Americky stafordširsky terier

Prodám Amerického stafordšírského teriéra - Chov. stanice přijímá rezervace...
15000 Kč
Ahoj, mám dotaz. Máme staforda - psa. Je nekonflitní bezproblémový k ostatním psům a fenkám. Spíše submisivní typ. Chtěli bychom si pořídit ještě jednoho staforda - psa. Snesou se spolu v jednom bytě? Dokonce jsem slyšela jeden názor že prý i pokud spolu dva psi vycházejí, jednou se stejně napadnou a mohou se zabít. Potřebuji vědět do jaké míry je to jen přehnaný názor, nebo jestli je to pravda a jestli s tím má někdo zkušenosti.
Díky
Uživatel s deaktivovaným účtem
PROČ dalšího staforda? PROČ dalšího psa?
Když to nevíte sami, nikdo to za vás nevymyslí.
Klidně ho sežere fena. Žádný problém.
Zas to má číslo
Máme rádi toto plemeno a chtěli bychom dalšího psa, nejlépe z útulku, když vidíme jaký je problém pro tyto psy sehnat domov.Ten náš společnost dalších psů vyloženě vyhledává a věříme že by kamaráda moc ocenil. Vím, teď mi budete říkat že je to ta největší hloupost brát bojováka a ještě z útulku. Já bych jen potřebovala vědět jestli s tím má někdo nějakou zkušenost a do jaké míry je to utopie. Děkuji za radu.
Pořízení dalšího psa je vždycky tak trochu sázka do loterie. Pořízení dalšího dospělého psa s neznámým původem a s neznámými zkušenostmi k dospělému psu je echt sázka do loterie. Ale pořízení dospělého staforda s neznámým původem a neznámými zkušenostmi k dospělému stafordovi je obrovský risk. Přemýšlejte, jestli jste schopni psy, v případě, že se nebudou mít rádi, trvale oddělit, tak, aby nemohlo dojít k vzájemnému napadení.
napsal(a):
Když to nevíte sami, nikdo to za vás nevymyslí.
Klidně ho sežere fena. Žádný problém.
Zas to má číslo
A zas to chce zkušenosti. Proč nevymyslí jiný sloh?
Já bych k tomuto plemeni dalšího psa nepořizovala. Pokud mají psi kamaráda, nemají žádné zábrany vyhledávat konflikty, jsou dva a chovají se jako smečka. Zároveň je potřeba být opravdu pánem smečky, dva psi si budou dovolat a zkoušet svoji pozici víc než jeden. Chápu, že to myslíte dobře, ale utulkový pes je často problematický sám o sobě, rozhodně bych ho nepořizovala k dalšímu psovi. Obráceně by to podle mě bylo lepší - nejdřív vypiplat útulkáče a pak pořídit štěně. Já osobně nemám dobré zkušenosti s tímto plemenem, protože jsem kdysi šla se svými psy a zuřivý staford na voditku k nám dotáhl i svého pána. Odnesla jsem to kousnutím do stehna, jelikož jsem svoje psy táhla dopředu, aby šli, a byla jsem mezi nimi. Ale pan majitel proste odesel, neomluvil se za sveho debila a ani se nezaptal, jestli jsme v poradku. Věnujte se svému psu a nekomplikujte život sobě ani jemu.
Chodívali do našeho venčícího prostoru dva kámoši. Každý měl štěně staforda - bratry. Drželi se od nás dál, my dál od nich - prostoru bylo dost.
Až jednou velká mela a každý si odnášel v náručí zkrvaveného psa. Servali se spolu - to jim mohlo být tak půl roku a nebylo to v uzavřeném prostoru bytu, ale na veliké louce.
napsal(a):
Chodívali do našeho venčícího prostoru dva kámoši. Každý měl štěně staforda - bratry. Drželi se od nás dál, my dál od nich - prostoru bylo dost.
Až jednou velká mela a každý si odnášel v náručí zkrvaveného psa. Servali se spolu - to jim mohlo být tak půl roku a nebylo to v uzavřeném prostoru bytu, ale na veliké louce.
Ty jatka v bytě bych nechtěla vidět 🤮
Jasný když si tohoto psa pořídí hlupák...bohužel je to velkej průser. Já se tu ptám protože vím, že k tomuto plemeni panuje určitá předpojatost...bohužel z velké většiny díky nezodpovědným lidem kteří si je pořizují. Četla jsem právě článek že mnoho lidí si staffordí vlastnosti a vzhled pletou s pitbulem díky své podobnosti a s tím, s kým je problém s ostatními psy je právě pitbull který byl šlechtěn na zápasy a má v sobě "game", kdežto šlechtění staffordů se po určité době odklonilo od psích zápasů a pokračovalo směrem výstav atd....a proto by v sobě tento sklon stafford již neměl mít....proto tu hledám někoho kdo by měl nějaké zkušenosti....my nejsme z té bandy hlupáků co by si pořizovala stafforda jen z machroviny...našemu se věnujeme jak jen můžeme.
No a já koukala na daruji psy s pp.. a tam pit (rodokmen je to ale tady doma vytisknutý..) a jde po lidech.. útulek o tom nějak neinformuje.. chovatel ho nechce, majitel ho nechce..
Chlap, co neudrží stafforda, to asi ne, prostě nechtěl.. těch 100kg nemám, ale žádný pes mě nikam neodtáhl.. to není o fyzické síle.. to byl prostě jen dem.ent.
Jo a pak je na youtube nějaký čínský (nebo takové nějaké písmo) kanál, kde jsou videa podobných psů - štěňátka v kotci, která se snad i požírají navzájem.
Agresivita je vyřazující z chovu.
Psi se perou. No a teď máte tak 50% šanci narazit na psa magora.
Každý vám řekne, že ke staffordovi nemáte pořídit nic.
Blbé, no.
Ale když se musíte ptát cizích lidí, tak si další fakt nepořizujte.
Monique123
napsal(a):
Jasný když si tohoto psa pořídí hlupák...bohužel je to velkej průser. Já se tu ptám protože vím, že k tomuto plemeni panuje určitá předpojatost...bohužel z velké většiny díky nezodpovědným lidem kteří si je pořizují. Četla jsem právě článek že mnoho lidí si staffordí vlastnosti a vzhled pletou s pitbulem díky své podobnosti a s tím, s kým je problém s ostatními psy je právě pitbull který byl šlechtěn na zápasy a má v sobě "game", kdežto šlechtění staffordů se po určité době odklonilo od psích zápasů a pokračovalo směrem výstav atd....a proto by v sobě tento sklon stafford již neměl mít....proto tu hledám někoho kdo by měl nějaké zkušenosti....my nejsme z té bandy hlupáků co by si pořizovala stafforda jen z machroviny...našemu se věnujeme jak jen můžeme.
Nene, to není o tom, kdo si ho pořídí. To je o předcích a snaze chovatele.
Ne, debatu o rozdílu pita a stafforda fakt ne. Je to jeden pes.
Znám pity, co loví ve smečce. Nežerou tam psy, ale všímají si jen prasat. Jsou v práci a jsou na to chováni sto let třeba. To samé staffordi.
A pak jsou chovatelé, kteří si drží krvelačné bestie.
Myslím, že si tu děláte legraci. Máte doma nějakého psa a nic o něm nevíte?
Tak good luck :-)
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ty jatka v bytě bych nechtěla vidět 🤮
Tak u některých jedinců je to fuk, oni prostě z boje neodejdou. Ti na louce byli určitě roztrženi majitelem. Tím odvážnějším :-)
Jak sepsat všecky kraviny o pitbuloidních zvířátkách do jednoho příspěvku :-) Blahopřeji.
Monique123
napsal(a):
Krev není voda, a ty desítky let šlechtěný vlohy nezmizí za pár generací.
Já chovám malinoise, a přestože se k pasení ovcí už desitky let nepoužívají, tak stejně cca 50% mých odchovů vlohy pro pasení stále má (máme ovce, takže je na čem to ověřit). To poznáte, když pes k těm ovcím přijde - je to pro něj spouštěč, stejně jakou u AST přijde nějaký spouštěč (vyprovokování), a ten v něm probudí dávný odkaz jeho předků, a pak se nebudete stačit divit.
napsal(a):
No a já koukala na daruji psy s pp.. a tam pit (rodokmen je to ale tady doma vytisknutý..) a jde po lidech.. útulek o tom nějak neinformuje.. chovatel ho nechce, majitel ho nechce..
Chlap, co neudrží stafforda, to asi ne, prostě nechtěl.. těch 100kg nemám, ale žádný pes mě nikam neodtáhl.. to není o fyzické síle.. to byl prostě jen dem.ent.
Jo a pak je na youtube nějaký čínský (nebo takové nějaké písmo) kanál, kde jsou videa podobných psů - štěňátka v kotci, která se snad i požírají navzájem.
Agresivita je vyřazující z chovu.
Psi se perou. No a teď máte tak 50% šanci narazit na psa magora.
Každý vám řekne, že ke staffordovi nemáte pořídit nic.
Blbé, no.
Ale když se musíte ptát cizích lidí, tak si další fakt nepořizujte.
Jasný, vždyť od toho tu přece tohle fórum je...zeptat se cizích lidí na zkušenosti. V mém okolí bohužel nikoho neznám kdo by s tím zkušenost měl a nechci být "ten nerozvážný hlupák" co si pořídí druhého psa bez rozmyslu, pak zjistí že je to průser a psa dá do útulku...radši si zjistím maximum informací i od cizích lidí, protože bohužel na internetu toho o téhle problematice moc není. A když je, dělí se to na dvě skupiny...jedni ano, druzí ne..ale vše je tam pouze teorie...proto se ptám kdo s tím má zkušenost...A proto nechápu Váš názor když se musím ptát cizích lidí...
Monique123
napsal(a):
Jasný, vždyť od toho tu přece tohle fórum je...zeptat se cizích lidí na zkušenosti. V mém okolí bohužel nikoho neznám kdo by s tím zkušenost měl a nechci být "ten nerozvážný hlupák" co si pořídí druhého psa bez rozmyslu, pak zjistí že je to průser a psa dá do útulku...radši si zjistím maximum informací i od cizích lidí, protože bohužel na internetu toho o téhle problematice moc není. A když je, dělí se to na dvě skupiny...jedni ano, druzí ne..ale vše je tam pouze teorie...proto se ptám kdo s tím má zkušenost...A proto nechápu Váš názor když se musím ptát cizích lidí...
Hlavně je asi dobrý si uvědomit, že tímto nápadem zbytečně ohrozíte život VLASTNÍHO psa - stojí vám to za to?
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Hlavně je asi dobrý si uvědomit, že tímto nápadem zbytečně ohrozíte život VLASTNÍHO psa - stojí vám to za to?
Však právě proto sem si dalšího psa ještě nepořídila a chci se tady jen dozvědět informace a zkušenosti a ne že tady proběhne veřejný linč jako bych už druhého psa měla už doma 😂 byl to jen dotaz o zkušenostech 🙂 právě proto že nechci ohrozit mého psa 😉
Monique123
napsal(a):
Však právě proto sem si dalšího psa ještě nepořídila a chci se tady jen dozvědět informace a zkušenosti a ne že tady proběhne veřejný linč jako bych už druhého psa měla už doma 😂 byl to jen dotaz o zkušenostech 🙂 právě proto že nechci ohrozit mého psa 😉
Jako servou se i dva ovčáci, boderky nebo retrievři - prostě si kluci mezi sebou občas poměří pindíky, a je to normální.
Akorát u AST tohle nekončí tím, že jeden sklapne a podřídí se, a Vy pak zastříkáte Aureomycinem natržené ucho...
Monique123
napsal(a):
A jak chcete u psa Z ÚTULKU poznat, jestli patří k AST nebo k APBT?
Monique123
napsal(a):
Tak jo. Mám nějaké zkušenosti:
1) staffordka (papírový drahý pes z Rakouska před 20 lety) nám potrhala argentinskou dogu - kluka....to nezapadá, že.. no my víme, odkud byla
2) ostatních několik zvířat bylo v pohodě, včetně staffordů a pitů, fily, i s tou argentýnou
3) všichni spali ve svém kotci, nebo v postelích, ale ne úhlavní nepřátelé
4) měli jsme psy od štěněte i od tří let třeba - výsledky stejné...jen ti od štěněte se dali naučit na různé situace rychleji
5) mám takové zvíře doma, fenku, a je to paráda.....miluje zvířátka, miluje psí chlapečky a holky nechá být, dokonce i ji odvolám a když má psí chlupy v tlamě, tak řeknu pusť a dobrý........ve 4 letech už perfektně rozumí tomu, že ne každý pes to má v hlavě v pořádku a že ty signály může přejít a neřešit...ani fenu nesežere na potkání....a pak je jedna taková, že nechat je o samotě, odneseme si dvě mrtvoly
6) měli jsme i nějakého ovčáka, různé směsi a tak, ale teriéři vyhrávají.. zabijí se podstatně dřív :-)
A to nejlepší nakonec......já vím, že můžu mít na vycházce 20 psů a nic se nestane....a teď je nemám...proč.. mám blbou energii. To nevysvětlím. Buď to víte, nebo nevíte NIC.
Nikdo tu nebude radit, jak to bude ok.
LájošM
napsal(a):
Nedělejte to. Taková situace se nedá jen zkusit. Tihle psi jsou prostě jiní, geny nepřebijete láskou ani výchovou.
A ještě navíc ty psy spolu do jednoho bytu, takže minimální možnost rozdělení, pokud by problém nastal.
A myslíte že s fenou by to byl stejný problém? Nemyslim jen z útulku, myslim obecně AST.
impact
napsal(a):
A jak chcete u psa Z ÚTULKU poznat, jestli patří k AST nebo k APBT?
Podle tvaru očí přece :-)
Hlavně těch naprosto stejných témat tu je .. jako že fakt na stejném fóru :-)
napsal(a):
Tak jo. Mám nějaké zkušenosti:
1) staffordka (papírový drahý pes z Rakouska před 20 lety) nám potrhala argentinskou dogu - kluka....to nezapadá, že.. no my víme, odkud byla
2) ostatních několik zvířat bylo v pohodě, včetně staffordů a pitů, fily, i s tou argentýnou
3) všichni spali ve svém kotci, nebo v postelích, ale ne úhlavní nepřátelé
4) měli jsme psy od štěněte i od tří let třeba - výsledky stejné...jen ti od štěněte se dali naučit na různé situace rychleji
5) mám takové zvíře doma, fenku, a je to paráda.....miluje zvířátka, miluje psí chlapečky a holky nechá být, dokonce i ji odvolám a když má psí chlupy v tlamě, tak řeknu pusť a dobrý........ve 4 letech už perfektně rozumí tomu, že ne každý pes to má v hlavě v pořádku a že ty signály může přejít a neřešit...ani fenu nesežere na potkání....a pak je jedna taková, že nechat je o samotě, odneseme si dvě mrtvoly
6) měli jsme i nějakého ovčáka, různé směsi a tak, ale teriéři vyhrávají.. zabijí se podstatně dřív :-)
A to nejlepší nakonec......já vím, že můžu mít na vycházce 20 psů a nic se nestane....a teď je nemám...proč.. mám blbou energii. To nevysvětlím. Buď to víte, nebo nevíte NIC.
Nikdo tu nebude radit, jak to bude ok.
Děkuju, přesně pro něco takového sem sem ten příspěvek dala....chci jen slyšet zkušenosti...jestli někdo má a jaké...já našemu psovi věřím, že by nic neprovedl, je dobře socializovaný a taky to má v sobě ( výhra v loterii s geny) ale potřebovala jsem tu slyšet nějaké zkušenosti...informace...toť vše 🙂
Nechtěla jsem se zapojovat, tahle plemena nemusím a zkušenost s nima nemám, ale: je naprosto jedno kdo a s jakou zkušeností přijde. Může vám 1000 lidí napsat, že tihle dva psi jsou spolu super. Otázka jen zní: co když zrovna ti vaši dva budou vyjímka, která potvrzuje pravidlo...co budete dělat pak? Dáte dvouletého psa pryč? Máte kam je oddělit a nebo na to, chodit pak ven do konce jejich života s každým zvlášť?
Monique123
napsal(a):
Děkuju, přesně pro něco takového sem sem ten příspěvek dala....chci jen slyšet zkušenosti...jestli někdo má a jaké...já našemu psovi věřím, že by nic neprovedl, je dobře socializovaný a taky to má v sobě ( výhra v loterii s geny) ale potřebovala jsem tu slyšet nějaké zkušenosti...informace...toť vše 🙂
Ještě teda kontrolní otázka - jak je ten Váš pes starý?
Monique123
napsal(a):
A myslíte že s fenou by to byl stejný problém? Nemyslim jen z útulku, myslim obecně AST.
To vám nikdo neřekne. Je menší pravděpodobnost, že se serve pes a fena, než dva psi, ale ...
A další docela podstatná věc. Pokud bydlíte v bytě, tedy musíte chodit pravidelně venčit, není zrovna sranda ukočírovat takové dva psy (nebo psa a fenu). Poradila byste si v situacích, kdyby pes se rval a fena se přidala? Nevěřte tomu, že je jedno, jestli máte jednoho psa nebo dva. Aspoň tedy ne v této velikosti a těchto plemen.
Zachraňovat z útulku psy je sice úžasné, ale abyste pak nebyli všichni nešťastní.
impact
napsal(a):
Tak to za něj dáváte brzo ruko do ohně.
přesně......
bych si s myšlenkou na zmnožení zvířat dala pokoj do doby, než tenhle bude dospělý, hotový, vycvičen a vychován k příkladnosti......
Monique123
napsal(a):
2 roky
Já být Vámi, tak si něco o psech přečtu. Tak jako obecně.
A proč nechcete fenku?
Ono ani tak vám nikdo nezaručí, že bude všechno super a v pohodě, ale ta šance, že to bude OK je tam mnohem větší. Řekla bych, že ještě větší šance by byla, kdyby jste si pořídila štěně a ne dospěláka z útulku.Ale i tak bych počítala s tím, že v době nepřítomnosti budu psy oddělovat - ono u těchto psů stačí fakt málo a je průser - znám případy, kdy spolu psi žili úplně v klidu pár let, milovali se, a pak kvůli úplné blbosti se psi dorvali (v tom lepším případě) a víc už se nesnesli, v tom horším případě to taky jeden nepřežil. Není to tak dlouho, co se to zrovna řešilo na FB ve skupině SBT a těch zkušeností, kdy se lidi vrátili domů a tam je čekala jatka, bylo opravdu dost. Ono to může být v pohodě rok, nebo 5 let, nebo 10 let a nebo taky celý život - ale ta záruka tam není. A znám osobně lidi, kteří musí mít v baráku nebo v bytě psy oddělené - trvale, a není to nic úplně příjemného, ale tak člověk si zvykne na všechno.
Navíc jak už bylo psáno výše - povaha psa z útulku taky nemusí být úplně ideální. Váš pes je na psy v pohodě - ale když si pořídíte dalšího psa, tak se to může změnit, může druhého psa začít hlídat, bránit. A navíc je mladý, teď jako dvouletý je v pohodě, ale za rok už to tak být nemusí.
tero
napsal(a):
Bude to fungovat do první rvačky...Jako u všech bull psů...
Ono to do první rvačky funguje i u jiných, méně rvavých plemen. Já tedy mám zkušenost s fenami, to je zas trochu něco jiného. A to byla jedna pohodářka a jen jedna rváč. Ta rvavá nesnesla žádnou fenu a ta pohodářka jen tu jednu.
Jejich nenávist šla tak daleko, že na výstavě, kde bylo milion jiných psů a fen a dobrý. Najednou stály obě ve vodítku a řvaly a to mezi nimi bylo ještě cca 50 m plných psů a lidí, kteří vůbec nechápali, proč těm čubám najednou přeskočilo. Stačilo, že se navětřily.
tero
napsal(a):
Bude to fungovat do první rvačky...Jako u všech bull psů...
a pak už né?
jsem si myslela, že si to vyříkají, určí dominanta a bude to v cajku........
napsal(a):
a pak už né?
Takhle v úterý kolem oběda samá srandička :-))
napsal(a):
a pak už né?
Jestli je to narážka na mě, tak jsem psala, že u NORMÁLNÍCH psů. Většině lidí bude jasné, že u psů, kteří byli šlechtěni na to, aby se zabili, tohle fungovat nebude. Ale u těch nefunguje ani ta podotázka: co pes a fena. Nikdy jsem nazažila psa, co napadne fenu. Asi se nepohybuju mezi divnýma psama.
lesnížínka
napsal(a):
Jestli je to narážka na mě, tak jsem psala, že u NORMÁLNÍCH psů. Většině lidí bude jasné, že u psů, kteří byli šlechtěni na to, aby se zabili, tohle fungovat nebude. Ale u těch nefunguje ani ta podotázka: co pes a fena. Nikdy jsem nazažila psa, co napadne fenu. Asi se nepohybuju mezi divnýma psama.
Si myslím, že je to trochu i dobou - jak jsme si psy upravili. Co po nich chceme. Ono to zas tak stádové zvíře není, ale my si nedáme říct.. no jednou nás všecky sežerou a bude klid.
Ráda bych potkávala jen ty normální psy :-)
napsal(a):
Si myslím, že je to trochu i dobou - jak jsme si psy upravili. Co po nich chceme. Ono to zas tak stádové zvíře není, ale my si nedáme říct.. no jednou nás všecky sežerou a bude klid.
Ráda bych potkávala jen ty normální psy :-)
No tak přijeďte Pes není sice stádové zvíře, ale smečkové ano. Jen jsme mu vnutili sebe, jako chabou náhradu jeho druhů. Kamarády mu tak dlouho vytloukáme z hlavy, až svému druhu skoro není schopný porozumět. Bull plemena...to je vrchol té hrůzy. Můj pes taky není všemilující, má psy, která určitě rád nemá, ať už k tomu má důvody jakékoliv. Ale je to jeho rozhodnutí. Nikdy mu neříkám, ten pes je ha.zl(i když je ) sežer ho. Kdyby ovšem napadnul starého psa, štěně, nebo fenku, tak mu fakt asi hlavu urazím Dneska jsme potkali sousedku s dorostencem jezevčíka. Jezevčíky nemá rád, protože mu jeden z nich prokousnul čenich. Najendou skočil a rafnul ho. Jenže tenhle sousedky to neví a chce se kamarádit. Lítá kolem jak šílenec, až vrazí mému psu do předních pacek a ten vrknul. Protože ho bolí a je na ně háklivý. Prostě normální chování, něco se mi nelíbí, tak to dám najevo. V klidu. Nemusím proto snad toho druhého psa přizabít. Jezevča se trochu zklidnil, přišel, očichávali si nosy, dal mému psu očichat břicho, že přichází v míru a všechno OK.
lesnížínka
napsal(a):
No tak přijeďte Pes není sice stádové zvíře, ale smečkové ano. Jen jsme mu vnutili sebe, jako chabou náhradu jeho druhů. Kamarády mu tak dlouho vytloukáme z hlavy, až svému druhu skoro není schopný porozumět. Bull plemena...to je vrchol té hrůzy. Můj pes taky není všemilující, má psy, která určitě rád nemá, ať už k tomu má důvody jakékoliv. Ale je to jeho rozhodnutí. Nikdy mu neříkám, ten pes je ha.zl(i když je ) sežer ho. Kdyby ovšem napadnul starého psa, štěně, nebo fenku, tak mu fakt asi hlavu urazím Dneska jsme potkali sousedku s dorostencem jezevčíka. Jezevčíky nemá rád, protože mu jeden z nich prokousnul čenich. Najendou skočil a rafnul ho. Jenže tenhle sousedky to neví a chce se kamarádit. Lítá kolem jak šílenec, až vrazí mému psu do předních pacek a ten vrknul. Protože ho bolí a je na ně háklivý. Prostě normální chování, něco se mi nelíbí, tak to dám najevo. V klidu. Nemusím proto snad toho druhého psa přizabít. Jezevča se trochu zklidnil, přišel, očichávali si nosy, dal mému psu očichat břicho, že přichází v míru a všechno OK.
No ale já mám psa také v pořádku :-)
Jsem tam byla před rokem, kousek odtamdud. Skoro nikde žádný pes, ani na vycházce, ani na dvorku. Jen nějaká kočka občas. Asi blbá ves.
Zato u nás je na tisíc obyvatel tak 5000 psů, nebo mi to tak připadá. Už tady máme teda jenom 3ks bulíkoidních - dvě feny, které jsou docela normální, jeden pes, co chce napadnout vše živé. Byly tu ještě dvě feny, sestry, doma žádné problémy neměly, ale venku .. chodila jsem půl roku druhou stranou, jen je nepotkat, nebo ony by i přeskočily plot, taková s nimi byla legrace.
Takhle.. kdybychom nechali všechny pejsky běhat na volno, 100% to budou bul., co se budou prát nejvíc.
Ale bulíčkoidní pes, který jde po ulici a nechápe signál protijdoucího psa, nebo se do něj pustí i bez upozornění svého nebo toho cizího psa.... to je vadný pes.
Zas takové příšery to nejsou.
Je potřeba vědět, že dospívají opravdu dlouho. Ale stojí to za to :-) Teď když potkáme fenku, dřív by se k ní megína bezhlavě řítila a chtěla si hrát (a cizí fena by ji štípla, šlápla na ni a už je problém), teď zůstane stát v uctivé vzdálenosti a nasává signály. A jdeme dál. A já jí říkám - to byl pěknej pejsek, viď, hodnej, takovej normální :-)
Tady ve vsi máme takových známých asi 5, kluků hodně, ale takové to "pes nenapadne fenu", to už není 100%.
Plemeno není nejvhodnější do stáda, ale i tady platí, že jsou jedinci, kterým je všecko fuk.
A jsou lidé, co mají víc ks doma a žádné mrtvolkové lego nehrají. To právě říkám.. ti se neptají.. vlastně jich znám docela dost.. třeba staffordka a americká buldočka, víc staffordů, boxer a stafford..... Jenže já už nemůžu nic říkat, někdo si z toho vezme to blbé a co pak.
lesnížínka
napsal(a):
Jenže ono co se týká vztahu k ostatním psům, tak úplně nejde srovnávat přátelského samojeda a třeba pitbula nebo jiného bulla. Ti psi jsou v tomto prostě úplně jiní. I když se budete k bullovi chovat tak, jako jste se chovala k samíkovi, vychovávat ho stejně, ukazovat mu, že všichni psi jsou kámoši atd. - tak ten pes stejně může dospět a psy nemusí snést, vy to až tak neovlivníte.
To je jako byste srovnávala třeba "úroveň" výcviku a cvičení německého ovčáka a pastevce. Nebo třeba vztah k cizím lidem u pastevce a labradora.
Pro vás a pro samíka je takové chování (kdy si psy maximálně "vrknou") typické a normální. Ale samík nikdy nebyl šlechtěný na boj se psem, na rozdíl od bullů, takže by se dalo polemizovat o tom, co je a není normální pro bully.
marcelaamax
napsal(a):
Jenže ono co se týká vztahu k ostatním psům, tak úplně nejde srovnávat přátelského samojeda a třeba pitbula nebo jiného bulla. Ti psi jsou v tomto prostě úplně jiní. I když se budete k bullovi chovat tak, jako jste se chovala k samíkovi, vychovávat ho stejně, ukazovat mu, že všichni psi jsou kámoši atd. - tak ten pes stejně může dospět a psy nemusí snést, vy to až tak neovlivníte.
To je jako byste srovnávala třeba "úroveň" výcviku a cvičení německého ovčáka a pastevce. Nebo třeba vztah k cizím lidem u pastevce a labradora.
Pro vás a pro samíka je takové chování (kdy si psy maximálně "vrknou") typické a normální. Ale samík nikdy nebyl šlechtěný na boj se psem, na rozdíl od bullů, takže by se dalo polemizovat o tom, co je a není normální pro bully.
Ale Marcelo, to jsem právě psala. Cituju sama sebe: bull plemena je vrchol té hrůzy. Myšleno toho, co se psy lidi udělali. Nemyslím si(neznám ale historii toho plemene) že se psi rodí s tím, aby zabíjeli ostatní psy. Nemusí se mít rádi, ale tak se prostě obejdem, nelezem si do revíru, uděláme na sebe nějaké to bububu. To, že lidi tyto plemena vyšlechtili k nenávisti málem k sobě samému, to je prostě pro mne ad absurdum. Záměrně to teď přeháním, aby bylo jasné, jak to myslím. Měla jsem i berňáka, nemám jen samojeda. Všichni známých berňáci, kluci, se neměli problém poprat. Můj nikdy rvačku nevyprovokoval. Tím jsem chtěla napsat, že je to i o vedení. Jenže právě, že je to tak, jak jste napsala i vy: z bull psa sluníčkového neuděláte(co se psů týče) a můžete se snažit jak chcete. A problém není ani v tom, že vystartuje, to snad každý pes, ale v tom, že nezná míru. A ztratil chápání psích rituálů. Pokud mému psu šlápne na nohu jak onen jezevčík, můj vrkne, tak bull do něho vletí. A když jsme u toho, nevím, jestli jste tu už někdy psala...vaše mladá už je dospělá, necháváte je někdy samotné, bez dozoru spolu? Protože i to je právě to, oč tu běží. Myslím v dotazu.
Nemyslím si(neznám ale historii toho plemene) že se psi rodí s tím, aby zabíjeli ostatní psy. Nemusí se mít rádi, ale tak se prostě obejdem, nelezem si do revíru, uděláme na sebe nějaké to bububu
Ne, oni se s tím nerodí, ale dost často k tomu dospějí, protože to v sobě prostě mají. Můj pes třeba byl taky do určitého věku naprosto nekonfliktní a hraví se všemi psy (i samci), velkým starším psům se podřizoval. Ale pak se to zlomilo.
ale tak se prostě obejdem, nelezem si do revíru, uděláme na sebe nějaké to bububu
od tohohle už je tu páníček, ta ignorace cizích psů (ve smyslu aby pes nestartoval na psy na potkání) se naučit dá. Ale tady je řeč o dvou stafordech v jednom bytě.
Vaše mladá už je dospělá, necháváte je někdy samotné, bez dozoru spolu? Protože i to je právě to, oč tu běží. Myslím v dotazu.
Pokud jsem doma, jsou spolu pořád. Pokud jdu třeba na chvíli na zahradu, na záchod, do sprchy, nebo třeba zrovna uklízím celý barák, jiné místnosti - tak psi neodděluji, jsou spolu. Ale pokud odjíždím pryč, tak je odděluji. Myslím si, že s největší pravděpodobností by se nic nestalo, mají se rádi, nikdy si nic neudělali, ale člověk nikdy neví a jistota je jistota. S tím, že je budu takto oddělovat jsem počítala už při pořízení feny. Přítel už kolikrát říkal, že bychom je klidně mohli nechat spolu, že stejně spí, ale nakonec jsme od toho ustoupili, nestojí mi to za to a kdyby náhodou se něco stalo, tak bych si to potom akorát vyčítala.
lesnížínka
napsal(a):
Zažila jste málo. Fenu ( ne tu současnou) mi napadl pes, fena byla úplně nekonfliktní, zůstala sedět stranou a čekala až pes projde. Když odhadoal, že už je dost daleko, chtěla za ním apříč projít. Vrátil se a prokousl jí stehno a hřbet. Byl 2x tak velký, NO bez PP. Pán řekl, on napadne všechno, co se hne, jemu je jedno, jestli pes nebo fena. Na vodítku nebyl
Ale pokud odjíždím pryč, tak je odděluji. Myslím si, že s největší pravděpodobností by se nic nestalo, mají se rádi, nikdy si nic neudělali, ale člověk nikdy neví a jistota je jistota. S tím, že je budu takto oddělovat jsem počítala už při pořízení feny. Přítel už kolikrát říkal, že bychom je klidně mohli nechat spolu, že stejně spí, ale nakonec jsme od toho ustoupili, nestojí mi to za to a kdyby náhodou se něco stalo, tak bych si to potom akorát vyčítala.
A to je právě zadavatelce taky potřeba zdůraznit: že takto bude muset psy mít, i kdyby se 100x nic nestalo.
Já jsem psy nikdy nemusela oddělovat, ani nikam zavírat(ani nemám kam) a když dospívali, taky mne párkrát napadlo, jestli se nemůžou servat, když odjedem na celý den někam, ale tak říkala jsem si, že si nanejvíš tak natrhnou ucho Nikdy se neservali.
napsal(a):
Zažila jste málo. Fenu ( ne tu současnou) mi napadl pes, fena byla úplně nekonfliktní, zůstala sedět stranou a čekala až pes projde. Když odhadoal, že už je dost daleko, chtěla za ním apříč projít. Vrátil se a prokousl jí stehno a hřbet. Byl 2x tak velký, NO bez PP. Pán řekl, on napadne všechno, co se hne, jemu je jedno, jestli pes nebo fena. Na vodítku nebyl
Já zažila samce rotvíka,co mi těžce sejmul hárající fenu,která měla krycí dny já tomu říkám psí asociálové. Bohužel je jich stále víc, z principu se dnes psi nemají kde učit správnému sociálnímu chování a podle toho to dopadá
napsal(a):
My to máme bohužel podobný - fenu mi 3 dny před porodem napadla cizí fena, a z toho vrhu jsem si nechala doma fenku. Bohužel ji maminka vtiskla informaci, že každého cizího psa má bez milosti zabít .
Takže mladá je na cizí psy naprosto nekompromisní, a je jí úplně jedno, jestli je to pes nebo fena. Když ale toho psa uvedu do smečky já, tak ho bere, že je náš, a je na něj v pohodě.
lesnížínka
napsal(a):
Ale pokud odjíždím pryč, tak je odděluji. Myslím si, že s největší pravděpodobností by se nic nestalo, mají se rádi, nikdy si nic neudělali, ale člověk nikdy neví a jistota je jistota. S tím, že je budu takto oddělovat jsem počítala už při pořízení feny. Přítel už kolikrát říkal, že bychom je klidně mohli nechat spolu, že stejně spí, ale nakonec jsme od toho ustoupili, nestojí mi to za to a kdyby náhodou se něco stalo, tak bych si to potom akorát vyčítala.
A to je právě zadavatelce taky potřeba zdůraznit: že takto bude muset psy mít, i kdyby se 100x nic nestalo.
Já jsem psy nikdy nemusela oddělovat, ani nikam zavírat(ani nemám kam) a když dospívali, taky mne párkrát napadlo, jestli se nemůžou servat, když odjedem na celý den někam, ale tak říkala jsem si, že si nanejvíš tak natrhnou ucho Nikdy se neservali.
Však já jsem výše psala, že bych takové dva psy v nepřítomnosti oddělovala. A vůbec, že bych si spíš k tomu psovi pořídila fenu, a ne z útulku, ale štěně.
My jsme dříve taky mívali dva psy (samce) a neoddělovali je nikdy, prostě spolu byli na zahradě, ale nebyli to bullové no. I když i oni se postupem času začali rvát (až ke stáří, celý život předtím byli v pohodě) - jeden druhého vyloženě terorizoval. Rodiče v tu dobu byli toho zastání, že psi si to mezi sebou vyříkají a že je nechají být - vyříkávání skončilo krví a "kapsou" (abscesem? Nevím, jak se tomu říká odborně) u jednoho ze psů. Byl to x jezevčíka a basset, takže žádný bull...
A dost záleží na konkrétní povaze psů - kdybych měla vyrovnaného bull psa a třeba současnou fenu, tak bych možná taky neoddělovala. Jenže já mám nevyrovnaného psa, který v některých situacích může reagovat divně (a člověk neví, co se zrovna stane, když nebude doma), takže odděluji. Pokud bych měla dva bull samce, tak bych o tom ani nepřemýšlela a automaticky oddělovala.
Ono to přetrvávající : Pes nenapadne dítě, pes nenapadne štěně, pes nenapade fenu, když se pes podřídí, silnější ho nechá....To už dávno v přepsovatělém světě neplatí.
Já jsem měla smůlu na bl.bé chování NO. Nějak je proto nemusím.
Zažila jsem, jak pes NO dorasoval štěně malamuta ( mohlo zkoušet pištět, lehnout na záda a snad by ho zakousnul, kdyby štěně neuteklo, když majitelka NO odchytila.
Zažila jsem NO, který skočil po jezevčíkovi a zlomil mu čelist. A pak také fenu NO, která napadla mého starého psa, aniž by se k ní přiblížil ( tam jsem si to aspoň dokázala vysvětlit ), ty tři předchozí napadení ne.
Všechno to byli psi, kteří se pohybovali i volně ve velikém venčícím prostoru za městem a mohli tedy "mít rozum".
Takové normální rvačky psů vyrovnaných šancí - ani nepočítám.
marcelaamax
napsal(a):
Ale samojed, a seveřan obecně, není kamarád všech psů. Je to úplně normální pes, který si dokáže "říct" s jiným psem tak ošklivé věci, že se bez problémů porve.
Není sice tak urputný jako psi typu bull, ale žádný míšánek milující všechny psy v okolí to rozhodně není.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
My to máme bohužel podobný - fenu mi 3 dny před porodem napadla cizí fena, a z toho vrhu jsem si nechala doma fenku. Bohužel ji maminka vtiskla informaci, že každého cizího psa má bez milosti zabít .
Takže mladá je na cizí psy naprosto nekompromisní, a je jí úplně jedno, jestli je to pes nebo fena. Když ale toho psa uvedu do smečky já, tak ho bere, že je náš, a je na něj v pohodě.
Myslím, že se taky říká, že fena neublíží štěněti?
Dvakrát mi po psovi, když byl štěně, vystartovala fena (pokaždé jiná). Sice mu nikdy nic neudělala, ale z mého pohledu to bylo dost drsné. Poprvé to byla fena labradorky (mému štěněti byly cca 3 měsíce) od bývalých sousedů - byli jsme za zahradou na procházce, fenu jsem vůbec nezaregistrovala a ona mi najednou vpálila do štěněte se značným řevem a vyceněnýma zubama, bezdůvodně. Nevím proč, se psema se normálně snese, je nekonfliktní. No pak se pes chvíli bál větších černých psů, ale odbourali jsme to, jelikož na cvičáku byli přátelští černí labradoři, takže to přešlo.
Po druhé to byla fena CC (ta teda byla takový asociál). To už teda pes nebyl úplně malé štěně (nevím, možná 6 měsíců) Já jsem ráno pustila psa vyvenčit na zahradu a stavil se brácha s tou fenou, který nevěděl, že je pes venku a tak fenu pustil na zahradu. U toho jsem ani nebyla, jen jsem slyšela ten řev a prý to vypadalo, že by se fena fakt rvala.
Možná že i tyhle negativní zkušenosti mají vliv na chování psa teď - nesnáší, když se k němu přiřítí pes (a je jedno jestli je to fena nebo pes, v tu chvíli klidně půjde do feny. Pokud ho s fenou seznámím v klidu, pomalu, je to OK. Ale pokud na něj naletí, tak to nedává. On v tu chvíli ani neví, jestli je to fena nebo pes.
napsal(a):
Ale samojed, a seveřan obecně, není kamarád všech psů. Je to úplně normální pes, který si dokáže "říct" s jiným psem tak ošklivé věci, že se bez problémů porve.
Není sice tak urputný jako psi typu bull, ale žádný míšánek milující všechny psy v okolí to rozhodně není.
Tak já myslela, že právě seveřani jsou hodně chováni ve smečkách? Jo, jasně, vlastní smečka je něco jiného. Ale celkově jsem si teda myslela, že jsou tahle plemena i k cizím psům celkem přátelská.
Jinak já netvrdím, že se neporve, to zase ne. Jenže u těch "přírodních" plemen jsou ty rvačky jiné než u bullů..
marcelaamax
napsal(a):
Tak já myslela, že právě seveřani jsou hodně chováni ve smečkách? Jo, jasně, vlastní smečka je něco jiného. Ale celkově jsem si teda myslela, že jsou tahle plemena i k cizím psům celkem přátelská.
Jinak já netvrdím, že se neporve, to zase ne. Jenže u těch "přírodních" plemen jsou ty rvačky jiné než u bullů..
Ále prdlajz, však je dávají na úvazy tak, aby na sebe nedosáhnuli. I v zápřahu jsou schopní do sebe vletět, taky jsou většinou samý šrám. Skoukněte nějaký dokument od eskymáků Samíci ano, jsou z nich nejmírnější. Ale jak jsem psala, tyhle rvačky jsou o velkém bububu a natrhlém uchu. Psi se nervou, že se chtějí zabít. Co by mu pomohl mrtvý sok? On potřebuje soka, kterému ukáže, kdo je tu pánem a pak si na něm pokaždé, když se potkají bude honit triko
Jinak s těma fenama a štěňatama...tak nějak bych řekla, že právě naopak. Štěně jiné feny, je pro fenu konkurence pro její byť imaginární, potomky.
lesnížínka
napsal(a):
Ale Marcelo, to jsem právě psala. Cituju sama sebe: bull plemena je vrchol té hrůzy. Myšleno toho, co se psy lidi udělali. Nemyslím si(neznám ale historii toho plemene) že se psi rodí s tím, aby zabíjeli ostatní psy. Nemusí se mít rádi, ale tak se prostě obejdem, nelezem si do revíru, uděláme na sebe nějaké to bububu. To, že lidi tyto plemena vyšlechtili k nenávisti málem k sobě samému, to je prostě pro mne ad absurdum. Záměrně to teď přeháním, aby bylo jasné, jak to myslím. Měla jsem i berňáka, nemám jen samojeda. Všichni známých berňáci, kluci, se neměli problém poprat. Můj nikdy rvačku nevyprovokoval. Tím jsem chtěla napsat, že je to i o vedení. Jenže právě, že je to tak, jak jste napsala i vy: z bull psa sluníčkového neuděláte(co se psů týče) a můžete se snažit jak chcete. A problém není ani v tom, že vystartuje, to snad každý pes, ale v tom, že nezná míru. A ztratil chápání psích rituálů. Pokud mému psu šlápne na nohu jak onen jezevčík, můj vrkne, tak bull do něho vletí. A když jsme u toho, nevím, jestli jste tu už někdy psala...vaše mladá už je dospělá, necháváte je někdy samotné, bez dozoru spolu? Protože i to je právě to, oč tu běží. Myslím v dotazu.
Myslím si, že ad absurdum to vyháníte vy a ty bully démonizujete. Nejsou to stroje na zabíjení jedinců opačného pohlaví na potkání a neřekla bych, že ztratili chápání psích rituálů. Resp. neztratili je o nic víc než jiní špatně vedení a nesocializovaní psi.
Psích plemen, jejichž dospělci výrazně hůře tolerujou jedince stejného pohlaví je víc - namátkou mě napadají třeba shiby, ale i jiní. Jen holt u těch bullů případná rvačka dopadá blběji.
"Psích plemen, jejichž dospělci výrazně hůře tolerujou jedince stejného pohlaví je víc"
tak bych skoro řekla, že to je normální stav
a tolerance až kamarádství je onen infantilní rys spojený s domestikací, dle plemene
lesnížínka
napsal(a):
a ty bully démonizujete. Nejsou to stroje na zabíjení jedinců opačného pohlaví
- a znáte případ, že by přestali s rvačkou sami, bez zásahu člověka? Dokud sok není mrtvý, či skoromrtvý? A to je, oč tu běží. Rozhodí ho kravina a neví, kdy má přestat. Co chcete víc?
Nejsou to stroje na zabíjení jedinců OPAČNÉHO pohlaví.
lesnížínka
napsal(a):
Tak teď čtu blbě já, omluva, ale chce se mi děsně chrnět a už na to snad ani nevidím No však to by bylo už úplně na palici, jak by se pak množili?
Si z toho děláte legraci, ale existují vyšinutí majitelé, co dají feně aj psovi košík a fenu přivážou ke stolu. A to bez legrace.
Prostě.. ...................................................místo teček jsou slova jako dem.ent a hůř.
To je dobrý příklad s tou samoukončenou rvačkou. Takové psy neznám, leda že v sobě nejsou zakouslí. Ale můj pes je tak "blbý", že se prát neumí, kouše okolo anebo málo, nechá se pokousat a když zavolám, tak toho nechá a kouká na mě "takže ho zmlátíš sama?"
Ale před chvíli byla na zahradě cizí kočka. Lov neukončím. Ale umíme nevystartovat. Jen si na to zaklínadlo musím rychle vzpomenout.. no já určitě :-) Tak jsem koukala do tmy..zavolala..megíne ty xxx.. pes nikde.. jdu ke dveřím a pes tam sedí. Celé to je na reklamaci.
lesnížínka
napsal(a):
a ty bully démonizujete. Nejsou to stroje na zabíjení jedinců opačného pohlaví
- a znáte případ, že by přestali s rvačkou sami, bez zásahu člověka? Dokud sok není mrtvý, či skoromrtvý? A to je, oč tu běží. Rozhodí ho kravina a neví, kdy má přestat. Co chcete víc?
No, vždyť píšu, že případná rvačka dopadá hůř. Ale že by to byli od přírody vymaštění magoři, pro které je psí řeč velká neznámá a vraždili jedince stejného pohlaví na potkání, to bych neřekla.
Terven
napsal(a):
No, vždyť píšu, že případná rvačka dopadá hůř. Ale že by to byli od přírody vymaštění magoři, pro které je psí řeč velká neznámá a vraždili jedince stejného pohlaví na potkání, to bych neřekla.
Tak doufám, že jsem ,,vymaštění magoři" nepoužila...to jako si zase nemyslím a máme dvě bull kamarádky Máju a Lauru...pravda, je to opačné pohlaví. Je to o tom, že pes je nějak, díky debi.ním lidem naprogramovaný a stačí blbost, kterou by normálně pes přešel, ale tomuto přepne.
lesnížínka
napsal(a):
Tak doufám, že jsem ,,vymaštění magoři" nepoužila...to jako si zase nemyslím a máme dvě bull kamarádky Máju a Lauru...pravda, je to opačné pohlaví. Je to o tom, že pes je nějak, díky debi.ním lidem naprogramovaný a stačí blbost, kterou by normálně pes přešel, ale tomuto přepne.
Ona blbost stačí i u jiných plemen, je úplně normální jev, že mezi hrou a rvačkou je děsně tenká hranice.
A pak je tu ještě majetnická agrese a to jdou vešketá přátelství stranou. Moje mladší fena je ztělesněná dobrota a láska, ale zbožňuje oříšky z turecký lísky a když se láduje pod stromem, běda tomu, kdo se zkusí přiblížit.
Terven
napsal(a):
Ona blbost stačí i u jiných plemen, je úplně normální jev, že mezi hrou a rvačkou je děsně tenká hranice.
A pak je tu ještě majetnická agrese a to jdou vešketá přátelství stranou. Moje mladší fena je ztělesněná dobrota a láska, ale zbožňuje oříšky z turecký lísky a když se láduje pod stromem, běda tomu, kdo se zkusí přiblížit.
Tak veverku by ani samík nepřešel Nechci se vás dotknout, ale není ta majetnická agrese prostě nějak špatně zvládnutou výchovou? Máme v rodině x psů a žádný tohle nemá. Mandy se dělí se slepicema, Worka ten se všema, stejný byl i Alf. Ale zase v rodině naopak nezvládáme to vybíhání. Starý Alfík, samík i mamky Mandy, vypálí za každým zajdou
lesnížínka
napsal(a):
Tak veverku by ani samík nepřešel Nechci se vás dotknout, ale není ta majetnická agrese prostě nějak špatně zvládnutou výchovou? Máme v rodině x psů a žádný tohle nemá. Mandy se dělí se slepicema, Worka ten se všema, stejný byl i Alf. Ale zase v rodině naopak nezvládáme to vybíhání. Starý Alfík, samík i mamky Mandy, vypálí za každým zajdou
To se mě nedotknete, já fenu neučím, že si má nechat sebrat oříšek každým, kdo jde kolem A pochybuju, že někdo vychovává psa, aby si nechal sebrat hračku, klacek, cokoliv nějakým náhodným kolemjdoucím.
Když už, tak se to řeší u psů v jedné domácnosti. A je takové pravidlo, že bez přítomnosti majitele se jim nenechává nic atraktivního v jediném provedení, o co by se mohli servat.
Terven
napsal(a):
To se mě nedotknete, já fenu neučím, že si má nechat sebrat oříšek každým, kdo jde kolem A pochybuju, že někdo vychovává psa, aby si nechal sebrat hračku, klacek, cokoliv nějakým náhodným kolemjdoucím.
Když už, tak se to řeší u psů v jedné domácnosti. A je takové pravidlo, že bez přítomnosti majitele se jim nenechává nic atraktivního v jediném provedení, o co by se mohli servat.
No vidíte, u nás ne. Protože ani jeden nebyli majetničtí na nic. Možná, kdybych Workovi nechala slepici? Jenže ta by byla zase ukradená Berrymu A jinak já ano, od mala jsem je učila, že se mají dělit, protože ne všichni pejsci mají takové štěstí jako oni
lesnížínka
napsal(a):
Každý pes je jiný.
Naši psi nejsou majetničtí, co se žrádla týče - jsou zvyklý, že na procházce (se známými, psy z rodiny) dostávají pamlsky všichni. Ale to mluvím o "normálních" běžných pamlscích,třeba u kosti bych si tak jistá nebyla (u cizího psa, mezi našimi dvěma v pohodě, ale i tak jsou naučení, že s něčím takovým si jde každý na své místo)...
Něco jiného je ale třeba s hračkou - mezi sebou naprosto v pohodě, všechny hračky co máme jsou "společné", některé mají k dispozici pořád. Akorát co se týče "žužlacích" hraček s pamlskem (kongy), tak tam dávám vždy každému jednu - ale klidně si je třeba prohodí nebo tak. No a co se týče hraček a "cizích" psů - pes v pohodě (teda s fenami, dokud snesl psy tak i s nimi) - tam jsem právě naopak psovi hračku do huby cpala (pokud s tím neměl problém druhý pes), protože když má v hubě hračku, tak lítá, provokuje, zdrhá a nekoná se taková ta "hra na tělo", která je u něco docela tvrdá. No a fena má zase tohle jinak - tam bych si nedovolila hodit ji hračku třeba na společné procházce se psem od známých. Ona by neublížila, ale je zbytečné vyvolávat nějaké "konflikty". Hračku by si hlídala. Asi by šlo naučit i s tou hračkou, že není třeba si hračku bránit - ale proč? Já nějak nevidím důvod, proč by "cizímu" psovi měla dávat svou hračku . Prostě pokud s námi jde někdo se psem, tak hračky nedávám. Ona právě ta hračka nebo žrádlo, mezi "cizími" psy,je často spouštěč nějakých konfliktů.
Tohle fakt nejsem s to posoudit, protože našim psům byly i hračky celkem ukradené. Ty je zajímaly, jen pokud s nima lítala panička. Kosti, tak to je těžká pohoda, Workovi kosti žerou všechny sousedovic feny, když k nám háravka tahala cizí psy, žrali jim je i oni, jenže u nadržených psů neposoudím, jestli by jim to nevadilo i v případě, že by měli mozky na svých místech Jinak mu je chodí pravidelně okusovat i ježek. A to buď o kosti Worka stejně zájem nemá, tak leží, čumí mu do ksich.u a pozoruje, co s nima dělá. Když je mínil třeba ještě sníst a ježek ho předběhnul tak bude stát nad ním, vyřvávat mu díru do hlavy(ježek ho asi zná, takže je mu to naprosto šumák ) a nebo si stane k francouzskému oknu a řve, ať to panička vyřeší, že mu ježek žere ty kostííí! A panička vykoukne: jééé, ježurka papá kosti? No ty jsi je mimi stejně nechtěl, nechej ji napapat, ty budeš mít dobrou večeřku pak, jo?
lesnížínka
napsal(a):
No vidíte, u nás ne. Protože ani jeden nebyli majetničtí na nic. Možná, kdybych Workovi nechala slepici? Jenže ta by byla zase ukradená Berrymu A jinak já ano, od mala jsem je učila, že se mají dělit, protože ne všichni pejsci mají takové štěstí jako oni
Od mala učit, že se mají dělit ...pokud byste psala o dětech, tak bych řekla, že dobrý...v případě psů to zní vtipně. Protože oni se určitě nebudou dělit dobrovolně, ale jen proto, že se díváte - a jak známo, zákazové povely v nepřítomnosti majitele fungují blbě či spíš vůbec.
U psů by mi bohatě stačilo, pokud by nestartovali po kolemjdoucích jenom proto, že zrovna mají v hubě míček.
Jinak - jak píše marcela - hračky jsou u nás společné, pokud se rozdávají pamlsky, ať už doma nebo venku, problém není též, prostě vědí, že na každýho se dostane.
Ale pokud jde o nějakou věc vysoké hodnoty, tak tu bych prostě v mé nepřítomnosti odstranila z jejich dosahu.
lesnížínka
napsal(a):
Tohle fakt nejsem s to posoudit, protože našim psům byly i hračky celkem ukradené. Ty je zajímaly, jen pokud s nima lítala panička. Kosti, tak to je těžká pohoda, Workovi kosti žerou všechny sousedovic feny, když k nám háravka tahala cizí psy, žrali jim je i oni, jenže u nadržených psů neposoudím, jestli by jim to nevadilo i v případě, že by měli mozky na svých místech Jinak mu je chodí pravidelně okusovat i ježek. A to buď o kosti Worka stejně zájem nemá, tak leží, čumí mu do ksich.u a pozoruje, co s nima dělá. Když je mínil třeba ještě sníst a ježek ho předběhnul tak bude stát nad ním, vyřvávat mu díru do hlavy(ježek ho asi zná, takže je mu to naprosto šumák ) a nebo si stane k francouzskému oknu a řve, ať to panička vyřeší, že mu ježek žere ty kostííí! A panička vykoukne: jééé, ježurka papá kosti? No ty jsi je mimi stejně nechtěl, nechej ji napapat, ty budeš mít dobrou večeřku pak, jo?
Tak logicky, pokud je něco psovi ukradený, těžko se o to bude rvát. Však píšu, že věc vysoké hodnoty...
Terven
napsal(a):
Tak logicky, pokud je něco psovi ukradený, těžko se o to bude rvát. Však píšu, že věc vysoké hodnoty...
Taková prostě pro mé psy neexistovala. Proč? Nevím. Třeba, že byli učení, že taková věc není, že všechno je nahraditelné, vyměnitelné a je toho dost pro všechny?
Ne, nejsem u toho. Jsem doma, nebo někde po zahradě a mamky Mandy mezi tím Workovi odnese a zakope někde všechny kosti. Ano jsou mu jedno, ale taky znám majetnické psy a vím, že i kdyby je 100x vůbec sežrat nemínili, nikomu je nedají prostě protože
A ano, učila jsem je všechno stejně, jako bych učila děti, protože mí psi jsou mé děti. A výsledky to očividně má
Já se vždycky rozplývám nad fotkama, kde je víc a. bulíků v jedné domácnosti....sama bych si na to netroufla, mám psa rozmazleného jedináčka (né moc, ale vidím to na ní)
dneska si prostě myslela, že si může přivlastnit suchou vánočku od svého kamaráda voříška a zbytečně se s ním poškorpila, jindy vedle sebe sedí a já jim dávám granulky jako mlsky...jelikož mám, co mám, angl. bul., je takové poškorpení už na zvednutý ukazovák, já mám toho "zlého psa" , je už po třetím roce a pozoruju na ní, že si víc troufá a je víc majetnická.....
lesnížínka
napsal(a):
Taková prostě pro mé psy neexistovala. Proč? Nevím. Třeba, že byli učení, že taková věc není, že všechno je nahraditelné, vyměnitelné a je toho dost pro všechny?
Ne, nejsem u toho. Jsem doma, nebo někde po zahradě a mamky Mandy mezi tím Workovi odnese a zakope někde všechny kosti. Ano jsou mu jedno, ale taky znám majetnické psy a vím, že i kdyby je 100x vůbec sežrat nemínili, nikomu je nedají prostě protože
A ano, učila jsem je všechno stejně, jako bych učila děti, protože mí psi jsou mé děti. A výsledky to očividně má
No jo, pokud jsou psi nežraví, nehraví nebo obojí, kosti jsou jim ukradený, tak holt je to jinak, ale nemůžete podle svých dvou vzorků + Mandy soudit zbytek psí populace.
To, že pes v nepřítomnosti majitele vystartuje po jiným, protože zrovna má kost nebo atraktivní hračku, fakt nebude o výchově, ale spíš o nepředvídavosti majitele.
Terven
napsal(a):
No jo, pokud jsou psi nežraví, nehraví nebo obojí, kosti jsou jim ukradený, tak holt je to jinak, ale nemůžete podle svých dvou vzorků + Mandy soudit zbytek psí populace.
To, že pes v nepřítomnosti majitele vystartuje po jiným, protože zrovna má kost nebo atraktivní hračku, fakt nebude o výchově, ale spíš o nepředvídavosti majitele.
Však ono to bylo celé o tom, proč vznikají konflikty. Psala jste vy i někdo další, že stačí majetnický pes. No vlastně už to by měl být důvod k tomu, druhého psa nepořizovat. Jinak já napsala, že mí psi nikdy majetničtí nebyli, protože jsem je k tomu cíleně vedla. Ale jestli to je výchovou...těžko říct, možná se ukáže až na další generaci mých psů. I když..to taky není směrodatné. I já se měním a tolik trpělivosti při výchově už třeba mít nebudu, nebo je budu víc rozmazlovat, protože tahle první mi celkem vyšla? Kdoví...