A možná i chápu, že ve Vás pochvala vyvolává stud, ale pro mě je to další dobrý důkaz - Vaší skromnosti. Za mě s tím prostě nic nenaděláte... Vážím si Vás!

14.7.2020 11:30
GAELLE

XXX.XXX.55.67

fikovnice napsal(a):
Heleďte, s tím prostě nic nenaděláte ....že Vás tu já beru jako nejzkušenější. Myslím, že mám dobrý pozorovací talent a nějakej ten rok (spíše hodně let) už sem chodím!
A možná i chápu, že ve Vás pochvala vyvolává stud, ale pro mě je to další dobrý důkaz - Vaší skromnosti. Za mě s tím prostě nic nenaděláte... Vážím si Vás!

pod to se podepisuji též

14.7.2020 18:31
tero

XXX.XXX.236.107

Ano, v chovu s PP hodne lidí nedělá nepovinné zdravotní testy, ale u bez PP nedělá NIKDO žádné, ani ty povinné.
Takže tvrzení že bezpapíráci jsou zdravější je naprosto směšné. Už jen z toho důvodu, že na těch co se kvůli zdraví nedostali do PP chovu se právě flakají ti "zdraví" bezpapíráci.

A víte že znám takové co nechali testy udělat? Taky znám lidi, kteří měli připravené feny k chovu se vším všudy, s bonitací,s vyštřeními ale atmosféra v klubu byla tak nedobrá, že se na chov s PP vykašlali.Spousta majitelů uchovněných krycích psů běžně kryla i feny bez PP. Moje známá měla takto psa po obou pěkných a uchovněných rodičích bez PP. Jo, nic není jak se zdá...Proto se směju když tady někdo fanaticky tvrdí,že PP je záruka. Kdyby věděli...

14.7.2020 19:01

tero napsal(a):
A víte že znám takové co nechali testy udělat? Taky znám lidi, kteří měli připravené feny k chovu se vším všudy, s bonitací,s vyštřeními ale atmosféra v klubu byla tak nedobrá, že se na chov s PP vykašlali.Spousta majitelů uchovněných krycích psů běžně kryla i feny bez PP. Moje známá měla takto psa po obou pěkných a uchovněných rodičích bez PP. Jo, nic není jak se zdá...Proto se směju když tady někdo fanaticky tvrdí,že PP je záruka. Kdyby věděli...

PP je záruka původu. Lidí, kteří mají uchovněnou fenu a přesto odchovåvají štěňata bez PP, nechápu. Nechápu proč odchovåvají vůbec štěňata. Důvod?
Stejně jako nechápu majitele uchovněných psů, že je pustí na fenu bez PP, nebo s PP ale neuchovněnou, nebo uchovněnou, ale bez krycího listu a ne pod CHS. Takoví lidé dělají plenenu medvědí službu.

14.7.2020 19:15

tero napsal(a):

Jen technická.....asi čtu jiné diskuze, ale myslím, že i ti "fanatici" tady píšou, že PP je jen a pouze záruka toho, že pes je opravdu čistokrevný příslušník daného plemene. Nic víc, nic míň.

A nebo jsem to někde přehlídla...teď mám doma štěně s PP (a starého psa..křížence, aby bylo jasno, že nejsem fanatik, nejezdím po výstavách, nejsem ani chovatel a je mi šumák, kdo si co koupí) a pokud by byl PP i záruka doživotního zdraví ...tak bych si za takové štěně klidně ještě dost připlatila....

A ještě jednou se zeptám....jak já jako zájemce o štěně, které si najdu v inzerátu jako čistokrevné bez PP poznám, že ten chovatel je přesně ten případ, co popisujete....?
Zatímco chovku si minimálně vygůglím a pokud se mi to nezdá ok, tak si tam štěně nevezmu (vlastní čerstvá zkušenost a to by bylo štěndo o dost levnější), ale jak si ty informace zjistím o někom, kdo odchovává štěňata bez PP.

A ještě tady klidně řeknu něco na rovinu...ti co sem chodí pravidelně ví, že jsem teď nedávno sháněla zoufale štěně, nejdřív kvůli sobě, následně ze strachu o stav psa, který mi zůstal, když moje feňulka odešla do psího nebe a já klidně přiznám, že tak zoufale, že pokud by bylo volné štěně-fenka přijatelného plemene bez PP, tak bych ho koupila...prostě bych to riskla a riskla bych to s tím, že třeba to plemeno není tak postižené třeba dysplazií, jako jsou např. NO nebo že z toho nevyroste úplně předpisová přestavitelka plemene.....
Prostě bych doufala, že mi z toho vyroste "velkej zlej hlídací pes" milující svojí rodinu a že plemeno není tolik zatížené nemocemi, tak snad i zdravý pes.

Ale riskla bych něco takového např. u čivavy?? u NO?? u berňáka??....nee

14.7.2020 21:52
tero

XXX.XXX.237.45

Čistě teoreticky, kdybych si chtěla pořídit štěně bez PP, tak jedině od velmi dobrého známého o kterém vím co má doma . Stejně tak bych vybírala i štěně s PP. Koupě na inzerát vám o ničem nic nepoví.

Přidejte reakci

Přidat smajlík