Mladší fena začala napadat starší, je z této situace východisko?

Německý ovčák
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.1.2020 16:00
turistka

XXX.XXX.245.153

Zdravím všechny, jsem tu opět s dalším problémem, spíše s pokračováním vývoje situace... Předchozí dotaz ve zkratce kopíruji:
"Mám problém s fenou NO (12 měsíců), do jejích 7 měsíců jsme chodili na cvičák a vyvíjelo se to dobře, jenže od srpna se jí de facto nikdo nevěnuje (hodně složitá osobní situace, prosím nesuďte), dost zvlčela, není zlá, spíš divoká a neposlušná, přestala mě brát jako autoritu a v podstatě na mé povely kašle:-( Navíc mi teď začala agresivně začala napadat druhou, starší fenu (výhradně v naší příomnosti). Až tak moc zkušeností nemám, potřebuji někoho, kdo mi ji buďto vychová, nebo mě povede při její převýchově."
Našla jsem si instruktorku, která dává soukromé lekce a používá principy pozivní motivace přizpůsobené psovi a pánovi, zatím jsme byli dvakrát a začíná se a to vyvíjet dobře. Teda až na jednu věc. Před 16 dny napadla starší fenu (kříženec velkého vzrůstu, v dubnu bude mít 13 let). Do rány se dostala infekce a byla nutná amputace, ale museli jsme čekat 10 dní, až ustoupí infekce, aby jí zůstal aspoň kousek ocasu). Po celou dobu léčby musí být zavřená ve sklepě, kde to dost těžce psychicky zvládá, ale do bytu je moc chlupatá a bylo by jí horko. Celou dobu jsem venčila mimo zahradu (obě feny mají k dispozici zahradu několi arů, nikam je nezavíráme), na zahradě jen pod dohledem a ovčačka měla na krku el. obojek, kdyby chtěla vystartovat. Včera jsme byli na procházce, mladá na vodítku, stará navolno, když se přiblížila v mladé, ta ji napadla a vyrobila jí 4 rány na nohách. Napadá ji co vím jen v přítomnosti lidí, když stará je blízko nich. A teď řeším, co dál
Nejjednodušší a nejlogičtější je dát ji pryč, byl by i zájemce, zkušený instruktor výcviku (i policejních psů), zle by se neměla. Jenže já ji mám ráda, ona na lidi je skvělá, sice ještě divoká, ale lidi i děti miluje.
Pak už mě napadá jen možnost mít ji část dne v kotci (i když nesnáším kotce) a část dne navolno se starou, ale s náhubkem. Nemyslím, že je to řešení na roky, stará je sice ve skvělé kondici, ale věk je věk
Co byste radili vy?

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.1.2020 16:22

Nechápu... proč agresorka už dávno nenosí náhubek. Proč nechávat takhle úplně zbytečně mrzačit psa....
Elektrika vám je evidentně k pr.du.

Změnila bych instruktora, pokud vám ten stávající neřekl, aby fena nosila náhubek

Pokud mám na vodítku agresora, musím si ho zajistit tak, aby nemohl napadnout kolemjdoucího. Ať už to bude náhubek nebo nějaký pomůcky na fyzický zvládnutí, prostě neexistuje, že někoho pokouše.

23.1.2020 16:26
marcelaamax

XXX.XXX.243.149

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nechápu... proč agresorka už dávno nenosí náhubek. Proč nechávat takhle úplně zbytečně mrzačit psa....

Změnila bych instruktora, pokud vám ten stávající neřekl, aby fena nosila náhubek

Pokud mám na vodítku agresora, musím si ho zajistit tak, aby nemohl napadnout kolemjdoucího. Ať už to bude náhubek nebo nějaký pomůcky na fyzický zvládnutí, prostě neexistuje, že někoho pokouše.

Souhlasím, takový pes měl mít dávno nahubek. A k EO - nejsem úplně jeho odpůrce, ale zrovna v tomhle případě mi přijde, že může mít dost opačný efekt.

23.1.2020 16:26

"Včera jsme byli na procházce, mladá na vodítku, stará navolno, když se přiblížila v mladé, ta ji napadla a vyrobila jí 4 rány na nohách".
A kde byl druhý konec vodítka?

neverend

23.1.2020 16:41
neverend

XXX.XXX.213.247

Pes Vás neposlouchá,Vy na něho nemáte čas...Myslím že bude nejlepší ho dát do dobrých rukou.Nezlobte se,jo?🙂

23.1.2020 16:42

Co byste radili vy?
Oddělovat. Striktně, vždy a všude. Chodit na vycházky zvlášť, pouštět na zahradu zvlášť, jednu VŽDY někam zavřít. I s košíkem vám roční agresorka může 13letou veteránku ohavně zřídit, domlátit.

23.1.2020 16:47
janaa

XXX.XXX.250.237

Co byste radili vy?
Oddělovat. Striktně, vždy a všude. Chodit na vycházky zvlášť, pouštět na zahradu zvlášť, jednu VŽDY někam zavřít. I s košíkem vám roční agresorka může 13letou veteránku ohavně zřídit, domlátit.

Souhlas. Myslím,že momentálně není ve vašich silách a schopnostech mladou ukočírovat,aby byla se starší v pohodě. Stará to bude odnášet a může to dopadnout fatálně. Nehledě na to,že čuba v 13 letech má nárok na extra zacházení a klid, a ne aby měla strach z druhýho psa a ještě byla na nervy z nervozní paničky.
To,jestli dáte mladou pryč nebo ne, je na vás, a na vaší schopnosti investovat čas, finance a dlouhodobé úsilí ke zvládnutí feny. Jestli to vezmete jako výzvu a jste tomu schopná věnovat všechno, nebo ne. Pokud ne, bude pro obě strany lepší,když se fena dostane k někomu, kdo jí zvládne, a samozřejmě na to je ideální doba teď, dokud je mladá a tvárná

23.1.2020 17:23
Moyda

XXX.XXX.147.89

Byla jsem ve stejné situaci, měla jsem vždy dvě feny NO plus fena mojich rodičů a fena tchýně. Taková výkendová happy smečka. Po pořízení nejmladší a odchodu mojí babči a zároveň šéfové začala mladá eliminovat konkurenci. Nejdříve se zaměřila na máminu kavkazačku, bohužel se nám na dvoře pohybuje dost širší rodina která není schopna dodržovat nějaká pravidla, takže mámina a tchýně feny vypadli ze smečky. Pak začalo pravé peklo, mrcha si počkala až u toho nebudu a pustila se do starý. Chudák stará to málem nedala. Stačilo aby vystrčila hlavu z boudy, nebo na ni někdo promluvil a mladý se zatmělo. Takže než starou doběhla rakovina musela jsem striktně oddělovat, babka byla se mnou doma mlada na dvoře. Venčeni pod dohledem a dvě dlouhé vycházky jen se mnou a starou, protože byla úplně hluchá, na vodítku. Mám dojem ze vám nic jiného než separace nezbude. Jak si holky jednou pořádně vjedou do kožichu většinou je to válka na vždy.

23.1.2020 18:21
turistka

XXX.XXX.245.153

Protože agresorka ještě před 16 dny agresorka nebyla. Jak jsem psala, na lidi je zlatá, je socializovaná s ostatními psy (naprosto bezproblémová, i včera), útočí pouze na starou a to výhradně v naší přítomnosti. Elektrika byla pořízena kvůli jednomu velmi ojedinělému případu, do této doby použita max.10x a vždy byly použity jen vibrace. Co jsem zpackala je, že jsem nedala náhubek na procházce, tam jsem to prostě nečekala, agresivní útok proběhl pouze jednou.

23.1.2020 18:23
turistka

XXX.XXX.245.153

"Včera jsme byli na procházce, mladá na vodítku, stará navolno, když se přiblížila v mladé, ta ji napadla a vyrobila jí 4 rány na nohách".
A kde byl druhý konec vodítka?

V rukou paní, která prostě podcenila situaci, protože dosud byly obě feny spolu OK.

23.1.2020 18:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

turistka napsal(a):
V rukou paní, která prostě podcenila situaci, protože dosud byly obě feny spolu OK.

Vždyť jste psala, že před 14ti dny napadla starší fenu, které musel být amputován ocas? Nebo to byla jiná fena? Já se v tom trochu ztrácím.

23.1.2020 18:28

Jak byly spolu OK, když od ní má stará fena ukousnutý ocas ( skoro ) ?
A to, že je zraněná fena ve sklepě - to radši nekomentuju, zas by mi kontrola příspěvek vrátila s tím, že obsahuje vulgarity.

23.1.2020 18:29
turistka

XXX.XXX.245.153

neverend napsal(a):
Pes Vás neposlouchá,Vy na něho nemáte čas...Myslím že bude nejlepší ho dát do dobrých rukou.Nezlobte se,jo?🙂

Špatně čtete, čas na něj nyní konečně je je využíván, za posledních 14 dní se to poslouchání zlepšilo. A nezlobím

23.1.2020 18:36
turistka

XXX.XXX.245.153

Takovéto striktní oddělení (bez možnosti na nějaký čas použít náhubek) znamená je oddělit napořád, asi jediný způsob, jak je oddělit, je dát mladší pryč, nenapadá mě způsob, jak seniorce výrazně nenarušit komfort, na který je celý život zvyklá, aniž by mladší trpěla

23.1.2020 18:42
turistka

XXX.XXX.245.153

janaa napsal(a):
Souhlas. Myslím,že momentálně není ve vašich silách a schopnostech mladou ukočírovat,aby byla se starší v pohodě. Stará to bude odnášet a může to dopadnout fatálně. Nehledě na to,že čuba v 13 letech má nárok na extra zacházení a klid, a ne aby měla strach z druhýho psa a ještě byla na nervy z nervozní paničky.
To,jestli dáte mladou pryč nebo ne, je na vás, a na vaší schopnosti investovat čas, finance a dlouhodobé úsilí ke zvládnutí feny. Jestli to vezmete jako výzvu a jste tomu schopná věnovat všechno, nebo ne. Pokud ne, bude pro obě strany lepší,když se fena dostane k někomu, kdo jí zvládne, a samozřejmě na to je ideální doba teď, dokud je mladá a tvárná

Ano, to poslední, co bych chtěla je, aby to stará jakkoliv ještě víc odnášela, naprosto jste vystihla to, co cítím.
Ty investice, o kterých píšete, jsem ochotná dát, problémem je čas. Stará už ve sklepě dlouho nevydrží a na zvládnutí mladé tím pádem mám jen dny

23.1.2020 18:44

odkud mate tu ovcandu? klidne do zprávy.
on není pracak jako pracak - a tohle vypada na echt pracaka. a to taky muze byt vazne nebezpecne.

si osobne myslim ( projela jsem ty dotazy od vas na ni) -ze ten vlak, abyste ji dala do kupy sama - uz odjel.

23.1.2020 18:48
turistka

XXX.XXX.245.153

Moyda napsal(a):
Byla jsem ve stejné situaci, měla jsem vždy dvě feny NO plus fena mojich rodičů a fena tchýně. Taková výkendová happy smečka. Po pořízení nejmladší a odchodu mojí babči a zároveň šéfové začala mladá eliminovat konkurenci. Nejdříve se zaměřila na máminu kavkazačku, bohužel se nám na dvoře pohybuje dost širší rodina která není schopna dodržovat nějaká pravidla, takže mámina a tchýně feny vypadli ze smečky. Pak začalo pravé peklo, mrcha si počkala až u toho nebudu a pustila se do starý. Chudák stará to málem nedala. Stačilo aby vystrčila hlavu z boudy, nebo na ni někdo promluvil a mladý se zatmělo. Takže než starou doběhla rakovina musela jsem striktně oddělovat, babka byla se mnou doma mlada na dvoře. Venčeni pod dohledem a dvě dlouhé vycházky jen se mnou a starou, protože byla úplně hluchá, na vodítku. Mám dojem ze vám nic jiného než separace nezbude. Jak si holky jednou pořádně vjedou do kožichu většinou je to válka na vždy.

Ona stará si ji ještě pořád dovede (dovedla?) usměrnit, až teď Jak píšu, oddělení komfortní pro obě možné asi není (stará být v bytě nemůže - medvědí kožich, artróza ve všech nohách (sice léčená, ale přesto) a my bydlíme až ve druhém patře, navíc pobyt v domě nesnáší A stará je pro mě jednoznačná priorita.

23.1.2020 18:50
turistka

XXX.XXX.245.153

marcelaamax napsal(a):
Vždyť jste psala, že před 14ti dny napadla starší fenu, které musel být amputován ocas? Nebo to byla jiná fena? Já se v tom trochu ztrácím.

Slovem dosud jsem myslela do toho incidentu před 16 dny.

23.1.2020 18:50

Zadavatelko
na zahradě jen pod dohledem a ovčačka měla na krku el. obojek, kdyby chtěla vystartovat.
Tohle je úplně špatně. Zjevně si roční ovčanda hojí ego na psí babičce. I vibrace na krku mohou agresorku ještě více nakopnout a půjde o to víc zmastit veteránku. Nehledě na to, že některé feny jsou doslova sv.ně, které jdou po "slabém" kusu.
Dle mého nemáte jinou možnost, než feny trvale a striktně oddělit. Po téměř 13 letech soužití s jednou fenou bych upřednostnila pohodu a pohodlí staré feny, žádný sklep, ale třeba pelíšek v chodbě? A mladou zavírat do kotce, když bude stará venku.
Nebo, jak píšete, dát mladou o dům dál. S tím, že vám může stará fena s ukousnutým ocasem třeba zanedlouho zemřít (promiňte, samozřejmě jí přeji uzdravení a dlouhá léta, ale jsem realistka, 13 let je úžasný a ne standardní věk) a vy zůstanete pak bez psa.
Náhubek tohle nepořeší!

23.1.2020 18:51
janaa

XXX.XXX.250.237

turistka napsal(a):
Ona stará si ji ještě pořád dovede (dovedla?) usměrnit, až teď Jak píšu, oddělení komfortní pro obě možné asi není (stará být v bytě nemůže - medvědí kožich, artróza ve všech nohách (sice léčená, ale přesto) a my bydlíme až ve druhém patře, navíc pobyt v domě nesnáší A stará je pro mě jednoznačná priorita.

Já myslím,že si odpovídáte sama. A pokud máte na mladou dobrého a prověřeného zájemce, přitom víte, že jste omezena časem i podmínkami, asi máte rozhodnuto

23.1.2020 18:53

Na vašem místě, když máte člověka u kterého by se mladá měla dobře, dala bych mu ji. Sama říkáte, že ste momentálně v složité situaci, tak si nechte tu starší a až dožije, pořídíte si vklidu nového psa a mezitím se vám to třeba doma zklidní.

23.1.2020 18:55
turistka

XXX.XXX.245.153

Jak byly spolu OK, když od ní má stará fena ukousnutý ocas ( skoro ) ?
A to, že je zraněná fena ve sklepě - to radši nekomentuju, zas by mi kontrola příspěvek vrátila s tím, že obsahuje vulgarity.

Do toho dne OK byly, mladou jsem pořídila staré po smrti starého parťáka, kdy samotu špatně psychicky nesla, a je pravda že se štěnětem omládla (slovy veta nebyla už smutná a apatická, ale nasr.á), během léta se na sebe celkem nafixovaly, ležely u sebe, dokonce si hrály a honily se...
Klidně okomentujte, neznám totiž jiné východisko, když musí být v teple... Jak byste to řešila Vy? Nerýpu, myslím to vážně, třeba najdu inspiraci.

23.1.2020 19:01
turistka

XXX.XXX.245.153

odkud mate tu ovcandu? klidne do zprávy.
on není pracak jako pracak - a tohle vypada na echt pracaka. a to taky muze byt vazne nebezpecne.

si osobne myslim ( projela jsem ty dotazy od vas na ni) -ze ten vlak, abyste ji dala do kupy sama - uz odjel.

Je z velmi dobré CHS, ano, echt pracovní, ale štěně mi chovatel po popsání, k čemu fenu chci, doporučil s tím, že matka i babičky, byly naproto pohodové feny k práci i do rodiny k dítěti, otec taky velmi vyrovnaný.
Tuto otázku jsem řešila v předchozím tématu, ptala jsem se, zda ji dát někam na výcvik nebo s ní pracovat pod dohledem instruktora sama. Doporučena byla druhá možnost. Což neznamená, že s tím vlakem to nemůže být pravda.

23.1.2020 19:11
turistka

XXX.XXX.245.153

Zadavatelko
na zahradě jen pod dohledem a ovčačka měla na krku el. obojek, kdyby chtěla vystartovat.
Tohle je úplně špatně. Zjevně si roční ovčanda hojí ego na psí babičce. I vibrace na krku mohou agresorku ještě více nakopnout a půjde o to víc zmastit veteránku. Nehledě na to, že některé feny jsou doslova sv.ně, které jdou po "slabém" kusu.
Dle mého nemáte jinou možnost, než feny trvale a striktně oddělit. Po téměř 13 letech soužití s jednou fenou bych upřednostnila pohodu a pohodlí staré feny, žádný sklep, ale třeba pelíšek v chodbě? A mladou zavírat do kotce, když bude stará venku.
Nebo, jak píšete, dát mladou o dům dál. S tím, že vám může stará fena s ukousnutým ocasem třeba zanedlouho zemřít (promiňte, samozřejmě jí přeji uzdravení a dlouhá léta, ale jsem realistka, 13 let je úžasný a ne standardní věk) a vy zůstanete pak bez psa.
Náhubek tohle nepořeší!

Aha, už chápu, v čem je s tím sklepem problém. On to totiž není sklep, ale suterén, má k dispozici chodbu s garáží, to znamená denní světlo, prostor a teplotu cca 12 stupňů, což je pro ni ideál, a pelíšek tam má taky. My jsme totiž zvyklí tomu suterénu říkat sklep.
Ano, pohodlí a komfort staré feny je pro mě na prvním místě, je to životní pes a další problém prostě nepřipustím, takže TY FENY SE K SOBĚ UŽ NIKDY NEDOSTANOU. Jen si nedokážu představit dát mladou pryč, paradoxně má být ta, která mi měla pomoct zvládnout samotu a prázdno po odchodu té staré, protože to bude hodně hodně těžké se s jejím odchodem vyrovnat

23.1.2020 19:12
turistka

XXX.XXX.245.153

janaa napsal(a):
Já myslím,že si odpovídáte sama. A pokud máte na mladou dobrého a prověřeného zájemce, přitom víte, že jste omezena časem i podmínkami, asi máte rozhodnuto

Asi ano, jen se s tím ještě nějak vyrovnat...

23.1.2020 19:16
turistka

XXX.XXX.245.153

Na vašem místě, když máte člověka u kterého by se mladá měla dobře, dala bych mu ji. Sama říkáte, že ste momentálně v složité situaci, tak si nechte tu starší a až dožije, pořídíte si vklidu nového psa a mezitím se vám to třeba doma zklidní.

Nejhorší je, že on před tím rokem pes v plánu nebyl právě proto, ať stará dožije v klidu, jenže ona samotu strašně špatně snášela a snáší, byla úplně apatická, vyla... proto druhý pes. Až donedávna to pro ni byl velký přínos. Problémy v osobním životě jsou pomalu vyřešeny, takže teď už ten čas je

23.1.2020 19:33

Ano, pohodlí a komfort staré feny je pro mě na prvním místě, je to životní pes a další problém prostě nepřipustím, takže TY FENY SE K SOBĚ UŽ NIKDY NEDOSTANOU. Jen si nedokážu představit dát mladou pryč, paradoxně má být ta, která mi měla pomoct zvládnout samotu a prázdno po odchodu té staré, protože to bude hodně hodně těžké se s jejím odchodem vyrovnat
Výborně, a to myslím bez jakýchkoliv sarkasmů. Oddělte feny a není důvod dávat mladou pryč.
Že se feny nejprve snesou a pak dojde k problémům, to se občas stane. Když budete s mladou makat i nadále, určitě dojde ke zlepšení a pokroky budou znát. Třeba vám žádný vlak neujel a doženete vše v pohodě.
Ale jak píšete, už žádný kontakt mezi mladou a starou fenou.

23.1.2020 19:40
nadja

XXX.XXX.112.238

Podobná situace, akorát začala stará napadat mladou. S jinými psy ok, jen ta domácí. Mám je ráda, nikdy bych nedala ani jednu pryč. Psy máme v baráku. Už 6 let feny oddělujeme. Kdyby byly venkovní, tak to řeším kotcem.

23.1.2020 19:40

Tak tedy, agresorce bych dávala náhubek úplně vždycky, když je mimo domov nebo hrozí přítomnost dalšího psa. Vždy na vodítku nebo na dlouhý šňůře připnutý k širokýmu koženýmu obojku (EO bych předpokládala, že ji bude akorát vytáčet, stejně tak škrtící obojek - aniž byste si toho všimli).
Je to ještě mládě, ještě by měla být dost tvárná. Začala bych s ní čas od času jezdit za Evou Štemberovou, nejdřív na individuální, pozdějc na skupinový lekce. Pokud tady někdo zná nějakýho dalšího dobrýho instruktora, nechť doporučí.
Bude to chtít resocializaci na psy s důrazem na majetnictví (přivlastňuje si pozornost, lidi). Se psem, kterej dovede být takhle hnusnej, je sice hezký cvičit "pozitivku" a určitě to není na škodu, ale asi bude muset taky nastat moment ve cvičení, kterej nebude čistě pozitivka.

Anebo to řešit oddělováním, ale s tím, že to vlastně nevyřešíte. A pak je otázka, kdy se vám ta chyba ve výchově projeví vůči jiným psům nebo v nějaký další situaci.

23.1.2020 19:41

on si někdy život s člověkem ošklivě zahraje, ale a teď se prosím neurazte, ta situace je nefér k té starší fence. Mladé u někoho, kdo jí bude zvládat bude dobře, je mladá, snadno si zvykne.

23.1.2020 19:54
chromik

XXX.XXX.142.143

Zajímalo by mě, jak jste po napadení reagovala na mladší fenu - agresorku. Byl nějaký trest nebo jak jste se zachovala?
Podle mě se mladší fena nudí a ještě si buduje postavení. Pokud to dělá jen ve vaší přítomnosti, zřejmě vám ukazuje, jak je "dobrá" a že bude vše podle ní ...

23.1.2020 19:54
turistka

XXX.XXX.245.153

Výborně, a to myslím bez jakýchkoliv sarkasmů. Oddělte feny a není důvod dávat mladou pryč.
Že se feny nejprve snesou a pak dojde k problémům, to se občas stane. Když budete s mladou makat i nadále, určitě dojde ke zlepšení a pokroky budou znát. Třeba vám žádný vlak neujel a doženete vše v pohodě.
Ale jak píšete, už žádný kontakt mezi mladou a starou fenou.

Děkuju za milá slova, tak ráda bych si mladou nechala, ale prostě mě nenapadá způsob, jak je oddělit, aby se pro starou nezměnily podmínky, na které je zvyklá, a zároveň se netrápila ta mladší. Já totiž kotce nesnáším, mám ráda, když má pes svobodu pohybu

23.1.2020 19:57

turistka napsal(a):
Děkuju za milá slova, tak ráda bych si mladou nechala, ale prostě mě nenapadá způsob, jak je oddělit, aby se pro starou nezměnily podmínky, na které je zvyklá, a zároveň se netrápila ta mladší. Já totiž kotce nesnáším, mám ráda, když má pes svobodu pohybu

Mladá se nemůže ani trošičku ani na dočasný období trápit, ale vás všechny ostatní trápit může? :)

23.1.2020 19:57
turistka

XXX.XXX.245.153

nadja napsal(a):
Podobná situace, akorát začala stará napadat mladou. S jinými psy ok, jen ta domácí. Mám je ráda, nikdy bych nedala ani jednu pryč. Psy máme v baráku. Už 6 let feny oddělujeme. Kdyby byly venkovní, tak to řeším kotcem.

Když já mám pocit, že kotcem bych ji moc trápila A pak bych taky nervovala starou, kterou bych musela zavírat na dobu, kdy by mladá byla venku, a to v žádném případě nechci

23.1.2020 20:08
turistka

XXX.XXX.245.153

Tak tedy, agresorce bych dávala náhubek úplně vždycky, když je mimo domov nebo hrozí přítomnost dalšího psa. Vždy na vodítku nebo na dlouhý šňůře připnutý k širokýmu koženýmu obojku (EO bych předpokládala, že ji bude akorát vytáčet, stejně tak škrtící obojek - aniž byste si toho všimli).
Je to ještě mládě, ještě by měla být dost tvárná. Začala bych s ní čas od času jezdit za Evou Štemberovou, nejdřív na individuální, pozdějc na skupinový lekce. Pokud tady někdo zná nějakýho dalšího dobrýho instruktora, nechť doporučí.
Bude to chtít resocializaci na psy s důrazem na majetnictví (přivlastňuje si pozornost, lidi). Se psem, kterej dovede být takhle hnusnej, je sice hezký cvičit "pozitivku" a určitě to není na škodu, ale asi bude muset taky nastat moment ve cvičení, kterej nebude čistě pozitivka.

Anebo to řešit oddělováním, ale s tím, že to vlastně nevyřešíte. A pak je otázka, kdy se vám ta chyba ve výchově projeví vůči jiným psům nebo v nějaký další situaci.

Ano, náhubek už odteď bude, i když myslím, že na ostatní dál útočit nebude, ale nikdy neříkej nikdy. EO byl jen jako momentální nápad, nadále ho používat určitě nebudu, dlouhodobě stejně nic nevyřeší.
Děkuji za tip na Evu Šemberovou, ale tudy cesta nepovede, máme to k ní 350 km (z toho 270 km po D1 ).
Myslím, že jste přesně vyjádřila důvod, proč napadá, já to furt nemohla definovat, tak děkuju .
A jak jsem psala, nejdeme na to čistě pozitivkou, instruktorka výcvik krásně "pasuje na tělo".

23.1.2020 20:10
Paige

XXX.XXX.101.106

Pokud se neztotožňujete s kotcem, není možné mladé vybudovat její vlastní výběh, tím způsobem, že byste jí vyčlenila část zahrady jako její výběh se zateplenou boudou a stará by se mohla pobyhovat na zbytku zahrady? Tím byste mohla mít puštěné obě, ale každý by byla ve "svém" a k sobě by se nedostaly, přičemž byste se mohla věnovat každé jednotlivě a ta druhá by se necítila odstrčena, protože by na vás viděla. Je to sice investice do vybudování rozdělení zahrady, ale pokud se nechcete zbavit ani jedné z nich, je to řešení.

23.1.2020 20:12
turistka

XXX.XXX.245.153

on si někdy život s člověkem ošklivě zahraje, ale a teď se prosím neurazte, ta situace je nefér k té starší fence. Mladé u někoho, kdo jí bude zvládat bude dobře, je mladá, snadno si zvykne.

Ano, a to opravdu šeredně... a opakovaně
Ne, neurazím se, každého zde vysloveného názoru si vážím, diskuze je hodně inspirativní. A ano, je nefér, ostatně to tu píšu, ona je pro mě na prvním místě (alespoň v mé zvířecí "smečce")

23.1.2020 20:14
turistka

XXX.XXX.245.153

chromik napsal(a):
Zajímalo by mě, jak jste po napadení reagovala na mladší fenu - agresorku. Byl nějaký trest nebo jak jste se zachovala?
Podle mě se mladší fena nudí a ještě si buduje postavení. Pokud to dělá jen ve vaší přítomnosti, zřejmě vám ukazuje, jak je "dobrá" a že bude vše podle ní ...

Popravdě ani moc nevím, byla jsem v šoku, jak jsem je odtrhávala a pozornost jsem věnovala té starší, mladou jsem asi jen okřikla a škubla vodítkem. NIc moc reakce, já vím, ale opravdu mi to v té chvíli vůbec nemyslelo

23.1.2020 20:19
turistka

XXX.XXX.245.153

Mladá se nemůže ani trošičku ani na dočasný období trápit, ale vás všechny ostatní trápit může? :)

Pěkně řečeno... Tak ona kromě staré netrápí v podstatě nikoho (teda starou jo, ale další trápení už nepřipustím), jen mě, a já jsem ten blbec, že je pro mě mé zvíře vždycky na 1. místě - přede mnou... Možná by do toho kotce mohla, vím, že stará už tu bude jen chvilku, už teď jsou její vitalita a zdraví s ohledem na věk obdivuhodné...

23.1.2020 20:21

turistka napsal(a):
Ano, náhubek už odteď bude, i když myslím, že na ostatní dál útočit nebude, ale nikdy neříkej nikdy. EO byl jen jako momentální nápad, nadále ho používat určitě nebudu, dlouhodobě stejně nic nevyřeší.
Děkuji za tip na Evu Šemberovou, ale tudy cesta nepovede, máme to k ní 350 km (z toho 270 km po D1 ).
Myslím, že jste přesně vyjádřila důvod, proč napadá, já to furt nemohla definovat, tak děkuju .
A jak jsem psala, nejdeme na to čistě pozitivkou, instruktorka výcvik krásně "pasuje na tělo".

Už jsem jela i větší dálky, za lidma, co rozuměj psům.
Ono pochopit, proč to ten pes dělá, co v tom je za různý složky, kde dělám chyby, jak to dělat správně, jak udělat, aby nevystartovala, co udělat, když vystartuje.... to by vám měla dát ta vaše placená instruktorka.
A pokud ne, pak se asi nedá očekávat, že se tento konkrétní problém vyřeší (tedy jinak než tím, že stará fena umře).

Mimochodem já bych viděla zásadní problém taky zde: "že je pro mě mé zvíře vždycky na 1. místě - přede mnou..". To se pak nedivím, že to tak vnímá i ten pes, a konec konců má pravdu. Když změníte tohle, možná budete koukat, jak se vám změní i pes.

23.1.2020 20:23
turistka

XXX.XXX.245.153

Paige napsal(a):
Pokud se neztotožňujete s kotcem, není možné mladé vybudovat její vlastní výběh, tím způsobem, že byste jí vyčlenila část zahrady jako její výběh se zateplenou boudou a stará by se mohla pobyhovat na zbytku zahrady? Tím byste mohla mít puštěné obě, ale každý by byla ve "svém" a k sobě by se nedostaly, přičemž byste se mohla věnovat každé jednotlivě a ta druhá by se necítila odstrčena, protože by na vás viděla. Je to sice investice do vybudování rozdělení zahrady, ale pokud se nechcete zbavit ani jedné z nich, je to řešení.

Je to rozhodně nejlepší řešení, bohužel manžel se s ním moc neztotožňuje, plot by byl docela dlouhý, stál hromadu práce, času... a taky peněz Možná by se jeho dobudování stará nedožila

23.1.2020 20:32
turistka

XXX.XXX.245.153

Už jsem jela i větší dálky, za lidma, co rozuměj psům.
Ono pochopit, proč to ten pes dělá, co v tom je za různý složky, kde dělám chyby, jak to dělat správně, jak udělat, aby nevystartovala, co udělat, když vystartuje.... to by vám měla dát ta vaše placená instruktorka.
A pokud ne, pak se asi nedá očekávat, že se tento konkrétní problém vyřeší (tedy jinak než tím, že stará fena umře).

Mimochodem já bych viděla zásadní problém taky zde: "že je pro mě mé zvíře vždycky na 1. místě - přede mnou..". To se pak nedivím, že to tak vnímá i ten pes, a konec konců má pravdu. Když změníte tohle, možná budete koukat, jak se vám změní i pes.

Já rozumím, určitě by to stálo za to, ale až tolik času nemám, mám ještě dvě děti...
S instruktorkou se k tomu postupně dostáváme, musí nás pořádně poznat.
A ten zásadní problém, máte nejspíš opět pravdu, je to můj věčný problém, prostě zvířata mám asi místo sebevědomí nebo co, na každé se hrozně nafixuju, už od dětství, co já se nařvala kvůli zdechlým křečkům

23.1.2020 21:03

"Děkuji za tip na Evu Šemberovou, ale tudy cesta nepovede, máme to k ní 350 km (z toho 270 km po D1"

1. Ostrava - Lenka Blachová - koira
https://www.koira.cz/seminar.php?cislo=1370969230

2. budu se opakovat, ale : F. Šusta Trénink je rozhovor
jednoznačně

jinak velmi stručně :
- obecně intenzivní výcvik, zaměstnání, práci mladé, v přítomnosti staré, společná cvičení.....(opět zmíním klikr, já naklikávala agresorovi druhého psa)
- život sešněrovat pravidly (zejména mladé) - teď budeš dělat to a to, budeš tady nebo tam.....
- preventovat! a to pomocí výše uvedeného - pravidel a vycvičeného psa
- oddělování s velkou pravděpodobností bude znamenat nutnost trvalého oddělení, doživotně....tohle bych udělala až jako poslední zoufalost

"Popravdě ani moc nevím, byla jsem v šoku, jak jsem je odtrhávala a pozornost jsem věnovala té starší, mladou jsem asi jen okřikla a škubla vodítkem. NIc moc reakce, já vím, ale opravdu mi to v té chvíli vůbec nemyslelo "
a co jako dělat?.....
prostě mechanicky zabránit, oddělit, agresorku"vyfučet" (třeba vyběhat, vychodit, dát intenzivní pořadové cvičení, v přítomnosti druhé - ta optimálně někde odložená) a znovu navodit danou situaci a agresorku naučit, jak se v té situaci má chovat, v klidu - normální trénink

je to intenzivní práce

23.1.2020 21:08

turistka napsal(a):
Je to rozhodně nejlepší řešení, bohužel manžel se s ním moc neztotožňuje, plot by byl docela dlouhý, stál hromadu práce, času... a taky peněz Možná by se jeho dobudování stará nedožila

Tak kupte kari sítě, vybudujte výběh 10x10 m, do toho kryty roh a boudu a podlážku a můžete tam střídat feny. Netřeba ohrazovat kus zahrady.
Já po pravdě nerozumím tomu, na co je vlastně zvyklá stará fena, že nesnese pobyt v přiměřeném teple ve vašem, ne tedy sklepě, ale suterénu. Jí vadí, že je zavřená? Kde tedy před zraněním nocovala? A kde ta mladá fena?
Když já mám pocit, že kotcem bych ji moc trápila A pak bych taky nervovala starou, kterou bych musela zavírat na dobu, kdy by mladá byla venku, a to v žádném případě nechci
A já mám dle vašeho pocitu pocit, že by se vůbec netrápila. Mladá by si zvykla a stará by tuto změnu uvítala. Změna režimu ku prospěchu všech.
Nic, je to na vás, rady jste dostala. Ať se babča dobře hojí a už žádné kousance.

23.1.2020 21:14

hmn_
- oddělování s velkou pravděpodobností bude znamenat nutnost trvalého oddělení, doživotně....tohle bych udělala až jako poslední zoufalost
Inu, amputace ocasu skoro 13leté feny není poslední zoufalství?
Něco jiného je klikat agresorovi druhého psa někde na procházce a něco jiného jsou dvě feny doma. Neradila bych tento postup ani zkušenějšímu člověku. Nemám nic proti pozitivce, nutno dodat.

23.1.2020 21:18

"Něco jiného je klikat agresorovi druhého psa někde na procházce a něco jiného jsou dvě feny doma."
doma, plaka, doma

" amputace ocasu skoro 13leté feny není poslední zoufalství?"
amputace je nešťastný důsledek počáteční absence konání psovoda
ne selhání činnosti

neverend

23.1.2020 21:25
neverend

XXX.XXX.213.247

turistka napsal(a):
Já rozumím, určitě by to stálo za to, ale až tolik času nemám, mám ještě dvě děti...
S instruktorkou se k tomu postupně dostáváme, musí nás pořádně poznat.
A ten zásadní problém, máte nejspíš opět pravdu, je to můj věčný problém, prostě zvířata mám asi místo sebevědomí nebo co, na každé se hrozně nafixuju, už od dětství, co já se nařvala kvůli zdechlým křečkům

Já jsem chlap a musel jsem zastavit když mi tenkrát volali že kůň kterého jsem přijmul za vlastního umřel.🙁 Ježiš ještě že tam nikdo nebyl.Je to úmrtí v rodině přeci,ne? Ten koukal veterinář co tohle udělá z jinak věčně veselého chlapa za trosku když přijel tehdy.Psí veterinář je naštěstí můj kamarád a tak už ví scénář předem v případě že už není možnost nějak léčit. Něco divného snad na tom zafixování? 🙂 Ovšem problémy co tu popisujete jsem nikdy neměl.Nějak mám asi cit od přírody kdy je třeba přitlačit na pilu a nenechat si psa přerůst přes hlavu.Miluju zvířata,ale kdo je pánem o tom se diskutovat nebude.Pesani se mi tehdy taky servali,ale agresor byl odemně dost rychle ubezpečen že takhle tedy ne.Týden jsem mu to dával jasně najevo,že nestojím o jeho přízeň a pokaždé mu ukazoval a káral ho za to co udělal tomu druhému.Nikdy už se nestalo nic podobného krom přátelských hrátek.Ale nejsem odborník na psí psychologii a tak to berte jen jako zpestření diskuse.

23.1.2020 22:15
turistka

XXX.XXX.245.153

"Děkuji za tip na Evu Šemberovou, ale tudy cesta nepovede, máme to k ní 350 km (z toho 270 km po D1"

1. Ostrava - Lenka Blachová - koira
https://www.koira.cz/seminar.php?cislo=1370969230

2. budu se opakovat, ale : F. Šusta Trénink je rozhovor
jednoznačně

jinak velmi stručně :
- obecně intenzivní výcvik, zaměstnání, práci mladé, v přítomnosti staré, společná cvičení.....(opět zmíním klikr, já naklikávala agresorovi druhého psa)
- život sešněrovat pravidly (zejména mladé) - teď budeš dělat to a to, budeš tady nebo tam.....
- preventovat! a to pomocí výše uvedeného - pravidel a vycvičeného psa

"Popravdě ani moc nevím, byla jsem v šoku, jak jsem je odtrhávala a pozornost jsem věnovala té starší, mladou jsem asi jen okřikla a škubla vodítkem. NIc moc reakce, já vím, ale opravdu mi to v té chvíli vůbec nemyslelo "
a co jako dělat?.....
prostě mechanicky zabránit, oddělit, agresorku"vyfučet" (třeba vyběhat, vychodit, dát intenzivní pořadové cvičení, v přítomnosti druhé - ta optimálně někde odložená) a znovu navodit danou situaci a agresorku naučit, jak se v té situaci má chovat, v klidu - normální trénink

je to intenzivní práce

Díky za odkazy, právě u Koiry absolvovala moje instruktorka kurz pro instruktory výcviku psů, tak snad to s ní funguje na stejném principu jako u paní Blachové (jinak Ostrava je od nás taky 2,5 hodiny cesty
Šusta už mi leží na nočním stolku
Děkuji za všechny rady a návody, určitě to zkusím aplikovat. Jak jsem psala, ten útok byl naprosto nečekaný, navíc nemám dostatek zkušeností na postup, který radíte (i když věřím, že je dobrý). Akorát unavit ročního pracáka je nadlidský úkon
Ještě jednou děkuji za inspirativní rady.

23.1.2020 22:24
turistka

XXX.XXX.245.153

Tak kupte kari sítě, vybudujte výběh 10x10 m, do toho kryty roh a boudu a podlážku a můžete tam střídat feny. Netřeba ohrazovat kus zahrady.
Já po pravdě nerozumím tomu, na co je vlastně zvyklá stará fena, že nesnese pobyt v přiměřeném teple ve vašem, ne tedy sklepě, ale suterénu. Jí vadí, že je zavřená? Kde tedy před zraněním nocovala? A kde ta mladá fena?
A já mám dle vašeho pocitu pocit, že by se vůbec netrápila. Mladá by si zvykla a stará by tuto změnu uvítala. Změna režimu ku prospěchu všech.
Nic, je to na vás, rady jste dostala. Ať se babča dobře hojí a už žádné kousance.

Jj, právě řešíme, jak by to šlo udělat, jen to bude chtít hodně vysoký plot, umí vyskočit obdivuhodně vysoko.
Stará fena je zvyklá na celodenní pobyt venku, absolutní svobodu, na dvoře má zateplenou boudu, k dispozici i zastřešenou pergolu (totéž mladá). Tento způsob života si vybrala sama, zpočátku se mnou jezdila do Brna na vysokou, tam jsme byly v bytě, ale doma si vždycky "vydupala" puštění ven. Prostě vevnitř být nechce a já jí to už nechci měnit, nebyla by šťastná.
Jj, to je ten průšvih, ze to musím rozseknout já
A děkuju moc za přání

23.1.2020 22:30
turistka

XXX.XXX.245.153

A CHCI PODĚKOVAT VŠEM ZA RADY, INSPIRACI, DISKUZI, MOTIVACI I KRITIKU, PROSTĚ CHCI ŘÍCT, ŽE SI MOC VÁŽÍM ČASU KAŽDÉHO Z VÁS, KTERÝ JSTE VĚNOVALI TOMU, ABYCH SI MOHLA NAJÍT CESTU, KTEROU CHCI JÍT.

24.1.2020 08:43

"Akorát unavit ročního pracáka je nadlidský úkon "

nejde o únavu

ale plně platí "kdo si hraje nezlobí"
+ kdo je v zaměstnání úspěšný, je jistější, sebevědomý, vyrovnaný, neřeší blbosti......
+ cvičený a vycvičený pes je lépe ovladatelný, spolupracující a tudíž se i lépe řeší vše

a bez ohedu na cokoliv platí NO "pracák" musí pracovat, "makať "

proto si je lidi, pořizují, ne?

24.1.2020 08:53
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak já se taky přidám s názorem. Být to moje čuby, tak já bych mladší pryč nedala, ale oddělovala bych. Píšete, že čas máte,takže super. Navíc upřímně čubinka je už babička, takže to nebude na "věčnost". Ono každý, kdo si k feně pořídí druhou fenu by měl tak trochu počítat s tím, že se třeba časem nesnesou - a to ani kdyby se člověk snažil sebevíc.

V první řadě bych začala s NO cvičit - našla bych nějaký cvičák nebo trenéra - pokud nezvládám cvičit sama. Zkusila bych začít stopovat, dělat obrany. Prostě cokoli, co toho NO fakt unaví - unavený pes = spokojený pes, který nevymýšlí blbosti. A pracovního NO procházka neunaví.

Pak píšete, že starší čubina domů nechce, no a co mladší? Ta taky doma být nechce, že se se to udělalo obráceně? Nebo pak nějaký ten výběh, kde mladší bude oddělená.

Ale když nad tím tak ještě přemýšlím, tak musím dodat - pokud s tou fenou NO nechcete cvičit, tak pak bych ji opravdu asi dala někomu, kdo s ní cvičit bude. Pak bude šťastná jak fena, tak vy.

24.1.2020 09:52

. Zkusila bych začít stopovat, dělat obrany. P

v realu neznam jedineho cloveka, co by po doporuceni -zacnete delat stopy -je realne delat zacal
sportovni stopy jsou nudne, blbe se chapou.
a obrana? tak aby se po treti obrane nestalo, ze fena uz ji nevrati rukav

omlouvam se za pesimismus -neverim, ze tohle dopadne dobře.
Psa nejde vychovavat je tim, ze ho mam rad -něco je potreba o tom i vedet.

Fena, co ve trech mesich uz mela nalepku "agresivni", pak se s ni něco dělalo od 4-7mi mesicu jinak si dělala co chtěla - a ted když dospela a prevzala vladu a dorvala druhou fenu - az ted se s ni zacne dobře delat?
Ale kdo ?
myslim si, ze kdyby si vedela rady majitelka, vůbec tu tenhle dotaz neni.

24.1.2020 10:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

. Zkusila bych začít stopovat, dělat obrany. P

v realu neznam jedineho cloveka, co by po doporuceni -zacnete delat stopy -je realne delat zacal
sportovni stopy jsou nudne, blbe se chapou.
a obrana? tak aby se po treti obrane nestalo, ze fena uz ji nevrati rukav

omlouvam se za pesimismus -neverim, ze tohle dopadne dobře.
Psa nejde vychovavat je tim, ze ho mam rad -něco je potreba o tom i vedet.

Fena, co ve trech mesich uz mela nalepku "agresivni", pak se s ni něco dělalo od 4-7mi mesicu jinak si dělala co chtěla - a ted když dospela a prevzala vladu a dorvala druhou fenu - az ted se s ni zacne dobře delat?
Ale kdo ?
myslim si, ze kdyby si vedela rady majitelka, vůbec tu tenhle dotaz neni.

Proto jsem psala, že bych našla dobrý cvičák nebo trenéra. Ale samozrejme, že člověk musí hlavně chtít. A pokud s tou fenou nic dělat nechce, tak pak at ji někomu dá no.

24.1.2020 10:17

Proto jsem psala, že bych našla dobrý cvičák nebo trenéra.

toho hleda uz rok

ale ja verim, ze i chce delat s fenou - ale opravdu nevedi jak.
nejde to jen podle nejakych poucek a rad - kdyby to byl bezproblemovy pes - tak se jde ucit za pochodu. ale ucit se na takovem to psovi - uplna legrace není.

pro me "udelala to uplne poprvé a zniceho nic" a podruhe na vodiku a zase zniceho nic -takove velke varovani, abych si dovolila psat -zacnete se psem pracovat a ono to pujde.

24.1.2020 10:21
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Proto jsem psala, že bych našla dobrý cvičák nebo trenéra.

toho hleda uz rok

ale ja verim, ze i chce delat s fenou - ale opravdu nevedi jak.
nejde to jen podle nejakych poucek a rad - kdyby to byl bezproblemovy pes - tak se jde ucit za pochodu. ale ucit se na takovem to psovi - uplna legrace není.

pro me "udelala to uplne poprvé a zniceho nic" a podruhe na vodiku a zase zniceho nic -takove velke varovani, abych si dovolila psat -zacnete se psem pracovat a ono to pujde.

Ja neříkám, že půjde to soužití fen. Já bych to prostě už asi na místě zadavatelky nehrotila a feny k sobě nepoustela. Ale k tomu bych začala s tou mladou makat - a ani tak neříkám, že to půjde, ale určitě bych to ještě zkusila, než bych dala fenu definitivně pryč. Ale to je jen můj názor.

24.1.2020 10:41

Ty feny už nikdy nebudou moct být spolu.
Ke staré feně je hrozně nefér, že musí být odložená kdesi v suterénu, kde je zavřená sama. My víme, že je to pro její bezpečnost, ale ta fena to neví, nechápe, a je jí divné, proč je najednou odložená. A je hrozné, že byla vystavena napadení dvakrát. Nikdy bych si na místě turistky nepřestala vyčítat, že jsem druhému napadení mohla zabránit jen takovou banalitou, jako je nasazení náhubku.
Mladá díky tomu mohla získat pocit, že vyhrála, a starou má z cesty.
Já bych mladou fenu dala pryč. Turistka se jí nevěnovala, teď to sice chce dohnat, ale bude mít čas a energii při dvou dětech a dvou psech, domácnosti, možná i práci? Myslím, že dlouhodobě ne...

24.1.2020 12:44
Zoia

XXX.XXX.211.224

Já si taky myslím, že jestli to má dobře dopadnout, musí mladá fena pryč. I když byste je teď oddělili, tak kde je napsáno, že se k sobě feny nikdy nedostanou, stačí nepozornost někoho z rodiny a se starší fenou to blbě dopadne. Nějaké technicky dobře provedené řešení by bylo jak píšete drahé, navíc píšete, že se s tím manžel úplně neztotožňuje.

Věřím, že byste za obě feny dýchala, že děláte, co můžete, a že pro vás podobné rozhodnutí bude hodně těžké, ale ve vámi popsané situaci mi řešení, že si mladší fenu vezme někdo, kdo s ní bude umět pracovat a využije její potenciál, přijde jako nejlepší pro všechny strany.

24.1.2020 12:47
fikovnice

XXX.XXX.135.203

Ke staré feně je hrozně nefér, že musí být odložená kdesi v suterénu, kde je zavřená sama. My víme, že je to pro její bezpečnost, ale ta fena to neví, nechápe, a je jí divné, proč je najednou odložená. A je hrozné, že byla vystavena napadení dvakrát. Nikdy bych si na místě turistky nepřestala vyčítat, že jsem druhému napadení mohla zabránit jen takovou banalitou, jako je nasazení náhubku.
Já bych mladou fenu dala pryč. Turistka se jí nevěnovala, teď to sice chce dohnat, ale bude mít čas a energii při dvou dětech a dvou psech, domácnosti, možná i práci? Myslím, že dlouhodobě ne...

Opět s "Balu" plně souhlasím, a vypichuju z citace tuto pasáž:
"Ke staré feně je hrozně nefér, že musí být odložená kdesi v suterénu, kde je zavřená sama. My víme, že je to pro její bezpečnost, ale ta fena to neví, nechápe, a je jí divné, proč je najednou odložená."

A dodávám - toto mi od začátku tohoto vlákna jede hlavou, jak můžou být někteří lidi bezcitní...

24.1.2020 15:10
turistka

XXX.XXX.245.153

fikovnice napsal(a):
Opět s "Balu" plně souhlasím, a vypichuju z citace tuto pasáž:
"Ke staré feně je hrozně nefér, že musí být odložená kdesi v suterénu, kde je zavřená sama. My víme, že je to pro její bezpečnost, ale ta fena to neví, nechápe, a je jí divné, proč je najednou odložená."

A dodávám - toto mi od začátku tohoto vlákna jede hlavou, jak můžou být někteří lidi bezcitní...

Nefér to není, v domě je starší fena kvůli tomu, že má nařízeno být v teple, věřte mi, že bych za ni dýchala a že kdyby mohla být venku, tak venku je, mladou bych někam "uklidila". Co je na tom bezcitného? Jsem blbá, pitomá, podcenila jsem situaci + spousta dalšìch blbých vlastností, ale bezcitná opravdu ne. Věřte, že u všech svých zvířat jsem vždycky chtěla to nejlepší, i když mě to stálo hodně úsilí, překážek... a i těch peněz

24.1.2020 15:33

Já myslím že pořízením pracovní feny, jste se zkrátka přecenila. Zmiňujete, že fena je s pp z výborného pracovního spojení. To je fajn, pokud máte na psa nejen čas, ale také odhodlání se psem pracovat - cvičit a to pravidelně. Pokud chcete takovou tu pohodu na procházce, kdy vás pes poslouchá a vy s ním vpodstatě nic moc neděláte, až na nějaký ten aport či základní cviky, není to pes pro vás. Ona vás trápí svou tvrdostí a temperamentem a vy jí tím, že ji omezujete a nedokážete ji nasměrovat pozitivním směrem, ona vás nerespektuje a pravděpodobně respektovat nebude. Přitom v rukou vhodného člověka by mohla být šťastná a on by byl ze psa nadšený. Já sama mám také ráda pracovní psi, ale je lepší objektivně si přiznat na co člověk ještě stačí a na co už nezvládne. Je spousta klidných zvířat, která vám mohou dělat vynikající společnost a nebudou vyžadovat takové úsilí, fena jako je vaše, pokud radikálně nezměníte přístup nikdy nebude bezproblémová, to není běh na pár měsíců, ale na řadu let, kdy se budete muset přemáhat a chovat se jinak než ste byla zvyklá, otázka je jestli to stojí za to, když je tu druhá varianta - člověk, který o vaši fenu stojí a může jí dát to, co potřebuje.

24.1.2020 16:39
turistka

XXX.XXX.245.153

marcelaamax napsal(a):
Tak já se taky přidám s názorem. Být to moje čuby, tak já bych mladší pryč nedala, ale oddělovala bych. Píšete, že čas máte,takže super. Navíc upřímně čubinka je už babička, takže to nebude na "věčnost". Ono každý, kdo si k feně pořídí druhou fenu by měl tak trochu počítat s tím, že se třeba časem nesnesou - a to ani kdyby se člověk snažil sebevíc.

V první řadě bych začala s NO cvičit - našla bych nějaký cvičák nebo trenéra - pokud nezvládám cvičit sama. Zkusila bych začít stopovat, dělat obrany. Prostě cokoli, co toho NO fakt unaví - unavený pes = spokojený pes, který nevymýšlí blbosti. A pracovního NO procházka neunaví.

Pak píšete, že starší čubina domů nechce, no a co mladší? Ta taky doma být nechce, že se se to udělalo obráceně? Nebo pak nějaký ten výběh, kde mladší bude oddělená.

Ale když nad tím tak ještě přemýšlím, tak musím dodat - pokud s tou fenou NO nechcete cvičit, tak pak bych ji opravdu asi dala někomu, kdo s ní cvičit bude. Pak bude šťastná jak fena, tak vy.

Ano, právěže vím, že konec je hodně blízko, a děsím se chvíle, kdy ji pohladím naposledy a pak zbude jen prázdno... Je to v podstatě moje první dítě, životní pes. A mladou jsem si chystala na to, aby aspoň malým kouskem tu prázdnotu naplnila. Všichni z ní tady dělají agresora a magora prvního stupně, ale taková ona není. Miluje lidi a jejich přítomnost, když se s nímazlím, má v očích takovou něhu... Je ještě trochu divoká, ale jsem přesvědčená, že by nikdy lidem ani dětem neublížila (samozřejmě se můžu mýlit), na psy, které venku potkáváme, očuchá je a chce si hrát. Nicméně domů nemůže, to by zbořila barák.

24.1.2020 16:40
turistka

XXX.XXX.245.153

marcelaamax napsal(a):
Proto jsem psala, že bych našla dobrý cvičák nebo trenéra. Ale samozrejme, že člověk musí hlavně chtít. A pokud s tou fenou nic dělat nechce, tak pak at ji někomu dá no.

Ale já přece píšu, že trenéra už máme a já s ní pracovat chci a pracuju.

24.1.2020 16:42
turistka

XXX.XXX.245.153

Věřte mi, že tohle si opravdu budu vyčítat do smrti

24.1.2020 17:34
Moyda

XXX.XXX.147.89

turistka napsal(a):
Ano, právěže vím, že konec je hodně blízko, a děsím se chvíle, kdy ji pohladím naposledy a pak zbude jen prázdno... Je to v podstatě moje první dítě, životní pes. A mladou jsem si chystala na to, aby aspoň malým kouskem tu prázdnotu naplnila. Všichni z ní tady dělají agresora a magora prvního stupně, ale taková ona není. Miluje lidi a jejich přítomnost, když se s nímazlím, má v očích takovou něhu... Je ještě trochu divoká, ale jsem přesvědčená, že by nikdy lidem ani dětem neublížila (samozřejmě se můžu mýlit), na psy, které venku potkáváme, očuchá je a chce si hrát. Nicméně domů nemůže, to by zbořila barák.

Ta moje ma taky lidi co má ráda a co ji nezajímají, pokud to není pošťačka. Se psy na vycházce normálně lítá a blbne. Tady šlo výhradně o ty domácí feny, ty co sní nežijí jsou kámoši.

25.1.2020 07:37

turistka napsal(a):
Nefér to není, v domě je starší fena kvůli tomu, že má nařízeno být v teple, věřte mi, že bych za ni dýchala a že kdyby mohla být venku, tak venku je, mladou bych někam "uklidila". Co je na tom bezcitného? Jsem blbá, pitomá, podcenila jsem situaci + spousta dalšìch blbých vlastností, ale bezcitná opravdu ne. Věřte, že u všech svých zvířat jsem vždycky chtěla to nejlepší, i když mě to stálo hodně úsilí, překážek... a i těch peněz

Věřte, že u všech svých zvířat jsem vždycky chtěla to nejlepší, i když mě to stálo hodně úsilí, překážek... a i těch peněz

No nevím... Stará fena, vážně zraněná, je zavřená sama v suterénu, a její teritorium ovládla mladá. Staré feně musí být hrozně, hlavně psychicky. Je jasné, že pro rekonvalescenci potřebuje spát v teple a ne venku, ale nemůže tam být pořád zavřená.
Když už nechcete dát mladou pryč, tak jí vybudujte kotec. Aby se mohla stará pohybovat po zahradě a dvoře beze strachu a bez nebezpečí, že ji mladá napadne. To radím, i když nejsem příznivcem kotců. Tady jiné východisko nevidím.

25.1.2020 07:50
turistka

XXX.XXX.245.153

Věřte, že u všech svých zvířat jsem vždycky chtěla to nejlepší, i když mě to stálo hodně úsilí, překážek... a i těch peněz

No nevím... Stará fena, vážně zraněná, je zavřená sama v suterénu, a její teritorium ovládla mladá. Staré feně musí být hrozně, hlavně psychicky. Je jasné, že pro rekonvalescenci potřebuje spát v teple a ne venku, ale nemůže tam být pořád zavřená.
Když už nechcete dát mladou pryč, tak jí vybudujte kotec. Aby se mohla stará pohybovat po zahradě a dvoře beze strachu a bez nebezpečí, že ji mladá napadne. To radím, i když nejsem příznivcem kotců. Tady jiné východisko nevidím.

Ano, je jí psychicky mizerně, ale poraďte mi, jak to zařídit jinak (nerýpu, nebráním se, třeba Vás napadne nějaký zlepšovák), když veterinář nařídil klid a hlavně pobyt v teple, pouze krátké venčení. Snažím se s ní trávit co nejvíc času, když je potřeba, tak tam s ní i spím. Chtěla bych si ji vzít domů, ale jednak by jí bylo horko (má srst jako medvěd) a druhak bydlíme ve druhém patře a ty schody jsou pro její artrózu vražedné
A kotec už se dělá.

25.1.2020 07:59

turistka napsal(a):
Ano, je jí psychicky mizerně, ale poraďte mi, jak to zařídit jinak (nerýpu, nebráním se, třeba Vás napadne nějaký zlepšovák), když veterinář nařídil klid a hlavně pobyt v teple, pouze krátké venčení. Snažím se s ní trávit co nejvíc času, když je potřeba, tak tam s ní i spím. Chtěla bych si ji vzít domů, ale jednak by jí bylo horko (má srst jako medvěd) a druhak bydlíme ve druhém patře a ty schody jsou pro její artrózu vražedné
A kotec už se dělá.

Já bych ji měla doma. To vedro asi nebude tak strašné, přece jen, má část těla vyholenou... A druhé patro se dá řešit tak, že jí do schodů a ze schodů pomůžete. Dělala jsem to tak se samojedem do čtvrtého patra v domě bez výtahu. Pod břicho jsem provlékla na široko složené prostěradlo, a tím jsem ho nadnášela při chůzi po schodech.
Chválím výrobu kotce. Podle mne fakt jediné řešení, když se mladé nechcete vzdát.

25.1.2020 08:17
turistka

XXX.XXX.245.153

Zkusit to můžu, ona teda v bytě nikdy nevydržela, ale teď je ta situace jiná. Akorát vyholený má jenom ocas. A moc děkuju za ten tip s prostěradlem, to je super nápad. Kotec se sice staví, aby stará po uzdravení mohla zpátky ven, ale o osudu mladé zatím rozhodnuté není, věřte mi, že je to těžké, mám ji prostě koc ráda, je v ní NĚCO, co mě přitahuje, piplala jsem si ji jako náplast na zlomené srdce, až stará odejde, aby nezůstalo úplné prázdno A vymazlit ji dalo hooodně práce

25.1.2020 09:31
rapotacka11

XXX.XXX.212.158

To se fakt nedá číst.

25.1.2020 09:45
turistka

XXX.XXX.245.153

rapotacka11 napsal(a):
To se fakt nedá číst.

Proč? Co je tedy podle Vás východisko? Dát mladou pryč, bez pokusu ještě všechno napravit? Velmi prosím o Váš názor na danou situaci (popř. diskuzi). A myslím to vážně, třeba mě to zase posune v uvažování kousek dál. Ze jsem krá.a můžete klidně vytečkovat, já si to domyslím, stejně už to dávno vím... Podotýkám, že v příspěvku není žadná ironie, mě totiž Váš názor opravdu zajímá.

25.1.2020 11:44
GAELLE

XXX.XXX.55.67

já bych dala mladší fenu pryč v případě že víte že nový majitel s ní bude cvičit a pracovat. Vzala jste si evidentně větší sousto než jste čekala a odnesl to starý pes............

25.1.2020 19:08

Zatím roční fena vyhnala ze dvorka starou fenu a ovládla teritorium. Koho vyžene příště?

neverend

26.1.2020 12:56
neverend

XXX.XXX.213.247

Mě včera v noci napadla taková jedna možná ne úplně přímo související možnost,ale přesto se "pochlubím".Jsem hráčem počítačové hry WOT blitz a jak to tak bývá prostě se člověk u toho někdy "naštve".Vzhledem k tomu,že "pesa" je v podstatě součást mého života neustále a spala u mě,tak její reakce na můj byť jen chvilkový "neklid" byla až "deprimující".😐 U prostřed turnaje jsem odpadl a šel utěšovat pejska.🙂 Jen jsem prostě praštil s myší a trochu to okomentoval nevybíravě.😀 Asi mě kvůli tomu vyřadí z celkem významného ruského klanu,ale tak pes je důležitější.😀 Proč o tom píšu? No jestli ta situace těžká životní, nemůže mít souvislost s chováním toho psa.Myslím tím nervozita v rodině,hádky a neklid prostupující celé okolí toho psa.Já to zažil i u své kobylky když tenkrát zemřela stará dostihačka a já to zkrátka těžce nedával.😐 Jak když mi umřel někdo z rodiny.Z mazlivé kobylky byl rázem jiný tvor a chovala se "odtažitě".Ono vlastně všechny koně.Proto možná i pejskové starších lidí jsou většinou takový víc "pohodáři" nebo jak bych to řekl.Prostě zázemí rodiny je klidné a to pak na pejska působí takhle pozitivně.A nebo má zkrátka cíťu psa i koně.😀

26.1.2020 15:14
rapotacka11

XXX.XXX.212.158

neverend
No jestli ta situace těžká životní, nemůže mít souvislost s chováním toho psa.

Souvislost?
Souvislost jsou dvě feny na jednom dvorku.
Tak už to bývá
a je toho na fauně popsáno dost.

neverend

26.1.2020 15:58
neverend

XXX.XXX.213.247

rapotacka11 napsal(a):
neverend

Souvislost?
Tak už to bývá

No tak né přímo souvislost,ale Vy když jste z něčeho vystresovaná a nervózní,tak se chováte jak? Milá a tolerantní?Nevím,ale věřím v to,že psa a jeho psychiku okolí značně dokáže ovládat.Ostatně to i děti například špatně nesou.Neříkám že se porvali kvůli tomu,ale může to k tomu přispět.U mě by dostala mladá "po tlamě" a sakra bych jí dal na srozuměnou že takhle tedy ne.

26.1.2020 16:19
Moyda

XXX.XXX.147.89

Super dostane po tlamě a co pak? Co až u toho nikdo nebude, to budete riskovat ze to ta druhá nepřežije? A až dorazíte domů a bude tam roztrhane cosi co s mladou, umlatíte jí protože poprvé to nezabralo.

neverend

26.1.2020 16:56
neverend

XXX.XXX.213.247

Moyda napsal(a):
Super dostane po tlamě a co pak? Co až u toho nikdo nebude, to budete riskovat ze to ta druhá nepřežije? A až dorazíte domů a bude tam roztrhane cosi co s mladou, umlatíte jí protože poprvé to nezabralo.

Jo to já nevim,mě to zabralo.V případě tohoto konkrétního případu jsem pro dát psa tomu známému co tu byl zmíněn.Bohužel paní ji nezvládá.Uvědomte si že paní neznáme a v životě jsme ji nikdo neviděl.Psal jsem tehdy o té paní s tím arabem v hřebčíně na koních.Kdyby prosila o rady na koních jak naučit koně aby jí dával nohy k vyčištění kopyt,tak Vám jistě unikne jedna důležitá věc.Její hlas.😀😀 To jsem tehdy musel pryč a smíchy normálně brečel.To i ten kůň se smál a vesele na ní "házel bobana".😀 Přišla oška a nohu!! Plesk.Nohu!! a druhou!! Jak rychlé a jak účinné.😀😀 Jenže na diskusi byste jí radili a radili a radili...A on z ní kůň zase bude mít jen srandu.

26.1.2020 17:12

neverend napsal(a):
Jo to já nevim,mě to zabralo.V případě tohoto konkrétního případu jsem pro dát psa tomu známému co tu byl zmíněn.Bohužel paní ji nezvládá.Uvědomte si že paní neznáme a v životě jsme ji nikdo neviděl.Psal jsem tehdy o té paní s tím arabem v hřebčíně na koních.Kdyby prosila o rady na koních jak naučit koně aby jí dával nohy k vyčištění kopyt,tak Vám jistě unikne jedna důležitá věc.Její hlas.😀😀 To jsem tehdy musel pryč a smíchy normálně brečel.To i ten kůň se smál a vesele na ní "házel bobana".😀 Přišla oška a nohu!! Plesk.Nohu!! a druhou!! Jak rychlé a jak účinné.😀😀 Jenže na diskusi byste jí radili a radili a radili...A on z ní kůň zase bude mít jen srandu.

Zabralo co přesně na jaký problém? Jsem chyběla, potřebuji dovysvětlit :-)

neverend

26.1.2020 18:32
neverend

XXX.XXX.213.247

Zabralo co přesně na jaký problém? Jsem chyběla, potřebuji dovysvětlit :-)

Citace:"Miluju zvířata,ale kdo je pánem o tom se diskutovat nebude.Pesani se mi tehdy taky servali,ale agresor byl odemně dost rychle ubezpečen že takhle tedy ne.Týden jsem mu to dával jasně najevo,že nestojím o jeho přízeň a pokaždé mu ukazoval a káral ho za to co udělal tomu druhému.Nikdy už se nestalo nic podobného krom přátelských hrátek.Ale nejsem odborník na psí psychologii a tak to berte jen jako zpestření diskuse."

To nám tehdy "nadělil" s otcem kamarád dva RTW štěňáky,protože musel odletět neodkladně mimo domov.Na konec jsme si je nechali oba,protože zkrátka vztah a "lidem nikdy" a tak tady máš prachy a jsou naši.🙂

26.1.2020 18:46

neverend napsal(a):
Citace:"Miluju zvířata,ale kdo je pánem o tom se diskutovat nebude.Pesani se mi tehdy taky servali,ale agresor byl odemně dost rychle ubezpečen že takhle tedy ne.Týden jsem mu to dával jasně najevo,že nestojím o jeho přízeň a pokaždé mu ukazoval a káral ho za to co udělal tomu druhému.Nikdy už se nestalo nic podobného krom přátelských hrátek.Ale nejsem odborník na psí psychologii a tak to berte jen jako zpestření diskuse."

To nám tehdy "nadělil" s otcem kamarád dva RTW štěňáky,protože musel odletět neodkladně mimo domov.Na konec jsme si je nechali oba,protože zkrátka vztah a "lidem nikdy" a tak tady máš prachy a jsou naši.🙂

Aha. Ten pes ale ani omylem netuší, proč se k němu takhle divně chováte, ani tu minutu po tom, natož po týdnu.
Nic proti, že jedna mířená je někdy lepší než... ale okamžitě. Jinak je to nesmysl.
Pes se naučil jen to, že si ve Vaší přítomnosti musí dávat pozor. Z toho pak jsou nevyrovnaní psi. Trvanlivost takto naučené "poslušnosti" je chvíli pouze před majitelem, bez majitele trvanlivost naprosto NULA.

26.1.2020 19:00

Pes se naučil jen to, že si ve Vaší přítomnosti musí dávat pozor.

tohle sice ano -pes se naucil uplne neco jineho nez bylo v planu, ale

Trvanlivost takto naučené "poslušnosti" je chvíli pouze před majitelem, bez majitele trvanlivost naprosto NULA

tohle plati o vetsine a jakkoliv naucenych vecech

proto se tu radi ten kotec, oddeleni

26.1.2020 19:07

Pes se naučil jen to, že si ve Vaší přítomnosti musí dávat pozor.

tohle sice ano -pes se naucil uplne neco jineho nez bylo v planu, ale

Trvanlivost takto naučené "poslušnosti" je chvíli pouze před majitelem, bez majitele trvanlivost naprosto NULA

tohle plati o vetsine a jakkoliv naucenych vecech

proto se tu radi ten kotec, oddeleni

Jasně, já se jen snažím říct, že zfackovat psa, nebo ho kárat týden, nemá smysl.

No nene, když řeknu psovi - čekej tady - a jdu do krámu, tak tam čeká.
Nevím, jestli by teda po třech hodinách neodešla, to je fakt :-)

Tak ten kotec bez debat. Ale neumím si to představit, jak intenzivně pracovat s tou jednou.. tedy co zatím bude dělat ta druhá. Mít navždy oddělené své dva psy, to je mi líto.

26.1.2020 19:40
turistka

XXX.XXX.245.153

Já bych ji měla doma. To vedro asi nebude tak strašné, přece jen, má část těla vyholenou... A druhé patro se dá řešit tak, že jí do schodů a ze schodů pomůžete. Dělala jsem to tak se samojedem do čtvrtého patra v domě bez výtahu. Pod břicho jsem provlékla na široko složené prostěradlo, a tím jsem ho nadnášela při chůzi po schodech.
Chválím výrobu kotce. Podle mne fakt jediné řešení, když se mladé nechcete vzdát.

Tak stařenka už je s námi v bytě, tváří se sice dost neutrálně, ale tak snad je jí tu líp, i když je kolem ní pořád nějaký ruch. Ale moc děkuju za ten tip s prostěradlem, funguje to bezvadně(i když já vždycky funím jak bernardýn )

26.1.2020 19:44
turistka

XXX.XXX.245.153

Zatím roční fena vyhnala ze dvorka starou fenu a ovládla teritorium. Koho vyžene příště?

Sousedovic kočku a kuny, už jsem psala, že na lidi se nesnaží machrovat, navíc už ji pomalu srovnávám do latě, jako byla před půl rokem.

26.1.2020 19:48
turistka

XXX.XXX.245.153

rapotacka11 napsal(a):
neverend

Souvislost?
Tak už to bývá

Jo, to máte pravdu, jsem v.l, když jsem si myslela, že když tu bude od štěněte, tak to bude OK Jak na potvoru mám kolem sebe samé případy, kdy jsou 2 feny v pohodě, takže jsem to podcenila, uvažovala jsem moc sluníčkářsky a teď si můžu akorát tak nafackovat

26.1.2020 19:53
turistka

XXX.XXX.245.153

Jasně, já se jen snažím říct, že zfackovat psa, nebo ho kárat týden, nemá smysl.

No nene, když řeknu psovi - čekej tady - a jdu do krámu, tak tam čeká.
Nevím, jestli by teda po třech hodinách neodešla, to je fakt :-)

Tak ten kotec bez debat. Ale neumím si to představit, jak intenzivně pracovat s tou jednou.. tedy co zatím bude dělat ta druhá. Mít navždy oddělené své dva psy, to je mi líto.

Psala jste, že jste nečetla všechno, ono to "navždy oddělení" je bohužel otázka měsíců, staré už je 13 a je to kříženec velkého vrůstu (40 kg)... Být to otázka let, oddělením to neřeším, to by pro obě nebylo fér

26.1.2020 20:13
rapotacka11

XXX.XXX.212.158

Turistka
Snad nejste ...

Od štěněte?
Klidně přizabije dcera matku.
Podcenila jste to, přecenila jste se ...
To zranění jste neměla dopustit.

neverend

26.1.2020 20:16
neverend

XXX.XXX.213.247

Aha. Ten pes ale ani omylem netuší, proč se k němu takhle divně chováte, ani tu minutu po tom, natož po týdnu.
Nic proti, že jedna mířená je někdy lepší než... ale okamžitě. Jinak je to nesmysl.
Pes se naučil jen to, že si ve Vaší přítomnosti musí dávat pozor. Z toho pak jsou nevyrovnaní psi. Trvanlivost takto naučené "poslušnosti" je chvíli pouze před majitelem, bez majitele trvanlivost naprosto NULA.

Jako ten věděl moc dobře co udělal a stačilo mu vždy jen ukázat zašitou nohu "soupeře" .Ono vůbec pes je náhodou velmi chytré zvíře a člověk kolikrát je zíral co jsou schopni si pamatovat a i vymyslet.Z mého dětství si pamatuji vlkošeďáka co měla babička.Taky pes domácí a žijící převážně v domácnosti.Sousedi měli tehdy ještě slepice a postupně čtyři zmizeli.Tak bylo to u lesa a prostě asi liška či kuna.Rok se sešel s rokem a otec u babičky připravoval sklep na brambory a zeleninu.Pes do té doby pohodička a jakoby se nic nedělo asistoval otci při všech činnostech.Ovšem dokud nezačal vynášet ty bedny na brambory.Pes nikde,tedy né nikde,ale v boudě zcela v tom nejvzdálenějším rohu.Jako dítě jsem samozřejmě za psem "co ti je Ardo"? Normálně vypadal jak když umře během následujících pěti minut.Noo, za pár minut otec nese jednu slepici,druhou,byli tam všechny čtyři hezky zahrabané vedle sebe jak na hřbitově.😀😀 Jasně že už nikdo nic nedělal,ale pes věděl "a jejda teď na to příjdou,že já to nezahrabal jinam".😀 Věděl dobře celý rok kde to má a jak tajně je tam dostal neví dodnes nikdo.

26.1.2020 20:40
turistka

XXX.XXX.245.153

rapotacka11 napsal(a):
Turistka
Snad nejste ...

Od štěněte?
Klidně přizabije dcera matku.
Podcenila jste to, přecenila jste se ...
To zranění jste neměla dopustit.

Ano, neměla, a dostala jsem za to víc než pořádně přes hubu. Máte ve všem pravdu, co víc dodat... Věřte mi, že jsem tuhle diskuzi nezaložila proto, aby mě tady plácali po zádech, že jsem to nemohla vědět, že to nebyla moje chyba... Vím, že jsem to posr.la, bylo mi jasné, že dostanu (zasloužený) kartáč, ale prostě mi to i tak stálo za to, chtěla jsem slyšet více názorů/nápadů, jak z toho co nejlíp ven... Takže děkuji i za tu kritiku, pokud je konstruktivní.

26.1.2020 20:49

neverend napsal(a):
Jako ten věděl moc dobře co udělal a stačilo mu vždy jen ukázat zašitou nohu "soupeře" .Ono vůbec pes je náhodou velmi chytré zvíře a člověk kolikrát je zíral co jsou schopni si pamatovat a i vymyslet.Z mého dětství si pamatuji vlkošeďáka co měla babička.Taky pes domácí a žijící převážně v domácnosti.Sousedi měli tehdy ještě slepice a postupně čtyři zmizeli.Tak bylo to u lesa a prostě asi liška či kuna.Rok se sešel s rokem a otec u babičky připravoval sklep na brambory a zeleninu.Pes do té doby pohodička a jakoby se nic nedělo asistoval otci při všech činnostech.Ovšem dokud nezačal vynášet ty bedny na brambory.Pes nikde,tedy né nikde,ale v boudě zcela v tom nejvzdálenějším rohu.Jako dítě jsem samozřejmě za psem "co ti je Ardo"? Normálně vypadal jak když umře během následujících pěti minut.Noo, za pár minut otec nese jednu slepici,druhou,byli tam všechny čtyři hezky zahrabané vedle sebe jak na hřbitově.😀😀 Jasně že už nikdo nic nedělal,ale pes věděl "a jejda teď na to příjdou,že já to nezahrabal jinam".😀 Věděl dobře celý rok kde to má a jak tajně je tam dostal neví dodnes nikdo.

"pes je náhodou velmi chytré zvíře a člověk kolikrát je zíral co jsou schopni si pamatovat a i vymyslet"

Ono to bude spíš přisuzováním psům nad-psích schopností a nepochopením, že ten pes dává sice něco najevo, ale skutečně to nijak nesouvisí s provinilostí, ale se snahou udobřit si rozzlobenýho vůdce smečky, ať už se zlobí, proč chce.

A jinak, ne všichni psi jsou chytří, máme doma ukázkový exemplář psí prostoduchosti.

26.1.2020 21:09

turistka napsal(a):
Tak stařenka už je s námi v bytě, tváří se sice dost neutrálně, ale tak snad je jí tu líp, i když je kolem ní pořád nějaký ruch. Ale moc děkuju za ten tip s prostěradlem, funguje to bezvadně(i když já vždycky funím jak bernardýn )

Super, teď se situace určitě zklidní. Vy máknete na mladé fence (držím palce, ať se vám daří výcvik a zabavení ovčandy) a stará bude mít zasloužený klid a pohodu s vámi. Doma jí udělejte klidný kout, kam za ní nikdo nepoleze, kde nebude tak rušno a bude to jen její místo (doporučím klec na chladnější místo, dovnitř měkký pelíšek a přes klec lehký přehoz - klec samozřejmě nechávat otevřenou). Ještě k těm schodům, kromě prostěradla zkuste - je-li to možné, na schody položit šiknou plochu. Třeba dostatečně širokou fošnu, překližku, ovšem nesmí to klouzat, takže pokrýt starým kobercem či karimatkami. Někteří psí staříkové pak ťapou i sami a není potřeba je přizvedávat, ale záleží na stavu feny.
Jen opravdu dbejte na to, aby se k ní už mladá nikdy nedostala. Zejména teď, když bude omladina tuplem žárlit na stařenku, která s vámi najednou může být uvnitř domu.
A chtěla jsem napsat, díky za takové zadavatele. Kteří se nenas.rou, že do nich někdo šije, kolikrát docela drsně. Kteří jsou schopni přiznat chybu a poučit se. A hlavně, neokecávat a něco opravdu udělat pro změnu situace v zájmu svých psů!

neverend

26.1.2020 22:13
neverend

XXX.XXX.213.247

"pes je náhodou velmi chytré zvíře a člověk kolikrát je zíral co jsou schopni si pamatovat a i vymyslet"

Ono to bude spíš přisuzováním psům nad-psích schopností a nepochopením, že ten pes dává sice něco najevo, ale skutečně to nijak nesouvisí s provinilostí, ale se snahou udobřit si rozzlobenýho vůdce smečky, ať už se zlobí, proč chce.

A jinak, ne všichni psi jsou chytří, máme doma ukázkový exemplář psí prostoduchosti.

S tou chytrostí je to jako u lidí..Hloupý nepochopí že svým jednáním např. skončí v "base".Chytrý,ale opravdu chytrý člověk (ne že má vysokou školu a je tím pádem chytrý) to pochopí hned.🙂 Jinak ano,věřím v inteligenci zvířat a zatím nikdy nezklamala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík