Krátkosrstá kolie - nestandardní barvy

Kolie krátkosrstá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.1.2020 21:38
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Dobrý den, už delší dobu přemýšlím nad pořízením štěňátka krátkosrsté kolie. Přestože rozhodně neplánuju výstavy ani chov, chtěla bych psa s PP, ale přemýšlím, jestli pro člověka, jako já (co potenciál původu a vlastností toho psa vlastně nijak nevyužije), není takového štěněte škoda. Proto mě napadlo, jestli se nezaměřit spíš třeba na nestandardní barvu, která by do chovu stejně nešla, a pak bych z toho neměla výčitky, že pes mohl být výstavně a chovně úspěšný a dělat čest jménu své chovné stanice, a nic z toho nebylo, protože já tyto ambice nemám ani v nejmenším. Jaké jsou barevné "odchylky" u kolií, které nejsou uznané?
Pamatuji si inzerát, který loni vcelku dlouho visel v inzerci, na dva koliáčky, údajně s PP, kteří byli uvedeni jako "blue merle harlekýn" a viseli tam docela dlouho...a zřejmě o ně nebyl zájem protože zadavatelka pak i snižovala cenu. Na webu jsem se ale dočetla, že takováhle barva u kolií neexistuje, že uznané jsou jen světlá, tricolor a bluemerle. Co se tedy dá považovat za nestandardní znak (odznak, odstín), kvůli kterému by se na něm nedalo chovat a teoreticky by chovateli nebylo líto, pokud bych psa nechala vykastrovat?
Děkuji moc za odpovědi. Lída.

1.2.2020 07:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ouško4 napsal(a):
Dobrý den, už delší dobu přemýšlím nad pořízením štěňátka krátkosrsté kolie. Přestože rozhodně neplánuju výstavy ani chov, chtěla bych psa s PP, ale přemýšlím, jestli pro člověka, jako já (co potenciál původu a vlastností toho psa vlastně nijak nevyužije), není takového štěněte škoda. Proto mě napadlo, jestli se nezaměřit spíš třeba na nestandardní barvu, která by do chovu stejně nešla, a pak bych z toho neměla výčitky, že pes mohl být výstavně a chovně úspěšný a dělat čest jménu své chovné stanice, a nic z toho nebylo, protože já tyto ambice nemám ani v nejmenším. Jaké jsou barevné "odchylky" u kolií, které nejsou uznané?
Pamatuji si inzerát, který loni vcelku dlouho visel v inzerci, na dva koliáčky, údajně s PP, kteří byli uvedeni jako "blue merle harlekýn" a viseli tam docela dlouho...a zřejmě o ně nebyl zájem protože zadavatelka pak i snižovala cenu. Na webu jsem se ale dočetla, že takováhle barva u kolií neexistuje, že uznané jsou jen světlá, tricolor a bluemerle. Co se tedy dá považovat za nestandardní znak (odznak, odstín), kvůli kterému by se na něm nedalo chovat a teoreticky by chovateli nebylo líto, pokud bych psa nechala vykastrovat?
Děkuji moc za odpovědi. Lída.

A neměly ty kolie z inzeratu spíš white factor?

1.2.2020 11:07
Ouško4

XXX.XXX.146.1

No bylo tam napsáno "blue merle harlekýn" a štěňátka byla opravdu bílá s modrošedými fleky. Bílý faktor u kolií znamená co? Děkuji Lída.

1.2.2020 11:13
Atheira

XXX.XXX.181.160

Ono ne každý štěně s PP je hned nadějný šampion. Já myslím, že když chovateli napíšete, že nemáte v plánu chovat ani vystavovat, tak vám nebude cpát to, o čem si myslí, že by bylo nadějné.
Netvrdím, že to na štěňatech má jít a jde poznat v době odběru, nejsem chovatel a je mi jasné, že některá se mohou vyloupnout tak, jak chovatel nečeká. Tím dobrým i horším směrem, kdybych ale sháněla konkrétní plemeno, nehledala bych "zmetky", ale oslovovala solidní chovatele a rovnou nastínila svou situaci. Jestli budou mít štěně jakkoli nestandardní, určitě vám to řeknou.
A pak taky - hromada psů s PP jsou prostě průměrní zástupci svého plemene. Ne každý průměrný pes musí být uchovněný a ne každého takového je tedy škoda, když uchovněn a vystavován není.

1.2.2020 11:24
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Atheira napsal(a):
Ono ne každý štěně s PP je hned nadějný šampion. Já myslím, že když chovateli napíšete, že nemáte v plánu chovat ani vystavovat, tak vám nebude cpát to, o čem si myslí, že by bylo nadějné.
Netvrdím, že to na štěňatech má jít a jde poznat v době odběru, nejsem chovatel a je mi jasné, že některá se mohou vyloupnout tak, jak chovatel nečeká. Tím dobrým i horším směrem, kdybych ale sháněla konkrétní plemeno, nehledala bych "zmetky", ale oslovovala solidní chovatele a rovnou nastínila svou situaci. Jestli budou mít štěně jakkoli nestandardní, určitě vám to řeknou.
A pak taky - hromada psů s PP jsou prostě průměrní zástupci svého plemene. Ne každý průměrný pes musí být uchovněný a ne každého takového je tedy škoda, když uchovněn a vystavován není.

Souhlasím. Na druhou stranu - já řekla chovatelce na rovinu, že chci štěně na sport a výstavy mě neberou. I tak mi dala nadějné štěně s tou dohodou, že jí občas na výstavě ukážeme. Je jí 16 měsíců, byli jsme na dvou výstavách, co byly poblíž. Za 14 dní nás čeká třetí - kterou potřebujeme k uchovnění, pak ještě jedna. No a pak zajedu maximálně jednou za rok na klubovku, co je kousek od nás. A i kdyby to nevyšlo vždycky, tak se chovatelka zlobit nebude. Přesto, že fena by asi byla výstavně úspěšná.

Záleží na konkrétním chovateli, někteří prostě na těch výstavách trvají hodně, ale jiní chtějí v první řadě to, aby se odchov měl dobře a výstavy zas tolik neřeší. Naše chovatelka sice objíždí hodně výstavy i v zahraničí, přesto s tím neměla problém. Určitě se takový chovatel najít dá. Navíc teda fena byla "nejakčnější" z vrhu a už když byla u chovatelky tak na ní bylo vidět, že je na ten sport jak stvořená a chovatelka byla nakonec ráda, že jde k někomu, kdo s ní sportovat bude.

Ale zase - když někdo hledá nestandarda, tak se nedá říct, že hledá vyloženě "zmetka". Pokud je někdo rozhodnutý, že chce psa jen jako parťáka, tak proč ne nestandard - ale nevím jak to bylo konkrétně u těch kolií. U "našeho" plemene znám lidi, kteří volí nestandarda třeba i kvůli ceně - a nevidím na tom nic špatného. Většinou jsou to psi s nestandardním zbarvením, zálomkem ocasu a nebo se třeba už u štěnda tuší, že bude mít špatně postavené uši atd...

1.2.2020 11:28
Zuzika

XXX.XXX.173.42

Matne si vybavuji, ze hodne svetle kolie loni mela jedna nechvalne znama "chovatelka" a pokud si pamatuji dobre, nemela ta stenata PP. V inzeratu sice prukaz původu byl zmiňován, ale slo o "nemecke papiry". A proto o ne nebyl zajem. Myslim, ze neni v zajmu chovatelu vystavovat uplne kazde stene, jak uz pise Atheira a ze urcite sezenete bez problemu stene na mazlika bez ambici 😉 Ona vas ta kolii energie beztak donuti necemu se venovat 😃

1.2.2020 11:35
Atheira

XXX.XXX.181.160

Marcelo, nechce se mi označovat celá citace, chci se jen vyjádřit ještě k těm "zmetkům". Já to právě myslela jako takové ty pochybné inzeráty, ze kterých ani není úplně patrné, jestli to teda jsou psi s PP nebo ne a co je ten chovatel vlastně zač.
Papírovýho psa bych prostě hledala na základě chovatele - nejdřív si najít nějaké solidní a pak se ptát u nich, prostě nehledat inzeráty na nestandardní štěňata. Ale třeba si to představuju úplně blbě, já pořizuju přes útulky, no.

1.2.2020 11:46
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jasně, já Ti rozumím. Jen já znám třeba lidi, co chtěli stafbulíka, kvlůi povaze - na mazla, a nechtěli za něho dát "tolik peněz". A tak si prostě obvolali chovky (solidní) s tímto požadavkem a čekali, zda se náááhodou nějaký nestandard nenarodí. Ono jich sice zase tolik není, ale když je člověk ochotný počkat, tak to třeba i vyjde. Někteří to vzdali, a nakonec od jednoho z těch chovatelů vzali "standarda", někomu to vyšlo celkem brzy.

Ale než si pořídit štěně z pochybného inzerátu, od "neprověřeného" chovatele, tak to je fakt lepší si vzít toho "standarda".

1.2.2020 12:11
Nyala

XXX.XXX.169.240

Pokud chcete nestandard tak nemusí jít hned o barvu, klidně to může být chybějící zub, nekorektní skus... občas se u kolií vyskytne jako nestandardní barva "maltézská modrá", ale těch je hodně málo.

Ale většině dobrých chovatelů jde hlavně o to, aby se štěně mělo dobře, a výstavy jsou až podružná věc. Pes pro svůj spokojený psí život taky určitě výstavy nepotřebuje. A kolie už nejsou zas tak málopočetné aby každý jedinec nutně musel být v chovu.

Takže se toho nebojte. Pokud tedy necílíte také na nižší cenu za nestandarda :)

1.2.2020 13:05
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Nene, o cenu mi nejde...a ani jsem nechtěla aby to tak vyznělo. Ani úplně, že "hledám zmetka" :-D naopak, dotaz byl asi blbě položen...nerada bych rozhodně nějakou "vadu", která by znamenala (nebo do budoucna mohla být příčinou) nějakého zdravotního problému. Spíš mě zajímalo, protože jsem se o tom nikde nedočetla, jaké odstíny nebo odznaky u kolií vadí, vyloženě estetika...pokud ovšem třeba bílý faktor nenese hluchotu, to už jsme jinde...

1.2.2020 13:20
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Zuzika napsal(a):
Matne si vybavuji, ze hodne svetle kolie loni mela jedna nechvalne znama "chovatelka" a pokud si pamatuji dobre, nemela ta stenata PP. V inzeratu sice prukaz původu byl zmiňován, ale slo o "nemecke papiry". A proto o ne nebyl zajem. Myslim, ze neni v zajmu chovatelu vystavovat uplne kazde stene, jak uz pise Atheira a ze urcite sezenete bez problemu stene na mazlika bez ambici 😉 Ona vas ta kolii energie beztak donuti necemu se venovat 😃

To asi bude ten inzerát, ta barva byla opravdu zvláštní a fakt převládala bílá, a pokud tedy neměli PP, (i když v tom inzerátu cosi o PP bylo, ale jak říkáte, lidi si tam můžou napsat co chtějí), je možné že to bylo i z kombinace zakázaného spojení merle x merle? Jinak mě nenapadá jak takový odstín může vůbec vylézt, třeba když by jeden z rodičů byl tricolor.
Pejsci to byli krásní, barva nezvyklá...a pro lidi, co se v tom nevyznají asi i atraktivní. Známá mi pak říkala, že u kolií pojem "harlekýn" neexistuje.
Jaká je teda u kolií nežádaná barva, v rámci těch třech uznaných variant? Třeba vadí bílé odznaky na hlavě? Toto jsem se nikde moc nedočetla.
Teď navíc řeším ještě další věc, MDR1...a úplně nevím, jestli to není na založení nového tématu :-(

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.2.2020 13:45

Já si také volala s paní chovatelkou docela prestižních psů, že bych měla zájem do budoucna spíš o rodinného psa bez výstavních ambicí a že sport bude jen tak pro nás pro radost, ale ne oficiální soutěže a tak...vůbec jí to nevadilo, říkala, že je pro ni nejdůležitější, aby šla vymazlená štěňátka do milujících domovů a že na nějaké "kariéře" netrvá, i když je ráda, když jsou její psi vidět. Ono když obvoláte potom vybrané chovatele a sdělíte vaše požadavky na pejska, tak vám hned řeknou, jak to vidí oni.

U kolií bych se zaměřila hlavně na chovky, které řeší zdravotní stav psů a testují.

1.2.2020 16:17
fikovnice

XXX.XXX.134.11

marcelaamax napsal(a):
Souhlasím. Na druhou stranu - já řekla chovatelce na rovinu, že chci štěně na sport a výstavy mě neberou. I tak mi dala nadějné štěně s tou dohodou, že jí občas na výstavě ukážeme. Je jí 16 měsíců, byli jsme na dvou výstavách, co byly poblíž. Za 14 dní nás čeká třetí - kterou potřebujeme k uchovnění, pak ještě jedna. No a pak zajedu maximálně jednou za rok na klubovku, co je kousek od nás. A i kdyby to nevyšlo vždycky, tak se chovatelka zlobit nebude. Přesto, že fena by asi byla výstavně úspěšná.

Záleží na konkrétním chovateli, někteří prostě na těch výstavách trvají hodně, ale jiní chtějí v první řadě to, aby se odchov měl dobře a výstavy zas tolik neřeší. Naše chovatelka sice objíždí hodně výstavy i v zahraničí, přesto s tím neměla problém. Určitě se takový chovatel najít dá. Navíc teda fena byla "nejakčnější" z vrhu a už když byla u chovatelky tak na ní bylo vidět, že je na ten sport jak stvořená a chovatelka byla nakonec ráda, že jde k někomu, kdo s ní sportovat bude.

Ale zase - když někdo hledá nestandarda, tak se nedá říct, že hledá vyloženě "zmetka". Pokud je někdo rozhodnutý, že chce psa jen jako parťáka, tak proč ne nestandard - ale nevím jak to bylo konkrétně u těch kolií. U "našeho" plemene znám lidi, kteří volí nestandarda třeba i kvůli ceně - a nevidím na tom nic špatného. Většinou jsou to psi s nestandardním zbarvením, zálomkem ocasu a nebo se třeba už u štěnda tuší, že bude mít špatně postavené uši atd...

"Je jí 16 měsíců, byli jsme na dvou výstavách, co byly poblíž. Za 14 dní nás čeká třetí - kterou potřebujeme k uchovnění, pak ještě jedna."

Marci, a co vlastně srst Tvé psí slečny? Myslela jsem nad Tebe i z tohoto hlediska - nejdřív jsem byla ráda, že se z toho neštěstí vůbec dostala a pak jsem si říkala, zda bude moct absolvovat výstavy, jestli se dobře zahojí... Očividně ano, jsem moc ráda.

1.2.2020 16:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
"Je jí 16 měsíců, byli jsme na dvou výstavách, co byly poblíž. Za 14 dní nás čeká třetí - kterou potřebujeme k uchovnění, pak ještě jedna."

Marci, a co vlastně srst Tvé psí slečny? Myslela jsem nad Tebe i z tohoto hlediska - nejdřív jsem byla ráda, že se z toho neštěstí vůbec dostala a pak jsem si říkala, zda bude moct absolvovat výstavy, jestli se dobře zahojí... Očividně ano, jsem moc ráda.

Jani - ten, kdo to neví, tak si při pohledu na Ejbí ani nevšimne. Tohle je focené teď - já o tom vím, takže to tam vidím když se zadívám. A jo, když se na ní někdo podívá pořádně, tak si možná všimne. Ale není to nic hrozného. A na tu hrůzu to všechno dopadlo opravdu dobře.

Já jsem taky nečekala, že to do té výstavy takhle zaroste, ale i tak mi chovatelka radila, ať jedu, že tohle by měl rozhodčí pochopit - samozřejmě by to nebylo na nějaké umístění a titul, ale na tu výstavu kvůli uchovnění by to stačilo.

Jinak já mám v plánu, že i tak to rozhodčímu řeknu, že to je po úraze, aby si třeba nemyslel, že to je kožní problém. Myslím kožní ve smyslu nějaké alergie, nebo třeba něčeho "nakažlivého".

1.2.2020 16:38
Dája6

XXX.XXX.40.42

marcelaamax

Opravdu nic nevidím ani, já se čtyřmi očima jste holky šikulky, ale až půjdete na výstavu vemte od veta papír co jste dostaly při ošetření.
Dája

Emkuk

3.2.2020 15:45
Emkuk

XXX.XXX.254.38

Ak je niaka farba neuznana maju na to chovatelie dovod. Napriklad merle stenata ktore su skoro cele biele su večinou slepe alebo hluche. Možno mate farbu o ktorej sa nič taketo nepisalo ale aj tak može mať nejake vady ktore by mohli psovi spôsobiť problemi a potporovať takyto chov je zle. A ked si už niekto kupuje psa mal by sa nad tym rozhodnutim pevne zamislieť. Keď poviete že chcete neštandartnu farbu je to ako keby ste chcely psa len tak a je vam jedno aký bude alebo ako sa bude mať

3.2.2020 16:31
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Prosímvás četla jste můj původní příspěvek (a další moje příspěvky). Dle vaší reakce evidentně ne...

3.2.2020 17:06

marcelaamax napsal(a):
Jani - ten, kdo to neví, tak si při pohledu na Ejbí ani nevšimne. Tohle je focené teď - já o tom vím, takže to tam vidím když se zadívám. A jo, když se na ní někdo podívá pořádně, tak si možná všimne. Ale není to nic hrozného. A na tu hrůzu to všechno dopadlo opravdu dobře.

Já jsem taky nečekala, že to do té výstavy takhle zaroste, ale i tak mi chovatelka radila, ať jedu, že tohle by měl rozhodčí pochopit - samozřejmě by to nebylo na nějaké umístění a titul, ale na tu výstavu kvůli uchovnění by to stačilo.

Jinak já mám v plánu, že i tak to rozhodčímu řeknu, že to je po úraze, aby si třeba nemyslel, že to je kožní problém. Myslím kožní ve smyslu nějaké alergie, nebo třeba něčeho "nakažlivého".

....a co napsat do veterinář do nebo k PP......jinak je to fakt zázrak jak to celé dopadlo....ať e na daří a nejen na výstavě....

3.2.2020 23:45
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Emkuk napsal(a):
Ak je niaka farba neuznana maju na to chovatelie dovod. Napriklad merle stenata ktore su skoro cele biele su večinou slepe alebo hluche. Možno mate farbu o ktorej sa nič taketo nepisalo ale aj tak može mať nejake vady ktore by mohli psovi spôsobiť problemi a potporovať takyto chov je zle. A ked si už niekto kupuje psa mal by sa nad tym rozhodnutim pevne zamislieť. Keď poviete že chcete neštandartnu farbu je to ako keby ste chcely psa len tak a je vam jedno aký bude alebo ako sa bude mať

Myslíte si, že nějaký chovatel s PP schválně odchová nestandarda? Určitě ne - co by z toho měl?! Ale přesto se občas takové štěně narodí, a pokud to není barva spojená s vysokým zdravotním rizikem, tak není důvod se štěnětem škrábnout o zem.
To, že si někdo koupí takové štěně na práci nebo jako společníka není žádná podpora špatného chovu - ten chovatel z takového štěněte vůbec žádný profit nemá (za standarda by dostal plnou cenu, a nekazil by mu jméno), ale i takové štěně může dělat novému majiteli radost a prožít hezký život.
Daleko horší mi příjde koupit si standardně zbarveného bezpapíráka

4.2.2020 22:10
rate

XXX.XXX.76.4

Ouško4 napsal(a):
No bylo tam napsáno "blue merle harlekýn" a štěňátka byla opravdu bílá s modrošedými fleky. Bílý faktor u kolií znamená co? Děkuji Lída.

Očividně produkt křížení merle x merle zbarvených rodičů. Při kombinaci double-merle se výrazně rozšiřuje plocha bílé a hrozí riziko hluchoty, očních vad a případně i sterility (bylo již psáno v jiných příspěvcích). Proto se toto spojení nedoporučuje-zakazuje.

5.2.2020 06:02
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Jasně, o zakázaném křížení merle x merle vím, je to tak u všech plemen, u australáků, borderek, leopardů. Jen v tom inzerátu bylo psáno že pejskové jsou s PP, tak jsem nepředpokládala že by u papírových psů někdo tohle dopustil.

5.2.2020 06:35
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Googlím obrázky, je třeba toto white factor, nebo to jsou prostě jen netypické bílé odznaky? (Předem se omlouvám jestli někomu tato diskuse zvedá tlak, ještě jednou zdůrazňuji, že záměrně nejdu po potenciálně "vadném psovi", není to z důvodu ceny, ušetření...už hned v prvním příspěvku jsem hned na začátku psala, že chci psa s PP, nechci psa z množky...ale protože jsem se rozhodla pro poměrně málopočetné plemeno, které přes klasickou inzerci je prakticky nesehnatelné, protože jsou už většinou zamluvení před narozením (chci krátkoarstou kolii v barvě blue merle), a nejsem úplně ideální budoucí majitel, protože se psem do budoucna NECHCI jezdit na výstavy, nemám výstavní ambice, nechci chovat a množit (psa plánuji vykastrovat) takže je pro mě logicky krasného zvíte po výborných rodičích a ještě v luxusní barvě škoda...jen proto, aby to běhalo za koněm po lese na vyjížďkách. Bojím se, že toto taky bude jedno z kritérií, proč mě oslovené chovky vyřadí ze seznamu potenciálních zájemců, proto mě napadlo, že se občas přece narodí i nestandard, co by stejně nevystavoval a do chovu nešel. A že by to bylo ideálně pro mě ;-)
Přikládám fotky těch bíle odzakových kolií.

5.2.2020 07:31

Lidskému oku zdající se bílí psi jsou: white merle, sable merle a white. Existuje prostě i bílá kolie. Je skoro celá bílá, tady z těch obrázků to není ani jedna.
Velký bílý límec, přední nohy a konec ocasu, také nazýváno irish spotting - není white. Není to extrémně bílá, ani piebald, nejsou to bílé plochy bíle zbarvené. Je to chybějící barva.
Třeba šeltie může být kombinace piebald i irish spotting. Totiž u některého plemene je "barva" způsobena něčím jiným. U kolie je to lokus S - spotting. Tenhle název je matoucí, měli ho pojmenovat jinak. Je to.. jako když už máte na štětci málo barvy, spíše tedy žádnou, jen taková šmouha a pak nic.

Na posledním a prvním obrázku jsou asi white merle.
Prostřední pes by mohl být sable merle.

Tady jsou obrázky
http://www.doggenetics.co.uk/white.htm#irish

Standard AKC uznává "bílou" (dnes jsem to nečetla teda).
Je W - factored, non W-f a white. Poslední případ je označený malým w.
https://www.collieclubofamerica.org/1/sable-merle-doc.pdf

http://www.smooth-collie.net/puppies/filter?colour=blue-merle

.

5.2.2020 09:13
Nyala

XXX.XXX.169.240

Nebyl to loni tento inzerát?
Tyto fotky jsem dohledala na fb ve skupině Krátkosrstá kolie. Tam se ten inzerát dost probíral, i to, že to "PP" rozhodně nemohlo být PP FCI, ale nějakého pofidérního spolku např. německý pseudo klub IHR - Klub pratel psu či co...

5.2.2020 09:24
Nyala

XXX.XXX.169.240

Viz starší článek https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/desitky-psu-se-brodi-ve-vykalech-a-jsou-zavreni-o-tyrani-nejde-20140624.html

Už podle fotek je asi jasné kde se ta barva u štěnat vzala...
Ale možná je takových povedených "CHS" v republice i víc, kraťandy jsou teď módní, bohužel :(

Pokud zadavatelko chcete, můžu vám dát tip na chovku kde majitelka 100% nebude vyžadovat výstavy a chov, a štěňata budou odchována i socializována na jedničku, s doživotní podporou od chovatelky.

Upraveno administrátorem 19.4.2022 v 13:58 - GDPR

5.2.2020 11:04
Ouško4

XXX.XXX.122.86

Ano, to jsou přesně ti pejsci z inzerátu, který jsem měla na mysli, uvedení jako kolie harlekýni.

Jestli prosím máte někdo tip na chovku, kde po mě nebudou vyžadovat výstavy ani uchovnění, a plánují na letošní rok merle štěňátka, pošlete mi prosím kontakt ;-) slavikova.lidka@seznam.cz

5.2.2020 11:15

Ouško4 napsal(a):
Ano, to jsou přesně ti pejsci z inzerátu, který jsem měla na mysli, uvedení jako kolie harlekýni.

Jestli prosím máte někdo tip na chovku, kde po mě nebudou vyžadovat výstavy ani uchovnění, a plánují na letošní rok merle štěňátka, pošlete mi prosím kontakt ;-) slavikova.lidka@seznam.cz

máte to v posledním odkaze
napíšete si tam už sama, že jo :-)

5.2.2020 11:23
Ouško4

XXX.XXX.122.86

Jasně, napíšu, jakmile se dostanu k PC tak všechny odkazy proklikám....jak to sleduju na mobilu tak se omlouvám že mi nějaký ušel. Každopádně děkuji všem moc za reakce ;-)

5.2.2020 11:35
Nyala

XXX.XXX.169.240

http://www.smooth-collie.net/view_litter.php?id=5845

Doporučuji, viz co jsem psala výše.

5.2.2020 12:41

Ouško4 napsal(a):
Googlím obrázky, je třeba toto white factor, nebo to jsou prostě jen netypické bílé odznaky? (Předem se omlouvám jestli někomu tato diskuse zvedá tlak, ještě jednou zdůrazňuji, že záměrně nejdu po potenciálně "vadném psovi", není to z důvodu ceny, ušetření...už hned v prvním příspěvku jsem hned na začátku psala, že chci psa s PP, nechci psa z množky...ale protože jsem se rozhodla pro poměrně málopočetné plemeno, které přes klasickou inzerci je prakticky nesehnatelné, protože jsou už většinou zamluvení před narozením (chci krátkoarstou kolii v barvě blue merle), a nejsem úplně ideální budoucí majitel, protože se psem do budoucna NECHCI jezdit na výstavy, nemám výstavní ambice, nechci chovat a množit (psa plánuji vykastrovat) takže je pro mě logicky krasného zvíte po výborných rodičích a ještě v luxusní barvě škoda...jen proto, aby to běhalo za koněm po lese na vyjížďkách. Bojím se, že toto taky bude jedno z kritérií, proč mě oslovené chovky vyřadí ze seznamu potenciálních zájemců, proto mě napadlo, že se občas přece narodí i nestandard, co by stejně nevystavoval a do chovu nešel. A že by to bylo ideálně pro mě ;-)
Přikládám fotky těch bíle odzakových kolií.

...ne každé zvíře ač z vynikající ch.st. je vhodné do chovu nebo na výstavu......spíše mně zarazilo proč chcete zdravé zvíře kastrovat, to by mně možná jako chovateli vadilo více, pokud by nebyla indikace ze zdravotních důvodů.....

5.2.2020 12:53
Ouško4

XXX.XXX.122.86

Z důvodu že se i se psem budu často pohybovat v místech, kde je velký výskyt jiných psů, často fakt na volno, a chtěla bych tak zabránit případnému nechtěnému krytí, a celkově nemuset řešit hárání buď svojí fenky (v případě že bych měla fenku), nebo hárání fen jiných majitelů, kteří to až tak neřeší (v případě že bych měla psa).
Mám koně, věnuju se sportu, a jsme o víkendech prakticky pořád na závodech, tréninkových soustředěních, různě po stájích a tam je to všude samý pes na volno. A navíc tak nějak z principu nejsem zastánce toho, nechávat "v kulích" něco, co není do chovu. Vím, že spousta lidí s tím nemusí souhlasit, proto to ale případné chovatelské stanici chci hned říct.

5.2.2020 13:49

a varianta, ze i kdyz bez kuli, tak presto nepujde poustet všude navolno - ta taky bude mit nejake reseni?

5.2.2020 13:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ouško4 napsal(a):
Z důvodu že se i se psem budu často pohybovat v místech, kde je velký výskyt jiných psů, často fakt na volno, a chtěla bych tak zabránit případnému nechtěnému krytí, a celkově nemuset řešit hárání buď svojí fenky (v případě že bych měla fenku), nebo hárání fen jiných majitelů, kteří to až tak neřeší (v případě že bych měla psa).
Mám koně, věnuju se sportu, a jsme o víkendech prakticky pořád na závodech, tréninkových soustředěních, různě po stájích a tam je to všude samý pes na volno. A navíc tak nějak z principu nejsem zastánce toho, nechávat "v kulích" něco, co není do chovu. Vím, že spousta lidí s tím nemusí souhlasit, proto to ale případné chovatelské stanici chci hned říct.

Nemůžete srovnávat hrebce se psem - to je úplný nesmysl.
Hřebec je obrovská komplikace pro něj i všechny okolo, ale u psa samce kastrace vůbec nic neřeší.

emufa

5.2.2020 13:58
emufa

XXX.XXX.254.38

kratkosrsta kolia je kludny pes a za psami sa netaha jako nektere plemena.
a ked chcete psa vikasrovať prečo nezachranite jednu psiu dušičku z utulku su tam krasne psi a v utulkutulačik na slovensku je zrovna jeden pes čo vizera ako križenec z kratkosrstou koliou

5.2.2020 14:45
Ouško4

XXX.XXX.122.86

Nerozumím, jak kastrace nic neřeší? Minimálně nechtěný vrh ano, předpokládám ;-) Děkuji za vysvětlení.

5.2.2020 14:47
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

U psa samce?!

5.2.2020 14:54

Hlavně ať tam má co dělat u toho sportu koní nebo co to je..

5.2.2020 14:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

On si tam zábavu najde

emufa

5.2.2020 14:59
emufa

XXX.XXX.254.38

Ouško4 napsal(a):
Nerozumím, jak kastrace nic neřeší? Minimálně nechtěný vrh ano, předpokládám ;-) Děkuji za vysvětlení.

rieši ale u kratkosrstej kolie to je jedno lebo je to velmi pokojny a niekedy až aristokraticki pes

5.2.2020 15:04
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

emufa napsal(a):
rieši ale u kratkosrstej kolie to je jedno lebo je to velmi pokojny a niekedy až aristokraticki pes

Neřeší - psa vám nepohlídá, nevychová, a poruchy chování taky neodstraní.

5.2.2020 15:17
šavlozubka

XXX.XXX.214.126

Ouško4 napsal(a):

Já se nechtěla vyjadřovat, ale nedá mi to. I kastrovaný sebehodnější pes nemůže jen tak někde volně pobíhat po prostoru. Musí být pod vlivem svého pána, v zájmu toho psa i okolí. No a když je pes pod dozorem, tak si snad pohlídám i to nechtěný krytí. Tohle na mě trochu dělá dojem, že máte představu, že psa někde vypustíte, všímat si ho pořádně nebudete a děj se vůle. Doufám, že se pletu, protože takový potkávám "nejradši". Bezorizorní pes a majitel bůhví kde.

5.2.2020 15:24
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Nechápu vůbec vaši reakci...hledala jsem aktivní plemeno ke koním, na trošku lehčí noze než je třeba NO, plemeno na vyjíždky ke koním, žijeme na statku s koňmi, velká zahrada, velké pastviny... Hledala jsem plemeno v první řadě ideálně bez výrazných loveckých pudů, které by bylo nutné nějak zásadněji korigovat (samozřejmě výchova ano, ale nebudu psa cepovat za něco, k čemu byl vyšlechtěn), hledala jsem psa snášenlivého a nekonfliltního k ostatním psům a zvířatům. Protože těch ostatních psů, ve stájích a na zavodištích,se na volno u koní motá všude moc.
Kolii jsem zvažovala dlouho.
Nechápu proč mi píšete příspěvek v tomto nenávistném typu.

5.2.2020 15:26
GAELLE

XXX.XXX.55.67

nechápu proč kastrace zdravého zvířete - ať už fena či pes ...................

5.2.2020 15:33

Lida667 - mela jste nekdy psa od stenete u koni?

5.2.2020 15:40
Ouško4

XXX.XXX.28.14

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Neřeší - psa vám nepohlídá, nevychová, a poruchy chování taky neodstraní.

Ale tohle by mě přece nikdy ani nenapadlo, že by měla kastrace řešit, proboha...ja kastrací chci řešit jen to, že nechci na psovi chovat a tím pádem chci zabránit nechtěnému krytí za jakékoli situace, která se může (ale nemusí) vyskytnout v prostředí, kde se prostě pohybuje větší množství psů...

5.2.2020 15:49
lupus4

XXX.XXX.205.61

Tak když už chcete z pohodlnosti kastrovat, tož jste jistě obeznámena s důsledky ... u psů samců NEvýhody výrazně převyšují "výhody" a to se bavím o kastraci dospělého jedince - u kraťandy min 18 měs, lépe 2 roky

u štěňat i subadultů jsou důsledky a to jak psychické, tak i fyzické hodně tristní, ale to určitě víte, že ?

5.2.2020 15:56

Ouško4 napsal(a):

.....když on pes se musí vychovat a vycvičit, ne vyřezat - to nic neřeší..........

5.2.2020 15:57
Nyala

XXX.XXX.169.240

Tak to že chce zadavatelka automaticky kastrovat jsem bohužel přehlédla... to bych nedávala doporučení na chovku :(

Zadavatelko - nejste tu zdaleka jediná kdo má koně, a proto si asi při vašem srovnávání psa a hřebce spousta lidí ťuká na čelo.

5.2.2020 16:02
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Tak v zadání stojí pokud bych psa nechala vykastrovat, takže to nepovažuji za tesané do kamene...

Edit:
Teď koukám na to doporučované spojení - vidím správně, že ten pes je MDR1 pozitivní?

5.2.2020 17:00

Ouško4 napsal(a):
Nechápu vůbec vaši reakci...hledala jsem aktivní plemeno ke koním, na trošku lehčí noze než je třeba NO, plemeno na vyjíždky ke koním, žijeme na statku s koňmi, velká zahrada, velké pastviny... Hledala jsem plemeno v první řadě ideálně bez výrazných loveckých pudů, které by bylo nutné nějak zásadněji korigovat (samozřejmě výchova ano, ale nebudu psa cepovat za něco, k čemu byl vyšlechtěn), hledala jsem psa snášenlivého a nekonfliltního k ostatním psům a zvířatům. Protože těch ostatních psů, ve stájích a na zavodištích,se na volno u koní motá všude moc.
Kolii jsem zvažovala dlouho.
Nechápu proč mi píšete příspěvek v tomto nenávistném typu.

To není nenávistná reakce. To, k čemu byl vyšlechtěn - k tomu musí mít to štěně předpoklad.. tady tak pět osm let zpět třeba bylo asi tak 5 psů, co byli "pracovní" a Vy chcete určité zbarvení a ještě ať je to farmářský pes a super ke koním. Nahánět ovce a žít u koní je něco jiného. Na vyjížďky to bude tak na roce a to jestli se trefíte do vyrovnaného jedince. To Vy píšete, že furt víkend to a tohle. Kde je tam to štěně? Chápete? Jestli seženete dobrého psa a ještě bude mít tu barvu, tak sežeru svůj klobouk. No a kastrovat samce je zbytečnost. Jakého máte koně? Máte obrázek?

Ten, co tu píše, že klidný pes.. bože.. to si plete s Lassie.

Neregistrovaný uživatel

5.2.2020 22:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.118

Ja psy navolno na zavodech nesnasim. Prusi to otravuje a treba moje ex kobyla by ke sejmula jednim vrzem jak by se ocitli bliz jak na dva metry. Sakra pes navolno u koni na zavidech je ta nejvetsi prasarna... Pockejte az vam ji nekterej dobracek prerazi vejpul.

5.2.2020 23:18
Ouško4

XXX.XXX.146.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ja psy navolno na zavodech nesnasim. Prusi to otravuje a treba moje ex kobyla by ke sejmula jednim vrzem jak by se ocitli bliz jak na dva metry. Sakra pes navolno u koni na zavidech je ta nejvetsi prasarna... Pockejte az vam ji nekterej dobracek prerazi vejpul.

Ach bože...zřejmě si fakt nerozumíme, samozřejmě že se předpokládá výchova toho štěňátka odmalička, to, že se pes odmala učí že se nesmí přibližovat ke koni, nesmí se mu motat pod nohama, v žádném případě je nesmí honit, musí mít naučené odložení u opracoviště nebo u kolbiště, nebo u výběhu...ten pes nikde bezprizorně neběhá, bez majitele, natož mezi koňmi, většinou je pořád na dohled. ALE ten kontakt s ostatními psy tam prostě je, a dost. Tak jen proto, že mi to přišlo ohleduplnější k okolí (v teoretické rovině) ho nechat vykastrovat, pokud stejně neplánuji chov.
Všem, koho tato diskuse pobouřila, se z celého srdce omlouvám, pokud někdo dostal pocit, že kastrace psa automaticky rovná se - je líná a neschopná se mu věnovat a vychovat ho.... a "kdyby to byl býval věděl, žádnou chovku by mi nedoporučil" tak těm se taky omlouvám, ale psala jsem to hned v prvním příspěvku, že sháním pejska, který nebude k chovu.

5.2.2020 23:34
Ouško4

XXX.XXX.146.1

To není nenávistná reakce. To, k čemu byl vyšlechtěn - k tomu musí mít to štěně předpoklad.. tady tak pět osm let zpět třeba bylo asi tak 5 psů, co byli "pracovní" a Vy chcete určité zbarvení a ještě ať je to farmářský pes a super ke koním. Nahánět ovce a žít u koní je něco jiného. Na vyjížďky to bude tak na roce a to jestli se trefíte do vyrovnaného jedince. To Vy píšete, že furt víkend to a tohle. Kde je tam to štěně? Chápete? Jestli seženete dobrého psa a ještě bude mít tu barvu, tak sežeru svůj klobouk. No a kastrovat samce je zbytečnost. Jakého máte koně? Máte obrázek?

Ano, "víkend to a víkend tamto" ...proto jsem chtěla i aktivní plemeno, kterému by vyhovoval aktivní život plný pohybu.

Ráda se nechám poučit a poradit, že kastrace samce není nutná, já na tom samozřejmě nijak fanaticky netrvám, o zmíněných zdravotních problémech způsobených kastrací jsem netušila, myslela jsem naopak, že ten pes má jednodušší a snazší život, když mu z něho odpadne "tejden kňučím a nežeru a visím na plotě protože sousedovic fena se hárá" (samozřejmě mě berte s nadsázkou), ale chápete co myslím. Ublížit bych tím tomu psovi nikdy nechtěla.

6.2.2020 00:49
Ouško4

XXX.XXX.146.1

Lida667 - mela jste nekdy psa od stenete u koni?

Ano, všechny... ;-) (4x německý ovčak a 1x středoasiat).
Feny vždycky kastrované a SAO, když dospěl, nebýval nikdy volně mezi cizími psy, takže jsem to nepovažovala za nutné.

6.2.2020 01:30
lupus4

XXX.XXX.205.61

Ouško4 napsal(a):
Ano, všechny... ;-) (4x německý ovčak a 1x středoasiat).
Feny vždycky kastrované a SAO, když dospěl, nebýval nikdy volně mezi cizími psy, takže jsem to nepovažovala za nutné.

pořád jste ještě neodpověděla na příspěvek z 15:49

6.2.2020 01:43
Terven

XXX.XXX.160.10

lupus4 napsal(a):
pořád jste ještě neodpověděla na příspěvek z 15:49

Odpověděla ve 23:34

6.2.2020 08:12
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Jak já to tady tak čtu - zkušenosti máte, v aktivitě jsou kraťandy srovnatelné s NO, takže víte, do čeho jdete, vychovávat psa plánujete, věnovat se mu taky...
Rozmyslete si tu kastraci - neříkám nekastrujte vůbec, říkám kastrujte jen z rozumných důvodů, ať to má přínos pro toho psa. Je tu uživatelka lesnížínka, která je přesvědčená, že jí vleklé hárání sousedních fen zabilo psa. Naopak můj pes řešil jen hárání své favoritky, ostatní feny moc ne - takového psa kastrovat by bylo zbytečné. A zbytečný lékařský zákrok je vždycky moc moc špatně. Představte si, že by Vás někdo poslal na operaci apendixu, i když Vám nic není.
Být Vámi, neřešila bych barvu psa, ale hlavně zdraví, zdraví a ještě jednou zdraví. Před léty byly kraťandy na seznamu mých plemen, které musím jednou mít. Tenkrát jich bylo v republice kolem 30 nebo 40. Ale byl velký problém najít zdravé spojení, tak jsem je s těžkým srdcem vyškrtla. Snad je to nyní lepší.

6.2.2020 08:18
lupus4

XXX.XXX.205.61

4x německý ovčak a 1x středoasiat

Jestli byli po jednom, tak máte docela velkou "spotřebu". Copak se s nima stalo ?

6.2.2020 11:16
Ouško4

XXX.XXX.122.86

Vlčáci se postupně dožili věku 14, 13 a 13 let a troufám si říct že prožili do posledního dne krásný život ...jeden mi zemřel v 6 měsících tragicky na torzi žaludku a nepodařilo se ho zachránit, což si dodneška vyčítám, přestože mě veterinář ujistil, že to byla taková rychlost, že nešlo nic víc dělat.

Středoasiat stále žije, ale po rozchodu s expřítelem zůstal u něho, na statku mezi ovcema, kde vyrostl a byl tam od štěňátka zvyklý...

Jsem už rok a půl bez psa a pes jako kamarád mi chybí.

Vaše reakce opravdu nechápu a mrzí mě, kde se v člověku bere ta zloba napsat něco o "spotřebě psů".
Všechny psy jsem milovala a byli členové rodiny.

6.2.2020 11:18
lenocka

XXX.XXX.60.146

Tedy já úplně koukám, jak se ta diskuze otočila! Nejdřív všechno Ok, zadavatelka brána jako "dobrá ", protože chce psa s PP, i když nemá žádné ambice. Pak si někdo všimne, že chce kastrovat (nekomentuju, věčné kontroverzní téma) a vypustit u koní...a je zle!!! Prosím vás, pohybuje se někdo často u koní? Pokud ano, víte, že je ideální mít vedle sebe psa, který ten provoz zná, je nekonfliktní, drží se přirozeně okolo pána atd. A takových psů je tam 95% a je to paráda! Z mého pohledu má zadavatelka rozum, ví, do jakého prostředí psa chce a podle toho vybrala...A myslím, že dobře. Kdyby se každý pes měl tak, jako pes rozumného koňáka... ;)

6.2.2020 13:53

lenocka napsal(a):
Tedy já úplně koukám, jak se ta diskuze otočila! Nejdřív všechno Ok, zadavatelka brána jako "dobrá ", protože chce psa s PP, i když nemá žádné ambice. Pak si někdo všimne, že chce kastrovat (nekomentuju, věčné kontroverzní téma) a vypustit u koní...a je zle!!! Prosím vás, pohybuje se někdo často u koní? Pokud ano, víte, že je ideální mít vedle sebe psa, který ten provoz zná, je nekonfliktní, drží se přirozeně okolo pána atd. A takových psů je tam 95% a je to paráda! Z mého pohledu má zadavatelka rozum, ví, do jakého prostředí psa chce a podle toho vybrala...A myslím, že dobře. Kdyby se každý pes měl tak, jako pes rozumného koňáka... ;)

..to jsem spustila já, jenom jsem se zeptala - zajímalo mně, proč prostě kastrovat zdravé mladé zvíře - prostě mi to nedávalo smysl, tak jsem se zeptala, to se přeci na diskuzi tak dělá ne?

6.2.2020 14:19
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

lenocka napsal(a):

Jsem u koní denně, přesto mam psy, pořád pod dohledem, a opravdu bych si všimla, kdyby můj pes někomu obskakoval háravku.

Jinak 8 psů pořízených majiteli ke koním "ve volném režimu" jich 4 přejelo auto (3 u stáje, 1na huberta), 1 měl přeraženou čelist od koně a další natržená játra, a další 2 ještě žijí, ale u těch je to taky otázka času.
O tom, jak ti psi obtěžují okolí, motají se pod koně, nebo prudí domácí psy ani nemluvě (to je to ZATÍM ještě žijí).

Není to o samotné kastraci, ale o tom, jak kastraci zadavatelka zdůvodnila.

6.2.2020 14:30
Ouško4

XXX.XXX.122.86

Jsem u koní denně, přesto mam psy, pořád pod dohledem, a opravdu bych si všimla, kdyby můj pes někomu obskakoval háravku.

Jinak 8 psů pořízených majiteli ke koním "ve volném režimu" jich 4 přejelo auto (3 u stáje, 1na huberta), 1 měl přeraženou čelist od koně a další natržená játra, a další 2 ještě žijí, ale u těch je to taky otázka času.
O tom, jak ti psi obtěžují okolí, motají se pod koně, nebo prudí domácí psy ani nemluvě (to je to ZATÍM ještě žijí).

Není to o samotné kastraci, ale o tom, jak kastraci zadavatelka zdůvodnila.

Ale vždyť já to zdůvodňovala JEN a pouze z důvodu eliminace nechtěných štěňat, protože pes se bude pohybovat prakticky neustále mezi různými psy... kde a z které části věty jste naznal, nebo vyčetl mezi řádky, že pes bude nevychovaný?

6.2.2020 14:38
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ouško4 napsal(a):
Ale vždyť já to zdůvodňovala JEN a pouze z důvodu eliminace nechtěných štěňat, protože pes se bude pohybovat prakticky neustále mezi různými psy... kde a z které části věty jste naznal, nebo vyčetl mezi řádky, že pes bude nevychovaný?

Pes pod dozorem nikomu nechtěná štěňata neudělá (háravku mezi psy na maštali asi nikdo příčetný nepustí), a pes co pod dohledem majitele není nemá u koní co dělat, a na závodech už tuplem ne.

6.2.2020 15:07
Terven

XXX.XXX.110.191

Pes pod dozorem nikomu nechtěná štěňata neudělá (háravku mezi psy na maštali asi nikdo příčetný nepustí), a pes co pod dohledem majitele není nemá u koní co dělat, a na závodech už tuplem ne.

Třeba to zadavatelka myslela tak,že pokud by se přecejen našel někdo nepříčetný, nebude třeba se obávat následků. Případně, že by fena nebyla několik týdnů vyřazena ze společného dění...evidentně je to příčetná osoba, která pouze nemá nastudovaná pro a proti týkající se psí kastrace, neboť je více koňák než kynolog a sama přiznává, že o rizicích dosud neslyšela.
Na ifauně se toto samozřejmě neodpouští, což 90% příležitostných návštěvníků netuší. A je smutný, že i lidi, kteří tuší a měli by k tématu co relevantního říct, svoje názory devalvujou arogancí a uštěpačností.
Já se taky pohybuju v prostředí stájí, psů nejrůznějších plemen jsou tam mraky a takovou úmrtnost, o jaké píšete vy, jsem nezaznamenala. Dokonce si nevzpomínám na jedinej vážnější malér.
Nevěřím, že jakejkoliv pes u koní je pod 100% kontrolou majitele a ani nevěřím, že nějakej pes vůbec je pod 100% kontrolou majitele - takovej dokonalej svět existuje jen na ifauně.
Co se týče obtěžování okolí, motání se pod koně, jejich honění apod., tak k tomu se zadavatelka celkem jasně vyjádřila včera ve 23:18, asi není co dodat.
Pruzení domácích psů je jenom vaše spekulace - píše o prostředí závodů, ale žije na statku s koňmi, tak domácí pes bude asi ten její, ne?

6.2.2020 15:39
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Terven napsal(a):
Třeba to zadavatelka myslela tak,že pokud by se přecejen našel někdo nepříčetný, nebude třeba se obávat následků. Případně, že by fena nebyla několik týdnů vyřazena ze společného dění...evidentně je to příčetná osoba, která pouze nemá nastudovaná pro a proti týkající se psí kastrace, neboť je více koňák než kynolog a sama přiznává, že o rizicích dosud neslyšela.
Na ifauně se toto samozřejmě neodpouští, což 90% příležitostných návštěvníků netuší. A je smutný, že i lidi, kteří tuší a měli by k tématu co relevantního říct, svoje názory devalvujou arogancí a uštěpačností.
Já se taky pohybuju v prostředí stájí, psů nejrůznějších plemen jsou tam mraky a takovou úmrtnost, o jaké píšete vy, jsem nezaznamenala. Dokonce si nevzpomínám na jedinej vážnější malér.
Nevěřím, že jakejkoliv pes u koní je pod 100% kontrolou majitele a ani nevěřím, že nějakej pes vůbec je pod 100% kontrolou majitele - takovej dokonalej svět existuje jen na ifauně.
Co se týče obtěžování okolí, motání se pod koně, jejich honění apod., tak k tomu se zadavatelka celkem jasně vyjádřila včera ve 23:18, asi není co dodat.
Pruzení domácích psů je jenom vaše spekulace - píše o prostředí závodů, ale žije na statku s koňmi, tak domácí pes bude asi ten její, ne?

Máme z jedné strany silnici, ale ani to není dostatečný důvod k tomu, aby si lidi ty psy hlídali.
A mí psi (domácí) jsou pod 100% dohledem právě kvůli těm, co si i přes opakovaná upozornění pletou stáje s výběhem pro psy. Posledně tu v 9 večer moje fena zatloukala košem do země jrt jedné majitelky, kterou nenapadlo nic lepsiho, než přijet v době kdy tu už nájemníci nemají co dělat a vypustit si do tmy psa - kdybych nebyla tak paranoidní že moje fena má koš i na svým dvoře, tak už tady ten rasl není. Je to furt dokola.
V předchozí stáji bylo taky se psy nájemníků peklo.

6.2.2020 17:07
Terven

XXX.XXX.110.191

Máme z jedné strany silnici, ale ani to není dostatečný důvod k tomu, aby si lidi ty psy hlídali.
A mí psi (domácí) jsou pod 100% dohledem právě kvůli těm, co si i přes opakovaná upozornění pletou stáje s výběhem pro psy. Posledně tu v 9 večer moje fena zatloukala košem do země jrt jedné majitelky, kterou nenapadlo nic lepsiho, než přijet v době kdy tu už nájemníci nemají co dělat a vypustit si do tmy psa - kdybych nebyla tak paranoidní že moje fena má koš i na svým dvoře, tak už tady ten rasl není. Je to furt dokola.

To je sice smutný, ale nevím, jak to souvisí se zadavatelkou, která si plánuje pořídit psa na svůj vlastní statek a dokonce ho i vychovat.
Jediný, co zmínila, je kastrace z důvodu eventuálního častého pohybu mezi psy a ještě i to (soudě podle reakcí) zřejmě bude zvažovat.

6.2.2020 17:20

Vidíte a u nás je to zase naopak. Psi majitele jsou nevychovane feny (frbul a boxer), které sice všechny vítají, ale skáčou po lidech, psech, koních, přivolání nula, odložení minus tři. Bere je sebou je koním občas, nicméně feny si litaji po stáji, nejednou mi vletely na jízdárnu a začaly se válet v kaluzi,pak jsem se dalších 20 minut snažila zklidnit vyjukaneho kone, z práce na uvolnění jsme měli h...
Oproti tomu, beru sem tam do stáje svou tibetskou dogu, přivolání zvládnuté, odložení taky, kočky nehoni, psů, koní si nevšímá. Je naučeny mít místečko u boxu, když se pohybuju po stáji, pes mi jde u nohy, stále pod dozorem.
Je to prostě o lidech, já bych ve své stáji asi nestrpela nevychovane psy nájemníků, ale protože nemám stáj, tak můžu jen skripat zuby a brát si tam psa jen když vím, že tam moc lidí nebude 🤷‍♀️

6.2.2020 17:21
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Terven napsal(a):
To je sice smutný, ale nevím, jak to souvisí se zadavatelkou, která si plánuje pořídit psa na svůj vlastní statek a dokonce ho i vychovat.
Jediný, co zmínila, je kastrace z důvodu eventuálního častého pohybu mezi psy a ještě i to (soudě podle reakcí) zřejmě bude zvažovat.

Už to tu bylo psáno mockrát

emufa

6.2.2020 18:21
emufa

XXX.XXX.254.38

len vam chcem poradit ze ked si kupite krtkosrstu normalnu koliu s PP a doprajete jej dobry život ako mali ti vlčiaci tak neni co riesit aj ked ju nebudete vystavovat .A stou kadtraciou myslim že to je zbytočne naš pes si haracie feny niak špecialne nevšima všina si len jeho oblubenkinu ku ktorej sa ajtak nikdy nemože dostat

7.2.2020 06:09
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Tak to pak ale bude chyba někde jinde. A docela velká chyba.

Na volno (v prostorech, kde se pohybují ostatní psi a koně), beru psa přece jen v případě, že je vychovaný, nekonfliktní a nestartuje po všem, co potká.

Stejně tak, jsem-li majitel objektu, kde vím, že se hrozí kdykoli střet s jiným psem (volný pohyn návštěvníků, nájemníků), a pokud vím, že můj domácí pes je konfliktní, a byl by schopen po cizím psovi na svém teritoriu vystartovat, tak ho mám zavřeného, ne? Platí snad automaticky všude, ve všech stájích, mají to tak i automaticky pořadatelé závodů...
Puštění na volno (tím nemyslím že si to běhá kde chce), ale u nohy, maximálně na dohled, si přece lajzne jen člověk, kdo má od malička socializovanýho psa na situace, že prostě psy potkávat bude. Očuchají se, pohrajou si...agrese je jen málokdy, fakt třeba, co pamatuju, že se občas ozve z chumlu hrajících si psů zvuk, který by tam být neměl (když to třeba dva jack russeli ve hře přeženou), ale normálně si majitel jednoho, nebo druhého odvolá, a je klid.
Konfliktní pes by nikdy neměl být navolno, ať už je v cizím...a to stejný platí i pro domácího psa, pokud se v domácím prostředí předpokládá pohyb cizích osob a psů. To jsem myslela že je snad taková nějaká automatika a ohleduplnost. My středoasiata taky zavírali, i když byl hodnej, ale nikdy bych si netroufla to riskovat, jen kvůli povaze plemene.

Jinak i na procházce (vyjížďce) jde pes u nohy člověka (cca 2 metry od koně), pokud nedostane "volno", a i to "volno" si přece nelajznete dát vždycky, natož někde u silnice. A samozřejmost je, že z "volna" musí mít pes okamžitý přivolání, pokud nemám 100% přivolání, nemůžu si dovolit dát psovi volno na neohraničeném prostoru.

Jako hodně achjo...z celé téhle diskuse je mi smutno.

7.2.2020 06:43
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Ouško4 napsal(a):
Tak to pak ale bude chyba někde jinde. A docela velká chyba.

Na volno (v prostorech, kde se pohybují ostatní psi a koně), beru psa přece jen v případě, že je vychovaný, nekonfliktní a nestartuje po všem, co potká.

Stejně tak, jsem-li majitel objektu, kde vím, že se hrozí kdykoli střet s jiným psem (volný pohyn návštěvníků, nájemníků), a pokud vím, že můj domácí pes je konfliktní, a byl by schopen po cizím psovi na svém teritoriu vystartovat, tak ho mám zavřeného, ne? Platí snad automaticky všude, ve všech stájích, mají to tak i automaticky pořadatelé závodů...
Puštění na volno (tím nemyslím že si to běhá kde chce), ale u nohy, maximálně na dohled, si přece lajzne jen člověk, kdo má od malička socializovanýho psa na situace, že prostě psy potkávat bude. Očuchají se, pohrajou si...agrese je jen málokdy, fakt třeba, co pamatuju, že se občas ozve z chumlu hrajících si psů zvuk, který by tam být neměl (když to třeba dva jack russeli ve hře přeženou), ale normálně si majitel jednoho, nebo druhého odvolá, a je klid.
Konfliktní pes by nikdy neměl být navolno, ať už je v cizím...a to stejný platí i pro domácího psa, pokud se v domácím prostředí předpokládá pohyb cizích osob a psů. To jsem myslela že je snad taková nějaká automatika a ohleduplnost. My středoasiata taky zavírali, i když byl hodnej, ale nikdy bych si netroufla to riskovat, jen kvůli povaze plemene.

Jinak i na procházce (vyjížďce) jde pes u nohy člověka (cca 2 metry od koně), pokud nedostane "volno", a i to "volno" si přece nelajznete dát vždycky, natož někde u silnice. A samozřejmost je, že z "volna" musí mít pes okamžitý přivolání, pokud nemám 100% přivolání, nemůžu si dovolit dát psovi volno na neohraničeném prostoru.

Jako hodně achjo...z celé téhle diskuse je mi smutno.

Jenomže u nás už maji nájemníci zákaz mit psa navolno, a v 9 večer tam nemají bez ohlášení co delat (a už vůbec ne se psem na volno).
Já mám zlou jen jednu fenu, ale své psy jsem tam v přítomnosti jiných psů přestala pouštět jen kvůli tomu, aby se za nimi taky nenaučili chodit přes výběh na silnici.

Z Vašeho původního příspěvku to vyznělo tak, že chcete kastrovat proto, abyste psa nemusela hlídat, a mohla ho jen vypustit na maštali nebo na závodech - proto se na Vas snesla ta vlna kritiky.

7.2.2020 07:09
Ouško4

XXX.XXX.8.30

A ještě naposledy k té kastraci a proč mě to vůbec napadlo a co mě k tomu vedlo o tom v teoretické rovině přemýšlet.
Situace :

pořídíte si psa, málopočetného plemene, atraktivní, moderní barvy.
Vystavovat ani uchovňovat ho nechcete, proptože se ve volném čase maximálně realizujete v jiném odvětví (koně), psa chcete pouze jako člena rodiny, parťáka a kamaráda a společníka k těm koním.

Uvědomujete si, že kamkoli přijdete, ať už závody, tréninková soustředění, nebo prostě jen pohyb po jiných stájích, ten pejsek s váma bude téměř neustále obklopen jinými psy.

A teď, když řeknete chovatelce, že pejsek nebude do chovu, ta osoba vám dá štěňátko s tím, že ho neplánujete uchovnit, automaticky se předpokládá, že po něm nebudete vyrábět nepapírové jakékoli potomstvo. A to ani omylem, ani nešťastnou náhodou nebo nedopatřením.

A teď (vy, co jste mě chtěli za kastraci upalovat na hranici) se zkuste vžít do mé situace, kdy jsem dala tuhle otázku a pokusila si na ně odpovědět:
1) fakt dokážu 100 % zajistit, že se k psovi NIKDY nedostane hárající fena nebo nejčastěji to bývá fena, o které jsou majitelé přesvědčení, že "to byly ty dny, kdy už to mělo bejt v pohodě" .
Ne, nedokážu. Ten pes je sice víceméně pořád pod kontrolou, ale jsou prostě během dne situace, že psa odložím, u auta, u vozíku, u boxu...a nikdy nedokážu zařídit, že se nestane, že kolem nepoběží borderka, které právě "skončilo" hárání, ale ještě si stihnou štrejchnout.
Nehledě na dvou-třídenní závody, kdy se na závodištích i nocuje, v létě se přespává třeba i ve stáji na seně (každej většinou svého pejska stočeného u svého spacáku), a nejednou se stal případ, že pes, co "měl své dny" a měl být zavřenej v kamionu, byl nicnetušící osobou omylem vypuštěn...většina těch nejroztomilejších ometáčků se narodila tímhle způsobem, nebo podobným příběhem ;-)

Tak jen tomuhle jsem chtěla předejít. To, že psovi kastrace psychicky ubližuje, jsem netušila. Myslela jsem, že to probíhá jak u koní a u kocourů (nejsou koule, není problém).

Tak se za to ještě jednou omlouvám. Chtěla jsem se jen na psa připravit zodpovědně a zvážit všechny možnosti.

7.2.2020 07:22

Ouško4 napsal(a):
A ještě naposledy k té kastraci a proč mě to vůbec napadlo a co mě k tomu vedlo o tom v teoretické rovině přemýšlet.
Situace :

Vystavovat ani uchovňovat ho nechcete, proptože se ve volném čase maximálně realizujete v jiném odvětví (koně), psa chcete pouze jako člena rodiny, parťáka a kamaráda a společníka k těm koním.

Uvědomujete si, že kamkoli přijdete, ať už závody, tréninková soustředění, nebo prostě jen pohyb po jiných stájích, ten pejsek s váma bude téměř neustále obklopen jinými psy.

A teď, když řeknete chovatelce, že pejsek nebude do chovu, ta osoba vám dá štěňátko s tím, že ho neplánujete uchovnit, automaticky se předpokládá, že po něm nebudete vyrábět nepapírové jakékoli potomstvo. A to ani omylem, ani nešťastnou náhodou nebo nedopatřením.

A teď (vy, co jste mě chtěli za kastraci upalovat na hranici) se zkuste vžít do mé situace, kdy jsem dala tuhle otázku a pokusila si na ně odpovědět:
1) fakt dokážu 100 % zajistit, že se k psovi NIKDY nedostane hárající fena nebo nejčastěji to bývá fena, o které jsou majitelé přesvědčení, že "to byly ty dny, kdy už to mělo bejt v pohodě" .
Ne, nedokážu. Ten pes je sice víceméně pořád pod kontrolou, ale jsou prostě během dne situace, že psa odložím, u auta, u vozíku, u boxu...a nikdy nedokážu zařídit, že se nestane, že kolem nepoběží borderka, které právě "skončilo" hárání, ale ještě si stihnou štrejchnout.
Nehledě na dvou-třídenní závody, kdy se na závodištích i nocuje, v létě se přespává třeba i ve stáji na seně (každej většinou svého pejska stočeného u svého spacáku), a nejednou se stal případ, že pes, co "měl své dny" a měl být zavřenej v kamionu, byl nicnetušící osobou omylem vypuštěn...většina těch nejroztomilejších ometáčků se narodila tímhle způsobem, nebo podobným příběhem ;-)

Tak jen tomuhle jsem chtěla předejít. To, že psovi kastrace psychicky ubližuje, jsem netušila. Myslela jsem, že to probíhá jak u koní a u kocourů (nejsou koule, není problém).

Tak se za to ještě jednou omlouvám. Chtěla jsem se jen na psa připravit zodpovědně a zvážit všechny možnosti.

...no ale to tím pádem jak to vidíte vy, nemohl člověk s nekastrovaným psem/fenou ve své podstatě nikam......vždy jsem měla nekastrované psy/feny, ale jezdila jsem s nimi na různé psí akce, pes mně doprovází doslova na každém kroku a nikdy jsem neřešila nechtěné krytí/nakryt....v současnosti mám nestandartního papillona (bílá barva v uchu vylučující výstavy i chov) a v životě by mně nenapadlo kastrovat, přitom pes se mnou chodí všude a na všechny možné akce a bez jakéhokoli konfliktu.....

7.2.2020 07:52
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Tak vidíte, je pěkný číst, že to i tak jde, a třeba to tak pujde i v mém případě, stejně se kastruje až kolem 2. roku života psa.
Nikde jsem přece nepsala, že chci kastrovat nezpodmínečně a bezvýhradně...psala jsem jen, že nad tím uvažuji ( + důvody, kvůli kterým se mi to zdá jako vhodné řešení). ;-)

7.2.2020 08:13
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.24.214

Ouško4 napsal(a):
Situace :

Je nesmysl si mračit psa, kvůli nějaké imaginárně utečné háravce - pokud si někdo nehlídá haravku, tak kastrací vlastního psa jejím štěňatům nezabráníte. Bude je mít s kterymkoliv jiným psem/psy.
To je, jak kdybyste začala jezdit na koloběžkce, jen proto že pod auto by vám mohl vyběhnout něčí pes, dítě, dědeček...

7.2.2020 09:03

teda, nebýt toho, že sedím, tak mě to zdůvodnění kastrace posadilo......

7.2.2020 13:29
Terven

XXX.XXX.110.191

teda, nebýt toho, že sedím, tak mě to zdůvodnění kastrace posadilo......

Jo? To mě daleko víc posazujou důvody jako "prevence" rakoviny, "prevence" útěků, "prevence" agresivity...

7.2.2020 14:07

Ale no tak..., to, že se pes dostal k háravce a byl s ní cca 10 minut nestřežen, aniž bych tušila, že jde o háravku, se stalo i mně a stačilo k tomu jít pár dogtreků. To se fakt stát může.
Ale nekastrovala bych kvůli tomu, má (může mít) to příliš mnoho vedlejších účinků.

7.2.2020 14:19
lupus4

XXX.XXX.205.61

stačilo k tomu jít pár dogtreků

kdy jste chodili ? Třeba se známe, já nejvíc asi 2005 - 9...

7.2.2020 14:23
Terven

XXX.XXX.110.191

Ale no tak..., to, že se pes dostal k háravce a byl s ní cca 10 minut nestřežen, aniž bych tušila, že jde o háravku, se stalo i mně a stačilo k tomu jít pár dogtreků. To se fakt stát může.
Ale nekastrovala bych kvůli tomu, má (může mít) to příliš mnoho vedlejších účinků.

Naprostej souhlas a podotkla bych, že stačí mnohem míň než 10 minut. Kdo má na různých akcích trvale přišpendlené oči na svém psu, ať hodí kamenem.
Taky bych kvůli tomu nekastrovala, ale dovedu pochopit, že někoho to jako řešení napadne, zvlášť pokud nemá psy jako hobby č.1.
A přijde mi to, když už, jako rozumnější důvod než různé pseudoprevence zdravotní nebo výchovné.

7.2.2020 14:27

lupus4 napsal(a):
stačilo k tomu jít pár dogtreků

kdy jste chodili ? Třeba se známe, já nejvíc asi 2005 - 9...

My jen 2012-2014, to jsme se asi minuli. Ta háravka byla tehdy tuším dokonce půjčená

7.2.2020 14:33
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Kdo má na různých akcích trvale přišpendlené oči na svém psu, ať hodí kamenem.
Tak házet nemůžu, protože jsem na něm pořád přišpendlené oči neměla; když byl na vodítku, tak jsem ho opravdu nonstop nehlídala. Na volno ale ano - ani ne tak kvůli háravým fenám, spíš aby nevletěl někomu pod auto/kolo.

7.2.2020 14:36

"Kdo má na různých akcích trvale přišpendlené oči na svém psu, ať hodí kamenem."
už můžu házet?

7.2.2020 14:50
Terven

XXX.XXX.110.191

Varaxi napsal(a):
Kdo má na různých akcích trvale přišpendlené oči na svém psu, ať hodí kamenem.
Tak házet nemůžu, protože jsem na něm pořád přišpendlené oči neměla; když byl na vodítku, tak jsem ho opravdu nonstop nehlídala. Na volno ale ano - ani ne tak kvůli háravým fenám, spíš aby nevletěl někomu pod auto/kolo.

Mně se jednou přihodilo, že mi cizí pes téměř nakryl fenu, kterou jsem měla na vodítku, byla to opravdu rychlost a ty správný dny. Takže s trochou nadsázky nepomůžou ani ty trvale přišpendlený oči...
Ale pokud jsem u koní a fena je navolno, tak se bez mučení přiznám, že se k ní klidně i na minutu otočím zády .... pokud chci například koni vybrat z kopyt tak nezvládnu zároveň zírat na fenu.
Snažím se mít pořád přehled o tom, kde zrovna je a co dělá, ale když hárá, tak jí tam neberu, protože ten prostor k nežádoucímu nakrytí by rozhodně byl.

7.2.2020 14:53
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.27.79

Terven napsal(a):
Naprostej souhlas a podotkla bych, že stačí mnohem míň než 10 minut. Kdo má na různých akcích trvale přišpendlené oči na svém psu, ať hodí kamenem.
Taky bych kvůli tomu nekastrovala, ale dovedu pochopit, že někoho to jako řešení napadne, zvlášť pokud nemá psy jako hobby č.1.
A přijde mi to, když už, jako rozumnější důvod než různé pseudoprevence zdravotní nebo výchovné.

Klidně kamenem hodím

7.2.2020 15:26

Házejte, házejte, to tu ještě nebylo :-) můžeme pak postavit domeček pro háravé feny.

Když fena hárá, prostě se nechá doma. Také ji neuvážu u krámu.
Mi neříkejte, že se jede s koníky někam ven a doprovází je 3ks háravých fen a 5ks samečků a já je hlídám z koně? Tak to je fakt na kastraci. Těch lidí.

7.2.2020 15:40
Terven

XXX.XXX.110.191

Klidně kamenem hodím

Klidně hoďte. Věřím, že někdo má psy, které volně s ostatními pustit nemůže, tudíž má vyřešeno a na akcích je má tak jako tak většinu času zavřené. Občas potkávám lidi, kteří venčí psy s očima na šťopkách a monitorujou obzor, jestli na něm náhodou není někdo se psem. Je mi jich líto, to bych radši psa neměla.
Já se klidně přiznám, že jistá plemena bych si nemohla pořídit právě z tohoto důvodu.
Moje fena je nekonfliktní, přátelská a jsem ráda, že jí nemusím organizovat každou minutu pohybu venku, někdy prostě má volno jakože volno...pohyb v houfu psích kámošů je samozřejmou součástí jejího života nejenom u koní. Přijde mi to jako jedna z nejhezčích věcí na vlastnictví psa.
Vidím, že takových majitelů je fůra, nejsou to nezodpovědní hazardéři, jen holt asi nechodí na ifaunu.
Já se snažím o maximální ohleduplnost, snažím se, aby moje fena neštvala zvěř, aby neplánovaně nezabřezla, aby nikoho nepřímo neohrozila třeba tím, že mu vletí pod auto, aby nekontaktovala cizí neznámé psy. Stoprocentní to zřejmě nebude...asi by se mi chtělo napsat, že komu se nikdy nestalo nic, za co by se musel v souvislosti se svým psem někomu omluvit, ať hodí kamenem, ale je mi jasný, že vy klidně hodíte

7.2.2020 15:42
Terven

XXX.XXX.110.191

Házejte, házejte, to tu ještě nebylo :-) můžeme pak postavit domeček pro háravé feny.

Mi neříkejte, že se jede s koníky někam ven a doprovází je 3ks háravých fen a 5ks samečků a já je hlídám z koně? Tak to je fakt na kastraci. Těch lidí.

Tak moje fena na vyjížďce doprovázet nemůže z důvodu lovení, já píšu jen o pohybu v prostředí ustájení

7.2.2020 15:49
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Megí, Vy to vždycky zabijete. :)

7.2.2020 15:51

" Věřím, že někdo má psy, které volně s ostatními pustit nemůže, tudíž má vyřešeno a na akcích je má tak jako tak většinu času zavřené. Občas potkávám lidi, kteří venčí psy s očima na šťopkách a monitorujou obzor, jestli na něm náhodou není někdo se psem."
terven, můj HW byl vzor bezpečného psa, nekonfliktní, nelovící, neutíkající.....ale stejně jako jsem měla pod dohledem své malé děti, stejně tak jsem měla pod dohledem ho (jako s pastevcem samozřejmě monitoruji, ale mohu ujistit, že to žádnou újmu psychickou ani fyzickou nepřináší).Jo, a pohyb v houfu psů - tak přesně o nic takového HW nestál....

a ano, je to o plemeni/typu psa, to jo

7.2.2020 16:16

Varaxi napsal(a):
Megí, Vy to vždycky zabijete. :)

:-) Co jsem zase provedla?

Podle mě má být harající fena doma. Nebo pod dohledem. Ale to přece není lítající kolem koní s ostatními psy?
No a tady budoucí majitelka kolie by kvůli tomu teda psa i fenu kastrovala.
Proč prostě hárající nenechat doma? Ve stáji se to asi dá, když je majitel u feny. Ale jinak? A ještě mít volně ložené psy na závodech? No to musí být všichni hepy.

Mi to i přijde nebezpečné, kdyby se psi splašili, koníci se splaší a co pak?
Ale určitě by šlo z koně házet kamenem :-)

7.2.2020 16:22
Varaxi

XXX.XXX.1.226

:-) Co jsem zase provedla?

Podle mě má být harající fena doma. Nebo pod dohledem. Ale to přece není lítající kolem koní s ostatními psy?
No a tady budoucí majitelka kolie by kvůli tomu teda psa i fenu kastrovala.
Proč prostě hárající nenechat doma? Ve stáji se to asi dá, když je majitel u feny. Ale jinak? A ještě mít volně ložené psy na závodech? No to musí být všichni hepy.

Mi to i přijde nebezpečné, kdyby se psi splašili, koníci se splaší a co pak?
Ale určitě by šlo z koně házet kamenem :-)

Tak já s Vámi v principu obvykle souhlasím. A když nesouhlasím, tak ne bezvýhradně, většinou uznávám, že na Vašem pohledu na věc taky něco je.
Ale Vy vždycky dáte takový dovětek, který mě složí z židle na zem, jako s tím kamenným domečkem pro háravé feny nebo teď s házením z koně.
Váš smysl pro humor Vám musí závidět hodně lidí. :)
Děkuji, můj den je hned veselejší.

7.2.2020 16:29

Varaxi napsal(a):
Tak já s Vámi v principu obvykle souhlasím. A když nesouhlasím, tak ne bezvýhradně, většinou uznávám, že na Vašem pohledu na věc taky něco je.
Ale Vy vždycky dáte takový dovětek, který mě složí z židle na zem, jako s tím kamenným domečkem pro háravé feny nebo teď s házením z koně.
Váš smysl pro humor Vám musí závidět hodně lidí. :)
Děkuji, můj den je hned veselejší.

Jo tak to nemáte zač, mně se to stává úplně samo :-)

OT (jako všechny moje příspěvky): kdo má postroj hurtta active a podobný, je to použitelné i v létě, není psu horko? Mně se líbí ta rukojeť, to ty do Y nemají a norské též ne a kvůli ramenům je nechci.

7.2.2020 18:39
Terven

XXX.XXX.110.191

" Věřím, že někdo má psy, které volně s ostatními pustit nemůže, tudíž má vyřešeno a na akcích je má tak jako tak většinu času zavřené. Občas potkávám lidi, kteří venčí psy s očima na šťopkách a monitorujou obzor, jestli na něm náhodou není někdo se psem."
terven, můj HW byl vzor bezpečného psa, nekonfliktní, nelovící, neutíkající.....ale stejně jako jsem měla pod dohledem své malé děti, stejně tak jsem měla pod dohledem ho (jako s pastevcem samozřejmě monitoruji, ale mohu ujistit, že to žádnou újmu psychickou ani fyzickou nepřináší).Jo, a pohyb v houfu psů - tak přesně o nic takového HW nestál....

a ano, je to o plemeni/typu psa, to jo

V podstatě nejsme ve při.
Na vycházce se mi nestane, že bych minutu nevěděla, kde je a co dělá, to už bych asi byla pěkně nervní, ale u těch koní prostě jo. Například na záchod se mnou nechodí, žejo , taky se trochu věnuju koni, nějaká ta práce kolem...je to součást mýho života a pokud bych tam psa nemohla brát, asi bych ho nemohla mít, jelikož by byl fůru času sám. A až na výjimky si lidi ke koním nepořizujou plemena, která s tím houfem mají problém, třeba bully ve stájích moc nepotkáte, pastevce taky ne.
A běžně se psi motají kolem jízdárny a čekají až panička odjezdí anebo doprovázej na vyjížďce (moje teda ne ), v předchozím ustájku jsme všichni měli feny a přesto nepamatuju jedinou rvačku. Pokud vím, tak Verun má dokonce stájovou bulteriérku, která je v houfu úplně v pohodě.
Já bych z tohoto důvodu určitě nekastrovala, ale celkem dokážu pochopit, že někoho ta možnost napadne, pokud je u koní ještě víc než já a fena mu hárá 2x ročně a pokud je fakt zodpovědnej a celej ten skoro měsíc, kdy voní, jí mezi psy navolno nevezme, to máme dva měsíce z celýho roku doma...prostě mi to nepřijde jako až taková exotika. Zvlášť, když lidi kastrujou i z jiných, mně ještě méně pochopitelných důvodů.
K té monitoraci okolí...přežít ve zdraví se to určitě dá, ale já beru procházky jako relax, psovi se samozřejmě taky věnuju, ale občas vypnu a kochám se, fotím kytky a brouky. Pokud bych byla furt ve střehu, potřebovala bych relax spíš po té vycházce

8.2.2020 06:22
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.27.79

Terven napsal(a):
Klidně hoďte. Věřím, že někdo má psy, které volně s ostatními pustit nemůže, tudíž má vyřešeno a na akcích je má tak jako tak většinu času zavřené. Občas potkávám lidi, kteří venčí psy s očima na šťopkách a monitorujou obzor, jestli na něm náhodou není někdo se psem. Je mi jich líto, to bych radši psa neměla.
Já se klidně přiznám, že jistá plemena bych si nemohla pořídit právě z tohoto důvodu.
Moje fena je nekonfliktní, přátelská a jsem ráda, že jí nemusím organizovat každou minutu pohybu venku, někdy prostě má volno jakože volno...pohyb v houfu psích kámošů je samozřejmou součástí jejího života nejenom u koní. Přijde mi to jako jedna z nejhezčích věcí na vlastnictví psa.
Vidím, že takových majitelů je fůra, nejsou to nezodpovědní hazardéři, jen holt asi nechodí na ifaunu.
Já se snažím o maximální ohleduplnost, snažím se, aby moje fena neštvala zvěř, aby neplánovaně nezabřezla, aby nikoho nepřímo neohrozila třeba tím, že mu vletí pod auto, aby nekontaktovala cizí neznámé psy. Stoprocentní to zřejmě nebude...asi by se mi chtělo napsat, že komu se nikdy nestalo nic, za co by se musel v souvislosti se svým psem někomu omluvit, ať hodí kamenem, ale je mi jasný, že vy klidně hodíte

Jenomže já až na tu jednu fenu všechny ostatní mezi psy klidně pustit můžu - jen to nedělám, protože nechci aby mí psi obtěžovali okolí, bufetili v kýblech, žrali 💩, a učili se od ostatních psů na maštali toulat. Mimochodem je strašně super, když třeba chcete odjet se svým psem na vyjížďku, a přes vybeh se k vám přidají dalsi 2 cizí, jejichž majitelé ani neví, kde mají psy, takže se kvůli nim musíte vracet...

A to, ze si venku psy hlídám mi přijde jako naprostá samozřejmost, a ocenila bych, kdyby to tak dělal každý.

24.1.2021 17:50
Ouško4

XXX.XXX.225.15

Téměř do roka a do dne. Lomikare 😂

Jen bych chtěla napsat, že mám fakt nejúžasnějšího psa, co kdy běhal pod sluncem.
Vyrovnanej, nekonfliktní, naprosto zlatej v a dobrotivej v povaze...a dokonce jsem se trefila do barvy.

Není nestandart.
Kastrovat už nechci, z granulí jsem přešla na BARF, výcvikovou knihu jsem si pořídila od Šusty (abych něco nepo*rala), ale nebyla nikdy potřeba, protože ten pes je zlatej. Naprosto v míru se vším živým, úžasnej ke koním, úžasnej ke všem psům...nejlepší kamarád.

Ráda bych j sežrání klobouku nabídla kečup, hořčici kremžskou nebo tu žlutou...

Ne, dělám si legraci. Jen jsem se chtěla po roce pochlubit pejskem. Miluju ho, jak jen může člověk milovat svýho psa, dodatečně děkuji všem, co mi před rokem radili, moc si toho vážím, a přeji vám krásný večer.

24.1.2021 20:12
Terven

XXX.XXX.110.191

Megí, prosímvás, sežerte ten klobouk...ona ho fakt má, já to vím, sleduju ho, je skvělej :-)

24.1.2021 20:48

Když já nejím hořčici, ani kečup. Ale jestli je teda skvělej, tak ho sním!
:-)

24.1.2021 23:11

Kdo ho fakt má a je skvělej?! Ouško psa nebo Megí kloubouk? Kdo se v tom má takhle před spaním vyznat?!

25.1.2021 06:18
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Kdo ho fakt má a je skvělej?! Ouško psa nebo Megí kloubouk? Kdo se v tom má takhle před spaním vyznat?!

A kdo co vlastně chce sežrat? Klobouk, nebo psa?
:)

25.1.2021 10:47
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Ani hořčicí ani kečup? Co to je za život? 😂

Co tatarku?

25.1.2021 17:20

Nádhernej, naše Elsa zdraví Máme třináctiletou dámu a je to nejlepší pes mýho života

25.1.2021 17:35
Ouško4

XXX.XXX.8.30

Nádhernej, naše Elsa zdraví Máme třináctiletou dámu a je to nejlepší pes mýho života

Máte krásnou fenku ❤️

Přidejte reakci

Přidat smajlík