Jsem se teď zamyslela... Jsme tady od psů, psí diskuze... Když sem přijde někdo s nějakou úplně debilní poznámkou, neschopnej postarat se o psa s myšlenkou, že je to ok, dostane tu virtuálně pořádně nařezáno.
Určitě existuje i řada internetových diskuzí pro nadšené zahrádkáře. Jak by asi vypadal ten soud, kdyby se k nim dostalo tohle naše vlákno.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Atheira
napsal(a):
Jsem se teď zamyslela... Jsme tady od psů, psí diskuze... Když sem přijde někdo s nějakou úplně debilní poznámkou, neschopnej postarat se o psa s myšlenkou, že je to ok, dostane tu virtuálně pořádně nařezáno.
Určitě existuje i řada internetových diskuzí pro nadšené zahrádkáře. Jak by asi vypadal ten soud, kdyby se k nim dostalo tohle naše vlákno.
..jježíš to by bylo.. ja bych se na ty jejich diskuze vůbec nedovolila lezt....
napsal(a):
Otázkou je, KDY je zalíváte? Protože někdo třeba zalije ráno, pak na truhlíky zasvítí sluníčko, voda se ohřeje a ty kytky se prostě uvaří. Já třeba zalívám vždy až na noc.
Hm...to je pro mě k zamyšlení. Problém je, že mám balkón na jih a v letních tropických dnech jenom večer zalít nestačí. Já mám pocit, že u kytek, který to hned "vypijou", se nemá co ohřát.
Ale je fakt, že máloco tu výheň přežije bez úhony.

napsal(a):
Otázkou je, KDY je zalíváte? Protože někdo třeba zalije ráno, pak na truhlíky zasvítí sluníčko, voda se ohřeje a ty kytky se prostě uvaří. Já třeba zalívám vždy až na noc.
To už nevím, už jsem je aspoň 5 let neměla. Asi prostě, jak mně to vyšlo. Jo, a vždycky byly z OBI.

Tak teď tu fučí imrvére, to je radši ani zkoušet nebudu. Loni jsme koupili slunečník na terasu a tak, jak to všude ukazují, že stačí zatížit 4 dlaždicema, to bychom ho už dávno neměli.
napsal(a):
Tak teď tu fučí imrvére, to je radši ani zkoušet nebudu. Loni jsme koupili slunečník na terasu a tak, jak to všude ukazují, že stačí zatížit 4 dlaždicema, to bychom ho už dávno neměli.
Tak jestli je to tak u vás pořád,tak i podle toho se musí vybírat. Jsou kytky co i to větrno snáší líp
Terven
napsal(a):
Hm...to je pro mě k zamyšlení. Problém je, že mám balkón na jih a v letních tropických dnech jenom večer zalít nestačí. Já mám pocit, že u kytek, který to hned "vypijou", se nemá co ohřát.
Ale je fakt, že máloco tu výheň přežije bez úhony.
Já jsem kdysi už roky zpátky měla takový cukání něco venkovního pěstovat, ale k dispozici byl jen jižní balkón, kde v létě chcíplo všechno živý. Docela se mi tam dařily fuchsie - ty druhy s tmavými květy, šípkové růže a opuncie, jinak nic.

janaa
napsal(a):
Tak jestli je to tak u vás pořád,tak i podle toho se musí vybírat. Jsou kytky co i to větrno snáší líp
V poslední době jo. Asi to globální oteplování, zmizelo hodně lesů, krajina je volná. Když nefouká, jsou to vzácné chvíle.

Atheira
napsal(a):
Já jsem kdysi už roky zpátky měla takový cukání něco venkovního pěstovat, ale k dispozici byl jen jižní balkón, kde v létě chcíplo všechno živý. Docela se mi tam dařily fuchsie - ty druhy s tmavými květy, šípkové růže a opuncie, jinak nic.
Já na jižním balkoně tedy normálně pěstuji - většinou rajčata, papriky, jahody (ty mi přezimovaly a už kvetou), bylinky (bazalka, petržel, pažitka, rozmarýn, koriandr) a něco na okrasu (gazániím se dařilo skvěle, petúniím se nelíbily loňské deště).

Tak já dneska venčila, u nás za sídlištěm na "psí" louce a hle Majka - brouk, lezla po cyklostezce, škoda, že jsem měla vybitý mobil- mám věčně vybitý mobil...když je vybitý, nefotí.
Jinak já ujíždím na levandulích.

hladím je a čuchám k rukám...nejraději bych se v nich válela.

Já na levanduli miluju to, jak jí oblétají motýli, včely, čmeláci a navečer i dlouhozobky

napsal(a):
Já na levanduli miluju to, jak jí oblétají motýli, včely, čmeláci a navečer i dlouhozobky
.vloni u nás na chalupě dlouhozobky nebyly miluju je a skoro jem to obrecela....tak snad letos...
napsal(a):
Já na jižním balkoně tedy normálně pěstuji - většinou rajčata, papriky, jahody (ty mi přezimovaly a už kvetou), bylinky (bazalka, petržel, pažitka, rozmarýn, koriandr) a něco na okrasu (gazániím se dařilo skvěle, petúniím se nelíbily loňské deště).
Tou dobou mi bylo tak třináct... To jsem považovala za úspěch nechcíplý filodendron doma a těhlech pár kousků na balkoně.
Celkově je to asi stejně dost individuální. Věřím, že rajčata by tam šla. Ale jinak nevím, je tam fakt výheň, vítr tam je cizí slovo, takže se tam nehne ani lísteček. Zato když prší, tak tam ty kytky nic nechrání před utopením. Blbá kombinace všeho asi. Naštěstí už není na mně tohle řešit.

napsal(a):
.vloni u nás na chalupě dlouhozobky nebyly miluju je a skoro jem to obrecela....tak snad letos...
U nás je jich rok od roku víc a víc. A právě milujou tu levanduli a taky motýlí keř.

janaa
napsal(a):
Jsem měla upřesnit - nesnáším ty majky ale jinak nejsem ani milovnice levandule a vyloženě mi smrdí
Já taky, začíná jich tady být nějak víc, letos jsem už viděla nejmíň tři, potvory.
Lidi, poraďte mi... Co byste dali na západní stranu, kde je v létě odpoledne fakt praženice, chráněné od větru.
Nevím co a jen tak na zkoušku se tam něco bojím, tak vždycky zkouším jen tak různě letničky, ale chtěla bych něco trvalého, pokud možno kvetoucího, prostě hezkého.
Nějaký keř nebo něco, co se pne, ale na co není potřeba čekat deset let než bude vidět, že tam je.
Chtěla jsem šeřík nebo mě napadly nějaké pnoucí růže. Ale nevím, na kolik by to v létě daly. Fakt tam praží tak od jedné až do tmy a to bývá v létě to nejhorší slunce.
Atheira
napsal(a):
Lidi, poraďte mi... Co byste dali na západní stranu, kde je v létě odpoledne fakt praženice, chráněné od větru.
Nevím co a jen tak na zkoušku se tam něco bojím, tak vždycky zkouším jen tak různě letničky, ale chtěla bych něco trvalého, pokud možno kvetoucího, prostě hezkého.
Nějaký keř nebo něco, co se pne, ale na co není potřeba čekat deset let než bude vidět, že tam je.
Chtěla jsem šeřík nebo mě napadly nějaké pnoucí růže. Ale nevím, na kolik by to v létě daly. Fakt tam praží tak od jedné až do tmy a to bývá v létě to nejhorší slunce.
Úplně ve stejných podmínkách ten šeřík máme a daří se mu tam perfektně

U nás dnes vichřice, fena úplně hluchá, takže píšťalka zbytečná. Málem nám odletěla dřevěná židle pod pergolou.
janaa
napsal(a):
Úplně ve stejných podmínkách ten šeřík máme a daří se mu tam perfektně
Tak to jdu do něj. Bála jsem se ho koupit, abych za něj nevyhodila peníze a on pak nezašel, ale právě jsem si říkala, že všude možně u polňaček je šeříků habakuk a taky tam jsou skoro celý den na přímém slunci.
Bude asi potřeba to nechat až na podzim, nevím, jak moc by mu svědčilo vysadit ho někdy květen/červen, ale aspoň jste mě uklidnila, že by to mohlo v klidu jít.
U nás vichr,chcanec,zima. Už nevím,co mám štěňatům vymýšlet,aby měla každý den nějaký nový podněty. Včera jsme hráli na hrnec a pokličku kovovou lžící, smradi mi to nakonec zabavili a musela jsem jim to smeknout,protože ten kov na mléčnej chrup není úplně ideál dneska jsem je vysávala zítra plánuju do televize píchnout noťas a pustit jim hon jo,vlastně ještě pytle plastový jsme rozdělávali a pak jsem je v průvanu nechala vlát, už si přijdu jak magor

napsal(a):
U nás je jich rok od roku víc a víc. A právě milujou tu levanduli a taky motýlí keř.
.motyli ker na chalupě mam a nic, ale ostatních motýlů kvanta....

Atheira
napsal(a):
bugenvilii, nevím, jak se to píše

janaa
napsal(a):
Jsem měla upřesnit - nesnáším ty majky ale jinak nejsem ani milovnice levandule a vyloženě mi smrdí
A proč, nemáte ráda majky, já ráda potkám nevšedního brouka , onehdá jsem ho zkoumala víc podrobně a potřísnil mě tou tekutinou (po cestě domu jsem přemýšlela, že se na něco používá..ale na co)a když jsem si doma přečetla, že je jedovatá a já byla doma sama, zavolala jsem kamarádce a šla s ní na pivo, abych nezemřela doma sama.
napsal(a):
A proč, nemáte ráda majky, já ráda potkám nevšedního brouka , onehdá jsem ho zkoumala víc podrobně a potřísnil mě tou tekutinou (po cestě domu jsem přemýšlela, že se na něco používá..ale na co)a když jsem si doma přečetla, že je jedovatá a já byla doma sama, zavolala jsem kamarádce a šla s ní na pivo, abych nezemřela doma sama.
Tak jednak to pro mě nevšední brouk není, na zahradě jich máme každý rok desítky, a jednak se mi s ním otrávila půlroční labina, takže nechci domýšlet, co by to udělalo s malejma. Takže na zahradě je nechci a nesnáším, venku ať si na loukách samozřejmě v klidu zijou aneb nech brouka žít. Ale když jsem viděla co umí, tak z kombinace majka a zvedavej pes mám strach

janaa
napsal(a):
Tak jednak to pro mě nevšední brouk není, na zahradě jich máme každý rok desítky, a jednak se mi s ním otrávila půlroční labina, takže nechci domýšlet, co by to udělalo s malejma. Takže na zahradě je nechci a nesnáším, venku ať si na loukách samozřejmě v klidu zijou aneb nech brouka žít. Ale když jsem viděla co umí, tak z kombinace majka a zvedavej pes mám strach
A dostala se z toho? Se taky bojím, ty potvory zvědavý všechno sežerou.
Atheira
napsal(a):
Na jižní stěnu dávám do půdy hydrogel. Je to takový prášek, který nasosá vodu a pak ji postupně uvolňuje. Pěstuji ve 20l květináčích a zalívám i v největších vedrech jednou denně. Pokud jsou kytky dost nahusto, udělají si takové jako mikroklima a opravdu tam mají chladněji.
Kdybyste chtěla hydrogel zkusit a zdál by se Vám moc drahý, tak mi pošlete do SZ kontakt, pošlu Vám v plastovém uzavíratelném pytlíku vzorek za cenu dopisu.
Kdysi jsem hydrogelu koupila 5 kg a až pak zjistila, že do 20l květináče se dává maximálně 1 polévková lžíce. :)
Je to (údajně, hehe) přírodní materiál, který se časem (cca za 5 let) rozpadne, tudíž se může dávat i do půdy. Jedna menší čajová lžička pojme cca třetinu litru vody, udělá to takový hustý gel. Já ho mám rok, je uzavřený v těsné nádobě, kam by neměl jít vzduch ani voda, tak by se teoreticky neměl rozkládat.
Kdyby Vás to zajímalo, je to tohleto:
https://eshop.oslavan.cz/hydrogel-jemny-0-5-kg
Edit: Tak jsem dočetla vlákno. Tak nic, no.
Varaxi
haha, stane se, ale děkuji za nabídku A vůbec, aspoň se něco přiučím, tohle jsem moc neznala. Já do záhonů zarývám použitý zeolit z filtrace jezírka od želvy. Ale jen k zásadomilným rostlinám, k těm, co mají rády kyselou hlínu, to není. Částečně to i pomáhá před přemokřením nebo přesušením. S tou vodou to zvládne hospodařit, ale ne teda tak jako toto. A vlastně je to i tak trochu jako minerální hnojivo samo o sobě, když to řeknu hodně zjednodušeně + ještě když je to už z toho jezírka, kde žije ta želva, tak vlastně ty záhony svým způsobem přihnojuju, i když říkám, že ne... Zajímavé, na co tady všechno přijdu.
Verun
ta je sice moc krásná, ale ta bude asi na zimu potřebovat domů. Nebo by si vystačila ve sklepě? Se mi docela zalíbila. Ale mně se líbí pořád něco. Nakonec mě tu ty kytky sežerou.
Atheira - máme taky šeřík na slunci a daří se mu, už je to velkej několikametrovej strom. Loni mi máma namnožila další, fakt malinkej ani ne 5 cm, zasadila jsem ho cca v květnu a chytil se, roste.
Jinak na západní straně mám motýlí keř, teď nově klematisy, zimolez a ještě budu dávat azalky. Dám pak vědět jak se jim daří, ale prý by to tam mělo být v pohodě. Ale u nás je rozdíl v tom, že máme tři obrovské ořechy a přes léto hází stín, takže ty keře nebudou vyloženě celý den na slunci.
Bugenvillii mám taky nově . V květináči a na zimu budu dávat do takové technické světlé místnosti, kde nemrzne a nebo do chodby. Kamarádka má dvě, už obří a má trochu problém s místem v zimě, jednu dává do chodby a druhou do sklepa a obě v pohodě přezimují. A přes léto je má na sluníčku.
Jo a když jsem sháněla něco pnoucího na sluníčko, tak jsem uvažovala o mini kiwi, tak na to zkus mrknout, doporučila mi to kamarádka, že se to hrozně rychle rozrůstá, nevadí tomu přímé sluníčko a je to nenáročné.
Se mi docela zalíbila. Ale mně se líbí pořád něco. Nakonec mě tu ty kytky sežerou.
Tak pod tohle bych se mohla podepsat
Marcel, na všechno kouknu. Mini kiwi mě zaujalo, to musím pogooglit. Už ho vidím, jak tu roste, i když ani nevím, jak to vypadá.
Hele, mám na tebe ještě teď už psí otázku - ty máš dělané cedule na plot s vlastními psy? Kde sis to nechávala dělat a na kolik to tak přibližně vyšlo? My máme na brance klasické pozor pes, ale budu potřebovat ještě něco a chtěla bych tam dát nějakou Lary strašidelnou fotku, aby se lidi báli předem a ne až potom. Neustále někdo leze ke skalce na babiččiné straně pozemku a často nemají dostatek soudnosti a děti ještě podporují v tom, aby se opíraly o plot. Lara tuhle rozbulela nějaký batole, protože se přiřítila k plotu jako zmenšenina baskervila. Ona skrz ten plot nikoho nepokouše, ani není jak, ale navzdory svojí velikosti a ušatosti v tu chvíli působí fakt strašidelně a děti brečí a brečí a přesto se vždycky najde někdo další, kdo je pobízí k tomu, aby se na ten plot věšely.
Hlídkovat, ideálně si přistavit stoličku ke skalce a sedět tam celý den, aby se náhodou moje fena někoho citově nedotkla, není moje povinnost, tak bych tam chtěla dát aspoň nějakou ceduli... a pak už je to jejich boj.
Aktinidii máme. To je asi to minikiwi. Je to liána, která potřebuje docela pevnou oporu. Dřevnatí, je těžká, po nějakých tyčkách na rajčata se Vám pnout nebude. Ale zas to nemusí být betonový sloum, my je vedeme na pevných drátech upevněných ke střeše.
Jinak je to opravdu blbuvzdorná kytka, která chce akorát na podzim shrabat listí a občas zastřihnout. My máme samčí a několik samičích rostlin, ale prý už jsou kultivary oboupohlavní. Na podzim to opadá, takže nestíní v nejtmavším období roku. A má dobré plody.
Já si nechávala ceduli dělat tady https://eshop.pozorpes.cz/15-hlinikove-cedulky-s-vlastnim-motivem , vyšlo mě to na nějakých 600 i s poštou. Nevím přesný rozměr, ale je docela velká a hlavně odolná, hliníková. Mám ji už tak 3-4 roky, na dešti, mrazu, sněhu, slunci a je pořád jako nová... Chtěla jsem dát udělat ještě jednu s Ejbí a ještě jsem se k tomu nedokopala
Varaxi
napsal(a):
Aktinidii máme. To je asi to minikiwi. Je to liána, která potřebuje docela pevnou oporu. Dřevnatí, je těžká, po nějakých tyčkách na rajčata se Vám pnout nebude. Ale zas to nemusí být betonový sloum, my je vedeme na pevných drátech upevněných ke střeše.
Jinak je to opravdu blbuvzdorná kytka, která chce akorát na podzim shrabat listí a občas zastřihnout. My máme samčí a několik samičích rostlin, ale prý už jsou kultivary oboupohlavní. Na podzim to opadá, takže nestíní v nejtmavším období roku. A má dobré plody.
Viděla bych tam takovou tu klasickou dřevěnou mřížku, jako třeba toto: https://eshop.unihobby.cz/bin/product/4/458396.jpg
Takže blbá volba?
marcelaamax
napsal(a):
Já si nechávala ceduli dělat tady https://eshop.pozorpes.cz/15-hlinikove-cedulky-s-vlastnim-motivem , vyšlo mě to na nějakých 600 i s poštou. Nevím přesný rozměr, ale je docela velká a hlavně odolná, hliníková. Mám ji už tak 3-4 roky, na dešti, mrazu, sněhu, slunci a je pořád jako nová... Chtěla jsem dát udělat ještě jednu s Ejbí a ještě jsem se k tomu nedokopala
Díky za tip. Tolik se mi za ceduli kvůli tomu, že se cizí lidi lekaj, asi teď dávat nechce. Ještě to promyslím. Za tu cenu budu mít nějaký hezký šeříček.
Atheira
napsal(a):
Viděla bych tam takovou tu klasickou dřevěnou mřížku, jako třeba toto: https://eshop.unihobby.cz/bin/product/4/458396.jpg
Takže blbá volba?
Asi je i nějaký vyloženě okrasný kultivar. Teta má na podobné mřížce kiwi s panašovanými listy, ale rostlina neplodí. Myslím, že je to samec.
Jako okrasná kytka by to šlo; užitkové kiwi plodí až na rok starých šlahounech, to by asi ani nestálo za to, protože je budete muset docela dost stříhat - a taky jsou vždycky lepší pro tu plodnost dvě rostliny než jedna, i kdybyste měla tu samosprašnou odrůdu.
Bude potřeba tu mříž dobře upevnit. No a jak jsem psala, zvrchu stříhat, co přeroste. Protože ta kytka, co máme my, dorostla za dva roky 3,5 metru. Ta tetina okrasná až tolik neroste, ale i tak je třeba ji sem tam přistřihnout.

dneska práce z domu - takže se vešla i dopolední procházka bučinou u lesního divadla nad Kateřinkami. Krásně bylo. Hned se líp pracuje a psisko spokojeně relaxuje
napsal(a):
dneska práce z domu - takže se vešla i dopolední procházka bučinou u lesního divadla nad Kateřinkami. Krásně bylo. Hned se líp pracuje a psisko spokojeně relaxuje
Tady se chtělo jen spokojeně relaxovat... Už zas prší. Chvíli to vypadalo, že Laru potáhnu jak kačera na provázku. Po pár metrech se šprajcla, že už by šla domů. Nechala se ukecat, ale jak se celou dobu tvářila...

janaa
napsal(a):
Jo, naštěstí to vyblila,takže měla jen nervový záchvat velmi podobný epileptickému záchvatu a poleptaný vnitřek tlamy
Uf. Že jsou jedovatý, jsem věděla, ale že až takhle.
Já si tehdy fakt myslela,že má epi záchvat. Strašnej řev venku, tak jsem tam letěla, a tam adéla se plazila po zemi, pěnu u huby, celá se klepala a okolo ní všichni ostatní a řvali. Byla se schopná plazit ke mě, ale byla celá v křeči, i když vnímala,prostě takovej nervovej šok. Po chvíli začala mohutně zvracet (což asi byla klika), to jí uklidnilo, pak se za chvíli pomalu rozhýbala. Když jsem jí utírala tlamu od tý pěny, tak jsem zjistila,že má mordu zevnitř samej puchýř, prostě poleptaný. Tak jsem prohlídla blitky a místo,kde jsem jí našla, a samozřejmě překouslá majka. Jako bylo to fakt hnusný. A říkám, Adéle bylo půl roku,takže těch cca 25 kilo měla, představa, že by majku překousla 10kg Bella,co taky všechno chytá...nechci domyslet. Já jako chápu,že ten brouk za to nemůže,že se jen brání, ale tak to vosy taky ne, a nechci je tady, nebo klíšťata taky "jen" žijou a stejně je vraždíme

janaa
napsal(a):
Já si tehdy fakt myslela,že má epi záchvat. Strašnej řev venku, tak jsem tam letěla, a tam adéla se plazila po zemi, pěnu u huby, celá se klepala a okolo ní všichni ostatní a řvali. Byla se schopná plazit ke mě, ale byla celá v křeči, i když vnímala,prostě takovej nervovej šok. Po chvíli začala mohutně zvracet (což asi byla klika), to jí uklidnilo, pak se za chvíli pomalu rozhýbala. Když jsem jí utírala tlamu od tý pěny, tak jsem zjistila,že má mordu zevnitř samej puchýř, prostě poleptaný. Tak jsem prohlídla blitky a místo,kde jsem jí našla, a samozřejmě překouslá majka. Jako bylo to fakt hnusný. A říkám, Adéle bylo půl roku,takže těch cca 25 kilo měla, představa, že by majku překousla 10kg Bella,co taky všechno chytá...nechci domyslet. Já jako chápu,že ten brouk za to nemůže,že se jen brání, ale tak to vosy taky ne, a nechci je tady, nebo klíšťata taky "jen" žijou a stejně je vraždíme
Taky bych je nechtěla na zahradě, ale je pěkná. Jediná rada je, je teď na jaře posbírat a odnést. Nemáte včely? Dospívají u včel.
Můj děda má na zahradě krtonožky, krásný brouk, skoro jako "zvířátko" , no taky je tam děda nechce, všecko zničí.
Atheira: Tak tam zasaďte meruňku nebo broskev... já mít takovou zeď, už by tam byly.
napsal(a):
Taky bych je nechtěla na zahradě, ale je pěkná. Jediná rada je, je teď na jaře posbírat a odnést. Nemáte včely? Dospívají u včel.
Můj děda má na zahradě krtonožky, krásný brouk, skoro jako "zvířátko" , no taky je tam děda nechce, všecko zničí.
Atheira: Tak tam zasaďte meruňku nebo broskev... já mít takovou zeď, už by tam byly.
Máme hektarovou zahradu a okolo louky,takže vysbírat cokoli, je naprosto nereálný
napsal(a):
Jenže ty už máme, tak bych právě ráda zase něco jiného.

Atheira
napsal(a):
Jenže ty už máme, tak bych právě ráda zase něco jiného.
broskvové marmelády není nikdy dost...

My dnes tradičně, jinak to ani nejde. Pořád zima a deštivo. Psovi to nevadí, už se doma nudil a přibral při té léčbě hotspotu na 40 kilo, já za 2 hodiny zmrzlá na kost.
Přidávám i fotku, jak teď vypadá náš les.

napsal(a):
My dnes tradičně, jinak to ani nejde. Pořád zima a deštivo. Psovi to nevadí, už se doma nudil a přibral při té léčbě hotspotu na 40 kilo, já za 2 hodiny zmrzlá na kost.
Přidávám i fotku, jak teď vypadá náš les.
Pes super...les nějaký prořídlý

Liberec právě teď: sněží, padají kroupy a prší + vichřice.... pecka.

15°C, oblačno, sluníčko občas vykoukne, vítr- Jindřichohradecko
My už máme ranní venčení u koní za sebou 8-12h, psina teď bude hajdat do čtyř, pak jedem pracovat na rybník do večera, přijde domu, v polospánku sežere večeři a spí, že je doma je jen slyšet-chrápe a cítit- bulík permanentně uchází.

napsal(a):
Pes super...les nějaký prořídlý
Jo, hrozné a včera jsem zase slyšela pilu, tak se asi pořád kácí.
U nás dnes 8 stupňů, před chvílí zase sprchlo, ale aspoň nefouká.

Je hnusná zima a to říkám i já, která má zimu ráda.
Ale vyfotila jsem foto speciálně pro chameleona Hugo - vyhecovali nás s motýlem k tréninku obíhání - vlastně taková on-line obíhací výzva - tak dneska pinčová dala toto, což oproti stromu už je výkon

v lese bylo ráno hodně mokro - holt tam prší dvakrát... Potoky bublají naplno, v příkopech u cest stojí průzračná voda. Jen páník si stěžoval, že je tma na focení... já s Nightem jsme byli maximálně spokojení.

Terven
napsal(a):
Je hnusná zima a to říkám i já, která má zimu ráda.
Ale vyfotila jsem foto speciálně pro chameleona Hugo - vyhecovali nás s motýlem k tréninku obíhání - vlastně taková on-line obíhací výzva - tak dneska pinčová dala toto, což oproti stromu už je výkon
..tleskám...

Dnes opět den jak přes kopírák, přeháňky, fouká a je 9 stupňů.
Kdy že bude to teplo?

napsal(a):
Kdy že bude to teplo?
Taky se nemůžu dočkat!
V neděli!
napsal(a):
Kdy že bude to teplo?
Už prý bude!

Mně by stačilo i těch 16 stupňů.

meteostanice mi ukazuje 6.1 stupně. Naštěstí nad nulou - a to dokonce na chvíli vylezlo sluníčko... Naštěstí díky věku (a plemenné příslušnosti) je Night spokojen na pelechu u topení a ven nechce. Ráno v lese prý stačilo na celý den - na zahradu ho vyháním - že on prý by ven vůůůůbec chodit nemusel.

napsal(a):
meteostanice mi ukazuje 6.1 stupně. Naštěstí nad nulou - a to dokonce na chvíli vylezlo sluníčko... Naštěstí díky věku (a plemenné příslušnosti) je Night spokojen na pelechu u topení a ven nechce. Ráno v lese prý stačilo na celý den - na zahradu ho vyháním - že on prý by ven vůůůůbec chodit nemusel.
Já bych ven taky nemusela, ale bohužel moji psi mají jiný názor. I kdyby padlo já nevímco, tak ven se musí.
napsal(a):
Já bych ven taky nemusela, ale bohužel moji psi mají jiný názor. I kdyby padlo já nevímco, tak ven se musí.
Tak ty moje takovej názor nemají, ale na druhou stranu, když se nevyběhají, je s nima pak k nevydržení, hlavně s pinčovou.
Tak uděláme nějakej kompromis pro kašlavky - dneska začala kašlat Vikina a je to přesně 10 dní, co začala pinčová. Tak dlouhou inkubační dobu veterinární zdroje neuvádějí

sluníčko zalezlo a padají krupky... teploměr ukazuje už jen 5.6 ... Pes chrápe nahlas

Terven
napsal(a):
Tak ty moje takovej názor nemají, ale na druhou stranu, když se nevyběhají, je s nima pak k nevydržení, hlavně s pinčovou.
Tak uděláme nějakej kompromis pro kašlavky - dneska začala kašlat Vikina a je to přesně 10 dní, co začala pinčová. Tak dlouhou inkubační dobu veterinární zdroje neuvádějí
tak sedmi a kus letý dogák už je přeci jen trošku klidnější a nárok na pohyb je výrazně nižší, než za mlada.
Držím palce, ať jitrocelák zabere a kašel ustoupí. Když už má být konečně hezky

Terven
napsal(a):
Oni pak doma strašně moc otravujou, když se z nějakýho vážnýho důvodu jít ven nemůže. Což vždycky musím přehodnotit, aby to opravdu vážnej důvod byl.
Obě mají psincák? Ono se většinou venku uleví, ale zase se nesmí chodit do míst, kam chodí hodně psů, aby se nenakazili. Tak přeju brzký uzdravení.
napsal(a):
Oni pak doma strašně moc otravujou, když se z nějakýho vážnýho důvodu jít ven nemůže. Což vždycky musím přehodnotit, aby to opravdu vážnej důvod byl.
Obě mají psincák? Ono se většinou venku uleví, ale zase se nesmí chodit do míst, kam chodí hodně psů, aby se nenakazili. Tak přeju brzký uzdravení.
Pinčová už je po léčbě ATB, ta už jenom občas zakašle, no a Vikina jsem myslela, že už to nedostane, když mi na veterině řekli, že inkubační doba je max. tejden.
Rozkašlávají se zásadně z rozrušení, když někdo přijde domů. Případně pinčová začne bafat, když dlouho soustředěně čenichá. Naopak běhání jí nevadí a to ani sprinty - nerozkašlala se, ani když prohnala holuba. Je vidět, že pinč je na to poletování stavěnej a není to pro něj žádná námaha. Taky pinčovou unavit pohybem je skoro nemožný.

Terven
napsal(a):
nevim, co uvadi vet zdroje, ale tyden je malo.
zazila jsem nekolik let invazi psincaku -vzdycky po podzimni mezinarodce v Praze to bylo vzdycky tolik psu z okoli, ze se to dalo fakt vypozorovat...
o vikendu vystava, dalsi vikend obrany ( spolecne rukavy) a po obranach cca utery, streda se "vystavni" psi rozkaslali...a uz to jelo.... kdo byl na obranach jen, byl dalsi vikend cajk -a zase sel kousat -a v pulce dalsiho tydne se zase rozkaslali sportaci - ale mezitim se to samo roznaselo porad dal a dal.
napsal(a):
nevim, co uvadi vet zdroje, ale tyden je malo.
zazila jsem nekolik let invazi psincaku -vzdycky po podzimni mezinarodce v Praze to bylo vzdycky tolik psu z okoli, ze se to dalo fakt vypozorovat...
o vikendu vystava, dalsi vikend obrany ( spolecne rukavy) a po obranach cca utery, streda se "vystavni" psi rozkaslali...a uz to jelo.... kdo byl na obranach jen, byl dalsi vikend cajk -a zase sel kousat -a v pulce dalsiho tydne se zase rozkaslali sportaci - ale mezitim se to samo roznaselo porad dal a dal.
No, všude na stránkách veterin jsem četla 3-5- max. 7 dní. A vetka, u který jsem byla s pinčovou, řekla max. týden.
napsal(a):
Tak jsme šly do míst, kde psi nechodí - šly jsme do lesa, zkontrolovat konvalinky. Ještě nekvetou, nechce se mi hledat starý fotky, ale v předchozích létech už určitě touhle dobou kvetly.
Psům jsme se vyhýbaly, bohužel, někteří se nevyhýbali nám, ale to už není moje věc.
Na pěšince - viz poslední foto, k nám přiběhl pubertální dlouhosrstej koliák. Na volání paniček nereagoval, přestože asi 300 x zavolaly jeho jméno. Vikina tyhle velký otravy nesnáší, stresujou jí, brání pinčovou...takže po něm nepěkně vyjížděla. Po chvíli přiběhla starší panička a snažila se bez úspěchu psa odlovit. Pinčová se mi vyšplhala do náruče, Vikina dělala výpady...majitelka poznamenala něco ve smyslu "aspoň, že pejskové jsou hodný".
Přijdu do pekla, jsem si toho vědoma, ale se strašným zadostiučiněním a zlomyslnou intonací jsem pronesla: "Jsou hodný, ale mají kašel."
A majitelka s hrůzou v očích ztrojnásobila snahu a psa si odlovila, dovlíkla ho k druhé paničce, patrně dceři a cosi si vzrušeně vykládaly.
Pinčová má boží kukadla . A na Vikinu jsem si vzpomněla zrovna nedávno, když jsem zahlídla inzerát na štěňata shi-tzu x jezevčík .
Jinak co se týče toho psincáku - tak nám se tenkrát u feny rozjel tuším minimálně týden po výstavě a ten den jsme byli ještě společně na procházce se známými a jejich psem, se kterým si fena hrála. Pokašlávat začala pak cestou domů. Ten pes se nenakazil, kašel neměl, náš pes v tu dobu ještě taky ne. A teď jsem podle videí dohledala úplně přesně - u feny se projevily první příznaky 8 den po výstavě a u psa to propuklo pak po 9 ti dnech ode dne, kdy měla první příznaky fena. To už byla fena v pohodě. A vím, že jsem se pak bála, aby to zase od psa nechytila znovu fena, to už by bylo psycho .

A byl zlej, Lassie? Lassie existujou jenom hodný!
"Jsou hodný, ale mají kašel." :-) :-) by člověk neřek, jak si na všem zlém dokážeme najít i něco dobrého :-)
marcelaamax
napsal(a):
Pinčová má boží kukadla . A na Vikinu jsem si vzpomněla zrovna nedávno, když jsem zahlídla inzerát na štěňata shi-tzu x jezevčík .
Jinak co se týče toho psincáku - tak nám se tenkrát u feny rozjel tuším minimálně týden po výstavě a ten den jsme byli ještě společně na procházce se známými a jejich psem, se kterým si fena hrála. Pokašlávat začala pak cestou domů. Ten pes se nenakazil, kašel neměl, náš pes v tu dobu ještě taky ne. A teď jsem podle videí dohledala úplně přesně - u feny se projevily první příznaky 8 den po výstavě a u psa to propuklo pak po 9 ti dnech ode dne, kdy měla první příznaky fena. To už byla fena v pohodě. A vím, že jsem se pak bála, aby to zase od psa nechytila znovu fena, to už by bylo psycho .
A na Vikinu jsem si vzpomněla zrovna nedávno, když jsem zahlídla inzerát na štěňata shi-tzu x jezevčík .
Strašně bych chtěla vidět, jak vypadají. A strašně bych chtěla vidět Vikiny čtyři sestry, bohužel s chovatelkou nějak nejsem v kontaktu a její švagrová, což je moje kolegyně, tvrdí, že o nich nic neví. Byla ještě jedna černá a tři světle hnědý s černým pálením.
Terven
napsal(a):
A na Vikinu jsem si vzpomněla zrovna nedávno, když jsem zahlídla inzerát na štěňata shi-tzu x jezevčík .
Strašně bych chtěla vidět, jak vypadají. A strašně bych chtěla vidět Vikiny čtyři sestry, bohužel s chovatelkou nějak nejsem v kontaktu a její švagrová, což je moje kolegyně, tvrdí, že o nich nic neví. Byla ještě jedna černá a tři světle hnědý s černým pálením.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/136055084/posledni-pejsek.php
Moc vidět tam nejsem. Myslím, že někde bylo fotek víc, ale už to nemůžu dohledat.
Jsme se dneska dostali k otázce, jestli to přijde divný jenom nám tady nebo je to standard všude na vesnici.
- Když vedle vašeho plotu zastaví auto, vyskáčou lidi, psi a jdou na výlet, případně v tom autě jeho majitelé hodinu sedí než pak zase jedou dál, přijde vám to taky divné nebo jsme jenom divný kraj? Tady se tohle prostě tak jako nedělá a já jsem pak vždycky taková zmatená - to jako jede někdo sem? Kdo to je? Vždyť je neznám...
Proč v tom autě sedí? Potřebují něco? Čekají na někoho? Mám se jich jít zeptat?
Děje se vám to taky nebo to vnímáte jako úplně normální a my jsme tady jenom přecitlivělí blázni?

Atheira
napsal(a):
Jsme se dneska dostali k otázce, jestli to přijde divný jenom nám tady nebo je to standard všude na vesnici.
- Když vedle vašeho plotu zastaví auto, vyskáčou lidi, psi a jdou na výlet, případně v tom autě jeho majitelé hodinu sedí než pak zase jedou dál, přijde vám to taky divné nebo jsme jenom divný kraj? Tady se tohle prostě tak jako nedělá a já jsem pak vždycky taková zmatená - to jako jede někdo sem? Kdo to je? Vždyť je neznám...
Děje se vám to taky nebo to vnímáte jako úplně normální a my jsme tady jenom přecitlivělí blázni?
Já se přiznám, že my asi tak jednou nebo dvakrát do roka přijedeme někam na vesnici, většinou úplně "do nikam", vyskočíme z auta, a jdeme na výlet po neznačených cestách, co jsme si našli na mapě
Ale někam přijet, hodinu sedět v autě a pak jet dál, to se mi obvykle nestává.
Atheira
napsal(a):
Já to moc nechápu . To vám někdo zastaví před barákem a hodinu sedí v autě? . Tak z toho bych byla nervózní taky, a byl by z toho hlavně nervózní pes .
U nás se to teda neděje, protože od nás by lidi tak jako ani neměli kam jít na výlet, procházku . Bydlíme na kraji maličké vesnice, sem lidi na výlety nejezdí . Navíc zrovna kolem nás ani nevede žádná cesta nebo tak...
Jediné co se tu děje je to, že se občas přímo před našimi okny zastaví nějaké babči a drbou. Ale tak to neřeším, neřeší to tolik už ani psy, fena ta je štěstím bez sebe, protože lidi , a pes ten chvíli řve a pak jen nehnutě sleduje, případně ho baví lidi děsit, lekat...
Edit.: Jo a jak píše Keriotin, tak takhle taky občas jezdíme. Jen se snažíme nestát přímo někomu před barákem, případně se i ptáme, jestli tam můžeme stát. No ale to hned vylezeme z auta a jdeme, pak hned jedeme. Nějak nechápu, co ti lidi dělají hodinu v autě .
A když už jsme u toho, tak jsem se dneska taky dostala k zajímavé otázce. Po FB koluje video, kde se rvou dva BOM a páníci je tak nějak nedokážou oddělit od sebe, jen je tahají za zadní nohy a tím to zhoršují. Ukazovala mi to známá s tím, že to řešily s kolegyněmi a všechny se shodly na tom, že by taky nevěděly, jak se v dané situaci chovat, a že by nejspíš dělali to samé. Přitom zrovna ta známá má cca 50 kg psa, který nesnese cizí psy.. Ty ostatní prý taky mají větší psy a taky ne přímo nekonfliktní miláčky...Ale nikdo z nich neví, jak se v takové situaci chovat a ten postup na videu jim přišel v pohodě.

marcelaamax
napsal(a):
Já to moc nechápu . To vám někdo zastaví před barákem a hodinu sedí v autě? . Tak z toho bych byla nervózní taky, a byl by z toho hlavně nervózní pes .
U nás se to teda neděje, protože od nás by lidi tak jako ani neměli kam jít na výlet, procházku . Bydlíme na kraji maličké vesnice, sem lidi na výlety nejezdí . Navíc zrovna kolem nás ani nevede žádná cesta nebo tak...
Jediné co se tu děje je to, že se občas přímo před našimi okny zastaví nějaké babči a drbou. Ale tak to neřeším, neřeší to tolik už ani psy, fena ta je štěstím bez sebe, protože lidi , a pes ten chvíli řve a pak jen nehnutě sleduje, případně ho baví lidi děsit, lekat...
Edit.: Jo a jak píše Keriotin, tak takhle taky občas jezdíme. Jen se snažíme nestát přímo někomu před barákem, případně se i ptáme, jestli tam můžeme stát. No ale to hned vylezeme z auta a jdeme, pak hned jedeme. Nějak nechápu, co ti lidi dělají hodinu v autě .
A když už jsme u toho, tak jsem se dneska taky dostala k zajímavé otázce. Po FB koluje video, kde se rvou dva BOM a páníci je tak nějak nedokážou oddělit od sebe, jen je tahají za zadní nohy a tím to zhoršují. Ukazovala mi to známá s tím, že to řešily s kolegyněmi a všechny se shodly na tom, že by taky nevěděly, jak se v dané situaci chovat, a že by nejspíš dělali to samé. Přitom zrovna ta známá má cca 50 kg psa, který nesnese cizí psy.. Ty ostatní prý taky mají větší psy a taky ne přímo nekonfliktní miláčky...Ale nikdo z nich neví, jak se v takové situaci chovat a ten postup na videu jim přišel v pohodě.
Zajímavá otázka. Já si myslím, že bych svýho psa, kterej by se pral, dokázala vyřešit - ale nedozvím se to, páč v takový situaci jsem nikdy nebyla a myslím, že už ani nebudu. Taháním za zadní určitě ne, spíš bych šla proti psovi zepředu, od čumáku. A tam člověk samozřejmě riskuje vlastní ruce... a proto existují náhubky...
napsal(a):
Já se přiznám, že my asi tak jednou nebo dvakrát do roka přijedeme někam na vesnici, většinou úplně "do nikam", vyskočíme z auta, a jdeme na výlet po neznačených cestách, co jsme si našli na mapě
Ale někam přijet, hodinu sedět v autě a pak jet dál, to se mi obvykle nestává.
No já chápu přijet a jít do nikam, ale to taky parkujete lidem hned u branky?
marcelaamax
napsal(a):
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/136055084/posledni-pejsek.php
Moc vidět tam nejsem. Myslím, že někde bylo fotek víc, ale už to nemůžu dohledat.
Matka je úplně stejná jako Vikiny, tatík byl asi taky černej s pálením
Ale Vikina vypadala v den odběru takto...

napsal(a):
Zajímavá otázka. Já si myslím, že bych svýho psa, kterej by se pral, dokázala vyřešit - ale nedozvím se to, páč v takový situaci jsem nikdy nebyla a myslím, že už ani nebudu. Taháním za zadní určitě ne, spíš bych šla proti psovi zepředu, od čumáku. A tam člověk samozřejmě riskuje vlastní ruce... a proto existují náhubky...
Zpředu nechodit, to i "můj hodný" pes může člověka pokousat, protože přeskok.. Zvednout za obojek nebo za něco, za co chytit jde. Vzala jsem takhle psa za postroj a to moc nepomohlo, ale za krkem jo, protože je to citlivé místo, a když ho fakt nadzvednete, tak nemůže dýchat a musí otevřít hubu, tím pustí protipsa a už ho odtáhnete.

Atheira
napsal(a):
No já chápu přijet a jít do nikam, ale to taky parkujete lidem hned u branky?
Taky to tady dělají. A ještě mi hází odpadky do popelnice a občas se netrefí.
Nejlepší je schovat se vedle okna, pootevřít okno a zařvat "co tam děláš". Se vždy leknou a jedou pryč. A úplně nejlepší je, když Váš pes reaguje na ten "řev" a začne tím hlídacím hlasem, stoprocentně jeli do coopu pro plínky :-)
Marcela: Právě, že se to přímo mně stalo už víckrát. Jednou jsem se teda docela bála, protože bylo na podzim, kdy ráno nebylo vidět, vstávala jsem brzy a jela pryč a jak jsem měla rozsvíceno jen malé světlo, ani jsem neřešila nějaký závěsy do ulice... a bylo tak šest, kdy jsem si všimla, že mi přímo před oknem stojí auto. Taková stará kraksna. A v ní chlap. Dost jetej, vypadal na takový ten typ, co už se aspoň týden nemyl. Prostě tam seděl. Fena byla nervózní, ale neřvala, jen koukala z okna a čekala, co se bude dít. Byla jsem tu jenom já v podstatě v celý ulici. Nejbližší soused po smrti, na druhé straně lidi, co kromě léta žijí ve městě na bytě, takže barák taky prázdnej.
Seděl tam dlouho. Na sedmou se už začalo rozednívat a všimla jsem si, že ulicí jde někdo se psem, tak jsem vylezla, že seberu odvahu a zeptám se, jestli něco potřebuje. Jakmile jsem došla k brance, chlap odjel. Tak nevím, jestli mu došlo, že je to divný nebo co to mělo být.
Takový ty lidi, co se ztratili a neví, kudy jet, tak se štrachají v mobilu nebo ptají po okolí poznáte. Ale exoti, co zajedou do ulice a prostě tam jenom tak jako čilujou v autě, se tu občas objeví a já fakt nevím, co si o tom myslet.
Jinak jako úplně rozumím tomu, nechat auto někde u polňačky nebo na nějakém odpočívadle, případně úplně někde na konci ulice, kde je zřejmé, že nemáte v plánu nikoho ze zdejších navštěvovat. Ale parkovat jim podél plotu vedle vjezdu k vratům nebo pár metrů od branky mi vždycky přišlo hrozně divný a nejen mě, prostě jsem v tom vyrostla, tady to takhle prostě je.
Mimochodem, tahle otázka vznikla tak, že tu přijeli lidi, vypustili psa, ten začal provokovat hned všechno, co se hlo. Mamka odjížděla, šla k autu a málem kejdla do dinosauřího lejna hned u dveří řidiče. Říkám, za okýnko, místo pokuty... To né, to by neudělala. Tak radím - hoď mu to k jeho dveřím, vždyť je to jeho lejno...

Atheira
napsal(a):
..ne, mam to stejně, jdu se vždycky zeptat co potrebuji, koukají na mně jako na blázna...mamca zacala dávat na příjezdovou cestu (jinak tam máme strouhu) kameny, obcas zapomenu dat na místo a už jsou tam uhnizděny, je to pred branou vjezdu na pozemek, nechápu, ze nechápou....
napsal(a):
Jo ono to myslím bylo dokonce video z nějakého psího parku, kde běhalo víc psů na volno.
Ono je asi pravda, že dokud to člověk nepotřebuje, nezažije, tak to asi nějak neřeší. Já jsem to bohužel u psa zažila několikrát, jednou to bylo mojí vinou, za to se stydím doteď. V ostatních případech byla chyba na druhé straně, případně na obou stranách (že psi neměli koš protože to nikdo nečekal)... A je pravda, že teda poprvé to oddělení trvalo dýl, pak už to bylo v rámci sekund, pokud spolupracoval i ten druhý.. Ale pokud ten druhý nespolupracuje, případně se hroutí, tak pak je to hrozně těžký. Takže můžu být připravená jak chci, ale když není schopný ten druhý, tak je mi to k ničemu. Já teda doufám, že už to taky nebudu muset řešit (už jsem poučená, tam kde jsou psi je pes prostě jedině s košem), ale zrovna naposledy se nám to stalo na závodech, kde jaksi pes vzhledem ke sportu košík mít nemohl a napadl ho druhý pes. Mě se nejvíc osvědčilo vyškrcení za obojek, nebo vodítkem, to každej pes pustí zaručeně a do pár vteřin, to tak těžké není, ale je pak důležitý udržet oba psy od sebe a to už někdy problém je.... Případně na závodech jsme to řešili i páčidlama (protože psi vzhledem k disciplíně neměli ani obojky, jen postroje) a tam se mi právě stalo to, že když už jsme psi rozdělili, tak ještě dvakrát majitel druhého psa neudržel a ještě dvakrát se do sebe zakousli znovu... Ale tak to zase bullové no.. Ale právě ten jeden maliňák se rval přesně jako bull - prostě držel... A tím jak ho tahali a druhého psa taky, tak musel být ten druhý dorvaný ještě víc.

Atheira: a nehrajou ti lidé nějakou hru? dřív letěly kešky (geokešink), bůh ví, co je dnes.

Můžete dát odkaz na to video?
Hroutící se páníček je bezva, jako by nevěděl, že psi se perou :-) Ne, tak "můj pes tohle ještě nikdy neudělal" .. a neudržet svého psa.. no tak uvidím v pondělí, po půl roce do města, pak napíši..v případě, že nebudu zavřená někde, kde není wifi.

napsal(a):
Atheira: a nehrajou ti lidé nějakou hru? dřív letěly kešky (geokešink), bůh ví, co je dnes.
Né. Jeden druh jsou lidé, co se rozmýšlí, kam pojedou, co budou dělat. A ten druhý, to jsou zloději.
Terven
napsal(a):
Teprve teď jsem si všimla tý ceny....vidím dobře???
Jo ta cena je mazec https://www.sbazar.cz/moutelicekj/detail/143992985-posledni-pejsek tady jsou ještě jiné fotky
napsal(a):
Můžete dát odkaz na to video?
Hroutící se páníček je bezva, jako by nevěděl, že psi se perou :-) Ne, tak "můj pes tohle ještě nikdy neudělal" .. a neudržet svého psa.. no tak uvidím v pondělí, po půl roce do města, pak napíši..v případě, že nebudu zavřená někde, kde není wifi.
Dávám odkaz, jen teda upozorňuji, ať citlivější povahy radši nekoukají
https://www.facebook.com/gustavo.magalhaesvieira/videos/10219734265848174

V Podbořanech je léčebna pro choromyslné.
napsal(a):
Dřív? Tady jsou kešky po lesích pořád a lidi je tu chodí hledat docela aktivně... Teda spíš přes léto, ale dají se tu potkat.
Nevěřím tomu, že by tohle byla nějaká hra. Zase - neděje se to denně. Ale občas se to prostě stane, že tu někdo takhle zakotví a nikdo neví, co se teda vlastně děje. Dobrý je, když je nás tu víc a je hezký počasí, takže jsou všichni na zahradách. To vám tak přifrčí cizí auto s cizíma lidma a uvelebí se tady u něčího plotu.
Veškerý osazenstvo celý ulice, co je zrovna venku, zpozorní a kouká. "To je k tobě?" "Ne, kdo to je?" "to je asi k xy, možná si jen spletl barák" zatím vidíte přes cestu, že xy kouká zmateně a neví, která bije Tak všichni chvíli jenom tak zmateně stojí a čekají, co bude... A ti lidi tam prostě sedí a netuší, že zmátli tolik lidí.

marcelaamax
napsal(a):
Má ostnatý obojek a ještě elektriku, nebo už vidím úplně blbě?
Ne zrovna u našeho baráku, ale občas třeba jdu se psama a narazím na auto, ve kterým sedí lidi. A často na odlehlým místě. Taky z toho nemívám dobrej pocit. Zloději to možná nebudou, ale taky si vždycky představuju něco nekalýho.
Ale teď máme lockdown, v hospodě se sedět nedá, tak se možná lidi scházejí v autech. Venku je zima.
Terven
napsal(a):
Ne zrovna u našeho baráku, ale občas třeba jdu se psama a narazím na auto, ve kterým sedí lidi. A často na odlehlým místě. Taky z toho nemívám dobrej pocit. Zloději to možná nebudou, ale taky si vždycky představuju něco nekalýho.
Ale teď máme lockdown, v hospodě se sedět nedá, tak se možná lidi scházejí v autech. Venku je zima.
Lidi v autech na odlehlým místě mě ani tolik neděsí. Většinou si jezdí zasouložit, lockdown nelockdown... I když, pravda, jednou jsem tak šla a v lese auto. Otevřený dveře u řidiče a tam zcela nahý chlap. Jinak nikdo, jen on... Prostě tam seděl a koukal si na fimfulína... zajímavý exemplář. No, ale někteří tihle záletníci a šoustači různých druhů jsou dost vyvedení z míry, když zjistí, že na jejich ultra tajným místečku taky chodí lidi. To by člověk neřekl, když je tam v lese cesta, na kterou zvládli vjet autem, že? Tam určitě už roky nikdo nebyl! Odlehlý místo jak nikde.
Máme v rodině myslivce, který si vyloženě užívá na taková auta klepat a když se pobaví vykulenýma ksichtama, tak jim oznámí, ať koukaj vypadnout a že už je v lese autem nechce vidět.
napsal(a):
Má ostnatý obojek a ještě elektriku, nebo už vidím úplně blbě?
Ostnáč má, elektrika si myslím, že to není. Ale když se podíváte, tak tam ostnáč mají asi všichni psi, ten NO, který tam byl na začátku ho má taky, a majitel toho druhého BOM má ostnáč na té šňůře, co drží.. Vidím to na nějaký rádoby cvičák

Atheira
napsal(a):
Lidi v autech na odlehlým místě mě ani tolik neděsí. Většinou si jezdí zasouložit, lockdown nelockdown... I když, pravda, jednou jsem tak šla a v lese auto. Otevřený dveře u řidiče a tam zcela nahý chlap. Jinak nikdo, jen on... Prostě tam seděl a koukal si na fimfulína... zajímavý exemplář. No, ale někteří tihle záletníci a šoustači různých druhů jsou dost vyvedení z míry, když zjistí, že na jejich ultra tajným místečku taky chodí lidi. To by člověk neřekl, když je tam v lese cesta, na kterou zvládli vjet autem, že? Tam určitě už roky nikdo nebyl! Odlehlý místo jak nikde.
Máme v rodině myslivce, který si vyloženě užívá na taková auta klepat a když se pobaví vykulenýma ksichtama, tak jim oznámí, ať koukaj vypadnout a že už je v lese autem nechce vidět.
Teda vy máte zážitky. Já kdybych viděla nahatýho chlapa v autě, tak zdrhám co nejrychleji pryč. Mně se ani teď nestává, že bych potkávala auta na odlehlých místech, asi by mě to fakt hodně vyděsilo.
Jinak to parkování u domu by mně taky přišlo divný, tady se to neděje, akorát se nám stávalo, že nám před domem drze parkoval soused, takže jsme to vyřešili velkými kameny.
napsal(a):
Teda vy máte zážitky. Já kdybych viděla nahatýho chlapa v autě, tak zdrhám co nejrychleji pryč. Mně se ani teď nestává, že bych potkávala auta na odlehlých místech, asi by mě to fakt hodně vyděsilo.
Jinak to parkování u domu by mně taky přišlo divný, tady se to neděje, akorát se nám stávalo, že nám před domem drze parkoval soused, takže jsme to vyřešili velkými kameny.
Já musela projít kolem, protože jsem byla už skoro doma. Nazpět bych zdrhala pryč do lesa. On to možná ani nevěděl, ale byl asi 400m od zadní branky do zahrady, jen to z té cesty vypadá, že tam je jen les a vesnice ještě ne.
Tak příjemný mi to nebylo, zvlášť, když vypadal dost mimo, jen tam tak jako seděl... Zas jsem ale věřila, že jednak běhám snad rychleji než dovede on (atlet to úplně nebyl 😂)... Než by se vysoukal z auta a pak... Jít po někom se psem, když se mi cestou k němu bimbá neoblečenej Franta? No nevím nevím.
Jinak na lesních cestách, co jsou fakt bokem, stojí šoustací auta věčně. To je takový evergreen.

marcelaamax
napsal(a):
Ostnáč má, elektrika si myslím, že to není. Ale když se podíváte, tak tam ostnáč mají asi všichni psi, ten NO, který tam byl na začátku ho má taky, a majitel toho druhého BOM má ostnáč na té šňůře, co drží.. Vidím to na nějaký rádoby cvičák
V Rusku i na Ukrajině se k výcviku normálně využívá ostnáč, takže mě to neudivuje. Tohle je takový cvicíci plácek.

Atheira
napsal(a):
Dřív? Tady jsou kešky po lesích pořád a lidi je tu chodí hledat docela aktivně... Teda spíš přes léto, ale dají se tu potkat.
Nevěřím tomu, že by tohle byla nějaká hra. Zase - neděje se to denně. Ale občas se to prostě stane, že tu někdo takhle zakotví a nikdo neví, co se teda vlastně děje. Dobrý je, když je nás tu víc a je hezký počasí, takže jsou všichni na zahradách. To vám tak přifrčí cizí auto s cizíma lidma a uvelebí se tady u něčího plotu.
Veškerý osazenstvo celý ulice, co je zrovna venku, zpozorní a kouká. "To je k tobě?" "Ne, kdo to je?" "to je asi k xy, možná si jen spletl barák" zatím vidíte přes cestu, že xy kouká zmateně a neví, která bije Tak všichni chvíli jenom tak zmateně stojí a čekají, co bude... A ti lidi tam prostě sedí a netuší, že zmátli tolik lidí.
Loví pokémony ? Někdo ho tam viděl, tak čekají ?
Občas taky na výletě parkuju někomu u plotu, vedle plotu....Ale to se zeptám, jestli tam můžu auto nechat. Nerada bych pumpovala, až se vrátím. Zatím mě nikdo neodmítl, pochopitelně neblokuji branku, vjezd.
Párkrát se nám stalo, že při špatném odbočení jsme dojeli " na hnůj" a pak to bylo přesně jak píšete. Na zahrádkách udivené pohled, ke komu......Tak jsme jen zamávali, otočili a jeli hledat tu správnou cestu.
Ve vsi se dá zabloudit spíš než ve městě. Cest a ulic něurekom a ukazatel žádný.

eni
napsal(a):
Ano, loví pokémony....znám takových lidí dost..jezdí po městě a lověj...příp. vylezou z auta, chodí a čumí do mobilů...
To se ještě pořád loví....vím, že to jeden čas dělala dcera, ale to už je pár let. Manžel taky, ale ten nikde nic nehonil, seděl a lákal k sobě
Teď už ani lidi, co by lovili, u nás nevídám.
marcelaamax
napsal(a):
Tohle je zrovna ta nejsnáz řešitelná rvačka. Nechápu, na co tam čekaj. Je teda fakt, že ve rvačce si servítky k psům nijak neberu. Naběhnu, chytnu svýho a útočníka skopnu. Pokud zůstane zakouslej, tak hodim smyčku z vodítka kolem krku a vyškrtim. Během chvilky pustí....

Konečně krásně i u nás, i když ráno byla tráva fest omrzlá a mlha, takže skřeti zůstali doma. Ale labiny si to užily. A štěnda konečně ven, zvlášť jedna jezina řádila jak černá ruka a všichni jsou nádherně unavení

Tak mě se posledních dny venčí...jak to popsat "střídavě oblečno" a nemyslím počasí.
Gina hárá, takže třeba dva dny je úplně zlatá, až se pomalu plácám po rameni, že moje výchova padá na úrodnou půdu, pomalu se rozhlížím, kde je delegace, co mi jde dát medaili za výchovu pastevce, že fena funguje na jedničku s hvězdičkou a pak přijde den, kdy madam nechá mozek doma a já bych jí nejradši překousla, ale samozřejmě se musím obrnit trpělivostí, protože holt i ty úžasné feny mají prostě své dny.
Teda alespoň doufám, že to je háráním, protože jestli ne, tak před sebou máme víc práce než si myslím.
napsal(a):
Tak mě se posledních dny venčí...jak to popsat "střídavě oblečno" a nemyslím počasí.
Gina hárá, takže třeba dva dny je úplně zlatá, až se pomalu plácám po rameni, že moje výchova padá na úrodnou půdu, pomalu se rozhlížím, kde je delegace, co mi jde dát medaili za výchovu pastevce, že fena funguje na jedničku s hvězdičkou a pak přijde den, kdy madam nechá mozek doma a já bych jí nejradši překousla, ale samozřejmě se musím obrnit trpělivostí, protože holt i ty úžasné feny mají prostě své dny.
Teda alespoň doufám, že to je háráním, protože jestli ne, tak před sebou máme víc práce než si myslím.
Tomu já říkám, že máme mozeček v Humpolci
Ale je krásná...

Včera měl Alan na návštěvě maminku.No udělat foto bylo možné až po 3 hodinách lítání,honění a mytí si nohou našeho Alana.Myslela jsem,že zalehne a bude ležet.Na hodinku jsme odešli a když jsme se vrátili běžel s balónem v hubě a výrazem:"Jdeme se honit,ne?Kde vězíš?"

napsal(a):
.je skvostná....

napsal(a):
.je skvostná....
Jo tak to ona je.....moje chlapy...manžela i syna si teda zaháčkovala víc než jsem si myslela...ne že by oplývala takovou inteligencí jako Sára, tak zdatná manipulátorka to není, ale ona to zase dohání tím svým andělským vzhledem a samozřejmě pusinkovacím módem.
A já, co se tady furt holedbám, že psy rozmazluju na max a jak se s nima crcám atd, tak jsem prý nejpřísnější člen rodiny a kluci mě neustále napomínají, že mám být hodnější....a za to hodnější je považováno i to, když Ginuši odnesu na stolek v obýváku večeři na porculánovým talíři....Gina leží na Gauči a kouká, já se otočím a jdu pryč
a manžel..."no ty jí to sem flákneš jak psovi"
já:"no tak má nohy, když bude chtít jíst, tak se zvedne"
manžel:"no ale podívej jak kouká, chudinka"
A nej gól.....my máme v obýváku dvě rohový sedačky, já mám svoje oblíbený místo a berbeři se vždycky poskládali kolem mě. Pokud nejsem přítomná, tak se tam většinou válí synátor. No a naše pyrenejská madam si ho naučila, že když bude kňourat, tak on jí to místo uvolní........no a pak chodí a zkouší to i na mě, já jí s tím pošlu do háje..."Gino NE, jdi si laskavě lehnout jinam".......nebudu popisovat, co pak poslouchám od chlapů za komentáře, že bych si taky mohla sednout jinam..."ona v tom růžku ráda lež....Ginuško, ty chudinko malá, panička je zlá a nechce tě tam pustit"
Jo prostě naše Gina je opravdu skvostná
Edit: omlouvám se za OT

napsal(a):
Jo tak to ona je.....moje chlapy...manžela i syna si teda zaháčkovala víc než jsem si myslela...ne že by oplývala takovou inteligencí jako Sára, tak zdatná manipulátorka to není, ale ona to zase dohání tím svým andělským vzhledem a samozřejmě pusinkovacím módem.
A já, co se tady furt holedbám, že psy rozmazluju na max a jak se s nima crcám atd, tak jsem prý nejpřísnější člen rodiny a kluci mě neustále napomínají, že mám být hodnější....a za to hodnější je považováno i to, když Ginuši odnesu na stolek v obýváku večeři na porculánovým talíři....Gina leží na Gauči a kouká, já se otočím a jdu pryč
a manžel..."no ty jí to sem flákneš jak psovi"
já:"no tak má nohy, když bude chtít jíst, tak se zvedne"
manžel:"no ale podívej jak kouká, chudinka"
A nej gól.....my máme v obýváku dvě rohový sedačky, já mám svoje oblíbený místo a berbeři se vždycky poskládali kolem mě. Pokud nejsem přítomná, tak se tam většinou válí synátor. No a naše pyrenejská madam si ho naučila, že když bude kňourat, tak on jí to místo uvolní........no a pak chodí a zkouší to i na mě, já jí s tím pošlu do háje..."Gino NE, jdi si laskavě lehnout jinam".......nebudu popisovat, co pak poslouchám od chlapů za komentáře, že bych si taky mohla sednout jinam..."ona v tom růžku ráda lež....Ginuško, ty chudinko malá, panička je zlá a nechce tě tam pustit"
Jo prostě naše Gina je opravdu skvostná
Edit: omlouvám se za OT
..vasi chlapi mají me velké sympatie....poslyste začněte psát, alespoň povídky..číst vas je balzám pro duši....
napsal(a):
.je skvostná....
Jak já vám rozumím. Náš pastevec sice nehárá (😁) , ale feny v okolí asi ano. Je den, kdy jdeme na procházku a on je miliónový, poslouchá jak hodinky a taky si říkám, že na to, že je to pastevec, tak je extrémně poslušný a netvrdohlavý.
A zrovna předevčírem jsme šli, v dáli před náma vidím dva psy a jedno z toho asi fena, protože Tim olizoval trávu co dva metry, chtěl táhnout jako blázen, nevěděl ani jak se jmenuje, nereagoval, klapky na očích a uších a až po cestě domů si všiml, že jsem na té procházce byla taky 🤦🏼♀️

Katka12345
napsal(a):
Jak já vám rozumím. Náš pastevec sice nehárá (😁) , ale feny v okolí asi ano. Je den, kdy jdeme na procházku a on je miliónový, poslouchá jak hodinky a taky si říkám, že na to, že je to pastevec, tak je extrémně poslušný a netvrdohlavý.
A zrovna předevčírem jsme šli, v dáli před náma vidím dva psy a jedno z toho asi fena, protože Tim olizoval trávu co dva metry, chtěl táhnout jako blázen, nevěděl ani jak se jmenuje, nereagoval, klapky na očích a uších a až po cestě domů si všiml, že jsem na té procházce byla taky 🤦🏼♀️
až po cestě domů si všiml, že jsem na té procházce byla taky
No tak klučičí bezmozky snad ani nebudu komentovat.....měla jsem doma.
Když ráno Jack odmítl snídani, tak bylo jasný, že někde v sousedství něco hárá a že máme tudíž minimálně týden o "zábavu postaráno"..... ono když pes i v normálním režimu není echt myslitel, tak nějaká háravka v okolí to fakty nevylepší....respektive procento úspěšnosti, že pes něco vymyslí, klesne na minimum....a to mozkové minimum už je tam od toho, aby pes dejchal a hejbal se.
Je to něco podobného jako vtip viz foto...
Nevím jak ostatní, ale psímu klukovi jsem musela v těchto obdobích dávat minimálně 3x tolik povelů než feně, protože jsem mu všechno musela říkat 3x.
Pokud si zde pozorný čtenář všiml početní nesrovnalosti mezi vloženým vtipem a mým přirovnáním a říká si "Sardullah, ale ta ženská v tom vtipu říká, že se chlapovi všechno musí říkat 2x"
Tak to vám vážení řeknu, že to není nesrovnalost....protože režim, kdy pes dostává 2x tolik povelů než fena, protože mu všechno musím říkat 2x, je normální běžný stav, kdy okolo nic nehárá.....

venčení tohoto týdne - lesy za humny, všude hodně vody, počasí velmi aprílové... Pro místní zahrádkáře přidám, že citroník už byl vyvlečen ven (včerejší mrazivé ráno snad přežil) a naše "konvalinkové pole" pod borovicí má do kvetení daleko...

napsal(a):
venčení tohoto týdne - lesy za humny, všude hodně vody, počasí velmi aprílové... Pro místní zahrádkáře přidám, že citroník už byl vyvlečen ven (včerejší mrazivé ráno snad přežil) a naše "konvalinkové pole" pod borovicí má do kvetení daleko...
Idylka :)

U nás se jakýkoliv náznak poslušnosti už zcela rozplynul do "mám dostat piškot, ne snad? .... piškot, ne granuli!... no proto". Vzdala jsem to a normálně za tím psem jdu, kam jde on, místo trapných snah dostat ho zpět na cestu.
Ale před pár dny se vydal cvalem (on totiž nemůže chodit, že ano) vítat náhodnýho kolemjdoucího, kterej se dopustil přečinu vyskytování se v místech, kde někdy potkáváme piškotovýho důchodce. Z mně automaticky vypadlo přivolání a přitom jsem si pomyslela, že to je marný, že bude trapas, načež se pes otočil a cválal si ke mně pro piškůtek. No a mě to tak překvapilo, že jsem nahlas komentovala "prosímtě, ty umíš takhle poslouchat? to jsou teda věci"... náhodný kolemjdoucí se tomu hodně divil.....

Dnes jsme nevenčili,pastevec měl na starosti naše 2 flaškáče na dvoře.Pár momentek,jelikož vyfotit pořádný foto nejde.

Atheira
napsal(a):
Kam se hrabou všichni zdejší barfaři, koukám. Na té první fotce se normálně konzumuje živá kořist.
a na té čtvrté nee ?? Tam tu kočku načal od hlavy

Atheira
napsal(a):
Kam se hrabou všichni zdejší barfaři, koukám. Na té první fotce se normálně konzumuje živá kořist.
Naštěstí kořist přežívá už 3 týdny a ta druhá už 18 let,ta už těch barfařů přežila.
Kůzlatům se musí dělat hygiena,umít tlamičky od mlíčka a pak i druhou stranu,což jako správný pastevec ví a chopil se toho.

napsal(a):
Naštěstí kořist přežívá už 3 týdny a ta druhá už 18 let,ta už těch barfařů přežila.
Kůzlatům se musí dělat hygiena,umít tlamičky od mlíčka a pak i druhou stranu,což jako správný pastevec ví a chopil se toho.
To by se Ginušce líbilo taky, takový krásný kůzlátka. Jenže ona měla tu smůlu, že se dostala do rodiny, kde takové zvířectvo není....tak holt budeme muset zase zavítat k nám do zoologický, aby se koukla na zvířátka. Jen doufám, že tam nebudou hordy dětí a že se k těm zvířátkům dostaneme. V loni chudák nemohla dát ani pusinku poníkovi, protože ti byli v dětském obležení.

napsal(a):
Krásný pes a vůbec supr fotky 👍

napsal(a):
To by se Ginušce líbilo taky, takový krásný kůzlátka. Jenže ona měla tu smůlu, že se dostala do rodiny, kde takové zvířectvo není....tak holt budeme muset zase zavítat k nám do zoologický, aby se koukla na zvířátka. Jen doufám, že tam nebudou hordy dětí a že se k těm zvířátkům dostaneme. V loni chudák nemohla dát ani pusinku poníkovi, protože ti byli v dětském obležení.
On Alan dělá kozí mámu,kůzlata se narodila o týden dřív,špatný porod,koza nemá mléko a navíc zatím pořád leží,takže my krmíme a údržbu a chůvu dělá pes.Jenže dnes letěl hlídat,kůzle za ním a už jsem ho chytala,že až poletí zpátky,tak ho zašlápne.Nějaký den trvalo,než pochopil,že se s nimi nedá honit,a pobízet je packou,že si s ním hrát nebudou,ale na druhou stranu zase strpí jejich cucání chlupů a hledání cecíků a žďuchání do břicha,jestli se přece nějaké mlíčko nenajde.
No místo hnědý mámy mají bílou.

Zahrádkářské okénko:
V sobotu jsem v zahradnictví utratila majlant, ale mám překrásné surfinky, takové jsem ještě neviděla, moc se těším na ty narostlé závěsy
Při přesazování do truhlíků jsem měla pod rukama neustále nějakou mopsli - vždy jsem jednu vyhodila a dvě další se vyskytly. Když se konečně uvelebily všechny tři na dece poblíž, tak si to přikvačil Pan Bečka a slastně do mě zatínal drápky... No prostě normálně bych tu práci zvládla asi za třetinu času, ale takhle? A hádejte, kdo z nás byl večer nejvíc unavený...
napsal(a):
Zahrádkářské okénko:
V sobotu jsem v zahradnictví utratila majlant, ale mám překrásné surfinky, takové jsem ještě neviděla, moc se těším na ty narostlé závěsy
Při přesazování do truhlíků jsem měla pod rukama neustále nějakou mopsli - vždy jsem jednu vyhodila a dvě další se vyskytly. Když se konečně uvelebily všechny tři na dece poblíž, tak si to přikvačil Pan Bečka a slastně do mě zatínal drápky... No prostě normálně bych tu práci zvládla asi za třetinu času, ale takhle? A hádejte, kdo z nás byl večer nejvíc unavený...
Přesně v takové barvě jsem si nakoupila lilie a (nevím jak) letos vylezl takhle barevný jeden tulipán.
Já letos objevila surfinie černé jak noc. Zaujalo mě to, protože nejsou tmavě fialové, jako jiné kytky, u kterých píšou, že mají černé květy. Ale ony jsou fakt takové jak semišové a temné.... Vzala jsem jen jednu, víc po kupě by jich asi vypadalo už tak jako divně.

Atheira
napsal(a):
Přesně v takové barvě jsem si nakoupila lilie a (nevím jak) letos vylezl takhle barevný jeden tulipán.
Já letos objevila surfinie černé jak noc. Zaujalo mě to, protože nejsou tmavě fialové, jako jiné kytky, u kterých píšou, že mají černé květy. Ale ony jsou fakt takové jak semišové a temné.... Vzala jsem jen jednu, víc po kupě by jich asi vypadalo už tak jako divně.
Ty jsem měla vloni, ale vůbec nerostly, zklamaly mě A ta černá nebyla vůbec "okatá", jak se říká - prostě nebyly tak hezky výrazné.
napsal(a):
Ty jsem měla vloni, ale vůbec nerostly, zklamaly mě A ta černá nebyla vůbec "okatá", jak se říká - prostě nebyly tak hezky výrazné.
Já ji mám zatím týden a nakvetla do té na fotce. Kupovala jsem ještě nevykvetlé, měli tam jen obrázky. Tak doufám, že se jí bude dařit, zatím vypadá dobře.

Mám ráda plnokvěté a vonící petunie nebo surfinie, ale momentálně mám zatím jen dvě levandule a růžově a červeně kvetoucí jahody.
Pro mě jsou priorita rajčata a bazalka takže tím už jsem poměrně zásobená a v pátek jsem s těma zahradnickýma prácema pohnula, přesadila jsem sazenice, rozesadila jsem rajčata ze semínek a od dnešního rána už to mám všechno venku.
Možná dokoupím ještě nějaké byliny - máte tipy na nějaké blbuvzdorné? Petržel a pažitku tam mám taky, v minulých letech jsem mívala i rozmarýn, tymián, oregano...
Ještě mi vlastně chybí máta, tu už jsem umořila.
Na kytky dojde zřejmě až nakonec, ještě nejsem rozhodnutá, co letos zvolím a taky mám fůru vlastních semínek lichořeřišnic.
Dneska prý venčení přesně podle představ. Kdyby šlo místo procházek tu trasu jen plavat, určitě by byla spokojenější.

U nás dnes 22 stupňů, ale fouká tak, že manželovi na terase to odfouklo půlku kafe z hrnku.
Včera jsme byli cvičit u Zábřehu, tam bylo krásně, psi se i vykoupali, Julinka se dokonce potápěla, bohužel fotky nemám, měla jsem se 3 psy co dělat.

Atheira
napsal(a):
Dneska prý venčení přesně podle představ. Kdyby šlo místo procházek tu trasu jen plavat, určitě by byla spokojenější.
Nádhera!
My dnes venčíme takto. Téměř 25 stupňů je na chlupatého psa už smrtící teplota. Zítra vyrazíme na procházku už tak kolem půl šesté ráno, ať se aspoň trošku protáhne a potom budeme opět přežívat nalepení na chladícím betonu 🥵
O víkendu má přijet rodina a máme vyrazit na hory, tak snad se vážně ochladí, ať může jít taky, na horách to miluje.

Tak u nás je stále ještě 28°C,ale poděs je k neutahání.Přes hodinu běhal okolo kůzlat a další hoďku mně vnucuje balón.A momentálně provokuje manžela by se s ním mohl kousat.
napsal(a):
Tak u nás je stále ještě 28°C,ale poděs je k neutahání.Přes hodinu běhal okolo kůzlat a další hoďku mně vnucuje balón.A momentálně provokuje manžela by se s ním mohl kousat.
To Vám závidím, u nás i teď stále takhle.
Překvapivě opět špinavý, protože se válí celý den na trávě, betonu a chodí přes pampelišky 😁

Katka12345
napsal(a):
To Vám závidím, u nás i teď stále takhle.
Překvapivě opět špinavý, protože se válí celý den na trávě, betonu a chodí přes pampelišky 😁
Tak ten náš je neustále v pohybu.Když nehlídí a nelítá z jedné strany dvora na druhou,tak nosí míč,přetahovadlo,pískací hračky a dožaduje se honění,házení,přetahování.Ať je teplo nebo zima.
napsal(a):
Tak ten náš je neustále v pohybu.Když nehlídí a nelítá z jedné strany dvora na druhou,tak nosí míč,přetahovadlo,pískací hračky a dožaduje se honění,házení,přetahování.Ať je teplo nebo zima.
Ten náš má taky běžně vrtulku v zad**, vždycky všem říkám, že má ADHD. Ale poslední dva dny mu teplo dává zabrat 🥵

No tak holky...zlatá moje pastevecká lenora. Dneska jsme to ráno oběhy jen "kolem komína", pak reference od syna, že skoro celý den proválela. Já přijela večer z práce, udělali jsme takovou rychloprochajdu...jenom defakto přečtení psích novin....a tradá domů, u nás byl i v půl osmý večer docela hic. K veřeři jsem jí nakrájela na pidi kousíčky vepřový plecko a pak jsem za ní chodila a krmila...sice stylem "za tatínka, za maminku...", ale docela slušně se najedla a už o ní zase nevím...slyším, jak si venku kouše kost.
Na to, že mám teplomilnýho afričana, tak je nějakej rozbitej a prej mu je horko. Venku ujde 500 metrů a má jazyk na vestě. Je teda fakt, že ten pitomec tak před měsícem nasadil podsadu a je z něj celkem medvídek...
Jinak mě z něj asi trefí. Rehabilitujeme po úraze, do teď měl na rehabilitaci ve vaně hroznej problém, vodu už jsme dávno vzdali a aby fungoval, tak musela být vana i otevřená, takže z toho měl jen chodící pás a i tak toho ve vaně moc nenaťapal, ale při cvičení mimo vanu fungoval moc hezky. Přecházíme různý schůdky, kavalety a balanční podložky.
Teď to úplně otočil, vana může být i zavřená a krásně ťape, ale mimo vanu nefunguje a je jedno co mám v ruce. Prostě stojí a ani se nehne. Horko těžko dneska 6x přešel 3 kavalety.

No tak mopsle samozřejmě taky hotový, ale když panička pracuje na zahradě na sluníčku, tak jí prostě musí asistovat, i kdyby se měly upíct. Blběny... Až v osm večer je napadlo se rozplácnout na verandě na studenou dlažbu a ležely tam jak tři předložky, ani nechtěly domů
U nás horko psy taky docela překvapilo . Teda oni mají teplo rádi, ale včera byli nějací hotoví. Ráno jsme dali krátkou venčící procházku a potrénovali. Pak jsme celý den zahradničili a dělali na zahradě až do večera. No a psi se váleli na sluníčku, to milují, ale byli v režimu vypnuto , což je u nich divné . Žádné lítání, blbosti, prostě jen polehávali a pomalinku v klidu se přemísťovali z jednoho místa na druhé, občas se šli schladit do bazénku. Teprve asi v 9 večer začali ožívat a začali lítat po celé zahradě. No a dnes to vypadá dost podobně - venčení, snídaně a teď vyhřívání. Odpoledne zajdeme konečně k vodě plavat.
marcelaamax
napsal(a):
U nás horko psy taky docela překvapilo . Teda oni mají teplo rádi, ale včera byli nějací hotoví. Ráno jsme dali krátkou venčící procházku a potrénovali. Pak jsme celý den zahradničili a dělali na zahradě až do večera. No a psi se váleli na sluníčku, to milují, ale byli v režimu vypnuto , což je u nich divné . Žádné lítání, blbosti, prostě jen polehávali a pomalinku v klidu se přemísťovali z jednoho místa na druhé, občas se šli schladit do bazénku. Teprve asi v 9 večer začali ožívat a začali lítat po celé zahradě. No a dnes to vypadá dost podobně - venčení, snídaně a teď vyhřívání. Odpoledne zajdeme konečně k vodě plavat.
Ještě se na ty letní teploty nestačili adaptovat, je to skok. U nás byla samozřejmě hotová Vikina, ta teplo naprosto nedává a trpí i při nižších teplotách. Teď má navíc falešku a trochu se o ni pokoušel psincák, takže to je naprosto neprůstřelná kombinace.
Ale překvapivě to teplo bylo dost i na pinčovou...sice běhala, ale občas si dobrovolně chodila lehnout do stínu, což je u ní nezvyk.

Od zítra bude zima.

U nás včera taky horko, 22 stupňů, vyhledávali kaluže, takže jsme přišli domů jak čuňata. Dnes ráno jsme posnídali na terase, to bylo ještě klidno, teď už se schyluje k předem hlášené vichřici. Uvidíme, jak to bude vypadat odpoledne a zajeli bychom k rybníku.
Myslím, že nic jiného než koupačka mi dneska zase neprojde. Už teď je 24 stupňů. Na zítřek mám na předpovědi buřinu později odpoledne.
Jo a už jste se někdo stihl spálit? Já chytla ramena. Ta mě teda pálí i když si v noci špatně lehnu. Měla jsem rudý obličej, začal se mi loupat nos, ale pomohla mast a přes noc se to hodně zlepšilo, teď po druhé noci na další den je to úplně ok. Opalovák jsem si objednala (už x let jsem žádný nikdy nepotřebovala, asi jak to letos přišlo náhle, tak je to jiné), ale ještě nedošel, tak na ramenou nosím aspoň rukávy a mažu spáleniny, abych si to ještě nezhoršila.

Atheira: jo, já už v sobotu, kdy mělo být mmch hnusně

Mně přijde legrační, jak jsem se minulej tejden zuřivě těšila, až přestane ta staršlivá zima, a teď se po dvou dnech vedra velice těším, až se zítra ochladí
napsal(a):
Mně přijde legrační, jak jsem se minulej tejden zuřivě těšila, až přestane ta staršlivá zima, a teď se po dvou dnech vedra velice těším, až se zítra ochladí
Já si to zatím užívám. Ale jestli fakt přijde taková ta bouřka z vedra, tak na tu se těším taky. Ty jsem vždycky milovala.

Atheira
napsal(a):
Já si to zatím užívám. Ale jestli fakt přijde taková ta bouřka z vedra, tak na tu se těším taky. Ty jsem vždycky milovala.
Taky mám bouřky moc ráda. Ale jinak preferuji počasí v rozmezí 10-20°C, což je bohužel trochu úzký rozsah...
Se psem je to v tomhle počasí dost bída.
Mě tohle počasí vyhovuje 😀. Byli jsme u vody, a ted super klídek a válení se na zahradě konečně 😁. Večer až se ochladí, tak půjdeme ještě vylítat.

marcelaamax
napsal(a):
Mě tohle počasí vyhovuje 😀. Byli jsme u vody, a ted super klídek a válení se na zahradě konečně 😁. Večer až se ochladí, tak půjdeme ještě vylítat.
Teda...fotka princezničky na lehátku....to je pohodička, jak reklama na psí dovolenou

K večeru se zatáhlo, zajely jsme k rybníkům. Díky tomu, že nepražilo slunce a po cestě byla průběžně voda, proběhla se i Vikina.
A musím konstatovat, že už nám zase nesedí postroje, takže nás čeká "další díl telenovely" čili měření a shánění.
Vikině nesedí dlouhodobě, vodorovný pás pod břichem visí pár cm pod psem. Pokud se namočí, visí ještě víc. Je to jenom kosmetická záležitost, naštěstí to na funkci nemá vliv.
U pinčový horší, zřejmě přibrala nebo se přesvalila anebo je to možná jenom tím proběhlým psincákem - pokud se do něj opře, přiškrtí ji skoro stejně jako obojek a rozkašle se. Jinak už je v pohodě a prakticky nekašle.
Uvažuju o nějakým hrudním postroji, ideálně Hurtta. Tyhle, co máme ze 4 dox, jsou super, ale změřit psa tak, aby to fakt sedělo, to je evidentně pro mě nadlidskej úkol.

napsal(a):
A my dnes zajeli nový gril
je tam kamen nebo litina...Blběny jsou dobrý, já mopsle na koních říkám mimozemšťane-(podle Muži v černém)
PS: taky vás točí jak vám dýchají za zády , ale do stínu nejdou?

napsal(a):
je tam kamen nebo litina...Blběny jsou dobrý, já mopsle na koních říkám mimozemšťane-(podle Muži v černém)
PS: taky vás točí jak vám dýchají za zády , ale do stínu nejdou?
Jsou tam dvě žuly, celkem 80 x 40 cm, plus kousek litinového roštu 20 x 40 cm (ten používáme výjimečně).
Jo a blběny raději chcípnou u paničky na slunku, než by se šly schovat. Jsou všichni stejní!

A dnes jsem se konečně dostala k rozsazování kopřiv. Nějak jsem to s těmi řízky přehnala. I Ginnu to znavilo

napsal(a):
A dnes jsem se konečně dostala k rozsazování kopřiv. Nějak jsem to s těmi řízky přehnala. I Ginnu to znavilo
..nemůžu v Praze v dosahu květinářství sehnat, kytka mého dětství....

napsal(a):
..nemůžu v Praze v dosahu květinářství sehnat, kytka mého dětství....
Kšeftuje se s nima různě po FB. A mívají je hojně už i v zahradnictvích. Nevím odkud jste, ale pár řízků mohu poskytnout.

napsal(a):
Kšeftuje se s nima různě po FB. A mívají je hojně už i v zahradnictvích. Nevím odkud jste, ale pár řízků mohu poskytnout.
..bohužel z Prahy, v okolí u nás pořád nic...

rapotacka11
napsal(a):
U nás na trhu měli "kopřivy" (včera) - k 8O,- korunám
(75 - 78 ?)
Rajčata 20,- vloni 15,-.
..vida, na trzich by se daly sehnat, mrknu na tržnici, diky za tip, tam toho vzdy měli z kytek dost....
napsal(a):
..vida, na trzich by se daly sehnat, mrknu na tržnici, diky za tip, tam toho vzdy měli z kytek dost....
Fotó je mizerné, ale kdybyste nesehnala, klidně se podělím, jsme taky z Prahy. :-)

manitschka
napsal(a):
Fotó je mizerné, ale kdybyste nesehnala, klidně se podělím, jsme taky z Prahy. :-)
.jsou moc hezké.. mrknu po trzích a snad seženu, jinak zdravim z Prahy 9..

U nás chčije a chčije.....
Trochu zahradničení:
Koupila jsem si včera převislé fuchsie. Okolí mě od toho zrazuje, že prý chcípnou a jsou mega náročný. Máte s nima někdo zkušenost? (Kdysi jsem nějaké měla a pamatuju si, že šly, ale vůbec si nepamatuju, jak jsem se o to starala, pěstovala jsem kytky spíš tak jako omylem :D) V ideálním případě bych je chtěla udržet živý co nejdéle i s přezimováním.
Četla jsem, že potřebují kyselejší hlínu. No, tahle informace mi nějak unikla, takže je mám v klasickým univerzálním substrátu pro zahradu smíchaným s kompostem. Pomůže tomu přidání rašeliny? Nebo to nemám hrotit? Co byste si s nima počaly?

Atheira
napsal(a):
Tady včera průtrž, v noci bouřka s dalším slejvákem. Noc blikala snad dvě hodiny v kuse a otřásala se zem, točilo se to tu kolem. Vždycky to chvíli vypadalo, že už to odchází a pak se to vrátilo znovu.
Jéé, bouřka... u nás prší už dva dny bez bouřky. Mně to nevadí, dnes mám po několika dnech zase normálního psa. To horko a dusno moc nedával.
Koupila jsem si včera převislé fuchsie. Okolí mě od toho zrazuje, že prý chcípnou a jsou mega náročný. Máte s nima někdo zkušenost?
Měla jsem každý rok, jen letos nemám převislé ale vzpřímené. Ale těm převislým se u mě dařilo a to jsem jim nevěnovala extra péči . Měla jsem je v klasickým substrátu na balkonovky, v samozavlažovacích květináčích. Dokonce mi i přezimovaly - ve světlé chladné místnosti, kde si myslím, že bylo okolo 0. Za celou zimu jsem je zalila asi třikrát. Jenže po přezimování byly fakt hodně ubohé, že jsem je pak nakonec stejně vyhodila a koupila nové . Jo a ještě takovej poznatek - měla jsem s tmavýma i světlýma květama, a ty s tmavýma mi šly lépe. Měla jsem je na jižní straně, ale máme tam od baráku protáhlou střechu, takovou jakoby terasu a tam jsem je měla na trámu, takže na ně nesvítilo přímé slunce, ale světlo tam je.
marcelaamax
napsal(a):
Koupila jsem si včera převislé fuchsie. Okolí mě od toho zrazuje, že prý chcípnou a jsou mega náročný. Máte s nima někdo zkušenost?
Měla jsem každý rok, jen letos nemám převislé ale vzpřímené. Ale těm převislým se u mě dařilo a to jsem jim nevěnovala extra péči . Měla jsem je v klasickým substrátu na balkonovky, v samozavlažovacích květináčích. Dokonce mi i přezimovaly - ve světlé chladné místnosti, kde si myslím, že bylo okolo 0. Za celou zimu jsem je zalila asi třikrát. Jenže po přezimování byly fakt hodně ubohé, že jsem je pak nakonec stejně vyhodila a koupila nové . Jo a ještě takovej poznatek - měla jsem s tmavýma i světlýma květama, a ty s tmavýma mi šly lépe. Měla jsem je na jižní straně, ale máme tam od baráku protáhlou střechu, takovou jakoby terasu a tam jsem je měla na trámu, takže na ně nesvítilo přímé slunce, ale světlo tam je.
Mně se ty se světlými květy líbí o malinko víc než ty tmavé, ale ty prý absolutně nedávaj plnější slunce, takže jsem je vyřadila z výběru hned. Mám je na západní straně.
Tak budu doufat, že půjdou taky i bez nějaké extra péče navíc oproti ostatním kytkám.

Atheira
napsal(a):
Tady včera průtrž, v noci bouřka s dalším slejvákem. Noc blikala snad dvě hodiny v kuse a otřásala se zem, točilo se to tu kolem. Vždycky to chvíli vypadalo, že už to odchází a pak se to vrátilo znovu.
U nás to samé. A dost se ochladilo, včera 22 stupňů před tou bouřkou, dnes už jen 14.

U nás se konečně ochladilo a pes je spokojený. Přidávám fotky spíše pro zasmání, chtěla jsem ho vyfotit při oblíbené aktivitě. Nevyšlo to 😁
Já jsem dneska jak ta moje Lara... úplně marná. Moc se mi nechtělo chodit, když poprchávalo... Být zas zmáchaná a tak... Dodělala jsem práci a že za moment půjdem ven, to bylo asi půl druhý odpoledne. Třeba přestane pršet úplně. Tak já tě tady Larunko podrbu, takhle si k tobě lehnu a chvilku si odpočinem než vyrazíme... a pak mě probudil déšť (totální slejvák) někdy ve čtvrt na čtyři.
Nechápu, jak se to stalo.
Nutno říct, že Lara se samozřejmě za celou dobu ani nehla. Proč by měla vůbec chtít jít ven v tomhle počasí, co dneska je...
Atheira
napsal(a):
Prosimvás, co to tam máte za strašidelnej keř? Vypadá jak strašidlo, co se zvednutýma rukama zběsile běží někoho sežrat.
Ona je to hodně stará tuj, která má vršek "svázaný" k sobě, protože už se strašně rozvětvuje. Ale teď tu strašně fučelo, tak se zase rozpojila a budeme ji muset spravit.
Já si nikdy nevšimla, jak strašidelně to vypadá. Děkuji mockrát, máme tady u lesa málo věcí, kterých se člověk může po tmě leknout 😁
napsal(a):
Jéé, bouřka... u nás prší už dva dny bez bouřky. Mně to nevadí, dnes mám po několika dnech zase normálního psa. To horko a dusno moc nedával.
U nás taky prší už dva dny v kuse bez bouřky, bude to tím, že nejsme daleko od vás, nebo aspoň tuším, že ne
Už je to celkem na bednu, Kikiny v tom nechtějí chodit, ale zas pak jsou odstátý a včera dostaly černej puntík - když byly samy doma, tak se pověnovaly dcery batohu, kterej nechala na zemi v předsíni. Iniciátorem byla nade vší pochybnost Čikina, čili pinčová. Krom papírových kapesníčků, který roztahaly po zemi, tam objevily i polystyrénový chlebíky polomáčený v čokoládě. Asi je to chuťově příliš neoslovilo, takže jsem ani nemusela zakládat téma "Pomoc, pes mi sežral čokoládu"

U nás taky prší už druhý den, ale procházku jsme mezi deštěm naštěstí stihli.
A už se zase vyhlašují povodňové stupně.
Dlouho jsem sem nenakoukla a pak jsem to četla dobrou hodinu Marcelo, ke komuli a víc si nepamatuju, ale vápnomilné kytky, se azalka nehodí, protože ta musí mít rašelinu. Když pohnojíte jedno, bude trpět druhé a naopak. Kiwi mám mini, samosprašný Isai - všechny ostatní u nás zmrznou. Mám na něj alergii asi, takže ho nemůžu. Na jihozápad, teda úpal, bych dala tu komuli, té to nevadí a kvete celé léto - šeřík jen 14dnů na jaře. Víc si už nevzpomenu, co jsem u koho četla
Jééé Sardullah, vy už háráte?? Skoro mi to uniklo, musím říct Woruškovi

janaa
napsal(a):
Jo, naštěstí to vyblila,takže měla jen nervový záchvat velmi podobný epileptickému záchvatu a poleptaný vnitřek tlamy
😱 šílené! tak to jsem vůbec netušila, ještě jsem tady s Vámi....našeho Olíka taky zajímá hmyz, ale teda nevím, jestli se tenhle brouk vyskytuje třeba takhle za městem?

napsal(a):
U nás taky prší už druhý den, ale procházku jsme mezi deštěm naštěstí stihli.
A už se zase vyhlašují povodňové stupně.
Ten úsměv! Krásný a spokojený pes 👍

Katka12345
napsal(a):
U nás se konečně ochladilo a pes je spokojený. Přidávám fotky spíše pro zasmání, chtěla jsem ho vyfotit při oblíbené aktivitě. Nevyšlo to 😁
Tak to jsou úzasné fotky! Hned bych mu podrbkala kožich 😍 ale jste daleko 😃

Tak to jsou úžasné fotky! Hned bych mu podrbkala kožich 😍 ale jste daleko 😃
lesnížínka
napsal(a):
Dlouho jsem sem nenakoukla a pak jsem to četla dobrou hodinu Marcelo, ke komuli a víc si nepamatuju, ale vápnomilné kytky, se azalka nehodí, protože ta musí mít rašelinu. Když pohnojíte jedno, bude trpět druhé a naopak. Kiwi mám mini, samosprašný Isai - všechny ostatní u nás zmrznou. Mám na něj alergii asi, takže ho nemůžu. Na jihozápad, teda úpal, bych dala tu komuli, té to nevadí a kvete celé léto - šeřík jen 14dnů na jaře. Víc si už nevzpomenu, co jsem u koho četla
Jééé Sardullah, vy už háráte?? Skoro mi to uniklo, musím říct Woruškovi
Já už nevím, jestli Marcela řešila něco podobného, ale myslím, že to radila mně. Komule už je! Nakonec jsem se na kiwi vykašlala. Jak jsem do něj ze začátku byla nadšená, tak jsem si to po úvahách rozmyslela.
Ale i šeřík bude, mám pro něj už taky vybrané místo. Ten chci už dlouho a mám je ráda, takže musí být, ale vidím to až na podzim.
Taková další extra dlouho zvažovaná věc jsou borůvky. Jen nevím, kde by pro ně bylo ideální místo. Mám celkem hodně prostoru, kam by se mi ty tři keře tak nějak vešly, na severozápadní straně (v létě tam svítí ještě dost slunce, ale až toho odpoledního), což asi nebude úplně nejlepší volba, co?

napsal(a):
😱 šílené! tak to jsem vůbec netušila, ještě jsem tady s Vámi....našeho Olíka taky zajímá hmyz, ale teda nevím, jestli se tenhle brouk vyskytuje třeba takhle za městem?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Majka_fialov%C3%A1
A protože wiki je dost stručná https://www.treking.cz/priroda/majka-fialova.htm
My jsme v podhůří Jeseníků, asi 565 m n. m. a majky máme běžně na cestě, po které chodíme na procházky. Letos sem tam nějaká, ale asi před 2 lety jich bylo hrozně moc, během jedné procházky jsme jich našli i 7.
A Lara dneska slaví 5. Tak jako odhadem, přesné datum se neví. Ale rozhodně květen 2016.
Zatím dostala plyšového jednorožce.
Atheira
napsal(a):
Já už nevím, jestli Marcela řešila něco podobného, ale myslím, že to radila mně. Komule už je! Nakonec jsem se na kiwi vykašlala. Jak jsem do něj ze začátku byla nadšená, tak jsem si to po úvahách rozmyslela.
Ale i šeřík bude, mám pro něj už taky vybrané místo. Ten chci už dlouho a mám je ráda, takže musí být, ale vidím to až na podzim.
Taková další extra dlouho zvažovaná věc jsou borůvky. Jen nevím, kde by pro ně bylo ideální místo. Mám celkem hodně prostoru, kam by se mi ty tři keře tak nějak vešly, na severozápadní straně (v létě tam svítí ještě dost slunce, ale až toho odpoledního), což asi nebude úplně nejlepší volba, co?
Já třeba jako nenáročný keř miluji kdoulovec (neplést s kdouloní, ta až tak odolná není). Je to pěkně rostoucí, červeně kvetoucí keř s jedlými plody. Fajn na suchá místa je taky dřín - kvete velmi brzy, sytí včelky v nejhladovějším období roku a je dekorativní i svými červenými plody. Jedlými, samozřejmě. Jak se to nedá sežrat, tak mě to nezajímá. :)
Edit: Ty borůvky chcete kanadské?
Varaxi
napsal(a):
Já třeba jako nenáročný keř miluji kdoulovec (neplést s kdouloní, ta až tak odolná není). Je to pěkně rostoucí, červeně kvetoucí keř s jedlými plody. Fajn na suchá místa je taky dřín - kvete velmi brzy, sytí včelky v nejhladovějším období roku a je dekorativní i svými červenými plody. Jedlými, samozřejmě. Jak se to nedá sežrat, tak mě to nezajímá. :)
Edit: Ty borůvky chcete kanadské?
Co jsem se tak koukala po internetu, tak se prodávají borůvky kanadské a borůvky chocholičnaté. Netuším, jaký je v tom rozdíl, doteď jsem žila v tom, že všechny mega borůvky pro pěstování v zahradě jsou kanadské. Tak bych podle možností vybrala buď to nebo to a počítám s tím, že bych tedy musela vzít dva nebo tři kusy.
Taky bych právě ráda rozšířila řady něčeho, co se dá sežrat.

Jak chutná dřín, prosím?
napsal(a):
Jak chutná dřín, prosím?
Internet píše sladkokyselá chuť připomínající švestky, mně to připomínalo spíš něco mezi šípky a rakytníkem. Je to spíš kyselé než sladké. Když už bych to musela přirovnat k peckovinám, tak spíš k višni.
Dřínková marmeláda pak chutná opravdu skoro jako šípková.
Atheira
napsal(a):
Co jsem se tak koukala po internetu, tak se prodávají borůvky kanadské a borůvky chocholičnaté. Netuším, jaký je v tom rozdíl, doteď jsem žila v tom, že všechny mega borůvky pro pěstování v zahradě jsou kanadské. Tak bych podle možností vybrala buď to nebo to a počítám s tím, že bych tedy musela vzít dva nebo tři kusy.
Borůvky kuk sem:
http://rodinnezahrady.cz/boruvky-a-neboruvky/
(Edit: Ty ekopoznámky klidně ignorujte, věcně to je správné, ale ekologické to není - pokud vím, tak ani jedna z borůvek neborůvek u nás není původní, takže...)
Dva tři kusy ano, ale hlavně různých odrůd stejného druhu.
Varaxi
napsal(a):
Borůvky kuk sem:
http://rodinnezahrady.cz/boruvky-a-neboruvky/
(Edit: Ty ekopoznámky klidně ignorujte, věcně to je správné, ale ekologické to není - pokud vím, tak ani jedna z borůvek neborůvek u nás není původní, takže...)
Dva tři kusy ano, ale hlavně různých odrůd stejného druhu.
Děkuju, nějakou takovouhle podrobnější radu jsem potřebovala. Kolik čeho do tý vykopaný díry nacpat a tak. A hlavně jsem si nebyla právě jistá, jak je to s dozráváním jednotlivých odrůd, jestli má smysl mít dvě odlišné nebo když jednu vyberu pozdní, musí být pozdní obě nebo všechny tři a tak...
Popřemýšlím o tom a nějak to vymyslím.
Atheira
napsal(a):
Ano, všechny jsou kanadské, české se neprodávají a asi by vám tam nerostly, pokud nejste z Liberce či Vysočiny (chladno a vlhko) Dřín mám, kdouli i kdoulovce, nic z toho nejíme, z kdoule jsme dělala džem. Kamčadskou ožíráme, ale většinu sní ptáci a myši, protože při zrání padá na zem. Dřín je pro mě kyselý a trpký, necháváme taky ptáčkům. Doporučuju muchovník, některou z nových šlechtěných odrůd, ten nám chutná, i když ten by zase trochu té kyselosti snesl, je ,,jen" sladký. Mám tři velké stromy a tři ještě pidi keře.
Šeříky jsou krásné, mám asi 8 - různé barvy. Teprve začínají kvést

Atheira
napsal(a):
Mezi dřínem a kanadskou borůvkou se musíte rozhodovat podle nadm. výšky, druhu půdy a místní vlhkosti.
Dřín - teplé oblasti, suché stráně, zásaditý půdní základ.
Kanadské borůvky - přesný opak. Vlhké chladné podnebí, velké množství srážek, kyselá půda s doplněním rašeliny.
Na dříny je snad lepší chodit jako na trnky a šípky, než mít jeden keř na zahradě. Tedy pro užitek, na ozdobu - určitě ano - ve vhodných podmínkách.
Ještě můžete uvažovat o vilínech ( kvetou už v únoru ) a lískovníčku.
Ještě k tomu "kanadské" a "chocholičnaté". Pravděpodobně se jedná o stejný botanický druh, jen obchodní název se liší. Prodávají se v několika odrůdách. ( Ale třeba mě někdo opraví )

U borůvky hlavně chce nelitovat času a úsilí a tu jámu pro sázení udělat hlubokou a širokou, jinak ji limituje v růstu - v případě zasazení do mělkého záhrabu byla dost nanicovatá s řídkým olistěním.. doplňoval jsem substrát i starým lignocelem a hrabankou od zvířat 😏

Borůvky mám na celodenním úpalu. Vloni jsem na jaře výrazně prostříhala (až jsem se bála, že jsem to přehnala), přihnojila a pod úrodou se mi lámaly větvičky, rodily ještě v září.
Atheira
napsal(a):
Děkuju, nějakou takovouhle podrobnější radu jsem potřebovala. Kolik čeho do tý vykopaný díry nacpat a tak. A hlavně jsem si nebyla právě jistá, jak je to s dozráváním jednotlivých odrůd, jestli má smysl mít dvě odlišné nebo když jednu vyberu pozdní, musí být pozdní obě nebo všechny tři a tak...
Popřemýšlím o tom a nějak to vymyslím.
Já mám ty stránky celkem ráda, protože jsou věcné a snaží se tu ekologii praktikovat, nedoporučují něco, co nikdy nezkusili. Akceptují, že pěstitel chce mít především užitek, a snaží se najít jakýsi rozumný, udržitelný a obecně přijatelný kompromis. Nejsou zkrátka ekofanatici.
Borůvky máme kanadské a ten muchovník. Obojí je fajn, ale jinak fajn. Pokud chcete borůvky s chutí borůvek, obávám se, že musíte do lesa - ani jedny nechutnají stejně, i když ty kanadské se chutí blíží asi nejvíc. Každopádně mají světlou dužinu, tak si s nimi neobarvíte marmeládu (na druhou stranu neobarvíte si ani tričko). Jsou takové masité nebo jak to popsat.
Obojí dost ozobávají ptáci. Je lepší to mít v konstrukci, přes kterou v době zrání hodíte síť. Hlavně u těch borůvek se to vyplatí; muchovník u nás plodí tak, že to ani ti ptáci nestíhají zobat a stejně na nás zbyde až dost. Ale zas muchovník hodně vyroste, což může být nevýhoda. Snáší řez a lze ho udržovat v menší velikosti, ale komu by se to chtělo každý rok prořezávat.
žínka a orionka: Dřín nechci, ten bych nejedla, nevěřila bych mu tu jeho jedlost. Neznám ho, vidím to tu poprvé.
skeeve: A tak s tím problém nebude. Já se do toho kopání vždycky tak opřu, že pak poslouchám dotazy, jestli tam plánuju pod to ještě nějakou mrtvolu nebo co s tím hodlám dělat.
napsal(a):
Mezi dřínem a kanadskou borůvkou se musíte rozhodovat podle nadm. výšky, druhu půdy a místní vlhkosti.
Dřín - teplé oblasti, suché stráně, zásaditý půdní základ.
Kanadské borůvky - přesný opak. Vlhké chladné podnebí, velké množství srážek, kyselá půda s doplněním rašeliny.
Na dříny je snad lepší chodit jako na trnky a šípky, než mít jeden keř na zahradě. Tedy pro užitek, na ozdobu - určitě ano - ve vhodných podmínkách.
Ještě můžete uvažovat o vilínech ( kvetou už v únoru ) a lískovníčku.
Ještě k tomu "kanadské" a "chocholičnaté". Pravděpodobně se jedná o stejný botanický druh, jen obchodní název se liší. Prodávají se v několika odrůdách. ( Ale třeba mě někdo opraví )
Není to tak horké.
Jsme 550 m nad mořem, v půlce kopce. Rostou u nás jak dříny, tak i ty borůvky. Ty jsme akorát zasadili do namíchané rašeliny a přihnojujeme hnojivem na borůvky. Zalíváme, jen když je opravdu sucho, a pak raději míňkrát víc vody.
Ono je to křák jako křák, odolný jedinec přežije. :) Základní podmínky a péči poskytnu, ale pak se ta kytka musí snažit taky sama. Než mít jednu opečovávanou broskev, to raději čtyři jabloně bez nějaké výrazné péče.
Vilín a lískovníček neznám, díky za tipy, nastuduji. :)
Varaxi
napsal(a):
Já mám ty stránky celkem ráda, protože jsou věcné a snaží se tu ekologii praktikovat, nedoporučují něco, co nikdy nezkusili. Akceptují, že pěstitel chce mít především užitek, a snaží se najít jakýsi rozumný, udržitelný a obecně přijatelný kompromis. Nejsou zkrátka ekofanatici.
Borůvky máme kanadské a ten muchovník. Obojí je fajn, ale jinak fajn. Pokud chcete borůvky s chutí borůvek, obávám se, že musíte do lesa - ani jedny nechutnají stejně, i když ty kanadské se chutí blíží asi nejvíc. Každopádně mají světlou dužinu, tak si s nimi neobarvíte marmeládu (na druhou stranu neobarvíte si ani tričko). Jsou takové masité nebo jak to popsat.
Obojí dost ozobávají ptáci. Je lepší to mít v konstrukci, přes kterou v době zrání hodíte síť. Hlavně u těch borůvek se to vyplatí; muchovník u nás plodí tak, že to ani ti ptáci nestíhají zobat a stejně na nás zbyde až dost. Ale zas muchovník hodně vyroste, což může být nevýhoda. Snáší řez a lze ho udržovat v menší velikosti, ale komu by se to chtělo každý rok prořezávat.
Kanadské chci právě proto, že chutnají jinak než lesní. Na lesní si dojdu do lesa... na kanadské leda do supermarketu v plastový krabičce za šílený prachy. A taky jsem na sbírání borůvek dost lempl a čím větší jsou, tím radši je sbírám. V lese většinou hodím jednu do kelímku a jsem z toho otrávená a už bych šla. Ta kombinace pidi plodů a sbírání stylem - plazím se po zemi, je fakt něco pro mě. Děsně mě to neba. Kdyby byly borůvky jako rajčata... jo, to bych je sbírala bez keců.
K těm dřínům a suchým stráním...nejsem si tak zcela jistá...já ho mám u potůčku tak, že polovinu kořenů má podmáčených, stejně tak roste jeden u cesty, co znám..u potůčku. Další roste u potoka, ale je to od hladiny dost vysoko, tomu tam možná kořeny nedosáhnou, stejně jako mému druhému, který se vysemenil sice kousek od potoka, ale na navážku(sklad materiálu-vykopané hlíny z pozemku)
Já vám do debaty vstoupím,když nevenčíte,ale zahradničíte.
Kanadská borůvka u nás roste dobře,ale potřebuje spoustu rašeliny a každý rok přidávat,udržovat vlhkost atd..Můj názor je,že je lepší Zimolez kamčatský,který je chuťově podobný a je to rostlina která nic nepořebuje a snese i ten nejsilnější mráz.Na muchovníku jsem vyrostl,ale měl prťavé plody a dozrával postupně.Nyní jsem si koupil nějaký šlechtěný,tak uvidím.Dřín vždy zmrzl 420m a tak jsem jej vykopal.
Už můžete dál venčit,už rušit nebudu.

" V lese většinou hodím jednu do kelímku a jsem z toho otrávená a už bych šla."
kouták
napsal(a):
Já vám do debaty vstoupím,když nevenčíte,ale zahradničíte.
Kanadská borůvka u nás roste dobře,ale potřebuje spoustu rašeliny a každý rok přidávat,udržovat vlhkost atd..Můj názor je,že je lepší Zimolez kamčatský,který je chuťově podobný a je to rostlina která nic nepořebuje a snese i ten nejsilnější mráz.Na muchovníku jsem vyrostl,ale měl prťavé plody a dozrával postupně.Nyní jsem si koupil nějaký šlechtěný,tak uvidím.Dřín vždy zmrzl 420m a tak jsem jej vykopal.
Už můžete dál venčit,už rušit nebudu.
Dřín vám zmrznul?? Normální místní dřín(dřínky)? To sotva, uváděná mrazuvzdornost šlechtěnců je -34, takže základní forma bude nejspíš i víc. Myslíte nejspíš floridu, ale ten je jen na okrasu.
lesnížínka
napsal(a):
Dřín vám zmrznul?? Normální místní dřín(dřínky)? To sotva, uváděná mrazuvzdornost šlechtěnců je -34, takže základní forma bude nejspíš i víc. Myslíte nejspíš floridu, ale ten je jen na okrasu.
Nevím co to bylo za dřín,ale objevil jsem ho,když byla má matka v Bechyni v lázních a byl velice chutný.Vypěstoval jsem ho z pecek,které jsem si odsud přivezl a krásně kvetl,ale vždy v době kvetení namrzl.Plodů jsem se sice dočkal,ale na dvoumetrový stromek jich bylo vždy jen 5-10 ks..Na okrasu v době květu byl krásný.Před pěti lety město vysadilo 5 stromů dřínu u jednoho činžovního domu a protože kvete každý rok jako první dřevina,tak ho sleduji.Nejspíš to je ta florida na okrasu,protože plody nemá.Šlechtěné dříny se u nás na jihu moc nepěstují.
kouták
napsal(a):
Nevím co to bylo za dřín,ale objevil jsem ho,když byla má matka v Bechyni v lázních a byl velice chutný.Vypěstoval jsem ho z pecek,které jsem si odsud přivezl a krásně kvetl,ale vždy v době kvetení namrzl.Plodů jsem se sice dočkal,ale na dvoumetrový stromek jich bylo vždy jen 5-10 ks..Na okrasu v době květu byl krásný.Před pěti lety město vysadilo 5 stromů dřínu u jednoho činžovního domu a protože kvete každý rok jako první dřevina,tak ho sleduji.Nejspíš to je ta florida na okrasu,protože plody nemá.Šlechtěné dříny se u nás na jihu moc nepěstují.
Jakovou měl barvu květů?Ten váš myslím.

napsal(a):
https://cs.wikipedia.org/wiki/Majka_fialov%C3%A1
A protože wiki je dost stručná https://www.treking.cz/priroda/majka-fialova.htm
My jsme v podhůří Jeseníků, asi 565 m n. m. a majky máme běžně na cestě, po které chodíme na procházky. Letos sem tam nějaká, ale asi před 2 lety jich bylo hrozně moc, během jedné procházky jsme jich našli i 7.
Děkuju za rozšíření obzorů 👍

Varaxi
napsal(a):
Není to tak horké.
Jsme 550 m nad mořem, v půlce kopce. Rostou u nás jak dříny, tak i ty borůvky. Ty jsme akorát zasadili do namíchané rašeliny a přihnojujeme hnojivem na borůvky. Zalíváme, jen když je opravdu sucho, a pak raději míňkrát víc vody.
Ono je to křák jako křák, odolný jedinec přežije. :) Základní podmínky a péči poskytnu, ale pak se ta kytka musí snažit taky sama. Než mít jednu opečovávanou broskev, to raději čtyři jabloně bez nějaké výrazné péče.
Vilín a lískovníček neznám, díky za tipy, nastuduji. :)
Vilín miluju. Nenáročný keř, kvete už v březnu a jsou to vůbec první květy na zahradě. Nepotřebuje žádné chráněné místo, jsme tady trochu v mrazové dolině a na průvanu a nevadí mu to. Na podzim se listy nádherně barví do žlutooranžova. Jen ty květy jsou hodně drobné, chce to mít ho blízko okna, aby si ho člověk užil.
Mě zase zaujal ten muchovník, potřebuju jeden velký keř na odstínění od sousedů, tak ho asi vyzkouším.

jen poznámka k muchovníku. Jsou to dva roky, co jsme se na začátku května potulovali francouzským centrálním masivem. Úžasná krajina náhorních planin s hlubokými průrvami divokých říček, skalní útvary a brány a jeskyně na každém kroku, kroužící orli a supi, románské kostelíky, dolmeny... a hlavně neskutečná rozkvetlá zahrádka pod nohama. Šlapali jsme v koniklecích, tořičích, vstavačích, čemeřicích... a všude ve skalách kvetl divný keř. Květy trošku jak jabloň a vůbec jsem nebyla schopná ho zařadit. Takže doma přítel googl, překladač z francouzštiny a on to byl jediný evropský muchovník - muchovník oválný. Dal mi zabrat.
Jo a zjistila jsem, že ta hezká růžová "sklanička" (foto 3) je druh lýkovce - stejně jedovatý, jako ten náš
napsal(a):
jen poznámka k muchovníku. Jsou to dva roky, co jsme se na začátku května potulovali francouzským centrálním masivem. Úžasná krajina náhorních planin s hlubokými průrvami divokých říček, skalní útvary a brány a jeskyně na každém kroku, kroužící orli a supi, románské kostelíky, dolmeny... a hlavně neskutečná rozkvetlá zahrádka pod nohama. Šlapali jsme v koniklecích, tořičích, vstavačích, čemeřicích... a všude ve skalách kvetl divný keř. Květy trošku jak jabloň a vůbec jsem nebyla schopná ho zařadit. Takže doma přítel googl, překladač z francouzštiny a on to byl jediný evropský muchovník - muchovník oválný. Dal mi zabrat.
Jo a zjistila jsem, že ta hezká růžová "sklanička" (foto 3) je druh lýkovce - stejně jedovatý, jako ten náš
Nádhera Čemeřice je pravděpodobně smrdutá, mám ji doma, pravidelně škaredě zmrzne a musím ji zežat srpem, aby opučela znovu A ten lýkovec Kamarád je bývalý zahradník z Průhonic a zrovna mi vloni říkal, že shání takovéto lýkovce

lesnížínka
napsal(a):
Nádhera Čemeřice je pravděpodobně smrdutá, mám ji doma, pravidelně škaredě zmrzne a musím ji zežat srpem, aby opučela znovu A ten lýkovec Kamarád je bývalý zahradník z Průhonic a zrovna mi vloni říkal, že shání takovéto lýkovce
byla to neskutečná botanická - hezčí jsem snad viděla jen (taky v květnu) na italském Gargánu. Stoupali jsme (i s Betou - dogy prostě neodkládáme - i kvůli nim jezdíme nejraději mimo sezónu) na nejvyšší kopec Monte Calvo - nezalesněné pláně se stády polodivokých koní, bílé kamení a kvetoucí obří alpínka s výhledy na temně modré moře.
Vždy mě na těch místech vadí, že vlastně šlapu v kytkách, které zahrádkáři opečovávají a draze kupují... a tam se jim kolikrát opravdu vyhnout nedá. A měli tam chytře vyznačené cesty - prostě kameny z chodníčků použili na "obrubník"

ve čtvrtek jsme si dali krátkou deštivou a mlžnou čerstvě rašící bučinu s mloky na Oldřichovském sedle a dneska jsme vyrazili do dalších bučin - kolem Ořešníku a údolí Velkého Štolpichu. Vodopády úžasné, vody spousta, bučiny dole už raší, na vrcholcích se jim ještě moc nechce... Cestou jedna kuna (fakt letošek prohlásím za rok mnohých setkání s kunou), jedna srnka a jedna myš. A taky jedno bláznivé štěně bordery a mocmoc plachá čubina čsv. Ale to až na konci cesty - neb když se před šestou ráno vyjede do hor, tak je máme sami pro sebe.
Trošku jsme měla strach, jak to zvládne Night - přeci jen převýšení šílené (400 výškových metrů na asi 8 kilometrech) a hodně kamenité cesty - a mile mě překvapil. Dvě a půl hodiny svižné chůze dal v pohodě - průzkumničil před námi - zpomalení se zatím nekoná. Udělal mi radost.
napsal(a):
Vilín miluju. Nenáročný keř, kvete už v březnu a jsou to vůbec první květy na zahradě. Nepotřebuje žádné chráněné místo, jsme tady trochu v mrazové dolině a na průvanu a nevadí mu to. Na podzim se listy nádherně barví do žlutooranžova. Jen ty květy jsou hodně drobné, chce to mít ho blízko okna, aby si ho člověk užil.
Mě zase zaujal ten muchovník, potřebuju jeden velký keř na odstínění od sousedů, tak ho asi vyzkouším.
Měla jsem dojem, že jsem je sem dávala, ale nic nevidím Takže znova mé tři velké muchovníky. Byly sázené už jako skoro dvoumetrové stromky přes 13lety cca.

lesnížínka
napsal(a):
Měla jsem dojem, že jsem je sem dávala, ale nic nevidím Takže znova mé tři velké muchovníky. Byly sázené už jako skoro dvoumetrové stromky přes 13lety cca.
Díky za fotku. Dnes jsem si ho přivezla, udělali jsme si kvůli muchovníku výlet do zahradnictví Kruh u Jilemnice. Je mrňavý, asi 30 cm, tak doufám, že rychle vyrazí.
K tomu, co psala Xerxová - úžasná botanická jsou taky Dolomity začátkem července. Všude rozkvetlé azalky, skalkové hořce, dryádky, nádhera.... Měla jsem přesně stejnou zkušenost - nebylo kam šlápnout, protože mi bylo hrozně líto šlapat po kytkách, které doma ve skalce piplám ze všech sil.

napsal(a):
ve čtvrtek jsme si dali krátkou deštivou a mlžnou čerstvě rašící bučinu s mloky na Oldřichovském sedle a dneska jsme vyrazili do dalších bučin - kolem Ořešníku a údolí Velkého Štolpichu. Vodopády úžasné, vody spousta, bučiny dole už raší, na vrcholcích se jim ještě moc nechce... Cestou jedna kuna (fakt letošek prohlásím za rok mnohých setkání s kunou), jedna srnka a jedna myš. A taky jedno bláznivé štěně bordery a mocmoc plachá čubina čsv. Ale to až na konci cesty - neb když se před šestou ráno vyjede do hor, tak je máme sami pro sebe.
Trošku jsme měla strach, jak to zvládne Night - přeci jen převýšení šílené (400 výškových metrů na asi 8 kilometrech) a hodně kamenité cesty - a mile mě překvapil. Dvě a půl hodiny svižné chůze dal v pohodě - průzkumničil před námi - zpomalení se zatím nekoná. Udělal mi radost.
V týdnu jsme si dali Viničnou na kolech a byla jsem překvapená, jak už jsou buky zelené. Čekala jsem, že budou teprve rašit. Každé jaro jezdíme do Oldřichovského sedla na rašící buky a pak ještě na podzim, když se člověk brouzdá po kolena spadaným zlatým listím. To miluju.
Abych se vrátila k psímu tématu - pro naší stařenku už takové trasy jako Štolpich nejsou , jí vyhovuje tak vycházka po golfovém greenu na Fojtce. Je to měkké pod tlapkami a nezakopává tam

napsal(a):
V týdnu jsme si dali Viničnou na kolech a byla jsem překvapená, jak už jsou buky zelené. Čekala jsem, že budou teprve rašit. Každé jaro jezdíme do Oldřichovského sedla na rašící buky a pak ještě na podzim, když se člověk brouzdá po kolena spadaným zlatým listím. To miluju.
Abych se vrátila k psímu tématu - pro naší stařenku už takové trasy jako Štolpich nejsou , jí vyhovuje tak vycházka po golfovém greenu na Fojtce. Je to měkké pod tlapkami a nezakopává tam
Doufám, že jste si všimli mločích poutačů a žádného jste nepřejeli.

napsal(a):
grýny Night raději na Malevilu - jsou levnější a hlavně jsou tam koníci a ovečky a kozičky a pávi...

napsal(a):
mloky jsme pochopitelně ve čtvrtek potkali - je to opravdu Mlokalita ale podstatně víc jich je u nás za humny - máme tam "Mločí cestu" (vlastní název) a za mokra a tepla je tam mloků všech velikostí opravdu mocmoc.

napsal(a):
Jj, poutače jsou bezva, ale žádného jsme nepotkali. Ani mločí babičku . Ale jeli jsme za slunného teplého odpoledne v těch větrných dnech, takže asi byli zalezlí.

U nás dnes v lomu dělali nějací puboši táborák. Všude nasr@no. To by mně ani tak nevadilo, párkrát zaprší a snad to bude pryč. Ale všude se povalují takové ty vlhčené ubrousky, ty se jen tak nerozpadnou, zase to budeme muset uklidit.
Jinak dnes bylo navzdory předpovědi teplo a jen jedna přeháňka, kterou jsme samozřejmě chytili. Pes má od včera na hlavě zase hotspot. Asi mu budu muset pořídit nějakou kšiltovku, aby mu na ni nepršelo.

a ještě k té Mlokalitě - poutače nemají chybu (teda chybu mají - jsou děsně nefotogenický a ruší tu krásu kolem) - je jich spousta a každý je jiný... Je pravda, že jedna z nejvíc používaných cyklostezek v Jizerkách a mloci na cestě není ideální soužití... Ale desítkou tam bude jezdit málokdo.

Tak my to dneska stihly s Ginou jen tak tak....před chvílí jsme se vrátily, udělala jsem Gině k večeři zapečený tousty se šunkou a sýrem, protože dneska kuřecí křídla, ani vepřový masíčko, ani kuřecí žaludky nechtěla....ale i tak snědla čtyři sousta a konec....ale nevadí...jedla včera ....no a teď kňourla, že chce ven a venku boží dopuštění, děsnej ceďák a vichr.
Ale moje holka je přeci pastevecká, takže pes do každého počasí a tak na moje..."ježíš Ginuš, to je počýso, pojď domů"...poté, co vylezla ze dveří....a ano, tučíte správně, domu nechtěla, takže až přijde, tak bude asi durch.

..dneska krásná procházka a navíc jsem zjistila, že u jednoho domu ve vilové čtvrti udělali samoobslužnéý automat na zmrzlinu, takže odted už na vycházky tím směrem zásadně bez peněz nebo si tam budu točit půl hodiny zmrzku...

napsal(a):
..dneska krásná procházka a navíc jsem zjistila, že u jednoho domu ve vilové čtvrti udělali samoobslužnéý automat na zmrzlinu, takže odted už na vycházky tím směrem zásadně bez peněz nebo si tam budu točit půl hodiny zmrzku...
hmmmm ... ještě že tohle v Jizerkách nemají - bych byla věčně na zmrzlině a nabírala kila a nabírala... Night taky rád zmrzlinu - to by bylo drahé

napsal(a):
hmmmm ... ještě že tohle v Jizerkách nemají - bych byla věčně na zmrzlině a nabírala kila a nabírala... Night taky rád zmrzlinu - to by bylo drahé
..no já tam slintala, ale korunu s sebou nesmim vzít i nadále...

napsal(a):
a ještě k té Mlokalitě - poutače nemají chybu (teda chybu mají - jsou děsně nefotogenický a ruší tu krásu kolem) - je jich spousta a každý je jiný... Je pravda, že jedna z nejvíc používaných cyklostezek v Jizerkách a mloci na cestě není ideální soužití... Ale desítkou tam bude jezdit málokdo.
Samička rodí 15 - 25 larev do mělké vody a asi bez přehánění lze očekávat, že prvního roku života se dožijí třeba dvě. Na suchých lokalitách mloci přežijí, rozmnožení však nehrozí. I dospělá zvířata umí zlikvidovat potkan, jezevec, norek, dravci.. každého ' kousku ' je škoda..

Zahradnické okénko: sekala jsem trávu, a při vysypávání koše a vybírání zakuckané trávy z výhozového tunýlku jsem si samozřejmě zašpinila ruce, zaponěla jsem si vzít rukavice, nějak mi to nedošlo.... to zašpinění je bohužel trvalé, mám zelené ruce jako vodník , drhla jsem to vším možným, zkoušela přeprat prádlo, ale jsem jako prase furt . Nevíte, čím by to mohlo pustit? Mám ruce jako kopáče a krabici rukavic, bych se neviděla, nejraději.