Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Terezaa

5.4.2020 23:08
Terezaa

XXX.XXX.138.150

Dobry den,
Prosim o vase nazory...
Mam skoro 15 leteho jorksira. Vzdycky byl rozmazlovany milacek rodiny, jako dite.
V lete se mi narodilo miminko, takze casu na nej uz nemam zdaleka tolik jako drive, ale snazim se mu venovat kazdou volnou minutu.
Je uz asi dva roky hluchy a nekdy v dobe narozeni ditete oslepl na jedno oko (sedy zakal), a postupne i na druhe - ted je to asi mesic, co je i slepy...:-(
Taky na nem pozoruji asi priznaky demence... Uz tak rok se trochu mota (v zavislosti na pocasi, nektere dny jsou podstatne horsi), postupne zacal mocit jako fena, prestal mocit venku, moci jen doma (nosime ho do koupelny na noviny, ale kdyz to nestihneme, defakto to udela kdekoliv). Nekdy se zasekne v rohu, hlavu svesenou do zeme. Kdyz ho venku nesu na ruce, uzkostlive steka, kdyz ho polozim, mnohdy stoji a nejde. Kdyz jeste videl, nekdy sel treba na jednu stranu, po chvili se treba zastavil a chtel jit na druhou, a tak porad tam a zpet.
Veterinar nam nasadil na podzim Karsivan, to doslo ke zlepseni, co se tyka malatnosti a celkove chuti do zivota.

Nyni ale jakmile uplne oslepl a prestal videt i moji nohu, kam se pohybuji, je to spatne... Venku chodi jak kdy, casto hulaka na ruce, na zemi skoro nejde.. nejhorsi je ale to, ze vzdy vecer, kdyz ho nakrmim, zacne me olizovat. Velice horlive, snazi se mi dostat na oblicej, knuci u toho, je rozruseny, mnohdy z toho pak rychle dycha a nejde uklidnit. Posledni 2 dny se o to snazi defakto vzdy, kdyz si ho vsimnu. Myslim, ze je to nejaka uzkost? (Na nikoho jineho ale takto nereaguje) A je mi z toho opravdu na nic...dnes v noci se 3x probudil a vzdy se snazil me olizovat a nechtel vubec usnout.. Co si o tom myslite? Co mu mohu dat na uklidneni? Chystam se minimalne volat veterinari (navsteva ho velmi stresuje), ale zajimaji me i zkusenosti jinych...
Velice vazne jsem uz uvazovala uz nad tim, jestli to neni jen trapeni. Ale nevim, kdy je ta spravna chvile... pece o nej je velmi narocna navic s malym ditetem, ale moc ho miluju a nechci se ho urcite zbavit...
Defakto ale tak 19-20 hodin denne prospi, vzdy se probudi, odnesu ho curat, napit, nakrmim ho, pohladim, 2x denne pokus o prochazku a spi. Dokud aspon trosiicku videl, kousal si aspon micek. Co muze ale ted delat za zabavu...
Jeste nez vypukla karantena, chtela jsem mu oci dat operovat...ted ale buhvi kdy to bude mozne a hlavne nevim, jak by to dopadlo, pokud ma nejakou demenci.. co si myslite, co mam s nim delat? :-( je mi z toho opravdu na nic..

6.4.2020 09:08
Majka1810

XXX.XXX.237.217

Měli jsme fenku, cca od 13 let začala velmi špatně vidět a slyšet. V 15 už byla slepá a hluchá úplně. Nesměli jsme doma nic posunout, jelikož věděla, kde co je, pohybovala se jistě, ale stačilo trochu šoupnout s křeslem a už do něj narazila. Když jsme byli doma, o vyvenčení si řekla, ale pokud byla sama, nevydržela to a potřebu vykonala doma, uklidili jsme to a neřešili. Nicméně, když jsme ji hladili, vrtěla ocasem, vnímala nás, měla chuť k jídlu. Ano, pár lidí nám řeklo, co z toho života má, ale nechat ji utratit... Protože je stará? Nikdy. Dokud má pes chuť žít, tak to poznáte. Až když se její stav zhoršil, nechtěla 3 dny moc jíst a poslední den už se ani nenapila, nemohla se udržet na nohou, nechali jsme ji odejít. Je to hrozně těžké rozhodnutí, bohužel jsem ho nedávno musela učinit znovu i u svého druhého nemocného psa. Člověk ho nechce nechat trápit, zároveň bojuje s myšlenkami, kdy je ten správný čas, zda to není moc brzy, nebo naopak moc pozdě, aby se pejsek zbytečně netrápil. Zkuste vašemu pejskovi ten poslední čas s vámi udělat co nejkrásnější, operací bych ho v tomtu věku už asi netrápila, zvlášť když ho veterina tak stresuje. Nevím, zda by to vet vůbec doporučil, nemusel by přežít narkózu. Jinak mimčo může být pro psa velká změna, zvlášť pro staršího, který byl celý život zvyklý na výhradní pozornost. Co se týče štěkání, podle mě je to tím, že špatně vidí a bojí se. Předpokládám, že jste na MD, tudíž můžete být s pejskem celý den doma. Když bude vzhůru, vemte si ho k sobě, dejte mu vaši pozornost, jinou radu pro jeho uklidnění nemám. Už má požehnaný psí věk, bohužel se situace už asi nezlepší, ale to k životu prostě patří. A kdy je správné ho nechat odejít? Někde jsem četla, až bude špatných dní víc, než těch dobrých. Věřte, že pes vám to "řekne", oni poznají, když se blíží konec. A dokud se chce mazlit, nic ho nebolí, má chuť žrát, tak to je známka toho, že chuť do života má stále velkou ☺️

6.4.2020 09:19
rapotacka11

XXX.XXX.212.202

Velice vazne jsem uz uvazovala uz nad tim, jestli to neni jen trapeni. Ale nevim, kdy je ta spravna chvile...
pece o nej je velmi narocna navic s malym ditetem,
ale moc ho miluju

Ještě půl roku, ještě rok takovýho života?
Zvážila bych pro a proti.

Neregistrovaný uživatel

6.4.2020 15:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.44.43

Mame doma to samy. Pes oslepl ve svych deseti. Chut do zivota ma. Zere. Chvilema i snahy se mazlit nebo si hrát. Pokud se pes nazere napike vykona potrebu a ma snahy se mazlit nebo si hrát muzete ho jeste nechat. I kdyz lrpsi to nebude jen horsi. Ja byhch toho naseho utratila. Ma dny kdy se toci dokolecka a kníka (on oslepl ale urazem takzr ma i poskozeny mozek). Dny kdy se chova skoro normalne. Se slepotou se zit naucil. K ni se vaze to ze vas furt oblizuje a ma proste vetsi potrebu kontaktu nevidi potřebuje jisteni a to jste pro nej vy. Sama zvazte nakolik jr pejsek aktivni nebo apaticky

Přidejte reakci

Přidat smajlík