Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.5.2020 11:40
SimonaV

XXX.XXX.4.84

Dobrý den,

chci se zeptat, jestli se někdo setkal s něčím podobným. Mám skoro 6 měsíční fenku maltézského psíka. Už od začátku, co jsem si ji přivezla domů (měla 2 měsíce), mívá takové výbuchy vzteku, když jdeme ven. Je velmi temperamentní a myslím, že se snaží o to, aby byla vůdcem smečky ona Zní to možná úsměvně, ale docela se bojím, aby z ní i přes všechno moje snažení nevyrostl agresivní a vynervený pes. Fyzicky ji netrestám, na to reaguje ještě větší agresivitou. Pokud dělá něco co nemá, tak ji napomenu a nebo ignoruju. Ale nějaké seřvání na ni vůbec nefunguje, nic si z toho nedělá. Nejlíp funguje, když ji ignoruju a odejdu do jiné místnosti (případně ji na chvilku zavřu do jiné místnosti). Tyto výbuchy vzteku se odehrávají jenom venku a nejsem schopná zjistit, co to způsobuje. Jdeme po ulici nebo klidně i po louce a ona na mě začne z ničeho nic dorážet - skáče mi na nohu a snaží se do ní zakousnout a přitom na mě štěká. Ignorovat ji je opravdu těžké, protože se zakousává dost silně. Když se ji snažím uklidnit nebo ji vezmu do ruk, aby mě nemohla kousat do noh, tak mě kouše do ruk a je u toho nepříčetná. Přijde mi to trochu jako vzteklé malé dítě. Když ji něco rozptýlí třeba pták, tak si mě přestane všímat a uklidní se. Někdy se to už celou procházku neopakuje a někdy se to opakuje třeba 4x než dojdeme domů. Někdy se mi podaří ji rozptýlit tím, že jí řeknu ať splní pár povelů, za to ji pak odměním a jdeme dál (bylo mi řečeno, že takhle ji neodměňuju za to kousání, ale za splnění povelů). Ne vždycky se tohle rozptýlení ale podaří. Někdy už je tak rozzuřená, že ji nic nezajímá a na nic nereaguje. Doma tyto výbuchy sice nemá, ale i když přijdeme domů z procházky (jsem s ní většinou hodinu venku, někdy míň, někdy víc, ale má vážně hodně energie, tak by jí krátká procházka asi nestačila), tak začne pobíhat po bytě, štěkat, trhat hračky a je to jak kdyby venku ani nebyla. Za poslední měsíc se i to chování doma začalo zhoršovat a dovoluje si víc než dřív - víc mě kouše (přestože přezubení už je nebo se blíží ke konci) a když si chce hrát, tak je to opravdu divoké a vždycky to u ní přejde v kousání a nepříčetnost. Byla jsem s ní i na vyšetření u veterináře, jestli to nemůže být nějaký zdravotní problém, ale nic jí nenašli. Vůči ostatním psům agresivní není i s lidmi na ulici se většinou chce seznamovat. Tyto výbuchy má jenom se mnou nebo s mojí sestrou a mamkou, které už dobře zná a výjimečně s ní jdou ven (cca jednou za měsíc), když jsme u nich na návštěvě. Zatím mi nebyl nikdo schopný poradit ani na cvičáku. Všechny jejich rady vždycky selhaly (rozptýlení hračkou, ignorování, zatáhnutí za vodítko, atd). Přijde mi, že všechny rady jsou na ni moc slabý kalibr, protože je to fakt rapl . Mohla bych počkat, jestli se časem zklidní, ale moc se mi nechce čekat jestli budu nebo nebudu mít agresivního psa, co po mě vyjíždí. Myslím si, že na ni přísná jsem a nedovoluju jí dělat, co nemá. Ale ona se pořád snaží vzdorovat. Nemáte s tím někdo zkušenost? Možná to zní směšně, že malý maltézák je nerváček, ale vážně mi to nepřijde jenom jako štěněcí hraní. Ale zase se nedá říct, že by vůči mě byla pořád agresivní, je moc šikovná a spoustu toho už umí. Některé dny se až divím, že je tak klidná. Ale takových dní je spíš míň.
Přemýšlím i o zaplacení odborníka, který by mi s ní poradil. Ale nejdřív to chci zkusit tady.

Budu moc ráda za Vaše rady.

4.5.2020 11:53
assil

XXX.XXX.121.3

No ono takhle na dálku těžko říct, ale mě to připadá jako nevybitá energie. Zřejmě vás chce kousáním přinutit k nějaké zábavě. Ono se to nezdá, ale maltézák je poměrně akční pes. Co s ní děláte? Chce to ji hodně unavit fyzicky a hlavně i psychicky. Na netu najdete spoustu návodů. Pár povelů sedni lehni a procházka opravdu nestačí. Když takhle kouše, tak se s ní přetahujte, přetahovadlo noste vždy s sebou.

4.5.2020 11:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Přijde mi to trochu jako vzteklé malé dítě. Když ji něco rozptýlí třeba pták, tak si mě přestane všímat a uklidní se. Někdy se to už celou procházku neopakuje a někdy se to opakuje třeba 4x než dojdeme domů.

tak začne pobíhat po bytě, štěkat, trhat hračky a je to jak kdyby venku ani nebyla. Za poslední měsíc se i to chování doma začalo zhoršovat a dovoluje si víc než dřív - víc mě kouše (přestože přezubení už je nebo se blíží ke konci) a když si chce hrát, tak je to opravdu divoké

Na mě to působí prostě jenom jako znuděné štěně, které si chce hrát, chce nějakou aktivitu. Protože jak sama píšete - když ji něco rozptýlí, přestane - protože v tu chvíli už má nějakou "zábavu".

Jak probíhají ty vaše procházky venku? Zkuste si tam s ní víc aktivně hrát, trénovat povely, najít třeba psího kamaráda, se kterým se vyřádí.

Přemýšlím i o zaplacení odborníka, který by mi s ní poradil. Ale nejdřív to chci zkusit tady.

tohle není úplně od věci, úplně nejlíp vám poradí někdo, kdo to chování uvidí osobně a kdo vám může i osobně ukázat jak dál...

4.5.2020 12:01
SimonaV

XXX.XXX.4.84

Zkoušela jsem sebou nosit hračky a přetahovadlo ven, ale v tu chvíli ji žádná hračka nezajímá i když se ji snažím udělat pro ni v tu chvíli zajímavou. Když ji to venku chytne, tak se s ní zkouším i honit a hrát si s ní, ale málo kdy to zabere. Většinou mě chce jenom kousat a vyjíždět po mě. Teď jsem na home office, takže ven chodíme 4x denně a většinou na tu hodinu. Párkrát do týdne jdeme na delší výlety třeba na 3h, ale to na ní zase vidím, že už je to na ni moc. Doma s ní cvičím povely, sedni, lehni, zůstaň, plaz se, ke mě, dej pac, místo, k noze. Budu ji teď učit ještě další věci. Hraji si s ní s hračkami, házím jí balonek, který mi pak donese. Přetahujeme se, honím ji (tím se většinou dobře unaví a miluje to). Plus mám pro ni takovou interaktivní hračku, do které dám pamlsky a ona pak musí odkrývat části té hračky aby je dostala. Přijde mi, že se ji snažím zabavit jak kdyby to byl ovčák
Venku jsem si s ní zkoušela hrát, házet ji balonek, přetahovat se. Ale hračky ji venku nezajímají. Tam ji zajímají akorát klacky, šišky a ptáci

4.5.2020 12:07
SimonaV

XXX.XXX.4.84

marcelaamax: Moc děkuji za radu, už jsem na to v podstatě odpověděla v komentáři výš. Ale zkusím ty procházky vylepšit a víc ji na nich zabavit :) Akorát někdy ji ty záchvaty vzteku chytnou právě když je nadšená a rozjetá

4.5.2020 12:14
SimonaV

XXX.XXX.4.84

marcelaamax: Aha já jsem vlastně odpověděla spíš na to, co děláme doma. Venku na procházkách mi přijde, že po ní pořád něco chci. A právě proto jsem si říkala, že je toho na ni možná moc a je z toho pak nervozní a vytočená. Venku používám hodně povely k noze, ke mě, čekej když přecházíme cestu, jdeme,..jsou to spíš takové procházkové povely ale zkusím ji víc zapojit.

4.5.2020 12:15
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Venku jsem si s ní zkoušela hrát, házet ji balonek, přetahovat se. Ale hračky ji venku nezajímají. Tam ji zajímají akorát klacky, šišky a ptáci

Tak si s ní hrajte klidně třeba s tou šiškou, nikdo neříká, že to musí být vyloženě hračka . Nebo zkuste jiné typy hraček, takové které nemá. A ideálně tu hračku doma nedávat, nenechávat a brát jen ven, aby jí byla vzácnější...

Akorát někdy ji ty záchvaty vzteku chytnou právě když je nadšená a rozjetá

No, já bych to nenazývala záchvatem vzteku (nebo alespoň u nás ne), ale taky se mi psi občas rozjedou až moc, na to máme povel "dost". Zkuste ji naučit, že začátek a konec hry určujete vy. Prostě ji rozblázněte, hrajte si a ve chvíli, kdy ji to pořád baví řekněte "dost", hračku schovejte, dejte třeba povel "jdeme" a jde se dál....

Když ji to venku chytne, tak se s ní zkouším i honit a hrát si s ní, ale málo kdy to zabere. Většinou mě chce jenom kousat a vyjíždět po mě.

Každý pes je jiný, ale mě se na tohle osvědčila nějaká hračka na provázku nebo tyčce, ono je vcelku jedno co bude na konci, my jsme měli takový střapeček. A s tím psovi utíkat, uhýbat - prostě udělat tu hračku pohyblivou, zajímavější.

4.5.2020 12:31
SimonaV

XXX.XXX.4.84

marcelaamax:

No, já bych to nenazývala záchvatem vzteku (nebo alespoň u nás ne), ale taky se mi psi občas rozjedou až moc, na to máme povel "dost". Zkuste ji naučit, že začátek a konec hry určujete vy. Prostě ji rozblázněte, hrajte si a ve chvíli, kdy ji to pořád baví řekněte "dost", hračku schovejte, dejte třeba povel "jdeme" a jde se dál....

Už teď vím, že jakmile řeknu dost a půjdu dál, tak po mě začne skákat, kousat mě a bude zase nepříčetná, protože si bude chtít dál hrát Co mám takovou chvíli udělat? Protože s ní se nejde moc v klidu domluvit když je taková Kdžy půjdu dál, tak budu mít na noze zakouslého psa

Ale jinak zkusím ty hračky na ven, myslím že hračka na provázku by mohla fungovat, děkuju :)

4.5.2020 12:38
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Umí si třeba na povel sednout? V tu chvíli bych ji z toho "vytrhla" právě třeba povelem, který ale už ovládá. Pokud to v tu chvíli není možné, tak co když se prostě zastavíte, otočíte k ní zády a budete ji ignorovat?

Nebo zkuste to sedni, klidně s pamlskem a když chvilku vydrží, tak potom klidně vytáhněte tu hračku a pohrajte si. Ono v tomhle platí na každého psa něco trochu jiného.

Já bych to udělala asi tak, že pokud si ona bude chtít hrát, bude vás dotírat, kousat - tak bych ji ignorovala. Ve chvíli kdy se uklidní, tak bych vytáhla hračku a pohrála si s ní. Ale zase bych tu hru ukončila já. Pokud začne znovu kousat, tak bych ji zase ignorovala, případně dala nějaký ten povel a po splnění povelu, nebo po tom, co se zklidní, tak bych si zase pohrála...

Ale třeba tady poradí někdo lépe :-)

4.5.2020 12:50
SimonaV

XXX.XXX.4.84

marcelaamax:

Zkoušela jsem jí říct povel Sedni (umí už spoustu povelů, ale tohle je jeden z prvních co se naučila), který ovládá dobře, i s pamlskem, ale jakmile se rozzuří a překročí to určitou hranici, kterou je někdy opravdu těžké odhadnout a vychytat, tak nereaguje na žádný povel. Musela bych jí nacpat pamlskem před čumák, aby se zklidnila. Ale tím bych ji zase odměnila za špatné chování. Otočení zády jsem taky zkoušela, ale vážně to dost bolí když se mi zakousává do nohy Mám už díry ve většině kalhot A ještě k tomu dost štěká takovým hysterickým pištivým hlasem, že se na nás všichni otáčí, lidi vykoukávají z okna apod. Bydlím s ní totiž v centru města a než se dostaneme někde mimo, kde nejsou lidi a paneláky, tak to docela trvá a mezitím stihne chytnout pár raplíků

Každopádně zkusím Vaši techniku. Myslím, že by jí to mohlo rychle dojít. Ona je jinak hrozně chytrá a chápavá, ale je to divoška co má svoji hlavu

Ještě mi někdo doporučil píšťalku, že ta by ji mohla vytrhnout z toho jejího stavu a v tu chvíli bych řekla nějaký povel. Nejdřív bych ji naučila, aby měla píšťalku spojenou s něčím příjemným. Takže bych ze začátku (když by byla v klidu) pískla, pak řekla pár povelů a odměnila. A až by ji to zase někdy chytlo a začla by zuřit, tak bych pískla, ona by se (snad) na chvíli zastavila a pak by už mohla reagovat na povely. Co myslíte?

4.5.2020 13:41
assil

XXX.XXX.121.3

No pískat a čekat co ona bude dělat, to k ničemu nepovede, naučte ji něco na písknutí, třeba sednout a až pak pískejte v tý blbý situaci. Obecně je lepší naučit psa co má dělat než ho učit co nedělat. Vymyslet zástupné jednání za jednání, které se vám nelíbí,, to ho naučit, aby věděl, co má v dané situaci dělat a až pak případně povelovat. A myslím, že by nebylo od věci taky jí učit sebeovládání, na youtube je hodně videí, hledejte Its your choice, například https://www.youtube.com/watch?v=Zhcv6yrYI-g
Jinak interaktivně si jde hrát různě i z domácích zdrojů jako krabice s víčky nebo brčkama, rolovací ručník atd., opět lze najít spoustu tipů na yt a nebo na fb.

Anetie1

5.5.2020 11:29
Anetie1

XXX.XXX.228.252

Zdravím, je tu spousta rad, ale já věci vidím trošku jinak. Mnoho lidí tu píše, že když kouše tak si začít hrát. Podle mě tohle ideální není, hra je odměna, normálně bych si se psem hrála, ale tak aby se pes nedostal do toho stavu kdy mu přepne. Jakmile by pes začal hru přehánět, tak bych hru okamžitě ukončila a hračku si vzala, protože já jsem vůdce, a já určuji kdy se hrát bude a kdy ne. Až by se uklidnil a vychladl hrála bych si dál. Musíte mu stanovit meze kam až je to v pořádku a kde ne. Štěňata si hrou trénují dovednosti, a taky si hrou upevňují postavení ve smečce. Kdo ve hrách prohrává je na konci, kdo vyhrává je silnější, upevňuje to sebevědomí psa, a z toho také může vést snaha být vůdcem. S tím vodítkem si myslím že by to šlo, když prostě dostane amok, cuknout a držet si psa od noh, třeba zkusit i takhle pokračovat v procházce? Je to malý pes, myslím si, že nic co by se nedalo zvládnout toho psa udržet dal od těla. Prostě nepovolit, stát si za svým a pes to pochopí, některým psům to trvá déle se vzdát ale vzdají se. Chce to jen být neústupná a opravdu si stát za tím, že co chcete tak prostě bude, protože vy jste vůdce a on vás musí respektovat. Chce to i psa unavit, ale to tu psalo už hodně lidí. Je i možné že si tímhle chováním snaží získat pozornost. A jak to máte s krmením? Pro upevnění postavení je i dobré, aby pes neměl pořád plnou misku ke které si kdykoliv přijde ale aby dostával pravidelně najíst, jak dojí tak misku vzít, a opět mu ji dát v době krmení. Ale těžko se to vše takhle soudí podle popisu, může tam být více věcí kterých jste si nevšimla a které mohou být klíčové, chce to odborníka. Zkoušela jste psát na forum Romana Desenskeho? Mnoho lidí ho nemá v oblibě, ale aspoň se dozvíte pohled někoho, kdo žije ve psí smečce více jak mezi lidmi. Ale s tou hrou bych opravdu začala jen v případě, KDY JE PES HODNÝ, kdy si to zaslouží a ne jako snahu tím odvrátit tohle chování protože se z toho stane začarovaný kruh, pes pak přijde na to že: budu kousat a odrážet = bude hra... A hru ukončit při nevhodném chování, podle mě je tohle hodně důležité, ale vy sama musíte vědět jak je tohle jeho dotažení vážné, jestli už se dostává za zdravou hranici či ne.

5.5.2020 11:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Nemám moc ráda ty řeči o tom, že já jsem vůdce a pes se mi musí podřídit. Jo pes musí fungovat, ale řekla bych spíš, že fungovat na základě důvěry a přátelského vztahu, než na základě nějakého vůdcovství.

Kdo ve hrách prohrává je na konci, kdo vyhrává je silnější, upevňuje to sebevědomí psa, a z toho také může vést snaha být vůdcem.

A s tímhle bych teda taky úplně nesouhlasila. Už od štěňat u nás nechávám psy vyhrávat a odnést si hračku, protože potom na té hře a na zájmu o hračku stavím třeba dál, a kdybych psa nechávala pořád prohrávat, tak už pak tak akorát nebude mít zájem. Nestalo se mi, že by tohle vedlo k tomu, že by se pes snažil být "vůdcem". Jedna věc je, že nechávám psy vyhrát, druhá věc je, že pokud ale řeknu, že "dost", že končíme, tak je prostě konec.

Nebo co konkrétně myslíte tím vyhrát/prohrát? Já si pod tím představuji, že se třeba přetahujeme a když psovi pak hračku pustím, tak on vyhrál. Pokud bych to dělala tak, aby on prohrával (to znamená, že bych mu hračku nepustila a nechala bych si ji já), tak potom ani nebude mít takovou chuť do té hry, protože co z toho, že? A nebo mi pak bude při první příležitosti s hračkou zdrhat, aby si ji taky konečně užil on....

5.5.2020 11:56
SimonaV

XXX.XXX.38.146

Anetie1:

Dobrý den, moc děkuji za radu, taky jsem nad tím hraním jako odměně přemýšlela. Dneska ráno při procházce (hodinové) ji to zase začalo chytat. Měla jsem s sebou hračku na provázku, ta ji na chvilku zabavila, ale pak ji přestalo zase všechno zajímat a nic nezabíralo. Snažila jsem se ji všelijak rozptýlit, hrát si s ní, ale ona na mě chtěla jenom štěkat a kousat mě. Jediné co "zabírá" je, že ji vezmu do ruk, chvíli si od ní nechám rozkousávat ruky, ona se pak zklidní a já ji dám zase na zem. On je problém, že jí přepne okamžitě. Ona si začne hrát tak, že začne štěkat, pobíhat a šílet. Je mi jasné, že se mě tím snaží vyprovokovat ke hře, ale vychytat moment, kdy jí přepne je asi nemožné U ní hra = běsnění, kousání, šílení. Zkusím si najít nějaké informace o tom, jak naučit psa hrát si v klidu.
CO se týče toho odtažení psa od těla vodítkem...tak to jsem už několikrát zkoušela, ale vypadá to pak tak, že pes visí na vodítku které mám natažené od těla, úplně zuří, štěká a je jak posedlá. Takhle ji v podstatě táhnu ve vzduchu (má postroj, ne obojek) a pak ji stejně musím vzít do ruk protože to nikam nevede a ona je akorát víc rozzuřená . Ale věřím tomu, že když vytrvám a budu jí dál dávat najevo že já jsem vůdce a ne ona, tak časem to vzdá. Je hodně temperamentní a dominantní, takže to s ní bude na dýl
Jídlo jí dávám tak jak říkáte. Zatím ještě 3x denně, vždycky jí tu misku po jídle vezmu a dám až s dalším jídlem (dřív na mě štěkala, když jsem jí to chystala, což už nedělá, tak aspoň nějaký úspěch ). Před každým jídlem ji dám povel sedni a pak čekej a dokud neřeknu Můžeš tak si to nevezme. Snažím se si dávat pozor na různé projevy dominance (aby nebyla třeba na křesle když já jsem na zemi, nechodí do dveří dřív jak já, jí až po mě, atd.).
Na forum Romana Desenskeho jsem napsat chtěla, ale bohužel tam mají pozastavené vkládání nových příspěvků. Ale viděla jsem nějaký online seminář na téma jak si hrát se psem, který má problémové chování, aby se to chování tou hrou nepodporovalo. Protože si myslím, že když se s ní honím a v podstatě přistupuju na její styl hry, tak tomu moc nepomáhám.

5.5.2020 12:00
janaa

XXX.XXX.149.26

Snažím se si dávat pozor na různé projevy dominance (aby nebyla třeba na křesle když já jsem na zemi, nechodí do dveří dřív jak já, jí až po mě, atd.)
Ale tohle jsou hrozitánský nesmysly

5.5.2020 12:04
SimonaV

XXX.XXX.38.146

marcelaamax:

Já jsem četla hodně názorů na tohle "vůdcovství" ve smečce a chápu obě strany. Ale myslím, že moje fenka je zrovna typ, u kterého musíte ten vůdce být, protože na ní jde vidět, že vyloženě čeká až povolím a ona bude šéfem. Pokud je pes pohodovější, tak asi není třeba tak moc řešit nějakou dominanci a sílu.
Já se to s tou hrou snažím dělat tak, že když se třeba přetahujeme, tak někdy jsem silnější já a někdy zase nechám ji aby si myslela, že je silnější a takhle na střídačku. Pokud se chová normálně, tak jí na konci hračku nechám (když tu hru kvůli jejímu šílení nemusím ukončit sama). Ale myslím, že kdybych pokaždé dělala, že je ona silnější a nechávala jí vždycky vyhrát, tak zrovna u ní by to byl docela problém. Už tak si myslí, že tím šéfem nakonec bude ona

5.5.2020 12:05
SimonaV

XXX.XXX.38.146

janaa:

Jak to víte?

5.5.2020 12:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Přesně tak, o tom to není.

Úplně běžně jsou u nás psi na gauči nebo v posteli, když já jsem na zemi. Pravidelně snídají jako první , do dveří většinou chodí první - protože jim otevřu, nechám je projít a pak za nimi zase zavřu... Žádný problém nemáme...

A jak jste přišla na to, že je pes dominantní? Na mě to prostě pořád působí "jenom" jako přebytek energie.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.5.2020 12:08

"budu jí dál dávat najevo že já jsem vůdce a ne ona"
"Je hodně ....dominantní"
"Snažím se si dávat pozor na různé projevy dominance ..."

Toto jsou podle mě nesmysly. Úplný nepochopení. Ten pes je prostě jen o dost živější, než jste čekala. Když ho budete prudit skrz údajnou dominanci, brzy si o vás pomyslí něco nepěknýho a zařídí se po svým. Někteří psi pak chodí po třech a čtvrtou tlapkou si ťukají na čelo....

Chození do dveří, ležení v křesle, žraní žrádla (i bez povelu "můžeš") a kdovíco dalšího jsou normální činnosti, který pes může vykonávat i bez buzerace...

5.5.2020 12:10
janaa

XXX.XXX.149.26

SimonaV napsal(a):
janaa:

Jak to víte?

Léta zkušeností? Znalosti psího chování? Tohle jsou oblíbené bludy snad dvacet let staré. Dneska už naštěstí dost zastaralé. Ono obecně pohádky o dominanci jsou z větší části nepravdivé. Stačí pozorovat sehranou vyrovnanou psí smečku. Fakt nikdo neřeší,kdo jde ze dveří první, kdo kde leží,když tamten leží jinde atd

5.5.2020 12:12

Mimochodem na fóru Desenskýho si můžete počíst kvanta rad i bez zadání vlastního příspěvku. Jenže to je víc práce, než si nechat radit na svůj vlastní problém, který ovšem - kupodivu - není vůbec unikátní a řešily ho spousty jiných lidí před vámi.... :)

5.5.2020 12:19
SimonaV

XXX.XXX.38.146

marcelaamax:

A co když jsou třeba psi, u kterých to je jedno...a pak jsou psi, u kterých na tom záleží. Mě právě přijde, že od té doby, co si na tyhle věci dávám pozor a celkově se snažím držet si pozici "vůdce", se její chování trochu zlepšilo..nebo spíš změnilo. Dřív si ze mě VŮBEC nic nedělala. Teď už jde vidět, mě nemá tak na háku a trošička respektu tam asi je . Já už jsem slyšela hodně rad a hodně názorů. Opravdu jsem toho vyzkoušela hodně, ale vždycky všechno selhalo. A to jsem se snažila dlouho. Nezkusila jsem to jednou a neřekla si Tak to je k ničemu, kašlu na to. Myslím, že moje fenka potřebuje jasně stanovené hranice a řád, ale vážně JASNĚ. A jestli jsou tyhle drobnosti (vcházení do dveří, jídlo po mě) k ničemu nebo jí aspoň trochu pomáhají s těmi hranicemi, tak to dál dělat budu. Možná to je k ničemu, ale možná taky ne. Na všechno jsou různé názory. Vím že pro lidi, kteří neměli třeba takový problém s jejich psy, to může vypadat jakože má moc energie nebo něco podobného. Ale já se jí opravdu věnuju hodně, někdy si říkám, že už nemá tu energii kde brát, protože musí být uplně vyřízená po tom dni. Ale ona má klidně dalších pár "záchvatů vzteku" i když je unavená a měla hodně produktivní den Vybití energie k tomu určitě pomůže, ale myslím, že u ní to bude i trochu o něčem jiném.

5.5.2020 12:25
SimonaV

XXX.XXX.38.146

keriton:

děkuji za žádnou radu. Forum Desenského sjem si procházela i tohle forum a nikde jsem nenašla diskuzi, které by seděla na můj problém. Ano byly podobné, ale nebylo to to, s čím mám problém. A nenapadlo Vás třeba, že povel čekej před tím než se najít je o sebekontrole? Že se naučí na to hned nevrhnout?
Dobře když chcete slovíčkařit, tak se vykašleme na slovo dominantní a řekněme, že je živá a temperamentní. Protože to ona je. Vyřešilo se tím něco? NE. Já vím, že to nedělá, aby mi ztěžovala život nebo mě naštvala. Ale snažím se zjistit, proč se tak chová a co s tím můžu dělat.

5.5.2020 12:27
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A co vlastně teda chcete slyšet? Že to všechno děláte správně, ať jí dál dáváte co nejvíc najevo, že vy jste vůdce, ať nikdy nežere jako první, nikdy nejde do dveří jako první, nikdy nebude ležet někde výš než vy a pak to bude všechno dobré?

Souhlasím s tím, že pes potřebuje mít nějaký režim a stanovené hranice, jsou prostě věci, přes které vlak nejede. Nicméně pořád si myslím, že lepší vztah budu mít se psem, který mi bude důvěřovat, bude to založené na spravedlnosti ale i důslednosti a laskavosti, než se psem, kterého budu s prominutím "buzero*at" a pořád mu dokazovat, že já jsem vůdce... A od toho vztahu se pak odvíjí všechno.

Nepřemýšlela jste nad nějakým sportem? Zkusit třeba nějaké "hobby" agility nebo tak něco? Jakákoli aktivní činnost se psem tomu vztahu dost napomůže.

5.5.2020 12:29
SimonaV

XXX.XXX.38.146

janaa:

Takže si nemyslíte, že má člověk dát psovi najevo, že si nemůže dovolovat co se mu zachce? Má ho nechat ať ho kouše a dovoluje si? Vy tady pořád řešíte nějaké slovo dominance, ale o to vůbec nejde. A přijde mi na hlavu se snažit do mrtva každý den utahat psa, aby byl "hodný". Tohle vidím pořád někde.."musíte ho utahat"...takže každý den s ní budu chodit na 3h procházky po kterých bude doma jenom ležet neschopná se zvednout, protože jenom tak je hodná?

5.5.2020 12:30

SimonaV napsal(a):
keriton:

děkuji za žádnou radu. Forum Desenského sjem si procházela i tohle forum a nikde jsem nenašla diskuzi, které by seděla na můj problém. Ano byly podobné, ale nebylo to to, s čím mám problém. A nenapadlo Vás třeba, že povel čekej před tím než se najít je o sebekontrole? Že se naučí na to hned nevrhnout?
Dobře když chcete slovíčkařit, tak se vykašleme na slovo dominantní a řekněme, že je živá a temperamentní. Protože to ona je. Vyřešilo se tím něco? NE. Já vím, že to nedělá, aby mi ztěžovala život nebo mě naštvala. Ale snažím se zjistit, proč se tak chová a co s tím můžu dělat.

Vyřešilo to docela významný problém, protože říct o "jen veselým" psovi, že je dominantní, svědčí o základní neznalosti a úplně blbým přístupu. Funguje vám to proto, že jste si začala dávát pozor, co děláte a jak na psa působíte. Pes to vnímá, takže taky začal trochu dávat pozor. Ale že by byl dominantní a proto by nesměl ležet výš než vy nebo jít do dveří první, to jsou fakt báje z doby dinosaurů.

Ony všechny ty rady, co nejsou přesně na váš problém, mají totiž háček v tom, že nevidíme přesně váš problém a přesně vaše jednání se psem. Takže fakt těžko říct, co konkrétně je blbě.

Nicméně pokud na ty "záchvaty vzteku" najdete správnou metodu, poznáte už po 5-6 pokusech, že se to zlepšuje. Pokud se něco nezlepšuje dlouhodobě, je něco špatně. Já bych do sebe kousat nenechala. Ale jak konkrétně bych to u vašeho psa udělala, to vám říct nedovedu, protože to se přes internet nedá sdělit.

5.5.2020 12:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

SimonaV napsal(a):
keriton:

Dominantní pes je úplně něco jiného, než pes temperamentní a živý.

A nenapadlo Vás třeba, že povel čekej před tím než se najít je o sebekontrole? Že se naučí na to hned nevrhnout?

Dobře, třeba moji psi tohle taky umí, ale nevyžaduji to při každém krmení. Ono je fajn, když pes umí na povel nesežrat žrádlo, počkat, pusti z huby žrádlo, nechat si vzít kost, sáhnout do misky, nebo třeba jít dolů z gauče když mu řeknu, ale prostě se tím ten pes nemusí buzerov*t preventivně pravidelně každý den... Já si myslím, že tohle je přesně ten přístup, kdy potom páníčkovo chování psa vyloženě štve a většinou to přejde do takového stavu, že má páníčka na háku... pes nemůže obvyklé činnosti normálně dělat, ale pořád je nějak dirigován.... A co když právě proto má pak pes pocit, že nemůže nic sám a proto se snaží páníčka obcházet? Vzdorovat mu?

5.5.2020 12:38
SimonaV

XXX.XXX.38.146

marcelaamax:

Však já netvrdím, že na těchhle s prominutím blbostech stavím celou výchovu. Rozhodně ji nebuzeruju, uvědomuju si jak by se náš vztah mohl pokazit kdybych to s tím "vůdcovstvím" přeháněla. Ale když psovi neustále dávátě najevo, že Vám nesmí rozkousat ruky do krve..a on to ve skoro půl roce pořád dělá...tak co byste dělala? Prostě zkouším kde co, ale aby to pořád bylo v mezích a neudělalo to víc škody než užitku. To že jí až po mě (taky ne vždycky to tak vyjde, někdy prostě jím až po ní protože jí nechci rozházet rytmus kdy jí), že se snažím vejít do dveří první, protože jinak do nich vystřelí a začne štěkat a šílet...to je všechno součást toho našeho řádu. Nemyslím si, že bych jí tím buzerovala. Neřvu po ní aby počkala než já vůdce vstoupím do dveří prostě jsou to takové drobnosti, které možná pomáhají a možná taky ne. Ale pokaždé když jsem o ní někomu říkala a ptala se na radu a oni ten její výbuch pak viděli tak s otevřenou pusou kroutili hlavou a řekli Tak s tímhle jsem se teda nesetkal. Asi si nakonec budu muset zaplatit odborníka, který se na ni podívá.
Ano nad agility jsem přemýšlela, protože je docela akrobat, tak by v tom určitě byla dobrá Ale jak říkám, nepřijde mi řešení to, že každý den do mrtva utahám psa, aby byl hodný. To to tak mám dělat dalších x let dokud nezestárne a nebude na to už mít energii?

5.5.2020 12:38
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

SimonaV napsal(a):
janaa:

Takže si nemyslíte, že má člověk dát psovi najevo, že si nemůže dovolovat co se mu zachce? Má ho nechat ať ho kouše a dovoluje si? Vy tady pořád řešíte nějaké slovo dominance, ale o to vůbec nejde. A přijde mi na hlavu se snažit do mrtva každý den utahat psa, aby byl "hodný". Tohle vidím pořád někde.."musíte ho utahat"...takže každý den s ní budu chodit na 3h procházky po kterých bude doma jenom ležet neschopná se zvednout, protože jenom tak je hodná?

takže každý den s ní budu chodit na 3h procházky po kterých bude doma jenom ležet neschopná se zvednout, protože jenom tak je hodná?

Vím, že máte ještě štěně ,ale u dospělého psa mi procházka dlouhá tři hodiny přijde normální. Ale ne, není to o tom psa utahat do mrtva, aby pak nebyl schopný se zvednout. Je to o tom, psa unavit i psychicky, aby pak už neměl potřeby vymýšlet blbosti....

A nikdo tu netvrdí, že máte psa nechat dělat co se mu zachce a nechat do sebe kousat....

Úplně v úvodním příspěvku jste psala, že uvažujte, že si zaplatíme odborníka, který vám se psem osobně pomůže - já si myslím, že to bude to nejlepší co můžete pro sebe a pro psa udělat . Jen i mezi těmi "odborníky" je potřeba vybírat, napište odkud jste, třeba někdo doporučí...

5.5.2020 12:39
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Panebože, nechci být sprostá, tak se kousnu do jazyka a zkusím to po dobrém: je to SKORO 6.měsíční štěně! To si chce hrát, ještě hodně hrát, ne jen přiblble šlapat na prochajdě vedle vás! Jistě, musí se to prokládat i učením sedni, stůj, chůze u nohy atd, ale na to, aby jen takhle šlapala je malá(nemyslím teď výškově ) Pokud vás provokuje ke hře, okusuje, tak to je signál, že si hrát chce, teď se chce tahat o nějaký střapec, hadr, kus kůže z králíka nebo třeba liščí ohon z mámina kožichu V tuto chvíli to musí být hra divoká, razantní, ať se vyřádí. Na tu prochajdu snad jdete kvůli ní, ne? Tak zapomeňte na bludy o psí dominanci a se svým štěndem si hrajte...pokud to není jen doplněk ke kabelce Měla jsem dva velké psy a hráli jsme si tak, že mít sousedy tak si myslí, že se tu vraždíme. Je to hravé štěně a tím, že je malinká není hravá o nic míň.

5.5.2020 12:45
SimonaV

XXX.XXX.38.146

keriton:

jak říkáte, nevidíte ji, takže říct o ní, že je "jen veselá" je pěkná blbost. Každopádně děkuju za radu. Už se pokouším vyřešit to její kousání venku 4 měsíce a pořád to dělá a pořád nevím proč.
Nevylučuju, že chyba může býti na mojí straně. Tak to s největší pravděpodobností taky bude a proto jsem napsala dotaz. Protože si už nevím rady a nikdo koho jsem se zeptata mi nebyl schopný poradit.
Nevím proč se tady každý chytá toho chození do dveří a sezení výš než ona. To byly příklady, které měly vysvětlit, že si od ní nenechám sr** na hlavu a dělat co se jí zachce. Na křesle se mnou sedívá, v posteli se mnou spává.

5.5.2020 12:54
SimonaV

XXX.XXX.38.146

marcelaamax:

ale to jste teď uplně překroutila. Já ji rozhodně nebuzeruju. Naučila jsem ji pár triku, některé jsou o sebekontrole, některé o něčem jiném. Dávám si pozor abych po ní pořád neštěkala a neomezovala ji, když to není potřeba. A to její vztekání venku začalo už od začátku co ji mám a to ještě žádné Čekej když jí dávám jídlo neuměla. Vím, že se to těžko soudí po internetu, ale nedělala bych hned záběry, že ji buzeruju.

Mě by právě zajímalo jak teda vypadá dominantní pes. Jestli si mám představit nějakého rozzuřeného rotvajlera....

5.5.2020 13:02
SimonaV

XXX.XXX.38.146

lesnížínka:

To je jasné, že je to pořád štěně. S tím počítám, ale jde mi spíš o to co dělat, když má tyhle "záchvaty", při kterých mě kouše (vypadá při tom že mě che opravdu zabít , cení zuby jak když vás pes chce pokousat, není to kousání jako doma při hře). Venku určitě zapojím víc her. Ale přece jenom, má půl roku. Myslím, že štěně by touhle dobou už mělo vědět, jak moc může a nemůže kousat. A to ona pořád ne a ne pochopit. Proto se nechci jenom vymlouvat na to, že je to štěně, aby pak neměla 2 roky a nebyla už opravdu agresivní (teď bych to agresivitou ještě nenazývala, proto ten otazník v nadpisu). Kdyby se to aspoň zlepšovalo, jenomže ono se to spíš zhoršuje a to mě trochu znepokojuje.
Četla jsem už opravdu spoustu názorů na různé diskuze, kde lidi psali, že je to štěně, že si chce hrát. Ano však já si s ní hraju. Všichni mi říkají, že to až přeháním, že se jí věnuju až moc. Opravdu je teď středem mého vesmíru , ale pořád to asi nestačí a já už nevím kde vzít ten čas na víc hraní protože den má jenom 24h . Ale zkusím to ještě někde vecpat

5.5.2020 13:04
SimonaV

XXX.XXX.38.146

marcelaamax:

jsem ze Zlína. Na cvičáku jsem s ní byla jednou, ale pak to kvůli současné situaci všechno zavřeli. Ale ani tam mi nebyli schopni poradit. A popravdě mi to přišlo trochu o ničem (málo času na socializaci, učení povelů, které ona už dávno uměla). Takže budu muset najít jiný cvičák nebo zaplatit toho odborníka. Akorát že ne každý plave v penězích, aby si mohl dovolit hodiny a hodiny psího trenéra

5.5.2020 13:09
assil

XXX.XXX.121.3

SimonaV napsal(a):
marcelaamax:

ale to jste teď uplně překroutila. Já ji rozhodně nebuzeruju. Naučila jsem ji pár triku, některé jsou o sebekontrole, některé o něčem jiném. Dávám si pozor abych po ní pořád neštěkala a neomezovala ji, když to není potřeba. A to její vztekání venku začalo už od začátku co ji mám a to ještě žádné Čekej když jí dávám jídlo neuměla. Vím, že se to těžko soudí po internetu, ale nedělala bych hned záběry, že ji buzeruju.

Mě by právě zajímalo jak teda vypadá dominantní pes. Jestli si mám představit nějakého rozzuřeného rotvajlera....

Hlavně dominantní pes je obvykle kliďas, které šéfuje jen pohledem, vaše fena bude spíš labilní hysterka, která pak má sklony k přetáčení, ono u těhle menších psů je to častější, chce to fakt hodně učit klid, klidně na povel a sebeovládání.
No a můj názor, není důležité kdo jde kam první nebo kde leží, ale o tom, aby se pes necpal do dveří tak, že vás odstrkuje a to, že na jeden povel z tý postele vysmahne, když mu řeknu.
Asi bych zkusila dát jí náhubek, pak by se vidělo co by bylo až se přetočí a začne rafat.

Anetie1

5.5.2020 13:31
Anetie1

XXX.XXX.228.252

Tady nejde o buzeraci psa, nemyslím to tak že to tak je pravidlem u všech psů, každý pes je jiný, já to napsala konkrétně k případu co by mohlo pomoct, ne všeobecně co se musí uplatňovat u všech psů protože jen tak je to správně. Na tom že bude mít pes režim u krmení se nikdy nic nepkazi, a důvěra se může rozvíjet i s režimem ne jen bez něj, nebo viděla jste někdy třeba u vlků že by dominantní vlk neměl důvěru? Jak by ho tak mohli následovat a nechat ho vést bez důvěry? To je to úžasné polidšťování chování psů, lidé si neuvědomují že je obrovský rozdíl mezi chování lidí a psů. Ale to je z cesty, chtěla jsem tím říct že to co platí u jednoho psa nemusí mít význam u druhého. Paní prosila o radu, tak jsem poradila. Jsou psi co se nechávají vést i kdyby trakaře padaly a jsou psi co se prostě nechají vést jen s těží a člověk pro ně prostě musí být opravdu autoritou, aby se s ním domluvil. Ale neberu vám ten názor, každý má jiný, ale já bych se prostě bolestivě kousat nenechala, i hra podle mě musí mít hranice, co až bez těhle hranic se bude snažit vyprovokovat nějaké dítě ke hře? Kdo ví jak se to bude stupňovat? Třeba to přejde třeba se to zhorší. Od toho je majitel, aby psovi ukázal kudy ano a kudy ne. A ne aby rostl jak dříví v lese a ve výsledku z toho byl nezvladatelný pes. Je to jako s dětmi, taky musí přijít v tolik a tolik domu, tohle nesmí dělat protože se to nedělá, tohle je neslušné, cizí lidi se zdraví, každé dítě má hranice které má zakázáno překročit. Když je hodné dostane odměnu a pochvalu. Ti co tvrdí že je to v pořádku, jak by se tvářili kdyby za nimi přišlo dítě s paličkou, majzlo je
bolestivě po nohách s tím že si chce hrát? A v průběhu hry rodiče domlatilo hlava nehlava protože nemá hranice hry. Člověk s pořízením psa má zodpovědnost, a zodpovídá za chování psa, proto je asi fajn mít hodného psa a ne pak řešit pokousané lidi. Ale je to každého věc jak to vnímá, ostatně podle toho potom vídáme ty nevychované psy na ulicích kteří jsou odrhování od kolemjdoucích psů a lidí. Těch je nespočet. Paní tady prosbou o radu spustila minove pole, kdy se střetávají lidi s rozdílnými názory, protože i psi co samy vlastní jsou rozdílní, a myslí si že to co je to nejlepší pro jejich psa, je pro všechny. Já jen doufám že si paní poradí a bude chodit na procházky s radostí a ne se strachem co se zase stane, snad se vám zadari a budete oba spokojení.

5.5.2020 13:50
SimonaV

XXX.XXX.38.146

Anetie1:

Napsala jste to výstižně. Každý pes je opravdu jiný a na toho mého prostě nefunguje většina rad. Proto jsem napsala sem, protože jsem si myslela, že se někdo u svého nebo cizího psa setkal s něčím podobným. Kdyby to bylo jenom štěněcí hraní, tak sem nepíšu.

Ale za všechny rady jsem moc vděčná. Něco snad zabere

5.5.2020 15:46

"Ale když psovi neustále dávátě najevo, že Vám nesmí rozkousat ruky do krve..a on to ve skoro půl roce pořád dělá...tak co byste dělala?"

bych dělala velmi prosté dělání a to naučila povel "pusť".......

"Kdyby se to aspoň zlepšovalo, jenomže ono se to spíš zhoršuje a to mě trochu znepokojuje."
no, mi by to hlavně řeklo, že dělám a patrně i uvažuji blbě

"Dávám si pozor abych po ní pořád neštěkala a neomezovala ji, když to není potřeba."
tak je otázka, zda to je vůbec někdy třeba
aneb staré známé nesmíš, nedělej to versus dělej to a to.....

5.5.2020 16:50
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

SimonaV napsal(a):
marcelaamax:

jsem ze Zlína. Na cvičáku jsem s ní byla jednou, ale pak to kvůli současné situaci všechno zavřeli. Ale ani tam mi nebyli schopni poradit. A popravdě mi to přišlo trochu o ničem (málo času na socializaci, učení povelů, které ona už dávno uměla). Takže budu muset najít jiný cvičák nebo zaplatit toho odborníka. Akorát že ne každý plave v penězích, aby si mohl dovolit hodiny a hodiny psího trenéra

Ještě jedna otázka: s kým chodíte venčit, má ta fenka nějaké psí kamarády? Jak se chová mezi psy? Možná to tu padlo, všechno jsem asi nečetla.

Kleris88

5.5.2020 17:09
Kleris88

XXX.XXX.49.142

Dobrý den co koupit nějakého dalšího pejska parťáka možná by to bylo lepší 😉😃 je to na vás

5.5.2020 17:19
fikovnice

XXX.XXX.134.155

SimonaV napsal(a):
keriton:

"A nenapadlo Vás třeba, že povel čekej před tím než se najít je o sebekontrole?"

K čemu je tohle probůh užitečné???! Po staletí platilo, že dobrý hospodář nejdříve nakrmil VEŠKERÉ své zvířectvo, pak sluhy a až nakonec sebe!

A další věc - snaží se Vám tu radit zkušení pejskaři, dnes se za rady platí (a hodně!). Být Vámi, vážila bych si rad a postřehů, kterých se Vám tu dostává.

5.5.2020 17:23
janaa

XXX.XXX.149.26

Vy si opravdu potřebujete najít soukromého cvičitele,co půjde ven s vámi a poradí vám. Sama píšete,že to řešíte čtyři měsíce a nic se na tom nemění a zkoušíte kde co. To je cesta do pekel. A ani vám na dálku nikdo fundovaně nemůže poradit,protože tam může být x faktorů,spouštěčů, vaše chování,jeho chování atd.,které od počítače nikdo nevidí, ale je to alfa a omega problému. A řešení se stejně musí přizpůsobit konkrétnímu psovi. Mám teď smečku šesti psů a každý je úplně jiný a na každého musím úplně jinak. Tohle platí jak pro běžnou poslušnost, tak pro výcvik vedoucí k vrcholovým soutěžím

5.5.2020 17:59
rapotacka11

XXX.XXX.212.202

Ach Bože. ty to vidíš .

Ta bestie kousavá je maltézák .
Osobo, Vy vůbec netušíte ...
nač jste potřebovala psa ?!
Hráli jste si někdy, řádily se sestrou?
Hrát si, blbnout, to potřebuje štěně !
Pak páníčka miluje a přerazilo by se při
každém pokynu, aby se zavděčilo a šlo hned
se spokojenou paničkou zase řádit.
Chce si hrát, schovávat se, hledat, honit se, ne pořád dokola
opakovat nějakou stupiditu, která psa nebaví,
drilovat ho povelama jak bažanta na vojně.

5.5.2020 18:47

Jdeme po ulici nebo klidně i po louce a ona na mě začne z ničeho nic dorážet - skáče mi na nohu a snaží se do ní zakousnout a přitom na mě štěká. Ignorovat ji je opravdu těžké, protože se zakousává dost silně.

Napíšu k tomu jedno jediné....výzva ke hře od štěněte.

Co na to říct....hrajte si. Vlastně nechápu, proč by se mělo štěně na procházce po louce ignorovat, když se s ním můžu honit, tahat za sebou střapec, pak se o něj přetahovat...klidně přitom trénovat i povel pusť, sedni.

Když se ji snažím uklidnit nebo ji vezmu do ruk, aby mě nemohla kousat do noh, tak mě kouše do ruk a je u toho nepříčetná.

K tomu napíšu taky jediné....a co čekáte?? A teď to nemyslím nějak ironicky a zle, ale to je prostě normální

Máte prostě zdravé a hravé štěňátko, tak si to koukejte pořádně užít, protože štěnětem nebude na věky

5.5.2020 18:55
SimonaV

XXX.XXX.38.146

lesnížínka napsal(a):
Ještě jedna otázka: s kým chodíte venčit, má ta fenka nějaké psí kamarády? Jak se chová mezi psy? Možná to tu padlo, všechno jsem asi nečetla.

No jelikož se teď nesmělo moc scházet a situace byla jaká byla, tak jsem chodila sama. Předtím jsem se scházela s jednou paní, která má roční fenku a s tou si ta moje vždycky zadováděla. Byla jsem i na socializační procházce kde bylo asi 20 psů, ale potom se zavedla opatření, kvůli kterým to už nebylo možné. Teď už se to rozvolňuje, takže v tom budu zase pokračovat. Ale nemám žádného psího parťáka se kterým by se pravidelně scházela. K psům se chová tak, že se chce s každým kamarádit, ale málo který si od ní nechá líbit to její poskakování a dorážení. Nejradši by přes ně házela salta a hrála si s nima dost divoce. Na to většinou přistoupí jiná štěňata, ale dospělí psi ne. Takže na psy agresivní není, jenom si s nimi chce hrát tím svým divokým způsobem

5.5.2020 18:58
SimonaV

XXX.XXX.38.146

fikovnice napsal(a):
"A nenapadlo Vás třeba, že povel čekej před tím než se najít je o sebekontrole?"

K čemu je tohle probůh užitečné???! Po staletí platilo, že dobrý hospodář nejdříve nakrmil VEŠKERÉ své zvířectvo, pak sluhy a až nakonec sebe!

A další věc - snaží se Vám tu radit zkušení pejskaři, dnes se za rady platí (a hodně!). Být Vámi, vážila bych si rad a postřehů, kterých se Vám tu dostává.

Takže nejdřív mi tu říkají že se nemám řídit x let starými radami a Vy mi tady teď říkáte o nějakém hospodáři. Já si těch rad vážím a určitě je zkusím aplikovat. Ale ne každý má psa na kterého zaberou typické rady, která zabírají na většinu psů. Někdo má holt tvrdohlavější psi!

5.5.2020 19:02
SimonaV

XXX.XXX.38.146

janaa napsal(a):
Vy si opravdu potřebujete najít soukromého cvičitele,co půjde ven s vámi a poradí vám. Sama píšete,že to řešíte čtyři měsíce a nic se na tom nemění a zkoušíte kde co. To je cesta do pekel. A ani vám na dálku nikdo fundovaně nemůže poradit,protože tam může být x faktorů,spouštěčů, vaše chování,jeho chování atd.,které od počítače nikdo nevidí, ale je to alfa a omega problému. A řešení se stejně musí přizpůsobit konkrétnímu psovi. Mám teď smečku šesti psů a každý je úplně jiný a na každého musím úplně jinak. Tohle platí jak pro běžnou poslušnost, tak pro výcvik vedoucí k vrcholovým soutěžím

Ano už jsem si někoho našla, takže ho budu kontaktovat ohledně online nebo osobní konzultace (ne každý se v tuto chvíli bude chtít scházet osobně). Jen jsem doufala, že tady třeba narazím na někoho kdo mi řekne, že má s tímhle zkušenost a taky to jeho pes dělal.
Je to přesně jak říkáte, každý pes je jiný.

5.5.2020 19:06
SimonaV

XXX.XXX.38.146

rapotacka11 napsal(a):
Ach Bože. ty to vidíš .

Ta bestie kousavá je maltézák .
Osobo, Vy vůbec netušíte ...
nač jste potřebovala psa ?!
Hráli jste si někdy, řádily se sestrou?
Hrát si, blbnout, to potřebuje štěně !
Pak páníčka miluje a přerazilo by se při
každém pokynu, aby se zavděčilo a šlo hned
se spokojenou paničkou zase řádit.
Chce si hrát, schovávat se, hledat, honit se, ne pořád dokola
opakovat nějakou stupiditu, která psa nebaví,
drilovat ho povelama jak bažanta na vojně.

A Vy víte jak si s ní hraju? Teď jsme přišly z venku. Vzala jsem sebou nové frisbee, byla z něho nadšená, běhela pro něho a nosila mi ho zpátky, přetahovaly jsme se o to. Pak už jsem viděla, že si lehá a má dost, tak jsem hru ukončila a šlo se dál. Asi za minutu po mě začla zase startovat a už ji žádné frisbee nezajímalo. Vy si myslíte, že si s ní nehraju na schovávanou? Že se s ní nehodím? Že jí nevymýšlím hry, které jí zabaví hlavu? Zamyslete se než někomu napíšete další komentář aniž byste věděla jak to je.

5.5.2020 19:13
SimonaV

XXX.XXX.38.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jdeme po ulici nebo klidně i po louce a ona na mě začne z ničeho nic dorážet - skáče mi na nohu a snaží se do ní zakousnout a přitom na mě štěká. Ignorovat ji je opravdu těžké, protože se zakousává dost silně.

Napíšu k tomu jedno jediné....výzva ke hře od štěněte.

Co na to říct....hrajte si. Vlastně nechápu, proč by se mělo štěně na procházce po louce ignorovat, když se s ním můžu honit, tahat za sebou střapec, pak se o něj přetahovat...klidně přitom trénovat i povel pusť, sedni.

Když se ji snažím uklidnit nebo ji vezmu do ruk, aby mě nemohla kousat do noh, tak mě kouše do ruk a je u toho nepříčetná.

K tomu napíšu taky jediné....a co čekáte?? A teď to nemyslím nějak ironicky a zle, ale to je prostě normální

Máte prostě zdravé a hravé štěňátko, tak si to koukejte pořádně užít, protože štěnětem nebude na věky

Taky jsem si myslela, že je to výzva ke hře, ale i když si s ní na procházce hraju, zaměstnávám ji hlavu a snažím se z toho udělat co nejzajímavější procházku, tak přijde chvilka kdy na mě začne dorážet a nezajímá ji žádný hračka, povel ani honění. Zajímá ji jenom to, že na mě cení zuby, chce mě kousat a štěká. Snažím se jí rozptýlit klackem (které má jinak moc ráda ), šiškou, hračkou, začnu ji honit, ale na to nereaguje a ještě víc na mě doráží. Nakonec nezbude nic jiného než ji vzít do ruky a jít dokud se neuklidní. Třeba s dítětem bych ji hrát teď nenechala. Jednou se honila s asi 7 letým chlapečkem a moc si to užívala, ale pořád má z těch dětí trochu respekt, takže si nedovolí to co ke mě. Ale jak se začala otrkávat v průběhu té hry tak šlo vidět že by ho nejradši kousla. Pro ni by to byla pořád hra, ale to dítě by z toho nebylo moc nadšené a rodiče už vůbec ne. Takže i proto to řeším, protože nejde jenom o mě.
Na jednu stranu si říkám, že jsem ráda, že je tak živá. Ale jakmile začne kousat i cizí lidi na ulici, protože si s ní začnou hrát, tak je to trochu problém. Když z toho vyroste tak super, ale co když nevyroste...

5.5.2020 19:32
rapotacka11

XXX.XXX.212.202

Chová se normálně. Představte si, že by to bylo jiné plemeno.
Podstatně větší.
Prostě někde chybujete.

5.5.2020 19:39
Stopka

XXX.XXX.168.169

Náš pejsek štěně 4 měsíce taky kouše do nohou, pomáhá ho zatahat za kůži za krkem a je klid a říct rázně dost to už stačí ...feny to tak dělají, když se jim nelíbí jak štěňata dovádí moc neurvale.

5.5.2020 19:39
SimonaV

XXX.XXX.38.146

rapotacka11 napsal(a):
Chová se normálně. Představte si, že by to bylo jiné plemeno.
Podstatně větší.
Prostě někde chybujete.

Právěže jiní pejskaři, kterých jsem se ptala nebo kteří to její chování viděli, řekli že tak se jejich pes nechoval. Takže proto to řeším, protože uplně normální to asi není.

5.5.2020 19:40

Vždycky když řeším u svého psa nějaké nežádoucí chování, tak se vrátím ke knížce Svého psa nestřílejte. V první řadě je potřeba pojmenovat problém a ne psa nenálepkovat. Ve vašem případě tedy nenazývejme psa agresivním a dominantním, ale problém je to, že pes Vás při hře kouše, rozdovádí se a neumí se pak ovládnout. U každé nežádoucí chování existuje celkem osm metod jak ho řešit. Ne každá metoda je použitelná pro každé nežádoucí chování. Někdy je použitelných metod více, někdy jen jedna někdy je vhodné nakombinovat třeba dvě metody.

První čtyři metody patří mezi negativní způsoby řešení problému.
1) Svého psa zastřelte
Nejradikálnější metoda, její výhoda spočívá v tom, že funguje vždy a na vše :-D. Spočívá v tom, že fyzicky zabráníte psovi v nežádoucím chování. Ve vašem případě by to znamenalo, že psa utratíte, darujete někomu jinému nebo s ním nebudete chodit na procházky, během kterých Vás kouše a budete ho mít jen doma v bytě a venčit se bude na plínku.
=> problém je, že psa nic nového nenaučíte, pouze odstraníte nežádoucí chování

2) Trest
Psa za kousání při hře potrestáte (okřiknutí, plácnutí přes zadek, vycukání za obojek). Je to většinou první řešení, které majitele psů napadne, když jejich pes provádí něco, co se jim nelíbí. Ve skutečnosti je to ale velmi málo efektivní metoda a málokdy funguje.
=> většinou nefunguje, protože trest přijde většinou až po skončení chování a nikoli v průběhu (pes vás kousne a vy ho plácnete až když vám ruku pustí), trest si tak pes nespojí s předchozím počínáním)
=> stejně jako u první metody psa nic nového neučíte
=> jakmile pomine hrozba trestu, chování se vrátí zpět
=> negativní dopady na vztah psovod x pes (strach z majitele, ztráta důvěry)
=> majitel většinou používá trest, aby si vybil vlastní frustraci, že při výchově selhal

3) Negativní upevňování
Nějaký nepříjemný podmět, kterému se pes vyhne když změní své chování. U Vás by to bylo například to, že Vás pes začne kousat a vy mu stříknete do obličeje vodu z rozprašovače na kytky.
=> touto metodou je možné tvarovat chování, ale negativní upevňovač (např. ono stříknutí) musí být použito v průběhu negativního chování
=> metoda má ale podobné negativní dopady jako trest (strach z majitele apod.)
=> problémem také může být to, že si pes negativní upevňovač nespojí se svým chováním ale s něčím, na co právě kouká. Např. použijete rozprašovač, když kolem poběží běžec a pes si negativní zážitek spojí s ním a příště se bude běžce bát. Nebo si pro rozprašovač sáhnete do kapsy a pes si spojí vaší ruku v kapse se strachem, který mu rozprašovač způsobil a když si dáte ruku do kapsy příště, tak bude od vás prchat pryč.
=> je dokázano, že zvířata obecně se učí rychleji pokud je jejich chování tvarováno pozitivně a ne negativně

4) Vyhasínání
Metoda, která je založena na tom, že chování samo vymizí. U Vás by to spočívalo v tom, že budete kousání štěněte úplně ignorovat. Zastavíte se, nebudete nijak reagovat, máchat rukama, uhýbat. Kousání pro psa přestane být zajímavé, protože mu nepřinese chtěnou zábavu.
=> může fungovat, pokud samo nežádoucí chování není pro psa odměnou. Tzn. pokud je pro psa uspokojující kousání do nehybných rukou a toto chování ho baví, je to pro něj samo o sobě odměnou a nevymizí

A teď ty pozitivní způsoby
5) Naučte pejska nekompatibilnímu chování
- v praxi to znamená, že naučíte psa jinému chování, které nejde fyzicky dohromady s tím, že Vás kouše. U vás by to znamenalo to, že pejska například naučíte kousat hračku místo Vaší ruky. Vyčlenila byste si jednu oblíbenou hračku jen na venkovní procházky (doma by ji neměl volně k dispozici) a místo kousání do ruky mu nabídla hru s touto hračkou. Nebo dáte pejskovi povel lehni. Ležící pes nemůže kousat Vaši ruku (nejde to fyzicky dohromady)

6) Dostanete nežádoucí chování pod kontrolu signálem
Naučíte psa, aby nežádoucí chování provádel až na základě povelu. Tohle je hrozně kouzelná metoda. Je zajímavé, že jakmile se nežádoucí chování dostane pod kontrolu povelu, tak mý tendence v nepřítomnosti povelu vyhasínat. U Vás by to vypadalo tak, že byste pejska naučila např. povel HRA a začala s ním dovádět, měl by dovoleno na vás skákat, kousat Vás. Pak by následoval povel KONEC, pes by dostal pamlsek a hra by byla ukončena. Postupně se pes naučí, že pokud neřeknete HRA, žádné kousání není.

7) Vytvarujete nepřítomnost nežádoucího chování
V praxi to znamená, že odměňujete (pamlsky, hrou, čímkoliv) jakékoliv chování, kromě kousání, kterého se chcete zbavit. Např. jdete venku po ulici a psa chválíte a dáváte mu pamlsky za to, když jde v klidu vedle Vás, když sleduje ptáky, otočí se na cyklistu. Prostě odměňujete vše, kromě kousání.

8) Změníte motivaci
Nejmírnější a často nejefektivnější. Funguje na principu, že pokud má člověk dost jídla nemá potřebu krást chleba. Prvním krokem u této metody je, zjisti příčinu chování. Proč Vás pejsek na procházce kouše? Možná se jen nudí a stačilo by ho zabavit nějakou jinou hrou? Má přemíru energie a procházka, kterou mu nabízíte je příliš krátká? Má nedostatek kontaktu s ostatními pejsky a pokud mu zajístíte častější hru se psy nebude kousat Vás?

Zkuste se zamyslet, která metoda by byla pro Vás nejvhodnější :)

5.5.2020 19:40
Stopka

XXX.XXX.168.169

Opravdu to funguje a žádné týrání a ublizovani to není. Upozorňuji, že ne bít ale zatahat za kůži za krkem

5.5.2020 19:42
SimonaV

XXX.XXX.38.146

Stopka napsal(a):
Náš pejsek štěně 4 měsíce taky kouše do nohou, pomáhá ho zatahat za kůži za krkem a je klid a říct rázně dost to už stačí ...feny to tak dělají, když se jim nelíbí jak štěňata dovádí moc neurvale.

To jsem taky zkoušela, hned na začátku. Poprvé z toho byla v šoku, ale pak už si z toho nic nedělala a nemělo to vůbec efekt. Říct jí něco rázně taky moc nezabírá. Je opravdu temperamentní a nic si z tohohle typu pokárání nedělá. Jediné co zabírá je odejít do jiné místnosti a začít ji ignorovat. Ale to venku, když jsme na procházce, moc nejde.

5.5.2020 19:44

"nemělo to vůbec efekt."
já si i myslím, že mělo.....

5.5.2020 19:51
SimonaV

XXX.XXX.38.146

"nemělo to vůbec efekt."
já si i myslím, že mělo.....

Tak když psa vytaháte za kůži, pořád ho za ni držíte a on stejně doráží a snaží se vás kousat a je rozzuřený. Tyhle fyzické tresty ji akorát ještě víc rozběsní. To už jsem si dávno ověřila, že to spíš všechno zhoršuje.

5.5.2020 19:59

Nic jinýho, než najít způsob, jak kousání zastavit a/nebo převést na žádoucí chování, vám stejně asi nezbyde. A to za vás asi nikdo neudělá.

5.5.2020 20:01
SimonaV

XXX.XXX.38.146

Vždycky když řeším u svého psa nějaké nežádoucí chování, tak se vrátím ke knížce Svého psa nestřílejte. V první řadě je potřeba pojmenovat problém a ne psa nenálepkovat. Ve vašem případě tedy nenazývejme psa agresivním a dominantním, ale problém je to, že pes Vás při hře kouše, rozdovádí se a neumí se pak ovládnout. U každé nežádoucí chování existuje celkem osm metod jak ho řešit. Ne každá metoda je použitelná pro každé nežádoucí chování. Někdy je použitelných metod více, někdy jen jedna někdy je vhodné nakombinovat třeba dvě metody.

První čtyři metody patří mezi negativní způsoby řešení problému.
1) Svého psa zastřelte
Nejradikálnější metoda, její výhoda spočívá v tom, že funguje vždy a na vše :-D. Spočívá v tom, že fyzicky zabráníte psovi v nežádoucím chování. Ve vašem případě by to znamenalo, že psa utratíte, darujete někomu jinému nebo s ním nebudete chodit na procházky, během kterých Vás kouše a budete ho mít jen doma v bytě a venčit se bude na plínku.
=> problém je, že psa nic nového nenaučíte, pouze odstraníte nežádoucí chování

2) Trest
Psa za kousání při hře potrestáte (okřiknutí, plácnutí přes zadek, vycukání za obojek). Je to většinou první řešení, které majitele psů napadne, když jejich pes provádí něco, co se jim nelíbí. Ve skutečnosti je to ale velmi málo efektivní metoda a málokdy funguje.
=> většinou nefunguje, protože trest přijde většinou až po skončení chování a nikoli v průběhu (pes vás kousne a vy ho plácnete až když vám ruku pustí), trest si tak pes nespojí s předchozím počínáním)
=> stejně jako u první metody psa nic nového neučíte
=> jakmile pomine hrozba trestu, chování se vrátí zpět
=> negativní dopady na vztah psovod x pes (strach z majitele, ztráta důvěry)
=> majitel většinou používá trest, aby si vybil vlastní frustraci, že při výchově selhal

3) Negativní upevňování
Nějaký nepříjemný podmět, kterému se pes vyhne když změní své chování. U Vás by to bylo například to, že Vás pes začne kousat a vy mu stříknete do obličeje vodu z rozprašovače na kytky.
=> touto metodou je možné tvarovat chování, ale negativní upevňovač (např. ono stříknutí) musí být použito v průběhu negativního chování
=> metoda má ale podobné negativní dopady jako trest (strach z majitele apod.)
=> problémem také může být to, že si pes negativní upevňovač nespojí se svým chováním ale s něčím, na co právě kouká. Např. použijete rozprašovač, když kolem poběží běžec a pes si negativní zážitek spojí s ním a příště se bude běžce bát. Nebo si pro rozprašovač sáhnete do kapsy a pes si spojí vaší ruku v kapse se strachem, který mu rozprašovač způsobil a když si dáte ruku do kapsy příště, tak bude od vás prchat pryč.
=> je dokázano, že zvířata obecně se učí rychleji pokud je jejich chování tvarováno pozitivně a ne negativně

4) Vyhasínání
Metoda, která je založena na tom, že chování samo vymizí. U Vás by to spočívalo v tom, že budete kousání štěněte úplně ignorovat. Zastavíte se, nebudete nijak reagovat, máchat rukama, uhýbat. Kousání pro psa přestane být zajímavé, protože mu nepřinese chtěnou zábavu.
=> může fungovat, pokud samo nežádoucí chování není pro psa odměnou. Tzn. pokud je pro psa uspokojující kousání do nehybných rukou a toto chování ho baví, je to pro něj samo o sobě odměnou a nevymizí

A teď ty pozitivní způsoby
5) Naučte pejska nekompatibilnímu chování
- v praxi to znamená, že naučíte psa jinému chování, které nejde fyzicky dohromady s tím, že Vás kouše. U vás by to znamenalo to, že pejska například naučíte kousat hračku místo Vaší ruky. Vyčlenila byste si jednu oblíbenou hračku jen na venkovní procházky (doma by ji neměl volně k dispozici) a místo kousání do ruky mu nabídla hru s touto hračkou. Nebo dáte pejskovi povel lehni. Ležící pes nemůže kousat Vaši ruku (nejde to fyzicky dohromady)

6) Dostanete nežádoucí chování pod kontrolu signálem
Naučíte psa, aby nežádoucí chování provádel až na základě povelu. Tohle je hrozně kouzelná metoda. Je zajímavé, že jakmile se nežádoucí chování dostane pod kontrolu povelu, tak mý tendence v nepřítomnosti povelu vyhasínat. U Vás by to vypadalo tak, že byste pejska naučila např. povel HRA a začala s ním dovádět, měl by dovoleno na vás skákat, kousat Vás. Pak by následoval povel KONEC, pes by dostal pamlsek a hra by byla ukončena. Postupně se pes naučí, že pokud neřeknete HRA, žádné kousání není.

7) Vytvarujete nepřítomnost nežádoucího chování
V praxi to znamená, že odměňujete (pamlsky, hrou, čímkoliv) jakékoliv chování, kromě kousání, kterého se chcete zbavit. Např. jdete venku po ulici a psa chválíte a dáváte mu pamlsky za to, když jde v klidu vedle Vás, když sleduje ptáky, otočí se na cyklistu. Prostě odměňujete vše, kromě kousání.

8) Změníte motivaci
Nejmírnější a často nejefektivnější. Funguje na principu, že pokud má člověk dost jídla nemá potřebu krást chleba. Prvním krokem u této metody je, zjisti příčinu chování. Proč Vás pejsek na procházce kouše? Možná se jen nudí a stačilo by ho zabavit nějakou jinou hrou? Má přemíru energie a procházka, kterou mu nabízíte je příliš krátká? Má nedostatek kontaktu s ostatními pejsky a pokud mu zajístíte častější hru se psy nebude kousat Vás?

Zkuste se zamyslet, která metoda by byla pro Vás nejvhodnější :)

Mockrát Vám děkuju! Tahle knížka mi před pár dny přišla, takže ještě dneska se do ní pustím. Já na ty negativní metody moc nejsem, možná kromě té ignorace. Hodně mě zajímá ta 6. metoda - naučit povel HRA a KONEC. Akorát je tak moc živá, že nevím, jestli bude schopná to tak oddělit. Že si bude chtít hrát při povelu HRA, ale i potom co to ukončím
7. metodu v podstatě uplatňuju. Někdy si říkám, že ji odměňuju za každý prd , ale když mi jde hezky u nohy, přestane očuchávat a jde, když řeknu "jdeme", neběží za ptákem nebo za cyklistou...za tyhle věci ji odměňuju. Už to tak dělám docela dlouho, ale nemyslím si, že by to na ni mělo až takový efekt , spíš pak čeká odměnu i když zrovna není za co ji odměnit a když jí tu odměnu nedám, tak začne raplit a dorážet.

Jdu se vrhnout na tu knížku a popřemýšlet co by pro ni bylo nejlepší.
Ještě jednou děkuju za radu! :)

5.5.2020 20:02
SimonaV

XXX.XXX.38.146

Nic jinýho, než najít způsob, jak kousání zastavit a/nebo převést na žádoucí chování, vám stejně asi nezbyde. A to za vás asi nikdo neudělá.

Nechci aby za mě někdo cokoliv dělal. Chci přijít na to, proč to dělá. Nebudu si platit odborníka, aby mi vychoval psa, jenom chci aby mi řekl, čím si myslí, že by to mohlo být.

5.5.2020 20:09
juhaj

XXX.XXX.164.121

Já asi neporadím, rady padly, jen mi to připomělo mou fenku kdysi dávno. Brala jsem si ji ve věku necelých 4 měsíců z útulku. Vyrostla teda víc, měla okolo 30 kg, ale byl to úžasný, srdeční pes, závislačka, naprosto poslušná. Ovšem, nedalo se s ní hrát. Jakmile se trochu rozdováděla, začla kousat a to tak, že do krve. Ona snad neměla vůbec cit v tlamě, ne ž e by se postupně rozdivočila, okamžitě s vrčením se zakousla do krve. Když si hrála se svým nejlepším kámošem čuvačem, ptali se neznalí lidi, jestli se perou, jak při tom vrčela a kousala ho. Ten to asi skrz chlupy necítil. Ale já musela hry zrušit, to se nedalo. Ale mám pro vás aspoň dobrou zprávu, po pubertě se uklidnila alespoň natolik, že se dala hra utnout. A taky jí nebavily hračky nebo klacky, prostě, kousání bylo nejlepší. A rozhodně nebyla ani dominantní, ani nevybitá.

5.5.2020 20:42

SimonaV napsal(a):
Mockrát Vám děkuju! Tahle knížka mi před pár dny přišla, takže ještě dneska se do ní pustím. Já na ty negativní metody moc nejsem, možná kromě té ignorace. Hodně mě zajímá ta 6. metoda - naučit povel HRA a KONEC. Akorát je tak moc živá, že nevím, jestli bude schopná to tak oddělit. Že si bude chtít hrát při povelu HRA, ale i potom co to ukončím
7. metodu v podstatě uplatňuju. Někdy si říkám, že ji odměňuju za každý prd , ale když mi jde hezky u nohy, přestane očuchávat a jde, když řeknu "jdeme", neběží za ptákem nebo za cyklistou...za tyhle věci ji odměňuju. Už to tak dělám docela dlouho, ale nemyslím si, že by to na ni mělo až takový efekt , spíš pak čeká odměnu i když zrovna není za co ji odměnit a když jí tu odměnu nedám, tak začne raplit a dorážet.

Jdu se vrhnout na tu knížku a popřemýšlet co by pro ni bylo nejlepší.
Ještě jednou děkuju za radu! :)

Super, věřím, že takhle knížka Vám napoví a pomůže :).

Vedle řešení kousání bych zkusila i zapracovat na sebekontrole a posouvání hranice toho, kdy se pes přetáčí. Někdo už Vám tu doporučoval hru It´s your choice. To je výborná věc. Psi ji velmi rychle pochopí a pomáhá jim to v sebeovládání. Dá se praktikovat i v jiných běžných situací, kdy pak odměňujete prostředím. Jak tu někdo psal, že žraní psa z misky až na povel je zbytečná buzerace, tak s tím já moc nesouhlasím. Zbytečná buzerace je podle mě to, když někdo při žraní psovi do misky hrabe a jinak ho otravuje, jen aby si dokázal, že je velký šéf. To k ničemu nevede. Můj pes ale také začíná žrát z misky až na povel HAM. Je to stejný povel, jako používám při It´s your choice a učila jsem to stejným principem (nepoužívala jsem žádný zákazový povel). Už znal It´s your choice a pochopil to běheme sekundy. Stejně tak jsem ho naučila i to, aby počkal na povel při vystupování z auta. Pokud začal vystupovat bez propuštěcího povelu, tak jsem dveře auta zase zavřela. Vystoupit bez povelu zkusil jen 2x. Teď je schopný čekat v otevřeném autě i několik minut. Stejně tak, čeká na povel, když vycházíme z branky. Když by zkusil vyjít dříve, branku bych jednoduše zase zavřela. Nemyslím si, že je zrovna tohle zbytečné sekýrování. Nezastávám názor, že z branky musím jít první já, protože jsem vůdce smečky. Pes chodí normálně přede mnou, ale až na povel. Někdy potřebuji, vyjít jen já, nechat projít návštěvu bez toho, aby pes vyběhl apod. Tímto způsobem učení se to naučil bleskurychle. Důležité je ale být důsledný a chtít to po psovi pokaždé. Tzn. po psovi to chci pokaždé. Kdybych ho někdy nechala vyběhnout z auta bez povelu a jindy mu dveře zavřela, bude v tom mít guláš a kničemu to nepovede.

Je spousta dalších her, které posilují u psa sebekontrolu. Nejzákladnější je např. povel u hračky drž a pusť, hra na honěnou s pamlsky, které fungují jako taková brzda, aby se pes nepřetočil a spousta dalších. Psy to baví, něco je to učí a utužuje to vztah s majitelem .

5.5.2020 20:58
SimonaV

XXX.XXX.38.146

juhaj napsal(a):
Já asi neporadím, rady padly, jen mi to připomělo mou fenku kdysi dávno. Brala jsem si ji ve věku necelých 4 měsíců z útulku. Vyrostla teda víc, měla okolo 30 kg, ale byl to úžasný, srdeční pes, závislačka, naprosto poslušná. Ovšem, nedalo se s ní hrát. Jakmile se trochu rozdováděla, začla kousat a to tak, že do krve. Ona snad neměla vůbec cit v tlamě, ne ž e by se postupně rozdivočila, okamžitě s vrčením se zakousla do krve. Když si hrála se svým nejlepším kámošem čuvačem, ptali se neznalí lidi, jestli se perou, jak při tom vrčela a kousala ho. Ten to asi skrz chlupy necítil. Ale já musela hry zrušit, to se nedalo. Ale mám pro vás aspoň dobrou zprávu, po pubertě se uklidnila alespoň natolik, že se dala hra utnout. A taky jí nebavily hračky nebo klacky, prostě, kousání bylo nejlepší. A rozhodně nebyla ani dominantní, ani nevybitá.

To mě právě napadlo, jestli jí nezačala puberta. Ona mívá totiž všechno nějak dřív (i přezubení). Před nějakou dobou mi přišlo, že se to její chování začalo zlepšovat. Ale tak před měsícem se to zase o dost zhoršilo a přitom jsem neudělala žádné velké změny. Tak nezbyde než nepolevovat a doufat, že z toho vyroste jo a toho odborníka seženu

5.5.2020 21:12
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tak v 6 měsících s ní puberta určitě mlátí. Buďte trpělivá, hlavně důsledná a určitě výsledek uvidíte. Můj první pes, bylo mi 13 let, byl opravdu dominantní a to byl opravdu problém, ale takto se neprojevoval.

5.5.2020 21:12
Terven

XXX.XXX.110.191

Jdeme po ulici nebo klidně i po louce a ona na mě začne z ničeho nic dorážet - skáče mi na nohu a snaží se do ní zakousnout a přitom na mě štěká.
Co já bych dala za to, kdyby z tohohle moje fena nevyrostla, kdyby jí to zůstalo
Vzhledem k tomu, že vaší feně je necelých šest měsíců, řekla bych, že je to normální štěněčí kousání a za čas na to budete s nostalgií vzpomínat anebo na to úplně zapomenete
Jinak teda moc chválím, že i v případě malého společenského plemene čtete knihy a sháníte odborníky...to se moc často nevidí

5.5.2020 21:19
SimonaV

XXX.XXX.38.146

Terven napsal(a):
Jdeme po ulici nebo klidně i po louce a ona na mě začne z ničeho nic dorážet - skáče mi na nohu a snaží se do ní zakousnout a přitom na mě štěká.
Co já bych dala za to, kdyby z tohohle moje fena nevyrostla, kdyby jí to zůstalo
Vzhledem k tomu, že vaší feně je necelých šest měsíců, řekla bych, že je to normální štěněčí kousání a za čas na to budete s nostalgií vzpomínat anebo na to úplně zapomenete
Jinak teda moc chválím, že i v případě malého společenského plemene čtete knihy a sháníte odborníky...to se moc často nevidí

Já jsem si ji právě pořizovala, aby se mnou mohla všude chodit do společnosti, ale i na výlety a výslapy. Proto se snažím nepodceňovat socializaci a další věci. Nechci jenom čekat jestli se to zlepší chci pro to udělat maximum. A hlavně chci, aby byla šťastná a ne frustrovaná a nervní

5.5.2020 22:58
rapotacka11

XXX.XXX.212.202

aby se mnou mohla všude chodit na výlety a výslapy
Tak to je opravdu velmi vhodné plemeno

aby byla šťastná a ne frustrovaná a nervní
Tyto výbuchy má jenom se mnou nebo s mojí sestrou a mamkou
Zatím mi nebyl nikdo schopný poradit ani na cvičáku.

Chápu, byli konsternovaní ... hodně jsem to promazala, byla jsem
odporně "nekorektní"
Na cvičáku - se zlým maltézákem

https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r?hledat=malt%C3%A9zsk%C3%BD+ps%C3%ADk

5.5.2020 23:12
SimonaV

XXX.XXX.38.146

rapotacka11 napsal(a):
aby se mnou mohla všude chodit na výlety a výslapy
Tak to je opravdu velmi vhodné plemeno

aby byla šťastná a ne frustrovaná a nervní
Tyto výbuchy má jenom se mnou nebo s mojí sestrou a mamkou
Zatím mi nebyl nikdo schopný poradit ani na cvičáku.

Chápu, byli konsternovaní ... hodně jsem to promazala, byla jsem
odporně "nekorektní"
Na cvičáku - se zlým maltézákem

https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r?hledat=malt%C3%A9zsk%C3%BD+ps%C3%ADk

Vy si myslíte, že maltézák je pes co chce jenom ležet doma? To musím mít velkého psa, aby byl schopný ujít x kilometrů? Jde vidět, ze o nich víte prd.
Nechápu o co Vám jde, ale bude asi lepší, když už to tady nebudete komentovat. Spoustu lidí mi tady dalo hodně dobrych rad a vy akorát rýpete.

5.5.2020 23:18
SimonaV

XXX.XXX.38.146

My už jsme doma maltezaka jednou měli. Jsou to aktivni psi co zvládnou i delsi trasy. Jestli se řídíte nějakými články, to je váš problém. Je to o tom, jak si toho psa naučíte. Vy se klidně dál riďte svými tabulkami.

5.5.2020 23:20
rapotacka11

XXX.XXX.212.202

Vím o nich prd.
Nepoznala jsem nikoho, kdo by měl s maltézem problém.
Momentálně má neteř roční fenku, neteř je na základní
škole.
Taky dříve bývali v sousedství. Nikdo o nich ani
nevěděl - bezproblémoví psi.

5.5.2020 23:23
Terven

XXX.XXX.110.191

SimonaV napsal(a):
Vy si myslíte, že maltézák je pes co chce jenom ležet doma? To musím mít velkého psa, aby byl schopný ujít x kilometrů? Jde vidět, ze o nich víte prd.
Nechápu o co Vám jde, ale bude asi lepší, když už to tady nebudete komentovat. Spoustu lidí mi tady dalo hodně dobrych rad a vy akorát rýpete.

Klííd...rapotačka je místní folklór, pokud vás to rozčiluje,klidně přeskakujte jako reklamu. Občas je v jejích příspěvcích i kus pravdy, ale v tom moři sarkasmu to bohužel málokdo má chuť hledat.
Samozřejmě, že maltézák může být turista, já si myslím, že vyloženě ležet doma prvoplánově nechce žádnej pes.

5.5.2020 23:24
SimonaV

XXX.XXX.38.146

rapotacka11 napsal(a):
Vím o nich prd.
Nepoznala jsem nikoho, kdo by měl s maltézem problém.
Momentálně má neteř roční fenku, neteř je na základní
škole.
Taky dříve bývali v sousedství. Nikdo o nich ani
nevěděl - bezproblémoví psi.

Ano ja jsem taky ještě nepotkala problémového maltézáka. Ta naše předchozí byla úplný andilek. Tahle je jiná a je to malý dáblík. KAŽDÝ PES JE JINÝ a to že je to maltézák neznamená, že s ním nemusí být problémy. Já se tady snažím přijít na to, jak zlepšit vztah s mym psem, a vy tu píšete blbosti o tom že je to maltézák tak s nim nemůžou být problémy. Moc se omlouvám, příště si pořídím rotvajlera, abyste brala moje dotazy vážně...bože

5.5.2020 23:27
SimonaV

XXX.XXX.38.146

Terven napsal(a):
Klííd...rapotačka je místní folklór, pokud vás to rozčiluje,klidně přeskakujte jako reklamu. Občas je v jejích příspěvcích i kus pravdy, ale v tom moři sarkasmu to bohužel málokdo má chuť hledat.
Samozřejmě, že maltézák může být turista, já si myslím, že vyloženě ležet doma prvoplánově nechce žádnej pes.

Dobrý nápad s tím přeskakováním
Neumím si představit, že bych s ní jenom obešla barák a šla domů. To by se zbláznila.

6.5.2020 07:23

Terven napsal(a):

tak jako sarkastik většinou hledat nemusím a i si to sdělení umím přečíst a i tady bych řekla, že to jádro pudla vidíme shodně.....

6.5.2020 09:01
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Super, věřím, že takhle knížka Vám napoví a pomůže :).

Vedle řešení kousání bych zkusila i zapracovat na sebekontrole a posouvání hranice toho, kdy se pes přetáčí. Někdo už Vám tu doporučoval hru It´s your choice. To je výborná věc. Psi ji velmi rychle pochopí a pomáhá jim to v sebeovládání. Dá se praktikovat i v jiných běžných situací, kdy pak odměňujete prostředím. Jak tu někdo psal, že žraní psa z misky až na povel je zbytečná buzerace, tak s tím já moc nesouhlasím. Zbytečná buzerace je podle mě to, když někdo při žraní psovi do misky hrabe a jinak ho otravuje, jen aby si dokázal, že je velký šéf. To k ničemu nevede. Můj pes ale také začíná žrát z misky až na povel HAM. Je to stejný povel, jako používám při It´s your choice a učila jsem to stejným principem (nepoužívala jsem žádný zákazový povel). Už znal It´s your choice a pochopil to běheme sekundy. Stejně tak jsem ho naučila i to, aby počkal na povel při vystupování z auta. Pokud začal vystupovat bez propuštěcího povelu, tak jsem dveře auta zase zavřela. Vystoupit bez povelu zkusil jen 2x. Teď je schopný čekat v otevřeném autě i několik minut. Stejně tak, čeká na povel, když vycházíme z branky. Když by zkusil vyjít dříve, branku bych jednoduše zase zavřela. Nemyslím si, že je zrovna tohle zbytečné sekýrování. Nezastávám názor, že z branky musím jít první já, protože jsem vůdce smečky. Pes chodí normálně přede mnou, ale až na povel. Někdy potřebuji, vyjít jen já, nechat projít návštěvu bez toho, aby pes vyběhl apod. Tímto způsobem učení se to naučil bleskurychle. Důležité je ale být důsledný a chtít to po psovi pokaždé. Tzn. po psovi to chci pokaždé. Kdybych ho někdy nechala vyběhnout z auta bez povelu a jindy mu dveře zavřela, bude v tom mít guláš a kničemu to nepovede.

Je spousta dalších her, které posilují u psa sebekontrolu. Nejzákladnější je např. povel u hračky drž a pusť, hra na honěnou s pamlsky, které fungují jako taková brzda, aby se pes nepřetočil a spousta dalších. Psy to baví, něco je to učí a utužuje to vztah s majitelem .

Jak tu někdo psal, že žraní psa z misky až na povel je zbytečná buzerace, tak s tím já moc nesouhlasím. Zbytečná buzerace je podle mě to, když někdo při žraní psovi do misky hrabe a jinak ho otravuje, jen aby si dokázal, že je velký šéf. To k ničemu nevede. Můj pes ale také začíná žrát z misky až na povel HAM. Je to stejný povel, jako používám při It´s your choice a učila jsem to stejným principem (nepoužívala jsem žádný zákazový povel). Už znal It´s your choice a pochopil to běheme sekundy. Stejně tak jsem ho naučila i to, aby počkal na povel při vystupování z auta. Pokud začal vystupovat bez propuštěcího povelu, tak jsem dveře auta zase zavřela. Vystoupit bez povelu zkusil jen 2x. Teď je schopný čekat v otevřeném autě i několik minut. Stejně tak, čeká na povel, když vycházíme z branky. Když by zkusil vyjít dříve, branku bych jednoduše zase zavřela. Nemyslím si, že je zrovna tohle zbytečné sekýrování. Nezastávám názor, že z branky musím jít první já, protože jsem vůdce smečky. Pes chodí normálně přede mnou, ale až na povel. Někdy potřebuji, vyjít jen já, nechat projít návštěvu bez toho, aby pes vyběhl apod. Tímto způsobem učení se to naučil bleskurychle. Důležité je ale být důsledný a chtít to po psovi pokaždé. Tzn. po psovi to chci pokaždé. Kdybych ho někdy nechala vyběhnout z auta bez povelu a jindy mu dveře zavřela, bude v tom mít guláš a kničemu to nepovede.

Ještě k tomuhle, protože to bylo nejspíš na mě. Když psům nesu misky, tak jsou naučení,že si každý sednou na to svoje místo kde žerou a čekají, když misku pokládám, tak rovnou říkám "papej", takže vlastně pes začne žrát hned. To mi jako buzerace nepřijde, jenže opravdu znám lidi, kteří položí před psa misku a ten pes se pár minut nesmí žrádla dotknout a musí jen čekat, přitom páníček se v misce třeba hrabe a neustále psovi nepříjemně zdůrazňuje zákaz - a takhle to dělá každé krmení - takže tohle jsem myslela jako tu buzeraci

Jinak třeba z auta u nás psi taky vyskakují na povel, to zrovna je praktické a v běžném životě se to dost hodí. To nás učili už ve psí školičce na cvičáku - když viděli, jak tam lidi otevírají opatrně kufr a pes se pak vyřítí ven.... Takže klasika, že otevřu dveře a psi sedí a čekají, než jim řeknu. Ale zrovna s fenou mám v tomhle trochu problém, ona je v takových situacích tak natěšená, že teda jako z toho auta nevyskočí, ale aby si nějak "ulevila" tak bude alespoň řvát -a řev v podání stafubulíka opravdu vypadá, jako kdybych ji týrala , takže kufr otvírám a zavírám několikrát, začala jsem kvůli tomu teď jezdit na procházky kousek autem, abych to mohla pořádně trénovat.... Už je to lepší, už neřve pokaždé, ale občas se ještě stane.

Z branky taky psi chodí na povel - ale to je taky věc, která se hodí v běžném životě. Když pak třeba neseme brankou domů nějaký balík, nákup a máme toho víc, necháme otevřeno a víme, že psi brankou ven nepůjdou....

Tyhle věci fakt neberu jako buzerová*í, ale jako věci, které se hodí v běžném životě a psi se je postupně naučí tak nějak automaticky.

6.5.2020 09:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

SimonaV napsal(a):
A Vy víte jak si s ní hraju? Teď jsme přišly z venku. Vzala jsem sebou nové frisbee, byla z něho nadšená, běhela pro něho a nosila mi ho zpátky, přetahovaly jsme se o to. Pak už jsem viděla, že si lehá a má dost, tak jsem hru ukončila a šlo se dál. Asi za minutu po mě začla zase startovat a už ji žádné frisbee nezajímalo. Vy si myslíte, že si s ní nehraju na schovávanou? Že se s ní nehodím? Že jí nevymýšlím hry, které jí zabaví hlavu? Zamyslete se než někomu napíšete další komentář aniž byste věděla jak to je.

Fenečce najděte jiného majitele, kterému nevadí, že bude mít živé štěně.
A vy si kupte takovéhoto pejska ( je háčkovaný).

6.5.2020 09:16
SimonaV

XXX.XXX.38.146

sisi58 napsal(a):
Fenečce najděte jiného majitele, kterému nevadí, že bude mít živé štěně.
A vy si kupte takovéhoto pejska ( je háčkovaný).

Vy se laskavě starejte o sebe.

6.5.2020 09:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

SimonaV napsal(a):
Vy se laskavě starejte o sebe.

Starám. Tedy nikoli o vás, ale o tu šikanovanou chudinku.
Lidé vašeho ražení znám. Všichni kolem jsou blázni, jen vy jste letadlo. Nikdo neví nic, vy všechno. Kolem je to samý blbeček a vás nikdo nechápe, protože na vaši úroveň nikdo nedosáhl.
Vám živý tvor do ruky nepatří. Vy zvířata ráda nemáte. Jen jste usoudila, že mít psa bude in,cool nebo jak se tomu teď říká.
Nejste ochotna slevit ze svých požadavků na fenečku. Nějak jste nepobrala,co vlastnictví pejska obnáší.
Proto ji prodejte někomu, kdo její povahu ocení. Už teď jste na dobré cestě, z ní udělat nepříjemného psa.
Najděte si jinou zábavu. Tenis.Jógu.Nebo co se mezi lepšími lidmi nosí.Vy budete bez problému a fenka v pohodě,někde jinde.
Btw. jste na diskuzi. Pokud potřebujete, aby vám někdo přitakával, založte si svou skupinu stejně smýšlejících lidí, třeba na FB.

6.5.2020 09:35
SimonaV

XXX.XXX.38.146

sisi58 napsal(a):
Starám. Tedy nikoli o vás, ale o tu šikanovanou chudinku.
Lidé vašeho ražení znám. Všichni kolem jsou blázni, jen vy jste letadlo. Nikdo neví nic, vy všechno. Kolem je to samý blbeček a vás nikdo nechápe, protože na vaši úroveň nikdo nedosáhl.
Vám živý tvor do ruky nepatří. Vy zvířata ráda nemáte. Jen jste usoudila, že mít psa bude in,cool nebo jak se tomu teď říká.
Nejste ochotna slevit ze svých požadavků na fenečku. Nějak jste nepobrala,co vlastnictví pejska obnáší.
Proto ji prodejte někomu, kdo její povahu ocení. Už teď jste na dobré cestě, z ní udělat nepříjemného psa.
Najděte si jinou zábavu. Tenis.Jógu.Nebo co se mezi lepšími lidmi nosí.Vy budete bez problému a fenka v pohodě,někde jinde.
Btw. jste na diskuzi. Pokud potřebujete, aby vám někdo přitakával, založte si svou skupinu stejně smýšlejících lidí, třeba na FB.

Vy jste ale úplně mimo. Nebudu ani ztrácet čas odpovídáním na vaše nesmysly.

6.5.2020 11:06
Terven

XXX.XXX.110.191

SimonaV napsal(a):
Zkoušela jsem sebou nosit hračky a přetahovadlo ven, ale v tu chvíli ji žádná hračka nezajímá i když se ji snažím udělat pro ni v tu chvíli zajímavou. Když ji to venku chytne, tak se s ní zkouším i honit a hrát si s ní, ale málo kdy to zabere. Většinou mě chce jenom kousat a vyjíždět po mě. Teď jsem na home office, takže ven chodíme 4x denně a většinou na tu hodinu. Párkrát do týdne jdeme na delší výlety třeba na 3h, ale to na ní zase vidím, že už je to na ni moc. Doma s ní cvičím povely, sedni, lehni, zůstaň, plaz se, ke mě, dej pac, místo, k noze. Budu ji teď učit ještě další věci. Hraji si s ní s hračkami, házím jí balonek, který mi pak donese. Přetahujeme se, honím ji (tím se většinou dobře unaví a miluje to). Plus mám pro ni takovou interaktivní hračku, do které dám pamlsky a ona pak musí odkrývat části té hračky aby je dostala. Přijde mi, že se ji snažím zabavit jak kdyby to byl ovčák

Moje fena měla tyhle přetlaky energie běžně několikrát denně, teď už méně často, ale vždycky, když je nejvíc rozjetá, vrčí, doráží a chňape, ale nikdy mi nestiskne ruku tak, jak by stiskla třeba hračku.
Přiznám se, že já tyhle záchvaty přetočení miluju a ještě jí v tom běsnění podporuju. Ono to s věkem ubývá.

Pokud vám to opravdu vadí, zkusila bych to chování v rámci možností co nejvíc ignorovat. Nezvyšovat hlas, nerozčilovat se, nemít nervy na pochodu, "že už zase..." - tím se to jenom posiluje.
Nevím, jestli jste to už někde nepsala - do nějakého hadru nebo přetahovadla by se nezakousla?
Zkuste vysledovat, co tohle chování spouští- nějaký spouštěč je vždy. Moje fena se třeba zuřivě zakusovala do hračky vždy poté, co nás minul cizí pes - potřebovala si vyventilovat nahromaděný adrenalin. Začíná s tím třeba v určitém místě anebo to s něčím souvisí - třeba s připnutím na vodítko? Snažila bych se spouštěče eliminovat.
Venčíte-li 4x denně hodinu plus občas několikahodinové výlety, k tomu ještě doma cvičíte, dáváte hlavolamy, hrajete si, myslím si, že to nebude nedostatkem zaměstnání. Spíš než o další a další způsoby vybíjení energie bych se snažila o zklidnění pejska - koukněte na hersenwerk - na fb je skupina a vyšla i kniha. Tím se reaktivci krásně uvolňujou. Nebo zkuste TTouch masáže.
Spíš si ale myslím, že je-li štěněti necelý půlrok, že to prostě s věkem bude odeznívat.

6.5.2020 11:22
SimonaV

XXX.XXX.38.146

Terven napsal(a):
Moje fena měla tyhle přetlaky energie běžně několikrát denně, teď už méně často, ale vždycky, když je nejvíc rozjetá, vrčí, doráží a chňape, ale nikdy mi nestiskne ruku tak, jak by stiskla třeba hračku.
Přiznám se, že já tyhle záchvaty přetočení miluju a ještě jí v tom běsnění podporuju. Ono to s věkem ubývá.

Pokud vám to opravdu vadí, zkusila bych to chování v rámci možností co nejvíc ignorovat. Nezvyšovat hlas, nerozčilovat se, nemít nervy na pochodu, "že už zase..." - tím se to jenom posiluje.
Nevím, jestli jste to už někde nepsala - do nějakého hadru nebo přetahovadla by se nezakousla?
Zkuste vysledovat, co tohle chování spouští- nějaký spouštěč je vždy. Moje fena se třeba zuřivě zakusovala do hračky vždy poté, co nás minul cizí pes - potřebovala si vyventilovat nahromaděný adrenalin. Začíná s tím třeba v určitém místě anebo to s něčím souvisí - třeba s připnutím na vodítko? Snažila bych se spouštěče eliminovat.
Venčíte-li 4x denně hodinu plus občas několikahodinové výlety, k tomu ještě doma cvičíte, dáváte hlavolamy, hrajete si, myslím si, že to nebude nedostatkem zaměstnání. Spíš než o další a další způsoby vybíjení energie bych se snažila o zklidnění pejska - koukněte na hersenwerk - na fb je skupina a vyšla i kniha. Tím se reaktivci krásně uvolňujou. Nebo zkuste TTouch masáže.
Spíš si ale myslím, že je-li štěněti necelý půlrok, že to prostě s věkem bude odeznívat.

Děkuju, určitě se na to podívám. Já jsem ráda, že je živá a neleží jenom doma bez energie Spíš nechci, aby si časem zafixovala, že tohle chování je v pohodě a pak třeba nedej bože kousla malé dítě.
S přetahovadlem se přetahujeme každý den. Včera jsem jí objednala nové, které bude mit jenom na ven. Ale zdá se mi, že když si s ní venku takhle divoce hraju, abych ji zabavila, tam tím spíš po mě pak začne vyjíždět, než kdyz se ji snažím udržet v klidu.
Ale ty spouštěče zkusím vypozorovat. Zatím jsem si nevšimla žadného signálů, který by to spustil. Stává se to kdekoliv a kdykoliv. Ale zaměřím se i na sebe, jestli to není nějakým mým pohybem v tu chvíli.

6.5.2020 12:06
Terven

XXX.XXX.110.191

Ale zdá se mi, že když si s ní venku takhle divoce hraju, abych ji zabavila, tam tím spíš po mě pak začne vyjíždět, než kdyz se ji snažím udržet v klidu.

Jo, jasně, to tak bývá. Ve stavu přetočení - odborně se to nazývá za hranicí FFF- je k agresi jenom krůček a i hra se snadno přehoupne do agrese. Já mám jednu fenu poněkud méně temperamentní, ní si klidně můžu dovolit ji v tom stavu ještě povzbuzovat, ono to stejně za chvíli ustane tak náhle, jako bych jí vypojila ze sítě

6.5.2020 12:12
SimonaV

XXX.XXX.38.146

Terven napsal(a):
Ale zdá se mi, že když si s ní venku takhle divoce hraju, abych ji zabavila, tam tím spíš po mě pak začne vyjíždět, než kdyz se ji snažím udržet v klidu.

Jo, jasně, to tak bývá. Ve stavu přetočení - odborně se to nazývá za hranicí FFF- je k agresi jenom krůček a i hra se snadno přehoupne do agrese. Já mám jednu fenu poněkud méně temperamentní, ní si klidně můžu dovolit ji v tom stavu ještě povzbuzovat, ono to stejně za chvíli ustane tak náhle, jako bych jí vypojila ze sítě

Konečně vím, jak se tomu říká a můžu si o tom něco najít děkuji!

Tady je dnešní fotka toho mojeho nerváčka, jak mi žužlá ponožku Je to rebel
Ma se mnou opravdu hrozny život, jak psali nekteří lidi tady

6.5.2020 12:24
Terven

XXX.XXX.110.191

SimonaV napsal(a):
Konečně vím, jak se tomu říká a můžu si o tom něco najít děkuji!

Tady je dnešní fotka toho mojeho nerváčka, jak mi žužlá ponožku Je to rebel
Ma se mnou opravdu hrozny život, jak psali nekteří lidi tady

Určitě o tom najdete ve všech Šustových knihách -Trénink je rozhovor, Trénink je v hlavě...doporučuju. Případně průběžně dělá semináře po celé ČR a teď i webináře, není problém se někam přihlásit a i přijít s konkrétním dotazem.

6.5.2020 12:27
SimonaV

XXX.XXX.38.146

Terven napsal(a):
Určitě o tom najdete ve všech Šustových knihách -Trénink je rozhovor, Trénink je v hlavě...doporučuju. Případně průběžně dělá semináře po celé ČR a teď i webináře, není problém se někam přihlásit a i přijít s konkrétním dotazem.

Knizku trenink je rozhovor mam doma ted cerstve, koupila jsem si ted par knizek, ktere by mi mohly pomoct trochu vic pochopit psi dusi
A 13.5. jsem prihlasena na jeho webinar :) Tak tam zkusim napsat dotaz

evulinka

4.10.2020 22:56
evulinka

XXX.XXX.88.252

Dobrý den,
Já myslím že jen není dostatečně vyběhaná. Já mám taky maltézského psíka ale mám psa ne fenu a ten když chce jít ven tak mě kouše do místa jak kdyby nad patou. Maltézský psík je velmi akční pes. Můj pes musí absolvovat několik procházek za den nebo hodně běhání na zahradě a kopání s míčem.

3.2.2021 09:09
Nikola111

XXX.XXX.165.12

SimonaV napsal(a):
Dobrý den,

chci se zeptat, jestli se někdo setkal s něčím podobným. Mám skoro 6 měsíční fenku maltézského psíka. Už od začátku, co jsem si ji přivezla domů (měla 2 měsíce), mívá takové výbuchy vzteku, když jdeme ven. Je velmi temperamentní a myslím, že se snaží o to, aby byla vůdcem smečky ona Zní to možná úsměvně, ale docela se bojím, aby z ní i přes všechno moje snažení nevyrostl agresivní a vynervený pes. Fyzicky ji netrestám, na to reaguje ještě větší agresivitou. Pokud dělá něco co nemá, tak ji napomenu a nebo ignoruju. Ale nějaké seřvání na ni vůbec nefunguje, nic si z toho nedělá. Nejlíp funguje, když ji ignoruju a odejdu do jiné místnosti (případně ji na chvilku zavřu do jiné místnosti). Tyto výbuchy vzteku se odehrávají jenom venku a nejsem schopná zjistit, co to způsobuje. Jdeme po ulici nebo klidně i po louce a ona na mě začne z ničeho nic dorážet - skáče mi na nohu a snaží se do ní zakousnout a přitom na mě štěká. Ignorovat ji je opravdu těžké, protože se zakousává dost silně. Když se ji snažím uklidnit nebo ji vezmu do ruk, aby mě nemohla kousat do noh, tak mě kouše do ruk a je u toho nepříčetná. Přijde mi to trochu jako vzteklé malé dítě. Když ji něco rozptýlí třeba pták, tak si mě přestane všímat a uklidní se. Někdy se to už celou procházku neopakuje a někdy se to opakuje třeba 4x než dojdeme domů. Někdy se mi podaří ji rozptýlit tím, že jí řeknu ať splní pár povelů, za to ji pak odměním a jdeme dál (bylo mi řečeno, že takhle ji neodměňuju za to kousání, ale za splnění povelů). Ne vždycky se tohle rozptýlení ale podaří. Někdy už je tak rozzuřená, že ji nic nezajímá a na nic nereaguje. Doma tyto výbuchy sice nemá, ale i když přijdeme domů z procházky (jsem s ní většinou hodinu venku, někdy míň, někdy víc, ale má vážně hodně energie, tak by jí krátká procházka asi nestačila), tak začne pobíhat po bytě, štěkat, trhat hračky a je to jak kdyby venku ani nebyla. Za poslední měsíc se i to chování doma začalo zhoršovat a dovoluje si víc než dřív - víc mě kouše (přestože přezubení už je nebo se blíží ke konci) a když si chce hrát, tak je to opravdu divoké a vždycky to u ní přejde v kousání a nepříčetnost. Byla jsem s ní i na vyšetření u veterináře, jestli to nemůže být nějaký zdravotní problém, ale nic jí nenašli. Vůči ostatním psům agresivní není i s lidmi na ulici se většinou chce seznamovat. Tyto výbuchy má jenom se mnou nebo s mojí sestrou a mamkou, které už dobře zná a výjimečně s ní jdou ven (cca jednou za měsíc), když jsme u nich na návštěvě. Zatím mi nebyl nikdo schopný poradit ani na cvičáku. Všechny jejich rady vždycky selhaly (rozptýlení hračkou, ignorování, zatáhnutí za vodítko, atd). Přijde mi, že všechny rady jsou na ni moc slabý kalibr, protože je to fakt rapl . Mohla bych počkat, jestli se časem zklidní, ale moc se mi nechce čekat jestli budu nebo nebudu mít agresivního psa, co po mě vyjíždí. Myslím si, že na ni přísná jsem a nedovoluju jí dělat, co nemá. Ale ona se pořád snaží vzdorovat. Nemáte s tím někdo zkušenost? Možná to zní směšně, že malý maltézák je nerváček, ale vážně mi to nepřijde jenom jako štěněcí hraní. Ale zase se nedá říct, že by vůči mě byla pořád agresivní, je moc šikovná a spoustu toho už umí. Některé dny se až divím, že je tak klidná. Ale takových dní je spíš míň.

Budu moc ráda za Vaše rady.

My máme dva maltézáčky, fenku a pejska. Pejsek je opravdu takový trouba. Ten by na sobě nechal dříví štípat. Naopak fenka je totální vztekloun. Nenechá si nandat obleček, vyndat klíště, prostě nic. Je s ní opravdu problém.
Je takhle vzteklá už od štěněte. Zkoušela jsem na ni nejdříve po dobrém, nepomohlo. Tak po zlém a také nic.
Dnes jí je již 10 let a tak nějak jsme se prostě smířili s tím, že je vzteklá.
Bohužel tedy neporadím, ale nejste jediní, kdo má s tímto chováním u maltézáčka problém.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík