Australský ovčák

Prodám Australského ovčáka - CHS Magic Passoa zadá štěňátka australského ov...
DohodouMichaela2003
XXX.XXX.56.181
Dobrý den,
v polovině května si jedu pro stěně AUO a samozřejmě se chci první měsíc zaměřit hlavně na správnou socializaci. Bohužel si myslím, že kvůli tomuto viru to nepůjde tak lehce. Rozhodně se štěně nesetká se vším, s čím by mělo, protože lidé budou ve svých domovech a podobně. Také jsem četla, že to může dostat i pes, což mi také trochu dělá obavy.
Nenapadá vás tedy něco, jak bych mohla štěně socializovat a přitom chránit sebe, zvíře i okolí?
Míša, 17 let
Michaela2003
napsal(a):
Dobrý den,
v polovině května si jedu pro stěně AUO a samozřejmě se chci první měsíc zaměřit hlavně na správnou socializaci. Bohužel si myslím, že kvůli tomuto viru to nepůjde tak lehce. Rozhodně se štěně nesetká se vším, s čím by mělo, protože lidé budou ve svých domovech a podobně. Také jsem četla, že to může dostat i pes, což mi také trochu dělá obavy.
Nenapadá vás tedy něco, jak bych mohla štěně socializovat a přitom chránit sebe, zvíře i okolí?
Míša, 17 let
Podle mých zkušeností se "socializace" štěňat u nového majitele zbytečně přeceňuje. Resp. pokud je štěně povahově dobré, tak se s vnějšími podněty srovná úplně normálně, i když se s nimi setká až ve 4 - 6 - 10 měsících, nebo klidně i později.
Pokud je to ale labil, tak ho se vším budete muset seznamovat, a na každou prkotinu zvykat - takovému štěněti tím můžete velmi výrazně pomoci.
Uživatel s deaktivovaným účtem
ale však lidi venku chodí, auta a pod. jezdí, popeláři vyváží......domy, mosty, lávky, podchody a pod. se nikam neodstěhovaly, i další psi se venčí, takže seznamovat se světem je možno neustále
Michaela2003
XXX.XXX.56.181
Děkuju za názory a rady. Dost jste mě uklidnili/y.
karo2702
napsal(a):
Tak já si přivezu za 3 týdny labila a jsem zvědavá, jak pak bude dávat akce s více lidmi/psy. Naštěstí mám staršího socializovaného psa, tak snad pomůže.
Ale na ostatní věci se bude dát socializovat normálně. Naštěstí MHD i vlaky ještě jezdí
Jé, jaký budete mít "přírůstek"? :-)
karo2702
napsal(a):
Tak já si přivezu za 3 týdny labila a jsem zvědavá, jak pak bude dávat akce s více lidmi/psy. Naštěstí mám staršího socializovaného psa, tak snad pomůže.
Ale na ostatní věci se bude dát socializovat normálně. Naštěstí MHD i vlaky ještě jezdí
A není jednodušší si pořídit štěně, co to má v hlavě v pořádku? 🤔
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A není jednodušší si pořídit štěně, co to má v hlavě v pořádku? 🤔
No jo. Vybrala jsem aspoň nejlepší možné spojení. Rodiče jsou super a mají to v hlavě v pořádku, tak snad bude i prcek takový. Zatím vypadá jako pohodář. Ale standard plemene je prostě daný. Tak uvidíme. Ale první vrh té fenky jsou samí extroverti a lidumilové, tak by to mělo být ok.
karo2702
napsal(a):
No jo. Vybrala jsem aspoň nejlepší možné spojení. Rodiče jsou super a mají to v hlavě v pořádku, tak snad bude i prcek takový. Zatím vypadá jako pohodář. Ale standard plemene je prostě daný. Tak uvidíme. Ale první vrh té fenky jsou samí extroverti a lidumilové, tak by to mělo být ok.
A oni mají přímo ve standardu, že jsou labilní? . Osobně teda žádného neznám, takže nemůžu posoudit jací jsou.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Podle mých zkušeností se "socializace" štěňat u nového majitele zbytečně přeceňuje. Resp. pokud je štěně povahově dobré, tak se s vnějšími podněty srovná úplně normálně, i když se s nimi setká až ve 4 - 6 - 10 měsících, nebo klidně i později.
Pokud je to ale labil, tak ho se vším budete muset seznamovat, a na každou prkotinu zvykat - takovému štěněti tím můžete velmi výrazně pomoci.
bacha, tohle u aussíka vážně neplatí... nebo alespoň u drtivý většiny z nich, bohužel... sociál a zejména s lidmi je pro ně extrémně důležitý od štěněte až do roka, spíš roka a půl...
Michaela2003
napsal(a):
Dobrý den,
Míša, 17 let
venčení psa vám nikdo zakázat nemůže... při rozumu z vaší strany bych se socializace nebála. V půlce května už bude pravděpodobně podstatně líp, takže osobně bych se domluvila s chovatelem, aby si štěně nechal doma klidně do devíti deseti týdnů, aby největší část štěněcího sociálu (6-12týdnů) udělal chovatel -samozřejmě je to o tom, jestli v tomhle ohledu chovateli věříte...
Taky pokud bydlíte ve městě, vezměte si štěně v osmi týdnech, běžná procházka městem bude stačit... naopak roušky a celý ten cirkus okolo bude na štěně super, protože nebude mít v dospělosti tendenci bát se "divných" lidí....
marcelaamax
napsal(a):
A oni mají přímo ve standardu, že jsou labilní? . Osobně teda žádného neznám, takže nemůžu posoudit jací jsou.
Mají ve standardu lekavou a nedůvěřivou povahu k lidem i psům. Spousta lidí je ani nepustí z vodítka, protože se fakt dost lekají a bojí každé blbosti.
karo2702
napsal(a):
Mají ve standardu lekavou a nedůvěřivou povahu k lidem i psům. Spousta lidí je ani nepustí z vodítka, protože se fakt dost lekají a bojí každé blbosti.
Takového psa bych nechtěla. Nedůvěřivost je fajn, ale lekavost ne.
karo2702
napsal(a):
.....a k čemu takový pes potom je.. neustále na vodítku, pokud pustím tak se modlit aby se nesplašil = pořád přemýšlet dopředu.......na duhou stranu chápu, že někomu taková povaha prostě může vyhovovat.....omlouvám se, nechci se vás dotknout, jen tak nahlas přemýšlím....
Mudíci jsou obecně švihnutý :-), já znám teda dva a nechtěla bych je, zlatý moje bordery - ani jeden z těhle mudi není do života a ani v případě těchto dvou bohužel ani na sport, ale jinak jsou samozřejmě mudíci obecně sportovně využitelní, proto si je hodně lidí pořizuje třeba na agility. Tak hodně štěstí s prckem a uvidíte, třeba ten váš mudík bude normální :-). Já mám třeba jednu borderu skvělou a druhou takovou trochu jinou a žít se s ní dá taky a maká jako drak, i když do roka a půl sem si trhala hlavu, co sem si to proboha pořídila. Taky se všeho bála a lekala, zatímco ta první byla všude doma a všude kamarád. Mladá naštěstí na svoje strachy zapomíná díky práci, jakmile má jasně daný úkol, kterému rozumí, je z ní úplně jiný pes, takže teď už si hlavu netrhám a naopak z ní začínám být nadšená.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To si tedy taky nemyslím, tedy ne absolutně. Takový JRT třeba (obecně!) úplně v pohodě, ale třeba ten aussík nebo kraťanda to bez včasné socializace nemusí dohnat.
Mám teď doma druhý týden mimčo BŠO, teď 10 týdnů a teda nic moc. Za normálních okolností bysme jezdily po výletech za psy...a teď prd. Tady na maloměstě psí obec zoufalá a malá je trochu plašan...no nejsem z toho šťastná
já jsem se tak strašně rozmazlila Norou
že už bych teda psa, kterej musí trénovat a trénovat a trénovat naprosto běžný situace prostě nechtěla
nezávidím
napsal(a):
já jsem se tak strašně rozmazlila Norou
že už bych teda psa, kterej musí trénovat a trénovat a trénovat naprosto běžný situace prostě nechtěla
nezávidím
taky nechápu. my vzali 9 let nevenčeného psa do ostrého provozu a zvládal vše na první dobrou - lidi, děti, bus, vlak, policejní člun, lanovku, plavání atd. Nic jsme ho učit nemuseli. Jen psy kolem sebe už prostě nedal ale zvykli jsme si že to tak prostě je.
lenocka
napsal(a):
To si tedy taky nemyslím, tedy ne absolutně. Takový JRT třeba (obecně!) úplně v pohodě, ale třeba ten aussík nebo kraťanda to bez včasné socializace nemusí dohnat.
Mám teď doma druhý týden mimčo BŠO, teď 10 týdnů a teda nic moc. Za normálních okolností bysme jezdily po výletech za psy...a teď prd. Tady na maloměstě psí obec zoufalá a malá je trochu plašan...no nejsem z toho šťastná
Proč byste nejezdila po výletech? Právěže, když máte plašanku, tak musíte o to víc :) Ono se v tom ochodí a přestane řešit bubáky.....jen mu musíte být oporou.
lenocka
napsal(a):
No nevím - belgičáků (hlavně těch exterierových) se taky skloňuje slovo socializace do zblbnutí, ale měla jsem na výcvik na pachovky celou řadu pracovních psů (NO a BO), co v roce neznali ani své jméno, natož voditko, protože nikdy nevystrčili nos ze zahrady, a většina jich za 2 měsíce jezdila MHDčkem, na eskalátorech, a za další měsíc, už zvládla vyhledávat vzorky v hale plné lidí..., ti psi pak slouží třeba na letišti, nebo se účastní akcí typu dny NATO, kde je několik set tisíc diváků, a nad hlavama jim lítají stíhačky a vrtulniky, a vůbec to neřeší.
Tou "socializací" zamaskujete špatnou povahu - to ano, ale povahově pevný pes bude normální i bez tohoto vodění za tlapičku😉
Já nevim....já třeba socializuju, resp. sebou tahám štěně všude, kam to jde, už z principu, proč bych ho nechávala doma, když ho můžu vzít sebou. U mého bázlivého psa to teda mělo obrovský smysl, tam je to dodnes znát na reakcích...co zná a co ne a to už je psí důchodce.
Ale třeba v době, kdy jsem měla ovčandu, tak jsme se striktně drželi toho, že dokud nebude mít dokončené očkování, tak nikam....navíc stejně chytla parvu, takže docela dlouho jen doma, pak doma a tak max zahrada. Už si nepamatuju, kdy přesně jsme se dostaly ven "mezi lidi...do světa za plotem", ale žádný dvouměsíční mimčo to nebylo a dávala všechno bez problémů.
Obecně se za mě docela často chodilo ven se štěňaty až po dokončeném očkování a přijde mi, že se obecně psi k sobě uměli chovat líp, než dneska, kdy se socializuje, chodí do psích školek a já nevim co všechno a stejně je hromada psích asociálů.....neříkám, že to dřív neývalo, ale sem tam nějakej pes....asi takové podobné povahy jako moje čuba...jinak všichni vesměs fungovali normálně.
GAELLE
napsal(a):
taky nechápu. my vzali 9 let nevenčeného psa do ostrého provozu a zvládal vše na první dobrou - lidi, děti, bus, vlak, policejní člun, lanovku, plavání atd. Nic jsme ho učit nemuseli. Jen psy kolem sebe už prostě nedal ale zvykli jsme si že to tak prostě je.
No myslím, že fakt záleží na té povaze psa. Já jsem s Ejbí tohle taky nemusela extra řešit, jo brala jsem ji všude, kde to šlo, ale rozhodně méně než Coopra a oproti Cooprovi ona s ničím problém neměla a všechno zvládala tak nějak sama od sebe. Jenže ona má prostě od štěňátka geneticky vyrovnanou povahu, což o Cooprovi říct nemůžu...
Já už ho mám přečteného, naučila jsem se s ním žít . Ale prostě v určitých situacích reaguje nepředvídatelně - teda já už to předvídám, ale ti co ho neznají ne.
elisak
napsal(a):
Já se nejvíc bojím chybějících kontaktů s jinými psy. Mám 3 měsíční štěně a potkali jsme zatím jen 2 psy na vodítku a 3 za plotem.
Jsem na vesnici a je tu úplně mrtvo, lidi nevenčí a nechávaj psy jen na zahradě. Tak se bojim aby byl v dospělosti v pohodě a nenapadal jiný psy.
To nenapadání jiných psů jde udělat normálně přes poslušnost - prostě se naučí je ignorovat. Pracovní psi na tomto principu fungují skoro všichni.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To nenapadání jiných psů jde udělat normálně přes poslušnost - prostě se naučí je ignorovat. Pracovní psi na tomto principu fungují skoro všichni.
Jo, to se určitě naučit dá. Ale když si bude chtít hrát, ale teď nemá s kým, nebude z ní asociál? Bude se umět chovat jako normální pes, včetně respektu k dominantnějším? Asi to moc řeším, přitom to není moje první BŠO, ale je citlivější, než ta předchozí a nechci to nenávratně pokazit.
A když jsme u toho - malá je nejvíc citlivá na zvuky. Bydlím na kraji maloměsta. Něco už poznala, ale městský šrumec ne a v současné situaci se mi do města fakt nechce. Co s tím? Nebo zase moc řeším?
Já teda nevím, ale řekla bych, že zrovna třeba u toho BŠO ta socializace a tahání štěnda všude možně docela důležitá je. Samozřejmě bude záležet na konkrétním jedinci, ale většina BŠO, které znám, jsou plašani, bojácní. Ale další věc je, do jaké míry se to dá ovlivnit tou "ranou" socializací...
A když jsme u toho - malá je nejvíc citlivá na zvuky. Bydlím na kraji maloměsta. Něco už poznala, ale městský šrumec ne a v současné situaci se mi do města fakt nechce. Co s tím? Nebo zase moc řeším?
Já bych do toho města klidně jela. Ono to tam teď bude vylidněné, ale auta, MHD, provoz a zvuky tam stále budou.
lenocka
napsal(a):
Jo, to se určitě naučit dá. Ale když si bude chtít hrát, ale teď nemá s kým, nebude z ní asociál? Bude se umět chovat jako normální pes, včetně respektu k dominantnějším? Asi to moc řeším, přitom to není moje první BŠO, ale je citlivější, než ta předchozí a nechci to nenávratně pokazit.
On BŠO bývá často labilnější povahy - tam to asi nebudete mít tak zadarmo, a štěně budete muset na všechny vnější vlivy zvykat.
Že by neměl BŠO respekt k dominantnějším bych se asi tolik nebála - oni zase nejsou tak sebevědomí.
Dokud budou lidi kupovat stenata s tim, ze jim ta "slozita" povaha vlastne nevadi - nebude zadna paka k tomu, aby se povahy lepsily. Nic nenuti chovatele neco menit.
A me je z toho akorat smutno, kdyz to pak ctu.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ignorovat jiný psy se naučí i pastevec, akorát u nich se to nedělá přes poslušnost.
škoda že jsem tehdy o této skupině a o vás nevěděla. Dost nás to limitovalo ale jak píše Marcela naučili jsme se s tím pracovat - psa mezi nohy, držet, přejít na druhou stranu atd. Ale příjemné to okolí nebylo. Přitom on na lidi i děti byl zlatý.
aneleh
napsal(a):
venčení psa vám nikdo zakázat nemůže... při rozumu z vaší strany bych se socializace nebála. V půlce května už bude pravděpodobně podstatně líp, takže osobně bych se domluvila s chovatelem, aby si štěně nechal doma klidně do devíti deseti týdnů, aby největší část štěněcího sociálu (6-12týdnů) udělal chovatel -samozřejmě je to o tom, jestli v tomhle ohledu chovateli věříte...
Taky pokud bydlíte ve městě, vezměte si štěně v osmi týdnech, běžná procházka městem bude stačit... naopak roušky a celý ten cirkus okolo bude na štěně super, protože nebude mít v dospělosti tendenci bát se "divných" lidí....
No, upřímně si tedy nejsem vůbec jistá, že bude v půlce května podstatně líp.
napsal(a):
Dokud budou lidi kupovat stenata s tim, ze jim ta "slozita" povaha vlastne nevadi - nebude zadna paka k tomu, aby se povahy lepsily. Nic nenuti chovatele neco menit.
A me je z toho akorat smutno, kdyz to pak ctu.
Jj, budu zlá, ale on ten kult socializace vlastně mezi řádky říká:
"milí majitelé, pěkně zamakejte na tom, aby nebylo vidět, jaký my chováme šajsky..." 😱
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, budu zlá, ale on ten kult socializace vlastně mezi řádky říká:
"milí majitelé, pěkně zamakejte na tom, aby nebylo vidět, jaký my chováme šajsky..." 😱
No nevím tedy, tohle mi přijde zbytečně hanlivé. Prostě za posledních 30let přibylo spousta "citlivých" plemen - BŠO, BO tervueren, kraťandy (orientuju se hlavně v ovčácích), které vyžadují trochu jiný přistup. A některý pes je "pařez" a některý ne...je proto horší? Jen proto, že je třeba se mu věnovat v tomhle směru víc?
Třeba já radši ty cíti, a to jak psa, tak koně. Protože když se překlene tahle nadměrně senzitivní fáze, tak s takovými zvířaty je radost pracovat.
"Že by neměl BŠO respekt k dominantnějším bych se asi tolik nebála - oni zase nejsou tak sebevědomí." - babi té mojí byla ostrá. U mámy jsem se úplně zapomněla zeptat :)
lenocka
napsal(a):
No nevím tedy, tohle mi přijde zbytečně hanlivé. Prostě za posledních 30let přibylo spousta "citlivých" plemen - BŠO, BO tervueren, kraťandy (orientuju se hlavně v ovčácích), které vyžadují trochu jiný přistup. A některý pes je "pařez" a některý ne...je proto horší? Jen proto, že je třeba se mu věnovat v tomhle směru víc?
Třeba já radši ty cíti, a to jak psa, tak koně. Protože když se překlene tahle nadměrně senzitivní fáze, tak s takovými zvířaty je radost pracovat.
"Že by neměl BŠO respekt k dominantnějším bych se asi tolik nebála - oni zase nejsou tak sebevědomí." - babi té mojí byla ostrá. U mámy jsem se úplně zapomněla zeptat :)
Ano, za poslednich 30 let přibylo
spousta citlivých plemen - a to je ten problém🤔.
Pokud už lidé vzali jako normální, že se pes bojí pomalu i sám sebe, a místo toho, aby jeho majtel rozvíjel jeho potencilal, užívali si dětství a života, tak první rok dřou na tom, aby se pes nebál úplně běžných věci...
Tady prostě vidím veliké selhání chovatelů, a zodpovědnost za své kiksy (ať už je to samotná povaha, nebo ranná socializace v době vtiskávání), hází za krk novým majitelům.
Bohužel krev není voda, a i když tou socializací zamaskujete mizernou povahu, tak ji pes stejně bude předávat dál, a je to nikdy nekončící příběh... 🙄
lenocka
napsal(a):
Otázka je, co si kdo představuje pod pojmem ostrá - pod to se dá taky schovat kde co.
... většinou to bývá agresivita ze strachu, nebo jiná labilita, protože skutečně ostrý pes se většinou bezdůvodně moc neprojevuje (ten se spíš na objekt svého zájmu zaměří, a pak ho sejme načisto🤫)
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Pokud už lidé vzali jako normální, že se pes bojí pomalu i sám sebe, a místo toho, aby jeho majtel rozvíjel jeho potencilal, užívali si dětství a života, tak první rok dřou na tom, aby se pes nebál úplně běžných věci...
Tady prostě vidím veliké selhání chovatelů, a zodpovědnost za své kiksy (ať už je to samotná povaha, nebo ranná socializace v době vtiskávání), hází za krk novým majitelům.
Bohužel krev není voda, a i když tou socializací zamaskujete mizernou povahu, tak ji pes stejně bude předávat dál, a je to nikdy nekončící příběh... 🙄
Jako jo, situace, kdy se pes bojí "i sám sebe" je samozřejmě špatně. Ale to už je extrém, rozhodně ne běžná situace ani u těch citlivých plemen.
Já si prostě stojím za tím, že u těch citlivých je socializace potřebná (vhodná?) a neznamená to hned mizernou povahu.
Ale co člověk, to názor. Tohle by i celoživotní kynologové posuzovali každý jinak, myslím.
lenocka
napsal(a):
Jako jo, situace, kdy se pes bojí "i sám sebe" je samozřejmě špatně. Ale to už je extrém, rozhodně ne běžná situace ani u těch citlivých plemen.
Já si prostě stojím za tím, že u těch citlivých je socializace potřebná (vhodná?) a neznamená to hned mizernou povahu.
Ale co člověk, to názor. Tohle by i celoživotní kynologové posuzovali každý jinak, myslím.
Beru to třeba z pozice normálních povahových testů na bonitaci (napr. KCHBO) - pokud pes na něco tak běžného musí trénovat, nebo si psi na výstavě v hale leští zuby ocasem, tak to už je prostě úlet.
Beru dopravní prostředky, eskalatory, a podobný divnověci, ale aby se pes musel ucit nebát lidí a jit po ulici, tak to už je moc🙄
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Problém je, že se taková zvířata uchovňují a tak se nežádoucí vlastnosti v populaci upevňují.
lenocka
napsal(a):
které vyžadují trochu jiný přistup
tak tohle je druha moje "oblibena" fraze, hned po socializaci vsemocne.
"jiny pristup" -to treba pro me znamena, ze pokud delam se psem, co nema v praci takovy tah na branku jako pracak, tak se mu prizpusobuji. respektuji pozdni dospivani, ne uplne vlohy do prace apod. ale opravdu tim mam na mysli praci , sport. Ne bezny život.
Nebudu za tim schovavat to, ze se se psem neda delat nic, neb se opravdu boji vlastniho stinu -nechci cely jeho život "pracovat" na tom, aby se pes nebal venku vyvenčit.
Co ta fraze znamena pro vas?
tak pro mě je kupříkladu labilním plemenem plemeno BOM
napsal(a):
Problém je, že se taková zvířata uchovňují a tak se nežádoucí vlastnosti v populaci upevňují.
však o tom tu piseme - ze proc by se neuchovnovali, když lidi po nich stenata kupuji a "dosocializuji si je" a vlastne jim to nevadi.
Když jdu se svým velkým či větším psem, musím mít jistotu, že se s ním nemám čeho bát, protože si na něj nikdo netroufne, a když ano, tak že zasáhne. Ne že dotyčného rovnou sežere, ale dá jasně najevo, vrčením, postavením mezi mě a dotyčného, pokud se dotyčný příliš přiblíží nebo se divně chová, že takhle ne. A v extrému, že opravdu zasáhne. A ne, že pes zaleze za mě se staženým ocasem a bude čekat, jak to dopadne.
napsal(a):
však o tom tu piseme - ze proc by se neuchovnovali, když lidi po nich stenata kupuji a "dosocializuji si je" a vlastne jim to nevadi.
Uchovňují se, protože po opravdu důkladné socializaci a přípravě na bonitaci se pravá povaha neprojeví v plné "nahotě". Je to chyba majitelů, že za každou cenu uchovňují zvíře, o kterém vědí, že nemá žádoucí povahu.
napsal(a):
mezi BOM jsou taky obrovske rozdily.
nicmene -pokud se mezi nimi clovek pohybuje - ne, celkove to rozhodne není labilni plemeno. jedinci ano. celkove ne.
vybrala bych si mezi nimi - a rozhodne by se mi vybiralo mnohem snadneji nez mezi kratandami, terviky nebo svycary ap.
napsal(a):
Uchovňují se, protože po opravdu důkladné socializaci a přípravě na bonitaci se pravá povaha neprojeví v plné "nahotě". Je to chyba majitelů, že za každou cenu uchovňují zvíře, o kterém vědí, že nemá žádoucí povahu.
No, vlastně nejen majitelů. Je to problém širší, nastavení podmínek chovnosti,...
napsal(a):
protože po opravdu důkladné socializaci a přípravě na bonitaci se pravá povaha neprojeví v plné "nahotě".
90% plemen zadnou bonitaci nemá.
(vlastne ani tu socializaci...)
tak aspoň tam, kde se to da nejak selektovat - u pracaku - by se lidi proste nemeli smirovat s tim, ze je normalni rok psa "socializovat" , aby byl aspon trochu normalni.
stene ma byt "vsudezdejsi" -
napsal(a):
Tak to bych neřekla, ale zrovna na BOM je krásně vidět ten rozdíl mezi zamaskovanou špatnou povahou, a povahově dobrým psem, protože jsou v něm zastoupeny obě skupiny.
Ti co to zamaskují jen kopnou to 💩 pod postel, ale ono tam pořád je. A i když na první pohled není videt, tak stejně smrdí, a vždycky vykoukne, když se to nejmíň hodí...., protože po těch malinách se chce i ta práce 👍
napsal(a):
Tak ono je to i nastavením těch povahových testů - i v ramci jednoho plemene.
U BO jsou 2 kluby - jednom je ten povaháč postavený tak, aby se tam nic neukázalo, a všichni byli spokojení. V druhým klubu je to naopak - tam se chce, aby se ukázala skutečná povaha, a taky se ukazuje. Přitom na obou povaháčích jsou v podstatě stejné veci, ale postavené úplně jinak.
napsal(a):
Když jdu se svým velkým či větším psem, musím mít jistotu, že se s ním nemám čeho bát, protože si na něj nikdo netroufne, a když ano, tak že zasáhne. Ne že dotyčného rovnou sežere, ale dá jasně najevo, vrčením, postavením mezi mě a dotyčného, pokud se dotyčný příliš přiblíží nebo se divně chová, že takhle ne. A v extrému, že opravdu zasáhne. A ne, že pes zaleze za mě se staženým ocasem a bude čekat, jak to dopadne.
Tohle očekávám taky....s tím, že pokud psovi řeknu "hele klid, nic se neděje, neřeš" tak to sice neřeší, pokud se já budu chovat sebejistě a klidně, ale i tak vím, že si na dotyčného dává majzla.
Nejsem absolutně zastáncem toho, že pes NEMÁ nic řešit, že od toho je majitel a pes by měl reagovat případně až na můj povel. Naopak je pro mě žádoucí, že mě pes minimálně upozorní "hele něco není ok" a že se cítím tak nějak v bezpečí, že kdyby něco, tak se za mě bude pes rvát klíďo na život a na smrt.....stačí ten pocit, že mám za zadkem ochránce, zatím naštěstí nebylo nikdy potřeba, aby mě pes musel bránit.
Ad Petrahei
"jiny pristup" pro mě v tomhle případě znamená, že neberu jako samozřejmost, že se mimino nebojí např. řvoucího molosse za plotem a že to bude trvat PÁR opakování, než bude v klidu.
Ať jsem úplně konkrétní: máme tu takovou "štěkací ulici" = za každým druhým plotem štěkající velký pes či dva. Mrně se bálo, dost, nebralo ani pamlsek, každý bubu úsek trval chvíli přesvědčování. Napodruhý už se jen párkrát zarazila v rámci vteřin, napotřetí prošla plynule, napopátý už v pohodě bez vodítka. Takže za mě dobrý, je citlivá na zvuky, ale dává to a netrvá to měsíce, ale týden. Je to dobrá nebo špatná povaha? Je jí 10týdnů
to je normalni povaha.
lenocka
napsal(a):
Ad Petrahei
"jiny pristup" pro mě v tomhle případě znamená, že neberu jako samozřejmost, že se mimino nebojí např. řvoucího molosse za plotem a že to bude trvat PÁR opakování, než bude v klidu.
Ať jsem úplně konkrétní: máme tu takovou "štěkací ulici" = za každým druhým plotem štěkající velký pes či dva. Mrně se bálo, dost, nebralo ani pamlsek, každý bubu úsek trval chvíli přesvědčování. Napodruhý už se jen párkrát zarazila v rámci vteřin, napotřetí prošla plynule, napopátý už v pohodě bez vodítka. Takže za mě dobrý, je citlivá na zvuky, ale dává to a netrvá to měsíce, ale týden. Je to dobrá nebo špatná povaha? Je jí 10týdnů
Tak, jak to teda u vás je?
Nejdřív píšete, jak jste ze štěněte nešťastná a pak, že za vás dobrý.
Huskyjanina
napsal(a):
Tak, jak to teda u vás je?
Nejdřív píšete, jak jste ze štěněte nešťastná a pak, že za vás dobrý.
Já nepsala, že jsem nešťastná z ní, ale z té situace, že výlety za psy jsou z větší části pasé a psí obec u nás nic moc, takže psích kamarádů minimum a já si myslím, že pro štěně jsou důležití...
Jen trošku bojujeme s těmi zvuky, předchozí BŠO to měla všechno na salámu a člověk se prostě neubrání srovnávání :)
Ale tak jestli je to normální, tak jste mě celkem uklidnily, děkuju. Jsem holt řešič :D