Je očkování proti vzteklině povinné?

Jorkširský teriér
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Věrkka

19.11.2019 10:57
Věrkka

XXX.XXX.1.195

Chci se zeptat, náš pes měl očkování do května 2019 na vzteklinu. Včera jsme byli na veterině naočkovat nově a veterinář řekl, že pes (jorkšír 14 let) je už starší a že už ji raději nenaočkuje kvůli tomu, že neví, jak by to snesla ve svém pokročilém věku. Tak teď nevím, může běhat po světě bez očkování na vzteklinu?? Je to přece povinné ne? Děkuji moc za odpověď

19.11.2019 11:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.53.5

Věrkka napsal(a):
Chci se zeptat, náš pes měl očkování do května 2019 na vzteklinu. Včera jsme byli na veterině naočkovat nově a veterinář řekl, že pes (jorkšír 14 let) je už starší a že už ji raději nenaočkuje kvůli tomu, že neví, jak by to snesla ve svém pokročilém věku. Tak teď nevím, může běhat po světě bez očkování na vzteklinu?? Je to přece povinné ne? Děkuji moc za odpověď

Ano, je to povinné, a ačkoliv má doktor pravdu, že u tak starého proočkovaného psa už je to zbytečné a rizikové, tak mohl aspoň nalepit nálepku do očkováku, a orazit to - zákonné povinnosti by bylo učiněno za dost, a neriskovali byste komplikace u tak starého psa.

19.11.2019 11:23
impact

XXX.XXX.44.225

Otázka je, co pak veterinář udělá s vakcínou bez samolepky. Ta je trochu neprodejná. Pokud by si ji teda tazatelka nekoupila a nevyhodila.

19.11.2019 12:02
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

impact napsal(a):
Otázka je, co pak veterinář udělá s vakcínou bez samolepky. Ta je trochu neprodejná. Pokud by si ji teda tazatelka nekoupila a nevyhodila.

Nic, naúčtuje ji zadavatelce a vyhodí ji - vakcína proti vzteklině stojí v nákupce 11 Kč včetně DPH.

19.11.2019 17:13
impact

XXX.XXX.195.92

Taky fakt.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.11.2019 19:27

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Nic, naúčtuje ji zadavatelce a vyhodí ji - vakcína proti vzteklině stojí v nákupce 11 Kč včetně DPH.

Jako nápad je to dobré, ale vzhledem k tomu, že v Čechách se všechno rozkecá.....
Jak by na takový, v podstatě podvod nahlížela veterinární komora? Neriskoval by veterinář příliš?

19.11.2019 19:35
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jako nápad je to dobré, ale vzhledem k tomu, že v Čechách se všechno rozkecá.....
Jak by na takový, v podstatě podvod nahlížela veterinární komora? Neriskoval by veterinář příliš?

Riskoval by asi tak stejně, jako když radí majitelům neočkovat.

19.11.2019 19:53
Terven

XXX.XXX.110.159

Zdaaaleka by nebyl jedinej

19.11.2019 19:57
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nemyslím si. Pokud doporučí starého psa neočkovat, protože si myslí, že by to bylo ze zdravotního hlediska pro psa riziko myslím, že před vet komorou si tohle lehce obhájí, protože musí vše dělat pro zdraví pacienta. Jiné je falšovat nálepky...

19.11.2019 20:02
Terven

XXX.XXX.110.159

lesnížínka napsal(a):
Nemyslím si. Pokud doporučí starého psa neočkovat, protože si myslí, že by to bylo ze zdravotního hlediska pro psa riziko myslím, že před vet komorou si tohle lehce obhájí, protože musí vše dělat pro zdraví pacienta. Jiné je falšovat nálepky...

To je potom otázka, pokud by ten starej pes někoho nedejbože pokousal, kdo by za to zodpovídal - zdali majitel anebo ten vet, kterej to nedoporučil...

19.11.2019 20:05

Terven napsal(a):
To je potom otázka, pokud by ten starej pes někoho nedejbože pokousal, kdo by za to zodpovídal - zdali majitel anebo ten vet, kterej to nedoporučil...

majitel psa. jeho je to odpovednost

19.11.2019 20:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Terven napsal(a):

To netuším. Ale ono se to v dnešní době nijak nehrotí. Zrovna nedávno neočkovaný pes kousnul sousedku, vetka páníčkovi prostě napsala nějaké potvrzení, že je pes OK a bylo vyřešeno. No...tak vlastně podle toho bych usuzovala, že zodpovědnost nese vet?

19.11.2019 20:11
Terven

XXX.XXX.110.159

lesnížínka napsal(a):
To netuším. Ale ono se to v dnešní době nijak nehrotí. Zrovna nedávno neočkovaný pes kousnul sousedku, vetka páníčkovi prostě napsala nějaké potvrzení, že je pes OK a bylo vyřešeno. No...tak vlastně podle toho bych usuzovala, že zodpovědnost nese vet?

Já si právěže myslím, že ji musí nést majitel, když je ze zákona povinnost očkovat.

19.11.2019 20:46
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Terven napsal(a):
Já si právěže myslím, že ji musí nést majitel, když je ze zákona povinnost očkovat.

Ale tím, že mu vetka napsala ten papír, ho takříkajíc vyvinila? Nevím, co tam přesně bylo, je to podáno od páníčka a ten je trošku mimoň

19.11.2019 21:03

Co na tom papíru mohlo být ? Že pes nejeví příznaky onemocnění a že v okolí xx kilometrů nebyl žádný výskyt vztekliny od roku yy.

19.11.2019 22:42
b.k

XXX.XXX.210.254

Tak nám to vet. u ne úplně starého psa,ale v té době nemocného - zakázala resp.silně nedoporučila.Myslím očkování proti vzteklině.
Beru to tak,že je to ve všech ohledech moje zodpovědnost,že jsem ji poslechla a neočkovala.
A ano - ve 14ti letech je pes proočkován na další dva životy.Takže další očkování považuji za zbytečné.

20.11.2019 08:29

To je slovo proti slovu. Ale nálepka ? To už je podvod. Svého starého psa jsem už taky očkovat nenechávala. Chodil mi za patama, nebo já metr za ním, v podstatě se ode mě nehnul.

20.11.2019 08:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.35.247

To je slovo proti slovu. Ale nálepka ? To už je podvod. Svého starého psa jsem už taky očkovat nenechávala. Chodil mi za patama, nebo já metr za ním, v podstatě se ode mě nehnul.

Nálepka je taky slovo proti slovu - kdo dokáže, že tu vakcínu nepíchl?

20.11.2019 12:48
LájošM

XXX.XXX.14.251

Kdyby byl veterinář chytrý, psovi píchne vitamíny, nalepí nálepku od vztekliny, a bylo by vyřešeno.

20.11.2019 13:56
lodenka333

XXX.XXX.206.10

Dle veterinárního zákona je povinností chovatele očkovat psa na vzteklinu. Takže za to, že pes není očkovaný nese odpovědnost jenom on. To, že veterinář nepichl vakcínu se asi těžko bude dokazovat.

20.11.2019 14:13
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

LájošM napsal(a):
Kdyby byl veterinář chytrý, psovi píchne vitamíny, nalepí nálepku od vztekliny, a bylo by vyřešeno.

Aha, úplně nejlíp...to nemusí vědět ani majitel, je to jistější...že to nerozkecá

20.11.2019 18:47
Terven

XXX.XXX.110.159

lesnížínka napsal(a):
Aha, úplně nejlíp...to nemusí vědět ani majitel, je to jistější...že to nerozkecá

Ačkoliv nejsem pro, aby se očkovali staří psi, tak tahle varianta je mi silně proti srsti. Jako majitel bych ráda měla přehled, co moje zvíře má v sobě a možnost, že mu vet píchne cokoliv dle svého uvážení aniž bych o tom měla šajnu - tak to ani omylem.

20.11.2019 19:11
LájošM

XXX.XXX.14.251

Tak jasně, veterinář řekne majiteli, co ho čeká. Buď poruší zákon, nebo může ohrozit zdraví svého psa. Je na něm, co si vybere. Ani jedna možnost není dobrá. Ale vzhledem k tomu, kolik je psovi let a jaká je u nás pravděpodobnost nákazy vzteklinou...
Pokud se tedy nebudou snažit kamarádit neočkovaného psa se psem nějakých "záchranářek" psů z cizích zemí neprostých vztekliny.

20.11.2019 19:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.42.12

LájošM napsal(a):
Tak jasně, veterinář řekne majiteli, co ho čeká. Buď poruší zákon, nebo může ohrozit zdraví svého psa. Je na něm, co si vybere. Ani jedna možnost není dobrá. Ale vzhledem k tomu, kolik je psovi let a jaká je u nás pravděpodobnost nákazy vzteklinou...
Pokud se tedy nebudou snažit kamarádit neočkovaného psa se psem nějakých "záchranářek" psů z cizích zemí neprostých vztekliny.

Proočkovaný starý pes má i při vynechání očkování takovou hladinu protilátek, že už se nenakazí

Přidejte reakci

Přidat smajlík