Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.1.2020 14:47
tom4lbrecht

XXX.XXX.226.249

Ahoj, chtěl bych se s vámi poradit ohledně chování při venčení. Máme roční fenku PEN a je hodně bojácná. Obecná nedůvěřivost k cizím lidem je tomu plemeni vlastní, ale teď nám to trochu přerostlo přes hlavu.

Odmalička jsme jsme ji socializovali - psi, lidi, tramvaje, metro, chodila s námi i do práce. Chodila s námi skoro vždy na volno, základní výcvik jsme zvládali, tedy i přivolání nám skoro vždy fungovalo.

Poslední 2 - 3 měsíce ale nejsme schopni na volno vůbec fungovat. Jakmile někoho zahlídne, okamžitě mu/tomu utíká naproti a štěká, nedá se zastavit. Lidi, děti, kočárky. Na vodítku problém nemáme, ale přijde nám to škoda, protože je jinak zlatá, ale tohle je vážně nepříjemné.

Chceme se vyhnout různým protištěkacím obojkům a podobným metodám.

Zatím to vidíme tak, že nás prostě extrémně hlídá (doma funguje podobně - ozve se nějaký neobvyklý zvuk, začne štěkat a běží za námi třeba do jiné mistnosti nám to "říct"). Nevím, jak jí dodat venku pocit bezpečí, aby tu potřebu neměla.

Nějaký nápad nebo rada?

Předem děkuji!

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.1.2020 19:26
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nasadit dlouhou šňůru (10m), držet konec a zbytek tahá pes za sebou. Pak si můžete nežádoucí chování opravit (přivolání apod) a přitom simulujete pobyt na volno.
Nemusí to být, že vás hlídá, může to být kombinace strachu a sebevědomí, což vyplývá z věku. Socializace na štěkané objekty by měla být výraznější, mělo by dojít k řízenýmu kontaktu.

16.1.2020 20:02
Terven

XXX.XXX.110.159

Fena mi začala dělat něco podobného poté, co udělala pár špatných zkušeností s většími psy - pokud spatří velké psy, které nezná, vyrazí pár metrů dopředu a štěká. Dle mého se snaží preventivně zastrašit -"nepřibližujte se k nám".
Pokud by ten cizí pes byl náhle u ní, nic takového už zkoušet nebude, udělá rovnou podřízené gesto - padne na záda.
Občas takhle zastrašuje každého psa, kterého spatří, sotva vyjdeme z domu- to mi vadí hodně, takže na tom pracujeme.
Záleží, co vaše fena umí - mně se osvědčilo dát povel sedni, ten má ta moje už zautomatizovaný, takže si sedne i ve stavu rozrušení, no a pak se jí obvykle podaří i na okamžik ztichnout, což chválím a odměňuju.
Ideální je pohrát si se vzdáleností - vystihnout moment, kdy ty objekty jsou ještě dost daleko než aby se za nimi rozběhla, dát jí nějaký úkol a chválit. Chválit, že v klidu sedí a na ty psy se dívá.
Myslím, že socializaci jsem nezanedbala, fena jako štěně chodila do školky, poté na cvičák, mezi psy je denně. Jenže v hustě zapsené oblasti prostě nějaká ta špatná zkušenost přijde, ač se člověk snaží sebevíc. Svou roli hraje taky genetika - otec mojí feny je bázlivý štěkač, bojí se cizích lidí, neexistuje, že by se nechal pohladit (jezevčík) - to moje fena je ještě hvězda, miluje všechny lidi bez rozdílu včetně bezdomovců a jiných individuí
Že vám doma hlásí všechny neobvyklé zvuky, to bude prostě hlídání. Asi je přirozeně ostražitější, dospívá, už to není štěně, které se nebojí ničeho, protože je hloupé. Roční fena je ještě mimino, pokud vy budete v klidu a nebudete ji v její nejistotě podporovat, je šance, že se to s věkem urovná.

Přidejte reakci

Přidat smajlík